প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ আৰু স্থাপনৰ বাবে নীতি
21 SEP 2024 11:55PM by PIB Guwahati
1. আমি, চতুৰ্ভুজটোৰ সদস্যসকলে স্বীকাৰ কৰিছো যে ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু প্ৰণালীসমূহে সমাজক গভীৰভাৱে পৰিৱৰ্তন কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ বহনক্ষম বিকাশৰ অৰ্থে ২০৩০ এজেণ্ডাৰ বাস্তৱায়ন আৰু ইয়াৰ বহনক্ষম বিকাশৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব সুযোগ প্ৰদান কৰে। ডিজিটেলীকৰণৰ সম্ভাৱনীয়তাৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰি আমি আমাৰ সমৃদ্ধি আৰু বহনক্ষম বিকাশৰ অৰ্থে এক অন্তৰ্ভুক্তিমূলক, মুকলি, বহনক্ষম, ন্যায্য, সুৰক্ষিত, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু সুৰক্ষিত ডিজিটেল ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো।
2. ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (ডিপিআই) হৈছে এক বিকশিত ধাৰণা যাক সুৰক্ষিত, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু আন্তঃক্ৰিয়াশীল; ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত আৰু লিভাৰেজ কৰা অংশীদাৰী ডিজিটেল প্ৰণালীৰ এক গোট হিচাপে বৰ্ণনা কৰা হয় যাতে সমতাপূৰ্ণ প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰদান কৰিব পৰা যায় আৰু ৰাজহুৱা সেৱা প্ৰদানৰ মান উন্নত কৰিব পৰা যায়; প্ৰযোজ্য আইনী ফ্ৰেমৱৰ্কৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয় আৰু বিকাশ, অন্তৰ্ভুক্তি, উদ্ভাৱন, আস্থা আৰু প্ৰতিযোগিতা, আৰু মানৱ অধিকাৰ আৰু মৌলিক স্বাধীনতাৰ প্ৰতি সন্মান প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ সমতাপূৰ্ণ খেলপথাৰ আৰু ন্যায্য প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে প্ৰযোজ্য নিয়মৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়। মানৱ অধিকাৰক সন্মান জনোৱা আৰু আমাৰ গণতান্ত্ৰিক নীতিসমূহক সমৰ্থন কৰা ধৰণে ডিপিআইৰ প্ৰয়োগৰ বাবে মৌলিক স্বাধীনতাৰ সুৰক্ষা আৰু শক্তিশালী চাইবাৰ সুৰক্ষা দুয়োটাই প্ৰয়োজনীয়। ডিপিআই প্ৰৱৰ্তন কৰা চৰকাৰসমূহে সকলো ডিজিটেল বিভাজন বন্ধ কৰাৰ বাবে সন্মিলিত প্ৰচেষ্টাত জড়িত হ'ব লাগিব।
3. এই দিশত, আমি ডিপিআইৰ বিকাশ আৰু প্ৰৱৰ্তনৰ বাবে নিম্নলিখিত নীতিসমূহ নিশ্চিত কৰিছোঃ
মই। অন্তৰ্ভুক্তিঃ অন্তৰ্ভুক্তকৰণ, অন্তিম ব্যৱহাৰকাৰীৰ সৱলীকৰণ, অন্তিম মাইল প্ৰৱেশাধিকাৰ, আৰু ভুল এলগৰিদমিক পক্ষপাত এৰাই চলিবলৈ অৰ্থনৈতিক, কাৰিকৰী বা সামাজিক বাধাসমূহ দূৰ কৰা বা হ্ৰাস কৰা।
২। পাৰস্পৰিক কাৰ্য্যক্ষমতাঃ য'ত সম্ভৱ হয়, প্ৰযুক্তিগতভাৱে নিৰপেক্ষ পদ্ধতিৰে মুক্ত মানদণ্ড আৰু নিৰ্ধাৰণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি পাৰস্পৰিক কাৰ্য্যক্ষমতা সম্ভৱ কৰি তোলা, যথাযথ সুৰক্ষাৰ ব্যৱস্থা আৰু আইনী বিবেচনা আৰু কাৰিকৰী সীমাবদ্ধতাসমূহ বিবেচনা কৰি।
৩. মডুলাৰ আৰু এক্সটেনছিবিলিটিঃ এক্সটেনছিবল পদ্ধতিৰ অৰ্থ হ'ল এটা বিল্ডিং ব্লক বা মডুলাৰ আৰ্কিটেকচাৰ যাতে অপ্ৰয়োজনীয় বিঘ্নন অবিহনে পৰিৱৰ্তন/পৰিৱৰ্তন সামৰি ল'ব পৰা যায়।
iv. স্কেলেবিলিটিঃ যিকোনো অপ্ৰত্যাশিত চাহিদা বৃদ্ধি আৰু/বা সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ সহজেই বিদ্যমান ব্যৱস্থাবোৰ সলনি নকৰাকৈ নমনীয় ডিজাইন ব্যৱহাৰ কৰক।
v. সুৰক্ষা আৰু গোপনীয়তাঃ এক পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰক যিয়ে ব্যক্তিগত গোপনীয়তা বৃদ্ধি কৰা প্ৰযুক্তি আৰু সুৰক্ষা বৈশিষ্ট্যক মূল ডিজাইনৰ ভিতৰত অন্তৰ্ভুক্ত কৰে যাতে উপযুক্ত স্তৰৰ সুৰক্ষা প্ৰদান কৰা মানদণ্ডৰ আধাৰত ব্যক্তিগত গোপনীয়তা, তথ্য সুৰক্ষা আৰু স্থিতিস্থাপকতা নিশ্চিত হয়।
ষষ্ঠ সহযোগিতা: পৰিকল্পনা, ডিজাইন, নিৰ্মাণ, আৰু কাৰ্যকৰী কৰাৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত সম্প্ৰদায়ৰ অভিনেতাসকলৰ অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰি মুকলি আৰু সহযোগিতাৰ সংস্কৃতিৰ সুবিধা আৰু প্ৰচাৰ কৰা। ব্যৱহাৰকাৰী-কেন্দ্ৰিক সমাধানৰ বিকাশ আৰু বহুল প্ৰচলন আৰু উদ্ভাৱকসকলক নতুন সেৱা বিকাশ কৰিবলৈ অনুমতি প্ৰদান কৰা।
৭. ৰাজহুৱা লাভালাভ, আস্থা আৰু স্বচ্ছতাৰ বাবে প্ৰশাসনঃ প্ৰযোজ্য ফ্ৰেমৱৰ্ক সন্মান কৰাৰ লগতে ৰাজহুৱা লাভালাভ, আস্থা আৰু স্বচ্ছতা সৰ্বাধিক কৰা। ইয়াৰ অৰ্থ হ'ল আইন, বিধি, নীতি আৰু সামৰ্থ্যসমূহে এই ব্যৱস্থাবোৰ সুৰক্ষিত, বিশ্বাসযোগ্য আৰু স্বচ্ছভাৱে পৰিচালিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব লাগে, লগতে প্ৰতিযোগিতা আৰু অন্তৰ্ভুক্তিক প্ৰোৎসাহিত কৰিব লাগে আৰু তথ্য সুৰক্ষা আৰু গোপনীয়তাৰ নীতি মানি চলিব লাগে।
৮. অত্যাচাৰ অভিযোগ নিষ্পত্তিঃ অভিযোগ নিষ্পত্তিৰ বাবে সহজলভ্য আৰু স্বচ্ছ ব্যৱস্থাৱলী, অৰ্থাৎ, ব্যৱহাৰকাৰীৰ যোগাযোগৰ স্থান, প্ৰক্ৰিয়া, দায়িত্বশীল সত্তা, সমাধানৰ বাবে পদক্ষেপৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপেৰে সংজ্ঞায়িত কৰা।
ix. বহনক্ষমতাঃ পৰ্যাপ্ত বিত্তীয় আৰু প্ৰযুক্তিগত সমৰ্থন আৰু উন্নতীকৰণৰ জৰিয়তে বহনক্ষমতা নিশ্চিত কৰি নিৰৱচ্ছিন্ন কাৰ্য্য আৰু নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে ব্যৱহাৰকাৰী-কেন্দ্ৰিক সেৱা প্ৰদানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা।
x. মানৱ অধিকাৰ: পৰিকল্পনা, ডিজাইন, নিৰ্মাণ আৰু কাৰ্যকৰী কৰাৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়তে মানৱ অধিকাৰক সন্মান জনোৱা এটা পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰক।
ষষ্ঠ ভাগ বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ সুৰক্ষাঃ প্ৰযুক্তি আৰু অন্যান্য সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰা অধিকাৰৰ অধিকাৰীসকলৰ বাবে প্ৰযোজ্য আইনী ব্যৱস্থাৰ আধাৰত উপযুক্ত আৰু কাৰ্যকৰী বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ সুৰক্ষা আৰু প্ৰয়োগৰ ব্যৱস্থা কৰা।
xii. বহনক্ষম বিকাশঃ বহনক্ষম বিকাশৰ বাবে ২০৩০ এজেণ্ডাৰ ৰূপায়ণ আৰু বহনক্ষম বিকাশৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্তিত অৰিহণা যোগোৱা এই প্ৰণালীসমূহ বিকাশ আৰু প্ৰয়োগৰ চেষ্টা কৰা।

Prime Minister's Office
Quad Principles for Development and Deployment of Digital Public Infrastructure
21 SEP 2024 11:55PM by PIB Delhi
1. We, the members of the Quad, acknowledge that digital technologies and systems have the potential to profoundly transform societies and offer unprecedented opportunities to accelerate the realization of the UN 2030 Agenda for Sustainable Development and the achievement of its Sustainable Development Goals. While leveraging the potential of digitalization, we also underscore the importance of fostering an inclusive, open, sustainable, fair, safe, reliable and secure digital future in furtherance of our shared prosperity and sustainable development.
2. Digital public infrastructure (DPI) is an evolving concept described as a set of shared digital systems that are secure, reliable and interoperable; built and leveraged by the public and private sector to provide equitable access and improve public service delivery at scale; governed by applicable legal frameworks and enabling rules that provide for a level playing field and fair competition to drive development, inclusion, innovation, trust, and competition, and respect for human rights and fundamental freedoms. Both safeguards for fundamental freedoms and robust cybersecurity measures are necessary for DPI to be implemented in a way that respects human rights and upholds our democratic principles. Governments deploying DPI should engage in concerted efforts to close all digital divides.
3. Towards this, we affirm the following principles for the development and deployment of DPI:
i. Inclusivity: Eliminate or reduce economic, technical, or social barriers to enable inclusion, empowerment of end-users, last-mile access, and avoid erroneous algorithmic bias.
ii. Interoperability: Enable interoperability by using and building on open standards and specifications with a technology neutral approach, wherever possible, while accounting for appropriate safeguards and keeping in view the legal considerations and technical constraints.
iii. Modularity and Extensibility: Extensible approach implies a building block or modular architecture to accommodate changes/modifications without undue disruption.
iv. Scalability: Use flexible design to easily accommodate any unexpected increase in demand and/or to meet expansion requirements without changing existing systems.
v. Security and Privacy: Adopt an approach that embeds key privacy enhancing technologies and security features within the core design to ensure individual privacy, data protection, and resilience based on standards offering appropriate levels of protection.
vi. Collaboration: Encourage the participation of community actors at different stages of planning, designing, building, and operating to facilitate and promote a culture of openness and collaboration. Enable the development of user-centric solutions and facilitate widespread and sustained adoption and allow innovators to develop new services.
vii. Governance for Public Benefit, Trust, and Transparency: Maximise public benefit, trust, and transparency while respecting applicable frameworks. This means that laws, regulations, policies, and capabilities should seek to ensure that these systems are safe, secure, trusted and transparently governed, and also promote competition, and inclusion, and adhere to principles of data protection and privacy.
viii. Grievance redress: Define accessible and transparent mechanisms for grievance redress, i.e., user touchpoints, processes, responsible entities, with a strong focus on actions for resolution.
ix. Sustainability: Ensure sustainability through adequate financing and technological support and enhancements to facilitate uninterrupted operations and seamless user-focused service delivery.
x. Human rights: Adopt an approach that respects human rights at every stage of the planning, designing, building, and operating.
xi. Intellectual Property Protection: Provide adequate and effective protection and enforcement of intellectual property rights for the rights-holders of technologies and other materials used based on existing legal frameworks.
xii. Sustainable Development: Seek to develop and deploy these systems that contribute to the implementation of the 2030 Agenda for Sustainable Development and achievement of Sustainable Development Goals.