তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
গোৱাত ১৯ সংখ্যক সংস্কৰণত সহ-প্ৰযোজনা বজাৰৰ বাবে ২০,০০০ মাৰ্কিন ডলাৰৰ নগদ অনুদান ঘোষণা ৱেভছ ফিল্ম বজাৰৰ
30 AUG 2025 1:46PM by PIB Guwahati
দক্ষিণ এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ চলচ্চিত্ৰ বজাৰ তথা ভাৰতৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ প্ৰচাৰৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ ৱেভছ ফিল্ম বজাৰে ১৯সংখ্যক সংস্কৰণত ইয়াৰ সহ-প্ৰযোজনা বজাৰৰ বাবে আনুষ্ঠানিকভাৱে আবেদন বিচাৰিছে। ২০-২৪ নৱেম্বৰ, ২০২৫ত গোৱাৰ মেৰিয়েট ৰিজ’ৰ্টত অনুষ্ঠিত হ’ব এই অনুষ্ঠান।
ভাৰতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ সমান্তৰালকৈ অনুষ্ঠিত চলচ্চিত্ৰ বজাৰখনৰ নাম ৱেভছ ফিল্ম বজাৰ হিচাপে নাম সলনি হৈছে। এয়া ভাৰতক বিষয়বস্তু, সৃষ্টিশীলতা আৰু সহ-প্ৰযোজনাৰ বৈশ্বিক কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ এক ব্যাপক কৌশলগত দৃষ্টিভংগীৰ অংশ। ভাৰতীয় আৰু দক্ষিণ এছিয়াৰ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ প্ৰতিভাক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পেছাদাৰীসকলৰ সৈতে সংযোগ কৰা এক আগশাৰীৰ প্লেটফৰ্ম হিচাপে নিজকে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে ৱেভছ ফিল্ম বজাৰে। যোৱা বছৰ ই ৪০খনতকৈও অধিক দেশৰ পৰা ১৮০০ৰো অধিক অংশগ্ৰহণকাৰীক আকৰ্ষণ কৰিছিল, যিয়ে ইয়াৰ তাৎপৰ্য আৰু চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগত ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছে।
ৱেভছ ফিল্ম বজাৰৰ এটা মূল বৈশিষ্ট্য, সহ-প্ৰযোজনা বজাৰে বৈশিষ্ট্যপূৰ্ণ আৰু তথ্যচিত্ৰ প্ৰকল্পৰ বাবে আবেদন বিচাৰিছে। ২০০৭ চনত আৰম্ভ হোৱাৰ পৰাই এই মঞ্চই চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক কলাত্মক আৰু আৰ্থিক দুয়োটা দিশতে সহায় লাভ কৰাৰ কেতবোৰ সুযোগ প্ৰদান কৰি আহিছে। বজাৰখনে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ চলচ্চিত্ৰ পেছাদাৰীসকলক একত্ৰিত কৰিব বিচাৰে, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্ব আৰু সহযোগিতামূলক সহ-প্ৰযোজনাক লাভান্বিত কৰে।
"দ্য লাঞ্চবক্স", "ডম লগা কে হেইছা", "নিউটন", "শ্বিৰকোয়া: ইন লাইজ উই ট্ৰাষ্ট", "গাৰ্লছ উইল বি গাৰ্লছ", আৰু "ইন দ্য বেলি অৱ এ টাইগাৰ" আদি কেইবাখনো প্ৰশংসিত ছবিয়ে ৱেভছ ফিল্ম বজাৰৰ সফলতাৰ প্ৰতি ঋণী, যিয়ে বিশ্ব চিনেমাৰ পৰিৱেশত ইয়াৰ প্ৰভাৱ প্ৰতিফলিত কৰে।
২০২৫ চনৰ সহ-প্ৰযোজনা বজাৰৰ বাবে নগদ অনুদানঃ
২০২৫ চনৰ সংস্কৰণৰ বাবে ৱেভছ ফিল্ম বজাৰে সহ-প্ৰযোজনা বজাৰৰ তিনিটা বিজয়ী প্ৰকল্পক মুঠ ২০,০০০ মাৰ্কিন ডলাৰৰ নগদ অনুদান প্ৰদান কৰিব, যিবোৰ তলত দিয়া ধৰণে বিতৰণ কৰা হ’ব:
প্ৰথম পুৰস্কাৰ: সহ-প্ৰযোজনা বজাৰ বৈশিষ্ট্য - ১০,০০০ মাৰ্কিন ডলাৰ
দ্বিতীয় পুৰস্কাৰ: সহ-প্ৰযোজনা বজাৰ বৈশিষ্ট্য – ৫০০০ মাৰ্কিন ডলাৰ
বিশেষ নগদ অনুদান: সহ-প্ৰযোজনা বজাৰ তথ্যচিত্ৰ – ৫০০০ মাৰ্কিন ডলাৰ
২০২৪ চনত আৰম্ভ হোৱা এই নগদ অনুদান পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নয়নৰ পুঁজি প্ৰদান কৰি সৃষ্টিশীল দৃষ্টিভংগী আৰু উৎপাদনৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ কৰা। শেষৰ সংস্কৰণত পয়াল ছেঠীৰ পৰিচালিত কুৰিঞ্জী (দ্য ডিছএপিয়েৰিং ফ্লাৱাৰ) য়ে প্ৰথম পুৰস্কাৰ লাভ কৰে। সঞ্জু সুৰেন্দ্ৰৰ পৰিচালিত আৰু প্ৰমোদ শংকৰৰ প্ৰযোজনাত নিৰ্মিত কোঠিয়ান - ফিচাৰছ অৱ মেন-এ দ্বিতীয় পুৰস্কাৰ লাভ কৰাৰ বিপৰীতে প্ৰাঞ্জল দুৱাৰ পৰিচালিত আৰু বিচ-কুৱান ট্ৰানৰ প্ৰযোজনা অল টেন হেডছ অৱ ৰাৱনে তৃতীয় পুৰস্কাৰ লাভ কৰে।
জমা দিয়াৰ অন্তিম তাৰিখ:
বৈশিষ্ট্যপূৰ্ণ চলচ্চিত্ৰ প্ৰকল্পৰ বাবে দাখিলৰ অন্তিম তাৰিখ ৭ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৫, আনহাতে তথ্যচিত্ৰ প্ৰকল্পৰ বাবে দাখিলৰ শেষ তাৰিখ ১৩ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৫।নিৰ্বাচিত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে প্ৰযোজক, বিতৰক, বিক্ৰী এজেণ্ট আৰু বিত্তীয় যোগান ধৰা ব্যক্তিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰি সহযোগিতা আৰু সহ-প্ৰযোজনা চুক্তিক লাভান্বিত কৰাৰ মূল্যৱান সুযোগ পাব।
অতিৰিক্ত ৱেভছ ফিল্ম বজাৰ কাৰ্য্যকলাপ:
সহ-প্ৰযোজনা বজাৰৰ উপৰিও ৱেভছ ফিল্ম বজাৰে বজাৰ প্ৰদৰ্শন, ভিউইং ৰুম– প্ৰায় ২০০খন নতুন আৰু এতিয়ালৈকে নেদেখা ভাৰতীয় আৰু দক্ষিণ এছিয়াৰ ছবি প্ৰদৰ্শন কৰা ভিডিঅ’ লাইব্ৰেৰী – লগতে উদ্যোগকেন্দ্ৰিক কেইবাটাও অনুষ্ঠান যেনে ৱৰ্ক-ইন-প্ৰগ্ৰেছ লেব, জ্ঞান ছিৰিজ, প্ৰযোজক কৰ্মশালা, কান্ট্ৰী পেভিলিয়ন আৰু মাৰ্কেট ষ্টল আদিৰ ব্যৱস্থা কৰে। এই কাৰ্য্যকলাপসমূহে প্ৰতিভাপৃৰ যত্ন লোৱা, উদ্যোগৰ আলোচনাক যত্ন লোৱা আৰু দক্ষিণ এছিয়াৰ চিনেমাক বৈশ্বিক মঞ্চলৈ উন্নীত কৰাৰ প্ৰতি ৱেভছ ফিল্ম বজাৰৰ দায়বদ্ধতাক শক্তিশালী কৰে।
অধিক তথ্য আৰু আবেদন জমা দিয়াৰ বাবে films.wavesbazaar.com চাবা পাৰিব।।

Ministry of Information & Broadcasting
Waves Film Bazaar Announces $20,000 Cash Grants for Co-Production Market at 19th Edition in Goa
30 AUG 2025 1:46PM by PIB Mumbai
Mumbai, August 30, 2025 – Waves Film Bazaar, South Asia’s largest film market and an integral part of India’s international film outreach, has officially opened calls for its Co-Production Market at the 19th edition. The event is scheduled to take place from November 20–24, 2025, at the Marriott Resort, Goa.
Running alongside the International Film Festival of India (IFFI), Film Bazaar was rebranded as Waves Film Bazaar as part of a broader strategic vision to position India as a global hub for content, creativity, and co-productions. Waves Film Bazaar has established itself as a premier platform connecting Indian and South Asian filmmaking talent with international professionals. Last year, it attracted over 1,800 participants from more than 40 countries, highlighting its significance and expanding influence in the film industry.
The Co-Production Market, a flagship feature of Waves Film Bazaar, invites submissions for Feature and Documentary projects. Since its inception in 2007, this platform has provided curated opportunities for filmmakers to secure both artistic and financial support. The market strives to unite film professionals worldwide, fostering international partnerships and collaborative co-productions.
Several acclaimed films, including The Lunchbox, Dum Lagake Haisha, Newton, Schirkoa: In Lies We Trust, Girls Will Be Girls, and In the Belly of a Tiger, owe part of their success to Waves Film Bazaar, reflecting its impact on the global cinema landscape.
Cash Grants for 2025 Co-Production Market:
For the 2025 edition, Waves Film Bazaar will award a total of $20,000 in cash grants to three winning projects from the Co-Production Market, distributed as follows:
1st Prize: Co-Production Market Feature – $10,000
2nd Prize: Co-Production Market Feature – $5,000
Special Cash Grant: Co-Production Market Documentary – $5,000
Launched in 2024, the cash grant initiative aims to bridge the gap between creative vision and production by offering crucial development funding. In the previous edition, Kurinji (The Disappearing Flower), directed by Payal Sethi, won the First Prize. The Second Prize was awarded to Kothiyan - Fishers of Men, directed by Sanju Surendran and produced by Pramod Sankar, while All Ten Heads of Ravana, directed by Pranjal Dua and produced by Bich-Quan Tran, secured the Third Prize.
Submission Deadlines:
The submission deadline for Feature film projects is September 7, 2025, while Documentary project submissions close on September 13, 2025. Selected filmmakers will gain valuable opportunities to engage with producers, distributors, sales agents, and financiers to bolster collaboration and co-production deals.
Additional Waves Film Bazaar Activities:
Beyond the Co-Production Market, Waves Film Bazaar offers Market Screenings, the Viewing Room — a video library showcasing about 200 new and unseen Indian and South Asian films — along with several industry-focused events such as the Work-In-Progress Lab, Knowledge Series, Producer’s Workshop, Country Pavilions, and Market Stalls. These activities reinforce Waves Film Bazaar’s commitment to nurturing talent, fostering industry dialogue, and elevating South Asian cinema on the global stage.
For more information and submissions, visit films.wavesbazaar.com