ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସମ୍ବିଧାନ (୧୩୦ତମ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍ ୨୦୨୫ ସମେତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିଜର ମତ ରଖିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
25 AUG 2025 3:32PM by PIB Bhubaneswar
ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଲରୁ ସରକାର ଚଳାଇବା ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ଅପମାନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସଚିବ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଜେଲକୁ ଯିବା ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଠିକ୍ ନୁହେଁ
ମୋଦୀ ଜୀ ଏହି ବିଲ୍ ରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ବି ସାମିଲ କରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ କି ୩୯ ତମ ସମ୍ବିଧାନ ସଂଶୋଧନ ମାଧ୍ୟମରେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଇନର ପରିସରରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ବାଦ ଦେଇଥିଲେ
ଏକ ବିଲ୍ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଏହା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଭୋଟ୍ ଦେବା ସାମ୍ବିଧାନିକ ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଗୃହକୁ ଚଳାଇ ନଦେବାର ମାନସିକତା ଠିକ୍ ନୁହେଁ
ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଆଖିବୁଜି ବସି ନାହାଁନ୍ତି, ଯଦି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ମିଛ ମାମଲା ଦାୟର କରାଯାଏ, ତେବେ ଜାମିନ ମଞ୍ଜୁର କରିବାର ଅଧିକାର ନ୍ୟାୟାଳୟର ଅଛି
ଯେତେବେଳେ ସମ୍ବିଧାନ ତିଆରି ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାମାନେ କେବେ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିନଥିଲେ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏମିତି ନେତା ବାହାରିବେ ଯେଉଁମାନେ ଜେଲ୍ ରେ ରହି ସରକାର ଚଳାଇବେ
ଆମେ ଆମର ନୈତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ସ୍ତରକୁ ତଳକୁ ଖସିଯିବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଏକ ସମ୍ବାଦ ସଂସ୍ଥାକୁ ଦେଇଥିବା ଏକ ସାକ୍ଷାତକାରରେ ସମ୍ବିଧାନ (୧୩୦ତମ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍ ୨୦୨୫ ସମେତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିଜର ମତ ରଖିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ, ଦେଶର କୌଣସି ମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଲରୁ ସରକାର ଚଳାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ। ସମ୍ବିଧାନ (୧୩୦ ତମ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍ ୨୦୨୫ ରେ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଯେ ଯଦି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ କୌଣସି ଗୁରୁତର ଅଭିଯୋଗରେ ଗିରଫ ହୁଅନ୍ତି ଏବଂ ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଜାମିନ ମଞ୍ଜୁର ନହୁଏ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପଦରୁ ଅପସାରଣ କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଏପରି ନହୁଏ, ତେବେ ସେମାନେ ଆଇନଗତ ଭାବେ ଛାଏଁ ଛାଏଁ ନିଜ ପଦରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଯିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ନିର୍ବାଚିତ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ଗୃହ ସମ୍ମୁଖରେ କୌଣସି ବିଲ୍ କିମ୍ବା ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ଉପସ୍ଥାପନକୁ ବିରୋଧୀମାନେ ବିରୋଧ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ନିଜେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନକୁ ଦୁଇ ସଦନର ମିଳିତ ସଂସଦୀୟ କମିଟିକୁ ପଠାଯିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିଲ୍ ପାସ୍ ହେବା ପାଇଁ ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଭୋଟ୍ ହେବ, ସମସ୍ତ ଦଳ ଏହା ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ଦେଇପାରିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ କୌଣସି ବିଲ୍ କିମ୍ବା ସମ୍ବିଧାନ ସଂଶୋଧନ ବିଲକୁ ଗୃହରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ନଦେବା ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଆଚରଣ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହ ବିତର୍କ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ଗଣ୍ଡଗୋଳ ଏବଂ ହୋ ହଲ୍ଲା ପାଇଁ ନୁହେଁ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିଲକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ନଦେବା ଏହି ମାନସିକତା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ନୁହେଁ, ଏବଂ ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ଏହି ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବାକୁ ପଡିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ବିଲ୍ କୌଣସି ବିରୋଧୀ ଦଳ ବିରୋଧରେ ନୁହେଁ ଏବଂ ଏହା ଆମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପରିସରଭୁକ୍ତ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଏଫ୍ଆଇଆର୍ ଦାଖଲ କରାଯାଇ ନାହିଁ ବୋଲି କହି ବିରୋଧୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଯେ ଯଦି ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଜାମିନ ମଞ୍ଜୁର ହୁଏ, ତେବେ ବିଲ୍ ଅନୁଯାୟୀ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ହେବ ନାହିଁ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଯଦି କୌଣସି ମିଛ ମାମଲା ରହିଛି, ତେବେ ଜାମିନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର ନ୍ୟାୟାଳୟ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ହାଇକୋର୍ଟ ଏବଂ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ଜାମିନ ମଞ୍ଜୁର କରିବାର ଅଧିକାର ରହିଛି ଏବଂ ଯଦି ଜାମିନ ମଞ୍ଜୁର ନହୁଏ, ତେବେ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଇସ୍ତଫା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଲରେ ଥିବାବେଳେ ସରକାର ଚଳାଇବା ଉଚିତ୍ କି? ଏହା କ’ଣ ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଶୁଭଙ୍କର ? ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ୩୦ ଦିନ ପରେ ଜାମିନ ମଞ୍ଜୁର ହୁଏ, ତେବେ ସେମାନେ ପୁନର୍ବାର ଶପଥ ନେଇପାରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜେଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆମ ସରକାର ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇ ନଥିଲା, ଏହା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲୁ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୩୦ତମ ସମ୍ବିଧାନ ସଂଶୋଧନରେ ଗମ୍ଭୀର ଅପରାଧକୁ ପରିଭାଷିତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦଣ୍ଡର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି, ସେତେବେଳେ ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଇସ୍ତଫା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଦୁର୍ନୀତି କିମ୍ବା ୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ କାରାଦଣ୍ଡର ଦଣ୍ଡନୀୟ ଅପରାଧରେ ଅଭିଯୁକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଜେଲରୁ ସରକାର ଚଳାଇବା ଠିକ୍ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଲୋକ ପ୍ରତିନିଧି ଆଇନରେ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଯେ, ଯଦି କୌଣସି ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ଦୁଇ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା' ଠାରୁ ଅଧିକ କାରାଦଣ୍ଡରେ ଦଣ୍ଡିତ କରାଯାଏ, ତେବେ ତାଙ୍କୁ ସାଂସଦ ପଦରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନୈତିକତା ଆଧାର ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଏହି ଆଇନ ପ୍ରଚଳିତ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ସଦସ୍ୟତା ରଦ୍ଦ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦୋଷରେ ଖଲାସ ହେବା ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ପୁନଃଥଇଥାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଅନେକ ନେତା, ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଇସ୍ତଫା ଦେଇ ଜେଲ୍ ଯାଇଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହି ଧାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଯେ ଜେଲ ଯିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଇସ୍ତଫା ଦେଉନାହାନ୍ତି। ତାମିଲନାଡ଼ୁର କେତେକ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଇସ୍ତଫା ଦେଇନଥିଲେ। ସେ କହିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ସଚିବ, ଡିଜିପି, ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଆଦେଶ ପାଇବା ପାଇଁ ଜେଲରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଯିବେ କି? ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଚିନ୍ତା ଏବଂ ଆଲୋଚନା ହେବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଜେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଏହି ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳର ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୯ ତମ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ଆଣିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହ ମକଦ୍ଦମା ପରିସରରୁ ନିଜକୁ ଦୂରେଇ ରଖିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନିଜେ ଏକ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ଆଣିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଯଦି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜେଲ୍ ପଠାଯାଏ, ତେବେ ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଇସ୍ତଫା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଇନ ଅଦାଲତରେ କୌଣସି ବିଳମ୍ବ ହେବ ନାହିଁ କାରଣ କୋର୍ଟଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ତ୍ୱରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେବ, କାରଣ ଆମ ଅଦାଲତ ମଧ୍ୟ ଆଇନର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ବୁଝନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଦେଶର କୌଣସି ମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଲରେ ରହି ସରକାର ଚଳାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସମ୍ବିଧାନ ତିଆରି ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଣେତାମାନେ କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଲ୍ ଯିବେ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇ ରହିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଆମର ନୈତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ସ୍ତରକୁ ତଳକୁ ଖସିଯିବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଏହି ଆଇନ ନୈତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ସ୍ତରକୁ ଏକ ଆଧାର ଦେବ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ନ୍ୟାୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କେହି ନିଜର ପଦବୀ ହରାଇପାରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ନ୍ୟାୟାଳୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଜାମିନ ଉପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳ ପ୍ରତିହିଂସା ବିଷୟରେ କହିବା ଉପଯୁକ୍ତ ନୁହେଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ସରକାର ସମୟରେ ଅତି କମରେ ୧୨ଟି ମାମଲାରେ ଅଦାଲତଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ପରେ ସିବିଆଇ ତଦନ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଅନେକ ଲୋକ ଫଶି ଯାଇଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଆଇନ ଉପରେ ଜେପିସି ଗଠନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପରେ ମଧ୍ୟ ଯଦି କୌଣସି ଦଳ ଏହାକୁ ବର୍ଜନ କରନ୍ତି, ତେବେ ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଲ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦଳର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ କରିବା ପରେ ଜେପିସି ଆଗରେ ଏକ ବିଚାରଯୋଗ୍ୟ ମତାମତ ରଖିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ନିଜର ମତ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଲାଗୁଛି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନିଜର ମତ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁନାହାନ୍ତି, ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛନ୍ତି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି କେହି ଦୁର୍ନୀତିରେ ବୁଡ଼ି ରହିବେ, ତେବେ ତାଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯିବ, ଜେଲ୍ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଇସ୍ତଫା ମଧ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ତାଙ୍କୁ ନୈତିକତା ଶିକ୍ଷାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ଅଭିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସିବିଆଇ ତାଙ୍କୁ ସମନ ପଠାଇଥିଲା, ତା’ ପରଦିନ ହିଁ ସେ ଇସ୍ତଫା ଦେଇଥିଲେ। ମାମଲା ଚାଲିଲା ଏବଂ ରାୟ ମଧ୍ୟ ଆସିଲା ଯେ ସେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ରାୟରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ରାଜନୈତିକ ପ୍ରତିଶୋଧର ମାମଲା ଏବଂ ଏହି ମାମଲାରେ ତାଙ୍କର କୌଣସି ସମ୍ପୃକ୍ତି ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କୁ ସନ୍ଦେହ ଆଧାରରେ ଦୋଷମୁକ୍ତ କରାଯାଇ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଥିବା ମାମଲା ଖାରଜ କରିଦିଆଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କୁ ୯୬ତମ ଦିନରେ ଜାମିନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ତଥାପି ସେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପାଇଁ ଶପଥ ଗ୍ରହଣ କରିନଥିଲେ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ତାଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଅଭିଯୋଗ ଖାରଜ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେ କୌଣସି ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦବୀ ପାଇଁ ଶପଥ ନେଇ ନଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ନୈତିକତାର ମାନଦଣ୍ଡ ନିର୍ବାଚନୀ ବିଜୟ କିମ୍ବା ପରାଜୟ ସହିତ ଜଡିତ ନୁହେଁ; ବରଂ ଏହା ସୂର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରଙ୍କ ପରି ସର୍ବଦା ସ୍ଥିର ରହିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀ ଏହି ଆଇନ ସହ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହମତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସଦ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ତାହା କେବଳ ଶାସକ ଦଳ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉନି। ଯଦି ବିରୋଧୀ କୌଣସି ବିଲ୍ କିମ୍ବା ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି ନାହିଁ, ତେବେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏସବୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଲ୍ ପାରିତ ହେବ ଏବଂ ବିରୋଧୀ ଦଳରେ ଅନେକ ଲୋକ ରହିବେ ଯେଉଁମାନେ ନୈତିକତା ଆଧାରରେ ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବେ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, in an interview to a news agency, shared his views on several important issues including the Constitution (130th Amendment) Bill 2025
It is an insult to the country’s democracy that a Prime Minister, Minister and Chief Minister run government from jail
It does not suit our democracy that Secretary and Chief Secretary of the Government go to jail for orders from the Prime Minister, Chief Minister and Minister
Modi ji has included PM along with CM and ministers in this bill, whereas through the 39th Constitutional Amendment the then Prime Minister had excluded Prime Minister from the purview of the law
It is within the constitutional ambit to express views against a bill and vote against it, but the mentality of not allowing the House to function is not right
The Supreme Court and High Court of the country are not sitting blindly, if a fake case is filed against the Chief Minister or Prime Minister, then the court has the right to grant bail
When the Constitution was made, the Constitution makers had never imagined that in future there would be such leaders who would run the government while staying in jail
We should not let the level of our moral values fall
25 AUG 2025 3:32PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, in an interview to a news agency, shared his views on several important issues including the Constitution (130th Amendment) Bill 2025. Union Home Minister said that Prime Minister Shri Narendra Modi clearly believes that any minister, Chief Minister or Prime Minister in the country cannot run government from jail. There is a provision in the Constitution (130th Amendment) Bill 2025 that if the Prime Minister, Chief Minister, Minister of the Government of India or Minister of the State Government is arrested under any serious charge and is not granted bail within 30 days, then they will be relieved from their post. He said that if this does not happen then they will be automatically relieved from their post, legally. Shri Shah said that the opposition should not oppose tabling any bill or constitutional amendment before the house, by the elected government
Shri Amit Shah said that he himself had made it clear that this constitutional amendment will be referred to the Joint Parliamentary Committee of the two Houses. He said that a two-third majority is required for the passage of this bill and when voting takes place, all parties can give their views on it. Shri Shah said that not allowing any bill or constitution amendment bill of the government from being presented in the House is not an appropriate behavior exhibited by the opposition in a democracy. He said that both the Houses of the country's Parliament are for debate and discussion and not for noise and uproar. The Home Minister said that this mentality of not allowing the bill to be presented is not democratic, and the opposition will have to explain their actions to the people of this country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that this bill is not against any opposition party and it also brings our Chief Ministers under its ambit. He said that the opposition is misleading the public by saying that FIRs are not filed against the people in the government. He said that there is a provision that if bail is granted within 30 days, then there will be no action as per the bill. Also, if there is a fake case, the courts of the country are there to grant bail. Shri Shah said that in any case, the High Court and the Supreme Court have the right to grant bail and if bail is not granted, then the person will have to quit. He asked whether any Chief Minister, Prime Minister or Minister should run the government while being in jail? Is this good for the democracy of the country? He said that if bail is granted after 30 days, then they can take oath again.
Union Home Minister said that the provision of imprisonment was not made by our Government, it has been going on for years. He said that in the 130th Constitutional Amendment, serious crime has been defined as where there is a provision of punishment of more than 5 years, then the person will have to resign. It is not right that ministers, chief ministers or prime ministers who are accused of corruption or crimes punishable with more than 5 years of imprisonment should run the government from jail. He said that even today there is a provision in the Representation of People Act of India that if any elected representative is sentenced to two years or more, he will be relieved of his position as an MP. He said that this law has been in place since independence to determine moral grounds. Shri Shah said that the membership of many people were terminated and were also revived upon acquittal.
Shri Amit Shah said that since independence, many leaders, ministers and chief ministers have resigned and gone to jail. But now this trend has started that even after going to jail, they did not resign. Some ministers of Tamil Nadu, and Chief Minister and ministers of Delhi did not resign. He said that will the Secretary of the Government, DGP, Chief Secretary go to them in jail to get orders? Shri Shah said that there should be concern and discussion on this issue.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Modi has himself brought the office of Prime Minister under the ambit of this constitutional amendment. He said that the then Prime Minister of the main opposition party had brought the 39th Constitutional Amendment in which she kept herself out of the scope of lawsuits along with the President and Vice President. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi himself introduced a constitutional amendment mandating that even the Prime Minister must resign if sent to jail. He said that there will be no delay in the court in this law because the court will have to intervene immediately. This will lead to a quick decision because our courts also understand the seriousness of the law.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi Ji very clearly believes that no Minister, Chief Minister or Prime Minister in the country can run the government while being in jail. He said that when the Constitution was made, the Constitution makers would not have imagined that any Chief Minister would go to jail and still remain the Chief Minister. He said that we should not let the level of our moral values ​​fall. This law will give a base to the level of moral values ​​and will definitely strengthen our democracy. He said that our courts are sensitive and when someone could lose their positions, then definitely the courts will decide on bail within the time limit.
Union Home Minister said that it does not suit the main opposition party to talk about vendetta. He said that during the time of the opposition government, CBI investigation was done after the court's order in at least 12 cases and many people got trapped. He said that if any party boycotts it even after the decision to form a JPC on the proposed law, then there is no other option available before the government. Shri Shah said that this bill is important and after consulting members of all parties, a considered opinion should be arrived at before the JPC. He said that the government gives the opposition a chance to present its views but it seems the opposition does not want to present its views, and the people of the country are witnessing it. The Home Minister said that if someone is neck deep in corruption, then he will be arrested, he will have to go to jail and will also have to resign.
Shri Amit Shah said that the opposition should not teach him lessons on morality. Shri Shah said that when he was accused and the CBI sent him a summon, he resigned the very next day. The case went on and the judgment also came that he was completely innocent. He said that it was said in that judgment that it was completely a case of political vendetta and he had no involvement in that case, whatsoever. Shri Shah said that he was not acquitted on the basis of doubt but the case against him was dismissed. Shri Shah said that he was granted bail on the 96th day but even then, he did not take oath to become the Home Minister. Not only this, he did not take oath for any constitutional post until all the charges against him were dismissed.
Shri Amit Shah said that the standard of morality is not tied to electoral victory or defeat; rather, it remains constant, like the sun and the moon, always in their place. He said that all our allies are completely in agreement with this law. Shri Shah said that it is not only the ruling party that decides how the Parliament should function. If the opposition does not create a healthy environment for any bill or constitutional amendment, then the people of the country are watching all this. He expressed confidence that this bill will be passed and there will be many people in the opposition who will support it on the basis of morality.