Prime Minister's Office
Quad Principles for Development and Deployment of Digital Public Infrastructure
21 SEP 2024 11:55PM by PIB Delhi
1. We, the members of the Quad, acknowledge that digital technologies and systems have the potential to profoundly transform societies and offer unprecedented opportunities to accelerate the realization of the UN 2030 Agenda for Sustainable Development and the achievement of its Sustainable Development Goals. While leveraging the potential of digitalization, we also underscore the importance of fostering an inclusive, open, sustainable, fair, safe, reliable and secure digital future in furtherance of our shared prosperity and sustainable development.
2. Digital public infrastructure (DPI) is an evolving concept described as a set of shared digital systems that are secure, reliable and interoperable; built and leveraged by the public and private sector to provide equitable access and improve public service delivery at scale; governed by applicable legal frameworks and enabling rules that provide for a level playing field and fair competition to drive development, inclusion, innovation, trust, and competition, and respect for human rights and fundamental freedoms. Both safeguards for fundamental freedoms and robust cybersecurity measures are necessary for DPI to be implemented in a way that respects human rights and upholds our democratic principles. Governments deploying DPI should engage in concerted efforts to close all digital divides.
3. Towards this, we affirm the following principles for the development and deployment of DPI:
i. Inclusivity: Eliminate or reduce economic, technical, or social barriers to enable inclusion, empowerment of end-users, last-mile access, and avoid erroneous algorithmic bias.
ii. Interoperability: Enable interoperability by using and building on open standards and specifications with a technology neutral approach, wherever possible, while accounting for appropriate safeguards and keeping in view the legal considerations and technical constraints.
iii. Modularity and Extensibility: Extensible approach implies a building block or modular architecture to accommodate changes/modifications without undue disruption.
iv. Scalability: Use flexible design to easily accommodate any unexpected increase in demand and/or to meet expansion requirements without changing existing systems.
v. Security and Privacy: Adopt an approach that embeds key privacy enhancing technologies and security features within the core design to ensure individual privacy, data protection, and resilience based on standards offering appropriate levels of protection.
vi. Collaboration: Encourage the participation of community actors at different stages of planning, designing, building, and operating to facilitate and promote a culture of openness and collaboration. Enable the development of user-centric solutions and facilitate widespread and sustained adoption and allow innovators to develop new services.
vii. Governance for Public Benefit, Trust, and Transparency: Maximise public benefit, trust, and transparency while respecting applicable frameworks. This means that laws, regulations, policies, and capabilities should seek to ensure that these systems are safe, secure, trusted and transparently governed, and also promote competition, and inclusion, and adhere to principles of data protection and privacy.
viii. Grievance redress: Define accessible and transparent mechanisms for grievance redress, i.e., user touchpoints, processes, responsible entities, with a strong focus on actions for resolution.
ix. Sustainability: Ensure sustainability through adequate financing and technological support and enhancements to facilitate uninterrupted operations and seamless user-focused service delivery.
x. Human rights: Adopt an approach that respects human rights at every stage of the planning, designing, building, and operating.
xi. Intellectual Property Protection: Provide adequate and effective protection and enforcement of intellectual property rights for the rights-holders of technologies and other materials used based on existing legal frameworks.
xii. Sustainable Development: Seek to develop and deploy these systems that contribute to the implementation of the 2030 Agenda for Sustainable Development and achievement of Sustainable Development Goals.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଏବଂ ନିୟୋଜନ ପାଇଁ କ୍ୱାଡ୍ ନୀତି
21 SEP 2024 11:55PM by PIB Bhubaneshwar
1. ଆମେ, କ୍ୱାଡ୍ ର ସଦସ୍ୟମାନେ, ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସିଷ୍ଟମଗୁଡିକ ସମାଜକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଜାତିସଂଘ 2030 ଏଜେଣ୍ଡାର ବାସ୍ତବୀକରଣ ଏବଂ ଏହାର ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍ ର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ସମୟରେ, ଆମେ ଆମର ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ନିରନ୍ତର, ନିରପେକ୍ଷ, ନିରାପଦ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ।
2. ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିପିଆଇ) ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ ଧାରଣା ଯାହା ସୁରକ୍ଷିତ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ପରିଚାଳିତ; ସମାନ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ସ୍କେଲରେ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ବିତରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ଏବଂ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ଏବଂ ଲିଭରେଜ୍ କରାଯାଇଛି; ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ବିକାଶ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ନବସୃଜନ, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ମାନବାଧିକାର ଏବଂ ମୌଳିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ସମାନ ଖେଳ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ନିୟମଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା। ମାନବାଧିକାରକୁ ସମ୍ମାନ କରିବା ଏବଂ ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଡିପିଆଇ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ମୌଳିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ ଉଭୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଡିପିଆଇ ନିୟୋଜନ କରୁଥିବା ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ସମସ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଭାଜନକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସରେ ନିୟୋଜିତ ହେବା ଉଚିତ।
3. ଏଥିପାଇଁ, ଆମେ ଡିପିଆଇ ର ବିକାଶ ଏବଂ ନିୟୋଜନ ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ଦୃଢ଼ କରୁଛୁ:
i. ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି: ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ଶେଷ-ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ, ଶେଷ-ମାଇଲ୍ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ଭୁଲ ଆଲଗୋରିଦମିକ୍ ପକ୍ଷପାତକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ, ବୈଷୟିକ କିମ୍ବା ସାମାଜିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କିମ୍ବା ହ୍ରାସ କରିବା।
ii. ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା: ଉପଯୁକ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ହିସାବ ରଖିବା ଏବଂ ଆଇନଗତ ବିଚାର ଏବଂ ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ, ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ନିରପେକ୍ଷ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଖୋଲା ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟକରଣ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ନିର୍ମାଣ କରି ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା।
iii. ମଡ୍ୟୁଲାରିଟି ଏବଂ ଏକ୍ସଟେନ୍ସିବିଲିଟି: ଏକ୍ସଟେନ୍ସିବିଲିଟି ପଦ୍ଧତି ଅଯଥା ବାଧା ବିନା ପରିବର୍ତ୍ତନ / ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକୁ ସମାୟୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଲ୍ଡିଂ ବ୍ଲକ କିମ୍ବା ମଡ୍ୟୁଲାର ସ୍ଥାପତ୍ୟକୁ ବୁଝାଏ।
iv. ସ୍କେଲେବିଲିଟି: ଚାହିଦାରେ ଯେକୌଣସି ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ବୃଦ୍ଧିକୁ ସହଜରେ ସମାୟୋଜିତ କରିବା ଏବଂ/ଅଥବା ବିଦ୍ୟମାନ ସିଷ୍ଟମଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନକରି ପ୍ରସାରଣ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନମନୀୟ ଡିଜାଇନ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବା।
v. ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗୋପନୀୟତା: ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ତରର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ମାନଦଣ୍ଡ ଉପରେ ଆଧାରିତ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗୋପନୀୟତା, ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମୂଳ ଡିଜାଇନ୍ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରମୁଖ ଗୋପନୀୟତା ବୃଦ୍ଧିକାରୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାପିତ କରୁଥିବା ଏକ ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିବା।
vi. ସହଯୋଗ: ଉନ୍ମୁକ୍ତତା ଏବଂ ସହଯୋଗର ସଂସ୍କୃତିକୁ ସହଜ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା, ଡିଜାଇନ୍, ନିର୍ମାଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ। ବ୍ୟବହାରକାରୀ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ସମାଧାନର ବିକାଶକୁ ସକ୍ଷମ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଗ୍ରହଣକୁ ସହଜ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ନବସୃଜନକାରୀଙ୍କୁ ନୂତନ ସେବା ବିକାଶ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବା।
vii. ସାର୍ବଜନୀନ ଲାଭ, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଶାସନ: ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସମ୍ମାନ କରିବା ସହିତ ସାର୍ବଜନୀନ ଲାଭ, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ସର୍ବାଧିକ କରନ୍ତୁ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆଇନ, ନିୟମାବଳୀ, ନୀତି ଏବଂ କ୍ଷମତାଗୁଡ଼ିକ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ଏହି ସିଷ୍ଟମଗୁଡ଼ିକ ନିରାପଦ, ନିରାପଦ, ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାବରେ ପରିଚାଳିତ, ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗୋପନୀୟତାର ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ପାଳନ କରିବା।
viii. ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ: ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ପାଇଁ ସୁଗମ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଯନ୍ତ୍ରପାତିକୁ ପରିଭାଷିତ କରିବା, ଯଥା, ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ବିନ୍ଦୁ, ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଦାୟୀ ସଂସ୍ଥା, ସମାଧାନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହିତ।
ix. ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ: ଅବିରତ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରକାରୀ-କେନ୍ଦ୍ରିତ ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ଉନ୍ନତି ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
x. ମାନବାଧିକାର: ଯୋଜନା, ଡିଜାଇନ୍, ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମାନବାଧିକାରକୁ ସମ୍ମାନ କରୁଥିବା ଏକ ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିବା।
xi. ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ସୁରକ୍ଷା: ବିଦ୍ୟମାନ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ଉପରେ ଆଧାରିତ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ଅଧିକାର-ଧାରକଙ୍କ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରଦାନ କରିବା
xii. ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ: ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ 2030 ଏଜେଣ୍ଡା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଥିବା ଏହି ସିଷ୍ଟମଗୁଡ଼ିକୁ ବିକଶିତ ଏବଂ ନିୟୋଜିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା।