Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana
Earlier this month, I had the opportunity to launch the Jeevika Nidhi Credit Cooperative Society, Now, the strength of this initiative will be further enhanced by its integration with the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana: PM
Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana has further strengthened the Central Government’s Lakhpati Didi campaign: PM
When a government formulates policies with women at the center, the benefits also extend to other segments of society, the transformative impact of the Ujjwala Yojana is now being recognized across the world: PM
Under the Swasth Nari, Sashakt Parivar campaign, more than 4.25 lakh health camps are being organized in villages and towns screening for serious health conditions such as anemia, blood pressure, diabetes, and cancer: PM
When a woman progresses, the entire society moves forward: PM
26 SEP 2025 1:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched Bihar's Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana via video conferencing today. Addressing the gathering on the occasion, Prime Minister extended his greetings to all, noting the auspicious occasion of Navratri. He expressed his joy at joining the women of Bihar in their celebrations and remarked that the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana is being launched today. Shri Modi highlighted that 75 Lakh women have already joined this initiative. He announced that ₹10,000 has just been transferred to the bank accounts of each of these 75 lakh women simultaneously.
Shri Modi said while this process was going on he had two thoughts. First, he remarked that today marks a truly significant milestone for the women and daughters of Bihar. When a woman engages in employment or self-employment, her dreams gain new wings and her respect in society grows. Second, the Prime Minister highlighted that had the government not resolved to launch the Jan Dhan Yojana eleven years ago, had over 30 crore women not opened bank accounts under the scheme, and had these accounts not been linked to mobile phones and Aadhaar, it would not have been possible to transfer such funds directly into their bank accounts today. He emphasized that without this infrastructure, the money would have been lost in transit, resulting in grave injustice to the beneficiaries.
Prime Minister remarked that a brother finds true happiness when his sister is healthy, prosperous, and her family is economically strong. He affirmed that a brother does whatever he can to ensure this wellbeing. He stated that today two brothers, himself and Shri Nitish Kumar are working together for the service, prosperity, and dignity of the women of Bihar. The Prime Minister emphasized that today’s programme is a testament to this commitment.
Sharing that he was impressed by the vision of the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana when it was first presented to him, the Prime Minister emphasized that every family will have at least one woman beneficiary under this scheme. Starting with an initial financial support of ₹10,000, the scheme can provide up to ₹2 lakh based on the success of the enterprise. Shri Modi urged everyone to consider the magnitude of this initiative. He highlighted that women in Bihar can now open shops selling groceries, utensils, cosmetics, toys, and stationery. They can also pursue livestock-related businesses such as cattle rearing and poultry farming. For all these ventures, necessary training will be provided. He noted that Bihar already has a robust network of self-help groups, with nearly 11 lakh groups actively functioning. This means a well-established system is already in place. “Earlier this month, I had the opportunity to launch the Jeevika Nidhi Credit Cooperative Society. The strength of this system will now be integrated with the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana, making the scheme effective across Bihar from its very inception”, stated the Prime Minister.
Highlighting that the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana has further strengthened the Central Government’s Lakhpati Didi campaign, Shri Modi underlined that the Central Government has set a target of creating 3 crore Lakhpati Didis across the country, and over 2 crore women have already achieved this milestone. Their hard work has transformed villages and reshaped society. The Prime Minister noted that in Bihar too, lakhs of women have become Lakhpati Didis. He remarked that with the way governments at Union and State are advancing this initiative, the day is not far when Bihar will have the highest number of Lakhpati Didis in the country.
Shri Modi highlighted that the Central Government’s initiatives such as the Mudra Yojana, Drone Didi campaign, Bima Sakhi campaign, and Bank Didi campaign are all expanding avenues for employment and self-employment for women. He emphasized that the singular goal behind these efforts is to help women realize their dreams by providing them with maximum opportunities.
Noting that the Central Government’s efforts have opened new sectors for women and daughters across the country, the Prime Minister highlighted that today, a large number of young women are joining the armed forces and police, and are even flying fighter jets. However, he urged everyone not to forget the days when Bihar was under opposition rule—the era of lantern governance. During that time, he remarked, women in Bihar bore the brunt of lawlessness and corruption. He recalled how major roads in Bihar were broken, bridges were non-existent, and women suffered the most due to poor infrastructure. During floods, the hardships intensified, with pregnant women unable to reach hospitals on time and lacking access to proper treatment in critical situations. The Prime Minister affirmed that it was his government that helped women come out of these difficult circumstances. He noted that after the arrival of their government at Centre and state, road construction in Bihar gained momentum. He added that efforts to improve connectivity in Bihar are ongoing, and these developments have significantly eased the lives of women in the state.
Noting that he had received information about an exhibition currently being held in Bihar, Shri Modi said that the exhibition displays headlines from old newspapers, which serve as a stark reminder of the atmosphere of fear during the opposition regime in Bihar. The Prime Minister remarked that no household was safe at the time, and the terror of Naxalite violence was unchecked. He emphasized that women bore the greatest pain during those years. From the poor to families of doctors and IAS officers, no one was spared from the atrocities committed by opposition leaders.
Underscoring that under the leadership of Shri Nitish Kumar, the rule of law has been restored in Bihar, and women have been the primary beneficiaries of this change, Shri Modi remarked that daughters of Bihar now step out of their homes without fear and have the freedom to work even late at night. The Prime Minister expressed satisfaction at witnessing the large deployment of women police personnel during his visits to Bihar. He urged everyone to collectively pledge that Bihar must never return to the darkness of the past.
Pointing out that when a government formulates policies with women at the center, the benefits extend to other sections of society as well, the Prime Minister cited the Ujjwala Yojana as a powerful example of such transformative change, now recognized globally. He recalled that there was a time when having a gas connection in rural areas was considered a distant dream. Shri Modi further highlighted how poor mothers, sisters, and daughters spent their lives coughing in smoke-filled kitchens, with lung diseases becoming common and even eyesight being lost. In Bihar, he noted, women’s lives were consumed by the burden of collecting firewood. He described the added hardships—during rains, wet wood wouldn’t burn; during floods, firewood would be submerged. Many times, children in the household had to sleep hungry or survive the night eating puffed rice.
Prime Minister stated that this pain is not written in any book—it has been lived by the women of Bihar. He emphasized that when their government began designing policies with women at the center, the picture started to change. Gas connections were delivered to crores of households simultaneously. Today, crores of women are cooking peacefully on gas stoves, free from smoke, and relieved from respiratory and eye diseases. Children at home now receive hot meals every day. The Prime Minister remarked that the Ujjwala gas connections have not only brightened kitchens in Bihar but have also transformed the lives of women.
Affirming that addressing every hardship faced by citizens is the government’s responsibility, Shri Modi recalled that during the challenging times of the COVID-19 pandemic, the government launched a free food grain scheme. Given the immense relief it provided, the decision was made to continue the initiative. Today, under the PM Garib Kalyan Anna Yojana, over 8.5 crore needy individuals in Bihar are receiving free ration. The Prime Minister emphasized how significantly this scheme has eased public concerns. He cited another example, noting that a large region in Bihar prefers Usna rice. Previously, mothers and sisters were provided Arwa rice through government ration, and had to exchange it in the market for Usna rice—often receiving only 10 kg of Usna rice in return for 20 kg of Arwa rice. The Prime Minister stated that the government took this issue seriously, and has now started providing Usna rice directly through the ration system.
Shri Modi remarked that traditionally, property in India—be it a house, shop, or land—was registered in the name of men. He highlighted that with the launch of the Pradhan Mantri Awas Yojana, a new provision was introduced to ensure that mothers, sisters, and daughters are also named as owners of these homes. The Prime Minister stated that over 50 lakh PM Awas homes have been constructed in Bihar, and in most of them, women are listed as co-owners. He affirmed that women are now the rightful owners of their homes.
Underlining that when a woman’s health deteriorates, the entire family is affected, Shri Modi recalled a time when women silently endured illnesses, unwilling to let household finances be spent on their treatment. The Prime Minister emphasized that the Ayushman Bharat Yojana has addressed this concern, providing free medical treatment up to ₹5 lakh to lakhs of women in Bihar. He also highlighted the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana, under which financial assistance is being directly transferred to the bank accounts of pregnant women.
Affirming that the health of citizens, especially women, is a top priority for the government, the Prime Minister announced the launch of a major initiative—Swasth Nari, Sashakt Parivar Abhiyan—which began on 17th September 2025 on Vishwakarma Jayanti. Under this campaign, over 4.25 lakh health camps are being organized across villages and towns. These camps are conducting screenings for serious ailments such as anemia, blood pressure, diabetes, and cancer. Shri Modi highlighted that more than one crore women have already availed free health check-ups through this initiative. He urged all women in Bihar to participate in these camps and ensure they get themselves examined.
Noting that the festive season is underway, with Navratri ongoing, Diwali approaching, and Chhath Puja not far behind, Shri Modi acknowledged that women constantly think about how to manage and save household expenses during this time. To ease this concern, their government has taken a major step by reducing GST rates across the country from 22nd September 2025. As a result, everyday essentials such as toothpaste, soap, shampoo, ghee, and food items will now be available at lower prices. The cost of stationery for children’s education, as well as clothes and footwear for festive occasions, has also come down. The Prime Minister emphasized that this move provides significant relief to women managing household and kitchen budgets. He affirmed that lightening the burden on women and bringing joy to their faces during festivals is a responsibility that their governments at Centre and state take seriously.
Underlining that whenever women in Bihar have been given opportunities, they have brought about transformative change through their courage and determination, the Prime Minister affirmed that the progress of women leads to the progress of society as a whole. He concluded by once again extending his congratulations to the people of Bihar on the launch of the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana.
The Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Minister, Shri Rajiv Ranjan Singh were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi launched Bihar’s Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana today via video conferencing. During the programme, Prime Minister directly transferred Rs. 10,000 each into the bank accounts of 75 lakh women across Bihar, totaling Rs. 7,500 crore.
The scheme, an initiative of the Government of Bihar, is aimed at making women Aatmanirbhar and promoting women’s empowerment through self-employment and livelihood opportunities. It will provide financial assistance to one woman from each family in the state, enabling them to start employment or livelihood activities of their choice, thereby fostering economic independence and social empowerment.
Under the scheme, each beneficiary will receive an initial grant of Rs. 10,000 via Direct Benefit Transfer, with the possibility of additional financial support of up to Rs. 2 lakh in subsequent phases. The assistance can be utilized in areas of the choice of the beneficiary including agriculture, animal husbandry, handicrafts, tailoring, weaving, and other small-scale enterprises.
The scheme will be community driven in which, along with financial support, community resource persons connected to Self Help Groups will provide training to support their endeavour. To support the sale of their produce, Gramin Haat-Bazaars will be further developed in the State.
The launch of the Mukhyamantri Mahila Rojgar Yojana will feature a statewide program across multiple administrative levels in the State —district, block, cluster, and village—with over 1 crore women witnessing the programme.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনা মুকলি কৰে
এই মাহৰ আৰম্ভণিতে, মই জীৱিকা নিধি ক্ৰেডিট সমবায় সমিতি মুকলি কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো, এতিয়া, মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ সৈতে ইয়াৰ একত্ৰীকৰণৰ দ্বাৰা এই পদক্ষেপৰ শক্তি আৰু অধিক বৃদ্ধি হ'বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ লাখপতি দিদি অভিযানক অধিক শক্তিশালী কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
যেতিয়া এখন চৰকাৰে কেন্দ্ৰত মহিলাসকলৰ সৈতে নীতি প্ৰস্তুত কৰে, ইয়াৰ লাভ সমাজৰ অন্যান্য অংশলৈও সম্প্ৰসাৰিত হয়, উজ্জ্বলা যোজনাৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱক এতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বতে স্বীকৃতি দিয়া হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
স্বাস্থ্যৱতী নাৰী, সবল পৰিয়াল অভিযানৰ অধীনত গাঁও আৰু চহৰসমূহত ৰক্তহীনতা, ৰক্তচাপ, ডায়েবেটিছ আৰু কৰ্কট ৰোগৰ দৰে গুৰুতৰ স্বাস্থ্য সমস্যাৰ পৰীক্ষাৰ বাবে ৪.২৫ লাখতকৈও অধিক স্বাস্থ্য শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
যেতিয়া এগৰাকী মহিলাৰ উন্নতি হয়, তেতিয়া সমগ্ৰ সমাজ আগবাঢ়ি যায়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
26 SEP 2025 1:00PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰে।এই উপলক্ষে সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নৱৰাত্ৰি উপলক্ষে সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ বিহাৰৰ মহিলাসকলৰ উৎসৱ উদযাপনত যোগদান কৰি আনন্দ প্ৰকাশ কৰে আৰু আজি মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনা আৰম্ভ কৰা বুলি প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ইতিমধ্যে ৭৫ লাখ মহিলাই এই পদক্ষেপত যোগদান কৰিছে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে এই ৭৫ লাখ মহিলাৰ প্ৰত্যেকৰে বেংক একাউণ্টত একেলগে ১০,০০০ টকা স্থানান্তৰ কৰা হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই প্ৰক্ৰিয়া চলি থকাৰ সময়ত তেওঁৰ মনলৈ দুটা চিন্তা আহিছিল। প্ৰথমতে, তেওঁ মন্তব্য কৰে যে, আজিৰ দিনটো বিহাৰৰ মহিলা আৰু কন্যাসকলৰ বাবে সঁচাকৈয়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি। যেতিয়া এগৰাকী মহিলাই কৰ্মসংস্থাপন বা আত্ম-নিযুক্তিৰ সৈতে জড়িত হয়, তেতিয়া তেওঁৰ সপোনবোৰে নতুন দিশ লাভ কৰে আৰু সমাজত তেওঁৰ সন্মান বৃদ্ধি পায়। দ্বিতীয়তে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যদি চৰকাৰে এঘাৰ বছৰ পূৰ্বে জন ধন যোজনা আৰম্ভ কৰাৰ সংকল্প নল’লেহেঁতেন, তেতিয়া ৩০ কোটিৰো অধিক মহিলাই এই আঁচনিৰ অধীনত বেংক একাউণ্ট নুখুলিলেহেঁতেন আৰু এই একাউণ্টবোৰ মোবাইল ফোন তথা আধাৰৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা নহ’লহেঁতেন। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে আজি এনে পুঁজি পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰাটো সম্ভৱ নহ’লহেঁতেন আৰু ই হিতাধিকাৰীসকলৰ কাৰণে অন্যায় হ’লহেঁতেন।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এজন ভাতৃয়ে প্ৰকৃত সুখ লাভ কৰে, যেতিয়া তেওঁৰ ভগ্নী সুস্থ, সমৃদ্ধিশালী হয় আৰু তেওঁৰ পৰিয়াল অৰ্থনৈতিকভাৱে শক্তিশালী হয়। তেওঁ দৃঢ়ভাৱে কয় যে এজন ভাতৃয়ে এই কল্যাণ নিশ্চিত কৰিবলৈ নিজৰ সামৰ্থ অনুযায়ী সকলো কৰে। তেওঁ কয় যে আজি দুজন ভাতৃ-এজন তেওঁ নিজে আৰু আনজন শ্ৰী নীতিশ কুমাৰে বিহাৰৰ মহিলাসকলৰ সেৱা, সমৃদ্ধি আৰু মৰ্য্যাদাৰ বাবে একেলগে কাম কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আজিৰ কাৰ্যসূচী এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰ এক সাক্ষ্য।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁৰ আগত উপস্থাপন কৰা মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা তেওঁ প্ৰভাৱিত হৈছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে প্ৰতিটো পৰিয়ালতে এই আঁচনিৰ অধীনত কমেও এগৰাকী মহিলা হিতাধিকাৰী থাকিব। ১০,০০০ টকাৰ প্ৰাৰম্ভিক বিত্তীয় সহায়ৰে আৰম্ভ কৰা এই আঁচনিখনে উদ্যোগটোৰ সফলতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ২ লাখ টকা পৰ্যন্ত প্ৰদান কৰিব পাৰে। শ্ৰী মোদীয়ে সকলোকে এই পদক্ষেপৰ পৰিসৰ বিবেচনা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিহাৰৰ মহিলাসকলে এতিয়া গেলামাল, বাচন, প্ৰসাধন সামগ্ৰী, পুতলা আৰু ষ্টেশ্যনৰী বিক্ৰী কৰা দোকান খুলিব পাৰে। তেওঁলোকে পশুধন সম্পৰ্কীয় ব্যৱসায় যেনে গৰু পালন আৰু কুকুৰা পালন কৰিব পাৰে। এই সকলো উদ্যোগৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হ'ব বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে, বিহাৰত ইতিমধ্যে আত্মসহায়ক গোটৰ এক শক্তিশালী নেটৱৰ্ক আছে, য'ত প্ৰায় ১১ লাখ গোটে সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰি আছে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে ইতিমধ্যে এক সু-প্ৰতিষ্ঠিত ব্যৱস্থা আছে। এই মাহৰ আৰম্ভণিতে মই জীৱিকা নিধি ক্ৰেডিট সমবায় সমিতি আৰম্ভ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। এই ব্যৱস্থাৰ শক্তি এতিয়া মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা হ'ব, যাৰ ফলত আঁচনিখন আৰম্ভণিৰে পৰাই সমগ্ৰ বিহাৰত কাৰ্যকৰী হ'ব, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ লাখপতি দিদি অভিযানক অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে ৩ কোটি লাখপতি দিদি সৃষ্টি কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে আৰু ইতিমধ্যে ২ কোটিৰো অধিক মহিলাই এই মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিছে। তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমে গাওঁবোৰ সলনি কৰিছে আৰু সমাজক পুনৰ গঠন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিহাৰতো লাখ লাখ মহিলা লাখপতি দিদি হৈ পৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে এই পদক্ষেপক যেনেদৰে আগুৱাই লৈ গৈছে, সেই দিনটো বেছি দূৰ নহয় যেতিয়া বিহাৰত দেশৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক সংখ্যক লাখপতি দিদি থাকিব।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পদক্ষেপ যেনে- মুদ্ৰা যোজনা, ড্ৰোন দিদি অভিযান, বীমা সখী অভিযান আৰু বেংক দিদি অভিযানে মহিলাসকলৰ বাবে নিযুক্তি আৰু আত্ম-নিযুক্তিৰ পথ সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই প্ৰচেষ্টাৰ আঁৰৰ একমাত্ৰ লক্ষ্য হৈছে মহিলাসকলক সৰ্বাধিক সুযোগ প্ৰদান কৰি তেওঁলোকৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাত সহায় কৰা।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাই সমগ্ৰ দেশতে মহিলা আৰু কন্যাৰ বাবে নতুন খণ্ড মুকলি কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি বৃহৎসংখ্যক যুৱতীয়ে সশস্ত্ৰ বাহিনী আৰু আৰক্ষীত যোগদান কৰিছে, আনকি যুঁজাৰু বিমানো উৰুৱাই আছে। অৱশ্যে তেওঁ সকলোকে বিহাৰ যেতিয়া বিৰোধীৰ লুণ্ঠন শাসনৰ অধীনত থকা দিনবোৰ পাহৰি নাযাবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে সেই সময়ত বিহাৰৰ মহিলাসকলে অৰাজকতা আৰু দুৰ্নীতিৰ প্ৰভাৱ বহন কৰিছিল। সেই সময়ত কেনেদৰে বিহাৰৰ প্ৰধান পথবোৰ ভাঙি গৈছিল, দলংবোৰৰ অস্তিত্ব নাছিল আৰু দুৰ্বল আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মহিলাসকলে আটাইতকৈ বেছি ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল, তেওঁ সেই বিষয়ে স্মৰণ কৰে। বানপানীৰ সময়ত সমস্যাবোৰ তীব্ৰ হৈ পৰিছিল, গৰ্ভৱতী মহিলাসকলে সময়মতে চিকিৎসালয়ত উপস্থিত হ'ব পৰা নাছিল আৰু সংকটজনক পৰিস্থিতিত সঠিক চিকিৎসাৰ সুবিধাৰ অভাৱ আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰেই মহিলাসকলক এই কঠিন পৰিস্থিতিৰ পৰা ওলাই আহিবলৈ সহায় কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ আগমনৰ পাছত বিহাৰত পথ নিৰ্মাণৰ গতি বৃদ্ধি পাইছিল। তেওঁ লগতে কয় যে বিহাৰত সংযোগ উন্নত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে আৰু এই উন্নয়নসমূহে ৰাজ্যখনৰ মহিলাসকলৰ জীৱন যথেষ্ট সহজ কৰি তুলিছে।
বৰ্তমান বিহাৰত অনুষ্ঠিত হোৱা এখন প্ৰদৰ্শনীৰ বিষয়ে তথ্য লাভ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই প্ৰদৰ্শনীখনত পুৰণি বাতৰি কাকতৰ শীৰ্ষ বাতৰি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে, যিয়ে বিহাৰত বিৰোধীৰ শাসনৰ সময়ত সৃষ্টি হোৱা ভয়ৰ পৰিৱেশৰ এক স্পষ্ট ৰূপ দাঙি ধৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে সেই সময়ত কোনো পৰিয়াল সুৰক্ষিত নাছিল আৰু নক্সালবাদী হিংসাৰ আতংক অনিয়ন্ত্ৰিত আছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। সেই বছৰবোৰত মহিলাসকলে আটাইতকৈ বেছি কষ্ট সহ্য কৰিছিল আৰু দৰিদ্ৰ লোকৰ পৰা আৰম্ভ কৰি চিকিৎসক তথা আই এ এছ বিষয়াৰ পৰিয়াললৈকে বিৰোধী নেতাসকলে কৰা অত্যাচাৰৰ পৰা কোনো ৰক্ষা পৰা নাছিল।
শ্ৰী নীতিশ কুমাৰৰ নেতৃত্বত বিহাৰত আইনৰ শাসন পুনৰ স্থাপন কৰা হৈছে আৰু মহিলাসকল এই পৰিবৰ্তনৰ প্ৰাথমিক হিতাধিকাৰী বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বিহাৰৰ কন্যাসকলে এতিয়া ভয় নোহোৱাকৈ ঘৰৰ পৰা বাহিৰলৈ ওলাই আহিছে আৰু আনকি ৰাতিও কাম কৰাৰ স্বাধীনতা লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ বিহাৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত মহিলা আৰক্ষী জোৱানৰ বৃহৎ মোতায়েন প্ৰত্যক্ষ কৰি সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ সকলোকে সামূহিকভাৱে প্ৰতিশ্ৰুতি দিবলৈ আহ্বান জনায় যে বিহাৰ পুনৰ কেতিয়াও অতীতৰ অন্ধকাৰলৈ ঘূৰি নাযায়।
যেতিয়া এখন চৰকাৰে কেন্দ্ৰত মহিলাসকলৰ সৈতে নীতি প্ৰস্তুত কৰে, তেতিয়া ইয়াৰ লাভ সমাজৰ অন্যান্য শ্ৰেণীলৈও সম্প্ৰসাৰিত হয় বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উজ্জ্বলা যোজনাক এনে পৰিবৰ্তনৰ এক শক্তিশালী উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰে, যি এতিয়া বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। তেওঁ স্মৰণ কৰি কয় যে এটা সময় আছিল যেতিয়া গ্ৰাম্য অঞ্চলত গেছ সংযোগ থকাটো এক দূৰণিৰ সপোন বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে কেনেকৈ দৰিদ্ৰ মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাসকলে ধোঁৱা ভৰা পাকঘৰত জীৱন অতিবাহিত কৰিছিল, হাঁওফাঁওৰ ৰোগ সাধাৰণ হৈ পৰিছিল, আনকি দৃষ্টিশক্তিও হেৰুৱাইছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিহাৰত পাকঘৰৰ বাবে খৰি সংগ্ৰহ কৰা কাৰ্যই মহিলাসকলৰ জীৱন অতি কষ্টকৰ হৈ গৈছিল। বৰষুণৰ সময়ত ভিজা খৰি জ্বলাব নোৱাৰা; বানপানীৰ সময়ত খৰি ডুব যোৱাৰ ফলত ঘৰৰ শিশুসকলে বহু সময়ত ভোকত শুব লগা হোৱাৰ দৰে অতিৰিক্ত অসুবিধাসমূহৰ বিষয়েও তেওঁ বৰ্ণনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই বেদনা কোনো গ্ৰন্থত লিখা নাই-কিন্তু ইয়াক বিহাৰৰ মহিলাসকলে ভোগ কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যেতিয়া তেওঁলোকৰ চৰকাৰে কেন্দ্ৰত মহিলাসকলৰ সৈতে নীতি প্ৰস্তুত কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল, তেতিয়াই ছবি সলনি হ'বলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। একে সময়তে কোটি কোটি পৰিয়ালক গেছ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছিল। আজি কোটি কোটি মহিলাই গেছ ষ্টোভত শান্তিপূৰ্ণভাৱে ৰন্ধা-বঢ়া কৰি আছে, ধোঁৱাৰ পৰা মুক্ত আৰু শ্বাস-প্ৰশ্বাস তথা চকুৰ ৰোগৰ পৰা মুক্তি পাইছে। ঘৰৰ শিশুসকলে এতিয়া প্ৰতিদিনে গৰম খাদ্য লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে উজ্জ্বলা গেছ সংযোগে কেৱল বিহাৰৰ পাকঘৰ উজ্জ্বল কৰাই নহয়, মহিলাসকলৰ জীৱনো সলনি কৰিছে।
নাগৰিকসকলে সন্মুখীন হোৱা প্ৰতিটো অসুবিধাৰ সমাধান কৰাটো চৰকাৰৰ দায়িত্ব বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে স্মৰণ কৰে যে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সময়ত চৰকাৰে বিনামূলীয়া খাদ্যশস্য আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিল। ই প্ৰদান কৰা অপৰিসীম সাহাৰ্য্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই পদক্ষেপ অব্যাহত ৰখাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল। আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ অধীনত, বিহাৰৰ ৮.৫ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ ব্যক্তিয়ে বিনামূলীয়া ৰেচন লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই আঁচনিখনে জনসাধাৰণৰ উদ্বেগ কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে হ্ৰাস কৰিছে, তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আন এটা উদাহৰণ উল্লেখ কৰি কয় যে বিহাৰৰ এক বৃহৎ অঞ্চলৰ লোকে উস্না চাউল পছন্দ কৰে। পূৰ্বতে মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক চৰকাৰী ৰেচনৰ জৰিয়তে আৰৱা চাউল প্ৰদান কৰা হৈছিল আৰু ইয়াক বজাৰত উস্না চাউলৰ বাবে বিনিময় কৰিবলগীয়া হৈছিল। প্ৰায়ে ২০ কেজি আৰৱা চাউলৰ বিনিময়ত মাত্ৰ ১০ কেজি উস্না চাউল লাভ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে এই বিষয়টো গুৰুত্বসহকাৰে লৈছে আৰু এতিয়া ৰেচন ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে পোনপটীয়াকৈ উস্না চাউল প্ৰদান কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে পৰম্পৰাগতভাৱে ভাৰতত সম্পত্তি-সেয়া ঘৰ, দোকান বা মাটি হওঁক-পুৰুষৰ নামত পঞ্জীয়ন কৰা হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাস যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰাৰ লগে লগে মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাসকলক ঘৰৰ গৰাকী হিচাপে নিৰ্ধাৰণ কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ এক নতুন ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিহাৰত ৫০ লাখৰো অধিক প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাস গৃহ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰে বেছিভাগতে মহিলাসকলক সহ-স্বত্বাধিকাৰী হিচাপে তালিকাভুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে মহিলাসকল এতিয়া তেওঁলোকৰ ঘৰৰ সঠিক গৰাকী।
যেতিয়া এগৰাকী মহিলাৰ স্বাস্থ্যৰ অৱনতি ঘটে, তেতিয়া সমগ্ৰ পৰিয়ালটো প্ৰভাৱিত হয় বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে সেই সময়ৰ কথা স্মৰণ কৰে, যেতিয়া মহিলাসকলে নীৰৱে ৰোগ সহ্য কৰিছিল। তেওঁলোকৰ চিকিৎসা খৰছ ব্যয় কৰিবলৈ নিবিচাৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাই এই সমস্যাৰ সমাধান কৰি বিহাৰৰ লাখ লাখ মহিলাক ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মাত্ৰু বন্দনা যোজনাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে, যাৰ অধীনত বিত্তীয় সাহায্য পোনপটীয়াকৈ গৰ্ভৱতী মহিলাৰ বেংক একাউণ্টলৈ হস্তান্তৰ কৰা হৈছে।
নাগৰিক বিশেষকৈ মহিলাৰ স্বাস্থ্য চৰকাৰৰ বাবে এক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ বুলি নিশ্চিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ ‘স্বাস্থ্যৱতী নাৰী, সবল পৰিয়াল’ অভিযান আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে, যিটো ২০২৫ চনৰ ১৭ ছেপ্টেম্বৰত বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তীত আৰম্ভ হৈছিল। এই অভিযানৰ অধীনত গাঁও আৰু চহৰসমূহত ৪.২৫ লাখৰো অধিক স্বাস্থ্য শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে। এই শিবিৰসমূহত ৰক্তহীনতা, ৰক্তচাপ, ডায়েবেটিছ আৰু কৰ্কট ৰোগৰ দৰে গুৰুতৰ ৰোগৰ পৰীক্ষা কৰা হয়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ইতিমধ্যে এক কোটিৰো অধিক মহিলাই বিনামূলীয়া স্বাস্থ্য পৰীক্ষাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। তেওঁ বিহাৰৰ সকলো মহিলাক এই শিবিৰসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ পৰীক্ষা কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
উৎসৱৰ বতৰ চলি আছে, নৱৰাত্ৰি চলি আছে, দীপাৱলী আহি আছে আৰু ষট্ পূজালৈ বেছি দিন নাই বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে স্বীকাৰ কৰে যে মহিলাসকলে এই সময়ছোৱাত ঘৰুৱা ব্যয় কেনেদৰে পৰিচালনা আৰু সঞ্চয় কৰিব লাগে সেই বিষয়ে নিৰন্তৰ চিন্তা কৰে। এই উদ্বেগ হ্ৰাস কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ চৰকাৰে ২০২৫ চনৰ ২২ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা সমগ্ৰ দেশতে জিএছটিৰ হাৰ হ্ৰাস কৰি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ফলস্বৰূপে দৈনন্দিন অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী যেনে টুথপেষ্ট, চাবোন, চেম্পু, ঘিউ আৰু খাদ্য-সামগ্ৰী এতিয়া কম মূল্যত উপলভ্য হ’ব। শিশুৰ শিক্ষাৰ বাবে লিখন সামগ্ৰীৰ লগতে উৎসৱ উপলক্ষে কাপোৰ আৰু জোতাৰ খৰচো হ্ৰাস পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই পদক্ষেপে ঘৰুৱা আৰু পাকঘৰৰ বাজেট পৰিচালনা কৰা মহিলাসকলক যথেষ্ট সকাহ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে মহিলাসকলৰ ওপৰত থকা বোজা হ্ৰাস কৰা আৰু উৎসৱৰ সময়ত তেওঁলোকৰ মুখত আনন্দ কঢ়িয়াই অনা হৈছে এক দায়িত্ব, যাক কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ তেওঁলোকৰ চৰকাৰে গুৰুত্বসহকাৰে লয়।
বিহাৰৰ মহিলাসকলক যেতিয়াই সুযোগ দিয়া হৈছে, তেওঁলোকে সাহস আৰু সংকল্পৰ জৰিয়তে পৰিবৰ্তনমূলক পৰিবৰ্তন সাধন কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে মহিলাসকলৰ প্ৰগতিয়ে সামগ্ৰিকভাৱে সমাজৰ প্ৰগতি সাধন কৰে। তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ শুভাৰম্ভৰ বাবে বিহাৰৰ জনসাধাৰণক পুনৰবাৰ অভিনন্দন জনাই সামৰণি মাৰে।
বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিঙৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ছোৱাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰত্যক্ষভাৱে বিহাৰৰ ৭৫ লাখ মহিলাৰ বেংক একাউণ্টলৈ ১০,০০০ টকাকৈ মুঠ ৭,৫০০ কোটি টকা প্ৰদান কৰে।
বিহাৰ চৰকাৰৰ এই আঁচনিখনৰ লক্ষ্য হৈছে মহিলাসকলক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলা আৰু আত্ম-নিযুক্তি তথা জীৱিকাৰ সুযোগৰ জৰিয়তে মহিলাৰ সবলীকৰণৰ প্ৰচাৰ কৰা। ই ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ পৰা এগৰাকীকৈ মহিলাক বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত তেওঁলোকে নিজৰ পচন্দৰ নিযুক্তি বা জীৱিকাৰ বাবে কাম-কাজ আৰম্ভ কৰিব পাৰিব। ইয়াৰ ফলত অৰ্থনৈতিক স্বাধীনতা আৰু সামাজিক সবলীকৰণ বৃদ্ধি পাব।
আঁচনিখনৰ অধীনত প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীয়ে প্ৰাৰম্ভিক অনুদান হিচাপে প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ জৰিয়তে ১০,০০০ টকাৰ অতিৰিক্ত বিত্তীয় সাহায্যৰ সৈতে পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত ২ লাখ টকাৰ সাহায্য লাভ কৰিব। এই সাহায্য কৃষি, পশুপালন, হস্তশিল্প, চিলাই, বয়ন আৰু অন্যান্য ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগকে ধৰি হিতাধিকাৰীৰ পচন্দৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব।
এই আঁচনিখন সামূহিকভাৱে পৰিচালিত হ’ব, য’ত আৰ্থিক সহায়ৰ লগতে আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত সামূহিক সম্পদ থকা ব্যক্তিসকলে তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিবলৈ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিব। তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ বিক্ৰীক সমৰ্থন কৰিবলৈ ৰাজ্যখনত গ্রামীণ হাট-বজাৰসমূহ অধিক বিকশিত কৰা হ’ব।
মুখ্যমন্ত্ৰী মহিলা ৰোজগাৰ যোজনাৰ শুভাৰম্ভণিত ৰাজ্যখনৰ একাধিক প্ৰশাসনিক স্তৰ-জিলা, খণ্ড, গোট আৰু গাঁৱত এই বিষয়ে কাৰ্যসূচী প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব, য’ত ১ কোটিৰো অধিক মহিলা এই কাৰ্যসূচীৰ সাক্ষী হ’ব।