ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀରେ ଅନେକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
20 OCT 2024 7:34PM by PIB Bhubaneswar
ନମଃ ପାର୍ବତୀ ପତାୟେ ...
ହର ହର ମହାଦେବ!
ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜଡିତ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁ ଜୀ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଜଡିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ଅନ୍ୟ ସଦସ୍ୟ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ରଜେଶ ପାଠକ ଜୀ, ୟୁପି ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ବିଧାୟକ ଏବଂ ବନାରସର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ!
ଆଜି, ପୁଣି ଥରେ, ମୋତେ ବନାରସ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ... ଆଜି ଚେତଗଞ୍ଜରେ ମଧ୍ୟ ନକ୍କଟୈୟା ମେଳା ହେଉଛି ... ଧନତେରସ, ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଛଟ ପର୍ବ ପାଖେଇ ଆସୁଛି ... ଏବଂ ଆଜି ବନାରସ ଏହି ପର୍ବଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ବିକାଶର ଏକ ଉତ୍ସବର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବନାରସ ପାଇଁ ଏକ ଶୁଭ ଦିନ। ମୁଁ ଏବେ ଏକ ବଡ଼ ଚକ୍ଷୁ ହସ୍ପିଟାଲ ଉଦଘାଟନ କରିଛି ଏବଂ ତାପରେ ଏଠାକୁ ଆସିଛି, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଟିକେ ବିଳମ୍ବ କରିଥିଲି। ଶଙ୍କରା ଚକ୍ଷୁ ହସ୍ପିଟାଲ ବୃଦ୍ଧ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସାହାଯ୍ୟ ହେବ। ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦେଶ ଏବଂ ୟୁପିର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବ। ଆଜି, ୟୁପି, ବିହାର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ କେବଳ ବାବତପୁର ବିମାନବନ୍ଦର ନୁହେଁ ବରଂ ଆଗ୍ରା ଏବଂ ସହାରନପୁରର ସାରସୱା ବିମାନବନ୍ଦର ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ମୋଟ ଉପରେ, ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, କ୍ରୀଡା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବନାରସକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସୁବିଧା ଆଣିବ ନାହିଁ ବରଂ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହି ଭୂମି ସାରନାଥକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରେ ଯେଉଁଠାରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ। ମୁଁ ନିକଟରେ ଅଭିଧମ୍ମା ମହୋତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲି। ଆଜି, ମୋତେ ସାରନାଥ ସହିତ ଜଡିତ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥିଲା, ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ଆମେ ସମ୍ପ୍ରତି କିଛି ଭାଷାକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ପାଲି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପାଲି ଏବଂ ପ୍ରାକୃତ ଉଭୟର ସାରନାଥ ଏବଂ କାଶୀ ସହିତ ବିଶେଷ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା ଭାବରେ ଏଗୁଡ଼ିକର ମାନ୍ୟତା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ଏହି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ କାଶୀ ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମୋତେ ଲଗାତାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସେବା କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ, ମୁଁ ତିନି ଗୁଣ ଗତିରେ କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି। ସରକାର ଗଠନ ହେବାର ୧୨୫ ଦିନ ମଧ୍ୟ ହୋଇନାହିଁ, ଏବଂ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ବଜେଟର ଅଧିକାଂଶ ଗରିବ, ଚାଷୀ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ହୋଇଛି। ଭାବନ୍ତୁ, ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଖବରକାଗଜରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଘୋଟାଲା ମୁଖ୍ୟ ଥିଲା। ଆଲୋଚନା ସବୁବେଳେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି ଉପରେ ଘୂରି ବୁଲୁଥିଲା। ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ୧୨୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ଏହା ହେଉଛି ଦେଶ ଚାହୁଁଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ। ଏହା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ଯେ ଲୋକଙ୍କ ଟଙ୍କା ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ, ଦେଶର ବିକାଶରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉ ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟ ଭାବରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଆମେ ଦେଶରେ ଏକ ବିଶାଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଭିଯାନର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅଛି। ପ୍ରଥମଟି ହେଉଛି ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟଟି ହେଉଛି ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ନୂତନ ରୁଟରେ ନୂତନ ରେଳପଥ ବିଛାଯାଉଛି, ଏବଂ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ଏହା କେବଳ ଇଟା, ପଥର, ଲୁହା ଏବଂ ଲୁହା ରଡର କାମ ନୁହେଁ; ଏହା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ତିଆରି କରିଥିବା ବାବତପୁର ବିମାନବନ୍ଦର ରାଜପଥ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଯୋଡାଯାଇଥିବା ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖନ୍ତୁ। କେବଳ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ଯିବା ଆସିବା କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ମିଳିଥିଲା ​​କି? ନା, ଏହା ବନାରସର ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ଚାକିରି ଦେଇଥିଲା। ଏହା କୃଷି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା। ଆଜି ବନାରସକୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କେତେକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଆସନ୍ତି, ଏବଂ କେତେକ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଆସନ୍ତି, ଏବଂ ଆପଣ ଏଥିରୁ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ବାବତପୁର ବିମାନବନ୍ଦରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଚାଲିଛି, ଆପଣ ଆହୁରି ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇବେ। ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରର କାମ ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ, ଏଠାରେ ଅଧିକ ବିମାନ ଅବତରଣ କରିପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣର ଏହି 'ମହାଯଜ୍ଞ'ରେ, ଆମର ବିମାନବନ୍ଦର, ସେମାନଙ୍କର ଚମତ୍କାର କୋଠା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୁବିଧା ବିଷୟରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ୨୦୧୪ ରେ, ଆମ ଦେଶରେ କେବଳ ୭୦ ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ଥିଲା। ଏବଂ ଯେପରି ନାଇଡୁଜୀ ବିସ୍ତାର ଭାବରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି, ଆଜି ଆମର ୧୫୦ ରୁ ଅଧିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଅଛି। ଆମେ ପୁରୁଣା ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ନବୀକରଣ କରୁଛୁ। ଗତ ବର୍ଷ, ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ଡଜନରୁ ଅଧିକ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା - ହାରାହାରି, ପ୍ରତି ମାସରେ ଗୋଟିଏ ବିମାନବନ୍ଦର। ଏଥିରେ ଆଲିଗଡ଼, ମୋରାଦାବାଦ, ଶ୍ରାବସ୍ତି ଏବଂ ଚିତ୍ରକୂଟରେ ବିମାନବନ୍ଦର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଏବେ ଏକ ବିଶାଳ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଅଛି, ଯାହା ପ୍ରତିଦିନ ରାମ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଖରାପ ରାସ୍ତା ପାଇଁ ଉପହାସ କରାଯାଉଥିଲା। ଆଜି, ୟୁପିକୁ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା। ଆଜି, ୟୁପି ସର୍ବାଧିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ। ନୋଏଡାର ଜେୱାରରେ ଏକ ବିଶାଳ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ୟୁପିରେ ଏହି ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ମୁଁ ଯୋଗୀ ଜୀ, କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଜୀ, ବ୍ରଜେଶ ପାଠକ ଜୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବନାରସର ଜଣେ ସାଂସଦ ଭାବରେ, ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଏଠାକାର ବିକାଶ ଦେଖୁଛି, ମୁଁ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି। କାଶୀକୁ ସହର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ସହର କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ସମାନ ସ୍ୱପ୍ନ ଅଛି - ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଗତି ଘଟେ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସଂରକ୍ଷିତ ହୁଏ। ଆଜି, କାଶୀ ଭବ୍ୟ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ, ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରିଙ୍ଗ ରୋଡ୍ ଏବଂ ଗଞ୍ଜାରୀ ଷ୍ଟାଡିୟମ ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। କାଶୀରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ରୋପୱେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ରଶସ୍ତ ରାସ୍ତା, ଗଳି, ଗଙ୍ଗାର ସୁନ୍ଦର ଘାଟ - ସମସ୍ତ ମନମୋହକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ କାଶୀ ଏବଂ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟବସାୟିକ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ସରକାର ଗଙ୍ଗା ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ରେଳ-ସଡ଼କ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛନ୍ତି। ରାଜଘାଟ ସେତୁ ନିକଟରେ, ଏକ ନୂତନ ଭବ୍ୟ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ତଳେ ଟ୍ରେନ୍ ଚାଲିବ ଏବଂ ଉପରେ ଏକ ଛଅ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଏହା ବନାରସ ଏବଂ ଚନ୍ଦୌଲିର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର କାଶୀ ମଧ୍ୟ କ୍ରୀଡାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ସିଗ୍ରା ଷ୍ଟାଡିୟମକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଏବେ ଏକ ନୂତନ ରୂପରେ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପଲବ୍ଧ। ନୂତନ ଷ୍ଟାଡିୟମଟି ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସଜ୍ଜିତ। ଏଠାରେ ଆଧୁନିକ କ୍ରୀଡା ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସଂସଦ ଖେଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସମୟରେ ଆମେ କାଶୀର ଯୁବ ଖେଳାଳିଙ୍କ ସମ୍ଭାବନା ଦେଖିଲୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଆମର ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ପ୍ରମୁଖ କ୍ରୀଡା ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ସମାଜ ସେତେବେଳେ ବିକଶିତ ହୁଏ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ମହିଳା ଏବଂ ଯୁବକମାନେ ସଶକ୍ତ ହୁଅନ୍ତି। ଏହାକୁ ମନେ ରଖି, ସରକାର 'ନାରୀ ଶକ୍ତି' (ନାରୀ ଶକ୍ତି)କୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଦିଆଯାଇଛି। ଏବେ ଆମେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଗାଁରେ 'ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି' ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛୁ। ଆଜି, ଗାଁରୁ ଆମର ଭଉଣୀମାନେ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ମଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି କାଶୀ, ଯେଉଁଠାରେ ଭଗବାନ ଶିବ ମଧ୍ୟ ମାତା ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍କଠାରୁ ଦାନ ଚାହାଁନ୍ତି। କାଶୀ ଆମକୁ ଶିଖାଏ ଯେ ମହିଳାମାନେ ସଶକ୍ତ ହେଲେ ସମାଜ ସମୃଦ୍ଧ ହୁଏ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲକ୍ଷ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ରରେ 'ନାରୀ ଶକ୍ତି'କୁ ରଖିଛୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଘର ଉପହାର ଦେଇଛି। ବନାରସର ଅନେକ ମହିଳା ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏବେ ୩ କୋଟି ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି। ବନାରସର ଯେଉଁ ମହିଳାମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଘର ପାଇନାହାଁନ୍ତି, ସେମାନେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସେଗୁଡ଼ିକ ପାଇବେ। ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ଘରେ ନଳକୂପ ପାଣି, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ପାଇପ୍ ପାଣି ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ। ଏବେ, ଆମେ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ରୁ ଆୟ ରୋଜଗାର କରୁଛୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମୁଫ୍ତ ବିଜଲି ଯୋଜନା ଆମର ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଆହୁରି ସହଜ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର କାଶୀ ଏକ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହର। ଏହା ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ପବିତ୍ର ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗ, ମୋକ୍ଷର ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ମଣିକର୍ଣ୍ଣିକା ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ସ୍ଥାନ ସାରନାଥର ଘର। ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ, ବନାରସରେ ଏକକାଳୀନ ଏତେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି। ନଚେତ୍, କାଶୀ ପରିତ୍ୟକ୍ତ ପରି ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ତେଣୁ ଆଜି ମୁଁ କାଶୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଛି: ଏପରି କଣ ମାନସିକତା ଥିଲା ଯାହା କାଶୀକୁ ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିଥିଲା? ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବନାରସ ବିକାଶ ପାଇଁ ଭୋକିଲା ଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ। ଯେଉଁ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ୟୁପିରେ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦିଲ୍ଲୀରେ କ୍ଷମତା ଉପଭୋଗ କରୁଥିଲେ, ସେମାନେ କେବେ ବନାରସ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ। ଏହାର ଉତ୍ତର ବଂଶବାଦ ଏବଂ ତୁଷ୍ଟୀକରଣର ରାଜନୀତିରେ ରହିଛି। କଂଗ୍ରେସ ହେଉ କି ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟି, ବନାରସର ବିକାଶ ଏପରି ଦଳଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ କେବେ ପ୍ରାଥମିକତା ନଥିଲା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ହେବ ନାହିଁ। ଏହି ଦଳଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ଭେଦଭାବ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆମର ସରକାର 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ମନ୍ତ୍ର ସହିତ କାମ କରନ୍ତି। ଆମର ସରକାର କୌଣସି ଯୋଜନାରେ ଭେଦଭାବ କରେ ନାହିଁ। ଆମେ ଯାହା କହୁ, ଆମେ ଜୋରରେ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କରୁ। ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ଆଜି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ପ୍ରତିଦିନ ରାମ ଲଲ୍ଲାଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରନ୍ତି। ବିଧାନସଭା ଏବଂ ସଂସଦରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା। ଏହି ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର ହାସଲ କରିଛି। ତିନି ତଲାକର କୁପ୍ରଥା ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ପରିବାର କଷ୍ଟ ପାଉଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ମୁସଲିମ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଏଥିରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରିଥିଲେ। ବିଜେପି ସରକାର ହିଁ ଓବିସି କମିଶନକୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଏନଡିଏ ସରକାର ହିଁ କାହାର ଅଧିକାର ଛଡ଼ାଇ ନ ନେଇ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗକୁ ୧୦% ସଂରକ୍ଷଣ ଦେଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଆମର କାମ କରିଛୁ। ଆମେ ଭଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରଖି ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ କାମ କରିଛୁ। ସେଥିପାଇଁ ଦେଶ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରୁଛି। ଆମେ ଦେଖିଲୁ କିପରି ହରିୟାଣାରେ ଲଗାତାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ବିଜେପି ସରକାର ପୁନଃନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲା। ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ବିଜେପିକୁ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ଭୋଟ ମିଳିଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତ ପରିବାରଭିତ୍ତିକ ରାଜନୀତିରୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିପଦର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଏହି ବଂଶବାଦୀ ରାଜନେତାମାନେ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି। ସେମାନେ କେବେବି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେବାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ, ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଦେଶକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଏକ ଲକ୍ଷ ଏପରି ଯୁବକଙ୍କୁ ରାଜନୀତିରେ ଆଣିବି ଯାହାଙ୍କର ରାଜନୀତି ସହିତ କୌଣସି ପାରିବାରିକ ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ। ଏହା ଏକ ଅଭିଯାନ ଯାହା ଭାରତୀୟ ରାଜନୀତିର ଦିଗ ବଦଳାଇବ। ଏହା ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ବଂଶବାଦୀ ମାନସିକତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ। ମୁଁ କାଶୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବରେ ଏହି ନୂତନ ରାଜନୈତିକ ଆନ୍ଦୋଳନର ସ୍ତମ୍ଭ ହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। କାଶୀର ସାଂସଦ ଭାବରେ, ମୁଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଆଗକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୁଣି ଥରେ, କାଶୀ ସାରା ଦେଶରେ ବିକାଶର ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ଭୂମି ପାଲଟିଛି। କାଶୀ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଉଷ୍ମତା ଦେଖିଛି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ, ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, କାଶୀର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ଆଜିର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜଡିତ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମୋ ସହିତ ଯୋଗଦାନ କରନ୍ତୁ:
ନମଃ ପାର୍ବତୀ ପତାୟେ...

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone and inauguration of multiple development projects in Varanasi, Uttar Pradesh
20 OCT 2024 7:34PM by PIB Delhi
Namah Parvati Pataye …
Har Har Mahadev!
Present on the stage Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel, Chief Minister Yogi Adityanath ji, the esteemed Governors and Chief Ministers of other states who are connected to this event via technology, my colleague in the Union Cabinet, Shri Naidu ji, other members of the Union Cabinet connected via technology, Deputy Chief Ministers of Uttar Pradesh, Keshav Prasad Maurya and Brajesh Pathak ji, other ministers of the UP government, members of parliament, and legislators, and my dear brothers and sisters of Banaras!
Today, once again, I have the opportunity to visit Banaras… today the Nakkataiya Fair is also happening in Chetganj … Dhanteras, Diwali, and Chhath festivals are approaching… and today Banaras is witnessing a celebration of development before these festivals. Heartiest congratulations to all of you.
Friends,
Today is an auspicious day for Banaras. I have just inaugurated a big eye hospital and then came here, which is why I was a bit late. The Sankara Eye Hospital will be a great help to the elderly and children. With the blessings of Baba Vishwanath, projects worth thousands of crores of rupees have been either inaugurated or their foundation stones laid. These projects will boost the development of the country and UP to new heights. Today, airports in UP, Bihar, West Bengal, Madhya Pradesh, and Chhattisgarh have been inaugurated. This includes not only Babatpur Airport but also airports in Agra and Sarsawa in Saharanpur. In total, projects from education, skill development, sports, health, and tourism sectors have been granted to Banaras. These projects will not only bring convenience but also create numerous employment opportunities for our youth. This land boasts of Sarnath where Lord Buddha gave his teachings. I recently participated in the Abhidhamma Mahotsav. Today, I also had the opportunity to inaugurate development projects worth crores of rupees related to Sarnath, and as you know, we recently recognized some languages as classical languages, including Pali and Prakrit. Both Pali and Prakrit have special connections to Sarnath and Kashi. Their recognition as classical languages is a matter of pride for all of us. I congratulate all my fellow citizens of Kashi and the nation on these development projects.
Friends,
When you entrusted me with the responsibility of serving for the third consecutive time, I had promised to work at triple speed. It has not even been 125 days since the government was formed, and in such a short period, projects worth more than 15 lakh crore rupees have been started across the country. Most of this budget has been allocated for the poor, farmers, and youth. Just think, headlines in newspapers were dominated by scams worth lakhs of crores of rupees 10 years ago. The conversation always revolved around corruption worth lakhs of crores of rupees. Today, discussions in every household are about projects worth 15 lakh crore rupees within 125 days. This is the change the country desires. It is our priority that the people's money is spent on the people, on the development of the country, and spent honestly.
Friends,
We have launched a massive infrastructure development campaign in the country in the last 10 years. This infrastructure campaign has two major goals. The first is to increase the convenience of citizens through investments, and the second is to create jobs for the youth through investments. Today, modern highways are being built across the country, new railway tracks are being laid on new routes, and new airports are being built. This is not just about the work of bricks, stones, iron, and iron rods; it is also increasing convenience for people and providing jobs for the country's youth.
Friends,
Look at the Babatpur Airport Highway we built and the modern facilities added to the airport. Did only those travelling to and from the airport benefit from it? No, it provided jobs to many people in Banaras. It boosted agriculture, industry, and tourism. Today, the number of people coming to Banaras has increased rapidly. Some come for tourism, and some come for business, and you are benefiting from it. Therefore, now that the expansion of Babatpur Airport is underway, you will benefit even more. The work on this airport has started today. Once it is completed, more planes will be able to land here.
Friends,
In this ‘maha yagna’ of building modern infrastructure, our airports, their magnificent buildings, and the most advanced facilities are being talked about worldwide. In 2014, our country had only 70 airports. And as Naidu ji has explained in detail, today we have more than 150 airports. We are also renovating older airports. Last year, new facilities were built at over a dozen airports across the country—on average, one airport per month. This includes airports in Aligarh, Moradabad, Shravasti, and Chitrakoot. Ayodhya now has a grand international airport, welcoming Ram devotees every day. Remember the time when Uttar Pradesh was mocked for its poor roads. Today, UP is known as the state of expressways. Today, UP is recognized for having the most international airports. A grand international airport is also nearing completion in Noida’s Jewar. I commend Yogi ji, Keshav Prasad Maurya ji, Brajesh Pathak ji, and their entire team for this progress in UP.
Friends,
As a Member of Parliament from Banaras, I feel happy when I see the development here. We all have a shared dream of making Kashi a model city for urban development—one where progress is made while heritage is also preserved. Today, Kashi is known for the grand and divine Kashi Vishwanath Dham, the Rudraksh Convention Centre, and infrastructure projects like the Ring Road and Ganjari Stadium. A modern ropeway system is also being built in Kashi. These wide roads, alleys, the beautiful ghats of the Ganga—all are captivating.
Friends,
We are making continuous efforts to turn Kashi and the entire Purvanchal region into a major business hub. Just a few days ago, the government approved the construction of a new rail-road bridge over the Ganga. Near the Rajghat Bridge, a grand new bridge will be built. Trains will run underneath, and a six-lane highway will be constructed on top. This will benefit lakhs of people in Banaras and Chandauli.
Friends,
Our Kashi is also becoming a major centre for sports. The Sigra Stadium has been renovated and is now in front of you in a new form. The new stadium is equipped for national competitions and for the Olympics as well. Modern sports facilities have been built here. We witnessed the potential of Kashi’s young athletes during the Sansad Khel Pratiyogita. Now, our sons and daughters from Purvanchal have access to excellent facilities for major sports preparations.
Friends,
A society develops when its women and youth are empowered. Keeping this in mind, the government has given new strength to ‘Nari Shakti’ (women power). Millions of women have been given Mudra loans to help them start their own businesses. Now we are working to create ‘Lakhpati Didis’ in villages across the country. Today, our sisters from the villages are even becoming drone pilots. And this is Kashi, where even Lord Shiva seeks alms from Mother Annapurna. Kashi teaches us that society prospers when women are empowered. With this belief, we have placed ‘Nari Shakti’ at the centre of every goal for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). The Pradhan Mantri Awas Yojana has gifted millions of women their own homes. Many women in Banaras have also benefited from this scheme. You know the government is now planning to build 3 crore more homes. Women in Banaras who haven’t yet received homes under the PM Awas Yojana will soon get them. We have already provided tap water, Ujjwala gas, and piped water to homes. Now, we are launching a scheme for free electricity and earning income from electricity. The PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana will make the lives of our sisters even easier.
Friends,
Our Kashi is a vibrant cultural city. It is home to the sacred Jyotirlinga of Lord Shiva, Manikarnika, the holy site of Moksha, and Sarnath, the place of knowledge. After so many decades, so much development work is happening in Banaras simultaneously. Otherwise, Kashi was left as if abandoned. So today, I pose a question to every resident of Kashi: What was the mentality that kept Kashi deprived of development? Think about the situation 10 years ago when Banaras was starved for development. The parties that ruled UP for long periods, and those who enjoyed power in Delhi for decades, never cared about Banaras. The answer lies in the politics of dynasties and appeasement. Be it Congress or Samajwadi Party, Banaras’s development was never a priority for such parties, nor will it ever be in the future. These parties even discriminated in development. But our government works with the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. Our government does not discriminate in any plan. What we say, we do loudly and clearly. A grand Ram Temple is being built in Ayodhya. Today, lakhs of people visit Ram Lalla every day. The reservation for women in assemblies and parliament was stalled for years. This historical work has also been achieved by our government. Many families were suffering due to the evil practice of triple talaq. Our government worked to free Muslim daughters from it. It was the BJP government that gave constitutional status to the OBC Commission, and it was the NDA government that gave 10% reservation to the economically weaker sections without taking away anyone’s rights.
Friends,
We have done our work. We implemented policies with good intentions and worked honestly to transform the lives of every family in the country. That is why the nation continues to bless us. We saw how the BJP government was re-elected for the third consecutive time in Haryana. The BJP received a record number of votes in Jammu and Kashmir.
Friends,
Today, Bharat faces a significant threat from family-based politics. These dynastic politicians cause the most harm to the youth of the country. They never believe in giving opportunities to young people. That is why, I called upon the nation from the Red Fort that I will bring 100,000 such young individuals into politics who have no family ties to politics. This is a campaign that will change the direction of Indian politics. It is a mission to eradicate corruption and the dynastic mentality. I urge the youth of Kashi and Uttar Pradesh to openly become the pillars of this new political movement. As the Member of Parliament from Kashi, I am committed to bringing the youth of this region forward as much as possible.
Friends,
Once again, Kashi has become the launching ground for new standards of development across the country. Kashi has once again witnessed a new surge for the nation. I extend my congratulations to all the states, Hon’ble governors, chief ministers, the people of Kashi, and citizens of the country who are associated with today’s development programs.
Join me in saying:
Namah Parvati Pataye...
Har Har Mahadev!