প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মধ্য প্রদেশকী ধারদা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিং হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
17 SEP 2025 4:18PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়!
নর্মদা মৈয়া কী জয়! নর্মদা মৈয়া কী জয়!
মধ্য প্রদেশকী গবর্নর মঙ্গুবাই পতেল, মফমসিগী মীয়াম্না য়ারবা মুখ্যমন্ত্রী শ্রীমান মোহন য়াদবজী, কেন্দ্র অসিদগী ঐহাক্কী খোংবুরোয় ইচন সাবিত্রী থাকুরজী, লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়াদগী থৌরম অসিগী শরুক ওইমিন্নরিবা কেন্দ্র মন্ত্রী খুদিংমক, রাজ্যশিংগী গবর্নরশিং, রাজ্যশিংগী মুখ্যমন্ত্রীশিং, ফম্বাকথং অসিদা নুংশিজরবা ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচল-ইচেশিং!
ঐহাক্না লৌশিংগী লাইরেম্বী অমসুং ধার ভোজশালাগী ইমা ৱাগদেবীগী খুয়াখাদা খুরুমজরি। ঙসি হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং শেম-শাবগী লাই বিশ্বকর্মগী মপোক নুমীৎনি। ঐহাক্না বিশ্বকর্ম ইবুংঙোবু খুরুমজরি। মহাক্কী হৈথোই-শিংথোইবনা লম অসি শেম-শাবদা য়াওবিরিবা ইচিল-ইনাও, ইচল-ইচে করোরশিংগী মফমদসু ঙসি বিশ্বকর্ম জয়েন্তীগী য়াইফরবা থৌরম অসিদা নোলুক্না খুরুমজরি।
মরুপশিং,
ধারগী লম অসিদ মতম পুম্নমক্তগী অথোইবা থবকশিংগী লম ওইদুনা লাক্লি, ইনোৎ হাপ্পগী লম ওইদুনা লাক্লি। মহারাজ ভোজগী মতিক-মঙাল অসি ঐখোয় মফম অদুদা তাদবা নত্রগা উনদবা ওই। অদোম্না ফনা য়াম্না থাপ্না লৈরবসু অদোমগী থম্মোয়গী ৱা অদু ঐদি খঙই। মফম অসিদা তেক্নিসিয়ন লৈরমগনি, করিগুম্বা মখোয়না মতেং করিসু পাংদবা তারগসু পাংবিয়ু, অদু নত্তবা তারগদি মখোয় অসি মধ্য প্রদেশকী মীশিংনি, য়াম্না দিসিপ্লিন লৈবা। খুদোংচাদবা লৈবা তারগসু খাংবা কনবা মধ্য প্রদেশনি, অদুগা মফম অসিদা ঐনসু উবা ফংলি।
মরুপশিং,
মহারাজ ভোজগী মতিক-মঙাল অসিনা ঐখোয়দা লৈবাক্কী মতিক-ময়ায় অদু ঙাক-শেন্নবা লেংদনা লেপ্পগা লৈনবা তাক্লি। মহার্শি দধীচিগী কত্থোকপনা ঐখোয়দা মীওিবগী থৌগল তৌনবগী ৱাশকহল্লি। মসিগী মৈহৌরোলগী চৎনবী অসিনা ইথীল পীদুনা ঙসি লৈবাক অসিনা ইমা ভারতীবু ঙাক-শেনবনা খ্বাইদগী লৌরি। পাকিস্তান্দগী লাকপা লালহৌবশিংনা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংগী শিন্দুর মুত্থৎপীখি, ঐখোয়না ওপরেসন সিন্দুর তৌদুনা লালহৌবশিংগী লৈফম মরু ফংনা মাংহনখ্রে। ঐখোয়গী থৌনা লৈরবা জৱাশিংনা মীৎনা কুপ্পদা পাকিস্তানগী মশোং হায়দৎখ্রে। হৌজিক ঙরাংমক্তদা লৈবাক অমসুং মালেম অসিনা পাকিস্তানগী লালহৌবনা কপ-কপ্তুনা মখোয়গী ফীভম হায়থ্রে।
মরুপশিং,
মসি অনৌবা ভারতনি, করিগুম্বা মখল অমত্তগী এতোম বোমগী কিহল্লকপশিংদা কিরোইদবনি, মসি অনৌবা ভারতনি, য়ুমদা চংশিল্লক্তুনা হাৎলি।
মরুপশিং,
ঙসি দিসেম্বর 17 অসি পুৱারীগী নুমীৎ অমসুনি। ঙসিগী নুমীৎ অসিদা লৈবাক অসিনা সরদার পতেলগী হনবা লৈতবা থৌনাগী খুদম অদু উবা ফংখি। ভারতকী লান্মীনা হাইদরাবাদপু মখল কয়াগী মীওৎ-মীনৈদগী নান্থোকহল্লক্তুনা মখোয়গী হকশিং হাক-শেনবীদুনা ভারতকী মীংচৎ অমুক হন্না লৈহনখি। লৈবাক অসিগী চাওরবা মায় পাকপা অসিবু, অমদি মসিগী মায় পাকপা অদু লান্মীগী অসুক য়াম্লবা মতিক-মঙাল অসি চহী কয়া অমা হৌখ্রবা অসিবু নিংশিংবিনবা কনাসু লৈরমদে অদুবু অদোম্না ঙসি ঐঙোন্দা তাজ্ঞা অসি পীবিরে, ঐখোয়গী সরকারনা দিসেম্বর 17, সরদার পতেলগী থৌদোক, হাইদরাবাদকী থৌদোক অসিবু অমর ওইহল্লে। ঐখোয়না ভারতকী অপুনবা শক্তম অসি নুমীৎ অসিদা হাইদরাবাদ লিবরেসন দে হায়না পাংথোকপা হৌরে। অদুগা ঙসি হাইদরাবাদতা য়াম্না লেমজনিংঙাই ওইনা লিবরেসন দেগী থৌরম পাংথোক্লি। হাইদরাবাদ লিবরেসন দেনা ঐখোয়দা ইনোৎ হাপ্পীরি, ইমা ভারতীগী মতিক-মঙালদগী হেন্না চাওবা করিসু লৈতে, ঐখোয়না হিংলিবসি লৈবাক্কীদমক্তনি, ঐখোয়গী মীৎকুপ খুদিংমক ইরৈবাক্কীদমক্তা কত্থোক্কদবনি।
মরুপশিং,
লৈবাক্কীদমক্তা থৱায় থানবগী ৱাশক শক্তুনা ঐখোয়গী নিংতম লান্মীশিংনা মখোয়গী লৈজবা পুম্বা লৈবাক্কী মিংদা কত্থোক্লম্মী। মখোয় পুম্নমক্তুগী মংলান্দি ‘চাওখৎপা ভারত’ ওইহনবনি, মখোয়না পাম্লম্বদি মীনাই-নাইথাংগী য়োৎল্হিংদুবু থদত্তুনা ভারত অসি খোংজেল য়াংনা চাওখৎহনবনি। ঙসি মসিগী ইনোৎ অসিনা ভারতকী ঐখোয় করোর 140 অসিনা চাউখৎপা ভারত ওইহন্নবা ৱাশক্লি। অদুগা চাউখৎপা ভারতকী খোংচৎ অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবা য়ুম্বীদি- ভারতকী নুপীগী থৌনা, নহাশিংগী থৌনা, লাইরবা অমসুং লৌমীনি। ঙসি মফমসিগী থৌরমসিদা চাওখৎপা ভারতকী য়ুম্বী মখোং মরি অসি নৌনা পাঙ্গল হাপ্পিরি। মফমসিদা মশিং য়াম্লবা ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং লাকপিরীষ ঙসিগী থৌরমসিদা নুপীগী শক্তিগী মতাংদা য়াম্না মীৎয়েং থমখি। থৌরম অসি ধারদা পাংথোক্লি অদুবু মসিগী থৌরম অসি লৈবাকপুম্বগী লাংথোক্লিবনি, লৈবাক পুম্বদা পাংথোক্লিবনি, লৈবাক পুম্বগী ইমা-ইচে-ইচলশিংগীদমক্তা পাংথোক্লিবনি। মফম অসিগী ‘হকচাং ফবা নুপী পাঙ্গল লৈবা ইমুং’ হায়বা অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লি। দেবী ৱাগদেবীগী থৌজালনা মসিদগী হেনবা করম্বা অচৌবা থবক অমা লৈগদগে।
মরুপশিং,
লৈবাকপুম্বদা তোঙান-তোঙানবা খোংথাংদা ‘আদি সেবা পর্ব’ গী খোজ্ঞেল হান্নদগী হৌনা তানরি। ঙসি মদুগী মধ্য প্রদেশ ইদিসনসু হৌদোক্লবনি। মসিগী কেম্পেন অসি ধার য়াওনা এম.পি.গী ঐখোয়গী ত্রাইবেল কাংলুপশিংগী মখল-মখা কয়াগী প্রোজেক্তশিংগা চুমদ্রিংনা শম্নবগী থোং শারগনি।
মরুপশিং,
বিশ্বকর্ম জয়েন্তীগী নুমীৎ অসিদা ঙসি অচৌবা ইন্দস্ত্রী অমসু হৌদোক্লগনি। লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাওরবা ইন্তিগ্রেতেদ তেক্সতাইল পার্ক্কী উরেপ-উয়ুং মফম অসিদা হুল্লে। মসিগী পার্ক অসিনা ভারতকী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীদা অনৌবা ইনর্জী ফংলগনি। লৌমীনা মশাগী পোত্থোক অদুগী মতিক চাবা মমল ফংলগনি, অমসুং ঐহাক্না নুংঙাইজরিবদি শুপ্নতগী ধারদা খক্তা নত্তনা লৈবাক অসিগী লৌমী পুম্নমক্না ঙসিগী থৌরম অসিগা শম্নরি।
মরুপশিং,
মসিগী পি.এম. মিত্র পার্ক অসিদগী খ্বাইদগী য়াম্না খুদোংচাবা ফংগদবা অসি ঐখোয়গী নহাশিং, নুপীমচা মশিং কয়া থবক ফংলগনি। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অমসুং কেম্পেনশিং অসিগীদমক্তা লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমকপু য়াইপ পাওজেল পীজরি। মধ্য প্রদেশপু থোইদোক্না য়াইফ পাওজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ইমাশিং, ইচল-ইচেশিং, ঐখোয়গী নুপীশিংগী শক্তি অসি লৈবাক অসিগী চাওখৎনবগী মরুওইবা য়ুম্ফম্নি। ঐখোয় পুম্নমক্না উরে মদুদি করিগুম্বা য়ুমদা ইমানা ফজনা লৈরবদি য়ুম পুম্নমক ফজনা লৈ।
অদুবু মরুপশিং,
করিগুম্বা ইমানা মশা ঙমদবা তারবদি ইমুংগী ফীভম কোইচাই চাই। মরম অসিনা ‘মশা ফবা নুপীগী শক্তিগী ইমুং’গী কেম্পেন অসি ইমা, ইচে-ইচলশিংদা কত্থোকচরি, মখোয়গী য়াইফরবা তুংলমচৎকীদমক্তা। ঐখোয়গী পান্দমদি – নুপী অমফাওবা ই-পাও নত্রগা রিসোর্সশিং ৱাৎপনা শাথিনা নাহন্দবনি। অসিগুম্বা তুমিন্না নারকপা, খংদবনা মরম ওইদুনা তপ্না-তপ্না লুশিনখিবা, হিংবা-চংবগী লিলা হৌরকপা অনাবা কয়া কয়া অমা লৈরি। নুপীশিংদা খ্বাইদগী হেন্না খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা অসিগুম্বা অনাবশিং অসি হৌরকপদা খংদোকপগী য়াম্না মথৌ তাই। মরম অসিনা কেম্পেন অসিদগী বি.পি. ওইরো, দায়বিতিজ ওইরো, এনিমিয়া ওইরো নত্রগা কেন্সর ওইরো অসিগুম্বা শাথিবা লায়নাশিং নারকপা য়াবদগীনচিংবা পুম্নমক অসিগী চেক অপ তৌগনি। অমসুং ঐহাক্কী ইমাশিং, ইচল-ইচেশিং, লৈবাকপুম্বগী ইমাশিং, ইচল-ইচেশিংনা মতম পুম্নমক্তা ঐঙোন্দা পোৎশক কয়া অমা পীবিরি। অদোমগী য়াইপ-থৌজালনা ঐহাক্কী খ্বাইদগী চাওবা ঙাক-শেনবিনবা কবচনি। লৈবাক অসিগী ইমাশিং, ইচল-ইচে করোর-করোরনা ঐঙোন্দা থোইদোক হেন্দোক্না য়াইফ-থৌজাল পীবিদুনা লাক্লি। অদুবু ইমাশিং, ইচল-ইচেশিং, ঙসি সেপ্তেম্বর 17, বিশ্বকর্ম জয়েন্তী অসিদা ঐহাক্না অদোমদগী করিগুম্বা খরা নিজগে। ইমাশিং, ইচল-ইচেশিংনা ঐঙোন্দা হায়বিয়ু? অদোম্না পীবিগদৌরিব্রা নত্রগা পীবিরোইদৌরিবরা? খুৎ থঙ্গৎলগা হায়বিয়ু, ৱাহ মী খুদিংমক্না খুৎ থাঙ্গৎপীরে। ঐহাক্না অদোমদা করিগুম্বা অমত্তা চিংনদনা কেম্পশিংদা চৎলগা শোয়দনা চেক তৌবিনবা নিজরি। নচানুপা অমা ওইনা, নবুং-নৌপ্বা অমা ওইনা ঐহাক্না অদোমদগী সিমখক্তংদি নিজবা য়াইদনা? ঐহাক্না অদোমদা হায়জরিবদি অসিগুম্বা হেল্থ কেম্পশিংদা, অসিগুম্বা চেক-অপশিংগীদমক্তা অতাংবা চেক অপ ওইজরগসু অদোম্না শেল অমত্তা পীগদবা নত্তে। ফী অমত্তা পীগদবা নত্তে। চেক-অপখক্তা লেম্না তৌগদবা নত্তে হীদাকশিংসু লেম্না পীগদৌরিবনি। অদোম্না খ্বাইদগী হেন্না হকচাং ফবনা সরকারগী শেঙ্গাদগী হেনবা নত্তে, মসিগী শেঙ্গাও অসি অদোমগীদমক্তনি, ইমাশিং, ইচল-ইচেশিংগীদমক্তনি। অদুগা মখা তাবা লায়েংবদনা আয়ুষমান কার্দকী ঙাক-শেনবগী কবচনা অদোমদা কান্নবা য়াম্না পীগনি।
মসিগী কেম্পেন অসি ঙসিদগী হৌরগা ওক্তোবর 2 বিজয়াদশমীফাওবা মায় পাক্নবগীদমক্তা ৱাশকপগা লোয়ননা চয়োল 2 ফাওবা চত্থগনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না লৈবাকসিগী ইমাশিং, ইচল-ইচেশিং ইচাশিংদা এপীল তৌজরি, অদোম ইমুং-মনুংগীদমক্তা মতমপুম্বদা খল্লি। মতম খরদং ওইরসু অদোমগী ইশা ফনবগী মতম কায়থোকপীয়ু। অদোম য়াম্না য়াম্না কেম্পশিংদা চৎপীয়ু, কেম্প লাখ কয়া তৌগদৌরিবনি। ঙসিসু মীওই কয়া-কয়া মাংজৌননা কেম্প মনুংদা মশা চেক-অপ তৌবা হৌনখ্রে। অদোমগী মফমদুগী অতৈ নুপীশিংদসু অদোম্না পাও অসি শোয়দনা হায়বিয়ু। অদুগা ইমাশিং, ইচল-ইচেশিং খুদিংমক্তা অদোমগী মৌদিজী ধারদা লাক্লম্মী, অদোমগী নচানুপা ধারদা লাক্লম্মী, অদোমগী ইবুং ধারদা লাক্লম্মী হায়না অদুগা মহাক্না লাক্লগা ঐখোয়দা চেক-অপ তৌনবা হায়রম্মী হায়না। ময়াম লোয়নমক্তা শোয়দনা হায়বিয়ু। ইমা অমত্তা চিত্থদনবা, ইচানুপী অমত্তা চিত্থদনবা ৱাশক্কদবনি।
মরুপশিং,
ইমাশিং, ইচল-ইচেশিংগী হকচাং ফবনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরুওইবা থবক্নি। মীরোনবী নুপীশিং অমসুং ইচানুপীশিং মতিক চানা মচি ওইহন্নবগীদমক্তসু ঐখোয়গী সরকারনা মিশন মোদতা থবক তৌরি। ঙসিদগী ঐখোয়না তরানিপালশুবা নেস্নেল ন্যুত্রিসন মন্থ হৌদোক্লগনি। চাওখৎলবা ভারত্তা ঐখোয়না মমাগী শিবগী চাং অমসুং অঙাংশিংগী শিবগী চাংসু হন্থবা য়াবা হন্থহনগনি। মসিগী পান্দম অসিদা ঐখোয়না 2017 দা প্রধানমন্ত্রী মাতৃ বন্দনা য়োজনা হৌদোকখি। মসিগী য়োজনা অসিদা অহানবা ইচা ফংবদা লুপা লিশিং মঙা অদুগা অনিশুবা ইচানুপী ফংবদনা লুপা লিশিং তরুক বেঙ্ক একাওন্তা হাপ্তুনা পীরি। হৌজিক ফাওবদা মীরোনবী করোর মরি মখায়রোমদা মাতৃ বন্দনা য়োজনাগী কান্নবা ফংহনখ্রে। অদুগা করোর লিশিং 19 রোমদগী হেন্না, মীওই খরদি মসিগী ফিগর অসি করিনো হায়বা খংলমদবা য়াই। করোর লিশিং 19 দগী হেনবা শেনফম অসি ঐহাক্কী ইমাশিং, ইচল-ইচেশিংগী বেঙ্ক একাওন্তা য়ৌখ্রে। ঙসিসু ক্লিক অমখক নম্বদা মীরোনবী মমাদা হৌজিক ঐহাক্না ক্লিক অমখক নম্বদা লুপা লাখ 15 দগী হেনবদা থাখ্রবনি। লুপা করোর 450 দগী হেন্না ঙসি ধারগী লম অসিদগী মখোয়গী একাউন্তা দিপোজিৎ তৌখ্রবনি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐহাক্না মধ্য প্রদেশকী লমদম অসিদগী অতোপ্পা কেম্পেন অমা নৈনবা পাম্মি। ময়াম্না খঙনরে, সিক্কল সেল এনেমিয়া অসি ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী মফমশিংদা অচৌবা খুদোংচাদবা অমা ওইরি। ঐখোয়গী সরকারনা ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিংবু লাইচৎ অসিদগী ঙাকথোক্নবা নেস্নেল মিসন অমা পায়খৎলি। ঐখোয়না মিসন অসি 2023দা মধ্য প্রদেশকী শাহদোলদগী হৌদোকখি। ঐখোয়না অহানবা সিক্কল সেল স্ক্রিনিং কার্দ অসি শাহদোলদা য়েন্থোকখি। অমসুং ঙসি, সিক্কল সেল স্ক্রিনিং কার্দ মিলিয়ন 10শুবা (করোর 1) অসি মধ্য প্রদেশতা য়েন্থোকখ্রে। হৌজিক্তি স্তেজতা লাকখিবা মচানুপী অদুদা পীখিবা কার্দ অসি মিলিয়ন 10শুবা কার্দনি, অমসুং ঐহাক্না মধ্য প্রদেশকী মরমদা ঙাংলি। হৌজিক ফাওবদা, কেম্পেন অসিগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংনা মীওই করোর 5 হেন্না স্ক্রিনিং তৌখ্রে। সিক্কল সেল স্ক্রিনিংনা ঐখোয়গী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা মীওই মিলিয়ন কয়াগী পুন্সি কনবা ঙমখ্রে, অমসুং মসিগী মতাংদা ময়ামনা মসি খঙলমদবসু য়াই।
মরুপশিং,
ঐখোয়না চত্থরিবা থবক অসিনা লাক্কদৌরিবা মীরোনগীদমক অচৌবা থৌজাল অমা ওইগনি। ঙসিদি ঐখোয়না পোক্ত্রিবা মীওইশিংগীদমক থবক তৌরি, মরমদি ঙসিগী জেনরেসন অসি হকচাং ফনা লৈরবদি, তুংগী অঙাংশিংগী হকচাং ফনা লৈবা ঙমহনগনি। ঐহাক্না মরু ওইনা ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী মমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংদা সিক্কল সেল এনেমিয়াগীদমক মখোয় মশাবু তেস্ত তৌথোক্নবা হায়জরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী পুন্সিদা হেন্না লাইথোকহন্নবা অমসুং মখোয়গী অৱাবা হন্থহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানগী মখাদা শঙ্গাখিবা তোইলেৎ মিলিয়ন কয়া, উজ্জ্বলা য়োজনাগী খুত্থাংদা লেম্না পীখিবা গ্যাস কনেক্সন মিলিয়ন কয়া, য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং ফংহন্নবা জল জীবন মিসন, অমসুং লুপা লাখ 5 ফাওবগী লেম্না লায়েংনবা আয়ুশ্মান য়োজনা অসিনা ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী পুন্সিদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহল্লি অমসুং মখোয়গী হকশেল ফগৎহল্লি। অদোমগী ইমুং-মনুংদসু ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিং লৈরি। ঐহাক্না ইচিল-ইনাওশিংদসু ঐহাকপু মতেং পাংনবা অমসুং অদোমগী ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী হকশেল য়েংশিন্নবা হায়জনীংই।
মরুপশিং,
পি.এম. গরীব কল্যান অন্ন য়োজনাগী মশিং অদু মালেম পুম্বগী মীওইশিংনা তাবা মতমদা, মশিং অদু অদুক্কী মতিক ৱাংবনা অঙাকপা পোকই। মরুপশিং, কোরোনাগী অৱাবা মতমসিদা লায়রবা মমা অমগী য়ুমদা লেম্না রেশন পীনবগী স্কিম অসিনা লৈরং মৈ মুৎহনখিদে। স্কিম অসিগী মখাদা ঙসিসু লেম্না চেং-হৱাই পীরি। পি.এম. আৱাস য়োজনাগী মখাদা পীরিবা য়ুম করোর কয়া অসিদা অয়াম্বদি নুপীশিংগী মিংদা লৈরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা ঐখোয়গী ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপীশিংবু শেন্মিৎলোনগী লমদা মপাঙ্গল কনখৎহনবদা অকনবা মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়গী ইচিল-ইনাও করোর কয়া মুদ্রা য়োজনাগী খুত্থাংদা লোন লৌদুনা অনৌবা ললোন-ইতিক অমসুং অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা খুঙ্গংগী ইচে-ইচল, ইমা অমসুং ইচানুপী করোর অহুম, ইচে-ইচল করোর অহুম, লাখপতি দিদি ওইহন্নবা কেম্পেন অমা চংশিল্লি। অমসুং ঐহাক্না চাউথোকচবা পোকচৈ মদুদি মসিগী কেম্পেন অসিনা মাইপাকখিবনা মরম ওইদুনা, অতেনবা মতমগী মনুংদা, ইচে-ইচল করোর অনি লাখপতি দিদী ওইখ্রে। ঐখোয়না নুপীশিংবু বেঙ্ক সখী অমসুং দ্রোন দিদি ওইহন্দুনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগী ময়াইদা পুশিল্লি। নুপীশিংনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপকী খুত্থাংদা অনৌবা রিভোলুসন অমা পুরক্লি।
ইচিল-ইনাওশিং,
হৌখিবা চহি 11 অসিদা, লায়রবশিংগী য়াইফনবা, লায়রবশিংদা মতেং পাংনবা, অমসুং মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহনবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী খ্বাইদগী মরুওইবা থবকশিংনি। ঐখোয়না থাজৈ মদুদি লৈবাক অসিগী লায়রবশিংনা লায়রবদগী থোরকপা অমসুং খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিল্লকপা মতমদা লৈবাক অসিনা চাউখৎপা ঙমগনি। অমসুং লায়রবশিংদা মতেং পাংবা অসি লেম্না মাংদে হায়বা ঐখোয়না উখি। করিগুম্বা লায়রবা মীওই অমনা মতেং খরা ফংলবদি, তেংবাং খরা ফংলবদি, মহাক্না মহাক্কী কন্না হোৎনদুনা সমুদ্র লান্থোক্নবগী থৌনা লৈ। ঐহাক্না লায়রবশিংগী ইথিল অমসুং ৱাখল্লোনশিং অসি ইশানা থেংনখি। মরম অদুনা, লায়রবশিংগী অৱা-অনা অসি ঐহাক্কী ইশাগী অৱা-অনা ওইনা লৌই। লায়রবশিংদা মতেং পাংবা অসি ঐহাক্কী পুন্সিগী খ্বাইদগী চাউবা পান্দমনি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা লেপ্পা লৈতনা লায়রবশিংবু মরুওইনা লৌদুনা থৌরাংশিং শেম্লি অমসুং পায়খৎলি।
মরুপশিং,
থবক অসি লেপ্পা লৈতনা, থাজবা অমসুং অশেংবা থম্মোয়গা লোয়ননা পাংথোক্তুনা, ঐখোয়গী পোলিসীশিংগী মহৈশিং ঙসি মালেমদা উহনবা ঙম্লে। হৌখিবা চহি 11 অসিদা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখিবশিং অমসুং কন্না হোৎনখিবশিংগী মতুং ইন্না ঙসি লৈবাক অসিগী মীওই করোর 25না লায়রবদগী থোরকপা ঙমহনখিবা অসিদা মফম অসিদা লৈরিবা মীওই খুদিংমক চাউথোকচবা পোক্কনি। ঐখোয়গী খুন্নাই পুম্নমক্না অনৌবা থাজবা অমা ফংলে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারগী হোৎনরিবশিং অসি স্কিমশিং খক্তা নত্তে, মখোয় অসি লায়রবশিংগী মমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবা মোদীগী গেরেন্তীনি। লায়রবশিংগী মায়কৈদা হরাওবা পীনবা, মমা অমসুং ইচে-ইচলশিংগী ইকাই খুম্নবা ঙাক্নবা, মসি ঐগী অচেৎপা ৱারেপনি।
মরুপশিং,
মধ্য প্রদেশতা মহেশ্বরী তেক্সতাইলগী অরিবা চৎনবী লৈ। দেবী অহিল্যাবাই হোলকরনা মহেশ্বরী শারীদা অনৌবা মায়োল অমা পীখি। অথুবা মতমদা, ঐখোয়না অহিল্যাবাই হোলকরগী 300শুবা মপোক কুমওন পাংথোকখি। হৌজিক ধারদা পি.এম. মিত্র পার্ক্কী খুত্থাংদা ঐখোয়না দেবী অহিল্যাবাইগী লেগেসী অসি মখা তানা চৎথরি। পি.এম. মিত্র পার্ক অসিনা কতন অমসুং সিল্ককুম্বা ৱিভিং মেতরিএলশিং অসি খুদক্তা ফংহনগনি। ক্বালিতী চেকশিং অসি হেন্না লায়থোকহল্লগনি। কৈথেল ফংবা হেনগৎলগনি। স্পিনিং অসি মফম অসিদা পাংথোক্কনি, দিজাইন অসি মফম অসিদা পাংথোক্কনি, প্রোসেসিং অসি মফম অসিদা পাংথোক্কনি, অমসুং এক্সপোর্ত অসি মফম অসিদগী পাংথোক্কনি। মসিনা তাক্লিবদি মালেমগী কৈথেলদা ঐহাক্কী মায় পাকপা অসিসু মঙাল ফংলগনি। মসিনা তাক্লিবদি হৌজিক্তি তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীগী ভেল্যু চেন পুম্নমক মফম অমখক্তদা ফংলগনি। ঐখোয়গী সরকারনা তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীগীদমক্তা থবক পায়খৎলিবা 5F ভিজন, 5F, অহানবদা ফার্ম, অনিশুবদা ফাইবর, অহুমশুবদা ফেক্তরী, মরিশুবদা ফেশন, অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ফার্মদগী ফাইবর, ফাইবরদগী ফেক্তরী, ফেক্তরীদগী ফেশন, অমসুং ফেশনদগী ফোরেন ফাওবগী খোঙচৎ অসি য়াম্না থুনা অমসুং লায়বা ওইহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না তাই মদুদি চাউরাক্না একর 1,300গী লম অসি ধারগী পি.এম. মিত্র পার্ক অসিদা য়ুনিৎ 80 হেনবদা এলোৎ তৌখ্রে। মসিনা তাক্লিবদি দরকার ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ফেক্তরী শাবগী থবক অনিমক অমগা অমগা চৎমিন্নগনি। মসিগী পার্ক অসিদা অনৌবা থবক লাখ 3গী খুদোংচাবা পীগনি। অমসুং মসিনা লোজিতিক্সকী মমলদা অচৌবা শাফু অমা পীগনি। পি.এম. মিত্র পার্ক অসিনা পোৎলমশিং পুথোক পুশিন তৌবগী মমল হন্থহল্লগনি, পোৎথোক পুথোক পুথোকপগী মমল হন্থহল্লগনি অমসুং ঐখোয়গী পোৎথোকশিং অসি মালেমগী থাক্তা হেন্না চাংদম্নবা ঙমহল্লগনি। মরম অদুনা, ঐহাক্না এম.পি.গী মীয়াম, মরু ওইনা ঐহাক্কী লৌমী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ঐহাক্কী নহা ওইরিবা নুপাশিং অমসুং নুপীশিংবু পি.এম. মিত্র পার্ক্কীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা পি.এম. মিত্র পার্ক 6 হেন্না শেমগৎকনি।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক শিনবা থুংনা বিশ্বকর্মা পুজা পাংথোক্লি। মসি পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনাগী মায়পাকপগী থৌরম অমসুনি। ঐহাক্না লৈবাক শিনবা থুংবদগী ঐহাক্কী বিশ্বকর্মাগী ইচিল-ইনাওশিং, উ শুবা মীওইশিং, য়োৎ শুবা মীওইশিং, সনা শাবশিং, চফু শাবশিং, উ শুবা মীওইশিং, চেক শুবশিং, কোরি অমদি শেঞ্জেংগী পোৎ শাবশিং অমসুং মখোয়গী খুৎ-শাগী হৈ-শিংবশিংনা অঙকপা পোৎ পুথোক্লিবা মীওইশিং য়াওনা অসিগুম্বা মীওই কয়াবু অখন্ননা থাগৎপা ফোংদোকচরি। মেক ইন ইন্দিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা মপাঙ্গলদি অদোমনি। খুঙ্গং অমা ওইরো নত্রগা শহর অমা ওইরো, নুমিৎ খুদিংগী মথৌ তাবশিং অসি অদোমগী পোৎথোকশিং অমসুং অদোমগী আর্তকী খুত্থাংদা মপুং ফাহনরি। পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনা অসিনা অতেনবা মতমগী মনুংদা আর্তিসান অমসুং ক্রেফমেন লাখ 30 হেনবদা মতেং পাংলিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। স্কিম অসিগী খুত্থাংদা মখোয়না স্কিল ত্রেনিং ফংখি অমসুং দিজিতেল মার্কেতিং অমসুং মোদর্ন তুলশিংগা শম্নখি। বিশ্বকর্মা মরুপশিংদগী লাখ 6 হেনবদা অনৌবা খুৎলায়শিং পীরক্লে। হৌজিক ফাওবদা, লুপা করোর লিশিং মরি হেনবগী লোনশিং বিশ্বকর্মাগী ইচিল-ইনাওশিংদা ফংহনখ্রে।
মরুপশিং,
পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনা অসিনা খুন্নাইগী মীওই কাংলুপ অমবু কান্নবা ফংহনখ্রে। ঐখোয়গী লায়রব বিশ্বকর্মাগী ইচিল-ইনাওশিং অসি স্কিল লৈরম্মি, অদুবু মমাংগী সরকারশিংনা মখোয়গী স্কিলশিংবু চাউখৎহন্নবা, মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা থৌরাং অমত্তা পায়খৎখিদে। ঐখোয়না মখোয়গী তেলেন্তশিংবু মখোয়গী প্রোগ্রেসকীদমক শীজিন্ননবগী লম্বীশিং হাংদোকখি। মরম অসিনা ঐনা হায়রি - শোত্থরদবা মীওইশিং অসি ঐখোয়গী প্রাইওরিতীনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ধার অসি ইকাই খুম্নরবা কুশভাউ থাকরেগী পোক্নফমসু ওইরি। মহাক্না মহাক্কী পুন্সি অসি লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা খুন্নাইগীদমক কৎথোকখি। ঙসি ঐহাক্না মহাকপু ইকায়খুম্নবা উৎচরি। নেসন ফার্স্ত হায়বগী ৱাখল্লোন অসিনা লৈবাক অসিবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবগী ইথিল পীরি।
মরুপশিং,
মসি কুমহৈগী মতমনি, অমসুং মসিগী মতমসিদা অদোম্না স্বদেশীগী মন্ত্র অসি লেপ্তনা হঞ্জিন-হঞ্জিন পাংথোক্কদবনি, অদোম্না মসিবু অদোমগী পুন্সিদা য়াওহনগদবনি। ময়াম পুম্নমক্তা ঐহাক্না হায়জরি, লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140দা ঐহাক্না হায়জরি, অদোম্না করিগুম্বা পোৎশক অমা লৈরবদি মদু লৈবাক অসিদা শাবা ওইগদবনি। নহাক্না করিগুম্বা অমা লৈরবদি মদুদা ভারত মচাগী হুমাং মমল য়াওগদবনি। অদোম্না করিগুম্বা অমত্তা লৈরবসু, মদুদা ঐগী ভারতকী লৈহাউগী লৈনম চেনগদবনি। অমসুং ঙসি ঐহাক্না ঐহাক্কী ললোন-ইতিক তৌরিবা ইচিল-ইনাওশিংদা হায়জবা পাম্মি মদুদি, লৈবাক অসিগীদমক্তা ঐহাকপু মতেং পাংবীয়ু, লৈবাক অসিগীদমক্তা ঐহাকপু মতেং পাংবীয়ু, অমসুং লৈবাক অসিগীদমক্তা অদোমগী মতেং ঐহাক্না পাম্মি, মরমদি ঐহাক্না 2047 ফাওবদা ভারতপু চাউখৎপা ওইহন্নবা হোৎনগনি। অমসুং মদুগী লম্বীদি মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারতকী খুত্থাংদা ওইগনি। মরম অদুনা, ঐহাক্কী স্মোল অমসুং মীদিয়ম ইন্দস্ত্রীগী ইচিল-ইনাওশিং, অদোম্না য়োল্লিবা পোৎলম খুদিংমক ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা শাজবা ওইগদবনি। মহাত্মা গান্ধীনা স্বদেশীবু নীংতম্বগী মেদিয়ম অমা ওইহনখি। হৌজিক ঐখোয়না স্বদেশীবু চাউখৎলবা ভারতকী য়ুম্ফম ওইহনগদবনি। অমসুং মসি করম্না ওইগদৌরিবনো? ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা শেম্বা পুম্নমকপু ঐখোয়না চাউথোকচবা পোক্লবা মতমদা ওইথোক্কনি। ঐখোয়না লৈরিবা খ্বাইদগী পীকপা পোৎশক - অঙাংশিংগীদমক্তা শান্নপোৎশিং, দিৱালীগী মীতমশিং, ঐখোয়গী য়ুম লৈতেংনবা পোৎশকশিং, নৎত্রগা মোবাইল ফোন, তি.ভি. নৎত্রগা ফ্রীজগুম্বা অচৌবা পোৎশক অমা হেক্তা ঐখোয়না অহানবদা মদু ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা শাব্রা হায়বা অদু য়েংবা তাই। মসিদা ঐগী লৈবাক্কী মীওইশিংগী হুমাং মমল য়াওব্রা? মরমদি, ঐখোয়না স্বদেশী লৈরবা মতমদা, ঐখোয়গী শেল অসি লৈবাক অসিদা লৈগনি। ঐখোয়গী শেল অসি মপাল লমদা চৎপদগী কনবা ঙম্লে। শেল অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক অমুক্কা হন্না শিজিন্নরি। শেনফম অসিদগী লম্বী-থোং শাবা, খুঙ্গংগী স্কুলশিং শাবা, লাইরবশিংগী মমাশিংবু মতেং পাংবা, প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিং শাবা, শেনফম অসিমক লায়রবশিংগী য়াইফনবা স্কিমশিংদা শীজিন্নৈ অমসুং অদোমদা য়ৌরকই। ঐহাক্কী মিদল ক্লাসকী ইচিল-ইনাওশিং, ঐহাক্কী মিদল ক্লাসকী নহারোলশিংগী মঙলানশিং অদু মঙফাওনহন্নবা শেল য়াম্না চংই। অমসুং ঐখোয়না মসি অপীকপা থবকশিং অসি তৌদুনা পাংথোকপা ঙম্মী। ঐখোয়না মথৌ তারিবা পোৎলমশিং অসি লৈবাক অসিদা পুথোকপা মতমদা, মসিদগী ফংলিবা থবকশিং অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীয়ামদা কান্নহল্লি।
মরম অদুনা, হৌজিক্তি নভরাত্রীগী অহানবা নুমিৎ, সেপ্তেম্বর 22দগী জি.এস.তি.গী মমল হন্থরকপা অসি থবক ওইনা পাংথোকপা হৌরগনি। ঐখোয়না মসিগী খুদোংচাবা লৌদুনা লমদমসিগী পোত্থোকশিং খক্তমক য়োনবা তাই। ঐখোয়না মন্ত্র অমা নীংশিংগদবনি, অমসুং মসি দুকান খুদিংমক্তা ইবা পাম্মি, রাজ্য সরকারদা কেম্পেন অমা চত্থনবা ঐহাক্না হায়গনি। দুকান খুদিংমক্তা বোর্দ অমা থেৎকদবনি, চাউথোকচবা ফাওদুনা হায়গদবনি “মসি স্বদেশীনি! ময়াম পুম্নমক্না ঐগা লোয়ননা হায়গদ্রা? ময়াম পুম্নমক্না ঐগা লোয়ননা হায়গদ্রা? ঐনা হায়গনি, " চাউথোকচবা লোয়ননা হায়বিয়ু", ময়াম্না হায়গনি, "য়েহ স্বদেশী হে।" চাউথোকচবা লোয়ননা হায়বিয়ু, "য়েহ স্বদেশী হে।" চাউথোকচবা লোয়ননা হায়বিয়ু, "য়েহ স্বদেশী হে।" চাউথোকচবা লোয়ননা হায়বিয়ু, "য়েহ স্বদেশী হে।" চাউথোকচবা লোয়ননা হায়বিয়ু, "য়েহ স্বদেশী হে।" চাউথোকচবা লোয়ননা হায়বিয়ু, "য়েহ স্বদেশী হে।"
মরুপশিং,
ৱাফম অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না ময়ামগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অমসুং মসিদা ঐহাক্কী ৱারোল পীবা অসি লোইশিনজরি। হায়বীয়ু:
ভারত মাতা কী জয়।
ভারত মাতা কী জয়।
ভারত মাতা কী জয়।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবা মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখিবনি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of development works in Dhar, Madhya Pradesh
17 SEP 2025 4:18PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Narmada Maiya ki Jai! Narmada Maiya ki Jai! Narmada Maiya ki Jai!
Governor of Madhya Pradesh Mangubhai Patel Ji, the popular Chief Minister of this state, Mr. Mohan Yadav ji, my colleague at the Centre, sister Savitri Thakur ji, all the Union Ministers, Governors of the states, Chief Ministers of the states who are becoming a part of this program from every corner of the country, all other dignitaries present on the stage and my dear brothers and sisters of the country!
I bow at the feet of Vagdevi, the goddess of knowledge and mother of Dhar Bhojshala. Today is the birth anniversary of Lord Vishwakarma, the god of skill and construction. I bow to Lord Vishwakarma. Today, on the occasion of Vishwakarma Jayanti, I respectfully salute crores of brothers and sisters who are engaged in nation building with their skills.
Friends,
This land of Dhar has always been a land of valour, a land of inspiration. The valour of Maharaja Bhoj...perhaps we either do not hear it there or do not see it. No matter how far you are, I understand what is in your heart. If the technicians here can help them in any way, they should do so, otherwise these are people from Madhya Pradesh, they are very disciplined. Even if there is inconvenience, Madhya Pradesh has always had the nature of tolerance, and I am seeing it here too.
Friends,
The bravery of Maharaja Bhoj teaches us to stand firm to protect national pride. The sacrifice of Maharishi Dadhichi gives us the resolve to serve humanity. Taking inspiration from this legacy, today the country gives top priority to the security of Mother India. The terrorists who came from Pakistan had destroyed the sindoor of our sisters and daughters; we have destroyed the terrorist hideouts by conducting Operation Sindoor. Our brave soldiers brought Pakistan to its knees in the blink of an eye. Just yesterday, the nation and the world witnessed another Pakistani terrorist tearfully recount his ordeal.
Friends,
This is the new India, it is not afraid of anyone's nuclear threats, this is the new India, it enters the house and kills.
Friends,
Today, September 17th, marks another historic occasion. On this day, the nation witnessed an example of the steely resolve of Sardar Patel. The Indian Army restored the pride of India by liberating Hyderabad from many atrocities and protecting its rights. Many decades have passed since this great achievement of the country, and that achievement, this great bravery of the army, no one was there to remember it, but you gave me the opportunity, our government has immortalized 17th September, Sardar Patel, the incident of Hyderabad. We have begun celebrating this day, a symbol of India's unity, as Hyderabad Liberation Day. And today, Liberation Day is being celebrated with great pomp in Hyderabad. Hyderabad Liberation Day inspires us, nothing is greater than the honour and glory of Mother India, if we live then it should be for the country, every moment of our lives should be dedicated to the country.
Friends,
Our freedom fighters, vowing to die for the nation, dedicated everything to the nation. Their dream was a "developed India," a dream they saw as a nation that would break free from the shackles of slavery and move forward at a rapid pace. Today, with this inspiration, we 140 crore people of India have resolved to make India developed. And the four most important pillars of this journey towards developed India are – India's women power, youth power, poor and farmers. Today, in this program, work has been done to give new strength to these four pillars of developed India. A large number of my mothers, sisters and daughters have come here. Women's empowerment has been given great attention in today's event. This program is taking place in Dhar, but it is for the entire country, for the entire nation, for the mothers and sisters of the entire nation. A grand campaign of 'Healthy Women-Empowered Family' (‘स्वस्थ नारी-सशक्त परिवार’) is starting from here. With the blessings of Goddess Vagdevi, what greater work than this could be accomplished?
Friends,
The echo of 'Aadi Seva Parva' is already being heard in different phases across the country. Its Madhya Pradesh edition also begins today. This campaign will serve as a bridge connecting our tribal communities in Madhya Pradesh, including Dhar, directly to various schemes.
Friends,
A major industrial initiative is also set to take place today, on the occasion of Vishwakarma Jayanti. The foundation stone for the country's largest integrated textile park has been laid here. This park will give new energy to India's textile industry. Farmers will receive fair prices for their produce, and I'm delighted to see that not only here in Dhar, but millions of farmers across the country are currently associated with this program.
Friends,
The biggest benefit from this PM Mitra Park, this Textile Park will be that our young men and women will get employment in large numbers. I congratulate all my countrymen for these projects and campaigns. I extend special congratulations to Madhya Pradesh.
Friends,
Our mothers and sisters, our women power are the main basis of the nation's progress. We all see that if the mother is well at home, then the entire house is well.
But friends,
If a mother falls ill, the entire family system collapses. Therefore, the "Healthy Women - Empowered Family" campaign is dedicated to mothers and sisters, for their bright future. Our aim is that not a single woman should fall victim to a serious illness due to lack of information or resources. There are many diseases that come silently and, due to lack of detection, gradually become very serious, and a game of life and death begins. It is very important to detect such diseases, which pose the greatest risk to women, in their early stages. Therefore, under this campaign, whether it's blood pressure, diabetes, anemia, tuberculosis, or the possibility of a serious disease like cancer, all will be tested. And my mothers and sisters, my mothers and sisters across the country, you have always given me so much. Your blessings are my greatest shield. Crores of mothers and sisters of the country have been showering their blessings on me in abundance. But mothers and sisters, today, on September 17th, Vishwakarma Jayanti, I have come to ask you for something. I have come to ask something from mothers and sisters across the country. Mothers and sisters, please tell me? Will you give it to me or not? Please raise your hands and tell me. Wow, everyone's hands are being raised. I urge you to go to these camps without any hesitation and get yourself tested. As a son, as a brother, I can at least ask this much from you, right? All I have to say to you is, at these health camps, no matter how expensive the tests are, you won't have to pay a single penny. There will be no fees. The tests will be free, and not only that, but the medicines will be free too. The government treasury is no more valuable than your good health. This treasury is for you, for your mothers and sisters. And the protective shield of the Ayushman card will be very useful to you in further treatment.
This campaign, starting today, will run for two weeks until Vijayadashami, October 2nd, with the resolve to be victorious. I would once again like to appeal to the mothers, sisters and daughters across the country, you are always worried about your family. Take some time out for your health too. You should visit these camps in as many numbers as possible; lakhs of camps are about to be set up. Even today, people have already started getting themselves tested at a few camps. Be sure to share this information with other women in your area. And tell every mother and sister that our Modi ji had come to Dhar, our son had come to Dhar, our brother had come to Dhar, and he had come and asked us to get tested. Please tell everyone. We have to take a pledge that no mother should be left behind, no daughter should be left behind.
Friends,
The health of mothers, sisters, and daughters is our priority. Our government is also working in mission mode to ensure proper nutrition for pregnant women and daughters. Today, we are beginning the eighth National Nutrition Month. In a developing India, we have to reduce maternal mortality and infant mortality rates as much as possible. For this very purpose, we launched the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana in 2017. Under this scheme, five thousand rupees are deposited directly into the bank account for the birth of the first child and six thousand rupees for the birth of the second daughter. So far, four and a half crore pregnant mothers have benefited from the Matru Vandana Yojana. And so far, more than 19 thousand crore rupees have been spent. Some people may not even understand what this figure means. More than Rs 19 thousand crore has reached the bank accounts of my mothers and sisters. Even today, with just one click, help has been sent to more than 15 lakh pregnant mothers, just as I clicked here. More than 450 crore rupees have been deposited into their accounts today, right from the land of Dhar.
Friends,
Today, I want to discuss another campaign from the land of Madhya Pradesh. As you know, sickle cell anemia is a major crisis in our tribal areas. Our government is running a national mission to protect our tribal brothers and sisters from this disease. We launched this mission in 2023 from Shahdol in Madhya Pradesh. It was in Shahdol that we distributed the first sickle cell screening card. And today, the 10 millionth (1 Crore) sickle cell screening card was distributed in Madhya Pradesh. The card given to the daughter who just came on stage was the 10 millionth card, and I'm talking about Madhya Pradesh. Till now, more than 5 crore people have been screened across the country under this campaign. Sickle cell screening has saved the lives of millions of people in our tribal communities, and many may not be aware of this.
Friends,
The work we are pursuing is going to be a great blessing for the generations to come. Today we are working for those who have not even been born yet, because if today's generation becomes healthy, then it will guarantee the health of their children in the future. I would especially request our tribal mothers and sisters to get themselves tested for sickle cell anemia.
Friends,
My constant endeavor has been to make the lives of mothers and sisters easier and to ease their difficulties. The millions of toilets built under the Swachh Bharat Abhiyan, the millions of free gas connections provided through the Ujjwala Yojana, the Jal Jeevan Mission to provide water to every household, and the Ayushman Yojana, which provides free treatment up to Rs 5 lakh, have all eased the difficulties in the lives of mothers and sisters and improved their health. And while there are so many brothers here, you too have mothers, sisters, and daughters in your families. I would also like to ask the brothers to support me and ensure that the health of your mothers, sisters, and daughters is checked.
Friends,
PM Garib Kalyan Anna Yojana, when people around the world hear its figures, of Garib Kalyan Anna Yojana, their eyes remain wide open, such a huge number. Friends, the free ration scheme did not let the stove in the house of a poor mother go out during the difficult times of Corona. Free food grains are still being distributed under this scheme today. Even under the PM Awas Yojana, most of the crores of houses given are in the name of women.
Friends,
Our government also puts a lot of emphasis on economically empowering our sisters and daughters. Crores of our sisters are starting new businesses and setting up new industries by taking loans through Mudra Yojana.
Friends,
Our government is engaged in the campaign of making 3 crore rural sisters, mothers and sisters living in villages, 3 crore sisters, Lakhpati Didi. And I can say with great pride that due to the success achieved in this campaign, in such a short time, almost two crore sisters have become Lakhpati Didi. We are bringing women to the centre of the rural economy by making them Bank Sakhis and Drone Didis. Women are bringing about a new revolution through self-help groups.
Brothers-sisters,
For the past 11 years, the welfare of the poor, service to the poor, and improving their lives have been our government's top priorities. We believe that the country will progress only when the poor of the country come out of poverty and move forward at a fast pace. And we have seen that serving the poor never goes in vain. If a poor person gets just a little support, a little help, he has the courage to cross the ocean with his hard work. I have personally experienced these emotions and feelings of the poor. Therefore, the suffering of the poor is my own suffering. Serving the poor is the biggest objective of my life. Therefore, our government is constantly formulating and implementing plans with the poor at its core.
Friends,
By doing this work consistently, with dedication and with a pure heart, the results of our policies are visible to the world today. Every person sitting here will be proud that due to the continuous efforts and hard work of the last 11 years, today 25 crore people of the country have come out of poverty. Our entire society has gained new confidence.
Friends,
All these efforts of our government are not just schemes, they are Modi's guarantee to transform the lives of poor mothers, sisters, and daughters. To bring a smile on the face of the poor, to protect the dignity of mothers and sisters, this is my worship, this is my vow.
Friends,
Madhya Pradesh has a long tradition of Maheshwari textiles. Devi Ahilyabai Holkar gave a new dimension to Maheshwari saree. Recently, we celebrated Ahilyabai Holkar's 300th birth anniversary. Now through PM Mitra Park in Dhar, in a way we are carrying forward the legacy of Devi Ahilyabai. The PM Mitra Park will make weaving materials, such as cotton and silk, readily available. Quality checks will be easier. Market access will increase. Spinning will take place here, designing will take place here, processing will take place here, and exports will take place from here. This means my edge will also shine in the global market. This means that now the entire value chain of the textile industry will be available at one place. The 5F vision on which our government is working for the textile industry, 5F, first is farm, second is fibre, third is factory, fourth is fashion, and hence the journey from farm to fibre, fibre to factory, factory to fashion, and fashion to foreign, this journey to foreign will be completed quickly and easily.
Friends,
I've been told that approximately 1,300 acres of land has been allotted to more than 80 units in this PM Mitra Park in Dhar. This means that the work of necessary infrastructure and construction of the factory will both go on simultaneously. 3 lakh new employment opportunities will also be created in this park. And this will have a major impact on logistics costs. The PM Mitra Park will reduce the cost of transporting goods, lower manufacturing costs, and make our products cheaper and more competitive globally. Therefore, I congratulate the people of MP, especially my farmer brothers and sisters and my young men and women for the PM Mitra Park. Our government is going to build 6 more such PM Mitra Parks in the country.
Friends,
Today, Vishwakarma Puja is being celebrated across the country. It's also a time to celebrate the success of the PM Vishwakarma Yojana. I would like to specially congratulate my Vishwakarma brothers and sisters from across the country, including carpenters, blacksmiths, goldsmiths, potters, carpenters, masons, coppersmiths, bronzesmiths and many such people who do wonders with their hand skills. It is you who are the greatest strength of Make in India. Be it a village or a city, everyday needs are fulfilled through the products you make and your art. I am satisfied that PM Vishwakarma Yojana has helped more than 30 lakh artisans and craftsmen in such a short time. Through this scheme they received skill training and were connected with digital marketing and modern tools. More than 6 lakh Vishwakarma friends were given new equipment. Till now, loans worth more than Rs 4 thousand crore have reached Vishwakarma brothers and sisters.
Friends,
The PM Vishwakarma Yojana has benefited a segment of society that had been overlooked for decades. Our poor Vishwakarma brothers and sisters had skills, but the previous governments had no plan to promote their skills, no plan to improve their lives. We opened avenues for them to harness their talents for their progress. That is why I say – those who are backward are our priority.
Friends,
Our Dhar is also the birthplace of revered Kushabhau Thakre. He dedicated his entire life to society with a spirit of nation first. I pay my humble tribute to him today. This spirit of nation first is the inspiration to take the country to new heights.
Friends,
This is the time of festivals, and during this time you have to constantly repeat the mantra of Swadeshi, you have to incorporate it in your life. My humble request to all of you, my request to 140 crore countrymen, whatever you buy, it should be made in the country itself. Whatever you buy, there should be the sweat of some Indian in it. Whatever you buy, it should have the smell of the soil, the smell of the soil of my India. And today I want to request my business brothers, you also help me for the country, support me for the country, and I want your help for the country, because I have to make India developed by 2047. And the path to that lies through a self-reliant India. Therefore, to all my small and medium-sized business brothers and sisters, whatever you sell must be made in our country. Mahatma Gandhi had made Swadeshi a medium of independence. Now we have to make Swadeshi the foundation of developed India. And how will this happen? This will happen when we take pride in everything made in our country. Even the smallest thing we buy—toys for children, Diwali idols, items to decorate our home, or any large item like a mobile phone, TV, or refrigerator—we must first check whether it is made in our country. Does it have the fragrance of the sweat of my countrymen? Because, when we buy Swadeshi, our money stays in the country. Our money is saved from going abroad. The same money is again used for the development of the country. With that money, roads are built, village schools are built, poor widowed mothers get help, primary health centres are built, the same money is used for poor welfare schemes and reaches you. The dreams of my middle-class brothers and sisters, the dreams of my middle-class youth, a lot of money is needed to fulfill those dreams. And we can accomplish this by doing these small things. When the things we need are manufactured in the country, the employment generated from it also goes to our countrymen.
Therefore, now that lower GST rates are also going to be implemented from September 22, the first day of Navratri, we have to take advantage of it by buying only indigenous products. We have to remember one mantra, and I want it to be written on every shop, I would even ask the state government to run a campaign. There should be a board on every shop, say with pride – this is Swadeshi! Will you all speak with me? Will you all speak with me? I'll say, "Say it with pride," you'll say, "Yeh Swadeshi Hai." Proudly say, "Yeh Swadeshi Hai." Proudly say, "Yeh Swadeshi Hai." Proudly say, "Yeh Swadeshi Hai." Proudly say, "Yeh Swadeshi Hai." Proudly say, "Yeh Swadeshi Hai."
Friends,
With this sentiment, I once again extend my best wishes to you. And I conclude my speech. Say: Bharat Mata ki Jai. Bharat Mata ki Jai. Bharat Mata ki Jai. Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.