ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ମିଳିତ ଘୋଷଣାନାମା
29 AUG 2025 7:43PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ସରକାରଙ୍କୁ ଏଠାରେ 'ଦୁଇ ପକ୍ଷ' ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି, ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଭାରତ-ଜାପାନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହଭାଗୀତାର ରାଜନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ମନେ ପକାଇ, ନିୟମ-ଆଧାରିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରମକୁ ବଜାୟ ରଖିଥିବା ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ବଳପ୍ରୟୋଗ-ମୁକ୍ତ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଦୁଇ ଦେଶର ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଭୂମିକାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ, ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସେମାନଙ୍କର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ନୀତି ପ୍ରାଥମିକତାର ବିକାଶକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରି, ସମ୍ବଳ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷମତା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ନୀତି ପ୍ରାଥମିକତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସେମାନଙ୍କର ପରିପୂରକ ଶକ୍ତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ସେମାନଙ୍କର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଆର୍ଥିକ ଗତିଶୀଳତାର ସ୍ୱାର୍ଥରେ ବ୍ୟବହାରିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ, ଭାରତ - ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଏହା ବାହାରେ ସାଧାରଣ ଚିନ୍ତାର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଗଭୀର ସମନ୍ୱୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରି, ଆଇନର ଶାସନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରମକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀତାର ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏହି ମିଳିତ ଘୋଷଣାପତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ନିମ୍ନଲିଖିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି :
୧. ପରସ୍ପରର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷମତା ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବା, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବା , ଯେଉଁଥିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସାମିଲ ହୋଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଏତିକି ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ:
- (୧) ବର୍ଦ୍ଧିତ ଜଟିଳତା ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ତା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅଭ୍ୟାସ ଆୟୋଜନ କରିବା, ଏବଂ ପରସ୍ପର ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ବହୁପାକ୍ଷିକ ଅଭ୍ୟାସରେ ପାରସ୍ପରିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
- (୨) ମିଳିତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ବୈଠକ ରୂପରେଖ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା
- (୩) ଭାରତ - ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ମାନବୀୟ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଲାଗି ତିନି ସେନାଙ୍କ ଅଭ୍ୟାସର ଅନୁସନ୍ଧାନ
- (୪) ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ୟୁନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ
- (୫) ଜାପାନ ଆତ୍ମ - ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ସେବାର ପାରସ୍ପରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଭାରତ - ଜାପାନ ଚୁକ୍ତିନାମାର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ବାଣ୍ଟିବା ଏବଂ ସମର୍ଥନ କରିବା
- (୬) ପରସ୍ପରର ପ୍ରାଥମିକତା ଯେପରିକି ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ, ଶାନ୍ତିରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସାଇବର ପ୍ରତିରକ୍ଷାର ବିଶେଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ
- (୭) ମୁଣ୍ଡ ଟେକୁଥିବା ସୁରକ୍ଷା ବିପଦ ସମ୍ପର୍କରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ସମେତ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ
– (୮) ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକର ମରାମତି ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପରସ୍ପରର ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
- (୯) ଚିହ୍ନଟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ରାସାୟନିକ, ଜୈବିକ ଏବଂ ରେଡିଓଲୋଜିକାଲ୍ ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ସହଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା , ଏହି ବିପଦରୁ ସେନା ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଦୂଷଣମୁକ୍ତକରଣ, ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତିକାର, ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ରଣନୀତି
୨. ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଏବଂ ଭାରତ -ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବେଶ ପାଇଁ ନୌସେନା ଏବଂ ତଟରକ୍ଷୀ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, କିନ୍ତୁ ଏତିକି ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ:
- (୧) ଜାପାନ ଆତ୍ମରକ୍ଷା ବାହିନୀ, ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ସହିତ ଜଡିତ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ବାରମ୍ବାର ଗସ୍ତ ଏବଂ ବନ୍ଦର କଲ୍ – (୨) ସୂଚନା ଫ୍ୟୁଜନ୍ କେନ୍ଦ୍ର - ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ର (IFC-IOR) ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଡୋମେନ୍ ସଚେତନତା ପାଇଁ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ସହଭାଗୀତା (IPMDA) ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ସାଧାରଣ ସାମୁଦ୍ରିକ ଚିତ୍ର ପାଇଁ ପରିସ୍ଥିତିଗତ ସଚେତନତା ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି
- (୩) ସମୁଦ୍ରରେ ଜଳଦସ୍ୟୁ, ସଶସ୍ତ୍ର ଡକାୟତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନ୍ତଃଦେଶୀୟ ଅପରାଧ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଭାବରେ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଏସିଆରେ ଜାହାଜ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଜଳଦସ୍ୟୁ ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ଡକାୟତି ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତିନାମା (ReCAAP) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
- (୪) ଜ୍ଞାନ-ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ- ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ (ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସ୍ଥିର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଏସୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ହ୍ରାସ କେନ୍ଦ୍ର ସମେତ ) ଏବଂ କ୍ଷମତା- ନିର୍ମାଣ
- (୫) ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଏହା ବାହାରେ ତୃତୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୃକ୍ତ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସହାୟତା ଉପରେ ସମନ୍ୱୟ
୩. ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ଏହାର ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ସହଜ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଉପାୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ :
(୧) ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସହଯୋଗର ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସହ- ବିକଶିତ ଏବଂ ସହ- ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇପାରିବ।
- (୨) ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟମିତ ଶିଳ୍ପ ଅଭିଜ୍ଞତା ପରିଦର୍ଶନ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷମତା, ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଏବଂ ସୂକ୍ଷ୍ମ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା।
- (୩) ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଭାଗୀଦାରୀତା ଯାହା ଉଭୟ ପକ୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରେ।
(୪) ଉଚ୍ଚମାନର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଉପକରଣ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରପ୍ତାନି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନୀତି ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକର ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣା।
- (୫) ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁର୍ବଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ଆର୍ଥିକ ଚାପ, ଅଣ-ବଜାର ନୀତି ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଏଥିରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଅତିରିକ୍ତ କ୍ଷମତାକୁ ସମାଧାନ କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ସହଯୋଗ।
- (୬) ବିଭିନ୍ନ ବିପଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସାମରିକ ଔଷଧ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ।
- (୭) ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (DRDO) ଏବଂ ଜାପାନର ଅଧିଗ୍ରହଣ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏଜେନ୍ସି (ATLA) ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି।
- (୮) ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ, ଅନୁସନ୍ଧାନ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ବିଶୋଧନ ପାଇଁ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ସହିତ।
୪. ପ୍ରମୁଖ ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ଅଣ-ପାରମ୍ପରିକ ବିପଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆମର ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ସମସାମୟିକ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ଉପୁଜିଥିବା ଆହ୍ଵାନ ଏବଂ ସୁଯୋଗକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ମାର୍ଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
- (୧) ଡିଜିଟାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବଂ ମାନବହୀନ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ସୂଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁପ୍ତଚର ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ସମେତ ଆତଙ୍କବାଦ, ମୌଳବାଦୀ ଉଗ୍ରବାଦ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା।
- (୨) ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ରୋବୋଟିକ୍ସ, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଭବିଷ୍ୟତର ନେଟୱାର୍କ, ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଅଗ୍ରଗତି ସମେତ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
- (୩) ସୂଚନା ବଣ୍ଟନ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ଆମର ସାଇବର ସ୍ଥିରତା ନିର୍ମାଣ କରିବା।
- (୪) ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା, ଉପଗ୍ରହ-ଆଧାରିତ ନାଭିଗେସନ୍, ପୃଥିବୀ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ଭାବରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ମହାକାଶ ପ୍ରଣାଳୀର ବ୍ୟବହାରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା।
- (୫) ମହାକାଶ ପରିସ୍ଥିତିଗତ ସଚେତନତାରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଆୟୋଜନ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ମହାକାଶର ଆବର୍ଜନାକୁ ଟ୍ରାକିଂ କରିବା, ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନା କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
୫. ସାଧାରଣ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସୁରକ୍ଷା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବହୁପାକ୍ଷିକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକରେ ନୀତି ଏବଂ ସ୍ଥିତି ସମନ୍ୱୟ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଉପାୟଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
- (୧) ASEAN କେନ୍ଦ୍ରୀୟତା ଏବଂ ଏକତା, ASEAN-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଉପରେ ASEAN ଆଉଟଲୁକ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପରସ୍ପରର ରଣନୈତିକ ପ୍ରାଥମିକତା, ଯଥା ଭାରତ -ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଏକ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ଖୋଲା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର (FOIP) ରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା
- (୨) ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ, ସ୍ଥାୟୀ, ସ୍ଥିର ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଯାହା ଜାତୀୟ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ କରେ
- (୩) ବଳ କିମ୍ବା ଶକ୍ତିପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥିତାବସ୍ଥା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଯେକୌଣସି ଅସ୍ଥିରତାକାରୀ କିମ୍ବା ଏକପାକ୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବିରୋଧ କରିବା, ଏବଂ ବିବାଦର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ, ନ୍ୟାଭିଗେସନ୍ ଏବଂ ଉଡ଼ାଣର ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ଏବଂ ଜାତିସଂଘର ସମୁଦ୍ର ଆଇନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ ସମୁଦ୍ରର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଇନଗତ ବ୍ୟବହାର
- (୪) କ୍ୱାଡ୍ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ କ୍ୱାଡ୍ର ସକାରାତ୍ମକ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା
- (୫) ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅସ୍ଥାୟୀ ଉଭୟ ବର୍ଗର ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଏକ ବିସ୍ତାରିତ UNSCରେ ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ପରସ୍ପରର ପ୍ରାର୍ଥୀତ୍ୱକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସମେତ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ (UNSC)ର ସଂସ୍କାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
- (୬) ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଏବଂ ପ୍ରକାଶନରେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିନ୍ଦା କରିବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସମର୍ଥନ ତୁରନ୍ତ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବା, ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ଏକାଠି କାମ କରିବା ଏବଂ ଜାତିସଂଘରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆତଙ୍କବାଦ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ମିଳନୀ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା
- (୭) ପରମାଣୁ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଲୋପ ଏବଂ ପରମାଣୁ ପ୍ରସାର ଏବଂ ପରମାଣୁ ଆତଙ୍କବାଦର ଅନ୍ତ ପାଇଁ ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଶାନନ୍ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଆଧାରରେ ନିରସ୍ତ୍ରୀକରଣ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏକ ଅଣ-ପାକ୍ଷିକ, ବହୁପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଯାଞ୍ଚଯୋଗ୍ୟ ଫିସାଇଲ୍ ସାମଗ୍ରୀ କଟ-ଅଫ୍ ଚୁକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋଚନାର ତୁରନ୍ତ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ସମାପ୍ତି
- (୮) ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅପ୍ରସାର ପ୍ରୟାସକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପରମାଣୁ ଯୋଗାଣକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଭାରତର ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବା ଜାରି ରଖିବା।
୬. ଦୁଇ ପକ୍ଷର ବୈଦେଶିକ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ 2+2 ବୈଠକ ଏବଂ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପରି ବିଭିନ୍ନ ତନ୍ତ୍ର ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ସୁରକ୍ଷା ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ବିଦ୍ୟମାନ ଢାଞ୍ଚାକୁ ପରିପୂରକ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା:
- (୧) ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ସୁରକ୍ଷା ପରିସ୍ଥିତିର ଏକ ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କ ଏକ ବାର୍ଷିକ ଆଲୋଚନା
- (୨) ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ସଚିବ ଏବଂ ଜାପାନର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ଉପ-ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରଣନୈତିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମେତ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
- (୩) ଜାପାନ ଆତ୍ମରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ଏବଂ କ୍ରସ୍-ସେବା ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା
- (୪) ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ଏବଂ ଜାପାନ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ସ୍ମାରକପତ୍ର ଉପରେ ଆଧାରିତ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀର ସେମାନଙ୍କର କମାଣ୍ଡାଣ୍ଟଙ୍କ ସ୍ତରରେ ଏକ ବୈଠକ
- (୫) ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନା ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପୁନର୍ଜୀବିତ ଭାରତ-ଜାପାନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ଫୋରମ
- (୬) ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ଵାନର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଶଂସାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାଧାରା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନର ଥିଙ୍କ-ଟ୍ୟାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଟ୍ରାକ ୧.୫ ଆଲୋଚନା।

Prime Minister's Office
Joint Declaration on Security Cooperation between India and Japan
29 AUG 2025 7:43PM by PIB Delhi
The Governments of India and Japan (hereinafter referred to as ‘the two sides’),
Recalling the political vision and objectives of the India-Japan Special Strategic and Global Partnership based on shared values and common interests,
Underscoring the indispensable role of their two countries for a free, open, peaceful, prosperous, and coercion-free Indo-Pacific region which upholds rules-based international order,
Taking cognizance of the notable progress in their bilateral security cooperation and the evolution of strategic outlook and policy priorities of the two sides in recent years,
Recognizing their complementary strengths in terms of resource endowments and technological capacities,
Committing to increase practical cooperation in the interest of their national security and continued economic dynamism,
Seeking to explore deeper coordination on security issues of common concern in the Indo-Pacific region and beyond,
Committing to uphold the international order based on the rule of law,
Have adopted this Joint Declaration on Security Cooperation to reflect the new stage of their partnership, and concurred that they should:
1. Strive to contribute to each other’s defense capabilities and readiness, by promoting interoperability and synergy between their defense forces, including in, but not limited to, the following areas:
- (1) Conducting bilateral exercises between our forces in a wide range of fields with increasing complexity and sophistication, and reciprocal participation in multilateral exercises hosted by each other
- (2) Exploring to establish a new meeting framework on comprehensive dialogue between Joint Staffs
- (3) Exploring tri-service exercises to prepare for humanitarian and disaster relief operations in the Indo-Pacific
- (4) Collaboration between Special Operations Units
- (5) Enhancing use of the India-Japan Agreement Concerning Reciprocal Provision of Supplies and Services between the Japan Self-Defense Forces and the Indian Armed Forces to share and support logistics
- (6) Exploring opportunities to cooperate in niche areas of each other’s priorities such as counter terrorism, peacekeeping operations and cyber defense
- (7) Sharing information including assessments with respect to emerging security risks
- (8) Promoting utilization of each other’s facilities for repair and maintenance of defense platforms
- (9) Exploring opportunities to collaborate on chemical, biological and radiological defense with focus on detection, decontamination, medical countermeasures, protective equipment, and response strategies to safeguard forces and populations from these threats
2. Advance their shared maritime security goals and promote naval and coast guard cooperation for a peaceful maritime environment in the Indo-Pacific region including through, but not limited to, the following:
- (1) More frequent visits and port calls by vessels belonging to the Japan Self-Defense Forces, Indian Armed Forces and their Coast Guard
- (2) Enhanced situational awareness and bilateral and region-wide cooperation for a common maritime picture through the Information Fusion Centre – Indian Ocean Region (IFC-IOR) and the Indo-Pacific Partnership for Maritime Domain Awareness (IPMDA)
- (3) Enhanced law enforcement cooperation against piracy, armed robbery and other transnational crimes at sea, bilaterally and through regional initiatives and platforms, including the Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia (ReCAAP)
- (4) Bilateral and multilateral collaboration (including the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure and Asian Disaster Reduction Center) to reduce and prepare against disaster risk in the Indo-Pacific region, through knowledge-sharing and capacity-building
- (5) Coordination on their respective maritime security and maritime law enforcement assistance to third countries in the Indo-Pacific region and beyond
3. Promote and facilitate technological and industrial collaboration between their government entities and private sector stakeholders for resilience in sectors critical to national security, including by the following ways:
- (1) Exploring cooperation opportunities for mutual benefit and use under the Defense Equipment and Technology Cooperation mechanism for co-development and co-production of equipment and technology geared towards their current and future security needs
- (2) Regular industry exposure visits in defense and security area, focusing on specific capabilities, start-ups and micro, small and medium enterprises towards both current and future security needs
- (3) Technology-sharing in new fields that effectively support the two sides’ operational approaches
- (4) Mutual understanding of respective export control policies and practices to encourage and promote cooperation in high-end technology and equipment and supply chain linkages
- (5) Cooperation on key issues related to economic security, including mitigating vulnerabilities in strategic areas as well as addressing economic coercion, non-market policies and practices and excess capacity resulting from them, as well as strengthening of supply chain resilience
- (6) Exploring cooperation opportunities in military medicine and health security to enhance preparedness and resilience against various threats
- (7) Enhancement of defense R&D cooperation between the Defense Research and Development Organisation of India (DRDO) and the Acquisition, Technology and Logistics Agency of Japan (ATLA)
- (8) Cooperation in the field of critical minerals, including information exchange and technology for exploration, processing and refining
4. Find additional opportunities to contemporize their security cooperation against salient traditional and non-traditional threats and to respond to the challenges and opportunities posed by new, critical, and emerging technologies, including by the following ways:
- (1) Countering terrorism, radical extremism and organized transnational crimes, including in the digital domain and in their use of unmanned systems and modern information and communication technology, through intelligence- and experience-sharing
- (2) Promoting joint R&D, academia and industry collaboration in lockstep with advances in technologies such as AI, robotics, quantum, semiconductor, autonomous technology, future networks, biotechnology and cyber security while ensuring security and integrity.
- (3) Building their cyber resilience including critical information infrastructure robustness though sharing information
- (4) Expanding the use of respective space systems for national security, satellite-based navigation, earth observation and other mutually decided areas in the space sector
- (5) Conducting consultations for collaboration in Space Situational Awareness including tracking, monitoring, and management of space debris
5. Promote common regional and global security objectives and coordinate policies and positions in relevant multilateral and plurilateral groups, including by the following ways:
- (1) Supporting ASEAN centrality and unity, ASEAN-led frameworks, and ASEAN Outlook on the Indo-Pacific, and contributing to each other’s strategic priorities for the region, namely Indo-Pacific Oceans Initiative and a Free and Open Indo-Pacific (FOIP)
- (2) Promoting in the Indo-Pacific region reliable, sustainable, resilient and quality infrastructure investment, which respects national sovereignty and territorial integrity
- (3) Opposing any destabilizing or unilateral actions that seek to change the status quo by force or coercion, and supporting peaceful settlement of disputes, freedom of navigation and overflight, and other lawful uses of the sea consistent with international law as reflected in the United Nations Convention on the Law of the Sea
- (4) Deepening cooperation within the Quad and advancing the Quad’s positive and practical agenda for peace and progress in the Indo-Pacific region
- (5) Promoting reform of the United Nations Security Council (UNSC) including the expansion of both the permanent and non-permanent categories and supporting each other’s candidature as a permanent member in an expanded UNSC
- (6) Condemning terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism, and working together for an immediate end to material and financial support to terrorist activities, working together at multilateral fora to counter terrorism, and making efforts for the adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism at the United Nations
- (7) Reaffirming our shared commitment to a total elimination of nuclear weapons and an end to nuclear proliferation and nuclear terrorism as well as the immediate commencement and conclusion of negotiations on a non-discriminatory, multilateral and internationally and effectively verifiable Fissile Material Cut-off Treaty in the Conference on Disarmament on the basis of the Shannon Mandate
- (8) Continuing to work together for India’s membership of the Nuclear Suppliers’ Group, with the aim of strengthening the global non-proliferation efforts
6. Supplement and reinforce the existing architecture of bilateral consultations and exchanges, through the Ministerial 2+2 meeting of the Foreign and Defense Ministers of the two sides and various official security dialogues with assorted mechanisms such as the following:
- (1) An annual dialogue of their National Security Advisers to take a comprehensive stock of the security situation facing India and Japan
- (2) The Dialogue on Economic Security Including Strategic Trade and Technology between India’s Foreign Secretary and Japan’s Vice-Minister for Foreign Affairs and to enhance mutual economic security and promote cooperation on strategic industries and technology
- (3) A high-level dialogue aimed at joint and cross-services cooperation between the Japan Self-Defense Forces and the Indian Armed Forces
- (4) A meeting at the level of their commandants of coast guard based on the Memorandum on Cooperation between the Indian Coast Guard and the Japan Coast Guard
- (5) A reinvigorated India-Japan Defense Industry Forum to identify possibilities for business collaboration
- (6) A track 1.5 dialogue of think-tanks of India and Japan to promote wider appreciation of security challenges and elicit ideas for new cooperation