প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অপাৰেচন সিন্দুৰ সন্দৰ্ভত বিশেষ আলোচনা কালত প্ৰধানমন্ত্ৰী লোকসভাত প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 JUL 2025 10:06PM by PIB Guwahati
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই অধিৱেশনৰ আৰম্ভণিতে সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকলৰ সৈতে কথা পাতি থাকোঁতে সকলো সন্মানীয় সাংসদক আহ্বান জনাই এটা কথা উল্লেখ কৰিছিলোঁ। মই কৈছিলোঁ যে এই অধিবেশন ভাৰতৰ বিজয় উদযাপনৰ অধিবেশন। সংসদৰ এই অধিবেশন ভাৰতৰ গৌৰৱ গাঁথাৰ অধিৱেশন।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি বিজয় উৎসৱৰ কথা আলোচনা কৰি থাকোতে মই ক'ব বিচাৰিছো যে এই বিজয় উৎসৱ হৈছে সন্ত্রাসবাদীৰ ঘাটি ধ্বংসস্তুপত পৰিণত কৰাৰ বিজয়ৰ কথা। যেতিয়া মই বিজয়োৎসৱৰ কথা কৈছো, সেয়া সিন্দুৰৰ শপত পূৰণ কৰাৰ কথা কৈছো। মই যেতিয়া এই বিজয়োৎসৱৰ কথা কৈছো, সেয়া ভাৰতীয় সেনাৰ শৌৰ্য-বীৰ্য আৰু সামৰ্থ্যৰ বিজয়গাঁথা। আৰু মই যেতিয়া বিজয়োৎসৱৰ কথা কও, মই ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ একতা, ইচ্ছাশক্তিৰে লাভ কৰা বিজয়ৰ কথা কও।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই বিজয়ী অনুভূতিৰে মই এই সদনত থিয় দি ভাৰতৰ পক্ষ দাঙি ধৰিছো আৰু ভাৰতৰ পক্ষ নেদেখাসকলক এখন পৰিস্কাৰ দাদপোন দেখুৱাবলৈ বিচাৰিছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ আৱেগৰ সৈতে মোৰ মনোভাৱ সংযোজন কৰিবলৈ ইয়াত উপস্থিত হৈছো। এইটো ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ অনুভৱৰ এক গুঞ্জন, যি এই সভাত প্ৰতিধ্বনি হৈছে, সেই প্ৰতিধ্বনিত মোৰ নিজৰ এক স্বৰ মিলাবলৈ মই ইয়াত ঠিয় হৈছো।"
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত যিদৰে দেশবাসীয়ে মোক সংগ দি সহায় কৰিলে, আশীৰ্বাদ দিলে, তাৰ বাবে মই দেশবাসীৰ ওচৰত চিৰঋণী হৈ ৰ’ম। মই সকলো দেশবাসীৰ প্ৰতি গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ আৰু তেওঁলোকক সসন্মানে অভিবাদন জনাইছোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২২ এপ্ৰিলত পাহেলগামত যিদৰে এক নিষ্ঠুৰ ঘটনা সংঘটিত হৈছিল, যিদৰে সন্ত্রাসবাদীয়ে নিৰ্দোষ লোকক ধৰ্ম সুধি সুধি গুলীয়াই হত্যা কৰিছিল, সেইটো আছিল বৰ্বৰতাৰ চূড়ান্ত উদাহৰণ। ভাৰতক হিংসাৰ অগ্নিত দগ্ধ কৰিবলৈ এইটো আছিল এটা সুপৰিকল্পিত ষড়যন্ত্ৰ। ভাৰতত হিংসাত্মক পৰিবেশ বিয়পাই দিবলৈ এইটো এক গভীৰ ষড়যন্ত্ৰ আছিল। মই আজি ৰাষ্ট্ৰবাসীক ধন্যবাদ জনাইছোঁ যে, দেশবাসীয়ে একতাৰে এই ষড়যন্ত্ৰক ব্যৰ্থ কৰি দিলে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২২ এপ্ৰিলৰ পাছত, মই কিছু কথা ৰাজহুৱাকৈ কৈছিলোঁ যাতে সমগ্ৰ বিশ্বই এই কথাবোৰ বুজি পায়, সেইবাবে কিছু ইংৰাজী বাক্যও ব্যৱহাৰ কৰিছিলোঁ। আৰু মই কৈছিলোঁ, এয়া আমাৰ দৃঢ় সংকল্প যে আমি সন্ত্রাসবাদীক ধুলিস্যাৎ কৰি দিম। মই ৰাজহুৱা ভাবে এইটোও কৈছিলোঁ — শাস্তি কেৱল হত্যাকাৰীবোৰেই নহয়, তেওঁলোকৰ প্ৰেৰণাদাতাসকলেও পাব লাগিব আৰু সেই শাস্তি হ’ব কল্পনাতীত। ২২ এপ্ৰিলত মই বিদেশত আছিলোঁ, কিন্তু এই বৰ্বৰ আক্ৰমণৰ খবৰ পোৱা মাত্ৰকে মই ঘূৰি আহিলোঁ আৰু আহিয়েই ততালিকে এখন জৰুৰী বৈঠক আহ্বান কৰিছিলোঁ। সেই বৈঠকত আমি স্পষ্ট নিৰ্দেশ দিছিলোঁ — সন্ত্রাসবাদৰ উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিব লাগিব। আৰু এইটো কেৱল এটা পদক্ষেপ নহয়, এয়া আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সংকল্প।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ সেনা বাহিনীৰ শৌৰ্য-বীৰ্য, সক্ষমতা, সামৰ্থ্য আৰু সাহসৰ ওপৰত আমাৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আৰু ভৰসা আছে। সেনাক নিজৰ কাম কৰাৰ সম্পূৰ্ণ স্বাধীনতা দিয়া হৈছে, আৰু এইটোও স্পষ্টকৈ কোৱা হৈছে — সেনাই কেতিয়া, ক’ত, কেনেকৈ, কিহৰ মাধ্যমেৰে প্ৰত্যুত্তৰ দিব, সেয়া সেনাই নিজেই ঠিক কৰিব। এই সকলো কথা সেই বৈঠকত স্পষ্টভাৱে কোৱা হৈছিল, আৰু তাৰ কিয়দংশ সম্ভৱতঃ সংবাদ মাধ্যমেও প্ৰকাশ কৰিছে। আমাৰ গৌৰৱ হয় — এই সন্ত্রাসবাদীবোৰক এনেকুৱা শাস্তি দিয়া হৈছে যে, আজিও সেই সন্ত্রাসৰ পৃষ্ঠপোষকবোৰৰো টোপনি নাইকিয়া হৈ গৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই আমাৰ সেনাৰ সফলতা আৰু সেই সফলতাৰ সৈতে জড়িত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীটো এই সদনৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশবাসীৰ সমূখত উপস্থাপন কৰিব বিচাৰোঁ। প্ৰথম দিশটো হ’ল — পহলগাম আক্ৰমণৰ পিছতেই পাকিস্তানী সেনাই অনুভৱ কৰিছিল যে ভাৰতে এতিয়া এক ভয়ংকৰ প্ৰতিক্ৰিয়া দেখুৱাব। তেওঁলোকৰ ফালৰ পৰা নিউক্লিয়াৰ বোমাৰ ভাবুকিৰ বিবৃতিও প্ৰকাশ কৰা আৰম্ভ হৈছিল। কিন্তু ভাৰতে ৬ মে’ৰ নিশা আৰু ৭ মে’ ৰ পুৱা যি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিলে, এনেধৰণে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিলে যে আৰু পাকিস্তানে তলকিবই নোৱাৰিলে। কেৱল ২২ মিনিটত, ২২ এপ্ৰিলৰ প্ৰতিশোধ, নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যৰ সৈতে আমাৰ সেনাই লৈ ল’লে। দ্বিতীয় দিশটো, সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয় — পাকিস্তানৰ সৈতে আমাৰ বহুবাৰ যুঁজ হৈছে। কিন্তু এইবাৰ প্ৰথমবাৰ, ভাৰতে এনে কৌশল গ্ৰহণ কৰিলে য’ত আগতে কেতিয়াও নোযোৱা ঠাইতো আমাৰ সেনাই প্ৰৱেশ কৰিলে। পাকিস্তানৰ প্ৰায় প্ৰতিটো কোণত থকা সন্ত্রাসবাদীৰ ঘাটি ধ্বংস কৰি দিয়া হ’ল। যিবোৰ সন্ত্ৰাসবাদীৰ গোপন ঘাটিলৈ যাবলৈ কেতিয়াও কোনেও কল্পনাই কৰা নাছিল, তালৈকো আমাৰ সেনা গৈ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিলে। বাহাৱলপুৰ আৰু মুৰীদকেকো ধ্বংসস্তুপত পৰিণত কৰা হ’ল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ সেনাবাহিনীয়ে সন্ত্রাসবাদীৰ মুখ্য ঘাটিবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে ধ্বংস কৰি পেলালে। আনহাতে, তৃতীয়টো দিশ হৈছে পাকিস্তানে দিয়া পাৰমাণৱিক আক্ৰমণৰ ভাবুকি আমি মিছা প্ৰমাণ কৰি দেখুৱালো। ভাৰতে প্ৰমাণ কৰি দিলে যে পাৰমাণৱিক আক্ৰমণৰ ব্লেকমেইলিং এতিয়া আৰু নচলে, আৰু ভাৰত কেতিয়াও এনে ভাবুকিৰ সমূখত শিৰনত নকৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
চতুৰ্থটো দিশ হৈছে ভাৰতে নিজৰ কাৰিকৰী কৌশলৰ অনবদ্য ক্ষমতা দেখুৱাই দিলে। পাকিস্তানৰ ঠিক বুকুতে বজ্ৰকঠোৰ প্ৰহাৰ কৰা হ’ল। পাকিস্তানৰ বায়ুসেনা ঘাঁটিসমূহত বিস্তৰ ক্ষতিসাধন হৈছে আৰু আজিলৈকে বহুতো এয়াৰবেছ নিস্ক্ৰিয় হৈ পৰি আছে। আজিৰ যুগটো হৈছে প্ৰযুক্তি-আধাৰিত যুদ্ধৰ যুগ। অপাৰেচন সিন্দুৰ এই ক্ষেত্ৰতো সফল প্ৰমাণিত হৈছে। যদিহে বিগত ১০ বছৰত আমি যিবোৰ প্রস্তুতি চলাইছিলো, সেইবোৰ নকৰাহেতেন আজিৰ এই প্ৰযুক্তিৰ যুগত ভাৰতৰ কিমান ক্ষতি হ’লহেতেন, সেয়া অনুমেয়। পঞ্চম দিশটো হৈছে, অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ শক্তি পৃথিৱীয়ে দেখিবলৈ পালে। ভাৰতত নিৰ্মিত ড্ৰোন, ভাৰতত নিৰ্মিত মিছাইলে পাকিস্তানৰ পুতৌলগা অস্ত্ৰসজ্জাৰ প্ৰকৃত স্বৰূপ উদঙাই দিলে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আৰু এটা অতি গুৰুত্বপূর্ণ কাম সংঘটিত হৈছে, সেয়া হৈছে মই যেতিয়া CDS (চীফ অফ ডিফেন্স ষ্টাফ) ঘোষণা কৰিলোঁ, তেতিয়া এগৰাকী ব্যক্তি বৰ আনন্দিত হৈ মোক লগ ধৰিবলৈ আহিছিল আৰু অত্যন্ত আনন্দ প্ৰকাশ কৰিছিল। তেওঁ আছিল ৰাজীৱ গান্ধীজী প্ৰধানমন্ত্রী হৈ থকা সময়ৰ তেওঁলোকৰ প্ৰতিৰক্ষা বিভাগৰ কাম-কাজবোৰ চোৱা কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী। এইবাৰৰ অপাৰেচনত নৌ সেনা, ভাৰতীয় সেনা আৰু বায়ু সেনাৰ যুটীয়া কাৰ্যকলাপ আৰু তিনিওটা গোটৰ মাজত থকা সুসমন্বয়ে পাকিস্তানক বাৰুকৈয়ে এশিকনি দিলে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ দেশৰ বাবে সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ নতুন নহয়। আগতে এনে আক্ৰমণৰ আঁৰৰ মাষ্টাৰমাইণ্ডসকলে নিজকে নিৰাপদ অনুভৱ কৰিছিল আৰু পৰিণতিৰ ভয় নোহোৱাকৈয়ে ষড়যন্ত্ৰ কৰি গৈছিল — তেওঁলোকৰ একো নহ’ব বুলি আত্মবিশ্বাসী আছিল। কিন্তু কথাবোৰ সলনি হৈছে। আজি যিকোনো আক্ৰমণৰ পিছত মাষ্টাৰমাইণ্ডসকলৰেই টোপনি নাইকিয়া হয়৷ কিয়নো তেওঁলোকে জানে ভাৰতে প্ৰতিশোধ ল’ব — ক্ষীপ্ৰতাৰে, নিৰ্ণায়কভাৱে, আৰু তেওঁলোকৰ নিজৰ এলেকাত সোমাই প্ৰতিশোধ ল’ব। ভাৰতে এতিয়া নতুন স্বাভাৱিক ৰূপ ধাৰণ কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ অপাৰেচন কিমান বহল আৰু বৃহৎ পৰিসৰৰ আছিল সেয়া বিশ্বই দেখিছে। সিন্দুৰৰ পৰা সিন্ধলৈকে পাকিস্তানৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্ণায়ক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছিল। অপাৰেচন সিন্দুৰে স্পষ্ট কৰি দিছে যে ভাৰতৰ ওপৰত যিকোনো সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণে ইয়াৰ মাষ্টাৰমাইণ্ড আৰু পাকিস্তানক যথেষ্ট পৰিমাণে ক্ষতি কৰিব আৰু তেওঁলোকে ইয়াৰ পৰা হাত সাৰিব নোৱাৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অপাৰেচন সিন্দুৰে স্পষ্ট কৰি দিছে যে ভাৰতে তিনিটা মূল নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। প্ৰথমতে, যদি ভাৰতত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ হয়, তেন্তে আমি আমাৰ নিজৰ ধৰণেৰে, নিজৰ চৰ্তত, আৰু নিজৰ পছন্দৰ সময়মতে ইয়াৰ সঠিক প্ৰত্যুত্তৰ দিম। দ্বিতীয়তে, কোনো ধৰণৰ পাৰমাণৱিক ব্লেকমেইল আৰু সহ্য কৰা নহ’ব। আৰু তৃতীয়তে, আমি সন্ত্ৰাসবাদৰ পৃষ্ঠপোষকতা কৰা চৰকাৰ আৰু আক্ৰমণৰ আঁৰৰ মাষ্টাৰমাইণ্ডৰ মাজত পাৰ্থক্য বিচাৰ নকৰো, তেওঁলোক সকলোকে একেদৰেই গণ্য কৰা হ’ব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বৈদেশিক নীতিৰ বিষয়ে আৰু ভাৰতে লাভ কৰা বিশ্বব্যাপী সমৰ্থনৰ বিষয়ে ইয়াত বহু কথাই আলোচনা কৰা হৈছে। আজি মই এই সদনৰ সন্মুখত কেইটামান তথ্য সম্পূৰ্ণ স্পষ্টতাৰে উত্থাপন কৰিবলৈ বিচাৰিছো। বিশ্বৰ কোনো এখন দেশে ভাৰতে নিজৰ নিৰাপত্তাৰ ৰক্ষাৰ বাবে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বাধা দিয়া নাছিল। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ১৯৩খন সদস্য দেশৰ ভিতৰত অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত পাকিস্তানৰ সমৰ্থনত মাত্ৰ তিনিখন দেশেহে বক্তব্য ৰাখিছিল। মাত্ৰ তিনিখন দেশে। QUAD হওক, BRICS হওক, ফ্ৰান্স হওক, ৰাছিয়া হওক, জাৰ্মানী হওক — যিকোনো দেশৰ নাম কওক — ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা ব্যাপক সমৰ্থন লাভ কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
হয়, আমি সমগ্ৰ বিশ্বৰ সমৰ্থন লাভ কৰিছিলো, সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশৰ সমৰ্থন লাভ কৰিছিলো, কিন্তু ইমানৰ পিছতো আমাৰ সাহসী সৈনিকসকলৰ বীৰত্বই কংগ্ৰেছ দলৰ সমৰ্থন লাভ কৰিবলৈ সক্ষম নহ’ল। ২২ এপ্ৰিলৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ মাত্ৰ কেইদিনমান পিছতে তেওঁলোকে সমালোচনা আৰু উপহাস কৰিবলৈ উদ্বাউল হৈ পৰিল আৰু ক’বলৈ আৰম্ভ কৰিলে যে এতিয়া ৫৬ ইঞ্চিৰ বুকুখন ক'ত? "মোডী ক'ত অন্তৰ্ধান হৈছে?" "মোডী বিফল হৈছে।" তেওঁলোকে এইবোৰ বৰ উপভোগ কৰি আছিল — যেন ৰাজনৈতিক জয়লাভহে কৰিছে। আনকি পহলগামত নিৰীহ সাধাৰণ নাগৰিকৰ কৰুণ হত্যাকাণ্ডতো তেওঁলোকে নিজৰ ৰাজনীতি গঢ় দিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। তেওঁলোকৰ স্বাৰ্থপৰ ৰাজনীতিৰ স্বাৰ্থত তেওঁলোকে মোক লক্ষ্য কৰি লৈছিল — কিন্তু তেনে কৰাৰ সময়ত তেওঁলোকৰ দায়িত্বহীন বক্তব্য আৰু ন্যস্তস্বাৰ্থজনিত আচৰণে আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ মনোবল ভাঙি পেলাইছিল। কিছুমান কংগ্ৰেছ নেতাৰ ভাৰতৰ শক্তিৰ ওপৰততো বিশ্বাস নাইয়েই, আমাৰ সেনাবাহিনীৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰতো বিশ্বাস নাই। সেইবাবেই তেওঁলোকে অপাৰেচন সিন্দুৰক লৈ বাৰম্বাৰ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰি থাকে। এইবোৰ কাম কৰি আপুনি হয়তো সংবাদ মাধ্যমত শিৰোনাম পাব পাৰে, কিন্তু ভাৰতৰ সৰ্বসাধাৰণ জনতাৰ হৃদয়ত কেতিয়াও স্থান লাভ কৰিব নোৱাৰিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
১০ মে’ত ভাৰতে অপাৰেচন সিন্দুৰৰ অধীনত অভিযান স্থগিত ৰখাৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেতিয়াৰ পৰাই ইয়াক লৈ বিভিন্ন ধৰণৰ উৰাবাতৰি প্ৰচাৰিত হৈ আহিছে। এইবোৰ কিন্তু সীমান্তৰ সিপাৰৰ পৰাই বিয়পি থকা একেটা অপপ্ৰচাৰ। কিছুমান মানুহে আমাৰ নিজৰ সেনা বাহিনীয়ে ব্যক্ত কৰা তথ্য বিশ্বাস কৰাৰ পৰিৱৰ্তে পাকিস্তানৰ ভুৱা কাহিনী প্ৰচাৰ কৰাতহে ব্যস্ত। ইয়াৰ বিপৰীতে ভাৰতৰ স্থিতি সদায় স্পষ্ট হৈ আহিছে৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কেইটামান কথা মই সকলোকে সোঁৱৰাই দিব বিচাৰিছো। যেতিয়া ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক কৰা হৈছিল, তেতিয়া আমাৰ এটা স্পষ্ট উদ্দেশ্য আছিল, সেয়া হৈছে আমাৰ সৈন্যসকলে শত্ৰুৰ ভূখণ্ড পাৰ হৈ সন্ত্ৰাসবাদীৰ লঞ্চ পেড ধ্বংস কৰিব আৰু সেই মতেই অভিযান সাজু কৰা হৈছিল। আৰু সেই এটা নিশাৰ অভিযানতে আমাৰ সেনা বাহিনীয়ে এই কাম সম্পূৰ্ণ কৰি সূৰ্য্য উদয়ৰ পূৰ্বেই নিজ দেশলৈ উভতি আহিল। একেদৰে বালাকোট বিমান আক্ৰমণৰ সময়ত লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল — সন্ত্ৰাসবাদীৰ প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ ধ্বংস কৰা। আৰু আমি সেইটোও সফলতাৰে সম্পন্ন কৰিলোঁ। অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত আমাৰ উদ্দেশ্যও একেধৰণেই স্পষ্ট আছিল: সন্ত্ৰাসৰ কেন্দ্ৰবিন্দুসমূহক লক্ষ্য কৰি লোৱা — যিবোৰ স্থানত পহলগাম আক্ৰমণকাৰীসকলক সাজু কৰা হৈছিল, আক্ৰমণৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল, প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছিল আৰু সুসজ্জিত কৰা হৈছিল। আমি তেওঁলোকৰ মূল কেন্দ্ৰবিন্দুতেই আঘাত কৰিলোঁ। য’ত তেওঁলোকক নিযুক্তি দিয়া হৈছিল, প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছিল, পুঁজি প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল, লজিষ্টিক আৰু কাৰিকৰী সহায় দিয়া হৈছিল — সেই কেন্দ্ৰবোৰকে চিনাক্ত কৰা হৈছিল, আৰু নিখুঁতভাৱে অপাৰেচন সিন্দুৰে সন্ত্ৰাসবাদৰ গৰ্ভগৃহত এক মোক্ষম আঘাত দিছিল।
আৰু সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এইবাৰো আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে ১০০% লক্ষ্যত উপনীত হৈ দেশৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিলে। কিছুমান মানুহে ইচ্ছাকৃতভাৱে কিছুমান তথ্য পাহৰিবলৈ ইচ্ছা কৰে। কিন্তু দেশে পাহৰি নাযায় — দেশে এইবোৰ কথা চিৰকাল মনত ৰাখে। ছয় মে’ নিশাৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা এই অভিযান সমাপ্ত হয় ৭ মে’ৰ পুৱা।সেইদিনা ৰাতিপুৱাই ভাৰতীয় সেনাই সংবাদমেল অনুষ্ঠিত কৰে। সেই সংবাদ মেলতেই ভাৰতে একেবাৰে স্পষ্ট কৰি দিছিল যে আমাৰ লক্ষ্য আছিল সন্ত্ৰাসবাদী, তেওঁলোকৰ মাষ্টাৰমাইণ্ড, তেওঁলোকৰ অপাৰেচনেল নেটৱৰ্ক, আৰু তেওঁলোকে য’ৰ পৰা কাম কৰে তাৰ ঘাটিবোৰ। আমি স্পষ্টকৈ ক’লোঁ যে আমি আমাৰ মিছন সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ। আমি যি কৰিবলৈ মন মেলিছিলো ঠিক সেইটোৱেই সম্পন্ন কৰিলোঁ। আৰু সেইবাবেই, ৬–৭ মে’ত আমাৰ অভিযান সন্তোষজনকভাৱে সমাপ্ত হোৱাৰ লগে লগে ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে মিনিটৰ ভিতৰতে পাকিস্তানী সেনাবাহিনীক স্পষ্ট কৰি দিলে যে আমাৰ অভিযানৰ এটা নিৰ্দিষ্ট উদ্দেশ্য আছিল, আৰু আমি সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ, এইখিনি কথা ৰাজনাথ জীয়ে কালি কৈছিল,যিখিনি কথা মই সম্পূৰ্ণৰূপে সমৰ্থন কৰিছো আৰু মই সম্পূৰ্ণ দৃঢ়তাৰে পুনৰাবৃত্তি কৰিছো। এইটো কৰা হৈছিল যাতে তেওঁলোকে আমাৰ উদ্দেশ্য বুজি পায়, আৰু আমি তেওঁলোকৰ সঁহাৰি আৰু মানসিকতাও পৰ্যবেক্ষণ কৰিব পাৰো। আমি আমাৰ লক্ষ্যত সম্পূৰ্ণৰূপে উপনীত হৈছিলো। পাকিস্তানত কোনো বুদ্ধিমত্তা থাকিলে সন্ত্ৰাসবাদীক মুকলিকৈ সমৰ্থন দিয়াৰ গুৰুতৰ ভুল তেওঁলোকে নকৰিলেহেঁতেন। পাকিস্তানে নিৰ্লজ্জভাৱে সন্ত্ৰাসবাদীৰ সমৰ্থনত থিয় দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। আমি সম্পূৰ্ণ প্ৰস্তুত আছিলো — আচলতে আমি সঠিক মুহূৰ্তৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছিলো। কিন্তু আমি ইতিমধ্যে বিশ্বক স্পষ্ট কৰি দিছিলোঁ যে আমাৰ লক্ষ্য হৈছে সন্ত্ৰাসবাদ, ইয়াৰ মাষ্টাৰমাইণ্ডবোৰ আৰু ইহঁতৰ লুকাই থকা ঠাইবোৰ — আৰু আমি সেই অনুসৰিয়েই আমাৰ মিছন পূৰণ কৰিছিলোঁ। কিন্তু যেতিয়া পাকিস্তানে সন্ত্ৰাসবাদীক সমৰ্থন কৰাৰ সিদ্ধান্ত ল’লে আৰু যুদ্ধক্ষেত্ৰত প্ৰৱেশৰ বাবে পদক্ষেপ ল’লে, তেতিয়া ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে ইমানেই তীব্ৰ আৰু অবিস্মৰণীয় প্ৰতিশোধৰ প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰিলে যে ই বছৰ বছৰ ধৰি স্মৰণীয় হৈ থাকিব। ৯ মে’ৰ মাজনিশা আৰু ১০ মে’ৰ পুৱাৰ ভাগত আমাৰ ক্ষেপণাস্ত্ৰই পাকিস্তানৰ প্ৰতিটো চুকত প্ৰচণ্ড শক্তিৰে আঘাত হানিলে, যিটো আক্ৰমণ পাকিস্তানে কেতিয়াও কল্পনাও কৰা নাছিল। আৰু পাকিস্তানে আঁঠু ল’বলৈ বাধ্য হ’ল। আপোনালোকে টিভিতো নিশ্চয় দেখিছে—তাৰ পৰা কেনেধৰণৰ বক্তব্য আহি আছিল? পাকিস্তানৰ মানুহে এনেকুৱা কথা কৈ আছিল যেনে, ‘অ’, মই মাত্ৰ চুইমিং পুলত গা ধুই আছিলো,’ আন কোনোবাই কৈছিল, ‘মই অফিচলৈ যাবলৈ সাজু হৈ আছিলো।’ তেওঁলোকে একো ভাবিব পৰাৰ আগতেই ভাৰতে ইতিমধ্যে আক্ৰমণ কৰিছিল। এইবোৰ পাকিস্তানৰ জনসাধাৰণৰ বক্তব্য, আৰু এইবোৰ দেশে দেখিছে। এজনে চুইমিং পুলত গা ধুই আছিল—আৰু যেতিয়া ইমান প্ৰবল আক্ৰমণ সংঘটিত হ’ল, যিটো পাকিস্তানে কেতিয়াও কল্পনাও কৰা নাছিল, তেতিয়াহে তেওঁলোকে ফোন কৰিবলৈ ল’লে, সামৰিক অভিযানৰ সঞ্চালক প্ৰধানক (ডিজিএমঅ’) অনুৰোধ কৰিলে, ‘প্লিজ বন্ধ কৰক, আপুনি আমাক যথেষ্ট আঘাত কৰিছে, আমি আৰু ল’ব নোৱাৰো, অনুগ্ৰহ কৰি এই আক্ৰমণ বন্ধ কৰক।
পাকিস্তানৰ ডি জি এম অ’ৰ ফোন কল আহিছিল, আৰু ভাৰতে ইতিমধ্যে প্ৰথম দিনাই স্পষ্ট কৰি দিছিল—মাত্ৰ ৭ তাৰিখৰ পুৱাৰে পৰা প্ৰেছ বিবৃতি চাওক—আমি আমাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’লোঁ। আমি এইটোও কৈছিলো যে আপুনি যদি আৰু কিবা কৰাৰ চেষ্টা কৰে তেন্তে ইয়াৰ পৰিণতি ভয়াবহ হ’ব। আজি মই পুনৰাবৃত্তি কৰিছো যে এয়া আছিল ভাৰতৰ স্পষ্ট নীতি, সুচিন্তিত নীতি, সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সমন্বয়ত সিদ্ধান্ত লোৱা। নীতি আছিল যে আমাৰ লক্ষ্য সন্ত্ৰাসবাদ, ইয়াৰ মাষ্টাৰমাইণ্ড, আৰু তেওঁলোকৰ লুকাই থকা ঠাইবোৰ। প্ৰথম দিনাৰ সংবাদমেলৰ সময়ত আমি স্পষ্টকৈ কৈছিলোঁ যে আমাৰ কাৰ্য্য অ-এস্কেলেটৰী। বন্ধুসকল, আমি এই কথা মুকলিকৈ ক’লোঁ আৰু তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, আমি আক্ৰমণ বন্ধ কৰি দিলোঁ।
অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিশ্বৰ কোনো নেতাই ভাৰতক অভিযান বন্ধ কৰিবলৈ কোৱা নাছিল। প্ৰায় একে সময়তে, ৯ তাৰিখৰ নিশা আমেৰিকাৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিজনে মোৰ সৈতে যোগাযোগ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। তেওঁ এঘণ্টা ধৰি চেষ্টা কৰি আছিল, কিন্তু মই মোৰ সামৰিক বিষয়াসকলৰ সৈতে এখন বৈঠকত থকা বাবে তেওঁৰ ফোনটো গ্ৰহণ কৰিব পৰা নাছিলো। পিছত, মই তেওঁক পুনৰ ফোন কৰিলোঁ। মই ক’লোঁ, ‘আপুনি ফোন কৰিছিল, আপোনাৰ পৰা তিনি-চাৰিবাৰ ফোন আহিছিল, কিয় কওকচোন?’ তাৰ পিছত আমেৰিকাৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে মোক ফোনযোগে জনাই দিলে যে পাকিস্তানে এটা ডাঙৰ আক্ৰমণৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। সেইটোৱেই তেওঁ মোক কৈছিল৷ মোৰ উত্তৰ আছিল এনেধৰণৰ - যিসকলে বুজিব নোৱাৰে, বুজিব নোৱাৰিব—কিন্তু মোৰ উত্তৰ আছিল: যদি পাকিস্তানৰ এনে উদ্দেশ্য আছে, তেন্তে ইয়াৰ পৰিণতি তেওঁলোকে ভুগিব লাগিব। সেইটোৱেই মই আমেৰিকাৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিক ক’লোঁ৷ মই ক’লো, যদি পাকিস্তানে আক্ৰমণ কৰে তেন্তে আমি আৰু ডাঙৰ আক্ৰমণেৰে প্ৰত্যুত্তৰ দিম। আৰু মই আৰু এটা শাৰী যোগ কৰিছিলোঁ: আমি গুলীৰ উত্তৰ দিম গোলাৰে। এইটো আছিল ৯ তাৰিখৰ নিশা, আৰু ৯ তাৰিখৰ নিশা আৰু ১০ তাৰিখৰ পুৱালৈকে আমি পাকিস্তানৰ সামৰিক ক্ষমতা ধ্বংস কৰি পেলাইছিলো। সেইটোৱেই আছিল আমাৰ সঁহাৰি, সেইটোৱেই আছিল আমাৰ আত্মা। আৰু আজি পাকিস্তানে সম্পূৰ্ণৰূপে বুজি পাইছে যে প্ৰতিটো ভাৰতীয় সঁহাৰি শেষৰটোৰ তুলনাত অধিক শক্তিশালী। তেওঁলোকে এইটোও জানে যে ভৱিষ্যতে যদি এনে পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হয় তেন্তে ভাৰত যিকোনো পৰ্যায়লৈ যাব পাৰে। সেইবাবেই আকৌ এবাৰ গণতন্ত্ৰৰ এই মন্দিৰত পুনৰ ক’ব বিচাৰিছো— অপাৰেচন সিন্দুৰ এতিয়াও চলি আছে। যদি পাকিস্তানে দুৰ্ঘটনাৰ কল্পনা কৰিবলৈও সাহস কৰে তেন্তে ইয়াৰ ভয়াবহ সঁহাৰি লগে লগে পাব।’
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজিৰ ভাৰত আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰপূৰ। আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ মন্ত্ৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ আজিৰ ভাৰত দ্ৰুতগতিত আৰু সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে আগবাঢ়িছে। স্বাৱলম্বী হোৱাৰ দিশত ভাৰতৰ যাত্ৰাৰ সাক্ষী হৈ আছে সমগ্ৰ দেশবাসী। কিন্তু দেশবাসীয়ে এইটোও লক্ষ্য কৰি আছে যে ভাৰতে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে যদিও কংগ্ৰেছ দলে বিভিন্ন বিষয় উত্থাপনৰ বাবে পাকিস্তানৰ ওপৰত ক্ৰমান্বয়ে নিৰ্ভৰশীল হৈ পৰিছে। গোটেই দিনটো চাই আছিলো—১৬ ঘণ্টা ধৰি এই আলোচনা চলি আছে—আৰু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে কংগ্ৰেছ দলে পাকিস্তানৰ পৰা ইছ্যু আমদানি কৰিবলগীয়া হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজিৰ যুদ্ধত তথ্য আৰু আখ্যান বা নেৰেটিভে অতি উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰে। নেৰেটিভ ৰচনা কৰি আৰু এআইৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰেৰে আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ মনোবল দুৰ্বল কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছিল। জনসাধাৰণৰ মাজত অনাস্থাৰ বীজ সিঁচিবলৈও অহৰহ প্ৰচেষ্টা চলি আছে। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে পাকিস্তানৰ এনে প্ৰতাৰণামূলক কৌশলৰ মুখপাত্ৰ হৈ পৰিছে কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ মিত্ৰ দল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশৰ সেনাবাহিনীয়ে ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক কৰিছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে যেতিয়া সফলতাৰে ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক কৰিলে, তেতিয়াই কংগ্ৰেছ নেতাসকলে সেনাবাহিনীৰ পৰা প্ৰমাণ বিচাৰিলে। কিন্তু যেতিয়া তেওঁলোকে সমগ্ৰ দেশৰ আৱেগ অনুভৱ কৰিলে, তেতিয়া তেওঁলোকৰ সুৰ সলনি হ’বলৈ ধৰিলে। আৰু তাৰ পিছত তেওঁলোকে কি ক’বলৈ আৰম্ভ কৰিলে জানেনে? কংগ্ৰেছ নেতাসকলে ক’বলৈ আৰম্ভ কৰিছিল, “এই ছাৰ্জিকেল ষ্টাইকৰ কি এনে ডাঙৰ বস্তু? আমিও এনে ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক কৰিছিলো।” এজনে ক’লে, “আমি তিনিটা চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক কৰিছিলোঁ।” আন এজনে ক’লে, “আমি ছটা চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক কৰিছিলোঁ।” তৃতীয়জনে দাবী কৰিছিল, “আমি পোন্ধৰটা চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক কৰিছিলোঁ।” নেতা যিমানেই ডাঙৰ হ’ব সিমানেই তেওঁলোকৰ সংখ্যাও ডাঙৰ হৈ গৈ আছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইয়াৰ পিছত সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে বালাকোটত বিমান আক্ৰমণ চলায়। এতিয়া যিহেতু বিমান আক্ৰমণৰ পৰিমাণ ইমানেই আছিল যে তেওঁলোকে “আমিও কৰিলোঁ” বুলি দাবী কৰিব নোৱাৰিলে, গতিকে তেওঁলোকে তেনেকৈ নোকোৱাই ভাল বুলি সামৰি থ’লে। সেই ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকে কিছু সংযম দেখুৱাইছিল — কিন্তু তাৰ পিছত তেওঁলোকে ফটো দাবী কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁলোকে সুধিবলৈ ল’লে, "আমাক বিমান আক্ৰমণৰ ছবি দেখুৱাওক।" "বোমাবোৰ ঠিক ক'ত পৰিল?" "কি ধ্বংস হ'ল?" "কিমান ধ্বংস হ'ল?" "কিমানৰ মৃত্যু হ'ল?" সেইটোৱেই তেওঁলোকে প্ৰশ্ন কৰি থাকিল! আৰু আমোদজনক কথাটো হ’ল, পাকিস্তানেও একেবোৰ প্ৰশ্নই কৰিছিল — গতিকে তেওঁলোকেও একেধৰণৰ প্ৰশ্নই কৰিছিল। 'এইটোৱেই নহয়...'
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
পাইলট অভিনন্দনক বন্দী কৰাৰ সময়ত পাকিস্তানত উত্সৱমুখৰ পৰিৱেশ হোৱাটো স্বাভাৱিক আছিল — কাৰণ তেওঁলোকৰ জিম্মাত ভাৰতীয় বায়ুসেনাৰ পাইলট আছিল। কিন্তু ইয়াতো আমাৰ নিজৰ দেশত পৰ্দাৰ আঁৰত কিছুমান মানুহে ক’বলৈ লৈছিল, “এতিয়া মোডী বিপদত পৰিছে। অভিনন্দন পাকিস্তানত আছে — চাওঁ মোদীয়ে তেওঁক ঘূৰাই আনিব পাৰে নে নোৱাৰে। এতিয়া আমি চাম মোদীয়ে কি কৰে।” কিন্তু জোকৰ মুখত চূণ দি অভিনন্দন উভতি আহিল সগৌৰৱেৰে। আমি অভিনন্দনক ঘূৰাই আনিলোঁ, সেই মাতবোৰ নিস্তব্ধ হৈ পৰিল। তেওঁলোকে অনুভৱ কৰিলে, “এই মানুহজন সঁচাকৈয়ে ভাগ্যৱান! আমাৰ হাতৰ পৰা আমাৰ ট্ৰাম্প কাৰ্ডখন ওলাই গ’ল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
পহলগাম আক্ৰমণৰ পিছত যেতিয়া আমাৰ বি এছ এফৰ এজন জোৱান পাকিস্তানে বন্দী কৰিলে, তেতিয়া তেওঁলোকে ভাবিলে, “বঢ়িয়া! আমাৰ হাতত এটা ডাঙৰ ইছ্যু আহি গৈছে, এতিয়া মোডী বিপদত পৰিব। এইবাৰ মোডীয়ে নিশ্চয় লাজ বাব। আৰু তাৰ পিছত তেওঁলোকৰ সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰই ছ’চিয়েল মিডিয়াত নানা ধৰণৰ আখ্যানৰে ভৰাই তুলিলে: বিএছএফৰ জোৱানজনৰ কি হ’ব? তেওঁৰ পৰিয়ালটোৰ কি ক’ব? উভটি আহিবনে? কেতিয়া ঘূৰি আহিব? কেনেকৈ ঘূৰি আহিব?” অবিৰতভাৱে বিভিন্ন ধৰণৰ কাহিনী বিয়পাই দিলে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সেই বি এছ এফ জোৱানেও সম্পূৰ্ণ সন্মান, গৌৰৱ, মৰ্যাদাৰে উভতি আহিল। আজি সন্ত্ৰাসবাদীয়ে কান্দিছে, সিঁহতৰ মালিকবোৰে কান্দিছে, আৰু তেওঁলোকক কান্দি থকা দেখি ইয়াৰ কিছুমান মানুহেও কান্দিছে। এতিয়া চাওক, যেতিয়া ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক হৈছিল, তেতিয়া তেওঁলোকে ৰাজনৈতিক খেল খেলিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল, কিন্তু কাম নহ’ল৷ যেতিয়া বিমান আক্ৰমণটো হ’ল, তেতিয়াও তেওঁলোকে আন এটা কৌশল চেষ্টা কৰি চালে, কিন্তু সেইটোও কামত নাহিল। তাৰ পিছত আহিল অপাৰেচন সিন্দুৰ, আৰু তেওঁলোকে এটা নতুন কৌশল আৰম্ভ কৰিলে, “কিয় বন্ধ কৰা হ’ল?” প্ৰথমতে তেওঁলোকে কোনো কামেই কৰা হৈছে বুলি স্বীকাৰ কৰিবলৈও ইচ্ছুক নাছিল। আৰু এতিয়া তেওঁলোকে সুধিছে, “আপুনি কিয় ৰৈ গ’ল?” কি যে অদ্ভুত মানুহ এইবোৰ! বিৰোধিতা কৰিবলৈ মাত্ৰ এটা অজুহাত লাগে, সেয়া লাগিলে যিয়েই নহওক। আৰু সেইবাবেই কেৱল মই নহয়, সমগ্ৰ দেশৰ সমূখতে আজি আপোনালোক হাঁহিয়াতৰ পাত্ৰ হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ প্ৰতি বিৰোধিতা, আমাৰ সামৰিক বাহিনীৰ প্ৰতি এই অবিৰত নেতিবাচকতা দীৰ্ঘদিন ধৰি কংগ্ৰেছ দলৰ মনোভাৱৰ অংশ হৈ আহিছে। দেশে মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে কাৰ্গিল বিজয় দিৱস উদযাপন কৰিলে, কিন্তু সমগ্ৰ দেশে জানে যে কংগ্ৰেছে কেতিয়াও কাৰ্গিলত জয়লাভক সঁচা অৰ্থত আকোৱালি লোৱা নাই, আৰু সেয়া তেওঁলোকে কেতিয়াও নামি নলয়। তেওঁলোকে কাৰ্গিল বিজয় দিৱস উদযাপন কৰা নাই, সেই গৌৰৱময় জয়ৰ বাবেও গৌৰৱ কৰা নাই। ইতিহাস সাক্ষী হৈ আছে, মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, ডোকলাম বিবাদৰ সময়ত যেতিয়া আমাৰ সেনাবাহিনীয়ে নিজৰ বীৰত্ব প্ৰদৰ্শন কৰিছিল, তেতিয়া কংগ্ৰেছৰ নেতাসকলে গোপনে ব্রিফিং লৈছিল, আৰু এতিয়া গোটেই পৃথিৱীয়ে জানে যে তেওঁলোকে কাক লগ ধৰিছিল। পাকিস্তানে দিয়া চৰকাৰী বক্তব্যবোৰ লৈ তুলনা কৰক, শব্দৰ পিছত শব্দলৈ, আনকি দাৰি- কমালৈ — ইয়াত আমাৰ নিজৰ কিছুমান নেতাই দিয়া বক্তব্যৰ সৈতে আমাৰ বিৰোধিতা কৰা শব্দবোৰ হুবহু একেই। ইয়াক কি বুলি ক’ব পাৰি? আৰু হয়, এইবোৰ অস্বস্তিকৰ হ’ব পাৰে, কিন্তু সত্যই আঘাত দিয়ে। সেই মুহূৰ্তত তেওঁলোকৰ কথাবোৰ পাকিস্তানৰ কথাবোৰৰ লগতেই মিলি গৈছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছে পাকিস্তানক ক্লীন শ্বীট দিয়াত স্তম্ভিত হৈ পৰিছে দেশ। তেওঁলোকৰ এই সাহস নাই যে পহলগামৰ সন্ত্ৰাসবাদী যে পাকিস্তানী আছিল তাৰ প্ৰমাণ দিব পাৰিব। তোমালোকে কি কৈছা? এইটো কেনেধৰণৰ পদ্ধতি? আৰু কংগ্ৰেছে যি দাবী উত্থাপন কৰিছে, সেই দাবী পাকিস্তানেও কৰিছে।
और সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি যেতিয়া প্ৰমাণৰ অভাৱ নাই, আমাৰ চকুৰ সন্মুখত সকলো স্পষ্ট হৈ পৰিছে, তেতিয়াও এনে এক পৰিস্থিতি। যদি কোনো প্ৰমাণ নাথাকিলহেঁতেন তেন্তে এই মানুহবোৰে কি কৰিলেহেঁতেন, কওকচোন?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অধ্যক্ষ মহোদয়, বহু মনোযোগ আৰু আলোচনা প্ৰায়ে অপাৰেচন সিন্দুৰৰ মাত্ৰ এটা অংশৰ ওপৰতহে কেন্দ্ৰিত হয়। কিন্তু কিছুমান বিশেষ মুহূৰ্ত আছে যিয়ে জাতিটোৰ বাবে গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনে, যিবোৰ শক্তিৰ প্ৰদৰ্শন আৰু সেইবোৰ সমান স্বীকৃতিৰ যোগ্য। আমাৰ এয়াৰ ডিফেন্স ছিষ্টেমৰ কথা আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে চৰ্চা হৈছে। মন কৰিবলগীয়া যে এই অভিযানৰ সময়ত, আমাৰ এয়াৰ ডিফেন্স ছিষ্টেমে পাকিস্তানৰ মিছাইল আৰু ড্ৰ’নক শুকান খেৰৰ দৰে ভাঙি পেলালে আৰু বিশ্বক দেখুৱালে ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰযুক্তিগত আৰু কৌশলগত শক্তিৰ এক শক্তিশালী নিদৰ্শন।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি মই এই সদনত এটা পৰিসংখ্যা শ্বেয়াৰ কৰিব বিচাৰিছো, যিয়ে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক গৌৰৱান্বিত কৰি তুলিব। আন কিছুমানে কেনে প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰিব সেয়া মই নাজানো, কিন্তু সমগ্ৰ দেশে ইয়াক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব। ৯ মে’ত পাকিস্তানে প্ৰায় ১০০০ ক্ষেপণাস্ত্ৰ আৰু সশস্ত্ৰ ড্ৰ’ন ব্যৱহাৰ কৰি ভাৰতত ব্যাপক আক্ৰমণৰ চেষ্টা কৰিছিল, হয়, এক হাজাৰ ক্ষেপণাস্ত্ৰ। আনকি এই ক্ষেপণাস্ত্ৰৰ কেইটামানো ভাৰতৰ যিকোনো ঠাইত অৱতৰণ কৰা হ’লে ধ্বংস বিপৰ্যয়জনক হ’লহেঁতেন। কিন্তু কি হ’ল? ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থাই আকাশৰ সোমাজতে আটাইকেইটা মানে ১০০০ মিছাইল আৰু ড্ৰ’ন প্ৰতিৰোধ কৰি ধ্বংস কৰে। সেইবোৰৰ এটাইও ভাৰতৰ মাটি স্পৰ্শ কৰিব পৰা নাছিল। প্ৰতিজন নাগৰিকে ইয়াক লৈ গৌৰৱ কৰাটো উচিত। কিন্তু কংগ্ৰেছৰ একাংশই যেন ইয়াৰ বাবেই অপেক্ষা কৰি আছিল, প্ৰায় আশাই কৰিছিল, “কিবা এটা ভুল হ’বই লাগিব... হয়তো মোডী বিফল হ’ব... হয়তো তাতেই ফচাব পৰা যাব...।” আনকি পাকিস্তানে আদমপুৰ এয়াৰবেছত আক্ৰমণৰ ভুৱা বাতৰিও বিয়পাইছিল। আৰু কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ মিত্ৰগোটসমূহে সেই মিছা কথাটোকে প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছিল। ঠিক পিছদিনাই মই ব্যক্তিগতভাৱে আদমপুৰলৈ গ’লোঁ, আৰু মই পাকিস্তানৰ মিছা কথাখিনি সকলোৰে সমূখত উদঙাই দিলোঁ, তথ্যসহ৷ তেতিয়াহে তেওঁলোকে উপলব্ধি কৰিলে যে এইবাৰ তেওঁলোকৰ মিছা কথাই কাম নকৰিব৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশৰ সৰু সৰু দলৰ আমাৰ সতীৰ্থসকল, যিসকলে ৰাজনীতিত নতুন আৰু এতিয়াও ক্ষমতাত থকাৰ সুযোগ পোৱা নাই, যেতিয়া তেওঁলোকৰ পৰা এনে মন্তব্য আহে, সেয়া কিছু স্বাভাৱিক হয় আৰু সেই কথা মই বুজো৷ কিন্তু কংগ্ৰেছ দলে এই দেশত দশক দশক ধৰি শাসন কৰি আহিছে। শাসন ব্যৱস্থাৰ সৈতে তেওঁলোক গভীৰভাৱে পৰিচিত। সেই গাঁথনিবোৰৰ ভিতৰৰ পৰাই আহে। চৰকাৰৰ কাম-কাজ কেনেকুৱা হয় তেওঁলোকে ভালদৰে জানে। তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা আছে। আৰু তথাপিও — তাৰ পিছতো — যেতিয়া বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে তৎক্ষণাত সঁহাৰি জনায়, তেতিয়া তেওঁলোকে ইয়াক গ্ৰহণ কৰিবলৈ অস্বীকাৰ কৰে। যেতিয়া বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীয়ে সাক্ষাৎকাৰ দিয়ে, বাৰে বাৰে কথা কয়, তেতিয়াও তেওঁলোকে স্বীকাৰ নকৰে। গৃহমন্ত্ৰীয়ে যেতিয়া কথা কয়, প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে কথা কয় — তেওঁলোকে কাকো বিশ্বাস নকৰে। ইমান বছৰে দেশত শাসন কৰি অহা দল এটাই যদি আৰু দেশৰ প্রতিষ্ঠানকে বিশ্বাস নকৰে, তেতিয়া এজনে সুধিবলৈ বাধ্য হয়: তেওঁলোকৰ কি হৈছে? ইমান বছৰে শাসন কৰাসকলৰ যদি দেশৰ ব্যৱস্থাসমূহৰ ওপৰত বিশ্বাস নাই, তেন্তে তেওঁলোকৰ কি হৈছে বুলি ভাবিব পাৰি?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এতিয়া পাকিস্তানৰ ৰিম’ট কণ্ট্ৰ’লৰ দ্বাৰা কংগ্ৰেছৰ ওপৰত আস্থা গঢ় লৈ উঠে আৰু সলনি হয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছৰ সম্পূৰ্ণ নতুন সদস্য এজনক অন্ততঃ ক্ষমা কৰা উচিত, নতুন সদস্য যিহেতু কি ক’ব পাৰি। কিন্তু কংগ্ৰেছৰ মূৰব্বীবোৰে লিখিতভাৱে দি ক’বলৈ বাধ্য কৰায়, তেওঁলোকৰ নিজৰেই সাহস নাই, অপাৰেচন সিন্দুৰ কেৱল এক নাটক আছিল বুলি ক’বলৈ বাধ্য কৰায়। সন্ত্ৰাসবাদীয়ে ২৬ জন নিৰীহ লোকক নিৰ্মমভাৱে হত্যা কৰাৰ প্ৰতিক্ৰিয়া স্বৰূপে আৰম্ভ কৰা অভিযানৰ বিষয়ে? ইয়াক “নাটক” বুলি কোৱাটো কেৱল অপমান নহয়, শোকত ভাগি পৰা এটা দেহত এচিড ঢালি দিয়াৰ দৰেই৷ আৰু এইটো কোনো বিচ্ছিন্নতাকামী মন্তব্য নাছিল, কংগ্ৰেছ নেতাসকলে এই কথাত অনুমোদন জনাইছিল। এয়াই তেওঁলোকৰ মানসিকতা। আৰু দুখৰ বিষয় যে এই দেশৰ বেদনা আৰু গৌৰৱৰ পৰা তেওঁলোক কিমান দূৰত আছে সেয়াই দেখুৱাইছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
পহলগামৰ আক্ৰমণকাৰীক কালি আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে অপাৰেচন মহাদেৱৰ জৰিয়তে গুলীয়াই হত্যা কৰিলে। কিন্তু মই আচৰিত হৈছো, সঁচাকৈয়ে স্তম্ভিত হৈছো যে এই ঘটনাৰ পিছত একতা প্ৰদৰ্শনৰ পৰিৱৰ্তে ইয়াত কিছুমানে অট্টহাস্য কৰি, উপহাস কৰি সুধিলে, “কালিহে এনেকুৱা হ’ল কিয়?” এতিয়া এয়া কেনেকুৱা মানসিকতা? এই মানুহবোৰৰ কি হৈছে যে তেওঁলোকে সুধিছে — “অপাৰেচনৰ সময় পবিত্ৰ শাওন মাহৰ সোমবাৰ আছিল নেকি? কেনে স্তৰৰ হতাশাত তেওঁলোক ডুব গৈছে? আৰু মাত্ৰ বিদ্ৰুপটো চাওকচোন, যোৱা কেইবা সপ্তাহ ধৰি তেওঁলোকে বাৰে বাৰে প্ৰশ্ন কৰি আছিল: "ঠিক আছে, অপাৰেচন সিন্দুৰ হৈ গ'ল, কিন্তু পহলগাম সন্ত্ৰাসবাদীৰ কথা কি ক'ব?" "কি হ'ল সিহঁতৰ?" এতিয়া যেতিয়া ন্যায় প্ৰদান কৰা হৈছে, তেওঁলোকে সুধিছে: "এতিয়া কিয়? আগতে কিয় নহ’ল? মাননীয় অধ্যক্ষ, আনকি তেওঁলোকৰ লগত কি চলি আছে? এইটো স্পষ্ট যে তেওঁলোকৰ যুক্তি তেওঁলোকৰ হতাশাত হেৰাই গৈছে, আৰু তেওঁলোকৰ ৰাজনীতিয়ে তেওঁলোকক জাতীয় স্বাৰ্থৰ প্ৰতি অন্ধ কৰি পেলাইছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে - শাষ্ট্ৰেণ ৰক্ষিতে ৰাষ্ট্ৰে, শাস্ত্ৰ চিন্তা প্ৰৱৰ্ততে," যাৰ অৰ্থ হৈছে যেতিয়া এটা জাতি অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ (শক্তি)ৰ দ্বাৰা সুৰক্ষিত হয়, তেতিয়াহে জ্ঞান আৰু প্ৰজ্ঞাৰ সন্ধান প্ৰৌজ্জ্বলিত হৈ উঠিব পাৰে। যেতিয়া আমাৰ সীমান্ত শক্তিশালী সামৰিক বাহিনীয়ে সুৰক্ষিত কৰে, তেতিয়াহে গণতন্ত্ৰই সম্পূৰ্ণভাৱে লাভৱান হ’ব পাৰিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যোৱা দশকত ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীক কেনেদৰে ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে তাৰ প্ৰত্যক্ষ প্ৰমাণ হিচাপে অপাৰেচন সিন্দুৰে থিয় দিছে। আৰু মই স্পষ্টকৈ কওঁ যে এইটো আকস্মিকভাৱে হোৱা নাছিল। কংগ্ৰেছ শাসনৰ সময়ত আমাৰ সামৰিক ব্যৱস্থাটোক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তোলাৰ কথা কোনো চিন্তাও নাছিল। আজিও “আত্মনিৰ্ভৰশীলতা” শব্দটোকেই উপহাস কৰা হৈছে, বিড়ম্বনাৰ কথাটো হ’ল, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা শব্দটোৰ শিপা মহাত্মা গান্ধীৰ পৰাই অহা স্বত্ত্বেও উপহাস কৰি থকা হৈছে। কংগ্ৰেছেই ইয়াক উপহাস কৰি আছে। তেওঁলোকৰ শাসনৰ অধীনতে তেওঁলোকে প্ৰতিটো প্ৰতিৰক্ষা চুক্তিত অহৰহ সুযোগ বিচাৰিছিল, সেয়া জাতীয় স্বাৰ্থৰ বাবে নহয়, নিজৰ লাভৰ বাবেহে। ভাৰত বিদেশী ৰাষ্ট্ৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল আছিল, আনকি সৰু সৰু অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ বাবেও। সেইটোৱেই আছিল তেওঁলোকৰ উত্তৰাধিকাৰ। আমাৰ হাতত বুলেটপ্ৰুফ জেকেট বা নাইট ভিজন সঁজুলিও নাছিল৷ তালিকাখন আৰু দীঘলীয়া, জীপৰ পৰা আৰম্ভ কৰি, বফৰ্ছ বন্দুকলৈকে, হেলিকপ্টাৰলৈকে, প্ৰতিটো চুক্তিতে কেলেংকাৰীৰে কলংকিত হৈছিল। সেইটোৱেই হৈছে বিপৰীতমুখী দিশ, আৰু ইফালে অপাৰেচন সিন্দুৰ হৈছে স্বচ্ছতা, শক্তি আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ এক নতুন যুগৰ ফল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে আধুনিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ লাভ কৰিবলৈ দশক দশক ধৰি অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু যদি আমি স্বাধীনতাৰ আগলৈ ঘূৰি যাওঁ, ইতিহাসে সাক্ষী দিয়ে যে তেতিয়াও এনে এটা সময় আছিল যেতিয়া প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ গুৰুত্ব আছিল। আনকি তৰোৱাল যুদ্ধৰ যুগতো, ভাৰতীয় তৰোৱালক বিশ্বৰ ভিতৰতে উত্তমবোৰৰ ভিতৰত গণ্য কৰা হৈছিল। আমি এসময়ত প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ আছিলোঁ। কিন্তু স্বাধীনতাৰ পিছত, ভাৰতত থকা শক্তিশালী প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ ইচ্ছাকৃতভাৱে দুৰ্বল কৰি পেলোৱাৰ লগতে পদ্ধতিগতভাৱে ভাঙি পেলোৱা হৈছিল। গৱেষণা আৰু উৎপাদনৰ বাবে পথ বন্ধ হৈ পৰিছিল। আমি সেই অৱহেলাৰ সেই পথত আগবাঢ়ি গ’লে, ভাৰতে একবিংশ শতিকাত অপাৰেচন সিন্দুৰৰ দৰে কিবা এটাৰ কথা সপোনতো ভাবিব নোৱাৰিলেহেতেন। এই পৰিস্থিতিত তেওঁলোকে আমালৈ এৰি থৈ গৈছিল কি, এটা চৰ্ত য’ত ভাৰতে নিজকে সুধিবলগীয়া হৈছিল: যদি আমি ব্যৱস্থা ল’বলগীয়া হয়, তেন্তে আমি অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ ক’ৰ পৰা পাম? ৰচদ পাতি ক’ৰ পৰা আহিব? আমি গোলাবাৰুদ ক’ৰ পৰা পাম? আমি সময়ত পাম নে নাই? গৱেষণাৰ অভাৱৰ বাবে মাজভাগতে ৰৈ যাব নেকি? এইটোৱেই আছিল আমাৰ দেশখনৰ সৈতে জীয়াই থাকিবলৈ বাধ্য হোৱা অহৰহ উদ্বিগ্নতা।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যোৱা দশকত ভাৰততে নিৰ্মিত অস্ত্ৰ সেনাবাহিনীয়ে লাভ কৰিছিল, এই অভিযানত সেইবোৰে অতি নিৰ্ণায়ক ভূমিকা পালন কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এটা দশকৰ আগতে ভাৰতৰ জনসাধাৰণে সামূহিকভাৱে সংকল্প লৈছিল যে আমাৰ জাতিটো শক্তিশালী, আত্মনিৰ্ভৰশীল আৰু আধুনিক হ’ব লাগিব। প্ৰতিৰক্ষা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত ধাৰাবাহিক সাহসী আৰু নিৰ্ণায়ক সংস্কাৰৰ কাম হাতত লোৱা হৈছিল, যিবোৰ বহু ক্ষেত্ৰত, স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ঘটিছিল। তেনে এক ঐতিহাসিক সংস্কাৰ আছিল প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীবোৰৰ মুখ্য বিষয়াৰ (চিডিএছ) নিযুক্তি। এইটো কোনো নতুন ধাৰণা নাছিল, বহু দেশেই ইতিমধ্যে ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰিছিল, কিন্তু ভাৰতত সিদ্ধান্ত সদায় পলম বা এৰাই চলা হৈছিল। আমি অৱশেষত সেই ডাঙৰ পদক্ষেপটো লৈছিলো, আৰু মই আমাৰ তিনিওটা সশস্ত্ৰ বাহিনী ক্ৰমে সেনা, নৌসেনা আৰু বায়ুসেনালৈ এই ছেগতে অভিনন্দন জনাইছো। এই সংস্কাৰক আন্তৰিকতাৰে আকোৱালি লোৱাৰ বাবে আৰু সম্পূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ সৈতে সহযোগিতা কৰা বাবেও অভিনন্দন জনাইছো। আজিৰ তাৰিখত আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি হৈছে একতা, সেয়া নৌসেনাই হওক, বায়ুসেনাই হওক বা সেনাবাহিনীয়ে হওক, এই একতাই আমাৰ সামৰিক সামৰ্থ্য বহুগুণে, মানে বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিছে, আৰু আমি এই ৰূপান্তৰৰ ফলাফল স্পষ্টকৈ দেখিছো। আমি ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিৰক্ষা কোম্পানীসমূহৰ সংস্কাৰো কৰিলোঁ। প্ৰথম অৱস্থাত অশান্তিৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছিল, বিভিন্ন ধৰ্মঘট, প্ৰতিবাদ, সৃষ্টি কৰা হৈছিল, যিবোৰ প্ৰচেষ্টা এতিয়াও অব্যাহত আছে। কিন্তু ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থ সকলোতকৈ ওপৰত ৰাখি, আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা PSU ৰ নিষ্ঠাবান ব্যক্তিসকলে আন্তৰিকতাৰে সংস্কাৰসমূহ গ্ৰহণ কৰিছিল, আৰু আজি, তেওঁলোক অতি উৎপাদনশীল আৰু দক্ষ হৈ পৰিছে। কেৱল সেয়াই নহয়, আমিও ব্যক্তিগত প্ৰতিষ্ঠানবোৰৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিলোঁ। আৰু আজি ভাৰতৰ ব্যক্তিগত খণ্ডই সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে এইক্ষেত্ৰত খোজ দিছে। ২য় আৰু ৩য় পৰ্যায়ৰ চহৰৰ পৰা অহা ২৭-৩০ বছৰ বয়সীয়া আমাৰ যুৱ উদ্ভাৱকসকলে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত সক্ৰিয়ভাৱে ষ্টাৰ্টআপ চলাই আছে আৰু কেইবাটাও ক্ষেত্ৰত যুৱতীসকলেও এই উদ্যোগসমূহৰ নেতৃত্ব দিছে। আজি আমাৰ শ শ ষ্টাৰ্টআপে প্ৰতিৰক্ষাৰ কাম কৰি আছে, ভাৰতৰ প্ৰকৃত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশলৈ উদ্ভাৱন, গতি আৰু গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছে।
ড্ৰোন, মই এই কথা ক’ব পাৰো যে আজি আমাৰ দেশত ঘটি থকা ড্ৰ’ন সম্পৰ্কীয় বেছিভাগ কৰ্মীৰেই গড় বয়স প্ৰায় ৩০ৰ পৰা ৩৫ বছৰ। বিশেষকৈ উৎপাদন আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ শক্তি আৰু অৱদানে অপাৰেচন সিন্দুৰৰ সময়ত আমাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। মই তেওঁলোকৰ সকলো প্ৰচেষ্টাক পূৰ্ণ হৃদয়েৰে শলাগ লৈছো, আৰু মই তেওঁলোকক আশ্বস্ত কৰিব বিচাৰো যে আপোনালোক আগবাঢ়ি গৈ থাকক, দেশ এতিয়া আৰু থমকি নৰয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ কেৱল এটা শ্লোগান নাছিল, ই আছিল এক গুৰুতৰ, দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ অভিযান। আমি ইয়াক বাজেট আবণ্টনেৰে সমৰ্থন কৰিলোঁ, নীতিবোৰলৈ সংস্কাৰ আনিলোঁ, আৰু প্ৰয়োজন সাপেক্ষে ভালেমান নতুন আৰু সাহসী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিলোঁ। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল আমি এটা স্পষ্ট আৰু কেন্দ্ৰীভূত দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িলোঁ। আজি ভাৰতে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে আৰু এই গতিবেগে আমাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা, শক্তি, আৰু কৌশলগত স্বাধীনতাৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মাত্ৰ এটা দশকৰ ভিতৰতে ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা বাজেট প্ৰায় তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন প্ৰায় ২৫০% বৃদ্ধি পাইছে। যোৱা ১১ বছৰত প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি ৩০ গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে আৰু আজি ভাৰতে বিশ্বৰ প্ৰায় ১০০ খন দেশলৈ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি ৰপ্তানি কৰিছে।
আৰু সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কিছুমান পৰিঘটনাই ইতিহাসৰ ওপৰত গভীৰ প্ৰভাৱ পেলায় আৰু অপাৰেচন সিন্দুৰ এনে এক মুহূৰ্ত যিয়ে বিশ্বৰ প্ৰতিৰক্ষা বজাৰত ভাৰতৰ ধ্বজা শক্তিশালীভাৱে উৰুৱাইছে। আজি ভাৰতত নিৰ্মিত অস্ত্ৰৰ চাহিদা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। এই ক্ৰমবৰ্ধমান চাহিদাই আমাৰ ঘৰুৱা উদ্যোগসমূহক সমৃদ্ধ কৰিব, বিশেষকৈ এম এছ এম ইবোৰক। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি কৰক, আৰু যুৱ ভাৰতীয়সকলক তেওঁলোকে বিকশিত কৰা সঁজুলিসমূহৰ জৰিয়তে বিশ্ববাসীক নিজৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ক। প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে, কিছুমান মানুহ এতিয়াও বিচলিত হোৱা যেন লাগে, দেখি আচৰিত হৈছো, যেন তেওঁলোকৰ ব্যক্তিগত ধনহে লুটপাত কৰা হৈছে। এইটো কেনেকুৱা মানসিকতা? দেশখনে এনে লোকক চিনি পাবলৈ আৰম্ভ কৰিব লাগিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই স্পষ্টকৈ ক’ব বিচাৰো যে ভাৰত প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাটো কেৱল নিজৰ বাবেই গুৰুত্বপূৰ্ণ নহয়, কিন্তু আজিৰ বিশ্ব অস্ত্ৰ সমুদায়ৰ যুগত বিশ্ব শান্তিৰ বাবেও অতি প্ৰয়োজনীয়। মই আগতেও কৈছো, ভাৰত যুদ্ধৰ দেশ নহয়, ই বুদ্ধৰ দেশ৷ আমি সমৃদ্ধি আৰু শান্তি বিচাৰো, কিন্তু আমি কেতিয়াও পাহৰিব নালাগে যে সমৃদ্ধি আৰু শান্তিৰ পথ শক্তি আৰু দৃঢ়তাৰ মাজেৰেই পাৰ হৈ যায়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ দেশ ভাৰত ছত্ৰপতি শিৱজী মহাৰাজ, মহাৰাজ ৰঞ্জিত সিং, ৰাজেন্দ্ৰ চোড়া, মহাৰাণা প্ৰতাপ, লাছিত বৰফুকান আৰু মহাৰাজ সুহেল্ডেৱৰ দেশ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি উন্নয়ন আৰু শান্তিৰ বাবে কৌশলগত শক্তিৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিওঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ বাবে কংগ্ৰেছৰ কেতিয়াও কোনো দৃষ্টিভংগী নাছিল, সেয়া অতীততো নাছিল, আৰু নিশ্চিতভাৱে আজিও নাই। ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ বিষয়ত তেওঁলোকে সদায় আপোচ কৰি আহিছে। আজি যিসকলে সুধিছে "PoK কিয় ঘূৰাই লোৱা হোৱা নাই?, তাৰ উত্তৰত অকপটে ক’বলৈ গ’লে, তেওঁলোকে মোকেই সুধিব পাৰে, তাৰ বাবে আন কাৰোবাৰ ওচৰলৈ কিয় যাব লাগে? কিন্তু সোধাৰ আগতে তেওঁলোকে প্ৰথমে ইয়াৰ উত্তৰ দিব লাগিব যে কোনখন চৰকাৰে প্ৰথমতে পাকিস্তানক PoK দখল কৰিবলৈ অনুমতি দিছিল? উত্তৰটো হ’ল স্পষ্ট হৈ আছে। আৰু যেতিয়াই মই জৱাহৰলাল নেহৰুৰ কথা কওঁ, তেতিয়াই কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ সমগ্ৰ ইকো-ছিষ্টেমটোৰ গা জ্বলি-পুৰি যায়, নাজানো ই তেওঁলোকক কিয় ইমান আমনি কৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি আগতে এটা বিখ্যাত বাক্যাংশ শুনিছিলোঁ, মই হয়তো ইমান ভালকৈ নাজানো, কিন্তু শুনিছো: - लम्हों ने खता की और सदियों ने सजा पाई। স্বাধীনতাৰ ঠিক পিছতেই লোৱা সিদ্ধান্তসমূহৰ মূল্য ভাৰতে আজিও দি থাকিবলগীয়া হৈছে। ইয়াত এটা কথা বাৰে বাৰে উল্লেখ কৰা হৈছে, সেইটো মই পুনৰ গুৰুত্ব দিব বিচাৰিছো: অক্ষয় চীন, সেই সমগ্ৰ অঞ্চলটোক অনুৰ্বৰা ভূমি ঘোষণা কৰা হৈছিল, আৰু সেই অসাৱধানতাকৰ বাবেই ভাৰতে ৩৮ হাজাৰ বৰ্গ কিলোমিটাৰ ভূখণ্ড হেৰুৱাইছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই জানো যে মোৰ কিছুমান কথাই বিন্ধিব পাৰে। ১৯৬২ চনৰ পৰা ১৯৬৩ চনৰ ভিতৰত কংগ্ৰেছৰ নেতাসকলে পুঞ্চ, উৰি, নীলম উপত্যকা, আৰু কিছাংগাকে ধৰি জম্মু আৰু কাশ্মীৰ অঞ্চল এৰি দিবলৈ প্ৰস্তাৱ দিছিল। এই ভাৰতৰ ভূমি...
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আৰু সেইটোও সকলো তথাকথিত "শান্তিৰ ৰেখা"ৰ নামত। ১৯৬৬ চনত কংগ্ৰেছে ৰাণ অৱ কাচ্চক লৈ মধ্যস্থতা গ্ৰহণ কৰে। সেইটো আছিল তেওঁলোকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ দৃষ্টিভংগী, আকৌ এবাৰ ক্শ্বামবেটকে ধৰি প্ৰায় ৮০০ বৰ্গ কিলোমিটাৰ ভাৰতীয় ভূমি পাকিস্তানৰ হাতত তুলি দিয়া হৈছিল। ১৯৬৫ চনৰ যুদ্ধত আমাৰ সাহসী সৈন্যসকলে হাজী পীৰ পাছ পুনৰ দখল কৰিছিল, কিন্তু কংগ্ৰেছে আকৌ ঘূৰাই দিলে। ১৯৭১ চনত ৯৩ হাজাৰ পাকিস্তানী সৈন্য আমাৰ জিম্মাত আছিল। আমাৰ বাহিনীয়ে হাজাৰ হাজাৰ বৰ্গ কিলোমিটাৰ পাকিস্তানী ভূখণ্ড দখল কৰিছিল। আমি বিজয়ৰ অৱস্থাত আছিলো, ইমানখিনি লাভ কৰিব পৰা গ’লহেঁতেন৷ আনকি অলপ জ্ঞান থাকিলেও, অলপ দূৰদৰ্শিতা থাকিলেও পাক অধিকৃত কাশ্মীৰ ঘূৰাই ল’বলৈ সিদ্ধান্ত ল’ব পৰা গ’লহেঁতেন৷ সেইটোৱেই আছিল সেই মুহূৰ্ত। কিন্তু সেই সুযোগো এৰি দিয়া হ’ল৷ আৰু কেৱল সেয়াই নহয়, যেতিয়া সকলো টেবুলত আছিল, অন্ততঃ আমি কাৰ্টাৰপুৰ চাহিবক সুৰক্ষিত কৰিব পাৰিলোঁহেঁতেন, কিন্তু সেইটোও কৰা নহ’ল৷ ১৯৭৪ চনত কাচচাথিভু দ্বীপ শ্ৰীলংকাক উপহাৰ দিয়া হয়। আজিও আমাৰ মাছমৰীয়া ভাই-ভনীসকলে এই কাৰণেই ক্ষতিগ্ৰস্ত হয়। তেওঁলোকৰ জীৱন অহৰহ বিপদত পৰে। মোৰ তামিলনাডুৰ মাছমৰীয়া ভাই-ভনীসকলে কি অপৰাধ কৰিছিল যে আপুনি তেওঁলোকৰ অধিকাৰ কাঢ়ি লৈ আনক উপহাৰ দিলে? কংগ্ৰেছে দশক দশক ধৰি ছিয়াচেনৰ পৰা সেনাবাহিনী প্ৰত্যাহাৰ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২০১৪ চনত দেশখনে তেওঁলোকক কোনো সুযোগ নিদিলে, নহ’লে আজি আমাৰ ছিয়াচেন আমাৰ হাতত নাথাকিলহেতেন।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজিকালি কংগ্ৰেছৰ একাংশ নেতাই আমাক কূটনীতিৰ ওপৰত বক্তৃতা দিবলৈ চেষ্টা কৰে। মই তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ নিজৰ ডিপ্লোমেচিৰ কথা সোঁৱৰাই দিব বিচাৰো, যাতে তেওঁলোকে পাহৰি নাযায় আৰু আনেও তেওঁলোকৰ সত্য কথাবোৰ জানিব পাৰে। আমাৰ ভূমিত আটাইতকৈ নিষ্ঠুৰ আক্ৰমণৰ ভিতৰত অন্যতম আছিল ২৬/১১ৰ ভয়ানক সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ পিছতো পাকিস্তানৰ প্ৰতি কংগ্ৰেছৰ মৰম বন্ধ নহ’ল। এনে এক বৃহৎ শোকাৱহ দুৰ্ঘটনাৰ পিছতো বিদেশী হেঁচাত পৰি কংগ্ৰেছ চৰকাৰে আক্ৰমণৰ মাত্ৰ কেইসপ্তাহমানৰ ভিতৰতে পাকিস্তানৰ সৈতে পুনৰ আলোচনা আৰম্ভ কৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২৬/১১ৰ দৰে এনে এক বৃহৎ কাণ্ডৰ পিছতো ভাৰতৰ পৰা এজন পাকিস্তানী কূটনীতিবিদকো বহিষ্কাৰ কৰাৰ সাহস নাছিল কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ। সেইটো পাহৰি যাওক, তেওঁলোকে আনকি এখন ভিছাও বাতিল কৰিব নোৱাৰিলে। এখনো নোৱাৰিলে। পাকিস্তানৰ পৃষ্ঠপোষকতাত কৰা সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণে আমাৰ দেশত আঘাত কৰি থকাৰ সময়তে ইউ পি এ চৰকাৰে পাকিস্তানক “সৰ্বাধিক অনুকূল দেশ” (এম এফ এন)ৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰিলে, আৰু তেওঁলোকে কেতিয়াও ইয়াক বাতিল কৰা নাছিল। এফালে দেশে মুম্বাইৰ আক্ৰমণৰ বাবে ন্যায়ৰ দাবী জনাই হাবাথুৰি খালে আৰু আনফালে কংগ্ৰেছে পাকিস্তানৰ সৈতে বাণিজ্যিক চুক্তি কৰাত ব্যস্ত থাকিল। পাকিস্তানে সন্ত্ৰাসবাদীক নিৰ্দোষীৰ ৰক্তপাত কৰিবলৈ পঠিয়াই থাকিল, আনহাতে কংগ্ৰেছে শান্তি আৰু সম্প্ৰীতিৰ নামত "মুশ্বেইৰ" (কবিতা ইভেণ্ট) আয়োজন কৰাত ব্যস্ত থাকিল। আমি এফালে সন্ত্ৰাসবাদৰ এই একমুখী যাত্ৰাৰ অন্ত পেলাইছিলো আৰু আনফালে শান্তিৰ প্ৰচেষ্টাক ভুলকৈ দেখুওৱা হৈছিল। আমি পাকিস্তানৰ এম এফ এন মৰ্যাদা বাতিল কৰিলোঁ, ভিছা সেৱা স্থগিত ৰাখিলোঁ, আৰু বাণিজ্যৰ বাবে আটাৰী-ৱাঘা সীমান্ত বন্ধ কৰি দিলোঁ৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভাৰতৰ কল্যাণকামী দিশবোৰক বন্ধকীত ৰখাটো কংগ্ৰেছ দলৰ এটা পুৰণি অভ্যাস হৈ আহিছে। ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উদাহৰণ হ’ল সিন্ধু জল সন্ধি। সিন্ধু জলসন্ধিত কোনে স্বাক্ষৰ কৰিছিল? সেইজন আছিল জৱাহৰলাল নেহৰু। আৰু কি আছিল সেই চুক্তি? নদীসমূহৰ বিষয়বোৰ ভাৰতৰ পৰাই আৰম্ভ হয়, আমাৰ নিজৰ নদীসমূহ, যিবোৰে এই ভূমিৰ মাজেৰে হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি প্ৰবাহিত হৈ আহিছে, যিবোৰ ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সৈতে গভীৰভাৱে জড়িত হৈ আহিছে, যিবোৰ ভাৰতৰ জীৱন শক্তিৰ উৎস, আৰু ভাৰত সু-জলম সুফলম (পানী আৰু সমৃদ্ধিৰে) কৰি তোলাত এক বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছে। যুগ যুগ ধৰি ভাৰতৰ পৰিচয়ৰ প্ৰতীক হৈ অহা সিন্ধু নদী ভাৰতৰ দ্বাৰাই জনা গৈছিল। কিন্তু নেহৰু আৰু কংগ্ৰেছে কি কৰিলে? তেওঁলোকে সিন্ধু আৰু ঝিলুম নদীক লৈ চলা বিবাদক বিশ্ব বেংক ফৰ আৰ্বিট্ৰেচনত অৰ্পণ কৰে। আমাৰ নদী, আমাৰ পানী, তথাপিও কি কৰিব লাগে সেইটো সিদ্ধান্ত ল’বলৈ কোৱা হৈছিল বিশ্ব বেংকক। সাধাৰণ ভাষাত ক’বলৈ গ’লে সিন্ধু জলচুক্তিখন আছিল ভাৰতৰ পৰিচয় আৰু আত্মসন্মানৰ এক বিশাল প্ৰতাৰণা।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজিৰ দেশখনৰ যুৱক-যুৱতীসকলে যেতিয়া এই কথা শুনিব, তেতিয়া তেওঁলোক হতভম্ব হ’ব লাগিব যে এনে লোকসকলে এসময়ত ভাৰতৰ কাম-কাজৰ দায়িত্বত আছিল৷ নেহৰুৱে কৌশলগতভাৱে আৰু কি কৰিছিল? এই পানী... এই নদীবোৰ... ভাৰতৰ পৰা উৎপত্তি হোৱা সেই পানীৰ ৮০% পাকিস্তানক দিবলৈ সন্মত হৈছিল নেহৰু। আৰু ভাৰতৰ দৰে বিশাল দেশ এখনৰ নিজৰ পানীৰ মাত্ৰ ২০%হে বাকী আছিল। কোনোবাই মোক বুজাব পাৰিবনে এইটো কেনেকুৱা বুদ্ধি আছিল? ইয়াৰ প্ৰতি জাতীয় স্বাৰ্থ ক’ত আছিল? এইটো কেনেকুৱা কূটনীতি আছিল? এই দেশখনলৈ আপুনি কি ৰাজ্যৰ পৰা হ্ৰাস কৰিছিল? ইমান বিশাল জনসংখ্যা থকা এখন দেশ, নিজৰ মাটিৰ পৰাই উদ্ভৱ হোৱা নদীবোৰ, আৰু সেই পানীৰ মাত্ৰ ২০% ভাৰতৰ বাবে ৰখা হৈছিল, আনহাতে ৮০% লোকে ভাৰতক মুকলিকৈ নিজৰ শত্ৰু বুলি কোৱা এটা জাতিৰ হাতত তুলি দিয়া হৈছিল! আৰু সেই পানীৰ ওপৰত কাৰ উচিত দাবী আছিল? আমাৰ কৃষক, আমাৰ নাগৰিক, আমাৰ পঞ্জাৱ, আমাৰ জম্মু আৰু কাশ্মীৰ। এই এটা সিদ্ধান্তৰ বাবেই দেশৰ এটা বৃহৎ অংশ পানীৰ সংকটৰ মাজলৈ ঠেলি দিয়া হৈছিল। এই সিদ্ধান্তৰ ফলত ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত পানীৰ ওপৰত সংঘাত আৰু প্ৰতিযোগিতাও হৈছিল, আনহাতে পাকিস্তানে আমাৰ যিটো সঠিকভাৱে আমাৰ আছিল তাৰ সুফল লাভ কৰিছিল। আৰু এই মানুহবোৰেই... কূটনীতি প্ৰচাৰ কৰি পৃথিৱীখন ঘূৰি ফুৰে?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই কথা শুনি দেশখন আৰু অধিক হতভম্ব হ’ব, এইবোৰ লুকাই আছিল, দমন কৰা হৈছিল৷ য’তেই বান্ধ নিৰ্মাণ কৰা হয়, তাত ইয়াৰ পৰিষ্কাৰ কৰাৰ ব্যৱস্থা আছে, কাৰণ বান্ধত পলি, ঘাঁহ, আৰু ধ্বংসাৱশেষ সংগ্ৰহ কৰা হয়, যাৰ ফলত ইয়াৰ ক্ষমতা হ্ৰাস পায়। গতিকে, ইয়াৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে এটা বিল্ট-ইন ব্যৱস্থা আছে। কিন্তু পাকিস্তানৰ জোৰত পণ্ডিত নেহৰুৱে এটা চৰ্তত সন্মতি দিলে যে বান্ধবোৰত জমা হোৱা এই পলি আৰু ধ্বংসাৱশেষবোৰ আঁতৰাই পেলাব নোৱাৰি। বান্ধটো আমাৰ দেশত আছে, পানী আমাৰ, কিন্তু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ ক্ষমতা পাকিস্তানৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। মাত্ৰ ভাবি চাওক — আপুনি নিজৰ বান্ধটোও পৰিষ্কাৰ কৰিব নোৱাৰে? কেৱল এইটোৱে নহয়, যেতিয়া মই সবিশেষ চাবলৈ সোমাই গ’লোঁ — মই দেখিলোঁ যে আনকি এটা বান্ধো আছে য’ত গেটখন ডিচিল্টিংৰ বাবে ৰখা গেটখন ঢালাই কৰা হৈছে, যাতে ভুলতেও কোনেও খুলি পলি আঁতৰাব নোৱাৰে। পাকিস্তানে নেহৰুৰ পৰা লিখিছিল যে ভাৰতে পাকিস্তানৰ অনুমোদন অবিহনে নিজৰ বান্ধত ডিচিল্টিং কৰিব নোৱাৰে। এই চুক্তিখন দেশৰ বিৰুদ্ধে আছিল, আনকি পণ্ডিত নেহৰুৱেও পিছত এই ভুল স্বীকাৰ কৰিবলগীয়া হৈছিল। এই চুক্তিৰ সৈতে জড়িত আছিল নিৰঞ্জন দাস গুলাটি নামৰ এজন ভদ্ৰলোকে। তেওঁ এখন কিতাপ লিখিছিল, আৰু সেই কিতাপখনত তেওঁ উল্লেখ কৰিছিল যে ১৯৬১ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত নেহৰুৱে তেওঁক কৈছিল: “গুলাটি, মই আশা কৰিছিলোঁ যে এই চুক্তিখনে আন সমস্যা সমাধানৰ পথ মুকলি কৰিব, কিন্তু আমি এতিয়াও য’ত আছিলো তাতেই আবদ্ধ হৈ আছো।” এইটোৱেই নেহৰুৱে নিজেই স্বীকাৰ কৰিছিল। নেহৰুৱে কেৱল হ্ৰস্বম্যাদী প্ৰভাৱহে দেখিছিল, যাৰ বাবে তেওঁ কৈছিল, “আমি এতিয়াও য’ত আছিলো।” কিন্তু সত্য বহুত বেছি গুৰুতৰ —এই চুক্তিৰ বাবেই জাতিটো বহু পিছ পৰি ৰ’ল। ই এক বৃহৎ ক্ষতিৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল, যাৰ কুফল আমাৰ কৃষকসকলে ভোগ কৰিছিল, আমাৰ কৃষিক্ষেত্ৰই ভোগ কৰিছিল। আৰু নেহৰুৱে কেৱল সেই কূটনীতিহে বুজি পাইছিল য’ত কৃষকৰ কোনো তাৎপৰ্য নাছিল। এই অৱস্থাত তেওঁ দেশ এৰি থৈ যায়।
আমাৰ সকলোৰে মনত আছে, অৱশ্যে নৱপ্ৰজন্মই হয়তো নাজানে। কিন্তু আমি সকলোৱে জানো। ৰেলৱে ষ্টেচন, বাছ ষ্টেণ্ড, বিমানবন্দৰ, বজাৰ, মন্দিৰ, যিকোনো ঠাইলৈ যাওক, সকলোতে আগতে ঘোষণা হৈছিল। যদি আপুনি কোনো অচিনাকি বস্তু দেখিছে, তেন্তে সেইটো স্পৰ্শ নকৰিব, লগে লগে আৰক্ষীক জনাওক — সেয়া বোমা হ’ব পাৰে। ২০১৪ চনলৈকে আমি এই কথা শুনি থাকিলোঁ৷ তেতিয়াৰ দেশৰ অৱস্থা এনেকুৱাই আছিল। পৰিৱেশ এনে আছিল যেন প্ৰতিটো খোজতে বোমা স্থাপন কৰি ৰখা হৈছে, আৰু নাগৰিকে নিজকে ৰক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছিল, যেন ৰাষ্ট্ৰই হাৰ মানিছে। কৰ্তৃপক্ষই কাৰ্যতঃ অসহায়তাৰ মাজত হাত দাঙি অহৰহ ঘোষণাৰ জৰিয়তে স্পষ্ট কৰি দিছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছৰ দুৰ্বল চৰকাৰৰ বাবে দেশে ইমানবোৰ প্ৰাণ হেৰুৱাব লগা হ’ল, আমি আমাৰ আপোনজনক হেৰুৱাব লগা হ’ল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সন্ত্ৰাসবাদ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পৰা গ’লহেঁতেন, আৰু আমাৰ চৰকাৰে যোৱা ১১ বছৰত সেই কথা প্ৰমাণ কৰিছে। ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত সন্ত্ৰাসবাদজনিত ঘটনাৰ সংখ্যা যথেষ্ট বেছি আছিল। তাৰ পিছৰ পৰাই আমাৰ নেতৃত্বত এনেধৰণৰ ঘটনা লক্ষণীয়ভাৱে হ্ৰাস পাইছে। সেইবাবেই দেশবাসীৰ এই প্ৰশ্ন কৰাৰ অধিকাৰ আছে: আমাৰ চৰকাৰে যদি সন্ত্ৰাসবাদ নাইকিয়া কৰাৰ ভেটি কটকটীয়া কৰিব পাৰে, কংগ্ৰেছ চৰকাৰক কিহে বাধা দিছিল? তেওঁলোকৰ কি বাধ্যবাধকতা আছিল যিয়ে সন্ত্ৰাসবাদক নিয়ন্ত্ৰণহীনভাৱে বৃদ্ধি আৰু বিয়পিবলৈ অনুমতি দিছিল?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছৰ শাসনকালত যদি সন্ত্ৰাসবাদে গা কৰি উঠিছিল, তেন্তে ইয়াৰ আঁৰৰ এটা ডাঙৰ কাৰণ আছিল তেওঁলোকৰ তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতি আৰু ভোট বেংকৰ ৰাজনীতি। দিল্লীত যেতিয়া বাটলা হাউছ এনকাউণ্টাৰ কাণ্ড হৈছিল, তেতিয়া কংগ্ৰেছৰ এজন জ্যেষ্ঠ নেতাই চকুলো টুকিছিল, নিজৰ জীৱন বিপন্ন কৰা সাহসী আৰক্ষী বিষয়াসকলৰ বাবে নহয়, সন্ত্ৰাসবাদীৰ মৃত্যু হোৱাৰ বাবে। আৰু ভোট লাভ কৰিবলৈ ইচ্ছাকৃতভাৱে এই আখ্যান দেশৰ চুকে-কোণে বিয়পি পৰিল। এনে কাৰ্যই সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন দুৰ্বল কৰাই নহয়, এক বিপজ্জনক বাৰ্তাও প্ৰেৰণ কৰিছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২০০১ চনত দেশৰ সংসদ ভৱনত আক্ৰমণ হোৱাৰ সময়ত কংগ্ৰেছৰ এজন জ্যেষ্ঠ নেতাই আফজল গুৰুক বেনিফিট অৱ ডাউট দিয়াৰ কথা কৈছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
২৬/১১ তাৰিখে মুম্বাইত সংঘটিত হৈছিল এক বৃহৎ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ। জীৱিত অৱস্থাত ধৰা পৰিল এজন পাকিস্তানী সন্ত্ৰাসবাদী। আনকি পাকিস্তানৰ সংবাদ মাধ্যম আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমাজেও স্বীকাৰ কৰিছিল যে তেওঁ সঁচাকৈয়ে পাকিস্তানী। কিন্তু পাকিস্তানৰ এই বৃহৎ সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই কংগ্ৰেছ দলে কি কৰি আছিল? তেওঁলোকে কি খেল খেলি আছিল — এই সকলোবোৰ ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিৰ বাবে? পাকিস্তানক জবাবদিহি কৰাৰ পৰিৱৰ্তে কংগ্ৰেছে ইয়াক "গেৰুৱা আতংক" বুলি চিত্ৰিত কৰিবলৈ ব্যস্ত হৈ পৰিছিল। তেওঁলোকে হিন্দু সন্ত্ৰাসবাদৰ তত্ত্ব বিশ্ববাসীক বিক্ৰী কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। আনকি এজন কংগ্ৰেছ নেতাই আমেৰিকাৰ এজন জ্যেষ্ঠ কূটনীতিবিদক কয় যে ভাৰতৰ হিন্দু গোটসমূহে লস্কৰ-ই-তৈবাতকৈ অধিক ভাবুকিৰ সৃষ্টি কৰিছে। হয়, আচলতে এনে এটা বক্তব্যই দিয়া হৈছিল। আৰু তুষ্টিকৰণৰ স্বাৰ্থত কংগ্ৰেছে ভাৰতীয় সংবিধান, ড০ বাবাচাহেব আম্বেদকাৰৰ সংবিধান, জম্মু-কাশ্মীৰত সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰযোজ্য হ’বলৈ নিদিলে। ইচ্ছাকৃতভাৱে ধৰি ৰাখি আওতাৰ বাহিৰত ৰাখিলে। বাৰে বাৰে তুষ্টিকৰণ আৰু ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিৰ স্বাৰ্থত কংগ্ৰেছে দেশৰ নিৰাপত্তাৰ বলিদান দিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
তুষ্টিকৰণৰ স্বাৰ্থতেই কংগ্ৰেছে সন্ত্ৰাসবাদৰ সৈতে জড়িত আইনসমূহ দুৰ্বল কৰি তুলিছিল। গৃহমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়াই আজি সদনৰ সন্মুখত ইতিমধ্যে এই বিষয়ে বিতংভাৱে ব্যাখ্যা কৰিছে, গতিকে মই পুনৰাবৃত্তি কৰিব নিবিচাৰো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই অধিবেশনৰ আৰম্ভণিতে মই এটা বিনম্ৰ অনুৰোধ কৰিছিলোঁ। মই কৈছিলোঁ: দলীয় স্বাৰ্থৰ বিষয়ত আমি একমত নহ’লেও দেশৰ স্বাৰ্থৰ কথা আহিলে আমাৰ হৃদয় একত্ৰিত হ’ব লাগিব। পহলগামৰ বৰ্বৰতাই আমাক গভীৰ আঘাত দিলে, সমগ্ৰ দেশখনকেই জোকাৰি গ’ল। ইয়াৰ উত্তৰত আমি অপাৰেচন সিন্দুৰ আৰম্ভ কৰিলোঁ, আৰু আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সাহস আৰু আমাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীল অভিযানৰ শক্তিৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশতে এক নতুন সিন্দুৰ স্পিৰিটৰ উন্মেষ ঘটিছে। আমাৰ প্ৰতিনিধি দলে ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিবলৈ আন দেশলৈ যোৱাৰ সময়তো আমি এই সিন্দুৰ স্পিৰিটৰ সাক্ষী হৈছিলো। সেই সকলো সহকৰ্মীলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ, আপোনালোকে সাহসেৰে আৰু ফলপ্ৰসূভাৱে বিশ্বৰ মঞ্চত ভাৰতৰ স্থিতি প্ৰকাশ কৰিছে। কিন্তু মই একেসময়তে দুখী আৰু আচৰিতো হও যে নিজকে জ্যেষ্ঠ কংগ্ৰেছ নেতা বুলি গণ্য কৰা কিছুমানে ইয়াকে লৈ অস্থিৰতা অনুভৱ কৰিছে আৰু ভাৰতৰ স্থিতি বিশ্বৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰিবলৈ গৈ বিচলিত হৈছে। আনকি সংসদতেই দুই এজন নেতাক ভাষণ দিবলৈকো বাধা দিয়া যেন লাগে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই মানসিকতাৰ পৰা ওলাই আহিব লাগিব। কিছুমান কথা মনলৈ আহে, মোৰ মনৰ অনুভৱবোৰ প্ৰকাশ কৰিবলৈ মন যায়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আলোচনা কৰি থাকক, কৰি থাকক, আৰু ইমানেই শক্তিশালীভাৱে কৰক,
যাতে শত্ৰু ভয়ত কঁপি উঠে, যে শত্ৰু শংকাত কঁপি উঠে।
মাত্ৰ এটা কথা দৃঢ়ভাৱে মনত ৰাখিব, মাত্ৰ এটা কথা দৃঢ়ভাৱে মনত ৰাখিব:
সিন্দুৰ আৰু আমাৰ সেনাৰ সন্মান অটল থাকিব লাগিব, আনকি আপোনালোকৰ প্ৰশ্নৰ মাজতো। যদি আক্ৰমণ ভাৰত মাতৃক কৰা হয়, তেতিয়া আমি ক্ৰোধ আৰু প্ৰচণ্ড শক্তিৰে প্ৰতিশোধ ল’ব লাগিব। শত্ৰু য’তেই লুকাই নাথাকক কিয়, আমি কেৱল ভাৰতৰ বাবে জীয়াই থাকিব লাগিব।
এটা পৰিয়ালৰ হেঁচাত পাকিস্তানক নিৰ্দোষী ঘোষণা কৰাটো বা ক্লীনশ্বীট দিয়া বন্ধ কৰিবলৈ কংগ্ৰেছ দলৰ মোৰ সতীৰ্থসকলক আহ্বান জনাইছো। দেশৰ বিজয়ৰ এটা মুহূৰ্ত কংগ্ৰেছে উপহাসৰ মুহূৰ্তলৈ পৰিণত কৰিব নালাগে। কংগ্ৰেছে নিজৰ ভুল শুধৰাই লওক। আজি মই এই সদনত আকৌ এবাৰ স্পষ্টকৈ ক’ব বিচাৰিছো যে ভাৰতে এতিয়া সন্ত্ৰাসবাদীক শিপাৰে সৈতে, তেওঁলোকৰ সন্ত্ৰাসবাদীৰ নাৰ্চাৰীত পুলিতে নিৰ্মূল কৰিব। আমি পাকিস্তানক ভাৰতৰ ভৱিষ্যতক লৈ খেলিবলৈ নিদিওঁ৷ সেইবাবেই অপাৰেচন সিন্দুৰ শেষ হোৱা নাই, অপাৰেচন সিন্দুৰ চলি আছে।আৰু এইটোও পাকিস্তানক জনাই দিও: ভাৰতৰ বিৰুদ্ধে সন্ত্ৰাসৰ পৃষ্ঠপোষকতা বন্ধ নকৰালৈকে ভাৰতে নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি যাব। ভাৰতৰ বাবে এক সুৰক্ষিত আৰু সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যতেই আমাৰ প্ৰধান সংকল্প। এই মনোভাৱেৰে মই পুনৰবাৰ সকলো সদস্যকে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আলোচনাত অংশগ্ৰহণৰ বাবে ধন্যবাদ জনাইছো, আৰু মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, মই ভাৰতৰ স্থিতি দাঙি ধৰিছো, ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ আৱেগক এক বলিষ্ঠ কণ্ঠ দিছো, আৰু এই সদনৰ প্ৰতি পুনৰবাৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister addressing Lok Sabha during special discussion on Operation Sindoor
29 JUL 2025 10:06PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
At the very beginning of this session, when I was speaking to members of the media, I made an appeal to all the Hon’ble Members of Parliament. I had said that this session is a celebration of Bharat’s victories. This session of Parliament is a session to sing the glory of Bharat.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
When I speak of ‘Vijayotsav’ (victory celebrations), I would like to say that it is a celebration of turning terrorist headquarters into dust. When I say ‘Vijayotsav’, it is about fulfilling the oath of ‘Sindoor’ (vermilion). When I speak of ‘Vijayotsav’, I speak of the valour and strength of the Indian armed forces. When I say ‘Vijayotsav’, I refer to the unity and resolve of 140 crore Indians, and the triumph of that collective will.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
With this same spirit of victory, I have stood in this House to represent Bharat’s position, and for those who fail to see Bharat’s perspective, I have stood here to hold up a mirror to them.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
I have come here to add my voice to the emotions of 140 crore citizens. The echo of those feelings that has resonated in this House — I stand here to contribute my voice to it.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
The way the people of this country stood by me, blessed me during Operation Sindoor, I am indebted to them. I express my gratitude to the citizens of the country, I salute them.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
The brutal incident that occurred on April 22 in Pahalgam, where terrorists shot innocent people after asking them their religion, was the height of cruelty. It was a deliberate attempt to engulf Bharat in the flames of violence. It was a conspiracy to incite riots in the country. Today, I thank the people of the country that the nation thwarted that conspiracy with unity.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
After April 22, I made a public statement — and to ensure the world understood, I used a few sentences in English as well. I said this is our resolve, we will turn the terrorists into dust, and I publicly stated that even their masterminds will be punished, with a punishment beyond imagination. On April 22, I was abroad. I returned immediately and, soon after arriving, called a meeting. In that meeting, clear instructions were given: Terrorism must be responded to decisively, and this is our national resolve.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
We have complete faith and confidence in the capabilities of our armed forces — in their strength and courage. The military was given a free hand to take action, with full authority to decide when, where, how, and in what manner to respond. All of this was clearly conveyed in that meeting, and some of it was also reported in the media. We are proud that the terrorists were punished — and in such a manner that even today, the masterminds of terrorism are losing sleep.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
I would like to present before the House, and the people of Bharat, the perspective of Bharat behind our military’s success. First, the Pakistani military sensed that Bharat would take major action after the Pahalgam attack. Pakistan began issuing nuclear threats. Yet, Bharat carried out the operation just as planned — on the night of May 6 and the morning of May 7 — and Pakistan could do nothing. In just 22 minutes, our military avenged the April 22 attack with precise targets. Second, Hon’ble Mr. Speaker Sir, we have fought Pakistan several times before, but this was the first time Bharat implemented such a strategy — one where we reached places we had never been before. Terrorist camps across the length and breadth of Pakistan were reduced to ashes. Places considered untouchable — such as Bahawalpur and Muridke — were flattened.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Our forces destroyed terrorist hideouts. Third, we exposed Pakistan’s nuclear threats as empty. Bharat has proven that nuclear blackmail will no longer work, and Bharat will never bow before such tactics.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Fourth, Bharat demonstrated its technological capability. We made precise strikes right in the heart of Pakistan. Their airbase assets suffered major damage, and to this day, several of their airbases are still in the ICU. This is an era of technology-driven warfare, and Operation Sindoor has proven successful in that domain as well. If we had not made the preparations we did over the last ten years, the damage Bharat might have suffered in this tech era would have been unimaginable. Fifth, for the first time during Operation Sindoor, the world recognized the strength of ‘Aatmanirbhar Bharat’ (a self-reliant India). Made-in-India drones and made-in-India missiles exposed the weaknesses of Pakistan’s entire defence system.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Another important point —the Minister of State who handled defence matters during the tenure of Shri Rajiv Gandhi came to meet me after I announced the Chief of Defence Staff (CDS) post. He was extremely delighted and appreciated the decision. The joint operation conducted by the Navy, Army, and Air Force during this operation — the synergy among the three forces — left Pakistan completely stunned.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Terrorist incidents used to happen in the country earlier as well. But back then, the masterminds of such attacks were carefree — they were busy planning the next move, confident that nothing would happen to them. But now, the situation has changed. Now, after an attack, those masterminds cannot sleep at night. They know that Bharat will come, strike, and return. This is the new normal that Bharat has established.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
The world has now witnessed the scale and scope of Bharat’s actions. From Sindoor to the Indus, Bharat has acted across the breadth of Pakistan. Operation Sindoor has established that those who mastermind attacks in Bharat and the state that shelters them — Pakistan — will have to pay a heavy price. They cannot get away so easily anymore.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Operation Sindoor makes it very clear that Bharat has defined three principles: If there is a terrorist attack on Bharat, we will respond in our own way, on our own terms, and at a time of our choosing. Nuclear blackmail will no longer work. And thirdly, we will not differentiate between the governments that sponsor terrorism and the terror masterminds themselves.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Many things have been said regarding foreign policy and global support. Let me make things crystal clear in this House today: Not a single country in the world stopped Bharat from acting in self-defence. Out of the 193 member countries of the United Nations, only three countries issued statements in support of Pakistan during Operation Sindoor — only three. Be it the QUAD, BRICS, France, Russia, Germany — name any country — Bharat received overwhelming global support.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Bharat received the support of the world, the support of global powers, but sadly, Bharat’s brave soldiers did not receive the support of the Congress party. Just three or four days after the April 22 terrorist attack, Congress leaders mocked and taunted, asking “Where is the 56-inch chest?” “Where has Modi gone?” “Modi has failed.” They seemed to enjoy it, as if they had scored a political point. Even in the face of the brutal killings in Pahalgam, they tried to sharpen their politics. They targeted me for their selfish political gains, but such remarks and cheap political attacks only served to demoralize the country’s security forces. Some Congress leaders neither believe in Bharat’s capabilities nor in its armed forces, and that is why they keep questioning Operation Sindoor. By doing this, you may get headlines in the media, but you will never earn a place in the hearts of the people of the country.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
On May 10, Bharat announced a halt to the actions being carried out under Operation Sindoor. Many different kinds of remarks have been made about this. But this is the same propaganda being spread from across the border. Some people are more interested in promoting Pakistan’s false narrative than in accepting the facts shared by our armed forces. But Bharat’s stance has always been clear.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
I would like to remind this House of a few key events. When the surgical strike happened, we had a clear objective — to destroy the terrorists’ launching pads across the border. Our soldiers carried out the operation overnight and returned before sunrise, having completed the mission. The goal was to accomplish this. When the Balakot air strike was conducted, the target was clear — the terrorist training centres — and we successfully destroyed them. We achieved that too. Similarly, during Operation Sindoor, we had a clear objective: to strike the epicentres of terror — the very locations where the Pahalgam attack was planned, where training, logistics, recruitment, and funding were managed. We identified these hubs and struck directly at the nerve centre of terrorism during Operation Sindoor.
And Hon’ble Mr. Speaker Sir,
This time too, our armed forces achieved 100% of their objectives, showcasing Bharat’s true strength. Some people are deliberately interested in forgetting facts. But the nation does not forget. The nation remembers that the operation took place on the night of May 6 and the morning of May 7. On May 7 morning, the Indian military held a press conference, clearly stating our aim — to destroy terrorists, their masterminds, and their infrastructure. And we made it clear during the press conference that our mission was complete. So, as Rajnath ji said yesterday, I proudly repeat it: Bharat’s military informed Pakistan’s military within minutes that our objectives had been achieved — to let them know exactly what we had done and to gauge their response. We had accomplished everything we set out to do. Had Pakistan shown wisdom, it would not have made the grave mistake of openly siding with terrorists. But they shamelessly chose to stand with them.
We were fully prepared, waiting for any such opportunity. We had told the world that our sole target was terrorism, those backing terrorism and its command centres. And we achieved it. And once Pakistan decided to actively support the terrorists and entered the battlefield, Bharat responded with such a powerful strike that the events of the night of May 9 and morning of May 10 will be remembered for years.
Our missiles struck every corner of Pakistan with such force that they never imagined. Pakistan was brought to its knees. You must have seen on TV the reactions coming from Pakistan. One said, "I was taking a dip in the swimming pool", Another said, "I was getting ready for office — and before we could even think, Bharat had already attacked!" These are the statements from within Pakistan, witnessed by the entire country. When such a severe blow was delivered, Pakistan was stunned. That’s when Pakistan called and pleaded with our Director General of Military Operations (DGMO) saying: "Please stop, we’ve had enough, we can’t take more. Please stop the attack." This was the DGMO-level call from Pakistan. But remember — Bharat had already declared during the May 7 press conference that our objectives were achieved, and warned that any further provocation would be costly. I repeat again: This was Bharat’s clear, well-thought-out policy, developed in coordination with the military. That policy was: Our target is terrorism, its masterminds, and its bases. And from Day 1, we stated in the press conference that our action was non-escalatory. We acted exactly as declared, and that is why we halted the offensive.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Not a single world leader asked Bharat to stop Operation Sindoor. On the night of May 9, the Vice President of the United States tried to contact me. For almost an hour, he attempted to reach me, but I was in a meeting with my military leadership, so I couldn't take his call at the time. Later, I called him back. I said, “You tried calling several times — what’s the matter?” The U.S. Vice President told me over the phone that Pakistan was planning a major attack. That’s what he conveyed to me. Now, those who don’t want to understand, won’t understand — but this was my clear response: “If Pakistan is planning an attack, it will pay a heavy price. If Pakistan attacks, we will respond with a bigger strike.” And I added, “We will respond to bullets with shells.” This was on the night of May 9 — and by the night of May 9 and morning of May 10, Bharat had devastated Pakistan’s military infrastructure. That was our response. That was our determination. And now even Pakistan clearly understands that every Indian response will be stronger than the last. They also know that if such a situation arises again, Bharat can take any action necessary. So today, from this temple of democracy, I want to reaffirm: Operation Sindoor is still active. And if Pakistan dares again, it will receive a crushing reply.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Today’s Bharat is filled with self-confidence. It is moving ahead with full strength and great speed on the path of self-reliance. The whole country can see that Bharat is becoming increasingly Aatmanirbhar (self-reliant). But the nation is also witnessing a strange contrast: While Bharat is moving rapidly toward self-reliance, Congress is increasingly becoming dependent on Pakistan for political issues. Today, I watched the entire debate, going on for nearly 16 hours. Unfortunately, Congress had to import its issues from Pakistan.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
In today’s warfare, information and narratives play a huge role. Narratives are constructed — using AI and other tools — to try and demoralize our forces and create distrust among the public. Unfortunately, Congress and its allies have become mouthpieces of this propaganda machinery from Pakistan.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
When our armed forces conducted the surgical strike, what did Congress do? They immediately demanded proof from the military. But when they saw the mood of the country — the people’s strong sentiment — they changed their tone. And what did they start saying? Congress leaders began saying: “What’s so special about this surgical strike? We did it too.” One claimed they had done three surgical strikes. Another said they had done six. A third claimed fifteen. And the bigger the leader, the bigger the number they claimed.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Then came the Balakot air strike. This time, they couldn’t say “we did it too,” because it was too obvious. But instead, they started asking for photographic evidence. “Show us photos!” “Where did the bombs land?” “What was destroyed?” “How many were killed?” They kept asking — exactly what Pakistan was asking. They were echoing Pakistan’s line of questioning. Not only this …
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
When pilot Abhinandan was captured, it was natural for Pakistan to celebrate — after all, an Indian Air Force pilot was in their custody. But there were people here, whispering behind closed doors: “Now Modi is trapped!” “Let’s see if Modi can bring him back.” “Now let’s see what Modi does.” But proudly, in the face of all that: Abhinandan returned — with dignity. We brought him back. And then, these critics fell silent. They realized — “This man is too lucky.” “We just lost our best political weapon.”
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
After the Pahalgam attack, when one of our BSF soldiers was captured by Pakistan, some believed they had found a major issue to latch onto—that now Modi would be cornered, that this would be an embarrassment for him. Their entire ecosystem started circulating all sorts of narratives on social media—what would happen to the BSF soldier? What about his family? Will he return? When? How? So many speculations were spread.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
That BSF soldier too returned with full honour, dignity, and pride. Terrorists were left weeping, their handlers were in despair—and seeing them cry, some people here also seemed to be upset. Now just observe: when the surgical strike happened, they tried to play a different game—it didn’t work. After the airstrike, they tried another trick—it failed too. Then came Operation Sindoor, and they started a new ploy. And what did they begin to say? "Why was it stopped?" At first, they didn’t even accept that any action was taken. Now they ask, "Why did you stop it?" What a contradiction! These self-proclaimed experts in making statements—what can be said about them? You just need an excuse to oppose, and that’s why not only me but the whole country is laughing at you.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
This attitude of opposing the armed forces, this persistent negativity towards them—that has long been Congress's approach. The nation just celebrated Kargil Vijay Diwas, but everyone knows full well that during their tenure and even till now, Congress has neither embraced the victory in Kargil nor celebrated it. They have never given it the honour it deserves. History is witness, Honourable Speaker Sir, that when our military was showing its valour in Doklam, Congress leaders were secretly receiving briefings from certain people—now the whole world knows about that. Take the statements made in Pakistan and compare them with the statements of those opposing us here—they match, comma for comma, full stop for full stop. What can one say to that? And yes, it hurts when we speak the truth! Their voices were in perfect harmony with Pakistan’s.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
The nation is stunned that Congress has effectively given a clean chit to Pakistan. The audacity of this party, their habits haven’t changed. They even dared to say: Provide proof that the Pahalgam terrorists were Pakistani. What are they saying? What kind of approach is this? And the same demand is being made by Pakistan—what Congress is asking is exactly what Pakistan is asking.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Today, when there is no shortage of evidence, when everything is clearly visible to the world, and yet their stance is like this—then just imagine what they would have done if such evidence wasn’t available.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Much attention is being paid to one part of Operation Sindoor, and it is being widely discussed. But there are some glorious moments for the nation, demonstrations of strength, which also deserve our attention and admiration. Our Air Defence System—the world is talking about it. Our Air Defence System shattered Pakistan's missiles and drones like twigs.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Today, I want to present a fact that will fill the entire nation with pride. What a few people might feel, I don’t know—but the whole country will feel immense pride. On 9th May, Pakistan attempted a massive attack on Bharat with around 1,000 missiles and armed drones—yes, one thousand. Had these missiles fallen on any part of Bharat, there would have been unimaginable destruction. But Bharat intercepted and destroyed all 1,000 missiles and drones in the sky itself. Every citizen is proud of this. But some Congress leaders were almost waiting—hoping that something would go wrong. That Modi would fail somewhere. That he would be trapped. Pakistan even spread the false claim of an attack on Adampur Airbase. They tried their best to sell that lie, using all their strength. I myself visited Adampur the very next day and exposed that lie. Only then did they realize that such lies won’t work anymore.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
I can understand when remarks come from our colleagues in smaller parties who are new to politics and have never held the reins of governance. But the Congress Party has ruled this country for decades. They are well aware of administrative systems. They have come out of those very systems. They fully understand how governance functions. They have experience. And yet—when the Ministry of External Affairs responds immediately, they refuse to accept it. The External Affairs Minister gives interviews, speaks repeatedly—but they refuse to acknowledge it. The Home Minister speaks, the Defence Minister speaks, and still they trust no one. If a party that has ruled for so many years no longer trusts the country’s systems, then one is forced to wonder—what has become of them?
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
It now seems Congress’s trust is formed and shaped through Pakistan’s remote control.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
One of Congress’s new members—well, we can forgive him, he’s new. But the Congress high command writes statements for him and has him read them out, because they don’t have the courage to say it themselves. They had him say that Operation Sindoor was a drama. This is nothing short of pouring acid on the barbaric killing of 26 people by terrorists. Calling it a ‘drama’—how can that be your opinion? And these are statements that Congress leaders make others read aloud.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Yesterday, our security forces brought the attackers of Pahalgam to justice in Operation Mahadev. But I was shocked when someone laughed loudly and asked, “Why was it done yesterday of all days?” I fail to understand—what’s going on with these people? Was the operation planned for some holy Monday of the month of Sawan? What’s happened to them? They are so desperate and hopeless—and the irony is, for the past several weeks they were asking: “Okay fine, you did Operation Sindoor, but what about the Pahalgam terrorists?” Now that those terrorists have been dealt with, they ask: “Why now?” What’s going on with them, Hon’ble Speaker?
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Our scriptures say:
“Shastreṇa rakṣite rāṣṭre śāstra chintā pravartate” Which means: When a nation is protected by weapons, only then can knowledge and discourse flourish. When our borders are strong and our forces vigilant, only then can democracy thrive.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Operation Sindoor is a direct testimony to the strengthening of Bharat's armed forces over the past decade. This didn’t happen just like that. During Congress rule, even the thought of making the armed forces self-reliant never arose. Even today, the term "self-reliant" is mocked — although it originates from Mahatma Gandhi. Every defence deal used to be seen by Congress as an opportunity for gain. Even for small weapons, Bharat was dependent on foreign countries during their tenure. There were times when even bulletproof jackets and night vision cameras were unavailable. The list is long — starting from jeeps to Bofors to helicopters — every deal was marred by scams.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Our armed forces had to wait decades for modern weapons. Before independence — and history is witness to this — there was a time when Bharat’s voice was strong in defence manufacturing. Even in the era of swords, Indian swords were considered superior. We were ahead in defence equipment. But after independence, our robust defence manufacturing ecosystem was systematically dismantled. Paths for research and manufacturing were deliberately blocked. Had we continued on that path, Bharat wouldn’t even have been able to dream of something like Operation Sindoor in the 21st century. They left the country in such a state that we would have to ask: if we need to act, where will we get weapons from? Where will we find the resources? Will the ammunition arrive on time? Will the supply break midway? We had to live with this anxiety.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
In the past decade, weapons made under Make in India have played a decisive role in this operation.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
A decade ago, the people of Bharat took a pledge: our country will become strong, self-reliant, and modern. Concrete steps have been taken one after another for reforms in defence and security. A series of reforms were carried out, and the kind of reforms made in the military over this decade — these were the first of their kind since independence. The appointment of the Chief of Defence Staff (CDS) was not a new idea. Trials were being done worldwide, but decisions were never taken in Bharat. We made that decision, and I heartily commend our three armed forces for embracing this system and supporting it wholeheartedly. The greatest strength today is the jointness and integration of our forces. Whether it is the Navy, Air Force, or Army — this jointness and integration has exponentially increased our strength. The results are visible to all — we have demonstrated this. We carried out reforms in public sector defence production companies as well. Initially, there were attempts to incite fires, protests, and strikes. These still haven’t completely stopped. But the people in these defence industries, recognising national interest as paramount, accepted the reforms and have now become highly productive. Not only that, we opened up the defence sector for the private sector as well. Today, Bharat’s private sector is stepping forward. In the field of defence, many start-ups led by our youth — 27-30 years old, from Tier-2 and Tier-3 cities — are actively working. In many cases, young women are leading these start-ups. Today, hundreds of start-ups are working in the defence sector.
When it comes to drones — I would say that most of the drone-related activity happening in Bharat is being driven by young people, probably with an average age of 30–35. Hundreds are engaged in it, and the strength of their contributions was clearly felt during Operation Sindoor. I heartily commend all of their efforts, and I assure them: keep moving forward — the country is not going to stop now.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Make in India in the defence sector was not just a slogan. We made budgetary provisions, changed policies, and introduced new initiatives wherever required. The most important thing is that we moved forward with a clear vision, and today, Bharat is advancing rapidly in the defence sector under the Make in India initiative.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
In the past decade, the defence budget has nearly tripled. There has been an increase of about 250% in defence production. In the past 11 years, defence exports have increased more than 30 times. Today, our defence exports have reached nearly 100 countries across the world.
And, Honourable Mr. Speaker Sir,
There are certain events that leave a deep impact on history. Operation Sindoor has firmly planted Bharat’s flag in the global defence market. The demand for Indian weapons is steadily increasing. This will also boost domestic industries, especially MSMEs. It will provide employment to our youth, and young Indians will now be able to showcase their strength to the world through their own innovations — this is now becoming a reality. I see the steps we are taking toward self-reliance in defence, and I am astonished that some people still seem troubled — as if their treasure has been looted. What kind of mentality is this? The country needs to identify such people.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Let me make this absolutely clear — Bharat becoming self-reliant in defence is not just important for us but also crucial for global peace, especially in this age of arms race. I have said it before — Bharat is the land of Buddha, not of war. We desire prosperity and peace, but let us never forget — the path to prosperity and peace passes through strength.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Our Bharat is the land of Chhatrapati Shivaji Maharaj, Maharaja Ranjit Singh, Rajendra Chola, Maharana Pratap, Lachit Borphukan, and Maharaja Suheldev.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
For the sake of development and peace, we also focus on strategic capability.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
The Congress has never had a vision for national security — not in the past, and certainly not now. Congress has always compromised on national security. Today, some people ask why PoK (Pakistan-occupied Kashmir) hasn’t been taken back. Well, that question can only be asked to me, not to anyone else. But before asking that, those people must answer — whose government allowed Pakistan to occupy PoK in the first place? The answer is clear. Whenever I mention Nehru ji, the Congress and its entire ecosystem gets agitated — I don’t know why.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
There’s a couplet I’ve heard — though I don’t claim expertise — that says: "Lamhon ne khata ki, sadiyon ne saza paayi." ("A moment’s mistake led to centuries of punishment.") The decisions made immediately after independence — the country is still suffering for them. It has been mentioned several times, and I’ll repeat it again: Aksai Chin, that whole region, was declared barren land. And because of that, we lost 38,000 square kilometres of land.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
I know some of my statements may sting. But between 1962 and 1963, Congress leaders were actually proposing to surrender Poonch, Uri, Neelum Valley, and Kishanganga — Indian territory.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
And all of that was being done in the name of Line of Peace. In 1966, during the Rann of Kutch conflict, they accepted foreign mediation. That was their so-called “national security vision”. As a result, Bharat had to give away about 800 square kilometres of land to Pakistan. In the 1965 war, our army had recaptured Haji Pir Pass — but Congress handed it back. In 1971, we had 93,000 Pakistani soldiers in our custody, and thousands of square kilometres of Pakistan’s land under our control. We could have done a lot. We were in a position of victory. Had there been a little more wisdom or will, we could have taken back PoK. That was the moment — and it was squandered. Not just that, with so much on the negotiation table, they couldn’t even get Kartarpur Sahib back! In 1974, Bharat simply gifted away Katchatheevu island to Sri Lanka. Even today, our fishermen suffer due to that. Their lives are in danger. What crime had the fishermen of Tamil Nadu committed that you snatched their rights and gave away the land? For decades, Congress has been toying with the idea of withdrawing the army from Siachen.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Had the country given them a chance in 2014, Siachen would not be with us today.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Now, the same Congress people want to lecture us on diplomacy? Let me remind them of their own diplomacy. After the horrific 26/11 Mumbai attacks, even such a massive terrorist attack did not end their love for Pakistan. Just weeks after the attacks, under foreign pressure, the Congress government resumed dialogue with Pakistan.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Despite the enormity of 26/11, the Congress government did not expel a single Pakistani diplomat. Forget that — they couldn’t even cancel a single visa. As Pakistani-sponsored terror attacks continued, the UPA government still kept Pakistan designated as a “Most Favoured Nation”. They never revoked that status. On one hand, the country was demanding justice for Mumbai, and on the other hand, Congress was focused on trade with Pakistan. While Pakistan kept sending terrorists to spill blood on our soil, Congress was busy holding “peace poetry gatherings” — Mushairas — hoping for friendship. We ended that one-way traffic of terror and misplaced peace efforts. We revoked Pakistan’s MFN status, cancelled visas, and closed the Attari-Wagah border.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Mortgaging the interests of Bharat has long been a habit of the Congress party. The biggest example of this is the Indus Water Treaty. Who signed the Indus Water Treaty? It was Nehru ji. And what was the issue about? It was about the rivers that originate from Bharat, the water from our own rivers. These rivers have been a part of Bharat’s cultural heritage for thousands of years. They have been the life force of Bharat and have greatly contributed to making Bharat prosperous and fertile. The Indus River, which for centuries had been Bharat’s identity — Bharat was known by it — but Nehru ji and the Congress handed over the dispute regarding the Indus and Jhelum rivers to whom? To the World Bank. They asked the World Bank to decide what should be done — rivers that are ours, water that is ours. The Indus Water Treaty was a direct and grave betrayal of Bharat’s identity and self-respect.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
When today’s youth hear this, they too must be shocked that such people were responsible for running our country. What else did Nehru ji do strategically? The water, the rivers that flowed from Bharat — he agreed to give 80% of that water to Pakistan. And this vast country of Bharat was left with just 20% of the water. Someone please explain to me — what kind of wisdom was this? What national interest was being served? What kind of diplomacy was this? What condition did they leave the country in? A country with such a huge population, with rivers originating from our own land — and only 20% of the water for us? And 80% of the water was given to the very country that openly declares Bharat as its enemy, repeatedly calls Bharat its enemy. And who had the rightful claim over that water? Our country’s farmers, our citizens — our Punjab, our Jammu and Kashmir. A large part of the nation was pushed into a water crisis because of this one decision. Even within the states, it led to conflicts and competition over water. Pakistan kept enjoying the benefits of something that rightfully belonged to us. And these people kept lecturing the world on diplomacy.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Had this treaty not been signed, several large projects could have been developed on the western rivers. Farmers in Punjab, Haryana, Rajasthan, and Delhi would have had ample water. There would have been no problem in accessing drinking water. Bharat could have generated electricity for industrial development. Not only that, Nehru ji even gave crores of rupees afterward so that Pakistan could build canals.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
What is even more shocking—and will surprise the nation—is that these things were hidden and suppressed. Whenever a dam is built, there is a built-in mechanism for its cleaning—desilting—since silt, weeds, and other debris accumulate, reducing the dam’s capacity. So a desilting system is usually integrated. But Nehru ji, at Pakistan's insistence, accepted a condition that the accumulated silt and waste in the dam cannot be removed. Desilting was not permitted. The dam is on our land, the water is ours, but the decision rests with Pakistan. Can you believe that desilting is not allowed? Not only that—when I studied this in detail, I found that in one dam, the gate used for desilting was actually welded shut so that no one could accidentally open it and remove the silt. Pakistan had Nehru ji write down that Bharat would not clean (desilt) its dams without Pakistan’s permission. This agreement was against the interest of the country, and eventually, Nehru ji himself had to admit this mistake. A gentleman named Niranjan Das Gulati was involved in this agreement. He wrote a book in which he mentioned that in February 1961, Nehru told him, "Gulati, I had hoped this agreement would open the path to resolving other issues, but we are still where we started." This is what Nehru ji said. Nehru ji could only see the immediate impact. That’s why he said we remain where we were. But the truth is, due to this agreement, the nation was significantly set back. The country suffered a great loss, our farmers were harmed, our agriculture was damaged. Nehru ji only understood the kind of diplomacy in which the farmer had no place, no importance. This is the condition he left us in.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Pakistan continued to wage war and proxy war against Bharat for decades. But even after that, the Congress governments never revisited the Indus Water Treaty, nor did they correct the grave mistake made by Nehru ji.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
But now, Bharat has corrected that old mistake and taken a firm decision. The massive blunder committed by Nehru ji—the Indus Water Treaty—has been put in abeyance in the national interest and in the interest of our farmers. This agreement, which was against the country’s welfare, cannot continue in its present form. Bharat has made it clear: blood and water cannot flow together.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
The members sitting here speak at length about terrorism. But when they were in power, when they had the opportunity to govern, the condition of the country—what it was—has not been forgotten by the people even today. The atmosphere of insecurity that existed in the country before 2014—if people even recall it now, they still shudder.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
We all remember it—though the younger generation may not know—but we remember it very well. Everywhere there used to be announcements: whether you went to a railway station, bus stand, airport, market, temple, or any crowded place, the announcement would be the same— “If you see an unattended object, do not touch it, inform the police immediately. It could be a bomb.” This is what we kept hearing until 2014. This was the condition of the country. In every corner of the nation, it felt like bombs were planted at every step, and citizens were left to protect themselves. The authorities had thrown up their hands and practically declared as much through public announcements.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Because of the weak governments of the Congress, the country had to lose so many lives. We had to lose our own people.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Terrorism could have been curbed. Our government has demonstrated this in the past 11 years—there is strong evidence. The number of terrorist incidents that used to occur between 2004 and 2014 has drastically reduced. That’s why the nation also wants to know: if our government could rein in terrorism, what compulsion did the Congress governments have that they allowed terrorism to grow unchecked?
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
If terrorism flourished under Congress rule, one major reason was their politics of appeasement, their vote bank politics. When the Batla House encounter happened in Delhi, a senior Congress leader had tears in her eyes—because terrorists were killed. And this message was then spread across every corner of the country just to gain votes.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
In 2001, when there was an attack on the country’s Parliament, a senior Congress leader had spoken about giving Afzal Guru the benefit of doubt.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
The horrific 26/11 Mumbai terrorist attack took place. A Pakistani terrorist was caught alive. Pakistan’s own media, and even the world, acknowledged that he was indeed Pakistani. But what was the Congress party doing in response to such a grave act of terror by Pakistan? What games were they playing for the sake of vote bank politics? Instead of holding Pakistan accountable, the Congress party was busy trying to frame it as “saffron terrorism.” Congress was engaged in selling the theory of Hindu terrorism to the world. One Congress leader even told a top American diplomat that Hindu groups in Bharat were a bigger threat than Lashkar-e-Taiba. This was actually said. For the sake of appeasement, Congress prevented the Constitution of Bharat—crafted by Babasaheb Ambedkar—from being fully implemented in Jammu and Kashmir. They kept it out. Congress repeatedly sacrificed national security at the altar of appeasement and vote bank politics.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
It was for the sake of appeasement that the Congress weakened the laws related to terrorism. The Hon’ble Home Minister has already elaborated on this in detail before the House today, so I do not wish to repeat it.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
At the beginning of this session, I had appealed and said that—even if our views differ on party interests—our minds must unite when it comes to national interest. The horrific tragedy of Pahalgam has left deep wounds; it shook the entire nation. In response, we launched Operation Sindoor, and the courage of our forces, along with our campaign of self-reliance, has created a “Sindoor Spirit” across the nation. We saw this Sindoor Spirit again when our delegations went across the world to represent Bharat. I heartily congratulate all those colleagues. You presented Bharat's stand to the world in a powerful and unapologetic manner. But I am saddened—and surprised—that some who consider themselves senior Congress leaders were upset that Bharat's position was presented globally. It appears some leaders have even been barred from speaking in the House.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
It is time to come out of this mindset. A few lines come to my mind, and I wish to express my feelings through them:
करो चर्चा और इतनी करो, करो चर्चा और इतनी करो,
की दुश्मन दहशत से दहल उठे, दुश्मन दहशत से दहल उठे,
रहे ध्यान बस इतना ही, रहे ध्यान बस इतना ही,
मान सिंदूर और सेना का प्रश्नों में भी अटल रहे।
हमला मां भारती पर हुआ अगर, तो प्रचंड प्रहार करना होगा,
दुश्मन जहां भी बैठा हो, हमें भारत के लिए ही जीना होगा।
(Debate—and debate so much,
That the enemy trembles in fear,
Keep only one thought in mind—
That the honour of Sindoor and the valour of our army remain unwavering, even in questions.
If Mother Bharat is attacked, a fierce retaliation must follow,
Wherever the enemy hides, we must live only for Bharat.)
I appeal to my Congress colleagues: stop giving Pakistan a clean chit under the pressure of one family. Don’t turn this moment of Bharat’s triumph into a moment of national mockery. Congress must correct its mistakes. Today, I want to make it absolutely clear in this House: Bharat will now eliminate terrorists in their nurseries. We will not let Pakistan toy with Bharat’s future. Operation Sindoor is not over—it continues. This is also a notice to Pakistan: until they stop their path of terror against Bharat, Bharat will keep taking decisive action. Bharat's future will be secure and prosperous—this is our solemn resolve. With this spirit, I once again thank all the members for a meaningful discussion. Hon’ble Speaker Sir, I have presented Bharat's position, and expressed the sentiments of the people of Bharat. I once again express my gratitude to this House.
Thank you very much.