গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি লোকসভাত ‘অপাৰেচন সিন্দূৰ’-ৰ জৰিয়তে পেহেলগামৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ প্ৰতি ভাৰতৰ শক্তিশালী, সফল আৰু নিৰ্ণায়ক সঁহাৰি সন্দৰ্ভত বিশেষ আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘অপাৰেচন সিন্দূৰ’-ৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদীৰ শিবিৰ আৰু মাষ্টাৰমাইণ্ডক নিৰ্মূলেৰে ‘অপাৰেচন মহাদেৱ’-ত পেহেলগামত আক্ৰমণৰে জড়িত সন্ত্ৰাসবাদীক নিঃশেষ কৰিলে
সেনা, চিআৰপিএফ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষীৰ যৌথ ‘অপাৰেচন মহাদেৱ’-ত পেহেলগামত আক্ৰমণৰে জড়িত তিনিওটা সন্ত্ৰাসবাদী—চুলেমান ওৰফে ফৈজাল জাট, হামজা আফগানী আৰু জিব্ৰান নিহত হয়
সন্ত্ৰাসবাদীক হত্যাৰ খবৰ শুনি বিৰোধী শিবিৰতো সন্তোষৰ অনুভূতি জাগিব লাগিছিল, কিন্তু ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে তেওঁলোকৰ মুখখন ম্লান হৈ আন্ধাৰ যেনহে লাগিছে
তেতিয়া "সন্ত্রাসবাদীবোৰ যে পাকিস্তানৰ পৰা আহিছিল" তাৰ প্ৰমাণ বিচাৰিছিল, ইয়াৰ জৰিয়তে পাকিস্তানক ক্লীন চিট দিয়া হৈছিল
পাকিস্তানক ৰক্ষাৰ বাবে বিৰোধীৰ ষড়যন্ত্ৰৰ কথা ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ই জানিছিল; বিৰোধীয়ে ইয়াৰ জবাবদিহিতাৰ পৰা হাত সাৰিব নোৱাৰে
মোদী চৰকাৰৰ দিনত আমাৰ সেনাই পাকিস্তান পাৰ হৈ বিৰোধী দলৰ শাসনকালত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ বাবে দায়ী দোষীক নিৰ্মূল কৰিছিল
মোদী চৰকাৰৰ দিনত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই ডছিয়াৰ প্ৰেৰণ কৰা নহয়; বৰঞ্চ সন্ত্ৰাসবাদী আৰু সিহঁতৰ আত্মগোপনৰ স্থান
29 JUL 2025 5:23PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি লোকসভাত পেহেলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণৰ প্ৰতি ভাৰতৰ শক্তিশালী, সফল আৰু নিৰ্ণায়ক সঁহাৰি কাৰ্য্য ‘অপাৰেচন সিন্দূৰ’ বিষয়ক এক বিশেষ আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰে।
এই আলোচনাত অংশগ্ৰহণেৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ধৰ্মৰ ভিত্তিত পেহেলগামত নিৰীহ সাধাৰণ নাগৰিকক হত্যা কৰা ঘটনাক তীব্ৰ গৰিহণা দি নিহতসকলৰ পৰিয়াল-বৰ্গলৈ গভীৰ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰে। লগতে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ প্রত্যুত্তৰত পাকিস্তানে ভাৰতীয় অসামৰিক লক্ষ্যত গুলীচালনা কৰাত নিহত আৰু আহত হোৱা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ প্ৰতিও গভীৰ শোক প্ৰকাশ কৰে।
কালি কাশ্মীৰৰ ডাচিগামত ভাৰতীয় সেনা, চিআৰপিএফ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষীৰ যৌথ অভিযান অপাৰেচন মহাদেৱত তিনিটা সন্ত্ৰাসবাদী চুলেমান, হামজা আফগানী (আফগান) আৰু জিব্ৰানক নিৰ্মূলকৰণৰ সম্পৰ্কে সদনক অৱগত কৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীজনে। তেওঁ কয় যে চুলেমান আছিল লস্কৰ-ই-তৈবাৰ (LeT) ‘এ’ কেটেগৰীৰ কমাণ্ডাৰ, যি পেহেলগাম আৰু গগাংগীৰত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণৰে জড়িত আছিল। আফগান আৰু জিব্ৰানো আছিল একেটা সংগঠনৰে ‘এ’ কেটেগৰীৰ সন্ত্ৰাসবাদী। যিয়ে বৈচৰন উপত্যকাত আমাৰ নিৰীহ সাধাৰণ নাগৰিকক হত্যা কৰিছিল আৰু কালি এই তিনিওটা সন্ত্ৰাসবাদীক নিৰ্মূল কৰা হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীজনে এই সফলতাৰ বাবে সদন তথা সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰৰ হৈ সেনাৰ ৪ পাৰা, চিআৰপিএফ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষীৰ জোৱানসকলক অভিনন্দন জনায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ২০২৫-ৰ ২২ মে’-ৰ পৰা অপাৰেচন মহাদেৱ আৰম্ভ কৰা হৈছিল বুলি জানিবলৈ দিয়ে। পেহেলগামত আক্ৰমণ ২০২৫-ৰ ২২ এপ্ৰিলত দিনৰ ১ বজাত সংঘটিত হৈছিল আৰু তেওঁ নিজেই শ্ৰীনগৰত সেইদিনা সন্ধিয়া ৫:৩০ বজাত উপস্থিত হৈছিল। তেওঁ কয় যে ২৩ এপ্ৰিলত এখন নিৰাপত্তা সভা অনুষ্ঠিত হৈছিল, য’ত সকলো নিৰাপত্তা বাহিনী, সেনা, চিআৰপিএফ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষী উপস্থিত আছিল আৰু এই বৈঠকতে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছিল যে পেহেলগামৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰে জড়িত সন্ত্ৰাসবাদীবোৰে দেশ এৰি পাকিস্তানলৈ পলায়ন কৰিব নালাগে আৰু আমি ইয়াৰ বাবে শক্তিশালী ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছিলোঁ আৰু সিহঁতক দেশৰ পৰা পলাবলৈ নিদিলোঁ। তেওঁ কয় যে ২০২৫-ৰ ২২ মে’-ত মানৱ চোৰাংচোৱাৰ জৰিয়তে ডাচিগাম অঞ্চলত সন্ত্ৰাসবাদীৰ উপস্থিতিৰ তথ্য চোৰাংচোৱা ব্যুৰ’ (IB)-এ লাভ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ডাচিগামত আল্ট্ৰা চিগনেল ধৰি ৰাখিবলৈ আমাৰ সংস্থাসমূহে নিৰ্মাণ কৰা ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে লাভ কৰা এই তথ্য নিশ্চিতকৰণৰ বাবে ২২ মে’-ৰ পৰা ২২ জুলাইলৈ আইবি আৰু সেনাই নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাইছিল। আমাৰ আইবি, আৰ্মী আৰু চিআৰপিএফ-ৰ বিষয়া আৰু জোৱানসকলে নিজৰ সংকেত গ্ৰহণৰ বাবে ঠাণ্ডা আৰু অধিক উচ্চতাত খোজকাঢ়ি আগবাঢ়ি গৈ থাকিল। তেওঁ কয় যে ২২ জুলাইত আমি চেন্সৰৰ জৰিয়তে সফলতা লাভ কৰিলোঁ আৰু সন্ত্ৰাসবাদীৰ উপস্থিতি নিশ্চিত হ’ল। তেওঁ কয় যে তেতিয়া ৪ পাৰাৰ নেতৃত্বত চিআৰপিএফ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষীৰ জোৱানসকলে একেলগে সন্ত্ৰাসবাদীক ঘেৰাও কৰিছিল আৰু কালিৰ অভিযানত আমাৰ নিৰীহ সাধাৰণ নাগৰিকক হত্যা কৰা তিনিওটা সন্ত্ৰাসবাদীকে হত্যা কৰা হৈছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে সদনত কয় যে এই তিনিওটা সন্ত্ৰাসবাদীক আশ্ৰয় দিয়া লোকসকলক ইতিমধ্যে ৰাষ্ট্ৰীয় অনুসন্ধান সংস্থাই (NIA) গ্ৰেপ্তাৰ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই তিনিওটা সন্ত্ৰাসবাদীৰ মৃতদেহ শ্ৰীনগৰলৈ লৈ আহোঁতে চাৰিজন লোকে সিহঁতক চিনাক্ত কৰি কয় যে এই তিনিওটা সন্ত্ৰাসবাদীয়ে পেহেলগামত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ সংঘটিত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ পিছত পেহেলগামৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ স্থানত উদ্ধাৰ হোৱা কাৰ্টিজৰ এফএছএল-ৰ প্ৰতিবেদনৰ ভিত্তিত ডাচিগামত এই তিনিওটা সন্ত্ৰাসবাদীৰ পৰা উদ্ধাৰ হোৱা তিনিটা ৰাইফলৰ সৈতে মিল পৰীক্ষা কৰা হয়। তেওঁ কয় যে যোৱা নিশা এই তিনিওটা ৰাইফল বিশেষ বিমানেৰে চণ্ডীগড়লৈ লৈ যোৱা হৈছিল। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ পিছত পেহেলগামৰ আক্ৰমণস্থলীত পোৱা অৱশিষ্ট অংশৰে মিলাই নিশ্চিত কৰা হৈছে যে এই তিনিটা ৰাইফলৰ সহায়ত আমাৰ নিৰীহ নাগৰিকসকলক পেহেলগামত হত্যা কৰা হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী ডাঙৰায়ীই পেহেলগামত আক্ৰমণৰে জড়িত সন্ত্ৰাসবাদীৰ পৰিকল্পনাকাৰীক শেষ কৰাৰ কাৰ্য্য সম্পন্ন কৰিছিল আৰু কালি আমাৰ সেনা তথা চিআৰপিএফেও সেই তিনিটা সন্ত্ৰাসবাদীক হত্যা কৰিছে। তেওঁ কয় যে অপাৰেচন মহাদেৱ আমাৰ দেশৰ সেনা, চিআৰপিএফ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষীৰ এক অতিশয় বৃহৎ যৌথ সফলতা, যাৰ বাবে দেশৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণ গৌৰৱান্বিত। তেওঁ কয় যে সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ পিছত তেওঁ নিজেই পেহেলগামলৈ গৈ তাতেই মৃতকৰ পৰিয়াল-বৰ্গক লগ পায়। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী ডাঙৰীয়াই অপাৰেচন সিন্দূৰৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদীক প্ৰেৰণ কৰাসকলক হত্যা কৰিছিল আৰু আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে সেই সন্ত্ৰাসবাদীবোৰক হত্যা কৰিছে। তেওঁ কয় যে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদী আৰু সিহঁতৰ পৃষ্ঠপোষকবোৰক এনে শিক্ষা দিয়া হৈছে যে আগন্তুক দীৰ্ঘদিনলৈ কোনেও এনে কাম কৰিবলৈ সাহস নকৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যিদিনাই লস্কৰ আৰু ইয়াৰ সংগঠন টিআৰএফে পেহেলগামত সংঘটিত আক্ৰমণৰ দায়িত্ব স্বীকাৰ কৰিছিল, সেইদিনাই আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলোঁ যে এনআইএ-এ এই আক্ৰমণৰ তদন্ত কৰিব। তেওঁ কয় যে সন্ত্ৰাসবাদী গোচৰৰ বৈজ্ঞানিক তদন্ত আৰু দোষীক ন্যায়ৰ ওচৰলৈ অনাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বজুৰি স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত সংস্থা হিচাপে এনআইএ-ৰ বিশেষজ্ঞতা আছে আৰু এনআইএ-ৰ অধীনত দোষী সাব্যস্ত হোৱাৰ হাৰ ৯৬ শতাংশৰো অধিক। তেওঁ কয় যে পেহেলগামত আক্ৰমণৰ তদন্ত ততাতৈয়াকৈ এনআইএ-ৰ হাতত অৰ্পণেৰে সেনা, বিএছএফ, চিআৰপিএফ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষীয়ে যাতে এই সন্ত্ৰাসবাদীবোৰে দেশ এৰি পাকিস্তানলৈ পলায়ন কৰিব নোৱাৰে, তাৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱস্থা কৰিছিল। তেওঁ সদনত কয় যে আক্ৰমণৰ তদন্তৰ আৰম্ভণিতে মৃতকৰ পৰিয়ালৰ সৈতে আলোচনা কৰা হৈছিল, পৰ্যটক, ফটোগ্ৰাফাৰ, কৰ্মচাৰী আৰু দোকানৰ কৰ্মচাৰীকে প্ৰমুখ্য কৰি মুঠ ১,০৫৫ জন লোকক ৩,০০০ ঘন্টাৰো অধিক সময় সোধা-পোছা কৰা হৈছিল আৰু এই সকলোবোৰ ভিডিঅ’ত ৰেকৰ্ড কৰা হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে জনোৱা মতে, সোধা-পোছাৰ পৰা পোৱা তথ্যৰ ভিত্তিত সন্ত্ৰাসবাদীৰ স্কেচ্চ তৈয়াৰ কৰা হয় আৰু ২০২৫-ৰ ২২ জুনত পেহেলগামত আক্ৰমণৰ পিছদিনা সন্ত্ৰাসবাদীক আশ্ৰয় দিয়া বছিৰ আৰু পাৰভেজক চিনাক্ত কৰা হয়। তেওঁ কয় যে বছিৰ আৰু পাৰভেজক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছিল আৰু তেওঁলোকে স্বীকাৰ কৰিছিল যে ২০২৫-ৰ ২১ এপ্ৰিলৰ নিশা ৮ বজাত তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ তিনিটা সন্ত্ৰাসবাদী আহিছিল আৰু সিহঁতৰ হাতত একে ৪৭ আৰু এম ৯ কাৰ্বাইন আছিল। শ্ৰী শ্বাহে সদনক জনাই যে বছিৰ আৰু পাৰভেজৰ মাতৃয়েও নিহত তিনিওটা সন্ত্ৰাসবাদীকে চিনাক্ত কৰিছে আৰু এতিয়া এই কথা এফএছএলেও নিশ্চিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই তিনিটায়েই পেহেলগামৰ আক্ৰমণৰে জড়িত সন্ত্ৰাসবাদী আৰু সিহঁতৰ পৰা উদ্ধাৰ হোৱা দুটা একে ৪৭ আৰু এটা এম ৯ কাৰ্বাইন এই আক্ৰমণত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কালি দেশৰ প্ৰাক্তন গৃহমন্ত্ৰীয়ে এই প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছিল যে এই সন্ত্ৰাসবাদীবোৰ পাকিস্তানৰ পৰা আহিছে নেকি? তেওঁ কয় যে এই তিনিটা পাকিস্তানী আছিল বুলি আমাৰ হাতত সকলো প্ৰমাণ আছে, কাৰণ তিনিওটা সন্ত্ৰাসবাদীৰ ভিতৰত দুটাৰ পৰা পাকিস্তানৰ ভোটাৰ নম্বৰ লাভ কৰা হৈছে, ৰাইফলো পোৱা গৈছে। তেওঁ কয় যে দেশৰ প্ৰাক্তন গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মুখত পাকিস্তানক ক্লিন চিট দিছে আৰু তেনে কৰি তেওঁ এই প্ৰশ্নও উত্থাপন কৰিছে যে আমি কিয় পাকিস্তানক আক্ৰমণ কৰিলোঁ? শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বই, আমাৰ সাংসদসকল যি স্থানলৈকে গৈছিল, সেই স্থানতেই মানি লৈছে যে পেহেলগামৰ সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণ পাকিস্তানে সংঘটিত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে দেশৰ প্ৰাক্তন গৃহমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ প্ৰমাণ বিচাৰিছে যদিও আজি দেশৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণে তেওঁৰ পাকিস্তানক ৰক্ষাৰ ষড়যন্ত্ৰৰ বিষয়ে জানিবলৈ সক্ষম হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে লোকসভাক অৱগত কৰে যে ২০২৫-ৰ ২২ এপ্ৰিলত পেহেলগামত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণ সংঘটিত হৈছিল, য’ত ২৬ জন লোক নিহত হৈছিল। নিহতসকলৰ ভিতৰত ২৫ জন ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু এজন নেপালী নাগৰিক আছিল। আক্ৰমণৰ পিছত তেওঁ নিজেই শ্ৰীনগৰলৈ ৰাওনা হৈছিল আৰু নিশা নিৰাপত্তা বাহিনী তথা সকলো সংস্থাৰ সৈতে বৈঠকত মিলিত হৈ আক্ৰমণৰ লগত জড়িত সন্ত্ৰাসবাদীক দেশৰ পৰা পলাবলৈ দিব নালাগে বুলি নিৰ্দেশ দিছিল। ২৩ এপ্ৰিল আৰু ৩০ এপ্ৰিলত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটিৰ বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰি ২৩ এপ্ৰিলৰ বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে গ্ৰহণ কৰা প্ৰথমটো ব্যৱস্থা আছিল সিন্ধু জল সন্ধি স্থগিত ৰখা কাৰ্য্য বুলি অৱগত কৰে। ইয়াৰ পিছত আত্তাৰীৰ জৰিয়তে অব্যাহত সংহত চেক প’ষ্টটো বন্ধ কৰি দিয়া হয়, সকলো পাকিস্তানী নাগৰিকৰ ছাৰ্ক ভিছা বাতিল কৰা হয় আৰু তেওঁলোকক পাকিস্তানলৈ ঘূৰাই পঠিওৱা হয়। পাকিস্তানী উচ্চায়ুক্তত কাম কৰা প্ৰতিৰক্ষা, সামৰিক আৰু নৌসেনাৰ উপদেষ্টাসকলক পাৰ্ছনা নন গ্ৰাটা বুলি ঘোষণা কৰা হয় আৰু তেওঁলোকৰ সংখ্যা ৫৫-ৰ পৰা ৩০-লৈ হ্ৰাস কৰা হয়। তেওঁলোকক সেনা, জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষী, চিআৰপিএফ আৰু বিএছএফে উপযুক্ত সঁহাৰি দিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমাৰ সেনাই গ্ৰহণ কৰা প্ৰতিশোধমূলক ব্যৱস্থাতকৈ কোনো ব্যৱস্থা অধিক সংযত হ’ব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে আমাৰ সেনাই ৯ টা সন্ত্ৰাসবাদীৰ ঘাটি ধ্বংস কৰিলে আৰু ভাৰতৰ এই কাৰ্য্যত এজনো সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৃত্যু হোৱা নাই। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে “চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক” আৰু “এয়াৰ ষ্ট্ৰাইক” উভয়তে এই আক্ৰমণ কেৱল পাক-অধিকৃত কাশ্মীৰত (POK) সংঘটিত হৈছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে পাক-অধিকৃত কাশ্মীৰ (POK) আমাৰ। তেওঁ কয় যে এইবাৰ অপাৰেচন সিন্দূৰৰ অধীনত আমি পাকিস্তানৰ ভিতৰত ১০০ কিমি অতিক্ৰমেৰে সন্ত্ৰাসবাদীক নিৰ্মূল কৰিলোঁ। তেওঁ কয় যে পাকিস্তানৰ ভিতৰৰ সন্ত্ৰাসবাদীৰ আত্মগোপনৰ স্থানত ভাৰতীয় বাহিনীয়ে চলোৱা আক্ৰমণত ম’ষ্ট ৱান্টেড আৰু বিপজ্জনক সন্ত্ৰাসবাদী নিহত হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিৰোধী চৰকাৰৰ কাৰ্য্যকালত ভাৰতৰ মাটিত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণৰ পিছত বহু সন্ত্ৰাসবাদীয়ে আত্মগোপন কৰিছিল আৰু এতিয়া আমাৰ সেনাই সিহঁতক এটা- এটাকৈ নিৰ্মূল কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ অধীনত কমেও ১২৫ টা সন্ত্ৰাসবাদীক নিধন কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীজনে কয় যে ৭ মে’-ৰ পুৱতি নিশা ১:২২ বজাত আমাৰ ডিজিএমঅ’ (সামৰিক অভিযানৰ সঞ্চালক প্ৰধান)-এ পাকিস্তানৰ ডিজিএমঅ’-ক জনাইছিল যে আমি কেৱল সন্ত্ৰাসবাদীৰ আত্মৰক্ষাৰ স্থান আৰু সিহঁতৰ মুখ্য কাৰ্য্যালয়তহে আক্ৰমণ কৰিছোঁ, যি আমাৰ আত্মৰক্ষাৰ অধিকাৰ অনুসৰি সম্পন্ন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আজি দেশত নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ চৰকাৰ আছে আৰু তেওঁলোকে আমাক আক্ৰমণ কৰিবলৈ অহাটো সম্ভৱ নহয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে উৰিৰ সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণৰ পিছত আমি চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক কৰিছিলোঁ; পুলৱামাৰ সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণৰ পিছত আমি এয়াৰ ষ্ট্ৰাইক চলাইছিলোঁ আৰু এতিয়া পেহেলগামত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণৰ পিছত আমি পাকিস্তানৰ সীমান্তৰ ভিতৰত ১০০ কিমি অতিক্ৰমেৰে ৯ টা সন্ত্ৰাসবাদীৰ আত্মগোপনৰ স্থান আৰু ১০০-ৰো অধিক সন্ত্ৰাসবাদীক নিৰ্মূল কৰিছোঁ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি পাকিস্তানত অৱস্থিত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আত্মগোপনৰ স্থানত আক্ৰমণ কৰিলোঁ। এই কাৰ্য্যক পাকিস্তানে নিজৰ ওপৰত আক্ৰমণ হিচাপে অভিহিতকৰণেৰে সমগ্ৰ বিশ্বক ক’বলৈ আৰম্ভ কৰিলে যে সন্ত্ৰাসবাদৰ লগত পাকিস্তানৰ কোনো সম্পৰ্ক নাই। তেওঁ কয় যে যেতিয়া পাকিস্তান সেনাৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে সন্ত্ৰাসবাদীৰ অন্ত্যেষ্টিক্ৰিয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, তেতিয়াই পাকিস্তান সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মুখত সন্ত্ৰাসবাদৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ৮ মে’-ত পাকিস্তানে আমাৰ আৱাসিক এলেকা আৰু সামৰিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহ আক্ৰমণেৰে এটা গুৰুদ্বাৰৰ ক্ষতিসাধন কৰিছিল, এটা মন্দিৰ ভাঙিছিল আৰু আমাৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ ক্ষতিসাধন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ উত্তৰত পিছদিনা ভাৰতীয় বায়ুসেনাই পাকিস্তানৰ ১১ টা বিমানঘাটিৰ ক্ষতিসাধনেৰে কঠোৰ প্ৰত্যুত্তৰ জনাইছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে পাকিস্তানে আমাৰ আৱাসিক এলেকাত আক্ৰমণ কৰিছিল, কিন্তু তেতিয়াও আমি পাকিস্তানৰ আৱাসিক এলেকাত কেতিয়াও আক্ৰমণ কৰা নাছিলোঁ। তেওঁ কয় যে ভাৰতে কেৱল পাকিস্তানৰ বিমান ঘাটি আৰু বিমান প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থাক লক্ষ্য কৰি লৈছিল, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ আক্ৰমণ চলোৱাৰ ক্ষমতা অচল হৈ পৰিছিল। সেইবাবেই ১০ মে’-ত পাকিস্তানৰ ডিজিএমঅ’-এ ভাৰতৰ ডিজিএমঅ’-লৈ ফোন কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিৰোধীয়ে প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছে যে আমি যদি ইমান শক্তিশালী অৱস্থাত আছিলোঁ, তেন্তে যুদ্ধখন কিয় আগনাবাঢ়িল। ইয়াৰ উত্তৰত তেওঁ কয় যে যুদ্ধৰ বহু পৰিণতি থাকে আৰু সিদ্ধান্ত চিন্তাশীলভাৱে ল’ব লাগিব। তেওঁ কয় যে যদি আমি দেশৰ ইতিহাসলৈ চাওঁ, ১৯৪৮-ত কাশ্মীৰত আমাৰ বাহিনী নিৰ্ণায়ক পৰ্য্যায়ত আছিল যদিও চৰ্দাৰ পেটেলৰ আপত্তি সত্ত্বেও জৱাহৰলাল নেহৰুৱে একপক্ষীয়ভাৱে যুদ্ধবিৰতিৰ আহ্বান জনাইছিল। তেওঁ কয় যে আজি যদি পিঅ’কে (পাক অধিকৃত কাশ্মীৰ) আছে, তেন্তে সেয়া কেৱল নেহৰুৰ যুদ্ধবিৰতিৰ বাবেই উদ্ভৱ হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে একেদৰে ১৯৬০-ত আমি ভৌগোলিক আৰু কৌশলগতভাৱে সিন্ধু জলসীমাত অতি শক্তিশালী অৱস্থাত আছিলোঁ, কিন্তু তেতিয়াও চৰ্দাৰ পেটেলৰ বিৰোধিতা সত্ত্বেও নেহৰুৱে সিন্ধু জল সন্ধি স্বাক্ষৰেৰে ভাৰতৰ ৮০ শতাংশ পানী পাকিস্তানক দিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৯৬৫-ৰ যুদ্ধৰ সময়ত আমি হাজী পীৰৰ দৰে কৌশলগত স্থান দখল কৰিছিলোঁ যদিও ১৯৬৬-ত পাকিস্তানলৈ ঘূৰাই দিয়া হৈছিল। তেওঁ কয় যে ১৯৭১-ৰ যুদ্ধত আমাৰ হাতত ৯৩ হাজাৰ পাকিস্তানী যুদ্ধবন্দী আছিল আৰু পাকিস্তানৰ ১৫ হাজাৰ বৰ্গ কিমি ভূখণ্ড নিয়ন্ত্ৰণ কৰিছিলোঁ। কিন্তু তেতিয়াৰ চৰকাৰে চিমলা চুক্তিত স্বাক্ষৰেৰে পাক-অধিকৃত কাশ্মীৰ ল’বলৈ পাহৰিছিল। তেওঁ কয় যে আমি সেই সময়ত পাক-অধিকৃত কাশ্মীৰক লোৱা হ’লে বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি নহ’লহেঁতেন। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে আমি কেৱল পাক-অধিকৃত কাশ্মীৰক লোৱাত ব্যৰ্থ হোৱাই নহয়, বৰঞ্চ ইতিমধ্যে আমাৰ নিয়ন্ত্ৰণত থকা ১৫ হাজাৰ বৰ্গ কিমি মাটিও আমি পাকিস্তানলৈ ঘূৰাই দিলোঁ।
১৯৬২-ৰ যুদ্ধত কি হৈছিল আৰু আকচাই চীনৰ ৩৮ হাজাৰ বৰ্গ কিমি চীনক কিয় দিয়া হৈছিল, সেই সন্দৰ্ভত শ্ৰী অমিত শ্বাহে বিৰোধী দলক প্ৰশ্ন কৰে। তেওঁ কয় যে সংসদত আলোচনাৰ সময়ত তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী জৱাহৰলাল নেহৰুৱে কৈছিল যে তাত ঘাঁহ এডালো নগজে, গতিকে সেই ঠাইৰ কি কাম। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে নেহৰুৱে আকাশবাণীত অসমক প্ৰায় বিদায় দিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে “জৱাহৰলাল নেহৰুৰ নিৰ্বাচিত ৰচনা” শৃংখলাৰ ২৯ নং খণ্ডৰ ২৩১ নং পৃষ্ঠাৰ কথা উল্লেখেৰে কয় যে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই চীনক ৰাষ্ট্ৰসংঘত অন্তৰ্ভুক্ত হ’বলৈ পৰামৰ্শ দিছিল যদিও নিৰাপত্তা পৰিষদত অন্তৰ্ভুক্ত নহৈছিল। কিন্তু নেহৰুয়ে কৈছিল যে এয়া গ্ৰহণযোগ্য নহয় কাৰণ ইয়াৰ ফলত চীনৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্ক ক্ষতিগ্ৰস্ত হ’ব আৰু চীনৰ দৰে এখন মহান দেশ বিচলিত হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি চীন নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সদস্য, আনহাতে ভাৰত নহয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৰাজীৱ গান্ধী ফাউণ্ডেচনে চীনৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰিছিল যদিও এই বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ সবিশেষ কেতিয়াও প্ৰকাশ কৰা হোৱা নাছিল। তেওঁ কয় যে যি সময়ত আমাৰ সেনা জোৱানসকলে ডোকলামত চীনা সেনাৰ সৈতে মুখামুখিকৈ যুদ্ধ কৰিছিল, সেই সময়ত বিৰোধী দলপতি শ্ৰী ৰাহুল গান্ধীয়ে চীনৰ বিষয়াসকলৰ সৈতে বৈঠকত মিলিত হৈ আছিল। তেওঁ কয় যে সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ মূল পাকিস্তান আৰু পাকিস্তানৰ বিৰোধী দলৰ “গুৰুতৰ ভুল”-ৰ বাবেই জন্ম হৈছিল। বিৰোধী দলে যদি দেশ বিভাজনক মানি নল’লেহেঁতেন, তেতিয়া পাকিস্তানৰ কোনো অস্তিত্বই নাথাকিলহেঁতেন। বিৰোধী দলে নিজৰ শাসন কালত বিভাজনক মানি লৈ দেশখনক ভাঙি পেলাইছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০০২-ত তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী অটল বিহাৰী বাজপায়ীৰ চৰকাৰে সন্ত্ৰাসবাদৰ অন্ত পেলাবলৈ প’টা (POTA) আইন আনিছিল, কিন্তু ইয়াৰ বিৰোধিতা কৰিছিল বিৰোধী দলে। তেওঁ কয় যে ৰাজ্যসভাত অটল জীৰ চৰকাৰৰ সংখ্যাগৰিষ্ঠতা নাছিল, যাৰ বাবে এই আইনখন গৃহীত হোৱা নাছিল। পিছত উভয় সদনৰ যৌথ অধিৱেশন আহ্বান কৰা হৈছিল আৰু তেতিয়াহে প’টা আইনখন গৃহীত হৈছিল। দেশে এই কথা কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে। শ্ৰী শ্বাহে প্ৰশ্ন কৰে যে প’টা আইন বাতিলেৰে বিৰোধী দলে কাক বচাব বিচাৰিছিল? প’টা সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিৰুদ্ধে আছিল যদিও ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিৰ বাবে প’টা বন্ধ কৰি সন্ত্ৰাসবাদীক বচাব বিচাৰিছিল বিৰোধীয়ে। তেওঁ কয় যে ২০০৪-ত বিৰোধী দলৰ চৰকাৰ আহি প’টা আইন বাতিল কৰিছিল। তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে যে কাৰ লাভৰ বাবে বিৰোধী দলে প’টা আইন বাতিল কৰিছিল? ২০০৪-ৰ ডিচেম্বৰত প’টা আইন বাতিল কৰা হৈছিল আৰু ২০০৫-ত অযোধ্যাত ৰাম ললাৰ টেন্টত আক্ৰমণ কৰি সন্ত্ৰাসবাদী নিহত হৈছিল। ২০০৬-ত মুম্বাইৰ স্থানীয় ৰেলত সংঘটিত বোমা বিস্ফোৰণত ১৮৭ জন লোকৰ মৃত্যু হৈছিল। ২০০৬ চনতেই ডোডা-উধমপুৰত হিন্দুসকলক আক্ৰমণ কৰা হৈছিল, য'ত ৩৪ জন লোকৰ মৃত্যু হৈছিল। ২০০৭-ত হায়দৰাবাদত সংঘটিত হোৱা বিস্ফোৰণত ৪৪ জন লোকৰ মৃত্যু হৈছিল। ২০০৭-ত লক্ষ্ণৌ আৰু বাৰাণসীত ১৩ জন লোকৰ মৃত্যু হৈছিল। ২০০৮-ত ৰামপুৰস্থিত চিআৰপিএফ-ৰ শিবিৰত আক্ৰমণ হৈছিল, ২০০৮-তেই শ্ৰীনগৰত সেনাৰ কনভয়ত আক্ৰমণ কৰিছিল আৰু ১০ জন নিৰাপত্তাৰক্ষী শ্বহীদ হৈছিল। ২০০৮-ত মুম্বাইত এটা সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণ সংঘটিত হৈছিল, য’ত ২৪৬ জন লোকৰ মৃত্যু হৈছিল। জয়পুৰত ৮ টা বোমা বিস্ফোৰণত ৬৪ জন লোক নিহত হৈছিল। ২০০৮-ত আহমেদাবাদত ২১ টা বোমা বিস্ফোৰণ সংঘটিত হৈছিল, য’ত ৫৭ জন লোকৰ মৃত্যু হৈছিল। ২০০৮-ত দিল্লীত ৫ টা বিস্ফোৰণ সংঘটিত হৈছিল, য’ত ২২ জন লোকৰ মৃত্যু হৈছিল। পুনেৰ জাৰ্মান বেকাৰীত ১৭ জন লোকৰ মৃত্যু হৈছিল। ২০১০-ত বাৰাণসীত বিস্ফোৰণ হৈছিল, ২০১১-ত মুম্বাইত ৩ টা বিস্ফোৰণ হৈছিল, য’ত ২৭ জন লোকৰ মৃত্যু হৈছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰশ্নটো হ’ল ২০০৫-ৰ পৰা ২০১১-লৈকে বিৰোধী দলৰ শাসন কালত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে ২৭ টা জঘন্য আক্ৰমণ সংঘটিত কৰিছিল, য’ত প্ৰায় ১,০০০ লোক নিহত হৈছিল, কিন্তু তেতিয়াৰ চৰকাৰে কি কৰিছিল? তেওঁ বিৰোধী দলপতিক প্ৰত্যাহ্বান জনাই কয় যে সদনত থিয় হৈ সেই সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণৰ বিৰুদ্ধে তেতিয়াৰ চৰকাৰে কি পদক্ষেপ লৈছিল, সেই কথা দেশবাসীক জনাওঁক। মাত্ৰ পাকিস্তানলৈ সন্ত্ৰাসবাদীৰ ফটো আৰু ডছিয়াৰ পঠিয়াই থাকিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ সময়ত যিসমূহ সন্ত্ৰাসবাদৰ ঘটনা সংঘটিত হৈছে, সেইবোৰ পাকিস্তানৰ পৃষ্ঠপোষকতাত আৰু মূলতঃ কাশ্মীৰ-কেন্দ্ৰিক আছিল। ২০১৪-ৰ পৰা ২০২৫-লৈকে দেশৰ আন কোনো ঠাইত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণ সংঘটিত হোৱা নাই। তেওঁ কয় যে নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰৰ দিনত কাশ্মীৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এতিয়া সন্ত্ৰাসবাদৰ ফালে মুখ কৰা নাই যদিও পৰিস্থিতি এনেকুৱা হৈ পৰিছে যে পাকিস্তানৰ পৰা সন্ত্ৰাসবাদী পঠিয়াব লগা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১৯৮৬-ত যেতিয়া দাউদ ইব্ৰাহিম কাস্কৰে দেশ এৰি পলায়ন কৰিছিল, তেতিয়া বিৰোধী দলৰ ক্ষমতা আছিল। ১৯৯৩-ত চৈয়দ চালাউদ্দিনে পলায়ন কৰাৰ সময়ত বিৰোধী দলটোৱেই ক্ষমতাত আছিল। ১৯৯৩-ত যেতিয়া টাইগাৰ মেমনে পলায়ন কৰিছিল, তেতিয়া বিৰোধী দলটোৱেই ক্ষমতাত আছিল। ১৯৯৩-ত যেতিয়া আনীছ ইব্ৰাহিম কাস্কৰে পলায়ন কৰিছিল, তেতিয়াও বিৰোধী চৰকাৰেই ক্ষমতাত আছিল। ২০০৭-ত যেতিয়া ৰিয়াজ ভাটকালে পলায়ন কৰিছিল, তেতিয়াও বিৰোধী দলৰ ক্ষমতা আছিল। ২০১০-ত যেতিয়া ইকবাল ভাটকালে পলায়ন কৰিছিল, তেতিয়াও বিৰোধী দলৰ ক্ষমতা আছিল। শ্ৰী শ্বাহে এই বিষয়ত বিৰোধী দলৰ নেতাই উত্তৰ দিব লাগে বুলি কয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰ জনসাধাৰণ, সংসদ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ। তেওঁ কয় যে ২০০৪-ৰ পৰা ২০১৪-ৰ ভিতৰত কাশ্মীৰত ৭,২১৭ টা সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণ সংঘটিত হোৱাৰ বিপৰীতে ২০১৫-ৰ পৰা ২০২৫-ৰ ভিতৰত ২,১৫০ টা সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণ সংঘটিত হৈছিল, ইয়াৰ ৭০ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। তেওঁ কয় যে ২০০৪-ৰ পৰা ২০১৪-ৰ ভিতৰত ১,৭৭০ জন সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৃত্যু হোৱাৰ বিপৰীতে ২০১৫-ৰ পৰা ২০২৫-ৰ ভিতৰত এই সংখ্যা ৩৫৭ জন হৈছে, যি ৮০ শতাংশ হ্ৰাস। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০০৪-ৰ পৰা ২০১৪-ৰ ভিতৰত ১,০৬০ গৰাকী নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ মৃত্যু হোৱাৰ বিপৰীতে ২০১৫-ৰ পৰা ২০২৫-ৰ ভিতৰত ৫৪২ গৰাকী নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ মৃত্যু হৈছে। তেওঁ কয় যে আমাৰ চৰকাৰৰ দিনত সন্ত্ৰাসবাদীৰ মৃত্যুৰ সংখ্যা ১২৩ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে ৩৭০ নং অনুচ্ছেদৰ বিলুপ্তিৰ ফলত কাশ্মীৰৰ সন্ত্ৰাসবাদীৰ ভিত্তি ধ্বংস হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ৩৭০ নং অনুচ্ছেদক সন্ত্ৰাসবাদীক আশ্ৰয় দিয়া বিৰোধী চৰকাৰসমূহে দীৰ্ঘদিন ধৰি সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমাৰ চৰকাৰে শূন্য সন্ত্ৰাসবাদী পৰিকল্পনা, এলেকা প্ৰভূত্বৰ পৰিকল্পনা, বহুস্তৰীয় নিয়োগ, নিৰাপত্তা কাৰাগাৰ নিৰ্মাণ কৰিছে, ৯৮ শতাংশ বিচাৰ এতিয়া ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে কৰা হৈছে। আমি যোগাযোগৰ সম্পদ সৃষ্টি কৰিছোঁ আৰু ৭০২ জন ফোন বিক্ৰেতাক জেলত ভৰাইছোঁ আৰু ২৬৬৬ খন চিম কাৰ্ড ব্লক কৰিছোঁ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এতিয়া যি স্থানতেই সন্ত্ৰাসবাদীক হত্যা কৰা হয়, সেই স্থানতেই তেওঁক সমাধিস্থ কৰা হয়। নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ শাসনত কোনো সন্ত্ৰাসবাদীক মহিমামণ্ডিত কৰিবলৈ অন্ত্যেষ্টিক্ৰিয়াৰ শোভাযাত্ৰা উলিওৱাৰ অনুমতি নাই। তেওঁ কয় যে আমি সন্ত্ৰাসবাদীৰ আত্মীয় আৰু সমৰ্থকক জেলত ভৰাই সিহঁতৰ পাছপ’ৰ্ট বাতিলৰ লগতে চৰকাৰী চুক্তি বাতিল কৰিছোঁ। আদালতৰ পৰা নিৰ্দেশ লাভ কৰি চৰকাৰী চাকৰিৰ পৰা বৰ্খাস্ত কৰা হয় ৭৫-ৰো অধিক সন্ত্ৰাসবাদী সমৰ্থকক। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বাৰ কাউন্সিল সন্ত্ৰাসবাদীৰ সমৰ্থকৰে ভৰি আছিল, আমি ইয়াক স্থগিত ৰাখি নতুন নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰি বহু সংগঠন নিষিদ্ধ কৰিলোঁ। বিশেষ ইউএপিএ আদালত গঠন কৰি আমি ২০২২-ৰ মাৰ্চৰ পৰা ২০২৫-ৰ ভিতৰত ইউএপিএ-ৰ প্ৰায় ২,২৬০ টা গোচৰ পঞ্জীয়ন কৰিলোঁ। আগতে সংগঠিতভাৱে শিলগুটি নিক্ষেপ কৰা হৈছিল, এতিয়া এনে ঘটনা শূন্য হৈ পৰিছে। আগতে পাকিস্তানৰ পৰা ধৰ্মঘটৰ ঘোষণা কৰা হৈছিল আৰু কাশ্মীৰ উপত্যকা বন্ধ কৰা হৈছিল, কিন্তু এতিয়া কোনেও এনে কাম কৰিব নোৱাৰে। বিৰোধী দলৰ শাসনকালত এবছৰত ১৩২ দিন উপত্যকাটো বন্ধ হৈ আছিল যদিও যোৱা তিনি বছৰ ধৰি ধৰ্মঘটৰ সংখ্যা শূন্যলৈ হ্ৰাস পাইছে। আগতে প্ৰতি বছৰে শিলগুটি নিক্ষেপত ১০০ জনৰো অধিক লোকৰ মৃত্যু হৈছিল, এতিয়া সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৃত্যু আৰু আঘাতৰ সংখ্যা শূন্যলৈ হ্ৰাস পাইছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এটা সময়ত হুৰিয়তৰ নেতাসকলে ভিআইপি চিকিৎসা গ্ৰহণ কৰিছিল, হুৰিয়তৰ লগত আলোচনা হৈছিল, হুৰিয়তৰ মানুহ আহি পোৱাৰ সময়ত ৰেড কাৰ্পেট পাৰি দিয়া হৈছিল। কিন্তু আমি হুৰিয়তৰ সকলো উপাদান নিষিদ্ধ কৰিছোঁ আৰু তেওঁলোকৰ সকলো নেতা কাৰাগাৰত আছে। আমি হুৰিয়তৰ লগত কথা পাতিব নিবিচাৰোঁ। তেওঁ কয় যে তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সদনক পুনৰ ক’ব বিচাৰে যে হুৰিয়ত সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনৰ এটা আউটফিট আৰু আমি তেওঁলোকৰ সৈতে কথা নাপাতোঁ, আমি উপত্যকাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে কথা পাতিম। তেওঁ কয় যে আগতে কাশ্মীৰত নিৰ্বাচনৰ সময়ত ভয়ৰ পৰিবেশে বিৰাজ কৰিছিল, কিন্তু এতিয়া পঞ্চায়ত নিৰ্বাচনত ৯৮.৩ শতাংশ ভোটদান হৈছে। ২০১৯-ৰ পিছত আমাৰ চৰকাৰে টিআৰএফ, পিপল এন্টি ফেচিষ্ট ফ্ৰন্ট, তেহৰিক-উল-মুজাহিদিন, জামাত-উল-মুজাহিদিন, বাংলাদেশ-হিন্দুস্তান জম্মু-কাশ্মীৰ গাজনাৱী বাহিনী, খালস্তান টাইগাৰ ফৰ্চ, হিজবুল তাহৰীৰকে ধৰি আন বহুতো সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনক নিষিদ্ধ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ জোৱানসকলে মাইনাছ ৪৩ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছ তাপমাত্ৰাত পাহাৰ আৰু নদীৰ কাষত থাকি দেশখনক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰে। যদি কোনোবাই আমাৰ ভূখণ্ডত প্ৰৱেশ কৰে, তেন্তে তেওঁ বাচি নাথাকিব, হয় আমি তেওঁক গ্ৰেপ্তাৰ কৰিম নহয় এনকাউন্টাৰত তেওঁক হত্যা কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে প’টাৰ বিৰোধিতা কৰাসকলে নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সন্ত্ৰাসবাদী বিৰোধী নীতিক ভাল নাপাব, সন্ত্ৰাসবাদীক ৰক্ষা কৰি ভোট বেংক সৃষ্টি কৰাসকলে এই নীতি ভাল নাপাব। এয়া নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰ, সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ শূন্য সহনশীলতা নীতিৰ ফলশ্ৰুতি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participates in the special discussion in the Lok Sabha today on India’s strong, successful, and decisive response to the Pahalgam terrorist attack through ‘Operation Sindoor’
29 JUL 2025 5:23PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, through ‘Operation Sindoor,’ eliminated the terror camps and masters of terrorists and, in ‘Operation Mahadev,’ wiped out the terrorists involved in the Pahalgam attack
In the joint 'Operation Mahadev' by the Army, CRPF, and J&K Police, all three terrorists involved in the Pahalgam attack—Suleman alias Faizal Jatt, Hamza Afghani, and Zibran—were killed
Upon hearing the news of the terrorists being killed, there should have been a wave of happiness even in the opposition, but instead, their faces appear dark with gloom
Then Home Minister during the opposition government was asking for a proof that "the terrorists came from Pakistan," thereby effectively giving Pakistan a clean chit
The conspiracy by the opposition to protect Pakistan is revealed to 1.4 billion Indians; the opposition can no longer evade accountability
Under the Modi government, our army crossed into Pakistan and eliminated the culprits responsible for terrorist attacks that took place during the opposition party’s rule
Under the Modi government, dossiers are not sent in response to terrorist attacks; terrorists and their hideouts are demolished
Operation Sindoor exposed Pakistan to the whole world and our army shattered Pakistan’s war capabilities
If today a part of Kashmir is under illegal occupation by Pakistan, the sole person responsible for this is Pandit Jawaharlal Nehru
The existence of POK is due to Jawaharlal Nehru’s mistake
In the 1971 war, the army defeated Pakistan, but the then opposition government returned 15,000 square kilometers of captured land and failed to take control of POK
The root of all terrorism is Pakistan, which was created due to the mistake of the opposition; If the country had not been divided, Pakistan would not exist today
Today, China is a member of the UNSC while India is not, and Jawaharlal Nehru alone is responsible for this
When the Indian Army was fighting with China in Doklam, the opposition leaders were meeting with Chinese officials
In 2004, the government ruled by the opposition party weakened India's fight against terrorism by repealing the POTA law
During the Modi government, apart from terrorist incidents that were Kashmir-centric, no major terrorist incident took place in the rest of the country
Till yesterday the opposition was saying that the terrorists of Baisaran fled to Pakistan, but we eliminated the terrorists
Dawood Ibrahim, Syed Salahuddin, Tiger Memon, Anees Ibrahim, Riyaz Bhatkal, Iqbal Bhatkal, Mirza Saada Beig... all these terrorists fled the country during the tenure of the opposition party rule
In the 10 years from 2004-2014, there were 7,217 terrorist incidents whereas in the Modi government it reduced by 70 per cent
Terrorist ecosystem in Kashmir has been destroyed after the abolition of Article 370
Earlier, crowds used to gather in the funeral procession of terrorists, today terrorists are buried wherever they are killed
During the tenure of the opposition government, 2,654 incidents of stone pelting took place in one year, during the Modi govt, number of incidents of stone pelting became zero
During the tenure of the govt led by opposition party, the valley used to remain closed for 132 days in a year due to Pak sponsored strikes, In the last three years under the Modi government, not a single strike has taken place in the valley
After 2019, the Modi government banned dozens of organizations that nurtured terrorists in Kashmir
Whoever intrudes on our border will be killed, we will end terrorism
Those who repealed POTA and practice vote bank politics by defending terrorists do not like Modi ji's anti-terrorism policy
Modi ji's speech in Bihar after Pahalgam is the revenge of 140 crore people in the fight against terrorism, which the opposition does not see... your vision depends on the glasses you wear
Unlike the opposition government, Modi government does not give victim certificate to those who give shelter to terrorists
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah participated in a special discussion in the Lok Sabha today on ‘Operation Sindoor’, India's strong, successful and decisive response to the Pahalgam terror attack.
Participating in the discussion, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah strongly condemned the killing of innocent civilians in Pahalgam based on religion and expressed condolences to the families of those killed. He also expressed deep condolences to the Indian citizens killed and injured in the firing by Pakistan on Indian civilian targets in response to Operation Sindoor.
Union Home Minister informed the House about the elimination of three terrorists - Suleman, Hamza Afghani (Afghan) and Zibran - in Operation Mahadev, a joint operation of Indian Army, CRPF and Jammu and Kashmir Police in Dachigam, Kashmir yesterday. He said that Suleman was an ‘A’ category commander of LeT who was involved in the terrorist attacks in Pahalgam and Gagangir. Afghan and Jibran were also category ‘A’ terrorists of LeT who killed our innocent civilians in Baisaran Valley and these three terrorists were eliminated yesterday. Home Minister congratulated the jawans of Army's 4 Para, CRPF and Jammu and Kashmir Police on behalf of the House and the entire nation for this success.
Union Home Minister said that Operation Mahadev was started on 22 May 2025. He said that the Pahalgam attack took place on 22 April 2025 at 1 pm and he himself had reached Srinagar at 5:30 pm. He said that a security meeting was held on 23 April, in which all the security forces, Army, CRPF and Jammu and Kashmir Police were involved and, in this meeting, it was decided that the terrorists involved in the Pahalgam terror attack should not leave the country and flee to Pakistan and we made strong arrangements for this and did not let them escape the country. He said that on 22 May 2025, the Intelligence Bureau (IB) received information about the presence of terrorists in the Dachigam area through a human intelligence. He said that continuous efforts were made by the IB and the Army from 22 May to 22 July to confirm this information received through the equipment made by our agencies to capture ultra signals in Dachigam. Our officers and jawans of IB, Army and CRPF kept moving on foot in the cold and high altitudes to receive their signals. He said that on 22nd July we got success through sensors and the presence of terrorists was confirmed. He said that then CRPF and Jammu and Kashmir Police personnel under the leadership of 4 Para surrounded the terrorists together and in yesterday's operation all the three terrorists, who killed our innocent civilians, were killed.
Shri Amit Shah told the House that the National Investigation Agency (NIA) had already arrested the people who had given shelter to these three terrorists. He said that when the bodies of these three terrorists came to Srinagar, four people identified them and said that these three terrorists had carried out the terrorist incident in Pahalgam. He said that after this, on the basis of the FSL report of the cartridges found at the site of the Pahalgam terrorist attack, they were matched with the three rifles recovered from these three terrorists in Dachigam. He said that these three rifles were transported to Chandigarh last night by a special plane and their empty shells were generated by firing. He said that after this, the shells found in the Pahalgam attack were matched with the barrel of the rifles and the shells that came out after the firing and then it was confirmed that our innocent citizens were killed in Pahalgam with these three rifles.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that through Operation Sindoor, Prime Minister Shri Narendra Modi Ji worked to finish off the masters of the terrorists involved in the Pahalgam attack and yesterday our Army and CRPF also killed those three terrorists. He said that Operation Mahadev is a very big joint success of our country's Army, CRPF and Jammu and Kashmir Police, on which 140 crore people of the country are proud. He told that after the terrorist attack, he himself went to Pahalgam and met the families of the deceased there. He said that Prime Minister Modi Ji killed those who sent the terrorists through Operation Sindoor and our security forces killed those terrorists who were involved. He said that through Operation Sindoor, such a lesson has been taught to the terrorists and their masters that no one will dare to do such a thing for a long time to come.
Shri Amit Shah said that the day Lashkar and its outfit TRF took responsibility for the Pahalgam attack, we had decided that NIA will investigate this attack. He said that NIA has expertise as a globally recognized agency in scientifically investigating terrorist cases and bringing the culprits to justice and NIA's conviction rate is more than 96 per cent. He said that the investigation of the Pahalgam attack was immediately handed over to NIA and the Army, BSF, CRPF and Jammu Kashmir Police made full arrangements to ensure that these terrorists could not leave the country and flee to Pakistan. He told the House that at the beginning of the investigation of the attack, discussions were held with the families of the deceased, a total of 1055 people including tourists, mule owners, pony owners, photographers, employees and shop workers were interrogated for more than 3000 hours and all this was recorded on video. Shri Shah informed that based on the information received from interrogation, sketches of the terrorists were made and on 22 June 2025, Bashir and Parvez were identified who had given shelter to the terrorists the day after the Pahalgam attack. He said that Bashir and Parvez were arrested and they revealed that on the night of 21 April 2025 at 8 pm, three terrorists had come to them and they had two AK 47 and one M4 carbine rifle. Shri Shah informed the House that the mother of Bashir and Parvez has also identified the three killed terrorists and now this has been confirmed by FSL as well. He said that these three were the terrorists involved in the Pahalgam attack and 2 AK 47 and one M9 carbine recovered from them were used in this attack.
Union Home Minister said that yesterday the former Home Minister of the country had raised the question whether these terrorists had come from Pakistan. He said that we have all the evidence that these three were Pakistanis because Pakistani voter numbers of two out of three terrorists are available, rifles are also available, the chocolates found with them were also made in Pakistan. He said that the former Home Minister of the country is giving clean chit to Pakistan in front of the whole world and by doing so, he is also raising the question that why did we attack Pakistan? Shri Shah said that the whole world, wherever our MPs went, has accepted that the Pahalgam terrorist attack was carried out by Pakistan. He said that the former Home Minister of the country asks for proof of this but today the 140 crore people of the country have come to know about their conspiracy to defend Pakistan.
Shri Amit Shah informed the Lok Sabha that on April 22, 2025, there was a terrorist attack in Pahalgam in which 26 people were killed. Among the deceased, 25 were Indian citizens and one was a Nepali national. He said that he himself left for Srinagar after the attack and held a meeting with the security forces and all agencies at night to give instructions that the terrorists involved in the attack should not be allowed to escape the country. He said that Prime Minister Modi chaired the Cabinet Committee on Security (CCS) meetings on April 23 and on April 30. He informed that in the meeting on April 23, the first action taken by Prime Minister Modi was to suspend the Indus Water Treaty. Following that, the integrated check post operating through Attari was closed, SAARC visas of all Pakistani citizens were suspended and they were sent back to Pakistan, and defense, military, and naval advisors working at the Pakistani High Commission were declared persona non grata and their number was reduced from 55 to 30. He said that the CCS meeting resolved that wherever these terrorists are hiding, and those training them, they will be given an appropriate response by the Army, Jammu & Kashmir Police, CRPF, and BSF.
Shri Amit Shah said that no action could be more restrained than the retaliatory measures taken by our army. He said that our army destroyed nine terrorist bases and not a single civilian was killed in India’s actions. He mentioned that in both the “surgical strike” and “air strike”, the attacks were carried out in Pakistan-occupied Kashmir (POK) only. He asserted that Pakistan-occupied Kashmir (POK) is ours. He said that this time, under Operation Sindoor, we crossed 100 kilometers inside Pakistan and eliminated terrorists. He said that in the attacks carried out by the Indian forces on terrorist hideouts inside Pakistan, many wanted and dangerous terrorists were killed. Shri Shah said that during the opposition government’s tenure, after terrorist attacks on Indian soil, many terrorists went into hiding, and now our army has eliminated them one by one. He added that under Operation Sindoor, at least 125 terrorists have been neutralized.
Union Home Minister said that on May 7 at 1:22 AM, our DGMO (Director General of Military Operations) informed Pakistan’s DGMO that we had only attacked terrorist hideouts and their headquarters, which is as per our right to self-defence. He said that today the country has the government of Narendra Modi, and it is no longer possible that they come to attack us and we sit quietly and discuss. Shri Shah said that after the Uri terrorist attack, we carried out surgical strikes; after the Pulwama terrorist attack, we conducted air strikes; and now, after the Pahalgam terrorist attack, we have crossed 100 kilometers inside Pakistan’s border and eliminated nine terrorist hideouts and more than 100 terrorists.
Shri Amit Shah said that we attacked terrorist hideouts located in Pakistan, which Pakistan took as an attack on itself and started telling the whole world that Pakistan has nothing to do with terrorism. He said that when senior officers of the Pakistan Army attended the funerals of the terrorists, Pakistan was exposed in front of the entire world as a state-sponsored terrorism hub. Shri Shah said that on May 8, Pakistan attacked our residential areas and military establishments, damaging a Gurudwara, breaking a temple, and causing casualties among our civilians. He said that in response, the next day, the Indian Air Force gave a strong reply by damaging 11 of Pakistan’s airbases.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Pakistan attacked our residential areas, but even then, we never attacked residential areas in Pakistan. He said that India targeted only Pakistan’s air bases and air defense systems, crippling their ability to launch attacks. He added that after this, Pakistan had no option but to seek refuge, and that is why on May 10, Pakistan’s DGMO called India’s DGMO by phone, and at 5 o’clock, we called a ceasefire to end the conflict. Shri Shah said that the opposition is questioning why we did not continue with the war if we were in such a strong position. He responded that war has many consequences, and the decision must be made thoughtfully. He said that if we look at the history of the country, in 1948, our forces were at a decisive stage in Kashmir, but despite Sardar Patel’s objections, Jawaharlal Nehru unilaterally called for a ceasefire. He said that if POK (Pakistan-occupied Kashmir) exists today, it is solely because of Nehru’s ceasefire. He added that similarly, in 1960, we were geographically and strategically very strong on the Indus waters, but even then, despite Sardar Patel’s opposition, Nehru signed the Indus Water Treaty and gave 80 percent of India’s water to Pakistan.
Shri Amit Shah said that during the 1965 war, we had captured strategic locations like Haji Pir but returned them to Pakistan in 1966. He said that in the 1971 war, we had 93,000 Pakistani prisoners of war and controlled 15,000 square kilometers of Pakistani territory. However, the then government signed the Shimla Agreement and forgot to take Pakistan-occupied Kashmir. He said that if we had taken Pakistan-occupied Kashmir at that time, the current situation would not have arisen. Shri Shah added that not only did we fail to take Pakistan-occupied Kashmir, but we also returned the 15,000 square kilometers of land already under our control back to Pakistan.
Shri Amit Shah questioned the opposition about what happened in the 1962 war and why 38,000 square kilometers of Aksai Chin were given to China? He said that during a discussion in Parliament, the then Prime Minister Shri Jawaharlal Nehru had said that not a single blade of grass grows there, so what is the use of that place. Shri Shah also said that Nehru ji had nearly said goodbye to Assam over Akashvani.
Union Home Minister Shri Amit Shah, referring to page 231 of Volume 29 of the “Selected Works of Jawaharlal Nehru” series, said that the United States had suggested that China be admitted to the United Nations but not included in the Security Council. However, Nehru ji said that this was unacceptable because it would damage our relations with China and upset a great country like China. Shri Shah said that today China is a member of the Security Council, while India is not.
Shri Amit Shah said that Rajiv Gandhi Foundation had signed an MOU with China but the details of the MoU were never revealed. He said that the time when our army personnel were sitting face to face with the Chinese army in Doklam, the Leader of Opposition Shri Rahul Gandhi was meeting the Chinese officials. He said that the root of all forms of terrorism is Pakistan and Pakistan is due to a “grave mistake” of the opposition party. If the opposition party had not accepted the partition of the country, Pakistan would never have come into existence. The opposition party has broken the country by accepting the partition during its rule.
The Union Home Minister said that in 2002, the then Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee's government brought the POTA law to end terrorism, which was opposed by the opposition party. He said that Atal ji's government did not have a majority in the Rajya Sabha, due to which the law could not be passed. Later, a joint session of both the houses was called and only then the POTA law could be passed. The country can never forget this. Shri Shah asked that whom did the opposition party want to save by stopping the POTA law? POTA was against the terrorists, but the opposition wanted to save the terrorists by stopping POTA for vote bank politics. He said that in 2004, the opposition party's government came and it repealed the POTA law. He asked that for whose benefit did the opposition party repeal the POTA law? POTA law was repealed in December 2004 and in 2005, Ram Lalla's tent was attacked in Ayodhya and terrorists were killed. 187 people were killed in the bomb blast in Mumbai local train in 2006. In 2006 itself, Hindus were attacked in Doda-Udhampur, in which 34 people were killed. In the year 2007, 44 people were killed in the blast in Hyderabad. In 2007, 13 people were killed in Lucknow and Varanasi. In the year 2008, Rampur CRPF camp was attacked, in 2008 itself, an army convoy was attacked in Srinagar and 10 security personnel were killed. In the year 2008, there was a terrorist attack in Mumbai in which 246 people were killed. There were eight bomb blasts in Jaipur, in which 64 people were killed. In the year 2008, there were 21 bomb blasts in Ahmedabad, in which 57 people were killed. In 2008, there were 5 blasts in Delhi, in which 22 people were killed. 17 people were killed in Pune's German Bakery. In the year 2010, there were blasts in Varanasi, in 2011, there were 3 blasts in Mumbai, in which 27 people were killed.
Shri Amit Shah said that the question is that during the rule of the opposition party from 2005 to 2011, terrorists carried out 27 heinous attacks in which about 1000 people were killed, but what did the then government do? He challenged the Leader of the Opposition to stand up in the House and tell the country what steps the then government took against those terrorist attacks. They just kept sending photos and dossiers of terrorists to Pakistan.
Union Home Minister said that the terrorist incidents that have happened in our time were sponsored by Pakistan and were mainly Kashmir-centric. There was hardly any terrorist incident in any other part of the country from 2014 to 2025. He said that it is the Narendra Modi government due to which youth is no longer turning towards terrorism in Kashmir but the situation has become such that they have to send terrorists from Pakistan.
Shri Amit Shah said that when Dawood Ibrahim Kaskar fled the country in 1986, the opposition party was in power. When Syed Salauddin fled in 1993, the opposition party was in power. When Tiger Memon fled in 1993, the opposition party was in power. When Anees Ibrahim Kaskar fled in 1993, the opposition government was in power even then. When Riyaz Bhatkal fled in 2007, the opposition party was in power even then. When Iqbal Bhatkal fled in 2010, the opposition party was in power even then. Shri Shah said that the Leader of the Opposition should answer on this issue.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the Modi Government is accountable to the people, Parliament and national interest. He said that there were 7,217 terrorist incidents in Kashmir between 2004 and 2014, while there were 2,150 terrorist incidents between 2015 and 2025, which is a 70 percent reduction in terrorist incidents. He said that 1,770 civilians died between 2004 and 2014, while this number was 357 between 2015 and 2025, which is an 80 percent reduction. Shri Shah said that 1,060 security personnel died between 2004 and 2014, while 542 security personnel died between 2015 and 2025. He said that during our Government, the number of deaths of terrorists has increased by 123 percent. He said that the abolition of Article 370 has destroyed the terrorist ecosystem in Kashmir. He added that Article 370 was protected by opposition governments for a long time that harboured the terrorist ecosystem.
Shri Amit Shah said that our government has made a zero terror plan, area domination plan, multi-level deployment, built security jails, 98 percent of trials are now being done through video conferencing. We have created resources of communication and have jailed 702 phone sellers and blocked 2666 SIM cards.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that now wherever a terrorist is killed, he is buried right there. In Narendra Modi's rule, there is no permission to take out a funeral procession to glorify any terrorist. He said that we have selectively put the relatives and supporters of terrorists in jails and canceled their passports, as well as cancelled the government contracts given to them. More than 75 terrorist supporters were dismissed from government jobs by obtaining orders from the court. Shri Shah said that the Bar Council was full of terrorists’ supporters, we suspended it and conducted a new popular election and banned many organizations. By forming a special UAPA court, we registered about 2,260 cases of UAPA between March 2022 and 2025. 374 confiscations were also done. Earlier, there was organized stone pelting, now their number has become zero. Earlier, strikes used to be announced from Pakistan, and Kashmir Valley used to be shut down, but now no one in Pakistan and the valley can do anything like this. During the rule of the opposition party, the valley used to remain closed for 132 days in a year, but for the last three years the number of strikes has come down to zero. Earlier, more than 100 people used to die every year in stone pelting, now the number of deaths and injuries of civilians has come down to zero.
Shri Amit Shah said that there was a time when Hurriyat leaders used to get VIP treatment, discussions used to be held with Hurriyat, when Hurriyat people used to arrive, they used to roll out the red carpet. But we have banned all the components of Hurriyat and all their leaders are behind the bars. We do not want to talk to Hurriyat. He said that he wants to reiterate the policy of Prime Minister Shri Narendra Modi in the House that Hurriyat is an outfit of terrorist organizations and we will not talk to them, we will talk to the youth of the valley. He said that earlier there used to be an atmosphere of fear during elections in Kashmir, now 98.3 percent voting took place in the Panchayat elections. After the year 2019, our government has banned many other terrorist organizations including TRF, People Anti Fascist Front, Tehreek-ul-Mujahideen, Jamaat-ul-Mujahideen, Bangladesh-Hindustan Jammu-Kashmir Ghaznavi Force, Khalistan Tiger Force, Hizb ul Tahrir.
Union Home Minister said that our soldiers protect the country by staying on mountains and near rivers and streams in minus 43 degree Celcius temperature. If someone enters our territory, he will not survive, we will either arrest him or he will be killed in an encounter. He said that those who oppose POTA will not like Narendra Modi's anti-terrorists policy, those who create vote bank by defending terrorists will not like this policy. This is Narendra Modi government, we have zero tolerance policy against terrorism.