ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତ
19 SEP 2025 5:22PM by PIB Bhubaneswar
-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ସମୁଦ୍ର ସେ ସମୃଦ୍ଧି’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେବେ
-ଭାବନଗରରେ ୩୪,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
-ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର: ସାମୁଦ୍ରିକ, ଏଲଏନଜି ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର,ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି, ରାଜମାର୍ଗ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ
-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋଥାଲସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିବେ
- ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ, ବନ୍ଦର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉପକୂଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସମୁଦ୍ର-ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ
-ଢ଼ୋଲେରାଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆକାଶମାର୍ଗରୁ ସର୍ଭେ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦ ତାରିଖରେ ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତରେ ଯିବେ । ସେ ‘ସମୁଦ୍ର ସେ ସମୃଦ୍ଧି’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେବେ ଏବଂ ଭାଭନଗରରେ ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧୦ଟା ୩୦ରେ ୩୪,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମାବେଶକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
ଏହାପରେ ଢ଼ୋଲେରାଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆକାଶମାର୍ଗରୁ ସର୍ଭେ କରିବେ । ଦ୍ୱିପ୍ରହର ୧ଟା ୨୦ରେ ସେ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରି ଲୋଥାଲ ଠାରେ ନ୍ୟାସନାଲ ମାରିଟାଇମ ହେରିଟେଜ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ।
ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ୭,୭୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଇନ୍ଦିରା ଡକ୍ ଠାରେ ସେ ମୁମ୍ବାଇ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ କ୍ରୁଜ ଟର୍ମିନାଲର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ପରେ ସେ କୋଲକାତାର ଶ୍ୟାମାପ୍ରାସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ ବନ୍ଦରର ଏକ ନୂତନ କଣ୍ଟେନର ଟର୍ମିନଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ସେହିପରି ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରର ନୂତନ କଣ୍ଟେନର ବର୍ଥ, କାର୍ଗୋ ହ୍ୟାଣ୍ଡଲିଂ ସୁବିଧା ଏବଂ ସଂଯୋଗିତ ବିକାଶମୂଳକ କାମର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନ୍ନୋର ସ୍ଥିତ କାମରାଜର ବନ୍ଦରର ଟୁନା ଟେକ୍ରା ମଲ୍ଟି କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନଲ, ଅଗ୍ନି ନିର୍ବାପକ ସୁବିଧା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ସଡ଼କ ଯୋଗାଯୋଗର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ସେ ଚେନ୍ନାଇ ବନ୍ଦରର ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରାଚୀର ଏବଂ ପୁନଃସ୍ଥାପନ ଭଳି ଉପକୂଳର ସୁରକ୍ଷା କାମର ଶିଳନ୍ୟାସ କରିବେ । କାର-ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପର ସମୁଦ୍ର ପ୍ରାଚୀର ନିର୍ମାଣ, କାଣ୍ଡଲାର ଦୀନଦୟାଲ ବନ୍ଦରରେ ବହୁମୁଖୀ କାର୍ଗୋ ବର୍ଥ ଏବଂ ଗ୍ରୀନ ବାୟୋ-ମିଥାନଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରି, ପାଟନା ଏବଂ ବାରାଣସୀରେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ସୁବିଧାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।
ଶତତ ବିକାଶର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସ୍ୱରୂପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କର ୨୬,୩୫୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ସେ ଚହରା ବନ୍ଦରରେ ଏଚପିଏଲଏନଜି ରିଗ୍ୟାସିଫିକେସନ ଟର୍ମିନଲ, ଗୁଜରାଟର ଆଇଓସିଏଲ ରିଫାଇନାରୀରେ ଆକ୍ରିଲିକ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଅକ୍ସୋ ଆଲକୋହଲ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ, ୬୦୦ ମେଗାୱାଟର ଗ୍ରୀନ ସୁ ଇନିସିଏଟିଭ୍, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ-କୁସୁମ ୪୭୫ ମେଗାୱାଟ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ ସି ସୋଲାର ଫିଡର,୪୫ ମେଗାୱାଟର ବଦେଲି ସୋଲାର ପିଭି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ, ଧୋରଦୋ ଗ୍ରାମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୌରଶକ୍ତିକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଲଏନଜି ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର, ଅତିରିକ୍ତ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ, ଉପକୂଳ ସୁରକ୍ଷା କାମ, ରାଜପଥ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏଥିସହ ଭାବନଗରରେ ସାର-ଟି ଜେନେରାଲ ହସପିଟାଲ, ଜାମନଗରସ୍ଥିତ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ହସପିଟାଲର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ୭୦ କିଲୋମିଟର ଜତୀୟ ରାଜପଥର ଚାରି ଲେନ କାମର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।
ଏହା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଢୋଲେରା ସ୍ପେଶାଲ ଇନଭେଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ରିଜନ (ଡିଏସଆଇଆର)ର ଆକାଶମାର୍ଗରୁ ସର୍ଭେ କରିବେ । ଯାହା ଏକ ଶତତ ଔଦ୍ୟୋଗୀକରଣ, ସ୍ମାର୍ଟ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ନିବେଶ ସହ ଗଢ଼ି ଉଠୁଥିବା ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ସହର । ସେ ମଧ୍ୟ ଲୋଥାଲ ଠାରେ ନ୍ୟାସନାଲ ମାରିଟାଇମ ହେରିଟେଜ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ନିର୍ମାଣର ସମୀକ୍ଷା କରିବେ । ପ୍ରାୟ ୪,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରମ୍ପରାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସହ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଗବେଷଣା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଏହା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ।

Prime Minister's Office
PM to visit Gujarat on 20th September
PM to participate in ‘Samudra se Samriddhi’ event
PM to inaugurate and lay the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 34,200 crore at Bhavnagar
Projects cater to multiple sectors: maritime, LNG infrastructure, renewable energy, highways, healthcare and urban transport
PM to visit and review the progress of National Maritime Heritage Complex at Lothal
Focus on Maritime-led growth, advanced through shipbuilding, port modernization, green energy and coastal connectivity
PM to undertake aerial survey of the Dholera
19 SEP 2025 5:22PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Gujarat on 20th September. He will participate in ‘Samudra se Samriddhi’ event and inaugurate and lay the foundation stone of multiple development projects worth over Rs 34,200 crore, at around 10:30 AM, at Bhavnagar. He will also address the gathering on the occasion.
Thereafter, Prime Minister will undertake an aerial survey of Dholera. At around 1:30 PM, he will chair a review meeting and visit the National Maritime Heritage Complex at Lothal.
In a major boost to the maritime sector, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone for multiple development projects related to the maritime sector worth over Rs 7,870 crore. He will inaugurate the Mumbai International Cruise Terminal at Indira Dock. He will lay the foundation stone of a new container terminal and associated facilities at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata; new container berth, cargo handling facilities, and associated developments at Paradip Port; the Tuna Tekra Multi-Cargo Terminal; firefighting facilities and modern road connectivity at Kamarajar Port, Ennore; coastal protection works including sea-walls and revetments at Chennai Port; sea-wall construction at Car Nicobar Island; a multi-purpose cargo berth and Green Bio-Methanol Plant at Deendayal Port, Kandla; and ship repair facilities at Patna and Varanasi.
In line with his commitment to holistic and sustainable development, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of multiple projects of the central and state government, worth over Rs 26,354 crore, catering to various sectors in Gujarat. He will inaugurate HPLNG Regasification Terminal at Chhara Port, Acrylics & Oxo Alcohol Project at Gujarat IOCL Refinery, the 600 MW Green Shoe Initiative, PM-KUSUM 475 MW Component C solar feeder for farmers, the 45 MW Badeli Solar PV Project, complete solarization of Dhordo village among others. He will lay the foundation stone of LNG infrastructure, additional renewable energy projects, coastal protection works, highways, and healthcare and urban transport projects, including expansions at Sir T. General Hospital in Bhavnagar, Guru Govind Sinh Government Hospital at Jamnagar, and the four-laning of 70 km of national highways.
Prime Minister will also undertake an aerial survey of the Dholera Special Investment Region (DSIR), envisioned as a greenfield industrial city built around sustainable industrialization, smart infrastructure, and global investment. He will also visit and review the progress of National Maritime Heritage Complex (NHMC), at Lothal, being developed at a cost of around Rs 4,500 crore, to celebrate and preserve India’s ancient maritime traditions and serve as a centre for tourism, research, education and skill development.