প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুপা করোর ১১,০০০ রোমগী মরুওইবা নেসনেল হায়ৱে প্রোজেক অনি শঙ্গাখ্রে
চাউখৎলক্লিবা ভারত অমগী ৱাখল্লোনগী মমি তাবা চাউখৎপগী নমুনা অমা ওইনা ঐখোয়না দিল্লি শেমগৎলি: প্রধান মন্ত্রী
মীয়ামগী পুন্সি হিংবদা লাইহন্নবা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি, মসি থৌশিল খুদিংমক অমসুং ৱারেপ খুদিংমক লমজিংবা পান্দম অমনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী ওইনা, অওনবা পুরকপা হায়বগী ৱাহন্থোক্তি অফবা লৈঙাক পাকথোক-চাউথোকহনবনি: প্রধান মন্ত্রী
জি.এস.তিগী অহোংবা পুরক্কদৌরিবা অসিনা লৈবাক শীনবা থুংবগী মীয়ামদা কান্নবা শরুক অনি ফংহনগনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারত মপাঙ্গল কনহন্নবা, ঐখোয়না চক্রধারি মোহন (শ্রী কৃষ্ণ) দগী ইথিল লৌগদবনি, ভারত অত্মনির্ভর ওইনবা, ঐখোয়না চার্খাধারি মোহন (মহাত্মা গান্ধী) গী লম্বী ইনগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না লমদম অসিগী পোৎথোক শীজিন্নরসি, ঐখোয় মেদ ইন ইন্দিয়া পোৎথোকশিং থাজরসি অমসুং লৈরসি: প্রধান মন্ত্রী
17 AUG 2025 3:29PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লিগী রোহিনিদা লুপা করোর ১১,০০০ রোমগী মরুওইবা নেসনেল হায়ৱে প্রোজেক অনি শঙ্গাখ্রে। থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মফম অসি য়াম্না মরুওই, এক্সপ্রেসৱে অসিগী মমিংনা “দ্বারকা” হায়বনি অমসুং থৌরম অসি “রোহিনি” দা পাংথোক্লি। হৌজিক জন্মাষ্টামী কুহ্মৈগী হরাওবা মতমনি অমসুং মহাক মশামক দ্বারকাধিসকী লমদমদগী লাকপনি। ফিবম অসি ভগবান কৃষ্ণগী ইথিলনা পীক থল্লে। ওগষ্ট থা অসিদা নিংতম্বা অমসুং য়াওল ইহৌগী মচুশিংনা থল্লে। অজাদি কা অমৃত মহোৎসবকী থৌরম মরক্ত, ঙসি লৈবাক অসিগী কোনুংদা চাউখৎপগী অওনবা অমা উবা ফংলে। ঙসি, দ্বারকা এক্সপ্রেসৱেগী খুৎথাংদা দিল্লিগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎলগনি অমসুং অর্বান এক্সতেন্সন রোদনা দিল্লি, গুরুগ্রাম অমসুং অপুনবা এন.সি.আর লমদমগী মীয়াম খুদোংচাবা হেন্না ফংলগনি। ওফিসশিং অমসুং ফেক্তরশিংদা লাকপদা হেন্না লাইরগনি, মীওই খুদিংমক মতম চঙলরোই। লম্বী অসিগী কান্নবা ললোনবশিং, ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিং অমসুং লৌমীশিংনা ফংলগনি। অনৌবা লম্বীগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেমগৎলকপা অসিগীদমক দিল্লি-এন.সি.আরগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
ওগষ্ট ১৫,২০২৫ দা লাল কিলাদা মহাক্না লৈবাক অসিগী শেন-থুম, অত্মনির্ভর অমসুং মশানা মশাবু থাজবগী মতাংদা ঙাংখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী অনিংবশিং, মঙলানশিং অমসুং মালেম শীনবা থুংনা খঙলবা ৱারেপশিংনা ঙসি ভারতকী মশক তাক্লে। মালেম্না ভারত্ত য়েংলকপা মতমদা অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎপা নৈনরকপা মতমদা, মখোয়গী অহানবা মীৎয়েং লৈবাক্কী কোনুং দিল্লিদা য়েংলকই। চাউখৎলক্লিবা অমসুং থাজবা লৈরবা ভারতকী কোনুং অমনি হায়বদা মীওই খুদিংমক্না থাজবা থম্লবা, চাউখৎপগী নমুনা অমা ওইনা দিল্লি শেমগৎপা দরকার ওই। হৌখিবা চহি ১১ দা, চাউখৎপগী তোঙান তোঙানবা থাকশিং অসি য়ৌনবা সরকারনা লেপ্তনা থবক পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, দিল্লি-এন.সি.আরদা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা লম্বী-থোং ফগৎলকপা উরে, লমদম অসিদা অনৌবা অমসুং পাক্লবা এক্সপ্রেসৱেশিং লৈরে। মালেমদা মেত্রো নেতৱার্ক খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা মফমশিংগী মনুংদা হৌজিক দিল্লি-এন.সি.আর য়াওরে। লমদম অসিদা নমো ভারত রেপিদ রেলগুম্বা অৱাংবা থাক্কী খুদোংচাবশিং লৈরে। হৌখিবা চহি ১১দা, মমাঙগী মতমশিংগা চাংদম্নবদা দিল্লি-এন.সি.আরদা চৎথোক-চৎশিন য়াম্না লাইরে। দিল্লি মালেম থাক্কী সহর অমা ওন্থোক্নবা থবক পায়খৎলি। ঙসি, মীওই খুদিংমক্না চাউখৎপা অসি হকথেংননা উবা ফংলে। দ্বারকা এক্সপ্রেসৱে অমসুং অর্বান এক্সতেন্সন রোদ অসি য়াম্না ফজনা মগুন লৈনা শেমগৎলে। পেরিফেরেল এক্সপ্রেসৱেগী মতুংদা, হৌজিক অর্বান এক্সতেন্সন রোদনা দিল্লিগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং লম্বী-থোংদা শিংথাবা য়ানা মতেং পাংলগনি।
অর্বান এক্সতেন্সন রোদকী মরুওইবা শক্তমশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দিল্লিদা অমোৎপশিংগী চীংদুমশিং লৌথোকপদা লম্বী অসিনা মতেং পাংলি। অর্বান এক্সতেন্সন রোদ শেমগৎপদা অমোৎপা তন মিল্লিয়ন কয়া শীজিন্নরে। অমোৎপশিংগী চীংদুমশিং হন্থহন্দুনা, অমোৎপশিং লম্বী শেম্বদা অমুক হন্না শীজিন্নরে। বালসৱা লেন্দফিল ময়াদা লৈরিবা ইমুংশিং খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরি। দিল্লিগী মীয়াম অসিগুম্বা খুদোংচাদবশিং অসিদগী কোকহন্নবা সরকারনা অকনবা থবক পায়খৎলি। শ্রীমতি রেখা গুপ্তগী লমজিং মখাদা, যমুনা তুরেল শেংদোক্নবা দিল্লি সরকারনা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি। যমুনাদগী ইনাং মেত্রিক তন মিল্লিয়ন ১৬ লৌথোকখ্রে। তেনখ্রবা মতমগী মনুংদা, দিল্লিদা দেবী(দিল্লি ইলেক্ত্রিক ভেহিকল ইন্তরকন্নেক্তর) ইলেক্ত্রিক বস ৬৫ হৌদোক্লে। অথুবদা মতমদা সহর অসিদা ইলেক্ত্রিক বস মশিং ২,০০০ হেল্লগনি, মসিগী থবক অসিনা “গ্রিন দিল্লি-ক্লিন দিল্লি’ গী লাইৱা মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি কয়াগী মতুংদা দিল্লিদা মখোয়গী দলনা সরকার পায়রে। মমাঙগী সরকারশিংগী মতমদা দিল্লিগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল য়াম্না তপখি। মমাংগী সরকারশিংগী অশোইবদগী দিল্লি চিংখৎপা অরুবা থবক অমা ওইরবসু, হৌজিক্কী সরকার অসিনা হোৎনগনি অমসুং দিল্লিগী চাউখৎপা অমসুং চাউথোকচবা অমুক হঞ্জিনহনগনি। অঙকপা মপা চানবা অমা ওইনা হৌজিক দিল্লি, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেস অমসুং রাজস্থান্দা ঐখোয়গী সরকারশিং লৈরে। মখোয়গী দল অমসুং মসিগী লুচিংবগী থবক্ত লমদম অসি শীনবা থুংনা থৌজাল পীবগী মমি তারে। শীন্নরিবা থৌদাং অসি খঙলদুনা, দিল্লি-এন.সি.আর লমদম চাউখৎনবা সরকারনা মপুংফানা থবক পায়খৎলে। রাজনিতি দল খরদি হৌজিক ফাওবা মীয়ামগী ৱারেপ য়াবা ঙমদ্রি। হায়রিবা দলশিং অসি মখোয় মশামক মীয়ামগী থাজবা অমসুং অশেংবা থবকশিংদগী লাপ্না লৈরবনি। থা খরগী মমাঙদা, দিল্লি অমসুং হরিয়ানাগী মীয়াম অমগা অমগা নুংশিনদনবা লৌতুনবা থবক অমা পায়খৎখি। হরিয়ানাগী মীওইশিংনা দিল্লিগী ৱাতর সপ্লাইদা হু হাপচিল্লে হায়না মরাল শিখি। দিল্লি অমসুং অপুনবা এন.সি.আর হৌজিক অসিগুম্বা মথোং হুক্তবা রাজনিতিদগী মনিং তম্লে অমসুং এন.সি.আর অহোংবা পুরক্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে অমসুং মসিগী পান্দম অসি অথুবদা মাইপাক্না থবক ওইনা পাংথোক্লগনি। অফবা লৈঙাক অসি ঐখোয়গী সরকারশিংগী হোলমার্কনি অমসুং ঐখোয়না লৈবাক ঙাকপদা, মীয়াম্না মরুওইনা লৌরি। ঐখোয়গী দলগী থবক্তি মীয়াম হিংবদা লাইহনবনি। মসিগী থাজবা অসি দলগী থৌশিলশিং অমসুং ৱারেপশিংদা মমি তারে। হরিয়ানাদা মমাংগী সরকারশিংগী মতমদা, ইথিল য়াওদনা নত্ত্রগা রিকমেন্ত তৌরক্তনা থবক অমা হাপ্পদা অৱাবা ওইবা মতম অমা লৈরমখি। হরিয়ানাদা লৈরিবা মখোয়গী সরকারগী মখাদা, অরোন-অথুপ লৈতনা নহারোল লাখ কয়া সরকারগী থবকশিং ফংলে। কৎথোকপগা লোয়ননা মসিগী থবক অসি শ্রী নয়াব সিংহ সাইনিনা মখা চৎথরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দিল্লিদা মতম অমদা শ্লমশিংদা লৈরম্বা মীওইশিং হৌজিক পাক্কাগী য়ুমশিং ফংলে। মমাঙদা মৈ, ঈশিং অমসুং গ্যাস ফংলমদবা মফমশিং হৌজিক তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংলে। হৌখিবা চহি ১১দা, লৈবাক শীনবা থুংনা রেকোর্দ অমা ওইনা লম্বী কয়া শেমগৎলে। হৌজিক রেলৱে ষ্টেসনশিং শেমগৎলি অমসুং বন্দে ভারতগুম্বা অনৌবা ত্রেনশিংগীদমক চাউথোকচরি। অপীকপা সহরশিংদা হৌজিক এয়রপোর্তশিং শেমগৎলে। এন.সি.আর লমদমদা শিংথাবা য়ানা এয়রপোর্তশিংগী মশিং হেনগৎলে। হিন্দন এয়রপোর্ততগী তোঙান তোঙানবা সহরশিংদা হৌজিক ফ্লাইতশিং পাইরে অমসুং নোইদা এয়রপোর্ত শেমগৎপা লোইশিল্লক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০ দা চাউখৎলক্লিবা অসিদগী লৈবাক অসিগী চৎনদ্রবা থৌওংশিং হোংদোক্লে। লৈবাক অসিনা দরকার ওইরিবা ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী চাং অমসুং মসি শেমগৎনবা দরকার ওইবা খোঙজেল, হৌখিবা মতমদা ফংবা ঙমখিদে। দিল্লি-এন.সি.আরনা ইষ্টর্ন অমসুং ৱেষ্টর্ন পেরিফেরেল এক্সপ্রেসৱে দরকার ওইবা অদু চহি কয়া ঙাইদুনা লাকখি। হৌখিবা সরকারশিংগী মতমদা, প্রোজেকশিং অসিগী ফাইলশিং লেংবা হৌখি, থবক তৌনবা মীয়াম্না মখোয়গী দলদা খুদোংচাবা পীরবা মতমদগী থবক হৌখি। কেন্দ্র অমসুং হরিয়ানা অনিমক্ত ঐখোয়গী সরকারশিং লৈরবা মতমদা লম্বীশিং শেম্বা হৌখি। ঙসিদি, হায়রিবা এক্সপ্রেসৱেশিং অসিনা মশক থোক্না লৈবাক অসিগী থবক তৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসি দিল্লি-এন.সি.আর খক্তদা পায়খৎপা নত্তে, মসি লৈবাক শীনবা থুংনা পায়খৎলি। মমাঙদা ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী বজেত য়াম্না পীকখি অমসুং সেঙ্কসন তৌরবা প্রোজেকশিং ফাওবা লোইশিনবদা চহি কয়া চঙখি। হৌখিবা চহি ১১ দা, ইনফ্রাষ্ট্রকচর বজেত শরুক ৬ হেনগৎলে। হৌজিক থম্লিবা পান্দমদি প্রোজেকশিং য়াংনা লোইশিনবনি, মরম অদুনা দ্বারকা এক্সপ্রেসৱেগুম্বা থবকশিং হৌজিক লোইশিনবা ঙম্বনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিদা য়াম্লবা শেনফম থাদবনা খুদোংচাবশিং ফংহনবা খক নত্তনা থবক মশিং য়াম্না ফংহল্লে। য়াম্লবা শেমগৎ-শাগৎপগী থবকশিংনা শিন্মীশিংদগী হৌরগা ইঞ্জিনিয়ারশিং ফাওবগী লনাই মীওই লাখ খবা থবক পীরে। শেমগৎ-শাগৎপগী মচাকশিং শীজিন্নবদগী মরী লৈনবা ফেক্তরশিং অমসুং দুকানশিংদা থবক য়াম্না পীরে। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা ত্রান্সপোর্ত অমসুং লোজিষ্টিক্স সেক্তরদা থবক ফংনবগী খুদোংচাবা হেনগৎলকপা উরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙদা মতম শাংনা সরকার পায়রম্বশিংনা মীয়ামগী মথক্ত পানবা অসি মখোয়গী মরুওইবা পান্দমনি হায়না খনখি। মখোয়গী দলগী থবক্তি মীয়ামগী পুন্সিদা সরকারনা চৈরক খৎপা অমসুং তকশিবা লৈহন্দবনি। দিল্লিদা লু-নান্নবা শেংদোকপগী থবক তৌরিবা মীওইশিং মখোয় মীনাইশিংগুম্না লোইনরবদি কনানা দাইত্ব লৌগনি।
দিল্লি ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন এক্তগী মখাদা, করিগুম্বা সেনিতেসন ৱার্কর অমনা মাঙজৌননা পাউ পীদনা লাক্ত্রবদি, মখোয় থা অমা জেলদা থমগদবনি। অসিগুম্বা আইনগী তুংদা লৈরিবা ৱাখল্লোন করিনো। করিশু লৈতবা অশোইবা অমগীদমক কমদৌনা সেনিতেসন ৱার্করশিং জেলদা থমগদৌরিবনো। হৌজিক খুন্নাইগী অচুম্বা পুরক্নবা ৱা ঙাংলিবশিংনা লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা অরানবা আইনশিং চৎনহল্লমখি। ঐখোয়গী সরকারনা অসিগুম্বা অকনবা আইনশিং অসি মুৎথৎপনি। অসিগুম্বা আইন চা কয়া সরকারনা মমাঙদা মুৎথৎখ্রে অমসুং থবক অসি মখা চৎথরি। ঐখোয়গী ওইনা, অওনবা পুরকপা হায়বগী ৱাহন্থোক্তি অফবা লৈঙাক পাকথোক-চাউথোকহনবনি। অওনবশিং পুরক্নবা মখা তানা মীৎয়েং থম্লি। লাক্লিবা নুমিৎ খরনি অসিদা, পুন্সি অমসুং ললোন-ইতিক অনিমক লাইহন্নবা মরুওইবা অওনবা কয়া পুরক্লগনি। থবক অসিগী শরুক অমা ওইনা, জি.এস.তিদা অহোংবা পুরক্নবা থৌরাং তৌরে। হন্দক্কী দিৱালিদা, জি.এস.তিগী অওনবা পুরকপগী খুৎথাংদা মীয়াম্না বোসন শরুক অনি ফংলগনি। ভারত সরকারগী থবক অসিদা রাজ্য খুদিংমক্না মতেং পাংগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। হন্দক্কী দিৱালি অসি হেন্না অখন্নবা অমা ওইনবা থবকশিং য়াংনা লোইশিনগদবনি। মখা তানা জি.এস.তি লাইহন্নবা অমসুং তেক্স রেতশিং অমুক হন্না শেমদোক্নবা সরকারনা পান্দম থম্লি। অহোংবা অসিগী কান্নবা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস য়াওনা য়ুমথোং খুদিংমক ফংগনি। থাক খুদিংমক্কী ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিং অমসুং ললোনবশিং হায়রিবা অহোংবশিং অসিগী কান্নবা ফংগনি। ভারতকী খ্বাইদগী কনবা মপাঙ্গলদি লৈবাক অসিগী নাৎ অমসুং চৎনবীশিংনি। মসিগী নাৎ অমসুং চৎনবীনা মশক থোকপা পুন্সিগী ফিলোসোফি অমা শেম্বনি। ফিলোসোফি অসিগী মনুংদা ঐখোয়না “চক্রধারি মোহন” অমসুং “চার্খাধারি মোহন” অনিমক থেংনরি। মতম মতমগী মতুংইন্না, লৈবাক অসিনা হায়রিবা শক্নাইরবশিং অসিগী মহাও ফংলি। “চক্রধারি মোহন” হায়বনা সুদর্সন চক্রগী শক্তি উৎখিবা ভগবান শ্রী কৃষ্ণনি অমসুং “চার্খাধারি মোহন” না তরেংগী খুৎথাংদা লৈবাক অসি শ্বাদেসিগী মিকপ থোকহনখিবা মহাত্মা গান্ধীনি। ভারত মপাঙ্গল কনহন্নবা, ঐখোয়না চক্রধারি মোহন (শ্রী কৃষ্ণ) দগী ইথিল লৌগদবনি, ভারত অত্মনির্ভর ওইনবা, ঐখোয়না চর্খাধারি মোহন (মহাত্মা গান্ধী) গী লম্বী ইনগদবনি। “ভোকেল ফোর লোকেল” মীওই খুদিংমক্কী লাইৱা ওইগদবনি। মসিগী পান্দম অসি লৈবাক্কী ওইনা খুদোংথিবা নত্তে। মতম অমদা খাদি অসি মুৎপা য়াবা ফিবমদা লৈরমখি। মহাক্না লৈবাক মীয়ামদা অপীল তৌবদগী অপুনবা ৱারেপ অমনা লমজিংখি অমসুং মশক থোকপা ফলশিং উবা ফংলে। হৌখিবা চহি ১০ দা, খাদি য়োনবা শরুক ৭ হেনগৎলে। “ভোকেল ফোর লোকেল” গী ৱাখল্লোন্দা ভারতকী মীয়াম্না খাদি শীজিন্নরে। মীয়াম্না ভারত্ত শাবা মোবাইল ফোনশিংদা থাজবা থম্লে। চহি ১১ গী মমাঙদা, ভারতনা লৈবাক অসিগী মোবাইল ফোনশিং মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকখি। ঙসিদি, ভারতমচা অয়াম্বা ভারত্ত শাবা ফোনশিং শীজিন্নরে। হৌজিক ভারতনা চহি অমদা মোবাইল ফোন করোর ৩০ দগী ৩৫ ফাওবা শারে অমসুং মপান্দা থাদোক্লে। ভারতনা শাবা য়ু.পি.আই হৌজিক খুদক্ত দিজিতেলদা শেন থাদোক-থাজিনগী মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা প্লেতফোর্ম ওইরে। ভারতনা শাবা রেল কোচশিং অমসুং লোকোমোতিপশিং হৌজিক অতোপ্পা লৈবাকশিংনা পাম্নবা হেনগৎলকপা উরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রোদ ইনফ্রাষ্ট্রকচর অমসুং ইনফ্রাষ্ট্রকচর খুদিংমক্কী ভারতনা গাতি শক্তি প্লেতফোর্ম শেমগৎলে। প্লেতফোর্ম অসিদা দেতা লায়ার ১,৬০০ য়াওরি। প্রোজেক অমগীদমক মরী লৈনবা ই-পাউশিং-লম্লক্কী শা-উচেকশিং, উমংগী শরুক,তুরেলশিং নত্ত্রগা খোঙবালশিংগী মরমদা খুদক্ত খঙবা য়ারে। অসিগুম্বা ই-পাউশিং মিনিত খরগী মনুংদা ফংহনবনা প্রোজেকশিং য়াংনা পায়খৎপা ঙমহল্লে। গাতি শক্তিগী অখন্নবা য়ুনিভর্সিতি অমা হৌজিক লিংখৎলে। ভারত চাউখৎনবগীদমক গাতি শক্তি অসি শক্তি লৈবা অমসুং অওনবা পুরকপা লম্বী অমা ওইরে। চহি ১০ গী মমাঙদা, শান্নপোৎশিং ফাওবা ভারত্ত মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকখি। ভারতনা “ভোকেল ফোর লোকেল” চৎন্নবা ৱারেপ লৌবদগী, লৈবাক অসিদা শান্নপোৎশিং শাবা হেনগৎলকপা খক নত্তনা, ভারতনা মালেমগী লৈবাক ১০০ হেনবদা শান্নপোৎশিং থাদোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়না লমদম অসিগী পোৎথোক শীজিন্নরসি, ঐখোয় মেদ ইন ইন্দিয়া পোৎথোকশিং থাজরসি অমসুং লৈরসি। করিগুম্বা অদোম ভারতমচা ওইরবদি, ভারত্ত শাবা করি লৈগনি। হৌজিক চৎথরিবা কুহ্মৈগী মতম অসিদা, মীওই খুদিংমকআন মখোয়না পামজবা লমদম অসিগী পোৎথোকশিং লৈগদবনি। ভারত্ত শাবা পোৎথোকশিং খক্ত খুদোল পোৎ ওইনা পীনবা মীয়াম্না ৱারেপ অমা লৌগদবনি।
দুকান ফম্বা মীওই খরনা শেন্দোং য়াম্না ফংনবা মপান লৈবাকশিংগী পোৎ-চৈশিং খক্ত য়োনবা য়াই। মখোয়না তৌরিবা অদু অরানবা অমতা নত্তে, অদুবু হৌজিক “ভোকেল ফোর লোকেল” গী লাইৱা শীজিন্নবা মখোয়দা তকশিনগদবনি। মসিগী অপীকপা খোঙথাং অসিনা লৈবাক অসিদা কান্নবা পীগনি অমসুং য়োল্লিবা পোৎলম খুদিংমক্না ভারতকী শিন্মী অমা নত্ত্রগা লায়রবা মীওই অমা শৌগৎকনি। য়োনবা খুদিংগী ফংলকপা শেনফম অদু ভারত্ত লৈগনি আমসুং ভারতমচাশিং কান্নবা পীগনি। মসিনা ভারতমচাশিংগী পোৎ-চৈ লৈবগী ঙম্বা হেনগৎহনগনি অমসুং শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি। দুকান ফম্লিবশিংনা চাউথোকচনা মেদ ইন ইন্দিয়া পোৎথোকশিং য়োনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী ফজরবা হৌখ্রবা মতম অমসুং লৈবাক অসিগী তুংলমচৎ শম্নবা কোনুং অমা ওইনা দিল্লি চাউখৎলক্লি। হন্দক অনৌবা সেন্ত্রেল সেক্রেতরিয়েত-কর্তব্য ভবন শঙ্গাখ্রে অমসুং অনৌবা সংসদ বিল্দিং শাবা লোইশিনখ্রে। অনৌবা শক্তম অমদা হৌজিক লৈবাক অসিগী মমাঙদা কর্তব্য পথ লৈরে। ভারত মন্দপম অমসুং যসোভুমিগুম্বা অনৌবা কনফরেন্স সেন্তরশিংনা দিল্লিগী থাক হেনগৎহল্লে। হায়রিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিনা দিল্লি অসি ললোন-ইতিক্কী মরুওইবা মফম অমা ওইহল্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিগী থৌনা অমসুং ইথিলনা, মালেমগী খ্বাইদগী ফজবা কোনুংশিংগী মনুংদা দিল্লি অমা ওইহনগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী নিতিন গাদকারি, দিল্লিগী লেপ্তনেন্ত গভর্নর শ্রী বিনাই কুমার সক্সেনা, দিল্লগী চীফ মিনিষ্টর শ্রীমতি রেখা গুপ্ত, হরিয়ানাগী চীফ মিনিষ্টর শ্রী নয়াব সিংহ সাইনি, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীশিং, শ্রী অজয় তামতা, শ্রী হর্স মলহোত্রা য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রোজেক অনি-দ্বারকা এক্সপ্রেসৱেগী দিল্লি সেক্সন অমসুং অর্বান এক্সতেন্সন রোদ-২ ( য়ু ই আর-২) অসি লৈবাক্কী কোনুংদা চিনবা হন্থহন্নবা অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা, চৎপদা চঙবা মতম হন্থহন্নবা অমসুং দিল্লি অমসুং মসিগী অকোয়বা মফমশিংদা ত্রাফিক হন্থহন্নবা পান্দমশিংদা সরকারগী অপুনবা থৌরাং অমগী মখাদা পায়খৎপনি। মালেম থাক্কী ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেমগৎতুনা হিংবদা লাইবা হেনগৎহন্নবা অমসুং অপনবা লৈতনা চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা পীনবা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী পান্দম অদু হায়রিবা থবকশিং অসিদা মমি তারে।
কিমি ১০.১ শাংবা দ্বারকা এক্সপ্রেসৱেগী দিল্লি সেক্সন অসি চাউরাক্না লুপা করোর ৫,৩৬০ রোম চঙনা পায়খৎকদবনি। সেক্সন অসিনা যসোভুমি, দি.এম.আর.সি ব্লু লাইন অমসুং ওরেঞ্জ লাইন, শেমগৎলক্লিবা বিজৱাসন রেলৱে ষ্টেসন অমসুং দ্বারকা ক্লষ্টর বস দিপোদা মখল কয়াগী চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা পীগনি। সেক্সন অসিদা য়াওরিবদি:
পেকেজ ১: দ্বারকা সেক্সর-২১ দা সিব মুর্তি ইন্তরসেক্সন্দগী রোদ অন্দর ব্রিজ (আর য়ু বি) ফাওবগী কিমি ৫.৯
পেকেজ ২: দ্বারকা সেক্তর-২১ আর.য়ু.বিদগী দিল্লি-হরিয়ানা ঙমখৈ ফাওবগী কিমি ৪.২, অর্বান এক্সতেন্সন রোদ-২ ফাওবা হকথেংননা লম্বী ফংহনবা
দ্বারকা এক্সপ্রেসৱেগী কিমি ১৯ শাংবা হরিয়ানা সেক্সন প্রধান মন্ত্রীনা মার্চ ২০২৪ দা শঙ্গাখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৫,৫৮০ রোম চঙনা পায়খৎপা অর্বান এক্সতেন্সন রোদ-২গী অলিপুরদগী দিচাউন কলান পরি অমসুং বহাদুরগর অমসুং সোনিপতকী অনৌবা লিঙ্কশিং শঙ্গাখ্রে। মসিনা দিল্লিগী ইন্নর অমসুং আউতর রিং রোদশিং অমসুং য়াম্না চিনবা মফমশিং হায়বদি মুকারবা চোক, ধৌলা কুয়ান অমসুং এন.ঐচ-০৯ দা গারি চিনবা হন্থহনগনি। অনৌবা স্পুরশিংনা বহাদুরগরদা হকথেংননা য়ৌবা য়াগনি, উদ্যোগশিংগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনগনি, সহরগী ত্রাফিক হন্থহনগনি অমসুং এন.সি.আরদা পোৎ-চৈশিং পুথোক-পুশিন য়াংহনগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates two major National Highway projects worth Rs.11,000 crore
We are making Delhi a model of growth that reflects the spirit of a developing India: PM
The constant endeavour is to ease people's lives, a goal that guides every policy and every decision: PM
For us, reform means the expansion of good governance: PM
Next-generation GST reforms are set to bring double benefits for citizens across the country: PM
To make India stronger, we must take inspiration from Chakradhari Mohan (Shri Krishna), to make India self-reliant, we must follow the path of Charkhadhari Mohan (Mahatma Gandhi): PM
Let us be vocal for local, let us trust and buy products made in India: PM
17 AUG 2025 3:29PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated two major National Highway projects worth a combined cost of nearly Rs.11,000 crore at Rohini, Delhi today. Addressing the gathering, the Prime Minister remarked on the significance of the location, stating that the name of the expressway is “Dwarka,” and the programme is being held at “Rohini.” He highlighted the festive spirit of Janmashtami and noted the coincidence that he himself hails from the land of Dwarkadhish. The Prime Minister observed that the entire atmosphere has become deeply infused with the essence of Lord Krishna.
Highlighting that the month of August is imbued with the colours of freedom and revolution, Shri Modi remarked that amid the celebrations of Azadi Ka Mahotsav, the national capital Delhi is today witnessing a development revolution. He informed that earlier in the day, Delhi received enhanced connectivity through the Dwarka Expressway and Urban Extension Road which will improve convenience for the people of Delhi, Gurugram, and the entire NCR region. He added that commuting to offices and factories will become easier, saving time for everyone. The Prime Minister emphasized that traders, entrepreneurs, and farmers will greatly benefit from this connectivity. He extended his congratulations to all residents of Delhi-NCR for these modern road infrastructure developments.
Recalling his address from the ramparts of the Red Fort on 15th August 2025, where he spoke in detail about the nation’s economy, self-reliance, and self-confidence, the Prime Minister said, “today’s India is defined by its aspirations, dreams, and resolutions—elements that the entire world is now experiencing”. He stated that when the world looks at India and evaluates its progress, its first glance falls upon the national capital, Delhi. Shri Modi emphasized the need to develop Delhi as a model of growth, where everyone can truly feel that this is the capital of a developing and confident India.
Stating that over the past 11 years, the government has consistently worked at various levels to achieve this progress, the Prime Minister highlighted that in terms of connectivity, Delhi-NCR has witnessed unprecedented improvement over the last decade, noting the presence of modern and wide expressways in the region. “Delhi-NCR is now among the most connected areas in the world in terms of metro network”, said Shri Modi. He further added that the region is equipped with advanced systems like the Namo Bharat rapid rail. He emphasized that in the past 11 years, commuting in Delhi-NCR has become significantly easier compared to earlier times.
Affirming that the commitment to transform Delhi into a world-class city is ongoing, Shri Modi stated that today, everyone has witnessed this progress firsthand. Referring to the Dwarka Expressway and the Urban Extension Road, the Prime Minister remarked that both roads have been constructed to excellent standards. He noted that following the Peripheral Expressway, the Urban Extension Road will now provide significant support to Delhi’s infrastructure and connectivity.
Underlining a key feature of the Urban Extension Road, stating that it is also helping to free Delhi from its garbage mounds, the Prime Minister informed that millions of tonnes of waste material have been used in the construction of the Urban Extension Road. He remarked that by reducing the garbage mounds, the waste material has been repurposed for road construction. Pointing out the nearby Bhalswa landfill site and acknowledging the severe problems faced by families living in its vicinity, Shri Modi emphasized that the government is actively working to free Delhi residents from such challenges.
Prime Minister expressed satisfaction that under the leadership of Smt. Rekha Gupta, the Delhi government is consistently engaged in cleaning the Yamuna River. He shared that 16 lakh metric tonnes of silt have already been removed from the Yamuna. Shri Modi further noted that within a short span of time, 650 DEVI (Delhi Electric Vehicle Interconnector) electric buses have been launched in Delhi. He added that the fleet of electric buses in the city is soon expected to cross 2,000, emphasising that this initiative strengthens the mantra of “Green Delhi–Clean Delhi.”
Noting that after many years, their party has formed the government in the national capital, Delhi, the Prime Minister criticised the previous dispensations for the poor pace of development in Delhi. He acknowledged that although it is an arduous task to uplift Delhi from the mess of previous governments, the current Government will strive and restore the pride and development of Delhi. Shri Modi highlighted the unique alignment wherein our governments are currently in place in Delhi, Haryana, Uttar Pradesh, and Rajasthan. He remarked that this reflects the immense blessings the entire region has bestowed upon their party and its leadership. Shri Modi emphasized that, recognizing this responsibility, the government is fully committed to the development of Delhi-NCR. He pointed out that certain political parties are still unable to accept the public’s mandate. He stated that these parties have distanced themselves from both public trust and ground realities. Recalling how, a few months ago, conspiracies were hatched to pit the people of Delhi and Haryana against each other, the Prime Minister mentioned that false claims were made alleging that Haryana residents were poisoning Delhi’s water supply. He asserted that Delhi and the entire NCR have now been freed from such negative politics, reaffirming the government’s resolve to transform the NCR and expressed confidence that this vision will be successfully realized.
“Good governance is the hallmark of our governments and in our administrations, the people are paramount”, said Shri Modi. He remarked that the consistent effort of our party is to make citizens’ lives easier. He noted that this commitment is reflected in the party’s policies and decisions. Referring to past governments in Haryana, the Prime Minister observed that there was a time when even a single appointment was difficult without influence or recommendation. He highlighted that under their government in Haryana, lakhs of youth have received government jobs through a fully transparent process. He commended Shri Nayab Singh Saini for continuing this initiative with dedication.
Prime Minister stated that in Delhi, those who once lived in slums without permanent housing are now receiving pucca homes. He highlighted that areas previously lacking basic amenities such as electricity, water, and gas connections are now being equipped with these essential services. Speaking about the national progress, Shri Modi remarked that in the past 11 years, a record number of roads have been constructed across the country. He noted the ongoing transformation of railway stations and expressed pride in modern trains like Vande Bharat, adding that airports are now being developed in smaller cities. Referring to the NCR region, the Prime Minister pointed out the significant increase in the number of airports. He mentioned that flights are now operating from Hindon Airport to several cities, further informing that the Noida airport is also nearing completion.
Shri Modi stated that such progress has only been possible because the country has changed its outdated approaches over the past decade. He emphasized that the level of infrastructure the nation required, and the pace at which it needed to be built, was not achieved in the past. Referring to the Eastern and Western Peripheral Expressways, the Prime Minister noted that Delhi-NCR had felt the need for these roads for several decades. He mentioned that during the previous government, files related to these projects began moving, but actual work commenced only when the people gave their party the opportunity to serve. He highlighted that the roads became a reality when our governments were formed at both the Centre and in Haryana. The Prime Minister proudly stated that today, these expressways are serving the nation with distinction.
Highlighting that the indifference towards development projects was not limited to Delhi-NCR, but was prevalent across the entire country, Shri Modi pointed out that earlier, the budget allocated for infrastructure was very low, and even the sanctioned projects would take years to complete. He underlined that in the past 11 years, the infrastructure budget has been increased more than sixfold. The Prime Minister emphasized that the current focus is on the rapid completion of projects, which is why initiatives like the Dwarka Expressway are now being realized. He remarked that the substantial investment in these projects is not only creating facilities but also generating large-scale employment. Explaining that massive construction activities provide work to lakhs of individuals—from labourers to engineers, Shri Modi added that the use of construction materials boosts employment in associated factories and shops. He also noted that the transport and logistics sectors are witnessing increased job opportunities due to these developments.
Prime Minister Shri Modi stated that previously those who governed for long periods viewed ruling over the people as their primary objective. He emphasized that their party’s effort is to eliminate both pressure and interference of the government from the lives of citizens. He cited an example to illustrate past conditions, referring to the sanitation workers in Delhi who shoulder a major responsibility in maintaining cleanliness, were treated as if they were enslaved. Shri Modi revealed a shocking truth, stating that under the Delhi Municipal Corporation Act, there was a provision that if a sanitation worker failed to report to duty without prior notice, they could be imprisoned for one month. The Prime Minister questioned the mindset behind such laws, asking how sanitation workers could be subjected to jail for a minor lapse. He criticized those who now speak of social justice, pointing out that they had maintained such unjust laws in the country. Shri Modi declared that it is their government that is actively identifying and abolishing such regressive laws. He informed that the government has already repealed hundreds of such laws, and the campaign continues.
“For us, reform means the expansion of good governance”, exclaimed the Prime Minister, emphasising that continuous focus is being placed on reforms. He announced that in the coming days, several major reforms will be introduced to make both life and business easier. “As part of this effort, a next-generation reform in GST is being planned. This Diwali, citizens will receive a double bonus through the GST reform”, stated Shri Modi. Informing that the complete framework has been shared with all states, Shri Modi expressed hope that all states will cooperate with this initiative of the Government of India. He urged for the swift completion of the process so that this Diwali can be made even more special. Adding that the government aims to simplify GST further and revise tax rates, the Prime Minister highlighted that the benefits of this reform will reach every household, especially the poor and middle class. He added that entrepreneurs of all scales, as well as traders and businesspersons, will gain from these changes.
Underscoring that one of India’s greatest strengths is its ancient culture and heritage, Shri Modi emphasized that this cultural legacy embodies a profound philosophy of life. He remarked that within this philosophy, we encounter both the “Chakradhari Mohan” and the “Charkhadhari Mohan.” He noted that from time to time, the nation experiences the essence of both these figures. Explaining that “Chakradhari Mohan” refers to Lord Shri Krishna, who demonstrated the power of the Sudarshan Chakra, the Prime Minister added that “Charkhadhari Mohan” refers to Mahatma Gandhi, who through the spinning wheel, awakened the nation to the strength of Swadeshi.
“To empower India, we must draw inspiration from Chakradhari Mohan, to make India self-reliant, we must follow the path of Charkhadhari Mohan”, exclaimed the Prime Minister urging that “Vocal for Local” should become a life mantra for every citizen. He remarked that this mission is not difficult for the nation, as India has always delivered whenever it has taken a resolution. Citing the example of Khadi, which was once on the verge of extinction, Shri Modi recalled his appeal to the nation, which led to a collective resolve and visible results. He informed that in the past decade, Khadi sales have increased nearly sevenfold.He noted that the people of India embraced Khadi with the spirit of “Vocal for Local.” The Prime Minister further highlighted the trust shown by citizens in Made in India mobile phones. “Eleven years ago, India imported most of its mobile phones. Today, the majority of Indians use Made in India phones. India now manufactures and exports 30 to 35 crore mobile phones annually”, stated the PM.
Noting that India’s Made in India UPI has today become the world’s largest real-time digital payment platform, the Prime Minister highlighted that Indian-made rail coaches and locomotives are now witnessing growing demand in other countries.
Prime Minister remarked that when it comes to road infrastructure and overall infrastructure, India has developed the Gati Shakti platform. He highlighted that the platform contains 1,600 layers of data. He stated that for any project, the platform provides instant access to all relevant conditions and regulatory requirements—whether it involves wildlife, forest areas, rivers, or drains, noting that all such information is available within minutes, enabling projects to progress rapidly. Shri Modi informed that a dedicated university for Gati Shakti has now been established. He emphasized that Gati Shakti has become a powerful and transformative pathway for the nation’s progress.
Recalling that a decade ago, even toys were being imported into India, Shri Modi said when Indians resolved to embrace “Vocal for Local,” not only did domestic toy production increase significantly, but India also began exporting toys to over 100 countries worldwide.
Urging all citizens to place their trust in products made in India, the Prime Minister appealed to the people to choose Indian-made goods, stating, “If you are Indian, buy what is made in India.” Referring to the ongoing festive season, Shri Modi encouraged everyone to share the joy of local products with their loved ones. He called upon citizens to make a conscious decision to gift only those items that are made in India and crafted by Indians.
Addressing shopkeepers across the country, acknowledging that some may have sold foreign-made goods in pursuit of slightly higher profits, the Prime Minister clarified that they have done nothing wrong, but urged them to now embrace the mantra of “Vocal for Local.” He emphasized that this single step will benefit the nation and every item sold will support an Indian labourer or a poor citizen. Emphasising that the money from each sale will remain within India and benefit fellow Indians, Shri Modi said that this will enhance the purchasing power of Indian citizens and strengthen the economy. He appealed to shopkeepers to sell Made in India products with pride.
“Delhi is emerging as a capital that bridges India’s glorious past with its promising future”, stated the Prime Minister highlighting the recent inauguration of the new Central Secretariat—Kartavya Bhavan—and the completion of the new Parliament building. He noted that Kartavya Path now stands before the nation in its renewed form. Shri Modi remarked that modern conference centres like Bharat Mandapam and Yashobhoomi are enhancing Delhi’s stature. He emphasized that these developments are positioning Delhi as a premier destination for business and commerce. The Prime Minister concluded by expressing confidence that with the strength and inspiration of these initiatives, Delhi will rise as one of the finest capitals in the world.
Union Minister Shri Nitin Gadkari, Lieutenant Governor of Delhi, Shri Vinai Kumar Saxena, Chief Minister of Delhi, Smt Rekha Gupta, Chief Minister of Haryana, Shri Nayab Singh Saini, Union Ministers of State, Shri Ajay Tamta, Shri Harsh Malhotra were present among others at the event.
Background
The projects — the Delhi section of the Dwarka Expressway and the Urban Extension Road-II (UER-II) — have been developed under the Government’s comprehensive plan to decongest the capital, with the objective of greatly improving connectivity, cutting travel time, and reducing traffic in Delhi and its surrounding areas. These initiatives reflect Prime Minister Modi’s vision of creating world-class infrastructure that enhances ease of living and ensures seamless mobility.
The 10.1 km long Delhi section of Dwarka Expressway has been developed at a cost of around Rs. 5,360 crore. The section will also provide Multi-modal connectivity to Yashobhoomi, DMRC Blue line and Orange line, upcoming Bijwasan railway station and Dwarka cluster Bus Depot. This section comprises:
• Package I: 5.9 km from Shiv Murti intersection to the Road Under Bridge (RUB) at Dwarka Sector-21.
• Package II: 4.2 km from Dwarka Sector-21 RUB to the Delhi-Haryana Border, providing direct connectivity to Urban Extension Road-II.
The 19 km long Haryana section of the Dwarka Expressway was earlier inaugurated by the Prime Minister in March 2024.
Prime Minister also inaugurated the Alipur to Dichaon Kalan stretch of Urban Extension Road-II (UER-II) along with new links to Bahadurgarh and Sonipat, built at a cost of Rs. around 5,580 Crores. It will ease traffic on Delhi’s Inner and Outer Ring Roads and busy points like Mukarba Chowk, Dhaula Kuan, and NH-09. The new spurs will give direct access to Bahadurgarh and Sonipat, improve industrial connectivity, cut city traffic, and speed up goods movement in the NCR.