गृह मामिला मन्त्रालय
केन्द्रीय गृह एवं सहकारिता मन्त्री श्री अमित शाहले पहलगाम आतङ्की हमलामा भारतको दृढ़, सफल अनि निर्णायक जवाब ‘अपरेशन सिन्दूर’ माथि लोक सभामा आज भएको विशेष चर्चामा भाग लिए
29 JUL 2025 5:23PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले ‘अपरेशन सिन्दूर’ - को माध्यमबाट आतङ्ककारीका शिविरहरू र उनीहरूका आकाहरूलाई समाप्त गरिदिए ‘अपरेशन महादेव’ मार्फत पहलगाम हमलामा संलग्न आङ्ककारीहरूलाई समाप्त गरिदिए
सेना, सीआरपीएफ अनि जम्मू कश्मिर पुलिसको संयुक्त ‘अपरेशन महादेव’ मा पहलगाम हमलाका तीनै आतङ्ककारी सुलेमान उर्फ फैजल जट, हमजा अफगानी र जिब्रानलाई मारियो
आतंकङ्ककारीलाई मारिएको सूचना पाएर विपक्षीमा समेत खुशीको लहर छाउनु पर्ने हो, तर त्यसको सट्टा उनीहरूको अनुहारमा उदासीको छायाँ देखियो
विपक्षी सरकारमा रहेका गृहमन्त्रीले ‘आतकङकारीहरू पाकिस्तानबाट आएका हुन्’ भन्ने प्रमाण माग्दै थिए, जसले पाकिस्तानलाई क्लिन चिट दिएको थियो
विपक्षीद्वारा पाकिस्तानलाई बचाउने षड़यन्त्र 140 करोड़ भारतवासीले बुझी सकेका छन्, विपक्षी अब बाँच्ने छैन
मोदी सरकारमा हाम्रा सेनाले विपक्षी सरकारको समयमा भएको आतङ्ककारी हमलाहरूका दोषीहरूलाई पनि पाकिस्तानमा पसेर मारे
मोदी सरकारमा आतङ्कवादी हमलाको जवाबमा डोजियर पठाइँदैन, तर आतङ्ककारीहरू अनि तिनीहरूका सुरक्षित ठाउँहरूलाई समाप्त गरिन्छ।
अपरेशन सिन्दूरले सम्पूर्ण विश्वमा पाकिस्तानलाई एक्सपोज गरिदियो अनि हाम्रा सेनाले पाकिस्तानको युद्ध क्षमतालाई तहस-नहस गरिदियो
आज यदि कश्मिरको एउटा भागमाथि पाकिस्तानको अवैध कब्जा रहेको छ भने त्यसको एक्लो जिम्मेवार पण्डित जवाहरलाल नेहरू हुन्
पीओकेको अस्तित्वको कारण जवाहरलाल नेहरूको गल्ती हो
1971 को लड़ाईमा सेनाले त पाकिस्तानलाई पराजित गऱ्यो, तर विपक्षको तत्कालिन सरकारले 15,000 किलोमिटरको जितेको भूमि पनि फर्काइदियो अनि पीओके पनि लिनसकेन
सम्पूर्ण आतङ्कवादीको जड़ पाकिस्तान हो, जो विपक्षको एउटा भूल हो, यदि देशको विभाजन नभएको भए आज पाकिस्तान नै हुने थिएन
आज चीन यूएनएससीको सदस्य अनि भारत यूएनएससीबाट बाहिर छ, यसको जिम्मेवार केवल नेहरू हुन्
जब भारतको सेना डोकलममा चीनसित लड़ी रहेको थियो, तब विपक्षका नेता चीनी अधिकारीहरूसित भेट गरिरहेका थिए
2004 मा विपक्षी सरकारले पीओटीए (पोटा) कानून रद्द गरेर आतंकवाद विरूद्ध भारतको लड़ाई कमजोर गरिदियो
मोदी सरकारमा कश्मिर केन्द्रित आतङ्की घटनाहरूलाई छोड़ेर देशका रहल हिस्साहरूमा कुनै ठूलो आतङ्ककारी घटना भएको छैन
हिजसम्म विपक्षले भन्दै थियो बैसरनको आतङ्ककारी पाकिस्तान भागे, तर हामीले आतङ्ककारीहरूलाई समाप्त गरिदियौं
दाउद इब्राहिम, सैयद सलाहुद्दीन, टाइगर मेमन, अनीस इब्राहिम, रियाज भटकल, इकबाल भटकल, मिर्जा सादा बेग...यी सबै आतङ्ककारी विपक्षी सरकारको कार्यकालको अवधि देशबाट भागे
2004-2014 को 10 वर्षहरूमा 7,217 आतङ्ककारी घटनाहरू भए जबकि मोदी सरकारमा यो 70 प्रतिशतसम्म कम भएको छ
धारा 370 समाप्त भएपछि कश्मिरमा आतंकवादी इकोसिस्टमलाई नष्ट गरिदिएको छ
पहिला आतङ्कारीहरूको शवयात्रामा भीड़ जमा हुन्थ्यो, आज आतङ्ककारी जहाँ मारिन्छन्, त्यही दफनाइन्छ
विपक्षी सरकारको कार्यकालमा एक वर्षमा 2,654 ढुङ्दा हान्ने घटनाहरू भए, मोदी सरकारमा ढुङ्गा हान्ने घटनाहरू शुन्य भयो
विपक्षी सरकारको कार्यकालको अवधि एक वर्षमा 132 दिन पाक प्रायोजित हड़तालको कारण घाटी बन्द रहन्थ्यो, मोदी सरकारमा पछिल्लो तीन वर्षदेखि अहिलेसम्म घाटीमा एउटै पनि हड़ताल भएको छैन
मोदी सरकारले 2019 पछि कश्मिरमा आतङ्ककारीहरूलाई पोषित गर्ने दर्जनौं संगठनहरूमाथि प्रतिबन्ध लगायो
जसले पनि हाम्रो सीमामा घुसपैठ गर्नेछ, मारिन्छ, हामी आतङ्कवादलाई समाप्त गर्नेछौं
पीओटीए (पोटा) रद्द गर्ने अनि आतङ्कवादीहरूलाई बचाएर भोट बैंकको राजनीति गर्नेहरूलाई मोदीज्यूको आतङ्क विरोधी नीति मन पर्दैन
पहलगामपछि बिहारमा दिइएको मोदीज्यू भाषणमा आतङ्कवाद विरूद्ध लड़ाईमा 140 करोड़ मानिसहरूको प्रतिशोध छ, जो विपक्षले देख्दैनन्...जसको जस्तो चश्मा हुन्छ, उसको दृष्टि त्यस्तै हुन्छ
विपक्षी सरकारको विपरीत, मोदी सरकारले आतङ्कवादीहरूलाई आश्रय दिनेहरूलाई पीड़ितको प्रमाण पत्र दिँदैन
केन्द्रीय गृह एवं सहकारिता मन्त्री श्री अमित शाहले पहलगाम आङ्ककारी हमलाको जवाबमा भारतको दृढ़, सफल अनि निर्णाय ‘अपरेशन सिन्दूर’- माथि आज लोक सभामा भएको विशेष चर्चामा भाग लिए।
चर्चामा भाग लिंदै केन्द्रीय गृह एवं सहकारिता मन्त्री श्री अमित शाहले पहलगाममा निर्दोष नागरिकहरूको धर्म सोधेर गरिएको हत्याको घोर निन्दा गर्दै मारिएका मानिसहरूका परिजनहरूप्रति संवेदना व्यक्त गरे। उनले अपरेश सिन्दूरको जवाबमा पाकिस्तानद्वारा भारतको नागरिक ठिकानाहरूमाथि गरिएको गोलीबारीमा मारिएका अनि घाइते भएका भारतीय नागरिकहरूप्रति पनि गहिरो संवेदना प्रकट गरे।
केन्द्रीय गृह मन्त्रीले लोक सभालाई हिज कश्मिरको दाचीगाममा सेना, सीआरपीएफ अनि जम्मू कश्मिर पुलिसको संयुक्त अभियान ‘अपरेशन महादेव’ मा तीन आतङ्कवादीहरू- सुनेमान, अफगान र जिब्रान मारिएको जानकारी दिए। उनले भने कि सुलेमान लश्करका ‘ए’ श्रेणीका कमाण्डर थिए जो पहलगाम अनि गगनगीरमा भएको आतङकवादी हमलाहरूमा लिप्त थिए। अफगान अनि जिब्रान पनि लश्करका ‘ए’ श्रेणीका आतङ्कवादी थिए जसले बैसरन घाटीमा हाम्रा निर्दोष नागरिकहरूलाई मारेका थिए अनि हिज यी तीनैजना आतङ्वादी मारिएका छन्। गृह मन्त्रीले सेनाको 4 पैरा, सीआरपीएफ अनि जम्मू कश्मिर पुलिसका जवानहरूलाई सदन अनि सम्पूर्ण देशको तर्फबाट यस सफलताको लागि बधाई दिए।
केद्रीय गृह मन्त्रीले भने कि अपरेशन महादेवको शुरूवात 22 मई, 2025 मा भएको थियो। उनले अझ भने कि पहलगाम हमला 22 अप्रैल, 2025 को दिन दिउँसो 1 बजी भएको थियो अनि तिनीहरू साँझ साढ़े 5 बजी श्रीनगर पुगीसकेका थिए। उनले भने कि 23 अप्रैलमा सुरक्षा बैठक भयो, जसमा सबै सुरक्षा बल, सेना, सीआरपीएफ अनि जम्मू कश्मिर पुलिस सामेल थिए अनि यस बैठकमा निर्णय लिइयो कि पहलगाम आतङ्ककारी हमलामा सामेल आतङ्कवादी देश छोड़ेर पाकिस्तान भाग्न नसकोस् अनि हामीले त्यसको पुख्ता व्यवस्था गऱ्यौं अनि तिनीहरूलाई देशबाट भाग्न दिएनौ। उनले भने कि 22 मई, 2025 मा गुप्तचर ब्यूरो (आईबी) समक्ष आएको एउटा मानव गुप्तचरको माध्यमबाट दाचीगाम क्षेत्रमा आतङ्ककारीहरूको उपस्थितिको सूचना प्राप्त भयो। उनले बताए कि आईबी अनि सेनाद्वारा दाचीगाममा अल्ट्रा सिग्नल कैप्चर गर्नको लागि हाम्रा एजेन्सीहरूद्वारा बनाइएका उपकरणहरूबाट प्राप्त भएको यो सूचनालाई पुष्टि गर्नको लागि 22 मईदेखि 22 जुलाईसम्म लगातार प्रयास गरियो। चिसो अनि ऊँचाईहरूमा आईबी, सेना अनि सीआरपीएफका हाम्रा अधिकारी अनि जवान तिनीहरूको सिग्नल प्राप्त गर्नको लागि पैदल घुमीरहे। उनले भने कि 22 जुलाईको दिन सेंसर्सको माध्यमबाट हामीलाई सफलता प्राप्त भयो अनि आतङ्कवादीहरूको उपस्थितिको पुष्टि भयो। उनले भने कि तब 4 पैराको नेतृत्वमा सीआरपीएफ अनि जम्मू कश्मिर पुलिसका जवानहरूले एक साथ आतङ्ककारीहरूलाई घेरे अनि हिज भएको अपरेशनमा हाम्रा निर्दोष नागरिकहरूलाई मार्ने तीनैजना आतङ्कवादीहरूलाई मारिदिए।
श्री अमित शाहले सदनलाई बताए कि राष्ट्रीय जाँच एजेन्सी (एनआईए) ले पहिलेदेखि नै यी तीन आतङ्कवादीहरूलाई शरण दिने मानिसहरूलाई पक्राउ गरेको थियो। उनले बताए कि जब यी तीनैजा आतङ्कवादीहरूका शब श्रीनगर ल्याइयो तब चारजना मानिसहरूले यिनीहरूको पहिचान गरेर बताए कि यीनै तीनजना आतङ्कवादीहरूले पहलगाममा आतङककारी हमला गरेका थिए। उनले भने कि यसपछि पहलगाम आतङ्की हमलाको घटनास्थलमा भेटाइएको कारतूसहरूको एफएसएल रिपोर्टको आधारमा दाचीगाममा यी तीन आतङ्कवादीहरूबाट प्राप्त तीन राइफलहरूसंग मिलान गरिएको थियो। उनले बताए कि यी तीनैवटा राइफलहरूलाई एउटा विशेष विमानद्वारा हिज राति चण्डीगढ़ पुऱ्याइयो अनि फायरिंग गरेर यसको खाली गोलीका खोका फेला परे। उनले भने कि यसपछि पहलगाम हमलामा फेला परेका प्रमाणहरूको मिलान राइफलको नली र गोली प्रहारपछि निस्किएका खाली खोल (खोका) संग गरिएको थियो अनि त्यसपछि तय भयो कि यिनै तीन राइफलहरूद्वारा पहलगाममा हाम्रा निर्दोष नागरिकहरूको हत्या गरिएको थियो।
केन्द्रीय गृह एवं सहकारिता मन्त्रीले भने कि प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीज्यूले अपरेशन सिन्दूरको माध्यमबाट पहलगाम हमलामा सामेल आतङ्कवादीहरूका आकाहरूलाई माटोमा मिलाउने काम गरे अनि हिज हाम्रा सेना अनि सीआरपीएफले ती तीनजना आतङ्कवादीलाई पनि समाप्त गरिदिए। उनले भने कि अपरेशन महादेव, हाम्रो देशका सेना, सीआरपीएफ अनि जम्मू कश्मिर पुलिसको एउटा एकदमै ठूलो साझा सफलता हो जसमाथि देशको 140 करोड़ जनतालाई गर्व छ। उनले बताए कि आतङ्ककारी हमलापछि उनी स्वयं पहलगाम गएर त्यहाँ मृतकहरूका परिजनहरूसित भेट गरेका थिए। उनले भने कि प्रधानमन्त्री मोदीज्यूले अपरेशन सिन्दूरद्वारा आतङ्ककारीहरूलाई पठाउनेहरूलाई मारियो अनि हाम्रा सुरक्षाबलहरूले ती आतङ्ककारीहरूलाई पनि मारिदिए। उनले भने कि अपरेशन सिन्दूरको माध्यमबाट आतङ्ककारी अनि तिनीहरूका आकाहरूलाई यस्तो पाठ पढ़ाइयो कि अब आउँदो लामो समयसम्म कसैले पनि यस्तो हिम्मत गर्नेछैन।
श्री अमित शाहले भने कि जुन दिन लश्कर अनि यसको पोशाक टीआरएफले पहलगाम हमलाको जिम्मा लिएको थियो, त्यसै दिन हामीले यो तय गरेका थियौं कि यस हमलाको जाँच एनआईएले गर्नेछ। उनले भने कि एनआईएलाई आतङ्कवादको मामिलाहरूको वैज्ञानिक तरिकाले जाँच गर्ने अनि सजा दिलाउनमा एउटा वैश्विक मान्यता प्राप्त एजेंसीको रूपमा मानिन्छ अनि एनआईएको सजाय गराउने दर 96 प्रतिशतभन्दा अधिक छ। उनले भने कि पहलगाम हमलाको जाँच तुरन्तै एनआईएलाई सुम्पियो अनि आतङ्कवादीहरू देश छोड़ेर पाकिस्तान भाग्न नसकोस् भनेर सेना, बीएसएफ, सीआरपीएफ र जम्मू कश्मिर पुलिसले पूरा व्यवस्था गरिदियो। उनले सदनलाई बताए कि जाँचको शुरूमा मृतकहरूका परिजनसित चर्चा गरियो, पर्यटकहरू, घोड़ावालाहरू, फोटोग्राफर, कर्मचारीहरू अनि दोकानहरूमा काम गर्नेहरू कुल 1055 मानिसहरूसित 3000 घण्टाभन्दा अधिक लामो सोधपुछ गरियो अनि यी सबैको भिडियो रिकार्डिङ गरियो। श्री शाहले बताए कि सोधपुछबाट प्राप्त जानकारीको आधारमा आङ्ककारीहरूको स्केच बनाइयो अनि 22 जून, 2025 मा बशीर अनि परवेजलाई चिन्हित गरियो जसले पहलगाम हमलाको अघिल्लो दिन आङ्ककारीहरूलाई शरण दिएका थिए। उनले भने कि बशीर र परवेजलाई पक्राउ गरियो अनि तिनीहरूले खुलासा गरे कि 21 अप्रैल, 2025 को राति 8 बजी तीन आङ्ककारी तिनी कहाँ आएका थिए अनि तिनीहरूसित एके 47 एम 9 कार्बाइन थियो। श्री शाहले सदनलाई जानकी दिंदै भने कि बशीर अनि परवेजकी आमाले पनि मारिएका तीनैजना आतङ्ककारीहरूलाई चिनिन् अनि अब एफएसएलबाट पनि यस कुराको पुष्टि भएको छ। उनले भने कि यी तीनजना नै पहलगाम हमलामा सामिल आतङ्ककारी थिए अनि यस हमलामा तिनीहरूबाट प्राप्त 2 वटा एके 47 अनि एउटा एम 9 कार्बाइनको उपयोग भएको थियो।
केन्द्रीय गृह मन्त्रीले भने कि देशका पूर्व गृह मन्त्रीले के तिनीहरू पाकिस्तानबाट आएका थिए भनी हिज प्रश्न उठाएका थिए। उनले भने कि हामीसित सबै प्रमाणहरू छ कि यी तीनैजना पाकिस्तानी थिए किनकि तीनमध्ये दुई आतङ्ककारीहरूको पाकिस्तानी वोटर नम्बर पनि उपलब्ध छ, राइफलहरू पनि उपलब्ध छ, यिनीहरूबाट प्राप्त चकलेट पनि पाकिस्तान मै बनिएको हो। उनले भने कि सम्पूर्ण विश्वको सामु देशका पूर्व गृह मन्त्रीले पाकिस्तानलाई क्लिन चिट दिइरहेका छन् अनि यसो गरेर उनले हामीले पाकिस्तानमाथि किन हमला गऱ्यौं भनेर प्रश्न पनि गरिरहेका छन्। श्री शाहले भने कि सम्पूर्ण विश्व, जहाँ जहाँ हाम्रा सांसद गएका थिए, यो स्वाकारेका छन् कि पहलगाम आतङ्ककारी हमला पाकिस्तानले गरेको थियो। उनले भने कि देशका पूर्व गृह मन्त्रीले आज यस कुराको प्रमाण मागिरहेका छन् तर पाकिस्तानलाई बचाउने उनको षड़यन्त्रलाई आज देशका 140 करोड़ जनताले बुझीसकेका छन्। श्री अमित शाहले लोक सभालाई बताए कि 22 अप्रैल, 2025 मा पहलगाममा आतङ्ककारी हमला भएको थियो जसमा 26 जना मानिसहरू मारिएका थिए। यी मृतकहरूमा 25 भारतीय अनि एकजना नेपाली नागरिक सामेल थिए। उनले भने कि उनी स्वयं त्यसै समय श्रीनगर प्रस्थान गरेका थिए अनि राति नै सुरक्षाबलहरू र सबै एजेन्सीहरूको साथ बैठक गरेर हमलामा सामेल आतङ्ककारीहरू देश छोड़ेर भाग्न नपाउन् भनी निर्देश दिए। उनले भने कि प्रधानमन्त्री मोदीज्यूले 23 अनि 30 अप्रैलमा सुरक्षा सम्बन्धि मन्त्री परिषद समिति (सीसीएस) को बैठकको अध्यक्षता गरे। 23 अप्रैलको दिन बसेको बैठकमा सबैभन्दा पहिला प्रधानमन्त्री मोदीज्यूले सिन्धु जल सन्धिलाई स्थगित गर्ने काम गरेको उनले बताए। यसपछि अटारीको माध्यमबाट चलिरहेको एकीकृत जाँच चौकीलाई बन्द गरियो, पाकिस्तानी नागरिकहरूको सार्क विजालाई निलम्बित गरेर सबैलाई पाकिस्तान फर्काउने काम गरियो, पाकिस्तानी उच्चायोगमा कार्यरत रक्षा, सैन्य, नौसेनाका सल्लाहकारहरूलाई अवांछनीय व्यक्ति घोषित गरियो अनि उनीहरूको संख्या 55 बाट घटाएर 30 गरियो। उनले भने कि सीसीएस बैठकमा यो संकल्प गरियो कि जहाँ पनि यी आतङ्ककारी लुकेका छन् तिनीहरू र तिनीहरूलाई प्रशिक्षण दिनेहरूलाई सेना, जम्मू कश्मिर पुलिस, सीआरपीएफ अनि बीएसएफद्वारा उचित जवाब दिइनेछ।
श्री अमित शाहले भने कि हाम्रा सेनाले जुन जवाबी कार्यवाई गरेका छन् त्यो भन्दा ठूलो संयमित कार्यवाई हुनसक्दैन। उनले भने कि हाम्रा सेनाले आतङ्ककारीहरूका साथै तिनीहरूको 9 वटा अड्डाहरूलाई ध्वस्त पारिदिएको छ अनि भारतको कार्रवाईमा एउटै पनि नागरिक मारिएका छैनन्। उनले भने कि सर्जिकल स्ट्राइक अनि एयर स्ट्राइकमा पनि हामीले पीओकेमा नै हमला गरेका थियौं। पाक-अधिकृत कश्मिर (पीओके) हाम्रै हो, उनले भने। उनले अझ भने कि यसपल्ट अपरेशन सिन्दूर अन्तर्गत हामीले पाकिस्तानभित्र 100 किलोमिटरसम्म पसेर आतङ्ककारीहरूलाई समाप्त गऱ्यौं। उनले भने कि भारतीय सेनाहरूद्वारा पाकिस्तानभित्र आतङ्ककारीहरूको ठेगानामा गरिएको हमलाहरूमा धेरै वांछित अनि दुष्टचारी आङ्ककारीहरू मारिए। श्री शाहले भने कि विपक्षको सरकारको समय भारतको धरतीमा आतङ्ककारी हमला गरेपछि आतङ्कीहरू लुकेर बस्थे, अब ती सबैलाई हाम्रा सेनाले एक-एक गरी समाप्त गरिदिएका छन्। उनले भने कि अपरेशन सिन्दूर अन्तर्गत कम्तिमा पनि सवा सौभन्दा अधिक आतङ्ककारीहरूलाई समाप्त गरिएको छ।
केन्द्रीय गृह मन्त्रीले भने कि 7 मईको राति 1 बजेर 22 मिनटमा हाम्रा डीजीएमओले पाकिस्तानका डीजीएमओलाई बताइदिए कि हामीले केवल आतङ्कवादीहरूको ठेगाना अनि उनीहरूको मुख्यालयमा हमला गरेका छौं जो हाम्रो आत्मरक्षाको अधिकार हो। उनले भने कि आज देशमा नरेन्द्र मोदीज्यूको सरकार छ अनि अब यस्तो हुनसक्दैन कि उनीहरू आएर मारून अनि हामी चुपचाप बसेर चर्चा गरिरहौं। श्री शाहले भने कि उरी आङ्ककारी हमलापछि हामीले सर्जिकल स्ट्राइक गऱ्यौं, पुलवामा आतङ्ककारी हमलापछि एयर स्ट्राइक गऱ्यौं अनि अहिले पहलगाम आतङ्ककारी हमलापछि पाकिस्तानको सीमामा 100 किलोमिटरसम्म भित्र पसेर आतङ्ककारीहरूको नौवटा ठेगाना र 100 भन्दा अधिक आतङ्कवादीहरूलाई समाप्त गरिएको छ।
श्री अमित शाहले भने कि हामीले पाकिस्तानस्थित आतङ्वादीहरूको ठेगानाहरूमा हमला गऱ्यौं जसलाई पाकिस्तानले आफूमाथि हमला माने अनि सम्पूर्ण विश्वलाई भन्न थाल्यो कि पाकिस्तानको आतङ्कवादसित केही सम्बन्ध छैन। तर जब आतङ्कवादीहरूको शवयात्रामा पाकिस्तान सेनाका उच्च अधिकारी उपस्थित भए, तब सम्पूर्ण विश्व अघि पाकिस्तान आतङ्कवादको राज्य प्रायोजक हो भन्ने खुलासा भयो, उनले भने। श्री शाहले भने कि 8 मईको दिन पाकिस्तानले हाम्रा आवासीय क्षेत्रहरूमा अनि सैन्य प्रतिष्ठानहरूमाथि हमला गऱ्यो अनि यस हमलाको कारण एउटा गुरूद्वारालाई समेत नोक्सान पुग्यो, एउटा मन्दिर भत्कियो अनि हाम्रा केही नागरिक हताहत भए। उनले भने कि यसपछि अघिल्लो दिन भारतीय वायुसेनाले पाकिस्तानलाई कड़ा जवाब दिँदै तिनीहरूको 11 एयरबेसलाई क्षतिग्रस्त पारिदियो।
केन्द्रीय गृह एवं सहकारिता मन्त्रीले भने कि पाकिस्तानले हाम्रो आवासीय क्षेत्रहरूमा हमला गऱ्यो तर पनि हामीले पाकिस्तानको आवासीय क्षेत्रहरूमा कहिल्यै हमला गरेनौ। उनले भने कि भारतले केवल पाकिस्तानको एयरबेस अनि हवाई सुरक्षा प्रणालीलाई निशाना बनायो अनि तिनीहरूको आक्रमण गर्ने क्षमतालाई असक्त गरिदियो। उनले भने कि यसपछि पाकिस्तानसित शरणमा आउनुको सट्टा अरू कुनै उपाय बाँकी थिएन अनि यसैले 10 मईको दिन पाकिस्तानका डीजीएमओले भारतका डीजीएमओलाई फोन गरे अनि पाँच बजी हामीले यस संघर्षलाई विराम दियौं। श्री शाहले भने कि विपक्षले यस कुरामाथि प्रश्न उठाइरहेको छ कि यदि हामी यस्तो राम्रो स्थितिमा हुँदा हुँदै पनि हामीले युद्ध किन गरेनौ? उनले भने कि युद्दका धेरै परिणाम हुँदछन् अनि यसको निर्णय सोंचेर गर्नुपर्छ। उनले भने कि यदि हामीले देशको इतिहासलाई हेऱ्यौं भने 1948 मा कश्मिरमा हाम्रो सेना निर्णायक चरणमा थियो अनि त्यस समय सरदार पटेलले मनाही गर्दा पनि जवाहर लाल नेहरूज्यूले एकतर्फा युद्ध विराम गरेका थिए। उनले भने कि आज यदि पीओकेको अस्तित्व छ त त्यो जवाहरलाल नेहरूको युद्ध विरामको निर्णयको कारण हो। उनले भने कि यस्तै प्रकारले, 1960 मा सिन्धु जलमाथि भौगोलिक अनि रणनीतिक रूपले हामी एकदमै दृढ़ थियौं तर त्यसबेला पनि सरदार पटेलले विरोध गर्दागर्दै नेहरूजीले सिन्धु सम्झौता गरे अनि भारतको 80 प्रतिशत पानी पाकिस्तानलाई दिए।
श्री अमित शाहले भने कि 1965 को लड़ाईमा हाजी पीर जस्ता रणनीतिक स्थानमाथि हामीले नियन्त्रण गरेका थियौं तर 1966 मा त्यो पाकिस्तानलाई फिर्ता दियौं। उनले भने कि 1971 को युद्धमा पाकिस्तानको 93,000 युद्धबन्दी अनि 15,000 वर्ग किलोमिटरको पाकिस्तानको क्षेत्र हामीसित थियो। तर तत्कालिन सरकारलले शिमला सम्झौता गऱ्यो अनि हामीले पाक अधिकृत कश्मिर लिनु भूल्यौं। यदि त्यसबेला पाक ‘अधिकृत कश्मिर’ लिएको भए आज यो स्थिति नै उत्पन्न हुने थिएन, उनले भने। यतिमात्र होइन, हामीले पाक अधिकृत कश्मिर त लिएनौ तर हाम्रो नियन्त्रणमा आइसकेको 15,000 वर्ग किलोमिटर भूमि पनि पाकिस्तानलाई फिर्ता दियौं, उनले भने।
श्री अमित शाहले विपक्षलाई प्रश्न गरे कि 1962 को युद्धमा के भएको थियो अनि चीनको 38 हजार वर्गमीटर अक्साई चीनको हिस्सा किन दिइयो? उनले भने कि संसदमा भएको एउटा चर्चाको अवधि तत्कालिन प्रधानमन्त्री श्री जवाहरलाल नेहरूले भनेका थिए कि त्यहाँ घाँसको एउटा तिनो पनि उम्रिंदैन, त्यो जगह के गर्नु। श्री शाहले भने कि नेहरूजीले आकाशवाणीमा असमलाई पनि बाय-बाय भनेका थिए।
केन्द्रीय गृह मन्त्री श्री अमित शाहले जवाहरलाल नेहरूका चयनित कृतिहरूको श्रृंखलाको खण्ड 29 को पृष्ठ 231 को प्रसंग उठाउँदै भने कि अमेरिकाले सुझाव दिएको थियो कि चीनलाई संयुक्त राष्ट्र संघमा त सामेल गरियोस तर सुरक्षा परिषदमा भने सामेल नगरियोस्, तर नेहरूजीले भने कि यो स्वीकार्य छैन किनकि यसको कारण चीनसित हाम्रो सम्बन्ध बिग्रनेछ अनि चीन जस्ता महान देशलाई नराम्रो लाग्नेछ। श्री शाहले भने कि आज चीन सुरक्षा परिषदमा छ अनि भारत बाहिर छ।
श्री अमित शाहले भने कि राजीव गान्धी फाउण्डेशनले चीनसित एमओयू गऱ्यो तर एमओयूमा के थियो भन्ने कुरा बताइन्दैन। उनले भने कि जब डोकलाममा हाम्रा सेनाका जवान चीनको सेनासित आँखा जुझाएर बसेको थियो, प्रतिपक्ष नेता श्री राहुल गान्धी चीनका राजदूतसित सभा गरिरहेका थिए। उनले भने कि सबै आतङ्कवादको जड़ पाकिस्तान हो अनि पाकिस्तान विपक्षी पार्टीको भूल हो। यदि विपक्षी पार्टीले देशको विभाजन स्वीकार नगरेको भए पाकिस्तान कहिल्यै अस्तित्वमा आउने थिएन। विपक्षी पार्टीले आफ्नो शासनकालमा विभाजन स्वीकार गरेर देशलाई तोड़ेको छ।
केन्द्रीय गृह मन्त्रीले भने कि वर्ष 2002 मा आतङ्कवादलाई समाप्त गर्नको लागि तत्कालिन प्रधानमन्त्री श्री अटल बिहारी वाजपेयीज्यूको सरकार पीओटीए (पोटा) कानून लिएर आयो, जसको विपक्षी पार्टीले विरोध गऱ्यो। उनले भने कि अटलज्यूको सरकारसित राज्यसभामा बहुमत थिएन, जसको कारण त्यो कानून पारित हुनसकेन। पछिबाट दुवै सदनको संयुक्त सत्र बोलाइयो अनि तब गएर पीओटीए (पोटा) कानून पारित भयो। देशले यो कुरा कहिल्यै भूल्न सक्दैन। श्री शाहले प्रश्न गरे कि पोटा कानूनलाई स्वीकृति नदिएर विपक्षी पार्टी कसलाई बचाउन चाहन्थ्यो? पोटा त आतङ्कवादीहरू विरूद्ध थियो, तर विपक्षले पोटालाई रोकेर आफ्नो भोट ब्याङ्कको स्वार्थ सिद्ध गरेर, आतङ्कवादीहरूलाई बचाउन चाहन्थ्यो।
उनले भने कि 2004 मा विपक्षी पार्टीको सरकार आएपछि उनीहरूले पोटा कानून रद्द गरिदिए। उनले प्रश्न गरे कि कसको फायदाको लागि विपक्षी पार्टीले पोटा कानून रद्द् गऱ्यो? दिसम्बर 2004 मा पोटा कानून रद्द् भयो, 2005 मा अयोध्यामा रामललाको टेन्टमा हमला भयो अनि आतङ्कवादी मारिए। मुम्बई लोकल ट्रेनमा 2006 मा भएको बम विस्फोटमा 187 मानिसहरू मारिए। 2006 मा नै डोडा-उधमपुरमा हिन्दुहरूमाथि हमला भयो, जसमा 34 मानिसहरू मारिए। वर्ष 2007 मा हैदराबादमा भएको विस्फोटमा 44 मानिसहरू मारिए। 2007 मा लखनऊ अनि वाराणसीमा 13 मानिस मारिए। वर्ष 2008 मा रामपुर सीआरपीएफ क्याम्पमाथि हमला भयो, 2008 मा नै श्रीनगरमा सोनाको काफिलामाथि हमला भयो अनि 10 सुरक्षा बल मारिए। वर्ष 2008 मा मुम्बईमा आतङ्कवादी हमला भयो जसमा 246 मानिसहरू मारिए। जयपुरमा आठवटा बम विस्फोट भए, जसमा 64 मानिसहरू मारिए। वर्ष 2008 मा अहमदाबादमा 21 बम विस्फोट भयो, जसमा 57 मानिसहरू मारिए। दिल्लीमा 2008 मा 5 विस्फोट भयो, जसमा 22 मानिसहरू मारिए। पुणेको जर्मन बेकरीमा 17 मानिसहरू मारिए। वर्ष 2010 मा वाराणसीमा विस्फोट भयो, 2011 मा मुम्बईमा 3 विस्फोट भयो, जसमा 27 मानिसहरू मारिए।
श्री अमित शाहले भने कि यसमा प्रश्न यो छ कि विपक्षी पार्टीको शासनकालमा वर्ष 2005 देखि 2011 सम्म आतङ्कवादीहरूले 27 जघन्य हमला गऱ्यो, जसमा लगभग 1000 मानिसहरू मारिए, तर तत्कालिन सरकारले के गऱ्यो? उनले प्रतिपक्ष नेतालाई चुनौति दिँदै भने कि उनले सदनमा उभिएर यो बताउनुपर्छ कि तत्कालिन सरकारले ती आतङ्ककारी हमला विरूद्ध के कदम उठायो। उनीहरूले यहाँबाट आतङ्कवादीहरूलाई फोटो अनि डोजियर पाकिस्तानलाई पठाइरहे। केन्द्रीय गृह मन्त्रीले भने कि हाम्रो समयमा जुन आतङ्कवादी घटनाहरू भयो, त्यो पाकिस्तान प्रेरित थियो अनि मुख्यत त्यो कश्मिर केन्द्रित रह्यो। देशको कुनै अन्य भागमा 2014 देखि 2025 सम्म सायदै कुनै आतङ्ककारी घटना भयो। उनले भने कि यो नरेन्द्र मोदी सरकार हो जसको कारण अब कश्मिरमा आतङ्कवादी बन्दैनन् यस्तो स्थिति भइसकेको छ कि आतङ्कवादी पाकिस्तानबाट पठाउन पर्छ।
श्री अमित शाहले भने कि जब दाऊद इब्राहिम 1986 मा देशबाट भागे, त्यस समय विपक्षी पार्टीको सरकार थियो। जब सैय्यद सलाऊद्दीन 1993 मा भागे, त्यस समय विपक्षी पार्टीको सरकार थियो। जब टाइगर मेमन 1993 मा भागे, तब विपक्षी पार्टीको सरकार थियो। जब अनीस इब्राहिम कासकर 1993 मा भागे, त्यसबेला पनि विपक्षीकै सरकार थियो। जब इकबाल भटकल 2010 मा भागे, त्यस समय पनि विपक्षी पार्टीकै सरकार थियो। श्री शाहले भने कि नेता प्रतिपक्षले यस मामिलामा जवाब दिनुपर्नेछ।
केन्द्रीय गृह मन्त्री श्री अमित शाहले भने कि मोदी सरकार जनता, संसद अनि देशहितप्रति जवाबदेही छ। उनले भने कि कश्मिरमा 2004 देखि 2014 बिच 7217 आतङ्कवादी घटनाहरू भएको थियो, जबकि 2015 देखि 2025 बिच 2150 आतङ्कवादी घटनाहरू भए, जो आतङ्कवादी घटनाहरूमा 70 प्रतिशतको कमी हो। उनले भने कि 2004 देखि 2014 बिच 1770 नागरिकहरूको मृत्यु भयो, जबकि 2015 देखि 2025 बिच यो संख्या 357 रह्यो, जो 80 प्रतिशतको कमी हो। श्री शाहले भने कि 2004 देखि 2014 बिच 1060 सुरक्षाकर्मीहरूको मृत्यु भयो, जबकि 2015 देखि 2025 बिच 542 सुरक्षा कर्मीहरूको मृत्यु भयो। उनले भने कि हाम्रो सरकारको समय पछिल्लो सरकारको तुलनामा आतङ्कवादीहरूको मृत्युमा 123 प्रतिशतको वृद्धि भएको छ। जुन धारा 370 लाई विपक्षी पार्टीको सरकारहरूले लामो समयसम्म बचाएर राख्यो, त्यो धारा 370 हटेपछि कश्मिरमा आतङ्कवादी इकोसिस्टम नष्ट भएको छ, उनले भने।
श्री अमित शाहले भने कि हाम्रो सरकारले जीरो टेरर प्लान बनाएको छ, एरिया डोमिनेशन प्लान बनाएको छ, मल्टीलेवल डिप्लोयमेन्ट गरेको छ, सुरक्षा जेलहरू बनाएको छ, 98 प्रतिशत ट्रायल अब भिडियो कन्फ्रेंसिंगको माध्यमबाट भइरहेको छ। हामीले सञ्चारको साधन बनाएका छौं अनि 702 फोन विक्रेताहरूलाई जेलमा थुनेका छौं अनि 2666 सिम कार्ड ब्लक गरेका छौं।
केन्द्रीय गृह मन्त्री श्री अमित शाहले भने कि अहिले जुन आतङ्कवादी जहाँ मारिन्छ, त्यसलाई त्यही दफनाइन्छ। कुनै पनि आतङ्कवादीको महिमामंडन गर्नको लागि शवयात्रा निकाल्ने अनुमति नरेन्द्र मोदीज्यूको शासनमा छैन। उनले भने कि आतङ्कवादीहरूका आफन्त अनि समर्थकहरूलाई हामीले एक-एक गरी जेलमा हालेका छौं अनि पासपोर्ट रद्द गरेका छौं, साथै उनीहरूलाई प्राप्त सरकारी ठिका रद्द गरिएको छ। 75 भन्दा अधिक आतङ्कवादी समर्थकहरूलाई अदालतबाट आदेश प्राप्त गरी सरकारी नोकरीबाट बर्खास्त गरियो। श्री शाहले भने कि बार काउन्सिल आतङ्कवादीहरूको समर्थकहरूले भरिएको थियो, त्यसलाई निरम्बित गरेर नयाँ लोकप्रिय चुनाव हामीले गरायौं अनि धरै संगठनमा प्रतिबन्ध लगाइयो। विशेष यूएपीए अदालतको गठन गरेर मार्च 2022 देखि 2025 बिच यूएपीएको लगभग 2260 मामिला हामीले दर्ता गऱ्यौं। 374 कुर्की पनि गरियो। पहिले संगठित रूपले ढुङ्गा हानाहान हुन्थ्यो, अहिले यसको संख्या शुन्य भएको छ। पहिला पाकिस्तानबाट संगठित हड़तालको घोषणा हुन्थ्यो, कश्मिर घाटीमा बन्द हुन्थ्यो, तर अहिले पाकिस्तान अनि कश्मिर घाटीमा यसो गर्ने कसैको पनि हिम्मत छैन। विपक्षी पार्टीको शासनकालमा वर्षमा 132 दिन घाटी बन्द रहन्थ्यो, तर पछिल्लो तीन वर्षमा संगठित हड़तालको संख्या जीरो भएको छ। पहिला ढुङ्गा हानाहानमा हरेक वर्ष 100 भन्दा अधिक मानिस मरेर जान्थे, अहिले नागरिकहरूको मृत्यु अनि उनीहरू घाइते बन्ने संख्या शुन्य भएको छ।
श्री अमित शाहले भने कि एक समय हुर्रियतका नेताहरूले यहाँ वीआईपी ट्रिटमेन्ट पाउँथे, हुर्रियतसित चर्चा हुन्थ्यो, हुर्रियतहरू आउँदा रेड कार्पेट बिछाइन्थ्यो। तर हामीले हुर्रियतका सबै घटकमा प्रतिबन्ध लगाइदियौं अनि उनीहरूका सबै नेता जेलको सलाखाहरूपछि छन्। हामी हुर्रियतसित कुनै बात गर्न चाहँदैनौ। उनले भने कि उनी सदनमा प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीजीको नीतिलाई दोहोऱ्याउन चाहन्छन् कि हुर्रियत आतङ्कवादी संगठनहरूको पहिरन हो अनि हामी उनीहरूसित बात गर्दैनौ, हामी घाटीका युवाहरूसित बात गर्छौं। उनले भने कि कश्मिरमा चुनाउको अवधि पहिला डरको माहौल हुँदथ्यो, अहिले पञ्चायत चुनाउमा 98.3 प्रतिशत मतदान भयो। वर्ष 2019 पछि टीआरएफ, पिपल एन्टी फासिस्ट फ्रण्ट, तहरीक उल मुजाहिद्दीन, जमात-उल-मुजाहिद्दीन, बंग्लादेश-हिन्दुस्तान जम्मू-कश्मिर गजनवी फोर्स, खालिस्तान टाइगर फोर्स, हिज्ब उल तहरीर सहित अन्य धेरै आतङ्कवादी संगठनहरूलाई हाम्रो सरकारले निषेध गरेको छ।
केन्द्रीय गृह मन्त्रीले भने कि हाम्रा जवान माइनस 43 डिग्री तापमानमा पहाड़ अनि नदी-नालाहरूको नजिक रहेर देशको सुरक्षा गर्दछन्। कसैले प्रवेश गरी हाले त्यो बाँच्दैन, हामी त्यसलाई कि पक्राउ गर्छौं कि त एनकाउण्टरमा मारिन्छ। उनले भने कि पोटाको विरोध गर्नेहरूलाई नरेन्द्र मोदीज्यूको आतङ्कवादी विरोधि नीति मनपर्ने छैन, आतङ्कवादीको बचाव गरेर भोट ब्याँक बनाउनेहरूलाई यो नीति मनपर्ने छैन। यो नरेन्द्र मोदी सरकार हो, आतङ्कवाद विरूद्ध हाम्रो जीरो टोलरेन्सको नीति छ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participates in the special discussion in the Lok Sabha today on India’s strong, successful, and decisive response to the Pahalgam terrorist attack through ‘Operation Sindoor’
29 JUL 2025 5:23PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, through ‘Operation Sindoor,’ eliminated the terror camps and masters of terrorists and, in ‘Operation Mahadev,’ wiped out the terrorists involved in the Pahalgam attack
In the joint 'Operation Mahadev' by the Army, CRPF, and J&K Police, all three terrorists involved in the Pahalgam attack—Suleman alias Faizal Jatt, Hamza Afghani, and Zibran—were killed
Upon hearing the news of the terrorists being killed, there should have been a wave of happiness even in the opposition, but instead, their faces appear dark with gloom
Then Home Minister during the opposition government was asking for a proof that "the terrorists came from Pakistan," thereby effectively giving Pakistan a clean chit
The conspiracy by the opposition to protect Pakistan is revealed to 1.4 billion Indians; the opposition can no longer evade accountability
Under the Modi government, our army crossed into Pakistan and eliminated the culprits responsible for terrorist attacks that took place during the opposition party’s rule
Under the Modi government, dossiers are not sent in response to terrorist attacks; terrorists and their hideouts are demolished
Operation Sindoor exposed Pakistan to the whole world and our army shattered Pakistan’s war capabilities
If today a part of Kashmir is under illegal occupation by Pakistan, the sole person responsible for this is Pandit Jawaharlal Nehru
The existence of POK is due to Jawaharlal Nehru’s mistake
In the 1971 war, the army defeated Pakistan, but the then opposition government returned 15,000 square kilometers of captured land and failed to take control of POK
The root of all terrorism is Pakistan, which was created due to the mistake of the opposition; If the country had not been divided, Pakistan would not exist today
Today, China is a member of the UNSC while India is not, and Jawaharlal Nehru alone is responsible for this
When the Indian Army was fighting with China in Doklam, the opposition leaders were meeting with Chinese officials
In 2004, the government ruled by the opposition party weakened India's fight against terrorism by repealing the POTA law
During the Modi government, apart from terrorist incidents that were Kashmir-centric, no major terrorist incident took place in the rest of the country
Till yesterday the opposition was saying that the terrorists of Baisaran fled to Pakistan, but we eliminated the terrorists
Dawood Ibrahim, Syed Salahuddin, Tiger Memon, Anees Ibrahim, Riyaz Bhatkal, Iqbal Bhatkal, Mirza Saada Beig... all these terrorists fled the country during the tenure of the opposition party rule
In the 10 years from 2004-2014, there were 7,217 terrorist incidents whereas in the Modi government it reduced by 70 per cent
Terrorist ecosystem in Kashmir has been destroyed after the abolition of Article 370
Earlier, crowds used to gather in the funeral procession of terrorists, today terrorists are buried wherever they are killed
During the tenure of the opposition government, 2,654 incidents of stone pelting took place in one year, during the Modi govt, number of incidents of stone pelting became zero
During the tenure of the govt led by opposition party, the valley used to remain closed for 132 days in a year due to Pak sponsored strikes, In the last three years under the Modi government, not a single strike has taken place in the valley
After 2019, the Modi government banned dozens of organizations that nurtured terrorists in Kashmir
Whoever intrudes on our border will be killed, we will end terrorism
Those who repealed POTA and practice vote bank politics by defending terrorists do not like Modi ji's anti-terrorism policy
Modi ji's speech in Bihar after Pahalgam is the revenge of 140 crore people in the fight against terrorism, which the opposition does not see... your vision depends on the glasses you wear
Unlike the opposition government, Modi government does not give victim certificate to those who give shelter to terrorists
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participated in a special discussion in the Lok Sabha today on ‘Operation Sindoor’, India's strong, successful and decisive response to the Pahalgam terror attack.
Participating in the discussion, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah strongly condemned the killing of innocent civilians in Pahalgam based on religion and expressed condolences to the families of those killed. He also expressed deep condolences to the Indian citizens killed and injured in the firing by Pakistan on Indian civilian targets in response to Operation Sindoor.
Union Home Minister informed the House about the elimination of three terrorists - Suleman, Hamza Afghani (Afghan) and Zibran - in Operation Mahadev, a joint operation of Indian Army, CRPF and Jammu and Kashmir Police in Dachigam, Kashmir yesterday. He said that Suleman was an ‘A’ category commander of LeT who was involved in the terrorist attacks in Pahalgam and Gagangir. Afghan and Jibran were also category ‘A’ terrorists of LeT who killed our innocent civilians in Baisaran Valley and these three terrorists were eliminated yesterday. Home Minister congratulated the jawans of Army's 4 Para, CRPF and Jammu and Kashmir Police on behalf of the House and the entire nation for this success.
Union Home Minister said that Operation Mahadev was started on 22 May 2025. He said that the Pahalgam attack took place on 22 April 2025 at 1 pm and he himself had reached Srinagar at 5:30 pm. He said that a security meeting was held on 23 April, in which all the security forces, Army, CRPF and Jammu and Kashmir Police were involved and, in this meeting, it was decided that the terrorists involved in the Pahalgam terror attack should not leave the country and flee to Pakistan and we made strong arrangements for this and did not let them escape the country. He said that on 22 May 2025, the Intelligence Bureau (IB) received information about the presence of terrorists in the Dachigam area through a human intelligence. He said that continuous efforts were made by the IB and the Army from 22 May to 22 July to confirm this information received through the equipment made by our agencies to capture ultra signals in Dachigam. Our officers and jawans of IB, Army and CRPF kept moving on foot in the cold and high altitudes to receive their signals. He said that on 22nd July we got success through sensors and the presence of terrorists was confirmed. He said that then CRPF and Jammu and Kashmir Police personnel under the leadership of 4 Para surrounded the terrorists together and in yesterday's operation all the three terrorists, who killed our innocent civilians, were killed.
Shri Amit Shah told the House that the National Investigation Agency (NIA) had already arrested the people who had given shelter to these three terrorists. He said that when the bodies of these three terrorists came to Srinagar, four people identified them and said that these three terrorists had carried out the terrorist incident in Pahalgam. He said that after this, on the basis of the FSL report of the cartridges found at the site of the Pahalgam terrorist attack, they were matched with the three rifles recovered from these three terrorists in Dachigam. He said that these three rifles were transported to Chandigarh last night by a special plane and their empty shells were generated by firing. He said that after this, the shells found in the Pahalgam attack were matched with the barrel of the rifles and the shells that came out after the firing and then it was confirmed that our innocent citizens were killed in Pahalgam with these three rifles.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that through Operation Sindoor, Prime Minister Shri Narendra Modi Ji worked to finish off the masters of the terrorists involved in the Pahalgam attack and yesterday our Army and CRPF also killed those three terrorists. He said that Operation Mahadev is a very big joint success of our country's Army, CRPF and Jammu and Kashmir Police, on which 140 crore people of the country are proud. He told that after the terrorist attack, he himself went to Pahalgam and met the families of the deceased there. He said that Prime Minister Modi Ji killed those who sent the terrorists through Operation Sindoor and our security forces killed those terrorists who were involved. He said that through Operation Sindoor, such a lesson has been taught to the terrorists and their masters that no one will dare to do such a thing for a long time to come.
Shri Amit Shah said that the day Lashkar and its outfit TRF took responsibility for the Pahalgam attack, we had decided that NIA will investigate this attack. He said that NIA has expertise as a globally recognized agency in scientifically investigating terrorist cases and bringing the culprits to justice and NIA's conviction rate is more than 96 per cent. He said that the investigation of the Pahalgam attack was immediately handed over to NIA and the Army, BSF, CRPF and Jammu Kashmir Police made full arrangements to ensure that these terrorists could not leave the country and flee to Pakistan. He told the House that at the beginning of the investigation of the attack, discussions were held with the families of the deceased, a total of 1055 people including tourists, mule owners, pony owners, photographers, employees and shop workers were interrogated for more than 3000 hours and all this was recorded on video. Shri Shah informed that based on the information received from interrogation, sketches of the terrorists were made and on 22 June 2025, Bashir and Parvez were identified who had given shelter to the terrorists the day after the Pahalgam attack. He said that Bashir and Parvez were arrested and they revealed that on the night of 21 April 2025 at 8 pm, three terrorists had come to them and they had two AK 47 and one M4 carbine rifle. Shri Shah informed the House that the mother of Bashir and Parvez has also identified the three killed terrorists and now this has been confirmed by FSL as well. He said that these three were the terrorists involved in the Pahalgam attack and 2 AK 47 and one M9 carbine recovered from them were used in this attack.
Union Home Minister said that yesterday the former Home Minister of the country had raised the question whether these terrorists had come from Pakistan. He said that we have all the evidence that these three were Pakistanis because Pakistani voter numbers of two out of three terrorists are available, rifles are also available, the chocolates found with them were also made in Pakistan. He said that the former Home Minister of the country is giving clean chit to Pakistan in front of the whole world and by doing so, he is also raising the question that why did we attack Pakistan? Shri Shah said that the whole world, wherever our MPs went, has accepted that the Pahalgam terrorist attack was carried out by Pakistan. He said that the former Home Minister of the country asks for proof of this but today the 140 crore people of the country have come to know about their conspiracy to defend Pakistan.
Shri Amit Shah informed the Lok Sabha that on April 22, 2025, there was a terrorist attack in Pahalgam in which 26 people were killed. Among the deceased, 25 were Indian citizens and one was a Nepali national. He said that he himself left for Srinagar after the attack and held a meeting with the security forces and all agencies at night to give instructions that the terrorists involved in the attack should not be allowed to escape the country. He said that Prime Minister Modi chaired the Cabinet Committee on Security (CCS) meetings on April 23 and on April 30. He informed that in the meeting on April 23, the first action taken by Prime Minister Modi was to suspend the Indus Water Treaty. Following that, the integrated check post operating through Attari was closed, SAARC visas of all Pakistani citizens were suspended and they were sent back to Pakistan, and defense, military, and naval advisors working at the Pakistani High Commission were declared persona non grata and their number was reduced from 55 to 30. He said that the CCS meeting resolved that wherever these terrorists are hiding, and those training them, they will be given an appropriate response by the Army, Jammu & Kashmir Police, CRPF, and BSF.
Shri Amit Shah said that no action could be more restrained than the retaliatory measures taken by our army. He said that our army destroyed nine terrorist bases and not a single civilian was killed in India’s actions. He mentioned that in both the “surgical strike” and “air strike”, the attacks were carried out in Pakistan-occupied Kashmir (POK) only. He asserted that Pakistan-occupied Kashmir (POK) is ours. He said that this time, under Operation Sindoor, we crossed 100 kilometers inside Pakistan and eliminated terrorists. He said that in the attacks carried out by the Indian forces on terrorist hideouts inside Pakistan, many wanted and dangerous terrorists were killed. Shri Shah said that during the opposition government’s tenure, after terrorist attacks on Indian soil, many terrorists went into hiding, and now our army has eliminated them one by one. He added that under Operation Sindoor, at least 125 terrorists have been neutralized.
Union Home Minister said that on May 7 at 1:22 AM, our DGMO (Director General of Military Operations) informed Pakistan’s DGMO that we had only attacked terrorist hideouts and their headquarters, which is as per our right to self-defence. He said that today the country has the government of Narendra Modi, and it is no longer possible that they come to attack us and we sit quietly and discuss. Shri Shah said that after the Uri terrorist attack, we carried out surgical strikes; after the Pulwama terrorist attack, we conducted air strikes; and now, after the Pahalgam terrorist attack, we have crossed 100 kilometers inside Pakistan’s border and eliminated nine terrorist hideouts and more than 100 terrorists.
Shri Amit Shah said that we attacked terrorist hideouts located in Pakistan, which Pakistan took as an attack on itself and started telling the whole world that Pakistan has nothing to do with terrorism. He said that when senior officers of the Pakistan Army attended the funerals of the terrorists, Pakistan was exposed in front of the entire world as a state-sponsored terrorism hub. Shri Shah said that on May 8, Pakistan attacked our residential areas and military establishments, damaging a Gurudwara, breaking a temple, and causing casualties among our civilians. He said that in response, the next day, the Indian Air Force gave a strong reply by damaging 11 of Pakistan’s airbases.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Pakistan attacked our residential areas, but even then, we never attacked residential areas in Pakistan. He said that India targeted only Pakistan’s air bases and air defense systems, crippling their ability to launch attacks. He added that after this, Pakistan had no option but to seek refuge, and that is why on May 10, Pakistan’s DGMO called India’s DGMO by phone, and at 5 o’clock, we called a ceasefire to end the conflict. Shri Shah said that the opposition is questioning why we did not continue with the war if we were in such a strong position. He responded that war has many consequences, and the decision must be made thoughtfully. He said that if we look at the history of the country, in 1948, our forces were at a decisive stage in Kashmir, but despite Sardar Patel’s objections, Jawaharlal Nehru unilaterally called for a ceasefire. He said that if POK (Pakistan-occupied Kashmir) exists today, it is solely because of Nehru’s ceasefire. He added that similarly, in 1960, we were geographically and strategically very strong on the Indus waters, but even then, despite Sardar Patel’s opposition, Nehru signed the Indus Water Treaty and gave 80 percent of India’s water to Pakistan.
Shri Amit Shah said that during the 1965 war, we had captured strategic locations like Haji Pir but returned them to Pakistan in 1966. He said that in the 1971 war, we had 93,000 Pakistani prisoners of war and controlled 15,000 square kilometers of Pakistani territory. However, the then government signed the Shimla Agreement and forgot to take Pakistan-occupied Kashmir. He said that if we had taken Pakistan-occupied Kashmir at that time, the current situation would not have arisen. Shri Shah added that not only did we fail to take Pakistan-occupied Kashmir, but we also returned the 15,000 square kilometers of land already under our control back to Pakistan.
Shri Amit Shah questioned the opposition about what happened in the 1962 war and why 38,000 square kilometers of Aksai Chin were given to China? He said that during a discussion in Parliament, the then Prime Minister Shri Jawaharlal Nehru had said that not a single blade of grass grows there, so what is the use of that place. Shri Shah also said that Nehru ji had nearly said goodbye to Assam over Akashvani.
Union Home Minister Shri Amit Shah, referring to page 231 of Volume 29 of the “Selected Works of Jawaharlal Nehru” series, said that the United States had suggested that China be admitted to the United Nations but not included in the Security Council. However, Nehru ji said that this was unacceptable because it would damage our relations with China and upset a great country like China. Shri Shah said that today China is a member of the Security Council, while India is not.
Shri Amit Shah said that Rajiv Gandhi Foundation had signed an MOU with China but the details of the MoU were never revealed. He said that the time when our army personnel were sitting face to face with the Chinese army in Doklam, the Leader of Opposition Shri Rahul Gandhi was meeting the Chinese officials. He said that the root of all forms of terrorism is Pakistan and Pakistan is due to a “grave mistake” of the opposition party. If the opposition party had not accepted the partition of the country, Pakistan would never have come into existence. The opposition party has broken the country by accepting the partition during its rule.
The Union Home Minister said that in 2002, the then Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee's government brought the POTA law to end terrorism, which was opposed by the opposition party. He said that Atal ji's government did not have a majority in the Rajya Sabha, due to which the law could not be passed. Later, a joint session of both the houses was called and only then the POTA law could be passed. The country can never forget this. Shri Shah asked that whom did the opposition party want to save by stopping the POTA law? POTA was against the terrorists, but the opposition wanted to save the terrorists by stopping POTA for vote bank politics. He said that in 2004, the opposition party's government came and it repealed the POTA law. He asked that for whose benefit did the opposition party repeal the POTA law? POTA law was repealed in December 2004 and in 2005, Ram Lalla's tent was attacked in Ayodhya and terrorists were killed. 187 people were killed in the bomb blast in Mumbai local train in 2006. In 2006 itself, Hindus were attacked in Doda-Udhampur, in which 34 people were killed. In the year 2007, 44 people were killed in the blast in Hyderabad. In 2007, 13 people were killed in Lucknow and Varanasi. In the year 2008, Rampur CRPF camp was attacked, in 2008 itself, an army convoy was attacked in Srinagar and 10 security personnel were killed. In the year 2008, there was a terrorist attack in Mumbai in which 246 people were killed. There were eight bomb blasts in Jaipur, in which 64 people were killed. In the year 2008, there were 21 bomb blasts in Ahmedabad, in which 57 people were killed. In 2008, there were 5 blasts in Delhi, in which 22 people were killed. 17 people were killed in Pune's German Bakery. In the year 2010, there were blasts in Varanasi, in 2011, there were 3 blasts in Mumbai, in which 27 people were killed.
Shri Amit Shah said that the question is that during the rule of the opposition party from 2005 to 2011, terrorists carried out 27 heinous attacks in which about 1000 people were killed, but what did the then government do? He challenged the Leader of the Opposition to stand up in the House and tell the country what steps the then government took against those terrorist attacks. They just kept sending photos and dossiers of terrorists to Pakistan.
Union Home Minister said that the terrorist incidents that have happened in our time were sponsored by Pakistan and were mainly Kashmir-centric. There was hardly any terrorist incident in any other part of the country from 2014 to 2025. He said that it is the Narendra Modi government due to which youth is no longer turning towards terrorism in Kashmir but the situation has become such that they have to send terrorists from Pakistan.
Shri Amit Shah said that when Dawood Ibrahim Kaskar fled the country in 1986, the opposition party was in power. When Syed Salauddin fled in 1993, the opposition party was in power. When Tiger Memon fled in 1993, the opposition party was in power. When Anees Ibrahim Kaskar fled in 1993, the opposition government was in power even then. When Riyaz Bhatkal fled in 2007, the opposition party was in power even then. When Iqbal Bhatkal fled in 2010, the opposition party was in power even then. Shri Shah said that the Leader of the Opposition should answer on this issue.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the Modi Government is accountable to the people, Parliament and national interest. He said that there were 7,217 terrorist incidents in Kashmir between 2004 and 2014, while there were 2,150 terrorist incidents between 2015 and 2025, which is a 70 percent reduction in terrorist incidents. He said that 1,770 civilians died between 2004 and 2014, while this number was 357 between 2015 and 2025, which is an 80 percent reduction. Shri Shah said that 1,060 security personnel died between 2004 and 2014, while 542 security personnel died between 2015 and 2025. He said that during our Government, the number of deaths of terrorists has increased by 123 percent. He said that the abolition of Article 370 has destroyed the terrorist ecosystem in Kashmir. He added that Article 370 was protected by opposition governments for a long time that harboured the terrorist ecosystem.
Shri Amit Shah said that our government has made a zero terror plan, area domination plan, multi-level deployment, built security jails, 98 percent of trials are now being done through video conferencing. We have created resources of communication and have jailed 702 phone sellers and blocked 2666 SIM cards.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that now wherever a terrorist is killed, he is buried right there. In Narendra Modi's rule, there is no permission to take out a funeral procession to glorify any terrorist. He said that we have selectively put the relatives and supporters of terrorists in jails and canceled their passports, as well as cancelled the government contracts given to them. More than 75 terrorist supporters were dismissed from government jobs by obtaining orders from the court. Shri Shah said that the Bar Council was full of terrorists’ supporters, we suspended it and conducted a new popular election and banned many organizations. By forming a special UAPA court, we registered about 2,260 cases of UAPA between March 2022 and 2025. 374 confiscations were also done. Earlier, there was organized stone pelting, now their number has become zero. Earlier, strikes used to be announced from Pakistan, and Kashmir Valley used to be shut down, but now no one in Pakistan and the valley can do anything like this. During the rule of the opposition party, the valley used to remain closed for 132 days in a year, but for the last three years the number of strikes has come down to zero. Earlier, more than 100 people used to die every year in stone pelting, now the number of deaths and injuries of civilians has come down to zero.
Shri Amit Shah said that there was a time when Hurriyat leaders used to get VIP treatment, discussions used to be held with Hurriyat, when Hurriyat people used to arrive, they used to roll out the red carpet. But we have banned all the components of Hurriyat and all their leaders are behind the bars. We do not want to talk to Hurriyat. He said that he wants to reiterate the policy of Prime Minister Shri Narendra Modi in the House that Hurriyat is an outfit of terrorist organizations and we will not talk to them, we will talk to the youth of the valley. He said that earlier there used to be an atmosphere of fear during elections in Kashmir, now 98.3 percent voting took place in the Panchayat elections. After the year 2019, our government has banned many other terrorist organizations including TRF, People Anti Fascist Front, Tehreek-ul-Mujahideen, Jamaat-ul-Mujahideen, Bangladesh-Hindustan Jammu-Kashmir Ghaznavi Force, Khalistan Tiger Force, Hizb ul Tahrir.
Union Home Minister said that our soldiers protect the country by staying on mountains and near rivers and streams in minus 43 degree Celcius temperature. If someone enters our territory, he will not survive, we will either arrest him or he will be killed in an encounter. He said that those who oppose POTA will not like Narendra Modi's anti-terrorists policy, those who create vote bank by defending terrorists will not like this policy. This is Narendra Modi government, we have zero tolerance policy against terrorism.