গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে সংবাদ সংস্থাৰ সৈতে হোৱা এক সাক্ষাৎকাৰত সংবিধান (১৩০ সংশোধনী) বিধেয়ক ২০২৫কে ধৰি কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত নিজৰ মতামত ব্যক্ত কৰে
এজন প্ৰধানমন্ত্ৰী, মন্ত্ৰী আৰু মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে কাৰাগাৰৰ পৰাই চৰকাৰ চলোৱাটো দেশৰ গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি অপমান
প্ৰধানমন্ত্ৰী, মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু মন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশত চৰকাৰৰ সচিব আৰু মুখ্য সচিব কাৰাগাৰলৈ যোৱাটো আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ লগত খাপ নোখোৱা কথা
মোদীজীয়ে এই বিধেয়কত মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু মন্ত্ৰীসকলৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীকো অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে, ইয়াৰ বিপৰীতে ৩৯ সংখ্যক সাংবিধানিক সংশোধনীৰ জৰিয়তে তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীক আইনৰ পৰিসৰৰ পৰা বাদ দিছিল
কোনো বিধেয়কৰ বিৰুদ্ধে মতামত প্ৰকাশ কৰি তাৰ বিৰুদ্ধে ভোট দিয়াটো সাংবিধানিক পৰিসৰৰ ভিতৰৰে কথা যদিও সদনক কাম কৰিবলৈ নিদিয়াৰ মানসিকতা সঠিক নহয়
দেশৰ উচ্চতম ন্যায়ালয় আৰু উচ্চ ন্যায়ালয়ে অন্ধভাৱে বহি থকা নাই, যদি মুখ্যমন্ত্ৰী বা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বিৰুদ্ধে ভুৱা গোচৰ ৰুজু হয়, তেন্তে আদালতৰ জামিন প্ৰদানৰ অধিকাৰ আছে
25 AUG 2025 3:32PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে সংবাদ সংস্থাক দিয়া এক সাক্ষাৎকাৰত সংবিধান (১৩০ সংশোধনী) বিধেয়ক ২০২৫কে ধৰি কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত নিজৰ মতামত ব্যক্ত কৰে।কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে স্পষ্টভাৱে বিশ্বাস কৰে যে দেশৰ যিকোনো মন্ত্ৰী, মুখ্যমন্ত্ৰী বা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাৰাগাৰৰ পৰা চৰকাৰ চলাব নোৱাৰে। সংবিধান (১৩০ তম সংশোধনী) বিধেয়ক ২০২৫ত এটা বিধান আছে যে যদি কোনো গুৰুতৰ অভিযোগত প্ৰধানমন্ত্ৰী, মুখ্যমন্ত্ৰী, ভাৰত চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী বা ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হয় আৰু তেওঁলোকে ৩০ দিনৰ ভিতৰত জামিন লাভ নকৰে, তেন্তে তেওঁলোকক পদৰ পৰা অব্যাহতি দিয়া হ’ব। তেওঁ কয় যে যদি এনে নহয় তেন্তে তেওঁলোকক স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে আইনী প্ৰক্ৰিয়াৰে পদৰ পৰা অব্যাহতি দিয়া হ’ব । শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিৰোধীয়ে নিৰ্বাচিত চৰকাৰে দাখিল কৰা কোনো বিধেয়ক বা সাংবিধানিক সংশোধনী সদনৰ সন্মুখত বিৰোধিতা কৰিব নালাগে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে তেওঁ নিজেই স্পষ্ট কৰি দিছে যে এই সাংবিধানিক সংশোধনী উভয় সদনৰ যুটীয়া সংসদীয় সমিতিলৈ প্ৰেৰণ কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে এই বিধেয়কখন গৃহীত কৰিবলৈ দুই তৃতীয়াংশ সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰ প্ৰয়োজন আৰু যেতিয়া ভোটগ্ৰহণ হ’ব তেতিয়া সকলো পক্ষই এই বিষয়ত নিজৰ মতামত দিব পাৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে চৰকাৰক কোনো বিধেয়ক বা সংবিধান সংশোধনী বিধেয়ক সদনত দাখিল কৰিবলৈ নিদিয়াটো গণতন্ত্ৰত বিৰোধীয়ে প্ৰদৰ্শন কৰা উপযুক্ত আচৰণ নহয়। তেওঁ কয় যে দেশৰ সংসদৰ উভয় সদন বিতৰ্ক আৰু আলোচনাৰ বাবেহে, হুলস্থুল আৰু বিশৃংখলতাৰ বাবে নহয়। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিধেয়কখন দাখিল কৰিবলৈ নিদিয়াৰ এই মানসিকতা গণতান্ত্ৰিক মানসিকতা নহয় আৰু বিৰোধীয়ে দেশৰ জনসাধাৰণৰ আগত নিজৰ কাৰ্যৰ বিষয়ে বাখ্যা কৰিব লাগিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই বিধেয়কখন কোনো বিৰোধী দল বিৰোধী নহয় আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলকো নিজৰ পৰিসৰৰ অধীনলৈ অনা হৈছে। চৰকাৰত থকা সকলৰ বিৰুদ্ধে এজাহাৰ দাখিল কৰা নহয় বুলি বিৰোধীয়ে জনসাধাৰণক বিপথে পৰিচালিত কৰিছে বুলিও তেওঁ কয়। ৩০ দিনৰ ভিতৰত জামিন মঞ্জুৰ হ’লে বিধেয়ক অনুসৰি কোনো ব্যৱস্থা লোৱা নহ’ব বুলি এটা ব্যৱস্থা থকাৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। লগতে যদি কোনো ভুৱা গোচৰ হয় তেন্তে জামিন মঞ্জুৰ কৰিবলৈ দেশৰ আদালত আছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে যিকোনো ক্ষেত্ৰতে উচ্চ ন্যায়ালয় আৰু উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ জামিন প্ৰদানৰ অধিকাৰ আছে আৰু যদি জামিন দিয়া নহয় তেন্তে ব্যক্তিজনে তেওঁৰ পদ এৰিব লাগিব। তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে যে কোনো মুখ্যমন্ত্ৰী, প্ৰধানমন্ত্ৰী বা মন্ত্ৰীয়ে কাৰাগাৰত থাকি চৰকাৰ চলাব পাৰে নেকি? দেশৰ গণতন্ত্ৰৰ বাবে এয়া ভাল কথা নেকি? তেওঁ কয় যে যদি ৩০ দিনৰ পাছত জামিন মঞ্জুৰ হয়, তেতিয়া তেওঁলোকে পুনৰ শপতগ্ৰহণ কৰিব পাৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কাৰাদণ্ডৰ ব্যৱস্থা আমাৰ চৰকাৰে কৰা নাই, বছৰ বছৰ ধৰি চলি আহিছে। তেওঁ কয় যে ১৩০ সংখ্যক সাংবিধানিক সংশোধনীত গুৰুতৰ অপৰাধৰ সংজ্ঞা দিয়া হৈছে যে য’ত ৫ বছৰৰ অধিক শাস্তিৰ ব্যৱস্থা আছে, তেতিয়া ব্যক্তিজনে পদত্যাগ কৰিব লাগিব। দুৰ্নীতি বা ৫ বছৰৰ অধিক কাৰাদণ্ডৰ বিহিবলগীয়া শাস্তিযোগ্য অপৰাধৰ অভিযোগত অভিযুক্ত মন্ত্ৰী, মুখ্যমন্ত্ৰী বা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাৰাগাৰৰ পৰাই চৰকাৰ চলোৱা সমীচিন নহয়। তেওঁ কয় যে আজিও ভাৰতীয় জনপ্ৰতিনিধি আইনত এটা ব্যৱস্থা আছে যে যদি কোনো নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধিক দুবছৰ বা তাতোকৈ অধিক সময়ৰ বাবে কাৰাদণ্ড বিহা হয় তেন্তে তেওঁক সাংসদ পদৰ পৰা অব্যাহতি দিয়া হ’ব। তেওঁ কয় যে স্বাধীনতাৰ পৰাই এই আইনখন নৈতিক ভিত্তি নিৰ্ধাৰণৰ বাবে প্ৰযোজ্য হৈ আহিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বহু লোকৰ সদস্যপদ কৰ্তন কৰা হৈছিল আৰু দোষমুক্ত হোৱাৰ পিছত পুনৰ সেয়া সক্ৰিয় হৈ উঠিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা বহু নেতা, মন্ত্ৰী আৰু মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে পদত্যাগ কৰি কাৰাগাৰলৈ গৈছে। কিন্তু এতিয়া এই ধাৰা আৰম্ভ হৈছে যে কাৰাগাৰলৈ যোৱাৰ পিছতো তেওঁলোকে পদত্যাগ কৰা নাছিল। তামিলনাডুৰ একাংশ মন্ত্ৰীয়ে আৰু দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী তথা মন্ত্ৰীসকলে পদত্যাগ নকৰিলে। তেওঁ ক’লে যে চৰকাৰৰ সচিব, ডিজিপি, মুখ্য সচিবে কাৰাগাৰলৈ গৈ তেওঁলোকৰ নিৰ্দেশ গ্ৰহণ কৰিবনে ? শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই বিষয়ত চিন্তা-চৰ্চা আৰু আলোচনা হ’ব লাগে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নিজেই প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পদ এই সাংবিধানিক সংশোধনীৰ পৰিসৰৰ অধীনলৈ আনিছে । তেওঁ কয় যে মূল বিৰোধী দলৰ তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩৯ সংখ্যক সাংবিধানিক সংশোধনী আনিছিল , য’ত ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে নিজকে গোচৰৰ পৰিসৰৰ পৰা আঁতৰাই ৰাখিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নিজেই সাংবিধানিক সংশোধনী উত্থাপন কৰি কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীকো কাৰাগাৰলৈ পঠিয়ালে পদত্যাগ কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে এই আইনৰ ক্ষেত্ৰত আদালতত কোনো বিলম্ব নহ’ব, কাৰণ আদালতে তৎক্ষণাত হস্তক্ষেপ কৰিব লাগিব৷ ইয়াৰ ফলত শীঘ্ৰে সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব , কাৰণ আমাৰ আদালতেও আইনৰ গুৰুত্ব বুজি পায়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে বিশ্বাস কৰে যে দেশৰ কোনো মন্ত্ৰী, মুখ্যমন্ত্ৰী বা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাৰাগাৰত থাকি চৰকাৰ চলাব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে সংবিধান প্ৰস্তুতৰ সময়ত সংবিধান প্ৰস্তুতকৰ্তাসকলে কল্পনা কৰা নাছিল যে কোনো মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে কাৰাগাৰলৈ গৈয়ো মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকিব। তেওঁ কয় যে আমি আমাৰ নৈতিক মূল্যবোধৰ স্তৰ অৱনমিত হ'বলৈ দিব নালাগে । এই আইনখনে নৈতিক মূল্যবোধৰ স্তৰক প্ৰাধান্য দিব আৰু নিশ্চিতভাৱে আমাৰ গণতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰিব। তেওঁ কয় যে আমাৰ আদালতসমূহ সংবেদনশীল আৰু যেতিয়া কোনোবাই নিজৰ পদ হেৰুৱাব পাৰে, তেতিয়া নিশ্চিতভাৱে আদালতে সময়সীমাৰ ভিতৰতে জামিনৰ সিদ্ধান্ত ল’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰতিশোধৰ কথা কোৱাটো মূল বিৰোধী দলৰ ক্ষেত্ৰত শোভা নাপায় । তেওঁ কয় যে বিৰোধী দলৰ চৰকাৰ থকাৰ সময়ত কমেও ১২টা গোচৰত আদালতৰ নিৰ্দেশৰ পিছত চিবিআইৰ তদন্ত হৈছিল আৰু বহু লোকক আটক কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰস্তাৱিত আইনখনৰ বিষয়ত জেপিচি গঠনৰ সিদ্ধান্তৰ পিছতো যদি কোনো দলে সেয়া বৰ্জন কৰে তেন্তে চৰকাৰৰ সন্মুখত আন কোনো বিকল্প পথ নাই । শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই বিধেয়কখন গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু সকলো দলৰ সদস্যৰ সৈতে পৰামৰ্শ কৰি জেপিচিৰ সন্মুখত উপস্থাপনেৰে মতামত লোৱা উচিত। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে বিৰোধীক নিজৰ মতামত দাঙি ধৰিবলৈ সুযোগ দিয়ে যদিও বিৰোধীয়ে নিজৰ মতামত দাঙি ধৰিব নিবিচাৰে যেনহে লাগে, দেশৰ জনসাধাৰণ ইয়াৰ সাক্ষী হৈ আছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যদি কোনোবাই দুৰ্নীতিত পোত গৈ থাকে , তেন্তে তেওঁক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হ’ব, তেওঁ কাৰাগাৰলৈ যাব লাগিব আৰু লগতে পদত্যাগো কৰিব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে কয় যে বিৰোধীয়ে তেওঁক নৈতিকতাৰ পাঠ শিকাব নালাগে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যেতিয়া তেওঁৰ বিৰুদ্ধে অভিযোগ উঠিছিল আৰু চিবিআইয়ে তেওঁক চমন পঠিয়াইছিল, তেতিয়া তেওঁ ঠিক পিছদিনাই পদত্যাগ কৰিছিল। গোচৰ চলি থাকিল আৰু ৰায়ো আহিল যে তেওঁ সম্পূৰ্ণ নিৰ্দোষী। তেওঁ কয় যে সেই ৰায়দানত কোৱা হৈছিল যে ই সম্পূৰ্ণৰূপে ৰাজনৈতিক প্ৰতিশোধৰ গোচৰ আছিল আৰু সেই গোচৰত তেওঁ কোনো প্ৰকাৰে জড়িত নাছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তেওঁক সন্দেহৰ ভিত্তিত দোষমুক্ত কৰা হোৱা নাছিল আৰু তেওঁৰ বিৰুদ্ধে থকা গোচৰ খাৰিজ কৰা হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তেওঁক ৯৬ সংখ্যক দিনত জামিন দিয়া হৈছিল । কিন্তু তেতিয়াও তেওঁ গৃহমন্ত্ৰী হোৱাৰ বাবে পুনৰ শপতগ্ৰহণ কৰা নাছিল। কেৱল এয়াই নহয়, তেওঁৰ বিৰুদ্ধে থকা সকলো অভিযোগ খাৰিজ নোহোৱালৈকে তেওঁ কোনো সাংবিধানিক পদৰ বাবে শপতগ্ৰহণ কৰা নাছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে নৈতিকতাৰ মান নিৰ্বাচনী জয় বা পৰাজয়ৰ লগত সাঙোৰ খাই নাথাকে; বৰঞ্চ ই সূৰ্য্য আৰু চন্দ্ৰৰ দৰে সদায় নিজৰ ঠাইত সুস্থিৰ হৈ থাকে। তেওঁ কয় যে আমাৰ সকলো মিত্ৰ এই আইনৰ সৈতে সম্পূৰ্ণ একমত। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে সংসদ কেনেকৈ চলিব লাগে সেয়া কেৱল শাসকীয় দলেৰেই বিষয় নহয়। বিৰোধীয়ে যদি কোনো বিধেয়ক বা সাংবিধানিক সংশোধনীৰ বাবে সুস্থ পৰিৱেশৰ সৃষ্টি নকৰে , তেন্তে এই সকলো বিষয়ত দেশৰ জনসাধাৰণে চকু ৰাখি আহিছে। এই বিধেয়কখন গৃহীত হ’ব আৰু নৈতিকতাৰ ভিত্তিত বিৰোধী দলৰ বহুতে ইয়াক সমৰ্থন জনাব বুলি তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, in an interview to a news agency, shared his views on several important issues including the Constitution (130th Amendment) Bill 2025
It is an insult to the country’s democracy that a Prime Minister, Minister and Chief Minister run government from jail
It does not suit our democracy that Secretary and Chief Secretary of the Government go to jail for orders from the Prime Minister, Chief Minister and Minister
Modi ji has included PM along with CM and ministers in this bill, whereas through the 39th Constitutional Amendment the then Prime Minister had excluded Prime Minister from the purview of the law
It is within the constitutional ambit to express views against a bill and vote against it, but the mentality of not allowing the House to function is not right
The Supreme Court and High Court of the country are not sitting blindly, if a fake case is filed against the Chief Minister or Prime Minister, then the court has the right to grant bail
When the Constitution was made, the Constitution makers had never imagined that in future there would be such leaders who would run the government while staying in jail
We should not let the level of our moral values fall
25 AUG 2025 3:32PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, in an interview to a news agency, shared his views on several important issues including the Constitution (130th Amendment) Bill 2025. Union Home Minister said that Prime Minister Shri Narendra Modi clearly believes that any minister, Chief Minister or Prime Minister in the country cannot run government from jail. There is a provision in the Constitution (130th Amendment) Bill 2025 that if the Prime Minister, Chief Minister, Minister of the Government of India or Minister of the State Government is arrested under any serious charge and is not granted bail within 30 days, then they will be relieved from their post. He said that if this does not happen then they will be automatically relieved from their post, legally. Shri Shah said that the opposition should not oppose tabling any bill or constitutional amendment before the house, by the elected government
Shri Amit Shah said that he himself had made it clear that this constitutional amendment will be referred to the Joint Parliamentary Committee of the two Houses. He said that a two-third majority is required for the passage of this bill and when voting takes place, all parties can give their views on it. Shri Shah said that not allowing any bill or constitution amendment bill of the government from being presented in the House is not an appropriate behavior exhibited by the opposition in a democracy. He said that both the Houses of the country's Parliament are for debate and discussion and not for noise and uproar. The Home Minister said that this mentality of not allowing the bill to be presented is not democratic, and the opposition will have to explain their actions to the people of this country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that this bill is not against any opposition party and it also brings our Chief Ministers under its ambit. He said that the opposition is misleading the public by saying that FIRs are not filed against the people in the government. He said that there is a provision that if bail is granted within 30 days, then there will be no action as per the bill. Also, if there is a fake case, the courts of the country are there to grant bail. Shri Shah said that in any case, the High Court and the Supreme Court have the right to grant bail and if bail is not granted, then the person will have to quit. He asked whether any Chief Minister, Prime Minister or Minister should run the government while being in jail? Is this good for the democracy of the country? He said that if bail is granted after 30 days, then they can take oath again.
Union Home Minister said that the provision of imprisonment was not made by our Government, it has been going on for years. He said that in the 130th Constitutional Amendment, serious crime has been defined as where there is a provision of punishment of more than 5 years, then the person will have to resign. It is not right that ministers, chief ministers or prime ministers who are accused of corruption or crimes punishable with more than 5 years of imprisonment should run the government from jail. He said that even today there is a provision in the Representation of People Act of India that if any elected representative is sentenced to two years or more, he will be relieved of his position as an MP. He said that this law has been in place since independence to determine moral grounds. Shri Shah said that the membership of many people were terminated and were also revived upon acquittal.
Shri Amit Shah said that since independence, many leaders, ministers and chief ministers have resigned and gone to jail. But now this trend has started that even after going to jail, they did not resign. Some ministers of Tamil Nadu, and Chief Minister and ministers of Delhi did not resign. He said that will the Secretary of the Government, DGP, Chief Secretary go to them in jail to get orders? Shri Shah said that there should be concern and discussion on this issue.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Modi has himself brought the office of Prime Minister under the ambit of this constitutional amendment. He said that the then Prime Minister of the main opposition party had brought the 39th Constitutional Amendment in which she kept herself out of the scope of lawsuits along with the President and Vice President. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi himself introduced a constitutional amendment mandating that even the Prime Minister must resign if sent to jail. He said that there will be no delay in the court in this law because the court will have to intervene immediately. This will lead to a quick decision because our courts also understand the seriousness of the law.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi Ji very clearly believes that no Minister, Chief Minister or Prime Minister in the country can run the government while being in jail. He said that when the Constitution was made, the Constitution makers would not have imagined that any Chief Minister would go to jail and still remain the Chief Minister. He said that we should not let the level of our moral values ​​fall. This law will give a base to the level of moral values ​​and will definitely strengthen our democracy. He said that our courts are sensitive and when someone could lose their positions, then definitely the courts will decide on bail within the time limit.
Union Home Minister said that it does not suit the main opposition party to talk about vendetta. He said that during the time of the opposition government, CBI investigation was done after the court's order in at least 12 cases and many people got trapped. He said that if any party boycotts it even after the decision to form a JPC on the proposed law, then there is no other option available before the government. Shri Shah said that this bill is important and after consulting members of all parties, a considered opinion should be arrived at before the JPC. He said that the government gives the opposition a chance to present its views but it seems the opposition does not want to present its views, and the people of the country are witnessing it. The Home Minister said that if someone is neck deep in corruption, then he will be arrested, he will have to go to jail and will also have to resign.
Shri Amit Shah said that the opposition should not teach him lessons on morality. Shri Shah said that when he was accused and the CBI sent him a summon, he resigned the very next day. The case went on and the judgment also came that he was completely innocent. He said that it was said in that judgment that it was completely a case of political vendetta and he had no involvement in that case, whatsoever. Shri Shah said that he was not acquitted on the basis of doubt but the case against him was dismissed. Shri Shah said that he was granted bail on the 96th day but even then, he did not take oath to become the Home Minister. Not only this, he did not take oath for any constitutional post until all the charges against him were dismissed.
Shri Amit Shah said that the standard of morality is not tied to electoral victory or defeat; rather, it remains constant, like the sun and the moon, always in their place. He said that all our allies are completely in agreement with this law. Shri Shah said that it is not only the ruling party that decides how the Parliament should function. If the opposition does not create a healthy environment for any bill or constitutional amendment, then the people of the country are watching all this. He expressed confidence that this bill will be passed and there will be many people in the opposition who will support it on the basis of morality.