रेल मन्त्रालय
रेलवेद्वारा 1 जुलाई 2025 देखि प्रभावी हुने गरी यात्रीवाहक रेल सेवाको बुनियादी भाडा पुनर्गठन
सामान्य श्रेणीमा 500 किमि.-सम्म कुनै वृद्धि छैन, 501 देखि 1500 किमि.-सम्म ₹5 र 2,500 किमि.-सम्म ₹10 तथा 2,501 देखि 3,000 किमि.-सम्म ₹15 वृद्धि हुने
30 JUN 2025 6:01PM by PIB Gangtok
रेल भाडाको ढाँचा सुप्रवाहित गर्ने उद्देश्यका साथै यात्री सेवाको वित्तीय वहनीयता बढाउन, रेल मन्त्रालयले 01 जुलाई, 2025 देखि प्रभावी हुने गरी यात्रीवाहक रेल सेवाको बुनियादी भाडा पुनर्गठन गरेको छ। संशोधित भाडा भारतीय रेलवे सम्मेलन सङ्घ (आइआरसीए) द्वारा जारी नवीनतम यात्री भाडा सारणीमा आधारित छ।
भाडा पुनर्गठनको प्रमुख अंश (1 जुलाई, 2025 देखि प्रभावी) :
उपनगरीय एकल यात्रा भाडा तथा मियादी टिकटमा (दुवै उपनगरीय तथा गैर उपनगरीय मार्गका लागि) कुनै परिवर्तन छैन।
सामान्य गैर वातानुकूलित श्रेणी (गैर उपनगरीय रेल) :
• दोस्रो श्रेणी : 500 किमि.-सम्म कुनै वृद्धि नहुने शर्तका साथ प्रति किलोमिटर आधा पैसाले वृद्धि।
• 501 देखि 1,500 किमि.सम्मको दूरीका लागि ₹5 वृद्धि।
• 1,501 देखि 2,500 किमि.सम्मका लागि ₹10 वृद्धि
• 2,501 देखि 3,000 किमि.सम्मका लागि ₹15 वृद्धि।
• शयन श्रेणी : 0.5 पैसा प्रति किलोमिटरको हिसाबले वृद्धि।
• प्रथम श्रेणी : 0.5 पैसा प्रति किलोमिटरको हिसाबले वृद्धि।
मेल/ एक्सप्रेस रेलका लागि (गैर एसी) :
• दोस्रो श्रेणी : 01 पैसा प्रति किलोमिटरको हिसाबले वृद्धि।
• शयन श्रेणी : 01 पैसा प्रति किलोमिटरको हिसाबले वृद्धि।
• प्रथम श्रेणी : 01 पैसा प्रति किलोमिटरको हिसाबले वृद्धि।
एसी श्रेणीका लागि (मेल/ एक्सप्रेस रेल) :
एसी चेयर कार, एसी 3 टियर/ 3-ईकोनमी, एसी 2-टियर र एसी प्रथम/ कार्यकारी श्रेणी/ कार्यकारी अनुभूति : 02 पैसा प्रति किलोमिटरको हिसाबले वृद्धि।
भाडामा संशोधन प्रमुख अनि विशेष रेल सेवा जस्तै राजधानी, शताब्दी, दूरन्तो, वन्दे भारत, तेजस, हमसफर, अमृत भारत, महामना, गतिमान, अन्त्योदय, जनशताब्दी, युवा एक्सप्रेस, एसी भिस्टाडोम कोच, अनुभूति कोच तथा साधारण गैर उपनगरीय सेवामाथि पनि संशोधित श्रेणी अनुसार भाडाको ढाँचा अनुसार लागू हुनेछ।
सहायक प्रभारमा कुनै परिवर्तन छैन :
• आरक्षण शुल्क, सुपरफास्ट अधिभार तथा अन्य प्रभार अपरिवर्तित रहनेछ।
• जीएसटी लागू हुने नियम अनुसार लगाउन जारी रहनेछ।
• भाडा पूर्णाङ्कनको सिद्धान विद्यमान नियम अनुसार जारी रहनेछ।
कार्यान्वयन
संशोधित भाडा 01.07.2025 को दिन वा यसपछि खरिद गरिने टिकटमाथि लागू हुनेछ। यस मितिभन्दा अघि जारी टिकटमा भाडाको कुनै संयोजनबिना विद्यमान भाडा वैध रहनेछ। पीआरएस, युटीएस तथा हस्तचलित टिकेटिङ प्रणालीको सोही अनुरूप अद्यतन गरिँदैछ।
मन्त्रालयले सबै क्षेत्रीय रेलवेलाई संशोधित भाडा ढाँचाको सुचारू कार्यान्वयन सुनिश्चित गर्न आवश्यक निर्देश जारी गरेको छ। क्षेत्रीय रेलवेहरूलाई सबै स्टेशनमा अद्यतन गरिएको भाडा प्रदर्शित गर्न पनि निर्देशित गरिएको छ।
संशोधित यात्री भाडा हेर्न यहाँ क्लिक गर्नुहोस्

Ministry of Railways
Railways Rationalises Basic Fare for Passenger Train Services w.e.f. 1st July 2025
No increase up to 500 Km in ordinary class; Increase of Rs.5 for distance 501 to 1500 Km & Rs.10 for distances up to 2500 Km & Rs.15 for distance slab 2501 to 3000 Km
30 JUN 2025 6:01PM by PIB Delhi
In a move aimed at streamlining fare structures and enhancing financial sustainability of passenger services, the Ministry of Railways has rationalised the basic fare of Passenger train services, effective from 01 July 2025. The revised fares are based on the updated Passenger Fare Table issued by the Indian Railway Conference Association (IRCA).
Key Highlights of Fare Rationalisation (Effective from 1st July 2025):
No change in Suburban single journey fares and Season Tickets (for both suburban and non-suburban routes).
For Ordinary Non-AC Classes (Non-suburban trains):
• Second Class: Increased by Half Paisa per Kilometre subject to condition that
• No increase up to 500 Km
• Increase by Rs.5 for distance 501 to 1500 Km
• Increase by Rs.10 for distance 1501 to 2500 Km
• Increase by Rs.15 for distance 2501 to 3000 Km
• Sleeper Class: Increased by 0.5 paisa per kilometre
• First Class: Increased by 0.5 paisa per kilometre
For Mail/Express Trains (Non-AC):
• Second Class: Increased by 01 paisa per kilometre
• Sleeper Class: Increased by 01 paisa per kilometre
• First Class: Increased by 01 paisa per kilometre
For AC Classes (Mail/Express trains):
AC Chair Car, AC 3-Tier/3-Economy, AC 2-Tier, and AC First/Executive Class/Executive Anubhuti: Increased by 02 Paisa per kilometre
The fare revision also applies to premier and special train services such as Rajdhani, Shatabdi, Duronto, Vande Bharat, Tejas, Humsafar, Amrit Bharat, Mahamana, Gatimaan, Antyodaya, Jan Shatabdi, Yuva Express, AC Vistadome coaches, Anubhuti coaches, and Ordinary non-suburban services, in accordance with the revised class-wise fare structure.
No Change in Ancillary Charges:
• Reservation fees, superfast surcharges, and other charges remain unchanged.
• GST will continue to be levied as per applicable rules.
• Fare rounding principles remain as per existing norms.
Implementation
Revised fares will apply to tickets booked on or after 01.07.2025. Tickets issued before this date will remain valid at the existing fare without any fare adjustment. PRS, UTS, and manual ticketing systems are being updated accordingly.
The Ministry of Railways has issued necessary instructions to all Zonal Railways to ensure smooth implementation of the revised fare structure.Zonal Railways have also been directed to update fare displays at all stations.
To view the revised Passenger Fare Table,Click Here