প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কৌসাল দিক্ষান্ত সমারোহ মনুংদা নহারোলশিংদা মীৎয়েং থম্বা তোঙান তোঙানবা থৌরমশিং হৌদোকপদা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
04 OCT 2025 2:24PM by PIB Imphal
বিহারগী চীফ মিনিষ্টর শ্রী নিতস কুমার, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপশিং, জুয়াল ওরাম, রজিব রঞ্জন, জয়ান্ত চৌধুরি, সুকান্ত মজুমদার, বিহারগী দিপুতি চীফ মনিষ্টর সমরাত চৌধুরি, বিজয় কুমার সিনহা; বিহার সরকারগী মিনিষ্টরশিং, সংসদকী ঐগী মরুপশিং, সঞ্জয় ঝা; অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং; অমসুং লৈবাক শীনবা থুংবগী আই.তি.আইশিংগী মহৈরোয়শিং অমসুং ওজাশিং; ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং।
চহি খরগী মমাঙদা, আই.তি.আই মহৈরোয়শিং পাক-শন্না কনভোকেসন পাংথোকপগী অনৌবা চৎনবী অমা ঐখোয়গী সরকারনা হৌদোক্লে। ঙসি ঐখোয়না চৎনবী অসিগী মখা চৎথরকপা অমা উবা ফংলে। ভারতকী মফম খুদিংমক্তগী লাকপা নহা ওইরিবা আই.তি.আইগী মরুপশিং ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
স্কিলশিংদা ভারতনা মরুওইনা লৌরিবা অদু ঙসিগী থৌরম অসিনা খুদম ওইরে। ঙসি, লৈবাক শীনবা থুংনা নহারোলশিংগীদমক ইজুকেসন অমসুং স্কিল দিবলপমেন্তগী মরুওইবা স্কিম অনি হৌদোক্লে।
মরুপশিং,
ঙসিগী কনভোকেসনগী নুঙগী পান্দমদি ঐখোয়না শিন্মীশিং, মখোয়গী স্কিলশিংগী থবক তৌরিবশিং ঐখোয়না ইকায়খুম্নবা উৎপনি। মসি ৱাখল্লোনশিং অহোংবা পুরক্নবা কেম্পেন অমনি। ঐখোয়না হায়রি “শ্রমেভা জয়াতে” অমসুং “শ্রমেভা পুজয়াতে”। লৈবাক অমা শেমগৎপদা স্কিলশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। মরম অদুনা ঐনা ঙসি আই.তি.আইগী মরুপশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঙসি মরুওইবা স্কিম অনি হৌদোক্লে। লুপা করোর ৬০,০০০ গী পি.এম সেতু স্কিমনা ঐখোয়গী আই.তি.আইশিং উদ্যোগশিংগা হকথেংননা শম্নহনগনি। ঙসি লৈবাক শীনবা থুংবগী নবোদয়া বিদ্যলয়শিং অমসুং এক্লব্য মোদোল স্কুলশিংদা স্কিল লেব ১,২০০ হেন্না হাংদোক্লে।
মরুপশিং,
থৌরম অসি অহানবা থৌরাং তৌবদা বিজ্ঞান ভবন্দা কনভোকেসন থৌরম অমা পাংথোকপা হায়না লেপ্নখি। অদুবু মসি অচৌবা থৌরম অমা ওইনা পাংথোক্নবা ৱাফম নিতিস কুমারনা পুখৎলকখি। ঙসিগী থৌরম অসিদগী বিহারগী নহারোলশিংগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং অমসুং প্রোজেকশিং হৌদোক্লে। প্রোজেকশিংগী মনুংদা বিহারদা অনৌবা স্কিল ত্রেনিং য়ুনিভর্সিতি অমা লিংখৎপা, অতোপ্পা য়ুনিভর্সিতিশিংগী খুদোংচাবশিং পাকথোক-চাউথোকহনবা, অনৌবা য়ুথ কম্মিসন অমা শেম্বা অমসুং নহারোল লিশিং কয়াদা সরকারগী থবকশিংগী এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং য়েন্থোকপা য়াওরি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা বিহারগী নহারোলশিংগী অফবা তুংলমচৎ অমা শোইদনা ফংলগনি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা, বিহারগী নুপীশিং থবক পীনবা অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচনবা অচৌবা থৌরম অমা ঐ শরুক য়াখ্রে। থৌরম অদুদা নুপী লাখ কয়া শরুক য়াখি। ঙসিগী অচৌবা থৌরম অসিনা বিহারগী নহারোলশিংগী ফিবম ফগৎনবনি। বিহারগী নহারোলশিং অমসুং নুপীশিংগীদমক এন.দি.এ সরকারনা কয়া য়াম্না মরুওইনা লৌরিবগে হায়বা মসিনা তাক্লে।
মরুপশিং,
ভারত লৌশিং অমসুং খুৎ-শা হৈবগী লৈবাক অমনি। লৌশিং অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী কনবা পাঙ্গলনি অমসুং লৈবাক অসিগী দরকার ওইবশিংগা লৌশিং অমসুং খুৎ-শা হৈবগা শম্নরি, লৈবাক অসিগী দরকার ওইবশিং ফংনবা মখোয়গী শক্তি শরুক কয়া হেনগৎলে। ২১শুবা চহিচানা দরকার ওইরবা লমদম অসিগী স্কিল, লমদম অসিগী লন-থুম, লমদম অসিগী লৌশিং ঐখোয়না য়াংনা শেমগৎলে। মসিদা আই.তি.আই লিশিং কয়ানা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঙসিদি হায়রিবা আই.তি.আইশিং অসিনা ত্রেদ ১৭০ রোমদা ঐখোয়গী নহারোলশিং ত্রেনিং পীরি। হৌখিবা চহি ১১ দা, হায়রিবা ত্রেদশিং অসিদা নহারোল মিল্লিয়ন ১৫ রোম ত্রেনিং পীখ্রে, তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা মখোয়দা স্কিলশিং অমসুং তেক্নিকেলগী স্কিলশিং ফংহনখ্রে। খ্বাইদগী মরুওইবদি, হায়রিবা নহারোলশিং অসি মখোয়গী লোলশিংদা স্কিলশিং তম্বীখ্রে। চহি অসিদা, মহৈরোয় মিল্লিয়ন ১ হেন্না ওল ইন্দিয়া ত্রেদ তেষ্ট শরুক য়াখ্রে অমসুং মাইপাক্লবা মহৈরোয় ৪৫ হেন্না ইকায়খুম্নবা উৎপগী খুদোংচাবা অমা হন্দক ঐ ফংখ্রে।
মরুপশিং,
মনা ফংলবশিংগী মনুংদা ভারতকী খুঙ্গংশিং অমসুং কাচিন-কোয়াদগী লাকপা মশিং য়াম্লবা নহারোলশিং য়াওবদা ঐ হরাওই। মখোয় উবদা, মসি অপীকপা ভারত অমগুম্না ফাওই। মখোয়গী মরক্ত ঐখোয়গী ইচানুপীশিং অমসুং হকচাংগী ফিবমদা মীমান্নদ্রবা মরুপশিং য়াওরি, মখোয়না কন্না হোৎনবদগী মাইপাকপা অসি পুরকপা ঙমখিবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী আই.তি.আইশিং উদ্যোগকী মহৈ-মশিং তম্ববা অফবা মহৈলোয়শিং ওইবা খক নত্তনা, মখোয় ভাত্মনির্ভর ভারতকী ৱার্কশোপশিংসু ওইরি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী পান্দমদি মখোয়গী মশিং হেনগৎহনবা অমসুং লেপ্তনা মখোয় ফগৎহনবনি। ২০১৪ গী মমাঙদা, লৈবাক অসিদা আই.তি.আই ১০,০০০ লৈরমখি, অদুবু হৌখিবা চহি ১০, অনৌবা আই.তি.আই ৫,০০০ লিংখৎলে। মসিনা তাক্লিবদি নিংতম্লবা মতুংদা ১০,০০০ অমসুং মোদীনা সরকার পায়রক্লবা মতুংদা ৫,০০০ হায়বনি। ঙসি উদ্যোগনা দরকার ওইরিবা স্কিলশিং অমসুং ঙসিগী চহি ১০ গী মতুংদা দরকার ওইগদবা স্কিলশিং মশক খঙদোক্নবা আই.তি.আইশিং শেম-শারে। মরম অদুনা, উদ্যোগ অমসুং আই.তি.আই পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহল্লে। ঙসি, মাইকৈ অসিদা ঐখোয়না অতোপ্পা অচৌবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। ঙসি পি.এম সেতু য়োজনা হৌদোক্লে। লৈবাক শীনবা থুংবগী আই.তি.আই ১০০০ হেন্না মসিগী কান্নবা ফংলগনি। পি.এম সেতু য়োজনাগী মখাদা, হায়রিবা আই.তি.আইশিং অসি ফগৎহল্লগনি। আই.তি.আইশিং অসিদা অনৌবা মেছিনশিং, ত্রেনিংগী এক্সপার্তশিং লৈরগনি অমসুং হৌজিক অমসুং তুংগী দরকার ওইবশিংগী মতুংইন্না করিকুলমসু ফগৎহল্লগনি। পি.এম সেতু য়োজননা ভারতকী নহারোলশিং মালেম্না দরকার ওইরিবা স্কিলশিং ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
হন্দক লৈবাক কয়াগা য়ানচেল কয়া খুৎয়েক পীনখিবা অদু অদোম খঙলে, মখোয়গী পান্দমশিংদি ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহারোলশিংগী স্কিল হেনগৎহনবনি। মালেমদা ঐখোয়গী নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরে।
মরুপশিং,
বিহারগী নহারোল লিশিং কয়া ঙসিগী থৌরম অসি শরুক য়ারি। চহি ২৫ রোমগী মমাঙদা বিহারদা লাইরিক-লাইশুগী ফিবম কয়া য়াম্না ফৎলমদবগে হায়বা মীরোল অসিনা মপুংফানা খঙলম্লোই। স্কুলশিং পুকচেল শেংনা হাংখিদে অমসুং থবক হাপখিদে। করিগীদমক মমা-মপাশিংনা মফম অসিদা লাইরিক তমহনবা পামদ্রিবনো? তঙাইফদবগী, বিহারগী অঙাং লাখ কয়া বারানসী, দিল্লি অমসুং মুম্বাইদা চৎখি। মসিদগী তশেংনা য়ুম হোংবা হৌরকখিবনি।
মরুপশিং,
মরাশিং তিল চারবা উ পাম্বী অমা ফংবা হায়বসি লাইবক থিবা অমনি। আর.জে.দিগী অরানবা লৈঙাক্না বিহার মরা তিল চারবা উ পাম্বী অমগী পাংখক ওইখি। লাইবক ফবদি, বিহারগী মীয়াম্না নিতিস কুমারদা থাজবা থমদুনা সরকার শেম্নবা থৌদাং শীন্নখি অমসুং কমদৌনা অপুনবা এন.দি.এ কাংবুনা অফবা সরকার পুরকখিগে হায়বা মীয়াম্না উরে। ঙসিদিগী থৌরম অসিদা ঐখোয়না অফবা সরকার অমগী শক্তম অমা উবা ফংলে।
মরুপশিং,
ঙসিগী কনভোকেসন অসিদা বিহারগী অনৌবা স্কিল য়ুনিভর্সিতি অমা ফংবদা ঐ হরাওই। নিতিস কুমারগী সরকারনা য়ুনিভর্সিতি অসি মীয়ামগী লুচিংবা ভারত রত্ন কাপুরি থাকুরগী মিং থোল্লে। কাপুরি থাকুর সোসিএল মেদিয়ানা মীয়ামগী লুচিংবা অমা ওইহনবা নত্তে, মহাক বিহারগী মীয়াম্না লুচিংবগী অমা ওইহনখিবনি অমসুং মহাক্কী পুন্সি মশক খঙলবা মতুংদা মখোয়না লুচিংবা ওইহনখিবনি। বিহারগী মীয়াম মিকুপ-নাহুম শিংনবা ঐনা হায়জরি। মীয়ামগী লুচিংবা ওইবগী মিংথোল অসি কাপুরি থাকুরগীনি। হৌজিক মীওই খরনা মীয়ামগী লুচিংবগী মিংথোল অসি হুরান্নবা হোৎনরি। মীয়াম্না ঐখোয়গী কাপুরি থাকুরদা পীরিবা ইকায়খুম্নবা অসি হুরানখিদনবা বিহারগী মীয়াম মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈগদবনি। ভারত রত্ন কাপুরি থাকুর জিনা খুন্নাইগী থবক অমসুং লাইরিক-লাইশু তম্বা চাউখৎনবা মহাক্কী পুন্সি কৎথোকখি। খুন্নাইগী খ্বাইদগী তোল্লবা কাংলুপ ফাওবা চাউখৎনবা মহাক্না হোৎনখি। মহাক্কী মিংদা লিংখৎলিবা স্কিল য়ুনিভর্সিতি অসিনা মহাক্কী মঙলান মাঙলোমদা পুখৎনবা শক্তি লৈরবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
বিহারগী মহৈলোয়শঙশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা এন.দি.এগী দবল ইঞ্জিন সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি। আই.আই.তি পাতনাদা ইনফ্রাষ্ট্রকচর পাকথোক-চাউথোকপগী থবক পায়খৎলে। ঙদি বিহারগী মরুওইবা মহৈলোয়শঙ কয়া মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা হৌরে। এন.আই.তি পাতনাগী বিহতা কেম্পসসু মহৈরোয়শিংগীদমক হাংদোক্লে। পাতনা য়ুনিভর্সিতি, ভুপেন্দ্র মন্দল য়ুনিভর্সিতি, জয়প্রকাস য়ুনিভর্সিতি, চাপ্রা অমসুং নালান্দ ওপন য়ুনিভর্সিতিদা একাদেমিক ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী উরেপ-উয়ুং তম্লে।
মরুপশিং,
অফবা মহৈলোয়শঙশিং লিংখৎপগা লোয়ননা, নিতিস কুমারগী সরকারনা বিহারগী নহারোলশিং লাইরিক তম্বদা চংবা শেনফমসু হন্থহল্লে। অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্বদা মহৈরোয়শিং ফি থিবগী অৱাবা লৈহন্দ্রে। ষ্টুদেন্ত ক্রেদিদ কার্দকী খুৎথাংদা অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্ববদা বিহার সরকারনা মহৈরোয়শিংগী মতাং পাংলে। হৌজিক অতোপ্পা মরুওইবা ৱারেপ অমা লৌরে। ক্রেদিদ কার্দ অসিগী খুৎথাংদা শেন্দোয় য়াওদনা ইজুকেসন লোন লৌবা য়ারে। মহৈরোয়শিংগী স্কোলারসিপ লুপা ১,৮০০ দগী লুপা ৩,৬০০ দা হেনগৎলে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারত মালেমদা নহারোল মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা লৈবাক অমা ওইরে। নহারোল মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা রাজ্যশিংগী মনুংদা বিহার য়াওরি। মরম অদুনা, বিহারগী নহারোলশিংগী খুদোংচাবা হেনগৎহনবদা মতমদা, মশা মথন্থ লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল হেনগৎলক্কনি। বিহারগী নহারোলশিংগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎনবা এন.দি.এ সরকারনা মপুংফানা থবক পায়খৎলি। আর.জে.দি-কংগ্রেস সরকারগা চাংদম্নবদা, বিহারগী ইজুকেসনগী বজেত শরুক কয়া হেনগৎলে। ঙসিগী বিহারগী খুঙ্গং খুদিংমক্ত স্কুল লৈরে। ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেদিকেল কোলেজ মশিংশু হেনগৎলে। হন্দক কেন্দ্র সরকারনা বিহারগী জিলা ১৯ গী কেন্দ্র বিদ্যলয়শিং অয়াবা পীখ্রে। মতম অমদা বিহারদা মালেম থাক্কী শান্নবগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর লৈরমদে, ঙসিদি বিহারদা জাতি অমসুং মালেম থাক্কী শানবগী থৌরমশিং পাংথোক্লে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ২০ দা বিহার সরকারনা বিহারদা নহারোল লাখ ৫ দা থবক ফংহনখ্রে। হৌখিবা চহি খরদা, বিহারগী নহারোলশিংদা সরকারগী থবক লাখ ১ রোম ফংহনখ্রে। ইজুকেসন দিপার্তমেন্ত ওজা য়াম্না থবক হাপ্লে। হৌখিবা চহি খক্তদা বিহারদা ওজা ২৫০,০০০ হেন্না থবক হাপখ্রে।
মরুপশিং,
হৌজিক বিহার সরকারনা অনৌবা পান্দমশিংগা ফংনবা থবক পায়খৎলি। হৌখিবা চহি ২০ দা রাজ্য সরকারনা থবক কয়া ফংহনখ্রে অমসুং মথং চহি ৫ দা থবক ফংহনবা মশিং শরুক অনিদা হেনগৎহন্নবা নিতিস কুমারনা মহাক্কী ৱারোলদা ফোঙদোকখ্রে। হৌজিক বিহারগী নহারোলশিং বিহারদা থবক ফংলগনি, বিহারদা থবক শুরগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক বিহারগী নহারোলশিংগী বোনস অনি ফংবা মতমনি। হৌজিক লৈবাক অসিদা জি.এস.তি সেভিংস ফেষ্টিবেল পাংথোক্লি। বাইকশিং অমসুং স্কুতরশিংদা জি.এস.তি হন্থবদা বিহারগী নহারোলশিং য়াম্না হরাওরে হায়বা ঐ খঙলে। লাক্লিবা ধান্তেরাসতা বাইকশিং লৈনবা নহারোল কয়া থৌরাং তৌখ্রে। মখোয়না দরকার ওইবা পোৎলমশিং জি.এস.তি হন্থবদা লৈবাক অসিগী অমসুং বিহারগী নহারোলশিংদা ঐনা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
স্কিলশিং হেনগৎলকপদা, লৈবাক অসি অত্মনির্ভর ওইরকই, মপান্দা থাদোকপা হেনগৎলকপদা, থবক ফংবগী খুদোংচাবশিংসু হেনগৎলকই। ২০১৪ গী মমাঙদা, ভারত নিংখায়রবা ইকোনোমি মঙাগী মনুংদা য়াওরমখি। মসিনা তাকপদি চাউখৎপা তপখি অমসুং থবক য়াম্না ফংখিদে হায়বনি। ঙসিদি ভারত মকোক থোঙবা ইকোনোমি অহুমগী মনুংচন্নবা মাইকৈদা চঙশিল্লি। মসিনা তাকপদি মেনফেকচরিং অমসুং থবক ফংবা হেনগৎলক্লি হায়বনি। মোবাইল ফোন, ইলেক্ত্রোনিক্স, ওতোমোবাইল অমসুং দিফেন্স সেক্তরশিংদা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা মেনুফেকচরিং অমসুং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎলে। ঐখোয়গী অচৌবা উদ্যোগশিং অমসুং এম.এস.এম.ইশিংনা মশিং য়াম্লবা থবকশিং ফংহল্লে। মসিনা আই.তি.আই তম্লকপা নহারোলশিং য়াওনা ঐখোয়গী নহারোল লাখ কয়া কান্নবা পীরে। মখোয়গী ললোন-ইতিক হৌবদা মুদ্রা স্কিমনা নহারোল লাখ কয়া মতেং পাংলে। হন্দক ভারত সরকারনা লুপা করোর লাখ ১ গী প্রধান মন্ত্রী বিকাস ভারত রোজগার য়োজনা হৌদোক্লে অমসুং মসিনা লৈবাক অসিদা প্রাইভে সেক্তরদা থবক ফংনবা নহারোল লাখ ৩৫ রোমদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক অসি লৈবাক অসিদা নহারোলশিং খুদোংচাবশিং মপুংফানা ফংবা মতমনি। থবক খুদিংমক্কী অতোপ্পা মহুৎশীনবা য়াবা অমা লৈরমগনি, অদুবু স্কিল, ইন্নোবেসন অমসুং থবক শুবা কনবগী মহুৎশীনবা ঙম্বা অমতা লৈতে। ভারতকী নহারোল খুদিংমক মসিগী গুন অসি চেল্লি। মসিগী নহারোলগী মপাঙ্গল অসি বিকসিত ভারত অমগী মপাঙ্গল ওইরক্কনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা, আই.তি.আই লোয়রবা লৈবাক শীনবা থুংবগী নহারোলশিং ঐগা শরুক য়ারে অমসুং বিহার সরকারনা বিহারগী নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোলশিং পীবদা ঐনা হরাওবা ফোঙদোকচরি। অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various youth-focused initiatives during Kaushal Deekshant Samaroh
04 OCT 2025 2:24PM by PIB Delhi
Honourable and popular Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar ji; my cabinet colleagues, Shri Jual Oram ji, Shri Rajiv Ranjan ji, Shri Jayant Chaudhary ji, and Shri Sukanta Majumdar ji; the Deputy Chief Minister of Bihar, Shri Samrat Choudhary ji; Shri Vijay Kumar Sinha ji; Ministers of the Government of Bihar; my Parliamentary colleague, Shri Sanjay Jha ji; other public representatives; lakhs of students from Industrial Training Institutes (ITIs) across the country; countless students and teachers of Bihar; ladies and gentlemen!
A few years ago, our Government began a new tradition of holding large-scale convocation ceremonies for students of ITIs. Today, we are witnessing yet another chapter of this proud tradition. I extend my best wishes to all the young ITI trainees who are connected with us from every corner of Bharat.
My friends,
Today’s ceremony symbolises the priority that New Bharat accords to skill. On this significant occasion, two major new initiatives for education and skill development have been launched for the youth of our nation. The idea behind organising this Convocation was rooted in the belief that unless we accord dignity to labour, those who work with skill and capability will never receive the respect they truly deserve in public life. Without that respect, they might feel diminished and that is what we seek to change.
This is a movement aimed at transforming our collective mindset. We proudly say ‘Shramev Jayate’ and also ‘Shramev Pujyate’. It is with this very spirit that we wish to instil confidence among all ITI trainees across the nation that they have not come here because they had no other options, but because this too is a path towards a bright future. Skill has a vital role in nation-building, and therefore, I greet and congratulate every member of the ITI fraternity with the utmost respect.
Today, two more significant initiatives have been launched. Under the PM Setu Scheme, with an allocation of Rs 60,000 crore, our ITIs will now be directly and more robustly connected with industries. In addition, 1,200 Skill Labs have been inaugurated across Navodaya Vidyalayas and Eklavya Model Schools throughout the country.
Friends
When the outline of this programme was first prepared, the original plan was to hold this convocation ceremony here at Vigyan Bhavan. However, as the saying goes 'Sone pe Suhaga' or ‘Icing on the Cake’ something even more auspicious has happened. Under the leadership of Shri Nitish Kumar ji, the idea emerged to turn this celebration into a grand festival. Consequently, today’s occasion has become a confluence of two major events the ITI convocation organised by the Government of India and the numerous development initiatives of Bihar.
From this very platform, several new schemes and projects have been dedicated to the youth of Bihar. These include a new Skill Training University in Bihar, expansion of facilities in other universities, establishment of a Youth Commission for the empowerment of young people, and the distribution of appointment letters offering secure government jobs to thousands of youngsters. All these initiatives guarantee a brighter and more prosperous future for the young generation of Bihar.
Friends,
Only a few days ago, I had the privilege of participating in a grand programme dedicated to the employment and self-reliance of Bihar’s women. That event witnessed the participation of lakhs of our sisters. Today’s occasion is a mega programme focused on the empowerment of Bihar’s youth. Together, these events demonstrate how the NDA Government accords the highest priority to the development and empowerment of both the youth and the women of Bihar.
Friends
Bharat is a land of knowledge and skill. This intellectual strength is our greatest asset. When knowledge and skill are aligned with the needs of the nation and dedicated towards fulfilling them, their power multiplies manifold. The twenty-first century demands that we advance local talent, local resources, local skills and local knowledge in accordance with the country’s requirements. Thousands of ITIs play a crucial role in this process.
At present, training is being imparted in about 170 trades across these ITIs. In the past eleven years, more than 1.5 crore young men and women have been trained in these trades linking them with the technical qualifications of various fields. What is most remarkable is that these skills are being taught to the youth in their local languages, ensuring that learning is accessible and relatable. This year too, over ten lakh students appeared in the All-India Trade Test, and today, I have had the privilege of honouring more than 45 of our successful trainees.
Friends
It is a moment of great pride for me that a large number of these successful trainees come from rural Bharat from far and remote corners of our country. Looking at them, one feels as though a miniature Bharat is seated before us. Among them are our daughters, as well as differently-abled companions, all of whom have achieved success through their sheer hard work and determination.
Friends
Our ITIs are not only excellent institutions for industrial education; they are also the workshops of an Atmanirbhar Bharat. Hence, while our focus has been on increasing their number, we have also been committed to continuously upgrading their quality. Until 2014, Bharat had around 10,000 ITIs. In the last decade alone, nearly 5,000 new ITIs have been established across the country. In other words, 10,000 were created after Independence, and an additional 5,000 have been established in the past ten years under our Government. Today, our Industrial Training Institute network is being prepared to meet both the present and future skill demands of industry. What kind of skills does industry require today, and what will it require ten years from now these questions are guiding our planning. Therefore, efforts are being made to strengthen the coordination between industry and ITIs.
In this direction, we have taken yet another major step today with the launch of the PM Setu Scheme. More than 1,000 ITI institutions across the country will benefit from it. Through this scheme, ITIs will be upgraded with new and modern machinery. Industry training experts will come to these institutes, and the curriculum will be updated in accordance with present and future market demands. In a way, the PM Setu Scheme will serve as a bridge connecting India’s youth with global skill demands.
My young friends,
You must have noticed that in recent times, whenever Bharat signs agreements with various countries, one of the key areas of cooperation they highlight is their requirement for skilled manpower from our country. This is creating new global opportunities for the youth of Bharat, as nations across the world are recognising the talent and skill of our young generation.
Friends
Today, thousands of youngsters from Bihar are also connected with us through this programme. Perhaps this generation cannot fully imagine the state of Bihar’s education system two or two-and-a-half decades ago. Schools hardly ever opened, and recruitment of teachers was almost non-existent. Which parent would not wish that their child study and progress in their own home state? Yet, due to circumstances, lakhs of children were compelled to leave Bihar for cities such as Banaras, Delhi and Mumbai in search of education. That was the true beginning of the migration of Bihar’s youth.
Friends
When the roots of a tree are infested with decay, reviving it to life requires immense effort. The misrule of the RJD Government had left Bihar in precisely such a condition. Fortunately, the people of Bihar entrusted Shri Nitish Kumar ji with the responsibility of governance, and we have all witnessed how the entire NDA team worked together to restore the derailed systems of the state back on track.Today’s event itself offers a glimpse of that transformation.
Friends
I am delighted that on this occasion of the Skill Convocation, Bihar has been blessed with a new Skill University. The Government of Bihar, under the leadership of Shri Nitish Kumar ji, has named this university after Bharat Ratna, Jan Nayak Karpoori Thakur ji. Karpoori Thakur ji was not given the title Jan Nayak People’s Leader by any social media team engaged in trolling. He earned this honour through the love and respect of every citizen of Bihar, who bestowed it upon him after witnessing his life of service and sacrifice. I would like to say to the people of Bihar please remain vigilant. The title Jan Nayak rightfully belongs to Karpoori Thakur ji, yet nowadays some are attempting even to appropriate that honour. I urge the people of Bihar to ensure that this recognition, conferred upon him by the people, is not stolen by anyone. Bharat Ratna Karpoori Thakur ji dedicated his entire life to the service of society and to the spread of education. He consistently emphasised that the weakest individual in society must also be enabled to progress. This Skill University, named in his honour, will become a powerful medium for realising that very dream.
Friends
The NDA’s double-engine government has been consistently striving to modernise Bihar’s educational institutions. The expansion of infrastructure at IIT Patna has already commenced. Today as well, several major educational institutions across Bihar have begun the process of modernisation. The Bihta campus of NIT Patna has now been opened for our talented students. Additionally, new academic infrastructure has been established in Patna University, Bhupendra Mandal University, Jai Prakash University in Chhapra, and Nalanda Open University.
Friends
Alongside developing good institutions, the Government led by Shri Nitish Kumar ji is also reducing the financial burden of education on Bihar’s youth. Efforts are being made to ensure that students do not face any difficulty in paying fees for higher education. Through the Student Credit Card scheme, the Bihar Government has been helping students pursue higher education. Now, another major decision has been taken the education loans provided under this credit card scheme have been made interest-free. Furthermore, the scholarships for students have been increased from Rs 1,800 to Rs 3,600.
Friends
Today, Bharat stands among the world’s youngest nations, and Bihar is one of the states with the highest proportion of youth in its population. Therefore, when the potential of Bihar’s youth grows, it naturally enhances the strength of the entire nation. The NDA Government is working with complete dedication to further enhance the capabilities of Bihar’s young generation. Compared to the period of RJD–Congress rule, Bihar’s education budget has increased several times over. Today, nearly every village and hamlet in Bihar has a school. The number of engineering and medical colleges has also multiplied manifold. Recently, the Central Government has approved the establishment of Kendriya Vidyalayas in 19 districts of Bihar. There was once a time when Bihar did not even possess international-level infrastructure for sports. Today, national and international sporting events are being organised in Bihar itself.
Friends
Over the past two decades, the Government of Bihar has provided employment to 50 lakh young people within the state. In the last few years alone, nearly ten lakh secure government jobs have been given to Bihar’s youth. Take the Education Department, for example recruitment of teachers has taken place on an unprecedented scale. In just the past two years, more than two and a half lakh teachers have been appointed in Bihar. This has not only provided employment to young people but has also raised the quality of the state’s education system.
Friends
The Government of Bihar is now working towards even greater targets. As Shri Nitish Kumar ji also mentioned in his address, the State Government aims to create double the number of jobs in the next five years as were created in the last twenty years. The resolve is clear that the youth of Bihar should find employment within Bihar itself, and that opportunities for work and progress should be available to them in their own homeland.
Friends
This is also a time of double bonus for the youth of Bihar. At present, the nation is celebrating the GST Savings Festival. Someone mentioned to me that the reduction in GST on motorbikes and scooters has greatly delighted the young people of Bihar. Many have even planned to purchase them this Dhanteras. I extend my heartiest congratulations to the youth of Bihar and the entire nation on the reduction of GST on most of the items essential for them.
Friends
When skills develop, the nation becomes self-reliant, exports rise, and employment opportunities expand. Before 2014, Bharat was counted among the Fragile Five economies where growth was slow and employment generation was weak. Today, Bharat is moving steadily towards becoming one of the Top Three economies of the world. This indicates a surge in manufacturing and in employment creation. There has been unprecedented growth in manufacturing and exports in sectors such as mobile phones, electronics, automobiles and defence. From large industries to our MSMEs, remarkable employment opportunities have been generated. All these developments have greatly benefited our youth particularly the skilled trainees from ITIs. The MUDRA Scheme too has empowered crores of young people to start their own enterprises. Recently, the central government launched the PM Viksit Bharat Rozgar Yojana, with an allocation of one lakh crore rupees. This initiative will help approximately 3.5 crore young Indians secure employment in the private sector.
Friends,
This is a time filled with opportunities for every young person in the country. There may be alternatives for many things in life but there can be no substitute for skill, innovation, and hard work. All these qualities reside within the youth of Bharat. It is your collective strength that will become the driving force of a Viksit Bharat. With this firm belief, and with lakhs of ITI trainees across the nation connected with me today, I extend my heartfelt congratulations to all the youngsters of Bihar for the numerous new gifts and initiatives launched by the State Government. Heartiest congratulations to you all and my sincere thanks.