য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ঙসি ‘ওপরেসন সিন্দুর’গী খুত্থাংদা পহলগামগী তেরোরিস্ত এতেক্কী ভারতনা পীখিবা অকনবা, মায় পাক্লবা অমসুং দেসিসিব রেস্পোন্সকী মতাংদা লোক সভাদা পাংথোকখিবা অখন্নবা খন্ন-নৈনবা অমদা শরুক য়াখ্রে
29 JUL 2025 5:23PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা 'ওপরেসন সিন্দুর'গী খুত্থাংদা তেরোরিস্তশিংগী তেরর কেম্পশিং অমসুং মাস্তরশিং মাংহনখি অমসুং 'ওপরেসন মহাদেব'গী খুত্থাংদা পহলগাম এতেক্তা শরুক য়াখিবা তেরোরিস্তশিং মুত্থৎখি
আর্মী, সি.আর.পি.এফ. অমসুং জে.এন্দ.কে. পুলিসনা পুন্না পায়খৎপা 'ওপরেসন মহাদেব'গী খুত্থাংদা পহলগাম এতেক্তা শরুক য়াখিবা তেরোরিস্ত অহুম - সুলেমান ওলাইস ফাইজল জত্ত, হামজা অফগানি অমসুং জিব্রান শিখি।
তেরোরিস্তশিং অদু শিখিবগী পাউ অদু তাবদা, ওপোজিসনদসু নুংঙাইবা পোক্কদবনি, অদুবু মদুগী মহুত্তা, মখোয়গী মায়থোংশিং অদু অৱাবগা লোয়ননা মকশিনখি
মতমদুগী ওপোজিসন গবর্নমেন্তকী গৃহ মন্ত্রীনা "তেরোরিস্তশিং অসি পাকিস্তানদগী লাকপনি" হায়বগী প্রমান অমা পীনবা হায়রকখি, মসিনা পাকিস্তানবু মরাল লৈতবা ওইহনখি
পাকিস্তানবু ঙাকথোক্নবা ওপোজিসনগী লৌতুনবা অসি ভারত মচা বিল্লিয়ন ১.৪দা খঙহনখ্রে; ওপোজিসন অসিনা মখা তানা একাউন্তেবিলিতীদগী নাথৈবা ঙমলোই
মোদী সরকারগী মখাদা, ঐখোয়গী লান্মীনা পাকিস্তানদা চংশিনখি অমসুং ওপোজিসন পার্তীগী লৈঙাক্কী মতমদা থোকখিবা তেরোরিস্ত এতেক্তকী থৌদাং লৌরিবা মীওইশিংবু হাৎখি
মোদী সরকারগী মখাদা, তেরোরিস্ত এতেকশিংগী পাউখুম ওইনা দোসিয়রশিং থাখিদে; তেরোরিস্তশিং অমসুং মখোয়গী মফমশিং অদু থুগাইরি
ওপরেসন সিন্দুরনা পাকিস্তানবু মালেম পুম্বদা এক্সপোজ তৌখি অমসুং ঐখোয়গী লান্মীনা পাকিস্তানগী লানগী মতিক ময়াই হন্থহনখি
করিগুম্বা ঙসিদি কাশ্মীরগী শরুক অমবু পাকিস্তান্না আইনগী ৱাংমদা পায়দুনা লৈরবদি, মসিগীদমক্তা দাইতা পুগদবা মীওইদি পন্দিৎ জৱাহরলাল নেহরুখক্তনি
জৱাহরলাল নেহরুগী অশোয়বা অদুনা মরম ওইদুনা পি.ও.কে. লৈবনি
১৯৭১গী লানদা, লান্মীনা পাকিস্তানবু মায়থীবা পীখি, অদুবু মতমদুগী ওপোজিসন গবর্নমেন্তনা লৌশিনখিবা লমগী স্ক্বার কিলোমীতর ১৫,০০০ অমুক হন্না পীথোকখি অমসুং পি ও কে কন্ত্রোল তৌবা ঙমহৌখিদে
তেরোরিজম খুদিংমক্কী হৌরকফম অসি পাকিস্তাননি, মসি ওপোজিসনগী অশোয়বনা শেমহনখিবনি; লৈবাক অসি খায়দোকলমদ্রবদি, ঙসি পাকিস্তান লৈরম্লোই
ঙসিদি, চাইনা অসি য়ু.এন.এস.সি.গী মেম্বর অমা ওইরে অদুগা ভারতনা ওইদে, অমসুং জৱাহরলাল নেহরু খক্তনা মসিগীদমক দাইদা পুগদবনি
ভারতকী লান্মীনা দোকলামদা চাইনাগা লান্থেংনরিঙৈদা, ওপোজিসনগী লুচিংবশিংনা চাইনিজ ওফিসিএলশিংগা উনখি
২০০৪দা, ওপোজিসন পার্তীগী লৈঙাক্না পোতা লো অসি লৌথোক্তুনা তেরোরিজমগা লান্থেংনবদা ভারতকী লান্থেং অসি মপাঙ্গল শোন্থহনখি
মোদী সরকারগী মতমদা, কাশ্মীর-সেন্ত্রিক ওইবা তেরোরিস্তকী থৌদোকশিং নত্তনা, লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংদা অচৌবা তেরোরিস্তকী থৌদোক অমত্তা থোকখিদে
ঙরাং ফাওবদা ওপোজিসন্না হায়খি মদুদি বাইসারনগী তেরোরিস্তশিং অসি পাকিস্তানদা চেনখ্রে, অদুবু ঐখোয়না তেরোরিস্তশিংবু মুত্থৎখি
দাদ ইব্রাহিম, সৈয়দ সালাহউদ্দিন, তাইগর মেমন, অনীস ইব্রাহিম, রিয়াজ ভাতকল, ইকবাল ভাকল, মির্জা সাদা বেগ... হায়রিবা তেরোরিস্ত খুদিংমক অসি ওপোজিসন পার্তীগী লৈঙাক্কী মতমদা লৈবাক অসিদগী চেনখিবন
২০০৪-২০১৪ ফাওবগী মনুংদা চহি ১০দা তেরোরিস্তকী থৌদোক ৭,২১৭ থোকখি অদুগা মোদী সরকারগী মতমদা মসি চাদা ৭০ হন্থখি।
আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকখ্রবা মতুংদা কাশ্মীরদা তেরোরিস্ত ইকোসিস্তেম মাংখ্রে
মমাংদদি, তেরোরিস্তশিংগী লৈরোল চনবগী খোঙচৎতা মী কয়া পুনরম্মি, ঙসিদি তেরোরিস্তশিংবু মখোয়না শিবা মফমদা ফুমজল্লি
ওপোজিসনগী সরকারগী মতমদা, চহি অমগী মনুংদা নুং থাবগী থৌদোক ২,৬৫৪ থোকখি, মোদী সরকারগী মতমদা নুং থাবগী থৌদোকশিং অসি জিরো ওইখি
ওপোজিসন পার্তীনা লুচিংবা সরকারগী মতমদা, ভেলী অসি চহি অমদা নুমিৎ ১৩২ পি.ও.কে.না স্পোন্সর তৌরবা স্ত্রাইকশিংগীদমক থিংজিনখি। মোদী সরকারগী মখাদা হৌখিবা চহি অহুম অসিদা ভেলী অসিদা স্ত্রাইক অমত্তা তৌখিদে
২০১৯গী মতুংদা, মোদী সরকারনা কাশ্মীরদা তেরোরিস্তশিংবু পুক্নিং থৌগৎখিবা ওর্গনাইজেসন কয়া অমা অথিংবা থমখি
ঐখোয়গী ঙমখৈদা চংলকপা মীওই খুদিংমক শিগনি, ঐখোয়না তেরোরিজম লোইশিনগনি
পোতা অসি লৌথোকখিবা অমসুং তেরোরিস্তশিংবু ঙাক্লগা ভোৎ বেঙ্ক পোলিসী চত্থরিবা মীওইশিংনা মোদীজীগী এন্তি-তেরোরিজম পোলিসী পামদে
পহলগামগী মতুংদা বিহারদা মোদীজীনা ঙাংখিবা ৱারোল অসি তেরোরিজমগী মায়োক্তা থেংনরিবা মীওই করোর ১৪০গী রিভেঞ্জনি, মসি ওপোজিসননা উদে... অদোমগী ভিজন অদু অদোম্না শিজিন্নরিবা গ্লাস অদুগী মখা পোল্লি
ওপোজিসন সরকারগা মান্নদবা মওংদা, মোদী সরকারনা তেরোরিস্তশিংদা ফংজফম পীরিবা মীওইশিংদা ভিক্তিম সর্তিফিকেৎ পীদে
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ঙসি ‘ওপরেসন সিন্দুর’গী খুত্থাংদা পহলগামগী তেরোরিস্ত এতেক্কী ভারতনা পীখিবা অকনবা, মায় পাক্লবা অমসুং দেসিসিব রেস্পোন্সকী মতাংদা লোক সভাদা পাংথোকখিবা অখন্নবা খন্ন-নৈনবা অমদা শরুক য়াখ্রে।
খন্ন-নৈনবা অদুদা শরুক য়াদুনা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা পহলগামদা ধর্মগী ওইবা য়ুম্ফমদা অশোনবা মীওইশিং হাৎপগী থৌদোক অদু অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোংদোকখি অমসুং শিখিবশিংগী ইমুং-মনুংশিংদা অৱাবা ফোংদোকখি। মহাক্না ওপরেসন সিন্দুরগী পাউখুম ওইনা ভারতকী সিবিলিয়ন তার্গেৎশিং তৌদুনা পকিস্তাননা নোংমৈ কাপখিবগী থৌদোক্তা শিখিবা অমসুং অশোক-অপন নংখিবা ভারতকী প্রজাশিংগী মফমদা অৱাবা ফোংদোকখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা ঙরাং কাশ্মীরগী দচিগামদা ভারতকী লান্মী, সি.আর.পি.এফ. অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীর পুলিসনা পুন্না চত্থখিবা ওপরেসন মহাদেবতা তেরোরিস্ত অহুম - সুলেমান, হামজা অফগানি (অফগানি) অমসুং জিব্রানবু হাৎখিবগী মতাংদা হাউসতা পাউদমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সুলেমান অসি পহলগাম অমসুং গগনগিরদা থোকখিবা তেরোরিস্ত এতেকশিংদা শরুক য়াখিবা এল.ই.তি.গী কেতেগোরি এ’ গী কম্মান্দর অমনি। অফগান অমসুং জিবরানসু কেতগোরী "এ"গী তেরোরিস্ত ওইরম্মি অমসুং মখোয়না বৈসরান ভেলীদা ঐখোয়গী মরাল লৈতবা সিভিলিয়নশিংবু হাৎখি অমসুং হায়রিবা তেরোরিস্ত অহুম অসি ঙরাং হাৎখি। মায় পাকপগীদমক গৃহ মন্ত্রীনা হাউস অমসুং লৈবাক পুম্বগী মায়কৈদগী আর্মীগী ফোর পেরা, সি.আর.পি.এফ. অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীর পুলিসকী জৱানশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওপরেসন মহাদেব অসি ২০২৫গী মে ২২দা হৌদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পহলগাম এতেক অসি ২০২৫গী এপ্রিল ২২গী নুমিৎ য়ুংবা মতুং পুং ১দা থোকখি অমসুং মহাক মশামকসু নুমিদাংৱাইরম পুং ৫.৩০দা শ্রীনগরদা য়ৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি এপ্রিল ২৩দা সেক্যুরিতী মীফম অমা পাংথোকখি, মদুদা সেক্যুরিতী ফোর্স, আর্মী, সি.আর.পি.এফ. অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীর পুলিস পুম্নমক শরুক য়াখি। মীফম অদুদা পহালগামগী তেরোরিস্ত এতেক্তা শরুক য়াখিবা তেরোরিস্তশিংনা লৈবাক অসি থাদোক্তুনা পকিস্তানদা চেলহনখিরোই হায়না ৱারেপ লৌখি।. মহাক্না হায়খি মদুদি ২০২৫গী মে ২২দা ইন্তেলিজেন্স ব্যুরো (আই.বি.) না হ্যুমেন ইন্তেলিজেন্সকী খুত্থাংদা দচিগামগী মফমদা তেরোরিস্তশিং লৈবগী মতাংদা ইনফোর্মেসন ফংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি আই.বি. অমসুং আর্মীনা মে ২২দগী জুলাই ২২ ফাওবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনদুনা ঐখোয়গী এজেন্সীশিংনা দচিগমদা অলত্রা সিগ্নেলশিং লৌনবা শেমখিবা খুৎলায়শিংগী খুত্থাংদা ফংলকপা পাউশিং অদু কনফর্ম তৌখি। আই.বি., আর্মী অমসুং সি.আর.পি.এফ.কী ঐখোয়গী ওফিসরশিং অমসুং জৱানশিংনা মখোয়গী সিগ্নেলশিং লৌনবা অইং-অশা অমসুং অৱাংবা মফমশিংদা খোঙনা চৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি জুলাই ২২দা সেন্সরশিংগী মতেংনা ঐখোয়না মায় পাকপা ঙমখি অমসুং তেরোরিস্তশিং লৈরম্বা অদু কনফর্ম তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সি.আর.পি.এফ. অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীর পুলিসকী পর্সনেলশিংনা ৪ পেরাগী লুচিং মখাদা তেরোরিস্তশিংবু অমত্তা ওইনা কোইশিনখি অমসুং ঙরাংগী ওপরেসন অদুদা ঐখোয়গী মীচমশিংবু হাৎখিবা তেরোরিস্ত অহুমমক লোইশিনখি।
শ্রী অমিত শাহনা হাউসতা হায়খি মদুদি নেস্নেল ইনভেস্তিগেসন এজেন্সী (এন.আই.এ.) না হায়রিবা তেরোরিস্ত অহুম অসিবু চংজফম পীখিবা মীওইশিং অদু ফারে। মহাক্না হায়খি মদুদি তেরোরিস্ত অহুমগী হকচাংশিং অদু শ্রীনগরদা লাকপা মতমদা, মীওই মরিনা মখোয়শিং অদু মশক খঙবা ঙমখি অমসুং মখোয় অহুম অসিনা পহলগামদা তেরোরিস্তকী থৌদোক অদু পাংথোকখি হায়না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী মতুংদা, পহলগাম তেরোরিস্ত এতেককী মফম অদুদা ফংখিবা কার্তিজশিংগী এফ.এস.এল.কী রিপোর্তকী মতুং ইন্না, মখোয়শিং অসি দচিগামদা তেরোরিস্ত অহুমদগী ফংবা রাইফল অহুমগা মান্নখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা রাইফল অহুম অসি ঙরাং নুমিদাং অখন্নবা প্লেন অমনা চান্দিগরদা পুরকখি অমসুং মদুগী অহাংবা শেকশিং অদু ফায়রিং তৌদুনা জেনরেৎ তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী মতুংদা, পহলগাম এতেক্তা ফংখিবা শেলশিং অসি রাইফলশিংগী বেরেলশিংগা অমসুং কাপ্লবা মতুংদা থাদোকখিবা শেলশিংগা চান্নখি অমসুং মসিগী মতুংদা পহলগামদা ঐখোয়গী মীচমশিং অসি রাইফল অহুম অসিগা লোয়ননা হাৎখিবনি হায়না কনফর্ম তৌখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওপরেসন সিন্দুরগী খুত্থাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীনা পহলগামগী এতেক্তা য়াওখিবা তেরোরিস্তশিংগী মাস্তরশিংবু লোইশিন্নবা থবক তৌখি অমসুং ঙরাং ঐখোয়গী লান্মী অমসুং সি.আর.পি.এফ.না তেরোরিস্ত অহুম অদুসু হাৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপরেসন মহাদেব অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী লান্মী, সি.আর.পি.এফ. অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীর পুলিসকী অপুনবা মায় পাকপা অমনি, মসিদা লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০না চাউথোকচরি। মহাক্না হায়খি মদুদি তেরোরিস্তকী থৌদোক অদুগী মতুংদা মহাক মশামক পহলগামদা চৎখি অমসুং মফম অদুদা লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং মনুংগা উনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মোদী জীনা ওপরেসন সিন্দুরগী খুত্থাংদা তেরোরিস্তশিংবু থারকখিবা মীওইশিং অদু হাৎখি অমসুং ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংনা মসিগী থৌদাং লৌখিবা তেরোরিস্তশিং অদু হাৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপরেসন সিন্দুরগী খুত্থাংদা, তেরোরিস্তশিং অমসুং মখোয়গী মাস্তরশিংদা পরা অমা তম্বীখি মদুদি কনাগুম্বা অমত্তনা অসিগুম্বা থবক অসি মতম শাংনা তৌদুনা লৈবা ঙমলোই।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি লস্কর অমসুং মসিগী আউৎফিৎ তি.আর.এফ.না পহলগাম এতেক্তকী থৌদাং লৌখিবা নুমিৎ অদুদা ঐখোয়না ৱারেপ লৌখি মদুদি এন.আই.এ.না এতেক্ত অসিগী থিজিন হুমজিনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি এন.আই.এ.দা তেরোরিস্তকী কেসশিং সাইন্তিফিক ওইনা থিজিন হুমজিনবদা অমসুং মরাল লৈবশিং চৈরাক পীবদা মালেমগী থাক্তা শকখঙনরবা এজেন্সী অমা ওইনা এক্সপর্তিজ লৈ অমসুং এন.আই.এ.গী কনভিক্সন রেৎ অসি চাদা ৯৬ হেনখ্রে। মহাক্না হায়খি পহলগাম এতেক্কী থিজিনবা অসি এন.আই.এ.দা খুদক্তা পীখি অমসুং তেরোরিস্তশিং অসি লৈবাক অসি থাদোক্তুনা পাকিস্তানদা চেনহন্দনবগীদমক আর্মী, বি.এস.এফ., সি.আর.পি.এফ. অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীর পুলিসনা মপুং ফানা থৌরাং লৌখৎখি। মহাক্না হাউসতা হায়খি মদুদি এতেক অসিগী থিজিন হুমজিনবগী হৌরকপদা, লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং মনুংগা লোয়ননা খন্ন-নৈনখি। তুরিস্তশিং, শগোল মপুশিং, পোনী মপুশিং, ফোতোগ্রাফরশিং, ইমপ্লোয়িশিং অমসুং দুকানগী শিন্মীশিং য়াওনা পুন্না মীওই ১০৫৫বু পুং ৩০০০ হেন্না ৱাহং পাউহং তৌখি অমসুং মসি পুম্নমক ভিদিওদা রেকোর্দ তৌখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ৱাহং পাউহং তৌবদগী ফংলকপা পাউগী মতুং ইন্না, তেরোরিস্তশিংগী স্কেৎচশিং শেমখি অমসুং ২০২৫গী জুন ২২দা, বাশির অমসুং পারভেজ মশক খঙদোকখি, মখোয়না পহলগামগী এতেক্কী মতুংদা তেরোরিস্তশিংদা লৈফম পীখি। বাশির অমসুং পারভেজপু ফারকখি অমসুং মখোয়না ফোঙদোকখি মদুদি ২০২৫গী এপ্রিল ২১গী নুমিদাং পুং ৮ তাবদা, তেরোরিস্ত অহুম মখোয়দা লাকখি অমসুং মখোয়দা এ.কে. ৪৭ অমসুং এম.৯ কার্বাইন পাইরকখি। শ্রী শাহনা হাউস অসিদা হায়খি মদুদি বাশির অমসুং পারভেজকী মমানসু শিখিবা তেরোরিস্ত অহুম অদু মশক খঙলে অমসুং হৌজিক্তি এফ.এস.এল.নসু মসিবু কনফর্ম তৌখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয় অহুম অসি পহলগাম এতেক্তা শরুক য়াখিবা তেরোরিস্তশিংনি অমসুং মখোয়দগী ফংবা এ.কে. ৪৭ অনি অমসুং এম.৯ কার্বাইন অমা হায়রিবা এতেক অসিদা শীজিন্নখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙরাং লৈবাক অসিগী হান্নগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়রিবা তেরোরিস্তশিং অসি পাকিস্তানদগী লাকখিবরা হায়না ৱাহং অমা পুখৎলকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা অহুম অসি পাকিস্তানগীনি হায়বগী খুদম পুম্নমক ঐখোয়গী লৈ মরমদি তেরোরিস্ত অহুমগী মনুংদা অনিদি পাকিস্তানগী ভোরর নম্বর ফংখি, রাইফলশিংসু ফংখি, মখোয়গা লোয়ননা ফংখিবা চোকোলেতশিং অসি পাকিস্তানদা পুথোকপনি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী হান্নগী গৃহ মন্ত্রীনা মালেম পুম্বগী মমাংদা পাকিস্তান মরাল লৈতবা ওইনা উহনখি অমসুং মসি পুখৎলকপা অসিনা ঐখোয়না পাকিস্তানদা করিগীদমক লান্দারক্লিবনো হায়বা ৱাহং হংলকখি? শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী এম.পি.শিং চৎপা মফম খুদিংদা মালেম পুম্নমক্না পহলগাম তেরোরিস্ত এতেক অদু পকিস্তাননা পাংথোকখিবনি হায়না য়াখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী হান্নগী গৃহ মন্ত্রীনা মসিগী প্রমান অমা পীনবা হায়রকখ অদুবু ঙসিদি লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০না মখোয়না পাকিস্তানবু ঙাকথোক্নবগীদমক তৌরিবা থৌওং অদু খঙলে।
শ্রী অমিত শাহনা লোক সভাদা এপ্রিল ২২, ২০২৫দা পহলগামদা তেরোরিস্ত এতেক অমা থোকখি অমসুং মীওই ২৬ শিখি হায়না পাউদমখি। লৈখিদ্রবশিংগী মনুংদা ২৫দি ভারতকী নাগরিকনি অমসুং অমনা নেপালগী নাগরিকনি। মহাক্না হায়খি মদুদি থৌদোক অদুগী মতুংদা মহাক মশামক শ্রীনগরদা চৎখি অমসুং নুমিদাংৱাইরমদা সেক্যুরিতী ফোর্সশিং অমসুং এজেন্সী পুম্নমক্কা মীফম পাংথোকখি অমসুং থৌদোক অদুদা য়াওরিবা তেরোরিস্তশিং লৈবাক অসিদগী লান্থোকপা য়ারোই হায়না খঙহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা এপ্রিল ২৩ অমসুং এপ্রিল ৩০দা কেবিনেৎ কমিতী ওন সেক্যুরিতী (সি.সি.এস.)গী মীফম ফমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি এপ্রিল ২৩দা পাংথোকখিবা মীফম অদুদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৌখিবা অহানবা খোঙথাংদি সিন্ধু ৱাতর ত্রিতী সস্পেন্দ তৌবনি। মদুগী মতুংদা, অত্তারিগী খুত্থাংদা মথৌ তৌরিবা ইন্তিগ্রেতেদ চেক পোস্ত অসি থিংখি, পাকিস্তানগী নাগরিক পুম্নমক্কী এস.এ.এ.আর.সি. ভিসাশিং সস্পেন্দ তৌখি অমসুং মখোয়বু পাকিস্তানদা হলহনখি, অমসুং পাকিস্তানগী হাই কম্মিসনদা থবক তৌরিবা দিফেন্স, মিলিতরী, অমসুং নেভেলগী এদভাইজরশিংবু পর্সোনা নো-গ্রেতা ওইনা লাউথোকখি অমসুং মখোয়গী মশিং অদু ৫৫দগী ৩০দা হন্থহনখি। সি.সি.এস.কী মীফম অদুদা হায়রিবা তেরোরিস্তশিং অসি লোৎনীংবা মফমদা লৌৎতুনা লৈরবসু অমসুং মখোয়বু ত্রেনিং পীরিবা মীওইশিং অসি অদু লান্মী, জম্মু অমসুং কাশ্মীর পুলিস, সি.আর.পি.এফ. অমসুং বি.এস.এফ.না মতিক চাবা পাউখুম পীরগনি হায়না ৱারেপ লৌখি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী লান্মীনা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অসিদগী হেন্না চেকশিনবা থবক অমত্তা লৈতে। ঐখোয়গী লান্মীনা তেরোরিস্ত বেজ মাপল থুগাইখি অমসুং ভারতকী থবক থৌরমশিংদা মীচম অমত্তা শিখিদে হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি "সর্জিকেল স্ত্রাইক" অমসুং "এয়র স্ত্রাইক" অনিমক্তা, এতেকশিং অসি পাকিস্তাননা ওক্যুপাইদ কাশ্মীর (পি.ও.কে.) খক্তদা চত্থখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পাকিস্তাননা ওক্যুপাইদ কাশ্মীর (পি.ও.কে.) অসি ঐখোয়গীনি। মহাক্না হায়খি মদুদি হন্দক্তি ওপরেসন সিন্দুরগী মখাদা ঐখোয়না পাকিস্তানগী মনুংদা কিলোমিতর ১০০ লানশিনখি অমসুং তেরোরিস্তশিং লোইশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পাকিস্তানগী মনুং চন্না লৈবা তেরোরিস্তশিংগী লৈফমশিংদা ভারতকী লান্মীশিংনা লান্দারকপদা, খ্বাইদগী ৱান্তেদ ওইবা অমসুং খুদোংথিনিংঙাই ওইবা তেরোরিস্ত কয়া অমা হাৎখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ওপোজিসনগী সরকারগী মতমদা, ভারতকী লৈমায়দা তেরোরিস্ত এতেকশিং চত্থখ্রবা মতুংদা, তেরোরিস্ত কয়ানা লোৎখি অমসুং হৌজিক ঐখোয়গী লান্মীনা মখোয় অমমমতা ওইনা লোইশিনখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ওপরেসন সিন্দুরগী মখাদা, য়ামদ্রবদা তেরোরিস্ত ১২৫বু ন্যুত্রেলাইজ তৌখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মে ৭গী অহিং নোংয়াই পুং ১.২২দা ঐখোয়গী দি.জি.এম.ও. (দিরেক্তর জেনরেল ওফ মিলিতরী ওপরেসন) না পাকিস্তানগী দি.জি.এম.ও.দা ঐখোয়না তেরোরিস্তশিংগী মফমশিং অমসুং মখোয়গী হেদক্বার্তরশিংদা লান্দাখি, মসি ঐখোয়গী ইশা ঙাকথোকচবগী হক্কী মতুং ইন্না চত্থবনি হায়না পাউ পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি লৈবাক অসিদা নরেন্দ্র মোদীগী সরকার লৈরে, অমসুং মখোয়না ঐখোয়দা লান্দাবা লাকপা অমসুং ঐখোয়না তুমিন লৈবা অমসুং খন্নবা হায়বা অসি হৌজিক্তি ওইথোক্তে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি উরি তেরোরিস্ত এতেক্কী মতুংদা, ঐখোয়না সর্জিকেল স্ত্রাইক চত্থখি। পুলৱামা তেরোরিস্ত এতেক্কী মতুংদা, ঐখোয়না এয়র স্ত্রাইক চত্থখি। অদুগা হৌজিক, পহলগাম তেরোরিস্ত এতেক্কী মতুংদা, ঐখোয়না পাকিস্তানগী ঙমখৈগী মনুংদা কিলোমিতর ১০০ লানশিনখ্রে অমসুং তেরোরিস্তশিংগী লৈফম ৯ অমসুং তেরোরিস্ত ১০০ হেন্না হাৎখ্রে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না পাকিস্তানদা লৈবা তেরোরিস্তশিংগী মফমশিংদা লান্দাখি, মদু পাকিস্তাননা মখোয়দা লান্দারকপা ওইনা লৌখি অমসুং মালেম পুম্বদা হায়খি মদুদি পাকিস্তানগী তেরোরিজমগা করিসু মরী লৈনদে। মহাক্না হায়খি মদুদি পাকিস্তানগী লান্মীগী মকোক থোংবা ওফিসরশিংনা তেরোরিস্তশিংগী অরোইবা মথৌ মঙম পাংথোকপগী থৌরমদা শরুক য়াখিবা মতমদা, পাকিস্তান অসি মালেম পুম্বগী মমাংদা স্তেত-স্পোন্সর্দ তেরোরিজমগী হব অমনি হায়বা খঙহনখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মে ৮দা পাকিস্তান্না ঐখোয়গী রেসিদেন্সিএল এরিয়াশিং অমসুং মিলিতরী এস্তাব্লিশমেন্তশিংদা লান্দারকখি। মসিনা গুরুদ্বার অমা থুগাইখি, লাইশঙ অমা থুগাইখি অমসুং ঐখোয়গী মীচম শিহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী পাউখুম ওইনা, মথংগী নুমিত্তা, ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সনা পাকিস্তানগী এয়র বেজ ১১ থুগাইদুনা অকনবা পাউখুম পীখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পাকিস্তান্না ঐখোয়গী রেসিদেন্সিএল এরিয়াশিংদা লান্দারকখি, অদুবু মদুগী মতুংদা ফাওবা ঐখোয়না পাকিস্তানগী রেসিদেন্সিএল এরিয়াশিংদা লান্দাখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা পাকিস্তানগী এয়র বেজশিং অমসুং এয়র দিফেন্স সিস্তেমশিংখক্তমক তার্গেৎ তৌদুনা, মখোয়গী এতেক চত্থনবগী মতিক ময়াই অদু হন্থহনখি। মসিগী মতুংদা, পাকিস্তান্না চংজফম থিবা নত্তনা অতোপ্পা পাম্বৈ অমত্তা লৈখিদে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মে ১০দা, পাকিস্তানগী দি.জি.এম.ও.না ভারতকী দি.জি.এম.ও.দা তেলিফোন্দা ৱারী শানখি অমসুং নুমিদাং পুং ৫ তাবদা, ঐখোয়না লান অসি লোইশিন্নবা সিজফায়র তৌনবা ৱারেপ লৌখি হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ওপোজিসন্না ঐখোয়না অসিগুম্বা মপাঙ্গল লৈবা পোজিসন অমদা লৈরবদি করিগীদমক লান অসি মখা চত্থখিদবনো হায়না ৱাহং হংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি লানগী মাংজবা কয়া লৈ, অমসুং ৱারেপ অসি মুন্না খন্থরগা লৌগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না লৈবাক অসিগী পুৱারীদা য়েংবীরবদি, ১৯৪৮দা ঐখোয়গী ফোর্সশিংনা কাশ্মীরদা খুদুম চনবা ঙম্বগী তাঙ্কক অমদা লৈরম্মি, অদুবু সর্দার পতেলনা য়াখিদ্রবসু জৱাহরলাল নেহরুনা সিজফায়র তৌনবা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা ঙসি পি.ও.কে. (পাকিস্তান ওক্যুপাইদ কাশ্মীর) লৈরবদি, মদু নেহরুগী সিজফায়রনা ওইহনবনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মান্নবা মওংদা, ১৯৬০দা, ঐখোয়না ইন্দস তুরেলদা জিওগ্রাফিকেল অমসুং স্ত্রেতেজিক ওইনা য়াম্না মপাঙ্গল কনবা ঙমখি, অদুবু মতম অদুদসু, সর্দার পতেলনা মদুগী মায়োক্তা লৈরবসু, নেহরুনা ইন্দস ৱাতর ত্রিতিদা খুৎয়েক পীনখি অমসুং ভারতকী ঈশিংগী চাদা 80দি পাকিস্তানদা পীখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ১৯৬৫গী লানগী মতমদা, ঐখোয়না হাজি পীরগুম্বা স্ত্রেতেজিক লোকেসনশিং লৌশিনখি অদুবু মখোয়শিং অদু ১৯৬৬দা পাকিস্তানদা অমুক হন্না পীথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ১৯৭১গী লান্দা ঐখোয়না পাকিস্তানগী লানগী বন্দী ৯৩,০০০ লৈখি অমসুং ঐখোয়না পাকিস্তানগী স্ক্বার কিলোমীতর ১৫,০০০গী লম খুদুম চনবা ঙমখি। অদুম ওইনমক, মতমদুগী সরকারনা শিমলা এগ্রীমেন্ততা খুৎয়েক পীনখি অমসুং পাকিস্তান ওক্যুপাইদ কাশ্মীর লৌশিনবা কাওথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা ঐখোয়না মতম অদুদা পাকিস্তান ওক্যুপাইদ কাশ্মীর অসি লৌশিনলম্লবদি, হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসি লৈরম্লোই। শ্রী শাহনা মখা তাখি মদুদি ঐখোয়না পাকিস্তান ওক্যুপাইদ কাশ্মীর লৌশিনবদা মায়থীবতা নত্তনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী কন্ত্রোল মখাদা লৈরম্বা স্ক্বার কিলোমিতর ১৫,০০০গী লম অদু পাকিস্তানদা অমুক হন্না পীথোকখি।
শ্রী অমিৎ শাহনা ওপোজিসনবু ১৯৬২গী লানদা করি থোকখি অমসুং একসাই চিনগী স্ক্বার কিলোমীতর ৩৮,০০০ করিগীদমক চাইনাদা পীখিবগে হায়না হংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পার্লিয়ামেন্ততা খন্ন-নৈনবগী মনুংদা, মতমদুগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী জৱাহরলাল নেহরুনা হায়খি মদুদি মফম অদুদা নাপি মকা অমা ফাওবা হৌদে, মরম অদুনা মফম অদুগী করি কান্নবা লৈবগে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি নেহরুজীনা অকাশবানীগী খুত্থাংদা আসামবু বিদাই পীগে তৌরমখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎত শাহনা “জৱাহরলাল নেহরুগী সেলেক্তেদ ৱার্কস” সিরিজকী ভোল্যুম ২৯গী লমায় ২৩১ অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা চাইনাবু য়ুনাইতেদ নেসন্সতা য়াওহন্নবা খন্নখি অদুবু সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা য়াওহন্দনবা খন্নখি। অদুম ওইনমক, নেহরুজীনা হায়খি মদুদি মসি য়াবা ঙমলোই মরমদি মসিনা চাইনাগা ঐখোয়গী মরীদা অকাইবা থোকহল্লগনি অমসুং চাইনাগুম্বা অচৌবা লৈবাক অমবু নুংঙাইতবা পোকহল্লগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ঙসিদি চাইনা সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী মেম্বর অমা ওইরে, অদুগা ভারতনা ওইদে। শ্রী অমিত শাহনা হায়খি রাজীব গান্ধী ফাউন্দেসননা চাইনাগা লোয়ননা এম ও য়ু অমা খুৎয়েক পীনখ্রে অদুবু এম ও য়ুগী অকুপ্পা মরোলদি ফোঙদোকখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী আর্মী পর্সনেলশিংনা দোকলামদা চাইনিজ আর্মীগা মায়োক্নদুনা লৈরিঙৈ মতম অদুদা ওপোজিসনগী লুচিংবা শ্রী রাহুল গান্ধীনা চাইনিজ ওফিসিএলশিংগা উনখি। মহাক্না হায়খি তেরোরিজমগী মওং পুম্নমক্কী হৌরকফম অসি পাকিস্তাননি অমসুং পাকিস্তান অসি ওপোজিসন পার্তীগী "অচৌবা অশোয়বা" অমনি। করিগুম্বা ওপোজিসন পার্তীনা লৈবাক অসি খায়দোকপদা য়াখিদ্রবদি, পাকিস্তান লৈরম্লোই। ওপোজিসন পার্তীনা মখোয়গী লৈঙাক্কী মতমদা লৈবাক অসি খায়দোকপদা য়াদুনা লৈবাক অসিবু থুগাইখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০০২দা, মতমদুগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারী বাজপায়ীগী সরকারনা তেরোরিজম লোইশিন্নবা পোতা আইন পুথোকখি, মদুদা ওপোজিসন পার্তীনা য়ানীংদবা ফোংদোকখি। রাজ্য সভাদা অতলজীগী সরকারগী মেজোরিতী ফংখিদে, মরম অদুনা আইন অসি পাস তৌবা ঙমখিদে হায়না মহাক্না হায়খি। তুংদা, হাউস অনিমক্কী জোইন্ত সেসন অমা কৌখি অমসুং মদুদা খক্তা পোতা লো অসি পাস তৌবা ঙমখি। লৈবাক অসিনা মসিবু কৈদৌঙৈদসু কাউবা লৈরোই। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ওপোজিসন পার্তীনা পোতা লো অসি থিংদুনা কনাবু কনবা পাম্লিবনো? পোতা অসি তেরোরিস্তশিংগী মায়োক্তা লৈরম্মি, অদুবু ওপোজিসন্না ভোৎ বেঙ্ক পোলিসীগীদমক পোতা থিংদুনা তেরোরিস্তশিংবু কনবা পাম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি ২০০৪দা ওপোজিসন পার্তীগী সরকার লাকখি অমসুং মসিনা পোতা লো অসি লৌথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ওপোজিসন পার্তীনা কনাগী কান্ননবগীদমক পোতা লো অসি লৌথোকখিবগে? দিসেম্বর ২০০৪দা পোতা আইন অসি লৌথোকখি অমসুং ২০০৫দা অয়োধ্যাদা রাম লল্লাগী তেন্ততা লান্দারকখি অমসুং তেরোরিস্তশিং শিখি। ২০০৬দা মুম্বাই লোকেল ত্রেনদা বোম্ব পোখাইবদা মীওই ১৮৭ শিখি। ২০০৬তা দোদা-উধামপুরদা হিন্দুশিংদা লান্দারকখি, মীওই ৩৪ হাৎখিবা থৌদোক অমা থোকখি। ২০০৭তা হায়দ্রাবাদতা থোকখিবা বোম্ব পোখাইবগী থৌদোক অমদা মীওই ৪৪ শিখি। ২০০৭দা লখনৌ অমসুং বরানসীদা মীওই ১৩ শিখি। ২০০৮দা রামপুর সি.আর.পি.এফ. কেম্পতা লান্দারকখি, ২০০৮দা শ্রীনগরদা লান্মীগী কনভোই অমদা লান্দারকখি অমসুং সেক্যুরিতী পর্সনেল ১০ শিখি। ২০০৮দা মুম্বাইদা মীওই ২৪৬ শিখিবা তেরোরিস্ত এতেক অমা থোকখি। জয়পুরদা মীওই ৬৪ শিখিবা বোম্ব ব্লাস্ত ৮ থোকখি। ২০০৮দা, অহমদাবাদতা বোম ২১ পোখাইখি, মসিদা মীওই ৫৭ শিখি। ২০০৮দা, দিল্লীদা মীওই ২২ শিখিবা, ২০০৮দা পুনেগী জর্মন বেকারিদা মীওই ১৭ শিখি। ২০১০দা বরানসীদা বোম্ব পোখাইখি, ২০১১দা মুম্বাইদা বোম্ব পোখাইখি, মসিদা মীওই ২৭ শিখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ৱাহং অদুদি ২০০৫দগী ২০১১ ফাওবদা ওপোজিসন পার্তীগী লৈঙাক্কী মতমদা, তেরোরিস্তশিংনা মীওই ১০০০ রোম হাৎখিবা, অকিবা পোকহনবা থৌদোক ২৭ থোকহনখি, অদুবু মতমদুগী সরকারনা করি তৌখি? মহাক্না ওপোজিসনগী লুচিংবাবু হাউসতা থোরক্নবা অমসুং মতমদুগী সরকারনা তেরোরিস্ত এতেক্তশিংগী মায়োক্তা করি খোংথাং লৌখিবগে হায়বদু লৈবাক অসিদা তাক্নবা শিংনখি। মখোয়না পাকিস্তানদা তেরোরিস্তশিংগী ফোতোশিং অমসুং দোসিয়রশিং থাখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী মতম অসিদা থোকখিবা তেরোরিস্তকী থৌদোকশিং অসি পাকিস্তাননা স্পোন্সর তৌখি অমসুং মরুওইনা কাশ্মীর-সেন্ত্রিক ওইখি। ২০১৪দগী ২০২৫ ফাওবদা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফম অমত্তদা তেরোরিস্তকী থৌদোক অমত্তা থোকখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি নরেন্দ্র মোদী সরকারনা মরম ওইদুনা কাশ্মীরদা নহারোলশিংনা তেরোরিজমগী মায়কৈদা চংশিন্দ্রে অদুবু ফীভম অসি পাকিস্তানদগী তেরোরিস্তশিং থারকপনা ওইরক্লি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি দাৱদ ইব্রাহিম কাস্করনা ১৯৮৬তা লৈবাক অসিদগী চেনখিবা মতমদা ওপোজিসন পার্তীনা লৈঙাক পায়রম্মি। সৈয়দ সালাউদ্দিননা ১৯৯৩দা চেনখিবা মতমদা ওপোজিসন পার্তীনা লৈঙাক পায়রম্মি। ১৯৯৩দা তাইগর মেমননা চেনখিবা মতমদা, ওপোজিসন পার্তীনা লৈঙাক পায়রম্মি। ১৯৯৩দা অনীস ইব্রাহিম কাস্করনা চেনখিবা মতমদা, ওপোজিসননা লৈঙাক পায়রম্মি। রিয়াজ ভাতকালনা ২০০৭তা চেনখিবা মতমদা, ওপোজিসন পার্তী অদু মতম অদুদসু লৈঙাক্লম্মি। ইকবাল ভাতকলনা ২০১০দা চেনখিবা মতমদা, ওপোজিসন পার্তী অদু মতম অদুদসু লৈঙাক পায়রম্মি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি হীরম অসিগী মতাংদা ওপোজিসনগী লুচিংবা অসিনা পাউখুম পীগদবনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকার অসি মীয়াম, পার্লিয়ামেন্ত অমসুং লৈবাক অসিগী য়াইফনবগীদমক দাইদা লৌরি । মহাক্না হায়খি মদুদি কাশ্মীরদা ২০০৪ অমসুং ২০১৪গী মরক্তা তেরোরিস্তকী থৌদোক ৭,২১৭ থোকখি অদুগা ২০১৫ অমসুং ২০২৫গী মরক্তা তেরোরিস্তকী থৌদোক ২,১৫০ থোকখি, মসিনা তেরোরিস্তকী থৌদোকশিংদা চাদা ৭০ হন্থরে তাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ২০০৪ অমসুং ২০১৪গী মরক্তা সিভিলিয়ন ১৭৭০ শিখি অদুগা ২০১৫ অমসুং ২০২৫গী মরক্তা মশিং অসি ৩৫৭ ওইখি, মসি চাদা ৮০ হন্থখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ২০০৪ অমসুং ২০১৪গী মরক্তা সেক্যুরিতী পর্সনেল ১,০৬০ শিখি অদুগা ২০১৫ অমসুং ২০২৫গী মরক্তা সেক্যুরিতী পর্সনেল ৫৪২ শিখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী সরকারগী মতমদা, তেরোরিস্তশিংগী শিবগী মশিং অসি চাদা ১২৩ হেনগৎলে। মহাক্না হায়খি মদুদি আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকখিবা অসিনা কাশ্মীরদা তেরোরিস্ত ইকোসিস্তেম মাংহল্লে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি আর্তিকল ৩৭০ অসি মতম কুইনা তেরোরিস্ত ইকোসিস্তেমদা য়োকখৎলিবা ওপোজিসনগী সরকারশিংনা ঙাক্লম্মি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী সরকারনা জিরো তেরর প্লান, এরিয়া দোমিনেসন প্লান, মল্তি-লেভেল দিপ্লোয়মেন্ত, সেক্যুরিতী জেলশিং শেমগৎখ্রে। হৌজিক্তি ত্রাইএলশিংগী ৯৮%দি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা পাংথোক্লি। ঐখোয়না কম্ম্যুনিকেসনগী রিসোর্স শেম্লে অমসুং ফোন সেলর ৭০২ জেলদা থমখ্রে অমসুং সিম কার্দ ২৬৬৬ ব্লোক তৌখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি হৌজিক্তি তেরোরিস্ত অমা শিবা মফমদা মহাকপু মফম অদুদা ফুমজিল্লি। নরেন্দ্র মোদীগী লৈঙাক্কী মখাদা, তেরোরিস্ত অমহেক্তবু গ্লোরিফাই তৌনবা থৌরম অমা পাংথোকপগী অয়াবা পীদে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না তেরোরিস্তশিংগী মরী লৈনবশিং অমসুং শৌগৎপশিংবু সেলেক্তিব ওইনা জেলদা থম্লি অমসুং মখোয়গী পাসপোর্তশিং কেন্সেল তৌরি, অমসুং মখোয়দা পীরিবা সরকারগী কন্ত্রেক্তশিংসু কেন্সেল তৌরি। তেরোরিস্ত শৌগৎপা ৭৫ হেনবগী কোর্তকী ওর্দর লৌদুনা সরকারগী থবকশিংদগী লৌথোকখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি বার কাউন্সিল অসি তেরোরিস্তশিংনা শৌগৎপশিংনা থল্লমখি, ঐখোয়না মদু সস্পেন্দ তৌখি অমসুং অনৌবা মীখল অমা পাংথোকখি অমসুং লুপ কয়া অমদা অথিংবা থমখি। অখন্নবা য়ু.এ.পি.এ. কোর্ত অমা শেমদুনা ঐখোয়না মার্চ ২০২২ অমসুং ২০২৫গী মরক্তা য়ু.এ.পি.এ.গী কেস ২২৬০ রোম রেজিস্তর তৌখি। মমাংদদি, নুং থাবগী থৌওং লৈরম্মি, হৌজিক্তি মখোয়গী মশিং অসি জিরো ওইখ্রে। মমাংদা, স্ত্রাইকশিং অসি পাকিস্তানদগী লাউথোক্লম্মি, অমসুং কাশ্মীর ভেলী অসি থিংজিল্লম্মি, অদুবু হৌজিক্তি পাকিস্তান অমসুং ভেলী অসিদা কনাগুম্বা অমত্তনা অসিগুম্বা থবক অসি তৌবা ঙমদ্রে। ওপোজিসন পার্তীগী লৈঙাক্কী মতমদা, ভেলী অসি চহি অমদা নুমিৎ ১৩২ থিংজিল্লম্মি, অদুবু হৌখিবা চহি অহুম অসিদা স্ত্রাইক তৌবগী মশিং অসি শুপ্নতগী জিরোদা নেমথখ্রে। মমাংদা, চহি খুদিংগী মীওই ১০০ হেন্না নুং থাবনা মরম ওইদুনা শিরম্মি, হৌজিক্তি শিবা অমসুং অশোকপা মীগী মশীং অসি শুপ্নগী জিরোদা হন্থরে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি হুরিয়াৎ লুচিংবশিং ভি.আই.পি.গী ত্রিৎমেন্ত পীবগী মতম অমা লৈরম্মি, হুরিয়াৎকা লোয়ননা খন্ন-নৈনবশিং পাংথোকপগী মতম অমা লৈরম্মি, হুরিয়াৎকী মীওইশিং লাকপা মতমদা মখোয়দা রেদ কার্পেৎ থারম্মি। অদুবু ঐখোয়না হুরিয়াৎকী কম্পোনেন্ত খুদিংমক অথিংবা থম্লে অমসুং মখোয়গী লুচিংবশিংদি জেলদা লৈরে। ঐখোয়না হুর্রিয়াৎকা ৱারী শানবদি পামদে। মহাক্না হায়খি মদুদি হাউসতা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পোলিসী অদু অমুক হন্না ফোংদোকপা পাম্মি মদুদি হুরিয়াৎ অসি তেরোরিস্ত ওর্গনাইজেসনশিংগী আউৎফিৎ অমনি অমসুং ঐখোয়না মখোয়গা ৱারী শানরোই, ঐখোয়না ভেলীগী নহাশিংগা ৱারী শানগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা কাশ্মীরদা মীখল পাঙথোকপা মতমদা মীপুম খুদিংমক্তা অকিবা পোক্নরম্মি, হৌজিক্তি পঞ্চায়ৎ মীখলদা চাদা ৯৮.৩গী চাংদা ভোৎ থাদনরি। ২০১৯গী মতুংদা, ঐখোয়গী সরকারনা তি.আর.এফ., পিপলস এন্তি ফাসিস্ত ফ্রন্ত, তেহরিক-উল-মুজাহিদিন, জামাত-উল-মুজাহিদিন, বঙ্গলাদেশ-হিন্দুস্তান জম্মু-কশ্মীর গজনবী ফোর্স, খালিস্তান তাইগর ফোর্স, হিজব উল তেহরির য়াওনা অতোপ্পা তেরোরিস্ত ওর্গনাইজেসন কয়া অমা অথিংবা থমখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী লান্মীশিংনা মাইনস দিগ্রী ৪৩ সেলসিয়স তেম্পরেচরদা চীং অমসুং তুরেলশিং অমসুং ঈশিং ইচেলশিংগী মনাক্তা লৈদুনা লৈবাক অসিবু ঙাক-শেল্লি। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা ঐখোয়গী লমদম অসিদা চংলক্লবদি, মহাক্না হিংবা ঙম্লোই, ঐখোয়না মহাকপু ফাবা নৎত্রগা এনকাউন্তরদা মহাক শিগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি পোতাগী মায়োক্তা লৈবা মীওইশিংনা নরেন্দ্র মোদীগী এন্তি-তেরোরিস্ত পোলিসী অসি পামলোই তেরোরিস্তশিংবু ঙাক্লগা ভোৎ বেঙ্ক শেম্লিবা মীওইশিংনা মসিগী পোলিসী অসি পামলোই। মসি নরেন্দ্র মোদী সরকারনি, ঐখোয়গী ওইনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা জিরো তোলরেন্স পোলিসী লৈ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participates in the special discussion in the Lok Sabha today on India’s strong, successful, and decisive response to the Pahalgam terrorist attack through ‘Operation Sindoor’
29 JUL 2025 5:23PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, through ‘Operation Sindoor,’ eliminated the terror camps and masters of terrorists and, in ‘Operation Mahadev,’ wiped out the terrorists involved in the Pahalgam attack
In the joint 'Operation Mahadev' by the Army, CRPF, and J&K Police, all three terrorists involved in the Pahalgam attack—Suleman alias Faizal Jatt, Hamza Afghani, and Zibran—were killed
Upon hearing the news of the terrorists being killed, there should have been a wave of happiness even in the opposition, but instead, their faces appear dark with gloom
Then Home Minister during the opposition government was asking for a proof that "the terrorists came from Pakistan," thereby effectively giving Pakistan a clean chit
The conspiracy by the opposition to protect Pakistan is revealed to 1.4 billion Indians; the opposition can no longer evade accountability
Under the Modi government, our army crossed into Pakistan and eliminated the culprits responsible for terrorist attacks that took place during the opposition party’s rule
Under the Modi government, dossiers are not sent in response to terrorist attacks; terrorists and their hideouts are demolished
Operation Sindoor exposed Pakistan to the whole world and our army shattered Pakistan’s war capabilities
If today a part of Kashmir is under illegal occupation by Pakistan, the sole person responsible for this is Pandit Jawaharlal Nehru
The existence of POK is due to Jawaharlal Nehru’s mistake
In the 1971 war, the army defeated Pakistan, but the then opposition government returned 15,000 square kilometers of captured land and failed to take control of POK
The root of all terrorism is Pakistan, which was created due to the mistake of the opposition; If the country had not been divided, Pakistan would not exist today
Today, China is a member of the UNSC while India is not, and Jawaharlal Nehru alone is responsible for this
When the Indian Army was fighting with China in Doklam, the opposition leaders were meeting with Chinese officials
In 2004, the government ruled by the opposition party weakened India's fight against terrorism by repealing the POTA law
During the Modi government, apart from terrorist incidents that were Kashmir-centric, no major terrorist incident took place in the rest of the country
Till yesterday the opposition was saying that the terrorists of Baisaran fled to Pakistan, but we eliminated the terrorists
Dawood Ibrahim, Syed Salahuddin, Tiger Memon, Anees Ibrahim, Riyaz Bhatkal, Iqbal Bhatkal, Mirza Saada Beig... all these terrorists fled the country during the tenure of the opposition party rule
In the 10 years from 2004-2014, there were 7,217 terrorist incidents whereas in the Modi government it reduced by 70 per cent
Terrorist ecosystem in Kashmir has been destroyed after the abolition of Article 370
Earlier, crowds used to gather in the funeral procession of terrorists, today terrorists are buried wherever they are killed
During the tenure of the opposition government, 2,654 incidents of stone pelting took place in one year, during the Modi govt, number of incidents of stone pelting became zero
During the tenure of the govt led by opposition party, the valley used to remain closed for 132 days in a year due to Pak sponsored strikes, In the last three years under the Modi government, not a single strike has taken place in the valley
After 2019, the Modi government banned dozens of organizations that nurtured terrorists in Kashmir
Whoever intrudes on our border will be killed, we will end terrorism
Those who repealed POTA and practice vote bank politics by defending terrorists do not like Modi ji's anti-terrorism policy
Modi ji's speech in Bihar after Pahalgam is the revenge of 140 crore people in the fight against terrorism, which the opposition does not see... your vision depends on the glasses you wear
Unlike the opposition government, Modi government does not give victim certificate to those who give shelter to terrorists
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participated in a special discussion in the Lok Sabha today on ‘Operation Sindoor’, India's strong, successful and decisive response to the Pahalgam terror attack.
Participating in the discussion, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah strongly condemned the killing of innocent civilians in Pahalgam based on religion and expressed condolences to the families of those killed. He also expressed deep condolences to the Indian citizens killed and injured in the firing by Pakistan on Indian civilian targets in response to Operation Sindoor.
Union Home Minister informed the House about the elimination of three terrorists - Suleman, Hamza Afghani (Afghan) and Zibran - in Operation Mahadev, a joint operation of Indian Army, CRPF and Jammu and Kashmir Police in Dachigam, Kashmir yesterday. He said that Suleman was an ‘A’ category commander of LeT who was involved in the terrorist attacks in Pahalgam and Gagangir. Afghan and Jibran were also category ‘A’ terrorists of LeT who killed our innocent civilians in Baisaran Valley and these three terrorists were eliminated yesterday. Home Minister congratulated the jawans of Army's 4 Para, CRPF and Jammu and Kashmir Police on behalf of the House and the entire nation for this success.
Union Home Minister said that Operation Mahadev was started on 22 May 2025. He said that the Pahalgam attack took place on 22 April 2025 at 1 pm and he himself had reached Srinagar at 5:30 pm. He said that a security meeting was held on 23 April, in which all the security forces, Army, CRPF and Jammu and Kashmir Police were involved and, in this meeting, it was decided that the terrorists involved in the Pahalgam terror attack should not leave the country and flee to Pakistan and we made strong arrangements for this and did not let them escape the country. He said that on 22 May 2025, the Intelligence Bureau (IB) received information about the presence of terrorists in the Dachigam area through a human intelligence. He said that continuous efforts were made by the IB and the Army from 22 May to 22 July to confirm this information received through the equipment made by our agencies to capture ultra signals in Dachigam. Our officers and jawans of IB, Army and CRPF kept moving on foot in the cold and high altitudes to receive their signals. He said that on 22nd July we got success through sensors and the presence of terrorists was confirmed. He said that then CRPF and Jammu and Kashmir Police personnel under the leadership of 4 Para surrounded the terrorists together and in yesterday's operation all the three terrorists, who killed our innocent civilians, were killed.
Shri Amit Shah told the House that the National Investigation Agency (NIA) had already arrested the people who had given shelter to these three terrorists. He said that when the bodies of these three terrorists came to Srinagar, four people identified them and said that these three terrorists had carried out the terrorist incident in Pahalgam. He said that after this, on the basis of the FSL report of the cartridges found at the site of the Pahalgam terrorist attack, they were matched with the three rifles recovered from these three terrorists in Dachigam. He said that these three rifles were transported to Chandigarh last night by a special plane and their empty shells were generated by firing. He said that after this, the shells found in the Pahalgam attack were matched with the barrel of the rifles and the shells that came out after the firing and then it was confirmed that our innocent citizens were killed in Pahalgam with these three rifles.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that through Operation Sindoor, Prime Minister Shri Narendra Modi Ji worked to finish off the masters of the terrorists involved in the Pahalgam attack and yesterday our Army and CRPF also killed those three terrorists. He said that Operation Mahadev is a very big joint success of our country's Army, CRPF and Jammu and Kashmir Police, on which 140 crore people of the country are proud. He told that after the terrorist attack, he himself went to Pahalgam and met the families of the deceased there. He said that Prime Minister Modi Ji killed those who sent the terrorists through Operation Sindoor and our security forces killed those terrorists who were involved. He said that through Operation Sindoor, such a lesson has been taught to the terrorists and their masters that no one will dare to do such a thing for a long time to come.
Shri Amit Shah said that the day Lashkar and its outfit TRF took responsibility for the Pahalgam attack, we had decided that NIA will investigate this attack. He said that NIA has expertise as a globally recognized agency in scientifically investigating terrorist cases and bringing the culprits to justice and NIA's conviction rate is more than 96 per cent. He said that the investigation of the Pahalgam attack was immediately handed over to NIA and the Army, BSF, CRPF and Jammu Kashmir Police made full arrangements to ensure that these terrorists could not leave the country and flee to Pakistan. He told the House that at the beginning of the investigation of the attack, discussions were held with the families of the deceased, a total of 1055 people including tourists, mule owners, pony owners, photographers, employees and shop workers were interrogated for more than 3000 hours and all this was recorded on video. Shri Shah informed that based on the information received from interrogation, sketches of the terrorists were made and on 22 June 2025, Bashir and Parvez were identified who had given shelter to the terrorists the day after the Pahalgam attack. He said that Bashir and Parvez were arrested and they revealed that on the night of 21 April 2025 at 8 pm, three terrorists had come to them and they had two AK 47 and one M4 carbine rifle. Shri Shah informed the House that the mother of Bashir and Parvez has also identified the three killed terrorists and now this has been confirmed by FSL as well. He said that these three were the terrorists involved in the Pahalgam attack and 2 AK 47 and one M9 carbine recovered from them were used in this attack.
Union Home Minister said that yesterday the former Home Minister of the country had raised the question whether these terrorists had come from Pakistan. He said that we have all the evidence that these three were Pakistanis because Pakistani voter numbers of two out of three terrorists are available, rifles are also available, the chocolates found with them were also made in Pakistan. He said that the former Home Minister of the country is giving clean chit to Pakistan in front of the whole world and by doing so, he is also raising the question that why did we attack Pakistan? Shri Shah said that the whole world, wherever our MPs went, has accepted that the Pahalgam terrorist attack was carried out by Pakistan. He said that the former Home Minister of the country asks for proof of this but today the 140 crore people of the country have come to know about their conspiracy to defend Pakistan.
Shri Amit Shah informed the Lok Sabha that on April 22, 2025, there was a terrorist attack in Pahalgam in which 26 people were killed. Among the deceased, 25 were Indian citizens and one was a Nepali national. He said that he himself left for Srinagar after the attack and held a meeting with the security forces and all agencies at night to give instructions that the terrorists involved in the attack should not be allowed to escape the country. He said that Prime Minister Modi chaired the Cabinet Committee on Security (CCS) meetings on April 23 and on April 30. He informed that in the meeting on April 23, the first action taken by Prime Minister Modi was to suspend the Indus Water Treaty. Following that, the integrated check post operating through Attari was closed, SAARC visas of all Pakistani citizens were suspended and they were sent back to Pakistan, and defense, military, and naval advisors working at the Pakistani High Commission were declared persona non grata and their number was reduced from 55 to 30. He said that the CCS meeting resolved that wherever these terrorists are hiding, and those training them, they will be given an appropriate response by the Army, Jammu & Kashmir Police, CRPF, and BSF.
Shri Amit Shah said that no action could be more restrained than the retaliatory measures taken by our army. He said that our army destroyed nine terrorist bases and not a single civilian was killed in India’s actions. He mentioned that in both the “surgical strike” and “air strike”, the attacks were carried out in Pakistan-occupied Kashmir (POK) only. He asserted that Pakistan-occupied Kashmir (POK) is ours. He said that this time, under Operation Sindoor, we crossed 100 kilometers inside Pakistan and eliminated terrorists. He said that in the attacks carried out by the Indian forces on terrorist hideouts inside Pakistan, many wanted and dangerous terrorists were killed. Shri Shah said that during the opposition government’s tenure, after terrorist attacks on Indian soil, many terrorists went into hiding, and now our army has eliminated them one by one. He added that under Operation Sindoor, at least 125 terrorists have been neutralized.
Union Home Minister said that on May 7 at 1:22 AM, our DGMO (Director General of Military Operations) informed Pakistan’s DGMO that we had only attacked terrorist hideouts and their headquarters, which is as per our right to self-defence. He said that today the country has the government of Narendra Modi, and it is no longer possible that they come to attack us and we sit quietly and discuss. Shri Shah said that after the Uri terrorist attack, we carried out surgical strikes; after the Pulwama terrorist attack, we conducted air strikes; and now, after the Pahalgam terrorist attack, we have crossed 100 kilometers inside Pakistan’s border and eliminated nine terrorist hideouts and more than 100 terrorists.
Shri Amit Shah said that we attacked terrorist hideouts located in Pakistan, which Pakistan took as an attack on itself and started telling the whole world that Pakistan has nothing to do with terrorism. He said that when senior officers of the Pakistan Army attended the funerals of the terrorists, Pakistan was exposed in front of the entire world as a state-sponsored terrorism hub. Shri Shah said that on May 8, Pakistan attacked our residential areas and military establishments, damaging a Gurudwara, breaking a temple, and causing casualties among our civilians. He said that in response, the next day, the Indian Air Force gave a strong reply by damaging 11 of Pakistan’s airbases.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Pakistan attacked our residential areas, but even then, we never attacked residential areas in Pakistan. He said that India targeted only Pakistan’s air bases and air defense systems, crippling their ability to launch attacks. He added that after this, Pakistan had no option but to seek refuge, and that is why on May 10, Pakistan’s DGMO called India’s DGMO by phone, and at 5 o’clock, we called a ceasefire to end the conflict. Shri Shah said that the opposition is questioning why we did not continue with the war if we were in such a strong position. He responded that war has many consequences, and the decision must be made thoughtfully. He said that if we look at the history of the country, in 1948, our forces were at a decisive stage in Kashmir, but despite Sardar Patel’s objections, Jawaharlal Nehru unilaterally called for a ceasefire. He said that if POK (Pakistan-occupied Kashmir) exists today, it is solely because of Nehru’s ceasefire. He added that similarly, in 1960, we were geographically and strategically very strong on the Indus waters, but even then, despite Sardar Patel’s opposition, Nehru signed the Indus Water Treaty and gave 80 percent of India’s water to Pakistan.
Shri Amit Shah said that during the 1965 war, we had captured strategic locations like Haji Pir but returned them to Pakistan in 1966. He said that in the 1971 war, we had 93,000 Pakistani prisoners of war and controlled 15,000 square kilometers of Pakistani territory. However, the then government signed the Shimla Agreement and forgot to take Pakistan-occupied Kashmir. He said that if we had taken Pakistan-occupied Kashmir at that time, the current situation would not have arisen. Shri Shah added that not only did we fail to take Pakistan-occupied Kashmir, but we also returned the 15,000 square kilometers of land already under our control back to Pakistan.
Shri Amit Shah questioned the opposition about what happened in the 1962 war and why 38,000 square kilometers of Aksai Chin were given to China? He said that during a discussion in Parliament, the then Prime Minister Shri Jawaharlal Nehru had said that not a single blade of grass grows there, so what is the use of that place. Shri Shah also said that Nehru ji had nearly said goodbye to Assam over Akashvani.
Union Home Minister Shri Amit Shah, referring to page 231 of Volume 29 of the “Selected Works of Jawaharlal Nehru” series, said that the United States had suggested that China be admitted to the United Nations but not included in the Security Council. However, Nehru ji said that this was unacceptable because it would damage our relations with China and upset a great country like China. Shri Shah said that today China is a member of the Security Council, while India is not.
Shri Amit Shah said that Rajiv Gandhi Foundation had signed an MOU with China but the details of the MoU were never revealed. He said that the time when our army personnel were sitting face to face with the Chinese army in Doklam, the Leader of Opposition Shri Rahul Gandhi was meeting the Chinese officials. He said that the root of all forms of terrorism is Pakistan and Pakistan is due to a “grave mistake” of the opposition party. If the opposition party had not accepted the partition of the country, Pakistan would never have come into existence. The opposition party has broken the country by accepting the partition during its rule.
The Union Home Minister said that in 2002, the then Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee's government brought the POTA law to end terrorism, which was opposed by the opposition party. He said that Atal ji's government did not have a majority in the Rajya Sabha, due to which the law could not be passed. Later, a joint session of both the houses was called and only then the POTA law could be passed. The country can never forget this. Shri Shah asked that whom did the opposition party want to save by stopping the POTA law? POTA was against the terrorists, but the opposition wanted to save the terrorists by stopping POTA for vote bank politics. He said that in 2004, the opposition party's government came and it repealed the POTA law. He asked that for whose benefit did the opposition party repeal the POTA law? POTA law was repealed in December 2004 and in 2005, Ram Lalla's tent was attacked in Ayodhya and terrorists were killed. 187 people were killed in the bomb blast in Mumbai local train in 2006. In 2006 itself, Hindus were attacked in Doda-Udhampur, in which 34 people were killed. In the year 2007, 44 people were killed in the blast in Hyderabad. In 2007, 13 people were killed in Lucknow and Varanasi. In the year 2008, Rampur CRPF camp was attacked, in 2008 itself, an army convoy was attacked in Srinagar and 10 security personnel were killed. In the year 2008, there was a terrorist attack in Mumbai in which 246 people were killed. There were eight bomb blasts in Jaipur, in which 64 people were killed. In the year 2008, there were 21 bomb blasts in Ahmedabad, in which 57 people were killed. In 2008, there were 5 blasts in Delhi, in which 22 people were killed. 17 people were killed in Pune's German Bakery. In the year 2010, there were blasts in Varanasi, in 2011, there were 3 blasts in Mumbai, in which 27 people were killed.
Shri Amit Shah said that the question is that during the rule of the opposition party from 2005 to 2011, terrorists carried out 27 heinous attacks in which about 1000 people were killed, but what did the then government do? He challenged the Leader of the Opposition to stand up in the House and tell the country what steps the then government took against those terrorist attacks. They just kept sending photos and dossiers of terrorists to Pakistan.
Union Home Minister said that the terrorist incidents that have happened in our time were sponsored by Pakistan and were mainly Kashmir-centric. There was hardly any terrorist incident in any other part of the country from 2014 to 2025. He said that it is the Narendra Modi government due to which youth is no longer turning towards terrorism in Kashmir but the situation has become such that they have to send terrorists from Pakistan.
Shri Amit Shah said that when Dawood Ibrahim Kaskar fled the country in 1986, the opposition party was in power. When Syed Salauddin fled in 1993, the opposition party was in power. When Tiger Memon fled in 1993, the opposition party was in power. When Anees Ibrahim Kaskar fled in 1993, the opposition government was in power even then. When Riyaz Bhatkal fled in 2007, the opposition party was in power even then. When Iqbal Bhatkal fled in 2010, the opposition party was in power even then. Shri Shah said that the Leader of the Opposition should answer on this issue.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the Modi Government is accountable to the people, Parliament and national interest. He said that there were 7,217 terrorist incidents in Kashmir between 2004 and 2014, while there were 2,150 terrorist incidents between 2015 and 2025, which is a 70 percent reduction in terrorist incidents. He said that 1,770 civilians died between 2004 and 2014, while this number was 357 between 2015 and 2025, which is an 80 percent reduction. Shri Shah said that 1,060 security personnel died between 2004 and 2014, while 542 security personnel died between 2015 and 2025. He said that during our Government, the number of deaths of terrorists has increased by 123 percent. He said that the abolition of Article 370 has destroyed the terrorist ecosystem in Kashmir. He added that Article 370 was protected by opposition governments for a long time that harboured the terrorist ecosystem.
Shri Amit Shah said that our government has made a zero terror plan, area domination plan, multi-level deployment, built security jails, 98 percent of trials are now being done through video conferencing. We have created resources of communication and have jailed 702 phone sellers and blocked 2666 SIM cards.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that now wherever a terrorist is killed, he is buried right there. In Narendra Modi's rule, there is no permission to take out a funeral procession to glorify any terrorist. He said that we have selectively put the relatives and supporters of terrorists in jails and canceled their passports, as well as cancelled the government contracts given to them. More than 75 terrorist supporters were dismissed from government jobs by obtaining orders from the court. Shri Shah said that the Bar Council was full of terrorists’ supporters, we suspended it and conducted a new popular election and banned many organizations. By forming a special UAPA court, we registered about 2,260 cases of UAPA between March 2022 and 2025. 374 confiscations were also done. Earlier, there was organized stone pelting, now their number has become zero. Earlier, strikes used to be announced from Pakistan, and Kashmir Valley used to be shut down, but now no one in Pakistan and the valley can do anything like this. During the rule of the opposition party, the valley used to remain closed for 132 days in a year, but for the last three years the number of strikes has come down to zero. Earlier, more than 100 people used to die every year in stone pelting, now the number of deaths and injuries of civilians has come down to zero.
Shri Amit Shah said that there was a time when Hurriyat leaders used to get VIP treatment, discussions used to be held with Hurriyat, when Hurriyat people used to arrive, they used to roll out the red carpet. But we have banned all the components of Hurriyat and all their leaders are behind the bars. We do not want to talk to Hurriyat. He said that he wants to reiterate the policy of Prime Minister Shri Narendra Modi in the House that Hurriyat is an outfit of terrorist organizations and we will not talk to them, we will talk to the youth of the valley. He said that earlier there used to be an atmosphere of fear during elections in Kashmir, now 98.3 percent voting took place in the Panchayat elections. After the year 2019, our government has banned many other terrorist organizations including TRF, People Anti Fascist Front, Tehreek-ul-Mujahideen, Jamaat-ul-Mujahideen, Bangladesh-Hindustan Jammu-Kashmir Ghaznavi Force, Khalistan Tiger Force, Hizb ul Tahrir.
Union Home Minister said that our soldiers protect the country by staying on mountains and near rivers and streams in minus 43 degree Celcius temperature. If someone enters our territory, he will not survive, we will either arrest him or he will be killed in an encounter. He said that those who oppose POTA will not like Narendra Modi's anti-terrorists policy, those who create vote bank by defending terrorists will not like this policy. This is Narendra Modi government, we have zero tolerance policy against terrorism.