Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's statement during the 25th SCO Summit
01 SEP 2025 10:14AM by PIB Delhi
I am pleased to participate in the 25th SCO Summit. I extend my sincere gratitude to President Xi for the warm welcome and gracious hospitality.
Today marks Uzbekistan’s Independence Day, and yesterday was the National Day of Kyrgyzstan. On this occasion, I extend my congratulations and best wishes to both leaders.
Excellencies,
Over the past twenty-four years, the SCO has played a vital role in connecting the extended family across the Eurasian region. As an active member, India has always contributed in a constructive and positive manner.
India’s vision and policy towards the SCO are built on three key pillars:
S – Security
C – Connectivity
O – Opportunity
On the first pillar, "S” - that is Security, I would like to emphasize that security, peace, and stability form the foundation of any nation’s development. However, terrorism, separatism, and extremism remain major challenges along this path.
Terrorism is not only a threat to the security of individual nations, but a shared challenge to all of humanity. No country, no society, no citizen can consider themselves completely safe from it. That is why India has consistently stressed the importance of unity in the fight against terrorism.
The SCO-RATS has played a very significant role in this regard. This year, while leading the Joint Information Operation, India undertook an initiative to counter "Al-Qaeda” and its affiliated terrorist organizations. We have also proposed enhanced coordination, and joint measures against radicalization.
We have raised our voice firmly against terror financing, and I sincerely thank all of you for the support extended in this effort.
Excellencies,
For the past four decades, India has been bearing the grave scars of ruthless terrorism. Countless mothers have lost their children, and innumerable children have been left orphaned.
Recently, we witnessed the most heinous face of terrorism in Pahalgam. I express my deep gratitude to all the friendly nations that stood by us during this moment of grief. This attack was not only an assault on the conscience of India, but also an open challenge to every nation, and every individual who believes in humanity.
In such circumstances, it is natural to ask: Can the open support for terrorism by certain countries ever be acceptable to us?
Excellencies,
We must state it clearly and in one voice: double standards on terrorism are unacceptable. Together, we must oppose terrorism in every form and manifestation. This is our responsibility towards humanity.
Excellencies,
I would now like to share my thoughts on the second pillar, "C” – that is, Connectivity. India has always believed that strong connectivity does not merely facilitate trade but also opens the doors to trust and development.
It is with this vision that we are working on initiatives such as the Chabahar Port and the International North-South Transport Corridor. Through these, we can enhance our linkages with Afghanistan and Central Asia.
We believe that every effort towards connectivity must uphold the principles of sovereignty and territorial integrity. This is also enshrined in the core principles of the SCO Charter.
Connectivity, that by-passes sovereignty, ultimately loses both trust and meaning.
Excellencies,
The third pillar is: "O” - that is Opportunity. Opportunity for Cooperation and Reform.
In 2023, under India’s presidency, the SCO witnessed fresh energy and ideas. New areas of cooperation were introduced, including start-ups and innovation, traditional medicine, youth empowerment, digital inclusion, and our shared Buddhist heritage.
Our effort was to take SCO beyond governments. To connect people, young scientists, scholars, and start-ups as well.
Today, I would like to propose another step to strengthen our people-to-people ties - the creation of a Civilizational Dialogue Forum under the SCO. Such a platform will allow us to share the richness of our ancient civilizations, art, literature, and traditions on a global stage.
Excellencies,
Today, India is advancing with the motto of Reform, Perform, and Transform. From the Covid crisis to global economic uncertainties, we have endeavoured to convert challenges into opportunities.
We are consistently pursuing wide-ranging reforms, which are creating new opportunities for both national development and international cooperation. I warmly invite you all to be a part of India’s development journey.
Excellencies,
It is a matter of great satisfaction that the SCO is evolving with time. Four new centres are being established to address contemporary challenges such as organized crime, drug trafficking, and cybersecurity. We welcome this reform-oriented approach.
SCO members can increase mutual cooperation for reforms in global institutions. On the occasion of the 80th anniversary of the United Nations, we can unanimously call for UN reform.
To confine the aspirations of the Global South to outdated frameworks is to deny justice to future generations. The colourful dreams of the new generation cannot be displayed on a black-and-white screen. It is time to change the screen.
The SCO can play a guiding role in promoting multilateralism and an inclusive world order. I welcome the issuance of a statement on this important subject today
Excellencies,
We are moving forward in close coordination and cooperation with all partners. I extend my best wishes to the next Chairman of the SCO, the President of Kyrgyzstan, and my friend, President Japarov
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's statement. Original statement was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৫ সংখ্যক এছচিঅ’ সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
01 SEP 2025 10:14AM by PIB Guwahati
২৫ সংখ্যক এছচিঅ’ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ পাই আনন্দিত হৈছোঁ। উষ্ম আদৰণি আৰু সু-আতিথ্যৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি ছিক মই আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
আজি উজবেকিস্তানৰ স্বাধীনতা দিৱস আৰু কালি কিৰ্গিস্তানৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দিৱস আছিল। এই উপলক্ষে দুয়োগৰাকী নেতালৈ অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
মহামহিম,
যোৱা চৌবিশ বছৰত সমগ্ৰ ইউৰেছিয়ান অঞ্চলৰ বিস্তৃত পৰিয়ালটোক সংযোগকৰণৰ ক্ষেত্ৰত এছচিঅ’-ই এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। ইয়াৰ সক্ৰিয় সদস্য দেশ হিচাপে ভাৰতে সদায় গঠনমূলক আৰু ইতিবাচকভাৱে অৱদান আগবঢ়াই আহিছে।
এছচিঅ’-ৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী আৰু নীতি তিনিটা মূল স্তম্ভ আধাৰিতঃ
এছ (S) – নিৰাপত্তা (Security)
চি (C) – যোগাযোগ (Connectivity)
অ’ (O) – সুযোগ (Opportunity)
প্ৰথম স্তম্ভ "এছ” - অৰ্থাৎ নিৰাপত্তা সন্দৰ্ভত মই ক'ব বিচাৰোঁ যে নিৰাপত্তা, শান্তি আৰু সুস্থিৰতা হৈছে সকলো ৰাষ্ট্ৰৰে উন্নয়নৰ ভেটি। কিন্তু এই পথত সন্ত্ৰাসবাদ, বিচ্ছিন্নতাবাদ, উগ্ৰবাদ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰত্যাহ্বান হৈয়েই আছে।
সন্ত্ৰাসবাদ কেৱল ৰাষ্ট্ৰ এখনৰ নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি ভাবুকিয়েই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ মানৱতাৰ ক্ষেত্ৰত এক উমৈহতীয়া প্ৰত্যাহ্বান। কোনো দেশ, কোনো সমাজ, কোনো নাগৰিকে নিজকে ইয়াৰ পৰা সম্পূৰ্ণ নিৰাপদ বুলি গণ্য কৰিব নোৱাৰে। সেইবাবেই ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ঐক্যৰ গুৰুত্বত ধাৰাবাহিকভাৱে জোৰ দি আহিছে।
এই ক্ষেত্ৰত এছচিঅ’-আৰএটিএছ (SCO-RATS)-ৰ ভূমিকা অতিশয় উল্লেখযোগ্য। এইবাৰ যুটীয়া তথ্য অভিযানৰ নেতৃত্ব প্ৰদানৰ সময়তে ভাৰতে "আল কায়দা" আৰু ইয়াৰে জড়িত সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনবোৰক প্ৰতিহতকৰণৰ বাবে এক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰে। আমি বৰ্ধিত সমন্বয় আৰু উগ্ৰবাদৰ বিৰুদ্ধে যৌথ ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ প্ৰস্তাৱো আগবঢ়াইছোঁ।
আমি সন্ত্ৰাসবাদক বিত্তীয় সাহায্য যোগানৰ বিৰুদ্ধে দৃঢ়ভাৱে মাত মাতিছোঁ আৰু এই প্ৰচেষ্টাত আগবঢ়োৱা সহায়ৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিকতাৰে ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
মহামহিম,
বিগত চাৰিটা দশক ধৰি ভাৰতে নিৰ্দয় সন্ত্ৰাসবাদৰ বোজা বহন কৰি আহিছে। অগণন মাতৃয়ে সন্তানক হেৰুৱাবলগীয়া হৈছে আৰু অগণন সন্তান অনাথ হৈ পৰিছে।
শেহতীয়াকৈ আমি পেহেলগামত সন্ত্ৰাসবাদৰ আটাইতকৈ জঘন্য মুখখন প্ৰত্যক্ষ কৰিলোঁ। এই দুখৰ মুহূৰ্তত আমাৰ কাষত থিয় দিয়া সকলো বন্ধু ৰাষ্ট্ৰলৈ মই গভীৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছোঁ। এই আক্ৰমণ কেৱল ভাৰতৰ বিবেকৰ ওপৰতে আক্ৰমণ নহয়, বৰঞ্চ প্ৰতিখন ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে আৰু মানৱতাক বিশ্বাস কৰা প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবেও এক মুকলি প্ৰত্যাহ্বান আছিল।
এনে পৰিস্থিতিত প্ৰশ্ন উত্থাপন হোৱাটো স্বাভাৱিক যে একাংশ দেশৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰতি মুকলি সমৰ্থন আমাৰ বাবে কেতিয়াবা গ্ৰহণযোগ্য হ’ব পাৰে নে?
মহামহিম,
আমি স্পষ্টকৈ আৰু সমস্বৰে ক’ব লাগিব যে সন্ত্ৰাসবাদৰ ক্ষেত্ৰত “ডাবল ষ্টেণ্ডাৰ্ড” কেতিয়াও গ্ৰহণযোগ্য নহয়। আমি সকলোৱে মিলি সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰতিটো ৰূপ আৰু প্ৰকাশ কাৰ্য্যৰ বিৰোধিতা কৰিব লাগিব। মানৱতাৰ প্ৰতি আমি এই দায়িত্ব পালন কৰিব লাগিব।
মহামহিম,
মই এতিয়া দ্বিতীয় স্তম্ভ "চি” – অৰ্থাৎ যোগাযোগ সন্দৰ্ভত মোৰ চিন্তাধাৰা ব্যক্ত কৰিব বিচাৰিছোঁ। ভাৰতে সদায় বিশ্বাস কৰি আহিছে যে বিস্তৃত যোগাযোগ ব্যৱস্থাই কেৱল বাণিজ্যৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাই নহয়, বৰঞ্চ বিশ্বাস আৰু উন্নয়নৰ দুৱাৰ মুকলি কৰে।
এই দৃষ্টিভংগীৰে আমি চাবাহাৰ বন্দৰ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উত্তৰ-দক্ষিণ পৰিবহণ কৰিডৰৰ দৰে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছোঁ। এইসমূহৰ জৰিয়তে আমি আফগানিস্তান আৰু মধ্য এছিয়াৰ সৈতে আমাৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধন ঘটাব পাৰোঁ।
আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ দিশত গ্ৰহণ কৰা প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাই সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতাৰ নীতিসমূহ অক্ষুণ্ণ ৰাখিব লাগিব। এই কথা এছচিঅ’ চনদৰ মূল নীতিসমূহতো সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে।
সাৰ্বভৌমত্বক একাষৰীয়া কৰা যোগাযোগে শেষত আস্থা আৰু অৰ্থ উভয়ে হেৰুৱাই পেলায়।
মহামহিম,
তৃতীয় স্তম্ভটো হ’লঃ "অ’” - অৰ্থাৎ সুযোগ। সহযোগিতা আৰু সংস্কাৰৰ সুযোগ।
২০২৩-ত ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ছোৱাত এছচিঅ’-ই নতুন শক্তি আৰু ধাৰণা প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল। সহযোগিতাৰ নতুন ক্ষেত্ৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল। ইয়াৰ অন্তৰ্গত আছিল ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু উদ্ভাৱন, পৰম্পৰাগত চিকিৎসা, যুৱ সবলীকৰণ, ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তি আৰু আমাৰ উমৈহতীয়া বৌদ্ধ ঐতিহ্য।
আমি এছচিঅ’-ক চৰকাৰৰ বাহিৰলৈ লৈ যোৱাৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছিলোঁ। জনতা, যুৱ বিজ্ঞানী, পণ্ডিত আৰু ষ্টাৰ্ট-আপসমূহক সংযোগৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল।
আজি মই আমাৰ জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্কক গভীৰ কৰাৰ বাবে আন এক পদক্ষেপৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াব বিচাৰিছোঁ - এছচিঅ’-ৰ অধীনত এখন সভ্যতাবাদী আলোচনা মঞ্চ সৃষ্টি। এনে মঞ্চই আমাৰ প্ৰাচীন সভ্যতা, শিল্প, সাহিত্য, পৰম্পৰাৰ সমৃদ্ধিক বিশ্ব মঞ্চত উপৱিষ্টকৰণৰ বাট প্ৰশস্ত কৰিব।
মহামহিম,
আজি ভাৰত সংস্কাৰ (Reform), পৰিবেশন (Perform) আৰু ৰূপান্তৰৰ (Transform) মূলমন্ত্ৰৰে আগবাঢ়িছে। ক’ভিড সংকটৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিশ্ব অৰ্থনৈতিক অনিশ্চয়তালৈকে আমি প্ৰত্যাহ্বানক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিতকৰণৰ প্ৰয়াস গ্ৰহণ কৰিছোঁ।
আমি ধাৰাবাহিকভাৱে ব্যাপক সংস্কাৰ সাধনৰ কাম অব্যাহত ৰাখিছোঁ, যিয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়ন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা উভয়ৰে বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে। ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ অংশ হ’বলৈ আপোনালোক সকলোকে মই উষ্ম আমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ।
মহামহিম,
সময়ৰ লগে-লগে এছচিঅ’-ৰ বিকাশ ঘটিছে, এয়া পৰম সন্তোষৰ কথা। সংগঠিত অপৰাধ, ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ, চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ দৰে সমসাময়িক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ চাৰিটা নতুন কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। আমি এই সংস্কাৰমুখী পন্থাক আদৰণি জনাইছোঁ।
এছচিঅ’-ৰ সদস্য দেশসমূহে বিশ্বৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰ সাধনৰ বাবে পাৰস্পৰিক সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ৮০ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে আমি সৰ্বসন্মতিক্ৰমে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সংস্কাৰ সাধনৰ আহ্বান জনাব পাৰোঁ।
গ্ল’বেল চাউথৰ আকাংক্ষাৰাজিক পুৰণি কাঠামোৰ মাজতে সীমাবদ্ধ কৰি ৰখা কাৰ্য্যই হ’ল ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মক ন্যায়ৰ পৰা বঞ্চিত কৰা। নতুন প্ৰজন্মৰ ৰঙীন সপোনবোৰ ক’লা-বগা পৰ্দাত প্ৰদৰ্শন কৰিব নোৱাৰি। পৰ্দা সলনি কৰাৰ সময় আহি পৰিছে।
বহুপক্ষীয়তাবাদ আৰু সৰ্বাংগীন বিশ্বব্যৱস্থাৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত এছচিঅ’-ই পথ-প্ৰদৰ্শকৰ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। আজি এই গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়টো সন্দৰ্ভত এক বিবৃতি প্ৰকাশ কাৰ্য্যক আদৰণি জনাইছোঁ।
মহামহিম,
আমি সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সমন্বয় আৰু সহযোগিতাৰে আগবাঢ়িছোঁ। এছচিঅ’-ৰ পৰৱৰ্তী অধ্যক্ষ কিৰ্গিস্তানৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু মোৰ বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি জাপাৰ’ভলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
আপোনাসৱক অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ।