Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the News18 Rising Bharat Summit
08 APR 2025 11:20PM by PIB Delhi
Namaskar!
I express my gratitude to Network 18 that you have given me the opportunity to connect with esteemed guests from the country and around the world, as well as your audience through this summit. I am happy that you have linked this year's summit with the aspirations of Bharat’s youth. Earlier this year, on Vivekananda Jayanti, the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue was held right here at Bharat Mandapam. At that time, I saw the sparkle of dreams in the eyes of the youth, the strength of their resolve, and their passion for making Bharat a developed nation. If we continue to deliberate at every step the heights we aspire to take Bharat to by 2047 and the roadmap we are following, then ‘Amrit’ (nectar) will definitely emerge. And this ‘Amrit’ will provide energy and direction to the generation of ‘Amrit Kaal’ and momentum to Bharat. I congratulate you on this summit and extend my best wishes.
Friends,
Today, the world’s eyes are on Bharat, and the world’s hopes are also pinned on Bharat. In just a few years, we have risen from being the 11th largest economy to the 5th largest. Despite numerous global challenges, Bharat did not stop; instead, it sprinted forward at double speed. In just one decade, we have doubled the size of our economy. Those who once thought Bharat would move slow and steady are now witnessing a fast and fearless India. And there is no doubt that Bharat is on the path to becoming the world’s third-largest economy soon. Who is driving this unprecedented growth? It is driven by the youth of Bharat—their ambitions and aspirations. Addressing these ambitions and aspirations of young Bharat is now the nation’s top priority.
Friends,
Today is April 8, and in just a day or two, the first 100 days of 2025 will be completed—the first milestone of 100 days in 2025. You will find that the decisions made during these 100 days also reflect the aspirations of the youth.
Friends,
In these 100 days, we haven’t just made decisions—we have laid a strong foundation for the future. We have transformed policies into possibilities. Zero tax on income up to 12 lakh rupees—a major benefit for young professionals and entrepreneurs. 10,000 new medical seats and 6,500 new IIT seats—expanding education and accelerating innovation. 50,000 new Atal Tinkering Labs—igniting the spark of innovation in every corner of the country. Just as one lamp can light many others. Centres of Excellence for AI and Skill Development will give an opportunity to the youth to prepare for the future. 10,000 new PM Research Fellowships will make the journey from idea to impact easier. Just like the space sector was opened up, the nuclear energy sector has also been opened up. Innovation will now get support and not boundaries. For the first time, youth associated with the gig economy will be given the shield of social security. Those who were previously invisible to others are now at the centre of policies and term loans of Rs 2 crore will be offered to SC, ST and women entrepreneurs. Inclusivity is not just a promise, it’s a policy. The youth of Bharat will directly benefit from all these decisions because Bharat will progress only when the youth progresses.
Friends,
In these 100 days, what Bharat has achieved shows that Bharat will neither stop, nor bow down, nor slow down. In these 100 days, Bharat became the fourth country in the world to achieve the capability of satellite docking and undocking. Bharat successfully tested a semi-cryogenic engine. Bharat surpassed the historic milestone of 100 gigawatts of solar capacity. The country set a record by producing 1,000 million tonnes of coal. The National Critical Mineral Mission was launched, and within these 100 days, the decision to establish the 8th Pay Commission for employees was made. It was decided to increase subsidies on fertilizers for farmers i.e., the government prioritized farmers’ concerns. In Chhattisgarh, more than 3 lakh families moved into their new homes simultaneously. Under the Svamitva Yojana, over 65 lakh property cards were distributed. Not only this, one of the world's highest tunnels, the Sonamarg Tunnel, was dedicated to the nation within these 100 days. The Indian Navy was further strengthened with the addition of INS Surat, INS Nilgiri, and INS Vagsheer. The purchase of Made-in-India Light Combat Helicopters for the armed forces was approved. Additionally, a significant step towards social justice was taken with the passage of an amendment bill for the Waqf Act. These 100 days are more than just 100 decisions—they mark the fulfilment of 100 resolutions!
Friends,
The mantra of performance is the real energy behind Rising Bharat. You all know that just two days ago, I was in Rameswaram. There, I had the opportunity to inaugurate the historic Pamban Bridge. About 125 years ago, the British built a bridge there. That bridge witnessed history, endured storms, and suffered severe damage once due to a tsunami and a cyclone. For years, the country waited, people kept demanding a new bridge, but the previous governments remained indifferent. However, when our government came into power, work on the new Pamban Bridge began. And now, the country has received its first vertical lift rail-sea bridge!
Friends,
A country does not progress by delaying projects; it moves forward through performance and speedy execution. Delay is the enemy of development, and we have resolved to defeat this enemy. Let me give you more examples. Take the Bogibeel Bridge in Assam—our former Prime Minister Deve Gowda ji laid its foundation stone in 1997. When Vajpayee ji came to power, he initiated the construction work. After Vajpayee ji’s government lost elections and Congress took over, the project was stalled. Lakhs of people in Arunachal and Assam suffered due to this delay, but the government at that time was indifferent. In 2014, when you gave us the opportunity to serve, we restarted the project, and in just four years, the bridge was completed by 2018. A similar example is the Kollam Bypass Road Project in Kerala. It had been stuck since 1972—imagine, 50 years! Whether it was the LDF or the UDF, no government worked on it for half a century. But once we came to power, we completed it within five years.
Friends,
Discussions about the Navi Mumbai Airport began as early as 1997, and it was approved in 2007. However, the Congress government did not take any action on it. When our government came into power, we accelerated this project, and now the day is not far when commercial flights will start operating from Navi Mumbai Airport.
Friends,
The list of achievements I am sharing also includes the new Sansad Bhavan and Bharat Mandapam.
Friends,
April 8 holds great significance for another reason—it marks 10 years of the MUDRA Yojana. Many of the young people sitting here must have heard stories from their parents about how, in the past, even opening a bank account without a guarantor was nearly impossible. People needed guarantee, someone’s recommendation, and getting a bank loan was nothing short of a dream for an average family. What about the poor families, SC/ST, OBC communities, landless labourers, and women who had nothing to offer as collateral but were willing to work hard? Did their dreams not matter? Were their aspirations any less? Did their hard work have no value? Our MUDRA Yojana addressed these aspirations and gave youth a new path. In the last 10 years, a staggering 52 crore loans have been disbursed under the MUDRA scheme—without any collateral! And it's not just about scale, but also about speed. By the time a traffic light turns from red to green, 100 MUDRA loans are approved. By the time you finish brushing your teeth, 200 MUDRA loans get sanctioned. By the time you listen to a song on the radio, 400 MUDRA loans are sanctioned. These days, instant delivery apps are popular—well, in the time it takes for your food delivery to arrive, 1,000 MUDRA loans are sanctioned. And by the time you finish watching an episode on an OTT platform, 5,000 small businesses are built through MUDRA.
Friends,
The MUDRA Yojana did not ask for guarantees—it placed trust in people. You’ll be happy to know that 11 crore people received their first-ever loan to start their own business or become self-employed because of MUDRA. These 11 crore individuals are now first-time entrepreneurs! In other words, 11 crore new dreams have taken flight in 10 years. And do you know how much money has reached villages and small towns through MUDRA? It is about 33 lakh crore rupees—33 lakh crore rupees! That’s not even the GDP of many countries. This is not just microfinance—this is a mega transformation at the grassroots!
Friends,
A similar example is the Aspirational Districts and Aspirational Blocks Program. Previous governments labelled over 100 districts as backward and left them to struggle on their own. Many of these districts were in the Northeast and tribal belts. Ideally, the government should have sent its best talent to these districts, but instead, officers were posted there as a punishment transfer. This was the old mind-set—"Let the backward remain backward." We changed this approach and declared these areas as Aspirational Districts. We focused on better administration and implemented our flagship schemes in mission mode. We monitored the growth of these districts based on multiple parameters. And today, many of these Aspirational Districts have surpassed the state average, and some have even gone beyond the national average in development. The biggest beneficiaries of this transformation are the youth of these districts. Now, young people there confidently say, "We too can achieve success. We too can move forward." Today, many renowned global institutions and journals have recognized and praised the Aspirational Districts Program. Inspired by this success, we are now working on 500 Aspirational Blocks. When growth is driven by aspirations, it becomes both inclusive and sustainable.
Friends,
For any nation to grow rapidly, it is essential to have peace, stability, and a sense of security. Gurudev Rabindranath Tagore envisioned चित्त जेथा भयशून्यो, उच्च जेथा शिर i.e., “Where the mind is without fear, and the head is held high.” But for decades, Bharat witnessed a rise in fear, terror, and violence. And the youth of our country suffered the most. Young lives were consumed by violence, separatism, and terrorism. In Jammu & Kashmir, entire generations of youth were lost in the cycle of bombs, guns, and stone-pelting for several decades. Yet, the governments that ruled for decades lacked the courage to put an end to this. But through our government’s strong political will and sensitive approach, the situation has transformed there. Today, the youth of Jammu & Kashmir have embraced development.
Friends,
Look at the issue of Naxalism—at one point, more than 125 districts of the country were engulfed in violence and terror. 125 districts! In areas where Naxalism began, the government's presence practically ended. A large number of young people suffered due to this Naxalism. We made serious efforts to bring these youths back into the mainstream. In the past 10 years, over 8,000 Naxalites have surrendered and abandoned violence. The number of Naxal-affected districts has now been reduced to less than 20. Similarly, in the Northeast, there was an endless cycle of separatism and violence for decades. But in the last 10 years, our government has successfully signed 10 major peace agreements. During this period, more than 10,000 young people have laid down their arms and joined the mainstream of development. The true success isn’t just that thousands have given up weapons—the real victory is that thousands of young lives, their present and future, have been saved.
Friends,
For decades, there was a tendency in our country to sweep national challenges under the political carpet instead of addressing them. But now, the time has come to face these issues head-on. We cannot allow the 21st-century generations to bear the burden of the political mistakes of the 20th century. One of the biggest obstacles in Bharat’s growth has been the politics of appeasement. Recently, the Waqf laws have been amended in Parliament, which was widely discussed in your networks as well. The debate around Waqf laws is rooted in appeasement politics. But this political appeasement is not new—it was sown during our freedom struggle itself. Think about it—many countries gained independence before, alongside, or after Bharat. But how many of them had to accept partition as a condition for freedom? How many countries were divided at the time of their independence? Why was Bharat the only one? Because at that time, the lust for power was placed above the national interest. The idea of a separate nation was not that of ordinary Muslim families—it was propagated by a handful of extremists. And some Congress leaders nurtured this idea so that they could establish themselves as the sole claimants to power.
Friends,
In this politics of appeasement, Congress gained power, some radical leaders gained strength and wealth, but the real question is—what did the common Muslim get? What did the poor, Pasmanda (marginalized) Muslim get? They received neglect. They were left uneducated. They suffered from unemployment. And what did Muslim women get? They were subjected to injustice, like in the Shah Bano case, where their constitutional rights were sacrificed at the altar of extremism. They were told to remain silent, pressured not to ask questions. Meanwhile, radicals were given a free licence to suppress women's rights.
Friends,
Appeasement politics is completely against the core principle of social justice in Bharat. But Congress turned it into a tool for vote-bank politics. The 2013 amendment to the Waqf Act was nothing but an attempt to please radical elements and land mafias. The law was shaped in a way that made it seem as though it stood above the Constitution itself. The Constitution was meant to open the doors to justice, but this Waqf law narrowed those very paths. And what were the consequences? Radicals and land mafias became emboldened. In Kerala, Waqf claims were made on the lands of Christian villagers. In Haryana, gurdwara lands were dragged into disputes. In Karnataka, farmers' lands were brought under waqf claims. In many states, entire villages and thousands of hectares of land got entangled in NOCs and legal troubles. Be it temples, churches, gurdwaras, farms, or even government lands, people lost trust in the security of their own property. Just one notice was enough to throw landowners into a frantic search for documents to prove their own ownership. A law that was supposed to deliver justice ended up spreading fear—what kind of a law was this?
Friends,
I congratulate the country’s Parliament for passing a remarkable law that serves the interests of all communities, including the Muslim community. This law will now ensure the protection of the true spirit of Waqf while also securing the rights of poor and Pasmanda Muslims, women, and children. The debate on the Waqf Bill was the second longest debate in our parliamentary history in the last 75 years. The Bill was discussed for 16 hours across both Houses, with the Joint Parliamentary Committee (JPC) holding 38 meetings, engaging in 128 hours of discussions, and receiving nearly one crore online suggestions from people across the country. This shows that today, democracy in Bharat is not confined to the four walls of Parliament. Public participation is making our democracy even stronger.
Friends,
Today, the world is rapidly moving towards technology and AI. That’s why it’s more important than ever to focus on our softer sides—art, music, culture, and creativity—because we do not want to prepare robots, we want to prepare humans. We must ensure that as technology advances, we should enhance humanity and sensitivity through creativity. Entertainment is already one of the world's largest industries, and it will continue to expand in the future. In this era, we have launched WAVES—the World Audio-Visual and Entertainment Summit—to celebrate and encourage art and culture. You might have heard the term WAVES multiple times today when Rahul was speaking, but it is not that this initiative was launched in 2014; it evolves every decade with new forms and innovations. Today, I am talking about WAVES -- the World Audio-Visual and Entertainment Summit. This platform has been created. Next month, Mumbai will host a grand edition of WAVES, and this will become a regular global event. As you all know, movies, podcasts, gaming, music, AR, and VR make up a vibrant and creative industry in Bharat. With the mantra "Create in India," we are taking this industry to the next level. WAVES will encourage Indian artists to create content and go global. The “Create in India” will also invite artists from around the world to Bharat. I urge Network18 to help popularise this platform of WAVES. There are many youths who are involved in creative domains. I also had the opportunity to meet some of them. I also encourage them to be part of this movement. Let the WAVES reach every home and every heart! I am confident that you will make this happen.
Friends,
Through this summit, Network18 has brilliantly showcased the creativity, vision, and determination of the youth of our nation. It is commendable how you have engaged young minds, encouraging them to think about national issues and suggest solutions. The most significant achievement is that you have not just made them listeners but partners in transformation. Now, I urge universities, colleges, and research institutions across the country to take the engagement of this summit forward. The insights and suggestions that have emerged should be documented, studied, and presented for policy making. Only then will this summit not remain just an event but become a force of impact. Your enthusiasm, ideas, and participation are the true energy behind Bharat’s resolve to become a developed nation. Once again, I extend my heartfelt congratulations to everyone involved in this event, especially to our young participants.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ন্যুস১৯ রাইজিং ভারত সম্মিৎতা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
08 APR 2025 11:20PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী মফম কয়াদগী লাকপা ইকাই খুম্নরবা মীথুংলেনশিংগা লোয়ননা মীফম অসিগী খুত্থাংদা মীয়ামগা শম্ননবা খুদোংচাবা পীবগীদমক্তা ঐহাক্না নেতৱার্ক ১৮দা থাগৎপা ফোংদোকচরি। চহি অসিগী সম্মিৎ অসি ভারতকী নহারোলশিংগী এস্পিরেসনগা মরী লৈনহনবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। চহি অসিগী অঙনবা শরুক্তা, বিবেকানন্দ জয়ন্তীদা, ভিক্সিৎ ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ অসি মফম অসিদা ভারত মন্দপমদা পাংথোকখি। মতম অদুদা ঐহাক্না নহাশিংগী মীৎতা মঙলানশিংগী মঙাল, মখোয়গী ৱারেপ লৌবগী পাঙ্গল অমসুং ভারতপু চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা মখোয়গী থৌনা অদু উখি। ঐখোয়না ২০৪৭ ফাওবদা ভারতপু খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনরিবা অমসুং ঐখোয়না চৎলিবা রোদমেপ অদু খোংথাং খুদিংদা লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিনহন্নবা খন্ন-নৈনরবদি, অমৃত (নেক্তর) অসি তশেংনা ফংবা ঙমগনি। অমসুং মসিগী 'অমৃত' অসিনা 'অমৃত কাল'কী জেনরেসনদা শক্তি অমসুং মায়োল পীরগনি অমসুং ভারতপু খুমাং চাউশিনহল্লগনি। সম্মিৎ অসিদা ঐহাক্না অদোমবু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং ঐহাক্কী য়াইফ-পাউজেলশিং পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি মালেমগী মীৎয়েং অসি ভারতকী মায়কৈদা থম্লি অমসুং মালেমগী আশা অসিসু ভারতকী মায়কৈদা থম্লি। চহি খরগী মনুংদা, ঐখোয়না খ্বাইদগী চাউবা ১১শুবা ইকনোমীদগী খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকনোমীদা ওইরক্লে। মালেমগী ওইবা অৱাবা কয়া মায়োক্নরবসু, ভারতনা লেপখিদে; মদুগী মহুত্তা, মসিনা তপ্না তপ্না মাংলোমদা চংশিল্লি। চহি তরাগী মনুংদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী পাক চাউবা শরুক অনি হেনগৎহনখ্রে। মতম অমদা ভারত অসি খোংজেল তপ্না চংশিনগনি হায়না খনবা মীওইশিংনা হৌজিক্তি ভারত অসি খোঙজেল য়াংনা অমসুং অকিবা লৈতনা চংশিল্লক্লিবা অদু উবা ফংলি। ভারতনা অথুবা মতমদা মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইবগী লম্বীদা চংশিল্লগনি হায়বসিদা চীংনবা লৈত্রে। মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা অসুম্না চাউখৎলক্লিবা অসি কনানা ওইহল্লি? মসি ভারতকী নহারোলশিংনা, মখোয়গী এম্বিসন অমসুং এস্পিরেসনশিংনা থৌনা পীরি। নহা ওইরিবা ভারতকী পান্দম অমসুং অপাম্বশিং অসি য়েংশিনবা অসি হৌজিক্তি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবা অমনি।
মরুপশিং,
ঙসি এপ্রিলগী তাং ৮নি, অমসুং নোংমা নত্ত্রগা নিনিগী মনুংদা, ২০২৫গী অহানবা নুমিৎ ১০০ মপুং ফারগনি - নুমিৎ ১০০ অসিগী মনুংদা লৌখিবা ৱারেপশিং অসিনা নহারোলশিংগী অপাম্বশিং অদু উৎলি হায়বা অদোম্না উবা ফংগনি।
মরুপশিং,
নুমিৎ ১০০ অসিদা, ঐখোয়না ৱারেপশিং লৌবতা নত্তনা তুংলমচৎকীদমক মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অমা শেম্লে। ঐখোয়না পোলিসীশিংবু ওইথোকপা য়াবশিংদা ওন্থোক্লে। নহা ওইরিবা প্রোফেস্নেলশিং অমসুং ওন্তপ্রিন্যুওরশিংগীদমক অচৌবা কান্নবা অমা ওইরিবা লুপা লাখ ১২ ফাওবগী ইনকমদা তেক্স লৌরোই। এজুকেসন পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং ইনোবেসন য়াঙখৎহনবা - অনৌবা মেদিকেল সিৎ ১০,০০০ অমসুং আই.আই.তি. ৬,৫০০ শেমলে। লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা ইনোবেসনগী মঙাল ফংহনবা - অনৌবা অতল তিঙ্করিং লেব ৫০,০০০ শেমগৎপা। থাওমৈ অমা খক্তনা মৈরা কয়া অমা মঙাল পীবা ঙম্মী। এ.আই. অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তকী সেন্তর ওফ এক্সেলেন্সনা নহারোলশিংদা তুংলমচৎকীদমক শেম-শাবগী খুদোংচাবা পীগনি। অনৌবা পি.এম. রিসর্চ ফেল্লোশিপ ১০,০০০না আইদিয়াদগী ইম্পেক্ত ফাওবগী খোঙচৎ অসি হেন্না লায়থোকহল্লগনি। স্পেস সেক্তর হাংদোকখিবগুম্না, ন্যুক্লিয়র ইনর্জী সেক্তরসু হাংদোকখ্রে। ইনোবেসনদা হৌজিক্তি বাউন্দরীশিংগী মহুৎ মতেং ফংলগনি। অহানবা ওইনা, গিগ ইকোনোমীগা মরী লৈনবা নহাশিংদা সোসিএল সেক্যুরিতীগী ঙাক্লৌ পীরগনি। মমাংদা অতোপ্পশিংনা মীৎয়েং চংলমদনা লৈরম্বা মীওইশিং অসি হৌজিক্তি পোলিসীশিংগী ময়াইদা লৈরে অমসুং এস.সি., এস.তি. অমসুং নুপী ওন্তপ্রিন্যুওরশিংদা লুপা করোর ২গী তর্ম লোন পীগনি। ইনক্লুসিবিতী অসি অচেৎপা ৱাশক অমা নত্তে, মসি পোলিসী অমনি। ভারতকী নহারোলশিংনা মসিগী ৱারেপশিং অসিদগী হকথেংননা কান্নবা ফংগনি মরমদি নহারোলশিংনা খুমাং চাউশিল্লবদি ভারত চাউখৎলগনি।
মরুপশিং,
নুমিৎ ১০০ অসিদা ভারতনা ফংলিবা অসি ভারতনা মসিদা লেপ্পোই, মাইথিরে হায়না নোঞ্জবা তৌরোই, তপথবা তৌরোই হায়বদু উৎলি। হায়রিবা নুমিৎ ১০০ অসিদা ভারতনা সেতেলাইত দোকিং অমসুং ওনদোকিং তৌবা ঙমখিবা মালেমগী মরিশুবা লৈবাক ওইরে। ভারতনা সেমি-ক্রিওজেনিক ইঞ্জিন অমা মায় পাক্না চাংয়েং তৌখ্রে। ভারতনা সোলর কেপাসিতিগী গিগাৱাৎ ১০০গী পুৱারী ওইরবা মাইলস্তোন অমা ফংবা ঙমখ্রে। লৈবাক অসিনা কোয়লা তন মিলিয়ন ১,০০০ পুথোক্তুনা রেকোর্দ অমা শেমখি। নেস্নেল ক্রিতিকেল মিনরেল মিসন হৌদোকখি, অমসুং নুমিৎ ১০০ অসিগী মনুংদা, এমপ্লোয়ীশিংগীদমক ৮শুবা পে কম্মিসন লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখি। লৌমীশিংগীদমক্তা ফর্তিলাইজরদা সবসিদী হেনগৎহন্নবা ৱারেপ লৌখি। হায়বদি, সরকারনা লৌমীশিংগী অৱাবা অদুদা অহানবদা মীৎয়েং থমখি। ছত্তিসগরদা, ইমুং লাখ ৩ হেনবনা অমুক্তা মখোয়গী অনৌবা য়ুমদা হোংখি। স্বামিত্ৱ য়োজনাগী মখাদা, প্রোপর্তী কার্দ লাখ ৬৫ হেন্না য়েন্থোকখ্রে। মসি খক্তা নত্তে, মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা তনেলশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা, সোনামর্গ তনেল অসি ঙসি নুমিৎ ১০০নিগী মনুংদা লৈবাক অসিদা কৎথোকখ্রে। আই.এন.এস. সুরত, আই.এন.এস. নীলগিরি, অমসুং আই.এন.এস. ৱাগশির হাপচিন্দুনা ভারতকী নেভী অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনখি। আর্ম্দ ফোর্সশিংগীদমক মেদ-ইন-ইন্দিয়া লাইৎ কোম্বেৎ হেলিকোপ্তরশিং লৈনবা অয়াবা পীখি। মসিগী মথক্তা, ৱাকফ এক্তকী এমেন্দমেন্ত বিল পাস তৌদুনা সোসিএল জস্তিসকী মায়কৈদা মরু ওইবা খোংথাং অমা লৌখৎখি। নুমিৎ ১০০ অসি শুপ্নগী ৱারেপ ১০০ খক্তা নত্তে। মখোয়না ৱারেপ ১০০ মপুং ফাহনবগী খুদম ওইরি!
মরুপশিং,
পর্ফোমেন্সকী মন্ত্র অসি রাইসিং ভারতকী অশেংবা ইনর্জীনি। নুমিৎ নিনিগী মমাংদা ঐহাক রামেশ্বরমদা লৈরম্মি। মফম অদুদা ঐহাক্না পুৱারী ওইরবা পাম্বন ব্রিজ শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংখি। চাউরাক্না চহি ১২৫গী মমাংদা, ব্রিতিশশিংনা মফম অসিদা থোং অমা শাখি। মসিগী থোং অসি পুৱারীগী ৱারী অমা ওইখি, অৱাবা কয়া থেংনখি, অমসুং সুনামি অমসুং সাইক্লোন অমনা মরম ওইদুনা মতম অমদা শাথীনা অমাং অতা নংখি। চহি কয়া লৈবাক অসিনা ঙাইদুনা লৈখি, মীয়াম্না অনৌবা থোং অমা মথৌ তাখি, অদুবু মমাংগী সরকারশিংনা করিসু তৌখিদে। অদুম ওইনমক, ঐখোয়গী সরকারনা লৈঙাক পায়রকপা মতমদা, অনৌবা পাম্বন ব্রিজ শাবগী থবক হৌখি। অমসুং হৌজিক্তি, লৈবাক অসিনা অহানবা ভর্তিকেল লিফ্ত রেল-সী ব্রিজ ফংলে!
মরুপশিং,
লৈবাক অমনা প্রোজেক্তশিং মতম শাংনা থিন্থহন্দুনা খুমাং চাউশিল্লোই; পর্ফোর্মেন্স অমসুং অথুবা মতমদা পাংথোকপদগী মাংদা চংশিনবা ঙম্মী। থিন্থবা অসি চাউখৎপগী য়েক্নবুনি, অমসুং ঐখোয়না য়েক্নবশিং অসিবু মাইথিবা পীনবা ৱারেপ লৌরে। ঐহাক্না অদোমদা অতোপ্পা খুদমশিং পীজগে। অসামগী বোগিবেল ব্রিজ অসি লৌরসি। ঐখোয়গী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী দেবগৌরা জীনা মসিগী উরেপ উয়ুং অসি ১৯৯৭দা তমখি। বাজপেয়ীজীনা লৈঙাক পায়রকপা মতমদা, মহাক্না শেমগৎ-শাগৎপগী থবক হৌদোকখি। বাজপেয়ী জীগী সরকারনা মীখলদা মায়থীবা নংখি অমসুং কংগ্রেসনা পাল্লবা মতুংদা প্রোজেক্ত অসি লেপখি। অরুনাচল অমসুং অসামগী মীওই লাখ কয়ানা থিন্থবা অসিদগী অৱাবা ফীবম মায়োক্নখি, অদুবু মতম অদুগী সরকারনা করিসু তৌখিদে। অদোম্না ঐখোয়দা থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীখিবা ২০১৪দা, ঐখোয়না প্রোজেক্ত অসি অমুক হন্না হৌদোকখি, অমসুং চহি মরিগী মনুংদা, থোং অসি ২০১৮ ফাওবগী মনুংদা লোইশিনখি। মসিগা মান্নবা খুদম অমা হায়রবদি কেরলাদা কোল্লাম বাইপাস রোদ প্রোজেক্ত অসিনি। মসি ১৯৭২দগীদি লেংদনা লৈরকখি। মসি এল.দি.এফ. ওইগেরা নত্রগা য়ু.দি.এফ. ওইগেরা, চহি চা তংখায়গী মনুংদা সরকার অমত্তনা মসিদা থবক তৌখিদে। অদুবু ঐখোয়না শক্তি ফংলবা মতুংদা, ঐখোয়না মসি চহি মঙাগী মনুংদা মপুং ফাহনখি।
মরুপশিং,
নবী মুম্বাই এয়রপোর্তকী মতাংদা খন্ন-নৈনবশিং অসি ১৯৯৭দগী হৌখি অমসুং মসি ২০০৭দা অয়াবা পীখি। অদুম ওইনমক, কংগ্রেস সরকারনা মসিগী মতাংদা করিগুম্বা অমত্তা পায়খৎখিদে। ঐখোয়গী সরকারনা লৈঙাক পায়রকপা মতমদা, ঐখোয়না প্রোজেক্ত অসি খোংজেল য়াংখৎহনখি, অমসুং হৌজিক নবী মুম্বাই এয়রপোর্ততগী কম্মর্সিএল ফ্লাইতশিং মথৌ তৌবা হৌগদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে।
মরুপশিং,
ঐহাক্না শেয়র তৌরিবা মাইপাকপগী লিস্ত অসিদা অনৌবা সনসদ ভবন অমসুং ভারত মন্দপমসু য়াওরি।
মরুপশিং,
এপ্রিল ৮ অসি মুদ্রা য়োজনাগী চহি ১০ মপুং ফারকপগা লোয়ননা অতোপ্পা মরম অমনা য়াম্না মরু ওই। মফম অসিদা লৈরিবা নহা কয়া অমনা মমা মপাশিংদগী মমাংদা বেঙ্ক একাউন্ত অমা গেরেন্তর অমা য়াওদনা হাংদোকপা হায়বসি ওইথোকপা ঙম্লোইদবা অমনি হায়বগী ৱারী কয়াসু তাবা ফংলমগনি। মীশিংনা গরেন্তী, কনাগুম্বা অমগী রিকমেন্দেশন মথৌ তাই, অমসুং বেঙ্ক লোন অমা লৌবা হায়বসি মীপুম খুদিংমক্কী ইমুং অমগী অরোইবা মঙলান অমনি। লায়রবা ইমুংশিং, এস.সি./এস.তি., ও.বি.সি. কম্ম্যুনিতীশিং, লম লৈতবা শিন্মীশিং, অমসুং কোলেতরেল ওইনা পীনবা করিসু লৈতবা অদুবু থবক তৌবা পাম্বা নুপীশিংগী ওইনদি করম তৌগনি? মখোয়গী মঙলানশিং অসি মরু ওইদব্রা? মখোয়গী এস্পিরেসনশিং অসি মরু ওইদব্রা? মখোয়গী কন্না হোৎনবশিং অদু মগুন য়াওদব্রা? ঐখোয়গী মুদ্রা য়োজনা অসিনা অসিগুম্লবা অপাম্বশিং অসি থুংহনখি অমসুং নহারোলশিংদা অনৌবা লম্বী অমা পীখি। হৌখিবা চহি ১০দা মুদ্রা স্কিমগী মখাদা কোলেতরেল অমত্তা য়াওদনা লুপা কোতি ৫২গী লোন পীখ্রে। মসি স্কেলগী মতাংদতা নত্তে, মসি স্পীদকী মতাংদসু ওইরি। ত্রাফিক লাইৎ অমা রেদতগী গ্রীনদা ওল্লকপা মতমগী মনুংদা মুদ্রা লোন ১০০ অয়াবা পীরি। নহাক্না নহাক্কী য়া থিনবা লোইবদা, মুদ্রা লোন ২০০ সেঙ্কসন তৌরি। অদোম্না রেদিওদা ঈশৈ অমা তাবা মতমদা, মুদ্রা লোন ৪০০গী অয়াবা পীখ্রে। ঙসিদি, ইন্সতেন্ত দেলিভরী এপশিং অসি মীয়াম্না পাম্নরে। অদোমগী চিঞ্জাক য়ৌহনবদা চংবা মতম অদুদা, মুদ্রা লোন ১০০০গী অয়াবা পীরে। অমসুং অদোম্না ও.তি.তি. প্লেতফোর্মদা এপিসোদ অমা য়েংবা লোইরকপা মতমদা, মুদ্রাগী খুত্থাংদা অপীকপা বিজিনেস ৫,০০০ শেম্লে।
মরুপশিং,
মুদ্রা য়োজনা অসিনা গেরেন্তী অমত্তা মথৌ তাদে - মসিনা মীয়ামদা থাজবা থমখি। অদোম্না খঙবদা নুংঙাইবা ফাওগনি মদুদি মুদ্রানা মরম ওইদুনা মীওই করোর ১১না মখোয়গী ললোন-ইতিক হৌনবা নৎত্রগা মশানা মশাবু থবক পীজবা হৌনবা অহানবা লোন ফংখ্রে। হায়রিবা মীওই করোর ১১ অসি হৌজিক অহানবা ওইনা ওন্তপ্রিন্যুওর ওইরে! অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা হায়রবদা, চহি ১০দা অনৌবা মঙলান করোর ১১না খুমাং চাউশিল্লি। অমসুং মুদ্রানা খুঙ্গংশিং অমসুং অপীকপা শহরশিংদা শেল কয়াম য়াম্না য়ৌহনবগে হায়বসি অদোম্না খঙবীরব্রা? মসি চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ৩৩নি। মসি লৈবাক কয়াগী জি.দি.পি. ফাওবা য়ৌদে। মসি মাইক্রোফাইনান্স খক্তমক নত্তে, মসি গ্রাসরুৎতা মেগা ত্রান্সফোর্মেসন অমনি!
মরুপশিং,
মান্নবা খুদম অমা হায়রবদি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অমসুং এস্পিরেস্নেল ব্লোকশিং প্রোগ্রাম অসিনি। মমাংগী সরকারশিংনা দিস্ত্রিক্ত ১০০ হেনববু শোত্থরে হায়না লেবেল তৌখি অমসুং মখোয়বু মশা মথন্তা অৱাবা থেংননবা থাদোকখি। হায়রিবা দিস্ত্রিক্তশিং অসি অৱাং-নোংপোক অমসুং ত্রাইবেল বেল্তশিংদা লৈ। গবর্নমেন্তনা খ্বাইদগী হৈ-শিংলবা মীওইশিংবু দিস্ত্রিক্তশিং অসিদা থাবা মথৌ তাই, অদুবু মদুগী মহুত্তা ওফিসরশিংবু মফম অদুদা চৈরাক পীবা ওইনা থাখি। মসি হান্নগী ৱাখল্লোননি - "শোত্থরবা মীওইশিং অসি মখা তানা শোত্থনা লৈজনি।" ঐখোয়না থৌওং অসি হোংদোক্তুনা মফমশিং অসি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং ওইনা লাউথোকখি। ঐখোয়না হেন্না ফবা লৈঙাক পায়বদা মীৎয়েং থম্লি অমসুং মিসন মোদতা ঐখোয়গী মরুওইবা স্কিমশিং পায়খৎলি। ঐখোয়না হায়রিবা দিস্ত্রিক্তশিং অসি মখল কয়াগী পেরামিতরশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা হেনগৎহন্নবা মোনিতর তৌখি। ঙসিদি, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অসিদগী অয়াম্বনা রাজ্যগী চাংচত্তা হেনখ্রে, অমসুং খরনা চাউখৎপগী লমদা লৈবাক্কী চাংচত্তা হেনখ্রে। অসিগুম্বা অহোংবা অসিগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংলিবশিং অসি হায়রিবা জিলাশিং অসিগী নহারোলশিংনি। হৌজিক, মফম অদুদা লৈরিবা নহাশিংনা থাজবগা লোয়ননা হায়রি, "ঐখোয়সু মাই পাকপা ঙমগনি। ঐখোয়সু মাংলোমদা চংশিনবা ঙমগনি।" ঙসিদি, মালেমগী মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুসন অমসুং জর্নেল কয়ানা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তস প্রোগ্রাম অসিবু মশক খঙলে অমসুং থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। মসিগী মাইপাকপা অসিনা পুক্নিং থৌগৎলদুনা, ঐখোয়না হৌজিক এস্পিরেস্নেল ব্লোক ৫০০দা থবক তৌরি। চাউখৎপা অসি এস্পিরেসনশিংনা চলাইবা মতমদা, মসি ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল ওই।
মরুপশিং,
লৈবাক অমা হেক্তনা থুনা চাউখৎনবা, শান্তি, তুংদু লৈতাবা, অমসুং সেক্যুরিতীগী ৱাখল্লোন লৈবা হায়বসি তঙাইফদে। গুরুদেব রবীন্দ্রনাথ তেগোরনা চিত্ত জেথা ভয়শুন্যো, উচ্চ জেথা শির হায়বদি, ৱাখলনা অকিবা লৈতবা অমসুং ঙক ৱাংনা থাংগৎপা। অদুবু চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদা, ভারতনা শিংনবা, তেরর অমসুং হিংসা হেনগৎলকপা উবা ফংখি। অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা খ্বাইদগী অৱাবা ফীবম মায়োক্নখি। হিংসা, সেপারেতিজম, অমসুং তেরোরিজমনা নহাশিংগী পুন্সি মাঙহনখি। জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা, চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদা বোম্ব, নোংমৈ অমসুং স্তোন-পেল্তিংগী থৌদোকশিংদা নহারোলশিংগী মীরোল কয়া অমা মাংহনখি। অদুম ওইনমক, চহি কয়া লৈঙাক্লম্বা লৈঙাকশিংনা মসিগী ৱারোইশিন পুরক্নবা থৌনা লৈখিদে। অদুবু ঐখোয়গী সরকারগী মপাঙ্গল কনবা পোলিতিকেল ৱিল অমসুং সেন্সিতিব এপ্রোচকী খুত্থাংদা, মফম অদুদা ফীভম অসি হোংখ্রে। ঙসিদি জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী নহারোলশিংনা চাউখৎ-থৌরাংগী মায়কৈদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
তাঙ্কক অমদা, নক্সেলিজমগী সমস্যা - লৈবাক অসিগী জিলা ১২৫ হেনবদা হিংসা অমসুং তেররনা শাফু পীখি। জিলা ১২৫! নক্সেলিজম হৌরকখিবা মফমশিংদা, সরকারগী মতিং অসি তশেংনা লোইশিনখি। মশিং য়াম্লবা নহাশিংনা নক্সেলিজম অসিনা মরম ওইদুনা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। ঐখোয়না নহারোলশিং অসিবু মেনস্ত্রিমদা অমুক হন্না পুরক্নবা কন্না হোৎনখি। হৌখিবা চহি ১০দা, নক্সলাইৎ ৮,০০০ হেনবনা হিংসা থাদোকখ্রে। নক্সেলনা শোকহল্লবা জিলাশিংগী মশিং অসি হৌজিক ২০দগী হন্থখ্রে। মসিগা মান্ননা, অৱাং-নোংপোক্তসু, দিকেদ কয়াগী মমাংদগী সেপারেতিজম অমসুং হিংসাগী লোইনাইদ্রবা সাইকল অমদা লৈরকখি। অদুবু হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ঐখোয়গী সরকারনা মায় পাক্না মরু ওইবা শান্তিগী য়ানচে ১০দা খুৎয়েক পীনখ্রে। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা, নহা ১০,০০০ হেনবনা মখোয়গী খুৎলায়শিং থাদোকখ্রে অমসুং চাউখৎপগী মরুওইবা থৌওং অসিদা য়াওখ্রে। অশেংবা মায় পাকপা অসি মীওই লিশিং কয়ানা খুৎলাই থাদোকখিবা অদুখক্তা নত্তে। অশেংবা মায় পাকপা অদুদি নহা লিশিং কয়াগী পুন্সি, মখোয়গী হৌজিক অমসুং তুংলমচৎ, কনবা ঙম্বা অসিনি।
মরুপশিং,
দিকেদ কয়াগী মমাংদগী, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা নেস্নেল চেলেঞ্জশিং অসি থেংনবগী মহুত্তা পোলিতিকেল কার্পেৎকী মখাদা কুপশিনবগী চৎনবী লৈরক্লি। অদুবু হৌজিক্তি, হায়রিবা ৱাফমশিং অসি থেংননবা মতম ওইরে। ঐখোয়না ২১শুবা চহিচাগী জেনরেসনশিংবু ২০শুবা চহিচাগী রাজনিতীগী অশোয়বা তৌখিবশিংগী চৈথেং ফংহনবা য়াহল্লোই। ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খ্বাইদগী চাউবা অপনবা অমা হায়রগদি এপীজমেন্ত পোলিতিক্সনি। হন্দক্তা, ৱাকফকী আইনশিং অসি পার্লিয়ামেন্ততা শেমদোকখ্রে, মসি অদোমগী নেৎৱার্কশিংদা পাক শন্না খন্ন-নৈনখি। ৱাকফকী আইনশিংগী মতাংদা দিবেৎ অসি এপীজমেন্ত পোলিতিক্সতা য়ুম্ফম ওইরি। অদুবু হায়রিবা পোলিতিকেল এপীজমেন্ত অসি অনৌবা নত্তে, মসি ঐখোয়গী নীংতম ইহৌগী মতমদা মরু হুনখি। মসিগী মরমদা খল্লু - ভারতকী মমাংদা, ভারতকা লোয়ননা নত্ত্রগা ভারতকী মতুংদা লৈবাক কয়ানা নীংখা তম্বগী খুদোংচাবা ফংখি। অদুবু মখোয়গী মরক্তগী কয়ানা নীংতম্বা ফংনবগী কন্দিসন ওইনা পার্তিসন অসি য়াখিবগে? মখোয়গী মনীং তম্বগী মতম অদুদা লৈবাক কয়ামুক খায়দোকখিবগে? করিগীদমক ভারত খক্তদা তৌরিবনো? মরমদি মতম অদুদা, লৈবাক অসিগী কান্নবদগী হেন্না শক্তি পাইবগী অপাম্বা লৈরম্মি। তোঙানবা লৈবাক অমগী ৱাখল্লোন অসি অচম্বা মুস্লিম ইমুংশিংগী ৱাখল্লোন নত্তে, মসি এক্সত্রিমিস্ত খরনা শন্দোকখি। অমসুং কংগ্রেসকী লুচিংবা খরনা ৱাখল্লোন অসিবু মখোয় মশামকপু শক্তিগী অমত্তা ঙাইরবা ক্লেমেন্তশিং ওইনা লৈহন্নবগীদমক্তা য়োকখৎখি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা এপীজমেন্তগী পোলিতিক্স অসিদা, কংগ্রেসনা শক্তি ফংখি, রেদিকেল লুচিংবা খরনা শক্তি অমসুং লন-থুম ফংখি, অদুবু অচৌবা ৱাহংদি, মীপুম খুদিংমক্না করি ফংবগে হায়বসিনি। লায়রবশিং, পাস্মান্দা (মার্জিনেলাইজ তৌরবা) মুস্লিমশিংনা করি ফংবগে? মখোয়শিং অসি মীৎয়েং চংখিদে। মখোয়শিং অসি মহৈ তম্বা ফংহন্দনা থমখি। মখোয়না থবক ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নখি। অদুগা মুস্লিম নুপীশিংনা করি ফংবগে? মখোয় অসি, মখোয়গী কন্সতিত্যুসনেল রাইতশিং অদু এক্সত্রিমিজমদা বলি ওইনা কৎথোকখিবা, শাহ বানোগী কেস অদুগুম্না, ইনজস্তিস মায়োক্নখি। মখোয়বু তুমিন্না লৈহল্লু হায়না হায়খি, ৱাহং হংদনবা প্রেসর তৌখি। মতমদুদা, রেদিকেলশিংনা নুপীশিংগী হকশিং তুহৎনবা ফ্রী লাইসেন্স অমা পীখি।
মরুপশিং,
এপীজমেন্ত পোলিতিক্সনা ভারতকী সোসিএল জস্তিসকী মপুং ওইবা প্রিন্সিপলগী মায়োক্তা লৈখি। অদুবু কংগ্রেসনা মসিবু ভোৎ বেঙ্ক পোলিসীগী খুৎলাই অমা ওইহনখি। ৱাকফ এক্তকী ২০১৩গী এমেন্দমেন্ত অসি রেদিকেল ইলিমেন্তশিং অমসুং লেন্দ মাফিয়াশিংবু নুংঙাইহন্নবা হোৎনবা ওইখি। কন্সতিত্যুসনগী মথক্তা লৈবা ওইনা উহন্নবগী মওংদা আইন অসি শেমখি। কন্সতিত্যুসন অসিনা অচুম্বা ৱায়েলগী থোঙ হাংদোক্নবা পান্দম থমখি, অদুবু ৱাকফ লো অসিনা হায়রিবা লম্বীশিং অসিবু মাংহনখি। অমসুং মসিগী ফলশিং অদু করি ওইখি? রেদিকেলশিং অমসুং লমগী মাফিয়াশিংনা থৌনা হাপখি। কেরলাদা, ৱাকফকী ক্লেমশিং অসি খৃস্তিয়ন খুঙ্গংগী মীওইশিংগী লমদা তৌখি। হরিয়ানাদা, গুরুদ্বারাগী লমশিং অসি দিস্প্যুৎশিং লৈরকখী। কর্নাতকাদা, লৌমীশিংগী লমশিং অসি ৱাকফ ক্লেমগী মখাদা পুরকখি। রাজ্য কয়াদা, অপুনবা খুঙ্গংশিং অমসুং লম হেক্তর লিশিং কয়া এন.ও.সি.শিং লৌনবা অমসুং আইনগী ওইবা অৱাবশিংগী লাংদা থুখি। লাইশঙশিং, চর্চশিং, গুরুদ্বারাশিং, ফার্মশিং, নৎত্রগা লৈঙাক্কী লমশিং ওইরবসু, মীয়াম্না মখোয়গী মশাগী প্রোপর্তীদা সেক্যুরিতীদা থাজবা মাংলকখি। শুপ্নগী নোতিস অমা খক্তনা মখোয় মশানা মপু ওই তাক্নবগী লম মপুশিংনা চে-চাং থিহল্লি। অচুম্বা ৱায়েল ফংহনগদবা লো অমনা অকিবা ওইনা পোকহনখি - মসি করম্বা লোনো?
মরুপশিং,
মুসলিম কম্ম্যুনিতী য়াওনা কম্ম্যুনিতী খুদিংমক্কী কান্নবা ফংনবগীদমক লৈবাক অসিগী পার্লিয়ামেন্তনা য়াম্না মরু ওইবা আইন অমা পাস তৌখিবগীদমক ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচরি। মসিগী আইন অসিনা হৌজিক্তি ৱাকফকী অশেংবা ৱাখল্লোনবু ঙাক-শেনবা অমসুং লায়রবশিং অমসুং পাসমান্দা মুস্লিমশিং, নুপীশিং অমসুং অঙাংশিংগী হকশিংসু ঙাক-শেনগনি। ৱাকফ বিলগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা অসি ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্তরী পুৱারীদা হৌখিবা চহি ৭৫ অসিদা অনিশুবা খ্বাইদগী শাংবা খন্ন-নৈনখিবা ওইখি। বিল অসি হাউস অনিমক্তা পুং ১৬ খন্নখি। জোইন্ত পার্লিয়ামেন্তরী কমিতী (জে.পি.সি.) না মীফম ৩৮ পাংথোকখি, পুং ১২৮ খন্নখি, অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা মীওইশিংদগী ওনলাইনগী খুত্থাংদা তেংবাং পীনবা তেংবাং পীরকখি। মসিনা উৎলি মদুদি ঙসি ভারত্তা দেমোক্রেসী অসি পার্লিয়ামেন্তকী ফক্লাং মরিগী মনুংদা লৈতে। মীয়াম্না শরুক য়াবনা ঐখোয়গী দেমোক্রেসীবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি মালেম অসি তেক্নোলোজী অমসুং এ.আই.গী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী মশাগী মওং-মতৌ, কলা, ম্যুজিক, কলচর অমসুং ক্রিএতিভিতিদা মীৎয়েং থম্বা অসি হান্নদগী হেন্না মরু ওই। মরমদি ঐখোয়না রোবোৎশিং শেমগৎপা পামদে, ঐখোয়না মীওইবশিং শেমগৎপা পাম্মি। তেক্নোলোজীনা খুমাং চাউশিল্লকপগা লোয়ননা ঐখোয়না ক্রিএতিবিতীগী খুত্থাংদা মীওইবা অমসুং সেন্সিতিবিতী হেনগৎহনগদবনি। এন্তর্তেনমেন্ত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইন্দস্ত্রীশিংগী মনুংদা অমা ওইরে, অমসুং মসি তুংলমচৎতা মখা তানা পাকথোক চাউথোক্কনি। হায়রিবা মতম অসিদা, ঐখোয়না কলা অমসুং কলচরবু সেলেব্রেৎ তৌনবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনবা ৱার্ল্দ ওদিও-ভিজুএল অমসুং এন্তর্তেবমেন্ত সমগমিৎ, ৱেবস হৌদোক্লে। রাহুলনা ৱা ঙাঙলিঙৈদা অদোম্না ৱেবস হায়বা ৱাহৈ অসি কয়ারক হন্না তারম্বা য়াই, অদুবু মসি ইনিসিয়েতিব অসি ২০১৪দা হৌদোকখিবনি হায়বদি নত্তে। মসিনা দিকেদ খুদিংগী অনৌবা মওংশিং অমসুং ইন্নোবেসনশিংগা লোয়ননা মশক মওং হোংলকই। ঙসি, ঐহাক্না ৱেবস -- মালেমগী ওদিও-ভিজুএল অমসুং এন্তর্তেনমেন্ত সম্মিৎকী মরমদা ঙাংলি। মসিগী প্লেতফোর্ম অসি শেমখ্রে। লাক্কদৌরিবা থাদা মুম্বাইনা ৱেবসকী অচৌবা ‌ইদিসন অমা পাংথোক্কনি অমসুং মসি মালেমগী ওইবা ইভেন্ত অমা ওইরক্লগনি। ময়াম পুম্নমক্না খংবগুম্না, ফিল্মশিং, পোদকাস্তশিং, গেমিং, ম্যুজিক, এ.আর. অমসুং ভি.আর.না ভারত্তা মপাঙ্গল কনবা অমসুং ক্রিএতিব ইন্দস্ত্রী অমা শেম্মি। "ক্রিয়েৎ ইন ইন্দিয়া" হায়বা মন্ত্র অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না ইন্দস্ত্রী অসিবু মথংগী থাক্তা পুখৎলি। ৱেবসনা ভারতকী আর্তিস্তশিংবু কন্তেন্ত শেমগৎনবা অমসুং মালেমগী থাক্তা চৎনবা পুক্নিং থৌগৎলগনি। 'ক্রিয়েৎ ইন ইন্দিয়া'না মালেমগী মফম কয়াদগী ভারত্তা আর্তিস্তশিংসু কৌগনি। ঐহাক্না নেৎৱার্ক ১৮দা ৱেবসকী প্লেৎফোর্ম অসি মীয়ামদা খঙহনবদা মতেং পাংনবা হায়জরি। ক্রিএতিব ওইবা লমশিংদা য়াওরিবা নহা কয়া অমা লৈরি। ঐহাক্না মখোয় খরগা উন্ননবগী খুদোংচাবা অমসু ফংখি। ঐহাক্না মখোয়বুসু খোংজং অসিগী শরুক অমা ওইনবা পুক্নিং থৌগৎলি। ৱেবসনা য়ুম খুদিংমক্তা অমসুং থম্মোয় খুদিংমক্তা য়ৌহল্লু! অদোম্না মসি পাংথোক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
সম্মিৎ অসিগী খুত্থাংদা, নেৎৱার্ক ১৮না ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহাশিংগী ক্রিএতিবিতী, ভিজন অমসুং দিতর্মিনেসনবু মশক থোক্না উৎখ্রে। নহা ওইরিবা ৱাখল্লোনশিংবু করম্না শরুক য়াহনবগে, মখোয়বু নেস্নেল ইসুশিংগী মতাংদা খনবা অমসুং সোলুসনশিং পুথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎপীবা অসি থাগৎনিংঙাইনি। খ্বাইদগী মরুওইবা মায় পাকপা অসিদি নহাক্না মখোয়বু তাবতা নত্তনা অহোংবা পুরকপদা পার্তনর ওইহনখিবা অসিনি। হৌজিক, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী য়ুনিভর্সিতীশিং, কোলেজশিং অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিংদা সম্মিৎ অসিগী এঙ্গেজমেন্ত অসি মাংলোমদা পুখৎনবা হায়জরি। মসিদগী ফংবা ইনসাইৎ অমসুং সজেসনশিং অদু দোকুমেন্ত তৌগদবনি, নৈনগদবনি অমসুং পোলিসী শেম্নবগীদমক্তা পুথোক্কদবনি। মসি পাংথোক্লবা খক্তদা মীফম অসি থৌরম অমা খক্তা ওইহৌবতা নত্তনা ইম্পেক্তকী ফোর্স অমা ওইরগনি। অদোমগী থৌনা, ৱাখল্লোন অমসুং শরুক য়াবা অসিনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা ভারতকী ৱারেপকী তশেংবা ইনর্জীনি। অমুক্কা হন্না, থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমক্তা, মরু ওইনা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা শরুক য়ারিবশিংদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।