প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পৰৱৰ্তী দশকৰ বাবে ভাৰত - জাপানৰ যৌথ দৃষ্টিভংগী: বিশেষ কৌশলগত আৰু বিশ্বজোৰা অংশীদাৰিত্ব পৰিচালনাৰ বাবে আঠটা দিশ
29 AUG 2025 7:10PM by PIB Guwahati
ভাৰত আৰু জাপানৰ মাজত আইনগত প্ৰশাসনৰ ভেটিত থকা মুক্ত, স্বতন্ত্ৰ, শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ এক উমৈহতীয়া দৃষ্টিভংগী আছে। সম্পদ, প্ৰযুক্তি, আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতাৰ পৰিপূৰক শক্তি, আৰু বন্ধুত্ব তথা সদিচ্ছাৰ সুদীৰ্ঘ পৰম্পৰাৰে সৈতে, দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰই অনাগত দশকত বিশ্বজোৰা উপলব্ধ পৰিৱৰ্তন আৰু সুযোগসমূহ যৌথভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ বিচাৰে। এই অংশীদাৰিত্বৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰতিখন দেশৰ ঘৰুৱা লক্ষ্যক সমৰ্থন কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ জনগোষ্ঠী আৰু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক পূৰ্বতকৈ অধিক ওচৰ চপাই অনা।
এই দৃষ্টিভংগী ফলৱতী কৰিবলৈ আমি ভাৰত–জাপান বিশেষ কৌশলগত আৰু বিশ্ব অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত অহৰহ কাম কৰিছো আৰু অনাগত দশকটোৰ বাবে স্পষ্ট লক্ষ্যৰ লগতে আঠটা বিস্তৃত প্ৰচেষ্টাৰো ৰূপৰেখা নিৰ্ধাৰণ ধৰিছো, আৰু সেইবোৰ বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপো উল্লেখ কৰিছো।
(ক) অত্যাধুনিক অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব
বিশ্বৰ চতুৰ্থ আৰু পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে আমি আমাৰ পাৰস্পৰিক অৰ্থনৈতিক আৰু বিত্তীয় শক্তিৰ লাভ আহৰণ কৰিবলৈ বিচাৰো আৰু আমাৰ পৰিপূৰক সম্পদ আৰু বজাৰৰ সম্ভাৱনাক এইবোৰৰ দ্বাৰা মুকলি কৰি দিবলৈ বিচাৰো:
• জাপানৰ পৰা ভাৰতলৈ ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত বিনিয়োগ আৰু বিত্তীয় সাহায্যৰ ২০২২–২০২৬ চনৰ লক্ষ্যৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি আমি এতিয়া ব্যক্তিগত বিনিয়োগত ১০ ট্ৰিলিয়ন JPY গোটোৱাৰ নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো;
• ভাৰত–জাপান ব্যাপক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা চুক্তি (চিইপিএ)ৰ অধিক পৰ্যালোচনা আৰু ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ ক্ষিপ্ৰতাৰে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে ইয়াৰ বৈচিত্ৰ্যতা বৃদ্ধি কৰা;
• জাপানী প্ৰতিষ্ঠানসমূহে প্ৰয়োজনীয় উচ্চ মানদণ্ডৰ ব্যৱহাৰেৰে ভাৰতত পণ্যৰ মান উন্নত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ভাৰত–জাপান ঔদ্যোগিক প্ৰতিযোগিতামূলক অংশীদাৰিত্ব (আই জি আই চি পি)ৰ জৰিয়তে “মেক ইন ইণ্ডিয়া” পদক্ষেপৰ অধীনত ভাৰত–জাপান ঔদ্যোগিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা;
• ভাৰত–জাপান পুঁজিৰ অধীনত নতুন প্ৰকল্পৰ সন্ধান কৰা, ভাৰতৰ GIFT চিটিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় সেৱা কেন্দ্ৰত জাপানী নিগমসমূহৰ অধিক অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰা, আৰু জাপানত ভাৰতীয় প্ৰধান উদ্যোগ সংস্থা, বাণিজ্যিক সংস্থা, আৰু বিনিয়োগ প্ৰসাৰ সংস্থাসমূহৰ উপস্থিতি সম্প্ৰসাৰণ কৰা;
• স্থানীয় মুদ্ৰাৰ লেনদেনকে ধৰি জাপান আৰু ভাৰতৰ মাজত পেমেণ্ট ব্যৱস্থাৰ ওপৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা;
• জাপানী ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহে যাতে ভাৰতত প্ৰৱেশৰ সুবিধা লাভ কৰে, মজলীয়া উদ্যোগসমূহৰ সম্প্ৰসাৰণত সহায় কৰা, আৰু ভাৰত–জাপান ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহৰ মাজত সহযোগিতা প্ৰসাৰ কৰা;
• খাদ্য সুৰক্ষাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ লগতে নীতিগত আলোচনা আৰু ব্যৱসায়িক বিনিময়ৰ জৰিয়তে কৃষি বাণিজ্যিক সহযোগিতাক লাভান্বিত কৰা, তদুপৰি, আদৰ্শ পাম বা ফাৰ্ম প্ৰদৰ্শনৰ জৰিয়তে আৰু ভাৰতীয় আৰু জাপানী উভয়ৰে আহাৰৰ ৰান্ধনীশালৰ পেছাদাৰী বিকাশৰ জৰিয়তেও বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰা; আৰু
• ব্যক্তিগত খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত আইচিটি সহযোগিতা আৰু বাণিজ্যিক সুযোগসমূহ অন্বেষণ কৰা।
আমি গ্ল’বেল চাউথৰ সৈতে অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু ইয়াৰ বিকাশৰ সম্ভাৱনা চিনাক্ত কৰিবলৈ আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা গভীৰ কৰিব বিচাৰো। এই মনোভাৱেৰে আমি আফ্ৰিকাৰ বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ বাবে ভাৰত–জাপান সহযোগিতা পদক্ষেপৰ আৰম্ভণিক আদৰণি জনাইছো। ভাৰতৰ মিউচুৱেল এণ্ড হোলিষ্টিক এডভান্সমেণ্ট ফৰ ছিকিউৰিটি এণ্ড গ্ৰ’থ এক্ৰছ ৰিজিঅ’নছ চমুকৈ MAHASAGAR ৰ দৃষ্টিভংগী আৰু জাপানৰ ইকনমিক ৰিজিঅ’ন ইনিচিয়েটিভ অৱ ইণ্ডিয়ান অ’চেন–আফ্ৰিকাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ আমি ভাৰতত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ নেতৃত্বত ব্যৱসায় আৰু বিনিয়োগক প্ৰসাৰিত কৰিম, একে সময়তে ভাৰতত জাপানী কোম্পানীসমূহৰ শক্তিশালী উপস্থিতিক দক্ষিণ এছিয়া আৰু আফ্ৰিকাৰ সৈতে ব্যৱসায়িক সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থান দিম।
(খ) অত্যাধুনিক অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা অংশীদাৰিত্ব
আমি আমাৰ দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্বক নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত কৰাৰ লগে লগে ভাৰত–জাপান অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছো।
এই পদক্ষেপে বজাৰৰ বৈচিত্ৰ্যতাক লাভান্বিত কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে জটিল সামগ্ৰী আৰু সা-সঁজুলিৰ যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে কৌশলগত সহযোগিতাক আগুৱাই নিব। ইয়াৰ উপৰিও ব্যক্তিগত খণ্ডৰ নেতৃত্বত অংশীদাৰিত্বকে ধৰি অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাক আগুৱাই নিব -
• আমি অৰ্ধপৰিবাহী, জটিল খনিজ পদাৰ্থ, ঔষধ, জৈৱ প্ৰযুক্তি, দূৰসংযোগ, আৰু স্বচ্ছ শক্তিৰ দৰে মূল খণ্ডসমূহত সুনিৰ্দিষ্ট প্ৰকল্প চিনাক্ত কৰি ৰূপায়ণ কৰিম।
আমাৰ সহযোগিতা কৌশলগত, গুৰুত্বপূৰ্ণ, নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিসমূহলৈও বিস্তৃত হ’ব। এই প্ৰচেষ্টাসমূহ কৌশলগত বাণিজ্য আৰু প্ৰযুক্তিকে ধৰি অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষাৰ ওপৰত আলোচনাৰ অধীনত চৰকাৰী আৰু ব্যৱসায়িক দুয়োটা দিশেৰেই আগবঢ়াই নিয়া হ’ব;
• ওপৰৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ শেহতীয়া উন্নয়নৰ ওপৰত নীতিগত দৃষ্টিভংগী, চোৰাংচোৱা আৰু উত্তম পদ্ধতিৰ তথ্য বিনিময় কৰা;
• আমি খনিজ সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা স্মাৰক, ভাৰত–জাপান ডিজিটেল অংশীদাৰিত্ব ২.০, আৰু অৰ্ধপৰিবাহী যোগান শৃংখল অংশীদাৰিত্বৰ সহযোগিতাৰ স্মাৰক আদি মূল কাঠামোৰ জৰিয়তে স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল আৰু বজাৰ বৈচিত্ৰ্যৰ ওপৰত সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰিম।
আৰু এনেধৰণৰ অন্যান্য ব্যৱস্থাসমূহে অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা আৰু প্ৰযুক্তিগত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে মঞ্চ হিচাপেও কাম কৰিম;
• ব্যক্তিগত খণ্ডৰ নেতৃত্বত সহযোগিতাক প্ৰসাৰ কৰা, য’ত JETRO, CII আৰু JCCII ৰ অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা সহযোগিতাৰ যুটীয়া কাৰ্য্য পৰিকল্পনাক সমৰ্থন কৰাও অন্তৰ্ভুক্ত।
• অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা সন্দৰ্ভত ভাৰত–জাপান ব্যক্তিগত খণ্ডৰ আলোচনাৰ এই বাণিজ্যিক স্তম্ভৰ আৰম্ভণিক আদৰণি জনোৱা হৈছে, লগতে, কৌশলগত বাণিজ্য আৰু প্ৰযুক্তিকে ধৰি অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা সম্পৰ্কীয় ভাৰত–জাপান আলোচনাৰ অন্তৰ্গত এই নতুন ব্যৱস্থা প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। ই যৌথ কাৰ্য্য পৰিকল্পনাৰ ৰূপায়ণৰ উপৰিও ইয়াক প্ৰসাৰতা দিয়াৰ কামো কৰিব।
• এআইৰ ওপৰত দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপাক্ষিক সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ আৰু এক উদ্ভাৱনীমূলক তথা বিশ্বাসযোগ্য এআই পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিবলৈ জাপান-ভাৰত এআই সহযোগিতা পদক্ষেপ (জেএআই) ৰূপায়ণ কৰা; আৰু
• এটা সঠিক বেটাৰী বজাৰ আৰু পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিবলৈ ভাৰত-জাপান বেটাৰী যোগান শৃংখলৰ সহযোগিতাক প্ৰসাৰ কৰা।
(গ) অত্যাধুনিক গতিশীলতা
জাপানৰ উন্নত প্ৰযুক্তি আৰু ভাৰতৰ দক্ষ প্ৰতিভাৰ শক্তি ব্যৱহাৰ কৰি আমি নেক্সট জেনেৰেচন মবিলিটি পাৰ্টনাৰশ্বিপ (এন জি এম পি) সৃষ্টি কৰিম।
ই আন্তঃগাঁথনি, লজিষ্টিক, আৰু গতিশীলতাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ পৰিকাঠামো হিচাপে কাম কৰিব। এই অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে আমি যৌথভাৱে ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান গতিশীলতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সমাধান বিকশিত কৰাৰ লগতে মেক ইন ইণ্ডিয়া ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ডৰ দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত শক্তিশালী পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ উদ্যোগ গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো। ডিজিটেল আৰু স্মাৰ্ট প্ৰযুক্তি প্ৰয়োগ কৰি, বহনক্ষমতা আৰু পৰিৱেশ-বন্ধুত্বপূৰ্ণ পদ্ধতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি, আৰু সুৰক্ষা আৰু দুৰ্যোগৰ স্থিতিস্থাপকতাক অগ্ৰাধিকাৰ দি আমি সহযোগিতাৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰ অন্বেষণ কৰিম, যেনে তলত দিয়াসমূহ:
• আমি “মেক ইন ইণ্ডিয়া” পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ ৰে’ল, আধুনিক সংকেত আৰু নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থা, ভূমিকম্পীয় সুৰক্ষা ব্যৱস্থা, আৰু এআই ভিত্তিক ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু নিৰীক্ষণকে ধৰি দ্ৰুতবেগী ৰে’ল ব্যৱস্থাৰ ওপৰত একেলগে কাম কৰিম।
ৰে’লৱেত আমাৰ পূৰ্বৰ অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এই সহযোগিতাই ৰে’লৱে খণ্ডত শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ লগতে উন্নত মেট্ৰ’ আৰু মাচ-ৰেপিড ট্ৰেনজিট ব্যৱস্থাকো সামৰি ল’ব।
• সংহত ষ্টেচন এলেকা পৰিকল্পনা, মবিলিটি-এজ-এ-চাৰ্ভিচ প্লেটফৰ্ম, আৰু শক্তিশালী আন্তঃচহৰ পথ নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে ট্ৰেনজিট-মুখী উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰা হ’ব, যাতে ধাৰাবাহিকভাৱে শেষ মাইলৰ সংযোগ নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়। ইয়াৰ ভিতৰত ব্যক্তিগত ৰেপিড ট্ৰেনজিট (পি আৰ টি)ৰ দৰে ক্ষুদ্ৰ স্বয়ংক্ৰিয় নগৰীয়া পৰিবহণ ব্যৱস্থাও অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব।
• স্মাৰ্ট চিটি আৰু চিটি ডিকাৰ্বনাইজেচন, যান-জঁট আৰু বায়ু প্ৰদূষণৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰা উন্নত মডেলিঙৰ জৰিয়তে পৰিকল্পনা কৰা হ’ব;
• ছফ্টৱেৰ-নিৰ্ধাৰিত বাহনৰ নেতৃত্বত গতিশীলতা খণ্ডত ডাটা আৰু সংযুক্ত প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব, যাতে সুৰক্ষা আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতা উন্নত হয়;
• অটোম’বাইল, বিমান, আৰু মালবাহী জাহাজ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰিম, একে সময়তে বহনক্ষম ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰ আৰু পৰিৱেশ-অনুকূল সংৰক্ষণৰ প্ৰসাৰ ঘটোৱা হ’ব।
আধুনিক পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনিৰ সম্প্ৰসাৰণে ইয়াৰ সহায়ক কৰি তুলিব;
• খাদ্য আৰু ঔষধ পৰিবহণৰ বাবে শীতল শৃংখলাবদ্ধ লজিষ্টিক সেৱা; আৰু
• দুৰ্যোগৰ অনুকৰণ আৰু জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বাবে খালী কৰাৰ নিৰ্দেশনা পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰাকে ধৰি নগৰ পৰিকল্পনা আৰু উন্নয়নত থ্ৰীডি চহৰৰ মডেল ব্যৱহাৰ কৰা হব।
ভাৰতত এই সামগ্ৰীসমূহ নিৰ্মাণ কৰি বিশ্বৰ বজাৰলৈ ৰপ্তানি কৰিবলৈ ভাৰতীয় আৰু জাপানী কোম্পানীসমূহৰ মাজত সহযোগিতাক আমি সক্ৰিয়ভাৱে উৎসাহিত কৰিম। একে সময়তে এই গতিশীলতা সমাধানসমূহৰ ডিজাইন, পৰিচালনা, আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ বাবে দক্ষ পেছাদাৰী বিকাশৰ বাবে আৰু কাৰিকৰী প্ৰশিক্ষণ আৰু মানৱ সম্পদ বিনিময়ৰ জৰিয়তে ভাৰতত সামৰ্থ্য গঢ়ি তোলাত গুৰুত্ব দিম।
একে সময়তে আমি স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ আৰু দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ বাবে চেণ্ডাই কাঠামোৰ দৰে বহুপক্ষীয় ব্যৱস্থাত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ জৰিয়তে দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসক মূলসুঁতিলৈ অনাৰ লক্ষ্য ৰাখিম।
(ঘ) অত্যাধুনিক পৰিৱেশগত উত্তৰাধিকাৰ
আমি ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য (এছডিজি) আগবঢ়াই নিয়াৰ জৰিয়তে “এক পৃথিৱী, এক ভৱিষ্যত”ৰ আমাৰ দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো।
ইয়াক আহৰণ কৰিবলৈ আমি তলত উল্লেখ কৰা প্ৰচেষ্টাসমূহৰ জৰিয়তে জলবায়ুৰ অভিযোজন, শক্তি পৰিৱৰ্তন, আৱৰ্জনা হ্ৰাস, আৰু নেট-জিৰ’ লক্ষ্যৰ ওপৰত একেলগে কাম কৰিম:
• মিছন লাইফৰ জৰিয়তে শক্তি সুৰক্ষা, কম কাৰ্বনযুক্ত অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি, বহনক্ষম সমুদায় আৰু জীৱনশৈলী নিশ্চিত কৰা।;
• নেট-জিৰ’ অৰ্থনীতি লাভৰ বাবে প্ৰতিখন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিস্থিতি প্ৰতিফলিত কৰা বিভিন্ন পথ;
• ভাৰত–জাপান শক্তি আলোচনাৰ জৰিয়তে আগবঢ়াই নিয়া ভাৰত–জাপান স্বচ্ছ শক্তি অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত শক্তি সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা।;
• আৱৰ্জনা-শক্তি প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত একেলগে কাম কৰি বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিৰ প্ৰসাৰ কৰা, লগতে আৱৰ্জনা পৃথকীকৰণ আৰু পুনঃব্যৱহাৰৰ উন্নত পদ্ধতি।;
• কৃষি উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে বহনক্ষম কৃষি পদ্ধতি আৰু জলবায়ু-স্মাৰ্ট প্ৰযুক্তিৰ প্ৰসাৰ কৰা, একে সময়তে সাগৰীয় আৰু উপকূলীয় পৰিৱেশ তন্ত্ৰক সুৰক্ষা দিয়া।
বহনক্ষম বন ব্যৱস্থাপনা, জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণ, কৃষি বনানীকৰণৰ প্ৰসাৰ, আৰু বাঁহৰ দৰে প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ দায়িত্বশীল ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰতো আমি একেলগে কাম কৰিম।;
• যৌথ ঋণ ব্যৱস্থা (জেচিএম), পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বাবে স্বচ্ছ শক্তি গতিশীলতা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ পদক্ষেপ (আইচিইএমএন), সেউজ হাইড্ৰজেন মূল্য শৃংখল, আৰু নিৰ্গমন অনুমানৰ বাবে উপগ্ৰহ প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে স্বচ্ছ শক্তি আৰু নিৰ্গমন আৰু প্ৰদূষণ হ্ৰাস কৰাত সহযোগিতা কৰা; আৰু
• উদ্যোগ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে নেতৃত্ব গোট (লিডআইটি)কে ধৰি বহুপক্ষীয় পৰিৱেশ মঞ্চত যৌথ প্ৰচেষ্টা শক্তিশালী কৰা।.
(ঙ) অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন অংশীদাৰিত্ব
আমি পৰস্পৰে বৈজ্ঞানিক আৰু প্ৰযুক্তিগত শক্তি, প্ৰতিষ্ঠান, আৰু দক্ষ জনশক্তিৰ সহায় লৈ মৌলিক বিজ্ঞানত সীমান্ত গৱেষণাক প্ৰসাৰিত কৰিব বিচাৰো।
আমি তলত উল্লেখ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ জৰিয়তে নতুন প্ৰযুক্তিৰ বাণিজ্যিকীকৰণ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ খণ্ডৰ মাজত সহযোগিতাকো লাভান্বিত কৰিম:
• কে ই কে, টছুকুবাত ইণ্ডিয়ান বিমলাইনৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে মৌলিক গৱেষণাত সহযোগিতা কৰা, লগতে কোৱাণ্টাম প্ৰযুক্তি আৰু উচ্চ-কাৰ্যক্ষম কম্পিউটিঙত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ গৱেষণা সঁজুলি বিকশিত কৰা।;
• জাপানে আৰম্ভ কৰা জাপান–ভাৰত ষ্টাৰ্টআপ সমৰ্থন পদক্ষেপ (JISSI)ৰ জৰিয়তে মুক্ত উদ্ভাৱন, সামাজিক সমস্যা সমাধান, উন্নত প্ৰযুক্তি, তথ্য ব্যৱহাৰ, ইনকিউবেচন, আৰু বিত্তীয় সাহায্যৰ দৰে ক্ষেত্ৰত ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ ওপৰত সহযোগিতা কৰা।
ইয়াৰ দ্বাৰা উদ্ভাৱন পৰিৱেশ তন্ত্ৰক সংযোগ কৰাত সহায়ক হ’ব আৰু ষ্টাৰ্টআপসমূহে দুয়োখন দেশতে নিজৰ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
• “ইণ্ডিয়া–জাপান ফাণ্ড অৱ ফাণ্ডছ”ৰ জৰিয়তে এআইৰ ক্ষেত্ৰত থকা কোম্পানীসমূহকে ধৰি ষ্টাৰ্ট-আপ কোম্পানীসমূহৰ বাবে ধন সংগ্ৰহ কৰা;
• ভাৰত–জাপান আইচিটি সহযোগিতা কাঠামোৰ অধীনত স্থাপিত এক যৌথ কৰ্মগোটৰ জৰিয়তে আইচিটি সহযোগিতাক প্ৰসাৰ কৰা;
•চন্দ্ৰ মেৰু অন্বেষণ (LUPEX) অভিযানৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা, লগতে মহাকাশ খণ্ডৰ ব্যক্তিগত বাণিজ্যিক সত্তা আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ মাজত সংযোগ গঢ়ি তোলা।;
• আইটিইআৰৰ সহযোগিতা আৰু সৰু মডিউলাৰ আৰু উন্নত ৰিয়েক্টৰৰ ওপৰত যৌথ গৱেষণাকে ধৰি বিভাজন আৰু সংযোজন প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত আলোচনাত জড়িত হোৱা; আৰু
• জি-২০ নতুন দিল্লী ঘোষণাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি বাজৰাকে ধৰি খাদ্য প্ৰযুক্তি আৰু কৃষি বিজ্ঞানৰ যৌথ গৱেষণা চলোৱা, আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ কৃষিৰ বাবে এডভান্সিং ইনোভেচনছ (এআই-এংগেজ) পদক্ষেপৰ অধীনত উদ্ভাৱনসমূহ আগবঢ়াই নিয়া।
(চ) অত্যাধুনিক স্বাস্থ্যখণ্ডৰ বাবে বিনিয়োগ
আমি আমাৰ লোকসকলৰ স্বাস্থ্য আৰু মংগলত বিনিয়োগ কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো যাতে তেওঁলোকে নিজৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাক উপলব্ধি কৰিব পাৰে, ইউনিভাৰ্চেল হেল্থ কভাৰেজ (ইউ এইচ চি) লাভ কৰাৰ ভাগ কৰা লক্ষ্যৰে।
ইয়াৰ বাবে আমি যৌথভাৱে ক্লিনিকেল আৰু চিকিৎসা গৱেষণা সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰিম, মহামাৰী আৰু উদীয়মান স্বাস্থ্য প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিম, জীৱন ৰক্ষাকাৰী ঔষধৰ সুলভ সুবিধা নিশ্চিত কৰিম, আৰু তলত দিয়া পদক্ষেপসমূহৰ জৰিয়তে পৰম্পৰাগত আৰু বিকল্প চিকিৎসাৰ সম্ভাৱনাক ব্যৱহাৰ কৰিম –:
• ভাৰতৰ আয়ুষ্মান ভাৰত পদক্ষেপ আৰু জাপানৰ এছিয়া স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ পদক্ষেপৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে বিশ্ব স্বাস্থ্য খণ্ডত গভীৰ সহযোগিতা;
• নিয়মীয়াকৈ যুটীয়া সমিতিৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰি সহযোগিতাৰ নতুন ক্ষেত্ৰ চিনাক্ত কৰা;
• জেৰিয়াট্ৰিক মেডিচিন, ষ্টেম চেল থেৰাপী, ৰিজেনেৰেটিভ মেডিচিন, জিন থেৰাপী, চিন্থেটিক বায়’লজী, কেন্সাৰ চিকিৎসা, ডিজিটেল স্বাস্থ্য, আৰু স্বয়ংক্ৰিয় নিদান সমাধানৰ দৰে উদীয়মান ক্ষেত্ৰসমূহত যৌথ গৱেষণা চলোৱা।;
• ইউনিভাৰ্চেল হেল্থ কভাৰেজ (ইউ এইচ চি)ৰ প্ৰসাৰৰ দিশত অগ্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ ইউ এইচ চি জ্ঞান হাবৰ সৈতে সহযোগিতা অন্বেষণ কৰা;
• চিকিৎসা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত বৰ্ধিত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে চিকিৎসা পেছাদাৰীসকলৰ বিনিময়ক প্ৰসাৰ কৰা, আৰু চিকিৎসা পেছাদাৰীসকলৰ বাবে এক নিবেদিত ফেল’শ্বিপ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা;
• জটিল ঔষধ, সক্ৰিয় ঔষধ উপাদান (এপিআই), আৰু চিকিৎসা সঁজুলিৰ যোগানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা, লগতে দুয়োখন দেশতে চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰা; আৰু
• ভাৰতৰ আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ সহযোগত জাপানত যোগ, ধ্যান, আয়ুৰ্বেদ আৰু সামগ্ৰিক সুস্থতাক প্ৰসাৰিত কৰা উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা।
(ছ) উন্নত জনঅংশীদাৰীত্ব
আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত ঐতিহাসিক সংযোগ আৰু সাংস্কৃতিক আত্মীয়তাক স্বীকৃতি দি, আৰু আমাৰ নিজ নিজ অৰ্থনৈতিক আৰু জনগাঁথনিগত প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ আমাৰ মানৱ সম্পদৰ সম্ভাৱনাক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ বিচাৰি, আমি আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্কক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো:
• ভাৰত–জাপান মানৱ সম্পদ বিনিময় আৰু সহযোগিতাৰ বাবে এক কাৰ্য্য পৰিকল্পনা আৰম্ভ কৰা, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ পৰা জাপানলৈ ৫০,০০০ দক্ষ পেছাদাৰী আৰু যুৱ প্ৰতিভাকে ধৰি অহা পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত দুয়োখন দেশৰ মাজত ৫ লাখৰো অধিক কৰ্মীৰ আদান-প্ৰদানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা;
• ভাৰতত এনড’ড পাঠ্যক্ৰম আৰু বৃত্তিমূলক প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী সম্প্ৰসাৰণ কৰা, আৰু জাপান–ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউটছ ফৰ মেনুফেকচাৰিং (জি আই এম) আৰু জাপানীজ এনডাউড পাঠ্যক্ৰম (জে ই চি)ৰ সফলতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ভাৰত–নিপ্পন প্ৰগ্ৰেম ফৰ এপ্লাইড কম্পিটেন্সি ট্ৰেইনিং (INPACT)ৰ অধীনত জাপানত ভাৰতীয় কৰ্মীসকলৰ বাবে প্ৰশিক্ষণৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা;
• দুয়োখন দেশৰ মাজত প্ৰতিভাৰ গতিশীলতাক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ জাপানৰ মেটিৰ দ্বাৰা ভাৰত–জাপান প্ৰতিভা দলং (আইজেটিবি)ৰ অধীনত নিয়োগ প্ৰসাৰৰ অনুষ্ঠান, ইন্টাৰশ্বিপ কাৰ্যসূচী, নিয়োগ জৰীপ, আৰু তথ্য বিনিময়ৰ পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা—এটা নিৰ্দিষ্ট ৱেবছাইটকে ধৰি;
• ছাকুৰা বিজ্ঞান বিনিময় কাৰ্যসূচী, LOTUS কাৰ্যসূচী, HOPE সভা, আৰু জাপানৰ MEXT দ্বাৰা আন্তঃবিশ্ববিদ্যালয় বিনিময় প্ৰকল্পৰ দৰে কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে গৱেষক আৰু ছাত্ৰৰ বিনিময় শক্তিশালী কৰা হ’ব।
ইডিইউ-প’ৰ্ট জাপান পদক্ষেপৰ জৰিয়তে শৈক্ষিক সহযোগিতাতো সহায় কৰা হ’ব;
• ই-মাইগ্ৰেট পৰ্টেল আৰু ভাৰতত গ্ল’বেল কেপেবিলিটি চেণ্টাৰৰ জৰিয়তে সাংগঠনিক সহযোগিতা আৰু কৰ্মক্ষেত্ৰৰ সুযোগ উন্নত কৰা হ’ব;
• অধিক দ্বিপাক্ষিক পৰ্যটকৰ প্ৰবাহৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা, পাৰস্পৰিক সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰা;
• জাপানী ভাষা শিক্ষকৰ বাবে প্ৰশিক্ষণৰ সুযোগ সম্প্ৰসাৰণ কৰা, আৰু জাপানী ভাষা শিক্ষাৰ বিশেষজ্ঞ প্ৰেৰণ কৰি ফলপ্ৰসূ পাঠ্যক্ৰম আৰু সামগ্ৰীৰ বিকাশত সহায় কৰা; আৰু
• স্থানীয় জাপানী ভাষা শিক্ষক আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক সহায় কৰিবলৈ “নিহংগো অংশীদাৰ” জাপানী ভাষা শিক্ষক সহায়ক ভাৰতলৈ প্ৰেৰণ কৰা।
(জ) অত্যাধুনিক ষ্টেট প্ৰিফেক্সাৰ পাৰ্টনাৰশ্বিপ
ওপৰৰ বহুতো পদক্ষেপক আগুৱাই নিয়াত ভাৰতীয় ৰাজ্য আৰু জাপানী প্ৰিফেকচাৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰি আমি তেওঁলোকৰ শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উপযুক্ত মঞ্চ সৃষ্টি কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো আৰু ভাৰত–জাপান অংশীদাৰিত্বৰ বাবে অধিক ব্যাপক দৃষ্টিভংগীত অৰিহণা যোগোৱাৰ লক্ষ্য ৰাখিছো:
• নতুন ভগ্নী-চহৰ আৰু ষ্টেট–প্ৰিফেকচাৰ অংশীদাৰিত্বক প্ৰসাৰ কৰা, যিয়ে পৰিপূৰক সম্পদ আৰু ভাগ-বতৰা কৰা ঐতিহাসিক সম্পৰ্কৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰে;
• ভাৰত আৰু জাপানৰ প্ৰধান চহৰসমূহৰ মাজত প্ৰত্যক্ষ বিমান সংযোগ বৃদ্ধি কৰা;
• স্থানীয় উদ্যোগসমূহক পুনৰুজ্জীৱিত কৰি আৰু ভাৰত–কানছাই ব্যৱসায়িক মঞ্চৰ জৰিয়তে আঞ্চলিক উন্নয়নক প্ৰসাৰিত কৰি ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহকে ধৰি বাণিজ্যিক আৰু ব্যৱসায়িক অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰা, লগতে ভাৰত আৰু কিউছুৰ মাজত একেধৰণৰ সহযোগিতাৰ সন্ধান কৰা;
• ভাৰত আৰু জাপান উভয়তে আঞ্চলিক সুযোগসমূহৰ ওপৰত অধিক তথ্য বিনিময়ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা, আৰু সাধাৰণ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধান বিকশিত কৰিবলৈ ৰাজ্য আৰু প্ৰিফেকচাৰসমূহৰ মাজত উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ ভাগ-বতৰাক প্ৰসাৰ কৰা; আৰু
• ৰাজ্য–প্ৰাদেশিক পৰ্যায়ৰ প্ৰতিনিধি দলৰ ভ্ৰমণক প্ৰসাৰ কৰা, ভাৰতৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু জাপানৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে বছৰি তিনিটাকৈ ভ্ৰমণৰ আয়োজন কৰাৰ প্ৰচেষ্টাক উদগনি দিয়া হ’ব;
এই আঠটা প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আমি আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ অষ্টম দশকত ভাৰত–জাপান জনকেন্দ্ৰিক অংশীদাৰিত্বৰ এক পৰিৱৰ্তনশীল পৰ্যায়ৰ সূচনা কৰিব বিচাৰিছো।
আমাৰ লক্ষ্য হৈছে স্পষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰা আৰু সহযোগিতাৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰা যিয়ে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক সেৱা আৰু সবলীকৰণ কৰিব।
আমি ইয়াৰ দ্বাৰা এই নথিখন আগন্তুক দশকৰ বাবে আমাৰ উমৈহতীয়া দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতিফলন হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছো। ২০২৫ চনৰ ২৯–৩০ আগষ্ট তাৰিখে টকিঅ’ত জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ইছিবা শ্বিগেৰুৰ আমন্ত্ৰণ ক্ৰমে ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে ২০২৫ চনৰ বাৰ্ষিক শীৰ্ষ সন্মিলনৰ বাবে জাপান ভ্ৰমণৰ সময়ত ইয়াক গ্ৰহণ কৰা হয়।

Prime Minister's Office
India - Japan Joint Vision for the Next Decade: Eight Directions to Steer the Special Strategic and Global Partnership
29 AUG 2025 7:10PM by PIB Delhi
India and Japan, as two countries with a common vision of a free, open, peaceful, prosperous, and coercion-free Indo-Pacific region based on the rule of law, two economies with complementary resource endowments, technological capacities and cost competitiveness, and two nations with long tradition of friendship and mutual goodwill, hereby express our intent to jointly navigate the changes and opportunities in our countries and the world at large over the next decade, to help attain our respective domestic goals, and to bring our countries and peoples of the next generation closer together than ever before.
To this end, by building upon the India-Japan Special Strategic and Global Partnership, we hereby lay out eight all-nation lines of effort with goals and targets over the next decade and steps towards their realization.
(I) Next Generation Economic Partnership
As the fourth and fifth largest economies in the world, we aim to harvest our mutual economic and financial strengths and catalyse the potential of our complementary resources and markets by:
• Building upon the progress made in the 2022-2026 target of JPY 5 trillion of public and private investment and financing from Japan to India and setting a new target of JPY 10 trillion of private investment;
• Enhancing and diversifying bilateral trade and investment through accelerating further review of the implementation of the India-Japan Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CEPA);
• Strengthening India-Japan industrial cooperation for the "Make in India” initiative through the India-Japan Industrial Competitiveness Partnership (IJICP) to help upgrade product quality in India using high quality products necessary for Japanese firms;
• Exploring new projects under the India-Japan Fund, promoting Japanese corporations in the International Financial Service Centre of GIFT City in India and expanding the presence of key Indian industry associations, trade, and investment promotion agencies in Japan;
• Enhancing the collaboration on payment systems between Japan and India, including local currency transactions;
• Encouraging cooperation between small and medium enterprises (SMEs) by fostering visits of Japanese SMEs to India, expanding downstream industries and launching an India-Japan SME Forum;
• Promoting food security and encouraging agri-business collaboration through policy dialogue and business exchanges, and promoting investment based on the demonstration at model farms and development of culinary professionals for Indian and Japanese cuisine; and
• Exploring ICT cooperation and business opportunities among private sector entities.
We also aim to advance our bilateral cooperation to strengthen economic relations with the Global South and harness its growth potential. In pursuit of this, we welcome the launch of the India-Japan Cooperation Initiative for Sustainable Economic Development in Africa. To this end, under the spirit of India’s vision of Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions (MAHASAGAR) and Japan’s Economic Region Initiative of Indian Ocean-Africa, we will also promote private sector-led businesses and investments in India and the robust concentration of Japanese companies in India as a hub for invigorating business collaborations with other countries in South Asia and Africa.
(II) Next Generation Economic Security Partnership
As we take our bilateral partnership to new heights, we aim to launch an India-Japan Economic Security Initiative that provides momentum for strategic cooperation through whole of nation efforts in strengthening supply chains of key goods and materials, which foster market diversification and advance cooperation in cutting-edge technologies, including private sector led cooperation by:
• Identifying and implementing concrete projects in the areas of semiconductors, critical minerals, pharmaceuticals and biotechnology, telecommunication, clean energy and new and emerging technologies through the government and business tracks of the Dialogue on Economic Security including Strategic Trade and Technology;
• Sharing policy perspectives, intelligence and information on best practices on latest developments in the above areas;
• Promoting cooperation on resilient supply chains and market diversification through the Memorandum of Cooperation in the field of Mineral Resources, India-Japan Digital Partnership 2.0, Memorandum of Cooperation on Semiconductor Supply Chain Partnership, and other such mechanisms;
• Promoting private sector led cooperation, including by supporting the Joint Action Plan on Economic Security Cooperation by JETRO, CII and JCCII;
• Welcoming the launch of the business pillar, the India-Japan Private-Sector Dialogue on Economic Security, under the India-Japan Dialogue on Economic Security, including Strategic Trade and Technology to foster above Joint Action Plan;
• Implementing the Japan-India AI Cooperation Initiative (JAI) to promote bilateral and multilateral cooperation on AI and foster an innovative and trusted AI ecosystem; and
• Promoting India-Japan battery supply chain cooperation to foster a healthy battery market and ecosystem.
(III) Next Generation Mobility
Leveraging the strengths of Japanese advanced technologies and Indian talent, we will establish the Next Generation Mobility Partnership (NGMP) as a framework for comprehensive cooperation in infrastructure, logistics and mobility. Through this partnership, we aim to co-create solutions that will address the challenges in mobility fields where there is high demand in India and drive the development of a robust next-generation mobility and related industries that serves the vision of Make in India for the World. Utilising digital and smart technologies, focusing on sustainable and environment-friendly methodologies, and prioritising safety and disaster resilience, we will explore potential areas of collaboration, including but not limited to the following examples:
• High-speed rail systems, including "Make in India” next-generation rolling stock, functional signaling and operational control systems, seismic-proofing, AI-based maintenance and monitoring, energy transition in the railway sector, advanced metro rail systems and mass rapid transit systems, by building on the hitherto cooperation in railways;
• Transit-oriented development through integrated station area development, Mobility-as-a-Service platforms, inter-city road networks and end-to-end connectivity, including small-scale automated urban transportation systems such as Personal Rapid Transit (PRT);
• Smart cities and city decarbonization, to be planned through advanced modeling that address challenges such as traffic congestion and air pollution;
• Data utilization in the mobility field through connected technologies, driven by Software Defined Vehicle, aims to ensure safety and reliability in the mobility field;
• Manufacturing of automobiles and aircraft, shipping vessels, utilizing sustainable fuel and using environment-friendly fuel storage, and expanding transport infrastructure;
• Cold-chain logistic services for food and pharmaceutical transportation; and
• Utilising 3D city models in urban planning and development, such as disaster simulation, and the formulation of evacuation guidance plans in the event of a disaster.
We will actively promote collaborations between Indian and Japanese companies to manufacture the above products in India and export to the global market. We will also prioritise capacity building in India through technical training and human resource exchanges towards the cultivation of skilled personnel for design, operations and maintenance of these mobility solutions.
At the same time, we will aim to mainstream disaster risk reduction through development of resilient infrastructure and strengthening cooperation in multilateral mechanisms such as the Sendai Framework for Disaster Risk Reduction.
(IV) Next Generation Ecological Legacies
We aim to give effect to our vision for "one earth, one future” by promoting Sustainable Development Goals (SDGs) for our future generations and cooperation to meet each other’s climate adaptation, energy transition, waste-reduction and net-zero goals through:
• Ensuring energy security, low carbon economic growth, sustainable communities and lifestyles through Mission LiFE;
• Various pathways that reflect each country’s national circumstances to achieve net-zero economy;
• Strengthening of energy cooperation under the India-Japan Clean Energy Partnership through the India-Japan Energy Dialogue;
• Promoting a circular economy through cooperation on waste-to-energy technologies, waste segregation and recycling methods;
• Promoting sustainable farming practices, climate mitigation technologies to improve agricultural productivity, protection of marine and coastal ecosystems, sustainable forest management and biodiversity conservation, promotion of agroforestry and sustainable use of natural resources such as bamboo;
• Cooperation in clean energy and emission and pollution reduction through initiatives such as the Joint Crediting Mechanism (JCM), the Initiative of Clean Energy Mobility And Infra for Next-Generation (ICEMAN), green hydrogen value chain and utilisation of satellite technology for emission estimation; and
• Enhancing efforts in the multilateral environmental bodies such as the Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) group.
(V) Next Gen Technology and Innovation Partnership
We aim to tap into each other’s scientific and technological capabilities, institutions and manpower to promote frontier research in foundational sciences and cross-sector collaboration on advancing commercialisation of new technologies via the following steps:
• Collaboration in fundamental research through the Indian Beamline at KEK, Tsukuba, quantum technologies, and high-performance computing for next generation research tools;
• Startup collaboration on open-innovation, social problem solving, advanced-tech, data-usage, incubation, and finance through the Japan-India Startup Support Initiative (JISSI) launched by Japan, and linking innovation ecosystems and enabling startups to expand their business in both countries;
• Mobilizing funds for start-up companies, including those in the AI field through the "India-Japan fund of funds”;
• Promoting ICT cooperation through a Joint Working Group under the India-Japan ICT Cooperation Framework;
• Enhanced cooperation in space technologies, including through the Lunar Polar Exploration (LUPEX) Mission and facilitating linkages between private commercial entities and start-ups in the space sector;
• Dialogue on fission and fusion technology, including ITER and joint research on small modular and advanced reactors; and
• Joint research in food technology and agricultural sciences, including on millets as aligned with G20 New Delhi Declaration and Advancing Innovations for Empowering Next Generation Agriculture (AI-ENGAGE).
(VI) Investing in Next Gen Health
We aim to invest in the health and well-being of our people to realize their full potential, with a goal of achieving universal health coverage (UHC) in mind, by jointly promoting clinical and medical research collaboration, tackling pandemics and emerging health trends, ensuring affordable access to life-saving medicines and utilising the potential of traditional and alternative medicine through the following steps:
• Strengthening cooperation between India’s Ayushman Bharat initiative and Japan’s Asia Health and Wellbeing Initiative as well as in the global health sector;
• Identifying further areas of cooperation through holding Joint Committee Meetings on a regular basis;
• Joint research on emerging fields of geriatric medicine, stem cell therapy, regenerative medicine, gene therapy, synthetic biology, cancer treatment, digital health and automated diagnostic solutions;
• Exploring collaboration with the "UHC Knowledge Hub” to accelerate the promotion of UHC;
• Promoting the exchange of medical professionals through greater collaboration between medical institutions and launching a fellowship for medical professionals;
• Facilitating the supply of critical medicines, APIs and medical equipment and strengthening medical infrastructure in our two countries; and
• Setting up centres of excellence that promote yoga, meditation, ayurveda and holistic wellness in Japan with the support of Ministry of AYUSH in India.
(VII) Next Gen People-to-People Partnership
Recognising the historical linkages and cultural affinities between our two countries and seeking to realise the potential of our human resources in bridging our respective economic and demographic challenges, we aim to further our people-to-people ties by:
• Launching an Action Plan for India-Japan Human Resource Exchange and Cooperation that targets an exchange of more than 500,000 personnel in both directions in the next five years, including 50,000 skilled personnel and potential talents from India to Japan;
• Expanding endowed courses and vocational training programmes in India and training of Indian personnel in Japan under India-Nippon Programme for Applied Competency Training (INPACT) built on the achievements of the Japan-India Institutes for Manufacturing (JIM) and Japanese Endowed Courses (JEC);
• Initiating employment promotion events, internship programmes, employment surveys and information dissemination, including through a dedicated website on promotion of talent mobility between the two countries under India-Japan Talent Bridge (IJTB) by METI, Japan;
• Strengthening exchanges of researchers and students through Sakura Science Exchange Program, the LOTUS Programme, HOPE meetings and the Inter-University Exchange Project by MEXT, Japan and supporting educational collaboration through the initiative of EDU-Port Japan;
• Enhancing organisational collaboration and workplaces through the e-Migrate portal, Global Capability Centers in India;
• Facilitating greater bilateral tourist flow, showcasing each other’s cultural heritage;
• Expanding the training opportunities for Japanese language teachers as well as to support to design efficient curricula and materials by dispatching specialists of Japanese language education; and
• Dispatching "NIHONGO Partners,” Japanese Language teaching assistants, to India to support Indian Japanese language teachers and students.
(VIII) Next-Gen State-Prefecture Partnership
Highlighting the crucial role played by Indian States and Japanese Prefectures in realizing many of the above lines of effort, we aim to create suitable platforms to tap their energies for a more comprehensive vision for India-Japan partnership by:
• Promoting new Sister-city and State-Prefecture partnerships to build on complementary resource endowments and historical connections;
• Boosting direct flight connectivity between Indian and Japanese cities;
• Strengthening commercial and business partnerships, including small and medium enterprises, reinvigorating local industries and promoting regional development through India-Kansai Business Forum, as well as exploring similar arrangements between India and Kyushu;
• Facilitating greater information exchange on regional opportunities within India and Japan and sharing of best practices between States and Prefectures to develop solutions to shared challenges; and
• Promoting visits of State-Prefectural level delegations with the Ministry of External Affairs of India and Ministry of Foreign Affairs of Japan taking the lead in organising 3 visits each per year;
Through the above eight lines of effort, we hope to usher in a transformative phase of India-Japan people-oriented partnership in the eighth decade of the establishment of our bilateral relations, and to bring tangible benefits and collaboration opportunities to our next generations.
We hereby adopt this document, reflecting our shared vision for the coming decade, during the visit of Prime Minister of India H.E. Shri Narendra Modi to Japan for the Annual Summit 2025 at the invitation of Prime Minister of Japan H.E. Mr. Ishiba Shigeru, on 29-30 August 2025 in Tokyo.