প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জাপানৰ প্ৰিফেকচাৰৰ গৱৰ্ণৰসকলৰ সৈতে মত বিনিময় প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ
30 AUG 2025 7:34AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি জাপানৰ বিভিন্ন প্ৰিফেকচাৰৰ গৱৰ্ণৰসকলক সাক্ষাৎ কৰে। মোদীৰ সৈতে মত-বিনিময় অনুষ্ঠানত ষোল্লগৰাকী গৱৰ্ণৰে অংশগ্ৰহণ কৰে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দুয়োখন দেশৰ মাজত যুগ যুগ ধৰি চলি অহা সভ্যতাৰ সংযোগে ভাৰত-জাপানৰ সমসাময়িক সম্পৰ্কক অধিক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে । বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত ভাৰত-জাপান বিশেষ কৌশলগত তথা বিশ্ব অংশীদাৰিত্বৰ গতিবিধিৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে টকিঅ’ আৰু দিল্লীক কেন্দ্ৰ কৰি গঢ়ি উঠা সম্পৰ্কৰ উৰ্ধলৈ গৈ ষ্টেট-প্ৰিফেকচাৰৰ সংযোগক নৱীকৃতৰূপত গতি প্ৰদান কৰাৰ সময় আহি পৰিছে। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁ ১৫ সংখ্যক বাৰ্ষিক সন্মিলনত আৰম্ভ কৰা ষ্টেট -প্ৰিফেকচাৰ পাৰ্টনাৰশ্বিপ ইনিচিয়েটিভৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। যিয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজত বাণিজ্য, প্ৰযুক্তি, পৰ্যটন, দক্ষতা, নিৰাপত্তা আৰু সাংস্কৃতিক সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত লক্ষ্যণীয় উত্থান ঘটাব। তেওঁ গৱৰ্ণৰ আৰু ভাৰতীয় ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক নতুন পদক্ষেপৰ পৰা লাভ অৰ্জন কৰিবলৈ আৰু উৎপাদন, প্ৰযুক্তি, উদ্ভাৱন, গতিশীলতা, পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ আন্তঃগাঁথনি, ষ্টাৰ্ট-আপ তথা ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জাপানৰ প্ৰতিটো প্ৰিফেকচাৰৰ নিজস্ব অৰ্থনৈতিক আৰু প্ৰযুক্তিগত শক্তি আছে বুলি উল্লেখ কৰাৰ লগতে ভাৰতীয় ৰাজ্যসমূহৰ নিজস্ব বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ সামৰ্থ্য আছে বুলি উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গৱৰ্ণৰসকলক ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনীৰ সৈতে জড়িত হ'বলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়। তেওঁ দুয়োখন দেশৰ যুৱক-যুৱতী আৰু দক্ষতা বিনিময়ৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ দিশত অৰিহণা যোগাবলৈ তথা ভাৰতীয় প্ৰতিভাৰ সৈতে জাপানী প্ৰযুক্তিৰ অনুকূল সংমিশ্ৰণ ঘটাবলৈ আহ্বান জনায়।অনুষ্ঠানত জাপানৰ প্ৰিফেকচাৰৰ গৱৰ্ণৰসকলে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত-জাপানৰ ব্যৱসায়িক, শৈক্ষিক, সাংস্কৃতিক আৰু জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্কক উচ্চাকাংক্ষাৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ লৈ যোৱাৰ বাবে উপ-ৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা মূল বিষয় হিচাবে বিবেচিত হৈছে।

Prime Minister's Office
Prime Minister interacts with Governors of Prefectures of Japan
30 AUG 2025 7:34AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met today with the Governors of various Prefectures of Japan. Sixteen Governors participated in the interaction.
In his address, Prime Minister noted that India-Japan contemporary ties, drawing vitality from the age-old civilizational connections between the two countries, have continued to flourish. Highlighting the momentum in the India-Japan Special Strategic and Global Partnership across domains, he emphasised that time had come to give a renewed push to State-Prefecture engagement, going beyond the ties centred around Tokyo and Delhi. In this context, he underlined the State-Prefecture Partnership Initiative launched at the 15th Annual Summit which would give a boost to trade, technology, tourism, skills, security and cultural linkages between the two countries. He urged the Governors and Indian State governments to leverage the new initiative and forge partnerships in the fields of manufacturing, technology, innovation, mobility, next-generation infrastructure, start-ups and SMEs.
Noting that each Prefecture in Japan has its niche economic and technological strengths, and likewise Indian states their own diverse capabilities, Prime Minister invited the Governors to participate in India’s growth story. He urged them to contribute towards youth and skills exchange commitments made by the two countries and optimally combine Japanese technology with Indian talent. The Governors noted that sub-national collaboration was key to take India-Japan business, educational, cultural and people-to-people ties to the next level of ambition.