ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରେଳବାଇ ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ ରୁ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ପାଇଁ ମୌଳିକ ଭଡ଼ାକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରିଛି
30 JUN 2025 6:01PM by PIB Bhubaneswar
ସାଧାରଣ ଶ୍ରେଣୀରେ ୫୦୦ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ନାହିଁ; ୫୦୧ ରୁ ୧୫୦୦ କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ପାଇଁ ୫ ଟଙ୍କା ଏବଂ ୨୫୦୦ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୂରତା ପାଇଁ ୧୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ୨୫୦୧ ରୁ ୩୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ସ୍ଲାବ୍ ପାଇଁ ୧୫ ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି _
ଭଡ଼ା ଗଠନକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ସେବାର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ ରୁ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାର ମୌଳିକ ଭଡ଼ାକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରିଛି | ସଂଶୋଧିତ ଭଡ଼ା ଭାରତୀୟ ରେଳ ସମ୍ମିଳନୀ ସଂଘ (IRCA) ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଅପଡେଟ୍ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଭଡ଼ା ସାରଣୀ ଉପରେ ଆଧାରିତ |
ଭଡ଼ା ସୁସଙ୍ଗତକରଣର ପ୍ରମୁଖ ମୁଖ୍ୟ ସୂଚନା (୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ ଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ):
ଉପନଗର ଏକକ ଯାତ୍ରା ଭଡ଼ା ଏବଂ ସିଜନ୍ ଟିକେଟରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ନାହିଁ (ଉଭୟ ଉପନଗର ଏବଂ ଅଣ-ଉପନଗର ରୁଟ୍ ପାଇଁ) |
ସାଧାରଣ ଅଣ-ଏସି ଶ୍ରେଣୀ (ଅଣ-ଉପନଗର ଟ୍ରେନ୍) ପାଇଁ:
ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ: ପ୍ରତି କିଲୋମିଟରରେ ଅଧା ପଇସା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଏହି ସର୍ତ୍ତ ଉପରେ ଯେ
500 କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ବୃଦ୍ଧି ନାହିଁ
501 ରୁ 1500 କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ପାଇଁ 5 ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
1501 ରୁ 2500 କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ପାଇଁ 10 ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
2501 ରୁ 3000 କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ପାଇଁ 15 ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
ସ୍ଲିପର କ୍ଲାସ: ପ୍ରତି କିଲୋମିଟରରେ 0.5 ପଇସା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
ପ୍ରଥମ ଶ୍ରେଣୀ: ପ୍ରତି କିଲୋମିଟରରେ 0.5 ପଇସା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
ମେଲ୍/ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ (ନନ-ଏସି):
ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ: ପ୍ରତି କିଲୋମିଟରରେ 01 ପଇସା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
ସ୍ଲିପର କ୍ଲାସ: ପ୍ରତି କିଲୋମିଟରରେ 01 ପଇସା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
ପ୍ରଥମ ଶ୍ରେଣୀ: ପ୍ରତି କିଲୋମିଟରରେ 01 ପଇସା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
ଏସି ଶ୍ରେଣୀ (ମେଲ୍/ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍) ପାଇଁ:
ଏସି ଚେୟାର କାର୍, ଏସି-3 ଟାୟାର /ଏସି-3 ଟାୟାର ଇକୋନୋମି, ଏସି 2-ଟାୟାର, ଏବଂ ଏସି ପ୍ରଥମ/ଏକଜୁକୁଟିଭ ଶ୍ରେଣୀ/ଏକଜୁକୁଟିଭ ଅନୁଭୂତି: ପ୍ରତି କିଲୋମିଟରରେ ୦୨ ପଇସା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଭଡ଼ା ସଂଶୋଧନ ରାଜଧାନୀ, ଶତାବ୍ଦୀ, ଦୂରନ୍ତୋ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ତେଜସ, ହମସଫର, ଅମୃତ ଭାରତ, ମହାମାନ, ଗତିମାନ, ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ, ଜନ ଶତାବ୍ଦୀ, ଯୁବା ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍, ଏସି ଭିଷ୍ଟାଡୋମ୍ କୋଚ୍, ଅନୁଭୂତି କୋଚ୍ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଅଣ-ଉପନଗର ସେବା ଭଳି ପ୍ରିମିୟର ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ |
ଆନସିଲାରି ଶୁଳ୍କରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ନାହିଁ:
ରିଜର୍ଭେସନ୍ ଫି, ସୁପରଫାଷ୍ଟ ସରଚାର୍ଜ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶୁଳ୍କ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି।
ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ହେବ |
ଭଡ଼ା ରାଉଣ୍ଡିଂ ନୀତି ବିଦ୍ୟମାନ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ ରହିବ।
କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ
01.07.2025 ରେ କିମ୍ବା ତା'ପରେ ବୁକ୍ ହୋଇଥିବା ଟିକେଟ ପାଇଁ ସଂଶୋଧିତ ଭଡ଼ା ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ | ଏହି ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଟିକେଟଗୁଡ଼ିକ କୌଣସି ଭଡ଼ା ସମାୟୋଜନ ବିନା ବିଦ୍ୟମାନ ଭଡ଼ାରେ ବୈଧ ରହିବ | PRS, UTS, ଏବଂ ମାନୁଆଲ୍ ଟିକେଟିଂ ସିଷ୍ଟମଗୁଡ଼ିକୁ ସେହି ଅନୁସାରେ ଅପଡେଟ୍ କରାଯାଉଛି |
ସଂଶୋଧିତ ଭଡ଼ା ଢାଞ୍ଚାର ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମସ୍ତ ଜୋନାଲ ରେଳବାଇକୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛି | ସମସ୍ତ ଷ୍ଟେସନରେ ଭଡ଼ା ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ଅପଡେଟ୍ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଜୋନାଲ ରେଳବାଇକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି |

Ministry of Railways
Railways Rationalises Basic Fare for Passenger Train Services w.e.f. 1st July 2025
No increase up to 500 Km in ordinary class; Increase of Rs.5 for distance 501 to 1500 Km & Rs.10 for distances up to 2500 Km & Rs.15 for distance slab 2501 to 3000 Km
30 JUN 2025 6:01PM by PIB Delhi
In a move aimed at streamlining fare structures and enhancing financial sustainability of passenger services, the Ministry of Railways has rationalised the basic fare of Passenger train services, effective from 01 July 2025. The revised fares are based on the updated Passenger Fare Table issued by the Indian Railway Conference Association (IRCA).
Key Highlights of Fare Rationalisation (Effective from 1st July 2025):
No change in Suburban single journey fares and Season Tickets (for both suburban and non-suburban routes).
For Ordinary Non-AC Classes (Non-suburban trains):
• Second Class: Increased by Half Paisa per Kilometre subject to condition that
• No increase up to 500 Km
• Increase by Rs.5 for distance 501 to 1500 Km
• Increase by Rs.10 for distance 1501 to 2500 Km
• Increase by Rs.15 for distance 2501 to 3000 Km
• Sleeper Class: Increased by 0.5 paisa per kilometre
• First Class: Increased by 0.5 paisa per kilometre
For Mail/Express Trains (Non-AC):
• Second Class: Increased by 01 paisa per kilometre
• Sleeper Class: Increased by 01 paisa per kilometre
• First Class: Increased by 01 paisa per kilometre
For AC Classes (Mail/Express trains):
AC Chair Car, AC 3-Tier/3-Economy, AC 2-Tier, and AC First/Executive Class/Executive Anubhuti: Increased by 02 Paisa per kilometre
The fare revision also applies to premier and special train services such as Rajdhani, Shatabdi, Duronto, Vande Bharat, Tejas, Humsafar, Amrit Bharat, Mahamana, Gatimaan, Antyodaya, Jan Shatabdi, Yuva Express, AC Vistadome coaches, Anubhuti coaches, and Ordinary non-suburban services, in accordance with the revised class-wise fare structure.
No Change in Ancillary Charges:
• Reservation fees, superfast surcharges, and other charges remain unchanged.
• GST will continue to be levied as per applicable rules.
• Fare rounding principles remain as per existing norms.
Implementation
Revised fares will apply to tickets booked on or after 01.07.2025. Tickets issued before this date will remain valid at the existing fare without any fare adjustment. PRS, UTS, and manual ticketing systems are being updated accordingly.
The Ministry of Railways has issued necessary instructions to all Zonal Railways to ensure smooth implementation of the revised fare structure.Zonal Railways have also been directed to update fare displays at all stations.
To view the revised Passenger Fare Table,Click Here