Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing Kartavya Bhavan inauguration programme at Kartavya Path, New Delhi
06 AUG 2025 9:20PM by PIB Delhi
All colleagues in the Union Cabinet, Hon’ble Members of Parliament present here, all government employees, other distinguished guests, ladies and gentlemen!
The month of August — the month of revolution — and before the 15th of August, this historic occasion! One after another, we are witnessing achievements connected with the building of a modern Bharat. Right here in the national capital Delhi, we have seen the Kartavya Path, the new Sansad Bhavan (Parliament House), the new Raksha Bhavan (Defence Office Complex), Bharat Mandapam, Yashobhoomi, the National War Memorial dedicated to the martyrs, the statue of Netaji Subhas Babu, and now this Kartavya Bhavan. These are not merely new buildings or ordinary infrastructure — it will be within these very buildings that the policies for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) will be shaped in this Amrit Kaal, important decisions for a ‘Viksit Bharat’ will be taken, and from here the direction of the nation will be determined for decades to come. I extend my heartiest congratulations to all of you and to all my fellow countrymen on the inauguration of Kartavya Bhavan. From this very stage today, I also thank all the engineers and all the worker colleagues who were involved in its construction.
Friends,
After much deliberation, we have named this building “Kartavya Bhavan”. Names like Kartavya Path and Kartavya Bhavan proclaim the very essence of our democracy and our Constitution. In the Gita, Lord Shri Krishna says: न मे पार्थ अस्ति कर्तव्यं त्रिषु लोकेषु किंचन, नान-वाप्तं अ-वाप्तव्यं वर्त एव च कर्मणि॥ — meaning, we should rise above the thinking of “what we have to achieve” or “what we have not yet achieved,” and act with the spirit of duty. The word “Kartavya” (duty) is not limited to responsibility alone in Indian culture. Kartavya is the core spirit of our action-oriented philosophy — a grand vision that goes beyond the self and embraces the whole. That is the true definition of Kartavya. Therefore, Kartavya is not just the name of a building — it is the sacred ground where the dreams of crores of Indians will be realised. Kartavya is the beginning, and Kartavya is the destiny. Work that is tied with the bond of compassion and dedication — that is Kartavya. Kartavya is the companion of dreams, the hope of resolutions, the peak of hard work, the willpower that lights a lamp in every life. Kartavya is the foundation for protecting the rights of millions of countrymen; it is the flagbearer of Mother India’s vital energy; it is the chanting of the mantra नागरिक देवो भव: (Citizen is God); and it is every act performed with devotion towards the nation.
Friends,
For decades after independence, the country’s administrative machinery continued to function out of buildings that were constructed during British rule. You also know how poor the working conditions were in these administrative buildings built decades ago — and we just saw a glimpse of that in the video. Those working there neither have enough space, nor proper lighting, nor adequate ventilation. You can imagine — an important ministry like the Home Ministry has been operating for nearly 100 years in the same building with inadequate resources. Not only that — different ministries of the Government of Bharat are operating from 50 different locations across Delhi, and many of these ministries are housed in rented buildings. The rent being paid for these is in itself a huge figure. In fact, if you calculate the total, it’s massive — but even with a rough estimate, it amounts to about 1,500 crore rupees per year. This is the amount the Government of Bharat spends annually just on rent for various ministries. There’s another issue. Naturally, due to work requirements, employees have to commute from one ministry to another. It is estimated that every day, 8,000 to 10,000 employees have to travel from one ministry to another. This involves the movement of hundreds of vehicles, additional expenses, increased road traffic, wastage of time — and all of this leads to nothing but inefficiency in work.
Friends,
Bharat of the 21st century needs modern systems for the 21st century — and it also needs buildings of the same standard. Buildings that are excellent in terms of technology, security, and convenience. Buildings where employees feel comfortable, decisions are taken quickly, and services are easily accessible. That is why, with a holistic vision for the area around Kartavya Path, grand buildings like Kartavya Bhavan are being constructed. This is the first Kartavya Bhavan that has been completed; the construction of many more is progressing rapidly. Once these offices are shifted close to each other, employees will get a proper working environment, necessary facilities, and their total work output will also increase. And the 1,500 crore rupees that the government currently spends on rent will also be saved.
Friends,
This magnificent Kartavya Bhavan, these projects, the new Defence Complex, and all of the country’s major infrastructure projects — they are not only proof of Bharat’s pace of progress, but also a reflection of Bharat’s global vision. They show how Bharat is embracing the very visions it presents to the world. This is visible in our infrastructure development. We have given the world Mission LiFE; we have presented the idea of One Earth, One Sun, One Grid to the world — these are visions that hold hope for the future of humanity. And today, you can see that our modern infrastructure, such as Kartavya Bhavan, is infrastructure whose soul is pro-people, and whose structure is pro-planet. Kartavya Bhavan has solar panels installed on its rooftop; advanced systems have been integrated for waste management. The vision of green buildings is now expanding in Bharat.
Friends,
Our government is engaged in the nation’s reconstruction with a holistic vision. Today, no part of the country is untouched by the stream of development. If a new Parliament building has been constructed in Delhi, then over 30,000 panchayat buildings have also been built across the country. Here, a building like Kartavya Bhavan is being constructed, while at the same time, more than four crore permanent houses have been built for the poor. Here, a National War Memorial and a Police Memorial have been built, while across the country, more than 300 new medical colleges have been established. Here, Bharat Mandapam has been built, while more than 1,300 new Amrit Bharat railway stations are being developed across the nation. The grandeur of Yashobhoomi here can also be seen in the nearly 90 new airports that have been built in the past 11 years.
Friends,
Mahatma Gandhi used to say that rights and duties are interconnected. It is only through the fulfilment of duties that our rights are strengthened. We expect citizens to perform their duties, but for the government too, duty is of the highest priority. And when a government fulfils its duties with sincerity, it is reflected in governance. You all know that the past decade has been a decade of good governance in the country. Good governance and the flow of development stem from the source of reforms. Reforms are a consistent and time-bound process. That is why the country has continuously undertaken major reforms. Our reforms are consistent, dynamic, and forward-looking. Strengthening the relationship between the government and the people, improving ease of living, prioritising the underprivileged, empowering women, improving the functioning of government — the country is continuously working in these directions through innovative means. We are proud that the country has developed a governance system in the past 11 years that is transparent, sensitive, and citizen-centric.
Friends,
Wherever I go in the world, the Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile — the JAM Trinity — is widely discussed. It is praised globally. It has made the delivery of government schemes in Bharat transparent and free from leakages. People are astonished to learn that in the country — whether it was ration cards, gas subsidy recipients, or scholarship beneficiaries — there were nearly 10 crore beneficiaries whose births had never even occurred. Yes, you will be shocked by this figure — 10 crore fake beneficiaries in whose names the previous governments were sending money, which was then landing in the accounts of middlemen. This government has removed all 10 crore such fake names. The latest figure shows that this has saved the country more than 4.3 lakh crore rupees from going into the wrong hands. Just imagine — a theft of 4.3 lakh crore rupees — now this money is being used for the development of the nation. This means both the beneficiaries are happy, and the nation’s resources have been preserved.
Friends,
It was not only corruption and leakages — unnecessary rules and regulations also used to trouble citizens. They slowed down the government’s decision-making process. That is why we have abolished more than 1,500 old laws. Many of these laws dated back to the British era and, even after so many decades, were still acting as obstacles. Our country has also had a huge burden of legal compliance. To start any work, one had to submit dozens of documents. Over the past 11 years, more than 40,000 compliances have been removed. And this work is not yet complete — it is still continuing.
Friends,
Senior secretaries of the Government of Bharat are present here, and you are well aware of how, earlier, in many departments and ministries, there used to be overlapping responsibilities and powers. This led to decisions being stalled and work getting delayed. We integrated various departments to eliminate duplication. Some ministries were merged, and where necessary, new ministries were created — for example, the Ministry of Jal Shakti was established to ensure water security; the Ministry of Cooperation was created to strengthen the cooperative movement; for the first time, a separate Ministry of Fisheries was established; and for our youth, the Ministry of Skill Development was formed. These decisions have increased the government’s efficiency and sped up delivery.
Friends,
We are also working to upgrade the government’s work culture. Through digital platforms like Mission Karmayogi and i-GOT, our government employees are being technically empowered. E-office systems, file tracking, and digital approvals are creating a framework that is both faster and traceable.
Friends,
When we move into a new home, there is a fresh excitement within us, and our energy multiplies many times over. Now, with that same enthusiasm, you will carry forward your responsibilities in this new building. Whatever position you hold, work in a way that makes your tenure memorable. When you leave here, it should feel as if you gave your hundred percent in the service of the nation.
Friends,
We also need to change our perspective towards files. A file, a complaint, an application — these may seem like routine, everyday matters. But for someone, that single piece of paper could be their hope; a single file could be connected to the lives of many people. For example, if there is a file that affects 100,000 people, and it is delayed on your desk for even one day, it means a loss of 100,000 human-days. When you see your work from this perspective, you will realise that beyond any convenience or personal thought, it is a huge opportunity to serve. If you generate a new idea, you might be laying the foundation for a major transformation. With this spirit of duty, all of us must always remain dedicated to nation-building. We must always remember — it is in the womb of duty that the dreams of a ‘Viksit Bharat’ are nurtured.
Friends,
Although today is not an occasion for criticism, it is certainly an occasion for introspection. Many countries that became independent around the same time as us have progressed rapidly. But Bharat could not advance at that pace — there must have been many reasons. Now, however, it is our responsibility not to leave problems for future generations. From the old buildings, the decisions we took and the policies we made gave us the courage to lift 25 crore of our citizens out of poverty. The fact that 25 crore people have come out of poverty is a great achievement — but even after every success, I keep thinking of something new. Now, in these new buildings, with greater efficiency, we must work with the mindset of giving as much as possible to the country, so that we can completely free Bharat from poverty. From these very buildings, the dream of a ‘Viksit Bharat’ will be realised. This goal will be achieved only through the combined efforts of all of us. Together, we must make Bharat the world’s third-largest economy. Together, we must write the success stories of Make in India and Atma Nirbhar Bharat. Our resolve should be to scale up our own productivity and that of the nation. When it comes to tourism, people from all over the world should come to Bharat; when it comes to brands, the world’s eyes should be on Indian brands; when it comes to education, students from across the globe should come to study in Bharat. Strengthening Bharat’s power should be the mission of our lives.
Friends,
When successful nations move forward, they do not abandon their positive legacy — they preserve it. Today, Bharat is progressing with this very vision of ‘Vikas and Virasat’ (development and heritage). After the new Kartavya Bhavan, the North and South Blocks will also become part of Bharat’s great legacy. The North and South Blocks are being transformed into “Yuge Yugeen Bharat” — a museum for the people of the country. Every citizen will be able to visit and witness the historical journey of our nation. I am confident that all of us, too, will carry the inspiration and heritage of this place with us as we enter the Kartavya Bhavan. Once again, I extend my heartiest congratulations to all my fellow countrymen on the inauguration of Kartavya Bhavan.
Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীগী কর্তব্যা পথতা পাংথোকপা কর্তব্যা ভবন শঙ্গাবগী থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
06 AUG 2025 9:20PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী মরুপ পুম্নমক, ইকাই খুম্নরবা পার্লিয়ামেন্তগী মেম্বরশিং, সরকারগী কর্মচারী পুম্নমক, অতোপ্পা দিগনিতরীশিং, নুপী অমদি নুপাশিং!
ওগস্ত অসি রিভোলুসনগী থানি, অমসুং ওগস্ত ১৫গী পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিগী মমাংদা, ঐখোয়না অনৌবা ভারত শেমগৎপগা মরী লৈনবা মাই পাকপগী থৌরম কয়া অমা উবা ফংলি। লৈবাক অসিগী কোনুং ওইরিবা, দিল্লীমক্তা কর্তব্যা পথ, লৈবাক অসিগী অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত হাউস, অনৌবা রক্ষা ভবন, ভারত মন্দপম, য়শোভুমি, অথৌবশিংদা কত্থোকপা নেস্নেল ৱার মেমোরিয়েল, নেতাজী সুভাশ বাবুগী মীতম অমসুং হৌজিক্না মসিগী কর্তব্যা ভবন। মসি অনৌবা বিল্দিংশিং অমসুং জেনরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর খক্তা নত্তে, অমৃতকালদা, চাউখৎলবা ভারতকী পোলিসীশিং অসি বিল্দিংশিং অসিদা শেমগনি, চাউখৎলবা ভারতকীদমক মরুওইবা ৱারেপশিং লৌগনি, লাক্কদৌরিবা দিকেদশিংদা লৈবাক্কী মায়োল অসি মফম অসিদগী লেপকনি। ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু অমসুং লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু কর্তব্যা ভবনগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঙসি মসিগী প্লেৎফোর্ম অসিদগী মসিগী শেমগৎ-শাগৎপগা মরী লৈনবা ইঞ্জিনীয়রশিং অমসুং শিন্মী পুম্নমকপু ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মসিগী বিল্দিং অসি কর্তব্যা ভবন হায়না মিংথোনবা অসি য়াম্না কুপ্না খন্নরবা মতুংদা থোনখি। কর্তব্যা পথ, কর্তব্যা ভবন, হায়রিবা মিংশিং অসিনা ঐখোয়গী দেমোক্রেসী, ঐখোয়গী সংবিধানগী মরুওইবা ৱাখল্লোন অদু ফোংদোক্লি। শ্রী কৃষ্ণনা গীতাদা হায়খি - না মে পর্থ অস্তি কর্তব্যা ত্রিশু লোকেশু কিঞ্চন, নান-ৱাপতম এ-ৱাপতব্যম ভর্তা ইভা চা করমনি। হায়বদি, ঐখোয়না করি ফংবা তাই অমসুং করি ফংবা পামদে হায়বা ৱাখল্লোনদগী হেন্না হেন্দোক্না খনগদবনি অমসুং ঐখোয়গী থবকশিং অসি থৌদাং লৈবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা পাংথোক্কদবনি। ভারতকী চৎনবীদা কর্তব্যা, হায়রিবা ৱাহৈশিং অসি কর্তব্যা নৎত্রগা থৌদাং লৌবা খক্তদা অকক্নবা ওইদে। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী কার্মা-ওরিয়েন্তেদ ফিলোসোফীগী মরুওইবা ৱাখল্লোন অসি কর্তব্যানি। মশাগী ঙমখৈগী ৱাংমদা, পুম্নমকপু লৌশিনবগী পাক চাউবা মীৎয়েং, মসি কর্তব্যাগী অশেংবা ৱাহন্থোক্নি। মরম অদুনা, কর্তব্যা হায়বসি বিল্দিংগী মমিং খক্তা নত্তে। মসি লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়াগী মঙলানশিং মংফাওনহন্নবা তপাভুমী (তপস্যা তৌফম) নি। কর্তব্যা অসি হৌরকফমনি, কর্তব্যা অসি দেস্তিনীনি। মীনুংশি অমসুং কন্না হোৎনবগী নুংশিবগী লংলানা পুল্লিবা থবক, মদু কর্তব্যানি; কর্তব্যা অসি মঙলানগী মরুপনি; কর্তব্যা অসি ৱারেপ লৌবগী আশানি; কর্তব্যা অসি কন্না হোৎনবগী ফলনি; কর্তব্যা অসি পুন্সিগী লম খুদিংদা মৈরা চুখৎলিবা ৱিলপাৱর অদুনি; লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়াগী হকশিং ঙাক-শেনবগী য়ুম্ফমদি কর্তব্যানি; কর্তব্যা অসি মা ভারতীগী পুন্সিগী মপাঙ্গল অদুগী ফ্লেগ-বেয়ররনি; কর্তব্যা অসি নাগরিক দেবো ভবকী মন্ত্র শোনবা: অসি কর্তব্যানি; লৈবাক অসিগীদমক থৌনা লৈনা তৌরিবা থবক খুদিংমক কর্তব্যানি।
মরুপশিং,
নীংতম্বগী মতুংদা দিকেদ কয়া লৈবাক অসিগী এদমিনিস্ত্রেতিব মেচিনরী অসি বৃতিশকী লৈঙাক্কী মতমদা শাখিবা বিল্দিংশিংদগী চলাইখি। চহি কয়াগী মমাংদা শাখিবা এদমিনিস্ত্রেতিব বিল্দিংশিং অসিদা থবক তৌবগী ফিভম কয়া য়াম্না ফত্তবা ওইবগে হায়বদুসু অদোম্না খঙগনি, অমসুং ঐখোয়না মসি ভিদিও অসিদা উবা ফংলি। মফম অসিদা থবক তৌরিবা মীওইশিংগীদমক মতীক চানা মফম লৈতে, মৈ লৈতে অমসুং দরকার ওইবা ভেন্তিলেসন লৈতে। অদোম্না খনবা য়াবদি, হোম মিনিস্ত্রীগুম্বা মরু ওইবা মন্ত্রালয় অসি চহী ১০০ রোম চুপ্না চপ মান্নবা বিল্দিংদা চত্থদুনা লাক্লি। মসি খক্তা নত্তনা, ভারত সরকারগী তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং অসি দিল্লীগী তোঙান তোঙানবা মফম ৫০দগী চৎথরি। মসিগী মন্ত্রালয়শিং অসিদগী অয়াম্বনা অশানবা বিল্দিংশিংদা লৈরি। মখোয়গী ভারাদা শেল চাদিং তৌরিবা অসিমক অচৌবা শেনফম অমনি। অমসুং করিগুম্বা মপুং ফাবা কেলকুলেসন অমা পাংথোক্লবদি, মসি য়াম্না চাউই, অদুবু ঐখোয়না অকক্নবা কেলকুলেসন অমা পাংথোক্লবদি, মসিদা চহি খুদিংগী লুপা করোর লিশিং অমা মখাই চাদিং তৌই। ভারত সরকারনা তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংগী ভারাদা অসিগুম্বা অচৌবা শেনফম অসি চাদিং তৌরি। মসিগী মথক্তা, অতোপ্পা প্রোব্লেম অমসু লৈরি। কর্মচারীশিংনা থবক তৌবগীদমক মন্ত্রালয় অমদগী অমদা চৎপা হায়বসি মহৌশানা থোকই। নুমিৎ খুদিংগী কর্মচারী লিশিং ৮দগী ১০ ফাওবা মন্ত্রালয় অমদগী অমদা চৎলি হায়না পানরি। হৌজিক, গারী চা কয়া চৎথোক-চৎশিন তৌরি, শেল চাদিং তৌরি, লম্বীদা ত্রাফিক হেনগৎলক্লি, মতম য়াম্না মাংহল্লি অমসুং মসি পুম্নমক্না থবক তৌবদা ইফিসিএন্সী লৈহনদবা নত্তনা করিসু পুরক্লোই।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাগী ভারতনা ২১শুবা চহিচাগী মোদর্ন সিস্তেমশিং অমসুং বিল্দিংশিং মথৌ তাই। তেক্নোলোজী, সেক্যুরিতী অমসুং খুদোংচাবগী মতাংদদি খ্বাইদগী ফবা বিল্দিংশিং ওইগদবনি। কর্মচারীশিংনা খুদোংচাবা ফংবা মফমদা, ৱারেপশিং য়াংনা লৌই অমসুং সর্ভিসশিং অসি লায়না ফংই। মরম অদুনা, কর্তব্যা ভবনগুম্বা অচৌবা বিল্দিংশিং অসি কর্তব্যা পথকী অকোইবদা অপুনবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা শাগৎলি। মসি লোইশিনখিবা অহানবা কর্তব্যা ভবননি। কর্তব্যা ভবন কয়া অমা য়াম্না থুনা শেমগৎলি। হায়রিবা ওফিসশিং অসি মনাক নক্না লৈরকপা মতমদা, হেন্না নকশিন্নরকপা মতমদা, থবক শুরিবা মীওইশিংনা মথৌ তাবা থবক শুবগী অকোয়রোন, মথৌ তাবা খুদোংচাবশিং ফংলগনি, মখোয়গী অপুনবা থবক পুথোকপা হেনগৎলগনি। অমসুং সরকারনা ভারাদা চাদিং তৌরিবা লুপা করোর ১৫০০সু কনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
কর্তব্যা ভবনগী চাউরবা বিল্দিং, প্রোজেক্তশিং, অনৌবা দিফেন্স কমপ্লেক্সশিং, লৈবাক অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অচৌবা প্রোজেক্তশিং অসি লৈবাক অসিগী খোঙজেলগী খুদম খক্তা নত্তে, মখোয় অসি ভারতকী গ্লোবেল ভিজনগী মমিসু ওইরি। ঐখোয়না মালেমদা পীরিবা মীৎয়েং অদু ভারতনা মতৌ করম্না লৌখৎলিবগে হায়বসি ঐখোয়গী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ততা উবা ফংই। ঐখোয়না মালেমদা মিসন লাইফ পীখি, ঐখোয়না মালেমদা ৱান আর্থ, ৱান সন, ৱান গ্রিদকী ৱাখল্লোন পুথোকখি। মসি মীওইবা খুন্নাইগী তুংলমচৎকী আশাগা মরী লৈনবা ভিজনশিংনি। ঙসিদি অদোম্না কর্তব্যা ভবনগুম্বা ঐখোয়গী মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি য়েংবা য়াই, মখোয়গী য়ুম্ফম অসি প্রো-পিপল ওই। অমসুং মখোয়গী স্ত্রকচর অসি প্রো-প্লানেৎনি। কর্তব্যা ভবনগী মথক্তা সোলর পেনেলশিং হাপখ্রে, ৱেস্ত মেনেজমেন্তকীদমক এদভান্স সিস্তেমশিং হাপচিনখ্রে। ভারত্তা গ্রীন বিল্দিংশিংগী ভিজন অসি হৌজিক পাকথোক চাউথোক্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকার অসি অপুনবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা ভারতপু অমুক হন্না শেমগৎনবা হোৎনরি। লৈবাক অসিগী মফম অমত্তদা ঙসি চাউখৎ-থৌরাংগী ঈচেলনা শোকহন্দবা লৈতে। দিল্লীদা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অমা শারবদি লৈবাক অসিদা পঞ্চায়ত ভবন লিশিং ৩০ হেন্না শারগনি। ঙসি, অমরোমদা মফম অসিদা কর্তব্য ভবনগুম্বা বিল্দিং অমা শারি, অদুগা অমরোমদা লায়রবশিংগীদমক পক্কাগী য়ুম করোর ৪ হেন্না শারি। মফম অসিদা নেস্নেল ৱার মেমোরিয়েল অমা, পুলিস মেমোরিয়েল অমা অমসুং লৈবাক অসিদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ৩০০ হেন্না শঙ্গাখ্রে। ভারত মন্দপম অসি মফম অসিদা শঙ্গাখ্রে অমসুং অমৃত ভারত রেলৱেজ স্তেসন ১৩০০ হেন্না লৈবাক অসিদা শঙ্গাখ্রে। মফম অসিদা শারম্বা য়াশোভুমীগী পাক চাউবা অসি হৌখিবা চহি ১১ অসিদা শারম্বা অনৌবা এয়রপোর্ত ৯০ রোমদা উবা ফংলি।
Top of Form
Bottom of Form
মরুপমমমরুপশিং,
মহাত্মা গান্ধীনা হায়রম্মী মদুদি হকশিং অমসুং থৌদাংশিং অসি অমগা অমগা মরী লৈনৈ। ঐখোয়গী হকশিং অসি থৌদাংশিং মপুং ফাহন্নবা খক্তনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঐখোয়না প্রজাশিংদগী থৌদাং লৌবা পাম্মি, অদুবু সরকার অমা ওইনা, থৌদাং অসি ঐখোয়গীসু খ্বাইদগী মরু ওই। অমসুং সরকার অমনা মহাক্কী থৌদাংশিংবু মরু ওইনা লৌবা মতমদা, মসি গবর্নভন্সতা উবা ফংই। হৌখিবা চহী তরা অসিদা লৈবাক অসিদা অফবা লৈঙাক পায়বগী মতম ওইরে হায়বসি অদোম পুম্নমক্না খঙই। অফবা লৈঙাক অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী ঈচেল অসি রিফোর্মশিংগী গঙ্গোত্রীদগী চেল্লকপা ঈচেলদগী ওইরি। রিফোর্মশিং অসি মতমগা চুনবা অমসুং মতম চানা পাংথোকপা থৌওং অমনি। মরম অসিনা লৈবাক অসিনা লেপ্পা লৈতনা অচৌবা রিফোর্মশিং পায়খৎলি। ঐখোয়গী রিফোর্মশিং অসি লেপ্পা লৈতে, দাইনামিক অমসুং ভিজনরী ওই। সরকার অমসুং মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী ফগৎহনবা, পুন্সি মহিং লাইথোকহনবা, লায়রবশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং পীনবা, নুপীশিংদা শক্তি পীনবা, সরকারগী থবকশিং ফগৎহনবা, লৈবাক অসিনা মসিগী মাইকৈ অসিদা ইনোভেতিব ওইবা মওংদা লেপ্তনা থবক তৌরি। হৌখিবা চহী ১১ অসিদা লৈবাক অসিনা ত্রান্সপরেন্ত, সেন্সিতিব অমসুং সিতিজন সেন্ত্রিক ওইবা গবর্নান্স সিস্তেম অমা শেমগৎলকপা অসিদা ঐখোয়না চাউথোকচবা ফাওই।
মরুপশিং,
ঐহাক্না চৎপা লৈবাক খুদিংমক্তা, জন ধন, আধার অমসুং মোবাইল, জে.এ.এম. ত্রিনিতীগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা কয়া লৈরি। মসি মালেম পুম্বদা থাগৎলি। মসিনা ভারত্তা সরকারগী স্কিমশিং অসি ত্রান্সপরেন্ত অমসুং লিকেজ ফ্রী ওইহল্লে। ঙসিদি, লৈবাক অসিদা রেসন কার্দ, গ্যাস সবসিদী, স্কোলারশিপগুম্বা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী কান্নবা ফংলবা মীওই করোর ১০ রোম লৈরম্মি হায়বা খঙবদা অঙকপা পোকই। হায়রিবা মশীং অসি খঙবদা অদোম অঙকপা পোক্কনি। হায়রিবা মীওই করোর ১০গী বেনিফিসরীশিং অসি শুকলৈ লৈতবা মীওইশিংনি। মমাংগী সরকারশিংনা মখোয়গী মিংদা শেল থাদরম্মি, অমসুং শেল অদু ফেক বেনিফিসরীশিংগী মিংদা মিদলমেনশিংগী একাউন্তশিংদা চঙলম্মি। মসিগী সরকার অসিদা, হায়রিবা ফেক মমিং করোর ১০ অসি লৌথোকখ্রে। অমসুং খ্বাইদগী নৌবা মশীং অসিনা লৈবাক অসিগী লুপা করোর লাখ ৪ লিশিং ৩০গী শেনফম অসি অরানবা খুৎতা চংদনবা ঙাকথোক্লে। খন্থৌ, লুপা করোর লাখ ৪৩০,০০০ হুরালমখি, হৌজিক হায়রিবা শেনফম অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা শিজিন্নরি। মসিনা তাকপদি, কান্নবা ফংলবশিংনা নুংঙাইবা ফাওই, অমসুং লৈবাক অসিগী রিসোর্সশিংসু কনবা ঙমহল্লি।
মরুপশিং,
শেঞ্জা থুমজা অমসুং লিক ওইবতা নত্তনা দরকার ওইদবা কাংলোন অমসুং চৎন-কাংলোনশিংনসু প্রজাশিংবু অৱাবা পীখি। মসিনা সরকারগী ৱারেপ লৌবগী থৌওংবু তপথহল্লি। মরম অসিনা ঐখোয়না অরিবা আইন ১৫০০ হেন্না মুত্থৎখ্রে। চৎন-কাঙলোন কয়া অমা বৃতিশকী মতমদগী লৈরম্মি, অমসুং মসি চহী তরাগী খুজিং কয়াগী মতুংদা ফাওবা অৱাবা ওইদুনা লাক্লি। আইনশিং ঙাক্না চৎপা হায়বসিসু মফম অসিদা অচৌবা চৈথেং অমা ওইরি। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা থবক অমা হেক্তা হৌবা পাম্লবদি, কনাগুম্বা অমনা দোক্যুমেন্ত কয়া অমা পীশিনবা তাই। হৌখিবা চহি ১১দা, কমপ্লাইএন্স লিশিং ৪০ হেন্না মুত্থৎখ্রে। অমসুং মসিগী থবক অসি হৌজিক ফাওবা মপুং ফাদ্রি, মসি লেপ্তনা চত্থরি।
মরুপশিং,
ভারত সরকারগী মকোক থোংবা সেক্রেতরীশিংসু মফম অসিদা লৈরি। মমাংদা দিপার্তমেন্ত অমসুং মন্ত্রালয় কয়াদা থৌদাং অমসুং হক কয়া ওভরলেপ তৌদুনা লৈরম্বা অদু অদোম্না খঙই। মসিনা মরম ওইদুনা ৱারেপশিং লৌবদা থেংথরকখি অমসুং থবকশিং লেপখি। তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিং পুনশিন্দুনা ঐখোয়না হন্না-হন্না পাংথোকপা লোইশিনখি। মন্ত্রালয় খরবু পুনশিনখি। মথৌ তাবা মফমশিংদা অনৌবা মন্ত্রালয়শিংসু শেমখি। ঈশিংগী সেক্যুরিতী লৈহন্নবা জল শক্তি মন্ত্রালয় শেমখি। কোওপরেতিব মুভমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কোওপরেতিব মন্ত্রালয় শেমখি। অহানবা ওইনা মশাগী ওইবা ফিসরিজ মন্ত্রালয় শেমখি। ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক স্কিল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় অমা শেমখি। হায়রিবা ৱারেপশিং অসিনা ঙসি সরকারগী থবকশিং অসি হেন্না কান্নবা ওইহল্লে অমসুং থবকশিং অসি হেন্না থুনা পাংথোকহল্লে।
মরুপশিং,
সরকারগী থবক তৌবগী চৎনবী অসি হেন্না ফগৎহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। মিসন কর্ময়োগী, আই-জিওতিগুম্বা দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিংনা ঐখোয়গী সরকারগী কর্মচারীশিংবু মসিগী খুত্থাংদা তেক্নিকেল ওইনা শক্তি পীরি। ই-ওফিস, ফাইল ত্রেকিং, দিজিতেল এপ্রুবেল, সিস্তেম অমা শেমগৎলি। মসি য়াম্না থুনা অমসুং ত্রেক তৌবা ঙম্বা সিস্তেম অমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না অনৌবা য়ুমদা হোংলকপা মতমদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী মনুংদা অনৌবা থৌনা অমা ফাওই, ঐখোয়গী ইনর্জী অসি মমাংদগী শরুক কয়া হেনগৎলকই। হৌজিক্তি অদোম্না অনৌবা বিল্দিংদা অদোমগী থৌদাংশিং অদু চপ মান্নবা ইথিলগা লোয়ননা মখা চত্থগনি। নহাক্না পোস্ত অমা হেক্তা পায়রবসু, নহাক্কী মতম অদু নীংশিংবা য়াবা ওইহন্নবা হোৎনগদবনি। অদোম্না মফম অসিদগী চৎপদা, অদোম্না লৈবাক অসিগী সেবাদা অদোমগী ১০০% কন্ত্রিব্যুসন পীরে হায়না অদোম্না ফাওগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ফাইলশিংগা মরী লৈনবা ঐখোয়গী মীৎয়েংসু হোংদোকপা মথৌ তাই। ফাইল অমা, কমপ্লেন্টত অমা, এপ্লিকেসন অমা হায়বসি নুমিৎ খুদিংগী তৌগদবা থবক অমা ওইনা উবা য়াই। অদুবু কনাগুম্বা অমগী ওইনদি, চে অমখক্তনা মখোয়গী আশা ওইবা য়াই, মীওই কয়াগী পুন্সি পুম্বা ফাইল অমখক্তদা শম্নবা য়াই। খুদম ওইনা হায়রবদা, করিগুম্বা মীওই লাখ ১গা মরী লৈনবা ফাইল অমা অদোমগী তেবলদা নুমিৎ অমখক লেপ্লবদি, মদুগী মহৈ ওইনা মেন দেস লাখ ১ মাংখিগনি। অসিগুম্বা মীৎয়েংদগী অদোম্না অদোমগী থবক অদু য়েংবদা, মসি সেবা তৌবগী অচৌবা খুদোংচাবা অমনি হায়না অদোম্না ফাওগনি। করিগুম্বা নহাক্না অনৌবা ৱাখল্লোন অমা পুথোক্লবদি, নহাক্না অচৌবা অহোংবা অমগী য়ুম্ফম থোনবা য়াই। থৌদাং অসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঐখোয় পুম্নমক্না মতম পুম্নমক্তা লৈবাক শেমগৎপদা শরুক য়াগদবনি। ঐখোয় পুম্নমক্না মসি মতম পুম্নমক্তা নীংশিংগদবনি - চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অসি থৌদাংগী মনুংদা লৈ।
মরুপশিং,
ঙসি অসি ক্রিতিসিজমগী তাঞ্জা অমা ওইরবসু, মসি তশেংনা ইন্ত্রোস্পেক্সনগী তাঞ্জা অমনি। ঐখোয়গা লোয়ননা নীংতম্বা ফংলবা লৈবাক কয়ানা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। অদুবু, মতম অদুদা ভারতনা অওনবা পুরকপা ঙমখিদে, মরম কয়া অমা লৈরম্বা য়াই। অদুবু হৌজিক্তি লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংগীদমক্তা সমস্যাশিং অসি লেমহন্দবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। ঐখোয়না অরিবা বিল্দিংশিংদা লৈদুনা লৌখিবা ৱারেপশিং, ঐখোয়না পায়খৎখিবা পোলিসীশিং অসিনা লৈবাক অসিগী মীওই করোর ২৫বু লায়রবা ফিবমদগী কোকহন্নবা ঐখোয়দা থৌনা পীরি। লায়রবা ফিবমদগী কোকহন্নবা হোৎনবদা মীওই করোর ২৫না হোৎনখিবা অসি য়াম্না চাউবা মায় পাকপা অমনি। অদুবু থবক খুদিংমক পাংথোক্লবা মতুংদা ঐহাক্না করিগুম্বা অনৌবা অমা খনবা লেপ্তে। হৌজিক অনৌবা বিল্দিংশিং অসিদা, হেন্না ইফিসিএন্সী লৈবগা লোয়ননা, ঐখোয়গী ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্দুনা, লৈবাক অসিদা ঐখোয়না পীবা য়াবা অদুগা লোয়ননা, ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না বিল্দিং অসিদা থবক অসি পাংথোক্কনি অমসুং ভারত অসি লায়রবদগী মপুং ফানা লৌথোক্কদবনি হায়বা উৎকনি। চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলান অসি বিল্দিংশিং অসিগী খুত্থাংদা মঙফাওনহনগনি। ঐখোয়গী পুম্নমক্কী খোঙথাংশিংগা লোয়ননা পান্দম অসি ফংবা ঙমগনি। ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নদুনা ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমী ওইহনগদবনি। ঐখোয়না মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং আত্মনির্ভর ভারতকী মায় পাকপগী ৱারী অসি পুন্না ইবা তাই। ঐখোয়গী ৱারেপ অসি ঐখোয়গী অমসুং লৈবাক অসিগী প্রদক্তিবিতী হেঙ্গৎহনবনি। তুরিজমগী মতাংদদি, মালেম পুম্বগী মীওইশিংনা ভারত্তা লাক্কদবনি, ব্রান্দশিংগী মতাংদদি, মালেম পুম্বগী মীৎয়েং অসি ভারতকী ব্রেন্দশিংদা চংবা তাই, এজুকেসনগী মতাংদদি, মালেম পুম্বগী মহৈরোইশিংনা ভারত্তা লাক্কদবনি। ভারতকী শক্তি হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না করি তৌবা য়াবগে, মসি ঐখোয়গী পুন্সিগী পান্দমসু ওইগদবনি।
মরুপশিং,
মায় পাক্লবা লৈবাকশিংনা মাংলোমদা চংশিল্লকপা মতমদা, মখোয়না মখোয়গী অফবা হেরিতেজ অদু থাদোক্তে। মখোয়না মসিবু ঙাক-শেন্দুনা থম্মি। ঙসিদি, ঐখোয়গী ভারত অসি ‘বিকাস অমসুং বিরাসত'কী ভিজন অসিদা মাংলোমদা চংশিল্লি। অনৌবা কর্তব্যা ভবন অসিগী মতুংদা, অৱাং অমসুং খা ব্লোকশিং অসিসু ভারতকী চাউরবা হেরিতেজকী শরুক অমা ওইগনি। অৱাং অমসুং খা ব্লোকশিং অসি লৈবাক অসিগী মীয়ামগীদমক 'য়ুগে য়ুগিন ভারত'কী ম্যুজিয়ম অমা ওইহল্লগনি। লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্না মফম অসিদা চৎপা ফংগনি অমসুং লৈবাক অসিগী পুৱারী ওইরবা খোঙচৎ অসি উবা ফংগনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয় পুম্নমক্না কর্তব্যা ভবন অসিদা চঙলগনি অমসুং মফম অসিগী হেরিতেজ অমসুং ইন্সপিরেসনশিং অসি ঐখোয়গা লোয়ননা চৎমিন্নগনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না লৈবাক মীয়াম্বু কর্তব্যা ভবনগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।