প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.গী দিল্লীদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
03 JAN 2025 4:50PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ মনোহর লাল জী, ধর্মেন্দ্র প্রধান জী, তোখান সাহু জী, দোক্তর সুকান্তা মজুমদার জী, হর্শ মালহোত্রা জী, দিল্লীগী লেফতনেন্ত গবর্নর বিনয় কুমার সাক্সেনা জী, পার্লিয়ামেন্ততা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ পুম্নমক, এম.এল.এ.শিং অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং।
চহি 2025গীদমক্তা ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। চহি 2025 অসিনা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং পুরক্লি। ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকনোমিক পৱার ওইহন্নবা ঐখোয়গী খোঙচৎ অসি চহি অসিদা খুমাং চাউশিল্লগনি। ঙসিদি, ভারত অসি মালেমদা রাজনিতী অমসুং শেন্মিৎলোনগী ওইবা অচেৎপা থাক্কী খুদম অমা ওইরে। ভারতকী থৌদাং অসি 2025দা মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। চহি অসি মালেমদা ভারতকী ইন্তর্নেস্নেল ইমেজ হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা চহি অমা ওইরগনি। চহি অসি ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মেন্যুফেকচরিং হব ওইহন্নবা চহি অমা ওইরগনি। চহি অসি অনৌবা স্তার্ত-অপ অমসুং ওন্তপ্রিনোরশিপকী লমদা নহাশিংবু খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিলহন্নবা চহি অমা ওইরগনি। চহি অসি এগ্রিকলচর সেক্তরদা অনৌবা রেকোর্দ থম্বা চহি অমা ওইরগনি। চহি অসি নুপীশিংনা লুচিংবা চাউখৎ-থৌরাংগী ঐখোয়গী মন্ত্র অসি অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা চহি অমা ওইরগনি। চহি অসি ইজ ওফ লিবিং হেনগৎনবা, পুন্সি মহিং হেনগৎনবা চহি অমা ওইরগনি। ঙসিগী প্রোগ্রাম অসিসু ৱারেপ অসিগী শরুক অমনি।
মরুপশিং,
ঙসি উরেপ উয়ুং তমখিবা অমসুং শঙ্গাখিবা প্রোজেক্তশিং অসিদা লায়রবশিংগীদমক য়ুমশিং, স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং য়াওরি। ঐনা ময়াম পুম্নমকপু থাগৎচরি। ঐহাক্না মরুওইনা মখোয়গী অনৌবা পুন্সি হৌরক্লিবা মরুপশিং, মমাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংবু থাগৎপা ফোংদোকচরি। স্লম অমগী মহুৎতা পক্কাগী য়ুম অমা, ভারাগী য়ুম অমগী মহুৎতা মখোয়গী মশাগী য়ুম অমা, মসি অনৌবা অহৌবা অমনি। হায়রিবা য়ুমশিং অসি ফংলবশিংগীদমক্তা, মসি মখোয়গী মশাগী ইকাই খুম্নবগী য়ুম্নি। মসি অনৌবা আশা অমসুং অনৌবা মঙলানশিংগী য়ুম্নি। ঐহাক ঙসি মফম অসিদা অদোমগী নুংঙাইবা, অদোমগী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী শরুক অমা ওইনবা লাক্লি। অমসুং ঙসি ঐহাক মফম অসিদা লাকপদা, অরিবা থৌদোক কয়া অমা নৌহৌনা নীংশিংলকপা অসি য়াম্না মহৌশাগনি। ইমর্জেন্সীগী মতম অদুদা, লৈবাক অসিনা ইন্দিরা গান্ধীগী দিক্তেতোরিএল ওইবা ৱাখল্লোনগী মায়োক্তা লান্থেংনখি, ইমর্জেন্সীগী মায়োক্তা লান্থেং অমা চত্থখি, মতম অদুদা ঐগুম্বা মরুপ-মপাং কয়ানা অন্দরগ্রাউন্দ মুভমেন্তদা শরুক ওইখি। মতম অদুদা অশোক বিহার অসি ঐহাক্কী লৈফম ওইরম্মি। মরম অদুনা, ঙসি ঐহাক অশোক বিহারদা লাকপগা লোয়ননা অরিবা থৌদোক কয়া অমা নৌহৌনা নীংশিংবা অসি য়াম্না মহৌশাগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক পুম্বনা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা চংশিল্লি। চাউখৎলবা ভারত্তা, লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না কংক্রিৎকী য়ুম অমসুং অফবা য়ুম অমা লৈহন্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌদুনা থবক তৌরি। ৱারেপ অসি ফংহনবদা দিল্লীগী অচৌবা থৌদাং লৈ। মরম অসিনা BJPগী সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তনা স্লমশিংগী মফমদা পক্কাগী হাউসশিং শাবগী কেম্পেন অমা হৌদোকখি। চহি অনিগী মমাংদা, ঐহাক্না কালকাজী এক্সতেন্সনগী স্লমশিংদা লৈরিবা ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংগীদমক য়ুম লিশিং অহুম হেন্না শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংখি। খুঙ্গংশিংদা মীরোল কয়া অমা লৈরম্বা, আশা লৈতবা ইমুংশিং অসিনা, অহানবা ওইনা পক্কাগী য়ুমশিং ফংলি। মদুগী মতুংদা ঐহাক্না হায়খি মদুদি মসি অহৌবা খক্তনি। ঙসি মফম অসিগী মীয়ামদা য়ুম লিশিং অমগা মঙাগী শোশিং খুৎশিন্নখ্রে। হায়রিবা 'স্বভিমান এপার্তমেন্ত'শিং অসিনা লায়রবশিংগী মশাগী ইকাই খুম্নবা, মখোয়গী ইকাই খুম্নবা হেনগৎহল্লগনি। মতম খরগী মমাংদা ঐহাক্না বেনিফিসরী খরগা ৱারী শানবদা, ঐহাক্না মখোয়দা চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অদু উখি। ঐহাক্না অনৌবা থৌনা, অনৌবা ইনর্জী অমা থেংনরকখি। অমসুং মফম অদুদা ঐহাক্না নুপামচা অমসুং নুপীমচা খরগা উনবগী খুদোংচাবা ফংখি। ঐহাক্না স্বাভিমান এপার্তমেন্তগী ৱাংমদগীসু হেন্না ৱাংমদা মখোয়গী মংলানশিং উবা ফংলি হায়না ঐহাক্না ফাওখি।
অমসুং মরুপশিং,
য়ুমশিং অসিগী মপুংশিং অসি দিল্লীগী তোঙান-তোঙানবা মীওইশিং ওইজরবসু মখোয় পুম্নমক ঐগী ইমুং মনুং ঙাক্তনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা য়াম্না ফজনা খঙই মদুদি মোদীনা মশাগী য়ুম অমত্তা শাখিদে, অদুবু হৌখিবা চহি 10দা মহাক্না লায়রব করোর 4 হেনবগী য়ুম শাবগী মঙলান অদু মপুং ফাহনখি। ঐহাক্না গ্লাস পেলেস অমা শাবা ঙম্মি। অদুবু ঐহাক্কীদমক্তদি, ঐহাক্কী অপাম্বা অমখক্তমক অসি ঐহাক্কী লৈবাক্কী মীওইশিংদা পর্মিনেন্ত য়ুম অমা ফংহনবনি। অমসুং ঐহাক্না অদোম পুম্নমক্তা হায়জরি মদুদি অদোম্না মীয়ামগী মরক্তা চৎপা মতমদা, মখোয়গা উনবদা অমসুং স্লমদা হিংলিবা মীওইশিংগা উনবদা, ঐহাক্কী ৱাশক অমগা লোয়ননা হল্লকপীয়ু, ঐহাক্কীদমক্তা অদোম মোদীনি, করিগুম্বা ঙসি নত্ত্রবদি, হয়েং পর্মিনেন্ত য়ুম অমা শাগনি, মখোয়না পর্মিনেন্ত য়ুম অমা ফংলগনি। লায়রবশিংগী য়ুমশিং অসিদা হেন্না ফবা পুন্সি অমা হিংনবগীদমক মথৌ তাবা খুদোংচাবা খুদিংমক লৈ। মসিনা লায়রবশিংগী মশাগী ইকাই খুম্নবা পোকহল্লি, মশাগী থাজবা হেনগৎহল্লি, মসি চাউখৎলবা ভারতকী অশেংবা ইনর্জীনি। অমসুং ঐখোয়না মসিদা লেপ্পোই। হৌজিক হৌজিক, দিল্লীদা অসিগুম্বা য়ুমশিং অসিদগী চাউরাক্না অহুমগী মশিং অসি অতেনবা মতমগী মনুংদা শাবা লোইশিনগদৌরি। লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা, দিল্লীগী মীয়ামদা অনৌবা য়ুম লিশিং কয়া ফংহল্লগনি। ঐখোয়গী ইমপ্লোইয়ী ওইরিবা ইচিল-ইনাও অমসুং ইচিল-ইনাও কয়া অমা হায়রিবা মফম অসিদা লৈরি। মখোয়গী য়ুমশিং অসিসু য়াম্না অরিবা য়ুমশিংনি। মখোয়গীদমক্তা অনৌবা য়ুমশিংসু শাখ্রে। দিল্লীগী মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা পাক-চাউথোকপা অসি য়েংলগা, কেন্দ্র সরকারনা রোহিনী অমসুং দ্বারকা সব-সিতীশিংগী মতুংদা, হৌজিক্না নরেলা সব-সিতীগী শেমগৎ-শাগৎপা য়াঙখৎহল্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সহরশিংনা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। মসি মফম কয়াদগী মীওইশিংনা অচৌবা মঙলানশিংগা লোয়ননা লাকপা অমসুং মঙলানশিং অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক মখোয়গী পুন্সি চুপ্পা কত্থোকপা সহরশিংনি। মরম অদুনা, কেন্দ্রদা লৈরিবা BJP সরকার অসিনা ঐখোয়গী সহরশিংদা লৈরিবা ইমুং খুদিংদা অফবা পুন্সি মহিং ফংহন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অসি লায়রবশিং নৎত্রগা মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংদা অফবা য়ুম অমা ফংহনবদা মতেং পাংবনি। খুঙ্গংদগী সহরদা লাকপা অনৌবা মীওইশিংনা চুনবা মমলদা য়ুম ফংহনগদবনি। গবর্নমেন্তনা মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংদা মখোয়গী ময়ুমগী মঙলান মঙফাওনহন্নবা মপুং ফানা মতেং পাংলি। হায়রিবা থবক অসি হৌখিবা চহি তরা অসিদা লেপ্পা লৈতনা চত্থদুনা লাক্লি। হৌখিবা চহি 10দা, লৈবাক শিনবা থুংনা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা অর্বানগী মখাদা য়ুম কতোত 1 হেন্না শাখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা দিল্লীদসু অনৌবা য়ুম লিশিং 30 রোম শাখ্রে।
মরুপশিং,
হৌজিক ঐখোয়না মসিগী হোৎনবা অসি মখা তানা পাকথোক চাউথোকহন্নবা থৌরাং অমা পায়খৎলি। প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনা অর্বানগী মথংগী তাঙ্কক অসিদা, সহরগী লায়রবশিংগীদমক্তা অনৌবা য়ুম করোর অমা শাগনি। সেন্তরদা লৈরিবা BJP সরকারনা য়ুমশিং অসিগীদমক মতেং পীরগনি। চহিদা লুপা লাখ 9দগী হন্থবা শেনফম লৈবা ইমুংশিংনা স্কিম অসিগী অখন্নবা কান্নবা ফংগনি। মশাগী য়ুম লৈনবগী মখোয়গী মংলান অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা, মিদ্দল ক্লাসকী কাংলুপকী ইমুংশিংদা কেন্দ্র সরকারনা য়ুমগী লোনগী শেন্থংদা অচৌবা দিস্কাউন্ত পীরি।
মরুপশিং,
ইমুং খুদিংমক্না মখোয়গী অঙাংশিংবু অফবা মওংদা তম্বা, অফবা তমজবা অমসুং মখোয়গী মখোঙদা লেপচবা পাম্মি। লৈবাক অসিদা অফবা স্কুলশিং, কোলেজশিং, য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং প্রোফেস্নেল ইন্সতিত্যুৎশিং লৈহন্নবা BJP সরকারনা মরুওইবা পীরি। ঐখোয়না অঙাংশিংবু মহৈ তম্বদা নত্তনা, হৌজিক্কী অমসুং তুংলমচৎকী মথৌ তাবশিংগীদমক্তা অনৌবা চারোন-শুরোনগী মীওইশিংবু শেম-শাবসু মথৌ তাই। মসি অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা মীৎয়েং থম্মি। অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা লায়রবা ইমুংশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাস ইমুংশিংগী অঙাংশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা পীবগী পোলিসীদা থবক তৌরি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিং অমসুং লায়রবা ইমুংশিংগী অঙাংশিংনা দাক্তর, ইঞ্জিনীয়র, হায় কোর্ৎতা লেপতুনা থবক তৌবা অমসুং লো প্রাক্তিসিং তৌবা পাম্মি। অদুবু মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংনা মখোয়গী অঙাংশিংবু ইংলিস মেদিয়ম স্কুলশিংদা মহৈ তম্বা অসি অরাদয়বা নত্তে। লায়রবশিংনা মখোয়গী অঙাংশিংবু ইংলিসতা মহৈ তম্বদা অৱাবা লৈ। ঐহাক্কী মিদ্দল ক্লাসকী অঙাংশিং, ঐহাক্কী লায়রবা ইমুংগী অঙাংশিং অসি ইংলিশ হৈতবা মরম্না দোক্তর অমসুং ইঞ্জিনীয়র ওইহনবা ঙমদ্রবদি করি তৌগনি? দোক্তর অমসুং ইঞ্জিনীয়র ওইবগী মখোয়গী মঙলান অসি মংফাওনগদ্রা নৎত্রগা মংফাওনল্লোইদ্রা? অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা নীংতম্বা ফংলবা মতুং চহি কয়া অসিদা পাংথোকখিদ্রিবা থবক অসি অদোমগী সেবা তৌরিবা মীওই অসিনা পাংথোক্লে। হৌজিত্তি মহাক্কী মমা লোলদা তমদুনা মহাক্না দোক্তর, ইঞ্জিনীয়র অমা ওইবা ঙম্মি অমসুং খ্বাইদগী চাউবা কোর্ত্তা কেস অমা লান্থেংনবসু ঙম্মি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী এজুকেসন সিস্তেম ফগৎহনবদা CBSEগী অচৌবা থৌদাং লৈ। মসিগী স্কোপ অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। মসিবু ৱাখলদা থমদুনা, CBSEগী অনৌবা বিল্দিং অমা শঙ্গাখ্রে। মসিনা মোদর্ন এজুকেসন পাকথোক চাউথোকহনবদা অমসুং মোদর্ন একজামিনেসন মেথদশিং শীজিন্নবদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
হায়র এজুকেসনগী লমদা দিল্লী য়ুনিভর্সিতীগী মমিংসু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলক্লি। দিল্লী য়ুনিভর্সিতীগী মহৈরোই ওইবগী খুদোংচাবা ফংজবা অসি ঐহাক্কী নুংঙাইবা অমনি। দিল্লীগী নহারোলশিংনা মফম অসিদা অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্বগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। ঙসি উরেপ উয়ুং তমখিবা অনৌবা কেম্পসশিং অসিনা চহি খুদিংগী অনৌবা মহৈরোই চাম্মরোমদা DUদা মহৈ তম্বগী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি। DUগী নোংপোক্কী কেম্পস অমসুং নোংচুপকী কেম্পস অসি মতম শাংনা ঙাইরি। হৌজিক মসিগী ঙাইবগী মতম অসি লোইরগনি। হৌজিক্তি সুরজমল বিহারদা লৈবা নোংপোক্কী কেম্পস অমসুং দ্বারকাদা লৈবা নোংপোক্কী কেম্পসতা থবকশিং অসি খোংজেল য়াংনা পায়খৎলগনি। মসিগা লোয়ননা, নাজাফগরদা ভীর সাভারকরজীগী মিংদা অনৌবা কোলেজ অমা শাগনি।
মরুপশিং,
নাকল অমরোমদা, সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তনা দিল্লীগী এজুকেসন সিস্তেমগীদমক হোৎনরি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমরোমদা স্তেত গবর্নমেন্তনা লান্না হায়রি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা রাজ্য সরকারদা লৈরম্বা মীওইশিংনা মফম অসিগী স্কুল এজুকেসন সিস্তেমদা অপনবা কয়া থোকহনখ্রে। ভারত সরকারনা সমগ্র শিক্ষা অভিয়ানগী মখাদা পীরিবা শেনফম অসি দিল্লীগী অঙাংশিংগী তুংলমচৎকীদমক্তা খনবা তৌদনা দিল্লী সরকারনা শীজিন্নরি। ভারত সরকারনা মহৈ-মশিং তম্বগীদমক্তা পীরিবা শেনফম অদুগী তংখাই অমা ফাওবা মখোয়না মহৈ-মশিং তম্বগীদমক্তা শীজিন্নবা ঙমখিদে।
মরুপশিং,
মসি লৈবাক অসিগী কোনুংনি, মসি দিল্লীগী মীয়ামগী হকনি, মখোয়না অফবা লৈঙাক লৈবগী ৱাখল্লোন লৈ। মখোয়না অফবা লৈঙাক লৈবগী মঙলান লৌখি। অদুবু হৌখিবা চহি 10 অসিদা দিল্লী অসি অচৌবা AAP-Da অমনা কোইশিনখ্রে। অন্না হজরেজীবু মকোক থোংবদা থমদুনা, অচৌবা করপ্সন গতৌবা মীওই খরনা দিল্লীবু AAP-Daদা চৎহনখি। য়ুগী দুকানশিংদা স্কেম, অঙাংশিংগী স্কুলশিংদা স্কেম, লায়রবশিং লায়েংবদা স্কেম, পোলুসনগা লান্থেংনবগী মীংদা স্কেম, রিক্রুতমেন্তশিংদা স্কেম, হায়রিবা মীওইশিং অসি দিল্লীগী চাউখৎপগী মতাংদা ঙাঙনরম্মি, অদুবু হায়রিবা মীওইশিং অসি দিল্লীদা AAP-Daগী মওংদা লাকখ্রে। অসিগুম্বা মীওইশিং অসি শেঞ্জা-থুমজাগী থোইদোক হেন্দোক্না পুক্নিং চংলি অমসুং মদুগী মতুংদা মদুবু চাউথোকচরি। AAP-Daনা হুরাল্লবা মতুংদা অশোকপদা থুম চাইরি, মসিগী AAP-Da অসি দিল্লীদা লাক্লে। অমসুং মরম অসিনা দিল্লীগী মীয়াম্না AAP-Da গী মায়োক্তা লান হৌখ্রে। দিল্লীগী ভোতরনা দিল্লীবু AAP-Daদগী লাপথোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। দিল্লীগী মীপুম খুদিংমক্না হায়রি, দিল্লীগী অঙাং খুদিংমক্না হায়রি, দিল্লীগী লম্বী খুদিংমক্তগী খোঞ্জেল লাক্লি - ঐখোয়না AAP-Daবু খাংদুনা লৈথোকলোই, ঐখোয়না মসি হোংদোক্লগনি, ঐখোয়না AAP-Daবু খাংদুনা লৈথোকলোই, ঐখোয়না মসি হোংদোক্লগনি, ঐখোয়না AAP-Daবু খাংদুনা লৈথোকলোই, ঐখোয়না মসি হোংদোক্লগনি, ঐখোয়না AAP-Daবু খাংদুনা লৈথোকলোই, ঐখোয়না মসি হোংদোক্লগনি, ঐখোয়না AAP-Daবু খাংদুনা লৈথোকলোই, ঐখোয়না মসি হোংদোক্লগনি।
মরুপশিং,
দিল্লী অসি লৈবাক অসিগী কোনুংনি, মফম অসিদা শেল য়াম্না চঙবা থবক কয়া অমা তৌরিবা অসি ভারত সরকার, কেন্দ্র সরকারগী থৌদাংনি। দিল্লীগী লম্বী, মেত্রো, অচৌবা হোস্পিতাল, অচৌবা কোলেজ কেম্পস অয়াম্বদি কেন্দ্র সরকারনা শারি। অদুবু মফমসিদা লৈরিবা AAP-Da সরকারনা তৌগদবা থবকশিং অসিসু মফমসিদা লেপতুনা লৈরি। দিল্লীবু কোইশিল্লিবা AAP-Daগী ভিজন অমত্তা লৈতে। মসি করম্বা AAP-Da ওইবগে, মসিগী অতোপ্পা খুদম অমাদি ঐখোয়গী য়মুনা জী, য়মুনা তুরেল অসিনি। হৌজিক ঐহাক্না মফমসিদা লাকপদা স্বাভিমান ফ্লেৎকী কান্নবা ফংলবশিংগা ৱারী শানখি। মখোয় অয়াম্বদি অৱাংথংবা লমদম অসিগী মীওইশিংনি। মখোয়না হায়খি, সর, মখোয়না মখোয়গী মকোক্তা খুৎ হাপ্লগা হায়খি, সর, য়মুনাজীগী ফীভম অসি অদুক্কী মতিক ফত্তরে, হৌজিক ঐখোয়না ছথ পূজাগীদমক করি তৌবা য়াবগে, মফম অসিদা ঐখোয়না অসিগুম্বা অপীকপা থবকশিং পাংথোকই অমসুং মমাগী মফমদা ঙাকপীনবা হায়জৈ। দিল্লীগী মীপুম খুদিংমক্না য়মুনাজীগী ফীভমগী মরমদা খঙগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, চহি 10গী মতুংদা, মখোয়না মসি হায়রি অমসুং মখোয়গী ইকাই খঙদবা, ইকাইবা মচেৎ অমত্তা পোক্তবা, মসি করম্বা AAP-Daনো, মখোয়না য়মুনা শেংদোকপনা মখোয়দা ভোৎ ফংহল্লোই হায়রি। করিগুম্বা মখোয়না ভোট ফংদ্রবদি, মখোয়না য়ামুনাবু ফত্তবা ফীভমদা থাদোক্কদ্রা? য়মুনাজীবু শেংদোক্ত্রবদি দিল্লীদা মতৌ করম্না থক্নবা ঈশিং ফংহনগনি? মীওইশিং অসিগী অরানবা থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা ঙসি দিল্লীগী মীয়ামদা নোংম-নোংমগী ফত্তবা ঈশিং ফংহল্লে। AAP-Daঅসিনা দিল্লীগী মীওইশিংগী তেঙ্কর মাফিয়াগী খুৎতা থাদোকখ্রে। করিগুম্বা AAP-Daগী মীওইশিং অসিনা মখা চত্থরবদি, মখোয়না দিল্লীবু তুংলমচৎতা হেন্না ফবা ফীভম অমদা পুরক্কনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগীদমক্তা অফবা স্কিমশিং শেমগৎলকপদা দিল্লীগী ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিংসু কান্নবা ফংহন্নবা ঐহাক্না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। লায়রবশিং অমসুং মিদল ক্লাসকী মীওইশিংনা খুদোংচাবশিং ফংলি অমসুং কেন্দ্রগী BJP সরকারগী স্কিমশিংগী খুত্থাংদা শেলসু কনবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
কেন্দ্রগী BJP সরকারনা ইলেক্ত্রিসিতী বিল অসি শুপ্নগী জিরোদা হন্থহল্লি অমসুং মসি খক্তমক নত্তে, মসিনা ইলেক্ত্রিসিতীদগী শেন্দোং তানবগী খুদোংচাবসু পীরি। পি.এম. সুর্য় গর-মুফ ইলেক্ত্রিসিতী স্কিমগী খুত্থাংদা ইমুং খুদিংমক ঙসিদি ইলেক্ত্রিসিতী পুথোকপা ঙম্লে। BJP সরকারনা পাম্লিবা ইমুং খুদিংদা লুপা লিশিং 78, ইমুং অমদা চাউরাক্না লুপা লিশিং 75-80, সোলার পেনেলশিং ইনস্তোল তৌনবা পীরি। হৌজিক ফাওবদা, লৈবাক শিনবা থুংনা য়ুম লাখ 7.5 রোমগী য়ুমথকশিংদা পেনেলশিং অসি ইনস্তোল তৌখ্রে। মসিনা মথৌ তাবা মশিং অদুগীদমক্তা লেম্না ইলেক্ত্রিসিতী ফংহনগনি অমসুং লৈঙাক্না অদোমদা লেমহৌরিবা ইলেক্ত্রিসিতী অদুগীদমক্তা শেল পীগনি। দিল্লীগী মীয়ামদা ঐহাক্না থাজবা পীজরি মদুদি দিল্লীদা BJPনা মুখ্য মন্ত্রী ওইরবা খক্তদা প্রধান মন্ত্রী সুর্য় গর মুফ ইলেক্ত্রিসিতী স্কিম অসি হেন্না থুনা চৎনহনগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারত সরকারনা দিল্লীগী দরকার ওইবা মীওই লাখ 75 রোমদা লেম্না রাসন পীরক্লি। ৱান নেসন ৱান রাসন কার্দ স্কিম্না দিল্লীগী মীয়ামদা য়াম্না মতেং পাংলি। মদু নৎক্রবদি, চহি খরগী মমাংদা, দিল্লীদা রাসন কার্দ অমা শেম্বসু অরুবা ওইরম্মি। অরিবা পাউচেশিং লৌথোকউ অমসুং মমাংদা করি থোক্লম্বগে হায়বদু য়েংউ। AAP-DAগী মীওইশিংনা রাসন কার্দশিং শেম্নবগীদমক্তা শেল চারম্মি। ঙসিদি, শেল চাবগী লম্বী অসি থিংজিনখ্রে অমসুং রাসনগী মমলদা সেভিংসু লৈরে।
মরুপশিং,
দিল্লীগী লায়রবশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংদা মমল হোংনা হিদাক-লাংথকশিং ফংহন্নবা, জন ঔশধী কেন্দ্র 500 রোম দিল্লীদা হাংদোকখ্রে। হায়রিবা কেন্দ্রশিং অসিদা হিদাক-লাংথক চাদা 80 হেন্না হন্থনা ফংলি। লুপা 100গী হিদাক-লাংথক অসি লুপা 15 নৎত্রগা লুপা 20দা ফংলি। দিল্লীগী মীয়াম্না থা খুদিংগী লুপা লিশিং কয়া অসি অসিগুম্বা মমল হোংবা হিদাক-লাংথকশিং অসিগী খুত্থাংদা কনবা ঙম্লি।
মরুপশিং,
দিল্লীগী মীয়ামদা লেম্না লায়েংলিবা আয়ুশ্মান য়োজনাগী কান্নবা অদুসু ঐনা পীবা পাম্মি। অদুবু AAP-Da সরকারনা দিল্লীগী মীয়ামগী মায়োত্তা অচৌবা য়েক্নবা অমা লৈরি। আয়ুশ্মান য়োজনা অসি লৈবাক শীনবা থুংনা চৎনরি, অদুবু AAP-Daগী মীয়াম্না মসি মফম অসিদা চৎনহন্দে। দিল্লীগী মীয়াম্না মসিগী অমাংবা মায়োক্নরি। অমসুং খ্বাইদগী চাউবা ৱাফমদি দিল্লীগী শেঞ্জা-থুমজা তৌবা মীওইশিংনা লৈবাক শিনবা থুংনা চৎলি, দিল্লীগী প্রোফেস্নেলশিংনা লৈবাক শিনবা থুংনা চৎলি, দিল্লীগী নহাশিংনা লৈবাক শিনবা থুংনা চৎলি, মখোয়না চৎথোক চৎশিন তৌরি। করিগুম্বা অদোম ভারতকী মফম অমত্তদা চৎলবদি অমসুং করিগুম্বা অমা থোক্লবদি, অদোমগী আয়ুশ্মান কার্দ লৈরবদি, কার্দ অদু মফম অদুদসু অদোমগী লায়েংগী গেরেন্তী অমা ওইগনি। অদুবু দিল্লীনা মসিগী কান্নবা অসি ফংদ্রি মরমদি দিল্লীগী AAP-Da সরকারনা অদোমবু আয়ুশ্মানগা শম্নহন্দ্রে। মরম অসিনা ভারত্তা করিগুম্বা করিগুম্বা অমা থোক্লবদি, মোদীনা অদোমগী সেবা তৌবা ঙম্লোই।
মরুপশিং,
BJP সরকারনা চহি 70গী মথক্তা লৈবা অহল ওইরবা মীওইশিংসু আয়ুশ্মান য়োজনাগী মখাদা পুরক্লে। হৌজিক্তি চহি 70গী মথক্তা লৈবা ইমুং অমহেক্তগী অঙাংশিংদি মখোয়গী অনাবা অদুগী মতাংদা শিংনবা লৈররোই, নহাক্কী মচানা মখোয়বু য়েংশিনগনি। অদুবু ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইতবা ফাওই মদুদি ঐহাক্কী ইচানুপী অসিনা দিল্লীগী অহল ওইরবা মীওইশিংদা সেবা তৌবীরকপা পাম্লবসু, দিল্লীগী অহল ওইরবা মীওইশিং অসি AAP-Daগী মীওইশিংনা সেবা অসি ফংহন্দুনা মখোয়গী খুদোংচাবা লৌবা ঙমদ্রি। AAP-Daগী মীওইশিংগী মশা-মথন্তগী খনবা, AAP-Da গী মীওইশিংগী অনম কনবা, AAP-Da গী মীওইশিংগী ফত্তবা, মখোয়না মখোয় মশাবু অদোমগী পুন্সিদগী হেন্না মরু ওই হায়না লৌই।
মরুপশিং,
ভারত সরকারনা দিল্লীগী মীয়ামগীদমক মপুং ফানা সেন্সিতিব ওইদুনা থবক তৌরি। দিল্লীগী কোলোনী কয়া অমা রেগুলারাইজ তৌদুনা, BJP সরকারনা মীওই লাখ কয়াগী অৱাবশিং কোকহনখি, অদুবু মফমসিদা লৈরিবা BJP সরকারনা, রাজ্য সরকারনা মখোয়বু AAP-Daগী ভিক্তিম ওইহনখি। সেন্তরদা লৈরিবা BJP সরকারনা মীয়ামদা মতেং পাংনবা অখন্নবা সিঙ্গল ৱিন্দো কেম্পশিং পাংথোক্লি, অদুবু AAP-Da সরকারনা হায়রিবা কোলোনিশিং অসিদা ঈশিং অমসুং সেনিতেজকী মতিক চাবা খুদোংচাবশিং ফংহন্দে। মসিনা মরম ওইদুনা দিল্লীগী মীওই লাখ কয়ানা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরি। য়ুম অমা শাবদা লুপা লাখ কয়া চাদিং তৌরবসু, করিগুম্বা সিৱেলেজ লৈত্রবদি, দ্রেনশিং থুগাইরবদি, লম্বীদা ঈশিং ঈচাও থোক্লবদি, দিল্লীগী মীয়াম্বু নুংঙাইতবা ফাওহনবা অসি য়াম্না মহৌশানা থোকই। দিল্লীগী মীয়ামদা থাদোকপা, অরানবা ইকাই খুম্নবা পীনবা অমসুং মশাগীদমক গ্লাস পেসেস শাবা মীওইশিং, করিগুম্বা AAP চৎলবদি অমসুং BJP লাক্লবদি, হায়রিবা সমস্যাশিং অসি লোইশিনগনি।
মরুপশিং,
অদোম্না নীংশিংগদবনি মদুদি AAP-Daনা করিগুম্বা অমত্তা অপনবা পীদ্রবদি, থবক খুদিংমক ফজনা পাংথোকই। অদোমদা DDA-দিল্লী দিবেলপমেন্ত ওথোরিতীগী খুদম লৈ। AAP-Daগীদি DDAদা অপনবা পীখিদে। মসিনা মরম ওইদুনা, DDAনা লায়রবশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংগীদমক অনৌবা য়ুমশিং শেমগৎপা ঙমহল্লি। দিল্লীগী য়ুমথোং খুদিংদা পাইপকী খুত্থাংদা মমল হোংবা গ্যাস ফংহন্নবা থবক অসি খোঙজেল য়াংনা চত্থরি। মসিগী থবক অসি AAP-Daগী অপনবা অমত্তা য়াওদবনা মরম ওইদুনা পাংথোক্লি। দিল্লীদা হায়ৱে অমসুং এক্সপ্রেসৱে কয়া অমা শারি। মখোয়শিং অসিসু AAP-Daগী অপনবা লৈতবনা শারি।
মরুপশিং,
AAP-Daনা দিল্লীদা অৱাবা পীবখক ঙম্মি, অদুগা BJPনা দিল্লীগী মীয়ামগী অৱাবা কোকহন্নবা হোৎনরি। নুমিৎ নিনিগী মমাংদা দিল্লীগী এম.পি. তরেৎমক্না ভারত সরকারদা মফম অসিদা ত্রাফিক্কী প্রোব্লেম অসি কোকহন্নবা মরুওইবা ৱাফমশিং থমখি। শিব মুর্তীদগী নেলসন মেন্দেলা মার্গ ফাওবদা দিল্লী এয়রপোর্তকী মনাক্তা তনেল অমা শাবা, দিল্লী অমৃতসর কত্রা এক্সপ্রেসৱেগা KMP এক্সপ্রেসৱেগা শম্নবা, দিল্লী দেহরাদুন এক্সপ্রেসৱেগা অর্বান এক্সতেন্সন রোদ-2গা শম্নবা, নৎত্রগা দিল্লীগী ইস্তর্ন বাইপাস, ঐখোয়গী এম.পি.শিংনা পীরকপা সজেসনশিং ভারত সরকারনা য়াখ্রে অমসুং মখোয়দা ইন-প্রিন্সিপল এপ্রুবেল পীখ্রে। মসিনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা দিল্লীদা ত্রাফিক্কী সমস্যা অসি কোকহনগনি।
মরুপশিং,
2025গী চহি অসিদদি দিল্লীদা অফবা লৈঙাক্কী অনৌবা চৎনবী অমা শেম্লগনি। চহি অসিনা 'নেসন ফার্স্ত, কন্ত্রিমেন ফার্স্ত, ফোর মি, দিল্লীহাইৎস ফার্স্ত' হায়বা ৱাখল্লোন অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। চহি অসিনা দিল্লীদা লৈবাক শেমগৎপা অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবগী অনৌবা রাজনিতীগী হৌরকফম ওইগনি। অমসুং অসুম্না, AAP-Da লৌথোক্কদবনি, BJP পুরকদবনি, AAP-Da লৌথোক্কদবনি, BJP পুরকদবনি, AAP-Da লৌথোক্কদবনি, BJP পুরকদবনি, AAP-Da লৌথোক্কদবনি, BJP পুরকদবনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা, অনৌবা য়ুমশিং, অনৌবা এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংগীদমক্তা অদোম পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি। ঐগা লোয়ননা হায়বিয়ু-
ভারত ইমানা য়াইফরে।
খুৎ অনিমক থাংগৎতুনা হৌনা হায়বীয়ু, AAP-Daদগী ঐখোয় নীংতম্বা পাম্মি -
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the laying of foundation stone, inauguration of various development works in Delhi
03 JAN 2025 4:50PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
My colleagues in the Union Cabinet—Manohar Lal ji, Dharmendra Pradhan ji, Tokhan Sahu ji, Dr. Sukanta Majumdar ji, Harsh Malhotra ji—Lieutenant Governor of Delhi, Vinay Kumar Saxena ji, all my fellow Members of Parliament, MLAs, and my dear brothers and sisters.
Wishing you all a very happy and prosperous New Year 2025. The year 2025 brings numerous new opportunities for Bharat's development. Our journey toward becoming the world's third-largest economic power will gain even more momentum this year. Today, Bharat stands as a symbol of political and economic stability in the world. This role of Bharat will grow even stronger in 2025. This year will enhance Bharat's international image globally, this year will transform Bharat into a major manufacturing hub, this year will accelerate the rise of new start-ups and entrepreneurship among the youth, this year will set new milestones in the agricultural sector, this year will elevate our mantra of "Women-Led Development" to new heights, and this year will focus on improving the ease of living and enhancing the quality of life. Today's event is also a part of this commitment.
Friends,
The projects inaugurated and laid down today include houses for the underprivileged and projects related to schools and colleges. I extend my heartfelt congratulations to all of you. Especially, I congratulate those families and mothers and sisters whose new lives are beginning in a way. Moving from shanties to permanent homes, from rented houses to owning their own homes—this is indeed a new start. The homes they’ve received are homes of dignity and self-respect. These homes are of new hopes and dreams. I am here today to be a part of your happiness and celebration. And as I stand here today, it is natural for many old memories to come alive. Perhaps some of you know that during the time of the Emergency, when the nation was fighting against Indira Gandhi’s authoritarian regime, there was an ongoing fight against the Emergency, I, like many others, was part of the underground movement. During that time, Ashok Vihar used to be my place of residence. So, visiting Ashok Vihar today brings back a flood of memories.
Friends,
Today, the entire nation is focused on building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). A ‘Viksit Bharat’ means every citizen has a solid roof over their head and a good home. We are working with this resolution, and Delhi has a significant role to play in achieving it. That’s why the BJP-led central government launched a campaign to replace slums with permanent houses. Two years ago, I had the opportunity to inaugurate over 3,000 houses for our brothers and sisters living in slums at Kalkaji Extension. Families who had spent generations living in slums without hope are now moving into permanent homes for the first time. At that time, I said that this was just the beginning. Today, another 1,500 homes have been handed over to their rightful owners. These ‘Swabhimaan Apartments’ are a symbol of dignity and self-respect for the underprivileged. Earlier, I interacted with some beneficiaries, and I could feel the joy, pride, and newfound energy in them. Meeting some children there, it felt like their dreams soared even higher than the height of the ‘Swabhimaan Apartments’.
And friends,
The owners of these homes may come from different parts of Delhi, but they are all members of my family.
Friends,
The country knows well that Modi has never built a house for himself, but over the past 10 years, he has fulfilled the dream of more than 4 crore underprivileged people by providing them homes. I, too, could have built a ‘Sheesh Mahal’ (palatial house) for myself. But my only dream was to ensure that my fellow citizens had solid roofs over their heads. I urge you all, whenever you meet people—especially those who still live in slums and shanties-make them a promise on my behalf. Tell them that whether it is today or tomorrow, a permanent home will be built for them, and they will have a home of their own. For me, ‘you are all Modi’, so you can make this promise confidently. These homes for the underprivileged are equipped with every facility necessary for a better life. These amenities awaken dignity, boost self-confidence, and represent the true energy of a ‘Viksit Bharat’. But we won’t stop here. In Delhi, construction of around 3,000 more such homes is nearing completion. Thousands of new homes will be handed over to Delhiites in the near future. This locality also houses a large number of government employees. Their accommodations had also become quite old, and new housing is being developed for them as well. Considering Delhi's unprecedented expansion, the central government is accelerating the development of the Narela Sub-City, following the successful growth of Rohini and Dwarka Sub-Cities.
Friends,
Our cities play a crucial role in building a ‘Viksit Bharat’. These cities are the places where people from far-off areas come with big dreams and dedicate their lives wholeheartedly to fulfilling those dreams. That’s why the BJP-led central government is committed to ensuring a quality life for every family living in our cities. Our efforts are focused on helping everyone, whether they are underprivileged or middle-class, to get good homes. For those who have recently moved from villages to cities, we aim to provide affordable rental housing. For middle-class families, the government is extending full support to help them achieve their dream of owning a home. This work has been consistently ongoing for the past decade. Under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban), more than 1 crore homes have been built across the country over the last 10 years. In Delhi itself, nearly 30,000 new homes have been constructed under this scheme.
Friends,
We have now planned to expand this effort even further. In the next phase of the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban), 1 crore new homes will be constructed for the urban poor. The BJP-led central government will provide financial assistance for these homes. Families with an annual income of less than 9 lakh rupees will receive special benefits under this scheme. Additionally, to help middle-class families realize their dream of owning a home, the central government is offering significant interest subsidies on home loans, with the government covering a major portion of the interest.
Friends,
Every family dreams that their children receive a good education, learn well, and become self-reliant. The BJP government is placing great emphasis on ensuring the availability of quality schools, colleges, universities, and professional institutions across the country. Our goal is not just to educate children but also to prepare the new generation for the needs of the present and the future. The New National Education Policy (NEP) has been designed with this vision in mind. The new National Education Policy is a transformative step aimed at providing new opportunities to children from poor and middle-class families. For children from middle-class and underprivileged families, dreams of becoming doctors, engineers, or lawyers in prestigious courts are just as significant. However, it has been challenging for middle-class families to afford English-medium education, and for the poor, this difficulty is even greater. But does this mean that children from middle-class and poor families should be denied the chance to become doctors or engineers just because they lack proficiency in English? Shouldn't they also have the opportunity to fulfil their dreams of becoming doctors and engineers? This is where a long-overdue reform has been implemented by your ‘Sevak’. Today, children can study in their mother tongue and still become doctors, engineers, or even argue cases in the highest courts of the land.
Friends,
The CBSE (Central Board of Secondary Education) plays a significant role in improving the education system in our country. Its scope is continuously expanding. Keeping this in mind, a new building for CBSE has been constructed. This new facility will aid in the expansion of modern education and the adoption of advanced methods of conducting examinations.
Friends,
The reputation of Delhi University in higher education continues to grow stronger. I am fortunate to have been a student of this prestigious university myself. Our effort is to provide more and more opportunities for Delhi's youth to pursue higher education here itself. Today, the new campuses whose foundation stones have been laid will enable hundreds of additional students to study at DU every year. DU’s East Campus and West Campus were in the pipeline for a long time. Now this wait will be over soon. The work at East Campus at Surajmal Vihar and West Campus at Dwarka is set to progress rapidly. Additionally, a new college in Najafgarh will be established, named after Veer Savarkar ji.
Friends,
On one hand, the central government is making significant efforts to improve the education system in Delhi, while on the other hand, the state government here has been indulging in blatant falsehoods. The current state government, which has been in power for the past 10 years, has caused immense harm to Delhi's school education system. The situation has become so dire that under the Samagra Shiksha Abhiyan, the funds provided by the central government for education were grossly underutilized. This state government, which seems indifferent to the future of Delhi's children, couldn't even spend half of the funds allocated by the central government for education.
Friends,
This is the capital of the country, and the people of Delhi have the right to dream of good governance. However, for the past 10 years, Delhi has been surrounded by a major ‘AAP-da’ (crisis). Some corrupt individuals, by putting Anna Hazare ji at the forefront, have pushed Delhi into this ‘AAP-da’. From scams in liquor contracts, to irregularities in children's schools, to frauds in healthcare for the poor, and even corruption under the guise of fighting pollution and in recruitments—these people who once spoke about Delhi's development have turned into a source of ‘AAP-da’ for the city. They not only indulge in blatant corruption but also glorify it. It's like a thief adding insult to injury- this crisis, this ‘AAP-da’ has descended upon Delhi. That’s why the people of Delhi have launched a battle against this ‘AAP-da’. The voters of Delhi are determined to free the city from this ‘AAP-da’. Every citizen of Delhi, every child of Delhi, is raising their voice from every corner of the city, saying, "We will not tolerate this ‘AAp-da’, we will bring about change!"; "We will not tolerate this ‘AAp-da’, we will bring about change!"; "We will not tolerate this ‘AAp-da’, we will bring about change!"; "We will not tolerate this ‘AAp-da’, we will bring about change!"; "We will not tolerate this ‘AAp-da’, we will bring about change!".
Friends,
Delhi, being the capital of the country, is home to several high-cost projects that are the responsibility of the central government. The central government is responsible for building most of the roads, metro lines, large hospitals, and college campuses here. However, here the ‘AAP-da’ government, which is supposed to handle its share of duties, has placed brakes on any progress in this regard. The ‘AAP-da’, which has surrounded the city with crises, lacks any vision for the future. An example of this ‘AAP-da’ is the state of our Yamuna River. Just before arriving here, I was speaking to the beneficiaries of the Swabhiman Flats, most of whom live in the northern part of Delhi. I asked them about their Chhath Puja celebrations, and with folded hands, they told me that the situation of Yamuna ji has deteriorated so much that they couldn’t even properly perform the rituals. They had to settle for a small-scale offering, seeking forgiveness from the river mother. Every resident of Delhi is aware of the deplorable condition of Yamuna ji.
Friends,
Ten years later, they have the audacity to say, and there is no shame, no sense of responsibility- this is the ‘AAP-da’ we are dealing with. They claim that cleaning Yamuna won't get them votes. If cleaning Yamuna won't earn votes, does that mean we should leave the river in a deplorable state? If Yamuna is not cleaned, how will Delhi get drinking water? It is because of the actions of these individuals that the people of Delhi are forced to drink contaminated water. This ‘AAP-da’ has handed over the lives of Delhi residents to the tanker mafia. If these ‘AAP-da’ individuals remain, they will only take Delhi towards an even worse future.
Friends,
It is my continuous effort that all the good schemes being implemented for the country also benefit my brothers and sisters in Delhi. The BJP-led central government’s schemes are providing facilities to the poor and middle class, while also helping them save money.
Friends,
The BJP-led central government is not only reducing electricity bills to zero but also providing opportunities for people to earn from electricity. Through the PM SuryaGhar Muft Bijli Yojana, every family is becoming a power producer. Under this initiative, the government is providing 75,000 rupees to 80,000 rupees to each interested family to install solar panels. So far, over 7.5 lakh homes across the country have installed panels on their rooftops. This will ensure that families receive free electricity for their needs, and any surplus electricity generated will earn money, which the government will pay back to the family. I assure the people of Delhi that as soon as the BJP forms the government here, we will rapidly implement the PM SuryaGhar Muft Bijli Yojana in Delhi as well.
Friends,
Today, the central government is providing free rations to nearly 75 lakh needy people in Delhi. The One Nation One Ration Card scheme has been a great help to the people of Delhi. Just a few years ago, it was difficult even to get a ration card in Delhi. If you look at old newspapers, you'll see the kind of challenges people faced. The ‘AAP-da’ people used to demand bribes even for issuing ration cards. Today, the path of corruption has been blocked, and there are savings in the expenditure on rations as well.
Friends,
For the poor and middle-class families in Delhi to receive affordable medicines, around 500 Jan Aushadhi Kendras have been set up in the city. At these Kendras, medicines are available with a discount of over 80%. For instance, a medicine that costs 100 rupees is available for just 15 rupees or 20 rupees.
Friends,
I want to provide the people of Delhi with the benefits of the Ayushman Bharat Scheme, which offers free treatment. However, the ‘AAP-da’ government has a deep animosity towards the people of Delhi. While the Ayushman Bharat Scheme is implemented across the entire country, the ‘AAP-da’ people have prevented its implementation in Delhi. As a result, the people of Delhi are suffering. The most significant issue is that Delhi’s traders, professionals, and youth often travel across the country. If they go to any corner of Bharat and something happens to them, having an Ayushman Card would guarantee their treatment anywhere in the country. However, this benefit is not available to Delhi residents because Delhi’s ‘AAP-da’ government refuses to connect them to the Ayushman Scheme. Therefore, even if something happens while traveling, I, Modi, want to serve you, but due to the sins of the ‘AAP-da’, I am unable to do so.
Friends,
The BJP government has extended the Ayushman Bharat Scheme to cover senior citizens above the age of 70. Now, for any family, the children no longer need to worry about the healthcare of their elderly parents. This son can focus on their well-being. But, with great regret, I have to say that no matter how much this son wants to serve his elderly parents in Delhi, the ‘AAP-da’ people have deprived the senior citizens of Delhi of this service. They are unable to benefit from this scheme. The selfishness, stubbornness, and arrogance of the people of ‘AAP-da’ are more important to them than the well-being of Delhi's elderly citizens.
Friends,
The Indian government is working with great sensitivity for the people of Delhi. The BJP government has regularized numerous colonies, alleviating the concerns of millions. However, the ‘AAP-da’ government, the state government, has turned these residents into victims of ‘AAP-da’. While the BJP government at the Centre is running special single-window camps to help people, the ‘AAP-da’ government has failed to provide basic amenities like water and sewage in these colonies. As a result, millions of Delhi residents are facing great hardship. After investing millions of rupees to build homes, it is only natural for the people of Delhi to feel heartbroken when there is no proper sewage system, broken drains, or dirty water flowing in the streets. Those who betrayed the trust of the people of Delhi, took false oaths, and built ‘Sheesh Mahal’ (palatial home) for themselves, will soon face the consequences. When ‘AAP-da’ is replaced by the BJP, all these problems will be resolved.
Friends,
It is important to remember that wherever there is no interference from ‘AAP-da’, things are done efficiently. A prime example of this is the Delhi Development Authority (DDA). Since there is minimal interference from ‘AAP-da’ in DDA, it is able to build new homes for the poor and middle class. The work of bringing affordable gas through pipelines to every home in Delhi is progressing rapidly, and this is happening because there is no interference from ‘AAP-da’. Similarly, the construction of highways and expressways in Delhi is taking place smoothly because ‘AAP-da’ has no interference.
Friends,
The ‘AAP-da’ people can only create problems in Delhi, whereas BJP is dedicated to solving the issues of Delhi's people. Just two days ago, all seven MPs from Delhi provided important suggestions to the Indian government to address the traffic problem. The proposals included constructing a tunnel from Shiv Murti near the Delhi Airport to Nelson Mandela Marg, connecting the Delhi-Amritsar-Katra Expressway to the KMP Expressway, linking the Delhi-Dehradun Expressway to Urban Extension Road-Two, and creating an Eastern Bypass for Delhi. The Indian government has accepted these suggestions and given in principle approval for them. These projects will resolve the traffic issues in Delhi in the near future.
Friends,
The year 2025 will define a new stream of good governance in Delhi. This year will strengthen the feeling of "Nation First, Countrymen First, and for me, Delhiites First." This year will mark the beginning of a new era of nation-building and public welfare politics in Delhi. And therefore, we must remove the ‘AAP-da’ and bring BJP; remove ‘AAP-da’, bring BJP; remove ‘AAP-da’, bring BJP, and remove ‘AAP-da’, bring BJP. With this belief, I once again congratulate all of you for the new homes and new educational institutions. Join me in saying —
Bharat Mata ki – Jai!
Raise both hands and say with all your strength, "We want freedom from AAP-da!"
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.