Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the World Food India 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi
25 SEP 2025 8:59PM by PIB Delhi
Deputy Prime Minister of Russia, Mr. Dmitry Patrushev; my cabinet colleagues, Chirag Paswan and Shri Ravneet; Shri Prataprao Jadhav; Ministers and representatives who have come here from different countries; distinguished guests; ladies and gentlemen!
A very warm welcome to all of you at World Food India. Today, at this event, our farmers, entrepreneurs, investors and consumers are all present under one roof. World Food India has become an occasion of new contacts, new connections and creativity. I have just visited the exhibitions displayed here. I am pleased to see that the greatest focus has been placed on nutrition, on reducing oil consumption, and on enhancing the wholesomeness of packaged products. I extend my congratulations and best wishes to all of you for this event.
Friends,
Every investor, before making an investment, assesses the natural strengths of the place where he intends to invest. Today, the world, especially investors associated with the food sector, are looking towards Bharat with great hope. This is because Bharat possesses the triple strength of diversity, demand and scale. Every grain, every fruit and every vegetable is produced in Bharat. Owing to this diversity, Bharat is unique in the world. Every hundred kilometres, the food and its taste change in our country. In Bharat, there is tremendous demand for different varieties of food. This demand gives Bharat a competitive edge and makes it a preferred destination for investors.
Friends,
The scale at which Bharat is working today is unprecedented and unimaginable. In the past ten years, 25 crore people in Bharat have defeated poverty. All these fellow citizens have now become part of the neo middle class. This neo middle class is the most energetic and most aspirational segment of the nation. The aspirations of such a large number of people will shape our food trends. It is this aspiring class that is driving our demand.
Friends,
Today, the talented youth of the country are achieving remarkable feats in every sector. Our food sector is no exception. Today, Bharat is the world’s third-largest start-up ecosystem. Many of these start-ups are engaged in the food and agriculture sectors. AI, e-commerce, drones and apps are also being integrated into this sector. Our start-ups are transforming supply chains, retail and processing. Thus, Bharat possesses diversity, demand and innovation all at once. These factors make Bharat the most attractive destination for investments. Therefore, I would like to reiterate what I said from the ramparts of the Red Fort: this is the time, the right time, to invest and expand in Bharat.
Friends,
We are all well aware of the many challenges that the twenty-first century has brought before the world. You also know that whenever challenges have arisen before the world, Bharat has stepped forward to play a positive role. Bharat has been consistently contributing to global food security. Thanks to the hard work of our farmers, livestock rearers, fishermen and supportive government policies, Bharat's capacity is continually increasing. In the past decade, our food grain production has risen significantly. Today, Bharat is the largest producer of milk, contributing 25 per cent of the world’s milk supply. We are also the largest producers of millets. In rice and wheat, we rank second in the world. Bharat also makes a significant contribution in fruits, vegetables and fisheries. That is why whenever there is a crisis of crops in the world, whenever supply chains are disrupted, Bharat steps forward with strength to fulfil its responsibility.
Friends,
In the interest of global welfare, it is our endeavour to further increase Bharat's capacity and contribution. For this, the government is strengthening every stakeholder and the entire ecosystem associated with food and nutrition. Our government is encouraging the food processing sector. That is why 100 per cent FDI has been permitted in this sector. In addition, the PLI scheme and the expansion of Mega Food Parks have also given this sector a boost. Today, Bharat is running the world’s largest storage infrastructure scheme. The results of these government efforts are also visible. In the last ten years, Bharat's processing capacity has increased twenty fold. Our exports of processed food have also more than doubled.
Friends,
Farmers, livestock rearers, fishermen and small processing units play a vital role in the food supply and value chain. Over the past decade, our government has strengthened all these stakeholders. You know that in Bharat, more than 85 per cent are small or marginal farmers. Therefore, we formulated policies and developed a support system through which these small farmers are now emerging as a major force in the market.
Friends,
For instance, micro food processing units are run by our self-help groups. These self-help groups are linked with lakhs of people in our villages. To support them, our government is providing credit-linked subsidies. Even today, subsidies of about ₹800 crore have just been transferred to these beneficiaries before you.
Friends,
Similarly, our government is expanding farmer producer organisations (FPOs). Since 2014, ten thousand FPOs have been established across the country, connecting lakhs of small farmers. These help small farmers to bring their produce to the market on a larger scale. And their role is not confined to this alone. These FPOs are also playing a significant part in the food processing sector and are developing branded products. You will be astonished to see the strength of our FPOs. Today, more than 15,000 products of our FPOs are available on online platforms. Basmati rice, saffron and walnuts from Kashmir; jams and apple juice from Himachal; millet cookies from Rajasthan; soya nuggets from Madhya Pradesh; the superfood makhana from Bihar; groundnut oil and jaggery from Maharashtra; and banana chips and coconut oil from Kerala — from Kashmir to Kanyakumari, our FPOs are bringing Bharat's agricultural diversity to every household. And you will be pleased to know that more than 1,100 FPOs have become crorepatis, meaning their annual turnover has crossed one crore rupees. Today, FPOs are playing a major role in enhancing farmers’ income and providing employment to the youth.
Friends,
Apart from FPOs, cooperatives are also a great strength in Bharat. This year happens to be the International Year of Cooperatives. In Bharat, cooperatives are empowering our dairy sector and rural economy with new strength. Recognising the importance of cooperatives, we established a separate ministry for them so that our policies could be tailored to their needs. Tax and transparency reforms have also been undertaken for this sector. These policy-level changes have given new strength to the cooperative sector.
Friends,
Bharat's growth in the marine and fisheries sector has also been remarkable. In the last decade, we have expanded the infrastructure related to the fisheries sector. We have provided funding support to fishermen and assistance for deep-sea fishing boats. This has increased both our marine production and exports. Today, this sector provides employment to nearly 3 crore people. We are also working to expand processing of marine products. For this, investments are being made in modern processing plants, cold chains and smart harbours.
Friends,
We are also investing in modern technology to preserve crops. Farmers are being linked with food irradiation technology. This has increased the shelf life of our agricultural products and strengthened food security. The government is providing every possible support to the units engaged in this work.
Friends,
Today’s Bharat is moving forward on a new path of innovation and reforms. At present, there is much discussion about next-generation GST reforms in our country. For farmers, these reforms bring the assurance of lower costs and greater benefits. With only 5 per cent GST on butter and ghee, they will benefit immensely. On milk cans too, the tax is just 5 per cent. This will ensure better prices for farmers and producers. It will also ensure more nutrition at lower prices for the poor and middle class. The food processing sector too is set to gain significantly from these reforms. Ready-to-consume and preserved fruits, vegetables and nuts attract only 5 per cent GST. Today, more than 90 per cent of processed food products fall in either the zero or 5 per cent tax slab. Taxes on bio-pesticides and micro-nutrients have been reduced. Due to GST reforms, bio-inputs have become cheaper, directly benefiting small organic farmers and FPOs.
Friends,
Today, the demand of the times is also for biodegradable packaging. It is important that our products remain fresh and of high quality, but alongside this, we also have a responsibility towards nature. Therefore, the government has reduced GST on biodegradable packaging from 18 per cent to 5 per cent. I would also like to earnestly urge all industry partners to invest in innovations related to biodegradable packaging and shift all our product packaging to biodegradable materials as soon as possible.
Friends,
Bharat has kept its doors open to the world with a generous spirit. We are open to all investors associated with the food chain. We are ready for collaborations with an open heart. Once again, I invite all of you to invest the most in Bharat. There are immense possibilities in this sector. Take advantage of them, and I convey my heartiest congratulations to everyone associated with this event. Thank you.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা পাংথোকপা ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া ২০২৫গী থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
25 SEP 2025 8:59PM by PIB Imphal
রসিয়াগী দিপুতী প্রাইম মিনিস্তর, শ্রী দিমিত্রি পেত্রুশেভ; ঐহাক্কী মন্ত্রীমন্দলগী মরুপশিং, চিরাগ পসৱান অমসুং শ্রী রবনীত; শ্রী প্রতাপরাও য়াদব; তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী মফম অসিদা লাকখিবা মন্ত্রীশিং অমসুং মীহুৎশিং; শক্নাইরবা মীথুংলেনশিং; নুপীশিং অমসুং নুপাশিং!
ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়াদা ময়াম পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি। ঙসি, থৌরম অসিদা, ঐখোয়গী লৌমীশিং, ওন্তপ্রিন্যুওরশিং, ইনভেস্তরশিং অমসুং কঞ্জ্যুমরশিং পুম্নমক্না মফম অমখক্তদা লৈরি। ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়ানা অনৌবা কন্তেক্তশিং, অনৌবা কনেক্সনশিং অমসুং ক্রিএতিবিতীগী খুদোংচাবা অমা ওইরক্লি। ঐহাক্না মফম অসিদা উৎলিবা একজিবিসনশিং য়েংখ্রে। ন্যুত্রিসনদা, ওইল কঞ্জুম্পসন হন্থহনবদা অমসুং পেকেজ প্রদক্তশিংগী মচি ওইবা হেনগৎহন্নবদা মীৎয়েং থম্লিবা অসি উবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। থৌরম অসিগীদমক্তা ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ইনভেস্তর খুদিংমক্না, ইনভেস্তমেন্ত অমা তৌদ্রিঙৈদা, মহাক্না ইনভেস্ত তৌগদবা মফম অদুগী মহৌশাগী ওইবা মপাঙ্গল অদু য়েংশিনগনি। ঙসিদি, মালেম, মরু ওইনা ফুদ সেক্তরগা মরী লৈনবা ইনভেস্তরশিংনা, ভারতকী মায়কৈদা চাউরবা আশা অমগা লোয়ননা য়েংলি। মসিগী মরমদি ভারতনা দাইভর্সিতী, দিমান্দ অমসুং স্কেলগী মপাঙ্গল অহুম অসি লৈ। মহৈ-মরোং খুদিংমক, উহৈ খুদিংমক অমসুং মনা-মশিং খুদিংমক ভারত্তা পুথোকই। মসিগী মখল-মখা কয়া অসিনা মরম ওইদুনা, ভারত অসি মালেমদা তোপ-তোপ্পা অমা ওইহল্লি। কিলোমিতর ১০০ খুদিংগী, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা চিঞ্জাক অমসুং মাগী মহাওশিং অসি হোংই। ভারত্তা, মখল কয়াগী চিঞ্জাক্কী দিমান্দ য়াম্না লৈ। মসিগী দিমান্দ অসিনা ভারতপু কম্পিতিতিব এদজ অমা পীরি অমসুং ইনভেস্তরশিংগীদমক পাম্নবা মফম অমা ওইহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা অমসুং ৱাখলনা শাগৎপা ঙমদবা অমনি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ভারতকী মীওই কোতি ২৫না লায়রবদগী থোরকখ্রে। অসিগুম্বা নাগরিক পুম্নমক হৌজিক নিও মিদ্দল ক্লাসকী শরুক অমা ওইরে। নিও মিদ্দল ক্লাস অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ইনর্জী লৈবা অমসুং খ্বাইদগী এস্পিরেস্নেল ওইবা সেগমেন্তনি। অসিগুম্বা মশিং য়াম্লবা মীওইশিংগী এস্পিরেসনশিংনা ঐখোয়গী ফুদ ত্রেনশিং শেমগনি। মসি ঐখোয়গী দিমান্দবু থৌগৎলিবা এস্পাইরিং ক্লাসনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক অসিগী হৈ-শিংলবা নহারোলশিংনা সেক্তর খুদিংমক্তা মশক থোকপা মায় পাকপা কয়া ফংলি। ঐখোয়গী ফুদ সেক্তর অসিসু মসিদা য়াওদবা নত্তে। ঙসি, ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেম ওইরে। মাগী স্তার্ত-অপ কয়া অমা ফুদ অমসুং এগ্রিকলচর সেক্তরশিংদা থবক তৌরি। এ.আই., ই-কমর্স, দ্রোনশিং অমসুং এপশিং অসিসু সেক্তর অসিদা পুনশিল্লি। ঐখোয়গী স্তার্ত-অপশিংনা সপ্লাই চেনশিং, রিতেল অমসুং প্রোসেসিং অসি শেমদোক্লি। অসুম্না, ভারত অসি দাইভর্সিতী, দিমান্দ অমসুং ইন্নোবেসন পুম্নমক অমুক্তংদা লৈ। ফেক্তরশিং অসিনা ভারতপু ইনভেস্তমেন্তকীদমক খ্বাইদগী পাম্নবা মফম অমা ওইহল্লি। মরম অদুনা, লাল কিলাগী লানবনদগী ঐনা হায়খিবা অদু ঐনা অমুক্কা হন্না হায়জনীংই মদুদি ভারত্তা ইনভেস্ত তৌনবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহন্নবগী অচুম্বা মতম ওইরে।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচা অসিনা মালেমগী মায়োক্তা পুথোরক্লিবা শিংনবশিং অসি ঐখোয় পুম্নমক্না নীংশিংলি। মালেমগী মায়োক্তা শিংনবশিং লাকপা মতমদা, ভারতনা পোজিতিব ওইবা থৌদাং অমা লৌনবা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়বসিসু অদোম্না খঙই। ভারতনা মালেমগী ওইবা ফুদ সেক্যুরিতীদা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলি। ঐখোয়গী লৌমীশিং, শা-ষন য়োকপা মীওইশিং, ঙা য়োক্লিবশিং অমসুং মতেং পাংলিবা সরকারগী পোলিসীশিংগী কন্না হোৎনবনা ভারতকী কেপাসিতী অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ঐখোয়গী চেং-হৱাই পুথোকপা অসি য়াম্না হেনগৎলে। ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী মিল্ক সপ্লাইগী ২৫% কন্ত্রিব্যুত তৌদুনা শঙ্গোম খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাক ওইরে। ঐখোয়না খ্বাইদগী চাউবা মিল্লেৎ পুথোকপা লৈবাক অমসু ওইরি। উহৈ অমসুং গেহুগী লমদা ঐখোয়না মালেমদা অনিশুবদা লৈরি। ভারতনা মহৈ-মরোং, মনা-মশিং অমসুং ঙা য়োকপদসু চাউনা মতেং পাংলি। মরম অসিনা মালেমদা মহৈ-মরোংগী অৱাবা লৈরকপা মতমদা, সপ্লাই চেন থিংজিল্লকপা মতমদা, ভারতনা মাগী থৌদাং অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক মপাঙ্গল কনখৎতুনা মাংলোমদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
মালেমগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক, ভারতকী তৌবা ঙম্বা অমসুং কন্ত্রিব্যুসন মখা তানা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। মসিগীদমক্তা, সরকারনা স্তেকহোল্দর খুদিংমক্তা অমসুং ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসনগা মরী লৈনবা ইকোসিস্তেম পুম্নমক মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঐখোয়গী সরকারনা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরবু পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা মরম ওইদুনা সেক্তর অসিদা ১০০% এফ.দি.আই. অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মথক্তা, পি.এল.আই. স্কিম অমসুং মেগা ফুদ পার্কশিং পাকথোক চাউথোকহনবনা সেক্তর অসিদা পুক্নিং থৌগৎলি। ঙসি, ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তোরেজ ইনফ্রাস্ত্রকচর স্কিম পায়খৎলি। সরকারনা হোৎনরিবশিং অসিগী মহৈসু উবা ফংলি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ভারতকী প্রোসেসিং কেপাসিতী অসি শরুক ২০ হেনগৎলে। প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক্কী ঐখোয়গী এক্সপোর্তসু শরুক অনি হেনগৎলে।
মরুপশিং,
লৌমীশিং, শা-ষন য়োকপা মীওইশিং, ঙা য়োকপশিং অমসুং অপীকপা প্রোসেসিং য়ুনিৎশিংনা ফুদ সপ্লাই অমসুং ভেল্যু চেনদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ঐখোয়গী সরকারনা স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে। ভারত্তা চাদা ৮৫ হেন্না অপীকপা নৎত্রগা মর্জিনেল ফার্মরশিংনি হায়বসি অদোম্না খঙই। মরম অসিনা ঐখোয়না পোলিসীশিং শেমখি অমসুং মসিগী খুত্থাংদা অপীকপা লৌমীশিং অসি হৌজিক্তি কৈথেলদা মরুওইবা মপাঙ্গল অমা ওইরক্লিবা সপোর্ত সিস্তেম অমা শেমগৎখি।
মরুপশিং,
খুদম ওইনা, মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং অসি ঐখোয়গী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা চলাইরি। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অসি ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা মীওই লাখ কয়াগা মরী লৈনৈ। মখোয়বু মতেং পাংনবা, ঐখোয়গী সরকারনা ক্রেদিৎ লিঙ্ক সবসিদী পীরি। ঙসিসু, চাউরাক্না লুপা করোর ৮০০গী সবসিদী অসি অদোমগী মমাংদা লৈরিবা বেনিফিসরীশিং অসিদা ত্রান্সফর তৌখ্রে।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা মওংদা, ঐখোয়গী সরকারনা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (এফ.পি.ও.শিং) পাকথোক চাউথোকহল্লি। ২০১৪দগী হৌরগা লৈবাক শীনবা থুংনা এফ.পি.ও. ১০,০০০ লিংখৎখ্রে, মসিনা অপীকপা লৌমী লাখ কয়াবু শম্নহল্লে। মসিনা অপীকপা লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিং পাক-শন্না কৈথেলদা য়োনবদা মতেং পাংই। অমসুং মখোয়গী থৌদাং অসি মসিদখক্তদা য়ুম্ফম ওইদে। হায়রিবা এফ.পি.ও.শিং অসি ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদসু মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং ব্রান্দেদ প্রদক্তশিং শেমগৎলি। ঐখোয়গী এফ.পি.ও.শিংগী মপাঙ্গল অদু উবদা অদোম থোইদোক হেন্দোক্না অঙকপা পোক্কনি। ঙসিদি, ঐখোয়গী এফ.পি.ও.শিংগী পোত্থোক ১৫,০০০ হেন্না ওনলাইন প্লেৎফোর্মশিংদা ফংলি। কাশ্মীরদগী বসমতী রাইস, সেফ্রোন অমসুং হৈজুকাংশিং; হিমাচলদগী জেম অমসুং এপল জুস; রাজস্থানদগী মিলেৎ কুকিজ; মধ্য প্রদেশতগী সোইয়া নগগেৎশিং; বিহারদগী সুপরফুদ মখানা; মহারাস্ত্রদগী গ্রাউন্দনুত ওইল অমসুং জগরী; অমসুং কেরলাদগী বনানা চিপশিং অমসুং য়ুবী থাও... কাশ্মীরদগী কন্যাকুমারী ফাওবদা ঐখোয়গী এফ.পি.ও.শিংনা ভারতকী লৌউ-শিংউগী দাইভর্সিতী অসি য়ুমথোং খুদিংদা য়ৌহল্লি। অমসুং এফ.পি.ও. ১১০০ হেনবনা করোরপাতি ওইরে, হায়বদি মখোয়গী চহিগী তর্নওভর লুপা করোর অমা হেনখ্রে হায়বা খঙবদা অদোম নুংঙাইবা ফাওরগনি। ঙসিদি, এফ.পি.ও.শিংনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা অমসুং নহাশিংদা থবক পীবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
মরুপশিং,
এফ.পি.ও.শিংগী মথক্তা, কোওপরেতিবশিং অসিসু ভারত্তা অচৌবা শক্তি অমনি। চহি অসি ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ কোওপরেতিব ওইরি। ভারত্তা কোওপরেতিবশিংনা ঐখোয়গী দাইরী সেক্তর অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনবু অনৌবা পাঙ্গলগা লোয়ননা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। কোওপরেতিবশিংগী মরুওইবা খঙলদুনা, ঐখোয়না মখোয়গীদমক্তা তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা লিংখৎখি। মসিনা ঐখোয়গী পোলিসীশিং অসি মখোয়গী মথৌ তাবশিং অদুগা চুনহল্লগনি। সেক্তর অসিগীদমক্তা তেক্স অমসুং ত্রান্সপরেন্সীগী রিফোর্মশিংসু পায়খৎলি। পোলিসীগী থাক্তা অহোংবা লাকপশিং অসিনা কোওপরেতিব সেক্তরদা অনৌবা পাঙ্গল পীরি।
মরুপশিং,
মেরিন অমসুং ফিসরিজ সেক্তরদা ভারতকী চাউখৎপা অসিসু মশক থোক্লি। হৌখিবা দিকেদ অমদা, ঐখোয়না ফিসরিজ সেক্তরগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। ঐখোয়না ঙামীশিংদা শেলগী তেংবাং অমসুং দীপ-সী ফিশিং বোৎশিংদা মতেং পীরি। মসিনা ঐখোয়গী মেরিন প্রদক্সন অমসুং এক্সপোর্ত অনিমক হেনগৎহনখ্রে। ঙসি, সেক্তর অসিনা মীওই করোর অহুমরোমদা থবক পীরি। ঐখোয়না সমুদ্রগী পোত্থোকশিং প্রোসেসিং হেনগৎহন্নবা থবকসু পায়খৎলি। মসিগীদমক্তা, মোদর্ন প্রোসেসিং প্লান্তশিং, কোল্দ চেনশিং অমসুং স্মার্ত হার্বরশিংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌরি।
মরুপশিং,
মহৈ-মরোংশিং ঙাক-শেন্নবা মোদর্ন তেক্নোলোজীদা ঐখোয়না শেল থাদরি। ফার্মরশিংবু ফুদ ইরাদিএসন তেক্নোলোজীগা শম্নহল্লি। মসিনা ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংগী সেল্ফ লাইফ হেনগৎহল্লে অমসুং ফুদ সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। সরকারনা থবক অসিদা য়াওরিবা য়ুনিৎশিংদা পীবা য়াবা মতেং পুম্নমক পীরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী ভারত অসি ইন্নোবেসন অমসুং রিফোর্মশিংগী অনৌবা লম্বীদা মাংলোমদা চংশিল্লি। হৌজিক ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা নেক্স –জেনরেসন জি.এস.তি. রিফোর্মশিংগী মরমদা য়াম্না খন্নখ্রে। লৌমীশিংগীদমক্তদি, রিফোর্মশিং অসিনা মমল হন্থবা অমসুং কান্নবা হেন্না ফংবগী থাজবা পীরি। বতর অমসুং ঘীদা চাদা ৫গী জি.এস.তি. খক্তা লৌবগা লোয়ননা মসিনা চাউনা কান্নবা পীরগনি। মিল্ক কেনশিংদসু, তেক্স অসি চাদা ৫ খক্তনি। মসিনা লৌমীশিং অমসুং পোত্থোক পুথোক্লিবশিংদা হেন্না ফবা মমল ফংহল্লগনি। মসিনা লায়রবশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংগীদমক মমল হন্থনা ন্যুত্রিসন ফংহনগনি। ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরসু রিফোর্মশিং অসিদগী য়াম্না কান্নবা ফংগনি। কঞ্জ্যুম তৌনবা শেম-শারিবা অমসুং প্রিঞ্জার্ব তৌরবা মহৈ-মরোং, মনা-মশিং অমসুং নৎশিং অসি জি.এস.তি. চাদা ৫ খক্তা লৌগনি। ঙসিদি, প্রোসেস তৌরবা ফুদ প্রদক্তশিংগী চাদা ৯০ হেনবনা জিরো নত্ত্রগা চাদা ৫গী তেক্স স্লেবতা য়াওরি। বাইও-পেস্তিসাইদশিং অমসুং মাইক্রো-ন্যুত্রিএন্তশিংগী তেক্স হন্থখ্রে। জি.এস.তি.গী রিফোর্মশিংগী মতুং ইন্না, বাইও-ইনপুতশিং অসি মমল হন্থরে, মসিনা অপীকপা ওর্গানিক ফার্মরশিং অমসুং এফ.পি.ও.শিংদা হকথেংননা কান্নবা ফংহল্লে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মতম অসিগী দিমান্দ অসি বাইওদিগ্রেদেবল ওইবা পেক্কেজিংগীদমক্তসু ওইরি। ঐখোয়গী পোত্থোকশিং অসি ফ্রেস অমসুং অৱাংবা থাক্কী ওইহনবা অসি য়াম্না মরু ওই, অদুবু মসিগা লোয়ননা ঐখোয়না মহৌশাগী ফীভম ঙাকশেনবগী মায়কৈদসু থৌদাং অমা লৈ। মরম অদুনা, সরকারনা বাইওদগ্রেদেবল পেক্কেজিংদা জি.এস.তি. ১৮%দগী ৫%দা হন্থহনখ্রে। ঐহাক্না ইন্দস্ত্রীগী পার্তনর পুম্নমকপু বাইওদিগ্রেদেবল পেক্কেজিংগা মরী লৈনবা ইন্নোবেসনশিংদা শেল থাদনবা অমসুং ঐখোয়গী প্রদক্ত পেক্কেজিং পুম্নমকপু য়ারিবমখৈ থুনা বাইওদিগ্রেদেবল মেতরিএলশিংদা হোংদোক্নবা তকশিনবা পাম্মি।
মরুপশিং,
ভারতনা মালেমগীদমক্তা থম্মোয় শেংনা মাগী থোংশিং হাংদুনা থম্লি। ঐখোয়না ফুদ চেনগা মরী লৈনবা ইনভেস্তর পুম্নমক্তা খুদোংচাবা পীরি। ঐখোয়না থম্মোয় শেংনা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা শেম-শারি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু ভারত্তা খ্বাইদগী হেন্না ইনভেস্ত তৌনবা কৌজরি। সেক্তর অসিদা অচৌবা ওইথোকপা য়াবশিং লৈ। মসিগী খুদোংচাবা অসি লৌবিয়ু, অমসুং থৌরম অসিগা মরী লৈনবা মীওই পুম্নমক্তা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ময়াম পুম্নমকপু থাগৎচরি।