প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিহার রাজ্য জিবিকা নিধি সাখ সাহকরী সঙ্ঘ লিমিতেদ হৌদোকখ্রে
মপাঙ্গল কল্লবা নুপীশিং অসি বিক্সিত ভারতকী য়ুম্ফমনি । লৈবাক অসিগী নুপীশিং মপাঙ্গল কলহনবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী খ্বাইদগী মরুওইবা থবক অমনি: পি.এম.
মখোয়গী পুন্সিদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং হন্থহন্নবা সরকারনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি অমসুং মখা তানা হোৎনগনি: পি.এম.
ঐখোয়গী সরকারগীদমক্তা, মমা অমগী ইকাই খুম্নবা, মহাক্কী ইকাই খুম্নবা, মহাক্কী মশাগী ইকাই খুম্নবা অসি খ্বাইদগী মরুওইবা অমনি: পি.এম.
02 SEP 2025 2:35PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা বিহার রাজ্য জিবিকা নিধি সাখ সাহকরি সঙ্ঘ লিমিতেদ হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি শেংলবা লৈবাকপোকপা নুমিৎ অসিদা য়াম্না থাজবা পীনবা খোংথাং অমা হৌদোক্লে। মহাক্না জিবিকা নিধি সাখ সহকারি সংঘগী খুত্থাংদা বিহারদা লৈবা মমা অমসুং ইচিল-ইনাওশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি হায়না লাউথোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌরাং অসিনা খুঙ্গং খুদিংমক্তা জীবিকাগা মরী লৈনবা নুপীশিংদা মখোয়গী থবক অমসুং ললোন-ইতিক চাউখৎহনবদা মতেং পাংদুনা শেলগী মতেং হেন্না লায়না ফংহনগনি। মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি মদুদি জীবিকা নিধি সিস্তেম অসি মপুং ফানা দিজিতেল ওইরে, ফিজিকেল ভিজিৎকী মথৌ তাবা লৈত্রে। হৌজিক্তি পুম্নমক অসি মোবাইল ফোনগী খুত্থাংদা পাংথোকপা য়াই। মহাক্না বিহারগী ইমাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংবু জিবিকা নিধি সাখ সাহকারি সংঘ হৌদোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না শ্রী নিতিশ কুমার অমসুং বিহার সরকারবু অখন্নবা খোংথাং অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নুপীশিংদা শক্তি পীনবগীদমক্তা, মখোয়গী পুন্সিদা থেংনরিবা অৱাবা হন্থহনবা মথৌ তাই। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা মমাশিং, ইচিল-ইনাওশিং অমসুং মচানুপীশিংগী পুন্সিদা লাইনা-লাইচৎ অসিদগী ঙাকথোক্নবা থৌরাং কয়া পায়খৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি নুপীশিংনা মপান্দা অমাংবা তৌবগী মথৌ তাহন্দনবা অমাংশঙ কোতি কয়া শাখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পি.এম. আৱাস য়োজনাগী মখাদা, মীওই করোর কয়াদা পর্মনেন্ত হাউসশিং শাগৎখ্রে। হায়রিবা হাউসশিং অসি নুপীশিংগী মিংদা রেজিস্তর তৌহনবদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি নুপী অমনা য়ুমগী মপু ওইরকপা মতমদা, মহাক্কী ৱাখলগী পাঙ্গলসু হেনগৎলকই।
অশেংবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা সরকারনা হর ঘর জল ইনিসিয়েতিব হৌদোক্লে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মমা অমসুং ইচিল-ইনাওশিংনা হকশেলগী সেবা ফংবদা অৱাবা লৈহন্দনবা, আয়ুশ্মান ভারত স্কিম হৌদোক্লে। মসিদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা পীরি। কেন্দ্র সরকারনা লেম্না রেশন পীনবগী স্কিম অমা পায়খৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মসিনা মমা খুদিংমকপু মখোয়গী অঙাংশিংবু নোংমগী চরা মতৌ করম্না চানহনগদগে হায়বগী অৱাবদগী কোকহল্লে। নুপীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবগীদমক, লৈবাক শিনবা থুংনা নুপীশিংদা শক্তি পীনবা হোৎনরিবা লাক্ষপতি দিদি, দ্রোন দিদি অমসুং বেঙ্ক সখীগুম্বা থৌরাংশিং মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়রিবা স্কীমশিং অসি মমাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংদা মতেং পাংনবা কৎথোকপা অচৌবা কেম্পেনগী শরুক অমনি হায়না ফোঙদোকখি। লাক্কদৌরিবা থাশিংদা বিহারগী মখোয়গী সরকারনা মিসন অসি হেন্না খুমাং চাউশিলহল্লগনি হায়না শ্রী মোদীনা মীয়ামদা থাজবা পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, বিহার অসি মমাগী শক্তিগীদমক ইকায় খুম্নবা অমসুং মমাশিংগী ইকায় খুম্নবা মতম পুম্নমক্তা খ্বাইদগী ৱাংবা মফমদা লৈদুনা লাক্লবা লমদম অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি বিহারদা গঙ্গা মায়া, কোসি মায়া, গন্দকী মায়া অমসুং পুনপুন মায়াগুম্বা লাইশিংবু থম্মোয় শেংনা ইকায়খুম্নবা উৎতুনা ইকায়খুম্নবা উৎলি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি জনকী জী অসি বিহারগী মচানুপী অমনি, লমদম অসিগী নাৎকী ওইবা ইথোস্তা পুক্নিং চিংশিনখি। মালেম পুম্বদা সীতা মাতা ওইনা ইকাই খুম্নবা উৎলি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ছত্তি মায়ায়াদা লাই খুরুম্বা অসি মীপুম খুদিংমক্কী য়াইফবা অমনি। মহাক্না পনখি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংনা মা দুর্গাগী মওং ৯ পূজিনবা নবরাত্রিগী থৌরম লাক্কদৌরি। বিহার অমসুং পর্বাঞ্চল লমদমদসু, ঈশ্বরগী মমাগী মমি অমা ওইনা ইচিল-ইনাও তরেৎপু ইকায়খুম্নবা উৎপগী চহী কয়াগী চৎনবী অমা লৈরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মমাগীদমক অচেৎপা থাজবা অমসুং থৌনা অসি বিহারগী মশক তাকপা অমনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মফম অদুগী লাইরিক অমা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মী অমত্তনা মমাগী মফম লৌবা ঙমদে।
মহাক্কী সরকারগীদমক্তা, মমাশিংগী ইকাই খুম্নবা, ইকাই খুম্নবা অমসুং ইকাই খুম্নবা অসি খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফম অমনি হায়না পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মমা অমা হায়বসি ঐখোয়গী মালেম অসিগী মপুং ওইবা মচাক্নি, অমসুং মহাক্না ঐখোয়গী ইকাই খুম্নবা অদুগী মশকনি। বিহারগী কলচরেল ত্রেদিসনগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হৌখিবা মতমদা থোকখিবা থৌদোক অদুগী মতাংদা অৱাবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বিহারদা ওপোজিসনগী এল্লাইন্সকী প্লেৎফোর্ম অমদগী মহাক্কী মমাগী মায়োক্তা ফত্তবা ৱাফমশিং থমখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি হায়রিবা ইকায় খুম্নবশিং অসি মহাক্কী মমা খক্তগী ইকায় খুম্নব নত্তে, লৈবাক অসিগী মমা, ইচানুপা অমসুং ইচানুপী খুদিংমক্কী ইকায় খুম্নবনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি বিহারগী মীয়াম, মরু ওইনা মমাশিংনা অসিগুম্বা ৱাফমশিং অসি উবদা অমসুং তাবদা নুংঙাইতবা ফাওই। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না মহাক্কী থম্মোয়দা ফাওরিবা অৱাবা অসি বিহারগী মীয়াম্নসু চপ মান্ননা ফাওরি অমসুং ঙসিদি মীয়ামগা লোয়ননা অৱাবা অসি শরুক য়ামিন্নরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না চহি ৫৫ রোম খুন্নাই অমসুং লৈবাক অসিগী সেবা তৌদুনা লাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না লৈবাক অসিগীদমক নুমিৎ খুদিংগী, মতম খুদিংগী, মপুং ফানা থৱায় য়াওনা থবক তৌরি। মহাক্না মহাক্কী মমানা খোঙচৎ অসিদা লৌখিবা মরুওইবা থৌদাং অদু শকখঙখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মা ভারতীগী সেবা তৌনবগীদমক্তা মহাক্কী পোকপা মমানা মহাকপু ইমুংগী থৌদাংদগী থাদোকখি। মহাক্না অৱাবা ফোংদোকখি মদুদি লৈবাক অসিগী সেবা তৌনবা মহাকপু য়াইফ-পাউজেল পীখিবা অমসুং মহাকপু থাদোকখিবা অমসুং হৌজিক মালেম অসিদা লৈতবা মমা অদু ওপোজিসন এলাইন্সকী প্লেৎফোর্মদগী ফত্তবা মওংদা শীজিন্নখি। মহাক্না মসি য়াম্না নুংঙাইতবা, অৱাবা অমসুং য়াম্না শোকহনবা অমনি হায়না ফোঙদোকখি।
মমা খুদিংমক্না মহাক্কী মচাশিংবু চাউনা কৎথোকপগা লোয়ননা চাউখৎহল্লি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী ইমুং অমসুং মচাশিংবু চাউখৎহন্নবা মহাক্না মহাক্কী মমানা অঙাং ওইরিঙৈদগী লাইরবগী অমসুং অৱাবা কয়া মায়োক্নদুনা লাক্লি। মহাক্না নিংশিংখি মদুদি, মতৌ করম্না, মোন্সুন হৌদ্রিঙৈ মমাংদা, মহাক্কী মমা অদুনা য়ুমগী মথক থংবা শরুক অদু ঈ চংদনবা থবক তৌরম্মি, মরম অদুনা মহাক্কী অঙাংশিং অদু নুংঙাইনা লৈরম্বা য়াই। মহাক্না নারবসু মহাক্কী অঙাংশিংনা নুমিৎ অমমুক চংদ্রবদি অৱাবা ফংগনি হায়বা খঙদুনা মহাক্না থবক চৎখি। মহাক্না মশামক্না অনৌবা শারি অমত্তা লৈখিদে, মহাক্কী অঙাংশিংগীদমক্তা পোৎশক অমা শেন্নবগীদমক্তা মহাক্কী শেনফম পুম্নমক তুংশিনখি। লাইরবা মমা অমনা মহাক্কী পুন্সি চুপ্পগী ওইনা কত্থোকপা অসিনা মহাক্কী মচাশিংদা মহৈ-মশিং অমসুং অচেৎপা মগুনশিং পীরকই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা মরম ওইদুনা মমা অমগী মফম অসি লাইশিংদগীসু হেন্না ৱাংই। বিহারগী কলচরেল ইথোসকী মতাংদা ৱাহৈ অমা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ওপোজিসনগী প্লেতফোর্মদগী ফোংখিবা ইকায়খুম্নবা অসি মহাক্কী মমাদা নত্তে। মসি লৈবাক অসিগী মমা করোর কয়াগী ইকায়খুম্নবা অমনি।
লাইরবা মমা অমগী কত্থোকপা অমসুং মহাক্কী মচানুপীগী অৱাবা অসি নিংথৌগী মচা-মশুশিংনা খঙবা ঙমদে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি খুদোংচাবা ফংলবা মীওইশিং অসি সিলভর অমসুং গোল্দন চামচগা লোয়ননা পোকখি অমসুং বিহার অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা মখোয়গী ইমুংগী ওইবা হেরিতেজনি হায়না লৌই। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না শক্তিগী মকোক অসি মখোয়গী মপুং ওইবা হকনি হায়না মখোয়না থাজৈ। অদুম ওইনমক, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী মীয়াম্না লাইরবা মমা অমগী মচানুপা - কন্না হোৎনজবা মীওই অমা -বু প্রধান মন্ত্রী ওইহন্দুনা য়াইফ-পাউজেল পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি খুদোংচাবা ফংলবা কাংলুপ অমনা মসিগী তশেংবসি য়ানবদা অৱাবা লৈ। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ওপোজিসন অসিনা তুং কোইবা অমসুং কা হেন্না তুং কোইনা চৎপা কাংলুপকী মীশিং হেনগৎলকপা অসি কনাগুম্বা অমত্তনা য়াখিদে। শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি মদুদি হায়রিবা মীওইশিং অসিনা মখোয়না কন্না হোৎনরিবা মীওইশিংবু ইকায় খুম্নবা ইৎপগী হক লৈ হায়না খল্লি। বিহারগী মীখলগী মতমদসু মহাকপু ইকায়খুম্নবা লৈতবা অমসুং অশাওবা ৱাঙাং শিজিন্নদুনা ইলিৎকী ওইবা ৱাখল্লোনবু অমুক হন্না ফোংদোকখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না হৌজিক মখোয়গী পোলিতিকেল প্লেৎফোর্মদগী মহাক্কী লৈখিদ্রবা মমা অদুগী মায়োক্তা অশোই-অঙাম থোকহল্লক্লি।
মমাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংবু লান্না শীজিন্নরিবা ৱাখল্লোন অসি নুপীশিংবু শোত্থরবা মীশক অমা ওইনা উবা অমসুং মখোয়বু শীজিন্নবা অমসুং নমথবগী পোৎশক অমা ওইনা লৌবা অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা নুপীগী মায়োক্তা লৈবা ৱাখল্লোন অমা লৈরকপা মতমদা, নুপীশিংনা খ্বাইদগী হেন্না অৱাবা ফোংদোকই। মহাক্না হায়খি মদুদি বিহারগী মীয়ামদগী হেন্না কনাগুম্বা অমত্তনা মসিগী তশেংবসি হেন্না খঙদে। বিহারদা ওপোজিসনগী মতম অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম অদুদা ক্রাইম অমসুং ক্রাইমিনেলশিং অসি চেকশিনবা ঙমখিদে, অমসুং মীওই হাৎপা, লল্লোনবা অমসুং রেপকী থৌদোকশিং অসি য়াম্না তোইনা থোক্লকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মতম অদুগী সরকারনা মীহাৎপা অমসুং রেপিস্তশিংবু ঙাক-শেনখি, অমসুং বিহারগী নুপীশিংনা লৈঙাক অসিগী অৱাবা মায়োক্নখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নুপীশিংনা মখোয়গী য়ুমদগী মপান্দা চৎপা ঙম্বা নত্তে অমসুং ইমুংশিংনা মখোয়গী মপুরোইবা নৎত্রগা মচানুপানা নুমিদাংৱাইরম ফাওবদা হিংদুনা য়ুমদা হল্লক্কদ্রা নৎত্রগা হল্লক্কদ্রা হায়বগী চপ-চাবা থাজদবা লৈরি। মহাক্না নুপীশিংনা মখোয়গী ইমুং-মনুং মাংহন্নবগী, খুদোংচাবা লৌনবগীদমক্তা মখোয়গী জ্যুয়েলরীশিং য়োন্নবগী, মাফিয়াগী ইলিমেন্তশিংনা ফাজিনবগী, নৎত্রগা মখোয়গী লুহোংবগী নুংঙাইবা মাংহন্নবগী খুদোংথীবগী মখাদা মতৌ করম্না হিংলিবগে হায়বদু শন্দোক্না তাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বিহারনা অঙৌবা অঙৌবদগী থোরক্নবা শাংবা লান অমা লানখ্রে। মহাক্না বিহারগী নুপীশিংনা ওপোজিসনবু মুত্থৎনবা অমসুং হন্না হন্না মাইথিবা পীনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা মরম ওইদুনা, ঙসিদি, ওপোজিসন পার্তীশিংনা বিহারগী নুপীশিংগী মায়োক্তা খ্বাইদগী কন্না চিংনরি। শ্রী মোদীনা বিহারদা লৈরিবা নুপী খুদিংমকপু মখোয়গী ৱাখল্লোন অদু ময়েক শেংনা খঙনবা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি পার্টিশিং অসিনা মখোয়গী মথক্তা চৈরাক লৌবা পাম্মি অমসুং মখোয়বু চৈরাক পীবা পাম্মি।
ওপোজিসন পার্তী খরনা নুপীশিংগী এদভান্সমেন্তকী মায়োক্তা লেপ্পা লৈতনা লেপ্লি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নুপীশিংগী রিজার্বেসনগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিং অসি মখোয়না অকনবা মওংদা য়ানীংদবা ফোঙদোকই। মহাক্না ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি মোদীবু ইকায় খুম্নবা উৎপীদুনা ওপোজিসনগী খুদম পীরম্মি। দ্রুপদী মর্মুয়া অসি ত্রাইবেল অমসুং শেন্মিৎলোনগী ওইনা খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈবা ইমুং অমগী মচানুপীনি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি নুপীশিংগী মায়োক্তা নুংশিদবা অমসুং ইকাই খুম্নদবা অসিগুম্বা রাজনিতী অসি লেপথোক্কদবনি। নবরাত্রি অসি নুমিৎ ২০নিগী মতুংদা হৌরগনি, মসিগী মতুংদা নুমিৎ ৫০নিগী মতুংদা ছথকী লাইনিংথৌগী থৌরম হৌরগনি। বিহারগী মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না মহাক্কী মমাদা ইকায় খুম্নবা উৎলম্বা মীওইশিং অদুগী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকপা য়াই, অদুবু ভারতকী লৈহাওনা মমাশিংগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎলকপা অসি কৈদৌঙৈদসু য়াখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসন পার্তীশিংনা মখোয়না তৌখিবা অদুগীদমক সতবাহিনী অমসুং ছতি ময়াইয়াগী মফমদা অৱাবা ফোংদোক্কদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী মীয়াম, মরুওইনা মখোয়গী মচাশিংবু মমাশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎপদা পাউখুম পীনবগী থৌদাং লৌনবা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসন পার্তীশিংগী লুচিংবশিংনা কদায়দা চৎলুবগে হায়বদি লম্বী নৎত্রগা সহর অমা হেক্তদা, মমাশিংবু ইকায় খুম্নদবা অমসুং ইকাই খুম্নবগী মায়োক্তা লান্দারকপা অমত্তা য়াদে হায়বা মীয়ামগী ৱা ঙাংবা তাবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসন পার্তীশিংনা অৱাবা পীবা অমসুং লান্দারকপা অসি লেপহল্লোই অমসুং অয়াবা পীরোই।
ভারতকী নুপীশিংদা শক্তি পীনবা অসি মহাক্কী সরকারগী খ্বাইদগী ৱাংবা প্রাইওরিতীনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না ফোংদোকখি। মহাক্কী সরকারনা নুপীশিংনা থেংনরিবা অৱাবা হন্থহন্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি অমসুং মপুং ফানা থৌদাং লৌদুনা মখা তানা থবক তৌগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না মীয়াম্বু মখোয়গী লৈঙাক অসিবু মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তকশিনখি অমসুং লৈবাক অসিগী মমা খুদিংমক্তা ইকায়খুম্নবা উৎতুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
ইকুই কুইদ্রিঙৈগী মমাংদা নীংতম্বা নুমিৎতা 'হার গার তিরঙ্গা' হায়বা স্লোগান অসি খুঙ্গং অমসুং লম্বীদা শন্দোকখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক্কী মতমগী মথৌ তাবা অসি 'হার গার স্বদেশী, গার-গার স্বদেশী'নি। মহাক্না হায়খি মদুদি অনৌবা মন্ত্র অসি মমা অমসুং ইচিল-ইনাওশিংবু শক্তি লৈহন্নবা অমসুং আত্মনির্ভর ভারত অমা শেমগৎনবা তঙাইফদবা অমনি। মহাক্না নুপীশিংদা মিসন অসিদা মখোয়গী য়াইফ-পাউজেল পীবীনবা আপিল তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা দুকান মপু অমসুং ত্রেদর খুদিংমক্তা 'মসি স্বদেশীনি' হায়না চাউথোক্না ফোঙদোকপা বোর্দশিং হাপ্নবা হায়খি। মসিদা 'ভোকেল ফোর লোকেল' অমসুং 'মেদ ইন ইন্দিয়া'গী পোত্থোকশিংদা মীৎয়েং থমখি। ভারতনা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী লম্বীদা মাংলোমদা চংশিনবা তাই হায়না মহাক্না ফোংদোক্লদুনা মহাক্না ৱারোইশিন পীখি।
থৌরম অদুদা বিহারগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নিতিশ কুমার, উপ মুখ্য মন্ত্রী শ্রী সম্রাত চৌধরী, শ্রী বিজয় কুমার সিনহা অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিহার রাজ্য জিবিকা নিধি সাখ সাহকারি সঙ্ঘ লিমিতেদ হৌদোকখ্রে। জিবিকা নিধি অসি লিংখৎপগী পান্দমদি জিবিকাগা মরী লৈনবা কম্ম্যুনিতীগী মীহুৎশিংদা শেল-থুমগী মমল হন্থনা ফংহন্নবা ওইরি। জীভিকাগী রেজিস্তর তৌরবা ক্লস্তর লেভেল ফেদরেসন পুম্নমক সোসাইতী অসিগী মেম্বর ওইগনি। ইন্সতিত্যুসন অসি চলাইবদা বিহার সরকার অমসুং কেন্দ্র সরকারনা শেল থাদগনি।
চহি কয়া অসিদা জীভিকাগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা মরী লৈনবা নুপীশিংগী মরক্তা এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপ চাউখৎলক্লি। মসিনা খুঙ্গংগী লমশিংদা অপীকপা এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপ অমসুং প্রদ্যুসর কম্পেনী কয়া লিংখৎলক্লি। অদুম ওইনমক, নুপী ওন্ত্রপ্রিনরশিংনা 18%-24%গী অৱাংবা শেন্দোইগী চাং লৌবা মাইক্রোফাইনান্স ইন্সতিত্যুসনশিংদা হেক হেক মখা পোল্লি। লাইবিকা নিধি অসি এম.এফ.আই.শিংদা মখা পোনবা হন্থহন্নবা অমসুং হেন্না চাউবা লোনগী শেনফমশিং মতম চানা ফংহন্নবা অমসুং হন্থবা শেন্দোইগী চাংদা ফংহন্নবা অতোপ্পা শেন-থুমগী পথাপ অমা ওইনা শেমখিবনি।
সিস্তেম অসি মপুংফানা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমদা মথৌ তৌগনি। মসিনা জিভিকা দিদিসকী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা হেন্না থুনা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইবা ফন্দ ত্রান্সফর তৌগনি। মসিগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা, কম্ম্যুনিতী কেদর ১২,০০০দা তেবলতেদশিং পীনবা থৌরাং তৌরি।
খোঙথাং অসিনা খুঙ্গংগী নুপীশিংগী মরক্তা এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপ দিবেলপমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং কম্ম্যুনিতীনা লুচিংবা ইন্তরপ্রাইজেসশিং হেঙ্গৎহল্লগনি হায়না পানরি। থৌরম অসিদা বিহারগী নুপী লাখ ২০ রোম শরুক য়াগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited
Empowered women are foundation of Viksit Bharat , Empowerment of women of the country is the top priority of our Government: PM
The Government is continuously working and will continue to work to reduce difficulties in their lives: PM
For our government, the dignity of a mother, her respect, her self-respect are a topmost priority: PM
02 SEP 2025 2:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited via video conferencing today. Addressing the occasion, the Prime Minister stated that on this auspicious Tuesday, a highly promising initiative is being launched. He announced that mothers and sisters in Bihar are being provided with a new facility through the Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh. This initiative will enable women associated with Jeevika across villages to access financial support more easily, helping them advance their work and businesses, stated the Prime Minister. He expressed his happiness that the Jeevika Nidhi system is fully digital, eliminating the need for physical visits—everything can now be done via mobile phone. He congratulated the mothers and sisters of Bihar on the launch of the Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh and commended Shri Nitish Kumar and the government of Bihar for this remarkable initiative.
“Empowered women are a major foundation of a developed India”, exclaimed Shri Modi emphasizing that to empower women, it is essential to reduce the difficulties in their lives. He highlighted that the government is undertaking numerous initiatives to make the lives of mothers, sisters, and daughters easier. He noted that crores of toilets have been constructed for women to free them from the compulsion of open defecation. The Prime Minister pointed out under the PM Awas Yojana, crores of permanent houses have been built, with special attention given to ensuring that these houses are registered in the names of women. He remarked that when a woman becomes the owner of the house, the weight of her voice also increases.
Highlighting that to resolve the issue of access to clean drinking water, the government launched the Har Ghar Jal initiative, Shri Modi emphasized that to ensure mothers and sisters do not face difficulties in accessing healthcare, the Ayushman Bharat scheme was introduced, offering free treatment up to ₹5 lakh. The Prime Minister noted that the central government is also running a free ration scheme, which has relieved every mother from the worry of how to feed her children each day. To enhance women’s income, he highlighted initiatives such as Lakhpati Didi, Drone Didi, and Bank Sakhi, which are empowering women across the country. He described these schemes as part of a grand campaign dedicated to serving mothers and sisters. Shri Modi assured the audience that in the coming months, their government in Bihar will further accelerate this mission.
“Bihar is a land where the reverence for maternal power—matrushakti—and the honour of mothers has always held the highest place”, stated the Prime Minister. He highlighted that in Bihar, deities such as Ganga Maiya, Kosi Maiya, Gandaki Maiya, and Punpun Maiya are worshipped with deep devotion. He remarked that Janaki Ji is a daughter of Bihar, nurtured in its cultural ethos—Siya Dhiya of this land, who is revered across the world as Sita Mata. Shri Modi noted that offering prayers to Chhathi Maiya is considered a blessing for all. He mentioned that the sacred festival of Navratri is approaching, during which the nine forms of Maa Durga are worshipped across the country. He added that in Bihar and the Purvanchal region, there is also a generational tradition of Satbahini Puja—worshipping seven sisters as manifestations of the divine mother. He emphasized that this deep faith and devotion towards the mother is a defining identity of Bihar. Quoting a local verse, the Prime Minister underscored that no one, however dear, can ever take the place of a mother.
Emphasising that for his government, the dignity, respect, and pride of mothers is a matter of utmost priority, Shri Modi remarked that a mother is the very essence of our world, and she embodies our self-respect. Referring to Bihar’s rich cultural tradition, he expressed deep anguish over a recent incident that, he said, he could not have imagined. The Prime Minister stated that from a platform of the opposition’s alliance in Bihar, abusive remarks were made against his mother. He emphasized that these insults were not just an affront to his mother, but an insult to every mother, sister, and daughter of the nation. Shri Modi acknowledged the pain felt by the people of Bihar, especially its mothers, upon witnessing and hearing such remarks. He shared that the sorrow he feels in his heart is equally shared by the people of Bihar and was sharing this grief with the people today.
The Prime Minister stated that he has been serving society and the nation for nearly 55 years, emphasising that every day, every moment, he has worked with full dedication for the country. He acknowledged the significant role his mother played in this journey. Shri Modi remarked that in order to serve Maa Bharati, his birth mother had released him from familial obligations. He expressed deep sorrow that the very mother who had blessed him for national service and let him go, and who is no longer physically present in this world, was abused from a platform of the opposition alliance. He described this as extremely painful, distressing, and deeply hurtful.
Stressing that every mother raises her children through immense sacrifice, and for her, nothing is greater than her children, Shri Modi shared that he had seen his own mother in this very form since childhood—enduring poverty and hardship to nurture her family and children. He recalled how, before the onset of the monsoon, his mother would work to ensure the roof didn’t leak, so her children could sleep peacefully. Even when ill, she would still go to work, knowing that if she rested even for a day, her children would have to suffer. He noted that she never bought a new saree for herself, saving every penny to stitch a pair of clothes for her children. The Prime Minister emphasized that a poor mother, through lifelong sacrifice, imparts education and strong values to her children. He affirmed that this is why a mother’s place is considered above even the gods. Referring to Bihar’s cultural ethos by quoting a verse, Shri Modi stated that the abuse hurled from the opposition platform was not just directed at his mother—it was an insult to crores of mothers across the country.
Describing that the sacrifice of a poor mother and the pain of her son cannot be understood by those born into royal dynasties, Shri Modi remarked that these privileged individuals were born with silver and gold spoons and view power in Bihar and across the country as their family inheritance. He said they believe that the seat of power is their birthright. However, the Prime Minister emphasized that the people of India blessed the son of a poor mother—a hardworking individual—and made him the Prime Minister. He asserted that this reality is difficult for the privileged class to accept. He added that the opposition has never tolerated the rise of the backward and extremely backward sections of society. Shri Modi further added that these individuals believe they have the right to insult those who work hard, and thus resort to a barrage of abuses. He noted that even during the Bihar elections, he was addressed with disrespect and abusive language, repeatedly exposing the elitist mindset of these individuals. The Prime Minister stated that it is this very mindset that has now led them to hurl abuses at his late mother from their political platform.
The Prime Minister stated that the mindset which abuses mothers and sisters is one that views women as weak and treats them as objects of exploitation and oppression. He emphasized that whenever such an anti-women mentality has come to power, it is women who have suffered the most. He remarked that no one understands this reality better than the people of Bihar. Recalling the opposition era in Bihar, the Prime Minister said that during that time, crime and criminals were unchecked, and incidents of murder, extortion, and rape had become commonplace. He alleged that the then government provided protection to murderers and rapists, and it was Bihar’s women who bore the brunt of that regime. Shri Modi added that women were not safe stepping outside their homes, and families lived in constant fear—unsure if their husbands or sons would return home alive by evening. He described how women lived under the threat of losing their families, selling their jewellery to pay ransom, being abducted by mafia elements, or losing their marital happiness. The Prime Minister affirmed that Bihar has fought a long battle to emerge from that darkness. He credited the women of Bihar for playing a major role in removing and repeatedly defeating the opposition. He asserted that this is why, today, the opposition parties are most agitated against the women of Bihar. Shri Modi urged every woman in Bihar to understand their intent clearly, stating that these parties seek revenge and want to punish them.
Pointing out that certain opposition parties have consistently opposed the advancement of women, which is why they strongly resist initiatives such as women’s reservation, Shri Modi remarked that even when a woman from a poor household rises to prominence, their frustration becomes evident. He cited the example of opposition repeatedly insulting the President of India, Smt. Droupadi Murmu—a daughter of a tribal and economically disadvantaged family. The Prime Minister emphasized that this politics of hatred and contempt towards women must be curbed. He noted that Navratri will begin in 20 days, followed by the sacred festival of Chhath in 50 days, when prayers will be offered to Chhathi Maiya. Addressing the people of Bihar, the Prime Minister said that while he may forgive those who insulted his mother, the soil of India has never tolerated disrespect towards mothers. He asserted that the opposition parties must seek forgiveness from Satbahini and Chhathi Maiya for their actions.
The Prime Minister called upon the people of Bihar, especially its sons, to take responsibility for responding to the insult directed at mothers. He stated that wherever leaders of the opposition parties go—be it any street or city—they must hear the voice of the people saying that the insult to mothers will not be tolerated and any attack on dignity will not be accepted. He stated that the oppression and assault by opposition parties will not be tolerated and accepted.
The Prime Minister reaffirmed that empowering the women of India is the highest priority of his government. He emphasized that their government is continuously working to reduce the hardships faced by women and will continue to do so with full commitment. He urged the people to continue blessing their government and concluded by offering his respectful salutations to every mother of the nation.
Recalling the recent national sentiment from Independence Day, where the slogan “Har Ghar Tiranga” echoed across villages and streets, the Prime Minister reiterated that the current need of the hour is “Har Ghar Swadeshi, Ghar-Ghar Swadeshi.” He emphasized that this new mantra is essential to empower mothers and sisters and build an Atmanirbhar Bharat. He appealed to women for their blessings in this mission. The Prime Minister urged every shopkeeper and trader to display boards proudly declaring, “This is Swadeshi”, stressing on Vocal for Local and ‘Made in India’ products. He concluded by affirming that India must move forward strongly on the path of self-reliance.
The Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Deputy Chief Ministers Shri Samrat Choudhary, Shri Vijay Kumar Sinha were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Bihar Rajya Jeevika Nidhi Saakh Sahkari Sangh Limited. The objective of establishing the Jeevika Nidhi is to provide easy access to funds at affordable interest rates to community members associated with Jeevika. All registered cluster-level federations of Jeevika will become the members of the Society. For the operation of this institution, the Government of Bihar as well as the Central government will contribute funds.
Entrepreneurship has flourished among women associated with Jeevika’s self-help groups over the years, leading to the establishment of numerous small enterprises and producer companies in rural areas. However, women entrepreneurs have often been compelled to depend on microfinance institutions charging high interest rates of 18%–24%. The Jeevika Nidhi has been conceived as an alternative financial system to reduce dependence on MFIs and ensure the timely availability of larger loan amounts at lower interest rates.
The system will operate entirely on a digital platform, ensuring faster and more transparent fund transfers directly into the bank accounts of Jeevika Didis. To facilitate this, 12,000 community cadres are being equipped with tablets.
This initiative is expected to strengthen entrepreneurship development among rural women and accelerate the growth of community-led enterprises. Around 20 lakh women from across the state of Bihar will witness this event.