ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ୟୁଇଆର୍-II ଏବଂ ଦ୍ୱାରିକା ଏକ୍ସପ୍ରେସ-ୱେର ଦିଲ୍ଲୀ ସେକ୍ସନର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
17 AUG 2025 4:19PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ନୀତିନ ଗଡ଼କରୀ ଜୀ, ହରିୟାଣାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନୟବ ସିଂହ ସୈନୀ ଜୀ, ଦିଲ୍ଲୀର ଉପ ରାଜ୍ୟପାଳ ବିନୟ ସକ୍ସେନା ଜୀ, ଦିଲ୍ଲୀର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭଉଣୀ ରେଖା ଗୁପ୍ତା ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦର ମୋର ସହଯୋଗୀ ଅଜୟ ଟମ୍ମା ଜୀ, ହର୍ଷ ମାଲହୋତ୍ରା ଜୀ, ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ସାଂସଦଗଣ, ଉପସ୍ଥିତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଅନ୍ୟ ଜନ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ନାମ ହେଉଛି ଦ୍ୱାରକା, ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି ତାହାର ନାମ ରୋହିଣୀ, ଜନ୍ମାଷ୍ଟମୀର ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ସଂଯୋଗବଶତଃ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱାରକାଧୀଶ ଭୂମିରୁ ଆସିଛି, ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ କୃଷ୍ଣମୟ ହୋଇଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ଅଗଷ୍ଟ ମାସ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ରଙ୍ଗରେ, ବିପ୍ଳବର ରଙ୍ଗରେ ରଙ୍ଗିନ ହୋଇଥାଏ। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ପର୍ବ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ଦେଶର ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀ, ଦେଶରେ ହେଉଥିବା ବିକାଶ ବିପ୍ଳବର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଏବଂ ଅର୍ବାନ୍ ଏକ୍ସଟେନସନ୍ ରୋଡ୍ ରେ ସଂଯୋଗ ମିଳିଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଦିଲ୍ଲୀର, ଗୁରୁଗ୍ରାମର ଏବଂ ସମଗ୍ର ଏନସିଆରର ଲୋକମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଆସିବା-ଯିବା-ଆସିବା, କାରଖାନାକୁ ଆସିବା-ଯିବା ଆହୁରି ସହଜ ହେବ, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କର ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହେବ। ଯେଉଁ ବ୍ୟବସାୟୀ-ବ୍ୟବସାୟୀ ଶ୍ରେଣୀର ଅଛନ୍ତି, ଆମର ଯେଉଁ କୃଷକ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ବିଶେଷ ଭାବେ ଉପକୃତ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏହି ଆଧୁନିକ ସଡ଼କ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ସାଥିମାନେ,
ଗତକାଲି ଅଗଷ୍ଟ 15 ତାରିଖରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମୁଁ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ଦେଶର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବିଷୟରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିଥିଲି। ଆଜିର ଭାରତର କ’ଣ ଚିନ୍ତା କରୁଛି, ତାହାର ସ୍ୱପ୍ନ କ’ ଣ, ଏହାର ସଂକଳ୍ପ କ’ଣ, ଏସବୁ କିଛି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଅନୁଭବ କରୁଛି।
ଏବଂ ସାଥିମାନେ,
ବିଶ୍ୱ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଚାହିଁଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ପ୍ରଥମ ଦୃଷ୍ଟି ଆମର ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀ ଉପରେ ପଡ଼ିଥାଏ। ତେଣୁ, ଆମକୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ବିକାଶର ଏକ ଏମିତି ମଡେଲ କରିବାକୁ ହେବ, ଯେଉଁଠି ସମସ୍ତେ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ହଁ, ଏହା ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ଭାରତର ରାଜଧାନୀ।
ସାଥିମାନେ,
ଗତ 11 ବର୍ଷ ଧରି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ଏବେ ଯେମିତି, ଏହା ସଂଯୋଗର ବିଷୟ ଅଟେ। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରର ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି। ଏଠାରେ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ପ୍ରଶସ୍ତ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ରହିଛି, ସହିତ, ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆର ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଶ୍ୱର, ସର୍ବବୃହତ ନେଟୱାର୍କ ଅଞ୍ଚଳ ରହିଛି। ଏଠାରେ ନମୋ ଭାରତ ଭଳି, ଏକ ଆଧୁନିକ ଦ୍ରୁତ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରକୁ ଯାତାୟାତ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଏକ ମହାନ ସହର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ, ତାହା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଜାରି ରହିଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ। ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ହେଉ କିମ୍ବା ଅର୍ବାନ୍ ଏକ୍ସଟେନସନ୍ ରୋଡ୍, ଉଭୟ ରାସ୍ତା ଚମତ୍କାର ହୋଇଛି | ପେରିଫେରାଲ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ପରେ ଏବେ ଅର୍ବାନ୍ ଏକ୍ସଟେନସନ୍ ରୋଡ୍ ଦ୍ଵାରା ଦିଲ୍ଲୀକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଅର୍ବାନ୍ ଏକ୍ସଟେନସନ୍ ରୋଡରେ ଆଉ ଏକ ବିଶେଷତ୍ୱ ରହିଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଆବର୍ଜନା ପାହାଡରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ଅର୍ବାନ୍ ଏକ୍ସଟେନସନ୍ ରୋଡ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଆବର୍ଜନା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ଆବର୍ଜନାର ପର୍ବତକୁ ହ୍ରାସ କରି, ସେହି ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସାମଗ୍ରୀ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରଣାଳୀରେ କରାଯାଇଛି। ନିକଟରେ ଭଲସ୍ୱା ଲ୍ୟାଣ୍ଡଫିଲ୍ ସାଇଟ୍ ଅଛି | ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଏଠାରେ ରହୁଥିବା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏହା କେତେ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା। ଏଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାରୁ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ମୁକ୍ତି ଦେବାରେ ଆମ ସରକାର ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ରେଖା ଗୁପ୍ତା ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦିଲ୍ଲୀର ବିଜେପି ସରକାର ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଯମୁନାକୁ ସଫା କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଯମୁନାରୁ 16 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କାଦୁଅ ବାହାର କରାଯାଇଛି। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ବହୁତ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ 650 ଦେବୀ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ବସ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ବସ୍ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିମାଣରେ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ହଜାର ସଂଖ୍ୟା ଅତିକ୍ରମ କରିବ। ଏହା ସବୁଜ ଦିଲ୍ଲୀ-ସ୍ୱଚ୍ଛ ଦିଲ୍ଲୀର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରୁଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଅନେକ ବର୍ଷ ପରେ ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବିଜେପି ସରକାର ଗଠନ ହୋଇଛି। ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି, ଆମେ ଦୂରରୁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷମତାରେ ନ ଥିଲୁ ଏବଂ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଲେ, ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଏପରି ଗର୍ତ୍ତରେ ପରିଣତ କରିଦେଇଛନ୍ତି, ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ନୂଆ ବିଜେପି ସରକାରକୁ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ସମସ୍ୟାରୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ବାହାର କରିବା କେତେ କଷ୍ଟକର। ପ୍ରଥମେ, ଗର୍ତ୍ତକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଲାଗିବ ଏବଂ ତା 'ପରେ ବହୁତ କଷ୍ଟରେ କିଛି କମ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଆସିବ | କିନ୍ତୁ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ, ଆପଣମାନେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଯେଉଁ ଦଳକୁ ବାଛିଛନ୍ତି, ସେମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବେ ଏବଂ ଗତ କେତେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦିଲ୍ଲୀ ଯେଉଁ ସମସ୍ୟା ଦେଇ ଗତି କରୁଛି, ସେଥିରୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ବାହାର କରିବା ପରେ ରହିବେ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ସଂଯୋଗ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଘଟିଛି ଯେତେବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀ, ହରିୟାଣା, ୟୁପି ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ଚତୁପାର୍ଶ୍ଵରେ ବିଜେପି ସରକାର ଅଛି। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଆଶୀର୍ବାଦ ବିଜେପି ଉପରେ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ କେତେ ରହିଛି। ତେଣୁ, ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରର ବିକାଶରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛୁ, ଏହାକୁ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛୁ। ତଥାପି, କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ଏହି ଆଶୀର୍ବାଦକୁ ହଜମ କରିବାରେ ଅସମର୍ଥ। ସେମାନେ ଉଭୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ବାସ୍ତବତା ଠାରୁ ବହୁ ଦୂରରେ ଅଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେ ଥିବ, କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ଲୋକଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ବିରୋଧରେ ଠିଆ କରିବା ପାଇଁ, ଶତ୍ରୁତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ, ଏପରିକି ହରିୟାଣାର ଲୋକମାନେ ଦିଲ୍ଲୀର ଜଳକୁ ବିଷାକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି କହିବା ପାଇଁ କିପରି ଷଡଯନ୍ତ୍ର କରାଯାଇଥିଲା, ଏଭଳି ନକାରାତ୍ମକ ରାଜନୀତି ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଏନସିଆରକୁ ମୁକ୍ତ କରିଛି। ଆମେ ଏବେ ଏନ୍. ସି. ଆର୍. କୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ଏହା ଆମେ କରି ଦେଖାଉବୁ ।
ସାଥିମାନେ,
ସୁଶାସନ ହେଉଛି ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ପରିଚୟ। ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଜନତା ହେଉଛନ୍ତି ସର୍ବାଗ୍ରେ। ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ହାଇକମାଣ୍ଡ, ଆମର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା। ଏହା ଆମର ନୀତିରେ, ଆମର ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥାଏ। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ହରିୟାଣାରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଥିଲେ ସେତେବେଳେ ବିନା ଖର୍ଚରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ହରିୟାଣାର ବିଜେପି ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସହ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଚାକିରି ଦେଇଛି। ନାୟବ ସିଂ ସୈନୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଚାଲିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏଠାରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ମଧ୍ୟ, ଯେଉଁମାନେ ବସ୍ତିରେ ରହୁଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜର ଘର ନଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳୁଛି। ଯେଉଁଠାରେ ବିଜୁଳି, ପାଣି, ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ନଥିଲା, ସେଠାରେ ଏହି ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଆଉ ଯଦି ମୁଁ ଦେଶର କଥା କହିବି, ତେବେ ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ଆମର ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଉଛି। 'ବନ୍ଦେ ଭାରତ "ଭଳି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଗର୍ବରେ ମନ ଭରିଦେଇଥାଏ। ଛୋଟ-ଛୋଟ ସହରରେ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଦେଖନ୍ତୁ ଏନସିଆର୍ ରେ କେତେ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି। ଏବେ ହିଣ୍ଡନ ବିମାନ ବନ୍ଦରରୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସହରକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ନୋଏଡାର ବିମାନବନ୍ଦର ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏହା ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ,ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପୁରୁଣା ପଦ୍ଧତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ଦେଶକୁ ଯେଉଁ ସ୍ତରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ଯେଉଁ ଗତିରେ ଏହାର ନିର୍ମାଣ ହେବାର ଥିଲା, ତାହା ଅତୀତରେ ଘଟି ନଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା, ଆମ ପାଖରେ ଇଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ୱେଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ପେରିଫେରାଲ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ୱେ ରହିଛି। ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆର ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଭବ କରିଥିଲା। ୟୁପିଏ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ, ଏ ସମ୍ପର୍କିତ ଫାଇଲଗୁଡ଼ିକ ଗତିଶୀଳ ହେବାକୁ ଲାଗିଲା। କିନ୍ତୁ କାମ ସେତେବେଳେ ଆରମ୍ଭ ହେଲା ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଆମକୁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ। ଯେତେବେଳେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏବଂ ହରିୟାଣାରେ ବିଜେପି ସରକାର ଗଠନ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି ଏହି ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ସହ ସେବା ପ୍ରଦାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ଉଦାସୀନତାର ଏହି ସ୍ଥିତି କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ-ଏନସିଆରର ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଥିଲା। ପ୍ରଥମତଃ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବଜେଟ ବହୁତ କମ୍ ଥିଲା, ଏପରିକି ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇନଥିଲା। ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବଜେଟକୁ 6 ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଏବେ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଭାବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି।
ଏବଂ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ଅର୍ଥ କେବଳ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଯେତେବେଳେ ଏତେ ଗୁଡିଏ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଶ୍ରମିକ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଇଞ୍ଜିନିୟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ। ଯେଉଁ ନିର୍ମାଣ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥାଏ, ତାହା କାରଖାନା, ଏହା ସହିତ ଜଡିତ ଦୋକାନରେ ଚାକିରି ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ | ପରିବହନ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେଉଁମାନେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ସରକାର ଚଳାଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଲୋକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଶାସନ କରିବା। ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରୁ ଉଭୟ ସରକାରଙ୍କ ଚାପ ଏବଂ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ଆମର ପ୍ରୟାସ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଦିଲ୍ଲୀରେ କ’ଣ ପରିସ୍ଥିତି ଥିଲା, ଆପଣମାନେ ଏହା ଶୁଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆମର ସ୍ଵଚ୍ଛତା ସାଥୀ ଅଛନ୍ତି, ସ୍ୱଚ୍ଛତା କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ସହକର୍ମୀମାନେ, ସମସ୍ତେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି। ସକାଳେ ଉଠିବା ପରେ ଆପଣ ପ୍ରଥମେ ଯାହା କରିବା ଉଚିତ ତାହା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବା। କିନ୍ତୁ ଯେପରି ପୂର୍ବ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଦାସ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ, ମୁଁ ସେହି ଛୋଟ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କ କଥା କହୁଛି। ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ନିଜ ମୁଣ୍ଡରେ ରଖି ନାଚୁଛନ୍ତି, କିପରି ସମ୍ବିଧାନକୁ ଧ୍ୱଂସ କରୁଥିଲେ, କିପରି ବାବାସାହେବଙ୍କ ଭାବନା ସହିତ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା କରୁଥିଲେ, ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ସେହି ସତ୍ୟ କହିବାକୁ ଯାଉଛି। ମୋ କଥା ଶୁଣିବା ପରେ ଆପଣ ନୀରବ ହୋଇଯିବେ। ଦିଲ୍ଲୀରେ କାମ କରୁଥିବା ମୋର ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଏହି ଦେଶରେ ଏକ ବିପଜ୍ଜନକ ଆଇନ ଥିଲା, ଦିଲ୍ଲୀରେ, ଦିଲ୍ଲୀ ମ୍ୟୁନିସିପାଲିଟି କର୍ପୋରେସନ୍ ଆକ୍ଟରେ ଗୋଟିଏ କଥା ଲେଖାଯାଇଥିଲା, ଯଦି ଜଣେ ସଫେଇ ବନ୍ଧୁ ସୂଚନା ନଦେଇ କାମକୁ ନ ଆସନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କୁ ଏକ ମାସ ପାଇଁ ଜେଲ୍ ପଠାଇ ଦିଆଯାଇପାରେ। ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ନିଜେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଏହି ଲୋକମାନେ ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବିଷୟରେ କ’ଣ ଭାବନ୍ତି। ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଜେଲ୍ ପଠାଇବେ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଛୋଟ ଭୁଲ ପାଇଁ? ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ବିଷୟରେ ବଡ଼ ବଡ଼ କଥା କହୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଦେଶରେ ଏଭଳି ଅନେକ ନିୟମ-କାନୁନକୁ ବଜାୟ ରଖିଥିଲେ। ମୁଁ ମୋଦୀ, ଯିଏ ହିଁ ଏଭଳି ଭୁଲ ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରୁଛି, ସେଗୁଡିକୁ ଖୋଜି ଖୋଜି ଶେଷ କରୁଛୁ । ଆମ ସରକାର ଏଭଳି ଶହ ଶହ ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଅଭିଯାନ ନିରନ୍ତର ଜାରି ରହିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମ ପାଇଁ ସଂସ୍କାରର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସୁଶାସନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ। ତେଣୁ, ଆମେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆମେ ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଜୀବନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ, ଉଭୟ ସହଜ ହୋଇପାରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜିଏସଟିରେ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ଦୀପାବଳିରେ ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ବୋନସ ମିଳିବ। ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିଠା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପଠାଇଛୁ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ସହଯୋଗ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହି ଦୀପାବଳି ଆହୁରି ସୁନ୍ଦର ହେବ। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଜିଏସଟିକୁ ଆହୁରି ସରଳ କରିବା ଏବଂ ଟିକସ ହାରରେ ସଂଶୋଧନ କରିବା। ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର, ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ବୃହତ୍ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସାୟୀ ଉପକୃତ ହେବେ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ସଂସ୍କୃତି, ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟ। ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟରେ ଜୀବନର ଦର୍ଶନ ରହିଛି, ଜୀବନ୍ତା ଦର୍ଶନ ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ଜୀବନ ଦର୍ଶନରେ ହିଁ ଆମେ ଉଭୟ ଚକ୍ରଧାରୀ ମୋହନ ଏବଂ ଚରଖାଧାରୀ ମୋହନଙ୍କୁ ଜାଣିପାରିବା। ଆମେ ସମୟ ସମୟରେ ଉଭୟକୁ ଅନୁଭବ କରୁ, ଚକ୍ରଧାରୀ ମୋହନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଚରଖାଧାରୀ ମୋହନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ। ଚକ୍ରଧାରୀ ମୋହନ ଅର୍ଥାତ୍ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ରଧାରୀ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ, ଯିଏ ସୁଦର୍ଶନ ଚକ୍ରର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଅନୁଭବ କରାଇଥିଲେ ଏବଂ ଚରଖାଧାରୀ ମୋହନ ଅର୍ଥ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଯିଏ ଚରଖା ଚଲାଇ ଦେଶକୁ ସ୍ଵଦେଶୀ ର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରାଇଥିଲେ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଚକ୍ରଧାରୀ ମୋହନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବାକୁ ହେବ, ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଚରଖାଧାରୀ ମୋହନଙ୍କ ମାର୍ଗ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ହେବ। ଆମକୁ 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍ "କୁ ନିଜର ଜୀବନ ମନ୍ତ୍ର କରିବାକୁ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଆମ ପାଇଁ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ନୁହେଁ। ଯେତେବେଳେ ବି ଆମେ କୌଣସି ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ, ଆମେ ତାହା କରିଛୁ। ମୁଁ ଖଦିର ଏକ ଛୋଟ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି, ଖଦି ବିଲୁପ୍ତ ହେବାର ଦ୍ୱାରଦେଶରେ ଥିଲା, ପଚାରିବାକୁ କେହି ନଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମୋତେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ, ମୁଁ ଦେଶକୁ ଆହ୍ଵାନ ଦେଲି, ଦେଶ ସଂକଳ୍ପ ନେଲା ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଲା। ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଖଦିର ବିକ୍ରି ପ୍ରାୟ 7 ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍ ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଖଦିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ସେହିଭଳି, ଦେଶ ମଧ୍ୟ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଫୋନ୍ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲା। ଏଗାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଆମେ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଅଧିକାଂଶ ଫୋନ୍ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲୁ। ଆଜି ଅଧିକାଂଶ ଭାରତୀୟ 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ "ଫୋନ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଆମେ ପ୍ରତିବର୍ଷ 3-30-35 କୋଟି ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ତିଆରି କରୁଛୁ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ମେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ, ଆମର ୟୁପିଆଇ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ରିଅଲ-ଟାଇମ୍ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ। ରେଳ କୋଚ୍ ହେଉ କିମ୍ବା ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍, ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି କଥା ଆସେ, ଯେତେବେଳେ ଭିତ୍ତିଭୂମି କଥା ଆସେ, ଭାରତ ଏକ ଗତି ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ତିଆରି କରିଛି, 1600 ସ୍ତର ରହିଛି, ଏକ ହଜାର ଛଅ ଶହ ସ୍ତର ତଥ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସେଠାକାର ପରିସ୍ଥିତି ଦେଇ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ, କେଉଁ ନିୟମ ପାଳନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ କ’ଣ, ଜଙ୍ଗଲ କ’ଣ, ନଦୀ କ’ଣ, ଡ୍ରେନ୍ କ’ଣ, ମିନିଟରେ ସବୁ କାମ ହୋଇଯିବ, ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଆଜି ଗତି ଶକ୍ତିର ଏକ ଅଲଗା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଏବଂ ଗତି ଶକ୍ତି ଦେଶର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାର୍ଗରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଖେଳଣା ମଧ୍ୟ ବାହାରୁ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍’ ର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ, ତେଣୁ ଭାରତରେ କେବଳ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଖେଳଣା ତିଆରି ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇନାହିଁ, ବରଂ ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱର 100ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଖେଳଣା ରପ୍ତାନୀ କରିବା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ। ଯଦି ଆପଣ ଭାରତୀୟ, ତେବେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଜିନିଷ କିଣନ୍ତୁ, ଏବେ ପାର୍ବଣ ଋତୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ନିଜ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦର ଆନନ୍ଦକୁ ନିଜ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କ ସହ ବାଣ୍ଟନ୍ତୁ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ, ଉପହାର ତାହାକୁ ଦେବି ଯାହା ଭାରତରେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତିଆରି ହୋଇଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଆଜି ବ୍ୟବସାୟୀ ବର୍ଗଙ୍କୁ, ଦୋକାନୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏମିତି ଏକ ସମୟ ନିଶ୍ଚୟ ଆସିବ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ବିଦେଶରେ ତିଆରି ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରୁଥିଲେ, ତେଣୁ ଆପଣମାନେ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ଲାଭ ଟିକେ ଅଧିକ। ଏବେ ଆପଣ ଯାହା କଲେ ହିଁ କଲେ, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍ "ମନ୍ତ୍ରରେ ମୋ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୁଅନ୍ତା। ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ଦେଶ, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ। ଆପଣ ଯାହା କିଛି ବିକ୍ରି କରିବେ, ତାହା ଦେଶର ଜଣେ ଶ୍ରମିକ କିମ୍ବା ଜଣେ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ। ଆପଣ ବିକ୍ରି କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଜିନିଷର ଟଙ୍କା ଭାରତରେ ରହିବ ଏବଂ ଜଣେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଖକୁ ଯିବ। ଅର୍ଥାତ୍, ଏହା କେବଳ ଭାରତୀୟଙ୍କ କ୍ରୟ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୋର ଅନୁରୋଧ ଯେ ଆପଣମାନେ ଗର୍ବର ସହ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରନ୍ତୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଦିଲ୍ଲୀ, ଆଜି ଏକ ଏମିତି ରାଜଧାନୀ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ଯାହା ଭାରତର ଅତୀତ ସହିତ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତର ମଧ୍ୟ ସାକ୍ଷାତକାର ନେଉଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଦେଶକୁ ଏକ ନୂଆ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଚିବାଳୟ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ମିଳିଛି। ଏକ ନୂତନ ସଂସଦ ଗଠନ କରାଯାଇଛି। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ମାର୍ଗ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ନୂତନ ରୂପରେ ରହିଛି। ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଏବଂ ଯଶୋଭୂମି ଭଳି ଆଧୁନିକ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି। ଏଗୁଡ଼ିକ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ସ୍ଥାନରେ ପରିଣତ କରୁଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ଏହି ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ସହିତ, ଆମର ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ରାଜଧାନୀ ଭାବରେ ଉଭା ହେବ। ଏହି କାମନା ସହିତ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଦିଲ୍ଲୀ , ହରିୟାଣା, ରାଜସ୍ଥାନ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏହି ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।, ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭ କାମନା ଜଣାଉଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of Delhi section of UER-II and Dwarka Expressway
17 AUG 2025 4:19PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet, Nitin Gadkari Ji, Haryana Chief Minister Nayab Singh Saini Ji, Delhi Lieutenant Governor Vinay Saxena Ji, Delhi Chief Minister Rekha Gupta Ji, my colleagues in the Union Council of Ministers, Ajay Tamta Ji, Harsh Malhotra Ji, MPs from Delhi and Haryana, ministers present, other public representatives and my dear brothers and sisters,
The name of the expressway is Dwarka, the name of the place where this program is taking place is Rohini, the joy of Janmashtami and coincidentally I am also from the land of Dwarkadhish, the whole atmosphere has become very Krishnamayi (Krishna-filled).
Friends,
This month of August is coloured in the colours of freedom and revolution. Amidst this festival of Independence, today the country's capital Delhi is becoming a witness to the development revolution taking place in the country. A short while ago, Delhi got the connectivity of Dwarka Expressway and Urban Extension Road. This will increase the convenience of the people of Delhi, Gurugram and the entire NCR. Commuting to and from the office and factory will become easier, everyone's time will be saved. The business class and our farmers are going to get special benefits. I congratulate all the people of Delhi-NCR for these modern roads and modern infrastructure.
Friends,
Day before yesterday, on 15th August, from the Red Fort, I spoke with confidence about the country's economy, the country's self-reliance, and the country's self-confidence. What today's India is thinking, what are its dreams, what are its resolutions, the whole world is experiencing all this today.
And friends,
When the world looks at India, evaluates it, its first glance falls on our capital, our Delhi. Therefore, we have to make Delhi such a model of development, where everyone feels that yes, this is the capital of a developing India.
Friends,
For the last 11 years, the Bhartiya Janata Party government at the Centre has continuously worked for this at different levels. Now as there is the issue of connectivity. The connectivity of Delhi-NCR has seen unprecedented improvement in the last decade. There are modern and wide expressways here, in terms of Delhi-NCR metro network, it is one of the largest network areas in the world. There is a modern rapid rail system like Namo Bharat here. That means, in the last 11 years, commuting in Delhi-NCR has become easier than before.
Friends,
The task we have undertaken to make Delhi a great city is continuing. Even today we all are witnesses to this. Be it the Dwarka Expressway or the Urban Extension Road, both roads have been constructed superbly. After the Peripheral Expressway, now the Urban Extension Road is going to help Delhi a lot.
Friends,
Urban Extension Road has another feature. It is also helping in freeing Delhi from mountains of garbage. Lakhs of tons of waste have been used in the construction of the Urban Extension Road. That is, by reducing the garbage mountains, that waste material has been used in building the road and this has been done in a scientific manner. Bhalswa landfill site is nearby. We all know how much of a problem this is for the families that live around here. Our government is working to free the people of Delhi from every such problem.
Friends,
I am happy that the BJP government of Delhi, under the leadership of Rekha Gupta ji, is continuously engaged in cleaning the Yamuna. I was told that 16 lakh metric tons of silt has been removed from the Yamuna in such a short time. Not only this, in a very short span of time, 650 Devi electric buses have been launched in Delhi and not only this, in the future also the electric buses will cross the figure of almost two thousand in a very large number. This further strengthens the mantra of Green Delhi-Clean Delhi.
Friends,
After many years, the BJP government has been formed in the capital Delhi. We were not even remotely in power for a long time and we see the way the previous governments have ruined Delhi, the way Delhi has been pushed into such a pit, I know how difficult it will be for the new BJP government to get Delhi out of the problems that have been mounting for a long time. First, the energy will be spent in filling the pit and then with great difficulty some work will be visible. But I am confident that the team you have selected in Delhi will work hard and take Delhi out of the problems it has been facing for the last several decades.
Friends,
This coincidence has happened for the first time, when there is a BJP government everywhere, in Delhi, Haryana, UP and Rajasthan. This shows how much this entire region has blessed the BJP, all of us. Therefore, understanding our responsibility, we are engaged in the development of Delhi-NCR. However, there are some political parties who are still unable to digest this blessing of the people. They are very disconnected from both the trust of the people and the ground reality; they have gone far away. You will remember how a few months ago conspiracies were hatched to pit the people of Delhi and Haryana against each other, to create enmity between them. It was even said that the people of Haryana were poisoning the water of Delhi. Delhi and the entire NCR have been freed from such negative politics. Now we are moving ahead with the resolve to transform NCR. And I am confident that we will do it.
Friends,
Good governance is the identity of BJP governments. For BJP governments, the public is supreme. You are our high command; our constant effort is to make the lives of the people easier. This is reflected in our policies, it is visible in our decisions. There was a time when Congress ruled Haryana, when it was difficult to get even an appointment without any kharchi-parchi (without giving some money or other favour). But in Haryana, the BJP government has given government jobs to lakhs of youth with complete transparency. This process is continuing under the leadership of Nayab Singh Saini ji.
Friends,
Here in Delhi also, those who used to live in slums, those who did not have their own houses, are getting concrete houses. Where there was no electricity, water, gas connection, all these facilities are being provided there. And if I talk about the country, then in the last 11 years, a record number of roads have been built in the country, and our railway stations are being renovated. Modern trains like Vande Bharat fill us with pride. Airports are being built in small cities. Just look at how many airports have been built in NCR. Now flights have started going to many cities from Hindon Airport also. The airport in Noida is also going to be ready very soon.
Friends,
This has been possible only when the country has changed its old practices in the last decade. The level of infrastructure that the country needed, the speed at which it should have been built, did not happen in the past. Now we have the Eastern and Western Peripheral Expressway. Delhi-NCR had been feeling the need for this for many decades. During the UPA government, files started moving regarding this. But the work started when you gave us the opportunity to serve. When BJP governments were formed at the Centre and in Haryana. Today these roads are providing services with great pride.
Friends,
This situation of indifference towards development projects was not just in Delhi-NCR, but in the entire country. Firstly, the budget for infrastructure was very low earlier, even the projects that were sanctioned were not completed for years. In the last 11 years, we have increased the infrastructure budget by more than 6 times. Now the emphasis is on completing the schemes quickly. That is why today projects like Dwarka Expressway are being completed.
And brothers and sisters,
With all this money being invested, not only facilities are being created, these projects are also generating a huge number of jobs. When so much construction takes place, lakhs of people, from laborers to engineers, get employment. Jobs increase in factories and shops related to the construction material used. Employment is created in transport and logistics.
Friends,
For those who have run governments for a long time, the biggest goal was to rule the people. Our effort is to end both government pressure and interference in people’s lives. I will give you another example of what the situation was earlier, in Delhi. You will be shocked to hear this. Our Swachhata Mitras in Delhi, the colleagues engaged in cleaning work, all of them play a very big responsibility in Delhi. As soon as we wake up in the morning, we should thank them first. But the previous governments considered these people as their slaves. I am talking about these small cleaning brothers of mine. These people who dance with the Constitution on their heads, how they crushed the Constitution, how they betrayed the sentiments of Baba Saheb, today I am going to tell you that truth. You will be stunned to hear what I say. For my brothers and sisters who work as sanitation workers in Delhi, there was a dangerous law for them in this country, in Delhi. There was one thing written in the Delhi Municipal Corporation Act that if a sanitation worker did not come to work without informing, he could be put in jail for a month. You tell me, think for yourself, what did these people think of Safai Karamcharis. Would you put them in jail, that too for a small mistake? Those who talk big about social justice today, had maintained many such rules and laws in the country. It is Modi who is digging out and searching for such wrong laws and eliminating them. Our government has already abolished hundreds of such laws and this campaign is continuing.
Friends,
For us, reform means expansion of good governance. Therefore, we are constantly emphasizing on reform. In the times to come, we are going to do many big reforms so that everything, both life and business, becomes easier.
Friends,
In this sequence, next generation reform is going to happen in GST. This Diwali, the countrymen are going to get a double bonus from GST reform. We have sent its complete format to the states. I hope that all the states will cooperate with this initiative of the Government of India. We will complete this process as soon as possible so that this Diwali can be more spectacular. Our effort is to further simplify GST and revise the tax rates. Every family, the poor and the middle class, every small and big entrepreneur, every trader and businessman will benefit from this.
Friends,
The greatest power of India is our ancient culture, our ancient heritage. This cultural heritage has a philosophy of life, a living philosophy and in this philosophy of life we get to know both Chakradhari Mohan and Charkhadhari Mohan. From time to time, we experience both, from Chakradhari Mohan to Charkhadhari Mohan. Chakradhari Mohan means Lord Krishna, the bearer of Sudarshan Chakra, who made the people experience the power of Sudarshan Chakra and Charkhadhari Mohan means Mahatma Gandhi, who made the people experience the power of Swadeshi by spinning the charkha.
Friends,
To empower India, we have to move forward by taking inspiration from Chakradhari Mohan and to make India self-reliant, we have to follow the path of Charkhadhari Mohan. We have to make Vocal for Local our life mantra.
Friends,
This task is not difficult for us. Whenever we have taken a pledge, we have done it. I will give you a small example of Khadi, Khadi had reached the verge of extinction, there was no one to ask about it, when you gave me the opportunity to serve, I appealed to the country, the country took a pledge and its result was also seen. Khadi sales have increased almost 7 times in a decade. The people of the country have adopted Khadi with the mantra of Vocal for Local. Similarly, the country has also expressed confidence in Made in India phones. 11 years ago, we used to import most of the phones we needed. Today, most Indians use Made in India phones. Today we are manufacturing 30-35 crore mobile phones every year, 30-35 crore, 30-35 crore mobile phones and are also exporting them.
Friends,
Our Made in India, our UPI, has today become the world's largest real time digital payment platform, the largest in the world. Be it railway coaches or locomotives made in India, their demand is now increasing in other countries of the world as well.
Friends,
When it comes to road infrastructure, infrastructure, India has created a Gati Shakti platform, it has 1600 layers, one thousand six hundred layers of data and any project will have to go through what kind of conditions, what rules will it have to follow, whether it is wildlife or forest, whether it is a river or a drain, all these things are found in minutes and projects move forward at a fast pace. Today, a separate university of Gati Shakti has been created and Gati Shakti has become a very powerful path for the progress of the country.
Friends,
Until a decade ago, we used to even import toys from abroad. But when we Indians took a pledge to be Vocal for Local, not only did toys start being manufactured in large quantities in India, but today we have also started exporting toys to more than 100 countries of the world.
Friends,
Therefore, I will again request all of you, all countrymen, that we should trust the products made in India. If you are an Indian, then buy only those products which are made in India, now the festival season is going on. Share the happiness of your local products with your loved ones, you decide, you should give gifts which are made in India, made by Indians.
Friends,
Today, I want to say one thing to the business community and the shopkeepers as well; at some point in time, you might have sold goods manufactured abroad so that you might have thought that you could get a little more profit. Now whatever you have done is done, but now you too should support me on the mantra of Vocal for Local. This one step of yours will not only benefit the country but also your family and your children. Every item sold by you will benefit some labourer or some poor person of the country. The money for everything you sell will remain in India and will be given to some Indian. That means it will only increase the purchasing power of Indians, strengthen the economy and hence it is my request to you to sell Made in India products with full pride.
Friends,
Today, Delhi is becoming such a capital that brings together India's past with its future. Just a few days ago, the country got a new Central Secretariat, Kartavya Bhawan. A new Parliament has been built. The Kartavya Path is in front of us in a new form. Modern conference centers like Bharat Mandapam and Yashobhoomi are enhancing the glory of Delhi today. These are making Delhi a great place for business and trade. I am confident that with the strength and inspiration of all these people, our Delhi will emerge as the best capital in the world. With this wish, once again, for these development works, I extend my best wishes and congratulations to all of you, to Delhi, Haryana, Rajasthan, Uttar Pradesh, and the entire region is going to develop. Thank you very much to all of you!