ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ବିହାରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
26 SEP 2025 1:00PM by PIB Bhubaneswar
‘ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା’ ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ ଜୀବିକା ନିଧି କ୍ରେଡିଟ୍ କୋଅପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟିକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ଅଭିଯାନକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯେତେବେଳେ ଏକ ସରକାର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖି ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରେ, ଏହାର ଲାଭ ସମାଜର ଅନ୍ୟ ବର୍ଗରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚେ। ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବକୁ ଏବେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସ୍ୱସ୍ଥ ନାରୀ, ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ, ରକ୍ତହୀନତା, ରକ୍ତଚାପ, ମଧୁମେହ ଏବଂ କର୍କଟ ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସହରରେ ୪.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ମହିଳା ପ୍ରଗତି କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ସମାଜ ପ୍ରଗତି କରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ବିହାରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବରାତ୍ରିର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ବିହାରର ମହିଳାମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗଦେଦେଇ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୭୫ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଯୋଗ ଦେଇସାରିଛନ୍ତି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଏହି ୭୫ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଏକକାଳୀନ ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରେରଣ କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲିଥିବା ସମୟରେ ତାଙ୍କର ମନକୁ ଦୁଇଟି କଥା ଆସୁଥିଲା। ପ୍ରଥମତଃ, ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦିନଟି ବିହାରର ମହିଳା ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକୃତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ମହିଳା ନିଯୁକ୍ତି କିମ୍ବା ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିରେ ନିୟୋଜିତ ହୁଅନ୍ତି, ତାଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ନୂତନ ପକ୍ଷ ପାଇଥାଏ ଏବଂ ସମାଜରେ ତାଙ୍କର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ସରକାର ଏଗାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଜନଧନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ନଥାନ୍ତେ, ଏହି ଯୋଜନାରେ ୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲି ନଥାନ୍ତେ ଏବଂ ଯଦି ଏହି ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଏବଂ ଆଧାର ସହିତ ଲିଙ୍କ୍ କରାଯାଇ ନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଆଜି ଏପରି ପାଣ୍ଠି ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇନଥାନ୍ତା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିନା, ପ୍ରେରଣ ସମୟରେ ଟଙ୍କା ବାଟମାରଣା ହୋଇଯାଇଥାନ୍ତା, ଯାହା ଫଳରେ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଘୋର ଅନ୍ୟାୟ ହୋଇଥାନ୍ତା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଜଣେ ଭାଇ ପ୍ରକୃତ ଖୁସି ପାଏ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ଭଉଣୀ ସୁସ୍ଥ, ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରିବାର ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଶକ୍ତ ଥାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ଭାଇ ଏହି କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦୁଇ ଭାଇ, ସେ ନିଜେ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାର ବିହାରର ମହିଳାମାନଙ୍କ ସେବା, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ପ୍ରମାଣ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥାପନ ହେଲା ଏହାର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଦ୍ୱାରା ସେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ ବୋଲି ସେ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରରେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅତି କମରେ ଜଣେ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀ ରହିବେ। ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସହିତ ଆରମ୍ଭ କରି, ଏହି ଯୋଜନା ଉଦ୍ୟୋଗର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଧାର କରି ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ବ୍ୟାପକତା ବିଚାର କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାରରେ ମହିଳାମାନେ ଏବେ ତେଜରାତି, ବାସନକୁସନ, ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ, ଖେଳଣା ଏବଂ ଷ୍ଟେସନାରୀ ବିକ୍ରୟ ଦୋକାନ ଖୋଲିପାରିବେ। ସେମାନେ ଗୋପାଳନ ଏବଂ କୁକୁଡ଼ା ପାଳନ ଭଳି ପଶୁପାଳନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବ୍ୟବସାୟ ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ। ଏହି ସମସ୍ତ ଉଦ୍ୟମ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାରରେ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଦୃଢ଼ ନେଟୱାର୍କ ଅଛି, ପ୍ରାୟ ୧୧ ଲକ୍ଷ ଗୋଷ୍ଠୀ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏକ ସୁପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପୂର୍ବରୁ ରହିଛି। "ଏହି ମାସର ଆରମ୍ଭରେ, ମୋତେ ଜୀବିକା ନିଧି କ୍ରେଡିଟ୍ କୋଅପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଆରମ୍ଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶକ୍ତି ଏବେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହେବ, ଯାହା ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଆରମ୍ଭରୁ ହିଁ ସମଗ୍ର ବିହାରରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଲଖପତି ଦିଦି ଅଭିଯାନକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ୩ କୋଟି ଲଖପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିସାରିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି ଏବଂ ସମାଜକୁ ପୁନଃଆକୃତି ଦେଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାରରେ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଲଖପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ସରକାର ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି, ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ବିହାରରେ ଦେଶରେ ସର୍ବାଧିକ ଲଖପତି ଦିଦି ରହିବେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ଯେପରିକି ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା, ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଅଭିଯାନ, ବୀମା ସଖୀ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦିଦି ଅଭିଯାନ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିର ପଥ ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସ ପଛରେ ଏକମାତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ମହିଳାଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରି ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ସାରା ଦେଶରେ ମହିଳା ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବତୀ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏବଂ ପୋଲିସରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ମଧ୍ୟ ଉଡ଼ାଉଛନ୍ତି। ତଥାପି, ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାର ବିରୋଧୀ ଶାସନରେ ଥିବା ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ଭୁଲି ନ ଯାଆନ୍ତୁ – ତାହା ଥିଲା ଲଣ୍ଠନ ଶାସନର ଯୁଗ। ସେହି ସମୟରେ, ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ବିହାରର ମହିଳାମାନେ ଆଇନହୀନତା ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ପ୍ରମୁଖ ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକ କିପରି ଭାଙ୍ଗି ଯାଇଥିଲା, ସେତୁଗୁଡ଼ିକ ଅସ୍ତିତ୍ୱହୀନ ଥିଲା ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗୁଁ ମହିଳାମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କଷ୍ଟ ଭୋଗିଥିଲେ। ବନ୍ୟା ସମୟରେ, କଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା, ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାମାନେ ସମୟସୀମାରେ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିନଥିଲେ ଏବଂ ଜଟିଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ପାଇ ନଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ହିଁ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଏହି କଷ୍ଟକର ପରିସ୍ଥିତିରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ଆସିବା ପରେ, ବିହାରରେ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ଗତି ପାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିହାରରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ବିକାଶଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟର ମହିଳାମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସହଜ କରିଛି।
ବିହାରରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆୟୋଜିତ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ପୁରୁଣା ଖବରକାଗଜରୁ ଶିରୋନାମା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ବିହାରରେ ବିରୋଧୀ ଶାସନ ସମୟରେ ଭୟର ବାତାବରଣକୁ ସ୍ମରଣ କରାଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେତେବେଳେ କୌଣସି ପରିବାର ସୁରକ୍ଷିତ ନଥିଲା ଏବଂ ନକ୍ସଲବାଦୀ ହିଂସାର ଆତଙ୍କ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେହି ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ମହିଳାମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଯନ୍ତ୍ରଣା ସହ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଗରିବଙ୍କଠାରୁ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଆଇଏଏସ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପରିବାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିରୋଧୀ ନେତାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଅତ୍ୟାଚାରରୁ କେହି ବାଦ ପଡ଼ି ନଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିହାରରେ ଆଇନର ଶାସନ ଫେରିଛି ଏବଂ ମହିଳାମାନେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରାଥମିକ ଲାଭାର୍ଥୀ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ଝିଅମାନେ ଏବେ ଭୟ ବିନା ଘରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି ଆସନ୍ତି ଏବଂ ବିଳମ୍ବିତ ରାତିରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଆନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବିହାର ଗସ୍ତ ସମୟରେ ମହିଳା ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବିପୁଳ ପରିମାଣରେ ନିୟୋଜିତ ହେବା ଦେଖି ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାର କେବେ ବି ଅତୀତର ଅନ୍ଧକାରକୁ ଫେରିବ ନାହିଁ।
ଯେତେବେଳେ ଏକ ସରକାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ନେଇ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରେ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ଲାଭ ସମାଜର ଅନ୍ୟ ବର୍ଗକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାକୁ ଏପରି ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏବେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ। ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇବା ଏକ ଦୂର ସ୍ୱପ୍ନ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ କିପରି ଗରିବ ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ଧୂଆଁପୂର୍ଣ୍ଣ ରୋଷେଇ ଘରେ କାଶୁଥିଲେ, ଫୁସଫୁସ ରୋଗ ସାଧାରଣ ହୋଇଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ହରାଇ ବସିଥିଲେ। ବିହାରରେ, ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଜାଳେଣି କାଠ ସଂଗ୍ରହର ବୋଝ ଦ୍ୱାରା ମହିଳାମାନଙ୍କ ଜୀବନ କ୍ଷୟ ହେଉଥିଲା। ସେ କେତେକ ଅତିରିକ୍ତ କଷ୍ଟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ - ବର୍ଷା ସମୟରେ, ଓଦା କାଠ ଜଳେ ନାହିଁ; ବନ୍ୟା ସମୟରେ, ଜାଳେଣି କାଠ ବୁଡ଼ି ଯାଏ। ଅନେକ ସମୟରେ, ଘରର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭୋକରେ ଶୋଇବାକୁ ପଡୁଥିଲା କିମ୍ବା ମୁଢି ଖାଇ ରାତି ବିତେଇବାକୁ ପଡୁଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦରଦ କଥା କୌଣସି ପୁସ୍ତକରେ ଲେଖାଯାଇ ନାହିଁ, ବରଂ ବିହାରର ମହିଳାମାନେ ଏହା ଅଙ୍ଗେ ଲିଭାଇଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ସରକାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ନେଇ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ଚିତ୍ର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ଆରମ୍ଭ କଲା। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ଏକକାଳୀନ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଧୂଆଁ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟା ଏବଂ ଚକ୍ଷୁ ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲାରେ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ରୋଷେଇ କରୁଛନ୍ତି। ଘରେ ପିଲାମାନେ ଏବେ ପ୍ରତିଦିନ ଗରମ ଖାଦ୍ୟ ପାଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ କେବଳ ବିହାରର ଘରର ରୋଷେଇ ଘର ଆଲୋକିତ କରିନାହିଁ ବରଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି।
ନାଗରିକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅସୁବିଧାର ସମାଧାନ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ସରକାର ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବିପୁଳ ଆଶ୍ୱସ୍ତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଜାରି ରଖିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଆଜି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ବିହାରର ୮୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଅସହାୟ ଲୋକ ମାଗଣା ରାସନ୍ ପାଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାକୁ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଦୂର କରିଛି। ସେ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି: ବିହାରର ଏକ ବଡ଼ ଅଞ୍ଚଳ ଉଷୁନା ଚାଉଳକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ, ମା' ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ରାସନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଅରୁଆ ଚାଉଳ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିଲା, ଏବଂ ସେମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ୨୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ଅରୁଆ ଚାଉଳ ଦେଇ ତା ବଦଳରେ ବଜାରରୁ କେବଳ ୧୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ଉଷୁନା ଚାଉଳ ଆଣୁଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ରାସନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ସିଧାସଳଖ ଉଷୁନା ଚାଉଳ ଯୋଗାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ, ଭାରତରେ ସମ୍ପତ୍ତି, ତାହା ଘର, ଦୋକାନ କିମ୍ବା ଜମି ହେଉ, ପୁରୁଷମାନଙ୍କ ନାମରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହିତ, ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକର ମାଲିକ ଭାବରେ ମା', ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ନାମିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିହାରରେ ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସହ-ମାଲିକ ଭାବରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମହିଳାମାନେ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ଘରର ପ୍ରକୃତ ମାଲିକ।
ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଖରାପ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ପରିବାର ପ୍ରଭାବିତ ହୁଏ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନେ ନୀରବରେ ରୋଗ ସହିଯାଉଥିଲେ, ପରିବାରର ଟଙ୍କା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ନଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଏହି ଚିନ୍ତାକୁ ଦୂର କରିଛି, ବିହାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତୃବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅଧୀନରେ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ବିଶେଷକରି ମହିଳାମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ, ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନାରୀ, ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନ (ସୁସ୍ଥ ମହିଳା, ସଶକ୍ତ ପରିବାର ଅଭିଯାନ) ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅଭିଯାନ ୧୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୨୫ ରେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଜୟନ୍ତୀରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ, ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ୪.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଶିବିରଗୁଡ଼ିକରେ ରକ୍ତହୀନତା, ରକ୍ତଚାପ, ମଧୁମେହ ଏବଂ କର୍କଟ ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି। ସେ ବିହାରର ସମସ୍ତ ମହିଳାଙ୍କୁ ଏହି ଶିବିରଗୁଡ଼ିକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟଯାଞ୍ଚ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଦେଶରେ ପାର୍ବଣ ଋତୁ ଚାଲିଛି, ନବରାତ୍ରି ଚାଲିଛି, ଦୀପାବଳି ଆସୁଛି ଏବଂ ଛଟ ପୂଜା ଆସୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହିଳାମାନେ ଏହି ସମୟରେ ପରିବାର ଖର୍ଚ୍ଚ କିପରି ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସଞ୍ଚୟ କରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ନିରନ୍ତର ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଚିନ୍ତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ, ତାଙ୍କ ସରକାର ୨୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ୨୦୨୫ ଠାରୁ ସାରା ଦେଶରେ ଜିଏସଟି ହାର ହ୍ରାସ କରି ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଟୁଥପେଷ୍ଟ, ସାବୁନ, ସାମ୍ପୁ, ଘିଅ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଭଳି ନିତ୍ୟ ବ୍ୟବହାର୍ଯ୍ୟ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଏବେ କମ ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଷ୍ଟେସନାରୀ ଏବଂ ଉତ୍ସବକାଳୀନ ପୋଷାକ ଏବଂ ଯୋତାର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପରିବାର ଏବଂ ରୋଷେଇ ଘରର ବଜେଟ୍ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସମୟରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ବୋଝ ହାଲୁକା କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରେ ଆନନ୍ଦ ଆଣିବା ତାଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ନେଉଥିବା ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ।
ବିହାରର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଯେତେବେଳେ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସାହସ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ମହିଳାମାନଙ୍କର ପ୍ରଗତି ସମଗ୍ର ସମାଜର ପ୍ରଗତି ଆଡ଼କୁ ନେଇଥାଏ। ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରି, ସେ ପୁଣି ଥରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମହିଳା ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ପାଇଁ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିହାରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାର, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ୭୫ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରେରଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ୭,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ।
ବିହାର ସରକାରଙ୍କ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ, ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଜୀବିକା ସୁଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ଏହି ଯୋଜନା ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରରୁ ଜଣେ ମହିଳାଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପସନ୍ଦର ଚାକିରି କିମ୍ବା ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଏହା ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ସାମାଜିକ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ମାଧ୍ୟମରେ ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅନୁଦାନ ମିଳିବ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିବ। ହିତାଧିକାରୀମାନେ କୃଷି, ପଶୁପାଳନ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ସିଲେଇ ଏବଂ ବୟନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ସମେତ ସେମାନଙ୍କ ପସନ୍ଦର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସହାୟତା ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ।
ଏହି ଯୋଜନା ଗୋଷ୍ଠୀ-ଚାଳିତ ହେବ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମ୍ପଦ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦର ବିକ୍ରୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟବ୍ୟାପୀ ଗ୍ରାମୀଣ ହାଟ-ବଜାରଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ବିକଶିତ କରାଯିବ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମହିଳା ରୋଜଗାର ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଶାସନିକ ସ୍ତରରେ - ଜିଲ୍ଲା, ବ୍ଲକ, କ୍ଲଷ୍ଟର ଏବଂ ଗ୍ରାମ - ଏକ ରାଜ୍ୟବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ 1 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସାକ୍ଷୀ ରହିବେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana
Earlier this month, I had the opportunity to launch the Jeevika Nidhi Credit Cooperative Society, Now, the strength of this initiative will be further enhanced by its integration with the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana: PM
Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana has further strengthened the Central Government’s Lakhpati Didi campaign: PM
When a government formulates policies with women at the center, the benefits also extend to other segments of society, the transformative impact of the Ujjwala Yojana is now being recognized across the world: PM
Under the Swasth Nari, Sashakt Parivar campaign, more than 4.25 lakh health camps are being organized in villages and towns screening for serious health conditions such as anemia, blood pressure, diabetes, and cancer: PM
When a woman progresses, the entire society moves forward: PM
26 SEP 2025 1:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana via video conferencing today. Addressing the gathering on the occasion, Prime Minister extended his greetings to all, noting the auspicious occasion of Navratri. He expressed his joy at joining the women of Bihar in their celebrations and remarked that the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana is being launched today. Shri Modi highlighted that 75 Lakh women have already joined this initiative. He announced that ₹10,000 has just been transferred to the bank accounts of each of these 75 lakh women simultaneously.
Shri Modi said while this process was going on he had two thoughts. First, he remarked that today marks a truly significant milestone for the women and daughters of Bihar. When a woman engages in employment or self-employment, her dreams gain new wings and her respect in society grows. Second, the Prime Minister highlighted that had the government not resolved to launch the Jan Dhan Yojana eleven years ago, had over 30 crore women not opened bank accounts under the scheme, and had these accounts not been linked to mobile phones and Aadhaar, it would not have been possible to transfer such funds directly into their bank accounts today. He emphasized that without this infrastructure, the money would have been lost in transit, resulting in grave injustice to the beneficiaries.
Prime Minister remarked that a brother finds true happiness when his sister is healthy, prosperous, and her family is economically strong. He affirmed that a brother does whatever he can to ensure this wellbeing. He stated that today two brothers, himself and Shri Nitish Kumar are working together for the service, prosperity, and dignity of the women of Bihar. The Prime Minister emphasized that today’s programme is a testament to this commitment.
Sharing that he was impressed by the vision of the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana when it was first presented to him, the Prime Minister emphasized that every family will have at least one woman beneficiary under this scheme. Starting with an initial financial support of ₹10,000, the scheme can provide up to ₹2 lakh based on the success of the enterprise. Shri Modi urged everyone to consider the magnitude of this initiative. He highlighted that women in Bihar can now open shops selling groceries, utensils, cosmetics, toys, and stationery. They can also pursue livestock-related businesses such as cattle rearing and poultry farming. For all these ventures, necessary training will be provided. He noted that Bihar already has a robust network of self-help groups, with nearly 11 lakh groups actively functioning. This means a well-established system is already in place. “Earlier this month, I had the opportunity to launch the Jeevika Nidhi Credit Cooperative Society. The strength of this system will now be integrated with the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, making the scheme effective across Bihar from its very inception”, stated the Prime Minister.
Highlighting that the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana has further strengthened the Central Government’s Lakhpati Didi campaign, Shri Modi underlined that the Central Government has set a target of creating 3 crore Lakhpati Didis across the country, and over 2 crore women have already achieved this milestone. Their hard work has transformed villages and reshaped society. The Prime Minister noted that in Bihar too, lakhs of women have become Lakhpati Didis. He remarked that with the way governments at Union and State are advancing this initiative, the day is not far when Bihar will have the highest number of Lakhpati Didis in the country.
Shri Modi highlighted that the Central Government’s initiatives such as the Mudra Yojana, Drone Didi campaign, Bima Sakhi campaign, and Bank Didi campaign are all expanding avenues for employment and self-employment for women. He emphasized that the singular goal behind these efforts is to help women realize their dreams by providing them with maximum opportunities.
Noting that the Central Government’s efforts have opened new sectors for women and daughters across the country, the Prime Minister highlighted that today, a large number of young women are joining the armed forces and police, and are even flying fighter jets. However, he urged everyone not to forget the days when Bihar was under opposition rule—the era of lantern governance. During that time, he remarked, women in Bihar bore the brunt of lawlessness and corruption. He recalled how major roads in Bihar were broken, bridges were non-existent, and women suffered the most due to poor infrastructure. During floods, the hardships intensified, with pregnant women unable to reach hospitals on time and lacking access to proper treatment in critical situations. The Prime Minister affirmed that it was his government that helped women come out of these difficult circumstances. He noted that after the arrival of their government at Centre and state, road construction in Bihar gained momentum. He added that efforts to improve connectivity in Bihar are ongoing, and these developments have significantly eased the lives of women in the state.
Noting that he had received information about an exhibition currently being held in Bihar, Shri Modi said that the exhibition displays headlines from old newspapers, which serve as a stark reminder of the atmosphere of fear during the opposition regime in Bihar. The Prime Minister remarked that no household was safe at the time, and the terror of Naxalite violence was unchecked. He emphasized that women bore the greatest pain during those years. From the poor to families of doctors and IAS officers, no one was spared from the atrocities committed by opposition leaders.
Underscoring that under the leadership of Shri Nitish Kumar, the rule of law has been restored in Bihar, and women have been the primary beneficiaries of this change, Shri Modi remarked that daughters of Bihar now step out of their homes without fear and have the freedom to work even late at night. The Prime Minister expressed satisfaction at witnessing the large deployment of women police personnel during his visits to Bihar. He urged everyone to collectively pledge that Bihar must never return to the darkness of the past.
Pointing out that when a government formulates policies with women at the center, the benefits extend to other sections of society as well, the Prime Minister cited the Ujjwala Yojana as a powerful example of such transformative change, now recognized globally. He recalled that there was a time when having a gas connection in rural areas was considered a distant dream. Shri Modi further highlighted how poor mothers, sisters, and daughters spent their lives coughing in smoke-filled kitchens, with lung diseases becoming common and even eyesight being lost. In Bihar, he noted, women’s lives were consumed by the burden of collecting firewood. He described the added hardships—during rains, wet wood wouldn’t burn; during floods, firewood would be submerged. Many times, children in the household had to sleep hungry or survive the night eating puffed rice.
Prime Minister stated that this pain is not written in any book—it has been lived by the women of Bihar. He emphasized that when their government began designing policies with women at the center, the picture started to change. Gas connections were delivered to crores of households simultaneously. Today, crores of women are cooking peacefully on gas stoves, free from smoke, and relieved from respiratory and eye diseases. Children at home now receive hot meals every day. The Prime Minister remarked that the Ujjwala gas connections have not only brightened kitchens in Bihar but have also transformed the lives of women.
Affirming that addressing every hardship faced by citizens is the government’s responsibility, Shri Modi recalled that during the challenging times of the COVID-19 pandemic, the government launched a free food grain scheme. Given the immense relief it provided, the decision was made to continue the initiative. Today, under the PM Garib Kalyan Anna Yojana, over 8.5 crore needy individuals in Bihar are receiving free ration. The Prime Minister emphasized how significantly this scheme has eased public concerns. He cited another example, noting that a large region in Bihar prefers Usna rice. Previously, mothers and sisters were provided Arwa rice through government ration, and had to exchange it in the market for Usna rice—often receiving only 10 kg of Usna rice in return for 20 kg of Arwa rice. The Prime Minister stated that the government took this issue seriously, and has now started providing Usna rice directly through the ration system.
Shri Modi remarked that traditionally, property in India—be it a house, shop, or land—was registered in the name of men. He highlighted that with the launch of the Pradhan Mantri Awas Yojana, a new provision was introduced to ensure that mothers, sisters, and daughters are also named as owners of these homes. The Prime Minister stated that over 50 lakh PM Awas homes have been constructed in Bihar, and in most of them, women are listed as co-owners. He affirmed that women are now the rightful owners of their homes.
Underlining that when a woman’s health deteriorates, the entire family is affected, Shri Modi recalled a time when women silently endured illnesses, unwilling to let household finances be spent on their treatment. The Prime Minister emphasized that the Ayushman Bharat Yojana has addressed this concern, providing free medical treatment up to ₹5 lakh to lakhs of women in Bihar. He also highlighted the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana, under which financial assistance is being directly transferred to the bank accounts of pregnant women.
Affirming that the health of citizens, especially women, is a top priority for the government, the Prime Minister announced the launch of a major initiative—Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyan—which began on 17th September 2025 on Vishwakarma Jayanti. Under this campaign, over 4.25 lakh health camps are being organized across villages and towns. These camps are conducting screenings for serious ailments such as anemia, blood pressure, diabetes, and cancer. Shri Modi highlighted that more than one crore women have already availed free health check-ups through this initiative. He urged all women in Bihar to participate in these camps and ensure they get themselves examined.
Noting that the festive season is underway, with Navratri ongoing, Diwali approaching, and Chhath Puja not far behind, Shri Modi acknowledged that women constantly think about how to manage and save household expenses during this time. To ease this concern, their government has taken a major step by reducing GST rates across the country from 22nd September 2025. As a result, everyday essentials such as toothpaste, soap, shampoo, ghee, and food items will now be available at lower prices. The cost of stationery for children’s education, as well as clothes and footwear for festive occasions, has also come down. The Prime Minister emphasized that this move provides significant relief to women managing household and kitchen budgets. He affirmed that lightening the burden on women and bringing joy to their faces during festivals is a responsibility that their governments at Centre and state take seriously.
Underlining that whenever women in Bihar have been given opportunities, they have brought about transformative change through their courage and determination, the Prime Minister affirmed that the progress of women leads to the progress of society as a whole. He concluded by once again extending his congratulations to the people of Bihar on the launch of the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana.
The Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Minister, Shri Rajiv Ranjan Singh were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi launched Bihar’s Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana today via video conferencing. During the programme, Prime Minister directly transferred Rs. 10,000 each into the bank accounts of 75 lakh women across Bihar, totaling Rs. 7,500 crore.
The scheme, an initiative of the Government of Bihar, is aimed at making women Aatmanirbhar and promoting women’s empowerment through self-employment and livelihood opportunities. It will provide financial assistance to one woman from each family in the state, enabling them to start employment or livelihood activities of their choice, thereby fostering economic independence and social empowerment.
Under the scheme, each beneficiary will receive an initial grant of Rs. 10,000 via Direct Benefit Transfer, with the possibility of additional financial support of up to Rs. 2 lakh in subsequent phases. The assistance can be utilized in areas of the choice of the beneficiary including agriculture, animal husbandry, handicrafts, tailoring, weaving, and other small-scale enterprises.
The scheme will be community driven in which, along with financial support, community resource persons connected to Self Help Groups will provide training to support their endeavour. To support the sale of their produce, Gramin Haat-Bazaars will be further developed in the State.
The launch of the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana will feature a statewide program across multiple administrative levels in the State —district, block, cluster, and village—with over 1 crore women witnessing the programme.