প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত বিশ্ব খাদ্য ভাৰত ২০২৫ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ পূৰ্ণপাঠ
25 SEP 2025 8:59PM by PIB Guwahati
ৰাছিয়াৰ উপ-প্ৰধানমন্ত্ৰী দিমিত্ৰী পাত্ৰুশ্বেভ, মোৰ কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ সহযোগী চিৰাগ পাছোৱান, ৰৱনীত জী, প্ৰতাপৰাও যাধৱ জী, বিভিন্ন দেশৰ সকলো মন্ত্ৰী, অন্যান্য প্ৰতিনিধি, অতিথি, ভদ্ৰমহিলাসকল !
বিশ্ব খাদ্য ভাৰত ২০২৫লৈ আপোনালোক সকলোকে অতি উষ্ম আদৰণি জনাইছো। আজি এই অনুষ্ঠানে আমাৰ কৃষক, উদ্যোগী, বিনিয়োগকাৰী, আৰু গ্ৰাহকসকলক একে ঠাইতে একত্ৰিত কৰিছে় । বিশ্ব খাদ্য ভাৰত নতুন যোগাযোগ, নতুন সংযোগ, আৰু সৃষ্টিশীলতাৰ এক মঞ্চত পৰিণত হৈছে। ইয়াৰ প্ৰদৰ্শনীবোৰ চাই মাত্ৰ উভতি আহিছো। মই আনন্দিত যে ইয়াত মূলতঃ পুষ্টিৰ বিষয়ত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে, তেলৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰাৰ বিষয়ত আৰু পেকেটত ভৰোৱা সামগ্ৰীৰ স্বাস্থ্যসন্মততা উন্নত কৰাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এই অনুষ্ঠানৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিগৰাকী বিনিয়োগকাৰীয়ে বিনিয়োগ কৰাৰ আগতে অঞ্চলটোৰ স্বাভাৱিক শক্তিসমূহ বিবেচনা চায়। আজি বিশ্বই বিশেষকৈ খাদ্যখণ্ডৰ বিনিয়োগকাৰীসকলে অতি আশাৰে ভাৰতৰ ফালে চাই আছে। কাৰণ ভাৰতত বৈচিত্ৰ্য, চাহিদা, পৰিসৰৰ ত্ৰিগুণ শক্তি আছে। ভাৰতত প্ৰতিবিধ শস্য, প্ৰতিটো ফল, প্ৰতিবিধ শাক-পাচলি উৎপাদন হয়। এই বৈচিত্ৰ্যই ভাৰতক বিশ্বৰ ভিতৰতে অনন্য কৰি তুলিছে। আমাৰ খাদ্য আৰু ইয়াৰ সোৱাদ প্ৰতি এশ কিলোমিটাৰৰ মূৰে মূৰে সলনি হয়। ভাৰতত বিভিন্ন ধৰণৰ খাদ্যৰ বেছ চাহিদা আছে। এই চাহিদাই ভাৰতক প্ৰতিযোগিতামূলক শক্তি প্ৰদান কৰিছে আৰু লগতে ইয়াক বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে পছন্দৰ গন্তব্যস্থান হিচাপে গঢ়ি তুলিছে ।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত যি পৰিসৰত কাম চলি আছে সেয়া অভূতপূৰ্ব আৰু সঁচাকৈয়ে অভূতপূৰ্ব। যোৱা ১০ বছৰত ভাৰতৰ ২৫ কোটি লোকে দৰিদ্ৰতাক অতিক্ৰম কৰিছে। এই সকলো বন্ধু এতিয়া নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ অংশ হৈ পৰিছে। এই নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীটোৱেই হৈছে দেশৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী আৰু আকাংক্ষিত শ্ৰেণী। ইমানবোৰ মানুহৰ আকাংক্ষাই আমাৰ খাদ্যৰ ধাৰা নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ ওলাইছে। এই উচ্চাকাংক্ষী শ্ৰেণীটোৱেই আমাৰ চাহিদাক আগুৱাই লৈ গৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি দেশৰ প্ৰতিভাৱান যুৱক-যুৱতীসকলে প্ৰতিটো খণ্ডতে পৰিৱৰ্তন আনিছে। আমাৰ খাদ্য খণ্ডও ইয়াৰ ব্যতিক্ৰম নহয়। আজি ভাৰতে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্ট-আপ ইক’চিষ্টেমৰ গৌৰৱ কৰিছে। এই ষ্টাৰ্ট-আপসমূহৰ বহুতেই খাদ্য আৰু কৃষি খণ্ডত কাম কৰে। এই খণ্ডত এআই, ই-কমাৰ্চ, ড্ৰোন, আৰু এপসমূহো একত্ৰিত কৰা হৈছে। এই ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে যোগান শৃংখল, খুচুৰা, আৰু প্ৰক্ৰিয়াকৰণ পদ্ধতিৰ ৰূপান্তৰ ঘটাইছে। বৈচিত্ৰ্য, চাহিদা, আৰু উদ্ভাৱন সকলো ভাৰতত উপস্থিত। এই সকলোবোৰ কথাই ভাৰতক বিনিয়োগৰ বাবে আটাইতকৈ আকৰ্ষণীয় গন্তব্যস্থান কৰি তুলিছে। সেয়ে মই লালকিল্লাৰ পৰা কোৱা কথাখিনি পুনৰ ক’ম- ভাৰতত বিনিয়োগ আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ সময়, সঠিক সময় আহি পৰিছে।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাত বিশ্বই সন্মুখীন হোৱা বহু প্ৰত্যাহ্বানৰ বিষয়ে আমি সকলোৱে ভালদৰেই জানো। আপোনালোকে এয়াও জানে যে যেতিয়াই বিশ্বই প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে তেতিয়াই ভাৰতে আগবাঢ়ি আহিছে আৰু ইতিবাচক ভূমিকা পালন কৰিছে। বিশ্ব খাদ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰতে অহৰহ অৰিহণা যোগাই আহিছে। আমাৰ কৃষক, আমাৰ পশুপালক, আমাৰ মাছমৰীয়া, আমাৰ চৰকাৰী নীতিৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ বাবে ভাৰতৰ সামৰ্থ্য ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। যোৱা দশকত আমাৰ খাদ্য শস্যৰ উৎপাদন যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। আজি ভাৰতে সৰ্বাধিক গাখীৰ উৎপাদনকাৰী দেশ আৰু বিশ্বৰ ২৫ শতাংশ গাখীৰ যোগান কেৱল ভাৰতৰ পৰাই হয়। আমি বাজৰাৰ সৰ্বাধিক উৎপাদকো। চাউল আৰু ঘেঁহুৰ ক্ষেত্ৰত আমি বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্বিতীয় স্থানত আছো। ফল-মূল, শাক-পাচলি, মীন পালনতো ভাৰতৰ যথেষ্ট অৱদান আছে। গতিকে যেতিয়াই বিশ্বত শস্যৰ সংকট হয় বা যোগান শৃংখলত ব্যাঘাত জন্মে তেতিয়াই ভাৰতে নিজৰ দায়িত্ব পালনৰ বাবে শক্তিশালীভাৱে আগবাঢ়ি যায়।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ স্বাৰ্থত আমাৰ প্ৰচেষ্টা ভাৰতৰ সামৰ্থ্য আৰু আমাৰ অৱদান আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰা। ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে খাদ্য আৰু পুষ্টিৰ প্ৰতিজন অংশীদাৰক, সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আমাৰ চৰকাৰে খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ খণ্ডক উৎসাহিত কৰিছে। সেয়েহে এই খণ্ডত ১০০% প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ অনুমতি দিয়া হৈছে। তদুপৰি পিএলআই আঁচনি আৰু মেগা ফুড পাৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণেও এই খণ্ডত সহায় কৰিছে। ভাৰতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ষ্ট’ৰেজ আন্তঃগাঁথনি আঁচনিও চলাই আছে। এই চৰকাৰী প্ৰচেষ্টাৰ ফল দৃশ্যমান। যোৱা ১০ বছৰত ভাৰতৰ প্ৰচেছিং ক্ষমতা ২০গুণ বৃদ্ধি পাইছে। আমাৰ প্ৰচেছড খাদ্যৰ ৰপ্তানিও দুগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ কৃষক, পশুপালক, মাছমৰীয়া আৰু ক্ষুদ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ গোটসমূহে খাদ্য যোগান আৰু মূল্য শৃংখলত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। বিগত দশকত আমাৰ চৰকাৰে এই সকলো অংশীদাৰক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আপোনালোকে জানে যে ভাৰতৰ ৮৫ শতাংশতকৈ অধিক কৃষক ক্ষুদ্ৰ বা সমাজৰ প্ৰান্তীয় শ্ৰেণীৰ কৃষক। সেইবাবেই আমি এনে নীতি ৰচনা কৰি এনে এক সমৰ্থন ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিলোঁ যে আজি এই ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকল বজাৰৰ এক প্ৰধান শক্তি হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
এতিয়া মাইক্ৰ’ ফুড প্ৰচেছিং গোটসমূহ আমাৰ আত্মসহায়ক গোটসমূহে চলাই আছে। আমাৰ গাঁৱৰ কোটি কোটি লোক এই আত্মসহায়ক গোটসমূহৰ সৈতে জড়িত। তেওঁলোকক সহায় কৰিবলৈ আমাৰ চৰকাৰে ক্ৰেডিট লিংকড ৰাজসাহায্য আগবঢ়াইছে। আজি প্ৰায় ৮০০ কোটি টকাৰ ৰাজসাহায্য মাত্ৰ আপোনালোকৰ সন্মুখত থকা এই বন্ধুসকললৈ হস্তান্তৰ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
একেদৰে আমাৰ চৰকাৰে কৃষক উৎপাদক সংস্থা (FPO) সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছে। ২০১৪ চনৰ পৰা সমগ্ৰ দেশতে ১০,০০০ এফ পি অ’ গঠন কৰা হৈছে। এইবোৰৰ সৈতে আমাৰ লাখ লাখ ক্ষুদ্ৰ কৃষক জড়িত হৈ আছে। এইবোৰে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক বৃহৎ পৰিসৰত বজাৰত উপনীত হোৱাত সহায় কৰে। আৰু এই এফপিঅ’বোৰ ইয়াতে সীমাবদ্ধ নহয়। খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ খণ্ডতো মুখ্য ভূমিকা পালন কৰি ব্ৰেণ্ডেড সামগ্ৰীৰ বিকাশ সাধন কৰি আহিছে। আমাৰ এফ পি অ’ৰ শক্তি দেখি আপোনালোকে আচৰিত হৈ পৰিব । আজি আমাৰ এফ পি অ’ৰ পৰা ১৫ হাজাৰতকৈ অধিক সামগ্ৰী অনলাইন প্লেটফৰ্মত উপলব্ধ। কাশ্মীৰৰ বাছমতী চাউল, কেশৰ আৰু আখৰোট, হিমাচলৰ জাম আৰু আপেলৰ ৰস, ৰাজস্থানৰ বাজৰা কুকিজ, মধ্যপ্ৰদেশৰ সৰিয়হ কুকিজ, বিহাৰৰ ছুপাৰফুড মাখানা, মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাদামৰ তেল আৰু গুৰ, আৰু কেৰেলাৰ কলৰ চিপচ আৰু নাৰিকলৰ তেল—এই সকলোবোৰ সামগ্ৰীয়েই কাশ্মীৰৰ পৰা কন্যাকুমাৰীলৈকে—আমাৰ এফ পি অ’ সমূহে ভাৰতৰ কৃষি বৈচিত্ৰ্যক প্ৰতিফলিত কৰি প্ৰতি ঘৰে ঘৰে লৈ গৈছে। আৰু আপোনালোকে জানি আনন্দিত হ’ব যে ১১০০ৰো অধিক এফপিঅ’ কোটিপতি হৈছে, যাৰ বাৰ্ষিক লেনদেন এক কোটি টকাতকৈ অধিক। আজি কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত এফ পি অ’ই মুখ্য ভূমিকা পালন কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
এফ পি অ’ৰ উপৰি সমবায়ো ভাৰতত এক বৃহৎ শক্তি হৈ পৰিছে । এইবাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষ । ভাৰতৰ সমবায়সমূহেও আমাৰ দুগ্ধ খণ্ড আৰু আমাৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে। সমবায়ৰ গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি আমি তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি আমাৰ নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ এক নিষ্ঠাবান মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছো। এই খণ্ডৰ বাবেও কৰ আৰু স্বচ্ছতা সংস্কাৰ ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। এই নীতি পৰ্যায়ৰ পৰিৱৰ্তনে সমবায় খণ্ডক শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
সামুদ্ৰিক আৰু মীন খণ্ডত ভাৰতৰ বৃদ্ধিও আকৰ্ষণীয়। বিগত দশকত আমি মীন খণ্ডৰ সৈতে জড়িত আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণ কৰিছো। আমি মাছমৰীয়াসকলক পুঁজিৰ সহায় আৰু গভীৰ সাগৰত মাছ ধৰা নাওৰ বাবে সহায় আগবঢ়াইছিলো। ইয়াৰ ফলত আমাৰ সামুদ্ৰিক উৎপাদন আৰু ৰপ্তানি দুয়োটা বৃদ্ধি পাইছে। আজি এই খণ্ডত প্ৰায় ৩ কোটি লোকে কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিছে। আমি সাগৰীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবেও চেষ্টা কৰি আছো। ইয়াৰ বাবে আধুনিক প্ৰচেছিং প্লাণ্ট, কল্ড চেইন, স্মাৰ্ট হাৰ্বাৰৰ দৰে সুবিধাসমূহত বিনিয়োগ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি শস্য সুৰক্ষাৰ বাবে আধুনিক প্ৰযুক্তিতো বিনিয়োগ কৰিছো। খাদ্য বিকিৰণ প্ৰযুক্তিৰ সৈতে কৃষকক সংযোগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত আমাৰ কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ শেল্ফ লাইফ বৃদ্ধি পোৱাৰ লগতে খাদ্য সুৰক্ষাও অধিক শক্তিশালী হৈছে। এই কামৰ লগত জড়িত গোটসমূহক চৰকাৰে সকলো ধৰণৰ সহায় আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ ভাৰতে উদ্ভাৱন আৰু সংস্কাৰৰ নতুন পথত আগবাঢ়িছে। আজিকালি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ জি এছ টি সংস্কাৰক লৈ যথেষ্ট চৰ্চা হৈছে। এই সংস্কাৰসমূহে কৃষকৰ বাবে কম খৰচ আৰু অধিক লাভৰ প্ৰতিশ্ৰুতি কঢ়িয়াই আনিছে। এতিয়া মাখন আৰু ঘিউৰ ক্ষেত্ৰত ৫% জি এছ টি হোৱাত মানুগৰ যথেষ্ট উপকাৰ হৈছে । গাখীৰৰ টেমাতো মাত্ৰ ৫% কৰ আৰোপ কৰা হৈছে , যাৰ ফলত কৃষক আৰু উৎপাদকসকলৰ বাবে উন্নত মূল্য নিশ্চিত হৈছে । ইয়াৰ ফলত দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ বাবে কম মূল্যত অধিক পুষ্টি নিশ্চিত হৈছে। এই সংস্কাৰৰ দ্বাৰা খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ খণ্ডও যথেষ্ট লাভাৱান্বিত হ’ব। ৰেডি টু কনজিউম আৰু সংৰক্ষিত ফল-মূল, শাক-পাচলি, আৰু বাদামৰ ওপৰত মাত্ৰ ৫% কৰ আৰোপ কৰা হৈছে । আজি ৯০%তকৈ অধিক প্ৰচেছড খাদ্য সামগ্ৰী শূন্য% বা ৫% স্লেবত আছে। জৈৱ কীটনাশক আৰু অণু পুষ্টিকৰ পদাৰ্থৰ ওপৰত কৰ হ্ৰাস কৰা হৈছে। জি এছ টি সংস্কাৰৰ ফলত জৈৱ-ইনপুট সস্তা হৈছে, আৰু ক্ষুদ্ৰ জৈৱিক কৃষক আৰু এফ পি অ’সমূহে প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভাৱান্বিত হোৱাটো নিশ্চিত।
বন্ধুসকল,
জৈৱ পেকেজিঙৰ ক্ষেত্ৰতো সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে ঘণ্টাৰ প্ৰয়োজনীয়তা। আমাৰ সামগ্ৰী সতেজ আৰু স্বাস্থ্যকৰ হৈ থকাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ, ইয়ালৰ লগতে প্ৰকৃতিৰ প্ৰতিও আমাৰ দায়িত্ব আছে। সেয়েহে চৰকাৰে বায়’ডিগ্ৰেডেবল পেকেজিঙৰ জি এছ টি ১৮%ৰ পৰা ৫%লৈ হ্ৰাস কৰিছে। লগতে আমাৰ উদ্যোগৰ সকলো সহকৰ্মীক জৈৱ-বিঘ্নিত পেকেজিঙৰ সৈতে জড়িত উদ্ভাৱনত বিনিয়োগ কৰিবলৈ আৰু আমাৰ সকলো সামগ্ৰী যিমান পাৰি সোনকালে জৈৱ- পেকেজিঙলৈ স্থানান্তৰিত কৰিবলৈ আহ্বান জনাব বিচাৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে মুকলি হৃদয়েৰে বিশ্বৰ বাবে দুৱাৰ মুকলি কৰি দিছে । আমি খাদ্য শৃংখলৰ প্ৰতিগৰাকী বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে দুৱাৰ মুকলি কৰি দিছো । আমি সহযোগিতাৰ বাবে মুক্ত মনেৰে আগুৱাই আহিছো। মই আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো, কিয়নো এই খণ্ডত অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। ইয়াৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰক । এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰাৰ বাবে সংশ্লিষ্ট সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the World Food India 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi
25 SEP 2025 8:59PM by PIB Delhi
Deputy Prime Minister of Russia, Mr. Dmitry Patrushev; my cabinet colleagues, Chirag Paswan and Shri Ravneet; Shri Prataprao Jadhav; Ministers and representatives who have come here from different countries; distinguished guests; ladies and gentlemen!
A very warm welcome to all of you at World Food India. Today, at this event, our farmers, entrepreneurs, investors and consumers are all present under one roof. World Food India has become an occasion of new contacts, new connections and creativity. I have just visited the exhibitions displayed here. I am pleased to see that the greatest focus has been placed on nutrition, on reducing oil consumption, and on enhancing the wholesomeness of packaged products. I extend my congratulations and best wishes to all of you for this event.
Friends,
Every investor, before making an investment, assesses the natural strengths of the place where he intends to invest. Today, the world, especially investors associated with the food sector, are looking towards Bharat with great hope. This is because Bharat possesses the triple strength of diversity, demand and scale. Every grain, every fruit and every vegetable is produced in Bharat. Owing to this diversity, Bharat is unique in the world. Every hundred kilometres, the food and its taste change in our country. In Bharat, there is tremendous demand for different varieties of food. This demand gives Bharat a competitive edge and makes it a preferred destination for investors.
Friends,
The scale at which Bharat is working today is unprecedented and unimaginable. In the past ten years, 25 crore people in Bharat have defeated poverty. All these fellow citizens have now become part of the neo middle class. This neo middle class is the most energetic and most aspirational segment of the nation. The aspirations of such a large number of people will shape our food trends. It is this aspiring class that is driving our demand.
Friends,
Today, the talented youth of the country are achieving remarkable feats in every sector. Our food sector is no exception. Today, Bharat is the world’s third-largest start-up ecosystem. Many of these start-ups are engaged in the food and agriculture sectors. AI, e-commerce, drones and apps are also being integrated into this sector. Our start-ups are transforming supply chains, retail and processing. Thus, Bharat possesses diversity, demand and innovation all at once. These factors make Bharat the most attractive destination for investments. Therefore, I would like to reiterate what I said from the ramparts of the Red Fort: this is the time, the right time, to invest and expand in Bharat.
Friends,
We are all well aware of the many challenges that the twenty-first century has brought before the world. You also know that whenever challenges have arisen before the world, Bharat has stepped forward to play a positive role. Bharat has been consistently contributing to global food security. Thanks to the hard work of our farmers, livestock rearers, fishermen and supportive government policies, Bharat's capacity is continually increasing. In the past decade, our food grain production has risen significantly. Today, Bharat is the largest producer of milk, contributing 25 per cent of the world’s milk supply. We are also the largest producers of millets. In rice and wheat, we rank second in the world. Bharat also makes a significant contribution in fruits, vegetables and fisheries. That is why whenever there is a crisis of crops in the world, whenever supply chains are disrupted, Bharat steps forward with strength to fulfil its responsibility.
Friends,
In the interest of global welfare, it is our endeavour to further increase Bharat's capacity and contribution. For this, the government is strengthening every stakeholder and the entire ecosystem associated with food and nutrition. Our government is encouraging the food processing sector. That is why 100 per cent FDI has been permitted in this sector. In addition, the PLI scheme and the expansion of Mega Food Parks have also given this sector a boost. Today, Bharat is running the world’s largest storage infrastructure scheme. The results of these government efforts are also visible. In the last ten years, Bharat's processing capacity has increased twenty fold. Our exports of processed food have also more than doubled.
Friends,
Farmers, livestock rearers, fishermen and small processing units play a vital role in the food supply and value chain. Over the past decade, our government has strengthened all these stakeholders. You know that in Bharat, more than 85 per cent are small or marginal farmers. Therefore, we formulated policies and developed a support system through which these small farmers are now emerging as a major force in the market.
Friends,
For instance, micro food processing units are run by our self-help groups. These self-help groups are linked with lakhs of people in our villages. To support them, our government is providing credit-linked subsidies. Even today, subsidies of about ₹800 crore have just been transferred to these beneficiaries before you.
Friends,
Similarly, our government is expanding farmer producer organisations (FPOs). Since 2014, ten thousand FPOs have been established across the country, connecting lakhs of small farmers. These help small farmers to bring their produce to the market on a larger scale. And their role is not confined to this alone. These FPOs are also playing a significant part in the food processing sector and are developing branded products. You will be astonished to see the strength of our FPOs. Today, more than 15,000 products of our FPOs are available on online platforms. Basmati rice, saffron and walnuts from Kashmir; jams and apple juice from Himachal; millet cookies from Rajasthan; soya nuggets from Madhya Pradesh; the superfood makhana from Bihar; groundnut oil and jaggery from Maharashtra; and banana chips and coconut oil from Kerala — from Kashmir to Kanyakumari, our FPOs are bringing Bharat's agricultural diversity to every household. And you will be pleased to know that more than 1,100 FPOs have become crorepatis, meaning their annual turnover has crossed one crore rupees. Today, FPOs are playing a major role in enhancing farmers’ income and providing employment to the youth.
Friends,
Apart from FPOs, cooperatives are also a great strength in Bharat. This year happens to be the International Year of Cooperatives. In Bharat, cooperatives are empowering our dairy sector and rural economy with new strength. Recognising the importance of cooperatives, we established a separate ministry for them so that our policies could be tailored to their needs. Tax and transparency reforms have also been undertaken for this sector. These policy-level changes have given new strength to the cooperative sector.
Friends,
Bharat's growth in the marine and fisheries sector has also been remarkable. In the last decade, we have expanded the infrastructure related to the fisheries sector. We have provided funding support to fishermen and assistance for deep-sea fishing boats. This has increased both our marine production and exports. Today, this sector provides employment to nearly 3 crore people. We are also working to expand processing of marine products. For this, investments are being made in modern processing plants, cold chains and smart harbours.
Friends,
We are also investing in modern technology to preserve crops. Farmers are being linked with food irradiation technology. This has increased the shelf life of our agricultural products and strengthened food security. The government is providing every possible support to the units engaged in this work.
Friends,
Today’s Bharat is moving forward on a new path of innovation and reforms. At present, there is much discussion about next-generation GST reforms in our country. For farmers, these reforms bring the assurance of lower costs and greater benefits. With only 5 per cent GST on butter and ghee, they will benefit immensely. On milk cans too, the tax is just 5 per cent. This will ensure better prices for farmers and producers. It will also ensure more nutrition at lower prices for the poor and middle class. The food processing sector too is set to gain significantly from these reforms. Ready-to-consume and preserved fruits, vegetables and nuts attract only 5 per cent GST. Today, more than 90 per cent of processed food products fall in either the zero or 5 per cent tax slab. Taxes on bio-pesticides and micro-nutrients have been reduced. Due to GST reforms, bio-inputs have become cheaper, directly benefiting small organic farmers and FPOs.
Friends,
Today, the demand of the times is also for biodegradable packaging. It is important that our products remain fresh and of high quality, but alongside this, we also have a responsibility towards nature. Therefore, the government has reduced GST on biodegradable packaging from 18 per cent to 5 per cent. I would also like to earnestly urge all industry partners to invest in innovations related to biodegradable packaging and shift all our product packaging to biodegradable materials as soon as possible.
Friends,
Bharat has kept its doors open to the world with a generous spirit. We are open to all investors associated with the food chain. We are ready for collaborations with an open heart. Once again, I invite all of you to invest the most in Bharat. There are immense possibilities in this sector. Take advantage of them, and I convey my heartiest congratulations to everyone associated with this event. Thank you.