ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ‘‘ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର" ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
29 JUL 2025 5:23PM by PIB Bhubaneswar
ପହଲଗାମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଦୃଢ଼, ସଫଳ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଉପରେ ରଖିଲେ ମତ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ‘‘ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁର" ଜରିଆରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଶିବିର ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିହ୍ନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ‘‘ଅପରେସନ୍ ମହାଦେବ" ଜରିଆରେ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିହ୍ନ କରିଛନ୍ତି
ସେନା, ସିଆରପିଏଫ୍ ଏବଂ ଜେ ଆଣ୍ଡ କେ ପୋଲିସ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ 'ଅପରେସନ୍ ମହାଦେବ' ରେ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ତିନି ଜଣ ଆତଙ୍କବାଦୀ-ସୁଲେମାନ୍ ଓରଫ୍ ଫୈଜାଲ୍ ଜାଟ୍, ହମଜା ଆଫଗାନି ଏବଂ ଜିବ୍ରାନ୍ ନିହତ ହୋଇଥିଲେ
ଆତଙ୍କବାଦୀ ନିହତ ହେବାର ଖବର ଶୁଣିବା ପରେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଖୁସିର ଲହର ଆସିବାର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁ ବିଷାଦରେ କଳା ପଡିଯାଇଛି
ସେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ସରକାର ସମୟରେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରମାଣ ମାଗିଥିଲେ ଯେ "ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ପାକିସ୍ତାନରୁ ଆସିଥିଲେ", ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିଧବଦ୍ଧ ଭାବେ ପାକିସ୍ତାନକୁ କ୍ଲିନ୍ ଚିଟ୍ ମିଳିଥିଲା
ପାକିସ୍ତାନକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ୧.୪ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି; ବିରୋଧୀ ଆଉ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏଡ଼ାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ
ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ, ଆମ ସେନା ପାକିସ୍ତାନରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲା ଏବଂ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଶାସନ କାଳରେ ଘଟିଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପାଇଁ ଦାୟୀ ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ନିପାତ କରିଥିଲା
ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ, ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଜବାବରେ ଦସ୍ତାବିଜ ପଠାଯାଏ ନାହିଁ; ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆଡ୍ଡା ଧ୍ୱଂସ କରାଯାଏ
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ପାକିସ୍ତାନକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଆମ ସେନା ପାକିସ୍ତାନର ଯୁଦ୍ଧ କ୍ଷମତାକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଥିଲା
ଯଦି ଆଜି କାଶ୍ମୀରର ଏକ ଅଂଶ ପାକିସ୍ତାନ ଦ୍ୱାରା ବେଆଇନ ଦଖଲରେ ଅଛି, ତେବେ ଏଥିପାଇଁ ଏକମାତ୍ର ବ୍ୟକ୍ତି ହେଉଛନ୍ତି ପଣ୍ଡିତ ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ
ପିଓକେ ର ଜନ୍ମ ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁଙ୍କ ଭୁଲ କାରଣରୁ ହୋଇଛି
୧୯୭୧ ଯୁଦ୍ଧରେ ସେନା ପାକିସ୍ତାନକୁ ପରାସ୍ତ କରିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତତ୍କାଳୀନ ବିରୋଧୀ ସରକାର ଦଖଲ କରିଥିବା ୧୫,୦୦୦ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ଅଞ୍ଚଳ ଜମି ଫେରାଇ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ପିଓକେ ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥିଲେ
ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦର ମୂଳ ହେଉଛି ପାକିସ୍ତାନ, ଯାହା ବିରୋଧୀଙ୍କ ଭୁଲରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା; ଯଦି ଦେଶ ବିଭାଜିତ ହୋଇନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଆଜି ପାକିସ୍ତାନର ଅସ୍ତିତ୍ୱ ନଥାନ୍ତା
ଆଜି ଚୀନ୍ ୟୁଏନ୍ଏସସି ର ସଦସ୍ୟ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଏଥିପାଇଁ କେବଳ ଭାରତ ନୁହେଁ, ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ଦାୟୀ
ଯେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ସେନା ଡୋକଲାମରେ ଚୀନ୍ ସହିତ ଲଢ଼େଇ କରୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଦଳର ନେତାମାନେ ଚୀନ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ବୈଠକ କରୁଥିଲେ
୨୦୦୪ରେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଦ୍ୱାରା ଶାସିତ ସରକାର ପୋଟା ଆଇନକୁ ରଦ୍ଦ କରି ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଭାରତର ଲଢ଼େଇକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିଦେଇଥିଲା
ମୋଦୀ ସରକାର ସମୟରେ, କାଶ୍ମୀର-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ବ୍ୟତୀତ, ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଭାଗରେ କୌଣସି ବଡ଼ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ଘଟି ନଥିଲା
ଗତକାଲି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିରୋଧୀ କହୁଥିଲେ ଯେ ବୈସରାନର ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ପାକିସ୍ତାନ ପଳାଇଗଲେ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିହ୍ନ କରିଦେଲୁ
ଦାଉଦ୍ ଇବ୍ରାହିମ୍, ସୟଦ ସଲାହୁଦ୍ଦିନ୍, ଟାଇଗର ମେମନ, ଅନୀସ୍ ଇବ୍ରାହିମ୍, ରିୟାଜ୍ ଭଟକଲ, ଇକ୍‍ବାଲ୍ ଭଟକଲ, ମିର୍ଜା ସାଦା ବେଗ ଏହି ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଶାସନ କାଳରେ ଦେଶ ଛାଡ଼ି ପଳାଇ ଯାଇଥିଲେ
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ସମୟ ୨୦୦୪-୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ୭୨୧୭ଟି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ଘଟିଥିବା ବେଳେ ମୋଦୀ ସରକାରରେ ଏହା ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ହେବା ପରେ କାଶ୍ମୀରରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଛି
ପୂର୍ବରୁ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଅନ୍ତିମ ସଂସ୍କାର ଶୋଭାଯାତ୍ରାରେ ଭିଡ଼ ଜମୁଥିଲା, ଆଜି ଯେଉଁଠି ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରାଯାଉଛି, ସେଠାରେ ସେମାନଙ୍କୁ କବର ଦିଆଯାଉଛି
ବିରୋଧୀ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ୨୬୫୪ଟି ପଥର ଫିଙ୍ଗିବା ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା, ମୋଦୀ ସରକାର ସମୟରେ ପଥର ଫିଙ୍ଗିବା ଘଟଣା ଶୂନ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛି
ବିରୋଧୀ ଦଳର ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, ପାକିସ୍ତାନ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଆକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ ଉପତ୍ୟକା ବର୍ଷକରେ ୧୩୨ ଦିନ ବନ୍ଦ ରହୁଥିଲା, ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉପତ୍ୟକାରେ ଗୋଟିଏ ବି ବନ୍ଦ ହୋଇନାହିଁ
୨୦୧୯ ପରେ ମୋଦୀ ସରକାର କାଶ୍ମୀରରେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ପୋଷଣ କରୁଥିବା ଡଜନ ଡଜନ ସଙ୍ଗଠନ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇଥିଲେ
ଯିଏ ଆମ ସୀମାରେ ଅନୁପ୍ରବେଶ କରିବ ତାକୁ ହତ୍ୟା କରାଯିବ, ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମାପ୍ତ କରିବୁ
ଯେଉଁମାନେ ପୋଟା ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରି ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମୋଦିଜୀଙ୍କ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ନୀତିକୁ ପସନ୍ଦ କରୁନାହାନ୍ତି
ପହଲଗାମ ପରେ ବିହାରରେ ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ଭାଷଣ ହେଉଛି ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତିଶୋଧ, ଯାହାକୁ ବିରୋଧୀ ଦେଖୁନାହାନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଆପଣ ପିନ୍ଧିଥିବା ଚଷମା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ
ବିରୋଧୀ ସରକାରଙ୍କ ଭଳି ମୋଦୀ ସରକାର ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେଉଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ପୀଡ଼ିତ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ 'ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର' ଉପରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପହଲଗାମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଭାରତର ଦୃଢ଼, ସଫଳ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଥିଲା।
ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପହଲଗାମରେ ଧର୍ମ ଆଧାରରେ ହୋଇଥିବା ନିରୀହ ନାଗରିକଙ୍କ ହତ୍ୟାକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ ଏବଂ ନିହତମାନଙ୍କ ପରିବାର ପ୍ରତି ସମବେଦନା ଜଣାଇଥିଲେ। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରର ଜବାବରେ ଭାରତୀୟ ବେସାମରିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ପାକିସ୍ତାନ ଦ୍ୱାରା ଗୁଳି ବିନିମୟରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଏବଂ ଆହତ ହୋଇଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସେ ଗଭୀର ସମବେଦନା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଗତକାଲି କାଶ୍ମୀରର ଦାଚିଗାମରେ ଭାରତୀୟ ସେନା, ସି.ଆର୍.ପି.ଏଫ୍. ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ପୁଲିସର ମିଳିତ ଅପରେସନ ‘‘ଅପରେସନ୍ ମହାଦେବ" ରେ ତିନି ଜଣ ଆତଙ୍କବାଦୀ-ସୁଲେମାନ୍, ହମଜା ଆଫଗାନି (ଆଫଗାନ) ଏବଂ ଜିବ୍ରାନ୍-ନିହତ ହୋଇଥିବା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସୁଲେମାନ ଏଲ୍ଇଟିର 'ଏ' ବର୍ଗର କମାଣ୍ଡର ଥିଲେ, ଯିଏ ପହଲଗାମ ଏବଂ ଗଗନଗିରରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥିଲା। ଆଫଗାନ ଏବଂ ଜିବ୍ରାନ୍ ମଧ୍ୟ ଏଲ.ଇ.ଟି. ର 'ଏ' ବର୍ଗର ଆତଙ୍କବାଦୀ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ବୈସରନ୍ ଉପତ୍ୟକାରେ ଆମର ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗତକାଲି ଏହି ତିନିଜଣ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ନିପାତ କରି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ସଂସଦ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ତରଫରୁ ସେନାର ୪ ପାରା, ସିଆରପିଏଫ୍ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ପୋଲିସର ଯବାନମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ମହାଦେବ ୨୦୨୫ ମସିହା ମେ ୨୨ ତାରିଖରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣ ୨୨ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ଅପରାହ୍ନ ୧ଟାରେ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେ ନିଜେ ସନ୍ଧ୍ୟା ୫.୩୦ରେ ଶ୍ରୀନଗରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପ୍ରିଲ ୨୩ ରେ ଏକ ସୁରକ୍ଷା ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ, ସେନା, ସିଆରପିଏଫ୍ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ପୋଲିସ ସାମିଲ ଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ବୈଠକରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ପହଲଗାମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଯେଭଳି ଦେଶ ଛାଡି ପାକିସ୍ତାନ ପଳାଇ ଯିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ଦୃଢ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିଲୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ଛାଡିବାକୁ ଦେଲୁ ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୨ ମେ ୨୦୨୫ ରେ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବ୍ୟୁରୋ (ଆଇବି) ଏକ ମାନବ ଗୁଇନ୍ଦା ମାଧ୍ୟମରେ ଦାଚିଗାମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଇବି ଏବଂ ସେନା ଦ୍ୱାରା ମେ ୨୨ ରୁ ଜୁଲାଇ ୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଦାଚିଗାମରେ ଅଲଟ୍ରା ସିଗନାଲ ଧରିବା ପାଇଁ ଆମ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉପକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାପ୍ତ ଏହି ସୂଚନାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ। ଆଇ.ବି., ସେନା ଏବଂ ସି. ଆର୍. ପି. ଏଫ୍. ର ଆମର ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଯବାନମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସଙ୍କେତ ପାଇବା ପାଇଁ ଥଣ୍ଡା ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଶିଖରରେ ପାଦରେ ଚାଲି ଚାଲି ଯାଉଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜୁଲାଇ ୨୨ ତାରିଖରେ ଆମେ ସେନ୍ସର୍ ଜରିଆରେ ସଫଳତା ପାଇଲୁ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତତ୍କାଳୀନ ସି.ଆର୍.ପି.ଏଫ୍. ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀମାନେ ୪ ପାରାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି ଘେରି ରହିଥିଲେ ଏବଂ ଗତକାଲି ଅପରେସନରେ ଆମର ନିରୀହ ନାଗରିକଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରିଥିବା ତିନିଜଣ ଆତଙ୍କବାଦୀ ନିହତ ହୋଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଗୃହକୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ତିନିଜଣ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେଇଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏଜେନ୍ସି (ଏନ୍. ଆଇ. ଏ.) ପୂର୍ବରୁ ଗିରଫ କରିସାରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ତିନିଜଣ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ମୃତଦେହ ଶ୍ରୀନଗରରେ ପହଞ୍ଚିଲା, ସେତେବେଳେ ଚାରି ଜଣ ବ୍ୟକ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ତିନିଜଣ ଆତଙ୍କବାଦୀ ପହଲଗାମରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ଘଟାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ପରେ, ପହଲଗାମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ସ୍ଥଳରେ ମିଳିଥିବା କାଟ୍ରିଜର ଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍ ରିପୋର୍ଟ ଆଧାରରେ, ଡାଚିଗାମରେ ଏହି ତିନି ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଠାରୁ ଉଦ୍ଧାର ହୋଇଥିବା ତିନୋଟି ରାଇଫଲ୍ ସହିତ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମେଳ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ତିନୋଟି ରାଇଫଲକୁ ଗତକାଲି ରାତିରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିମାନରେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼କୁ ପଠାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଗୁଳି ଚାଳନା ଦ୍ୱାରା ସେଗୁଡ଼ିକର ଖାଲି ଖୋଳା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ପରେ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣରେ ମିଳିଥିବା ଗୁଳିଗୋଳା ରାଇଫଲ୍ ର ବ୍ୟାରେଲ୍ ଏବଂ ଗୁଳି ଚାଳନା ପରେ ବାହାରିଥିବା ଖୋକା ସହିତ ମେଳ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ତା 'ପରେ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲା ଯେ ଏହି ତିନୋଟି ରାଇଫଲ୍ ଦ୍ବାରା ଆମର ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ନାଗରିକ ପହଲଗାମରେ ନିହତ ହୋଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁର ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ନିପାତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗତକାଲି ଆମ ସେନା ଏବଂ ସିଆରପିଏଫ୍ ମଧ୍ୟ ସେହି ତିନିଜଣ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ୍ ମହାଦେବ ଆମ ଦେଶର ସେନା, ସି.ଆର୍.ପି.ଏଫ୍. ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ପୁଲିସର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ମିଳିତ ସଫଳତା, ଯାହା ଉପରେ ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ଗର୍ବ କରନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ସେ ନିଜେ ପହଲଗାମ ଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ସେଠାରେ ମୃତକଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଭେଟିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁର ଜରିଆରେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ପଠାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀ ହତ୍ୟା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଥିରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଆମ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ହତ୍ୟା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଜରିଆରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ଏପରି ଏକ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଆଗାମୀ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେହି ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସାହସ କରିବେ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁଦିନ ଲସ୍କର ଏବଂ ଏହାର ସଂଗଠନ ଟିଆରଏଫ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଥିଲା, ସେହିଦିନ ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ ଯେ ଏନ୍.ଆଇ.ଏ ଏହି ଆକ୍ରମଣର ତଦନ୍ତ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ମାମଲାର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଦୋଷୀମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ଦେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ଭାବେ ଏନ୍. ଆଇ. ଏ. ର ବିଶେଷଜ୍ଞତା ରହିଛି ଏବଂ ଏନ୍. ଆଇ. ଏ. ର ଦଣ୍ଡବିଧାନ ହାର ୯୬ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣର ତଦନ୍ତ ତୁରନ୍ତ ଏନ୍.ଆଇ.ଏ. କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେନା, ବି.ଏସ୍.ଏଫ୍., ସି. ଆର୍. ପି. ଏଫ୍. ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ପୋଲିସ ଏହି ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଯେପରି ଦେଶ ଛାଡ଼ି ପାକିସ୍ତାନକୁ ପଳାୟନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିଲେ। ସେ ଗୃହକୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଆକ୍ରମଣର ତଦନ୍ତ ଆରମ୍ଭରେ ମୃତକଙ୍କ ପରିବାର ସହିତ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା, ପର୍ଯ୍ୟଟକ, ଖଚ୍ଚର ମାଲିକ, ଘୋଡ଼ା ମାଲିକ, ଫଟୋଗ୍ରାଫର, କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଦୋକାନ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସମେତ ମୋଟ ୧୦୫୫ ଜଣଙ୍କୁ ୩୦୦୦ ଘଣ୍ଟାରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ପଚରାଉଚରା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏସବୁ ଭିଡିଓରେ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପଚରାଉଚରା ଠାରୁ ମିଳିଥିବା ସୂଚନା ଆଧାରରେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ସ୍କେଚ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୨୨ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ରେ, ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣର ପରଦିନ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେଇଥିବା ବଶୀର ଏବଂ ପରଭେଜକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବଶୀର ଏବଂ ପରଭେଜଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ରାତି ୮ଟାରେ ତିନି ଜଣ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏ. କେ. ୪୭ ଏବଂ ଏମ୍୯ କାର୍ବାଇନ୍ ଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବଶୀର ଏବଂ ପରଭେଜର ମାଆ ମଧ୍ୟ ନିହତ ତିନି ଜଣ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଏଫ୍.ଏସ୍.ଏଲ୍. ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ତିନିଜଣ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଉଦ୍ଧାର ହୋଇଥିବା ୨ଟି ଏ. କେ. ୪୭ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଏମ୍. ୯ କାର୍ବାଇନ୍ ଏହି ଆକ୍ରମଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତକାଲି ଦେଶର ପୂର୍ବତନ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ପାକିସ୍ତାନରୁ ଆସିଛନ୍ତି କି? ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ପାଖରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରମାଣ ଅଛି ଯେ ଏହି ତିନିଜଣ ପାକିସ୍ତାନୀ ଥିଲେ କାରଣ ତିନି ଜଣ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଦୁଇଜଣ ପାକିସ୍ତାନୀ ଭୋଟର ନମ୍ବର ଉପଲବ୍ଧ, ରାଇଫଲ୍ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ, ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ମିଳିଥିବା ଚକୋଲେଟ୍ ମଧ୍ୟ ପାକିସ୍ତାନରେ ତିଆରି ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ପୂର୍ବତନ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ପାକିସ୍ତାନକୁ କ୍ଲିନ୍ ଚିଟ୍ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏପରି କରି ସେ ପ୍ରଶ୍ନ ମଧ୍ୟ ଉଠାଉଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ପାକିସ୍ତାନ ଉପରେ କାହିଁକି ଆକ୍ରମଣ କଲୁ? ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ, ଆମର ସାଂସଦମାନେ ଯେଉଁଠିକି ଗଲେ, ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ପହଲଗାମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପାକିସ୍ତାନ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ପୂର୍ବତନ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ପ୍ରମାଣ ମାଗିଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ପାକିସ୍ତାନକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଷଡଯନ୍ତ୍ର ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଲୋକସଭାରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୫ ମସିହା ଏପ୍ରିଲ ୨୨ ତାରିଖରେ ପହଲଗାମରେ ଏକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୨୬ ଜଣ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ମୃତକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏବଂ ଜଣେ ନେପାଳୀ ନାଗରିକ ଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ସେ ନିଜେ ଶ୍ରୀନଗର ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାତିରେ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସିଙ୍କ ସହ ଏକ ବୈଠକ କରି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆକ୍ରମଣରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ଛାଡ଼ି ପଳାଇବାକୁ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏପ୍ରିଲ ୨୩ ଏବଂ ଏପ୍ରିଲ ୩୦ ରେ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି (ସିସିଏସ) ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏପ୍ରିଲ ୨୩ ତାରିଖରେ ହୋଇଥିବା ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଚୁକ୍ତିକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବା। ଏହା ପରେ, ଅଟାରୀ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସମନ୍ୱିତ ଚେକ୍ ପୋଷ୍ଟକୁ ବନ୍ଦ କରିଦିଆଯାଇଥିଲା, ସମସ୍ତ ପାକିସ୍ତାନୀ ନାଗରିକଙ୍କ ସାର୍କ ଭିସା ନିଲମ୍ବିତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପାକିସ୍ତାନକୁ ଫେରାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ପାକିସ୍ତାନୀ ହାଇ କମିଶନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସାମରିକ ଏବଂ ନୌସେନା ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କୁ ଅବାଞ୍ଛିତ ବ୍ୟକ୍ତି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୫୫ ରୁ ୩୦ କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସିସିଏସ୍ ବୈଠକରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ଯେ ଏହି ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଯେଉଁଠି ଲୁଚି ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେଉଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥଳସେନା, ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ପୋଲିସ, ସିଆରପିଏଫ୍ ଏବଂ ବିଏସ୍ଏଫ୍ ପକ୍ଷରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦିଆଯିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସେନା ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଶୋଧମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପଠାରୁ ଅଧିକ ସଂଯତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆଉ କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସେନା ନଅଟି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଶିବିରକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଛି ଏବଂ ଭାରତର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଜଣେ ହେଲେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇନାହିଁ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ "ସର୍ଜିକାଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍" ଏବଂ "ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍" ରେ ଆକ୍ରମଣ କେବଳ ପାକିସ୍ତାନ ଅଧିକୃତ କାଶ୍ମୀର (ପିଓକେ) ରେ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ଅଧିକୃତ କାଶ୍ମୀର (ପିଓକେ) ଆମର। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଥର ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଅଧୀନରେ ଆମେ ପାକିସ୍ତାନ ଭିତରକୁ ୧୦୦ କିଲୋମିଟର ଅତିକ୍ରମ କରି ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ଭିତରେ ଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆଡ୍ଡା ଉପରେ ଭାରତୀୟ ସେନା ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଆକ୍ରମଣରେ ଅନେକ ୱାଣ୍ଟେଡ୍ ଏବଂ ବିପଜ୍ଜନକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ନିହତ ହୋଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, ଭାରତ ମାଟିରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପରେ, ଅନେକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଲୁଚି ଯାଇଥିଲେ, ଏବଂ ଏବେ ଆମ ସେନା ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣେ ପରେ ଜଣେ ନିଶ୍ଚିହ୍ନ କରିଦେଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଅଧୀନରେ ଅତି କମରେ ୧୨୫ ଜଣ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ନିପାତ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମେ ୭ ତାରିଖ ଦିନ ଭୋର ୧ଟା ୨୨ ମିନିଟରେ ଆମର ଡିଜିଏମଓ (ମିଲିଟାରୀ ଅପରେସନ୍ସର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ) ପାକିସ୍ତାନର ଡିଜିଏମଓକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆମେ କେବଳ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଆଡ୍ଡା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଛୁ, ଯାହା ଆମର ଆତ୍ମରକ୍ଷା ଅଧିକାର ଅନୁଯାୟୀ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶରେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସରକାର ଅଛି, ଏବଂ ଏହା ଆଉ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ଯେ ସେମାନେ ଆମ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଆସିବେ ଏବଂ ଆମେ ନୀରବରେ ବସି ଆଲୋଚନା କରିବୁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଉରି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଆମେ ସର୍ଜିକାଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କରିଥିଲୁ; ପୁଲୱାମା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଆମେ ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କରିଥିଲୁ; ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ, ପହଲଗାମ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଆମେ ପାକିସ୍ତାନ ସୀମା ଭିତରେ ୧୦୦ କିଲୋମିଟର ଅତିକ୍ରମ କରିଛୁ ଏବଂ ନଅଟି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆଡ୍ଡା ଏବଂ ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ନିପାତ କରିଛୁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ପାକିସ୍ତାନରେ ଅବସ୍ଥିତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆସ୍ତାନା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲୁ, ଯାହାକୁ ପାକିସ୍ତାନ ନିଜ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ କହିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ଯେ ଆତଙ୍କବାଦ ସହିତ ପାକିସ୍ତାନର କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପାକିସ୍ତାନ ସେନାର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଅନ୍ତିମ ସଂସ୍କାରରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ପାକିସ୍ତାନ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର-ପ୍ରାୟୋଜିତ ଆତଙ୍କବାଦ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଛିଡା ହୋଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମେ ୮ ତାରିଖରେ ପାକିସ୍ତାନ ଆମର ଆବାସିକ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସାମରିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା, ଏକ ଗୁରୁଦ୍ୱାରକୁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ କରିଥିଲା, ଏକ ମନ୍ଦିର ଭାଙ୍ଗିଥିଲା ଏବଂ ଆମର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନହାନି ଘଟାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଜବାବରେ, ପରଦିନ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ପାକିସ୍ତାନର ୧୧ଟି ବାୟୁସେନା ଘାଟିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରି କଡ଼ା ଜବାବ ଦେଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ଆମର ଆବାସିକ ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତଥାପି, ଆମେ ପାକିସ୍ତାନର ଆବାସିକ ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ କେବେ ଆକ୍ରମଣ କରିନାହୁଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ କେବଳ ପାକିସ୍ତାନର ଏୟାରବେସ୍ ଏବଂ ଏୟାର ଡିଫେନ୍ସ ସିଷ୍ଟମକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିଥିଲା, ଯାହା ଆକ୍ରମଣ କରିବାର କ୍ଷମତାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିଦେଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ପରେ ପାକିସ୍ତାନ ପାଖରେ ଆଶ୍ରୟ ନେବା ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ନଥିଲା, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମେ ୧୦ ରେ ପାକିସ୍ତାନର ଡିଜିଏମଓ ଭାରତର ଡିଜିଏମଓଙ୍କୁ ଫୋନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୫ ଟା ସମୟରେ ଆମେ ସଂଘର୍ଷ ଶେଷ କରିବାକୁ ଅସ୍ତ୍ରବିରତି ଡାକିଲୁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀମାନେ ପ୍ରଶ୍ନ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆମେ ଏତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ଥିତିରେ ଥିଲୁ, ତେବେ ଆମେ କାହିଁକି ଯୁଦ୍ଧ ଜାରି ରଖିଲୁ ନାହିଁ। ସେ ଉତ୍ତର ଦେଲେ ଯେ ଯୁଦ୍ଧର ଅନେକ ପରିଣାମ ଅଛି, ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଚିନ୍ତାଶୀଳ ଭାବରେ ନିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମେ ଦେଶର ଇତିହାସ ଉପରେ ନଜର ପକାଇବା, ୧୯୪୮ରେ ଆମ ସେନା କାଶ୍ମୀରରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଆପତ୍ତି ସତ୍ତ୍ୱେ ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ଏକତରଫା ଭାବେ ଅସ୍ତ୍ରବିରତି ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆଜି ପିଓକେ (ପାକିସ୍ତାନ ଅଧିକୃତ କାଶ୍ମୀର) ରହିଛି, ତେବେ ଏହା କେବଳ ନେହେରୁଙ୍କ ଅସ୍ତ୍ରବିରତି କାରଣରୁ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେହିଭଳି, ୧୯୬୦ ମସିହାରେ, ଆମେ ଭୌଗୋଳିକ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଉପରେ ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ତଥାପି, ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ବିରୋଧ ସତ୍ତ୍ୱେ, ନେହେରୁ ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଜଳ ପାକିସ୍ତାନକୁ ଦେଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୬୫ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଆମେ ହାଜି ପୀର ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅକ୍ତିଆର କରିଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ୧୯୬୬ରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପାକିସ୍ତାନକୁ ଫେରାଇ ଦେଇଥିଲୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୭୧ ଯୁଦ୍ଧରେ ଆମ ପାଖରେ ୯୩,୦୦୦ ପାକିସ୍ତାନୀ ଯୁଦ୍ଧବନ୍ଦୀ ଥିଲେ ଏବଂ ୧୫,୦୦୦ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ପାକିସ୍ତାନୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ, ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ସିମଲା ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ ଏବଂ ପାକିସ୍ତାନ ଅଧିକୃତ କାଶ୍ମୀରକୁ ନେବାକୁ ଭୁଲି ଯାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମେ ସେହି ସମୟରେ ପାକିସ୍ତାନ ଅଧିକୃତ କାଶ୍ମୀରକୁ ନେଇଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇନଥାଆନ୍ତା। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ କେବଳ ପାକିସ୍ତାନ ଅଧିକୃତ କାଶ୍ମୀରକୁ ନେବାରେ ବିଫଳ ହୋଇନାହୁଁ, ବରଂ ଆମ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଥିବା ୧୫,୦୦୦ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ଇଲାକା ମଧ୍ୟ ପାକିସ୍ତାନକୁ ଫେରାଇ ଦେଇଛୁ।
୧୯୬୨ ଯୁଦ୍ଧରେ କ’ଣ ଘଟିଥିଲା ଏବଂ ଚୀନକୁ ୩୮,୦୦୦ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ଅକ୍ସାଇ ଚୀନ କାହିଁକି ଦିଆଯାଇଥିଲା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସଦରେ ଏକ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ କହିଥିଲେ ଯେ ସେଠାରେ ଗୋଟିଏ ବି ଘାସ ଉଠୁନାହିଁ, ତେବେ ସେହି ସ୍ଥାନର କ 'ଣ ଲାଭ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆକାଶବାଣୀ ଜରିଆରେ ନେହେରୁଜୀ ଆସାମକୁ ପ୍ରାୟ ବିଦାୟ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ 'ସିଲେକ୍ଟେଡ ୱାର୍କସ ଅଫ ଜବାହାରଲାଲ ନେହେରୁ "ଶୃଙ୍ଖଳାର ୨୯ତମ ଖଣ୍ଡର ପୃଷ୍ଠା ୨୩୧ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚୀନକୁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମେରିକା ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦରେ ସାମିଲ କରାଯାଇନଥିଲା। ତଥାପି, ନେହେରୁ ଜୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ କାରଣ ଏହା ଚୀନ୍ ସହିତ ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବ ଏବଂ ଚୀନ୍ ପରି ଏକ ମହାନ ଦେଶକୁ ବିଚଳିତ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଚୀନ୍ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସଦସ୍ୟ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଭାରତ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜୀବ ଗାନ୍ଧୀ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଚୀନ ସହିତ ଏକ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ବିବରଣୀ କେବେ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମ ଯବାନମାନେ ଡୋକଲାମରେ ଚୀନ୍ ସେନା ସହିତ ମୁହାଁମୁହିଁ ବସିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ଶ୍ରୀ ରାହୁଲ ଗାନ୍ଧୀ ଚୀନ୍ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଆତଙ୍କବାଦର ମୂଳ ହେଉଛି ପାକିସ୍ତାନ ଏବଂ ପାକିସ୍ତାନ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଏକ "ଗୁରୁତର ଭୁଲ" କାରଣରୁ ହୋଇଛି। ଯଦି ବିରୋଧୀ ଦଳ ଦେଶର ବିଭାଜନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିନଥାନ୍ତେ, ତେବେ ପାକିସ୍ତାନ କଦାପି ଅସ୍ତିତ୍ୱରେ ଆସି ନଥାନ୍ତା। ବିରୋଧୀ ଦଳ ନିଜ ଶାସନ କାଳରେ ବିଭାଜନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଦେଶକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୨ ମସିହାରେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ସରକାର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପୋଟା ଆଇନ ଆଣିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ବିରୋଧୀ ଦଳ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସରକାରଙ୍କର ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ନଥିଲା, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆଇନ ପାରିତ ହୋଇପାରିନଥିଲା। ପରେ ଉଭୟ ଗୃହର ଏକ ମିଳିତ ଅଧିବେଶନ ଡକାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ତା "ପରେ ହିଁ ପୋଟା ଆଇନ ପାରିତ ହୋଇଥିଲା। ଦେଶ ଏହାକୁ କେବେ ବି ଭୁଲି ପାରିବ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ପୋଟା ଆଇନକୁ ବନ୍ଦ କରି ବିରୋଧୀ ଦଳ କାହାକୁ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ? ପୋଟା ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବିରୋଧୀ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ପୋଟା ବନ୍ଦ କରି ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୪ରେ ବିରୋଧୀ ଦଳର ସରକାର ଆସିଥିଲା ଏବଂ ଏହା ପୋଟା ଆଇନକୁ ରଦ୍ଦ କରିଦେଇଥିଲା। ସେ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ କାହା ଲାଭ ପାଇଁ ପୋଟା ଆଇନ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିଛି? ପୋଟା ଆଇନ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୦୪ ରେ ରଦ୍ଦ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୨୦୦୫ ରେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ଲଲ୍ଲାଙ୍କ ତମ୍ବୁ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରାଯାଇଥିଲା। ୨୦୦୬ ମସିହାରେ ମୁମ୍ବାଇ ଲୋକାଲ୍ ଟ୍ରେନରେ ହୋଇଥିବା ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣରେ ୧୮୭ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା। ୨୦୦୬ ମସିହାରେ ହିଁ ଡୋଡା-ଉଧମପୁରରେ ହିନ୍ଦୁମାନଙ୍କ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୩୪ ଜଣ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ୨୦୦୭ ମସିହାରେ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ହୋଇଥିବା ବିସ୍ଫୋରଣରେ ୪୪ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା। ୨୦୦୭ରେ ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଏବଂ ବାରାଣସୀରେ ୧୩ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା। ୨୦୦୮ରେ ରାମପୁର ସିଆରପିଏଫ୍ କ୍ୟାମ୍ପ୍ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା, ୨୦୦୮ରେ ହିଁ ଶ୍ରୀନଗରରେ ସେନାର ଏକ କନଭୟ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୧୦ ଜଣ ସୁରକ୍ଷାକର୍ମୀ ନିହତ ହୋଇଥିଲେ। ୨୦୦୮ ମସିହାରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ଏକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୨୪୬ ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ଜୟପୁରରେ ଆଠଟି ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୬୪ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା। ୨୦୦୮ ମସିହାରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ୨୧ଟି ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୫୭ ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ୨୦୦୮ରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ୫ଟି ବିସ୍ଫୋରଣ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୨୨ ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ପୁଣେର ଜର୍ମାନ ବେକରିରେ ୧୭ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି। ୨୦୧୦ରେ ବାରାଣସୀରେ ବିସ୍ଫୋରଣ ହୋଇଥିଲା, ୨୦୧୧ରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ୩ଟି ବିସ୍ଫୋରଣ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୨୭ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଯେ ୨୦୦୫ରୁ ୨୦୧୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଶାସନ କାଳରେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ୨୭ଟି ଘୃଣ୍ୟ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପାଖାପାଖି ୧୦୦୦ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର କ "ଣ କରିଥିଲେ? ସେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତାଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଯେ ସେ ଗୃହରେ ଠିଆ ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ସେହି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର କ’ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ ତାହା ଦେଶକୁ ଜଣାନ୍ତୁ। ସେମାନେ କେବଳ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଫଟୋ ଏବଂ ଦସ୍ତାବିଜ ପାକିସ୍ତାନକୁ ପଠାଉଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ସମୟରେ ଘଟିଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ପାକିସ୍ତାନ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟୋଜିତ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟତଃ କାଶ୍ମୀର-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଥିଲା। ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଭାଗରେ କୌଣସି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ଘଟି ନଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ହେଉଛି ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର ଯେଉଁଥିପାଇଁ କାଶ୍ମୀରରେ ଯୁବକମାନେ ଆଉ ଆତଙ୍କବାଦ ଆଡ଼କୁ ମୁହାଁଇ ନାହାଁନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ହୋଇଛି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ପାକିସ୍ତାନରୁ ଆତଙ୍କବାଦୀ ପଠାଇବାକୁ ପଡ଼ିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦାଉଦ ଇବ୍ରାହିମ୍ କାସକର ୧୯୮୬ରେ ଦେଶ ଛାଡ଼ି ପଳାଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଦଳ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ସୟଦ ସାଲାଉଦ୍ଦିନ ୧୯୯୩ରେ ପଳାୟନ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଦଳ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା। ୧୯୯୩ରେ ଯେତେବେଳେ ଟାଇଗର ମେମନ ପଳାୟନ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଦଳ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା। ୧୯୯୩ ରେ ଯେତେବେଳେ ଅନୀସ୍ ଇବ୍ରାହିମ୍ କାସକର ପଳାୟନ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧୀ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଥିଲେ। ୨୦୦୭ରେ ଯେତେବେଳେ ରିୟାଜ ଭଟକଲ ପଳାୟନ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା। ୨୦୧୦ରେ ଯେତେବେଳେ ଇକବାଲ ଭଟକଲ ପଳାୟନ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଉତ୍ତର ଦେବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଜନତା, ସଂସଦ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ଉତ୍ତରଦାୟୀ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ କାଶ୍ମୀରରେ ୭୨୧୭ଟି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ଘଟିଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୫ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ୨୧୫୦ଟି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣା ଘଟିଛି, ଯାହା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଘଟଣାରେ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ୧୭୭୦ ଜଣ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୫ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୩୫୭ ଥିଲା, ଯାହାକି ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ୧୦୬୦ ଜଣ ସୁରକ୍ଷାକର୍ମୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୫ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ୫୪୨ ଜଣ ସୁରକ୍ଷାକର୍ମୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସରକାର ସମୟରେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ୧୨୩ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ହେବା ଦ୍ୱାରା କାଶ୍ମୀରରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ପରିବେଶ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଧାରା ୩୭୦ ବିରୋଧୀ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ସୁରକ୍ଷିତ ଥିଲା ଯାହା ଆତଙ୍କବାଦୀ ପରିବେଶକୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସରକାର ଶୂନ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦ ଯୋଜନା, କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା, ବହୁସ୍ତରୀୟ ନିୟୋଜନ, ସୁରକ୍ଷା କାରାଗାର ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି, ଏବେ ୯୮ ପ୍ରତିଶତ ବିଚାର ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ କରାଯାଉଛି। ଆମେ ଯୋଗାଯୋଗର ସମ୍ବଳ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ ଏବଂ ୭୦୨ ଫୋନ୍ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ଜେଲ୍ ପଠାଇଛୁ ଏବଂ ୨୬୬୬ ସିମ୍ କାର୍ଡକୁ ଅଚଳ କରିଛୁ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେଉଁଠାରେ ଜଣେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ନିହତ ହୁଅନ୍ତି, ସେଠାରେ ତାଙ୍କୁ କବର ଦିଆଯାଏ। ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ କୌଣସି ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତିମ ସଂସ୍କାର ଶୋଭାଯାତ୍ରା ବାହାର କରିବାର ଅନୁମତି ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ସମ୍ପର୍କୀୟ ଏବଂ ସମର୍ଥକମାନଙ୍କୁ ଜେଲରେ ରଖିଛୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାସପୋର୍ଟ ବାତିଲ କରିଛୁ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ସରକାରୀ ଚୁକ୍ତିନାମା ମଧ୍ୟ ବାତିଲ କରିଛୁ। ଅଦାଲତରୁ ଆଦେଶ ପାଇ ୭୫ରୁ ଅଧିକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସମର୍ଥକଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଚାକିରିରୁ ବରଖାସ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବାର୍ କାଉନସିଲ୍ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ସମର୍ଥକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା, ଆମେ ଏହାକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖିଛୁ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଲୋକପ୍ରିୟ ନିର୍ବାଚନ ପରିଚାଳନା କରିଛୁ ଏବଂ ଅନେକ ସଙ୍ଗଠନକୁ ନିଷିଦ୍ଧ କରିଛୁ। ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ୟୁ.ଏ.ପି.ଏ. ଅଦାଲତ ଗଠନ କରି, ଆମେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୨ରୁ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ୟୁ.ଏ.ପି.ଏ.ର ପ୍ରାୟ ୨୨୬୦ଟି ମାମଲା ପଞ୍ଜିକୃତ କରିଛୁ। ୩୭୪ଟି ଜବତ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ ସଂଗଠିତ ପଥର ଫିଙ୍ଗାଯାଉଥିଲା, ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଶୂନ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ପାକିସ୍ତାନରୁ ବନ୍ଦ ଘୋଷଣା କରାଯାଉଥିଲା, ଏବଂ କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକା ବନ୍ଦ ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ପାକିସ୍ତାନ ଏବଂ ଉପତ୍ୟକାରେ କେହି ଏପରି କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ବିରୋଧୀ ଦଳର ଶାସନ କାଳରେ ଏହି ଉପତ୍ୟକା ବର୍ଷରେ ୧୩୨ ଦିନ ପାଇଁ ବନ୍ଦ ରହୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ଧରି ଧର୍ମଘଟ ସଂଖ୍ୟା ଶୂନକୁ ଖସି ଆସିଛି। ପୂର୍ବରୁ ପଥର ମାଡ଼ରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରୁଥିଲେ, ଏବେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଏବଂ ଆହତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଶୂନକୁ ଖସି ଆସିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ହୁରିୟତ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଭିଆଇପି ଚିକିତ୍ସା ଦିଆଯାଉଥିଲା, ହୁରିୟତ ସହିତ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ହୁରିୟତ ଲୋକମାନେ ଆସୁଥିଲେ, ସେମାନେ ଲାଲ ଗାଲିଚା ବିଛାଇ ଦେଉଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆମେ ହୁରିୟତର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନିଷିଦ୍ଧ କରିଛୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ନେତା ଜେଲ୍ ରେ ଅଛନ୍ତି। ଆମେ ହୁରିୟତ ସହ କଥା ହେବାକୁ ଚାହୁଁନାହୁଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଗୃହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନୀତିକୁ ଦୋହରାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ହୁରିୟତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନର ଏକ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହେବୁ ନାହିଁ, ଆମେ ଉପତ୍ୟକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହେବୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ କାଶ୍ମୀରରେ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଭୟର ବାତାବରଣ ଥିଲା, ଏବେ ପଞ୍ଚାୟତ ନିର୍ବାଚନରେ ୯୮.୩ ପ୍ରତିଶତ ମତଦାନ ହୋଇଛି। ୨୦୧୯ ମସିହା ପରେ ଆମ ସରକାର ଟିଆରଏଫ, ପିପୁଲ ଆଣ୍ଟି ଫାସିଷ୍ଟ ଫ୍ରଣ୍ଟ, ତେହେରିକ-ଉଲ-ମୁଜାହିଦ୍ଦିନ, ଜମାତ-ଉଲ-ମୁଜାହିଦ୍ଦିନ, ବାଂଲାଦେଶ-ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଗଜନବୀ ଫୋର୍ସ, ଖାଲିସ୍ତାନ ଟାଇଗର ଫୋର୍ସ, ହିଜବୁଲ ତାହରିର ସମେତ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଙ୍ଗଠନ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସୈନିକମାନେ ପର୍ବତ ଉପରେ, ନଦୀ ଏବଂ ଝରଣା ନିକଟରେ ମାଇନସ୍ ୪୩ ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ୍ ଥଣ୍ଡାରେ ରହି ଦେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଉଛନ୍ତି। ଯଦି କେହି ଆମ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରବେଶ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେ ବଞ୍ଚିବେ ନାହିଁ, ଆମେ ତାଙ୍କୁ ଗିରଫ କରିବୁ କିମ୍ବା ସେ ଏନକାଉଣ୍ଟରରେ ନିହତ ହେବେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ପୋଟାକୁ ବିରୋଧ କରନ୍ତି ସେମାନେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ନୀତିକୁ ପସନ୍ଦ କରିବେ ନାହିଁ, ଯେଉଁମାନେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରି ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି ସେମାନେ ଏହି ନୀତିକୁ ପସନ୍ଦ କରିବେ ନାହିଁ। ଏହା ହେଉଛି ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର, ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଆମର ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି ରହିଛି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participates in the special discussion in the Lok Sabha today on India’s strong, successful, and decisive response to the Pahalgam terrorist attack through ‘Operation Sindoor’
29 JUL 2025 5:23PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, through ‘Operation Sindoor,’ eliminated the terror camps and masters of terrorists and, in ‘Operation Mahadev,’ wiped out the terrorists involved in the Pahalgam attack
In the joint 'Operation Mahadev' by the Army, CRPF, and J&K Police, all three terrorists involved in the Pahalgam attack—Suleman alias Faizal Jatt, Hamza Afghani, and Zibran—were killed
Upon hearing the news of the terrorists being killed, there should have been a wave of happiness even in the opposition, but instead, their faces appear dark with gloom
Then Home Minister during the opposition government was asking for a proof that "the terrorists came from Pakistan," thereby effectively giving Pakistan a clean chit
The conspiracy by the opposition to protect Pakistan is revealed to 1.4 billion Indians; the opposition can no longer evade accountability
Under the Modi government, our army crossed into Pakistan and eliminated the culprits responsible for terrorist attacks that took place during the opposition party’s rule
Under the Modi government, dossiers are not sent in response to terrorist attacks; terrorists and their hideouts are demolished
Operation Sindoor exposed Pakistan to the whole world and our army shattered Pakistan’s war capabilities
If today a part of Kashmir is under illegal occupation by Pakistan, the sole person responsible for this is Pandit Jawaharlal Nehru
The existence of POK is due to Jawaharlal Nehru’s mistake
In the 1971 war, the army defeated Pakistan, but the then opposition government returned 15,000 square kilometers of captured land and failed to take control of POK
The root of all terrorism is Pakistan, which was created due to the mistake of the opposition; If the country had not been divided, Pakistan would not exist today
Today, China is a member of the UNSC while India is not, and Jawaharlal Nehru alone is responsible for this
When the Indian Army was fighting with China in Doklam, the opposition leaders were meeting with Chinese officials
In 2004, the government ruled by the opposition party weakened India's fight against terrorism by repealing the POTA law
During the Modi government, apart from terrorist incidents that were Kashmir-centric, no major terrorist incident took place in the rest of the country
Till yesterday the opposition was saying that the terrorists of Baisaran fled to Pakistan, but we eliminated the terrorists
Dawood Ibrahim, Syed Salahuddin, Tiger Memon, Anees Ibrahim, Riyaz Bhatkal, Iqbal Bhatkal, Mirza Saada Beig... all these terrorists fled the country during the tenure of the opposition party rule
In the 10 years from 2004-2014, there were 7,217 terrorist incidents whereas in the Modi government it reduced by 70 per cent
Terrorist ecosystem in Kashmir has been destroyed after the abolition of Article 370
Earlier, crowds used to gather in the funeral procession of terrorists, today terrorists are buried wherever they are killed
During the tenure of the opposition government, 2,654 incidents of stone pelting took place in one year, during the Modi govt, number of incidents of stone pelting became zero
During the tenure of the govt led by opposition party, the valley used to remain closed for 132 days in a year due to Pak sponsored strikes, In the last three years under the Modi government, not a single strike has taken place in the valley
After 2019, the Modi government banned dozens of organizations that nurtured terrorists in Kashmir
Whoever intrudes on our border will be killed, we will end terrorism
Those who repealed POTA and practice vote bank politics by defending terrorists do not like Modi ji's anti-terrorism policy
Modi ji's speech in Bihar after Pahalgam is the revenge of 140 crore people in the fight against terrorism, which the opposition does not see... your vision depends on the glasses you wear
Unlike the opposition government, Modi government does not give victim certificate to those who give shelter to terrorists
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participated in a special discussion in the Lok Sabha today on ‘Operation Sindoor’, India's strong, successful and decisive response to the Pahalgam terror attack.
Participating in the discussion, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah strongly condemned the killing of innocent civilians in Pahalgam based on religion and expressed condolences to the families of those killed. He also expressed deep condolences to the Indian citizens killed and injured in the firing by Pakistan on Indian civilian targets in response to Operation Sindoor.
Union Home Minister informed the House about the elimination of three terrorists - Suleman, Hamza Afghani (Afghan) and Zibran - in Operation Mahadev, a joint operation of Indian Army, CRPF and Jammu and Kashmir Police in Dachigam, Kashmir yesterday. He said that Suleman was an ‘A’ category commander of LeT who was involved in the terrorist attacks in Pahalgam and Gagangir. Afghan and Jibran were also category ‘A’ terrorists of LeT who killed our innocent civilians in Baisaran Valley and these three terrorists were eliminated yesterday. Home Minister congratulated the jawans of Army's 4 Para, CRPF and Jammu and Kashmir Police on behalf of the House and the entire nation for this success.
Union Home Minister said that Operation Mahadev was started on 22 May 2025. He said that the Pahalgam attack took place on 22 April 2025 at 1 pm and he himself had reached Srinagar at 5:30 pm. He said that a security meeting was held on 23 April, in which all the security forces, Army, CRPF and Jammu and Kashmir Police were involved and, in this meeting, it was decided that the terrorists involved in the Pahalgam terror attack should not leave the country and flee to Pakistan and we made strong arrangements for this and did not let them escape the country. He said that on 22 May 2025, the Intelligence Bureau (IB) received information about the presence of terrorists in the Dachigam area through a human intelligence. He said that continuous efforts were made by the IB and the Army from 22 May to 22 July to confirm this information received through the equipment made by our agencies to capture ultra signals in Dachigam. Our officers and jawans of IB, Army and CRPF kept moving on foot in the cold and high altitudes to receive their signals. He said that on 22nd July we got success through sensors and the presence of terrorists was confirmed. He said that then CRPF and Jammu and Kashmir Police personnel under the leadership of 4 Para surrounded the terrorists together and in yesterday's operation all the three terrorists, who killed our innocent civilians, were killed.
Shri Amit Shah told the House that the National Investigation Agency (NIA) had already arrested the people who had given shelter to these three terrorists. He said that when the bodies of these three terrorists came to Srinagar, four people identified them and said that these three terrorists had carried out the terrorist incident in Pahalgam. He said that after this, on the basis of the FSL report of the cartridges found at the site of the Pahalgam terrorist attack, they were matched with the three rifles recovered from these three terrorists in Dachigam. He said that these three rifles were transported to Chandigarh last night by a special plane and their empty shells were generated by firing. He said that after this, the shells found in the Pahalgam attack were matched with the barrel of the rifles and the shells that came out after the firing and then it was confirmed that our innocent citizens were killed in Pahalgam with these three rifles.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that through Operation Sindoor, Prime Minister Shri Narendra Modi Ji worked to finish off the masters of the terrorists involved in the Pahalgam attack and yesterday our Army and CRPF also killed those three terrorists. He said that Operation Mahadev is a very big joint success of our country's Army, CRPF and Jammu and Kashmir Police, on which 140 crore people of the country are proud. He told that after the terrorist attack, he himself went to Pahalgam and met the families of the deceased there. He said that Prime Minister Modi Ji killed those who sent the terrorists through Operation Sindoor and our security forces killed those terrorists who were involved. He said that through Operation Sindoor, such a lesson has been taught to the terrorists and their masters that no one will dare to do such a thing for a long time to come.
Shri Amit Shah said that the day Lashkar and its outfit TRF took responsibility for the Pahalgam attack, we had decided that NIA will investigate this attack. He said that NIA has expertise as a globally recognized agency in scientifically investigating terrorist cases and bringing the culprits to justice and NIA's conviction rate is more than 96 per cent. He said that the investigation of the Pahalgam attack was immediately handed over to NIA and the Army, BSF, CRPF and Jammu Kashmir Police made full arrangements to ensure that these terrorists could not leave the country and flee to Pakistan. He told the House that at the beginning of the investigation of the attack, discussions were held with the families of the deceased, a total of 1055 people including tourists, mule owners, pony owners, photographers, employees and shop workers were interrogated for more than 3000 hours and all this was recorded on video. Shri Shah informed that based on the information received from interrogation, sketches of the terrorists were made and on 22 June 2025, Bashir and Parvez were identified who had given shelter to the terrorists the day after the Pahalgam attack. He said that Bashir and Parvez were arrested and they revealed that on the night of 21 April 2025 at 8 pm, three terrorists had come to them and they had two AK 47 and one M4 carbine rifle. Shri Shah informed the House that the mother of Bashir and Parvez has also identified the three killed terrorists and now this has been confirmed by FSL as well. He said that these three were the terrorists involved in the Pahalgam attack and 2 AK 47 and one M9 carbine recovered from them were used in this attack.
Union Home Minister said that yesterday the former Home Minister of the country had raised the question whether these terrorists had come from Pakistan. He said that we have all the evidence that these three were Pakistanis because Pakistani voter numbers of two out of three terrorists are available, rifles are also available, the chocolates found with them were also made in Pakistan. He said that the former Home Minister of the country is giving clean chit to Pakistan in front of the whole world and by doing so, he is also raising the question that why did we attack Pakistan? Shri Shah said that the whole world, wherever our MPs went, has accepted that the Pahalgam terrorist attack was carried out by Pakistan. He said that the former Home Minister of the country asks for proof of this but today the 140 crore people of the country have come to know about their conspiracy to defend Pakistan.
Shri Amit Shah informed the Lok Sabha that on April 22, 2025, there was a terrorist attack in Pahalgam in which 26 people were killed. Among the deceased, 25 were Indian citizens and one was a Nepali national. He said that he himself left for Srinagar after the attack and held a meeting with the security forces and all agencies at night to give instructions that the terrorists involved in the attack should not be allowed to escape the country. He said that Prime Minister Modi chaired the Cabinet Committee on Security (CCS) meetings on April 23 and on April 30. He informed that in the meeting on April 23, the first action taken by Prime Minister Modi was to suspend the Indus Water Treaty. Following that, the integrated check post operating through Attari was closed, SAARC visas of all Pakistani citizens were suspended and they were sent back to Pakistan, and defense, military, and naval advisors working at the Pakistani High Commission were declared persona non grata and their number was reduced from 55 to 30. He said that the CCS meeting resolved that wherever these terrorists are hiding, and those training them, they will be given an appropriate response by the Army, Jammu & Kashmir Police, CRPF, and BSF.
Shri Amit Shah said that no action could be more restrained than the retaliatory measures taken by our army. He said that our army destroyed nine terrorist bases and not a single civilian was killed in India’s actions. He mentioned that in both the “surgical strike” and “air strike”, the attacks were carried out in Pakistan-occupied Kashmir (POK) only. He asserted that Pakistan-occupied Kashmir (POK) is ours. He said that this time, under Operation Sindoor, we crossed 100 kilometers inside Pakistan and eliminated terrorists. He said that in the attacks carried out by the Indian forces on terrorist hideouts inside Pakistan, many wanted and dangerous terrorists were killed. Shri Shah said that during the opposition government’s tenure, after terrorist attacks on Indian soil, many terrorists went into hiding, and now our army has eliminated them one by one. He added that under Operation Sindoor, at least 125 terrorists have been neutralized.
Union Home Minister said that on May 7 at 1:22 AM, our DGMO (Director General of Military Operations) informed Pakistan’s DGMO that we had only attacked terrorist hideouts and their headquarters, which is as per our right to self-defence. He said that today the country has the government of Narendra Modi, and it is no longer possible that they come to attack us and we sit quietly and discuss. Shri Shah said that after the Uri terrorist attack, we carried out surgical strikes; after the Pulwama terrorist attack, we conducted air strikes; and now, after the Pahalgam terrorist attack, we have crossed 100 kilometers inside Pakistan’s border and eliminated nine terrorist hideouts and more than 100 terrorists.
Shri Amit Shah said that we attacked terrorist hideouts located in Pakistan, which Pakistan took as an attack on itself and started telling the whole world that Pakistan has nothing to do with terrorism. He said that when senior officers of the Pakistan Army attended the funerals of the terrorists, Pakistan was exposed in front of the entire world as a state-sponsored terrorism hub. Shri Shah said that on May 8, Pakistan attacked our residential areas and military establishments, damaging a Gurudwara, breaking a temple, and causing casualties among our civilians. He said that in response, the next day, the Indian Air Force gave a strong reply by damaging 11 of Pakistan’s airbases.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Pakistan attacked our residential areas, but even then, we never attacked residential areas in Pakistan. He said that India targeted only Pakistan’s air bases and air defense systems, crippling their ability to launch attacks. He added that after this, Pakistan had no option but to seek refuge, and that is why on May 10, Pakistan’s DGMO called India’s DGMO by phone, and at 5 o’clock, we called a ceasefire to end the conflict. Shri Shah said that the opposition is questioning why we did not continue with the war if we were in such a strong position. He responded that war has many consequences, and the decision must be made thoughtfully. He said that if we look at the history of the country, in 1948, our forces were at a decisive stage in Kashmir, but despite Sardar Patel’s objections, Jawaharlal Nehru unilaterally called for a ceasefire. He said that if POK (Pakistan-occupied Kashmir) exists today, it is solely because of Nehru’s ceasefire. He added that similarly, in 1960, we were geographically and strategically very strong on the Indus waters, but even then, despite Sardar Patel’s opposition, Nehru signed the Indus Water Treaty and gave 80 percent of India’s water to Pakistan.
Shri Amit Shah said that during the 1965 war, we had captured strategic locations like Haji Pir but returned them to Pakistan in 1966. He said that in the 1971 war, we had 93,000 Pakistani prisoners of war and controlled 15,000 square kilometers of Pakistani territory. However, the then government signed the Shimla Agreement and forgot to take Pakistan-occupied Kashmir. He said that if we had taken Pakistan-occupied Kashmir at that time, the current situation would not have arisen. Shri Shah added that not only did we fail to take Pakistan-occupied Kashmir, but we also returned the 15,000 square kilometers of land already under our control back to Pakistan.
Shri Amit Shah questioned the opposition about what happened in the 1962 war and why 38,000 square kilometers of Aksai Chin were given to China? He said that during a discussion in Parliament, the then Prime Minister Shri Jawaharlal Nehru had said that not a single blade of grass grows there, so what is the use of that place. Shri Shah also said that Nehru ji had nearly said goodbye to Assam over Akashvani.
Union Home Minister Shri Amit Shah, referring to page 231 of Volume 29 of the “Selected Works of Jawaharlal Nehru” series, said that the United States had suggested that China be admitted to the United Nations but not included in the Security Council. However, Nehru ji said that this was unacceptable because it would damage our relations with China and upset a great country like China. Shri Shah said that today China is a member of the Security Council, while India is not.
Shri Amit Shah said that Rajiv Gandhi Foundation had signed an MOU with China but the details of the MoU were never revealed. He said that the time when our army personnel were sitting face to face with the Chinese army in Doklam, the Leader of Opposition Shri Rahul Gandhi was meeting the Chinese officials. He said that the root of all forms of terrorism is Pakistan and Pakistan is due to a “grave mistake” of the opposition party. If the opposition party had not accepted the partition of the country, Pakistan would never have come into existence. The opposition party has broken the country by accepting the partition during its rule.
The Union Home Minister said that in 2002, the then Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee's government brought the POTA law to end terrorism, which was opposed by the opposition party. He said that Atal ji's government did not have a majority in the Rajya Sabha, due to which the law could not be passed. Later, a joint session of both the houses was called and only then the POTA law could be passed. The country can never forget this. Shri Shah asked that whom did the opposition party want to save by stopping the POTA law? POTA was against the terrorists, but the opposition wanted to save the terrorists by stopping POTA for vote bank politics. He said that in 2004, the opposition party's government came and it repealed the POTA law. He asked that for whose benefit did the opposition party repeal the POTA law? POTA law was repealed in December 2004 and in 2005, Ram Lalla's tent was attacked in Ayodhya and terrorists were killed. 187 people were killed in the bomb blast in Mumbai local train in 2006. In 2006 itself, Hindus were attacked in Doda-Udhampur, in which 34 people were killed. In the year 2007, 44 people were killed in the blast in Hyderabad. In 2007, 13 people were killed in Lucknow and Varanasi. In the year 2008, Rampur CRPF camp was attacked, in 2008 itself, an army convoy was attacked in Srinagar and 10 security personnel were killed. In the year 2008, there was a terrorist attack in Mumbai in which 246 people were killed. There were eight bomb blasts in Jaipur, in which 64 people were killed. In the year 2008, there were 21 bomb blasts in Ahmedabad, in which 57 people were killed. In 2008, there were 5 blasts in Delhi, in which 22 people were killed. 17 people were killed in Pune's German Bakery. In the year 2010, there were blasts in Varanasi, in 2011, there were 3 blasts in Mumbai, in which 27 people were killed.
Shri Amit Shah said that the question is that during the rule of the opposition party from 2005 to 2011, terrorists carried out 27 heinous attacks in which about 1000 people were killed, but what did the then government do? He challenged the Leader of the Opposition to stand up in the House and tell the country what steps the then government took against those terrorist attacks. They just kept sending photos and dossiers of terrorists to Pakistan.
Union Home Minister said that the terrorist incidents that have happened in our time were sponsored by Pakistan and were mainly Kashmir-centric. There was hardly any terrorist incident in any other part of the country from 2014 to 2025. He said that it is the Narendra Modi government due to which youth is no longer turning towards terrorism in Kashmir but the situation has become such that they have to send terrorists from Pakistan.
Shri Amit Shah said that when Dawood Ibrahim Kaskar fled the country in 1986, the opposition party was in power. When Syed Salauddin fled in 1993, the opposition party was in power. When Tiger Memon fled in 1993, the opposition party was in power. When Anees Ibrahim Kaskar fled in 1993, the opposition government was in power even then. When Riyaz Bhatkal fled in 2007, the opposition party was in power even then. When Iqbal Bhatkal fled in 2010, the opposition party was in power even then. Shri Shah said that the Leader of the Opposition should answer on this issue.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the Modi Government is accountable to the people, Parliament and national interest. He said that there were 7,217 terrorist incidents in Kashmir between 2004 and 2014, while there were 2,150 terrorist incidents between 2015 and 2025, which is a 70 percent reduction in terrorist incidents. He said that 1,770 civilians died between 2004 and 2014, while this number was 357 between 2015 and 2025, which is an 80 percent reduction. Shri Shah said that 1,060 security personnel died between 2004 and 2014, while 542 security personnel died between 2015 and 2025. He said that during our Government, the number of deaths of terrorists has increased by 123 percent. He said that the abolition of Article 370 has destroyed the terrorist ecosystem in Kashmir. He added that Article 370 was protected by opposition governments for a long time that harboured the terrorist ecosystem.
Shri Amit Shah said that our government has made a zero terror plan, area domination plan, multi-level deployment, built security jails, 98 percent of trials are now being done through video conferencing. We have created resources of communication and have jailed 702 phone sellers and blocked 2666 SIM cards.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that now wherever a terrorist is killed, he is buried right there. In Narendra Modi's rule, there is no permission to take out a funeral procession to glorify any terrorist. He said that we have selectively put the relatives and supporters of terrorists in jails and canceled their passports, as well as cancelled the government contracts given to them. More than 75 terrorist supporters were dismissed from government jobs by obtaining orders from the court. Shri Shah said that the Bar Council was full of terrorists’ supporters, we suspended it and conducted a new popular election and banned many organizations. By forming a special UAPA court, we registered about 2,260 cases of UAPA between March 2022 and 2025. 374 confiscations were also done. Earlier, there was organized stone pelting, now their number has become zero. Earlier, strikes used to be announced from Pakistan, and Kashmir Valley used to be shut down, but now no one in Pakistan and the valley can do anything like this. During the rule of the opposition party, the valley used to remain closed for 132 days in a year, but for the last three years the number of strikes has come down to zero. Earlier, more than 100 people used to die every year in stone pelting, now the number of deaths and injuries of civilians has come down to zero.
Shri Amit Shah said that there was a time when Hurriyat leaders used to get VIP treatment, discussions used to be held with Hurriyat, when Hurriyat people used to arrive, they used to roll out the red carpet. But we have banned all the components of Hurriyat and all their leaders are behind the bars. We do not want to talk to Hurriyat. He said that he wants to reiterate the policy of Prime Minister Shri Narendra Modi in the House that Hurriyat is an outfit of terrorist organizations and we will not talk to them, we will talk to the youth of the valley. He said that earlier there used to be an atmosphere of fear during elections in Kashmir, now 98.3 percent voting took place in the Panchayat elections. After the year 2019, our government has banned many other terrorist organizations including TRF, People Anti Fascist Front, Tehreek-ul-Mujahideen, Jamaat-ul-Mujahideen, Bangladesh-Hindustan Jammu-Kashmir Ghaznavi Force, Khalistan Tiger Force, Hizb ul Tahrir.
Union Home Minister said that our soldiers protect the country by staying on mountains and near rivers and streams in minus 43 degree Celcius temperature. If someone enters our territory, he will not survive, we will either arrest him or he will be killed in an encounter. He said that those who oppose POTA will not like Narendra Modi's anti-terrorists policy, those who create vote bank by defending terrorists will not like this policy. This is Narendra Modi government, we have zero tolerance policy against terrorism.