ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ଫିଜି ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି: ଭେଲୋମଣି ବନ୍ଧୁତ୍ୱ ଭାବନାରେ ସହଭାଗୀତା
25 AUG 2025 1:52PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ, ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟର ମହାମାନ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଟିବେନୀ ରାବୁକା ୨୪ ରୁ ୨୬ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତକୁ ଏକ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକା, ଯିଏ ବର୍ତ୍ତମାନ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଗସ୍ତ କରୁଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କ ପତ୍ନୀ; ମହାମାନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଆଣ୍ଟୋନିଓ ଲାଲାବାଲାଭୁ; ଏବଂ ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଏକ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକା ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳକୁ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ନେତୃଦ୍ୱୟ ଦ୍ୱିପକ୍ଷୀୟ ସମ୍ପର୍କର ସମସ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତମୁଖୀ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ନେତା ସମ୍ପର୍କ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, କୃଷି, କୃଷି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗର ବିକାଶ, ସମବାୟ, ସଂସ୍କୃତି, କ୍ରୀଡା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ, ସମାବେଶୀ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତମୁଖୀ ସହଭାଗୀତା ଗଠନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ନେତାମାନେ ସନ୍ତୋଷର ସହିତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୪ରେ ଫିଜିକୁ ଐତିହାସିକ ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ସେମାନେ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୩ରେ ଫିଜିର ନଡୀରେ ଦ୍ୱାଦଶ ବିଶ୍ୱ ହିନ୍ଦୀ ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳ ଆୟୋଜନକୁ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତ ଏବଂ ଫିଜି ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀ ଭାଷାଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଉଜ୍ଜୀବିତ କରିଛି।
ନେତାମାନେ ଭାରତ ଏବଂ ଫିଜି ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଜନ ସମ୍ପର୍କକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ "ଗିର୍ମିତିୟା"ମାନଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି - ୧୮୭୯ ରୁ ୧୯୧୬ ମଧ୍ୟରେ ୬୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ବନ୍ଧକ ଶ୍ରମିକ ଯେଉଁମାନେ ଫିଜିରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଫିଜିର ବହୁସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ, ବିବିଧ ସମାଜ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ଗଠନରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକା ମେ ୨୦୨୫ ରେ ୧୪୬ ତମ ଗିର୍ମିତ୍ ଦିବସ ସ୍ମୃତିସଭାରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟକୁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ବୟନଶିଳ୍ପ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପାବିତ୍ର ମାର୍ଗେରିଟାଙ୍କ ଗସ୍ତକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।
ନେତାମାନେ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ ରେ ଷଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବୈଦେଶିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରାମର୍ଶର ସଫଳ ଆୟୋଜନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ପ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ସହଯୋଗର ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଉଭୟ ନେତା ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସହଯୋଗକୁ ମଝବୁତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଏବଂ ପ୍ରକାଶ୍ୟରେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ନେତା ପହଲଗାମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣକୁ କଡ଼ା ଶବ୍ଦରେ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ୨୬ ନିରୀହ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ନେଇଥିଲା। ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇବା ସହିତ ଆତଙ୍କବାଦ ଉପରେ ଦ୍ୱୈତ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ଦେଶ ମୌଳବାଦକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା, ଆତଙ୍କବାଦର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମୁକାବିଲା କରିବା, ଆତଙ୍କବାଦୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଶୋଷଣକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ତଃରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ଭାରତର ମିଶନ ଲାଇଫ ଏବଂ ନୀଳ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ମହାଦେଶ ୨୦୫୦ ରଣନୀତିର ଭାବନାରେ ସହନଶୀଳତା ଗଠନ, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ଆଲାଏନ୍ସ (ଆଇଏସ୍ଏ), ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସ୍ଥିର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ (ସିଡିଆରଆଇ) ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସ (ଜିବିଏ) ରେ ଫିଜିର ସଦସ୍ୟତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ନେତାମାନେ ଆଇଏସ୍ଏ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଆଇଏସ୍ଏ ସହିତ ଏକ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଫିଜି ଜାତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏକ ଷ୍ଟାର-କେନ୍ଦ୍ରର ଅଗ୍ରଣୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଫିଜିରେ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସୌର ନିୟୋଜନକୁ ମାପ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶ ସହଭାଗୀତା ଫ୍ରେମୱାର୍କ ସ୍ୱାକ୍ଷର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସମର୍ଥନ ମାଧ୍ୟମରେ ସିଡିଆରଆଇ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ମଧ୍ୟରେ ଫିଜିର ଜାତୀୟ ସ୍ଥିରତା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ବାୟୋଫୁଏଲ୍ସ ଆଲାଏନ୍ସ (ଜିବିଏ) ର ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ସମାଧାନ ଭାବରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନେତାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଆଲାଏନ୍ସର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି, ଗ୍ରୀନହାଉସ୍ ଗ୍ୟାସ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଫିଜିରେ ସ୍ଥାୟୀ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ନିୟୋଜନର ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି, ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ଏବଂ ନୀତି ଢାଞ୍ଚାରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟରେ ସ୍ଥିର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତ ଓ ଫିଜି ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅବ୍ୟବହୃତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ବାଣିଜ୍ୟ ପୋର୍ଟଫୋଲିଓଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁବିଧ କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ବଳିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ନିବିଡ଼ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିପ୍ରାୟ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଫିଜି ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ଘିଅର ବଜାର ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଏକ ଦୃଢ଼, ସମାବେଶୀ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୋହରାଇ, ଉଭୟ ନେତା ପାରସ୍ପରିକ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ସହଯୋଗ ଫୋରମ୍ (ଏଫଆଇପିଆଇସି) ମାଧ୍ୟମରେ ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ନୀତି ଅଧୀନରେ ଫିଜି ସମେତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଫୋରମ୍ (ପିଆଇଏଫ) ରେ ସଂଳାପ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଭାରତର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ମେ ୨୦୨୩ ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ତୃତୀୟ ଏଫ୍ଆଇପିଆଇସି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଫଳାଫଳକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଫିଜିର ପ୍ରାଥମିକତାକୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖି ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ ସହଭାଗୀତା ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ପୁନଃଦୋହରାଇ, ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ୧୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ସୁପର ସ୍ପେଶାଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲର ଡିଜାଇନ୍, ନିର୍ମାଣ, କମିଶନିଂ, ପରିଚାଳନା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ସର୍ବବୃହତ ପ୍ରକଳ୍ପ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମେ’ ୨୦୨୫ ରେ ଭାରତୀୟ ଔଷଧ ସଂହିତା (ଫାର୍ମାକୋପିଆ)କୁ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଓ ସୁଲଭ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉତ୍ପାଦ ତଥା ସେବାର ଉନ୍ନତ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ସେ ଫିଜିରେ କମ ମୂଲ୍ୟର ଜେନେରିକ ଔଷଧ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର (ଜନ ଔଷଧି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଭାରତର ସମର୍ଥନକୁ ପୁନଃ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛନ୍ତି। ନେତାମାନେ ୧୩ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ରେ ଭାରତ ଗଣରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ତୃତୀୟ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ଆୟୋଜନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁ ସମୟରେ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ନୀତିକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ଭାରତ ଓ ଫିଜି ମଧ୍ୟରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଟେଲିମେଡିସିନ୍ ପଦକ୍ଷେପ, ଇ-ସଂଜୀବନୀ ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦ୍ୱିତୀୟ ଜୟପୁର ଫୁଟ୍ କ୍ୟାମ୍ପ ଫିଜିରେ ଆୟୋଜନ କରାଯିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଫିଜିର ବିଦେଶୀ ମେଡିକାଲ୍ ରେଫରାଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପରିପୂରକ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ 'ହିଲ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୧୦ ଜଣ ଫିଜିବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ହସ୍ପିଟାଲରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ/ତୃତୀୟସ୍ତରୀୟ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିବ।
ଭାରତ-ଫିଜି ସହଯୋଗର ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ବିକାଶ ସହଭାଗୀତାକୁ ପୁନଃ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ କରି, ନେତାମାନେ ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ଟୋଙ୍ଗାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୫୩ତମ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଫୋରମ୍ ନେତାଙ୍କ ବୈଠକରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ କ୍ୱିକ୍ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ (କ୍ୟୁଆଇପି) ପାଇଁ ତୁବାଲେଭୁ ଗ୍ରାମ ଭୂତଳ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ଉଭୟ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଗତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଭାଗୀ ସ୍ୱାର୍ଥର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୧୭ ମସିହାରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ରରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ ସହଯୋଗର ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଫିଜିର ରଣନୈତିକ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି। ନେତାମାନେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପରେ ପ୍ରଥମ ଯୁଗ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଜେଡବ୍ଲ୍ୟୃଜି)ର ଫଳାଫଳକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଶାନ୍ତିରକ୍ଷା ଅଭିଯାନ (ୟୁଏନ୍ପିକେଓ), ସାମରିକ ଔଷଧ, ହ୍ୱାଇଟ୍ ସିପିଂ ସୂଚନା ବିନିମୟ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍ଆଇଇ), ଏବଂ ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟ ସାମରିକ ବାହିନୀ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସହଯୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ନେତାମାନେ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଏହି ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଝବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକା ଫିଜିର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର (ଇଇଜେଡ) ର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଦିଗରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକା ଫିଜିକୁ ଏକ ଭାରତୀୟ ନୌସେନା ଜାହାଜ ଦ୍ୱାରା ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ବନ୍ଦର ଆହ୍ୱାନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟ ସାମରିକ ବାହିନୀକୁ ଦୁଇଟି ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଉପହାର ଏବଂ ସୁଭାରେ ଭାରତୀୟ ଉଚ୍ଚ ଆୟୋଗରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶାଖା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ଏକ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ର ହୋଇଥିବାରୁ, ନେତାମାନେ ଫିଜିରେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ତାଲିମ କୋଷ (ସିଏସ୍ଟିସି) ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସାମୁଦ୍ରିକ, ମାନବିକ ସହାୟତା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସହାୟତା (ଏଚ୍ଏଡିଆର) ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ଏକ ଉନ୍ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଯୋଗଦାନ ଦେଇ ଆଞ୍ଚଳିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିପ୍ରାୟ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ଭାରତ-ଫିଜି ସମ୍ପର୍କ, ବିଶେଷକରି ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଗୁଣକ ଭାବରେ ଜନ ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ଏବଂ ଫିଜି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବାସ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ ଘୋଷଣାନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ଛାତ୍ରଙ୍କ ଗତିଶୀଳତାକୁ ସହଜ କରିବ।
ହିନ୍ଦୀ ଅଧ୍ୟୟନ କେନ୍ଦ୍ରର ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଫିଜି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଜଣେ ହିନ୍ଦୀ-ସହ-ସଂସ୍କୃତ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାଷାଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତରେ ଫିଜିର ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଭାରତର ସମର୍ଥନ ଆହୁରି ଦୃଢ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ବର୍ଷ ଶେଷରେ ଭାରତରେ ‘ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗୀତା ମହୋତ୍ସବ' (ଆଇଜିଏମ୍ ୨୦୨୫) ରେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଭାରତରେ ଆଇଜିଏମ୍ ୨୦୨୫ ପାଳନ ସହିତ ଫିଜିରେ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗୀତା ମହୋତ୍ସବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ।
ନେତାମାନେ ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟ ସହିତ ଭାରତର ସହଭାଗୀତାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଭାରତୀୟ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ (ଆଇଟିଓସି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଫିଜିର ସରକାରୀ ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ ଜାରି ରଖିବ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଫିଜିରେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କୃଷି ସ୍ଥିରତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ପଠାଯାଇଥିବା 5MT ଉଚ୍ଚମାନର କାଉପିଅର ବିହନ ସହାୟତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଗ୍ରାଣ୍ଟ-ଇନ୍-ଏଡ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୧୨ଟି କୃଷି ଡ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ୨ଟି ମୋବାଇଲ୍ ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଉପହାର ଦେବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଫିଜିର ଚିନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଫିଜି ଚିନି କ୍ଷେତ୍ରର ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଇଟିଇସି ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଂଗଠନ ସହିତ ଫିଜି ଚିନି ନିଗମକୁ ଜଣେ ଆଇଟିଇସି ବିଶେଷଜ୍ଞ ପଠାଇବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ କ୍ରୀଡା ସଂଯୋଗ ବିଶେଷକରି ଫିଜିରେ କ୍ରିକେଟ୍ ଏବଂ ଭାରତରେ ରଗବି ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଉତ୍ସାହ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଫିଜିର ଅନୁରୋଧରେ, ଜଣେ ଭାରତୀୟ କ୍ରିକେଟ୍ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରତିଭା ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଫିଜି କ୍ରିକେଟ୍ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା କ୍ରୀଡାରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଯୋଗଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୁଭାରେ ଭାରତୀୟ ହାଇ କମିଶନ ପାଇଁ ଚାନ୍ସେରୀ-କମ୍-ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜମି ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଲିଜ୍ ଟାଇଟଲ୍ ହସ୍ତାନ୍ତରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ୨୦୧୫ ରେ ଏହାର ହାଇ କମିଶନ ଚାନ୍ସେରୀ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଜମି ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ନିବିଡ଼ କରିବା ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି: (i) ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ, କୃଷି ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଫିଜି ଉନ୍ନୟନ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଏଫ୍ଡିବି) ଏବଂ ଭାରତର ଜାତୀୟ କୃଷି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କ (ନାବାର୍ଡ) ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର; (ii) ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟର ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡସ୍ (ବିଆଇଏସ୍) ଏବଂ ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ମାନକ ବିଭାଗ (ଡିଏନ୍ଟିଏମ୍ଏସ୍) ମଧ୍ୟରେ ମାନକୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର; (iii) ମାନବ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଦକ୍ଷତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା (MeitY), ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଲିଟେକ୍ନିକ, ଫିଜି ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର; (iv) ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘ (ସିଆଇଆଇ) ଏବଂ ଫିଜି ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଫେଡେରେସନ (ଏଫ୍ସିଇଏଫ୍) ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର; ଏବଂ (v) ଜନ ଔଷଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ମେସର୍ସ ଏଚ୍ଏଲ୍ଏଲ ଲାଇଫକେୟାର ଲିମିଟେଡ୍ ଏବଂ ଫିଜି ଗଣରାଜ୍ୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଚୁକ୍ତିନାମା।
ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ଆଇନଗତ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଉଭୟ ନେତା ସଂସଦୀୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୨୬ ମସିହାରେ ଫିଜିର ସଂସଦୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ଏକ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଗସ୍ତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକା ଫିଜିରେ ସାମାଜିକ ସଂହତି ଏବଂ ସାମୁଦାୟିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ମହାନ ମୁଖ୍ୟ ପରିଷଦ (ଜିସିସି) ଦ୍ୱାରା ନିର୍ବାହିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଜନ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଝବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଜିସିସିର ଏକ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଗସ୍ତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିକାଶ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶାନ୍ତି, ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ବିକାଶ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍‌ର ଅନ୍ତସ୍ୱରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକା ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍‌ରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ପାରସ୍ପରିକ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାରର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସମସାମୟିକ ଭୂରାଜନୈତିକ ବାସ୍ତବତାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ବର୍ଗର ସଦସ୍ୟତାରେ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ବିସ୍ତାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଫିଜି ଏକ ସଂସ୍କାରିତ ଏବଂ ବିସ୍ତାରିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦରେ ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଭାରତକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସହିତ ୨୦୨୮-୨୯ ଅବଧି ପାଇଁ ୟୁଏନ୍ଏସ୍ସି ଅସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରାର୍ଥୀତ୍ୱକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ପୁନଃ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ସମସାମୟିକ ବିଶ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଦକ୍ଷିଣ-ଦକ୍ଷିଣ ସହଯୋଗକୁ ନିରନ୍ତର ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏକ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ପୁନଃ ଦୃଢ଼ୀକରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶାସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ, ସମାନ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ସମେତ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ପାଇଁ ସାଧାରଣ ଚିନ୍ତାଜନକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକା ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନରେ ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସହଭାଗୀ ଚିନ୍ତା, ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଫିଜିର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ନେତାଙ୍କ ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସହଭାଗୀ ଅଭିଜ୍ଞତାରେ ମୂଳ ଅନନ୍ୟ ବିକାଶ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାରେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସିଲେନ୍ସ, DAKSHIN ସହିତ ଫିଜିର ନିରନ୍ତର ସମ୍ପର୍କକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଉନ୍ମୁକ୍ତ, ସମାବେଶୀ, ସ୍ଥିର ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ କରାଯାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପ (ଆଇପିଓଆଇ)ରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଫିଜିର ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଚାଳନା, ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ସମାନ ମନୋଭାବ ଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ଏହି ସହଭାଗୀତାରେ ଫିଜିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକା 'ଶାନ୍ତିର ମହାସାଗର'ର ଧାରଣା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆମ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ସ୍ଥିର, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ସ୍ଥାପନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ 'ଶାନ୍ତିର ମହାସାଗର'କୁ ଚାମ୍ପିଅନ କରିବାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାବୁକା ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଭବ୍ୟ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଫିଜି ଗସ୍ତ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
India-Fiji Joint Statement: Partnership in the spirit of Veilomani Dosti
25 AUG 2025 1:52PM by PIB Delhi
At the invitation of the Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi, the Hon’ble Prime Minister of the Republic of Fiji, Mr. Sitiveni Rabuka, paid an Official Visit to the Republic of India from 24 to 26 August 2025. Prime Minister Rabuka, who is on his first visit to India in his current capacity, is visiting New Delhi, and is accompanied by his spouse; Hon’ble Mr. Antonio Lalabalavu, the Minister for Health and Medical Services; and a delegation of senior officials of the Government of the Republic of Fiji.
Prime Minister Modi warmly welcomed Prime Minister Rabuka and his delegation. The Leaders held comprehensive and forward-looking discussions on the full spectrum of bilateral matters, and regional and global issues of mutual interest. Both Leaders expressed satisfaction at the growth of the relationship and reaffirmed their resolve to build a broad-based, inclusive, and forward-looking partnership in areas such as defence, health, agriculture, agro-processing, trade and investment, development of small and medium enterprises, cooperatives, culture, sports, education and skill development.
The Leaders noted with satisfaction the momentum gained in bilateral exchanges in recent years, including the historic first-ever visit of the President of India, Smt. Droupadi Murmu, to Fiji in August 2024. They recalled the successful hosting of the 12th World Hindi Conference in Nadi, Fiji, in February 2023, which celebrated the shared linguistic and cultural heritage between India and Fiji.
The Leaders reaffirmed the deep-rooted and long-standing relationship and strong people-to-people ties between India and Fiji. They acknowledged the contribution of the Girmitiyas, over 60,000 Indian indentured labourers who arrived in Fiji between 1879 and 1916, in shaping Fiji’s multicultural identity, diverse society and economy. Prime Minister Rabuka appreciated the visit of the Minister of State for External Affairs and Textiles, Shri Pabitra Margherita, to the Republic of Fiji to attend the 146th Girmit Day commemoration in May 2025.
The Leaders noted the successful convening of the 6th round of Foreign Office Consultations in July 2025, which provided an important platform for reviewing progress and identifying new areas of cooperation.
Both Leaders agreed to strengthen cooperation against terrorism and condemned terrorism in all its forms and manifestations. Both Leaders condemned in strongest terms the Pahalgam terrorist attack which took the lives of 26 innocent civilians; reiterated zero tolerance to terrorism and rejected double standards on terrorism. Both countries acknowledged the need to counter radicalization; combat financing of terrorism; prevent the exploitation of new and emerging technologies for terrorist purposes and tackle terrorist recruitment and transnational organized crime through joint efforts and capacity building. Both sides agreed to work together at the UN and other multilateral fora to combat terrorism.
The Leaders reaffirmed their commitment to climate action, resilience building, and sustainable development in the spirit of India’s Mission LiFE and the 2050 Strategy for the Blue Pacific Continent. Prime Minister Modi appreciated Fiji’s membership in the International Solar Alliance (ISA), the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) and the Global Biofuels Alliance (GBA). The Leaders welcomed the growing collaboration within ISA, including the upcoming establishment of a STAR-Centre at Fiji National University through a tripartite Memorandum of Understanding with ISA, and signing of the Country Partnership Framework to scale solar deployment across priority sectors in Fiji. Prime Minister Modi reiterated India’s commitment to support Fiji’s national resilience goals within the CDRI Framework through technical assistance, capacity building, and advocacy on global platforms.
The Leaders reaffirmed their shared commitment to promoting biofuels as sustainable energy solution within the framework of the Global Biofuels Alliance (GBA). As founding and active members of the Alliance, both sides underscored the vital role of biofuels in enhancing energy security, reducing greenhouse gas emissions, and fostering inclusive rural development. They also agreed to strengthen cooperation on capacity building, technical assistance, and policy frameworks to support the scale-up of sustainable biofuel production and deployment in Fiji.
The Leaders acknowledged the steady growth in bilateral trade and recognized the substantial untapped potential for trade and investment between India and Fiji. They expressed their intent to deepen sectoral cooperation in areas of mutual interest to further consolidate economic partnership, diversify trade portfolios and enhance resilience of supply chains. Prime Minister Modi welcomed the grant of market access to Indian ghee by the Government of Fiji.
Reiterating their shared vision for a robust, inclusive, and sustainable Indo-Pacific economic architecture, both Leaders committed to working closely to promote mutual prosperity. Both Leaders acknowledged India’s growing engagement with the Pacific Island Countries, including Fiji, carried out under the Act East Policy, through the action-oriented Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC) and India’s participation as Dialogue Partner in the Pacific Islands Forum (PIF). Recalling the outcomes of the 3rd FIPIC Summit held in May 2023, Prime Minister Modi reaffirmed India’s commitment to development partnership in the region through wide-ranging initiatives keeping priorities of Fiji at the centre. Reaffirming healthcare as a key priority area, both Leaders welcomed the signing of the Memorandum of Understanding on design, construction, commissioning, operation and maintenance of a 100-bedded Super Specialty Hospital in Suva which is the largest project undertaken by India under its Grant-in-Aid Programme in the Pacific Region.
Prime Minister Modi welcomed the signing of the Memorandum of Understanding on Recognition of Indian Pharmacopoeia in May 2025 which will strengthen collaboration in the pharmaceutical sector and ensure improved access to quality and affordable healthcare products and services in the Republic of Fiji. He also reaffirmed India’s support for the establishment of Jan Aushadhi Kendras (Peoples’ Pharmacies) in Fiji to provide low-cost generic medicines. The Leaders welcomed the holding of the 3rd Joint Working Group on Health between the Republic of India and the Republic of Fiji on 13 August 2025 during which collaboration under India’s flagship telemedicine initiative, e-Sanjeevani, to facilitate remote healthcare services and enhance digital health connectivity between India and Fiji was discussed. Strengthening heath cooperation, Prime Minister Modi announced the 2nd Jaipur Foot Camp to be organized in Fiji. India will also extend specialized/tertiary medical care services in Indian hospitals for upto 10 Fijians under the ‘Heal in India’ programme to supplement Fiji’s Overseas Medical Referral programme.
Reaffirming Development Partnership as a cornerstone of India–Fiji cooperation, the Leaders welcomed the signing of a Memorandum of Understanding for the Tubalevu Village Ground Water Supply Project for the first Quick Impact Project (QIP) in the Republic of Fiji as announced by India at the 53rd Pacific Islands Forum Leaders Meeting held in Tonga in 2024, which will enable the provision of clean drinking water for local communities.
Both Leaders acknowledged the growing momentum in bilateral defence ties. They emphasized the importance of their shared interests in advancing regional peace, stability, and prosperity. Prime Minister Modi reaffirmed India’s commitment to advancing the priority areas of cooperation outlined in the Memorandum of Understanding on Defence Cooperation signed in 2017, and to supporting Fiji’s strategic priorities in these areas. The Leaders welcomed the outcomes of the inaugural Joint Working Group (JWG) on Defence, including enhanced cooperation in areas such as United Nations Peacekeeping Operations (UNPKO), Military Medicine, White Shipping Information Exchange (WSIE), and capacity building for Republic of Fiji Military Forces.
The Leaders expressed satisfaction with the ongoing defence collaboration and reaffirmed their commitment to further strengthen these ties, emphasising the need to enhance defence and maritime security cooperation. Prime Minister Rabuka stressed the significance of ensuring security of Fiji’s Exclusive Economic Zone (EEZ) and welcomed India’s assurance to extend assistance to meet the security needs of the Republic of Fiji. Prime Minister Rabuka welcomed the planned port call by an Indian Naval Ship to Fiji which will enhance maritime cooperation and interoperability.
Both Leaders reaffirmed their commitment to further deepening defence cooperation through new initiatives aimed at accelerating bilateral defence efforts and designed to promote mutual benefits and advance peace, stability, and prosperity in the region. Prime Minister Modi announced the gifting of two ambulances to the Republic of Fiji Military Forces and the establishment of the defence wing in the High Commission of India in Suva. In view of cyber security being an emerging area of cooperation between both countries, the Leaders welcomed the establishment of Cyber Security Training Cell (CSTC) in Fiji. They emphasized the significant potential for collaboration on addressing current and emerging challenges, particularly in the maritime, humanitarian assistance and disaster relief (HADR), and technology sectors.
The Leaders underscored the importance of a free, open, secure, and inclusive Indo-Pacific region. They announced their intent to collaborate on strengthening regional maritime security, contributing to peace and stability in the Indo-Pacific.
The Leaders recognized people-to-people ties as a natural foundation and multiplier for deepening India-Fiji relationship, especially economic and cultural ties. Both Leaders welcomed the signing of the Declaration of Intent on Migration and Mobility between India and Fiji. This will facilitate mobility of professionals, and students between the two countries.
The Leaders welcomed the deputation of a Hindi-cum-Sanskrit teacher to the University of Fiji to support the development of the Centre for Hindi Studies which will further promote linguistic and cultural ties. Prime Minister Modi further extended India’s support for training to a cohort of Pundits from Fiji in India who would also participate in the ‘International Geeta Mahotsav’ (IGM 2025) in India later this year. An International Geeta Mahotsav event will also be organized in Fiji coinciding with IGM 2025 celebrations in India.
The Leaders recognized capacity building as an important pillar of India’s partnership with the Republic of Fiji. Prime Minister Modi affirmed that India will continue to provide capacity building opportunities for government professionals of Fiji through the Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) Programme.
The Leaders recognised the significance of agriculture and food security as key areas for bilateral cooperation. Prime Minister Rabuka thanked Prime Minister Modi for the assistance of 5MT of high-quality cowpea seeds sent by India in July 2025 to support food security and agricultural resilience in Fiji.
Prime Minister Modi announced gifting of 12 agricultural drones and 2 mobile soil testing laboratories under India’s Grant-in-Aid Programme which will promote innovation and enhance productivity in Fiji’s sugar sector. To further support the sector, Prime Minister Modi announced the intention to send an ITEC expert to the Fiji Sugar Corporation, along with the organization of specialized ITEC training programmes for Fijian sugar sector professionals.
The Leaders stressed on the growing sports connections between both countries, especially the increasing enthusiasm for cricket in Fiji and for rugby in India. At the request of Fiji, an Indian cricket coach will support the Fiji cricket teams through local talent development, thus promoting youth engagement in sports.
Prime Minister Modi expressed appreciation for the allocation of land by the Government of the Republic of Fiji for the construction of Chancery-cum-Cultural Centre for the High Commission of India in Suva and welcomed the handover of the Lease Title. Land has already been allocated in New Delhi in 2015 for the Government of the Republic of Fiji to construct its High Commission Chancery.
The Leaders welcomed the signing of the following aimed at deepening cooperation in key sectors: (i) Memorandum of Understanding between the Fiji Development Bank (FDB) and the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) of India to enhance collaboration in rural development, agricultural financing and financial inclusion; (ii) Memorandum of Understanding on Cooperation in the field of Standardization between the Bureau of Indian Standards (BIS) and the Department of National Trade Measurement and Standards (DNTMS) of the Republic of Fiji; (iii) Memorandum of Understanding between National Institute of Electronics and Information Technology (NIELIT) under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), India and Pacific Polytechnic, Fiji, for cooperation in the field of human capacity building, skilling, and upskilling; (iv) Memorandum of Understanding between the Confederation of Indian Industry (CII) and Fiji Commerce and Employers Federation (FCEF) to further economic and commercial ties; and (v) Agreement between M/s. HLL Lifecare Ltd. and Ministry of Health and Medical Services, Republic of Fiji on supply of medicines under Jan Aushadhi Scheme.
Both Leaders underlined the importance of Parliamentary exchanges as a step toward strengthening democratic and legislative exchanges. Prime Minister Modi welcomed the proposed visit by a delegation of Parliamentarians from Fiji to India in 2026. Prime Minister Rabuka underlined the important role played by the Great Council of Chiefs (GCC) in promoting social cohesion and community development in Fiji. Prime Minister Modi welcomed the proposed visit by a delegation of the GCC to India to further strengthen people-to-people ties between the two countries.
The Leaders exchanged views on regional and international developments and reiterated their shared commitment to peace, climate justice, inclusive development, and amplifying the voice of the Global South. Prime Minister Rabuka appreciated the leadership role of India in Global South. They expressed appreciation for the valued mutual support extended in multilateral forums.
Both Leaders agreed on the urgent need for comprehensive reforms of the United Nations, including through the expansion of the UN Security Council in both categories of membership to better reflect contemporary geopolitical realities. Fiji reaffirmed its support for India as a Permanent Member in a reformed and expanded UN Security Council as well as its support to India’s candidature for the UNSC non-permanent membership for the term 2028-29.
The Leaders reaffirmed continued strengthening of South-South cooperation as a necessary step in effectively addressing contemporary global challenges and agreed to work together on issues of common concern to the Global South, including enhanced, equitable representation in institutions of global governance. Prime Minister Rabuka appreciated India’s initiative and leadership in organising the Voice of Global South Summits, which serve as a crucial platform to deliberate on shared concerns, challenges and developmental priorities of developing countries. Prime Minister Modi appreciated Fiji’s active participation in the Voice of Global South Summits and thanked Prime Minister Rabuka for his participation in the Leaders’ Session of the Summit. Both Leaders welcomed Fiji’s continued engagement with the Global South Centre of Excellence, DAKSHIN, in finding unique development solutions rooted in the shared experience of Global South countries.
Both Prime Ministers reaffirmed their commitment to supporting an open, inclusive, stable and prosperous Indo-Pacific where sovereignty and territorial integrity are respected. Prime Minister Rabuka expressed Fiji’s interest in joining the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI). Prime Minister Modi welcomed Fiji into this partnership with like-minded countries which seek to manage, conserve and sustain the maritime domain. Prime Rabuka highlighted the concept of the 'Ocean of Peace' which emphasizes building a peaceful, stable, secure, and sustainable future and well-being for our region. Prime Minister Modi commended Prime Minister Rabuka for his leadership in championing ‘Ocean of Peace’ in the Pacific Region.
Prime Minister Rabuka expressed heartfelt appreciation to the Government and people of India for the warm hospitality extended to him and his delegation. He extended an invitation to Prime Minister Modi to undertake a visit to Fiji.