Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited
Empowered women are foundation of Viksit Bharat , Empowerment of women of the country is the top priority of our Government: PM
The Government is continuously working and will continue to work to reduce difficulties in their lives: PM
For our government, the dignity of a mother, her respect, her self-respect are a topmost priority: PM
02 SEP 2025 2:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited via video conferencing today. Addressing the occasion, the Prime Minister stated that on this auspicious Tuesday, a highly promising initiative is being launched. He announced that mothers and sisters in Bihar are being provided with a new facility through the Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh. This initiative will enable women associated with Jeevika across villages to access financial support more easily, helping them advance their work and businesses, stated the Prime Minister. He expressed his happiness that the Jeevika Nidhi system is fully digital, eliminating the need for physical visits—everything can now be done via mobile phone. He congratulated the mothers and sisters of Bihar on the launch of the Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh and commended Shri Nitish Kumar and the government of Bihar for this remarkable initiative.
“Empowered women are a major foundation of a developed India”, exclaimed Shri Modi emphasizing that to empower women, it is essential to reduce the difficulties in their lives. He highlighted that the government is undertaking numerous initiatives to make the lives of mothers, sisters, and daughters easier. He noted that crores of toilets have been constructed for women to free them from the compulsion of open defecation. The Prime Minister pointed out under the PM Awas Yojana, crores of permanent houses have been built, with special attention given to ensuring that these houses are registered in the names of women. He remarked that when a woman becomes the owner of the house, the weight of her voice also increases.
Highlighting that to resolve the issue of access to clean drinking water, the government launched the Har Ghar Jal initiative, Shri Modi emphasized that to ensure mothers and sisters do not face difficulties in accessing healthcare, the Ayushman Bharat scheme was introduced, offering free treatment up to ₹5 lakh. The Prime Minister noted that the central government is also running a free ration scheme, which has relieved every mother from the worry of how to feed her children each day. To enhance women’s income, he highlighted initiatives such as Lakhpati Didi, Drone Didi, and Bank Sakhi, which are empowering women across the country. He described these schemes as part of a grand campaign dedicated to serving mothers and sisters. Shri Modi assured the audience that in the coming months, their government in Bihar will further accelerate this mission.
“Bihar is a land where the reverence for maternal power—matrushakti—and the honour of mothers has always held the highest place”, stated the Prime Minister. He highlighted that in Bihar, deities such as Ganga Maiya, Kosi Maiya, Gandaki Maiya, and Punpun Maiya are worshipped with deep devotion. He remarked that Janaki Ji is a daughter of Bihar, nurtured in its cultural ethos—Siya Dhiya of this land, who is revered across the world as Sita Mata. Shri Modi noted that offering prayers to Chhathi Maiya is considered a blessing for all. He mentioned that the sacred festival of Navratri is approaching, during which the nine forms of Maa Durga are worshipped across the country. He added that in Bihar and the Purvanchal region, there is also a generational tradition of Satbahini Puja—worshipping seven sisters as manifestations of the divine mother. He emphasized that this deep faith and devotion towards the mother is a defining identity of Bihar. Quoting a local verse, the Prime Minister underscored that no one, however dear, can ever take the place of a mother.
Emphasising that for his government, the dignity, respect, and pride of mothers is a matter of utmost priority, Shri Modi remarked that a mother is the very essence of our world, and she embodies our self-respect. Referring to Bihar’s rich cultural tradition, he expressed deep anguish over a recent incident that, he said, he could not have imagined. The Prime Minister stated that from a platform of the opposition’s alliance in Bihar, abusive remarks were made against his mother. He emphasized that these insults were not just an affront to his mother, but an insult to every mother, sister, and daughter of the nation. Shri Modi acknowledged the pain felt by the people of Bihar, especially its mothers, upon witnessing and hearing such remarks. He shared that the sorrow he feels in his heart is equally shared by the people of Bihar and was sharing this grief with the people today.
The Prime Minister stated that he has been serving society and the nation for nearly 55 years, emphasising that every day, every moment, he has worked with full dedication for the country. He acknowledged the significant role his mother played in this journey. Shri Modi remarked that in order to serve Maa Bharati, his birth mother had released him from familial obligations. He expressed deep sorrow that the very mother who had blessed him for national service and let him go, and who is no longer physically present in this world, was abused from a platform of the opposition alliance. He described this as extremely painful, distressing, and deeply hurtful.
Stressing that every mother raises her children through immense sacrifice, and for her, nothing is greater than her children, Shri Modi shared that he had seen his own mother in this very form since childhood—enduring poverty and hardship to nurture her family and children. He recalled how, before the onset of the monsoon, his mother would work to ensure the roof didn’t leak, so her children could sleep peacefully. Even when ill, she would still go to work, knowing that if she rested even for a day, her children would have to suffer. He noted that she never bought a new saree for herself, saving every penny to stitch a pair of clothes for her children. The Prime Minister emphasized that a poor mother, through lifelong sacrifice, imparts education and strong values to her children. He affirmed that this is why a mother’s place is considered above even the gods. Referring to Bihar’s cultural ethos by quoting a verse, Shri Modi stated that the abuse hurled from the opposition platform was not just directed at his mother—it was an insult to crores of mothers across the country.
Describing that the sacrifice of a poor mother and the pain of her son cannot be understood by those born into royal dynasties, Shri Modi remarked that these privileged individuals were born with silver and gold spoons and view power in Bihar and across the country as their family inheritance. He said they believe that the seat of power is their birthright. However, the Prime Minister emphasized that the people of India blessed the son of a poor mother—a hardworking individual—and made him the Prime Minister. He asserted that this reality is difficult for the privileged class to accept. He added that the opposition has never tolerated the rise of the backward and extremely backward sections of society. Shri Modi further added that these individuals believe they have the right to insult those who work hard, and thus resort to a barrage of abuses. He noted that even during the Bihar elections, he was addressed with disrespect and abusive language, repeatedly exposing the elitist mindset of these individuals. The Prime Minister stated that it is this very mindset that has now led them to hurl abuses at his late mother from their political platform.
The Prime Minister stated that the mindset which abuses mothers and sisters is one that views women as weak and treats them as objects of exploitation and oppression. He emphasized that whenever such an anti-women mentality has come to power, it is women who have suffered the most. He remarked that no one understands this reality better than the people of Bihar. Recalling the opposition era in Bihar, the Prime Minister said that during that time, crime and criminals were unchecked, and incidents of murder, extortion, and rape had become commonplace. He alleged that the then government provided protection to murderers and rapists, and it was Bihar’s women who bore the brunt of that regime. Shri Modi added that women were not safe stepping outside their homes, and families lived in constant fear—unsure if their husbands or sons would return home alive by evening. He described how women lived under the threat of losing their families, selling their jewellery to pay ransom, being abducted by mafia elements, or losing their marital happiness. The Prime Minister affirmed that Bihar has fought a long battle to emerge from that darkness. He credited the women of Bihar for playing a major role in removing and repeatedly defeating the opposition. He asserted that this is why, today, the opposition parties are most agitated against the women of Bihar. Shri Modi urged every woman in Bihar to understand their intent clearly, stating that these parties seek revenge and want to punish them.
Pointing out that certain opposition parties have consistently opposed the advancement of women, which is why they strongly resist initiatives such as women’s reservation, Shri Modi remarked that even when a woman from a poor household rises to prominence, their frustration becomes evident. He cited the example of opposition repeatedly insulting the President of India, Smt. Droupadi Murmu—a daughter of a tribal and economically disadvantaged family. The Prime Minister emphasized that this politics of hatred and contempt towards women must be curbed. He noted that Navratri will begin in 20 days, followed by the sacred festival of Chhath in 50 days, when prayers will be offered to Chhathi Maiya. Addressing the people of Bihar, the Prime Minister said that while he may forgive those who insulted his mother, the soil of India has never tolerated disrespect towards mothers. He asserted that the opposition parties must seek forgiveness from Satbahini and Chhathi Maiya for their actions.
The Prime Minister called upon the people of Bihar, especially its sons, to take responsibility for responding to the insult directed at mothers. He stated that wherever leaders of the opposition parties go—be it any street or city—they must hear the voice of the people saying that the insult to mothers will not be tolerated and any attack on dignity will not be accepted. He stated that the oppression and assault by opposition parties will not be tolerated and accepted.
The Prime Minister reaffirmed that empowering the women of India is the highest priority of his government. He emphasized that their government is continuously working to reduce the hardships faced by women and will continue to do so with full commitment. He urged the people to continue blessing their government and concluded by offering his respectful salutations to every mother of the nation.
Recalling the recent national sentiment from Independence Day, where the slogan “Har Ghar Tiranga” echoed across villages and streets, the Prime Minister reiterated that the current need of the hour is “Har Ghar Swadeshi, Ghar-Ghar Swadeshi.” He emphasized that this new mantra is essential to empower mothers and sisters and build an Atmanirbhar Bharat. He appealed to women for their blessings in this mission. The Prime Minister urged every shopkeeper and trader to display boards proudly declaring, “This is Swadeshi”, stressing on Vocal for Local and ‘Made in India’ products. He concluded by affirming that India must move forward strongly on the path of self-reliance.
The Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Deputy Chief Ministers Shri Samrat Choudhary, Shri Vijay Kumar Sinha were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited. The objective of establishing the Jeevika Nidhi is to provide easy access to funds at affordable interest rates to community members associated with Jeevika. All registered cluster-level federations of Jeevika will become the members of the Society. For the operation of this institution, the Government of Bihar as well as the Central government will contribute funds.
Entrepreneurship has flourished among women associated with Jeevika’s self-help groups over the years, leading to the establishment of numerous small enterprises and producer companies in rural areas. However, women entrepreneurs have often been compelled to depend on microfinance institutions charging high interest rates of 18%–24%. The Jeevika Nidhi has been conceived as an alternative financial system to reduce dependence on MFIs and ensure the timely availability of larger loan amounts at lower interest rates.
The system will operate entirely on a digital platform, ensuring faster and more transparent fund transfers directly into the bank accounts of Jeevika Didis. To facilitate this, 12,000 community cadres are being equipped with tablets.
This initiative is expected to strengthen entrepreneurship development among rural women and accelerate the growth of community-led enterprises. Around 20 lakh women from across the state of Bihar will witness this event.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিহাৰ ৰাজ্য জীৱিকা নিধি সাখ সহকাৰী সংঘ লিমিটেডৰ শুভাৰম্ভ কৰে
সবল মহিলাসকল বিকশিত ভাৰতৰ আধাৰ, আমাৰ চৰকাৰে দেশৰ মহিলাসকলৰ সবলীকৰণত সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
চৰকাৰে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ সমস্যাৰাজি লাঘৱৰ বাবে অহৰহভাৱে কাম কৰি আছে আৰু কাম কৰি যাবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰৰ বাবে এগৰাকী মাতৃৰ মৰ্য্যাদা, তেওঁৰ সন্মান, তেওঁৰ আত্ম-সন্মান সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
02 SEP 2025 2:35PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে বিহাৰ ৰাজ্য জীৱিকা নিধি সাখ সহকাৰী সংঘ লিমিটেডৰ শুভাৰম্ভ কৰে। ইয়াত সমবেতসকলক সম্বোধনেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই শুভ মঙলবাৰে এক অতিশয় আশাব্যঞ্জক পদক্ষেপ আৰম্ভ হৈছে। তেখেতে কয় যে জীৱিকা নিধি সাখ সহকাৰী সংঘৰ জৰিয়তে বিহাৰৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলক এক নতুন সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপে গাঁৱে-ভূঞে জীৱিকাৰ সৈতে জড়িত মহিলাসকলক অধিক সহজে আৰ্থিক সহায় লাভ কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিব, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ কাম আৰু ব্যৱসায়ক আগুৱাই নিয়াত সহায়ক হ’ব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। জীৱিকা নিধি ব্যৱস্থা সম্পূৰ্ণ ডিজিটেল হোৱাত তেখেতে সন্তোষ প্ৰকাশেৰে কয় যে এতিয়া সকলো কাম ম’বাইল ফোনযোগেই কৰিব পৰা যাব। তেখেতে জীৱিকা নিধি সাখ সহকাৰী সংঘৰ শুভাৰম্ভণি উপলক্ষে বিহাৰৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলক অভিনন্দন জনোৱাৰ লগতে এই উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ বাবে শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ আৰু বিহাৰ চৰকাৰক প্ৰশংসা কৰে।
“সবল মহিলাসকল বিকশিত ভাৰতৰ আধাৰ” বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মহিলা সবলীকৰণৰ বাবে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ অসুবিধাসমূহ লাঘৱ কৰাটো অতিশয় প্ৰয়োজনীয় বুলি কয়। তেখেতে কয় যে চৰকাৰে মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাসকলৰ জীৱন যাত্ৰাক সহজ কৰি তুলিবলৈ একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে মহিলাসকলক মুকলিত মল ত্যাগৰ বাধ্যবাধকতাৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ কোটি-কোটি শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত কোটি-কোটি স্থায়ী গৃহ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, এই গৃহসমূহ যাতে মহিলাসকলৰ নামত পঞ্জীয়ন কৰা হয়, তাৰ প্ৰতি বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। তেখেতে কয় যে গৃহিণী এগৰাকী ঘৰৰ গৰাকী হোৱা মাাত্ৰেকে তেওঁৰ কণ্ঠও সবল হৈ পৰে।
বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ চৰকাৰে হৰ ঘৰ জল পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰিছে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ স্বাস্থ্যসেৱা লাভত অসুবিধা নহ’বলৈ আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। ইয়াৰ অধীনত ৫ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বিনামূলীয়া ৰেচন আঁচনিও অব্যাহত ৰাখিছে। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত প্ৰতিগৰাকী মাতৃয়ে প্ৰতিদিনে সন্তানক কেনেকৈ খুৱাব, সেই চিন্তাও লাঘৱ হৈছে। মহিলাৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে তেখেতে লাখপতি দিদি, ড্ৰোন দিদি আৰু বেংক সখী আদি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে বুলি কয়। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত সমগ্ৰ দেশৰ মহিলাসকল সবল হৈ উঠিছে। তেখেতে এই আঁচনিসমূহক মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ সেৱাৰ বাবে উৎসৰ্গিত এক বৃহৎ অভিযানৰ অংশ বুলি অভিহিত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে সমবেতসকলক আশ্বাস প্ৰদানেৰে কয় যে অহা মাহত বিহাৰত তেওঁলোকৰ চৰকাৰে এই অভিযানক অধিক ত্বৰান্বিত কৰি তুলিব।
“বিহাৰ এনে এখন ভূমি, যি ভূমিত মাতৃত্বৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা—মাতৃশক্তি—আৰু মাতৃৰ সন্মানে সদায় সৰ্বোচ্চ স্থান লাভ কৰি আহিছে” বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেখেতে কয় যে বিহাৰত গংগা মাইয়া, কোশী মাইয়া, গণ্ডকী মাইয়া, পুনপুন মাইয়া আদি দেৱীক গভীৰ ভক্তিৰে পূজা কৰা হয়। তেখেতে আৰু কয় যে জানকী জী বিহাৰৰ এগৰাকী কন্যা, ইয়াৰ সাংস্কৃতিক নীতি-নিয়মৰ মাজেৰে তেওঁক শ্ৰদ্ধা কৰা হয়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ছঠি মাইয়াক প্ৰাৰ্থনা কৰি সকলোৱে তেওঁৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰে। তেখেতে কয় যে নৱৰাত্ৰিৰ পবিত্ৰ উৎসৱ ওচৰ চাপি আহিছে, এই সময়ছোৱাত সমগ্ৰ দেশতে মা দুৰ্গাৰ নটা ৰূপক পূজা কৰা হয়। তেখেতে লগতে কয় যে বিহাৰ আৰু পূৰ্বাঞ্চলতো সাতবহিনী পূজাৰ পৰম্পৰা আছে— ইয়াত ঐশ্বৰিক মাতৃৰ প্ৰকাশ হিচাপে সাতগৰাকী ভগ্নীক পূজা কৰা হয়। তেখেতে কয় যে মাতৃৰ প্ৰতি এই গভীৰ বিশ্বাস আৰু ভক্তি বিহাৰৰ এক সংজ্ঞায়িত পৰিচয়। স্থানীয় শ্লোক এটাৰ উদ্ধৃতিৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মাতৃৰ ঠাই যিমানেই প্ৰিয় নহওঁক কিয়, কোনেও কেতিয়াও ল’ব নোৱাৰে।
তেখেতৰ চৰকাৰৰ বাবে মাতৃৰ মৰ্য্যাদা, সন্মান, গৌৰৱ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় বুলি উল্লেখেৰে কয় যে এগৰাকী মাতৃ আমাৰ পৃথিৱীৰ মূল সাৰ আৰু তেওঁ আমাৰ আত্ম-সন্মানক মূৰ্ত কৰি তুলিছে। বিহাৰৰ চহকী সাংস্কৃতিক পৰম্পৰাৰ কথা উল্লেখেৰে তেখেতে শেহতীয়াকৈ এটা কাণ্ডক লৈ গভীৰ দুখ প্ৰকাশ কৰে, ইয়াক তেওঁ কল্পনাতীত বুলি কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিহাৰত বিৰোধী মিত্ৰতাৰ এখন মঞ্চৰ পৰা তেখেতৰ মাতৃক উদ্দেশ্যি অপমানজনক কথা কোৱা হৈছিল। তেখেতে কয় যে এই অপমান কেৱল তেখেতৰ মাতৃৰ প্ৰতিয়েই অপমান নহয়, বৰঞ্চ ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিগৰাকী মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাৰ প্ৰতি অপমানস্বৰূপ। শ্ৰী মোদীয়ে এনে মন্তব্য শুনা বিহাৰৰ জনসাধাৰণ, বিশেষকৈ ইয়াৰ মাতৃসকলে অনুভৱ কৰা যন্ত্ৰণাক স্বীকাৰ কৰে। তেখেতে কয় যে তেখেতে অন্তৰত যি দুখ অনুভৱ কৰিছে, সেই একেই দুখ বিহাৰৰ ৰাইজেও সমানেই অনুভৱ কৰিছে আৰু তেখেতে আজি এই দুখ ৰাইজৰ সৈতে ভগাই লৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰায় ৫৫ বছৰ ধৰি সমাজ আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ সেৱা কৰি অহা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰতিদিনে, প্ৰতিটো মুহূৰ্তত দেশখনৰ বাবে পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে কাম কৰি আহিছে বুলি কয়। এই যাত্ৰাত তেখেতৰ মাতৃয়ে পালন কৰা উল্লেখযোগ্য ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰত মাতাক সেৱা কৰাৰ স্বাৰ্থত তেখেতৰ জন্মদাত্ৰীয়ে তেখেতক পাৰিবাৰিক বাধ্যবাধকতাৰ পৰা মুকলি কৰি দিছিল। তেখেতে গভীৰ দুখ প্ৰকাশেৰে কয় যে যিগৰাকী মাতৃয়ে তেখেতক ৰাষ্ট্ৰীয় সেৱাৰ বাবে আশীৰ্বাদ দিছিল আৰু যিগৰাকী মাতৃ এতিয়া এই পৃথিৱীত কায়িকভাৱে উপস্থিত নাই, তথাপিও তেওঁক বিৰোধী মিত্ৰজোঁটৰ এখন মঞ্চৰ পৰা অপমান কৰা হৈছে। তেখেতে ইয়াক অত্যন্ত যন্ত্ৰণাদায়ক, দুখজনক আৰু গভীৰভাৱে আঘাতজনক বুলি অভিহিত কৰে।
প্ৰতিগৰাকী মাতৃয়ে নিজৰ সন্তানক অশেষ ত্যাগ স্বীকাৰেৰে ডাঙৰ-দীঘল কৰে আৰু তেওঁৰ বাবে সন্তানতকৈ ডাঙৰ একোৱেই নহয় বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেখেতে নিজৰ মাতৃক সৰুৰে পৰাই এই ৰূপতে দেখি আহিছে— দৰিদ্ৰতা আৰু কষ্ট সহ্য কৰি পৰিয়াল আৰু সন্তানক লালন-পালন কৰিছিল। তেখেতে কয় যে বাৰিষা মাতৃয়ে মূধচেদি মজিয়াত পৰা বৰষুণৰ পানী টুকিছিল। অসুস্থ দেহাৰেই কামলৈ গৈছিল। তেওঁ এই কথা জানিছিল যে তেওঁ এদিনৰ বাবেও জিৰণি ল’লেও সন্তানে কষ্ট পাব লাগিব। তেখেতে কয় যে মাতৃয়ে কেতিয়াও নিজৰ বাবে নতুন শাৰী এখনো কিনা নাছিল, প্ৰতিটো পইচা জমা কৰি ল’ৰা-ছোৱালীৰ বাবে কাপোৰৰ যোগাৰ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এগৰাকী দুখীয়া মাতৃয়ে আজীৱন ত্যাগৰ জৰিয়তে নিজৰ সন্তানক শিক্ষা আৰু গভীৰ প্ৰমূল্যবোধ প্ৰদান কৰে। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই কাৰণেই মাতৃৰ স্থান দেৱতাসকলৰো উৰ্ধত বুলি গণ্য কৰা হয়। এটা পদ্যৰ উদ্ধৃতিৰে বিহাৰৰ সাংস্কৃতিক নীতি-নিয়মৰ কথা উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিৰোধীৰ মঞ্চৰ পৰা নিক্ষেপ কৰা এনে মন্তব্য কেৱল তেখেতৰ মাতৃৰ প্ৰতিয়েই নহয়— বৰঞ্চ এয়া সমগ্ৰ দেশৰ কোটি-কোটি মাতৃৰ প্ৰতি অপমান।
এগৰাকী দুখীয়া মাতৃৰ ত্যাগ আৰু পুত্ৰৰ বেদনাক ৰাজবংশত জন্মগ্ৰহণ কৰাসকলে বুজিব নোৱাৰে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই বিশেষ সুবিধাপ্ৰাপ্ত ব্যক্তিসকলে জন্মতে ৰূপ আৰু সোণৰ চামুচ মুখত লৈ বিহাৰ আৰু সমগ্ৰ দেশৰ ক্ষমতাক তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ উত্তৰাধিকাৰ হিচাপে গণ্য কৰিছিল। ক্ষমতাৰ আসন তেওঁলোকৰ জন্মগত অধিকাৰ বুলি তেওঁলোকে বিশ্বাস কৰে বুলিও তেখেতে কয়। কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণে এগৰাকী দুখীয়া মাতৃৰ পুত্ৰক— এগৰাকী কঠোৰ পৰিশ্ৰমী ব্যক্তিক— আশীৰ্বাদ দি প্ৰধানমন্ত্ৰী কৰিলে। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই বাস্তৱতাক বিশেষ সুবিধাপ্ৰাপ্ত শ্ৰেণীৰ বাবে গ্ৰহণ কৰাটো কঠিন। তেখেতে লগতে কয় যে সমাজৰ পিছপৰা আৰু অত্যন্ত পিছপৰা শ্ৰেণীৰ উত্থানক বিৰোধীয়ে কেতিয়াও সহ্য কৰা নাই। শ্ৰী মোদীয়ে আৰু কয় যে এই ব্যক্তিসকলে বিশ্বাস কৰে যে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰাসকলক অপমান কৰাৰ অধিকাৰ তেওঁলোকৰ আছে আৰু সেয়েহে এইদৰে কটু বক্তব্যৰ আশ্ৰয় লয়। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে বিহাৰৰ নিৰ্বাচনৰ সময়তো তেখেতক অসন্মানজনক কথা কোৱা আৰু গালি-গালাজ পৰা হৈছিল, ইয়াৰ জৰিয়তে বিৰোধীয়ে বাৰে-বাৰে অভিজাত মানসিকতাক উদঙাই দিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই মানসিকতাৰেই এতিয়া তেওঁলোকে ৰাজনৈতিক মঞ্চৰ পৰা প্ৰয়াত মাতৃক উদ্দেশ্যি গালি-গালাজ পাৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে যি মানসিকতাৰে বিৰোধীয়ে মাতৃ-ভগ্নীক নিৰ্যাতন কৰে, সেই মানসিকতাৰ লোকে নাৰীক দুৰ্বল বুলি ভাবে আৰু শোষণ তথা অত্যাচাৰৰ আহিলা হিচাপে গণ্য কৰে। তেখেতে কয় যে যেতিয়াই এনে নাৰীবিৰোধী মানসিকতাৰ লোক ক্ষমতালৈ আহিছে, তেতিয়াই মহিলাসকল আটাইতকৈ বেছি ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। তেখেতে কয় যে এই বাস্তৱতাক বিহাৰৰ জনসাধাৰণতকৈ ভালকৈ আন কোনেও বুজি নাপায়। বিহাৰৰ বিৰোধী যুগৰ কথা স্মৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সেই সময়ছোৱাত অপৰাধ আৰু অপৰাধী নিয়ন্ত্ৰণহীন আছিল, হত্যা, ধন দাবী, ধৰ্ষণৰ ঘটনাও সাধাৰণ হৈ পৰিছিল। তেখেতে অভিযোগ উত্থাপনেৰে কয় যে তেতিয়াৰ চৰকাৰে হত্যাকাৰী আৰু ধৰ্ষণকাৰীক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিছিল আৰু সেই শাসন ব্যৱস্থাৰ বোজা বিহাৰৰ মহিলাসকলেহে বহন কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে তেতিয়া মহিলাসকল ঘৰৰ বাহিৰলৈ ওলাই যোৱাটো নিৰাপদ নাছিল আৰু গৃহস্থীসমূহে অহৰহভাৱে ভয়ৰ মাজত দিন কটাবলগীয়া হৈছিল— সন্ধিয়াৰ পিছত স্বামী বা পুত্ৰ জীৱিত অৱস্থাত ঘৰলৈ উভতি যাব নে নাযায়, সেই সম্পৰ্কে মাতৃসকল নিশ্চিত নাছিল। তেখেতে আৰু কয় যে মহিলাসকল স্বামী-পুত্ৰক হেৰুৱাৰ ভাবুকিৰ সন্মুখীন হৈছিল, মুক্তিপণ দিবলৈ নিজৰ গহনা বিক্ৰী কৰিছিল, মাফিয়াৰ দ্বাৰা অপহৃত হ’বলগীয়া হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে বিহাৰে সেই অন্ধকাৰৰ পৰা ওলাই আহিবলৈ দীঘলীয়া যুঁজ কৰিছে। তেখেতে বিৰোধী দলক আঁতৰাই বাৰে-বাৰে পৰাস্ত কৰাত মুখ্য ভূমিকা লোৱাৰ বাবে বিহাৰৰ মহিলাসকলক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই কাৰণেই আজি বিহাৰৰ মহিলাসকলৰ বিৰুদ্ধে বিৰোধী দলসমূহে আটাইতকৈ বেছি আন্দোলন কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে বিহাৰৰ প্ৰতিগৰাকী মহিলাক তেওঁলোকৰ উদ্দেশ্য স্পষ্টভাৱে বুজিবলৈ আহ্বান জনাই কয় যে এই দলসমূহে প্ৰতিশোধ বিচাৰে আৰু তেওঁলোকক শাস্তি দিব বিচাৰে।
কিছুমান বিৰোধী দলে ধাৰাবাহিকভাৱে মহিলাৰ অগ্ৰগতিক বিৰোধিতা কৰি আহিছে, যাৰ বাবে তেওঁলোকে নাৰী সংৰক্ষণৰ দৰে পদক্ষেপক তীব্ৰভাৱে প্ৰতিহত কৰিছে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দৰিদ্ৰ ঘৰৰ মহিলা এগৰাকীয়ে প্ৰাধান্য লাভ কৰিলেও তেওঁলোকৰ হতাশা স্পষ্ট হৈ পৰে। তেখেতে বিৰোধীয়ে বাৰে-বাৰে এটা জনজাতীয় আৰু আৰ্থিকভাৱে বঞ্চিত পৰিয়ালৰ কন্যা, ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মূৰ্মুক অপমান কৰি আহিছে বুলি কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে নাৰীৰ প্ৰতি এই ঘৃণা আৰু অৱজ্ঞাৰ ৰাজনীতি ৰোধ কৰিব লাগিব। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ২০ দিনৰ পিছত নৱৰাত্ৰি আৰম্ভ হ’ব, তাৰ পিছত পবিত্ৰ ছঠ, ইয়াত ছঠি মাইয়াক প্ৰাৰ্থনা কৰা হ’ব। বিহাৰৰ জনসাধাৰণক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মাতৃক অপমান কৰাসকলক ক্ষমা কৰিব পাৰি যদিও ভাৰতৰ মাটিয়ে কেতিয়াও মাতৃৰ প্ৰতি অসন্মান সহ্য কৰা নাই। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে বিৰোধী দলসমূহে সাতবহিনী আৰু ছঠি মাইয়াৰ পৰা তেওঁলোকৰ এই কাৰ্য্যৰ বাবে ক্ষমা বিচাৰিব লাগিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিহাৰৰ জনসাধাৰণক, বিশেষকৈ ইয়াৰ পুত্ৰসকলক মাতৃক কৰা অপমানৰ প্ৰত্যুত্তৰ জনোৱাৰ দায়িত্ব ল’বলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে বিৰোধী দলসমূহৰ নেতাসকল যি স্থানলৈকে নাযাওঁক কিয়, তেওঁলোকে মাতৃক অপমান কাৰ্য্য সহ্য কৰা নহ’ব বুলি ৰাইজৰ ফালৰপৰা শুনিব লাগিব। লগতে ৰাইজেই তেওঁলোকক মাতৃৰ মৰ্য্যাদাৰ ওপৰত কৰা যিকোনো আক্ৰমণ মানি লোৱা নহ’ব বুলি শুনাব লাগিব। বিৰোধী দলৰ অত্যাচাৰ আৰু আক্ৰমণ সহ্য কৰা নহ’ব আৰু মানি লোৱা নহ’ব বুলিও তেখেতে উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতৰ মহিলাসকলৰ সবলীকৰণ তেখেতৰ চৰকাৰৰ বাবে সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়। তেখেতে কয় যে তেখেতৰ চৰকাৰে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ অসুবিধাৰাজি লাঘৱৰ বাবে অহৰহভাৱে কাম কৰি আছে আৰু কাম কৰি যাব। তেখেতে ৰাইজক চৰকাৰখনক আশীৰ্বাদ জনাই থাকিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিগৰাকী মাতৃলৈ শ্ৰদ্ধা নিবেদনেৰে তেখেতৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
স্বাধীনতা দিৱসত অনুভূত হোৱা ৰাষ্ট্ৰীয় আৱেগক স্মৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে “হৰ ঘৰ তিৰংগা” শ্ল’গান সমগ্ৰ গ্ৰামাঞ্চল আৰু ৰাজপথত প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পুনৰ কয় যে একেদৰেই সময়ৰ আহ্বান হৈছে “হৰ ঘৰ স্বদেশী, ঘৰ-ঘৰ স্বদেশী।” তেখেতে কয় যে মাতৃ-ভগ্নীসকলক সবলীকৰণ আৰু এখনি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে এই নতুন মন্ত্ৰ অপৰিহাৰ্য্য। এই অভিযানত মহিলাসকলৰ আশীৰ্বাদৰ বাবে তেখেতে আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্থানীয় আৰু ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰত গুৰুত্ব আৰোপেৰে প্ৰতিগৰাকী দোকানী আৰু ব্যৱসায়ীক গৌৰৱেৰে “এয়া স্বদেশী” বুলি ঘোষণা কৰা ব’ৰ্ড প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে সামৰণিত ভাৰত আত্মনিৰ্ভৰতাৰ পথত শক্তিশালীভাৱে আগবাঢ়িব লাগিব বুলি দৃঢ়তাৰে কয়।
এই কাৰ্য্যসূচীত বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰীদ্বয় শ্ৰী সম্ৰাট চৌধুৰী, শ্ৰী বিজয় কুমাৰ সিনহাকে প্ৰমুখ্য কৰি আন-আন বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিহাৰ ৰাজ্য জীৱিকা নিধি সাখ সহকাৰী সংঘ লিমিটেডৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই জীৱিকা নিধি প্ৰতিষ্ঠাৰ উদ্দেশ্য হৈছে জীৱিকাৰ সৈতে জড়িত সমাজৰ লোকসকলক সুলভ সুতৰ হাৰত পুঁজি আগবঢ়োৱা। জীৱিকাৰ সকলো পঞ্জীয়নভুক্ত ক্লাষ্টাৰ-পৰ্য্যায়ৰ ফেডাৰেচন ছচাইটিৰ সদস্য হ’ব। প্ৰতিষ্ঠানটো পৰিচালনাৰ বাবে বিহাৰ চৰকাৰৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেও পুঁজি আগবঢ়াব।
বছৰ-বছৰ ধৰি জীৱিকাৰ আত্ম-সহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত মহিলাসকলৰ মাজত উদ্যমিতাৰ বিকাশ ঘটিছে, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত গ্ৰামাঞ্চলসমূহত অসংখ্য ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আৰু উৎপাদক কোম্পানী স্থাপিত হৈছে। কিন্তু মহিলা উদ্যোগীসকলে প্ৰায়ে ১৮%–২৪% উচ্চ সুতৰ হাৰ লোৱা ক্ষুদ্ৰ বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ বাধ্য হৈছে। এমএফআই-ৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাসৰ লগতে কম সুতৰ হাৰত বৃহৎ পৰিমাণৰ ঋণ সময়মতে উপলব্ধ হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ জীৱিকা নিধিক বিকল্প বিত্তীয় ব্যৱস্থা হিচাপে কল্পনা কৰা হৈছে।
এই ব্যৱস্থাটো সম্পূৰ্ণৰূপে ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ দ্বাৰা চালিত হ’ব, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত জীৱিকা দিদিৰ বেংক একাউন্টলৈ পোনপটীয়াকৈ দ্ৰুত আৰু স্বচ্ছভাৱে ধন স্থানান্তৰিত হোৱাটো নিশ্চিত হ’ব। ইয়াৰ বাবে ১২,০০০ কমিউনিটি কেডাৰক টেবলেট প্ৰদান কৰা হৈছে।
এই পদক্ষেপে গ্ৰামাঞ্চলৰ মহিলাসকলৰ মাজত উদ্যমিতাৰ বিকাশক সুদৃঢ়কৰণৰ লগতে সমাজ-চালিত উদ্যোগসমূহৰ বিকাশক ত্বৰান্বিত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। সমগ্ৰ বিহাৰৰ প্ৰায় ২০ লাখ মহিলাই এই কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে।