ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନର ଉଦଘାଟନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
06 AUG 2025 9:20PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀଗଣ, ଉପସ୍ଥିତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦଗଣ, ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀଗଣ, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ!
ଅଗଷ୍ଟ, ବିପ୍ଳବର ମାସ, ଏବଂ ଅଗଷ୍ଟ 15 ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ, ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଆଧୁନିକ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସଫଳତାର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛୁ। ଏଠାରେ ରାଜଧାନୀ ଦିଲ୍ଲୀରେ ହିଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ, ଦେଶର ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ, ନୂତନ ରକ୍ଷା ଭବନ, ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍, ଯଶଭୂମି, ସହିଦମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ବାବୁଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ। ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ କିଛି ନୂଆ ଭବନ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନୁହେଁ, ଏହି ଭବନ ଅମୃତ କାଳ ମଧ୍ୟରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ, ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବ, ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଆଜି ଏହି ମଞ୍ଚରୁ ଏହାର ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଅନେକ ବିଚାରବିମର୍ଶ ପରେ ଆମେ ଏହି କୋଠାର ନାମ 'କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ "ରଖିଛୁ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ, ଏହି ନାମଗୁଡ଼ିକ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର, ଆମ ସମ୍ବିଧାନର ମୌଳିକ ଭାବନାକୁ ଘୋଷଣା କରୁଛି। ଗୀତାରେ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ କହିଛନ୍ତି, ‘ନ ମେ ପାର୍ଥ ଅସ୍ତି କର୍ତ୍ତବ୍ୟମ୍ ତ୍ରିଶୁ ଲୋକେଶୁ କିଞ୍ଚନ, ନାନ-ବାପ୍ତଂ-ଅ- ବାପ୍ତଂବ୍ୟ ବର୍ତ୍ତ ଏବ କର୍ମଚଣି"। ଅର୍ଥାତ୍, ଆମକୁ କ’ଣ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେବ, କ’ଣ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେବ ନାହିଁ, ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ଵକୁ ଉଠି ଆମେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ କେବଳ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କିମ୍ବା ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଆମ ଦେଶର କର୍ମ ଦର୍ଶନର ମୂଳ ଭାବନା। ନିଜ ସୀମା ବାହାରେ, ସବୁକିଛି ସ୍ୱୀକାର କରିବାର ମହାନ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ତାହା ହେଉଛି କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ପ୍ରକୃତ ସଂଜ୍ଞା। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ଏହା କେବଳ ବିଶାଳ ଭାବନରେ ନାମ ପୂରଣ କରୁନି । ଏହା କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ହେଉଛି ତପୋଭୂମି। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହିଁ ଆରମ୍ଭ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଶେଷ। କରୁଣା ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ସ୍ନେହର ସୂତ୍ରରେ ବନ୍ଧା କର୍ମ ଏହା ହେଉଛି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। ସ୍ୱପ୍ନର ସହିତ ରହିଛି-କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ସଂକଳ୍ପର ଆଶା ହେଉଛି-କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ପରାକାଷ୍ଠା ହେଉଛି-କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଜ୍ୟୋତି ଆଣିଦେବ, ସେହି ଇଚ୍ଛା ଶକ୍ତି ରହିଛି ହେଉଛି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା କରିବାର ଆଧାର ହେଉଛି-କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ମା ଭାରତୀଙ୍କ ଜୀବନ-ଶକ୍ତିର ପତାକା ବାହକ-କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ନାଗରିକ ଦେବ ଭାବ ମନ୍ତ୍ରର ଜପ-କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ଭକ୍ତିରେ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ-କର୍ତ୍ତବ୍ୟ।
ସାଥିମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଦେଶର ପ୍ରଶାସନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ସେହି ଅଟ୍ଟାଳିକାରୁ ପରିଚାଳନା କରାଯାଉଥିଲା, ଯାହା ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନ କାଳରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା । ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ନିର୍ମିତ ଏହି ପ୍ରଶାସନିକ ଅଟ୍ଟାଳିକାଗୁଡ଼ିକରେ କାର୍ଯ୍ୟର ସ୍ଥିତି କେତେ ଖରାପ ତାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି, ଏବଂ ଆମେ ଭିଡିଓରେ କିଛି ଝଲକ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଲୁ। ଏଠାରେ କାମ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସ୍ଥାନ ନାହିଁ, ଆଲୋକ ନାହିଁ, ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବାୟୁ ଚଳାଚଳ ନାହିଁ। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରାୟ 100 ବର୍ଷ ଧରି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସମ୍ବଳ ବିନା ସମାନ ଅଟ୍ଟାଳିକାରେ ଚାଲୁଥିଲା। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦିଲ୍ଲୀର 50ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି, ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭଡ଼ା ଘରେ ରହିଛି। ସେମାନଙ୍କ ଭଡ଼ା ପାଇଁ ଯେତିକି ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିଲା, ତାହା ବହୁତ ବଡ଼ ପରିମାଣର ସଂଖ୍ୟା। ଯଦି ଆମେ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହିସାବ କରିବା ତା ହେଲେ ବହୁତ ବଡ଼, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ଏକ ମୋଟାମୋଟି ହିସାବ କରନ୍ତି, ତେବେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଦେଢ଼ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଏଥିରେ ଯାଇଥାଏ। ଏତେ ବଡ଼ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ ଭାରତ ସରକାର କେବଳ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଭଡ଼ା ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ଆଉ ଏକ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। କାର୍ଯ୍ୟ କାରଣରୁ, କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା ସ୍ୱାଭାବିକ, ଏହା ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଯେ ପ୍ରତିଦିନ 8 ରୁ 10 ହଜାର କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରୁ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ। ଏବେ ଏଥିରେ ଶହ ଶହ କାରର ଗତିବିଧି, ଖର୍ଚ୍ଚ, ରାସ୍ତାରେ ବଢୁଥିବା ଟ୍ରାଫିକ୍, କେତେ ସମୟ ନଷ୍ଟ ହେଉଛି, ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅଦକ୍ଷତା ବ୍ୟତୀତ ଆଉ କିଛି ନାହିଁ।
ସାଥିମାନେ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଅଟ୍ଟାଳିକା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହି ଅଟ୍ଟାଳିକାକୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁବିଧା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉତ୍କର୍ଷତା ସର୍ବୋତ୍ତମ ହେବା ଦରକାର । ଯେଉଁଠାରେ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଆରାମ ହେବ, ନିଷ୍ପତ୍ତି ଶୀଘ୍ର ହେବ ଏବଂ ସେବା ସୁଗମ ହେବ। ତେଣୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ଚାରିପଟେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ଭଳି ବିଶାଳ ଅଟ୍ଟାଳିକା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନେକ ଡ୍ୟୁଟି ବିଲ୍ଡିଂର ନିର୍ମାଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଯେତେବେଳେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ନିକଟରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେବ, ଏହା କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସଠିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିବେଶ ମିଳିବ, ଆବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ମାନ ମିଳିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ମୋଟ କାର୍ଯ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏବଂ ସରକାର ଭଡ଼ା ଉପରେ ଯେଉଁ ଦେଢ଼ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନର ଏହି ଭବ୍ୟ ଅଟ୍ଟାଳିକା, ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ, ନୂତନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ, ଦେଶର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ, କେବଳ ଦେଶର ଗତିର ପ୍ରମାଣ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଭାରତର ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳନ। ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ଯେଉଁ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ, ତାହାକୁ ଭାରତ କିପରି ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଏହା ଆମର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଆମେ ବିଶ୍ୱ ମିଶନ ଲାଇଫ୍ ଦେଇଛୁ, ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଏକ ଗ୍ରୀଡର ବିଚାରକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ରଖିଛୁ, ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ସେହି ଦର୍ଶନ ଯାହା ମାନବତାର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆଶା ରଖିଥାଏ। ଆଜି ଆପଣ ଦେଖିପାରିବେ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ଭଳି ଆମର ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯାହାର ଆତ୍ମା ହେଉଛି ଜନ-ସମର୍ଥକ। ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଗଠନ ଗ୍ରହ-ଅନୁକୂଳ ଅଟେ | କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନର ଛାତ ଉପରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ମଧ୍ୟ ଲଗାଯାଇଛି, ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଏଥିରେ ଏକୀକୃତ କରାଯାଇଛି। ସବୁଜ ଅଟ୍ଟାଳିକାର ପରିକଳ୍ପନା ଏବେ ଭାରତରେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର, ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ଭାରତର ପୁନଃନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଦେଶର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଅଂଶ ଆଜି ବିକାଶର ପ୍ରବାହରୁ ଅଛୁଆଁ ନାହିଁ। ଯଦି ଦିଲ୍ଲୀରେ ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ତେବେ ଦେଶରେ 30 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଏଠାରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ଭଳି ଅଟ୍ଟାଳିକା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଅପରପାର୍ଶ୍ଵରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ 4 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପକ୍କା ଘର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏଠାରେ ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ପୋଲିସ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଦେଶରେ 300ରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏଠାରେ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଦେଶରେ 1300ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ଅମୃତ ଭାରତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏଠାରେ ନିର୍ମିତ ଯଶୋଭୂମିର ଭବ୍ୟତା ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ପ୍ରାୟ 90ଟି ନୂତନ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ କହୁଥିଲେ ଯେ, ଅଧିକାର ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପରସ୍ପର ସହ ଜଡ଼ିତ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ସମ୍ପାଦନ ହିଁ ଆମର ଅଧିକାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। ଆମେ ନାଗରିକଙ୍କଠାରୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଆଶା କରୁ, କିନ୍ତୁ ଏକ ସରକାର ଭାବେ ଆମ ପାଇଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସର୍ବୋପରି ଅଟେ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ସରକାର ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ପାଳନ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଶାସନରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ଦେଶରେ ସୁଶାସନର ଦଶନ୍ଧି ଥିଲା। ସୁଶାସନ ଏବଂ ବିକାଶର ଧାରା ସଂସ୍କାରର ଗଙ୍ଗୋତ୍ରୀରୁ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ। ସଂସ୍କାର ହେଉଛି ଏକ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ସମୟବଦ୍ଧ ପ୍ରକ୍ରିୟା। ସେଥିପାଇଁ ଦେଶ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାରମାନ ହାତକୁ ନେଇଛି। ଆମର ସଂସ୍କାର ନିରନ୍ତର, ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ। ସରକାର ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା, ସହଜ ଜୀବନଶୈଳୀ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ ଦେଶ ନିରନ୍ତର ଅଭିନବ ଉପାୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆମେ ଗର୍ବିତ ଯେ ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଏବଂ ନାଗରିକ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ବିଶ୍ୱ ଭ୍ରମଣ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶରେ 'ଜନ-ଧନ' , ‘ଆଧାର’ ଏବଂ 'ମୋବାଇଲ ଭଳି ଜେଏଏମ" ତ୍ରୟୀର ଅନେକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥାଏ। ଏହାକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି। ଏହା ଭାରତରେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ବିତରଣକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଲିକ୍ ମୁକ୍ତ କରିଛି। ଆଜି ଏହା ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଲାଗୁଛି ଯେ ଦେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ପ୍ରାୟ 10 କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ଥିଲେ, ତାହା ରାସନ କାର୍ଡ ହେଉ, ଗ୍ୟାସ ସବସିଡି ପ୍ରାପ୍ତକର୍ତ୍ତା ହୁଅନ୍ତୁ, ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ହେଉ, ଇତ୍ୟାଦି। ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ନିଜ ନାମରେ ଟଙ୍କା ପଠାଉଥିଲେ, ଏବଂ ସେହି ଟଙ୍କା ଏହି ନକଲି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନାମରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଯାଉଥିଲା। ଏହି ସରକାରରେ ଏହି ସମସ୍ତ 10 କୋଟି ନକଲି ନାମକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଏବଂ ସଦ୍ୟତମ ତଥ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଦେଶର 4 ଲକ୍ଷ 30 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଭୁଲ ହାତକୁ ଯିବାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇଛି। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, 4 ଲକ୍ଷ 30 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚୋରି, ଏବେ ଏହି ଅର୍ଥ ଦେଶର ବିକାଶରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ହିତାଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ହେବେ, ଏବଂ ଦେଶର ସମ୍ବଳ ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିବ।
ସାଥିମାନେ,
କେବଳ ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଲିକ୍ ନୁହେଁ, ବରଂ ଅନାବଶ୍ୟକ ନିୟମ ଏବଂ ନିୟମାବଳୀ ମଧ୍ୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାରେ ପକାଇଥିଲା। ଏହା ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମନ୍ଥର କରିଦେଇଥିଲା। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ 1500ରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛୁ। ଅନେକ ଆଇନ ବ୍ରିଟିଶ ଯୁଗର ଥିଲା, ଯାହା ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହୋଇ ରହିଥିଲା। ଆଇନର ଅନୁପାଳନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମ ଉପରେ ବହୁତ ବୋଝ ରହିଛି। କୌଣସି କାମ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଡର୍ଜନ ଡର୍ଜନ କାଗଜପତ୍ର ଦେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 40ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି। ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇନାହିଁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଲଗାତର ଜାରି ରହିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ସଚିବମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ କେତେ ବିଭାଗ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷମତା ପରସ୍ପର ଉପରେ ରହିଥିଲା। ଏହାଦ୍ୱାରା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅଟକି ଯାଉଥିଲା, କାମ ଅଟକି ଯାଉଥିଲା। ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଯୋଡ଼ି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମାପ୍ତ କରିଛୁ। କେତେକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମିଶ୍ରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ନୂତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା, ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା, ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମତ୍ସ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା। ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରାଯାଇଛି, ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି କାରଣରୁ ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ବିତରଣ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସରକାରଙ୍କ କର୍ମ-ସଂସ୍କୃତିର ଉନ୍ନତିକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ, ଆଇ-ଜିଓଟି ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଆଜି ଆମର ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ବୈଷୟିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି। ଇ-ଅଫିସ୍, ଫାଇଲ୍ ଟ୍ରାକିଂ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଅନୁମୋଦନ, ଏକ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ସନ୍ଧାନଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆସୁଛି |
ସାଥିମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନୂଆ ଘରକୁ ଯାଉ, ସେତେବେଳେ ଆମ ଭିତରେ ଏକ ନୂଆ ଉତ୍ସାହ ଆସିଥାଏ, ଆମର ଶକ୍ତି ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। ଏବେ ଆପଣମାନେ ଏହି ନୂଆ ଅଟ୍ଟାଳିକାରେ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସମାନ ଉତ୍ସାହର ସହ ନିର୍ବାହ କରିବେ। ଆପଣ ଯେଉଁ ପଦବୀରେ ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଆପଣ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟକାଳକୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପ୍ରସ୍ଥାନ କରନ୍ତି, ଆପଣ ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ଆପଣ ଦେଶର ସେବାକୁ ଆପଣଙ୍କର 100% ଦେଇଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଫାଇଲଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବଦଳିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଗୋଟିଏ ଫାଇଲକୁ ଦେଖିବା, ଏକ ଅଭିଯୋଗ, ଏକ ଆବେଦନ, କେବଳ ଏକ ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇପାରେ। କିନ୍ତୁ ସମାନ କାଗଜ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କ ଆଶା ହୋଇପାରେ, ଗୋଟିଏ ଫାଇଲରେ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଯୋଡି ଥାଇପାରେ | ବର୍ତ୍ତମାନ, 1 ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଏକ ଫାଇଲ୍ ପରି, ଯଦି ସେହି ଫାଇଲ୍ ଗୋଟିଏ ଦିନ ଆପଣଙ୍କ ଟେବୁଲରେ ବିଳମ୍ବ ହୁଏ, ତେବେ ଏହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ 1 ଲକ୍ଷ ମାନବ ଦିନର କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖିବେ, ସେତେବେଳେ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ କୌଣସି ସୁବିଧା କିମ୍ବା ଚିନ୍ତାଧାରା ଠାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବରେ ଏହା କେତେ ବଡ଼ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ। ଯଦି ଆପଣ ଏକ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇପାରନ୍ତି। ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭାବନା ସହିତ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ନିୟୋଜିତ ହେବାକୁ ପଡିବ। ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ଏହା ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ-ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଗର୍ଭରେ ଜନ୍ମ ନେଇଥାଏ।
ସାଥିମାନେ,
ଯଦିଓ ଆଜି ଏହା ସମାଲୋଚନାର ଅବସର ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆତ୍ମବିଶ୍ଳେଷଣର ଅବସର। ଆମ ସହିତ ସ୍ୱାଧୀନ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ଦେଶ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଗଲେ। କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସେହି ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ପାରିନଥିଲା, ଏହାର ଅନେକ କାରଣ ରହିଥିବ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଉପରେ ନ ଛାଡ଼ିବା। ପୁରୁଣା ଅଟ୍ଟାଳିକାରେ ବସି ଆମେ ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ, ଯେଉଁ ନୀତି ତିଆରି କରିଛୁ, ତାହା 25 କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି। 25 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟତାରୁ ବାହାର କରିବା ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାମ ପରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ନୂଆ ଚିନ୍ତା କରିଥାଏ। ଏବେ ନୂତନ ଭାବନରେ, ଅଧିକ ଦକ୍ଷତାର ସହ, ଆମର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରି, ଦେଶକୁ ଯେତେ ସମ୍ଭବ ଆମେ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଦେବୁ, ସେହି ଭାବନାରେ, ଆମେ ଏହି ଅଟ୍ଟାଳିକାରେ ସେହି କାମ କରିବୁ, ଯାହା ଦର୍ଶାଇବ ଯେ ଭାରତକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ମୁକ୍ତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହି ଅଟ୍ଟାଳିକା ଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବେ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ପୂରଣ ହେବ, ଆମକୁ ମିଳିତ ଭାବେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ହେବ। ମିଳିତ ଭାବେ ଆମକୁ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଫଳତା କାହାଣୀ ଲେଖିବାକୁ ହେବ। ଆମର ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ, ଆମେ ଆମର ଏବଂ ଦେଶର ଉତ୍ପାଦନଶୀଳତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବୁ। ଯେତେବେଳେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କଥା ଆସେ, ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଲୋକ ଭାରତକୁ ଆସନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ବ୍ରାଣ୍ଡର କଥା ଆସେ, ବିଶ୍ୱର ଆଖି ଭାରତୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଉପରେ ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଶିକ୍ଷା କଥା ଆସେ, ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଛାତ୍ରମାନେ ଭାରତକୁ ଆସନ୍ତି। ଭାରତର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମେ ଯାହା କରିପାରିବା, ତାହା ଆମ ଜୀବନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ସଫଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ଆଗକୁ ବଢନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜର ସକାରାତ୍ମକ ପରମ୍ପରାକୁ ପରିତ୍ୟାଗ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ସେମାନେ ଏହାର ସୁରକ୍ଷା କରିଥାନ୍ତି। ଆଜି ଆମ ଭାରତ 'ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ "ର ଏହି ପରିକଳ୍ପନାକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ନୂତନ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ପରେ, ଏହି ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ବ୍ଲକଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ମହାନ ଐତିହ୍ୟର ଅଂଶବିଶେଷ ହେବେ। ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ବ୍ଲକକୁ 'ୟୁଗେ ୟୁଗିନ୍ ଭାରତ’ରେ ପରିଣତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଏଠାକୁ ଆସିପାରିବେ ଏବଂ ଦେଶର ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରାର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇପାରିବେ। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଅଛି, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏଠାକାର ଐତିହ୍ୟକୁ, ଏଠାକାର ପ୍ରେରଣାକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନରେ ପ୍ରବେଶ କରିବୁ। ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ

Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing Kartavya Bhavan inauguration programme at Kartavya Path, New Delhi
06 AUG 2025 9:20PM by PIB Delhi
All colleagues in the Union Cabinet, Hon’ble Members of Parliament present here, all government employees, other distinguished guests, ladies and gentlemen!
The month of August — the month of revolution — and before the 15th of August, this historic occasion! One after another, we are witnessing achievements connected with the building of a modern Bharat. Right here in the national capital Delhi, we have seen the Kartavya Path, the new Sansad Bhavan (Parliament House), the new Raksha Bhavan (Defence Office Complex), Bharat Mandapam, Yashobhoomi, the National War Memorial dedicated to the martyrs, the statue of Netaji Subhas Babu, and now this Kartavya Bhavan. These are not merely new buildings or ordinary infrastructure — it will be within these very buildings that the policies for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) will be shaped in this Amrit Kaal, important decisions for a ‘Viksit Bharat’ will be taken, and from here the direction of the nation will be determined for decades to come. I extend my heartiest congratulations to all of you and to all my fellow countrymen on the inauguration of Kartavya Bhavan. From this very stage today, I also thank all the engineers and all the worker colleagues who were involved in its construction.
Friends,
After much deliberation, we have named this building “Kartavya Bhavan”. Names like Kartavya Path and Kartavya Bhavan proclaim the very essence of our democracy and our Constitution. In the Gita, Lord Shri Krishna says: न मे पार्थ अस्ति कर्तव्यं त्रिषु लोकेषु किंचन, नान-वाप्तं अ-वाप्तव्यं वर्त एव च कर्मणि॥ — meaning, we should rise above the thinking of “what we have to achieve” or “what we have not yet achieved,” and act with the spirit of duty. The word “Kartavya” (duty) is not limited to responsibility alone in Indian culture. Kartavya is the core spirit of our action-oriented philosophy — a grand vision that goes beyond the self and embraces the whole. That is the true definition of Kartavya. Therefore, Kartavya is not just the name of a building — it is the sacred ground where the dreams of crores of Indians will be realised. Kartavya is the beginning, and Kartavya is the destiny. Work that is tied with the bond of compassion and dedication — that is Kartavya. Kartavya is the companion of dreams, the hope of resolutions, the peak of hard work, the willpower that lights a lamp in every life. Kartavya is the foundation for protecting the rights of millions of countrymen; it is the flagbearer of Mother India’s vital energy; it is the chanting of the mantra नागरिक देवो भव: (Citizen is God); and it is every act performed with devotion towards the nation.
Friends,
For decades after independence, the country’s administrative machinery continued to function out of buildings that were constructed during British rule. You also know how poor the working conditions were in these administrative buildings built decades ago — and we just saw a glimpse of that in the video. Those working there neither have enough space, nor proper lighting, nor adequate ventilation. You can imagine — an important ministry like the Home Ministry has been operating for nearly 100 years in the same building with inadequate resources. Not only that — different ministries of the Government of Bharat are operating from 50 different locations across Delhi, and many of these ministries are housed in rented buildings. The rent being paid for these is in itself a huge figure. In fact, if you calculate the total, it’s massive — but even with a rough estimate, it amounts to about 1,500 crore rupees per year. This is the amount the Government of Bharat spends annually just on rent for various ministries. There’s another issue. Naturally, due to work requirements, employees have to commute from one ministry to another. It is estimated that every day, 8,000 to 10,000 employees have to travel from one ministry to another. This involves the movement of hundreds of vehicles, additional expenses, increased road traffic, wastage of time — and all of this leads to nothing but inefficiency in work.
Friends,
Bharat of the 21st century needs modern systems for the 21st century — and it also needs buildings of the same standard. Buildings that are excellent in terms of technology, security, and convenience. Buildings where employees feel comfortable, decisions are taken quickly, and services are easily accessible. That is why, with a holistic vision for the area around Kartavya Path, grand buildings like Kartavya Bhavan are being constructed. This is the first Kartavya Bhavan that has been completed; the construction of many more is progressing rapidly. Once these offices are shifted close to each other, employees will get a proper working environment, necessary facilities, and their total work output will also increase. And the 1,500 crore rupees that the government currently spends on rent will also be saved.
Friends,
This magnificent Kartavya Bhavan, these projects, the new Defence Complex, and all of the country’s major infrastructure projects — they are not only proof of Bharat’s pace of progress, but also a reflection of Bharat’s global vision. They show how Bharat is embracing the very visions it presents to the world. This is visible in our infrastructure development. We have given the world Mission LiFE; we have presented the idea of One Earth, One Sun, One Grid to the world — these are visions that hold hope for the future of humanity. And today, you can see that our modern infrastructure, such as Kartavya Bhavan, is infrastructure whose soul is pro-people, and whose structure is pro-planet. Kartavya Bhavan has solar panels installed on its rooftop; advanced systems have been integrated for waste management. The vision of green buildings is now expanding in Bharat.
Friends,
Our government is engaged in the nation’s reconstruction with a holistic vision. Today, no part of the country is untouched by the stream of development. If a new Parliament building has been constructed in Delhi, then over 30,000 panchayat buildings have also been built across the country. Here, a building like Kartavya Bhavan is being constructed, while at the same time, more than four crore permanent houses have been built for the poor. Here, a National War Memorial and a Police Memorial have been built, while across the country, more than 300 new medical colleges have been established. Here, Bharat Mandapam has been built, while more than 1,300 new Amrit Bharat railway stations are being developed across the nation. The grandeur of Yashobhoomi here can also be seen in the nearly 90 new airports that have been built in the past 11 years.
Friends,
Mahatma Gandhi used to say that rights and duties are interconnected. It is only through the fulfilment of duties that our rights are strengthened. We expect citizens to perform their duties, but for the government too, duty is of the highest priority. And when a government fulfils its duties with sincerity, it is reflected in governance. You all know that the past decade has been a decade of good governance in the country. Good governance and the flow of development stem from the source of reforms. Reforms are a consistent and time-bound process. That is why the country has continuously undertaken major reforms. Our reforms are consistent, dynamic, and forward-looking. Strengthening the relationship between the government and the people, improving ease of living, prioritising the underprivileged, empowering women, improving the functioning of government — the country is continuously working in these directions through innovative means. We are proud that the country has developed a governance system in the past 11 years that is transparent, sensitive, and citizen-centric.
Friends,
Wherever I go in the world, the Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile — the JAM Trinity — is widely discussed. It is praised globally. It has made the delivery of government schemes in Bharat transparent and free from leakages. People are astonished to learn that in the country — whether it was ration cards, gas subsidy recipients, or scholarship beneficiaries — there were nearly 10 crore beneficiaries whose births had never even occurred. Yes, you will be shocked by this figure — 10 crore fake beneficiaries in whose names the previous governments were sending money, which was then landing in the accounts of middlemen. This government has removed all 10 crore such fake names. The latest figure shows that this has saved the country more than 4.3 lakh crore rupees from going into the wrong hands. Just imagine — a theft of 4.3 lakh crore rupees — now this money is being used for the development of the nation. This means both the beneficiaries are happy, and the nation’s resources have been preserved.
Friends,
It was not only corruption and leakages — unnecessary rules and regulations also used to trouble citizens. They slowed down the government’s decision-making process. That is why we have abolished more than 1,500 old laws. Many of these laws dated back to the British era and, even after so many decades, were still acting as obstacles. Our country has also had a huge burden of legal compliance. To start any work, one had to submit dozens of documents. Over the past 11 years, more than 40,000 compliances have been removed. And this work is not yet complete — it is still continuing.
Friends,
Senior secretaries of the Government of Bharat are present here, and you are well aware of how, earlier, in many departments and ministries, there used to be overlapping responsibilities and powers. This led to decisions being stalled and work getting delayed. We integrated various departments to eliminate duplication. Some ministries were merged, and where necessary, new ministries were created — for example, the Ministry of Jal Shakti was established to ensure water security; the Ministry of Cooperation was created to strengthen the cooperative movement; for the first time, a separate Ministry of Fisheries was established; and for our youth, the Ministry of Skill Development was formed. These decisions have increased the government’s efficiency and sped up delivery.
Friends,
We are also working to upgrade the government’s work culture. Through digital platforms like Mission Karmayogi and i-GOT, our government employees are being technically empowered. E-office systems, file tracking, and digital approvals are creating a framework that is both faster and traceable.
Friends,
When we move into a new home, there is a fresh excitement within us, and our energy multiplies many times over. Now, with that same enthusiasm, you will carry forward your responsibilities in this new building. Whatever position you hold, work in a way that makes your tenure memorable. When you leave here, it should feel as if you gave your hundred percent in the service of the nation.
Friends,
We also need to change our perspective towards files. A file, a complaint, an application — these may seem like routine, everyday matters. But for someone, that single piece of paper could be their hope; a single file could be connected to the lives of many people. For example, if there is a file that affects 100,000 people, and it is delayed on your desk for even one day, it means a loss of 100,000 human-days. When you see your work from this perspective, you will realise that beyond any convenience or personal thought, it is a huge opportunity to serve. If you generate a new idea, you might be laying the foundation for a major transformation. With this spirit of duty, all of us must always remain dedicated to nation-building. We must always remember — it is in the womb of duty that the dreams of a ‘Viksit Bharat’ are nurtured.
Friends,
Although today is not an occasion for criticism, it is certainly an occasion for introspection. Many countries that became independent around the same time as us have progressed rapidly. But Bharat could not advance at that pace — there must have been many reasons. Now, however, it is our responsibility not to leave problems for future generations. From the old buildings, the decisions we took and the policies we made gave us the courage to lift 25 crore of our citizens out of poverty. The fact that 25 crore people have come out of poverty is a great achievement — but even after every success, I keep thinking of something new. Now, in these new buildings, with greater efficiency, we must work with the mindset of giving as much as possible to the country, so that we can completely free Bharat from poverty. From these very buildings, the dream of a ‘Viksit Bharat’ will be realised. This goal will be achieved only through the combined efforts of all of us. Together, we must make Bharat the world’s third-largest economy. Together, we must write the success stories of Make in India and Atma Nirbhar Bharat. Our resolve should be to scale up our own productivity and that of the nation. When it comes to tourism, people from all over the world should come to Bharat; when it comes to brands, the world’s eyes should be on Indian brands; when it comes to education, students from across the globe should come to study in Bharat. Strengthening Bharat’s power should be the mission of our lives.
Friends,
When successful nations move forward, they do not abandon their positive legacy — they preserve it. Today, Bharat is progressing with this very vision of ‘Vikas and Virasat’ (development and heritage). After the new Kartavya Bhavan, the North and South Blocks will also become part of Bharat’s great legacy. The North and South Blocks are being transformed into “Yuge Yugeen Bharat” — a museum for the people of the country. Every citizen will be able to visit and witness the historical journey of our nation. I am confident that all of us, too, will carry the inspiration and heritage of this place with us as we enter the Kartavya Bhavan. Once again, I extend my heartiest congratulations to all my fellow countrymen on the inauguration of Kartavya Bhavan.
Thank you very much.