ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମରିସସ୍‌ର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତର ଫଳାଫଳ
11 SEP 2025 2:10PM by PIB Bhubaneswar
କ୍ରମିକ ନମ୍ୱର
ବୁଝାମଣାପତ୍ର/ଚୁକ୍ତି
୧
ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଭାଗ ଓ ମରିସସ୍‌ର ଟର୍ସିଆରି ଶିକ୍ଷା, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଗବେଷଣା ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୨
ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଶିଳ୍ପଭିତ୍ତିକ ଗବେଷଣା ପରିଷଦ –ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିଜ୍ଞାନ ସଂସ୍ଥାନ ଏବଂ ମରିସସ୍ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିଜ୍ଞାନ ସଂସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୩
କାର୍ମିକ ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ଥିବା କର୍ମଯୋଗୀ ଭାରତ ଏବଂ ମରିସସ୍ ସରକାରଙ୍କ ଜନସେବା ଓ ପ୍ରାଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୪
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୫
କ୍ଷୁଦ୍ର ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଅନୁଦାନ ସହାୟତା ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୬
ହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାଫି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ନବୀକରଣ
୭
ଟେଲିମେଟ୍ରି ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ସାଟେଲାଇଟ ଓ ଉତକ୍ଷେପଣ ଯାନ ପ୍ରକ୍ଷେପଣ ପାଇଁ ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ମହାକାଶ ଗବେଷଣା, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଓ ମରିସସ୍ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଚୁକ୍ତି
ଘୋଷଣା
୧-ଇଣ୍ଡିଆନ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲଜି, ମାଡ୍ରାସ ଓ ୟୁନିଭରସିଟି ଅଫ୍ ମରିସସ୍, ରେଡ୍ୟୁଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୨-ଇଣ୍ଡିଆନ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟେସନ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ, ବେଙ୍ଗଳୁରୁ ଓ ୟୁନିଭରସିଟି ଅଫ୍ ମରିସସ୍ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୩- ଟାମାରିଣ୍ଡ ଜଳପ୍ରପାତରେ ୧୭.୫ ମେଗାଓ୍ୱାଟର ଭାସମାନ ସୌରଶକ୍ତି ପିଭି ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଜିଟୁଜି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଆଗେଇ ନିଆଯିବ। ଏଥିପାଇଁ ସିଇବି ସହିତ ଏକ ଚୁକ୍ତି ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏନ୍‌ଟିପିସି ଲିମିଟେଡର ଏକ ଟିମ୍ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ମରିସସ୍ ପରିଦର୍ଶନ କରିବ।

Prime Minister's Office
List of Outcomes : State visit of Prime Minister of Mauritius to India
11 SEP 2025 2:10PM by PIB Delhi
No.
MoUs/Agreements
1.
Memorandum of Understanding on Cooperation in the Field of Science and Technology between the Department of Science and Technology, Government of India and the Ministry of Tertiary Education, Science and Research, Republic of Mauritius
2.
Memorandum of Understanding between Council of Scientific and Industrial Research - National Institute of Oceanography, and Mauritius Oceanography Institute
3.
Memorandum of Understanding between Karmayogi Bharat under the Department of Personnel and Training and the Ministry of Public Service and Administrative Reforms, Government of Mauritius
4.
Memorandum of Understanding on Cooperation in the field of Power Sector
5.
Memorandum of Understanding regarding Indian grant assistance for Implementation of Phase II of Small Development Projects
6.
Renewal of the Memorandum of Understanding in the field of Hydrography
7.
Agreement between the Government of India and the Government of Mauritius on Cooperation for the Establishment of Telemetry, Tracking, and Telecommunications Station for Satellites and Launch Vehicles and for Cooperation in the fields of Space Research, Science and Application
Announcements
1. Memorandum of Understanding between Indian Institute of Technology, Madras and University of Mauritius, Réduit
2. Memorandum of Understanding between Indian Institute of Plantation Management, Bengaluru and University of Mauritius
3. To take forward the G2G proposal to set up a 17.5 MW Floating Solar PV Project at Tamarind Falls. A team from NTPC Ltd. will be visiting Mauritius shortly to finalise an agreement with CEB in this regard.