প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীত একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
20 OCT 2024 7:34PM by PIB Guwahati
নমঃ পাৰ্বতী পাটায়ে...
হৰ হৰ মহাদেৱ!
মঞ্চত উপস্থিত উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দীবেন পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে এই অনুষ্ঠানত অংশ লোৱা আন ৰাজ্যৰ সন্মানীয় ৰাজ্যপাল আৰু মুখ্যমন্ত্ৰীসকল, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহযোগী শ্ৰীযুত নাইডু জী, উত্তৰ প্ৰদেশৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্য আৰু ব্ৰজেশ পাঠক জী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্ৰীসকল, সাংসদ, আৰু বিধায়ক, তথা বেনাৰসৰ মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল!
আজি মই আকৌ এবাৰ বেনাৰস ভ্ৰমণৰ সুযোগ পাইছো। আজি চেটগঞ্জত নক্কাটাইয়া মেলা চলি আছে। ধনতেৰাছ, দীপাৱলী, আৰু ছট পূজা ওচৰ চাপি আহিছে... আৰু আজি এই উৎসৱবোৰৰ আগত বেনাৰসে উন্নয়নৰ উদযাপনৰ সাক্ষী হৈ আছে। আপোনালোক সকলোলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন।
বন্ধুসকল,
আজি বেনাৰসৰ বাবে এক শুভ দিন। মই এইমাত্ৰ এখন ডাঙৰ চকুৰ চিকিৎসালয় উদ্বোধন কৰিছো আৰু তাৰ পিছত ইয়ালৈ আহিছো, যাৰ বাবে মোৰ অলপ দেৰি হ’ল। শংকৰা চকু চিকিৎসালয়খনে বৃদ্ধ আৰু শিশুসকলক যথেষ্ট সহায় কৰিব। বাবা বিশ্বনাথৰ আশীৰ্বাদত হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ হয় উদ্বোধন কৰা হৈছে নহয় আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে।
এই প্ৰকল্পসমূহে দেশ আৰু উত্তৰ-প্ৰদেশৰ উন্নয়নক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। আজি ইউ পি, বিহাৰ, পশ্চিমবংগ, মধ্যপ্ৰদেশ, আৰু ছত্তীশগড়ৰ বিমানবন্দৰসমূহ উদ্বোধন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত কেৱল বাবাটপুৰ বিমানবন্দৰেই নহয়, আগ্ৰা আৰু চাহাৰনপুৰৰ সৰছাৱাৰ বিমানবন্দৰসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত। মুঠতে শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ, ক্ৰীড়া, স্বাস্থ্য, আৰু পৰ্যটন খণ্ডৰ বিভিন্ন প্ৰকল্প বানাৰসবাসীক দিয়া হৈছে।
এই প্ৰকল্পসমূহে সুবিধা কঢ়িয়াই অনাই নহয় আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অসংখ্য কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব। এই ভূমিত সাৰনাথৰ গৌৰৱ আছে য'ত ভগৱান বুদ্ধই তেওঁৰ শিক্ষা দিছিল। শেহতীয়াকৈ মই অভিধম্মা মহোৎসৱত অংশ লৈছিলো। আজি মই সাৰনাথৰ লগত জড়িত কোটি কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগ পালোঁ, আৰু আপোনালোকে জনা মতে শেহতীয়াকৈ আমি পালি আৰু প্ৰাকৃতকে ধৰি কিছুমান ভাষাক ধ্ৰুপদী ভাষা হিচাপে স্বীকৃতি দিলোঁ।সাৰনাথ আৰু কাশীৰ লগত পালি আৰু প্ৰাকৃত দুয়োটাৰে বিশেষ সম্পৰ্ক আছে। ধ্ৰুপদী ভাষা হিচাপে তেওঁলোকৰ স্বীকৃতি আমাৰ সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে কাশী আৰু দেশৰ নাগৰিকক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আপুনি যেতিয়া মোক একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে সেৱা আগবঢ়োৱাৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছিল, তেতিয়া মই ট্ৰিপল স্পীডত কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলোঁ। চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ ১২৫ দিনো হোৱা নাই, ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে সমগ্ৰ দেশতে ১৫ লাখ কোটিতকৈও অধিক টকাৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ হৈছে। এই বাজেটৰ বেছিভাগেই দৰিদ্ৰ, কৃষক, যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আবণ্টন দিয়া হৈছে। এবাৰ ভাবি চাওকচোন, বাতৰি কাকতৰ হেডলাইনত দহ বছৰ আগতে লাখ লাখ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰীৰ আধিপত্য আছিল। মানুহৰ কথা-বতৰাবোৰ সদায় লাখ লাখ কোটি টকাৰ দুৰ্নীতিৰ ওপৰত আবদ্ধ হৈ আছিল। আজি প্ৰতিটো ঘৰতে আলোচনা হৈছে ১২৫ দিনৰ ভিতৰত ১৫ লাখ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প। এয়াই হৈছে দেশৰ আকাংক্ষিত পৰিৱৰ্তন।জনসাধাৰণৰ ধন জনসাধাৰণৰ বাবে, দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে, আৰু সততাৰে ব্যয় কৰাটো আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ।
বন্ধুসকল,
আমি যোৱা ১০ বছৰত দেশত এক বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন অভিযান আৰম্ভ কৰিছো।এই আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ দুটা ডাঙৰ লক্ষ্য আছে। প্ৰথমটো হ’ল বিনিয়োগৰ জৰিয়তে নাগৰিকৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰা, আৰু দ্বিতীয়টো হ’ল বিনিয়োগৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰা। আজি সমগ্ৰ দেশতে আধুনিক ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, নতুন নতুন পথত নতুন ৰেলপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এইটো কেৱল ইটা, শিল, লোহা, লোহাৰ দণ্ডৰ কাম নহয়; ইয়াৰ লগতে মানুহৰ সুবিধা বৃদ্ধি পাইছে আৰু দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক চাকৰিৰ ব্যৱস্থা দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি নিৰ্মাণ কৰা বাবাটপুৰ বিমানবন্দৰ ঘাইপথ আৰু বিমানবন্দৰত সংযোজন কৰা আধুনিক সা-সুবিধাবোৰলৈ চাওকচোন। কেৱল বিমানবন্দৰলৈ অহা-যোৱা কৰাসকলেহে ইয়াৰ দ্বাৰা লাভৱান হৈছিল নেকি? নাই, ই বানাৰসৰ বহু লোকক চাকৰিৰ সুবিধা দিছিল। ই কৃষি, উদ্যোগ, আৰু পৰ্যটনক উন্নীত কৰিছিল। আজি বেনাৰসলৈ অহা লোকৰ সংখ্যা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। কোনোবাই পৰ্যটনৰ বাবে আহে, আৰু কোনোবাই ব্যৱসায়ৰ বাবে আহে, আৰু আপুনি ইয়াৰ পৰা লাভৱান হৈছে। গতিকে এতিয়া বাবাটপুৰ বিমানবন্দৰৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কাম চলি থকাৰ সময়ত আপোনালোক আৰু অধিক উপকৃত হ’ব। আজিৰ পৰা এই বিমানবন্দৰৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ কাম সম্পূৰ্ণ হ’লে ইয়াত আৰু অধিক বিমান অৱতৰণ কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ এই ‘মহা যজ্ঞ’ত আমাৰ বিমানবন্দৰ, ইয়াৰ ডাঙৰ ডাঙৰ অট্টালিকা, আৰু আটাইতকৈ উন্নত সুবিধাসমূহৰ কথা বিশ্বজুৰি চৰ্চা হৈছে। ২০১৪ চনত আমাৰ দেশত মাত্ৰ ৭০ টা বিমানবন্দৰ আছিল। আৰু নাইডু জীয়ে বিতংভাৱে বুজাই দিয়াৰ দৰে আজি আমাৰ হাতত ১৫০ টাতকৈও অধিক বিমানবন্দৰ আছে। আমি পুৰণি বিমানবন্দৰবোৰো সংস্কাৰ কৰি আছো। যোৱা বছৰ সমগ্ৰ দেশৰ এক ডজনৰো অধিক বিমানবন্দৰৰ ভিতৰত গড়ে প্ৰতিমাহে এটাকৈ বিমানবন্দৰত নতুন আন্তঃগাথনি গঠন কৰা হৈছিল। ইয়াৰ ভিতৰত আছে আলিগড়, মোৰাদাবাদ, শ্ৰৱস্তি, আৰু চিত্ৰকূটৰ বিমানবন্দৰসমূহো। অযোধ্যাত এতিয়া এটা ডাঙৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ আছে আৰু ই প্ৰতিদিনে ৰামভক্তক আদৰণি জনায়। উত্তৰ প্ৰদেশক দুৰ্বল পথৰ বাবে ঠাট্টা-মস্কৰা কৰা সেই সময়ৰ কথা মনত পেলাওক। আজি উত্তৰ-প্ৰদেশক এক্সপ্ৰেছৱেৰ ৰাজ্য বুলি জনা যায়। আজি উত্তৰ-প্ৰদেশে সৰ্বাধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ থকাৰ বাবে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। নয়ডাৰ জেৱাৰত আন এটা গ্ৰেণ্ড আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ উপক্ৰম হৈছে। উত্তৰ-প্ৰদেশৰ এই অগ্ৰগতিৰ বাবে যোগী জী, কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্য জী, ব্ৰজেশ পাঠক জী, আৰু তেওঁলোকৰ সমগ্ৰ দলটোক প্ৰশংসা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
বেনাৰসৰ এজন সাংসদ হিচাপে ইয়াত উন্নয়ন দেখিলেই মই সুখ অনুভৱ কৰো। কাশীক নগৰ উন্নয়নৰ বাবে আদৰ্শ নগৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ আমাৰ সকলোৰে এক উমৈহতীয়া সপোন আছে। আজি কাশী মহান আৰু ঐশ্বৰিক কাশী বিশ্বনাথ ধাম, ৰুদ্ৰাক্ষ কনভেনচন চেণ্টাৰ, ৰিং ৰোড আৰু গঞ্জাৰী ষ্টেডিয়ামৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ বাবে পৰিচিত। কাশীত আধুনিক ৰ’পৱে ব্যৱস্থাও নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই বহল ৰাস্তা, আলিবাট, গংগাৰ ধুনীয়া ঘাট এই সকলোবোৰ মনোমোহা।
বন্ধুসকল,
আমি কাশী আৰু সমগ্ৰ পূৰ্বাঞ্চল অঞ্চলক এক বৃহৎ ব্যৱসায়িক কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আছো। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে চৰকাৰে গংগাৰ ওপৰত নতুন ৰেল-পথ দলং নিৰ্মাণৰ বাবে অনুমোদন জনাইছিল।ৰাজঘাট দলঙৰ সমীপত নিৰ্মাণ হ’ব এখন বৃহৎ নতুন দলং। তলত ৰে’ল চলিব, আৰু ওপৰত ছয় লেনযুক্ত ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা বেনাৰস আৰু চণ্ডাউলীৰ লাখ লাখ লোক উপকৃত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ কাশীও ক্ৰীড়াৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। ছিগ্ৰা ষ্টেডিয়ামখন সংস্কাৰ কৰি এতিয়া নতুন ৰূপত আপোনালোকৰ সন্মুখত আছে। নতুন ষ্টেডিয়ামখন ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে আৰু অলিম্পিকৰ বাবেও সজ্জিত কৰা হৈছে। ইয়াত আধুনিক ক্ৰীড়াৰ সুবিধা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। সংসদ খেল প্ৰতিযোগীতাৰ সময়ত আমি কাশীৰ যুৱ খেলুৱৈসকলৰ সম্ভাৱনাৰ সাক্ষী হৈছিলো। এতিয়া আমাৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ পুত্ৰ-কন্যাই ডাঙৰ ডাঙৰ ক্ৰীড়া ইভেণ্টলৈ প্ৰস্তুতিৰ বাবে ইয়াত উৎকৃষ্ট সুবিধা লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ কাশী এখন সজীৱ সাংস্কৃতিক চহৰ। ইয়াত ভগৱান শিৱৰ পবিত্ৰ জ্যোতিৰ্লিংগ, মোক্ষৰ পবিত্ৰ স্থান মণিকৰ্ণিকা আৰু জ্ঞানৰ স্থান সাৰ্নাথ আছে। ইমান দশকৰ পাছত একেলগে ইমানবোৰ উন্নয়নমূলক কাম চলি আছে বেনাৰসত। পূৰ্বে কাশীক পৰিত্যক্ত স্থানৰ দৰে অৱহেলা কৰা হৈছিল। গতিকে আজি কাশীৰ প্ৰতিজন বাসিন্দাৰ আগত এটা প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছো যে কাশীক উন্নয়নৰ পৰা বঞ্চিত কৰি ৰখা মানসিকতা কিধৰণৰ আছিল? ১০ বছৰৰ আগৰ পৰিস্থিতিৰ কথা ভাবি চাওকচোন, যেতিয়া বেনাৰসে উন্নয়নৰ মুখ দেখা নাছিল। দীৰ্ঘদিন উত্তৰ-প্ৰদেশ শাসন কৰা দলবোৰে, আৰু দশক দশক ধৰি দিল্লীত ক্ষমতা ভোগ কৰা দলবোৰে কেতিয়াও বেনাৰসৰ কথা চিন্তা কৰা নাছিল। তেওঁলোকে কেৱল তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতিত নিহিত হৈ আছে। কংগ্ৰেছ হওক বা সমাজবাদী পাৰ্টি হওক, এনে দলৰ বাবে বেনাৰসৰ উন্নয়ন কেতিয়াও অগ্ৰাধিকাৰ নাছিল, ভৱিষ্যতেও কেতিয়াও নহ’ব। আনকি এই দলসমূহে উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত বৈষম্যও কৰিছিল। কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ মন্ত্ৰৰে কাম কৰে। আমাৰ চৰকাৰে কোনো পৰিকল্পনাত বৈষম্য নকৰে। আমি যি কওঁ, আমি জোৰেৰে আৰু স্পষ্টকৈ কৰো। অযোধ্যাত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে এটা সুবৃহৎ ৰাম মন্দিৰ। এতিয়া প্ৰতিদিনে লাখ লাখ লোকে ৰাম লাল্লা ভ্ৰমণ কৰে। বছৰ বছৰ ধৰি বিধানসভা আৰু সংসদত মহিলাৰ বাবে সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা স্থবিৰ হৈ আছিল। এই ঐতিহাসিক কাম আমাৰ চৰকাৰেই সাধন কৰিছে। তিনি তালাকৰ কু-সংস্কাৰৰ বাবে বহু পৰিয়াল ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰে ইয়াৰ পৰা মুছলমান কন্যাক মুক্ত কৰিবলৈ কাম কৰিছিল। বিজেপি চৰকাৰেই অ’বিচি আয়োগক সাংবিধানিক মৰ্যাদা দিছিল, আৰু এনডিএ চৰকাৰেই কাৰো অধিকাৰ কাঢ়ি নিদিয়াকৈ আৰ্থিকভাৱে দুৰ্বল শ্ৰেণীক ১০% সংৰক্ষণ দিছিল।
বন্ধুসকল,
আমি আমাৰ কাম কৰিছো। আমি সু-উদ্দেশ্যৰে নীতি ৰূপায়ণ কৰিলোঁ আৰু দেশৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ জীৱনক ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ সততাৰে কাম কৰিলোঁ। সেইবাবেই দেশবাসীয়ে আমাক আশীৰ্বাদ দি আছে। আমি দেখিলোঁ যে কেনেকৈ হাৰিয়ানাত একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে বিজেপি চৰকাৰ পুনৰ নিৰ্বাচিত হ’ল। জম্মু-কাশ্মীৰতো বিজেপিয়ে অভিলেখ সংখ্যক ভোট লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি পৰিয়াল ভিত্তিক ৰাজনীতিৰ পৰা ভাৰতে এক উল্লেখযোগ্য ভাবুকিৰ সন্মুখীন হৈছে। এই বংশবাদী ৰাজনীতিবিদসকলে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আটাইতকৈ বেছি ক্ষতি কৰে। যুৱক-যুৱতীক সুযোগ দিয়াত তেওঁলোকে কেতিয়াও বিশ্বাস নকৰে। সেইবাবেই, মই লালকিল্লাৰ পৰা দেশবাসীক আহ্বান জনাইছিলো যে ৰাজনীতিৰ লগত কোনো পাৰিবাৰিক সম্পৰ্ক নথকা এক লাখ যুৱ ব্যক্তিক আমি ৰাজনীতিলৈ আনিম।এই অভিযানে ভাৰতীয় ৰাজনীতিৰ দিশ সলনি কৰিব। দুৰ্নীতি আৰু বংশবাদী মানসিকতাক নিৰ্মূল কৰিবলৈ এয়া এক অভিযান।
কাশী আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক মুকলিকৈ এই নতুন ৰাজনৈতিক আন্দোলনৰ স্তম্ভ হ’বলৈ আহ্বান জনাইছো।কাশীৰ সাংসদ হিচাপে মই এই অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলক যিমান পাৰি আগুৱাই নিয়াৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
বন্ধুসকল,
আকৌ এবাৰ কাশী হৈ পৰিছে সমগ্ৰ দেশতে উন্নয়নৰ নতুন মানদণ্ডৰ আৰম্ভণিৰ ক্ষেত্ৰ। কাশী আকৌ এবাৰ দেশবাসীৰ বাবে নতুন উত্থানৰ সাক্ষী হৈছে। আজিৰ উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত সকলো ৰাজ্য, মাননীয় ৰাজ্যপাল, মুখ্যমন্ত্ৰী, কাশীবাসী, আৰু দেশৰ নাগৰিকলৈ মোৰ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
সকলোৱে একেলগে কওকঃ
নমঃ পাৰ্বতী পাটায়ে...হৰ হৰ মহাদেৱ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone and inauguration of multiple development projects in Varanasi, Uttar Pradesh
20 OCT 2024 7:34PM by PIB Delhi
Namah Parvati Pataye …
Har Har Mahadev!
Present on the stage Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel, Chief Minister Yogi Adityanath ji, the esteemed Governors and Chief Ministers of other states who are connected to this event via technology, my colleague in the Union Cabinet, Shri Naidu ji, other members of the Union Cabinet connected via technology, Deputy Chief Ministers of Uttar Pradesh, Keshav Prasad Maurya and Brajesh Pathak ji, other ministers of the UP government, members of parliament, and legislators, and my dear brothers and sisters of Banaras!
Today, once again, I have the opportunity to visit Banaras… today the Nakkataiya Fair is also happening in Chetganj … Dhanteras, Diwali, and Chhath festivals are approaching… and today Banaras is witnessing a celebration of development before these festivals. Heartiest congratulations to all of you.
Friends,
Today is an auspicious day for Banaras. I have just inaugurated a big eye hospital and then came here, which is why I was a bit late. The Sankara Eye Hospital will be a great help to the elderly and children. With the blessings of Baba Vishwanath, projects worth thousands of crores of rupees have been either inaugurated or their foundation stones laid. These projects will boost the development of the country and UP to new heights. Today, airports in UP, Bihar, West Bengal, Madhya Pradesh, and Chhattisgarh have been inaugurated. This includes not only Babatpur Airport but also airports in Agra and Sarsawa in Saharanpur. In total, projects from education, skill development, sports, health, and tourism sectors have been granted to Banaras. These projects will not only bring convenience but also create numerous employment opportunities for our youth. This land boasts of Sarnath where Lord Buddha gave his teachings. I recently participated in the Abhidhamma Mahotsav. Today, I also had the opportunity to inaugurate development projects worth crores of rupees related to Sarnath, and as you know, we recently recognized some languages as classical languages, including Pali and Prakrit. Both Pali and Prakrit have special connections to Sarnath and Kashi. Their recognition as classical languages is a matter of pride for all of us. I congratulate all my fellow citizens of Kashi and the nation on these development projects.
Friends,
When you entrusted me with the responsibility of serving for the third consecutive time, I had promised to work at triple speed. It has not even been 125 days since the government was formed, and in such a short period, projects worth more than 15 lakh crore rupees have been started across the country. Most of this budget has been allocated for the poor, farmers, and youth. Just think, headlines in newspapers were dominated by scams worth lakhs of crores of rupees 10 years ago. The conversation always revolved around corruption worth lakhs of crores of rupees. Today, discussions in every household are about projects worth 15 lakh crore rupees within 125 days. This is the change the country desires. It is our priority that the people's money is spent on the people, on the development of the country, and spent honestly.
Friends,
We have launched a massive infrastructure development campaign in the country in the last 10 years. This infrastructure campaign has two major goals. The first is to increase the convenience of citizens through investments, and the second is to create jobs for the youth through investments. Today, modern highways are being built across the country, new railway tracks are being laid on new routes, and new airports are being built. This is not just about the work of bricks, stones, iron, and iron rods; it is also increasing convenience for people and providing jobs for the country's youth.
Friends,
Look at the Babatpur Airport Highway we built and the modern facilities added to the airport. Did only those travelling to and from the airport benefit from it? No, it provided jobs to many people in Banaras. It boosted agriculture, industry, and tourism. Today, the number of people coming to Banaras has increased rapidly. Some come for tourism, and some come for business, and you are benefiting from it. Therefore, now that the expansion of Babatpur Airport is underway, you will benefit even more. The work on this airport has started today. Once it is completed, more planes will be able to land here.
Friends,
In this ‘maha yagna’ of building modern infrastructure, our airports, their magnificent buildings, and the most advanced facilities are being talked about worldwide. In 2014, our country had only 70 airports. And as Naidu ji has explained in detail, today we have more than 150 airports. We are also renovating older airports. Last year, new facilities were built at over a dozen airports across the country—on average, one airport per month. This includes airports in Aligarh, Moradabad, Shravasti, and Chitrakoot. Ayodhya now has a grand international airport, welcoming Ram devotees every day. Remember the time when Uttar Pradesh was mocked for its poor roads. Today, UP is known as the state of expressways. Today, UP is recognized for having the most international airports. A grand international airport is also nearing completion in Noida’s Jewar. I commend Yogi ji, Keshav Prasad Maurya ji, Brajesh Pathak ji, and their entire team for this progress in UP.
Friends,
As a Member of Parliament from Banaras, I feel happy when I see the development here. We all have a shared dream of making Kashi a model city for urban development—one where progress is made while heritage is also preserved. Today, Kashi is known for the grand and divine Kashi Vishwanath Dham, the Rudraksh Convention Centre, and infrastructure projects like the Ring Road and Ganjari Stadium. A modern ropeway system is also being built in Kashi. These wide roads, alleys, the beautiful ghats of the Ganga—all are captivating.
Friends,
We are making continuous efforts to turn Kashi and the entire Purvanchal region into a major business hub. Just a few days ago, the government approved the construction of a new rail-road bridge over the Ganga. Near the Rajghat Bridge, a grand new bridge will be built. Trains will run underneath, and a six-lane highway will be constructed on top. This will benefit lakhs of people in Banaras and Chandauli.
Friends,
Our Kashi is also becoming a major centre for sports. The Sigra Stadium has been renovated and is now in front of you in a new form. The new stadium is equipped for national competitions and for the Olympics as well. Modern sports facilities have been built here. We witnessed the potential of Kashi’s young athletes during the Sansad Khel Pratiyogita. Now, our sons and daughters from Purvanchal have access to excellent facilities for major sports preparations.
Friends,
A society develops when its women and youth are empowered. Keeping this in mind, the government has given new strength to ‘Nari Shakti’ (women power). Millions of women have been given Mudra loans to help them start their own businesses. Now we are working to create ‘Lakhpati Didis’ in villages across the country. Today, our sisters from the villages are even becoming drone pilots. And this is Kashi, where even Lord Shiva seeks alms from Mother Annapurna. Kashi teaches us that society prospers when women are empowered. With this belief, we have placed ‘Nari Shakti’ at the centre of every goal for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). The Pradhan Mantri Awas Yojana has gifted millions of women their own homes. Many women in Banaras have also benefited from this scheme. You know the government is now planning to build 3 crore more homes. Women in Banaras who haven’t yet received homes under the PM Awas Yojana will soon get them. We have already provided tap water, Ujjwala gas, and piped water to homes. Now, we are launching a scheme for free electricity and earning income from electricity. The PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana will make the lives of our sisters even easier.
Friends,
Our Kashi is a vibrant cultural city. It is home to the sacred Jyotirlinga of Lord Shiva, Manikarnika, the holy site of Moksha, and Sarnath, the place of knowledge. After so many decades, so much development work is happening in Banaras simultaneously. Otherwise, Kashi was left as if abandoned. So today, I pose a question to every resident of Kashi: What was the mentality that kept Kashi deprived of development? Think about the situation 10 years ago when Banaras was starved for development. The parties that ruled UP for long periods, and those who enjoyed power in Delhi for decades, never cared about Banaras. The answer lies in the politics of dynasties and appeasement. Be it Congress or Samajwadi Party, Banaras’s development was never a priority for such parties, nor will it ever be in the future. These parties even discriminated in development. But our government works with the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. Our government does not discriminate in any plan. What we say, we do loudly and clearly. A grand Ram Temple is being built in Ayodhya. Today, lakhs of people visit Ram Lalla every day. The reservation for women in assemblies and parliament was stalled for years. This historical work has also been achieved by our government. Many families were suffering due to the evil practice of triple talaq. Our government worked to free Muslim daughters from it. It was the BJP government that gave constitutional status to the OBC Commission, and it was the NDA government that gave 10% reservation to the economically weaker sections without taking away anyone’s rights.
Friends,
We have done our work. We implemented policies with good intentions and worked honestly to transform the lives of every family in the country. That is why the nation continues to bless us. We saw how the BJP government was re-elected for the third consecutive time in Haryana. The BJP received a record number of votes in Jammu and Kashmir.
Friends,
Today, Bharat faces a significant threat from family-based politics. These dynastic politicians cause the most harm to the youth of the country. They never believe in giving opportunities to young people. That is why, I called upon the nation from the Red Fort that I will bring 100,000 such young individuals into politics who have no family ties to politics. This is a campaign that will change the direction of Indian politics. It is a mission to eradicate corruption and the dynastic mentality. I urge the youth of Kashi and Uttar Pradesh to openly become the pillars of this new political movement. As the Member of Parliament from Kashi, I am committed to bringing the youth of this region forward as much as possible.
Friends,
Once again, Kashi has become the launching ground for new standards of development across the country. Kashi has once again witnessed a new surge for the nation. I extend my congratulations to all the states, Hon’ble governors, chief ministers, the people of Kashi, and citizens of the country who are associated with today’s development programs.
Join me in saying:
Namah Parvati Pataye...
Har Har Mahadev!