প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অমসুং দিপ্লোই তৌনবা ক্বাদ প্রিন্সিপলশিং
21 SEP 2024 11:55PM by PIB Imphal
1. দিজিতেল তেক্নোলোজীশিং অমসুং সিস্তেমশিংনা খুন্নাইবু মপুং ফানা ওন্থোকপা ঙম্বগী পাঙ্গল লৈ অমসুং UN 2030 এজেন্দা ফোর সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকী থবকশিং অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং ফংনবা হোৎনবদা অওনবা পুরক্নবা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি হায়না ঐখোয়না, ক্বাদকী মেম্বরশিংনা খঙই। দিজিতেলাইজেসনগী ওইথোকপা য়াবশিং শীজিন্নবগা লোয়ননা ঐখোয়গী অপুনবা চাউখৎপা অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত হেনগৎহন্নবগীদমক্তা, ইনক্লুসিব, ওপন, সস্তেনেবল, ফেয়র, সেফ, রেলাইএবল অমসুং সেক্যুর দিজিতেলগী তুংলমচৎ অমা শেমগৎপগী মরুওইবা অদু ঐখোয়না ফোংদোক্লি।
2. দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (DPI) অসি অসি সেক্যুর, রিলাইএবল অমসুং ইন্তেরোপেরেবল ওইবা শেয়র তৌরবা দিজিতেল সিস্তেমশিংগী সেত অমা ওইনা শন্দোক্না তাক্লিবা নৌনা থোরক্লিবা ৱাখল্লোন অমনি; মসি পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরনা চপ মান্নবা এক্সেস ফংহন্নবা অমসুং পব্লিক সর্ভিস দেলিভরী হেনগৎহন্নবা শেমগৎলি অমসুং শীজিন্নরি; মসিনা চাউখৎপা, ইনক্লুজন, ইন্নোভেসন, থাজবা অমসুং কম্পিতিসন, অমসুং মীওইবগী হকশিং অমসুং ফন্দামেন্তেল ফ্রীদমশিং ইকাই খুম্নবা হেনগৎহন্নবা ফিয়র ওইবা অমসুং লেবেল প্লেয়িং ফিল্দ অমা পীনবা মসি চৎনবা য়াবা লিগেল ফ্রেমৱার্কশিং অমসুং চৎনবা য়াবা কাংলোনশিংনা লমজিংলি; দি.পি.আই. অসি মীওইবগী হকশিং অমসুং ঐখোয়গী দেমোক্রে সিগী কাংলোনশিং ঙাক্না চৎপা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক্তা ফন্দামেন্তেল ফ্রীদমশিংগী ঙাক-শেনবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা সাইবর সেক্যুরিতীগী খোঙথাং অনিমক মথৌ তাই। মীওইবগী হকশিং ইকাই খুম্নবা অমসুং ঐখোয়গী দেমোক্রেতিক প্রিন্সিপলশিং অসি ঙাকপা মওংদা DPI ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক ফন্দামেন্তেল ফ্রীদমশিং অমসুং মপাঙ্গল কনবা সাইবরসেক্যুরিতী অনিমক শাফনা থম্বা তঙাই ফদে। DPI শীজিন্নরিবা সরকারশিংনা দিজিতেল দিভাইদ পুম্নমক কোকহন্নবা পুন্না হোৎনগদবনি।
3. মসিগী মায়কৈদা ঐখোয়না DPI দিবেলপ অমসুং দিপ্লোই তৌনবগী মখাদা পীরিবা প্রিন্সিপলশিং অসি থমখি:
i. ইনক্লুসিভিতী: ইকনোমিক, তেক্নিকেল, নৎত্রগা সোসিএলগী ওইবা অথিংবশিং মুত্থৎপা নৎত্রগা হন্থহনবা। মসিনা ইন্তিগ্রেসন, এম্পাৱরমেন্ত ওফ এন্দ-য়ুজরশিং, লাস্ত-মাইল এক্সেস তৌবা য়াহনগনি অমসুং অরানবা অলগোরিথমিক বাইয়স থোকহন্দবা ঙমগনি।
ii. ইন্তেরোপেরেবিলিতী: য়ারিবমখৈ, তেক্নোলোজি ন্যুত্রেল ওইবা এপ্রোচ অমগা লোয়ননা ওপন স্তেন্দর্দশিং অমসুং স্পেসিফিকেসনশিং শীজিন্নদুনা অমসুং মদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা, মতিক চাবা সেক্যুরিতীশিং লৌখৎতুনা অমসুং লিগেল কন্সিদরেসনশিং অমসুং তেক্নিকেলগী ওইবা অথিংবশিংবু য়েংদুনা, ইন্তেরোপেরেবিলিতী য়াহনবা।
iii. মোদ্যুলরিতী অমসুং এক্সতেন্সিবিলিতী: এক্সতেন্সিবল ওইবা এপ্রোচ অসিনা অহোংবা/মোদিফিকেসনশিংবু মরম চাদনা থিংদনা লৌশিনবা ঙম্নবগীদমক্তা বিল্দিং ব্লোক নত্ত্রগা মোদ্যুলর আর্কিতেকচর অমা তাকই।
iv. স্কেলেবিলিতী: হৌজিক লৈরিবা সিস্তেমশিং হোংহন্দনা দিমান্দ হেনগৎলকপা অমসুং/নত্ত্রগা পাকথোক চাউথোকপগী মথৌ তাবশিং ফংনবগীদমক ফ্লেক্সিবল দিজাইন শীজিন্নবা।
v. সেক্যুরিতী অমসুং প্রাইভেসী: প্রাইভেসি হেনগৎহনবা মরুওইবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং সেক্যুরিতী ফিচরশিং কোর দিজাইনগী মনুংদা য়াওহন্দুনা ইন্দিভিজুএল প্রাইভেসী, দেতা প্রোতেক্সন অমসুং রেসিলিয়েন্সকীদমক্তা মতিক চাবা প্রোতেক্সন লেভেলশিং পীরিবা স্তেন্দর্দশিংদা য়ুম্ফম ওইবা এপ্রোচ অমা শীজিন্নবা।
vi. কোল্লাবোরেসন: ওপননেস অমসুং কোল্লাবোরেসনগী কলচর অমা লায়থোকহন্নবা অমসুং প্রোমোৎ তৌনবা প্লানিং, দিজাইন, বিল্দিং অমসুং ওপরেতিংগী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা কম্ম্যুনিতি এক্তরশিংগী শরুক য়াবা পুক্নিং থৌগৎকনি। য়ুজর-সেন্ত্রিক সোল্যুসনশিং শেমগৎপা য়াহনবা অমসুং পাক শন্না অমসুং লেপ্পা নাইদনা শীজিন্নবা য়াহনবা অমসুং ইন্নোভেতরশিংদা অনৌবা সর্ভিসশিং শেমগৎপদা মতেং পাংবা।
vii. মীয়ামগী কান্নবা, থাজবা অমসুং ত্রান্সপরেন্সীগীদমক গভর্নান্স: চৎনবা য়াবা ফ্রেমৱার্কশিং ইকাই খুম্নদুনা মীয়ামগী কান্নবা, থাজবা অমসুং ত্রান্সপরেন্সী খ্বাইদগী হেন্না লৈহনবা। মসিনা হায়রিবদি আইন, রেগুলেসন, পোলিসী অমসুং কেপাসিতীশিংনা হায়রিবা সিস্তেমশিং অসি সেফ, সেক্যুর, থাজবা য়াবা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইনা লৈঙাকপা ওইহন্নবা হোৎনগদবনি, অমসুং কম্পিতিসন, অমসুং ইনক্লুজনসু প্রোমোৎ তৌগদবনি, অমসুং দেতা প্রোতেক্সন অমসুং প্রাইভেসীগী প্রিন্সিপলশিং ঙাক্না চৎকদবনি।
viii. গ্রীভান্স রিদ্রেস: রিজোলুসনগী থবকশিংদা অকনবা মীৎয়েং থমদুনা, গ্রীভেন্স রিদ্রেসমেন্তকীদমক এক্সেসিবল অমসুং ত্রান্সপরেন্ত মেকানিজমশিং, হায়বদি, য়ুজর কন্তেক্ত পোইন্তশিং, প্রোসেসশিং, রেস্পোন্সিবল এন্তিতীশিং মশক তাকপা।
ix. সস্তেনেবিলিতী: চপ চাবা ফাইনান্সিং অমসুং তেক্নোলোজিকেল সপ্পোর্ত অমসুং অপুনবা ওপরেসনশিং অমসুং য়ুজর-ফোকস সর্ভিস লেপ্পা লৈতনা ওপরেসন অমসুং অপনবা লৈতনা দেলিভরী তৌবদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্দুনা সস্তেনেবিলিতী লৈহনবা।
x. হ্যুমেন রাইৎস: প্লানিং, দিজাইন, বিল্দিং, অমসুং ওপরেসনগী তাঙ্কক খুদিংদা মীওইবগী হকশিংবু ইকায় খুম্নবা পথাপ অমা শীজিন্নবা।
xi. ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী প্রোতেক্সন: হৌজিক লৈরিবা লিগেল ফ্রেমৱার্কশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা শীজিন্নরিবা তেক্নোলোজী অমসুং অতোপ্পা মেতরিএলশিংগী রাইৎ হোল্দরশিংগীদমক্তা ইন্তিলেকচুএল প্রোপর্তী রাইৎশিং মতিক চানা অমসুং ইফেক্তিব ওইনা ঙাক-শেনবা অমসুং চৎনহনবা।
xii. সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত: সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকী এজেন্দা 2030 অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং ফংবদা মতেং পাংগদবা সিস্তেমশিং অসি শেমগৎনবা অমসুং শীজিন্নবা হৌনবা হোৎনগনি।

Prime Minister's Office
Quad Principles for Development and Deployment of Digital Public Infrastructure
21 SEP 2024 11:55PM by PIB Delhi
1. We, the members of the Quad, acknowledge that digital technologies and systems have the potential to profoundly transform societies and offer unprecedented opportunities to accelerate the realization of the UN 2030 Agenda for Sustainable Development and the achievement of its Sustainable Development Goals. While leveraging the potential of digitalization, we also underscore the importance of fostering an inclusive, open, sustainable, fair, safe, reliable and secure digital future in furtherance of our shared prosperity and sustainable development.
2. Digital public infrastructure (DPI) is an evolving concept described as a set of shared digital systems that are secure, reliable and interoperable; built and leveraged by the public and private sector to provide equitable access and improve public service delivery at scale; governed by applicable legal frameworks and enabling rules that provide for a level playing field and fair competition to drive development, inclusion, innovation, trust, and competition, and respect for human rights and fundamental freedoms. Both safeguards for fundamental freedoms and robust cybersecurity measures are necessary for DPI to be implemented in a way that respects human rights and upholds our democratic principles. Governments deploying DPI should engage in concerted efforts to close all digital divides.
3. Towards this, we affirm the following principles for the development and deployment of DPI:
i. Inclusivity: Eliminate or reduce economic, technical, or social barriers to enable inclusion, empowerment of end-users, last-mile access, and avoid erroneous algorithmic bias.
ii. Interoperability: Enable interoperability by using and building on open standards and specifications with a technology neutral approach, wherever possible, while accounting for appropriate safeguards and keeping in view the legal considerations and technical constraints.
iii. Modularity and Extensibility: Extensible approach implies a building block or modular architecture to accommodate changes/modifications without undue disruption.
iv. Scalability: Use flexible design to easily accommodate any unexpected increase in demand and/or to meet expansion requirements without changing existing systems.
v. Security and Privacy: Adopt an approach that embeds key privacy enhancing technologies and security features within the core design to ensure individual privacy, data protection, and resilience based on standards offering appropriate levels of protection.
vi. Collaboration: Encourage the participation of community actors at different stages of planning, designing, building, and operating to facilitate and promote a culture of openness and collaboration. Enable the development of user-centric solutions and facilitate widespread and sustained adoption and allow innovators to develop new services.
vii. Governance for Public Benefit, Trust, and Transparency: Maximise public benefit, trust, and transparency while respecting applicable frameworks. This means that laws, regulations, policies, and capabilities should seek to ensure that these systems are safe, secure, trusted and transparently governed, and also promote competition, and inclusion, and adhere to principles of data protection and privacy.
viii. Grievance redress: Define accessible and transparent mechanisms for grievance redress, i.e., user touchpoints, processes, responsible entities, with a strong focus on actions for resolution.
ix. Sustainability: Ensure sustainability through adequate financing and technological support and enhancements to facilitate uninterrupted operations and seamless user-focused service delivery.
x. Human rights: Adopt an approach that respects human rights at every stage of the planning, designing, building, and operating.
xi. Intellectual Property Protection: Provide adequate and effective protection and enforcement of intellectual property rights for the rights-holders of technologies and other materials used based on existing legal frameworks.
xii. Sustainable Development: Seek to develop and deploy these systems that contribute to the implementation of the 2030 Agenda for Sustainable Development and achievement of Sustainable Development Goals.