ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନ୍ୟୁଜ୍18 ରାଇଜିଂ ଭାରତ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
08 APR 2025 11:20PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର!
ମୁଁ ନେଟୱାର୍କ 18 ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି ଯେ ଆପଣ ମୋତେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ତଥା ଆପଣଙ୍କ ଦର୍ଶକଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆପଣମାନେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ, ଏଠାରେ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ 'ବିକାଶିତ ଭାରତ ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ "ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ, ମୁଁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଆଖିରେ ସ୍ୱପ୍ନର ଚମକ ଦେଖିଲି, ସେମାନଙ୍କ ସଂକଳ୍ପର ଶକ୍ତି, ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିଲି। 2047 ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଯେଉଁ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ, ଏବଂ ଯେଉଁ ରୋଡମ୍ୟାପକୁ ଆମେ ଅନୁସରଣ କରୁଛୁ, ଯଦି ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ ଜାରି ରଖିବୁ, ତେବେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଅମୃତର ଆବିର୍ଭାବ ହେବ। ଏବଂ ଏହି "ଅମୃତ କାଳର ଉତ୍ପାଦନକୁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଆଖି ଭାରତ ଉପରେ ରହିଛି, ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଆଶା ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଉପରେ ରହିଛି। ମାତ୍ର କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ 11ତମ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଠାରୁ 5ମ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଡ଼କୁ ଉଠିଛୁ। ଅନେକ ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ଅଟକି ନଥିଲା, ବରଂ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥିଲା। ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମେ ଆମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆକାରକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛୁ। ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଭାବିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଧୀରେ ଧୀରେ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ନିର୍ଭୀକ ଭାରତର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛନ୍ତି। ଆଉ ଏଥିରେ କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଯେ ଭାରତ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବାର ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏହି ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ କିଏ ପରିଚାଳିତ କରୁଛି? ଏହା ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ଯୁବ ଭାରତର ଏହି ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବେ ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଏପ୍ରିଲ 8, ଏବଂ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ 2025ର ପ୍ରଥମ 100 ଦିନ ପୂରଣ ହୋଇଯିବ, ଯାହା 2025ର 100 ଦିନର ପ୍ରଥମ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଆପଣ ଦେଖିବେ ଯେ ଏହି 100 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ମଧ୍ୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ସାଥିମାନେଏହି 100 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କେବଳ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇନାହୁଁ, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛୁ। ଆମେ ନୀତିକୁ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିଣତ କରିଛୁ। 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ ଶୂନ ଟିକସ-ଯୁବ ପେସାଦାର ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଲାଭ। 10, 000 ନୂଆ ମେଡ଼ିକାଲ ସିଟ୍ ଏବଂ 6,500 ନୂଆ ଆଇ. ଆଇ ଟି. ସିଟ୍-ଶିକ୍ଷାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା। 50, 000 ନୂତନ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ-ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ନବସୃଜନର ସ୍ଫୁଲିଙ୍ଗକୁ ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ କରୁଛି। ଯେପରି ଗୋଟିଏ ଦୀପ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ଦୀପକୁ ଆଲୋକିତ କରିପାରେ। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। 10, 000 ନୂତନ ପିଏମ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫେଲୋସିପ୍ ବିଚାରରୁ ପ୍ରଭାବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବ। ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା, ସେହିଭଳି ଭାବେ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ନବସୃଜନକୁ ଏବେ ସମର୍ଥନ ମିଳିବ, ସୀମା ନୁହେଁ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗିଗ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାର ସୁରକ୍ଷା କବଚ ଦିଆଯିବ। ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଦୃଶ୍ୟ ଥିଲେ ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ନୀତିର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଏସସି, ଏସଟି ଏବଂ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ 2 କୋଟି ଟଙ୍କାର ମିଆଦି ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ସମାବେଶୀତା କେବଳ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ନୀତି। ଏହି ସମସ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତିରୁ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ମିଳିବ, କାରଣ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ସେତେବେଳେ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଯୁବକମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି 100 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଯାହା ହାସଲ କରିଛି, ତାହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଭାରତ କଦାପି ଅଟକିବ ନାହିଁ, ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବ ନାହିଁ, ମନ୍ଥର ହେବ ନାହିଁ। ଏହି 100 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଉପଗ୍ରହ ଡକିଂ ଏବଂ ଅନଡକିଂ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବାରେ ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ଦେଶ ହୋଇପାରିଛି। ଭାରତ ଏକ ଅର୍ଦ୍ଧ-କ୍ରାୟୋଜେନିକ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସଫଳତାର ସହ ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲା। ଭାରତ 100 ଗିଗାୱାଟ ସୌର କ୍ଷମତାର ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଦେଶ 1000 ନିୟୁତ ଟନ୍ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ କରି ଏକ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜାତୀୟ ଖଣିଜ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଏହି 100 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଷ୍ଟମ ବେତନ ଆୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା। କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାର ଉପରେ ସବସିଡି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା, ଅର୍ଥାତ୍ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲେ। ଛତିଶଗଡ଼ରେ 3 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଏକାସାଙ୍ଗରେ ସେମାନଙ୍କ ନୂତନ ଘରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଥିଲେ। ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 65 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ସୋନମର୍ଗ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ, ଏହି 100 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଇଏନ୍ଏସ୍ ସୁରଟ, ଆଇ ଏନ୍.ଏସ୍ ନୀଳଗିରି ଏବଂ ଆଇ. ଏନ୍. ଏସ୍. ବାଘୀର ସହିତ ଭାରତୀୟ ନୌସେନାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଥିଲା। ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପାଇଁ ମେଡ-ଇନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ହାଲୁକା ଯୁଦ୍ଧ ହେଲିକପ୍ଟର କ୍ରୟକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ୱାକଫ ଅଧିନିୟମ ପାଇଁ ଏକ ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍ ପାରିତ ହେବା ସହିତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଥିଲା। ଏହି 100 ଦିନ କେବଳ 100ଟି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଠାରୁ ଅଧିକ-ଏହା 100ଟି ସଂକଳ୍ପର ପରିପୂରଣକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ!
ସାଥିମାନେ,
ପ୍ରଦର୍ଶନର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ଉଦୀୟମାନ ଭାରତ ପଛରେ ଥିବା ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ରାମେଶ୍ୱରମରେ ଥିଲି। ସେଠାରେ ମୋତେ ଐତିହାସିକ ପମ୍ବନ ସେତୁର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ପାଖାପାଖି 125 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଇଂରେଜମାନେ ସେଠାରେ ଏକ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ। ସେହି ସେତୁ ଇତିହାସର ସାକ୍ଷୀ ଥିଲା, ଝଡ଼କୁ ସହିଥିଲା, ଏବଂ ଥରେ ସୁନାମି ଏବଂ ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ଗୁରୁତର କ୍ଷତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା | ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲା, ଲୋକମାନେ ଏକ ନୂତନ ସେତୁ ଦାବି କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଉଦାସୀନ ରହିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ନୂତନ ପମ୍ବନ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏବଂ ଏବେ ଦେଶକୁ ଏହାର ପ୍ରଥମ ଭର୍ଟିକାଲ୍ ଲିଫ୍ଟ୍ ରେଳ-ସି ବ୍ରିଜ୍ ମିଳିଛି!
ସାଥିମାନେ,
କୌଣସି ଦେଶ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ବିଳମ୍ବ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ି ନଥାଏ, ବରଂ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ ଏବଂ ତ୍ୱରିତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ। ବିଳମ୍ବ ହେଉଛି ବିକାଶର ଶତ୍ରୁ, ଏବଂ ଆମେ ଏହି ଶତ୍ରୁକୁ ପରାସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆହୁରି ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। ଆସାମର ବୋଗିବିଲ ସେତୁକୁ ନିଅନ୍ତୁ-ଆମର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବଗୌଡ଼ା ଜୀ 1997 ରେ ଏହାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ବାଜପେୟୀଜୀ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଲେ, ସେ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ବାଜପେୟୀ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ନିର୍ବାଚନରେ ହାରିବା ପରେ ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ, ପ୍ରକଳ୍ପଟି ଅଟକି ଯାଇଥିଲା। ଏହି ବିଳମ୍ବ ଯୋଗୁଁ ଅରୁଣାଚଳ ଏବଂ ଆସାମର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ସରକାର ଉଦାସୀନ ଥିଲେ। 2014 ରେ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଆମକୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ, ଆମେ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପୁନର୍ବାର ଆରମ୍ଭ କଲୁ, ଏବଂ ମାତ୍ର ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସେତୁ 2018 ସୁଦ୍ଧା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲା। ଅନୁରୂପ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି କେରଳର କୋଲ୍ଲମ ବାଇପାସ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ। ଏହା 1972 ମସିହାରୁ ଅଟକି ରହିଥିଲା-କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, 50 ବର୍ଷ! ଏଲ. ଡି. ଏଫ୍. ହେଉ କିମ୍ବା ୟୁ.ଡିଏଫ୍, ଅର୍ଦ୍ଧ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି କୌଣସି ସରକାର ଏହା ଉପରେ କାମ କରି ନ ଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଥରେ ଆମେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଲୁ,ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କଲୁ।
ସାଥିମାନେ,
ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ନେଇ 1997 ମସିହାରୁ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ 2007 ମସିହାରେ ଏହାକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଥିଲା। କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଏହା ଉପରେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିନଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଆମ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଲେ, ଆମେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କଲୁ, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହେବ।
ସାଥିମାନେ
ମୁଁ ଯେଉଁ ସଫଳତାର ତାଲିକା ସେୟାର କରୁଛି, ସେଥିରେ ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନ ଏବଂ ଭାରତ ମଣ୍ଡପ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏପ୍ରିଲ 8ର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷ ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି, ଏହା ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର 10 ବର୍ଷ। ଏଠାରେ ବସିଥିବା ଅନେକ ଯୁବକ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କଠାରୁ କାହାଣୀ ଶୁଣିଥିବେ ଯେ ଅତୀତରେ, ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟର ବିନା ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ଅସମ୍ଭବ ଥିଲା | ଲୋକଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, କାହାର ସୁପାରିଶ ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା, ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ପାଇବା ଏକ ସାଧାରଣ ପରିବାର ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ୱପ୍ନ ଠାରୁ କମ୍ ନଥିଲା। ଗରିବ ପରିବାର, ଏସସି/ଏସଟି, ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଭୂମିହୀନ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ କ’ଣ ହେବ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ବନ୍ଧକ ଭାବେ ଦେବା ପାଇଁ କିଛି ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ଥିଲେ? କ "ଣ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର କିଛି ମୂଲ୍ୟ ନଥିଲା? କ’ଣ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଳାଷ କିଛି କମ୍ ଥିଲା? କ’ଣ ସେମାନଙ୍କ ପରିଶ୍ରମର କୌଣସି ମୂଲ୍ୟ ନଥିଲା? ଆମର ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଏହି ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ପଥ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିନା କୌଣସି ବନ୍ଧକରେ 52 କୋଟି ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏବଂ ଏହା କେବଳ ସ୍କେଲ୍ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ବେଗ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ। ଯେତେବେଳେ ଏକ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଲାଇଟ୍ ଲାଲରୁ ସବୁଜକୁ ବଦଳିଯାଏ, 100 ଟି ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଅନୁମୋଦିତ ହୁଏ | ଆପଣ ଦାନ୍ତ ଘଷିବା ଶେଷ କରିବା ବେଳକୁ, 200 ମୁଦ୍ରା ଋଣ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଯାଏ। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ରେଡିଓରେ ଏକ ଗୀତ ଶୁଣନ୍ତି, 400 ମୁଦ୍ରା ଋଣ ମଞ୍ଜୁର ହୁଏ | ଆଜିକାଲି, ତତକ୍ଷଣାତ୍ ଡେଲିଭରି ଆପର ପ୍ରଚଳନ ବହୁତ ଚାଲିଛି, ଠିକ୍ ଅଛି, ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ଡେଲିଭରି ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସମୟ ନେଉଥିବାବେଳେ, 1,000 ମୁଦ୍ରା ଋଣ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଏ | ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏକ ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏକ ଏପିସୋଡ୍ ଦେଖିବା ଶେଷ କରନ୍ତି, ମୁଦ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ 5,000 ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଏ |
ସାଥିମାନେ,
ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମାଗି ନଥିଲା, ଏହା ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ଆପଣ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ମୁଦ୍ରା କାରଣରୁ 11 କୋଟି ଲୋକ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା କିମ୍ବା ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଋଣ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି 11 କୋଟି ବ୍ୟକ୍ତି ଏବେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗୀ! ଅର୍ଥାତ୍, 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 11 କୋଟି ନୂଆ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ମୁଦ୍ରା ଜରିଆରେ ଗାଁ, ଛୋଟ ସହରରେ କେତେ ଟଙ୍କା ପହଞ୍ଚିଛି? ଏହା ପାଖାପାଖି 33 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା-33 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା! ତାହା ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଦେଶର ଜିଡିପି ନୁହେଁ। ଏହା କେବଳ ମାଇକ୍ରୋଫାଇନାନ୍ସ ନୁହେଁ-ଏହା ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ
ସାଥିମାନେ,
ସେହିଭଳି ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ 100ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାକୁ ପଛୁଆ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକାକୀ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ଛାଡ଼ି ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିଲା। ଆଦର୍ଶ ଭାବରେ, ସରକାର ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ନିଜର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରତିଭା ପଠାଇବା ଉଚିତ୍ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଭାବରେ ସେଠାରେ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ଥିଲା ପୁରୁଣା ମାନସିକତା-"ପଛୁଆ ବର୍ଗ ପଛକୁ ରୁହନ୍ତୁ"। ଆମେ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛୁ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛୁ। ଆମେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଶାସନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ ଏବଂ ମିଶନ ମୋଡରେ ଆମର ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ। ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ମାନଦଣ୍ଡ ଆଧାରରେ ଏହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ନଜର ରଖିଛୁ। ଏବଂ ଆଜି, ଏହି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ହାରକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ କେତେକ ବିକାଶରେ ଜାତୀୟ ହାରଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛନ୍ତି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଏହି ଜିଲ୍ଲାର ଯୁବପିଢ଼ି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ସେଠାକାର ଯୁବକମାନେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହନ୍ତି, "ଆମେ ମଧ୍ୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିପାରିବା। ଆମେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବା। ଆଜି, ଅନେକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଜର୍ଣ୍ଣାଲ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସଫଳତା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଆମେ ଏବେ 500ଟି ଆକାଂକ୍ଷୀ ବ୍ଲକ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଯେତେବେଳେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆକାଂକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ, ଏହା ଉଭୟ ସମାବେଶୀ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ହୋଇଯାଏ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେକୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାର ଭାବନା ରହିବା ନିହାତି ଆବଶ୍ୟକ। ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋର କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ, "ଯେଉଁଠି ମନ ନିର୍ଭୀକ, ଏବଂ ମୁଣ୍ଡକୁ ଉଚ୍ଚା କରି ରଖାଯାଏ"। କିନ୍ତୁ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଭାରତ ଭୟ, ଆତଙ୍କ ଏବଂ ହିଂସାର ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିଥିଲା। ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିଲେ। ହିଂସା, ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ଦ୍ୱାରା ଯୁବକମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଗ୍ରାସ ହୋଇଥିଲା। ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ, ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଯୁବକମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପିଢ଼ି ବୋମା, ବନ୍ଧୁକ ଏବଂ ପଥର ମାଡ଼ ଚକ୍ରରେ ହଜି ଯାଇଥିଲା। ତଥାପି, ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଶାସନ କରୁଥିବା ସରକାରମାନଙ୍କର ଏହାକୁ ସମାପ୍ତ କରିବାର ସାହସ ନଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ସେଠାକାର ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳିଛି। ଆଜି ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଯୁବକମାନେ ବିକାଶକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ନକ୍ସଲବାଦ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଦେଶର 125ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା ହିଂସା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ଦ୍ୱାରା ଆଚ୍ଛାଦିତ ଥିଲା। 125ଟି ଜିଲ୍ଲା! ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ନକ୍ସଲବାଦ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେଠାରେ ସରକାରଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ପ୍ରାୟତଃ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ଏହି ନକ୍ସଲବାଦ ଯୋଗୁଁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୁବକଯୁବତୀ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମେ ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲୁ। ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 8,000ରୁ ଅଧିକ ନକ୍ସଲ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ହିଂସା ପରିତ୍ୟାଗ କରିଛନ୍ତି। ଏବେ ନକ୍ସାଲ ପ୍ରଭାବିତ ଜିଲ୍ଲା ସଂଖ୍ୟା 20ରୁ କମ୍ ହୋଇଯାଇଛି। ସେହିଭଳି, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ, ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦ ଏବଂ ହିଂସାର ଏକ ଅନ୍ତହୀନ ଚକ୍ର ଚାଲିଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର ସଫଳତାର ସହ 10ଟି ପ୍ରମୁଖ ଶାନ୍ତି ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ 10 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଯୁବତୀ ଅସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରି ବିକାଶର ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ପ୍ରକୃତ ସଫଳତା କେବଳ ହଜାର ହଜାର ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ତ୍ୟାଗ କରିବା ନୁହେଁ-ପ୍ରକୃତ ବିଜୟ ହେଉଛି ହଜାର ହଜାର ଯୁବ ଜୀବନ, ସେମାନଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ, ରକ୍ଷା କରାଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଆମ ଦେଶରେ ଜାତୀୟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ରାଜନୈତିକ କାର୍ପେଟ ତଳେ ଜାତୀୟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସାମ୍ନା କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଆମେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପିଢ଼ିକୁ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ରାଜନୈତିକ ଭୁଲର ବୋଝ ବହନ କରିବାକୁ ଦେଇପାରିବୁ ନାହିଁ। ଭାରତର ବିକାଶରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହେଉଛି ତୁଷ୍ଟିକରଣର ରାଜନୀତି। ନିକଟରେ, ସଂସଦରେ ୱାକଫ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ନେଟୱାର୍କରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ୱାକଫ୍ ଆଇନକୁ ନେଇ ବିତର୍କ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାଜନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ। କିନ୍ତୁ ଏହି ରାଜନୈତିକ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ନୂଆ ନୁହେଁ-ଏହା ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ହିଁ ରୋପଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଅନେକ ଦେଶ ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତ ସହିତ କିମ୍ବା ପରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେଜଣଙ୍କୁ ବିଭାଜନକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଏକ ସର୍ତ୍ତ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା? ସ୍ୱାଧୀନତା ସମୟରେ କେତେ ଦେଶ ବିଭାଜିତ ହୋଇଥିଲା? କେବଳ ଭାରତ କାହିଁକି ଥିଲା? କାରଣ ସେହି ସମୟରେ, କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଏକ ପୃଥକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିଚାର ସାଧାରଣ ମୁସଲମାନ ପରିବାରର ନଥିଲା-ଏହା ଅଳ୍ପ କିଛି ଉଗ୍ରବାଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଚାରିତ ହୋଇଥିଲା। ଏବଂ କେତେକ କଂଗ୍ରେସ ନେତା ଏହି ବିଚାରକୁ ପୋଷଣ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ନିଜକୁ କ୍ଷମତାର ଏକମାତ୍ର ଦାବିଦାର ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିପାରିବେ।
ସାଥିମାନେ,
ତୁଷ୍ଟିକରଣର ଏହି ରାଜନୀତିରେ କଂଗ୍ରେସ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଥିଲା, କିଛି ଉଗ୍ରବାଦୀ ନେତା ଶକ୍ତି ଓ ସମ୍ପଦ ଅର୍ଜନ କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରକୃତ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି, ସାଧାରଣ ମୁସଲମାନଙ୍କୁ କ "ଣ ମିଳିଥିଲା? ଗରିବ, ପସମାନ୍ଦ (ଅବହେଳିତ) ମୁସଲମାନଙ୍କୁ କ "ଣ ମିଳିଥିଲା? ସେମାନେ ଅବହେଳାର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଅଶିକ୍ଷିତ ହୋଇ ରହିଗଲେ। ସେମାନେ ବେକାରୀ ସମସ୍ୟାରେ ପୀଡ଼ିତ ହୋଇଥିଲେ। ଏବଂ ମୁସଲମାନ ମହିଳାମାନେ କ’ଣ ପାଇଲେ? ସେମାନେ ଅନ୍ୟାୟର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ, ଯେପରି ଶାହା ବାନୋ ମାମଲାରେ, ଯେଉଁଠାରେ ଉଗ୍ରବାଦର ବେଦିରେ ସେମାନଙ୍କର ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅଧିକାରକୁ ବଳିଦାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେମାନଙ୍କୁ ନୀରବ ରହିବାକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା, ପ୍ରଶ୍ନ ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାପ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଇତି ମଧ୍ୟରେ, ଉଗ୍ରବାଦୀମାନଙ୍କୁ ମହିଳାଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ଦମନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମାଗଣା ଲାଇସେନ୍ସ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ସାଥିମାନେ,
ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାଜନୀତି ଭାରତରେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ମୂଳ ସିଦ୍ଧାନ୍ତର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିରୋଧୀ। କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଏହାକୁ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣରେ ପରିଣତ କରିଥିଲା। 2013ରେ ୱାକଫ ଆଇନରେ ହୋଇଥିବା ସଂଶୋଧନ ଆଉ କିଛି ନୁହେଁ, ବରଂ ଉଗ୍ରବାଦୀ ଏବଂ ଭୂ-ମାଫିଆମାନଙ୍କୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିବାର ଏକ ପ୍ରୟାସ ଥିଲା। ଏହି ଆଇନକୁ ଏପରି ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହା ଏପରି ଲାଗୁଥିଲା ଯେ ଏହା ସମ୍ବିଧାନର ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବରେ ରହିଛି। ସମ୍ବିଧାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ନ୍ୟାୟର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବା, କିନ୍ତୁ ଏହି ୱାକଫ ଆଇନ ସେହି ପଥଗୁଡ଼ିକୁ ସଂକୁଚିତ କରିଦେଇଥିଲା। ଏବଂ ଏହାର ଫଳାଫଳ କ "ଣ ହେଲା? ଉଗ୍ରବାଦୀ ଏବଂ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମାଫିଆମାନେ ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇଥିଲେ। କେରଳରେ, ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ଜମିରେ ୱାକଫ ଦାବି କରାଯାଇଥିଲା। ହରିୟାଣାରେ ଗୁରୁଦ୍ୱାର ଜମି ବିବାଦ ଭିତରକୁ ଟାଣି ନିଆଯାଇଥିଲା। କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଜମିକୁ ୱାକଫ ଦାବି ଅଧୀନରେ ଅଣାଯାଇଥିଲା। ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗାଁ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ହେକ୍ଟର ଜମି ଏନ୍ଓସି ଏବଂ ଆଇନଗତ ସମସ୍ୟାରେ ଫସି ଯାଇଥିଲା। ମନ୍ଦିର ହେଉ, ଚର୍ଚ୍ଚ ହେଉ, ଗୁରୁଦ୍ୱାର ହେଉ, କ୍ଷେତ ହେଉ, ଏପରିକି ସରକାରୀ ଜମି ହେଉ, ଲୋକମାନେ ନିଜ ସମ୍ପତ୍ତିର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ହରାଇ ବସିଥିଲେ। କେବଳ ଗୋଟିଏ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜମି ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ମାଲିକାନା ପ୍ରମାଣ କରିବା ପାଇଁ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ମତ୍ତ ସନ୍ଧାନରେ ପକାଇବାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଥିଲା | ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଥିବା ଏକ ଆଇନ ଭୟ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା,ଏହା କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଆଇନ ଥିଲା?
ସାଥିମାନେ,
ମୁସଲମାନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମେତ ସମସ୍ତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସ୍ୱାର୍ଥ ସାଧନ କରୁଥିବା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଆଇନ ପାରିତ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଦେଶର ସଂସଦକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏହି ଆଇନ ଏବେ ୱାକଫର ପ୍ରକୃତ ଭାବନାର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଗରିବ ଏବଂ ପସମାଣ୍ଡା ମୁସଲମାନ, ମହିଳା ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବ। ୱାକଫ୍ ବିଲ୍ ଉପରେ ବିତର୍କ ଗତ 75 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସଂସଦୀୟ ଇତିହାସରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଦୀର୍ଘତମ ବିତର୍କ ଥିଲା। ଏହି ବିଲ୍ ଉପରେ ଉଭୟ ଗୃହରେ 16 ଘଣ୍ଟା ଧରି ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା, ଯୁଗ୍ମ ସଂସଦୀୟ କମିଟି (ଜେପିସି) 38ଟି ବୈଠକ କରିଥିଲା, 128 ଘଣ୍ଟା ଆଲୋଚନା କରିଥିଲା ଏବଂ ସାରା ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟି ଅନଲାଇନ୍ ପରାମର୍ଶ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଆଜି ଭାରତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସଂସଦର ଚାରି କାନ୍ଥ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନାହିଁ। ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆମର ନରମ ପକ୍ଷ-କଳା, ସଙ୍ଗୀତ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କାରଣ ଆମେ ରୋବୋଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ ନାହୁଁ, ଆମେ ମଣିଷ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଆମକୁ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଅଗ୍ରଗତି ସହିତ, ଆମେ ସୃଜନଶୀଳତା ମାଧ୍ୟମରେ ମାନବିକତା ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଚିତ୍। ମନୋରଞ୍ଜନ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଜାରି ରହିବ। ଏହି ଯୁଗରେ, ଆମେ କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପାଳନ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୱେଭସ୍-ବିଶ୍ୱ ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ୍ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ସମ୍ମିଳନୀର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆପଣମାନେ ଆଜି ଅନେକ ଥର 'ୱେଭସ୍ "ଶବ୍ଦ ଶୁଣିଥିବେ, ଯେତେବେଳେ ରାହୁଲ ଭାଷଣ ଦେଉଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ 2014ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା; ଏହା ପ୍ରତି ଦଶନ୍ଧିରେ ନୂତନ ରୂପ ଏବଂ ନବସୃଜନ ସହିତ ବିକଶିତ ହୋଇଥାଏ। ଆଜି ମୁଁ ୱେବ୍ସ୍-ବିଶ୍ୱ ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ୍ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ବିଷୟରେ କହୁଛି। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ତିଆରି କରାଯାଇଛି। ଆସନ୍ତା ମାସରେ, ମୁମ୍ବାଇ ୱେଭ୍ସର ଏକ ଭବ୍ୟ ସଂସ୍କରଣ ଆୟୋଜନ କରିବ, ଏବଂ ଏହା ଏକ ନିୟମିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିଣତ ହେବ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ପଡକାଷ୍ଟ, ଗେମିଂ, ସଙ୍ଗୀତ, ଏଆଇ ଏବଂ ଭି-ଆର ଭାରତରେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗଠନ କରନ୍ତି। 'କ୍ରିଏଟ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ "ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆମେ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେଇ ଯାଉଛୁ। ୱେବ୍ସ୍ ଭାରତୀୟ କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। 'କ୍ରିଏଟ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ମଧ୍ୟ ସାରା ବିଶ୍ୱର କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବ। ୱେଭ୍ସର ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ମୁଁ ନେଟୱାର୍କ 18 କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ଏପରି ଅନେକ ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସୃଜନଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନର ଅଂଶବିଶେଷ ହେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ୱେବ୍ସ୍ କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହୃଦୟରେ ପହଞ୍ଚନ୍ତୁ! ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନେ ଏହାକୁ ସଫଳ କରାଇବେ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ନେଟୱାର୍କ 18 ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସୃଜନଶୀଳତା, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସଂକଳ୍ପକୁ ଚମତ୍କାର ଭାବେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛି। ଆପଣମାନେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଯୁବ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ନିୟୋଜିତ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଏବଂ ସମାଧାନର ପରାମର୍ଶ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ହେଉଛି ଯେ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଶ୍ରୋତା ନୁହେଁ, ବରଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଅଂଶୀଦାର ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତିଏବେ ମୁଁ ସାରା ଦେଶର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲେଜ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ଯେଉଁ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ପରାମର୍ଶମାନ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପାଇଁ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ, ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବା ଉଚିତ। କେବଳ ସେତେବେଳେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ, କେବଳ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହୋଇ ରହିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଶକ୍ତି ହେବ। ଆପଣଙ୍କର ଉତ୍ସାହ, ବିଚାର ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହିଁ ଭାରତର ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବାର ସଂକଳ୍ପ ପଛରେ ରହିବ ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି। ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ଆମର ଯୁବ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ -ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the News18 Rising Bharat Summit
08 APR 2025 11:20PM by PIB Delhi
Namaskar!
I express my gratitude to Network 18 that you have given me the opportunity to connect with esteemed guests from the country and around the world, as well as your audience through this summit. I am happy that you have linked this year's summit with the aspirations of Bharat’s youth. Earlier this year, on Vivekananda Jayanti, the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue was held right here at Bharat Mandapam. At that time, I saw the sparkle of dreams in the eyes of the youth, the strength of their resolve, and their passion for making Bharat a developed nation. If we continue to deliberate at every step the heights we aspire to take Bharat to by 2047 and the roadmap we are following, then ‘Amrit’ (nectar) will definitely emerge. And this ‘Amrit’ will provide energy and direction to the generation of ‘Amrit Kaal’ and momentum to Bharat. I congratulate you on this summit and extend my best wishes.
Friends,
Today, the world’s eyes are on Bharat, and the world’s hopes are also pinned on Bharat. In just a few years, we have risen from being the 11th largest economy to the 5th largest. Despite numerous global challenges, Bharat did not stop; instead, it sprinted forward at double speed. In just one decade, we have doubled the size of our economy. Those who once thought Bharat would move slow and steady are now witnessing a fast and fearless India. And there is no doubt that Bharat is on the path to becoming the world’s third-largest economy soon. Who is driving this unprecedented growth? It is driven by the youth of Bharat—their ambitions and aspirations. Addressing these ambitions and aspirations of young Bharat is now the nation’s top priority.
Friends,
Today is April 8, and in just a day or two, the first 100 days of 2025 will be completed—the first milestone of 100 days in 2025. You will find that the decisions made during these 100 days also reflect the aspirations of the youth.
Friends,
In these 100 days, we haven’t just made decisions—we have laid a strong foundation for the future. We have transformed policies into possibilities. Zero tax on income up to 12 lakh rupees—a major benefit for young professionals and entrepreneurs. 10,000 new medical seats and 6,500 new IIT seats—expanding education and accelerating innovation. 50,000 new Atal Tinkering Labs—igniting the spark of innovation in every corner of the country. Just as one lamp can light many others. Centres of Excellence for AI and Skill Development will give an opportunity to the youth to prepare for the future. 10,000 new PM Research Fellowships will make the journey from idea to impact easier. Just like the space sector was opened up, the nuclear energy sector has also been opened up. Innovation will now get support and not boundaries. For the first time, youth associated with the gig economy will be given the shield of social security. Those who were previously invisible to others are now at the centre of policies and term loans of Rs 2 crore will be offered to SC, ST and women entrepreneurs. Inclusivity is not just a promise, it’s a policy. The youth of Bharat will directly benefit from all these decisions because Bharat will progress only when the youth progresses.
Friends,
In these 100 days, what Bharat has achieved shows that Bharat will neither stop, nor bow down, nor slow down. In these 100 days, Bharat became the fourth country in the world to achieve the capability of satellite docking and undocking. Bharat successfully tested a semi-cryogenic engine. Bharat surpassed the historic milestone of 100 gigawatts of solar capacity. The country set a record by producing 1,000 million tonnes of coal. The National Critical Mineral Mission was launched, and within these 100 days, the decision to establish the 8th Pay Commission for employees was made. It was decided to increase subsidies on fertilizers for farmers i.e., the government prioritized farmers’ concerns. In Chhattisgarh, more than 3 lakh families moved into their new homes simultaneously. Under the Svamitva Yojana, over 65 lakh property cards were distributed. Not only this, one of the world's highest tunnels, the Sonamarg Tunnel, was dedicated to the nation within these 100 days. The Indian Navy was further strengthened with the addition of INS Surat, INS Nilgiri, and INS Vagsheer. The purchase of Made-in-India Light Combat Helicopters for the armed forces was approved. Additionally, a significant step towards social justice was taken with the passage of an amendment bill for the Waqf Act. These 100 days are more than just 100 decisions—they mark the fulfilment of 100 resolutions!
Friends,
The mantra of performance is the real energy behind Rising Bharat. You all know that just two days ago, I was in Rameswaram. There, I had the opportunity to inaugurate the historic Pamban Bridge. About 125 years ago, the British built a bridge there. That bridge witnessed history, endured storms, and suffered severe damage once due to a tsunami and a cyclone. For years, the country waited, people kept demanding a new bridge, but the previous governments remained indifferent. However, when our government came into power, work on the new Pamban Bridge began. And now, the country has received its first vertical lift rail-sea bridge!
Friends,
A country does not progress by delaying projects; it moves forward through performance and speedy execution. Delay is the enemy of development, and we have resolved to defeat this enemy. Let me give you more examples. Take the Bogibeel Bridge in Assam—our former Prime Minister Deve Gowda ji laid its foundation stone in 1997. When Vajpayee ji came to power, he initiated the construction work. After Vajpayee ji’s government lost elections and Congress took over, the project was stalled. Lakhs of people in Arunachal and Assam suffered due to this delay, but the government at that time was indifferent. In 2014, when you gave us the opportunity to serve, we restarted the project, and in just four years, the bridge was completed by 2018. A similar example is the Kollam Bypass Road Project in Kerala. It had been stuck since 1972—imagine, 50 years! Whether it was the LDF or the UDF, no government worked on it for half a century. But once we came to power, we completed it within five years.
Friends,
Discussions about the Navi Mumbai Airport began as early as 1997, and it was approved in 2007. However, the Congress government did not take any action on it. When our government came into power, we accelerated this project, and now the day is not far when commercial flights will start operating from Navi Mumbai Airport.
Friends,
The list of achievements I am sharing also includes the new Sansad Bhavan and Bharat Mandapam.
Friends,
April 8 holds great significance for another reason—it marks 10 years of the MUDRA Yojana. Many of the young people sitting here must have heard stories from their parents about how, in the past, even opening a bank account without a guarantor was nearly impossible. People needed guarantee, someone’s recommendation, and getting a bank loan was nothing short of a dream for an average family. What about the poor families, SC/ST, OBC communities, landless labourers, and women who had nothing to offer as collateral but were willing to work hard? Did their dreams not matter? Were their aspirations any less? Did their hard work have no value? Our MUDRA Yojana addressed these aspirations and gave youth a new path. In the last 10 years, a staggering 52 crore loans have been disbursed under the MUDRA scheme—without any collateral! And it's not just about scale, but also about speed. By the time a traffic light turns from red to green, 100 MUDRA loans are approved. By the time you finish brushing your teeth, 200 MUDRA loans get sanctioned. By the time you listen to a song on the radio, 400 MUDRA loans are sanctioned. These days, instant delivery apps are popular—well, in the time it takes for your food delivery to arrive, 1,000 MUDRA loans are sanctioned. And by the time you finish watching an episode on an OTT platform, 5,000 small businesses are built through MUDRA.
Friends,
The MUDRA Yojana did not ask for guarantees—it placed trust in people. You’ll be happy to know that 11 crore people received their first-ever loan to start their own business or become self-employed because of MUDRA. These 11 crore individuals are now first-time entrepreneurs! In other words, 11 crore new dreams have taken flight in 10 years. And do you know how much money has reached villages and small towns through MUDRA? It is about 33 lakh crore rupees—33 lakh crore rupees! That’s not even the GDP of many countries. This is not just microfinance—this is a mega transformation at the grassroots!
Friends,
A similar example is the Aspirational Districts and Aspirational Blocks Program. Previous governments labelled over 100 districts as backward and left them to struggle on their own. Many of these districts were in the Northeast and tribal belts. Ideally, the government should have sent its best talent to these districts, but instead, officers were posted there as a punishment transfer. This was the old mind-set—"Let the backward remain backward." We changed this approach and declared these areas as Aspirational Districts. We focused on better administration and implemented our flagship schemes in mission mode. We monitored the growth of these districts based on multiple parameters. And today, many of these Aspirational Districts have surpassed the state average, and some have even gone beyond the national average in development. The biggest beneficiaries of this transformation are the youth of these districts. Now, young people there confidently say, "We too can achieve success. We too can move forward." Today, many renowned global institutions and journals have recognized and praised the Aspirational Districts Program. Inspired by this success, we are now working on 500 Aspirational Blocks. When growth is driven by aspirations, it becomes both inclusive and sustainable.
Friends,
For any nation to grow rapidly, it is essential to have peace, stability, and a sense of security. Gurudev Rabindranath Tagore envisioned चित्त जेथा भयशून्यो, उच्च जेथा शिर i.e., “Where the mind is without fear, and the head is held high.” But for decades, Bharat witnessed a rise in fear, terror, and violence. And the youth of our country suffered the most. Young lives were consumed by violence, separatism, and terrorism. In Jammu & Kashmir, entire generations of youth were lost in the cycle of bombs, guns, and stone-pelting for several decades. Yet, the governments that ruled for decades lacked the courage to put an end to this. But through our government’s strong political will and sensitive approach, the situation has transformed there. Today, the youth of Jammu & Kashmir have embraced development.
Friends,
Look at the issue of Naxalism—at one point, more than 125 districts of the country were engulfed in violence and terror. 125 districts! In areas where Naxalism began, the government's presence practically ended. A large number of young people suffered due to this Naxalism. We made serious efforts to bring these youths back into the mainstream. In the past 10 years, over 8,000 Naxalites have surrendered and abandoned violence. The number of Naxal-affected districts has now been reduced to less than 20. Similarly, in the Northeast, there was an endless cycle of separatism and violence for decades. But in the last 10 years, our government has successfully signed 10 major peace agreements. During this period, more than 10,000 young people have laid down their arms and joined the mainstream of development. The true success isn’t just that thousands have given up weapons—the real victory is that thousands of young lives, their present and future, have been saved.
Friends,
For decades, there was a tendency in our country to sweep national challenges under the political carpet instead of addressing them. But now, the time has come to face these issues head-on. We cannot allow the 21st-century generations to bear the burden of the political mistakes of the 20th century. One of the biggest obstacles in Bharat’s growth has been the politics of appeasement. Recently, the Waqf laws have been amended in Parliament, which was widely discussed in your networks as well. The debate around Waqf laws is rooted in appeasement politics. But this political appeasement is not new—it was sown during our freedom struggle itself. Think about it—many countries gained independence before, alongside, or after Bharat. But how many of them had to accept partition as a condition for freedom? How many countries were divided at the time of their independence? Why was Bharat the only one? Because at that time, the lust for power was placed above the national interest. The idea of a separate nation was not that of ordinary Muslim families—it was propagated by a handful of extremists. And some Congress leaders nurtured this idea so that they could establish themselves as the sole claimants to power.
Friends,
In this politics of appeasement, Congress gained power, some radical leaders gained strength and wealth, but the real question is—what did the common Muslim get? What did the poor, Pasmanda (marginalized) Muslim get? They received neglect. They were left uneducated. They suffered from unemployment. And what did Muslim women get? They were subjected to injustice, like in the Shah Bano case, where their constitutional rights were sacrificed at the altar of extremism. They were told to remain silent, pressured not to ask questions. Meanwhile, radicals were given a free licence to suppress women's rights.
Friends,
Appeasement politics is completely against the core principle of social justice in Bharat. But Congress turned it into a tool for vote-bank politics. The 2013 amendment to the Waqf Act was nothing but an attempt to please radical elements and land mafias. The law was shaped in a way that made it seem as though it stood above the Constitution itself. The Constitution was meant to open the doors to justice, but this Waqf law narrowed those very paths. And what were the consequences? Radicals and land mafias became emboldened. In Kerala, Waqf claims were made on the lands of Christian villagers. In Haryana, gurdwara lands were dragged into disputes. In Karnataka, farmers' lands were brought under waqf claims. In many states, entire villages and thousands of hectares of land got entangled in NOCs and legal troubles. Be it temples, churches, gurdwaras, farms, or even government lands, people lost trust in the security of their own property. Just one notice was enough to throw landowners into a frantic search for documents to prove their own ownership. A law that was supposed to deliver justice ended up spreading fear—what kind of a law was this?
Friends,
I congratulate the country’s Parliament for passing a remarkable law that serves the interests of all communities, including the Muslim community. This law will now ensure the protection of the true spirit of Waqf while also securing the rights of poor and Pasmanda Muslims, women, and children. The debate on the Waqf Bill was the second longest debate in our parliamentary history in the last 75 years. The Bill was discussed for 16 hours across both Houses, with the Joint Parliamentary Committee (JPC) holding 38 meetings, engaging in 128 hours of discussions, and receiving nearly one crore online suggestions from people across the country. This shows that today, democracy in Bharat is not confined to the four walls of Parliament. Public participation is making our democracy even stronger.
Friends,
Today, the world is rapidly moving towards technology and AI. That’s why it’s more important than ever to focus on our softer sides—art, music, culture, and creativity—because we do not want to prepare robots, we want to prepare humans. We must ensure that as technology advances, we should enhance humanity and sensitivity through creativity. Entertainment is already one of the world's largest industries, and it will continue to expand in the future. In this era, we have launched WAVES—the World Audio-Visual and Entertainment Summit—to celebrate and encourage art and culture. You might have heard the term WAVES multiple times today when Rahul was speaking, but it is not that this initiative was launched in 2014; it evolves every decade with new forms and innovations. Today, I am talking about WAVES -- the World Audio-Visual and Entertainment Summit. This platform has been created. Next month, Mumbai will host a grand edition of WAVES, and this will become a regular global event. As you all know, movies, podcasts, gaming, music, AR, and VR make up a vibrant and creative industry in Bharat. With the mantra "Create in India," we are taking this industry to the next level. WAVES will encourage Indian artists to create content and go global. The “Create in India” will also invite artists from around the world to Bharat. I urge Network18 to help popularise this platform of WAVES. There are many youths who are involved in creative domains. I also had the opportunity to meet some of them. I also encourage them to be part of this movement. Let the WAVES reach every home and every heart! I am confident that you will make this happen.
Friends,
Through this summit, Network18 has brilliantly showcased the creativity, vision, and determination of the youth of our nation. It is commendable how you have engaged young minds, encouraging them to think about national issues and suggest solutions. The most significant achievement is that you have not just made them listeners but partners in transformation. Now, I urge universities, colleges, and research institutions across the country to take the engagement of this summit forward. The insights and suggestions that have emerged should be documented, studied, and presented for policy making. Only then will this summit not remain just an event but become a force of impact. Your enthusiasm, ideas, and participation are the true energy behind Bharat’s resolve to become a developed nation. Once again, I extend my heartfelt congratulations to everyone involved in this event, especially to our young participants.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.