প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত আৰু জাপানৰ মাজৰ সুৰক্ষা সহযোগিতা সন্দৰ্ভত যৌথ ঘোষণা
29 AUG 2025 7:43PM by PIB Guwahati
ভাৰত আৰু জাপান চৰকাৰ (ইয়াৰ পিছত ‘দুয়ো পক্ষ’ বুলি কোৱা হ’ব),
ভাগ-বতৰা কৰা মূল্যবোধ আৰু উমৈহতীয়া স্বাৰ্থৰ ওপৰত আধাৰিত ভাৰত-জাপান বিশেষ ৰণনীতিগত আৰু বিশ্বব্যাপী অংশীদাৰিত্বৰ ৰাজনৈতিক দৃষ্টিভংগী আৰু উদ্দেশ্যক স্মৰণ কৰি,
নিয়মভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা ৰক্ষা কৰা এক স্বতন্ত্ৰ, মুক্ত, শান্তিপূৰ্ণ, সমৃদ্ধিশালী আৰু হেঁচামুক্ত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় ক্ষেত্ৰৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ অপৰিহাৰ্য ভূমিকাক আলোকপাত কৰি,
শেহতীয়া বছৰবোৰত নিজৰ দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি আৰু দুয়োপক্ষৰ ৰণনীতিগত দৃষ্টিভংগী আৰু নীতিগত অগ্ৰাধিকাৰৰ বিকাশৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি,
সম্পদৰ সামৰ্থ্য আৰু প্ৰযুক্তিগত ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ পৰিপূৰক শক্তি চিনাক্ত কৰি,
নিজৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা আৰু নিৰন্তৰ অৰ্থনৈতিক গতিশীলতাৰ স্বাৰ্থত ব্যৱহাৰিক সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ,
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল আৰু ইয়াৰ বাহিৰত উমৈহতীয়া চিন্তাৰ সুৰক্ষাৰ বিষয়সমূহৰ ওপৰত গভীৰ সমন্বয়ৰ সন্ধান কৰি,
আইনৰ শাসনৰ ওপৰত আধাৰিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা ৰক্ষাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ,
নিজৰ অংশীদাৰিত্বৰ নতুন পৰ্যায়টো প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ সুৰক্ষা সহযোগিতাৰ ওপৰত এই যৌথ ঘোষণাপত্ৰখন গ্ৰহণ কৰিছে আৰু এই কথাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰিছে যে তেওঁলোকে:
১। নিজৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীসমূহৰ মাজত আন্তঃকাৰ্য্যক্ষমতা আৰু সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰি, পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ সুৰক্ষা ক্ষমতা আৰু প্ৰস্তুতিত অৰিহণা যোগাবলৈ চেষ্টা কৰা উচিত, য’ত তলত উল্লেখ কৰা ক্ষেত্ৰসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত, কিন্তু ইয়াৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়:
- (১) বৰ্ধিত জটিলতা আৰু পৰিচ্ছন্ন ৰণনীতিগত বৃদ্ধিৰ বিবিধ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সামৰিক বাহিনীসমূহৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক অনুশীলন আয়োজন কৰা আৰু পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ দ্বাৰা আয়োজিত বহুপক্ষীয় অনুশীলনত পাৰস্পৰিক অংশগ্ৰহণ কৰা
- (২) যৌথ কৰ্মচাৰীসকলৰ মাজত ব্যাপক আলোচনাৰ ওপৰত নতুন সভাৰ কাঠামো স্থাপনৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰা
- (৩) ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত মানৱীয় আৰু দুৰ্যোগ সাহায্য অভিযানৰ প্ৰস্তুতিৰ বাবে তিনিওটা সেনাৰ অনুশীলনৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰা
- (৪) বিশেষ অভিযান ইউনিটৰ মাজত সহযোগ কৰা
- (৫) লজিষ্টিক ভাগ-বতৰা আৰু সমৰ্থন কৰিবলৈ জাপান আত্মৰক্ষা বাহিনী আৰু ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ মাজত যোগান আৰু সেৱাৰ পাৰস্পৰিক ব্যৱস্থা সম্পৰ্কীয় ভাৰত-জাপান চুক্তিৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰা
- (৬) সন্ত্ৰাসবাদ-ৰোধী, শান্তি অভিযান আৰু চাইবাৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ দৰে পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ নিৰ্দিষ্ট ক্ষেত্ৰসমূহত সহযোগিতাৰ সুযোগৰ সন্ধান কৰা
- (৭) উদীয়মান সুৰক্ষা বিপদৰ সন্দৰ্ভত মূল্যায়নসহ তথ্য বিনিময় কৰা
- (৮) প্ৰতিৰক্ষা মঞ্চৰ মেৰামতি আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ বাবে পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ সুবিধাসমূহৰ ব্যৱহাৰক প্ৰসাৰ কৰা
-(৯) ৰাসায়নিক, জৈৱিক, আৰু ৰেডিঅ'লজিকেল ভাবুকিৰ পৰা নিৰাপত্তা বাহিনী আৰু জনসংখ্যাক ৰক্ষা কৰিবলৈ সহযোগিতাৰ সুযোগ অন্বেষণ কৰা, য’ত ধৰা পেলোৱা, বিশুদ্ধকৰণ, চিকিৎসা প্ৰতিকাৰ, সুৰক্ষামূলক সঁজুলি, আৰু প্ৰত্যুত্তৰ সম্পৰ্কীয় কৌশলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা।
২। নিজৰ ভাগ-বতৰা কৰা সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাৰ লক্ষ্যসমূহ আগুৱাই নিয়া আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত শান্তিপূৰ্ণ সামুদ্ৰিক পৰিৱেশৰ বাবে নৌসেনা আৰু উপকূলৰক্ষী বাহিনীৰ সহযোগিতাক প্ৰসাৰ কৰা, য’ত নিম্ন লিখিত অন্তৰ্ভুক্ত আছে, যদিও ইয়াৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়:
- (১) জাপান আত্মৰক্ষা বাহিনীসমূহ, ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীসমূহ আৰু তেওঁলোকৰ উপকূলৰক্ষী বাহিনীৰ জাহাজসমূহৰ দ্বাৰা অধিক সঘনাই ভ্ৰমণ আৰু বন্দৰলৈ অহা-যোৱা
- (২) তথ্য সংযোজন কেন্দ্ৰ – ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চল (আইএফচি-আইঅ’আৰ) আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় ডমেইন সজাগতা অংশীদাৰিত্ব (আইপিএমডিএ)ৰ জৰিয়তে এক অংশীদাৰী সামুদ্ৰিক পৰিৱেশৰ বাবে পৰিস্থিতি সজাগতা আৰু দ্বিপাক্ষিক আৰু অঞ্চলব্যাপী সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা
- (৩) সমুদ্ৰত সামুদ্ৰিক ডকাইতি, সশস্ত্ৰ ডকাইতি আৰু অন্যান্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে দ্বিপাক্ষিক আৰু আঞ্চলিক পদক্ষেপ আৰু মঞ্চৰ জৰিয়তে আইন প্ৰয়োগকাৰী সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা, য’ত এছিয়াত জাহাজৰ বিৰুদ্ধে সামুদ্ৰিক ডকাইতি আৰু সশস্ত্ৰ ডকাইতিৰ মোকাবিলা কৰাত আঞ্চলিক সহযোগিতা চুক্তি (ReCAAP)ও অন্তৰ্ভুক্ত
- (৪) জ্ঞান-বিনিময় আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ জৰিয়তে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত দুৰ্যোগৰ বিপদ হ্ৰাস কৰা আৰু ইয়াৰ বিৰুদ্ধে প্ৰস্তুতিৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপক্ষীয় সহযোগিতা (দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনি মিত্ৰজোঁট আৰু এছিয়ান দুৰ্যোগ হ্ৰাস কেন্দ্ৰসহ),
- (৫) ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল আৰু ইয়াৰ বাহিৰৰ তৃতীয় দেশসমূহলৈ নিজ নিজ সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক আইন প্ৰয়োগকাৰী সাহায্যৰ ওপৰত সমন্বয় সাধন কৰা
৩। ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহত সুদৃঢ়তাৰ বাবে নিজৰ চৰকাৰী সংস্থা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশীদাৰসকলৰ মাজত কাৰিকৰী আৰু ঔদ্যোগিক সহযোগিতাক প্ৰসাৰ কৰা আৰু সুবিধাজনক কৰা, য’ত তলত উল্লেখ কৰা উপায়সমূহ অন্তৰ্ভুক্ত:
- (১) প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি আৰু প্ৰযুক্তি সহযোগিতা ব্যৱস্থাৰ অধীনত পাৰস্পৰিক লাভ আৰু ব্যৱহাৰৰ বাবে সহযোগিতাৰ সুযোগসমূহ অন্বেষণ কৰা যাতে সিবিলাকৰ বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ সুৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সঁজুলি আৰু প্ৰযুক্তিৰ সহ-বিকাশ আৰু সহ-উৎপাদন কৰিব পৰা যায়।
- (২) প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা খণ্ডত নিয়মীয়াকৈ উদ্যোগ অভিজ্ঞতা ভ্ৰমণ; বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ সুৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট ক্ষমতা, ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু সূক্ষ্ম, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা।
- (৩) নতুন ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিৰ বিনিময় কৰা যিয়ে দুয়ো পক্ষৰ কাৰ্য্যকৰী পদ্ধতিক ফলপ্ৰসূভাৱে সমৰ্থন কৰে।
- (৪) উচ্চমানৰ প্ৰযুক্তি, সঁজুলি আৰু যোগান শৃংখলৰ সম্পৰ্কত সহযোগিতাক উৎসাহিত আৰু প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ সংশ্লিষ্ট ৰপ্তানি নিয়ন্ত্ৰণ নীতি আৰু পদ্ধতিৰ পাৰস্পৰিক বুজাবুজি।
- (৫) অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষাৰ সৈতে জড়িত মূল বিষয়সমূহত সহযোগিতা, য’ত কৌশলগত খণ্ডসমূহৰ দুৰ্বলতা হ্ৰাস কৰাৰ লগতে অৰ্থনৈতিক চাপ, বজাৰ-বিৰোধী নীতি আৰু পদ্ধতি তথা ইয়াৰ ফলত হোৱা অতিৰিক্ত ক্ষমতাৰ সমাধান অন্তৰ্ভুক্ত, লগতে যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰা
- (৬) বিভিন্ন ভাবুকিৰ বিৰুদ্ধে প্ৰস্তুতি আৰু স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধিৰ বাবে সামৰিক চিকিৎসা আৰু স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ সুযোগ অন্বেষণ কৰা
- (৭) ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সংস্থা (ডিআৰডিঅ’) আৰু জাপানৰ অধিগ্ৰহণ, প্ৰযুক্তি আৰু লজিষ্টিক সংস্থা (এটিএলএ)ৰ মাজত প্ৰতিৰক্ষা অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা
- (৮) জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা, য’ত অন্বেষণ, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু শোধনৰ বাবে তথ্য আৰু প্ৰযুক্তিৰ বিনিময় অন্তৰ্ভুক্ত
৪। প্ৰধান পৰম্পৰাগত আৰু অগতানুগতিক ভাবুকিৰ বিৰুদ্ধে নিজৰ নিৰাপত্তা সহযোগিতাক সমসাময়িক কৰি তুলিবলৈ আৰু নতুন, জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিয়ে সৃষ্টি কৰা প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ অতিৰিক্ত সুযোগসমূহ অন্বেষণ কৰা, য'ত অন্তৰ্ভুক্ত আছে:
- (১) চোৰাংচোৱা তথ্য আৰু অভিজ্ঞতা বিনিময়ৰ জৰিয়তে ডিজিটেল ক্ষেত্ৰত আৰু মানৱবিহীন ব্যৱস্থা তথা আধুনিক তথ্য আৰু যোগাযোগ প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰসহ সন্ত্ৰাসবাদ, চৰমপন্থী উগ্ৰবাদ আৰু সংগঠিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া
- (২) নিৰাপত্তা আৰু অখণ্ডতা নিশ্চিত কৰি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ৰবটিক্স, কোৱাণ্টাম, অৰ্ধপৰিবাহী, স্বায়ত্তশাসিত প্ৰযুক্তি, ভৱিষ্যতৰ নেটৱৰ্ক, জৈৱ প্ৰযুক্তি আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ দৰে প্ৰযুক্তিৰ অগ্ৰগতিকে ধৰি যৌথ অনুসন্ধান আৰু বিকাশ, শিক্ষা জগত আৰু উদ্যোগ জগতৰ সহযোগিতাক প্ৰসাৰ কৰা।
- (৩) তথ্য বিনিময় কৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ তথ্য আন্তঃগাঁথনিৰ শক্তিশালী কৰাকে ধৰি নিজৰ চাইবাৰ সুদৃঢ়তা গঢ়ি তোলা
- (৪) ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা, উপগ্ৰহভিত্তিক জোখ-মাখ, পৃথিৱী পৰ্যবেক্ষণ আৰু মহাকাশ ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিকভাৱে সহমতত উপনীত হোৱা অন্যান্য ক্ষেত্ৰসমূহৰ বাবে আনুষংগিক মহাকাশ ব্যৱস্থাৰ ব্যৱহাৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা
- (৫) মহাকাশৰ ধ্বংসাৱশেষৰ তথ্য, নিৰীক্ষণ আৰু ব্যৱস্থাপনাকে ধৰি মহাকাশৰ পৰিস্থিতি সজাগতাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ ওপৰত আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰা
৫। ভাগ-বতৰা কৰা আঞ্চলিক আৰু বিশ্বব্যাপী সুৰক্ষা লক্ষ্যসমূহক প্ৰসাৰ কৰা আৰু প্ৰাসংগিক বহুপক্ষীয় গোটসমূহত নীতি আৰু অৱস্থানৰ সমন্বয় সাধন কৰা, য'ত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে:
- (১) আছিয়ানৰ কেন্দ্ৰীয়তা আৰু ঐক্য, আছিয়ান নেতৃত্বাধীন কাঠামো আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় সন্দৰ্ভত আছিয়ানৰ দৃষ্টিভংগীক সমৰ্থন কৰা আৰু অঞ্চলটোৰ বাবে পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ কৌশলগত অগ্ৰাধিকাৰ, যথা ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ পদক্ষেপ আৰু স্বতন্ত্ৰ আৰু মুক্ত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় (এফঅ’আইপি)ত অৰিহণা যোগোৱা
- (২) ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত বিশ্বাসযোগ্য, বহনক্ষম, স্থিতিস্থাপক আৰু মানসম্পন্ন আন্তঃগাঁথনি বিনিয়োগক প্ৰসাৰ কৰা, যি ৰাষ্ট্ৰীয় সাৰ্বভৌমত্ব আৰু ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতাক সন্মান কৰে
- (৩) যিকোনো অস্থিৰ কৰা বা একপক্ষীয় কাৰ্য্যৰ বিৰোধিতা কৰা, যিয়ে বলপূৰ্বক বা জোৰ-জবৰদস্তিৰ দ্বাৰা যথাৰ্থ অৱস্থা সলনি কৰিব বিচাৰে, আৰু বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধান, নৌবহন আৰু উৰণৰ স্বাধীনতা, তথা সমুদ্ৰৰ আইনৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সন্মিলনত প্ৰতিফলিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি সাগৰৰ অন্যান্য বৈধ ব্যৱহাৰৰ সমৰ্থন কৰা।
- (৪) কোৱাডৰ ভিতৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰা আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত শান্তি আৰু প্ৰগতিৰ বাবে কোৱাডৰ ইতিবাচক আৰু ব্যৱহাৰিক এজেণ্ডা আগবঢ়াই নিয়া।
- (৫) ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ (UNSC) সংস্কাৰক প্ৰসাৰ কৰা, য’ত স্থায়ী আৰু অস্থায়ী দুয়োটা শ্ৰেণীৰ বিস্তাৰ অন্তৰ্ভুক্ত আৰু সম্প্ৰসাৰিত UNSCত স্থায়ী সদস্য হিচাপে পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ প্ৰাৰ্থীত্বক সমৰ্থন কৰা।
- (৬) সীমান্তৰ সিপাৰৰ সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ সকলো ৰূপ আৰু অভিব্যক্তিক নিন্দা কৰা আৰু সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপক বস্তুগত আৰু আৰ্থিক সহায়ক তৎকালীনভাৱে নিৰ্মূল কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰা, সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ বহুপক্ষীয় মঞ্চত একেলগে কাম কৰা আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্ত্ৰাসবাদৰ ওপৰত ব্যাপক সন্মিলনক গ্ৰহণৰ বাবে চেষ্টা কৰা।
- (৭) পাৰমাণৱিক অস্ত্ৰ সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল আৰু পাৰমাণৱিক অস্ত্ৰ প্ৰসাৰ আৰু পাৰমাণৱিক সন্ত্ৰাসবাদ নিৰ্মূল কৰাৰ বাবে আমাৰ ভাগ-বতৰা কৰা প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰা। লগতে, শ্বেনন অধ্যাদেশৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নিৰস্ত্ৰীকৰণ সন্মিলনত বৈষম্যহীন, বহুপক্ষীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত আৰু ফলপ্ৰসূভাৱে পৰীক্ষাযোগ্য বিভাজন সামগ্ৰী নিয়ন্ত্ৰণ সন্ধিৰ ওপৰত আলোচনা তৎক্ষণাত আৰম্ভ আৰু সমাপ্ত কৰা।
- (৮) বিশ্বব্যাপী অ-প্ৰসাৰণৰ প্ৰচেষ্টাক শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে পৰমাণু যোগনীয়াৰ গোটত ভাৰতৰ সদস্য পদৰ বাবে একেলগে কাম কৰাটো অব্যাহত ৰখা।
৬। দুয়ো পক্ষৰ বৈদেশিক আৰু প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ ২+২ বৈঠক আৰু নিৰ্বাচিত ব্যৱস্থাকে ধৰি বিভিন্ন চৰকাৰী নিৰাপত্তা আলোচনাৰ জৰিয়তে দ্বিপাক্ষিক আলোচনা আৰু বিনিময়ৰ বৰ্তমানৰ গাঁথনি পৰিপূৰক আৰু শক্তিশালী কৰা, যেনে:
- (১) ভাৰত আৰু জাপানৰ সন্মুখত থকা নিৰাপত্তা পৰিস্থিতিৰ বিস্তৃত তথ্য ল’বলৈ নিজ নিজ দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টাসকলৰ মাজত বাৰ্ষিক আলোচনা
- (২) ভাৰতৰ বৈদেশিক সচিব আৰু জাপানৰ উপ-বিদেশ মন্ত্ৰীৰ মাজত ৰণনীতিগত বাণিজ্য আৰু প্ৰযুক্তিকে ধৰি অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা সম্পৰ্কীয় আলোচনা, যাতে পাৰস্পৰিক অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰিব পাৰি আৰু কৌশলগত উদ্যোগ আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা প্ৰসাৰ কৰিব পাৰি
- (৩) জাপান আত্মৰক্ষা বাহিনী আৰু ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ মাজত যৌথ আৰু আন্তঃসেৱা সহযোগিতাৰ লক্ষ্যৰে এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ আলোচনা
- (৪) ভাৰতীয় ক’ষ্ট গাৰ্ড আৰু জাপান ক’ষ্ট গাৰ্ডৰ মাজত সহযোগিতা স্মাৰকপত্ৰৰ আধাৰত উপকূলক্ষীৰ কমাণ্ডেণ্ট পৰ্যায়ৰ বৈঠক
- (৫) ব্যৱসায়িক সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনা চিনাক্ত কৰিবলৈ পুনৰ সুদৃঢ় কৰা হয় ভাৰত-জাপান প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ মঞ্চ
- (৬) নিৰাপত্তাজনিত প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে ব্যাপক বুজাবুজি প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ আৰু নতুন সহযোগিতাৰ বাবে ধাৰণা লাভ কৰিবলৈ ভাৰত-জাপানৰ থিংক-টেংকৰ এটা ট্ৰেক ১.৫ আলোচনা

Prime Minister's Office
Joint Declaration on Security Cooperation between India and Japan
29 AUG 2025 7:43PM by PIB Delhi
The Governments of India and Japan (hereinafter referred to as ‘the two sides’),
Recalling the political vision and objectives of the India-Japan Special Strategic and Global Partnership based on shared values and common interests,
Underscoring the indispensable role of their two countries for a free, open, peaceful, prosperous, and coercion-free Indo-Pacific region which upholds rules-based international order,
Taking cognizance of the notable progress in their bilateral security cooperation and the evolution of strategic outlook and policy priorities of the two sides in recent years,
Recognizing their complementary strengths in terms of resource endowments and technological capacities,
Committing to increase practical cooperation in the interest of their national security and continued economic dynamism,
Seeking to explore deeper coordination on security issues of common concern in the Indo-Pacific region and beyond,
Committing to uphold the international order based on the rule of law,
Have adopted this Joint Declaration on Security Cooperation to reflect the new stage of their partnership, and concurred that they should:
1. Strive to contribute to each other’s defense capabilities and readiness, by promoting interoperability and synergy between their defense forces, including in, but not limited to, the following areas:
- (1) Conducting bilateral exercises between our forces in a wide range of fields with increasing complexity and sophistication, and reciprocal participation in multilateral exercises hosted by each other
- (2) Exploring to establish a new meeting framework on comprehensive dialogue between Joint Staffs
- (3) Exploring tri-service exercises to prepare for humanitarian and disaster relief operations in the Indo-Pacific
- (4) Collaboration between Special Operations Units
- (5) Enhancing use of the India-Japan Agreement Concerning Reciprocal Provision of Supplies and Services between the Japan Self-Defense Forces and the Indian Armed Forces to share and support logistics
- (6) Exploring opportunities to cooperate in niche areas of each other’s priorities such as counter terrorism, peacekeeping operations and cyber defense
- (7) Sharing information including assessments with respect to emerging security risks
- (8) Promoting utilization of each other’s facilities for repair and maintenance of defense platforms
- (9) Exploring opportunities to collaborate on chemical, biological and radiological defense with focus on detection, decontamination, medical countermeasures, protective equipment, and response strategies to safeguard forces and populations from these threats
2. Advance their shared maritime security goals and promote naval and coast guard cooperation for a peaceful maritime environment in the Indo-Pacific region including through, but not limited to, the following:
- (1) More frequent visits and port calls by vessels belonging to the Japan Self-Defense Forces, Indian Armed Forces and their Coast Guard
- (2) Enhanced situational awareness and bilateral and region-wide cooperation for a common maritime picture through the Information Fusion Centre – Indian Ocean Region (IFC-IOR) and the Indo-Pacific Partnership for Maritime Domain Awareness (IPMDA)
- (3) Enhanced law enforcement cooperation against piracy, armed robbery and other transnational crimes at sea, bilaterally and through regional initiatives and platforms, including the Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia (ReCAAP)
- (4) Bilateral and multilateral collaboration (including the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure and Asian Disaster Reduction Center) to reduce and prepare against disaster risk in the Indo-Pacific region, through knowledge-sharing and capacity-building
- (5) Coordination on their respective maritime security and maritime law enforcement assistance to third countries in the Indo-Pacific region and beyond
3. Promote and facilitate technological and industrial collaboration between their government entities and private sector stakeholders for resilience in sectors critical to national security, including by the following ways:
- (1) Exploring cooperation opportunities for mutual benefit and use under the Defense Equipment and Technology Cooperation mechanism for co-development and co-production of equipment and technology geared towards their current and future security needs
- (2) Regular industry exposure visits in defense and security area, focusing on specific capabilities, start-ups and micro, small and medium enterprises towards both current and future security needs
- (3) Technology-sharing in new fields that effectively support the two sides’ operational approaches
- (4) Mutual understanding of respective export control policies and practices to encourage and promote cooperation in high-end technology and equipment and supply chain linkages
- (5) Cooperation on key issues related to economic security, including mitigating vulnerabilities in strategic areas as well as addressing economic coercion, non-market policies and practices and excess capacity resulting from them, as well as strengthening of supply chain resilience
- (6) Exploring cooperation opportunities in military medicine and health security to enhance preparedness and resilience against various threats
- (7) Enhancement of defense R&D cooperation between the Defense Research and Development Organisation of India (DRDO) and the Acquisition, Technology and Logistics Agency of Japan (ATLA)
- (8) Cooperation in the field of critical minerals, including information exchange and technology for exploration, processing and refining
4. Find additional opportunities to contemporize their security cooperation against salient traditional and non-traditional threats and to respond to the challenges and opportunities posed by new, critical, and emerging technologies, including by the following ways:
- (1) Countering terrorism, radical extremism and organized transnational crimes, including in the digital domain and in their use of unmanned systems and modern information and communication technology, through intelligence- and experience-sharing
- (2) Promoting joint R&D, academia and industry collaboration in lockstep with advances in technologies such as AI, robotics, quantum, semiconductor, autonomous technology, future networks, biotechnology and cyber security while ensuring security and integrity.
- (3) Building their cyber resilience including critical information infrastructure robustness though sharing information
- (4) Expanding the use of respective space systems for national security, satellite-based navigation, earth observation and other mutually decided areas in the space sector
- (5) Conducting consultations for collaboration in Space Situational Awareness including tracking, monitoring, and management of space debris
5. Promote common regional and global security objectives and coordinate policies and positions in relevant multilateral and plurilateral groups, including by the following ways:
- (1) Supporting ASEAN centrality and unity, ASEAN-led frameworks, and ASEAN Outlook on the Indo-Pacific, and contributing to each other’s strategic priorities for the region, namely Indo-Pacific Oceans Initiative and a Free and Open Indo-Pacific (FOIP)
- (2) Promoting in the Indo-Pacific region reliable, sustainable, resilient and quality infrastructure investment, which respects national sovereignty and territorial integrity
- (3) Opposing any destabilizing or unilateral actions that seek to change the status quo by force or coercion, and supporting peaceful settlement of disputes, freedom of navigation and overflight, and other lawful uses of the sea consistent with international law as reflected in the United Nations Convention on the Law of the Sea
- (4) Deepening cooperation within the Quad and advancing the Quad’s positive and practical agenda for peace and progress in the Indo-Pacific region
- (5) Promoting reform of the United Nations Security Council (UNSC) including the expansion of both the permanent and non-permanent categories and supporting each other’s candidature as a permanent member in an expanded UNSC
- (6) Condemning terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism, and working together for an immediate end to material and financial support to terrorist activities, working together at multilateral fora to counter terrorism, and making efforts for the adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism at the United Nations
- (7) Reaffirming our shared commitment to a total elimination of nuclear weapons and an end to nuclear proliferation and nuclear terrorism as well as the immediate commencement and conclusion of negotiations on a non-discriminatory, multilateral and internationally and effectively verifiable Fissile Material Cut-off Treaty in the Conference on Disarmament on the basis of the Shannon Mandate
- (8) Continuing to work together for India’s membership of the Nuclear Suppliers’ Group, with the aim of strengthening the global non-proliferation efforts
6. Supplement and reinforce the existing architecture of bilateral consultations and exchanges, through the Ministerial 2+2 meeting of the Foreign and Defense Ministers of the two sides and various official security dialogues with assorted mechanisms such as the following:
- (1) An annual dialogue of their National Security Advisers to take a comprehensive stock of the security situation facing India and Japan
- (2) The Dialogue on Economic Security Including Strategic Trade and Technology between India’s Foreign Secretary and Japan’s Vice-Minister for Foreign Affairs and to enhance mutual economic security and promote cooperation on strategic industries and technology
- (3) A high-level dialogue aimed at joint and cross-services cooperation between the Japan Self-Defense Forces and the Indian Armed Forces
- (4) A meeting at the level of their commandants of coast guard based on the Memorandum on Cooperation between the Indian Coast Guard and the Japan Coast Guard
- (5) A reinvigorated India-Japan Defense Industry Forum to identify possibilities for business collaboration
- (6) A track 1.5 dialogue of think-tanks of India and Japan to promote wider appreciation of security challenges and elicit ideas for new cooperation