ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ଭାରତ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
25 SEP 2025 8:59PM by PIB Bhubaneshwar
ରୁଷର ଉପପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିମିତ୍ରୀ ପାତ୍ରୁଶେଭ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଚିରାଗ ପାସୱାନ, ରଭନୀତ ଜୀ, ପ୍ରତାପରାଓ ଯାଦବ ଜୀ, ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧି ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନଗଣ!
ୱାର୍ଲ୍ଡ ଫୁଡ୍ ଇଣ୍ଡିଆରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ସ୍ୱାଗତ। ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ଆମର କୃଷକ, ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ନିବେଶକ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ସମସ୍ତେ ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ୱାର୍ଲ୍ଡ ଫୁଡ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ନୂତନ ସମ୍ପର୍କ, ନୂତନ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ଅବସର ପାଲଟିଛି। ମୁଁ ଏଠାରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀଗୁଡ଼ିକ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛି। ମୁଁ ଏହା ଦେଖି ଖୁସି ଯେ ପୁଷ୍ଟିସାର, ତେଲ ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ପ୍ୟାକେଜ ହୋଇଥିବା ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ସୁସ୍ଥତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିବେଶକ ନିବେଶ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁଠାରେ ସେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେହି ସ୍ଥାନର ପ୍ରାକୃତିକ ଶକ୍ତିର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରନ୍ତି। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଖାଦ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ନିବେଶକମାନେ ଭାରତ ଠାରୁ ବଡ ଆଶା ନେଇ ଚାହିଁ ରହିଛନ୍ତି। କାରଣ ଭାରତରେ ବିବିଧତା, ଚାହିଦା ଏବଂ ପରିମାଣର ତ୍ରିଗୁଣାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ଅଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶସ୍ୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଫଳ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପନିପରିବା ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୁଏ। ଏହି ବିବିଧତା ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଅନନ୍ୟ। ପ୍ରତି ଶହେ କିଲୋମିଟର ଦୂରତାରେ ଆମ ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଏହାର ସ୍ୱାଦ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୁଏ। ଭାରତରେ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟର ପ୍ରବଳ ଚାହିଦା ରହିଛି। ଏହି ଚାହିଦା ଭାରତକୁ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ରାସ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ଏହାକୁ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପସନ୍ଦ ଯୋଗ୍ୟ ସ୍ଥାନ ପାଲଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ଯେଉଁ ସ୍ତରରେ କାମ କରୁଛି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଏବଂ ଅକଳ୍ପନୀୟ। ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତର ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ଦୂର କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ଏବେ ନବମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ଅଂଶ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ଏହି ନବମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ହେଉଛି ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଉର୍ଜାଳୁ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷୀ ବର୍ଗ। ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଆମର ଖାଦ୍ୟ ଧାରା ଗଠନ କରିବ। ଏହି ଆକାଂକ୍ଷୀ ବର୍ଗ ହିଁ ଆମର ଚାହିଦାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତିଭାବାନ ଯୁବପିଢ଼ି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି। ଆମର ଖାଦ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଏହାର ବ୍ୟତିକ୍ରମ ନୁହେଁ। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍। ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି । ଏଆଇ, ଇ-କମର୍ସ, ଡ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ଆପ୍ସ ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମିଲ ହେଉଛି। ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ, ଖୁଚୁରା ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଭାରତରେ ବିବିଧତା, ଚାହିଦା ଏବଂ ନବସୃଜନ ଅଛି।ଏହି କାରଣଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ନିବେଶ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ କରିଥାଏ। ତେଣୁ, ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିବା କଥାକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି: ଏହା ହେଉଛି ସମୟ, ସଠିକ୍ ସମୟ, ଭାରତରେ ନିବେଶ ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରିବାର।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବିଶ୍ୱ ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ଅନେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ବିଷୟରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣୁ । ଆପଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ କୌଣସି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆସିଛି, ଭାରତ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି। ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାରେ ନିରନ୍ତର ଯୋଗଦାନ ଦେଇ ଆସୁଛି। ଆମର ଚାଷୀ, ପଶୁପାଳକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ସହାୟକ ସରକାରୀ ନୀତି ପାଇଁ ଭାରତର କ୍ଷମତା ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମର ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଜି ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର କ୍ଷୀର ଯୋଗାଣର ୨୫ ପ୍ରତିଶତ କେବଳ ଭାରତରୁ ଆସେ। ଆମେ ବାଜରା ଉତ୍ପାଦନରେ ମଧ୍ୟ ସର୍ବବୃହତ ଉତ୍ପାଦକ। ଚାଉଳ ଏବଂ ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଅଛୁ। ଫଳ, ପନିପରିବା ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଅଛି। ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ବି ବିଶ୍ୱ ଫସଲ ସଙ୍କଟ କିମ୍ବା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବିଭ୍ରାଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଏ ଭାରତ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼େ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଭାରତର କ୍ଷମତା ଏବଂ ଯୋଗଦାନକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିସାର ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ସମଗ୍ର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି। ଆମର ସରକାର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ସେଥିପାଇଁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଏଫଡିଆଇକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଏବଂ ମେଗା ଫୁଡ୍ ପାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସଂରକ୍ଷଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଚଳାଉଛି। ଏହି ସରକାରୀ ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା କୋଡ଼ିଏ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆମର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟର ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଚାଷୀ, ପଶୁପାଳକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର ଏହି ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ମଜବୁତ କରିଛି। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ୮୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର କିମ୍ବା ସୀମାନ୍ତ ଚାଷୀ। ତେଣୁ ଆମେ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରି ଏକ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଣାଳୀ ବିକଶିତ କରିଛୁ ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନେ ଏବେ ବଜାରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆମର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସୂକ୍ଷ୍ମ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ପରିଚାଳିତ ହୁଏ। ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ଆମ ଗାଁର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ। ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, ଆମ ସରକାର କ୍ରେଡିଟ୍-ଲିଙ୍କ୍ଡ୍ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବସିଡି ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେହିପରି, ଆମ ସରକାର କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (FPO) ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ସାରା ଦେଶରେ ଦଶ ହଜାର FPO ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଆମର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଛୋଟ ଚାଷୀ ଏଥିରେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଏହା ଛୋଟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦକୁ ବୃହତ ପରିମାଣରେ ବଜାରକୁ ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକା କେବଳ ଏତିକିରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଏହି FPO ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡେଡ୍ ଉତ୍ପାଦ ବିକାଶ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଆମର FPOର ଶକ୍ତି ଦେଖି ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ। ଆଜି ଆମର FPOର ୧୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍ଧ। କାଶ୍ମୀରରୁ ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ, କେସର ଏବଂ ଅଖରୋଟ, ହିମାଚଳରୁ ଜାମ୍ ଏବଂ ସେଓ ଜୁସ, ରାଜସ୍ଥାନରୁ ବାଜରା କୁକିଜ୍, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରୁ ସୋୟା ନଗେଟ୍ସ, ବିହାରରୁ ସୁପରଫୁଡ୍ ମଖାନା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ଚିନାବାଦାମ ତେଲ ଏବଂ ଗୁଡ଼ ଏବଂ କେରଳରୁ କଦଳୀ ଚିପ୍ସ ଏବଂ ନଡ଼ିଆ ତେଲ - କାଶ୍ମୀରରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମର FPO ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଭାରତର କୃଷି ବିବିଧତା ଆଣୁଛନ୍ତି। ଆପଣ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ୧ ହଜାର ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ FPO କୋଟିପତି ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍ ସେମାନଙ୍କର ବାର୍ଷିକ କାରବାର ଏକ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଆଜି FPO କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
FPO ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତରେ ସମବାୟ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଏହି ବର୍ଷ ହେଉଛି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ। ଭାରତରେ ସମବାୟ ଆମର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ସଶକ୍ତ କରୁଛି। ସମବାୟର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଆମର ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଟିକସ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଏହି ନୀତି-ସ୍ତରୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାମୁଦ୍ରିକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହୋଇଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛୁ। ଆମେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷୀଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ସହାୟତା ଏବଂ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରରେ ମାଛ ଧରିବା ଡଙ୍ଗା ପାଇଁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ଏହା ଆମର ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଉଭୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଆଜି ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରାୟ ୩ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଆମେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଏଥିପାଇଁ, ଆଧୁନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, କୋଲ୍ଡ ଚେନ୍ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ବନ୍ଦର ଭଳି ସୁବିଧାରେ ନିବେଶ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଆମର ଫସଲକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ମଧ୍ୟ ନିବେଶ କରୁଛୁ। ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ବିକିରଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ଯୋଡାଯାଉଛି। ଏହା ଆମର କୃଷି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ସେଲଫ୍ ଲାଇଫ୍ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଭାରତ ନବସୃଜନ ଏବଂ ସଂସ୍କାରର ଏକ ନୂତନ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ଦେଶରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ବହୁତ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ କମ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଅଧିକ ଲାଭର ନିଶ୍ଚିତତା ଆଣିଥାଏ। ବଟର ଏବଂ ଘିଅ ଉପରେ ମାତ୍ର ୫ ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସଟି ସହିତ ସେମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭ ପାଇବେ। କ୍ଷୀର କ୍ୟାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମାତ୍ର ୫% ଟିକସ ଲାଗୁ ହୋଇଛି। ଏହା ଚାଷୀ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଏହା ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ କମ ମୂଲ୍ୟରେ ଅଧିକ ପୁଷ୍ଟିସାର ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି। ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷିତ ଫଳ, ପନିପରିବା ଏବଂ ବାଦାମ କେବଳ ୫ ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସଟି ଆକର୍ଷିତ କରେ।
ଆଜି ୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଶୂନ୍ୟ କିମ୍ବା ୫ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ସ୍ଲାବରେ ଅଛି । ଜୈବ-କୀଟନାଶକ ଏବଂ ସୂକ୍ଷ୍ମ-ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ଯୋଗୁଁ ଜୈବ-ନିବେଶ ଶସ୍ତା ହୋଇଛି, ଯାହା ସିଧାସଳଖ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜୈବ ଚାଷୀ ଏବଂ FPO ଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭ ଦେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସମୟର ଚାହିଦା ହେଉଛି ଜୈବବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ୟାକେଜିଂ। ଆମର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ସତେଜ ଏବଂ ଉଚ୍ଚମାନର ରହିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ଆମର ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଛି। ତେଣୁ ସରକାର ଜୈବ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ୟାକେଜିଂ ଉପରେ ଜିଏସଟି ୧୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଜୈବବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ୟାକେଜିଂ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନବସୃଜନରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଏବଂ ଆମର ସମସ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ୟାକେଜିଂକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଜୈବବିଦ୍ୟୁତ୍ ସାମଗ୍ରୀରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାକୁ ଆନ୍ତରିକ ଭାବରେ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏକ ଉଦାର ମନୋଭାବ ସହିତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ତାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲି ଦେଇଛି । ଆମେ ଖାଦ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା। ଆମେ ଖୋଲା ହୃଦୟରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ପୁଣିଥରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାରତରେ ସର୍ବାଧିକ ନିବେଶ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ସେଗୁଡ଼ିକର ସୁଯୋଗ ନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ମୁଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଧନ୍ୟବାଦ।
sws

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the World Food India 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi
25 SEP 2025 8:59PM by PIB Delhi
Deputy Prime Minister of Russia, Mr. Dmitry Patrushev; my cabinet colleagues, Chirag Paswan and Shri Ravneet; Shri Prataprao Jadhav; Ministers and representatives who have come here from different countries; distinguished guests; ladies and gentlemen!
A very warm welcome to all of you at World Food India. Today, at this event, our farmers, entrepreneurs, investors and consumers are all present under one roof. World Food India has become an occasion of new contacts, new connections and creativity. I have just visited the exhibitions displayed here. I am pleased to see that the greatest focus has been placed on nutrition, on reducing oil consumption, and on enhancing the wholesomeness of packaged products. I extend my congratulations and best wishes to all of you for this event.
Friends,
Every investor, before making an investment, assesses the natural strengths of the place where he intends to invest. Today, the world, especially investors associated with the food sector, are looking towards Bharat with great hope. This is because Bharat possesses the triple strength of diversity, demand and scale. Every grain, every fruit and every vegetable is produced in Bharat. Owing to this diversity, Bharat is unique in the world. Every hundred kilometres, the food and its taste change in our country. In Bharat, there is tremendous demand for different varieties of food. This demand gives Bharat a competitive edge and makes it a preferred destination for investors.
Friends,
The scale at which Bharat is working today is unprecedented and unimaginable. In the past ten years, 25 crore people in Bharat have defeated poverty. All these fellow citizens have now become part of the neo middle class. This neo middle class is the most energetic and most aspirational segment of the nation. The aspirations of such a large number of people will shape our food trends. It is this aspiring class that is driving our demand.
Friends,
Today, the talented youth of the country are achieving remarkable feats in every sector. Our food sector is no exception. Today, Bharat is the world’s third-largest start-up ecosystem. Many of these start-ups are engaged in the food and agriculture sectors. AI, e-commerce, drones and apps are also being integrated into this sector. Our start-ups are transforming supply chains, retail and processing. Thus, Bharat possesses diversity, demand and innovation all at once. These factors make Bharat the most attractive destination for investments. Therefore, I would like to reiterate what I said from the ramparts of the Red Fort: this is the time, the right time, to invest and expand in Bharat.
Friends,
We are all well aware of the many challenges that the twenty-first century has brought before the world. You also know that whenever challenges have arisen before the world, Bharat has stepped forward to play a positive role. Bharat has been consistently contributing to global food security. Thanks to the hard work of our farmers, livestock rearers, fishermen and supportive government policies, Bharat's capacity is continually increasing. In the past decade, our food grain production has risen significantly. Today, Bharat is the largest producer of milk, contributing 25 per cent of the world’s milk supply. We are also the largest producers of millets. In rice and wheat, we rank second in the world. Bharat also makes a significant contribution in fruits, vegetables and fisheries. That is why whenever there is a crisis of crops in the world, whenever supply chains are disrupted, Bharat steps forward with strength to fulfil its responsibility.
Friends,
In the interest of global welfare, it is our endeavour to further increase Bharat's capacity and contribution. For this, the government is strengthening every stakeholder and the entire ecosystem associated with food and nutrition. Our government is encouraging the food processing sector. That is why 100 per cent FDI has been permitted in this sector. In addition, the PLI scheme and the expansion of Mega Food Parks have also given this sector a boost. Today, Bharat is running the world’s largest storage infrastructure scheme. The results of these government efforts are also visible. In the last ten years, Bharat's processing capacity has increased twenty fold. Our exports of processed food have also more than doubled.
Friends,
Farmers, livestock rearers, fishermen and small processing units play a vital role in the food supply and value chain. Over the past decade, our government has strengthened all these stakeholders. You know that in Bharat, more than 85 per cent are small or marginal farmers. Therefore, we formulated policies and developed a support system through which these small farmers are now emerging as a major force in the market.
Friends,
For instance, micro food processing units are run by our self-help groups. These self-help groups are linked with lakhs of people in our villages. To support them, our government is providing credit-linked subsidies. Even today, subsidies of about ₹800 crore have just been transferred to these beneficiaries before you.
Friends,
Similarly, our government is expanding farmer producer organisations (FPOs). Since 2014, ten thousand FPOs have been established across the country, connecting lakhs of small farmers. These help small farmers to bring their produce to the market on a larger scale. And their role is not confined to this alone. These FPOs are also playing a significant part in the food processing sector and are developing branded products. You will be astonished to see the strength of our FPOs. Today, more than 15,000 products of our FPOs are available on online platforms. Basmati rice, saffron and walnuts from Kashmir; jams and apple juice from Himachal; millet cookies from Rajasthan; soya nuggets from Madhya Pradesh; the superfood makhana from Bihar; groundnut oil and jaggery from Maharashtra; and banana chips and coconut oil from Kerala — from Kashmir to Kanyakumari, our FPOs are bringing Bharat's agricultural diversity to every household. And you will be pleased to know that more than 1,100 FPOs have become crorepatis, meaning their annual turnover has crossed one crore rupees. Today, FPOs are playing a major role in enhancing farmers’ income and providing employment to the youth.
Friends,
Apart from FPOs, cooperatives are also a great strength in Bharat. This year happens to be the International Year of Cooperatives. In Bharat, cooperatives are empowering our dairy sector and rural economy with new strength. Recognising the importance of cooperatives, we established a separate ministry for them so that our policies could be tailored to their needs. Tax and transparency reforms have also been undertaken for this sector. These policy-level changes have given new strength to the cooperative sector.
Friends,
Bharat's growth in the marine and fisheries sector has also been remarkable. In the last decade, we have expanded the infrastructure related to the fisheries sector. We have provided funding support to fishermen and assistance for deep-sea fishing boats. This has increased both our marine production and exports. Today, this sector provides employment to nearly 3 crore people. We are also working to expand processing of marine products. For this, investments are being made in modern processing plants, cold chains and smart harbours.
Friends,
We are also investing in modern technology to preserve crops. Farmers are being linked with food irradiation technology. This has increased the shelf life of our agricultural products and strengthened food security. The government is providing every possible support to the units engaged in this work.
Friends,
Today’s Bharat is moving forward on a new path of innovation and reforms. At present, there is much discussion about next-generation GST reforms in our country. For farmers, these reforms bring the assurance of lower costs and greater benefits. With only 5 per cent GST on butter and ghee, they will benefit immensely. On milk cans too, the tax is just 5 per cent. This will ensure better prices for farmers and producers. It will also ensure more nutrition at lower prices for the poor and middle class. The food processing sector too is set to gain significantly from these reforms. Ready-to-consume and preserved fruits, vegetables and nuts attract only 5 per cent GST. Today, more than 90 per cent of processed food products fall in either the zero or 5 per cent tax slab. Taxes on bio-pesticides and micro-nutrients have been reduced. Due to GST reforms, bio-inputs have become cheaper, directly benefiting small organic farmers and FPOs.
Friends,
Today, the demand of the times is also for biodegradable packaging. It is important that our products remain fresh and of high quality, but alongside this, we also have a responsibility towards nature. Therefore, the government has reduced GST on biodegradable packaging from 18 per cent to 5 per cent. I would also like to earnestly urge all industry partners to invest in innovations related to biodegradable packaging and shift all our product packaging to biodegradable materials as soon as possible.
Friends,
Bharat has kept its doors open to the world with a generous spirit. We are open to all investors associated with the food chain. We are ready for collaborations with an open heart. Once again, I invite all of you to invest the most in Bharat. There are immense possibilities in this sector. Take advantage of them, and I convey my heartiest congratulations to everyone associated with this event. Thank you.