Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone and inauguration of multiple development projects in Varanasi, Uttar Pradesh
20 OCT 2024 7:34PM by PIB Delhi
Namah Parvati Pataye …
Har Har Mahadev!
Present on the stage Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel, Chief Minister Yogi Adityanath ji, the esteemed Governors and Chief Ministers of other states who are connected to this event via technology, my colleague in the Union Cabinet, Shri Naidu ji, other members of the Union Cabinet connected via technology, Deputy Chief Ministers of Uttar Pradesh, Keshav Prasad Maurya and Brajesh Pathak ji, other ministers of the UP government, members of parliament, and legislators, and my dear brothers and sisters of Banaras!
Today, once again, I have the opportunity to visit Banaras… today the Nakkataiya Fair is also happening in Chetganj … Dhanteras, Diwali, and Chhath festivals are approaching… and today Banaras is witnessing a celebration of development before these festivals. Heartiest congratulations to all of you.
Friends,
Today is an auspicious day for Banaras. I have just inaugurated a big eye hospital and then came here, which is why I was a bit late. The Sankara Eye Hospital will be a great help to the elderly and children. With the blessings of Baba Vishwanath, projects worth thousands of crores of rupees have been either inaugurated or their foundation stones laid. These projects will boost the development of the country and UP to new heights. Today, airports in UP, Bihar, West Bengal, Madhya Pradesh, and Chhattisgarh have been inaugurated. This includes not only Babatpur Airport but also airports in Agra and Sarsawa in Saharanpur. In total, projects from education, skill development, sports, health, and tourism sectors have been granted to Banaras. These projects will not only bring convenience but also create numerous employment opportunities for our youth. This land boasts of Sarnath where Lord Buddha gave his teachings. I recently participated in the Abhidhamma Mahotsav. Today, I also had the opportunity to inaugurate development projects worth crores of rupees related to Sarnath, and as you know, we recently recognized some languages as classical languages, including Pali and Prakrit. Both Pali and Prakrit have special connections to Sarnath and Kashi. Their recognition as classical languages is a matter of pride for all of us. I congratulate all my fellow citizens of Kashi and the nation on these development projects.
Friends,
When you entrusted me with the responsibility of serving for the third consecutive time, I had promised to work at triple speed. It has not even been 125 days since the government was formed, and in such a short period, projects worth more than 15 lakh crore rupees have been started across the country. Most of this budget has been allocated for the poor, farmers, and youth. Just think, headlines in newspapers were dominated by scams worth lakhs of crores of rupees 10 years ago. The conversation always revolved around corruption worth lakhs of crores of rupees. Today, discussions in every household are about projects worth 15 lakh crore rupees within 125 days. This is the change the country desires. It is our priority that the people's money is spent on the people, on the development of the country, and spent honestly.
Friends,
We have launched a massive infrastructure development campaign in the country in the last 10 years. This infrastructure campaign has two major goals. The first is to increase the convenience of citizens through investments, and the second is to create jobs for the youth through investments. Today, modern highways are being built across the country, new railway tracks are being laid on new routes, and new airports are being built. This is not just about the work of bricks, stones, iron, and iron rods; it is also increasing convenience for people and providing jobs for the country's youth.
Friends,
Look at the Babatpur Airport Highway we built and the modern facilities added to the airport. Did only those travelling to and from the airport benefit from it? No, it provided jobs to many people in Banaras. It boosted agriculture, industry, and tourism. Today, the number of people coming to Banaras has increased rapidly. Some come for tourism, and some come for business, and you are benefiting from it. Therefore, now that the expansion of Babatpur Airport is underway, you will benefit even more. The work on this airport has started today. Once it is completed, more planes will be able to land here.
Friends,
In this ‘maha yagna’ of building modern infrastructure, our airports, their magnificent buildings, and the most advanced facilities are being talked about worldwide. In 2014, our country had only 70 airports. And as Naidu ji has explained in detail, today we have more than 150 airports. We are also renovating older airports. Last year, new facilities were built at over a dozen airports across the country—on average, one airport per month. This includes airports in Aligarh, Moradabad, Shravasti, and Chitrakoot. Ayodhya now has a grand international airport, welcoming Ram devotees every day. Remember the time when Uttar Pradesh was mocked for its poor roads. Today, UP is known as the state of expressways. Today, UP is recognized for having the most international airports. A grand international airport is also nearing completion in Noida’s Jewar. I commend Yogi ji, Keshav Prasad Maurya ji, Brajesh Pathak ji, and their entire team for this progress in UP.
Friends,
As a Member of Parliament from Banaras, I feel happy when I see the development here. We all have a shared dream of making Kashi a model city for urban development—one where progress is made while heritage is also preserved. Today, Kashi is known for the grand and divine Kashi Vishwanath Dham, the Rudraksh Convention Centre, and infrastructure projects like the Ring Road and Ganjari Stadium. A modern ropeway system is also being built in Kashi. These wide roads, alleys, the beautiful ghats of the Ganga—all are captivating.
Friends,
We are making continuous efforts to turn Kashi and the entire Purvanchal region into a major business hub. Just a few days ago, the government approved the construction of a new rail-road bridge over the Ganga. Near the Rajghat Bridge, a grand new bridge will be built. Trains will run underneath, and a six-lane highway will be constructed on top. This will benefit lakhs of people in Banaras and Chandauli.
Friends,
Our Kashi is also becoming a major centre for sports. The Sigra Stadium has been renovated and is now in front of you in a new form. The new stadium is equipped for national competitions and for the Olympics as well. Modern sports facilities have been built here. We witnessed the potential of Kashi’s young athletes during the Sansad Khel Pratiyogita. Now, our sons and daughters from Purvanchal have access to excellent facilities for major sports preparations.
Friends,
A society develops when its women and youth are empowered. Keeping this in mind, the government has given new strength to ‘Nari Shakti’ (women power). Millions of women have been given Mudra loans to help them start their own businesses. Now we are working to create ‘Lakhpati Didis’ in villages across the country. Today, our sisters from the villages are even becoming drone pilots. And this is Kashi, where even Lord Shiva seeks alms from Mother Annapurna. Kashi teaches us that society prospers when women are empowered. With this belief, we have placed ‘Nari Shakti’ at the centre of every goal for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). The Pradhan Mantri Awas Yojana has gifted millions of women their own homes. Many women in Banaras have also benefited from this scheme. You know the government is now planning to build 3 crore more homes. Women in Banaras who haven’t yet received homes under the PM Awas Yojana will soon get them. We have already provided tap water, Ujjwala gas, and piped water to homes. Now, we are launching a scheme for free electricity and earning income from electricity. The PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana will make the lives of our sisters even easier.
Friends,
Our Kashi is a vibrant cultural city. It is home to the sacred Jyotirlinga of Lord Shiva, Manikarnika, the holy site of Moksha, and Sarnath, the place of knowledge. After so many decades, so much development work is happening in Banaras simultaneously. Otherwise, Kashi was left as if abandoned. So today, I pose a question to every resident of Kashi: What was the mentality that kept Kashi deprived of development? Think about the situation 10 years ago when Banaras was starved for development. The parties that ruled UP for long periods, and those who enjoyed power in Delhi for decades, never cared about Banaras. The answer lies in the politics of dynasties and appeasement. Be it Congress or Samajwadi Party, Banaras’s development was never a priority for such parties, nor will it ever be in the future. These parties even discriminated in development. But our government works with the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. Our government does not discriminate in any plan. What we say, we do loudly and clearly. A grand Ram Temple is being built in Ayodhya. Today, lakhs of people visit Ram Lalla every day. The reservation for women in assemblies and parliament was stalled for years. This historical work has also been achieved by our government. Many families were suffering due to the evil practice of triple talaq. Our government worked to free Muslim daughters from it. It was the BJP government that gave constitutional status to the OBC Commission, and it was the NDA government that gave 10% reservation to the economically weaker sections without taking away anyone’s rights.
Friends,
We have done our work. We implemented policies with good intentions and worked honestly to transform the lives of every family in the country. That is why the nation continues to bless us. We saw how the BJP government was re-elected for the third consecutive time in Haryana. The BJP received a record number of votes in Jammu and Kashmir.
Friends,
Today, Bharat faces a significant threat from family-based politics. These dynastic politicians cause the most harm to the youth of the country. They never believe in giving opportunities to young people. That is why, I called upon the nation from the Red Fort that I will bring 100,000 such young individuals into politics who have no family ties to politics. This is a campaign that will change the direction of Indian politics. It is a mission to eradicate corruption and the dynastic mentality. I urge the youth of Kashi and Uttar Pradesh to openly become the pillars of this new political movement. As the Member of Parliament from Kashi, I am committed to bringing the youth of this region forward as much as possible.
Friends,
Once again, Kashi has become the launching ground for new standards of development across the country. Kashi has once again witnessed a new surge for the nation. I extend my congratulations to all the states, Hon’ble governors, chief ministers, the people of Kashi, and citizens of the country who are associated with today’s development programs.
Join me in saying:
Namah Parvati Pataye...
Har Har Mahadev!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.গী উত্তর প্রদেশকী বারানসীদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোল
20 OCT 2024 7:34PM by PIB Imphal
নম পার্বতী পতয়ে….
হর..হর… মহাদেব! স্তেজতা লেংশিল্লিবা উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, অনন্দিবেন পতেল, মুখ্য মন্ত্রী য়োগী আদিত্যনাথজী, থৌরম অসিদা তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা শরুক য়াবীরিবা অতৈ রাজ্যশিংগী ইকাই খুম্নরবা রাজ্যপালশিং অমসুং মুখ্য মন্ত্রীশিং, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ শ্রী নাইদুজী, তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা শরুক য়াবীরিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী অতোপ্পা মেম্বরশিং, উত্তর প্রদেশকী উপ মুখ্য মন্ত্রীশিং, কেশব প্রসাদ মৌর্য় অমসুং ব্রজেশ পাথকজী, UPগী সরকারগী অতোপ্পা মন্ত্রীশিং, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিং, অমসুং লেজিস্লেচরশিং, অমসুং বনারসকী ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইচিল-ইনাওশিং!
ঙসি ঐহাক্না বারানসীদা অমুক হন্না লাকপগী খুদোংচাবা ফংজরে। ঙসি চেতগঞ্জতা নাক্কতীয়া মেলাসু পাংথোক্লি। ধনতেরাস, দিৱালী অমসুং ছথকী কুহ্মৈশিং লাক্লি। ঙসি বনারসতা কুহ্মৈশিং অসিগী মমাংদা চাউখৎপগী কুহ্মৈ পাংথোক্লি। ময়ামম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি বারানসীগীদমক্তা য়াইফরবা নুমিৎ অমনি। ঐহাক্না অচৌবা মীৎকী হোস্পিতাল অমা হৌদোক্লম্লে অমসুং মফম অসিদা লাক্লি, মরম অদুনা ঐহাক খরা থেংখি। শঙ্কারা আই হোস্পিতাল অসিনা অহল ওইরবা মীওইশিং অমসুং অঙাংশিংদা য়াম্না মতেং পাংগনি। বাবা বিশ্বনাথকী য়াইফ-মঙ্গোলগা লোয়ননা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে নৎত্রগা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিনা লৈবাক অসিগী অমসুং UPগী চাউখৎ-থৌরাংবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকনি। ঙসি UP, বিহার, ৱেস্ত বেঙ্গল, মধ্য প্রদেশ অমসুং ছত্তিসগরদা এয়রপোর্তশিং শঙ্গাখ্রে। মসিদা বাবতপুর এয়রপোর্তখক্তমক নত্তনা আগরা অমসুং সহরানপুরগী সরসৱাগী এয়রপোর্তশিংসু য়াওরি। অপুনবা ওইনা, বারানসীদা এজুকেসন, স্কিল দিবেলপমেন্ত, স্পোর্তস, হেল্থ, অমসুং তুরিজম সেক্তরশিংগী প্রোজেক্তশিং অয়াবা পীখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিনা খুদোংচাবা পীবতা নত্তনা ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক্তা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবা কয়া অমসু লৈহল্লগনি। লমদম অসিনা ভগবান বুদ্ধনা মহাক্কী পাউতাকশিং পীখিবা সরনাথকীদমক চাউথোকচরি। ঐহাক্না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা অভিধম্ম মহোৎসবতা শরুক য়াখি। ঙসি ঐহাক্না সরনাথকা মরী লৈনবা লুপা করোর কয়াগী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংজখি। অদোম্না খঙনরিবা অদুগুম্না, ঐখোয়না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা পালী অমসুং প্রাকৃত য়াওনা লোল খরবু ক্লাসিকেল লোল ওইনা শকখঙখি। পালী অমসুং প্রাকৃত অনিমক্না সরনাথ অমসুং কাশীগা অখন্নবা মরী লৈনৈ। মখোয়বু ক্লাসিকেল লোলশিং ওইনা শকখঙবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিদা কাশীগী ঐহাক্কী সহরগী মীওইশিং অমসুং লৈবাক পুম্নমকপু ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
অদোম্না ঐঙোন্দা থংন-থংননা অহুমশুবা ওইনা থবক তৌবগী থৌদাং অদু পীরকপা মতমদা, ঐহাক্না অহুম্লক হেনগৎনা থবক তৌগনি হায়না থাজবা পীখি। সরকার অসি শেমখিবা নুমিৎ 125 ফাওবা ফাদ্রি। অদুগা অসিগুম্বা অতেনবা মতমগী মনুংদা লৈবাক শিনবা থুংনা লুপা করোর লাখ 15 হেনবগী প্রোজেক্তশিং হৌদোকখ্রে। মসিগী বজেৎ অসিগী অয়াম্বা শরুক অসি লায়রবশিং, লৌমীশিং অমসুং নহাশিংগীদমক্তা কাইথোকখ্রে। ৱাখল খল্লু, চহি ১০গী মমাংদা পাউচেশিংদা লুপা করোর লাখ কয়াগী স্কেমশিং য়াওরম্মি। খন্ন-নৈনবদা মতম পুম্নমক্তা লুপা করোর লাখ কয়াগী শেঞ্জা-থুমজাগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি। ঙসিদি, য়ুমথোং খুদিংমক্তা লুপা করোর লাখ 15গী প্রোজেক্তশিং নুমিৎ 125নিগী মনুংদা পায়খৎনবা খন্ন-নৈনরি। মসি লৈবাক অসিনা পাম্লিবা অহোংবা অদুনি। মীয়ামগী শেনফম অসি মীয়ামগীদমক, লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক, অমসুং অচুম্বা মওংদা শীজিন্নবা অসি ঐখোয়গী প্রাইওরিতীনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না হৌখিবা চহি 10 অসিদা লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকী অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লে। ইনফ্রাস্ত্রকচর কেম্পেন অসিদা মরুওইবা পান্দম অনি লৈ। অহানবদা, ইনবেস্তমেন্তকী থোংদা নাগরিকশিংগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবা অমসুং অনিশুবদা, ইনবেস্তমেন্তকী থোংদা নহারোলশিংগীদমক থবক পীবা। ঙসিদি, লৈবাক শিনবা থুংনা মোদর্ন হায়ৱেশিং শেমগৎলি, অনৌবা রেলৱে ত্রেকশিং অনৌবা লম্বীশিংদা শেমগৎলি, অমসুং অনৌবা এয়রপোর্তশিং শেমগৎলি। মসি চে, নুং, য়োৎ অমসুং আইরন রোদকী থবক খক্তা নত্তে। মসিনা মীয়ামগী খুদোংচাবসু হেনগৎহল্লি অমসুং লৈবাক অসিগী নহাশিংদা থবক ফংহল্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ববতপুর এয়রপোর্ত হায়ৱে শঙ্গাখিবদু অমসুং এয়রপোর্ত অসিদা হাপচিনখিবা মোদর্ন ফেসিলিতীশিং অদু য়েংসি। মসিগী কান্নবা অসি এয়রপোর্ত্তা চৎপা অমসুং মদুদগী হল্লকপা মীওইখক্তনা ফংলব্রা? য়ারোই, মসিনা বারানসীগী মীওই কয়াদা থবক পীখি। মসিনা লৌউ-শিংউ, ইন্দস্ত্রী, অমসুং তুরিজমবু চাউখৎহনখি। ঙসি, বারানসীদা লাকপা মীশিংগী মশিং য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি। কনাগুম্বা খরনা তুরিজমগীদমক্তা লাকই, অমসুং কনাগুম্বা খরনা বিজিনেসকীদমক্তা লাকই, অমসুং অদোম্না মদুদগী কান্নবা ফংলি। মরম অদুনা, হৌজিক ববতপুর এয়রপোর্ত পাকথোক চাউথোকহনবগী থবক পায়খৎলি, অদোম্না হেন্না কান্নবা ফংলগনি। এয়রপোর্ত অসিগী থবক ঙসিদগী হৌরে। মদু লোইরবা মতুংদা, মফম অসিদা প্লেন কয়া অমা লেন্দ তৌবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী 'মহা য়জ্ঞ' অসিদা, ঐখোয়গী এয়রপোর্তশিং, মখোয়গী অঙকপা বিলদিংশিং, অমসুং খ্বাইদগী অনৌবা ফেসিলিতীশিং অসি মালেম পুম্বদা ঙাংনরি। 2014দা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা এয়রপোর্ত 70 খক্তমক লৈরম্মি। অমসুং নাইদু জীনা কুপ্না শন্দোক্না তাকখিবগুম্না, ঙসিদি ঐখোয়গী এয়রপোর্ত 150 হেন্না লৈরে। ঐখোয়না অরিবা এয়রপোর্তশিংসু নৌনা শেমগৎলি। হৌখিবা চহিদা লৈবাক শিনবা থুংনা এয়রপোর্ত দজন অমা হেনবদা অনৌবা ফেসিলিতীশিং শঙ্গাখি - চাংচত্তা থা অমদা এয়রপোর্ত অমা। মসিগী মনুংদা আলিগর, মোরাদাবাদ, শ্রাবস্তি অমসুং চিত্রকুতকী এয়রপোর্তশিং য়াওরি। অয়োধ্যাদা হৌজিক য়াম্না চাউরবা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অমা লৈরে, রাম ভক্তশিং নুমিৎ খুদিংগী তরাম্না ওক্লি। উত্তর প্রদেশকী লম্বীশিং ফত্তবনা মরম ওইদুনা নোক্নখিবা মতম অদু নীংশিংউ। ঙসিদি, য়ু.পি.বু এক্সপ্রেসৱেজকী স্তেত হায়না খঙনরি। ঙসিদি, UPদা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত খ্বাইদগী য়াম্না লৈরে হায়না শকখঙনরি। নোইদাগী জেৱারদা অচৌবা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অমা লোইশিনবগী তাঙ্কক অদু য়ৌরক্লে। UPগী খুমাং চাউশিল্লকপগীদমক ঐনা য়োগী জী, কেশব প্রসাদ মৌর্য়জী, ব্রজেস পাথকজী অমসুং মখোয়গী তীম পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
বারানসীদগী পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইনা, মফম অসিদা চাউখৎপা উবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। কাশী অসি সহরগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মোদেল সিতী অমা ওইহন্নবা ঐখোয় পুম্নমক্কী অপাম্বা লৈ। হেরিতেজ অসিবু ঙাক-শেন্দুনা চাউখৎপা সহর অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না অপাম্বা লৈ। ঙসিদি কাশী অসি চাউরবা অমসুং ভগবান কাশী বিশ্বনাথ ধাম, রুদ্রাক্ষ কনভেন্সন সেন্তর, অমসুং রিং রোদ অমসুং গঞ্জরী স্তেদিয়মগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগীদমক খঙনরে। কাশীদা মোদর্ন রোপৱে সিস্তেমসু শেমগৎলি। মসিগী পাক চাউবা লম্বীশিং, লম্বী-থোংশিং, গঙ্গাগী ফজরবা ঘাতশিং অসি পুম্নমক্না পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাইনি।
মরুপশিং,
কাশী অমসুং পুর্ভাঞ্চলগী মফম পুম্নমকপু অচৌবা বিজিনেস হব অমদা ওন্থোক্নবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, গঙ্গাগী মথক্তা অনৌবা রেলৱে-রোদ ব্রিজ অমা শাবদা সরকারনা অয়াবা পীখি। রাজঘাত ব্রিজকী মনাক্তা, অচৌবা অনৌবা ব্রিজ অমা শাগনি। ত্রেনশিংনা মখাদা চৎকনি, অমসুং মথক্তা লেন তরুক্কী লম্বী অমা শাগনি। মসিনা বারানসী অমসুং চান্দৌলিদা লৈবা মীওই লাখ কয়াদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী কাশী অসি শান্ন-খোৎনবগী অচৌবা মফম অমা ওইরক্লি। সিগ্রা স্তেদিয়ম অসি নৌনা শেমজিনখ্রে অমসুং অনৌবা মওংদা হৌজিক অদোমগী মমাংদা লৈরে। অনৌবা স্তেদিয়ম অসি নেস্নেল কম্পিতিসনশিং অমসুং ওলিম্পিক্সকীদমক্তসু শীজিন্নবা য়াগনি। মোদর্ন স্পোর্তস ফেসিলিতীশিং মফম অসিদা শারে। ঐখোয়না কাশীগী নহা ওইরিবা শান্নরোইশিংগী তৌবা ঙম্বশিং অদু সনসদ খেল প্রতীয়োগিতাগী মতমদা উবা ফংখি। হৌজিক্তি, পুর্ভাঞ্চলগী ঐখোয়গী ইচানুপা-ইচানুপীশিংনা অচৌইবা শান্ন-খোৎনবগী শেম-শাবগীদমক অফবা খুদোংচাবশিং ফংলি।
মরুপশিং,
নুপী অমসুং নহাশিংদা শক্তি পীরবা মতমদা খুন্নাই অমা চাউখৎলি। মসিবু ৱাখলদা থমদুনা সরকারনা 'নরী শক্তি' (ৱুমেন পৱার) দা অনৌবা শক্তি পীরি। নুপী মিলিয়ন কয়াদা মখোয়গী ললোন-ইতিক হৌনবা মতেং পাংনবা মুদ্রা লোন পীখ্রে। হৌজিক ঐখোয়না লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংদা "লাখপতি দিদিশিং" শেম্নবা হোৎনরি। ঙসিদি, খুঙ্গংশিংদগী ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংনা দ্রোন পাইলোৎ ওইরক্লি। অমসুং মসি কাশীনি, মফম অসিদা ভগবান শিবা ফাওবা মমা অন্নপুর্নাগী মফমদগী থৌজাল নিরিবনি কাশীনা ঐখোয়দা তাকপিরি মদুদি নুপীশিংনা শক্তি লৈরবা মতমদা খুন্নাই অসি চাউখৎলি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না 'নরী শক্তি'বু 'ভিকসিৎ ভারত' (চাউখৎলবা ভারত) অমগী পান্দম খুদিংমক্কী ময়াইদা থম্লি। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা অসিনা নুপী মিলিয়ন কয়াদা মখোয়গী মশাগী য়ুম শানবা খুদোংচাবা পীরি। বারানসীদা নুপী কয়াসু স্কিম অসিগী কান্নবা ফংলি। সরকারনা হৌজিক্তি য়ুম করোর 3 হেন্না শানবা থৌরাং তৌরি হায়বসি অদোম্না খঙই। বারানসীদা হৌজিক ফাওবদা পি.এম. অৱাস য়োজনাগী মখাদা য়ুম শাদ্রিবা নুপীশিংনা অথুবা মতমদা য়ুম ফংলগনি। ঐখোয়না হান্ননা তোতি ঈশিং, উজ্জ্বলা গ্যাস অমসুং য়ুমথোংশিংদা পাইপকী ঈশিং ফংহল্লে। হৌজিক ঐখোয়না লেম্না ইলেক্ত্রিসিতী ফংহন্নবা অমসুং ইলেক্ত্রিসিতীদগী শেন্থোক লৈহন্নবা স্কীম অমা হৌদোক্লে। পি.এম. সুর্য় ঘর মুফত বিজলী য়োজনা অসিনা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংগী পুন্সিদা হেন্না নুংঙাইহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী কাশী অসি কলচরগী ওইবা সহর অমনি। মসিদা ভগবান শিবাগী অশেংবা জ্যোতির্লিঙ্গা, মনিকার্নিকা, মোক্ষাগী অশেংবা মফম, অমসুং লৌশিংগী মফম, সরনাথ অসি লৈ। চহি কয়াগী মতুংদা, বনারসতা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক কয়া অমুক্তা পাংথোক্লি। নৎলমদ্রবদি, কাশী অসি মীরাইবীরবগুম্না লৈখিগনি। ঙসি ঐহাক্না কাশীগী মীপুম খুদিংমক্তা ৱাহং অমা হংজরি। কাশী অসি চাউখৎপা ঙমহন্দনবা করি ৱাখল্লোন লৈরম্মি? চহি 10গী মমাংদা বনারসতা চাউখৎ-থৌরাংগী অৱাবা লৈখিবা মতম অদুগী ফিভম অদু খল্লু। য়ু.পি.দা মতম শাংনা লৈঙাক্লম্বা পার্তীশিং অমসুং দিল্লীদা চহ তরাগী খুজিং কয়া লৈঙাক পায়রম্বা পার্তীশিংনা বানারসীগীদমক করিসু খল্লমদে। পাউখুম অসি দাইনাস্তী অমসুং এপিসমেন্তকী রাজনিতীদা লৈ। কংগ্রেস ওইগেরা নত্রগা সমাজৱাদি পার্তী ওইগেরা, বারানসীগী চাউখৎপা অসি অসিগুম্বা পার্তীশিংগীদমক করিগুম্বা অমত্তা মরুওইনা লৌরমদে, অদুগা মতুং তারকপদসু লৌরোই। পার্তীশিং অসিনা চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদসু খেন্নবা থমলমখি। অদুবু ঐখোয়গী সরকারনা 'সবকা সাথ, সবকা বিকাস'গী মন্ত্রগা লোয়ননা থবক তৌরি। ঐখোয়গী সরকারনা করিগুম্বা থৌরাং অমত্তদা খেন্নবা থমদে। ঐখোয়না হায়রিবশিং অসি ঐখোয়না কা হেন্না ময়েক শেংনা পাংথোক্কনি। অয়োধ্যাদা অচৌবা রাম মন্দির অমা শাগৎলি। ঙসিদি, মীওই লাখ কয়ানা রাম লালাদা নুমিৎ খুদিংগী চৎলি। এসেমব্লী অমসুং পার্লিয়ামেন্ততা নুপীশিংগী রিজর্বেসন অসি চহি কয়া পন্দুনা লৈখি। হায়রিবা পুৱারী ওইরবা থবক অসি ঐখোয়গী সরকারনসু পায়খৎলি। ত্রিপল তলাক্কী ফত্তবা চৎনবী অসিনা মরম ওইদুনা ইমুং কয়া অমা অৱাবা মায়োক্নখি। ঐখোয়গী সরকারনা মসিদগী মুস্লিমগী ইচানুপীশিংবু লৌথোক্নবা হোৎনখি। OBC কম্মিসনদা সংবিধানগী ওইবা থাক পীখিবা অদু BJPগী সরকারনি, অদুগা কনাগীসু হক মাংহনবা তৌদনা শেল-থুমগী ফীভম শোক্লবা কাংলুপশিংদা 10% রিজার্বেসন পীখিবা অদু NDAগী সরকারনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঐখোয়গী থবক তৌরে। ঐখোয়না অফবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা পোলিসীশিং পায়খৎখি অমসুং লৈবাক অসিগী ইমুং খুদিংমক্কী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবা অচুম্বা মওংদা থবক তৌখি। মরম অসিনা লৈবাক অসিনা ঐখোয়বু মখা তানা মপাঙ্গল কনবা ঙমহল্লি। হরিয়ানাদা BJP সরকারনা মতৌ করম্না অহুমশুবা ওইনা অমুক হন্না ৱাশক লৌখিবগে হায়বদু ঐখোয়না উবা ফংলে। জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা BJPনা রেকোর্দ ওইবা মশিংদা ভোৎ ফংখি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত অসি ইমুং-মনুংদা য়ুম্ফম ওইবা রাজনিতীদগী অচৌবা খুদোংথীবা মায়োক্নরি। হায়রিবা দাইনাস্তিক পোলিতিসিয়নশিং অসিনা লৈবাক অসিগী নহাশিংদা খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লি। মখোয়না নহাশিংদা খুদোংচাবা পীবদা থাজদে। মরম অসিনা, ঐহাক্না লাল কিলাদগী লৈবাক অসিদা হায়জরি মদুদি ঐহাক্না রাজনিতীদা ইমুং মনুংগী মরী লৈনদবা অদুগুম্বা নহা 100,000বু রাজনিতীদা পুরক্লগনি। মসি ভারতকী রাজনিতীগী মাইকৈ হোংগদবা কেম্পেন অমনি। মসি শেঞ্জা-থুমজা অমসুং দাইনাস্তিক মেন্তেলিতি মুত্থৎনবা মিসন অমনি। ঐনা কাশী অমসুং উত্তর প্রদেশকী নহারোলশিংদা অনৌবা রাজনিতীগী খোঙজং অসিগী য়ুম্বী ওইনবা হায়জরি। কাশীদগী পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইনা ঐহাক্না মফম অসিগী নহাশিংবু য়ারিবমখৈ মাংলোমদা পুখৎনবা হোৎনগনি।
মরুপশিং,
অমুক্কা হন্না, কাশী অসি লৈবাক শিনবা থুংনা চাউখৎপগী অনৌবা স্তেন্দর্দশিংগী হৌদোকফম ওইরে। কাশীনা লৈবাক অসিগী অনৌবা অওনবা অমা অমুক হন্না উবা ফংলে। ঙসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোগ্রামশিং অসিগা মরী লৈনরিবা রাজ্য পুম্নমক, ইকাই খুম্নরবা রাজ্যপালশিং, মুখ্য মন্ত্রীশিং, কাশীগী মীয়াম অমসুং লৈবাক অসিগী নাগরিক পুম্নমকপু ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু:
নম পর্বাতী পতয়ে…
হর হর মহাদেব!