ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାର ରାଜ୍ୟ ଜୀବିକା ନିଧି ସାଖ୍ ସହକାରୀ ସଂଘ ଲିମିଟେଡର ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
02 SEP 2025 2:35PM by PIB Bhubaneswar
ସଶକ୍ତ ମହିଳାମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ, ଦେଶର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ଆମ ସରକାର ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଆସୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହିଳାମାନଙ୍କ ଜୀବନର କଷ୍ଟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଅବିରତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ, ମା'ଙ୍କ ଗର୍ବ, ତାଙ୍କ ସମ୍ମାନ, ତାଙ୍କ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ହେଉଛି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ବିହାର ରାଜ୍ୟ ଜୀବିକା ନିଧି ସାଖ ସହକାରୀ ସଂଘ ଲିମିଟେଡର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ପବିତ୍ର ମଙ୍ଗଳବାର ଦିନ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ଭାବନାମୟ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଜୀବିକା ନିଧି ସାଖ ସହକାରୀ ସଂଘ ମାଧ୍ୟମରେ ବିହାରର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କାମ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଜୀବିକା ନିଧି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ୍, ଯାହା ବ୍ୟକ୍ତିଗତଭାବେ ପରିଦର୍ଶନର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୂର କରିଛି - ବର୍ତ୍ତମାନ ସବୁକିଛି ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯାଇପାରିବ। ସେ ଜୀବିକା ନିଧି ସାଖ ସହକାରୀ ସଂଘର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ବିହାରର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାର ଏବଂ ବିହାର ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
"ସଶକ୍ତ ମହିଳାମାନେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ତମ୍ଭ", କହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଖୋଲାରେ ମଳତ୍ୟାଗ କରିବାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କୋଟି କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କୋଟି କୋଟି ସ୍ଥାୟୀ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହେବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ମହିଳା ଘରମାଲିକ ହୁଅନ୍ତି, ତାଙ୍କ କଥା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ।
ସରକାର ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ “ହର ଘର ଜଳ ପହଲ” ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମା ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଇବାରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହେବା ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଚଳାଉଛନ୍ତି, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଆଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କିପରି ଖାଇବାକୁ ଦେବେ ସେହି ଚିନ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛି। ମହିଳାଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ସେ ଲଖପତି ଦିଦି, ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି। ସେ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ମହାନ ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ମାସଗୁଡ଼ିକରେ ବିହାରରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏହି ମିଶନକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।
"ବିହାର ଏପରି ଏକ ଭୂମି ଯେଉଁଠାରେ ମାତୃଶକ୍ତି ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଏବଂ ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ସର୍ବଦା ଉଚ୍ଚ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରେ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିହାରରେ ଗଙ୍ଗା ମାୟା, କୋସୀ ମାୟା, ଗଣ୍ଡକୀ ମାୟା ଏବଂ ପୁନପୁନ ମାତା ଭଳି ଦେବୀମାନଙ୍କୁ ଗଭୀର ଭକ୍ତିର ସହିତ ପୂଜା କରାଯାଏ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଜାନକୀଜୀ ବିହାରର ଜଣେ ଝିଅ, ଏହାର ସଂସ୍କୃତିରେ ପରିପାଳିତ ହୋଇଥିଲେ- ଏହି ଭୂମିର ସୀୟା ଧୀଆ, ଯାହାକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସୀତାମାତା ଭାବରେ ପୂଜା କରାଯାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଛଠି ମାୟାଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନବରାତ୍ରିର ପବିତ୍ର ପର୍ବ ନିକଟତର ହେଉଛି, ଯେଉଁ ସମୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ମା ଦୁର୍ଗାଙ୍କ ନଅଟି ରୂପ ପୂଜା କରାଯାଏ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିହାର ଏବଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ସାତବହିନି ପୂଜାର ଏକ ପିଢ଼ିପର ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ରହିଛି - ଦିବ୍ୟ ମାତାଙ୍କ ପ୍ରକାଶ ଭାବରେ ସାତ ଭଉଣୀଙ୍କ ପୂଜା କରାଯାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଏହି ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଭକ୍ତି ବିହାରର ଏକ ପରିଭାଷିତ ପରିଚୟ। ଏକ ସ୍ଥାନୀୟ ଶ୍ଳୋକ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କେହି, ଯେତେ ପ୍ରିୟ ହେଉନା କାହିଁକି, କେବେବି ମାତାର ସ୍ଥାନ ନେଇପାରିବେ ନାହିଁ।
ତାଙ୍କ ସରକାର ପାଇଁ ମା’ଙ୍କ ଗର୍ବ, ସମ୍ମାନ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ମା’ମାନେ ଆମ ଜଗତର ମୂଳ ଏବଂ ଆମର ଆତ୍ମସମ୍ମାନକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରନ୍ତି। ବିହାରର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଏକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣା ପାଇଁ ଗଭୀର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସେ କେବେ କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିହାରରେ ବିରୋଧୀ ମେଣ୍ଟର ଏକ ମଞ୍ଚରୁ ତାଙ୍କ ମା’ଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅପମାନଜନକ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଅପମାନ କେବଳ ତାଙ୍କ ମା’ଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପମାନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମା’, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପମାନ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିହାରର ଲୋକମାନେ, ବିଶେଷକରି ତାଙ୍କ ମା’ମାନେ ଏପରି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଖି ଏବଂ ଶୁଣି ଯେଉଁ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି ତାହା ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଥିବା ଦୁଃଖ ବିହାରର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ସହଭାଗୀ ଏବଂ ଆଜି ସେ ଏହି ଦୁଃଖ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ପ୍ରାୟ ୫୫ ବର୍ଷ ଧରି ସମାଜ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସେବା କରିଆସୁଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ସେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ପଣର ସହିତ ଦେଶ ପାଇଁ କାମ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ତାଙ୍କ ମା’ଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଥିବା ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମା’ ଭାରତୀଙ୍କ ସେବା କରିବା ପାଇଁ, ତାଙ୍କ ଜନ୍ମଦାତ୍ରୀ ମା’ ତାଙ୍କୁ ପାରିବାରିକ ଦାୟିତ୍ୱରୁ ମୁକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଯେଉଁ ମା’ ତାଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରସେବା ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯିଏ ଆଉ ଏହି ଦୁନିଆରେ ଶାରୀରିକ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥିତ ନାହାନ୍ତି, ବିରୋଧୀ ମେଣ୍ଟର ଏକ ମଞ୍ଚରୁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଦୁର୍ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିବାରୁ ସେ ଗଭୀର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହି ଘଟଣାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ, ଦୁଃଖଦାୟକ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁଃଖଦ ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଆ ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ତ୍ୟାଗ କରି ଲାଳନପାଳନ କରନ୍ତି । ମାଆଙ୍କ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କଠାରୁ ବଡ଼ କିଛି ନାହିଁ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ତାଙ୍କ ମାଆଙ୍କୁ ପିଲାଦିନରୁ ଏହି ରୂପରେ ଦେଖିଛନ୍ତି - ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ କଷ୍ଟ ସହି ସେ ତାଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଲାଳନପାଳନ କରିଥିଲେ । ସେ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେ ମୌସୁମୀ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କ ମାଆ ଛାତରୁ ପାଣି ନ ଝରିବାକୁ ପାଇଁ କାମ କରୁଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କ ପିଲାମାନେ ଶାନ୍ତିରେ ଶୋଇପାରିବେ। ଅସୁସ୍ଥ ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେ କାମକୁ ଯାଉଥିଲେ, ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ସେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ବିଶ୍ରାମ ନିଅନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ସହିବାକୁ ପଡିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେ କେବେ ନିଜ ପାଇଁ ନୂତନ ଶାଢ଼ି କିଣି ନାହାଁନ୍ତି, ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୋଷାକ ସିଲେଇ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରି ନାହାଁନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ଗରିବ ମାଆ, ତାଙ୍କ ଜୀବନସାରା ବଳିଦାନ ଦେଇ, ତାଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦୃଢ଼ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି। ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ଜଣେ ମାଆର ସ୍ଥାନ ଦେବତାଙ୍କଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଉପରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ବିହାରର ସାଂସ୍କୃତିକ ନୀତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଏକ ଶ୍ଳୋକ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ମଞ୍ଚରୁ ଅପମାନ କେବଳ ତାଙ୍କ ମାଆଙ୍କ ପ୍ରତି ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନଥିଲା - ଏହା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ମାଆଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପମାନ ଥିଲା।
ଜଣେ ଗରିବ ମାଆଙ୍କ ବଳିଦାନ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପୁଅର ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ରାଜପରିବାରରେ ଜନ୍ମ ହୋଇଥିବା ଲୋକମାନେ ବୁଝିପାରିବେ ନାହିଁ। ଏହି ସୁବିଧାପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ରୂପା ଏବଂ ସୁନା ଚାମଚ ସହିତ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିହାର ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କ୍ଷମତାକୁ ସେମାନଙ୍କର ପାରିବାରିକ ସଂପତ୍ତି ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ କ୍ଷମତାରେ ରହିବା ସେମାନଙ୍କର ଜନ୍ମଗତ ଅଧିକାର। ତଥାପି ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଜଣେ ଗରିବ ମାଆଙ୍କ ପୁଅ - ଜଣେ ପରିଶ୍ରମୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରିଥିଲେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଏହି ବାସ୍ତବତାକୁ ସମ୍ଭ୍ରାନ୍ତ ବର୍ଗ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରିବା କଷ୍ଟକର। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ କେବେବି ସମାଜର ପଛୁଆ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ ବର୍ଗର ଉନ୍ନତିକୁ ସହ୍ୟ କରିନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ, ଯେଉଁମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବାର ଅଧିକାର ସେମାନଙ୍କର ଅଛି ଏବଂ ତେଣୁ ଅପମାନିତ କରନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାର ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ଅପମାନ ଏବଂ ଅପମାନଜନକ ଭାଷାରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ବାରମ୍ବାର ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କର ଉଚ୍ଚବର୍ଗର ମାନସିକତାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମାନ ମାନସିକତା ହିଁ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ରାଜନୈତିକ ମଞ୍ଚରୁ ତାଙ୍କ ସ୍ୱର୍ଗତଃ ମାଆଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଖରାପ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ମାନସିକତା ହେଉଛି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଦୁର୍ବଳ ମନେ କରେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୋଷଣ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଚାରର ଶିକାର କରେ। ଯେତେବେଳେ ବି ଏପରି ମହିଳା ବିରୋଧୀ ମାନସିକତା କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଛି, ମହିଳାମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କଷ୍ଟ ଭୋଗିଛନ୍ତି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ଲୋକଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ଏହି ବାସ୍ତବତାକୁ ଆଉ କେହି ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିପାରିବେ ନାହିଁ। ବିହାରରେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଯୁଗକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ ଅପରାଧ ଏବଂ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ହତ୍ୟା, ଅପହରଣ ଏବଂ ବଳାତ୍କାର ଘଟଣା ସାଧାରଣ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ସେ ଅଭିଯୋଗ କରିଥିଲେ ଯେ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ହତ୍ୟାକାରୀ ଏବଂ ବଳାତ୍କାରୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ବିହାରର ମହିଳାମାନେ ସେହି ଶାସନର ପ୍ରଭାବ ବହନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଘରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରିବା ସୁରକ୍ଷିତ ନଥିଲା ଏବଂ ପରିବାର ନିରନ୍ତର ଭୟରେ ରହୁଥିଲେ - ସନ୍ଧ୍ୟା ସୁଦ୍ଧା ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାମୀ କିମ୍ବା ପୁଅମାନେ ଜୀବିତ ଘରକୁ ଫେରିବେ କି ନାହିଁ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ ନଥିଲେ। ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାମାନେ କିପରି ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ହରାଇବା, ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଅଳଙ୍କାର ବିକ୍ରି କରିବା, ମାଫିଆ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅପହରଣ କରାଯିବା କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କର ବୈବାହିକ ସୁଖ ହରାଇବାର ଭୟରେ ଜୀବନଯାପନ କରୁଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିହାର ସେହି ଅନ୍ଧାରରୁ ବାହାରିବା ପାଇଁ ଏକ ଲମ୍ବା ଲଢ଼େଇ ଲଢ଼ିଛି। ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ପରାସ୍ତ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଶ୍ରେୟ ସେ ବିହାରର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ଆଜି ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ବିହାରର ମହିଳାଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୁବଧ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବୁଝିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦଳଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତିଶୋଧ ନେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ, କିଛି ବିରୋଧୀ ଦଳ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉନ୍ନତିକୁ ନିରନ୍ତର ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ସେମାନେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପର କଠୋର ବିରୋଧୀ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗରିବ ପରିବାରର ମହିଳା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦବୀ ପାଇଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ହତାଶା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୁଏ। ବିରୋଧୀ ଦଳ ବାରମ୍ବାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବାର ଉଦାହରଣ ସେ ଦେଇଥିଲେ, ଯିଏକି ଏକ ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବଞ୍ଚିତ ପରିବାରରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରତି ଘୃଣା ଏବଂ ଅବମାନନାର ଏହି ରାଜନୀତିକୁ ରୋକିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନବରାତ୍ରି ୨୦ ଦିନ ପରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ, ତା’ପରେ ୫୦ ଦିନ ପରେ ପବିତ୍ର ଛଠ ପର୍ବ, ଯେତେବେଳେ ଛଠି ମାତାଙ୍କ ପୂଜା କରାଯିବ। ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ସେମାନେ ନିଜ ମାତାଙ୍କୁ ଅପମାନ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ କ୍ଷମା କରିପାରନ୍ତି, ଭାରତ ଭୂମି କେବେ ବି ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଅସମ୍ମାନକୁ ସହ୍ୟ କରିନାହିଁ। ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସାତବାହିନୀ ଏବଂ ଛଠି ମାତାଙ୍କୁ କ୍ଷମା ମାଗିବା ଉଚିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ଏହାର ପୁଅମାନଙ୍କୁ ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପମାନର ଜବାବ ଦେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳର ନେତାମାନେ ଯେକୌଣସି ରାସ୍ତା, ଅଞ୍ଚଳ କିମ୍ବା ସହର ଯାଆନ୍ତୁ, ସେମାନେ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱର ଶୁଣିବା ଉଚିତ ଯେ ମା’ଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପମାନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଯେକୌଣସି ଆକ୍ରମଣକୁ ସହ୍ୟ କରାଯିବ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ନିର୍ଯାତନା ଏବଂ ଆକ୍ରମଣକୁ ସହ୍ୟ କରାଯିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରାଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁନର୍ବାର କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହିତ ଏଥିରେ ନିୟୋଜିତ ରହିବେ। ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶେଷରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଆଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ।
ସମ୍ପ୍ରତି ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ରାସ୍ତାରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ "ହର ଘର ତିରଙ୍ଗା" ସ୍ଲୋଗାନର ଜାତୀୟ ଭାବନାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁନର୍ବାର କହିଛନ୍ତି ଯେ "ହର ଘର ସ୍ୱଦେଶୀ, ଘର-ଘର ସ୍ୱଦେଶୀ" ସ୍ଲୋଗାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏହି ନୂତନ ମନ୍ତ୍ର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ସେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ଓ ମେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦୋକାନୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ "ୟେ ସ୍ୱଦେଶୀ ହୈ" ବୋର୍ଡ ଗର୍ବର ସହିତ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପଥରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାର, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସମ୍ରାଟ ଚୌଧୁରୀ, ଶ୍ରୀ ବିଜୟ କୁମାର ସିହ୍ନା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବିହାର ରାଜ୍ୟ ଜୀବିକା ନିଧି ସାଖ ସହକାରୀ ସଂଘ ଲିମିଟେଡର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଜୀବିକା ନିଧି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଜୀବିକା ସହିତ ଜଡିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ କମ ସୁଧ ହାରରେ ପାଣ୍ଠି ଉପଲବ୍ଧ କରିବା। ଜୀବିକାର ସମସ୍ତ ପଞ୍ଜିକୃତ କ୍ଲଷ୍ଟର-ସ୍ତରୀୟ ଫେଡେରେସନ୍ ଏହି ସଂସ୍ଥାର ସଦସ୍ୟ ହେବେ। ବିହାର ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହାର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇବେ।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜୀବିକା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ ମହିଳାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଯୋଗୁଁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଅନେକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କମ୍ପାନୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ତଥାପି, ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟତଃ ୧୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ୨୪ ପ୍ରତିଶତ ଉଚ୍ଚ ସୁଧ ହାରରେ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ମାଇକ୍ରୋ-ଫାଇନାନ୍ସ ସଂସ୍ଥା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡ଼େ। ଏଥିପାଇଁ, ଜୀବିକା ନିଧିକୁ ଏକ ବିକଳ୍ପ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବରେ କଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ଵାରା ମାଇକ୍ରୋ-ଫାଇନାନ୍ସ ସଂସ୍ଥା ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ କମ ସୁଧ ହାରରେ ବହୁ ପରିମାଣର ଟଙ୍କା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ଜୀବିକା ଦିଦିଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାବରେ ପାଣ୍ଠିର ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରେରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ, ୧୨୦୦୦ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କର୍ମୀଙ୍କୁ ଟାବଲେଟ୍ (ପୋର୍ଟେବଲ୍ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କମ୍ପ୍ୟୁଟର) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ-ଭିତ୍ତିକ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ବିହାରର ପ୍ରାୟ ୨୦ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ସାକ୍ଷୀ ହେବେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited
Empowered women are foundation of Viksit Bharat , Empowerment of women of the country is the top priority of our Government: PM
The Government is continuously working and will continue to work to reduce difficulties in their lives: PM
For our government, the dignity of a mother, her respect, her self-respect are a topmost priority: PM
02 SEP 2025 2:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited via video conferencing today. Addressing the occasion, the Prime Minister stated that on this auspicious Tuesday, a highly promising initiative is being launched. He announced that mothers and sisters in Bihar are being provided with a new facility through the Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh. This initiative will enable women associated with Jeevika across villages to access financial support more easily, helping them advance their work and businesses, stated the Prime Minister. He expressed his happiness that the Jeevika Nidhi system is fully digital, eliminating the need for physical visits—everything can now be done via mobile phone. He congratulated the mothers and sisters of Bihar on the launch of the Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh and commended Shri Nitish Kumar and the government of Bihar for this remarkable initiative.
“Empowered women are a major foundation of a developed India”, exclaimed Shri Modi emphasizing that to empower women, it is essential to reduce the difficulties in their lives. He highlighted that the government is undertaking numerous initiatives to make the lives of mothers, sisters, and daughters easier. He noted that crores of toilets have been constructed for women to free them from the compulsion of open defecation. The Prime Minister pointed out under the PM Awas Yojana, crores of permanent houses have been built, with special attention given to ensuring that these houses are registered in the names of women. He remarked that when a woman becomes the owner of the house, the weight of her voice also increases.
Highlighting that to resolve the issue of access to clean drinking water, the government launched the Har Ghar Jal initiative, Shri Modi emphasized that to ensure mothers and sisters do not face difficulties in accessing healthcare, the Ayushman Bharat scheme was introduced, offering free treatment up to ₹5 lakh. The Prime Minister noted that the central government is also running a free ration scheme, which has relieved every mother from the worry of how to feed her children each day. To enhance women’s income, he highlighted initiatives such as Lakhpati Didi, Drone Didi, and Bank Sakhi, which are empowering women across the country. He described these schemes as part of a grand campaign dedicated to serving mothers and sisters. Shri Modi assured the audience that in the coming months, their government in Bihar will further accelerate this mission.
“Bihar is a land where the reverence for maternal power—matrushakti—and the honour of mothers has always held the highest place”, stated the Prime Minister. He highlighted that in Bihar, deities such as Ganga Maiya, Kosi Maiya, Gandaki Maiya, and Punpun Maiya are worshipped with deep devotion. He remarked that Janaki Ji is a daughter of Bihar, nurtured in its cultural ethos—Siya Dhiya of this land, who is revered across the world as Sita Mata. Shri Modi noted that offering prayers to Chhathi Maiya is considered a blessing for all. He mentioned that the sacred festival of Navratri is approaching, during which the nine forms of Maa Durga are worshipped across the country. He added that in Bihar and the Purvanchal region, there is also a generational tradition of Satbahini Puja—worshipping seven sisters as manifestations of the divine mother. He emphasized that this deep faith and devotion towards the mother is a defining identity of Bihar. Quoting a local verse, the Prime Minister underscored that no one, however dear, can ever take the place of a mother.
Emphasising that for his government, the dignity, respect, and pride of mothers is a matter of utmost priority, Shri Modi remarked that a mother is the very essence of our world, and she embodies our self-respect. Referring to Bihar’s rich cultural tradition, he expressed deep anguish over a recent incident that, he said, he could not have imagined. The Prime Minister stated that from a platform of the opposition’s alliance in Bihar, abusive remarks were made against his mother. He emphasized that these insults were not just an affront to his mother, but an insult to every mother, sister, and daughter of the nation. Shri Modi acknowledged the pain felt by the people of Bihar, especially its mothers, upon witnessing and hearing such remarks. He shared that the sorrow he feels in his heart is equally shared by the people of Bihar and was sharing this grief with the people today.
The Prime Minister stated that he has been serving society and the nation for nearly 55 years, emphasising that every day, every moment, he has worked with full dedication for the country. He acknowledged the significant role his mother played in this journey. Shri Modi remarked that in order to serve Maa Bharati, his birth mother had released him from familial obligations. He expressed deep sorrow that the very mother who had blessed him for national service and let him go, and who is no longer physically present in this world, was abused from a platform of the opposition alliance. He described this as extremely painful, distressing, and deeply hurtful.
Stressing that every mother raises her children through immense sacrifice, and for her, nothing is greater than her children, Shri Modi shared that he had seen his own mother in this very form since childhood—enduring poverty and hardship to nurture her family and children. He recalled how, before the onset of the monsoon, his mother would work to ensure the roof didn’t leak, so her children could sleep peacefully. Even when ill, she would still go to work, knowing that if she rested even for a day, her children would have to suffer. He noted that she never bought a new saree for herself, saving every penny to stitch a pair of clothes for her children. The Prime Minister emphasized that a poor mother, through lifelong sacrifice, imparts education and strong values to her children. He affirmed that this is why a mother’s place is considered above even the gods. Referring to Bihar’s cultural ethos by quoting a verse, Shri Modi stated that the abuse hurled from the opposition platform was not just directed at his mother—it was an insult to crores of mothers across the country.
Describing that the sacrifice of a poor mother and the pain of her son cannot be understood by those born into royal dynasties, Shri Modi remarked that these privileged individuals were born with silver and gold spoons and view power in Bihar and across the country as their family inheritance. He said they believe that the seat of power is their birthright. However, the Prime Minister emphasized that the people of India blessed the son of a poor mother—a hardworking individual—and made him the Prime Minister. He asserted that this reality is difficult for the privileged class to accept. He added that the opposition has never tolerated the rise of the backward and extremely backward sections of society. Shri Modi further added that these individuals believe they have the right to insult those who work hard, and thus resort to a barrage of abuses. He noted that even during the Bihar elections, he was addressed with disrespect and abusive language, repeatedly exposing the elitist mindset of these individuals. The Prime Minister stated that it is this very mindset that has now led them to hurl abuses at his late mother from their political platform.
The Prime Minister stated that the mindset which abuses mothers and sisters is one that views women as weak and treats them as objects of exploitation and oppression. He emphasized that whenever such an anti-women mentality has come to power, it is women who have suffered the most. He remarked that no one understands this reality better than the people of Bihar. Recalling the opposition era in Bihar, the Prime Minister said that during that time, crime and criminals were unchecked, and incidents of murder, extortion, and rape had become commonplace. He alleged that the then government provided protection to murderers and rapists, and it was Bihar’s women who bore the brunt of that regime. Shri Modi added that women were not safe stepping outside their homes, and families lived in constant fear—unsure if their husbands or sons would return home alive by evening. He described how women lived under the threat of losing their families, selling their jewellery to pay ransom, being abducted by mafia elements, or losing their marital happiness. The Prime Minister affirmed that Bihar has fought a long battle to emerge from that darkness. He credited the women of Bihar for playing a major role in removing and repeatedly defeating the opposition. He asserted that this is why, today, the opposition parties are most agitated against the women of Bihar. Shri Modi urged every woman in Bihar to understand their intent clearly, stating that these parties seek revenge and want to punish them.
Pointing out that certain opposition parties have consistently opposed the advancement of women, which is why they strongly resist initiatives such as women’s reservation, Shri Modi remarked that even when a woman from a poor household rises to prominence, their frustration becomes evident. He cited the example of opposition repeatedly insulting the President of India, Smt. Droupadi Murmu—a daughter of a tribal and economically disadvantaged family. The Prime Minister emphasized that this politics of hatred and contempt towards women must be curbed. He noted that Navratri will begin in 20 days, followed by the sacred festival of Chhath in 50 days, when prayers will be offered to Chhathi Maiya. Addressing the people of Bihar, the Prime Minister said that while he may forgive those who insulted his mother, the soil of India has never tolerated disrespect towards mothers. He asserted that the opposition parties must seek forgiveness from Satbahini and Chhathi Maiya for their actions.
The Prime Minister called upon the people of Bihar, especially its sons, to take responsibility for responding to the insult directed at mothers. He stated that wherever leaders of the opposition parties go—be it any street or city—they must hear the voice of the people saying that the insult to mothers will not be tolerated and any attack on dignity will not be accepted. He stated that the oppression and assault by opposition parties will not be tolerated and accepted.
The Prime Minister reaffirmed that empowering the women of India is the highest priority of his government. He emphasized that their government is continuously working to reduce the hardships faced by women and will continue to do so with full commitment. He urged the people to continue blessing their government and concluded by offering his respectful salutations to every mother of the nation.
Recalling the recent national sentiment from Independence Day, where the slogan “Har Ghar Tiranga” echoed across villages and streets, the Prime Minister reiterated that the current need of the hour is “Har Ghar Swadeshi, Ghar-Ghar Swadeshi.” He emphasized that this new mantra is essential to empower mothers and sisters and build an Atmanirbhar Bharat. He appealed to women for their blessings in this mission. The Prime Minister urged every shopkeeper and trader to display boards proudly declaring, “This is Swadeshi”, stressing on Vocal for Local and ‘Made in India’ products. He concluded by affirming that India must move forward strongly on the path of self-reliance.
The Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Deputy Chief Ministers Shri Samrat Choudhary, Shri Vijay Kumar Sinha were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited. The objective of establishing the Jeevika Nidhi is to provide easy access to funds at affordable interest rates to community members associated with Jeevika. All registered cluster-level federations of Jeevika will become the members of the Society. For the operation of this institution, the Government of Bihar as well as the Central government will contribute funds.
Entrepreneurship has flourished among women associated with Jeevika’s self-help groups over the years, leading to the establishment of numerous small enterprises and producer companies in rural areas. However, women entrepreneurs have often been compelled to depend on microfinance institutions charging high interest rates of 18%–24%. The Jeevika Nidhi has been conceived as an alternative financial system to reduce dependence on MFIs and ensure the timely availability of larger loan amounts at lower interest rates.
The system will operate entirely on a digital platform, ensuring faster and more transparent fund transfers directly into the bank accounts of Jeevika Didis. To facilitate this, 12,000 community cadres are being equipped with tablets.
This initiative is expected to strengthen entrepreneurship development among rural women and accelerate the growth of community-led enterprises. Around 20 lakh women from across the state of Bihar will witness this event.