প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মথং চহি ১০গীদমক ইন্দিয়া-জপান জোইন্ত ভিজন: স্পিসিএল ষ্ট্রাতেজিক অমসুং গ্লোবেল পার্তনরশিপ মমাই চুম্নবা মাইকৈ নিপান
29 AUG 2025 7:10PM by PIB Imphal
ভারত অমসুং জপান, আইন্দা য়ুম্ফম ওইবা অথিংবা লৈতবা, শান্তি ওইবা, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং মনিংতম্বা ইন্দো-পেসিফিক লমদম অমগী মান্নবা পান্দমশিং লৈবা লৈবাক অনি ওইনা, অমনা অমদা রিছোর্সশিং, তেক্নোলোজিগী থবকশিং অমসুং চাংদম্নবশিং মতেং পাংনবা ইকোনোমি অনি, অমসুং মতম শাংনা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী লৈরক্লবা লৈবাক অনি ওইনা, ঐখোয়গী লৈবাকশিংগী পান্দমশিং ফংনবা মতেং পাংনবা অমসুং হান্নদগী হেন্না ঐখোয়গী লৈবাকশিং অমসুং মীয়াম তুংদা অচেৎপা মরী থম্নবা, মথং চহি ১০ দা ঐখোয়গী লৈবাকশিং অমসুং মালেমদা অহোংবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং পুন্না চৎমিন্ননবা ঐখোয়গী অপাম্বা ফোঙদোক্লি।
ভারত-জপান স্পিসিএল ষ্ট্রাতেজিক এন্দ গ্লোবেল পার্তনরশিপতা য়ুম্ফম ওইদুনা, মথং চহি ১০ গী পান্দমশিং অমসুং মখোয় থবক ওইনা পাংথোক্নবা মাইকৈদা থবকশিং পায়খৎপগা লোয়ননা ঐখোয়না ৱাফম নিপান থম্লে।
(I) তুংগী মীরোলগী শেন-থুমগী মরী
মালেমদা মরিশুবা অমসুং মঙাশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিশিং ওইনা, ঐখোয়গী শেন-থুমগী কান্নবশিং অমনা অমদগী লৌনবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি অমসুং ঐখোয়গী রিছোর্সশিং অমসুং কৈথেলশিংগী কান্নবা লৌবা হেনগৎহনগনি:
* ২০২২দগী ২০২৬ ফাওবদা জপান্দগী ইন্দিয়াদা সরকার অমসুং লনাইগী জপানিস য়েন ত্রিল্লিয়ন ৫ থাদনবা থবক পায়খৎলে অমসুং লনাই ওইনা জপানিস য়েন ত্রিল্লিয়ন ১০ থাদনবা অনৌবা পান্দম অমা থম্লে;
* ইন্দিয়া-জপান কমপ্রেহেন্সিপ ইকোনোমিক কোওপরেসন এগ্রিমেন্ত (সেপা) পায়খৎপা মখা তানা য়েংশিন্দুনা লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক অমসুং শেন থাদবগী থবকশিং ফগৎহনবা;
* জপানগী ফার্মশিংগীদমক অফবা মখলগী পোৎথোকশিং শীজিন্নদুনা ভারত্ত অফবা পোৎথোক পুথোকপদা মতেং পাংনবা ইন্দিয়া-জপান ইন্দষ্ট্রিয়েল কম্পতিতিপনেস পার্তনরশিপ (আই জে আই সি পি) গী খুৎথাংদা “মেক ইন ইন্দিয়া” গীদমক ইন্দিয়া-জপান উদ্যোগকী মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
* ইন্দিয়া-জপান ফন্দগী মখাদা অনৌবা প্রোজেকশিং মশক খঙদোকপা, ভারতকী গিফ সিতিগী ইন্তরনেসনেল ফাইনান্সিএল সর্বিস সেন্তরদা জপানগী কোর্পোরেসনশিং য়োকখৎপা অমসুং জপান্দা ভারতকী ইন্দষ্ট্রি এসোসিএসনশিং, ত্রেদ অমসুং ইনভেষ্টমেন্ত প্রোমোসন এজেন্সিশিং শরুক য়াবা হেনগৎহনবা;
* করেন্সি ত্রান্সসেক্সনশিং য়াওনা, জপান অমসুং ভারতকী মরক্ত পেমেন্ত সিষ্টেমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা;
* জপানগী এস.এম.ইশিং ভারত্ত চৎপা হেনগৎহন্দুনা, দাউনস্ত্রিম ইন্দষ্ট্রিশিং পাকথোক-চাউথোকহন্দুনা অমসুং ইন্দিয়া-জপান এস.এম.ই ফোরম অমা লিংখৎতুনা এস.এম.ইশিংগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়োকখৎপা;
* ফুদ সেকুরিতি অমসুং লৌউ-শিংউগী ললোন-ইতিকশিং চাউখৎহনবা অমসং মোদেল ফার্মশিং উৎতুনা শেন থাদবা হেনগৎহনবা অমসুং ভারত অমসুং জপানগী ইন্সাং মথেলশিং থোংনবা মীওইশিং শেমগৎপা; অমসুং
* লনাই কাংবুগী ফার্মশিংগী মরক্ত আই.সি.তি অমসুং ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবশিং মশক খঙদোকপা।
গ্লোবেল সাউথকা শেন-থুমগী মরীশিং ফগৎনবা ঐখোয়গী লৈবাক অনি পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি। মসিগীদমক, অফ্রিকাদা ইন্দিয়া-জপান কোওপরেসন ইনিসিয়েতিপ ফোর ষ্টেনেবল ইকোনোমিক দিবলপমেন্ত হৌদোকপদা ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। মসিগীদমক, ভারতকী ম্যুচুয়েল এন্দ হোলিষ্টিক এদভান্সমেন্ত ফোর সেকুরিতি এন্দ গ্রোথ এক্রোস রিজন্স (মহাসাগর) অমসুং জপানগী ইকোনোমিক রিজন ইনিসিয়েতিপ ওফ ইন্দিয়ান ওসিন-অফ্রিকাগী মখাদা, ঐখোয়না ভারত্ত লনাই ওইনা শেন থাদবা অমসুং ললোন-ইতিকশিং পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং সাউথ এসিয়া অমসুং অফ্রিকাদা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা পুন্না ললোন-ইতিক্কী থবকশিং পায়খৎনবা মফম অমা ওইনা ভারত্ত জপানগী কম্পেনিশিং লৈবা হেনগৎহনগনি।
(II) তুংগী মীরোলগী শেন-থুমগী মরী
ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরী অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলকপগা লোয়ননা, মরুওইবা পোৎলমশিং অমসুং মচাকশিংগী সপ্লাই চেনশিং ফগৎহন্দুনা কৈথেল পাকথোক-চাউথোক্নবা অমসুং অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিশিংদা মপুংফানা মতেং পাংন্নবা ইন্দিয়া-জপান ইকোনোমিক সেকুরিতি ইনিসিয়েতিপ অমা হৌদোক্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি:
* সেমিকন্দক্তরশিং, মরুওইবা মিনরেলশিং, হিদাক-লাংথকশিং অমসুং বাইওতেক্নোলোজি, তেলিকোম, ক্লিন ইনর্জি অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজিশিংগী হিরমশিংদা প্রোজেকশিং মশক খঙদোকপা অমসুং থবক ওইনা পায়খৎপা;
* মথক্কী হিরমশিং অসিদা খ্বাইদগী ফবা থবকশিংগী থৌশিল, ইন্তিলিজেন্স অমসুং ই-পাউ শরুক য়ামিন্নবা;
* মিনরেল রিছোর্সশিং, ইন্দিয়া-জপান দিজিতেল পার্তনরশিপ ২.০, সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন পার্তনরশিপতা মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসন অমসুং অতোপ্পা থবকশিংগী লমদা মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসনগী খুৎথাংদা সপ্লাই চেন অমসুং কৈথেলগী মতাংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়োকখৎপা;
* জেতরো, সি.আই.আই অমসুং জি.সি.সি.আই.আইনা ইকোনোমিক সেকুরিতি কোওপরেসনগী জোইন্ত এক্সন প্লান শৌগৎপা য়াওনা লনাই কাংবুনা লমজিংদুনা পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়োকখৎপা;
* জোইন্ত এক্সন প্লান ফগৎনবা ললোন-ইতিক অমসুং তেক্নোলোজি য়াওনা ইন্দিয়া-জপান দাইলোগ ওন ইকোনোমিক সেকুরিতিগী মখাদা বিজিনেস পিল্লারশিং হৌদোকপা, ইকোনোমিক সেকুরিতিগী ইন্দিয়া-জপান প্রাইভেদ-সেক্তর দাইলোগ তরাম্না ওক্লি;
* লৈবাক অনিগী মরক্ত এ.আইগী মতেং পাংনবা হেনগৎনবা অমসুং অনৌবা অমসুং থাজবা য়াবা এ.আইগী ইকোসিষ্টেম অমা লৈহন্নবা জপান-ইন্দিয়া এ.আই কোওপরেতিপ ইনিসিয়েতিপ থবক ওইনা পায়খৎপা; অমসুং
* অফবা বেত্তরিগী কৈথেল অমা লৈহন্নবা ইন্দিয়া-জপান বেত্তরি সপ্লাই চেনগী পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা।
(III) তুংগী মীরোলগী চৎথোক-চৎশিনগী থবক
জপানগী অৱাংবা তেক্নোলোজিশিং অমসুং ভারতকী হৈথোই-শিংথোইবা শীজিন্নদুনা, ইনফ্রাষ্ট্রকচর, লোজিষ্টিক্স অমসুং মোবিলিতিগী মতেং পাংন্নবা ঙাক্লৌ অমা ওইনা ঐখোয়না নেক্স জেনেরেসন মোবিলিতি পার্তনরশিপ (এন জি এম পি) লিংখৎকনি। মসিগী মখাদা, ভারত্ত য়াম্না পাম্নবা মোবিলিতিগী হিরমশিংগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অমসুং অনৌবা মীরোলগী মোবিলিতিগী থবকশিং চাউখৎনবা অমসুং মালেমগীদমক মেক ইন ইন্দিয়াগী পান্দম ফংনবা মরী লৈনবা উদ্যোগশিংগীদমক অপুনবা ওইনা পাম্বৈশিং শেমগৎনবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি। দিজিতেল অমসুং স্মার্দ তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নদুনা, তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বা ফিবমদা অকায়বা পীদবা থবকশিং শীজিন্নদুনা, পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াবা হিরমশিং ঐখোয়না মশক খঙদোক্কনি, অদুবু মখাগী খুদমশিং অসি খক্ত নত্তে:
* মেক ইন ইন্দিয়াগী অনৌবা রোল্লিং ষ্টোক, শিঙ্গনেল অমসুং ওপরেসন কন্ত্রোল্লিং সিষ্টেমশিং, য়ুহা হাবা ঙাকথোকপা ঙম্বা, এ.আইদা য়ুম্ফম ওইদুনা য়েংশিনবা, রেলৱে সেক্তরদা ইনর্জিগী অওনবা পুরকপা, অৱাংবা থাক্কী মেত্রো রেল সিষ্টেমশিং, মাস রেপিদ ত্রান্সিত সিষ্টেমশিং য়াওনা হায়-স্পিৎ রেল সিষ্টেমশিং;
* ষ্টেসনগী মফমশিং শেমগৎপা, সর্বিস প্লেতফোমশিং মোবিলিতি ওইহনবা, সহর মনুংগী লম্বীশিং অমসুং চৎথোক-চৎশিন, পর্সোনেল রেপিদ ত্রান্সিৎগুম্বা ওতোমেতেদ অর্বান ত্রান্সপোর্তেসন সিষ্টেমশিংগী খুৎথাংদা শেমগৎ শাগৎপা;
* লম্বী চিনবা অমসুং নুংশিৎ মোৎপা ফহন্নবা অৱাংবা থাক্কী নমুনাগী খুৎথাংদা স্মার্দ সিতিশিং অমসুং কার্বোন থাদোক্তবা সহরশিং থৌরাং তৌগদবনি;
* মোবিলিতিগী লমদা অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা পান্দমদা সোফৱায়ার দিফাইন ভেহিকলনা লমজিংদুনা তেক্নোলোজিশিংগী খুৎথাংদা মোবিলিতিগী লমদা দেতা শীজিন্নবা;
* গারিশিং অমসুং এয়রক্রাফ, জহাজশিং শাবা, মহৌশাগী অকোয়বা ফিবমদা শোকহন্দবা থাউ শীজিন্নবা অমসুং ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফগৎহনবা;
* চীঞ্জাক অমসুং হিদাক-লাংথকশিং পুনবা কোল্দ-চেন লোজিষ্টিক্স সর্বিসশিং; অমসুং
* সহর শেমগৎপা, দিজাষ্টর সিমুলেসন অমসুং খুদোংথিবা থৌদোক অমদা মী কন্নবা থৌরাংগী শেম্নবা ৩-দি সিতি মোদেলশিং শীজিন্নবা।
মথক্কী পোৎথোকশিং অসি ভারত্ত শানবা অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়োন্নবা ভারত অমসুং জপানগী কম্পেনিশিংগী মরক্ত থবক তৌমিন্নবা ঐখোয়না য়োকখৎকনি। দিজাইন, ওপরেসনশিং অমসুং মোবিলিতিগী থবকশিং য়েংশিন্নবা হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিং শেমগৎনবা তেক্নিকেল ত্রেনিং অমসুং হুমেন রিছোর্স একচেঞ্জগী খুৎথাংদা ঐখোয়না ভারত্ত কেপাসিতি বিল্দিং মরুওইনা লৌগনি।
মসিগী লোয়ননা, অৱাবা মায়োক্নবা ঙম্বা ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেমগৎতুনা অমসুং সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক ফোর দিজাষ্টর রিক্স রিদক্সনগুম্বা মালেমগী থবকশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্দুনা অমাং-অতা থোকপা হন্থহন্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি।
(IV) তুংগী মীরোলগী ইকোলোজিকেল লিগেসিশিং
ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিংগীদমক ষ্টেনেবল দিবলপমেন্ত গোলশিং য়োকখৎতুনা অমসুং নোংজু-নুংশা চুশিন্নবা, ইনর্জিগী অওনবা পুরকপা, অমোৎপা হন্থহনবা অমসুং নেত-জিরো গোলশিংদা অমনা অমগী মতেং পাংনদুনা “মালেম অমা, তুংলমচৎ অমা” গী ঐখোয়গী পান্দম ফংনবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি:
মিসন লাইফকী খুৎথাংদা ইনর্জি সেকুরিতি, কার্বোন য়াম্না থাদোক্তনা শেন-থুম চাউখৎহনবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা পুন্সি মহিশিং লৈহনবা;
* তোঙান তোঙানবা লম্বীশিং অসিদা নেত-জিরো ইকোনোমি ফংনবা লৈবাক অমমমগী জাতিগী ফিবমশিং মমি তারে;
* ইন্দিয়া-জপান ইনর্জি দাইলোগকী খুৎথাংদা ইন্দিয়া-জপান ক্লিন ইনর্জি পার্তনরশিপগী মখাদা ইনর্জিগী পুন্না থবক তৌমিন্নবা মপাঙ্গল কনখৎহনবা;
* অমোৎপদগী ইনর্জি পুথোক্নবা তেক্নোলোজিশিং, অমোৎপা খন্দোকপা অমসুং রিসাইকল তৌনবা পাম্বৈশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা সর্কুলার ইকোনোমি অমা য়োকখৎপা;
* তুংকোইনা চৎনবা য়াবা লৌউ-শিংউগী থবকশিং য়োকখৎপা, পোৎথোক হেনগৎনবা নোংজু-নুংশা মায়োক্নবা ঙম্বা তেক্নোলোজিশিং ফগৎহনবা, সমুদ্র অমসুং সমুদ্র মপানগী ইকোসিষ্টেমশিং ঙাক-শেনবা, উমং শেন্নবা অমসুং লম্লক্কী শা-উচেক অমসুং পাম্বীশিং ঙাক-শেনবা, এগ্রোফোরেষ্ট্রি য়োকখৎপা অমসুং ৱা শীজিন্নবা;
* জোইন্ত ক্রেদিতিং মেকানিজম (জে সি এম), ইনিসিয়েতিপ ওফ ক্লিন ইনর্জি মোবিলিতি এন্দ ইনফ্রা ফোর নেক্স-জেনেরেসন (আই সি ই এম এ এন), গ্রিন হায়দ্রোজেন ভেলু চেন অমসুং মৈখু থাদোকপা হোৎনবা সেতেল্লাইত তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অসিগুম্বা থবকশিংগী খুৎথাংদা ক্লিন ইনর্জি অমসুং মৈখু থাদোকপা অমসুং পোল্লুন হন্থহন্নবা মতেং পাংনবা; অমসুং
* লিদরশিপ গ্রুপ ফোর ইন্দষ্ট্রি ত্রান্সিসন (লিদআইতি) গ্রুপগুম্বা মালেমগী মালেমগী মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগী লুপশিংগী থবকশিং ফগৎহনবা।
(V) অনৌবা তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসনগী পুন্না থবক তৌমিন্নবা
মখাগী থবকশিং অসিগী খুৎথাংদা অনৌবা তেক্নোলোজিশিংনা শেন তানবগী থবকশিং য়াংশিন্নবা সাইন্সশিং অমসুং হিরম কয়াদা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা থিজিনবগী থবক চাউখৎনবা লৈবাক অমনা অমগী সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নোলোজিগী তৌবা ঙম্বশিং, মহৈলোয়শঙশিং অমসুং মেনপৱারগী খুদোংচাবা লৌনবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি:
* কেক, সুকুবা, ক্বান্তম তেক্নোলোজিশিং অমসুং অনৌবা রিছার্স তুলশিংগীদমক অৱাংবা থাক্কী কম্পুতিংগী খুৎথাংদা মরুওইবা রিছার্সকী লমদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা;
* জপান্না হৌদোকখিবা জপান-ইন্দিয়া ষ্টার্দঅপ সপোর্ত ইনিসিয়েতিপ(জে আই এস এস আই)গী খুৎথাংদা ওপন-ইন্নোবেসন, খুন্নাইগী অৱাবশিং কোকহনবা, অৱাংবা তেক্নোলোজি, দেতা শীজিন্নবা, ইনকুবেসন অমসুং ফাইনান্সকী লমদা ষ্টার্দঅপ পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং লৈবাক অনিমক্ত মখোয়গী ললোন-ইতিকশিং চাউখৎনবা ইন্নোবেসনগী থবকশিং অমসুং থবক তৌরিবা ষ্টার্দঅপশিং শম্নবা;
* “ইন্দিয়া-জপান ফন্দ ফোর ফন্দস”গী খুৎথাংদা এ.আইগী হিরম য়াওনা ষ্টার্দঅপ কম্পেনিশিংগী ফন্দশিং ফংহনবা;
* ইন্দিয়া-জপান আই.সি.তি কোওপরেসন ফ্রেমৱার্কগী মখাদা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপা অমগী খুৎথাংদা আই.সি.তি পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়োকখৎপা;
* লুনার পোলার এক্সপ্লোরেসন (লুপেক্স) মিসনগী খুৎথাং য়াওনা স্পেস তেক্নোলোজিশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহল্লে অমসুং স্পেস সেক্তরদা লনাই শেন তান্নবা লৈরিবা কাংবু অমসুং ষ্টার্দঅপশিং শম্নহল্লে;
* আই.তি.ই.আর অমসুং অপীকপা রিয়েক্তরশিংদা অপুনবা ওইনা থিজিনবা য়াওনা ফিজন অমসুং ফ্যুজন তেক্নোলোজিগী ৱারি শানবা; অমসুং
* জি-২০ ন্যু দিল্লি দিক্লারেসন অমসুং এদভান্সিং ইন্নোবেসন্স ফোর ইম্পৱারিং নেক্স জেনেরসন এগ্রিকলচর (এ আই-ইনগেজ)গী পান্দমগা লোয়ননা মিল্লেতশিং য়াওনা চীঞ্জাক্কী তেক্নোলোজি অমসুং লৌউ-শিংউগী সাইন্সশিংদা পুন্না থিজিনমিন্নবা।
(VI) হকশেলগী অনৌবা হিরমদা শেন থাদবা
অপুনবা ওইনা ক্লিনিকেল অমসুং মেদিকেল রিছার্সগী লমদা থবক তৌমিন্নবা, লাইচৎশিং থেংনবা অমসুং অনৌবা হকশেলগী থবকশিং য়োকখৎতুনা মীওই খুদিংমক হকশেলগী থবকশিংনা কোনশিন্নবা হকশেল অমসুং ঐখোয়গী মীয়াম য়াইফনবা শেন থাদনবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি, মসিনা মখাগী থবকশিং অসিগী খুৎথাংদা মমল হোংবা পুন্সি কন্নবা হিদাকশিং অমসুং মহৌশাগী লায়য়েং অমসুং অতোপ্পা মেদিসিন ফংহনবা ঙমগনি:
* ভারতকী অয়ুস্মান ভারত অমসুং জপানগী এসিয়া হেল্থ এন্দ ৱেলভিং ইনিসিয়েতিপগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্না ফগৎহনবা;
অপুনবা কম্মিতিগী মীফমশিং চাংনাইনা পাংথোক্তুনা মখা তানা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবা হিরমশিং মশক খঙদোকপা;
* জেনেরিক মেদিসিন, ষ্টেম সেল থেরাপী, রিজেনেরেতিপ মেদিসিন, জিন থেরাপী, সিন্থেতিক বাইওলোজি, দিজিতেল হেল্থ অমসুং ওতোমেতেদ দাইগ্নোস্তিক্কী নৌনা থোক্লকপা হিরমশিংদা পুন্না থিজিনমিন্নবা;
* মীওই খুদিংমক হকশেলগী খুদোংচাবা ফংবা হেনগৎহন্নবা “য়ু.ঐচ.সি নোলেজ হব”গা লোয়ননা থবক তৌমিন্নবা;
* মেদিকেল ইন্সতিতুসনশিংগী মরক্ত হেন্না পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা মেদিকেলগী শীনফমদা লৈরিবা মীওইশিং চৎথোক-চৎশিন তৌবা হেনগৎহনবা অমসুং মেদিকেলগী শীনফমদা লৈরিবশিংগী ফেল্লোসিপ অমা হৌদোকপা;
* ঐখোয়গী লৈবাক অনি অসিদা মরুওইবা হিদাকশিং, এ.পি.আইশিং অমসুং মেদিকেলগী খুৎলায়শিং ফংহনবা অমসুং মেদিকেল ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফগৎহনবা;
* ভারতকী অয়ুস মিনিষ্ট্রিগী মতেংগা লোয়ননা জপান্দা য়োগ, ধ্যান তৌবা, অয়ুর্বেদা অমসুং ৱেলনেস য়োকখৎনবা সেন্তরস ফোর এক্সলেন্সশিং লিংখৎপা।
(VII) মীগা-মীগা লৈনবা অনৌবা মরীশিং
লৈবাক অনিগী মরক্ত লৈনরিবা পুৱারিগী মরীশিং অমসুং নাৎকী মরীশিং খঙলদুনা, মখা তানা মীগা-মীগা লৈনবা মরীশিং ফগৎনবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি:
* মথং চহি ৫ দা, ভারত্তগী জপান্দা হৈথোই-শিংথোইরবা মীওই ৫০,০০০ য়াওনা মাইকৈ অনিমক্ত মীওই ৫০০,০০০ হেন্না চৎথোক-চৎশিন তৌনবা পান্দমশিংগা লোয়ননা ইন্দিয়া-জপান হুমেন রিছোর্স একচেঞ্জ এন্দ কোওপরেসনঘী এক্সন প্লান অমা হৌদোকপা;
* জপান-ইন্দিয়া ইন্সতিতুৎ ফোর মেনুফেকচরিং (জিম) অমসুং জপানিস ইন্দো কোর্সেস (জে ই সি)গী মাইপাকপশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা ইন্দিয়া-নিপ্পোন প্রোগ্রাম ফোর এপ্লাইদ কম্পেতেন্সি ত্রেনিং (ইনপেক্ত) গুম্বা থবকশিংগী মখাদা জপানদা ভারতমচাশিং ত্রেনিং পীবা অমসুং ভারত্ত কোর্সশিং অমসুং ভোকেসনেল ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং হেনগৎহনবা;
* মেতি, জপানগী ইন্দিয়া-জপান তেলেন্ত ব্রিজ (আই জে তি বি) গী মখাদা লৈবাক অনিগী মরক্ত হৈশিংবা মীওইশিং চৎথোক-চৎশিন তৌবা ফগৎনবা অখন্নবা ৱেবসাইত অমগী খুৎথাংদা থবক ফংনবা থৌরমশিং, ইনতর্নশিপ থৌরমশিং, থবক সর্ভে তৌবা অমসুং ই-পাউ ফংহনবা হৌদোকপা;
* সকুরা সাইন্স একচেঞ্জ প্রোগ্রাম, লোতস প্রোগ্রাম, হোপ মীফমশিং অমসুং মেক্স, জপানগী ইন্তর-য়ুনিভর্সিতি একচেঞ্জ প্রোজেক্কী খুৎথাংদা থিজিল্লোয়শিং অমসুং মহৈরোয়শিং চৎথোক-চৎশিন তৌবা ফগৎহনবা অমসুং ইদু-পোর্ত জপানগী থবকশিংগী খুৎথাংদা লাইরিক-লাইশুগী লমদা থবক তৌমিন্নবদা মতেং পাংবা;
* ই-মাইক্রেত পোর্তে অমসুং ভারত্ত গ্লোবেল কেপাবিলিতি সেন্তরশিংগী খুৎথাংদা লুপশিং অমসুং থবক শুফমশিং পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা;
* অমনা অমগী নাৎকী পুক্কৈশিং উৎতুনা লৈবাক অনিমক্কী লমকোয়বা মীওইশিং চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহনবা;
* অখন্নবা জপান লোলগী ত্রেনিং পীদুনা লোয়ননা অফবা করিকুলম অমসুং মচাকশিং শেম-শাবদা মতেং পাংদুনা জপান লোলগী ওজাশিংগী ত্রেনিংগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবা।
* ভারত্ত নিহোঙ্গো পার্তনরস প্রোগ্রাম (মতম শাংবা) হৌদোক্লে, মসিগী খুৎথাংদা, লমদম অমগী জপান লোলগী ওজাশিং অমসুং মহৈরোয়শিং মতেং পাংনবা সেকেন্দরি স্কুলশিংদা জপানগী মীওইশিং থারে।
(VIII) অনৌবা ষ্টেৎ-প্রিফেকচর পার্তনরশিপ
ভারত-জপান মরীগী পান্দমশিং ফংনবা মখোয়গী থৌনাশিং শীজিন্নবা ঙম্নবা চুনবা মফমশিং শেমগৎনবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি, মথক্কী থবকশিং অসি পাংথোক্নবা ভারতকী রাজ্যশিং অমসুং জপানগী প্রিফেকচরশিংনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং ফোঙদোক্লি;
* অনৌবা সিষ্টর-সিতি অমসুং ষ্টেৎ-প্রিফেকচর পার্তনরশি য়োকখৎপা;
* ভারত অমসুং জপানগী সহরশিংগী মরক্ত দাইরেক্ত ফ্লাইত হেন্না লৈহনবা;
* ইন্দিয়া-কন্সাই বিজিনেস ফোরমগী খুৎথাংদা অপীকপা অমসুং ময়াই ওইবা ইন্তরপ্রাইজশিং য়াওনা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং ফগৎহনবা অমসুং ভারত অমসুং য়ুসুগী মরক্ত মান্নবা থবকশিং মশক খঙদোকপা;
* ভারত অমসুং জপানগী মনুংদা লমদমশিংদা লৈরিবা খুদোংচাবশিংগী মতাংদা ই-পাউ হেন্না পীনবা অমসুং রাজ্যশিং অমসুং প্রিফেকচরশিংগী মরক্ত খ্বাইদগী ফবা থবকশিং শরুক য়ামিন্নবা;
* ভারতকী এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিষ্ট্রি অমসুং জপানগী ফোরেন এফেয়ার্স মিনিষ্ট্রিনা শীন্দুনা ষ্টেৎ-প্রিফেকচর থাক্কী মীহুৎ কাংবু চহি অমদা অহুমলক চৎনবগী থবক পায়খৎপা;
মথক্কী থবক নিপান অসিগী খুৎথাংদা, ঐখোয় মরী লৈনরকপা চহি ৮০ অসিদা ভারত-জপানগী মরী অওনবা অমা পুরক্কনি হায়না ঐখোয়না থাজবা থম্লি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী কান্নবা কয়া ফংহনগনি।
চহিগী মীফম ২০২৫ শরুক য়ানবা জপানগী প্রধান মন্ত্রী ইসিবা সিগেরুনা চেপাউ পীবদগী, ভারতকী প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী, ওগষ্ট ৩৯-ওগষ্ট ৩০, ২০২৫, তোকিও খোঙচৎ মনুংদা, লাক্লিবা চহি ১০গীদমক ঐখোয়গী পান্দমশিং মমি তারবা, দোকুমেন্ত অসি ঐখোয়না চৎনরে।

Prime Minister's Office
India - Japan Joint Vision for the Next Decade: Eight Directions to Steer the Special Strategic and Global Partnership
29 AUG 2025 7:10PM by PIB Delhi
India and Japan, as two countries with a common vision of a free, open, peaceful, prosperous, and coercion-free Indo-Pacific region based on the rule of law, two economies with complementary resource endowments, technological capacities and cost competitiveness, and two nations with long tradition of friendship and mutual goodwill, hereby express our intent to jointly navigate the changes and opportunities in our countries and the world at large over the next decade, to help attain our respective domestic goals, and to bring our countries and peoples of the next generation closer together than ever before.
To this end, by building upon the India-Japan Special Strategic and Global Partnership, we hereby lay out eight all-nation lines of effort with goals and targets over the next decade and steps towards their realization.
(I) Next Generation Economic Partnership
As the fourth and fifth largest economies in the world, we aim to harvest our mutual economic and financial strengths and catalyse the potential of our complementary resources and markets by:
• Building upon the progress made in the 2022-2026 target of JPY 5 trillion of public and private investment and financing from Japan to India and setting a new target of JPY 10 trillion of private investment;
• Enhancing and diversifying bilateral trade and investment through accelerating further review of the implementation of the India-Japan Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CEPA);
• Strengthening India-Japan industrial cooperation for the "Make in India” initiative through the India-Japan Industrial Competitiveness Partnership (IJICP) to help upgrade product quality in India using high quality products necessary for Japanese firms;
• Exploring new projects under the India-Japan Fund, promoting Japanese corporations in the International Financial Service Centre of GIFT City in India and expanding the presence of key Indian industry associations, trade, and investment promotion agencies in Japan;
• Enhancing the collaboration on payment systems between Japan and India, including local currency transactions;
• Encouraging cooperation between small and medium enterprises (SMEs) by fostering visits of Japanese SMEs to India, expanding downstream industries and launching an India-Japan SME Forum;
• Promoting food security and encouraging agri-business collaboration through policy dialogue and business exchanges, and promoting investment based on the demonstration at model farms and development of culinary professionals for Indian and Japanese cuisine; and
• Exploring ICT cooperation and business opportunities among private sector entities.
We also aim to advance our bilateral cooperation to strengthen economic relations with the Global South and harness its growth potential. In pursuit of this, we welcome the launch of the India-Japan Cooperation Initiative for Sustainable Economic Development in Africa. To this end, under the spirit of India’s vision of Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions (MAHASAGAR) and Japan’s Economic Region Initiative of Indian Ocean-Africa, we will also promote private sector-led businesses and investments in India and the robust concentration of Japanese companies in India as a hub for invigorating business collaborations with other countries in South Asia and Africa.
(II) Next Generation Economic Security Partnership
As we take our bilateral partnership to new heights, we aim to launch an India-Japan Economic Security Initiative that provides momentum for strategic cooperation through whole of nation efforts in strengthening supply chains of key goods and materials, which foster market diversification and advance cooperation in cutting-edge technologies, including private sector led cooperation by:
• Identifying and implementing concrete projects in the areas of semiconductors, critical minerals, pharmaceuticals and biotechnology, telecommunication, clean energy and new and emerging technologies through the government and business tracks of the Dialogue on Economic Security including Strategic Trade and Technology;
• Sharing policy perspectives, intelligence and information on best practices on latest developments in the above areas;
• Promoting cooperation on resilient supply chains and market diversification through the Memorandum of Cooperation in the field of Mineral Resources, India-Japan Digital Partnership 2.0, Memorandum of Cooperation on Semiconductor Supply Chain Partnership, and other such mechanisms;
• Promoting private sector led cooperation, including by supporting the Joint Action Plan on Economic Security Cooperation by JETRO, CII and JCCII;
• Welcoming the launch of the business pillar, the India-Japan Private-Sector Dialogue on Economic Security, under the India-Japan Dialogue on Economic Security, including Strategic Trade and Technology to foster above Joint Action Plan;
• Implementing the Japan-India AI Cooperation Initiative (JAI) to promote bilateral and multilateral cooperation on AI and foster an innovative and trusted AI ecosystem; and
• Promoting India-Japan battery supply chain cooperation to foster a healthy battery market and ecosystem.
(III) Next Generation Mobility
Leveraging the strengths of Japanese advanced technologies and Indian talent, we will establish the Next Generation Mobility Partnership (NGMP) as a framework for comprehensive cooperation in infrastructure, logistics and mobility. Through this partnership, we aim to co-create solutions that will address the challenges in mobility fields where there is high demand in India and drive the development of a robust next-generation mobility and related industries that serves the vision of Make in India for the World. Utilising digital and smart technologies, focusing on sustainable and environment-friendly methodologies, and prioritising safety and disaster resilience, we will explore potential areas of collaboration, including but not limited to the following examples:
• High-speed rail systems, including "Make in India” next-generation rolling stock, functional signaling and operational control systems, seismic-proofing, AI-based maintenance and monitoring, energy transition in the railway sector, advanced metro rail systems and mass rapid transit systems, by building on the hitherto cooperation in railways;
• Transit-oriented development through integrated station area development, Mobility-as-a-Service platforms, inter-city road networks and end-to-end connectivity, including small-scale automated urban transportation systems such as Personal Rapid Transit (PRT);
• Smart cities and city decarbonization, to be planned through advanced modeling that address challenges such as traffic congestion and air pollution;
• Data utilization in the mobility field through connected technologies, driven by Software Defined Vehicle, aims to ensure safety and reliability in the mobility field;
• Manufacturing of automobiles and aircraft, shipping vessels, utilizing sustainable fuel and using environment-friendly fuel storage, and expanding transport infrastructure;
• Cold-chain logistic services for food and pharmaceutical transportation; and
• Utilising 3D city models in urban planning and development, such as disaster simulation, and the formulation of evacuation guidance plans in the event of a disaster.
We will actively promote collaborations between Indian and Japanese companies to manufacture the above products in India and export to the global market. We will also prioritise capacity building in India through technical training and human resource exchanges towards the cultivation of skilled personnel for design, operations and maintenance of these mobility solutions.
At the same time, we will aim to mainstream disaster risk reduction through development of resilient infrastructure and strengthening cooperation in multilateral mechanisms such as the Sendai Framework for Disaster Risk Reduction.
(IV) Next Generation Ecological Legacies
We aim to give effect to our vision for "one earth, one future” by promoting Sustainable Development Goals (SDGs) for our future generations and cooperation to meet each other’s climate adaptation, energy transition, waste-reduction and net-zero goals through:
• Ensuring energy security, low carbon economic growth, sustainable communities and lifestyles through Mission LiFE;
• Various pathways that reflect each country’s national circumstances to achieve net-zero economy;
• Strengthening of energy cooperation under the India-Japan Clean Energy Partnership through the India-Japan Energy Dialogue;
• Promoting a circular economy through cooperation on waste-to-energy technologies, waste segregation and recycling methods;
• Promoting sustainable farming practices, climate mitigation technologies to improve agricultural productivity, protection of marine and coastal ecosystems, sustainable forest management and biodiversity conservation, promotion of agroforestry and sustainable use of natural resources such as bamboo;
• Cooperation in clean energy and emission and pollution reduction through initiatives such as the Joint Crediting Mechanism (JCM), the Initiative of Clean Energy Mobility And Infra for Next-Generation (ICEMAN), green hydrogen value chain and utilisation of satellite technology for emission estimation; and
• Enhancing efforts in the multilateral environmental bodies such as the Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) group.
(V) Next Gen Technology and Innovation Partnership
We aim to tap into each other’s scientific and technological capabilities, institutions and manpower to promote frontier research in foundational sciences and cross-sector collaboration on advancing commercialisation of new technologies via the following steps:
• Collaboration in fundamental research through the Indian Beamline at KEK, Tsukuba, quantum technologies, and high-performance computing for next generation research tools;
• Startup collaboration on open-innovation, social problem solving, advanced-tech, data-usage, incubation, and finance through the Japan-India Startup Support Initiative (JISSI) launched by Japan, and linking innovation ecosystems and enabling startups to expand their business in both countries;
• Mobilizing funds for start-up companies, including those in the AI field through the "India-Japan fund of funds”;
• Promoting ICT cooperation through a Joint Working Group under the India-Japan ICT Cooperation Framework;
• Enhanced cooperation in space technologies, including through the Lunar Polar Exploration (LUPEX) Mission and facilitating linkages between private commercial entities and start-ups in the space sector;
• Dialogue on fission and fusion technology, including ITER and joint research on small modular and advanced reactors; and
• Joint research in food technology and agricultural sciences, including on millets as aligned with G20 New Delhi Declaration and Advancing Innovations for Empowering Next Generation Agriculture (AI-ENGAGE).
(VI) Investing in Next Gen Health
We aim to invest in the health and well-being of our people to realize their full potential, with a goal of achieving universal health coverage (UHC) in mind, by jointly promoting clinical and medical research collaboration, tackling pandemics and emerging health trends, ensuring affordable access to life-saving medicines and utilising the potential of traditional and alternative medicine through the following steps:
• Strengthening cooperation between India’s Ayushman Bharat initiative and Japan’s Asia Health and Wellbeing Initiative as well as in the global health sector;
• Identifying further areas of cooperation through holding Joint Committee Meetings on a regular basis;
• Joint research on emerging fields of geriatric medicine, stem cell therapy, regenerative medicine, gene therapy, synthetic biology, cancer treatment, digital health and automated diagnostic solutions;
• Exploring collaboration with the "UHC Knowledge Hub” to accelerate the promotion of UHC;
• Promoting the exchange of medical professionals through greater collaboration between medical institutions and launching a fellowship for medical professionals;
• Facilitating the supply of critical medicines, APIs and medical equipment and strengthening medical infrastructure in our two countries; and
• Setting up centres of excellence that promote yoga, meditation, ayurveda and holistic wellness in Japan with the support of Ministry of AYUSH in India.
(VII) Next Gen People-to-People Partnership
Recognising the historical linkages and cultural affinities between our two countries and seeking to realise the potential of our human resources in bridging our respective economic and demographic challenges, we aim to further our people-to-people ties by:
• Launching an Action Plan for India-Japan Human Resource Exchange and Cooperation that targets an exchange of more than 500,000 personnel in both directions in the next five years, including 50,000 skilled personnel and potential talents from India to Japan;
• Expanding endowed courses and vocational training programmes in India and training of Indian personnel in Japan under India-Nippon Programme for Applied Competency Training (INPACT) built on the achievements of the Japan-India Institutes for Manufacturing (JIM) and Japanese Endowed Courses (JEC);
• Initiating employment promotion events, internship programmes, employment surveys and information dissemination, including through a dedicated website on promotion of talent mobility between the two countries under India-Japan Talent Bridge (IJTB) by METI, Japan;
• Strengthening exchanges of researchers and students through Sakura Science Exchange Program, the LOTUS Programme, HOPE meetings and the Inter-University Exchange Project by MEXT, Japan and supporting educational collaboration through the initiative of EDU-Port Japan;
• Enhancing organisational collaboration and workplaces through the e-Migrate portal, Global Capability Centers in India;
• Facilitating greater bilateral tourist flow, showcasing each other’s cultural heritage;
• Expanding the training opportunities for Japanese language teachers as well as to support to design efficient curricula and materials by dispatching specialists of Japanese language education; and
• Dispatching "NIHONGO Partners,” Japanese Language teaching assistants, to India to support Indian Japanese language teachers and students.
(VIII) Next-Gen State-Prefecture Partnership
Highlighting the crucial role played by Indian States and Japanese Prefectures in realizing many of the above lines of effort, we aim to create suitable platforms to tap their energies for a more comprehensive vision for India-Japan partnership by:
• Promoting new Sister-city and State-Prefecture partnerships to build on complementary resource endowments and historical connections;
• Boosting direct flight connectivity between Indian and Japanese cities;
• Strengthening commercial and business partnerships, including small and medium enterprises, reinvigorating local industries and promoting regional development through India-Kansai Business Forum, as well as exploring similar arrangements between India and Kyushu;
• Facilitating greater information exchange on regional opportunities within India and Japan and sharing of best practices between States and Prefectures to develop solutions to shared challenges; and
• Promoting visits of State-Prefectural level delegations with the Ministry of External Affairs of India and Ministry of Foreign Affairs of Japan taking the lead in organising 3 visits each per year;
Through the above eight lines of effort, we hope to usher in a transformative phase of India-Japan people-oriented partnership in the eighth decade of the establishment of our bilateral relations, and to bring tangible benefits and collaboration opportunities to our next generations.
We hereby adopt this document, reflecting our shared vision for the coming decade, during the visit of Prime Minister of India H.E. Shri Narendra Modi to Japan for the Annual Summit 2025 at the invitation of Prime Minister of Japan H.E. Mr. Ishiba Shigeru, on 29-30 August 2025 in Tokyo.