ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତ- ଜାପାନ ମିଳିତ ପରିକଳ୍ପନା : ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୀତିକ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ସହଭାଗିତା ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଆଠଗୋଟି ଦିଗ
29 AUG 2025 7:10PM by PIB Bhubaneswar
ଆଇନର ଶାସନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବଳପୂର୍ବକ ଦଖଲମୁକ୍ତ ଭାରତ - ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ, ପରିପୂରକ ସମ୍ବଳ ପ୍ରଦାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଶକ୍ତି ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସହିତ ଦୁଇ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ବନ୍ଧୁତା ତଥା ପାରସ୍ପରିକ ସଦ୍ଭାବନାର ଦୀର୍ଘ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଆଗାମୀ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ନିଜ ନିଜର ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଘଟୁଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ତଥା ସୁଯୋଗମାନଙ୍କୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ସନ୍ଧାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପରସ୍ପରର ଅଭିପ୍ରାୟ ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛ, ଯାହା ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଘରୋଇ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ସହାୟକ ଏବଂ ନିଜ ନିଜ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଅଧିକ ନିକଟତର କରାଇବ ।
ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଭାରତ – ଜାପାନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୀତିକ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ସହଭାଗିତା ଉପରେ ଆଧାର କରି ଆମ ଆଗାମୀ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଆଠଗୋଟି ସକଳ- ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରୟାସ ରେଖା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସକଳ ପ୍ରକାର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛୁ ।
(I)ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗିତା
ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ତଥା ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ, ଆମେ ପରସ୍ପରର ପାରସ୍ପରିକ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପରିପୂରକ ସମ୍ବଳ ତଥା ବଜାରର ସକଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ;
- ଜାପାନରୁ ଭାରତକୁ ୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଜାପାନୀ ୟେନ୍ ସରକାରୀ ତଥା ଘରୋଇ ପୁଂଜି ନିବେଶ ଏବଂ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରବାହ ୨୦୨୨- ୨୦୨୬ ମଧ୍ୟରେ କରାଯିବାକୁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟର ପ୍ରଗତି ଉପରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୧୦ ଟ୍ରିଲିୟନ ଜାପାନୀ ୟେନ୍ ଘରୋଇ ନିବେଶ ନିମନ୍ତେ ଏକ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି ।
- ଭାରତ – ଜାପାନ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତିନାମାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ଅଧିକ ସମୀକ୍ଷାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଏହାକୁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଂଜି ନିବେଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଏହାର ବିବିଧିକରଣ କରିବା ।
- ଜାପାନର ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ ଉଚ୍ଚମାନର ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତାକୁ ଉନ୍ନତ ତଥା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବା ନିମନ୍ତେ ଭାରତ – ଜାପାନ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ସହଭାଗିତା ମାଧ୍ୟମରେ ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଜରିଆରେ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ ନିମନ୍ତେ ଭାରତ – ଜାପାନ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ।
- ଭାରତ – ଜାପାନ ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପମାନଙ୍କୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ଭାରତରେ ଜି.ଆଇ.ଏଫ.ଟି ସିଟିର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଜାପାନୀ ନିଗମମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଜାପାନରେ ପ୍ରମୁଖ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ସଂଘ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ବିସ୍ତାରିତ କରିବା ।
- ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଦ୍ରା କାରବାର ସହିତ ଜାପାନ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସହଯୋଗକୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ତଥା ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବା ।
- ଭାରତକୁ ଜାପାନୀ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଝଗଋ) ମାନଙ୍କର ଗସ୍ତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଭାରତରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା, ଡାଉନଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ଏକ ଭାରତ- ଜାପାନ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଫୋରମ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବା;
- ନୀତି ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କୃଷି-ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ମଡେଲ ଫାର୍ମରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଜାପାନୀ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ରୋଷେଇ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ବିକାଶ ଉପରେ ଆଧାରିତ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
- ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଓଉଞ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ।
ଆମେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଦକ୍ଷିଣ ସହିତ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ । ଏହାକୁ ଅନୁସରଣ କରି, ଆମେ ଆଫ୍ରିକାରେ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତ-ଜାପାନ ସହଯୋଗ ପ୍ରୟାସର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ । ଏଥିପାଇଁ, ଭାରତର ପାରସ୍ପରିକ ଏବଂ ସମଷ୍ଟିଗତ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଜାପାନର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରୟାସ ଭାରତ ମହାସାଗର- ଆଫ୍ରିକାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଆତ୍ମା ଅଧୀନରେ, ଆମେ ଭାରତରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକାର ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଯୋଗକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଭାରତରେ ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଦୃଢ଼ କେନ୍ଦ୍ରୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବୁ।
(II) ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତା
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯାଉ, ଆମେ ଏକ ଭାରତ- ଜାପାନ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ, ଯାହା ପ୍ରମୁଖ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସମଗ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ବଜାର ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସହଯୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
- ରଣନୈତିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମେତ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଆଲୋଚନାରେ ସରକାର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ଟ୍ରାକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ଔଷଧ ଏବଂ ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଦୂରସଂଚାର, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ କଂକ୍ରିଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ କାର୍ୟ୍ୟକାରୀ କରିବା;
- ଉପରୋକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସଦ୍ୟତମ ବିକାଶ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ନୀତି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଗୁଇନ୍ଦା ଏବଂ ସୂଚନା ଅଂଶୀଦାର କରିବା ।
- ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ର, ଭାରତ-ଜାପାନ ଡିଜିଟାଲ୍ ସହଭାଗୀତା ୨.୦, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସହଭାଗୀତା ଉପରେ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଏପରି ଯନ୍ତ୍ରପାତି ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ବଜାର ବିବିଧତା ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
- JETRO, CII ଏବଂ JCCII ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାକୁ ସମର୍ଥନ କରି ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
- ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଭାରତ- ଜାପାନ ଆଲୋଚନା ଅଧୀନରେ ବ୍ୟବସାୟ ସ୍ତମ୍ଭ, ଭାରତ-ଜାପାନ ଘରୋଇ-କ୍ଷେତ୍ର ଆଲୋଚନାର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ମିଳିତ କାର୍ୟ୍ୟ ଯୋଜନା ଉପରେ ରଣନୈତିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ;
- କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା (AI) ଉପରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଅଭିନବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଇଓ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଜାପାନ- ଭାରତ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜ୍ଞା ଇଓ ସହଯୋଗ ପଦକ୍ଷେପ (ଔଇଓ) କାର୍ୟ୍ୟକାରୀ କରିବା।
- ଏକ ସୁସ୍ଥ ବ୍ୟାଟେରୀ ବଜାର ଏବଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ- ଜାପାନ ବ୍ୟାଟେରୀ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
(III) ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଗତିଶୀଳତା
ଜାପାନୀ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭାର ଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି, ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତାରେ ବ୍ୟାପକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ଭାବରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଗତିଶୀଳତା ସହଭାଗୀତା ସ୍ଥାପନ କରିବୁ। ଏହି ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଏପରି ସମାଧାନ ସହ-ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ ଯାହା ଭାରତରେ ଅଧିକ ଚାହିଦା ଥିବା ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ସମ୍ପର୍କିତ ଶିଳ୍ପର ବିକାଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ। ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ପରିବେଶ-ଅନୁକୂଳ ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି, ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବିପର୍ୟ୍ୟୟ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ, ଆମେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଉଦାହରଣଗୁଡ଼ିକ ସମେତ କିନ୍ତୁ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବୁ ।
- ରେଳବାଇରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହଯୋଗ ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରି ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସିଗନାଲିଂ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପ୍ରଣାଳୀ, ଭୂକମ୍ପ-ପ୍ରତିରୋଧ, ଏଆଇ-ଆଧାରିତ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ତଦାରଖ, ରେଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଉନ୍ନତ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ମାସ୍ ଦ୍ରୁତ ପରିବହନ ପ୍ରଣାଳୀ ସମେତ ଉଚ୍ଚ-ଗତି ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ।
- ସମନ୍ୱିତ ଷ୍ଟେସନ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ, ଗତିଶୀଳତା-ପରି-ଏ-ସେବା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଆନ୍ତଃ-ନଗର ରାସ୍ତା ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଶେଷ-ରୁ-ଶେଷ ସଂଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବହନ-ମୁଖୀ ବିକାଶ, ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ରାପିଡ୍ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ୍ (ଚଜଞ) ଭଳି କ୍ଷୁଦ୍ର-ସ୍କେଲ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ ପ୍ରଣାଳୀ ସମେତ ।
- ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ଼ ଏବଂ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ଭଳି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ସମାଧାନ କରୁଥିବା ଉନ୍ନତ ମଡେଲିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ମାର୍ଟ ସହର ଏବଂ ସହର ଡିକାର୍ବନାଇଜେସନ୍ ଯୋଜନା କରାଯିବ।
- ସଫ୍ଟୱେର୍ ପରିଭାଷିତ ଯାନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ତଥ୍ୟ ବ୍ୟବହାର, ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।
- ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ବିମାନ, ପରିବହନ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ, ସ୍ଥାୟୀ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ପରିବେଶ- ଅନୁକୂଳ ଇନ୍ଧନ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବହାର, ଏବଂ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିସ୍ତାର ।
- ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଔଷଧ ପରିବହନ ପାଇଁ ଶୀତଳ-ଚେନ୍ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସେବା ।
- ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଜନା ଏବଂ ବିକାଶରେ ୩ଡି ସହର ମଡେଲ ବ୍ୟବହାର କରିବା, ଯେପରିକି ବିପର୍ୟ୍ୟୟ ସିମୁଲେସନ୍, ଏବଂ ବିପର୍ୟ୍ୟୟ ସମୟରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା।
ଆମେ ଭାରତରେ ଉପରୋକ୍ତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ରପ୍ତାନି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବୁ। ଆମେ ଏହି ଗତିଶୀଳତା ସମାଧାନ ଗୁଡ଼ିକର ଡିଜାଇନ୍, ପରିଚାଳନା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଚାଷ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ତାଲିମ ଏବଂ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତରେ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବୁ।
ସେହି ସମୟରେ, ଆମେ ସ୍ଥାୟୀ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଏବଂ ବିପର୍ୟ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ସେଣ୍ଡାଇ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଭଳି ବହୁପାକ୍ଷିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତିରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ବିପର୍ୟ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସକୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିବୁ।
(IV) ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ପରିବେଶଗତ ଉତ୍ତରାଧିକାର
ଆମେ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ପରସ୍ପରର ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳନ, ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଅପଚୟ ହ୍ରାସ ଏବଂ ନେଟ୍-ଶୂନ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ପାଇଁ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ‘ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ’ ପାଇଁ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ ।
- ମିଶନ ଲାଇଫ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା, କମ କାର୍ବନ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ସ୍ଥାୟୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ।
- ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ଜାତୀୟ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଥ ଯାହା ନେଟ୍-ଶୂନ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତି ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ।
- ଭାରତ-ଜାପାନ ଶକ୍ତି ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସହଭାଗୀତା ଅଧୀନରେ ଶକ୍ତି ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ।
- ଅପଚୟରୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଅପଚୟ ପୃଥକୀକରଣ ଏବଂ ପୁନଃଚକ୍ରୀକରଣ ପଦ୍ଧତିରେ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
- କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପଦ୍ଧତି, ଜଳବାୟୁ ହ୍ରାସ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସାମୁଦ୍ରିକ ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ପରିବେଶ ପ୍ରଣାଳୀର ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ଥାୟୀ ଜଙ୍ଗଲ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତା ସଂରକ୍ଷଣ, କୃଷି ବନୀକରଣର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ବାଉଁଶ ଭଳି ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାର ।
- ମିଳିତ କ୍ରେଡିଟିଂ ମେକାନିଜିମ୍, ପରବର୍ତ୍ତୀ-ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପ୍ରୟାସ, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ନିର୍ଗମନ ଆକଳନ ପାଇଁ ସାଟେଲାଇଟ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନିର୍ଗମନ ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସରେ ସହଯୋଗ ।
- ଶିଳ୍ପ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ନେତୃତ୍ୱ ଗୋଷ୍ଠୀ ଭଳି ବହୁପକ୍ଷୀୟ ପରିବେଶଗତ ସଂସ୍ଥାରେ ପ୍ରୟାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
(V) ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ ସହଭାଗୀତା
ଆମେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବାଣିଜ୍ୟୀକରଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମୂଳ ବିଜ୍ଞାନରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଗବେଷଣା ଏବଂ କ୍ରସ୍-ସେକ୍ଟର ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପରସ୍ପରର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷମତା, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ମାନବଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ:
- KEK, Tsukubaରେ ଭାରତୀୟ ବିମଲାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମୌଳିକ ଗବେଷଣାରେ ସହଯୋଗ, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଗବେଷଣା ଉପକରଣ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଦର୍ଶିତ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ।
- ଜାପାନ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଜାପାନ-ଭାରତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସପୋର୍ଟ ଇନିସିଏଟିଭ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଖୋଲା-ଉଦ୍ଭାବନ, ସାମାଜିକ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ, ଉନ୍ନତ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ତଥ୍ୟ-ବ୍ୟବହାର, ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହଯୋଗ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶରେ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ।
- ‘ଭାରତ-ଜାପାନ ପାଣ୍ଠି ପାଣ୍ଠି’ ମାଧ୍ୟମରେ AI କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସମେତ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ସଂଗ୍ରହ କରିବା ।
- ଭାରତ-ଜାପାନ ICT ସହଯୋଗ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଅଧୀନରେ ଏକ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ICT ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
- ଚନ୍ଦ୍ର ପୋଲାର ଅନୁସନ୍ଧାନ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସହଯୋଗ ଏବଂ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ସହଜ କରିବା ।
- ITER ସମେତ ବିଖଣ୍ଡନ ଏବଂ ଫ୍ୟୁଜନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ରିଆକ୍ଟର ଉପରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ।
- ଏ-୨୦ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣାନାମା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର କୃଷିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନବସୃଜନ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ବାଜରା ସମେତ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା।
(VI) ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ନିବେଶ
ଆମେ ଆମର ଲୋକମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ, ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କଭରେଜ୍ ହାସଲ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ, ମିଳିତ ଭାବରେ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି, ମହାମାରୀ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଧାରା ମୁକାବିଲା କରି, ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧର ସୁଲଭ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ଔଷଧର ସମ୍ଭାବନାକୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବହାର କରି:
- ଭାରତର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଜାପାନର ଏସିଆ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ମିଳିତ କମିଟି ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରି ସହଯୋଗର ଆହୁରି କ୍ଷେତ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିବା ।
- ଜେରିଆଟ୍ରିକ୍ ଔଷଧ, ଷ୍ଟେମ୍ ସେଲ୍ ଥେରାପି, ପୁନର୍ଜନ୍ମ ଔଷଧ, ଜିନ୍ ଥେରାପି, ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ବାୟୋଲୋଜି, କର୍କଟ ଚିକିତ୍ସା, ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ନିଦାନ ସମାଧାନର ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ।
- UHCର ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ‘UHC ଜ୍ଞାନ ହବ୍’ ସହିତ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ ।
- ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଚିକିତ୍ସା ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଫେଲୋସିପ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବା ।
- ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଔଷଧ, API ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଯୋଗାଣକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ଆମ ଦୁଇ ଦେଶରେ ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ।
- ଭାରତରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସହାୟତାରେ ଜାପାନରେ ଯୋଗ, ଧ୍ୟାନ, ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସୁସ୍ଥତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବା।
(VII) ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଲୋକ-ଠାରୁ-ଲୋକ ସହଭାଗୀତା
ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଏବଂ ଆମର ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବାରେ ଆମର ମାନବ ସମ୍ବଳର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରି, ଆମେ ଆମର ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢାଇବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ:
- ଭାରତ- ଜାପାନ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିନିମୟ ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ କାର୍ୟ୍ୟ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବା ଯାହା ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉଭୟ ଦିଗରେ ୫୦୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବିନିମୟକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତରୁ ଜାପାନକୁ ୫୦,୦୦୦ ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରତିଭା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
- ଜାପାନ-ଭାରତ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଜାପାନୀ ଅନୁଦାନିତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଭାରତ-ନିପ୍ପନ ପ୍ରୟୋଗ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଭାରତରେ ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ତାଲିମ କାର୍ୟ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଜାପାନରେ ଭାରତୀୟ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ତାଲିମ ।
- ଜାପାନର MEXT ଦ୍ୱାରା ଭାରତ-ଜାପାନ ପ୍ରତିଭା ସେତୁ ଅଧୀନରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଭା ଗତିଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ୱେବସାଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ନିଯୁକ୍ତି ସର୍ଭେ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ ଆରମ୍ଭ କରିବା ।
- ଜାପାନର MEXT ଦ୍ୱାରା ସାକୁରା ବିଜ୍ଞାନ ବିନିମୟ କାର୍ୟ୍ୟକ୍ରମ, LOTUS କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, HOPE ବୈଠକ ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବିନିମୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଗବେଷକ ଏବଂ ଛାତ୍ରଙ୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ EDU-ପୋର୍ଟ ଜାପାନର ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷାଗତ ସହଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ।
- ଭାରତରେ ଇ-ମାଇଗ୍ରେଟ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍, ଗ୍ଲୋବାଲ୍ କ୍ଷମତା କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଗଠନାତ୍ମକ ସହଯୋଗ ଏବଂ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
- ପରସ୍ପରର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ବୃହତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ପ୍ରବାହକୁ ସୁଗମ କରିବା ।
- ଜାପାନୀ ଭାଷା ଶିକ୍ଷାର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ପଠାଇ ଦକ୍ଷ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ଡିଜାଇନ୍ କରିବାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସହିତ ଜାପାନୀ ଭାଷା ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତାଲିମ ସୁଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବା ।
- ଭାରତୀୟ ଜାପାନୀ ଭାଷା ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ‘NIHONGO ପାର୍ଟନର୍ସ’, ଜାପାନୀ ଭାଷା ଶିକ୍ଷା ସହାୟକଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ପଠାଇବା।
(VIII) ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ରାଜ୍ୟ-ପ୍ରାଦେଶିକ ସହଭାଗୀତା
ଉପରୋକ୍ତ ପ୍ରୟାସର ଅନେକ ଧାରା ସାକାର କରିବାରେ ଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜାପାନୀ ପ୍ରାଦେଶିକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ବାହିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ଆମେ ଭାରତ-ଜାପାନ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଏକ ଅଧିକ ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ:
- ପରିପୂରକ ସମ୍ବଳ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ସଂଯୋଗ ଉପରେ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ନୂତନ ଭଉଣୀ-ନଗର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ-ପ୍ରାଦେଶିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
- ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନୀ ସହର ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ସଂଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
- କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ସମେତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ସ୍ଥାନୀୟ ଶିଳ୍ପକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତ-କାନସାଇ ବ୍ୟବସାୟ ଫୋରମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ କ୍ୟୁଶୁ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ।
- ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଅଧିକ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସମାନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରାଦେଶିକ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣ୍ଟିବା ।
- ପ୍ରତିବର୍ଷ ୩ ଥର ଗସ୍ତ ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିବା ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଜାପାନର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ରାଜ୍ୟ-ପ୍ରାଦେଶିକ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ଗସ୍ତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ଉପରୋକ୍ତ ଆଠଟି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନର ଅଷ୍ଟମ ଦଶକରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ଲୋକାଭିମୁଖୀ ସହଭାଗୀତାର ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପର୍ୟ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଏବଂ ଆମର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଦୃଶ୍ୟମାନ ଲାଭ ଏବଂ ସହଯୋଗ ସୁଯୋଗ ଆଣିବାକୁ ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ।
ଜାପାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଇଶିବା ଶିଗେରୁଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣରେ ଟୋକିଓରେ ୨୯-୩୦ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ରେ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଜାପାନ ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ଆଗାମୀ ଦଶକ ପାଇଁ ଆମର ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଆମେ ଏହି ଦଲିଲକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛୁ।

Prime Minister's Office
India - Japan Joint Vision for the Next Decade: Eight Directions to Steer the Special Strategic and Global Partnership
29 AUG 2025 7:10PM by PIB Delhi
India and Japan, as two countries with a common vision of a free, open, peaceful, prosperous, and coercion-free Indo-Pacific region based on the rule of law, two economies with complementary resource endowments, technological capacities and cost competitiveness, and two nations with long tradition of friendship and mutual goodwill, hereby express our intent to jointly navigate the changes and opportunities in our countries and the world at large over the next decade, to help attain our respective domestic goals, and to bring our countries and peoples of the next generation closer together than ever before.
To this end, by building upon the India-Japan Special Strategic and Global Partnership, we hereby lay out eight all-nation lines of effort with goals and targets over the next decade and steps towards their realization.
(I) Next Generation Economic Partnership
As the fourth and fifth largest economies in the world, we aim to harvest our mutual economic and financial strengths and catalyse the potential of our complementary resources and markets by:
• Building upon the progress made in the 2022-2026 target of JPY 5 trillion of public and private investment and financing from Japan to India and setting a new target of JPY 10 trillion of private investment;
• Enhancing and diversifying bilateral trade and investment through accelerating further review of the implementation of the India-Japan Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CEPA);
• Strengthening India-Japan industrial cooperation for the "Make in India” initiative through the India-Japan Industrial Competitiveness Partnership (IJICP) to help upgrade product quality in India using high quality products necessary for Japanese firms;
• Exploring new projects under the India-Japan Fund, promoting Japanese corporations in the International Financial Service Centre of GIFT City in India and expanding the presence of key Indian industry associations, trade, and investment promotion agencies in Japan;
• Enhancing the collaboration on payment systems between Japan and India, including local currency transactions;
• Encouraging cooperation between small and medium enterprises (SMEs) by fostering visits of Japanese SMEs to India, expanding downstream industries and launching an India-Japan SME Forum;
• Promoting food security and encouraging agri-business collaboration through policy dialogue and business exchanges, and promoting investment based on the demonstration at model farms and development of culinary professionals for Indian and Japanese cuisine; and
• Exploring ICT cooperation and business opportunities among private sector entities.
We also aim to advance our bilateral cooperation to strengthen economic relations with the Global South and harness its growth potential. In pursuit of this, we welcome the launch of the India-Japan Cooperation Initiative for Sustainable Economic Development in Africa. To this end, under the spirit of India’s vision of Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions (MAHASAGAR) and Japan’s Economic Region Initiative of Indian Ocean-Africa, we will also promote private sector-led businesses and investments in India and the robust concentration of Japanese companies in India as a hub for invigorating business collaborations with other countries in South Asia and Africa.
(II) Next Generation Economic Security Partnership
As we take our bilateral partnership to new heights, we aim to launch an India-Japan Economic Security Initiative that provides momentum for strategic cooperation through whole of nation efforts in strengthening supply chains of key goods and materials, which foster market diversification and advance cooperation in cutting-edge technologies, including private sector led cooperation by:
• Identifying and implementing concrete projects in the areas of semiconductors, critical minerals, pharmaceuticals and biotechnology, telecommunication, clean energy and new and emerging technologies through the government and business tracks of the Dialogue on Economic Security including Strategic Trade and Technology;
• Sharing policy perspectives, intelligence and information on best practices on latest developments in the above areas;
• Promoting cooperation on resilient supply chains and market diversification through the Memorandum of Cooperation in the field of Mineral Resources, India-Japan Digital Partnership 2.0, Memorandum of Cooperation on Semiconductor Supply Chain Partnership, and other such mechanisms;
• Promoting private sector led cooperation, including by supporting the Joint Action Plan on Economic Security Cooperation by JETRO, CII and JCCII;
• Welcoming the launch of the business pillar, the India-Japan Private-Sector Dialogue on Economic Security, under the India-Japan Dialogue on Economic Security, including Strategic Trade and Technology to foster above Joint Action Plan;
• Implementing the Japan-India AI Cooperation Initiative (JAI) to promote bilateral and multilateral cooperation on AI and foster an innovative and trusted AI ecosystem; and
• Promoting India-Japan battery supply chain cooperation to foster a healthy battery market and ecosystem.
(III) Next Generation Mobility
Leveraging the strengths of Japanese advanced technologies and Indian talent, we will establish the Next Generation Mobility Partnership (NGMP) as a framework for comprehensive cooperation in infrastructure, logistics and mobility. Through this partnership, we aim to co-create solutions that will address the challenges in mobility fields where there is high demand in India and drive the development of a robust next-generation mobility and related industries that serves the vision of Make in India for the World. Utilising digital and smart technologies, focusing on sustainable and environment-friendly methodologies, and prioritising safety and disaster resilience, we will explore potential areas of collaboration, including but not limited to the following examples:
• High-speed rail systems, including "Make in India” next-generation rolling stock, functional signaling and operational control systems, seismic-proofing, AI-based maintenance and monitoring, energy transition in the railway sector, advanced metro rail systems and mass rapid transit systems, by building on the hitherto cooperation in railways;
• Transit-oriented development through integrated station area development, Mobility-as-a-Service platforms, inter-city road networks and end-to-end connectivity, including small-scale automated urban transportation systems such as Personal Rapid Transit (PRT);
• Smart cities and city decarbonization, to be planned through advanced modeling that address challenges such as traffic congestion and air pollution;
• Data utilization in the mobility field through connected technologies, driven by Software Defined Vehicle, aims to ensure safety and reliability in the mobility field;
• Manufacturing of automobiles and aircraft, shipping vessels, utilizing sustainable fuel and using environment-friendly fuel storage, and expanding transport infrastructure;
• Cold-chain logistic services for food and pharmaceutical transportation; and
• Utilising 3D city models in urban planning and development, such as disaster simulation, and the formulation of evacuation guidance plans in the event of a disaster.
We will actively promote collaborations between Indian and Japanese companies to manufacture the above products in India and export to the global market. We will also prioritise capacity building in India through technical training and human resource exchanges towards the cultivation of skilled personnel for design, operations and maintenance of these mobility solutions.
At the same time, we will aim to mainstream disaster risk reduction through development of resilient infrastructure and strengthening cooperation in multilateral mechanisms such as the Sendai Framework for Disaster Risk Reduction.
(IV) Next Generation Ecological Legacies
We aim to give effect to our vision for "one earth, one future” by promoting Sustainable Development Goals (SDGs) for our future generations and cooperation to meet each other’s climate adaptation, energy transition, waste-reduction and net-zero goals through:
• Ensuring energy security, low carbon economic growth, sustainable communities and lifestyles through Mission LiFE;
• Various pathways that reflect each country’s national circumstances to achieve net-zero economy;
• Strengthening of energy cooperation under the India-Japan Clean Energy Partnership through the India-Japan Energy Dialogue;
• Promoting a circular economy through cooperation on waste-to-energy technologies, waste segregation and recycling methods;
• Promoting sustainable farming practices, climate mitigation technologies to improve agricultural productivity, protection of marine and coastal ecosystems, sustainable forest management and biodiversity conservation, promotion of agroforestry and sustainable use of natural resources such as bamboo;
• Cooperation in clean energy and emission and pollution reduction through initiatives such as the Joint Crediting Mechanism (JCM), the Initiative of Clean Energy Mobility And Infra for Next-Generation (ICEMAN), green hydrogen value chain and utilisation of satellite technology for emission estimation; and
• Enhancing efforts in the multilateral environmental bodies such as the Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) group.
(V) Next Gen Technology and Innovation Partnership
We aim to tap into each other’s scientific and technological capabilities, institutions and manpower to promote frontier research in foundational sciences and cross-sector collaboration on advancing commercialisation of new technologies via the following steps:
• Collaboration in fundamental research through the Indian Beamline at KEK, Tsukuba, quantum technologies, and high-performance computing for next generation research tools;
• Startup collaboration on open-innovation, social problem solving, advanced-tech, data-usage, incubation, and finance through the Japan-India Startup Support Initiative (JISSI) launched by Japan, and linking innovation ecosystems and enabling startups to expand their business in both countries;
• Mobilizing funds for start-up companies, including those in the AI field through the "India-Japan fund of funds”;
• Promoting ICT cooperation through a Joint Working Group under the India-Japan ICT Cooperation Framework;
• Enhanced cooperation in space technologies, including through the Lunar Polar Exploration (LUPEX) Mission and facilitating linkages between private commercial entities and start-ups in the space sector;
• Dialogue on fission and fusion technology, including ITER and joint research on small modular and advanced reactors; and
• Joint research in food technology and agricultural sciences, including on millets as aligned with G20 New Delhi Declaration and Advancing Innovations for Empowering Next Generation Agriculture (AI-ENGAGE).
(VI) Investing in Next Gen Health
We aim to invest in the health and well-being of our people to realize their full potential, with a goal of achieving universal health coverage (UHC) in mind, by jointly promoting clinical and medical research collaboration, tackling pandemics and emerging health trends, ensuring affordable access to life-saving medicines and utilising the potential of traditional and alternative medicine through the following steps:
• Strengthening cooperation between India’s Ayushman Bharat initiative and Japan’s Asia Health and Wellbeing Initiative as well as in the global health sector;
• Identifying further areas of cooperation through holding Joint Committee Meetings on a regular basis;
• Joint research on emerging fields of geriatric medicine, stem cell therapy, regenerative medicine, gene therapy, synthetic biology, cancer treatment, digital health and automated diagnostic solutions;
• Exploring collaboration with the "UHC Knowledge Hub” to accelerate the promotion of UHC;
• Promoting the exchange of medical professionals through greater collaboration between medical institutions and launching a fellowship for medical professionals;
• Facilitating the supply of critical medicines, APIs and medical equipment and strengthening medical infrastructure in our two countries; and
• Setting up centres of excellence that promote yoga, meditation, ayurveda and holistic wellness in Japan with the support of Ministry of AYUSH in India.
(VII) Next Gen People-to-People Partnership
Recognising the historical linkages and cultural affinities between our two countries and seeking to realise the potential of our human resources in bridging our respective economic and demographic challenges, we aim to further our people-to-people ties by:
• Launching an Action Plan for India-Japan Human Resource Exchange and Cooperation that targets an exchange of more than 500,000 personnel in both directions in the next five years, including 50,000 skilled personnel and potential talents from India to Japan;
• Expanding endowed courses and vocational training programmes in India and training of Indian personnel in Japan under India-Nippon Programme for Applied Competency Training (INPACT) built on the achievements of the Japan-India Institutes for Manufacturing (JIM) and Japanese Endowed Courses (JEC);
• Initiating employment promotion events, internship programmes, employment surveys and information dissemination, including through a dedicated website on promotion of talent mobility between the two countries under India-Japan Talent Bridge (IJTB) by METI, Japan;
• Strengthening exchanges of researchers and students through Sakura Science Exchange Program, the LOTUS Programme, HOPE meetings and the Inter-University Exchange Project by MEXT, Japan and supporting educational collaboration through the initiative of EDU-Port Japan;
• Enhancing organisational collaboration and workplaces through the e-Migrate portal, Global Capability Centers in India;
• Facilitating greater bilateral tourist flow, showcasing each other’s cultural heritage;
• Expanding the training opportunities for Japanese language teachers as well as to support to design efficient curricula and materials by dispatching specialists of Japanese language education; and
• Dispatching "NIHONGO Partners,” Japanese Language teaching assistants, to India to support Indian Japanese language teachers and students.
(VIII) Next-Gen State-Prefecture Partnership
Highlighting the crucial role played by Indian States and Japanese Prefectures in realizing many of the above lines of effort, we aim to create suitable platforms to tap their energies for a more comprehensive vision for India-Japan partnership by:
• Promoting new Sister-city and State-Prefecture partnerships to build on complementary resource endowments and historical connections;
• Boosting direct flight connectivity between Indian and Japanese cities;
• Strengthening commercial and business partnerships, including small and medium enterprises, reinvigorating local industries and promoting regional development through India-Kansai Business Forum, as well as exploring similar arrangements between India and Kyushu;
• Facilitating greater information exchange on regional opportunities within India and Japan and sharing of best practices between States and Prefectures to develop solutions to shared challenges; and
• Promoting visits of State-Prefectural level delegations with the Ministry of External Affairs of India and Ministry of Foreign Affairs of Japan taking the lead in organising 3 visits each per year;
Through the above eight lines of effort, we hope to usher in a transformative phase of India-Japan people-oriented partnership in the eighth decade of the establishment of our bilateral relations, and to bring tangible benefits and collaboration opportunities to our next generations.
We hereby adopt this document, reflecting our shared vision for the coming decade, during the visit of Prime Minister of India H.E. Shri Narendra Modi to Japan for the Annual Summit 2025 at the invitation of Prime Minister of Japan H.E. Mr. Ishiba Shigeru, on 29-30 August 2025 in Tokyo.