प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्रीको चिनियाँ राष्ट्रपति सी जिनपिङसँग द्विपक्षीय बैठक
31 AUG 2025 1:58PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले 31 अगस्त 2025 मा तियानजिनमा भएको शङ्घाई सहयोग सङ्गठन (एससीओ) का नेताहरूको शिखर सम्मेलनको अवसरमा चीन जनवादी गणतन्त्रका राष्ट्रपति श्री सी जिनपिङसँग भेट गरेका छन्।
दुवै नेताहरूले अक्टोबर 2024 मा कजानमा भएको आफ्नो पछिल्लो बैठकपछि द्विपक्षीय सम्बन्धमा सकारात्मक गति र निरन्तर प्रगतिलाई स्वागत जनाए। उनीहरूले दुई देशहरू प्रतिद्वन्द्वी नभएर विकास साझेदार हुन् र उनीहरूका मतभेद विवादहरूमा परिणत नहुने कुरालाई पुन: पुष्टि गरे। भारत र चीन तथा उनीहरूका 2.8 अरब जनताबीच आपसी सम्मान, पारस्परिक हित र पारस्परिक संवेदनशीलताको आधारमा एक स्थिर सम्बन्ध र सहयोग दुई देशको वृद्धि र विकासका साथ-साथै 21औँ शताब्दीको प्रवृत्ति अनुरूप एक बहुध्रुवीय विश्व र बहुध्रुवीय एशियाको लागि आवश्यक छ।
प्रधानमन्त्रीले द्विपक्षीय सम्बन्धको निरन्तर विकासको लागि सीमावर्ती क्षेत्रहरूमा शान्ति र सौहार्दको महत्त्वलाई रेखाङ्कित गरे। दुवै नेताले पछिल्लो वर्ष सफल सैन्य वापसी र त्यसपछिबाट सीमावर्ती क्षेत्रहरूमा शान्ति र सौहार्द कायम भएकोमा सन्तुष्टि व्यक्त गरे। उनीहरूले आफ्नो समग्र द्विपक्षीय सम्बन्ध र दुई देशका जनताको दीर्घकालीन हितको को राजनीतिक परिप्रेक्ष्यमा सीमा प्रश्नको निष्पक्ष, उचित र पारस्परिक रूपमा स्वीकार्य समाधानको लागि प्रतिबद्धता व्यक्त गरे। उनीहरूले यस महिनाको शुरुमा दुई विशेष प्रतिनिधिहरूले आफ्नो वार्तामा लिएका महत्त्वपूर्ण निर्णयहरूको सराहना गरे तथा उनीहरूको प्रयासलाई अझ समर्थन गर्न सहमति व्यक्त गरे।
दुई नेताहरूले कैलाश मानसरोवर यात्रा र पर्यटक भिसाको बहालीको आधारमा सोझै उडान र भिसा सुविधाको माध्यमद्वारा मानिसहरू बीचको सम्बन्धलाई मजबुत बनाउने आवश्यकतामाथि ध्यान केन्द्रित गरे। आर्थिक र व्यापारिक सम्बन्धको सन्दर्भमा, उनीहरूले विश्व व्यापारलाई स्थिर बनाउन आफ्ना दुई अर्थतन्त्रको भूमिकालाई मान्यता दिए। उनीहरूले द्विपक्षीय व्यापार र निवेश सम्बन्धलाई विस्तार गर्न र व्यापार घाटालाई कम गर्नका लागि एक राजनीतिक र रणनीतिक दिशाबाट अगाडि बढ्ने आवश्यकतामाथि जोड दिए।
प्रधानमन्त्रीले भने अनुसार भारत र चीन दुवैले रणनीतिक स्वायत्तता चाहन्छन् र उनीहरूको सम्बन्धलाई कुनै तेस्रो देशको दृष्टिबाट हेर्नु हुँदैन। दुई नेताहरूले द्विपक्षीय, क्षेत्रीय र वैश्विक मुद्दा र चुनौतीहरू जस्तै आतङ्कवाद र बहुपक्षीय मञ्चहरूमा निष्पक्ष व्यापारमाथि साझा आधारलाई विस्तारित गर्न आवश्यक ठाने।
प्रधानमन्त्रीले शङ्घाई सहयोग सङ्गठन (एससीओ) को चीनको अध्यक्षता र तियानजिनमा हुने शिखर सम्मेलनको लागि समर्थन व्यक्त गरे। उनले राष्ट्रपति सीलाई ब्रिक्स शिखर सम्मेलनमा आमन्त्रित पनि गरे, जसको आयोजन भारतले 206 मा गर्नेछ। राष्ट्रपति सीले निमन्त्रणाको लागि प्रधानमन्त्रीलाई धन्यवाद दिए तथा भारतको ब्रिक्स अध्यक्षताको लागि चीनको समर्थनको प्रस्ताव राखे।
प्रधानमन्त्रीले चिनियाँ कम्युनिष्ट पार्टीको पोलित ब्युरोको स्थायी समितिका सदस्य श्री काई कीसँग पनि बैठक गरे। प्रधानमन्त्रीले श्री काईसँग द्विपक्षीय सम्बन्धको लागि आफ्नो दृष्टिकोण साझा गरे तथा र दुई नेताहरूको दृष्टिकोणलाई साकार पार्नका लागि उनको समर्थन मागे। श्री काईले दुई नेताहरू बीच भएको सहमति अनुरूप द्विपक्षीय आदान-प्रदान विस्तार गर्ने र सम्बन्धलाई अझ सुधार गर्ने चिनियाँ पक्षको इच्छा दोहोऱ्याए।

Prime Minister's Office
Prime Minister's bilateral meeting with Chinese President Xi Jinping
31 AUG 2025 1:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met with Mr. Xi Jinping, President of the People’s Republic of China, on the sidelines of the Summit of the leaders of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Tianjin on 31 August 2025.
Both leaders welcomed the positive momentum and steady progress in bilateral relations since their last meeting in Kazan in October 2024. They reaffirmed that the two countries were development partners and not rivals, and that their differences should not turn into disputes. A stable relationship and cooperation between India and China and their 2.8 billion peoples on the basis of mutual respect, mutual interest and mutual sensitivity are necessary for the growth and development of the two countries, as well as for a multipolar world and a multi-polar Asia befitting the trends of the 21st century.
Prime Minister underlined the importance of peace and tranquility on the border areas for continued development of bilateral relations. The two leaders noted with satisfaction the successful disengagement last year and the maintenance of peace and tranquility along the border areas since then. They expressed commitment to a fair, reasonable, and mutually acceptable resolution of the boundary question proceeding from the political perspective of their overall bilateral relations and the long-term interests of the two peoples. They recognized the important decisions taken by the two Special Representatives in their Talks earlier this month, and agreed to further support their efforts.
The two leaders noted the need to strengthen people-to-people ties through direct flights and visa facilitation, building on the resumption of Kailash Manasarovar Yatra and tourist visa. On economic and trade relations, they recognized the role of their two economies to stabilize world trade. They underlined the need to proceed from a political and strategic direction to expand bilateral trade and investment ties and reduce trade deficit.
Prime Minister noted that India and China both pursue strategic autonomy, and their relations should not be seen through a third country lens. The two leaders deemed it necessary to expand common ground on bilateral, regional, and global issues and challenges, like terrorism and fair trade in multilateral platforms.
Prime Minister expressed support for China's Presidency of the SCO and the Summit in Tianjin. He also invited President Xi to the BRICS Summit that India will be hosting in 2026. President Xi thanked Prime Minister for the invitation and offered China's support to India's BRICS Presidency.
Prime Minister also had a meeting with Mr. Cai Qi, Member of the Standing Committee of the Politburo of the Communist Party of China. Prime Minister shared with Mr. Cai his vision for bilateral relations and sought his support to realize the vision of the two leaders. Mr. Cai reiterated the Chinese side's desire to expand bilateral exchanges and further improve relations in line with the consensus reached between the two leaders.