প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-ফিজীগী জোইন্ত স্তেৎমেন্ত: ভৈলোমনি দোস্তিগী ৱাখল্লোনদা তৌবা পার্তনরশিপ
25 AUG 2025 1:52PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বর্তন তৌরকপদগী, রিপব্লিক ওফ ফিজীগী ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী সিতিভেনী রবুকানা ২০২৫গী ওগস্ত ২৪দগী ২৬ ফাওবা রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াদা ওফিসিএল ভিজিৎ অমা লাকখি। প্রধান মন্ত্রী রবুকানা হৌজিক লৈরিবা মহাক্কী কেপাসিতী অসিদা অহানবা ওইনা ভারত লাক্লি, মহাক্না মহাক্কী লোয়নবী, ইকাই খুম্নরবা শ্রী এন্তোনিও লালাবালাবু, হেল্থ অমসুং মেদিকেল সর্বিসেসকী মন্ত্রী; অমসুং ফিজী রিপব্লিক্কী সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগী মীহুৎ কাংবু অমগা লোয়ননা নই দিল্লীদা লাক্লি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী রবুকা অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবুবু তরাম্না ওকখি। লুচিংবশিংনা নাকল অনিগী ওইবা হীরমশিং অমসুং ম্যুচুএল ইন্তরেস্তকী রিজনেল অমসুং গ্লোবেলগী ইসুশিংগী মতাংদা পাক-শন্না খন্ন-নৈনবগী থৌরম পাংথোকখি। লুচিংবা অনিমক্না মরী অসি হেনগৎলকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং দিফেন্স, হকশেল, লৌউ-শিংউ, এগ্রো-প্রোসেসিং, ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত, অপীকপা অমসুং ময়াই ওইবা ইন্তর্প্রাইজশিং, কোওপরেতিবশিং, কলচর, স্পোর্তস, এজুকেসন অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তগুম্বা লমশিংদা পাক-শন্না য়ুম্ফম ওইবা, ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং তুংলমচৎকী ওইবা পার্তনরশিপ অমা শেমগৎনবা মখোয়গী ৱারেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
লুচিংবা অনিনা হৌখিবা চহিশিংদা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মুগী ২০২৪গী ওগস্তকী পুৱারী ওইরবা অহানবা খোঙচৎ য়াওনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরীদা অওনবা পুরকপা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মখোয়না ২০২৩গী ফেব্রুৱারীদা ফিজীগী নাদিদা ভারত অমসুং ফিজীগী মরক্তা মান্নবা লোল অমসুং নাৎকী লনগৈ অসিবু পালন তৌরিবা ১২শুবা ৱার্ল্দ হিন্দী কনফরেন্স মাই পাক্না পাংথোকখিবা অদু নীংশিংখি।
লুচিংবা অনিনা ভারত অমসুং ফিজীগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অমসুং মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। ফিজীগী মল্তিকলচরেল আইদেন্তিতী, তোঙান তোঙানবা খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোন শেমগৎপদা শরুক তম্মিবা ১৮৭৯ অমসুং ১৯১৬গী মরক্তা ফিজীদা লাকখিবা ইন্দিয়ন ইনদেঞ্চর লেবর্র ৬০,০০০ হেনবা জিরমিতিয়াশিংগী থৌদাংবু মখোয়না শকখঙখি। ২০২৫গী মে থাদা ১৪৬শুবা গিরমিত দেগী থৌরমদা শরুক য়ানবা রিপব্লিক ওফ ফিজীদা চৎখিবা এক্সতর্নেল এফিয়র্স অমসুং তেক্সতাইলসকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী পাবিত্রা মার্গেরিতাগী খোঙচৎপু প্রধান মন্ত্রী রবুকানা থাগৎপা ফোংদোকখি।
লুচিংবা অনিনা ২০২৫গী জুলাই থাদা ফোরেন ওফিস কন্সল্তেসনগী ৬শুবা রাউন্দ মায় পাক্না পাংথোকখিবা অদু পনখি। মসিনা প্রোগ্রেস রিভিয়ু তৌনবা অমসুং কোওপরেসনগী অনৌবা লমশিং মশক খঙদোক্নবা মরুওইবা প্লেৎফোর্ম অমা পীখি।
লুচিংবা অনিনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা মতেং পীনবা হেনগৎনবা য়ানখি অমসুং তেরোরিজমগী মওং মতৌ পুম্নমকপু য়ানিংদবা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিমক্না পহলগামগী তেরোরিস্ত এতেক অদু অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোংদোকখি। মসিগী থৌদোক অসিদা মীচম মীওই ২৬ শীহনখি। লৈবাক অনিমক্না রেদিকেলাইজেসন থেংনবা, তেরোরিজমদা শেল থাদবা থিংনবা, তেরোরিস্তকী পান্দমদা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা থিংনবা অমসুং তেরোরিস্ত রিক্রুত তৌবা অমসুং ত্রান্সনেস্নেল ওর্গানাইজ ক্রাইমবু পুন্না হোৎনদুনা অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং তৌদুনা থেংনবগী তঙাইফদবা অদু ফোংদোকখি। নাকল অনিমক্না তেরোরিজম থেংননবা য়ু.এন. অমসুং অতোপ্পা মল্তিলেতরেল ফোরমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা য়ানখি।
লুচিংবশিংনা ভারতকী মিসন লাইফ অমসুং ব্লু পেসিফিক কন্তিনেন্তকীদমক ২০৫০ স্ত্রেতেজীগী ইথিলদা ক্লাইমেৎ এক্সন, রেসিলিয়েন্স বিল্দিং অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকীদমক মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্স (আই.এস.এ.), কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (সি.দি.আর.আই.) অমসুং গ্লোবেল বাইওফ্যুএলস এলাইন্স (জি.বি.এ.) দা ফিজীনা মেম্বর ওইবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবশিংনা আই.এস.এ.গা লোয়ননা ত্রাইপর্তাইৎ মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং অমগী খুত্থাংদা ফিজী নেস্নেল য়ুনিভর্সিতীদা স্তার-সেন্তর অমা শেমগৎপা অমসুং ফিজীদা প্রাইওরিতি সেক্তরশিংদা সোলর দিপ্লোইমেন্ত পাকথোক চাউথোকহন্নবা কন্ত্রী পার্তনরশিপ ফ্রেমৱার্কদা খুৎয়েক পীনবা য়াওনা আই.এস.এ.গী মনুংদা হেনগৎলক্লিবা কোলাবোরেসনবু তরাম্না ওকখি। তেক্নিকেল এসিস্তেন্স, কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং গ্লোবেল প্লেৎফোর্মশিংদা এদভোকেসীগী থোংদা সি.দি.আর.আই. ফ্রেমৱার্ক্কী মনুংদা ফিজীগী নেস্নেল রেসিলিয়েন্স গোলশিংদা মতেং পাংনবা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু প্রধান মন্ত্রী মোদীনা অমুক হন্না ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা গ্লোবেল বাইওফ্যুএল এলাইন্স (জি.বি.এ.) গী ফ্রেমৱার্ক্কী মনুংদা বাইওফ্যুএলশিংবু সস্তেনেবল ইনর্জী সোলুসন অমা ওইনা প্রমোৎ তৌনবা মখোয়গী অপুনবা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। এল্লাইয়ন্সকী ফাউন্দর অমসুং এক্তিব মেম্বরশিং ওইনা, নাকল অনিমক্না ইনর্জী সেক্যুরিতী হেনগৎহনবা, গ্রীনহাউস গ্যাস থাদোকপা হন্থহনবা অমসুং ইনক্লুসিব রুরেল দিবেলপমেন্ত পুক্নিং থৌগৎপদা বাইওফ্যুএলশিংগী মরুওইবা থৌদাং অদু ফোংদোকখি। ফিজীদা সস্তেনেবল বাইওফ্যুএল পুথোকপা অমসুং শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা কেপাসিতী বিল্দিং, তেক্নিকেল এসিস্তেন্স অমসুং পোলিসী ফ্রেমৱার্কশিংদা মতেং পীননবা মখোয়না য়ানখি।
লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা তপ্না তপ্না হেনগৎলক্লিবা ললোন-ইতিক অদু খঙখি অমসুং ভারত অমসুং ফিজীগী মরক্তা ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তমেন্তকীদমক শীজিন্নদ্রিবা পোতেন্সিএল অদু খঙখি। মখোয়না ইকোনোমিক পার্তনরশিপ মখা তানা কনসোলিদেৎ তৌনবা, ত্রেদ পোর্তফোলিওশিং দাইভর্সিফাই তৌনবা অমসুং সপ্লাই চেনশিংগী রেসিলিয়েন্স হেনগৎহন্নবগীদমক ম্যুচুএল ইন্তরেস্তকী লমশিংদা সেক্তোরেল কোওপরেসন হেন্না চেৎশিলহন্নবা মখোয়গী অপাম্বা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফিজী সরকারনা ভারতকী ঘীশিংদা মার্কেৎ এক্সেস পীরকপবু তরাম্না ওকখি।
মপাঙ্গল কনবা, ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা ইন্দো-পেসিফিক ইকোনোমিক আর্কিতেকচর অমগীদমক মখোয়গী মান্নবা মীৎয়েং অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা লুচিংবা অনিমক্না নাকল অনিমক্কী চাউখৎ থৌরাং প্রমোৎ তৌনবগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। লুচিংবা অনিনা এক্ত ইস্ত পোলিসীগী মখাদা ভারত-পেসিফিক আইলেন্দস কোওপরেসন (এফ.আই.পি.আই.সি.) গী এক্সন ওরিয়েন্তেদ ফোরমগী খুত্থাংদা অমসুং পেসিফিক আইলেন্দস ফোরম (পি.আই.এফ.) দা দাইলোগ পার্তনর অমা ওইনা শরুক য়াদুনা ফিজী য়াওনা পেসিফিক আইলেন্দস লৈবাকশিংগা লোয়ননা ভারতনা হেনগৎলক্লিবা এঙ্গেজমেন্ত অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। ২০২৩গী মে থাদা পাংথোকখিবা অহুমশুবা এফ.আই.পি.আই.সি. সম্মিৎকী মহৈশিং নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফিজীগী মরুওইবশিংবু ময়াইদা থমদুনা পাক-শন্না পায়খৎলিবা খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা লমদম অসিদা দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপকীদমক ভারতনা লেপ্লিবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। হেল্থকেয়র অসি মরুওইবা প্রাইওরিটি এরিয়া অমনি হায়না অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা লুচিংবা অনিনা পেসিফিক রিজনদা ভারতনা গ্রান্ত-ইন-এদ প্রোগ্রামগী মখাদা পায়খৎলিবা খ্বাইদগী চাউবা প্রোজেক্ত অমা ওইরিবা সুভাদা ফমুং ১০০ লৈবা সুপর স্পেসিয়েলিতী হোস্পিতাল অমগী দিজাইন, কন্সত্রক্সন, কমিশনিং, ওপরেসন অমসুং মেনতেন্সনগী মতাংদা য়ানা ৱারোলদা খুৎয়েক পীনবগী থৌরাং অদু তরাম্না ওকখি।
২০২৫গী মে থাদা ইন্দিয়ন ফার্মাকোপোইয়াবু শকখঙনবা য়ানা ৱারোলদা খুৎয়েক পীনখিবা অদু প্রধান মন্ত্রী মোদীনা তরাম্না ওকখি। মসিনা ফার্মাস্যুতিকেল সেক্তরদা মতেং পাংনবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং ফিজীগী রিপব্লিকতা ক্বালিতী লৈবা অমসুং শেল চংদবা হেল্থকেয়রগী পোত্থোক অমসুং সর্ভিসশিংদা হেন্না ফবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। ফিজীদা জন ঔশধী কেন্দ্রশিং (পিপলস ফার্মাসীশিং) লিংখৎপদা ভারতনা মতেং পাংলি হায়না মহাক্না অমুক হন্না ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা ২০২৫গী ওগস্ত ১৩দা রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়া অমসুং রিপব্লিক ওফ ফিজীগী মরক্তা হেল্থকী মতাংদা অহুমশুবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ পাংথোকপবু তরাম্না ওকখি। মসিগী মনুংদা রিমোৎ হেল্থকেয়র সর্ভিসশিং অমসুং ভারত অমসুং ফিজীগী মরক্তা দিজিতেল হেল্থ কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা ভারতকী ফ্লেগশিপ তেলিমেদিসিন ইনিসিয়েতিব, ই-সঞ্জেৱানিগী মখাদা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মতাংদা খন্নখি। হকশেলগী লমদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্দুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফিজীদা অনিশুবা জয়পুর ফুত কেম্প অমা পাংথোক্কনি হায়না লাউথোকখি। ভারতনা ফিজিগী ওভরসিজ মেদিকেল রেফরেল প্রোগ্রামগী মখাদা 'হীল ইন ইন্দিয়া' প্রোগ্রামগী মখাদা ফিজীগী মীওই ১০ ফাওবগীদমক ভারতকী হোস্পিতালশিংদা স্পেসিয়েলাইজ/তর্সিয়রী মেদিকেল কেয়র সর্ভিসশিংসু পীগনি।
ভারত অমসুং ফিজীগী মরক্তা তেংবাং পীনবগী য়ুম্ফম অমা ওইনা দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপপু অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা লুচিংবশিংনা রিপব্লিক ওফ ফিজীদা অহানবা ক্বিক ইম্পেক্ত প্রোজেক্ত (ক্যু.আই.পি.) গীদমক তুবালেভু ভিলেজ গ্রাউন্দ ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক্তকীদমক মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিংদা খুৎয়েক পীনখিবা অদু তরাম্না ওকখি। মসি ২০২৪দা তোঙ্গাদা পাংথোকখিবা ৫৩শুবা পেসিফিক আইলেন্দস ফোরম লুচিংবশিংগী মীফমদা ভারতনা লাউথোকখিবনি।
লুচিংবা অনিমক্না লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা দিফেন্সকী মরীশিং হেনগৎলক্লিবা অদু খঙখি। মখোয়না রিজনেলগী শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎপা পুরকপদা মখোয়গী মান্নবা অপাম্বশিং অদুগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ২০১৭তা খুৎয়েক পীনখিবা দিফেন্স কোওপরেসনগী মতাংদা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিংদা পনখিবা কোওপরেসনগী মরুওইবা লমশিং খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং হিরমশিং অসিদা ফিজীগী স্ত্রেতেজিক প্রাইওরিতিশিং শৌগৎপদা ভারতকী অচেৎপা ৱাফম অমুক হন্না ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা য়ুনাইতেদ নেসন্স পিসকীপিং ওপরেসন (য়ু.এন.পি.কে.ও.), মিলিতরী মেদিসিন, হ্বাইৎ শিপ্পিং ইনফোর্মেসন একচেঞ্জ (দবল্যু.এস.আই.ই.), অমসুং রিপব্লিক ওফ ফিজী মিলিতরী ফোর্সেসকী কেপাসিতী বিল্দিংগুম্বা লমশিংদা তেংবাং পীনবা হেনগৎলকপা য়াওনা দিফেন্সকী জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ (জে.দবল্যু.জি.) হৌদোকপগী মহৈশিং অদুবু তরাম্না ওকখি।
হৌজিক লৈরিবা ঙাক-শেনগী মরীশিংদা লুচিংবশিংনা অপেনবা ফোঙদোকখি অমসুং দিফেন্স অমসুং মেরিতাইম সেকুরিগী মতেং পাংনবা হেনগৎহনবগী দরকার ওইবা অদু থমখি। ফিজিগী এক্সক্লুসিপ ইকোনোমিক জোন সেকুরিতি লৈহনবগী মরুওইবা প্রধান মন্ত্রী রবুকানা ফোঙদোকখি অমসুং ফিজিগী সেকুরিতিগী দরকার ওইবশিং ফংনবা ভারতনা মতেং পাংগনি হায়রকপদা তরাম্না ওকখি। ভারতকী লালগী জহাজ অমা ফিজিদা লাক্নবা থৌরাং তৌরিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রী রবুকানা তরাম্না ওকখি।
লমদম অসিদা শান্তি, তুংদু লৈতাবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা পুরক্নবা অমসুং লৈবাক অনিমক কান্নবা ফংনবা লৈবাক অনি মখা তানা দিফেন্সকী মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা লুচিংবশিংনা অমুক হন্না ফোঙদোকখি। ফিজিগী মিলিতরি ফোর্সশিংগী এম্বুলেন্স অনি পীনবা অমসুং সুভাদা ভারতকী হায় কম্মিসন্দা দিফেন্স ৱিং লিংখৎনবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লাউথোকখ্রে। ফিজিদা সাইবর সেকুরিতি ত্রেনিং সেল (সি এস তি সি) লিংখৎপদা লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখ্রে। মেরিতাইম, মীওইবগী মতেং পাংবা অমসুং দিজাষ্টর রিলিফ অমসুং তেক্নোলোজি সেক্তরশিং য়াওনা নৌনা লাকপা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা মতেং পাংনবগী মরুওইবা অদু মখোয়না খন্নখ্রে।
মনিংতম্বা, অথিংবা লৈতবা, খুদিংমক কোনশিনবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা ইন্দো-পেসিফিক অমগী মরুওইবা লুচিংবশিংনা ফোঙদোকখি। ইন্দো-পেসিফিক্ত শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবা পুরক্নবা মেরিতাইম সেকুরিতি ফগৎনবা মতেং পাংন্নবা মখোয়না লাউথোকখ্রে।
মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং অসি ভারত-ফিজিগী মরী, মরুওইনা শেন-থুম অমসুং নাৎকী মরীশিংগী য়ুম্ফমনি হায়বা লুচিংবশিংনা খঙলে। ভারত অমসুং ফিজিগী মরক্ত য়ুম হোংবা অমসুং চৎথোক-চৎশিনগীদমক দিক্লারেসন ওফ ইন্তেন্ত অমা খুৎয়েক পীনবদা মখোয়না তরাম্না ওকখ্রে। মসিনা লৈবাক অনিগী মরক্ত শীনফম কয়াগী মীওইশিং অমসুং মহৈরোয়শিং চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা পীরগনি।
ফিজি য়ুনিভর্সিতিদা হিন্দী-কম-সংস্কৃত ওজা অমা থাবদা লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখ্রে অমসুং মসিনা লোল অমসুং নাৎকী মরীশিং মখা তানা ফগৎহনগনি। ফিজিগী পন্দিৎ কাংবু অমা ভারত্ত ত্রেনিং তৌবদা মতেং পাংনবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লাউথোকখ্রে অমসুং মখোয় চহি অসিগী অরোইবদা ভারত্ত পাংথোকপা ইন্তরনেসনেল গীতা মহোৎসব ২০২৫ দা শরুক য়াগনি। ভারত্ত পাংথোক্লিবা আই.জি.এম ২০২৫ অসিগ মপা চান্না ফিজিদসু ইন্তরনেসনেল গীতা মহোৎসব পাংথোক্কনি।
কেপাসিতি বিল্দিং অসি ভারত-ফিজিগী মরীগী মরুওইবা য়ুম্বী অমনি হায়বা লুচিংবশিংনা খঙলে। ইন্দিয়ান তেক্নিকেল এন্দ ইকোনোমিক কোপরেসন প্রোগ্রামগী মখাদা ফিজি সরকারগী ওফিসিএলশিং কেপাসিতি বিল্দিংগী মখা তানা খুদোংচাবা পীগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফোঙদোকখ্রে।
লৌউ-শিংউ অমসুং চীঞ্জাক ফংহনবা অসি লৈবাক অনি মতেং পাংনবগী মরুওইবা হিরমশিংনি হায়বা লুচিংবশিংনা খঙলে। ফিজিদা জুলাই ২০২৫দা ভারতনা অফবা মখলগী হৱায় অশাংবী মরু মেত্রিক তন ৫ মতেং পাংবগীদমক প্রধান মন্ত্রী রবুকানা প্রধান মন্ত্রী মোদী থাগৎপা ফোঙদোকখি।
ভারতকী গ্রান্ত-ইন-এদ প্রোগ্রামগী মখাদা এগ্রি-দ্রোন ১২ অমসুং মোবাইল সোইল তেষ্টিং লেব ২ খুদোল ওইনা পীরে হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লাউথোকখি। ইন্দিয়ান তেক্নিকেল এন্দ ইকোনোমিক কোপরেসন এক্সপার্ত অমা ফিজি সুগর কোর্পোরেসন্দা থানবা অমসুং অখন্নবা ইন্দিয়ান তেক্নিকেল এন্দ ইকোনোমিক কোপরেসন ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং ফিজিগী সুগরগী থবক তৌরিবা মীওইশিংদা পীনবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লাউথোকখ্রে।
ফিজিদা ক্রিকেত পাম্নবা হেনগৎলকপা অমসুং ভারত্ত রগবী পাম্না হেনগৎলকপা য়াওনা লৈবাক অনিগী মরক্ত শান্নবগী মরীশিং ফগৎলক্লিবা অসি লুচিংবশিংনা ফোঙদোকখি। ফিজিনা হায়জরকপদগী, ভারতকী ক্রিকেত কোচ অমনা ফিজি ক্রিকেত তিমশিং ত্রেনিং পীগনি, শান্নবদা নহারোলশিং শরুক য়াবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
সুভাদা ভারতকী হায় কম্মিসনগী চান্সেরি-কম-কলচরেল সেন্তর শানবা ফিজি সরকারনা লম পীবগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং লিজ তাইতল খুৎশীন্নবদা তরাম্না ওকখি। লম অসি ২০১৫ দা ন্যু দিল্লিদা মাঙজৌননা ফিজি সরকারনা পীখ্রবনি।
মরুওইবা হিরমশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎনবা মখাগী অসি খুৎয়েক পীনবদা লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখ্রে: (১) খুঙ্গং শেমগৎপা, লৌউ-শিংউগী শেন থাদবা অমসুং শেন-থুমগী কান্নবা খুদিংমক ফংহনবা হেনগৎনবা মতেং পাংন্নবা নেসনেল বেঙ্ক ফোর এগ্রিকলচর এন্দ রুরেল দিবলপমেন্ত (নাবার্দ) অমসুং ফিজি দিবলপমেন্ত বেঙ্কগী মরক্ত মেমোরেন্দম ওফ অন্দরষ্টেন্দিং; (২) ব্যুরো ওফ ইন্দিয়ান ষ্টেন্দার্দস অমসুং ফিজিগী নেসনেল ত্রেদ মিজরমেন্ত এন্দ ষ্টেন্দার্দস দিপার্তমেন্তগী মরক্ত ষ্টেন্দরদাইজেসনগী লমদা মতেং পাংন্নবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরষ্টেন্দিং; (৩) কেপাসিতি বিল্দিংগী লমদা মতেং পাংন্নবা ভারতকী ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিষ্ট্রিগী মখাদা লৈবা নৈলিত অমসুং ফিজিগী পেসিফিক পোলিতেক্নিক অনিগী মরক্ত মেমোরেন্দম ওফ অন্দরষ্টেন্দিং; (৪) শেন-থুম অমসুং ললোন-ইতিক্কী মরীশিং ফগৎনবা কনফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়ান ইন্দষ্ট্রি অমসুং ফিজি কম্মর্স এন্দ ইমপ্লোয়রস ফেদেরেসনগী মরক্ত মেমোরেন্দম ওফ অন্দরষ্টেন্দিং; (৫) জন ঔশাধি স্কিমগী মখাদা হিদাক-লাংথকশিং পীনবা এম/এস. ঐচ.এল.এল লাইফকিয়ার লিমিতেদ অমসুং ফিজিগী হেল্থ অমসুং মেদিকেল সর্বিসেসকী মরক্ত য়ানচে।
গনতন্ত্র অমসুং লেজিসলেতিপ একচেঞ্জশিং ফগৎনবা থবক অমা ওইনা পর্লিয়ামেন্তরি একচেঞ্জশিংগী মরুওইবা লুচিংবা অনিনা খন্নখি। ২০২৬ দা ফিজিগী সংসদকী মীহুৎ কাংবু অমা ভারত্ত লাক্নবা থৌরাং তৌরিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা তরাম্না ওকখি। ফিজিদা খুন্না চাউখৎনবা গ্রেদ কাউন্সিল ওফ চীফসনা লৌরিবা থৌদাংগী মরুওইবা পপধান মন্ত্রী রবুকানা থমখি। লৈবাক অনিগী মরক্ত লৈনরিবা মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং ফগৎনবা গ্রেদ কাউন্সিল ওফ চীফসকী কাংবু অমা ভারত্ত লাক্নবা থৌরাং তৌরিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা তরাম্না ওকখি।
লুচিংবশিংনা মালেমগী ওইরক্লিবা ফিবমশিংগী মতাংদা মখোয়গী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নখি অমসুং গ্লোবেল সাউথকীদমক শান্তি, ক্লাইমেত জজতিস, পুন্না চাউখৎমিন্নবা পুরক্নবা মখোয়না অমুক হন্না ফোঙদোকখি। গ্লোবেস সাউথতা ভারতনা লৌরিবা লুচিংবগী থৌদাং প্রধান মন্ত্রী রবুকানা থাগৎপা ফোঙদোকখি। মালেমগী ফোরমশিংদা অমনা অমবু শৌগৎনবদা মখোয়না থাগৎপা ফোঙদোক্নখি।
হৌজিক লৈরিবা জিওপোলিতিকেলগী অশেংবা শক্তমশিং হেন্না ফজনা মমি তানবা য়ু.এন সেকুরিতি কাউন্সিল পাকথোক-চাউথোকপা য়াওনা য়ুনাইতেদ নেসন্স নৌনা শেমদোকপগী অথুবা মতমদা দরকার ওইবা অদু লুচিংবা অনিমক্না য়ানখ্রে। নৌনা শেমদোক্লবা য়ু.এন সেকুরিতি কাউন্সিলদা ভারতনা লেংদবা মেম্বর ওইবদা ফিজিনা ভারত শৌগৎপা অমসুং ২০২৮-২৯গী তার্মদা ভারতনা য়ু.এন.এস.সি নন-পর্মনেন্ত মেম্বরগী ভারতনা কেন্দিদেত ওইবদা ফিজিনা শৌগৎপা অমুক হন্না ফোঙদোকখ্রে।
গ্লোবেল সাউথকী মান্নবা হিরমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং হৌজিক থেংনরিবা মালেমগী অৱাবশিং কোকহন্নবা সাউথ-সাউথ মখা তানা মতেং পাংন্নবা লুচিংবশিংনা অমুক হন্না ফোঙদোকখি। ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎশিং শীনবদা ভারতনা লুচিংবগীদমক প্রধান মন্ত্রী রবুকানা থাগৎপা ফোঙদোকখি। অখন্নবা চাউখৎ-থৌরাংগী পাম্বৈশিং ফংনবা, গ্লোবেল সাউথ ওফ এক্সলেন্স, দক্ষিনগা মখা তানা ফিজিনা থবক তৌমিন্নবদা লুচিংবা অনিমক্না তরাম্না ওকখ্রে।
অথিংবা লৈতবা, খুদিংমক কোনশিনবা, তংদু লৈতাবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা ইন্দো-পেসিফিক অমগীদমক মখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিং লুচিংবা অনিমক্না অমুক হন্না থমখি। ইন্দো-পেসিফিক ওসিন্স ইনিসিয়েতিপদা শরুক য়ানিংবগী অপাম্বা প্রধান মন্ত্রী রবুকানা ফোঙদোকখি। মসিদা শরুক য়াবদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফিজি তরাম্না ওকখি। ঐখোয়গী লমদম অসিগীদমক শান্তি লৈবা, তংদু লৈতাবা, অশোই-অঙাম লৈতবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা ফিবম অমা শেমগৎনবা ‘ওসিন ফোর পিছ’ গী ৱাখল্লোন প্রধান মন্ত্রী রবুকানা পাউদমখি। পেসিফিক লমদমদা ‘ওসিন ফোর পিছ’ গী লুচিংবা ওইবগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী রবুকা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
মহাক অমসুং মহাক্কী কাংবু তরাম্না ওকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী রবুকানা ভারত সরকার অমসুং ভারতকী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদী ফিজিদা লাক্নবা মহাক্না চেপাউ অমা পীখি।

Prime Minister's Office
India-Fiji Joint Statement: Partnership in the spirit of Veilomani Dosti
25 AUG 2025 1:52PM by PIB Delhi
At the invitation of the Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi, the Hon’ble Prime Minister of the Republic of Fiji, Mr. Sitiveni Rabuka, paid an Official Visit to the Republic of India from 24 to 26 August 2025. Prime Minister Rabuka, who is on his first visit to India in his current capacity, is visiting New Delhi, and is accompanied by his spouse; Hon’ble Mr. Antonio Lalabalavu, the Minister for Health and Medical Services; and a delegation of senior officials of the Government of the Republic of Fiji.
Prime Minister Modi warmly welcomed Prime Minister Rabuka and his delegation. The Leaders held comprehensive and forward-looking discussions on the full spectrum of bilateral matters, and regional and global issues of mutual interest. Both Leaders expressed satisfaction at the growth of the relationship and reaffirmed their resolve to build a broad-based, inclusive, and forward-looking partnership in areas such as defence, health, agriculture, agro-processing, trade and investment, development of small and medium enterprises, cooperatives, culture, sports, education and skill development.
The Leaders noted with satisfaction the momentum gained in bilateral exchanges in recent years, including the historic first-ever visit of the President of India, Smt. Droupadi Murmu, to Fiji in August 2024. They recalled the successful hosting of the 12th World Hindi Conference in Nadi, Fiji, in February 2023, which celebrated the shared linguistic and cultural heritage between India and Fiji.
The Leaders reaffirmed the deep-rooted and long-standing relationship and strong people-to-people ties between India and Fiji. They acknowledged the contribution of the Girmitiyas, over 60,000 Indian indentured labourers who arrived in Fiji between 1879 and 1916, in shaping Fiji’s multicultural identity, diverse society and economy. Prime Minister Rabuka appreciated the visit of the Minister of State for External Affairs and Textiles, Shri Pabitra Margherita, to the Republic of Fiji to attend the 146th Girmit Day commemoration in May 2025.
The Leaders noted the successful convening of the 6th round of Foreign Office Consultations in July 2025, which provided an important platform for reviewing progress and identifying new areas of cooperation.
Both Leaders agreed to strengthen cooperation against terrorism and condemned terrorism in all its forms and manifestations. Both Leaders condemned in strongest terms the Pahalgam terrorist attack which took the lives of 26 innocent civilians; reiterated zero tolerance to terrorism and rejected double standards on terrorism. Both countries acknowledged the need to counter radicalization; combat financing of terrorism; prevent the exploitation of new and emerging technologies for terrorist purposes and tackle terrorist recruitment and transnational organized crime through joint efforts and capacity building. Both sides agreed to work together at the UN and other multilateral fora to combat terrorism.
The Leaders reaffirmed their commitment to climate action, resilience building, and sustainable development in the spirit of India’s Mission LiFE and the 2050 Strategy for the Blue Pacific Continent. Prime Minister Modi appreciated Fiji’s membership in the International Solar Alliance (ISA), the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) and the Global Biofuels Alliance (GBA). The Leaders welcomed the growing collaboration within ISA, including the upcoming establishment of a STAR-Centre at Fiji National University through a tripartite Memorandum of Understanding with ISA, and signing of the Country Partnership Framework to scale solar deployment across priority sectors in Fiji. Prime Minister Modi reiterated India’s commitment to support Fiji’s national resilience goals within the CDRI Framework through technical assistance, capacity building, and advocacy on global platforms.
The Leaders reaffirmed their shared commitment to promoting biofuels as sustainable energy solution within the framework of the Global Biofuels Alliance (GBA). As founding and active members of the Alliance, both sides underscored the vital role of biofuels in enhancing energy security, reducing greenhouse gas emissions, and fostering inclusive rural development. They also agreed to strengthen cooperation on capacity building, technical assistance, and policy frameworks to support the scale-up of sustainable biofuel production and deployment in Fiji.
The Leaders acknowledged the steady growth in bilateral trade and recognized the substantial untapped potential for trade and investment between India and Fiji. They expressed their intent to deepen sectoral cooperation in areas of mutual interest to further consolidate economic partnership, diversify trade portfolios and enhance resilience of supply chains. Prime Minister Modi welcomed the grant of market access to Indian ghee by the Government of Fiji.
Reiterating their shared vision for a robust, inclusive, and sustainable Indo-Pacific economic architecture, both Leaders committed to working closely to promote mutual prosperity. Both Leaders acknowledged India’s growing engagement with the Pacific Island Countries, including Fiji, carried out under the Act East Policy, through the action-oriented Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC) and India’s participation as Dialogue Partner in the Pacific Islands Forum (PIF). Recalling the outcomes of the 3rd FIPIC Summit held in May 2023, Prime Minister Modi reaffirmed India’s commitment to development partnership in the region through wide-ranging initiatives keeping priorities of Fiji at the centre. Reaffirming healthcare as a key priority area, both Leaders welcomed the signing of the Memorandum of Understanding on design, construction, commissioning, operation and maintenance of a 100-bedded Super Specialty Hospital in Suva which is the largest project undertaken by India under its Grant-in-Aid Programme in the Pacific Region.
Prime Minister Modi welcomed the signing of the Memorandum of Understanding on Recognition of Indian Pharmacopoeia in May 2025 which will strengthen collaboration in the pharmaceutical sector and ensure improved access to quality and affordable healthcare products and services in the Republic of Fiji. He also reaffirmed India’s support for the establishment of Jan Aushadhi Kendras (Peoples’ Pharmacies) in Fiji to provide low-cost generic medicines. The Leaders welcomed the holding of the 3rd Joint Working Group on Health between the Republic of India and the Republic of Fiji on 13 August 2025 during which collaboration under India’s flagship telemedicine initiative, e-Sanjeevani, to facilitate remote healthcare services and enhance digital health connectivity between India and Fiji was discussed. Strengthening heath cooperation, Prime Minister Modi announced the 2nd Jaipur Foot Camp to be organized in Fiji. India will also extend specialized/tertiary medical care services in Indian hospitals for upto 10 Fijians under the ‘Heal in India’ programme to supplement Fiji’s Overseas Medical Referral programme.
Reaffirming Development Partnership as a cornerstone of India–Fiji cooperation, the Leaders welcomed the signing of a Memorandum of Understanding for the Tubalevu Village Ground Water Supply Project for the first Quick Impact Project (QIP) in the Republic of Fiji as announced by India at the 53rd Pacific Islands Forum Leaders Meeting held in Tonga in 2024, which will enable the provision of clean drinking water for local communities.
Both Leaders acknowledged the growing momentum in bilateral defence ties. They emphasized the importance of their shared interests in advancing regional peace, stability, and prosperity. Prime Minister Modi reaffirmed India’s commitment to advancing the priority areas of cooperation outlined in the Memorandum of Understanding on Defence Cooperation signed in 2017, and to supporting Fiji’s strategic priorities in these areas. The Leaders welcomed the outcomes of the inaugural Joint Working Group (JWG) on Defence, including enhanced cooperation in areas such as United Nations Peacekeeping Operations (UNPKO), Military Medicine, White Shipping Information Exchange (WSIE), and capacity building for Republic of Fiji Military Forces.
The Leaders expressed satisfaction with the ongoing defence collaboration and reaffirmed their commitment to further strengthen these ties, emphasising the need to enhance defence and maritime security cooperation. Prime Minister Rabuka stressed the significance of ensuring security of Fiji’s Exclusive Economic Zone (EEZ) and welcomed India’s assurance to extend assistance to meet the security needs of the Republic of Fiji. Prime Minister Rabuka welcomed the planned port call by an Indian Naval Ship to Fiji which will enhance maritime cooperation and interoperability.
Both Leaders reaffirmed their commitment to further deepening defence cooperation through new initiatives aimed at accelerating bilateral defence efforts and designed to promote mutual benefits and advance peace, stability, and prosperity in the region. Prime Minister Modi announced the gifting of two ambulances to the Republic of Fiji Military Forces and the establishment of the defence wing in the High Commission of India in Suva. In view of cyber security being an emerging area of cooperation between both countries, the Leaders welcomed the establishment of Cyber Security Training Cell (CSTC) in Fiji. They emphasized the significant potential for collaboration on addressing current and emerging challenges, particularly in the maritime, humanitarian assistance and disaster relief (HADR), and technology sectors.
The Leaders underscored the importance of a free, open, secure, and inclusive Indo-Pacific region. They announced their intent to collaborate on strengthening regional maritime security, contributing to peace and stability in the Indo-Pacific.
The Leaders recognized people-to-people ties as a natural foundation and multiplier for deepening India-Fiji relationship, especially economic and cultural ties. Both Leaders welcomed the signing of the Declaration of Intent on Migration and Mobility between India and Fiji. This will facilitate mobility of professionals, and students between the two countries.
The Leaders welcomed the deputation of a Hindi-cum-Sanskrit teacher to the University of Fiji to support the development of the Centre for Hindi Studies which will further promote linguistic and cultural ties. Prime Minister Modi further extended India’s support for training to a cohort of Pundits from Fiji in India who would also participate in the ‘International Geeta Mahotsav’ (IGM 2025) in India later this year. An International Geeta Mahotsav event will also be organized in Fiji coinciding with IGM 2025 celebrations in India.
The Leaders recognized capacity building as an important pillar of India’s partnership with the Republic of Fiji. Prime Minister Modi affirmed that India will continue to provide capacity building opportunities for government professionals of Fiji through the Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) Programme.
The Leaders recognised the significance of agriculture and food security as key areas for bilateral cooperation. Prime Minister Rabuka thanked Prime Minister Modi for the assistance of 5MT of high-quality cowpea seeds sent by India in July 2025 to support food security and agricultural resilience in Fiji.
Prime Minister Modi announced gifting of 12 agricultural drones and 2 mobile soil testing laboratories under India’s Grant-in-Aid Programme which will promote innovation and enhance productivity in Fiji’s sugar sector. To further support the sector, Prime Minister Modi announced the intention to send an ITEC expert to the Fiji Sugar Corporation, along with the organization of specialized ITEC training programmes for Fijian sugar sector professionals.
The Leaders stressed on the growing sports connections between both countries, especially the increasing enthusiasm for cricket in Fiji and for rugby in India. At the request of Fiji, an Indian cricket coach will support the Fiji cricket teams through local talent development, thus promoting youth engagement in sports.
Prime Minister Modi expressed appreciation for the allocation of land by the Government of the Republic of Fiji for the construction of Chancery-cum-Cultural Centre for the High Commission of India in Suva and welcomed the handover of the Lease Title. Land has already been allocated in New Delhi in 2015 for the Government of the Republic of Fiji to construct its High Commission Chancery.
The Leaders welcomed the signing of the following aimed at deepening cooperation in key sectors: (i) Memorandum of Understanding between the Fiji Development Bank (FDB) and the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) of India to enhance collaboration in rural development, agricultural financing and financial inclusion; (ii) Memorandum of Understanding on Cooperation in the field of Standardization between the Bureau of Indian Standards (BIS) and the Department of National Trade Measurement and Standards (DNTMS) of the Republic of Fiji; (iii) Memorandum of Understanding between National Institute of Electronics and Information Technology (NIELIT) under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), India and Pacific Polytechnic, Fiji, for cooperation in the field of human capacity building, skilling, and upskilling; (iv) Memorandum of Understanding between the Confederation of Indian Industry (CII) and Fiji Commerce and Employers Federation (FCEF) to further economic and commercial ties; and (v) Agreement between M/s. HLL Lifecare Ltd. and Ministry of Health and Medical Services, Republic of Fiji on supply of medicines under Jan Aushadhi Scheme.
Both Leaders underlined the importance of Parliamentary exchanges as a step toward strengthening democratic and legislative exchanges. Prime Minister Modi welcomed the proposed visit by a delegation of Parliamentarians from Fiji to India in 2026. Prime Minister Rabuka underlined the important role played by the Great Council of Chiefs (GCC) in promoting social cohesion and community development in Fiji. Prime Minister Modi welcomed the proposed visit by a delegation of the GCC to India to further strengthen people-to-people ties between the two countries.
The Leaders exchanged views on regional and international developments and reiterated their shared commitment to peace, climate justice, inclusive development, and amplifying the voice of the Global South. Prime Minister Rabuka appreciated the leadership role of India in Global South. They expressed appreciation for the valued mutual support extended in multilateral forums.
Both Leaders agreed on the urgent need for comprehensive reforms of the United Nations, including through the expansion of the UN Security Council in both categories of membership to better reflect contemporary geopolitical realities. Fiji reaffirmed its support for India as a Permanent Member in a reformed and expanded UN Security Council as well as its support to India’s candidature for the UNSC non-permanent membership for the term 2028-29.
The Leaders reaffirmed continued strengthening of South-South cooperation as a necessary step in effectively addressing contemporary global challenges and agreed to work together on issues of common concern to the Global South, including enhanced, equitable representation in institutions of global governance. Prime Minister Rabuka appreciated India’s initiative and leadership in organising the Voice of Global South Summits, which serve as a crucial platform to deliberate on shared concerns, challenges and developmental priorities of developing countries. Prime Minister Modi appreciated Fiji’s active participation in the Voice of Global South Summits and thanked Prime Minister Rabuka for his participation in the Leaders’ Session of the Summit. Both Leaders welcomed Fiji’s continued engagement with the Global South Centre of Excellence, DAKSHIN, in finding unique development solutions rooted in the shared experience of Global South countries.
Both Prime Ministers reaffirmed their commitment to supporting an open, inclusive, stable and prosperous Indo-Pacific where sovereignty and territorial integrity are respected. Prime Minister Rabuka expressed Fiji’s interest in joining the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI). Prime Minister Modi welcomed Fiji into this partnership with like-minded countries which seek to manage, conserve and sustain the maritime domain. Prime Rabuka highlighted the concept of the 'Ocean of Peace' which emphasizes building a peaceful, stable, secure, and sustainable future and well-being for our region. Prime Minister Modi commended Prime Minister Rabuka for his leadership in championing ‘Ocean of Peace’ in the Pacific Region.
Prime Minister Rabuka expressed heartfelt appreciation to the Government and people of India for the warm hospitality extended to him and his delegation. He extended an invitation to Prime Minister Modi to undertake a visit to Fiji.