ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ, ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
03 JAN 2025 4:50PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ, ମନୋହର ଲାଲ ଜୀ, ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ, ତୋଖାନ ସାହୁ ଜୀ, ଡକ୍ଟର ସୁକାନ୍ତ ମଜୂମଦାର ଜୀ, ହର୍ଷ ମାଲହୋତ୍ରା ଜୀ, ଦିଲ୍ଲୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ବିନୟ କୁମାର ସକ୍ସେନା ଜୀ, ସାଂସଦ ମୋର ସମସ୍ତ, ବିଧାୟକଗଣ
ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ 2025ର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା । 2025 ବର୍ଷର ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଆଣିଛି। ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ହେବା ଦିଗରେ ଆମର ଯାତ୍ରା ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆହୁରି ଅଧିକ ଗତିଶୀଳ ହେବ। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତାର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। 2025 ମସିହାରେ ଭାରତର ଏହି ଭୂମିକା ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହେବ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାରତର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚିତ୍ରକୁ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ କରିବାର ବର୍ଷ ହେବ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତାର ଉତ୍ଥାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ଚଳିତ ବର୍ଷ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିବ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମର "ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ" ମନ୍ତ୍ରକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବ, ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜୀବନଧାରଣର ସହଜତା ଏବଂ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଅଂଶବିଶେଷ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ଓ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ସେଥିରେ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଘର, ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ସାମିଲ ରହିଛି। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ବିଶେଷ କରି, ମୁଁ ସେହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ, ସେହି ମାଆ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ନୂଆ ଜୀବନ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ଝୁମ୍ପୁଡ଼ିରୁ ସ୍ଥାୟୀ ଘରକୁ, ଭଡ଼ା ଘରୁ ନିଜସ୍ୱ ଘରକୁ ଯିବା-ଏହା ବାସ୍ତବରେ ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ। ସେମାନେ ଯେଉଁ ଘର ପାଇଛନ୍ତି, ତାହା ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ଆତ୍ମସମ୍ମାନର ଘର। ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ନୂତନ ଆଶା ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନର। ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ଖୁସି ଏବଂ ଉତ୍ସବର ଏକ ଅଂଶ ହେବାକୁ ଆସିଛି। ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାରେ ଠିଆ ହୋଇଛି, ଅନେକ ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତି ଜୀବନ୍ତ ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ। ହୁଏତ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ଶାସନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇ କରୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇ ଚାଲିଥିଲା, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଭଳି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଗୁପ୍ତ ଆନ୍ଦୋଳନର ଅଂଶବିଶେଷ ଥିଲି। ସେହି ସମୟରେ ଅଶୋକ ବିହାର ମୋର ବାସସ୍ଥାନ ଥିଲା। ତେଣୁ, ଆଜି ଅଶୋକ ବିହାର ପରିଦର୍ଶନ ସ୍ମୃତିର ବନ୍ୟା ଆଣିଥାଏ |
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଛି। 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଏକ ପକ୍କା ଛାତ ଏବଂ ଏକ ଭଲ ଘର ରହିଛି। ଆମେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବାରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ସେଥିପାଇଁ ବିଜେପି ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବସ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାୟୀ ବାସଗୃହ ସହିତ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, କାଲକଜୀ ଏକ୍ସଟେନସନରେ ବସ୍ତିରେ ରହୁଥିବା ଆମର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ 3000ରୁ ଅଧିକ ଘରର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା। ଯେଉଁ ପରିବାରମାନେ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ବସ୍ତିରେ ବିନା ଆଶାରେ ରହୁଥିଲେ, ସେମାନେ ଏବେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଘରକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଏହା କେବଳ ଆରମ୍ଭ ମାତ୍ର। ଆଜି, ଆହୁରି 1500 ଘରର ଚାବି ସେମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି। ଏହି 'ସ୍ବାଭିମାନ ଆପାର୍ଟମେଣ୍ଟ’ଗୁଡ଼ିକ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ଆତ୍ମସମ୍ମାନର ପ୍ରତୀକ। ଏହାପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ କିଛି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କଲି, ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆନନ୍ଦ, ଗର୍ବ ଏବଂ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଅନୁଭବ କରିପାରିଲି। ସେଠାରେ କିଛି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପରେ ଅନୁଭବ ହେଲା ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ 'ସ୍ବାଭିମାନ୍ ଆପାର୍ଟମେଣ୍ଟ' ର ଉଚ୍ଚତାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଉପରକୁ ଉଠିଛି।
ଏବଂ ସାଥିମାନେ,
ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକର ମାଲିକମାନେ ଦିଲ୍ଲୀର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଆସିପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ।
ସାଥିମାନେ,
ଦେଶ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛି ଯେ ମୋଦୀ କେବେ ନିଜ ପାଇଁ ଘର ତିଆରି କରିନାହାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେ 4 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ 'ଶୀଶ ମହଲ’ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିଥାନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ମୋର ଏକମାତ୍ର ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯେ ମୋର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଛାତ ଥିବ। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ଯେତେବେଳେ ବି ଆପଣ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବେ, ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ବି ବସ୍ତି ଏବଂ ଝୁମ୍ପୁଡ଼ିରେ ରହୁଛନ୍ତି, ମୋ ତରଫରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଅନ୍ତୁ। ସେମାନଙ୍କୁ କୁହନ୍ତୁ ଯେ ଆଜି ହେଉ କିମ୍ବା ଆସନ୍ତାକାଲି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଏକ ଘର ରହିବ। ମୋ ପାଇଁ, 'ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋଦି", ତେଣୁ ଆପଣମାନେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇପାରିବେ। ସୁବିଧାବଞ୍ଚିତଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଗୃହଗୁଡିକ ଉନ୍ନତ ଜୀବନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ | ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିଥାଏ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ ଏବଂ 'ବିକଶିତ ଭାରତ’ର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏଠାରେ ଅଟକିବୁ ନାହିଁ। ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏଭଳି ପାଖାପାଖି 3 ହଜାର ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ହଜାର ହଜାର ନୂଆ ଘର ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯିବ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ମଧ୍ୟ ରହୁଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କର ରହଣି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ପୁରୁଣା ହୋଇଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଆବାସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଦିଲ୍ଲୀର ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ରୋହିଣୀ ଏବଂ ଦ୍ୱାରକା ଉପ-ସହରଗୁଡ଼ିକର ସଫଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନରେଲା ଉପ-ସହରର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
'ବିକଶିତ ଭାରତ "ନିର୍ମାଣରେ ଆମ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଏହି ସହରଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ସେହି ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ ଦୂରଦୂରାନ୍ତରୁ ଲୋକମାନେ ବଡ଼ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ଆସିଥାନ୍ତି ଏବଂ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ହୃଦୟରୁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥାନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ବିଜେପି ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆମ ସହରରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜୀବନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଆମର ପ୍ରୟାସ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ, ସେମାନେ ସୁବିଧାବଞ୍ଚିତ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ଭଲ ଘର ପାଇବା ପାଇଁ। ଯେଉଁମାନେ ନିକଟରେ ଗାଁରୁ ସହରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ସୁଲଭ ଭଡ଼ା ଘର ଯୋଗାଇବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ନିଜସ୍ୱ ଘର ପାଇବାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଜାରି ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶରେ 1 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରାୟ 30,000 ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମେ ଏବେ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବାର ଯୋଜନା କରିଛୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳର ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ 1 କୋଟି ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ବିଜେପି ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଯେଉଁ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ବାର୍ଷିକ ଆୟ 9 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍, ସେମାନେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସୁବିଧା ପାଇବେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ନିଜସ୍ୱ ଘର ପାଇବାର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗୃହ ଋଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଧରେ ବହୁତ ବଡ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସରକାର ପଇସା।
ସାଥିମାନେ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନେ ଭଲ ଶିକ୍ଷା ପାଆନ୍ତୁ, ଭଲ ଶିଖନ୍ତୁ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୁଅନ୍ତୁ। ବିଜେପି ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ଗୁଣାତ୍ମକମାନର ବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲେଜ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ପେସାଦାର ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ମଧ୍ୟ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି (ଏନଇପି) ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ। ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ପରିବାରର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅଦାଲତରେ ଡାକ୍ତର, ଇଞ୍ଜିନିୟର କିମ୍ବା ଓକିଲ ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ତେବେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଇଂରାଜୀ-ମାଧ୍ୟମ ଶିକ୍ଷା ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବା ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଅସୁବିଧା ଆହୁରି ଅଧିକ। କିନ୍ତୁ ଏହାର ଅର୍ଥ କ’ଣ ଏହା ଯେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ଗରିବ ପରିବାରର ପିଲାମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଇଂରାଜୀରେ ଦକ୍ଷତାର ଅଭାବ ହେତୁ ଡାକ୍ତର କିମ୍ବା ଇଞ୍ଜିନିୟର ହେବାର ସୁଯୋଗରୁ ବଞ୍ଚିତ କରାଯିବା ଉଚିତ କି? ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ କି? ଏହିଠାରେ ହିଁ ଆପଣଙ୍କ 'ସେବକ’ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଦୀର୍ଘ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି। ଆଜି, ପିଲାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ମାତୃଭାଷାରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ତଥାପି ଡାକ୍ତର, ଇଞ୍ଜିନିୟର ହୋଇପାରନ୍ତି, କିମ୍ବା ଏପରିକି ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟରେ ମାମଲା ଲଢ଼ିପାରିବେ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମ ଦେଶରେ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସିବିଏସ୍ଇ (କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମାଧ୍ୟମିକ ଶିକ୍ଷା ବୋର୍ଡ) ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଏହାର ପରିସର କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି। ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ସିବିଏସ୍ଇ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ କୋଠା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ନୂତନ ସୁବିଧା ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ମୁଁ ନିଜେ ଏହି ସମ୍ମାନଜନକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ର ଥିଲି। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଦିଲ୍ଲୀର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏଠାରେ ହିଁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଆଜି ଯେଉଁ ନୂଆ କ୍ୟାମ୍ପସଗୁଡ଼ିକର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ସେଥିରୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଶହ ଶହ ଅତିରିକ୍ତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଡିୟୁରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିପାରିବେ। ଡିୟୁର ପୂର୍ବ କ୍ୟାମ୍ପସ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ କ୍ୟାମ୍ପସ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ପାଇପଲାଇନରେ ଥିଲା। ଏବେ ଏହି ଅପେକ୍ଷାର ଶୀଘ୍ର ଅନ୍ତ ଘଟିବ। ସୁରଜମଲ ବିହାରର ପୂର୍ବ କ୍ୟାମ୍ପସ ଏବଂ ଦ୍ୱାରକାର ପଶ୍ଚିମ କ୍ୟାମ୍ପସ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ନଜଫଗଡରେ ଏକ ନୂତନ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ, ଯାହାର ନାମ ବୀର ସାବରକର ଜୀଙ୍କ ନାମରେ ରଖାଯିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି, ଅନ୍ୟ ପଟେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଖୋଲାଖୋଲି ମିଛ ପ୍ରଚାର କରୁଛନ୍ତି। ଗତ 10 ବର୍ଷ ଧରି କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ବର୍ତ୍ତମାନର ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି। ପରିସ୍ଥିତି ଏତେ ଶୋଚନୀୟ ହୋଇପଡ଼ିଛି ଯେ ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷା ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ପାଣ୍ଠିର ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଅପବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି। ଦିଲ୍ଲୀର ପିଲାମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି ଉଦାସୀନତା ଦେଖାଯାଉଥିବା ଏହି ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆବଣ୍ଟିତ ପାଣ୍ଠିର ଅଧା ମଧ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିପାରିଲେ ନାହିଁ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ରାଜଧାନୀ, ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ଜନସାଧାରଣଙ୍କର ମଧ୍ୟ ସୁଶାସନର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାର ଅଧିକାର ରହିଛି। ତେବେ ଗତ 10 ବର୍ଷ ଧରି ଦିଲ୍ଲୀ ଏକ ବଡ଼ 'ଆପ୍-ଦା "(ସଙ୍କଟ) ଦ୍ୱାରା ଘେରି ରହିଛି। କେତେକ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ଆନ୍ନା ହଜାରେ ଜୀଙ୍କୁ ଆଗରେ ରଖି ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଏହି 'ଆପ୍-ଦା "ଭିତରକୁ ଠେଲି ଦେଇଛନ୍ତି। ମଦ ଚୁକ୍ତିରେ ଦୁର୍ନୀତି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପିଲାମାନଙ୍କ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଅନିୟମିତତା, ଗରିବଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଠକେଇ, ଏପରିକି ପ୍ରଦୂଷଣ ସହ ଲଢ଼ିବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁର୍ନୀତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ-ଏହି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଏକଦା ଦିଲ୍ଲୀର ବିକାଶ ବିଷୟରେ କହୁଥିଲେ, ସେମାନେ ସହର ପାଇଁ 'ଆପ୍-ଦା "ର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛନ୍ତି। ସେମାନେ କେବଳ ଖୋଲାଖୋଲି ଦୁର୍ନୀତିରେ ଲିପ୍ତ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ ବରଂ ଏହାକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ ମଧ୍ୟ କରନ୍ତି। ଏହା ଏକ ଚୋର ପରି ଯାହା ଆଘାତକୁ ଅପମାନ ଯୋଗ କରୁଛି-ଏହି ସଙ୍କଟ, ଏହି 'ଆପ୍-ଦା' ଦିଲ୍ଲୀ ଉପରେ ପଡ଼ିଛି। ସେଥିପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀ ଏହି 'ଆପ୍-ଦା "ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଦିଲ୍ଲୀର ଭୋଟରମାନେ ଏହି 'ଆପ୍-ଦା "ରୁ ସହରକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା, ସହରର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରି କହୁଛନ୍ତି, "ଆମେ ଏହି 'ଆପ-ଦା" କୁ ବରଦାସ୍ତ କରିବୁ ନାହିଁ, ଆମେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବୁ! " "ଆମେ ଏହି 'ଆପ-ଦା" କୁ ବରଦାସ୍ତ କରିବୁ ନାହିଁ, ଆମେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବୁ! "ଆମେ ଏହି 'ଆପ-ଦା" କୁ ବରଦାସ୍ତ କରିବୁ ନାହିଁ, ଆମେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବୁ! "ଆମେ ଏହି 'ଆପ-ଦା" କୁ ବରଦାସ୍ତ କରିବୁ ନାହିଁ, ଆମେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବୁ! "ଆମେ ଏହି 'ଆପ-ଦା" କୁ ବରଦାସ୍ତ କରିବୁ ନାହିଁ, ଆମେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବୁ! "
ସାଥିମାନେ,
ଦେଶର ରାଜଧାନୀ ହୋଇଥିବାରୁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନେକ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଛି, ଯାହାର ଦାୟିତ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି। ଏଠାରେ ଅଧିକାଂଶ ରାସ୍ତା, ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ, ବଡ଼ ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ କଲେଜ କ୍ୟାମ୍ପସ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦାୟୀ। ତଥାପି, ଏଠାରେ 'ଆପ୍-ଦା' ସରକାର, ଯାହା ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଅଂଶକୁ ପରିଚାଳନା କରିବାର କଥା, ଏ ଦିଗରେ ଯେକୌଣସି ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇଛନ୍ତି। ସହରକୁ ସଙ୍କଟ ଦ୍ୱାରା ଘେରି ରହିଥିବା 'ଆପ୍-ଦା "ର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କୌଣସି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ନାହିଁ। ଏହି 'ଆପ-ଦା’ର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଆମ ଯମୁନା ନଦୀର ସ୍ଥିତି। ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ସ୍ବାଭିମାନ୍ ଫ୍ଲାଟ୍ର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିଲି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଦିଲ୍ଲୀର ଉତ୍ତର ଭାଗରେ ରୁହନ୍ତି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଛଟ୍ ପୂଜା ଉତ୍ସବ ବିଷୟରେ ପଚାରିଲି, ଏବଂ ହାତ ଯୋଡ଼ି ସେମାନେ ମୋତେ କହିଲେ ଯେ ଯମୁନା ଜୀଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ଏତେ ଖରାପ ହୋଇଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ଠିକ୍ ଭାବରେ ରୀତିନୀତି ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ନଦୀ ମା 'ଙ୍କ ଠାରୁ କ୍ଷମା ମାଗି ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ଛୋଟ ଧରଣର ନୈବେଦ୍ୟ ପାଇଁ ରାଜି ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାସିନ୍ଦା ଯମୁନା ଜୀଙ୍କ ଶୋଚନୀୟ ଅବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଦଶ ବର୍ଷ ପରେ, ସେମାନଙ୍କର କହିବାକୁ ସାହସ ଅଛି, ଏବଂ ଏଥିରେ କୌଣସି ଲଜ୍ଜା ନାହିଁ, କୌଣସି ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ନାହିଁ-ଏହା ହେଉଛି 'ଆପ୍-ଦା "ଯାହାର ମୁକାବିଲା ଆମେ କରୁଛୁ। ସେମାନେ ଦାବି କରନ୍ତି ଯେ ଯମୁନା ସଫା କରିବା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ଭୋଟ୍ ମିଳିବ ନାହିଁ। ଯଦି ଯମୁନା ସଫା କରିବା ଦ୍ୱାରା ଭୋଟ୍ ମିଳିବ ନାହିଁ, ତା "ର ଅର୍ଥ କ" ଣ ଆମେ ନଦୀକୁ ଶୋଚନୀୟ ଅବସ୍ଥାରେ ଛାଡ଼ିଦେବା? ଯଦି ଯମୁନା ସଫା ନହୁଏ, ତେବେ ଦିଲ୍ଲୀ କିପରି ପାନୀୟ ଜଳ ପାଇବ? ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କାରଣରୁ ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକମାନେ ଦୂଷିତ ପାଣି ପିଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି। ଏହି 'ଆପ୍-ଦା "ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଟ୍ୟାଙ୍କର ମାଫିଆଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛି। ଯଦି ଏହି 'ଆପ୍-ଦା "ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ରହିବେ, ତେବେ ସେମାନେ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଆହୁରି ଖରାପ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବେ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହା ମୋର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଯେ ଦେଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଭଲ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଦିଲ୍ଲୀର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହୁଅନ୍ତୁ। ବିଜେପି ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ଅର୍ଥ ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ବିଜେପି ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କେବଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ଶୂନକୁ ହ୍ରାସ କରୁନାହିଁ, ବରଂ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟୁତରୁ ରୋଜଗାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଗ୍ରହୀ ପରିବାରକୁ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇବା ପାଇଁ 75 ହଜାର ଟଙ୍କାରୁ 80 ହଜାରେ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସାରା ଦେଶରେ 7.5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘର ସେମାନଙ୍କ ଛାତ ଉପରେ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଲଗାଇଛନ୍ତି। ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପାଇବେ, ଏବଂ ଉତ୍ପାଦିତ ଯେକୌଣସି ବଳକା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଅର୍ଥ ଉପାର୍ଜନ କରିବ, ଯାହା ସରକାର ପରିବାରକୁ ଫେରସ୍ତ ଦେବେ। ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ବିଜେପି ଏଠାରେ ସରକାର ଗଠନ କରିବା ମାତ୍ରେ ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନାକୁ ଯଥା ଶୀଘ୍ର ଭାବେ ଲାଗୁ କରିବୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀର ପାଖାପାଖି 75 ଲକ୍ଷ ଅଭାବୀ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ରାସନ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ "ଯୋଜନା ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ରାସନ କାର୍ଡ ପାଇବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ଯଦି ଆପଣ ପୁରୁଣା ଖବରକାଗଜଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖିବେ, ତେବେ ଆପଣ ଦେଖିବେ ଲୋକମାନେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। 'ଆପ୍-ଦା "ଲୋକମାନେ ରାସନ କାର୍ଡ ଦେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଞ୍ଚ ମାଗୁଥିଲେ। ଆଜି ଦୁର୍ନୀତିର ରାସ୍ତା ଅବରୋଧ ହୋଇଛି, ଏବଂ ରାସନ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଦିଲ୍ଲୀର ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ମିଳୁ, ସେଥିପାଇଁ ସହରରେ ପାଖାପାଖି 500ଟି ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ 80 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ରିହାତି ସହିତ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, 100 ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକ ଔଷଧ ମାତ୍ର 15 ଟଙ୍କା କିମ୍ବା 20 ଟଙ୍କାରେ ଉପଲବ୍ଧ।
ସାଥିମାନେ,
ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାର ଲାଭ ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ତେବେ 'ଆପ୍-ଦା "ସରକାରଙ୍କର ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀର ଶତ୍ରୁତା ରହିଛି। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ସାରା ଦେଶରେ ଲାଗୁ ହେଉଥିବାବେଳେ 'ଆପ-ଦା "ଲୋକମାନେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ଦିଲ୍ଲୀର ବ୍ୟବସାୟୀ, ପେସାଦାର ଏବଂ ଯୁବକମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ସାରା ଦେଶରେ ଯାତ୍ରା କରନ୍ତି | ଯଦି ସେମାନେ ଭାରତର କୌଣସି କୋଣକୁ ଯାଆନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହ କିଛି ଘଟେ, ତେବେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ରହିବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ସେମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମିଳିବ। ତେବେ, ଦିଲ୍ଲୀର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ କାରଣ ଦିଲ୍ଲୀର 'ଆପ୍-ଦା "ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ମନା କରିଦେଇଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଯଦି କିଛି ଘଟେ, ମୁଁ, ମୋଦି, ଆପଣଙ୍କର ସେବା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, କିନ୍ତୁ 'ଆପ୍-ଦା' ର ପାପ ହେତୁ, ମୁଁ ତାହା କରିପାରିବି ନାହିଁ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଜେପି ସରକାର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାକୁ 70 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ, କୌଣସି ପରିବାର ପାଇଁ, ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆଉ ସେମାନଙ୍କ ବୃଦ୍ଧ ପିତାମାତାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଏହି ପୁଅ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇପାରିବ। କିନ୍ତୁ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁଃଖର ସହିତ, ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଏହି ପୁଅ ଦିଲ୍ଲୀରେ ନିଜ ବୃଦ୍ଧ ପିତାମାତାଙ୍କ ସେବା କରିବାକୁ ଯେତେ ଚାହିଁଲେ ମଧ୍ୟ, 'ଆପ୍-ଦା "ଲୋକମାନେ ଦିଲ୍ଲୀର ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏହି ସେବାରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇପାରିବେ ନାହିଁ। ଦିଲ୍ଲୀର ବୟସ୍କ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଅପେକ୍ଷା 'ଆପ୍-ଦା' ର ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥପରତା, ଜିଦ୍ ଏବଂ ଅହଂକାର ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଚିନ୍ତା ଦୂର କରି ବିଜେପି ସରକାର ଅନେକ କଲୋନୀକୁ ନିୟମିତ କରିଛନ୍ତି। ତେବେ 'ଆପ୍-ଦା "ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଏହି ଅଧିବାସୀମାନଙ୍କୁ' ଆପ୍-ଦା" ର ଶିକାର କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ରର ବିଜେପି ସରକାର ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ଶିବିର ଚଳାଉଥିବାବେଳେ 'ଆପ୍-ଦା' ସରକାର ଏହି କଲୋନୀଗୁଡ଼ିକରେ ପାଣି ଏବଂ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି। ଫଳରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ବହୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିବା ପରେ, ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ୱେରେଜ୍ ସିଷ୍ଟମ୍, ଭାଙ୍ଗିଯାଇଥିବା ଡ୍ରେନ୍ କିମ୍ବା ରାସ୍ତାରେ ପ୍ରବାହିତ ମଇଳା ପାଣି ନଥିବାବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକମାନେ ହୃଦୟ ଭାଙ୍ଗିବା ସ୍ୱାଭାବିକ। ଯେଉଁମାନେ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତାରଣା କରିଛନ୍ତି, ମିଥ୍ୟା ଶପଥ ନେଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ନିଜ ପାଇଁ 'ଶୀଶ ମହଲ' (ପ୍ରାସାଦ ଗୃହ) ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଶୀଘ୍ର ଏହାର ପରିଣାମ ଭୋଗିବେ। ଯେତେବେଳେ 'ଆପ୍-ଦା "କୁ ବିଜେପି ବଦଳାଇବ, ସେତେବେଳେ ଏହି ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇଯିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହା ମନେ ରଖିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଯେଉଁଠି 'ଆପ୍-ଦା "ର ହସ୍ତକ୍ଷେପ ନଥାଏ, ସେଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଦକ୍ଷତାର ସହ ହୋଇଥାଏ। ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଦିଲ୍ଲୀ ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଡିଡିଏ)। ଯେହେତୁ ଡି. ଡି. ଏ. ରେ 'ଏ. ଏ. ପି.-ଦା "ର ସର୍ବନିମ୍ନ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ରହିଛି, ତେଣୁ ଏହା ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ। ଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଇପଲାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ଗ୍ୟାସ୍ ପହଞ୍ଚାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି, ଏବଂ 'ଆପ୍-ଦା "ର କୌଣସି ହସ୍ତକ୍ଷେପ ନ ଥିବାରୁ ଏହା ହୋଇଯାଇଛି। ସେହିଭଳି ଦିଲ୍ଲୀରେ ରାଜପଥ ଏବଂ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁରୁଖୁରୁରେ ଚାଲିଛି କାରଣ 'ଆପ୍-ଦା "ର କୌଣସି ହସ୍ତକ୍ଷେପ ନାହିଁ।
ସାଥିମାନେ,
'ଆପ୍-ଦା "ଲୋକମାନେ କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀରେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ, ଯେତେବେଳେ କି ବିଜେପି ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ। ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଦିଲ୍ଲୀର ସମସ୍ତ ସାତ ଜଣ ସାଂସଦ ଟ୍ରାଫିକ୍ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଦିଲ୍ଲୀ ବିମାନବନ୍ଦର ନିକଟରେ ଶିବ ମୂର୍ତ୍ତିରୁ ନେଲସନ ମଣ୍ଡେଲା ମାର୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣ, ଦିଲ୍ଲୀ-ଅମୃତସର-କଟରା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ କେଏମପି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା, ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ଅର୍ବାନ୍ ଏକ୍ସଟେନସନ୍ ରୋଡ୍-ଟୁ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ପାଇଁ ଏକ ପୂର୍ବ ବାଇପାସ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ଭାରତ ସରକାର ଏହି ପରାମର୍ଶଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନୀତିଗତ ଭାବେ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଟ୍ରାଫିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
2025 ବର୍ଷ ଦିଲ୍ଲୀରେ ସୁଶାସନର ଏକ ନୂତନ ଧାରାକୁ ପରିଭାଷିତ କରିବ। ଏହି ବର୍ଷ "ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମେ, ଦେଶବାସୀ ପ୍ରଥମେ, ଏବଂ ମୋ ପାଇଁ, ଦିଲ୍ଲୀବାସୀ ପ୍ରଥମେ" ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଦିଲ୍ଲୀରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଜନକଲ୍ଯାଣ ରାଜନୀତିର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ଆମକୁ 'ଆପ୍-ଦା "କୁ ହଟାଇବାକୁ ହେବ ଏବଂ ବିଜେପିକୁ ଆଣିବାକୁ ହେବ;' ଆପ୍-ଦା" କୁ ହଟାଇବାକୁ ହେବ, ବିଜେପିକୁ ଆଣିବାକୁ ହେବ; 'ଆପ୍-ଦା "କୁ ହଟାଇବାକୁ ହେବ, ବିଜେପିକୁ ଆଣିବାକୁ ହେବ,' ଆପ୍-ଦା" କୁ ହଟାଇବାକୁ ହେବ, ବିଜେପିକୁ ଆଣିବାକୁ ହେବ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନୂତନ ଘର ଏବଂ ନୂତନ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୋ ସହିତ ମିଶି କୁହନ୍ତୁ –
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ଉଭୟ ହାତ ଉପରକୁ ଉଠାଇ ନିଜର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତିର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ,
" ଆମେ ଆପ୍-ଦା ଠାରୁ ମୁକ୍ତି ଚାହୁଁଛୁ!"
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ!
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the laying of foundation stone, inauguration of various development works in Delhi
03 JAN 2025 4:50PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
My colleagues in the Union Cabinet—Manohar Lal ji, Dharmendra Pradhan ji, Tokhan Sahu ji, Dr. Sukanta Majumdar ji, Harsh Malhotra ji—Lieutenant Governor of Delhi, Vinay Kumar Saxena ji, all my fellow Members of Parliament, MLAs, and my dear brothers and sisters.
Wishing you all a very happy and prosperous New Year 2025. The year 2025 brings numerous new opportunities for Bharat's development. Our journey toward becoming the world's third-largest economic power will gain even more momentum this year. Today, Bharat stands as a symbol of political and economic stability in the world. This role of Bharat will grow even stronger in 2025. This year will enhance Bharat's international image globally, this year will transform Bharat into a major manufacturing hub, this year will accelerate the rise of new start-ups and entrepreneurship among the youth, this year will set new milestones in the agricultural sector, this year will elevate our mantra of "Women-Led Development" to new heights, and this year will focus on improving the ease of living and enhancing the quality of life. Today's event is also a part of this commitment.
Friends,
The projects inaugurated and laid down today include houses for the underprivileged and projects related to schools and colleges. I extend my heartfelt congratulations to all of you. Especially, I congratulate those families and mothers and sisters whose new lives are beginning in a way. Moving from shanties to permanent homes, from rented houses to owning their own homes—this is indeed a new start. The homes they’ve received are homes of dignity and self-respect. These homes are of new hopes and dreams. I am here today to be a part of your happiness and celebration. And as I stand here today, it is natural for many old memories to come alive. Perhaps some of you know that during the time of the Emergency, when the nation was fighting against Indira Gandhi’s authoritarian regime, there was an ongoing fight against the Emergency, I, like many others, was part of the underground movement. During that time, Ashok Vihar used to be my place of residence. So, visiting Ashok Vihar today brings back a flood of memories.
Friends,
Today, the entire nation is focused on building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). A ‘Viksit Bharat’ means every citizen has a solid roof over their head and a good home. We are working with this resolution, and Delhi has a significant role to play in achieving it. That’s why the BJP-led central government launched a campaign to replace slums with permanent houses. Two years ago, I had the opportunity to inaugurate over 3,000 houses for our brothers and sisters living in slums at Kalkaji Extension. Families who had spent generations living in slums without hope are now moving into permanent homes for the first time. At that time, I said that this was just the beginning. Today, another 1,500 homes have been handed over to their rightful owners. These ‘Swabhimaan Apartments’ are a symbol of dignity and self-respect for the underprivileged. Earlier, I interacted with some beneficiaries, and I could feel the joy, pride, and newfound energy in them. Meeting some children there, it felt like their dreams soared even higher than the height of the ‘Swabhimaan Apartments’.
And friends,
The owners of these homes may come from different parts of Delhi, but they are all members of my family.
Friends,
The country knows well that Modi has never built a house for himself, but over the past 10 years, he has fulfilled the dream of more than 4 crore underprivileged people by providing them homes. I, too, could have built a ‘Sheesh Mahal’ (palatial house) for myself. But my only dream was to ensure that my fellow citizens had solid roofs over their heads. I urge you all, whenever you meet people—especially those who still live in slums and shanties-make them a promise on my behalf. Tell them that whether it is today or tomorrow, a permanent home will be built for them, and they will have a home of their own. For me, ‘you are all Modi’, so you can make this promise confidently. These homes for the underprivileged are equipped with every facility necessary for a better life. These amenities awaken dignity, boost self-confidence, and represent the true energy of a ‘Viksit Bharat’. But we won’t stop here. In Delhi, construction of around 3,000 more such homes is nearing completion. Thousands of new homes will be handed over to Delhiites in the near future. This locality also houses a large number of government employees. Their accommodations had also become quite old, and new housing is being developed for them as well. Considering Delhi's unprecedented expansion, the central government is accelerating the development of the Narela Sub-City, following the successful growth of Rohini and Dwarka Sub-Cities.
Friends,
Our cities play a crucial role in building a ‘Viksit Bharat’. These cities are the places where people from far-off areas come with big dreams and dedicate their lives wholeheartedly to fulfilling those dreams. That’s why the BJP-led central government is committed to ensuring a quality life for every family living in our cities. Our efforts are focused on helping everyone, whether they are underprivileged or middle-class, to get good homes. For those who have recently moved from villages to cities, we aim to provide affordable rental housing. For middle-class families, the government is extending full support to help them achieve their dream of owning a home. This work has been consistently ongoing for the past decade. Under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban), more than 1 crore homes have been built across the country over the last 10 years. In Delhi itself, nearly 30,000 new homes have been constructed under this scheme.
Friends,
We have now planned to expand this effort even further. In the next phase of the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban), 1 crore new homes will be constructed for the urban poor. The BJP-led central government will provide financial assistance for these homes. Families with an annual income of less than 9 lakh rupees will receive special benefits under this scheme. Additionally, to help middle-class families realize their dream of owning a home, the central government is offering significant interest subsidies on home loans, with the government covering a major portion of the interest.
Friends,
Every family dreams that their children receive a good education, learn well, and become self-reliant. The BJP government is placing great emphasis on ensuring the availability of quality schools, colleges, universities, and professional institutions across the country. Our goal is not just to educate children but also to prepare the new generation for the needs of the present and the future. The New National Education Policy (NEP) has been designed with this vision in mind. The new National Education Policy is a transformative step aimed at providing new opportunities to children from poor and middle-class families. For children from middle-class and underprivileged families, dreams of becoming doctors, engineers, or lawyers in prestigious courts are just as significant. However, it has been challenging for middle-class families to afford English-medium education, and for the poor, this difficulty is even greater. But does this mean that children from middle-class and poor families should be denied the chance to become doctors or engineers just because they lack proficiency in English? Shouldn't they also have the opportunity to fulfil their dreams of becoming doctors and engineers? This is where a long-overdue reform has been implemented by your ‘Sevak’. Today, children can study in their mother tongue and still become doctors, engineers, or even argue cases in the highest courts of the land.
Friends,
The CBSE (Central Board of Secondary Education) plays a significant role in improving the education system in our country. Its scope is continuously expanding. Keeping this in mind, a new building for CBSE has been constructed. This new facility will aid in the expansion of modern education and the adoption of advanced methods of conducting examinations.
Friends,
The reputation of Delhi University in higher education continues to grow stronger. I am fortunate to have been a student of this prestigious university myself. Our effort is to provide more and more opportunities for Delhi's youth to pursue higher education here itself. Today, the new campuses whose foundation stones have been laid will enable hundreds of additional students to study at DU every year. DU’s East Campus and West Campus were in the pipeline for a long time. Now this wait will be over soon. The work at East Campus at Surajmal Vihar and West Campus at Dwarka is set to progress rapidly. Additionally, a new college in Najafgarh will be established, named after Veer Savarkar ji.
Friends,
On one hand, the central government is making significant efforts to improve the education system in Delhi, while on the other hand, the state government here has been indulging in blatant falsehoods. The current state government, which has been in power for the past 10 years, has caused immense harm to Delhi's school education system. The situation has become so dire that under the Samagra Shiksha Abhiyan, the funds provided by the central government for education were grossly underutilized. This state government, which seems indifferent to the future of Delhi's children, couldn't even spend half of the funds allocated by the central government for education.
Friends,
This is the capital of the country, and the people of Delhi have the right to dream of good governance. However, for the past 10 years, Delhi has been surrounded by a major ‘AAP-da’ (crisis). Some corrupt individuals, by putting Anna Hazare ji at the forefront, have pushed Delhi into this ‘AAP-da’. From scams in liquor contracts, to irregularities in children's schools, to frauds in healthcare for the poor, and even corruption under the guise of fighting pollution and in recruitments—these people who once spoke about Delhi's development have turned into a source of ‘AAP-da’ for the city. They not only indulge in blatant corruption but also glorify it. It's like a thief adding insult to injury- this crisis, this ‘AAP-da’ has descended upon Delhi. That’s why the people of Delhi have launched a battle against this ‘AAP-da’. The voters of Delhi are determined to free the city from this ‘AAP-da’. Every citizen of Delhi, every child of Delhi, is raising their voice from every corner of the city, saying, "We will not tolerate this ‘AAp-da’, we will bring about change!"; "We will not tolerate this ‘AAp-da’, we will bring about change!"; "We will not tolerate this ‘AAp-da’, we will bring about change!"; "We will not tolerate this ‘AAp-da’, we will bring about change!"; "We will not tolerate this ‘AAp-da’, we will bring about change!".
Friends,
Delhi, being the capital of the country, is home to several high-cost projects that are the responsibility of the central government. The central government is responsible for building most of the roads, metro lines, large hospitals, and college campuses here. However, here the ‘AAP-da’ government, which is supposed to handle its share of duties, has placed brakes on any progress in this regard. The ‘AAP-da’, which has surrounded the city with crises, lacks any vision for the future. An example of this ‘AAP-da’ is the state of our Yamuna River. Just before arriving here, I was speaking to the beneficiaries of the Swabhiman Flats, most of whom live in the northern part of Delhi. I asked them about their Chhath Puja celebrations, and with folded hands, they told me that the situation of Yamuna ji has deteriorated so much that they couldn’t even properly perform the rituals. They had to settle for a small-scale offering, seeking forgiveness from the river mother. Every resident of Delhi is aware of the deplorable condition of Yamuna ji.
Friends,
Ten years later, they have the audacity to say, and there is no shame, no sense of responsibility- this is the ‘AAP-da’ we are dealing with. They claim that cleaning Yamuna won't get them votes. If cleaning Yamuna won't earn votes, does that mean we should leave the river in a deplorable state? If Yamuna is not cleaned, how will Delhi get drinking water? It is because of the actions of these individuals that the people of Delhi are forced to drink contaminated water. This ‘AAP-da’ has handed over the lives of Delhi residents to the tanker mafia. If these ‘AAP-da’ individuals remain, they will only take Delhi towards an even worse future.
Friends,
It is my continuous effort that all the good schemes being implemented for the country also benefit my brothers and sisters in Delhi. The BJP-led central government’s schemes are providing facilities to the poor and middle class, while also helping them save money.
Friends,
The BJP-led central government is not only reducing electricity bills to zero but also providing opportunities for people to earn from electricity. Through the PM SuryaGhar Muft Bijli Yojana, every family is becoming a power producer. Under this initiative, the government is providing 75,000 rupees to 80,000 rupees to each interested family to install solar panels. So far, over 7.5 lakh homes across the country have installed panels on their rooftops. This will ensure that families receive free electricity for their needs, and any surplus electricity generated will earn money, which the government will pay back to the family. I assure the people of Delhi that as soon as the BJP forms the government here, we will rapidly implement the PM SuryaGhar Muft Bijli Yojana in Delhi as well.
Friends,
Today, the central government is providing free rations to nearly 75 lakh needy people in Delhi. The One Nation One Ration Card scheme has been a great help to the people of Delhi. Just a few years ago, it was difficult even to get a ration card in Delhi. If you look at old newspapers, you'll see the kind of challenges people faced. The ‘AAP-da’ people used to demand bribes even for issuing ration cards. Today, the path of corruption has been blocked, and there are savings in the expenditure on rations as well.
Friends,
For the poor and middle-class families in Delhi to receive affordable medicines, around 500 Jan Aushadhi Kendras have been set up in the city. At these Kendras, medicines are available with a discount of over 80%. For instance, a medicine that costs 100 rupees is available for just 15 rupees or 20 rupees.
Friends,
I want to provide the people of Delhi with the benefits of the Ayushman Bharat Scheme, which offers free treatment. However, the ‘AAP-da’ government has a deep animosity towards the people of Delhi. While the Ayushman Bharat Scheme is implemented across the entire country, the ‘AAP-da’ people have prevented its implementation in Delhi. As a result, the people of Delhi are suffering. The most significant issue is that Delhi’s traders, professionals, and youth often travel across the country. If they go to any corner of Bharat and something happens to them, having an Ayushman Card would guarantee their treatment anywhere in the country. However, this benefit is not available to Delhi residents because Delhi’s ‘AAP-da’ government refuses to connect them to the Ayushman Scheme. Therefore, even if something happens while traveling, I, Modi, want to serve you, but due to the sins of the ‘AAP-da’, I am unable to do so.
Friends,
The BJP government has extended the Ayushman Bharat Scheme to cover senior citizens above the age of 70. Now, for any family, the children no longer need to worry about the healthcare of their elderly parents. This son can focus on their well-being. But, with great regret, I have to say that no matter how much this son wants to serve his elderly parents in Delhi, the ‘AAP-da’ people have deprived the senior citizens of Delhi of this service. They are unable to benefit from this scheme. The selfishness, stubbornness, and arrogance of the people of ‘AAP-da’ are more important to them than the well-being of Delhi's elderly citizens.
Friends,
The Indian government is working with great sensitivity for the people of Delhi. The BJP government has regularized numerous colonies, alleviating the concerns of millions. However, the ‘AAP-da’ government, the state government, has turned these residents into victims of ‘AAP-da’. While the BJP government at the Centre is running special single-window camps to help people, the ‘AAP-da’ government has failed to provide basic amenities like water and sewage in these colonies. As a result, millions of Delhi residents are facing great hardship. After investing millions of rupees to build homes, it is only natural for the people of Delhi to feel heartbroken when there is no proper sewage system, broken drains, or dirty water flowing in the streets. Those who betrayed the trust of the people of Delhi, took false oaths, and built ‘Sheesh Mahal’ (palatial home) for themselves, will soon face the consequences. When ‘AAP-da’ is replaced by the BJP, all these problems will be resolved.
Friends,
It is important to remember that wherever there is no interference from ‘AAP-da’, things are done efficiently. A prime example of this is the Delhi Development Authority (DDA). Since there is minimal interference from ‘AAP-da’ in DDA, it is able to build new homes for the poor and middle class. The work of bringing affordable gas through pipelines to every home in Delhi is progressing rapidly, and this is happening because there is no interference from ‘AAP-da’. Similarly, the construction of highways and expressways in Delhi is taking place smoothly because ‘AAP-da’ has no interference.
Friends,
The ‘AAP-da’ people can only create problems in Delhi, whereas BJP is dedicated to solving the issues of Delhi's people. Just two days ago, all seven MPs from Delhi provided important suggestions to the Indian government to address the traffic problem. The proposals included constructing a tunnel from Shiv Murti near the Delhi Airport to Nelson Mandela Marg, connecting the Delhi-Amritsar-Katra Expressway to the KMP Expressway, linking the Delhi-Dehradun Expressway to Urban Extension Road-Two, and creating an Eastern Bypass for Delhi. The Indian government has accepted these suggestions and given in principle approval for them. These projects will resolve the traffic issues in Delhi in the near future.
Friends,
The year 2025 will define a new stream of good governance in Delhi. This year will strengthen the feeling of "Nation First, Countrymen First, and for me, Delhiites First." This year will mark the beginning of a new era of nation-building and public welfare politics in Delhi. And therefore, we must remove the ‘AAP-da’ and bring BJP; remove ‘AAP-da’, bring BJP; remove ‘AAP-da’, bring BJP, and remove ‘AAP-da’, bring BJP. With this belief, I once again congratulate all of you for the new homes and new educational institutions. Join me in saying —
Bharat Mata ki – Jai!
Raise both hands and say with all your strength, "We want freedom from AAP-da!"
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.