ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାନେର ଠାରେ 26,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ କାମ ହୋଇଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶ ଆଧୁନିକୀକରଣ ହେଉଥିବା ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ନାମରେ ନାମିତ କରିଛି; ଆଜି ଏହି ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ 100 ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଏକା ସମୟରେ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମାପ୍ତ କରୁଛୁ ଏବଂ ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛୁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାର ତିନୋଟି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦେଇଥିଲେ, ତିନି ବାହିନୀ ମିଶି ଏପରି ' ଚକ୍ରବ୍ୟୁହ ' ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ନତମସ୍ତକ ହେବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ଦେଶର ଶତ୍ରୁମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ 'ସିନ୍ଦୁର' 'ବାରୁଦ'ରେ ପରିଣତ ହେଲେ କ'ଣ ହୁଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ତିନୋଟି ନୀତି ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏବେ ଭାରତ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦେଇଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପାଇଁ ପାକିସ୍ତାନକୁ ବହୁତ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଏହି ମୂଲ୍ୟ ପାକିସ୍ତାନର ସେନା, ପାକିସ୍ତାନର ଅର୍ଥନୀତି ଦେବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତୀୟଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଖେଳିବା ପାଇଁ ପାକିସ୍ତାନକୁ ଏବେ ବହୁତ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 MAY 2025 1:48PM by PIB Bhubaneswar
ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାନେର ଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି 26,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବହୁବିଧ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଦେଶକୁ ସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ, ସେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ବିଶାଳ ସମାବେଶକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଏବଂ 18ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅନଲାଇନରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ସେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ରାଜ୍ୟପାଳ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ , ସେ କରଣୀ ମାତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବା ପରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ । ଏହି ଆଶୀର୍ବାଦ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଦେଶର ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରେ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ୨୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ସେ ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ଏହାର ମହତ୍ଵ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଭାରତରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାସ୍ତା, ବିମାନବନ୍ଦର, ରେଳପଥ ଏବଂ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ହୋଇଥିବା ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଇଙ୍ଗିତ କରିଥିଲେ। "ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଛଅ ଗୁଣ ଅଧିକ ନିବେଶ କରୁଛି, ଏହି ପ୍ରଗତି ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଛି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିବା ସହିତ, ଉତ୍ତରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଚେନାବ ସେତୁ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସେଲା ଟନେଲ ଏବଂ ପୂର୍ବରେ ଆସାମର ବୋଗିବିଲ ସେତୁ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପଶ୍ଚିମ ଭାରତରେ, ସେ ମୁମ୍ବାଇର ଅଟଳ ସେତୁ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ କି ଦକ୍ଷିଣରେ, ସେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଏହି ପ୍ରକାରର ସେତୁ, ପମ୍ବନ ସେତୁ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଭାରତର ରେଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ନୂତନ ଗତି ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ଅମୃତ ଭାରତ ଏବଂ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ପ୍ରଚଳନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ , ପ୍ରାୟ 70 ଟି ରୁଟରେ ଏବେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି, ଯାହା ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକ ରେଳ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ସେ ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଶହ ଶହ ରାସ୍ତା ଓଭରବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ଅଣ୍ଡରବ୍ରିଜ୍ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ 34,000 କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ବିଛାଯାଇଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ବ୍ରଡ ଗେଜ ଲାଇନରେ ମାନବବିହୀନ ଲେଭଲ କ୍ରସିଂଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମାଲ ପରିବହନକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ 1,300 ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ , ଆଧୁନିକୀକରଣ ହୋଇଥିବା ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ 100 ରୁ ଅଧିକ ଏପରି ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ବ୍ୟବହାରକାରୀମାନେ ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିଛନ୍ତି, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ଏବଂ ଇତିହାସର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦାହରଣଗୁଡ଼ିକ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ରାଜସ୍ଥାନର ମଣ୍ଡଳଗଡ଼ ଷ୍ଟେସନ, ଯାହା ରାଜପୁତ ପରମ୍ପରାର ମହିମାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ବିହାରର ଥାୱେ ଷ୍ଟେସନ, ଯାହା ମଧୁବନୀ କଳାକୃତି ସହିତ ମା ଥାୱେୱାଲିଙ୍କ ପବିତ୍ର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଦର୍ଶାଏ । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଓରଛା ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ଯାହା ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ସାରକୁ ପ୍ରକାଶ କରେ, ଯେତେବେଳେ କି ଶ୍ରୀରଙ୍ଗମ ଷ୍ଟେସନର ଡିଜାଇନ୍ ଶ୍ରୀ ରଙ୍ଗନାଥ ସ୍ୱାମୀ ମନ୍ଦିରରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ କରାଯାଇଛି। ଗୁଜରାଟର ଡାକୋର ଷ୍ଟେସନ ରାଞ୍ଚୋଡ୍ରାଇ ଜୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରେ , ତିରୁଭାନ୍ନାମାଲାଇ ଷ୍ଟେସନ ଦ୍ରାବିଡ଼ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରେ ଏବଂ ବେଗମପେଟ୍ ଷ୍ଟେସନ କାକତୀୟ ରାଜବଂଶର ସ୍ଥାପତ୍ୟର ଐତିହ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଏ | ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଭାରତର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରନ୍ତି ନାହିଁ , ବରଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉତପ୍ରେରକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି। ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ କାରଣ ସେମାନେ ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପ୍ରକୃତ ମାଲିକ।
ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ସରକାରୀ ନିବେଶ କେବଳ ବିକାଶର ଚାଳକ ହୋଇନଥାଏ, ବରଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବା ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଶ୍ରମିକ, ଦୋକାନୀ, କାରଖାନା କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଟ୍ରକ୍ ଏବଂ ଟେମ୍ପୋ ଅପରେଟର ଭଳି ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ , ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ, ଲାଭ ବହୁଗୁଣିତ ହୁଏ। ଚାଷୀମାନେ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟ ବଜାରକୁ ପରିବହନ କରିପାରିବେ, ଯାହା ଫଳରେ ଅପଚୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଭଲ ଭାବରେ ବିକଶିତ ରାସ୍ତା ଏବଂ ବିସ୍ତାରିତ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ନୂତନ ଶିଳ୍ପକୁ ଆକର୍ଷିତ କରେ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଖର୍ଚ୍ଚ ଶେଷରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଏ, ଯୁବପିଢ଼ି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗରୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ପାଆନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଚଳିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରୁ ରାଜସ୍ଥାନକୁ ମିଳୁଥିବା ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗାଁ ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚମାନର ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, କେବଳ ରାଜସ୍ଥାନର ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ପ୍ରାୟ 70,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଚଳିତ ବର୍ଷ ରାଜ୍ୟରେ ରେଳ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 10,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଯାହା 2014 ପୂର୍ବ ସ୍ତର ତୁଳନାରେ 15 ଗୁଣ ଅଧିକ। ସେ ବିକାନେରରୁ ମୁମ୍ବାଇକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ନୂତନ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହା ସହିତ, ସେ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଜଳ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ରାଜସ୍ଥାନର ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଉଭୟର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯେପରି ଯୁବକମାନେ ନିଜ ସହର ଏବଂ ନଗର ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନଲାଲ ଶର୍ମାଙ୍କ ପ୍ରଶାସନ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଛି, ଯାହା ବିକାନେର ଭଳି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ବିକାନେରୀ ଭୁଜିଆ ଏବଂ ବିକାନେରୀ ରସଗୁଲା ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିଚୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ, ରାଜ୍ୟର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନର ବିଶୋଧନାଗାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ରାଜ୍ୟକୁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଆଧାରିତ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରୁଛି। ସେ ଶ୍ରୀ ଗଙ୍ଗନଗର, ହନୁମାନଗଡ , ବିକାନେର, ଯୋଧପୁର, ବାରମେର ଏବଂ ଜାଲୋର ଦେଇ ଅମୃତସରରୁ ଜାମନଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛଅ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରର ମହତ୍ତ୍ଵକୁ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ସେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ପ୍ରାୟ ସମାପ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟର ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବ।
ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନାର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ରାଜ୍ୟର 40,000 ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏହି ପଦକ୍ଷେପରୁ ଉପକୃତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ କୁ ଶେଷ କରିଦେଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସୌରଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଆୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସେ ଅନେକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଉପରେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ , ଏହି ବିକାଶଗୁଡ଼ିକ ରାଜସ୍ଥାନର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ରାଜ୍ୟରେ କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ରାଜସ୍ଥାନ ଭୂମିର ଐତିହାସିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମରୁଭୂମିକୁ ଉର୍ବର ଭୂଦୃଶ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ମହାରାଜା ଗଙ୍ଗା ସିଂହଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଜଳର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମହତ୍ତ୍ଵ ଏବଂ ବିକାନେର, ଶ୍ରୀ ଗଙ୍ଗାନଗର, ହନୁମାନଗଡ଼ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ରାଜସ୍ଥାନ ଭଳି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ଏହାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ , ସରକାର ନଦୀ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସହିତ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ପାର୍ବତୀ - କାଳିସିନ୍ଧ -ଚମ୍ବଲ ଲିଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ , ଯାହା ରାଜସ୍ଥାନର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ କୃଷି ସମ୍ଭାବନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ରାଜସ୍ଥାନର ଅଟଳ ମନୋଭାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ବଡ଼ କିଛି ନୁହେଁ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏପ୍ରିଲ 22 ତାରିଖରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଆଧାରିତ ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ପହଲଗାଓଁରେ ଗୁଳି ଚାଳନା କରାଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହା 140 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ଆଘାତ ଦେଇଥିଲା, ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଦେଶକୁ ଏକତ୍ର କରିଥିଲା। ସେ ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିଆଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସତର୍କତାର ସହ ସମ୍ପାଦିତ ଅପରେସନରେ, ତିନୋଟି ବାହିନୀ ପାକିସ୍ତାନର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିଥିଲେ , ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ 22 ଏପ୍ରିଲ ଆକ୍ରମଣର ଜବାବରେ, ଭାରତ ମାତ୍ର 22 ମିନିଟ୍ ର ପ୍ରତିଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା, ନଅଟି ପ୍ରମୁଖ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆଡ୍ଡାକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଥିଲା। "ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କଲା, ଏହା ପ୍ରମାଣ କଲା ଯେ ଯେତେବେଳେ ପବିତ୍ର ସିନ୍ଦୂର ଅଗ୍ନିଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ଫଳାଫଳ ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥାଏ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ - ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ବାଲାକୋଟ ବିମାନ ଆକ୍ରମଣ ପରେ, ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ସାଧାରଣ ରାଲି ରାଜସ୍ଥାନରେ ହୋଇଥିଲା। ସେହିପରି, ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ପରେ , ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ରାଲି ପୁଣିଥରେ ରାଜସ୍ଥାନରେ, ବିକାନେରରେ ହେଉଛି, ଯାହା ଏହି ଭୂମିର ଗଭୀର ସାହସ ଏବଂ ଦେଶପ୍ରେମକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଚୁରୁରେ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟକୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଶ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ: "ଏହି ମାଟିର ଶପଥ, ମୁଁ ଦେଶକୁ ପଡ଼ିବାକୁ ଦେବି ନାହିଁ, ମୁଁ ଦେଶକୁ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବାକୁ ଦେବି ନାହିଁ।" ସେ ରାଜସ୍ଥାନରୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେଉଁମାନେ ପବିତ୍ର ସିନ୍ଦୂରକୁ ଲିଭାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ ସେମାନେ ଧୂଳିରେ ପରିଣତ ହୋଇଗଲେ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ରକ୍ତ ଢାଳିଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ଏହାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ଦେଇସାରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ , ଯେଉଁମାନେ ଭାରତ ଚୁପ୍ ରହିବ ବୋଲି ଭାବିଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ଲୁଚି ରହିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ବିଷୟରେ ଗର୍ବ କରୁଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ଧ୍ୱଂସାବଶେଷ ତଳେ ପୋତି ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ପ୍ରତିଶୋଧର କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ନ୍ୟାୟର ଏକ ନୂତନ ରୂପ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଏହା କେବଳ କ୍ରୋଧର ପ୍ରକାଶନ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ଅଟଳ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରଦର୍ଶନ। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶ ଏକ ସାହସିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ସିଧାସଳଖ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭାବରେ ଶତ୍ରୁ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଛି। "ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଦମନ କରିବା କେବଳ ଏକ ରଣନୀତି ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ନୀତି, ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ଭାରତ, ଏହା ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତ", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ସିନ୍ଦୂର ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଥମ ନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ ଯେ - ଭାରତ ଉପରେ ଯେକୌଣସି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଦିଆଯିବ, ଯାହାର ସମୟ, ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ କେବଳ ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯିବ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପରମାଣୁ ଧମକ ଦ୍ୱାରା ଭୟଭୀତ ହେବ ନାହିଁ। ତୃତୀୟତଃ, ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ପାକିସ୍ତାନର ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଅଣ-ରାଷ୍ଟ୍ର ଅଭିନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରି ଭାରତ ଆଉ ଆତଙ୍କବାଦର ପୃଷ୍ଠପୋଷକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ । ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ପାକିସ୍ତାନର ଭୂମିକାର ପର୍ଦ୍ଦାଫାସ କରିବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟାସକୁ ଆଲୋକପାତ କରି, ବିଭିନ୍ନ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତା ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ନୀତି ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ସାତଟି ଭିନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ପାକିସ୍ତାନର ପ୍ରକୃତ ଚେହେରା ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅତୀତର ସଂଘର୍ଷରେ ତାହାର ବାରମ୍ବାର ବିଫଳତାକୁ ମନେ ପକାଇ, ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ, ପାକିସ୍ତାନ କେବେ ବି ଭାରତ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ମୁକାବିଲାରେ ଜିତିପାରିବ ନାହିଁ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଖୋଲାଖୋଲି ଯୁଦ୍ଧରେ ସଫଳ ହୋଇ ନ ପାରି, ପାକିସ୍ତାନ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଭାରତ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଏକ ଅସ୍ତ୍ର ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିଆସୁଛି, ହିଂସାର ଆଶ୍ରୟ ନେଇ ଭୟର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ କମ ଆକଳନ କରିଛି, ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ଅଟଳ ରହିଛି। "ଭାରତ ଉପରେ ଯେକୌଣସି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ପରିଣାମ ଗମ୍ଭୀର ହେବ, ପାକିସ୍ତାନକୁ ଏହାର ସାମରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ଆକାରରେ ବହୁତ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିକାନେରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ସେ ନାଲ୍ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଅବତରଣ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ପାକିସ୍ତାନ ଟାର୍ଗେଟ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା କିନ୍ତୁ କୌଣସି କ୍ଷତି କରିପାରି ନଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସୀମା ଆରପଟେ, ଭାରତର ସଠିକ ସାମରିକ ଆକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ ପାକିସ୍ତାନର ରହିମ ୟାର ଖାନ ଏୟାରବେସକୁ କିଛି ଦିନ ପାଇଁ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଗୁରୁତର ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ସହିତ କୌଣସି ବାଣିଜ୍ୟ କିମ୍ବା ଆଲୋଚନା ହେବ ନାହିଁ। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ , ଯେକୌଣସି ଆଲୋଚନା କେବଳ ପାକ୍ ଅଧିକୃତ କାଶ୍ମୀର ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବ। ସେ ଚେତାବନୀ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଯଦି ପାକିସ୍ତାନ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ରପ୍ତାନି କରିବା ଜାରି ରଖେ, ତେବେ ଏହା ଆର୍ଥିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବ। ସେ ପୁଣି ଥରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ପାକିସ୍ତାନକୁ ତା’ର ନ୍ୟାର୍ଯ୍ୟ ପାଣି ପାଇବାକୁ ଦେବ ନାହିଁ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରକ୍ତ ସହିତ ଖେଳିବା ପାଇଁ ବହୁତ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡିବ। "ଏହି ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ଯାହାକୁ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଶକ୍ତି ଦୋହଲାଇ ପାରିବ ନାହିଁ", ବୋଲି ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ।
"ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ଉଭୟ ଜରୁରୀ" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ , ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣକୁ ସଶକ୍ତ କଲେ ହିଁ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସାକାର ହୋଇପାରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତର ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ତ୍ୱରିତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ଉଦାହରଣୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି, ସେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବୀରତ୍ୱର ଭୂମିରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ହରିଭାଉ କିଷନରାଓ ବାଗଡେ, ରାଜସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନଲାଲ ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ , ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦେଶରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର 18ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର 86ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ 1,100 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ 103ଟି ପୁନଃବିକଶିତ ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥାପତ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା 1300 ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟେସନକୁ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସହିତ ପୁନଃବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। କରଣୀ ମାତା ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଥିବା ଦେଶନୋକେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମନ୍ଦିର ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଏବଂ ତୋରଣ ଏବଂ ସ୍ତମ୍ଭ ଥିମ୍ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ। ତେଲେଙ୍ଗାନାର ବେଗମପେଟ୍ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ସ୍ଥାପତ୍ୟ କାକତୀୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ। ବିହାରର ଥାୱେ ଷ୍ଟେସନରେ 52 ଶକ୍ତି ପୀଠ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ମା ଥାୱେୱାଲିଙ୍କୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ବେଳେ ଏବଂ ମଧୁବନୀ ଚିତ୍ରକଳାକୁ ଚିତ୍ରଣ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ କାନ୍ଥଚିତ୍ର ଏବଂ କଳାକୃତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଗୁଜରାଟର ଡାକୋର ଷ୍ଟେସନ ରାଞ୍ଚୋଡ୍ରାଇ ଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇଛି। ସାରା ଭାରତରେ ପୁନଃବିକଶିତ ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କ ପାଇଁ ଯାତ୍ରୀ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ସୁବିଧା ଏବଂ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭ୍ୟାସ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରୁଛି।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏହାର ନେଟୱାର୍କର 100% ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଯାହା ରେଳ ପରିଚାଳନାକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ କରିଥାଏ। ଏହି କ୍ରମରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚୁରୁ- ସାଦୁଲପୁର ରେଳ ଲାଇନ (58 କିଲୋମିଟର) ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୁରତଗଡ଼-ଫାଲୋଡି (336 କିଲୋମିଟର); ଫୁଲେରା - ଡେଗାନା (୧୦୯ କିମି); ଉଦୟପୁର- ହିମତନଗର (210 କିଲୋମିଟର); ଫାଲୋଡି -ଜୈସଲମେର (157 କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ସମଦାରୀ -ବାରମର୍ (129 କିଲୋମିଟର) ରେଳ ଲାଇନ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ |
ରାଜ୍ୟରେ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩ଟି ଯାନବାହନ ଅଣ୍ଡରପାସ୍ ନିର୍ମାଣ, ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ପ୍ରଶସ୍ତ ଏବଂ ମଜବୁତକରଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ସେ ରାଜସ୍ଥାନରେ 7ଟି ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ। 4850 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏହି ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ସୁଗମ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ। ଏହି ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ-ପାକ୍ ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ, ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ପାଇଁ ପହଞ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ।
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ସବୁଜ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତିର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡିଡୱାନାର ବିକାନେର ଏବଂ ନୱାରେ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ସମେତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । କୁଚାମନ , ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ନିର୍ଗମନ ପାଇଁ ପରିବହନ ପ୍ରଣାଳୀ ଖଣ୍ଡ B ପାୱାରଗ୍ରୀଡ୍ ସିରୋହି ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ଏବଂ ଖଣ୍ନ E ପାୱାରଗ୍ରୀଡ୍ ମେୱାର ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ସେ ବିକାନେରରେ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ, ନୀମଚ ଏବଂ ବିକାନେର କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରୁ ପାୱାରଗ୍ରୀଡ୍ ନିଷ୍କାସନ ପାଇଁ ପରିବହନ ପ୍ରଣାଳୀ, ଫତେଗଡ଼ -II ପାୱାର ଷ୍ଟେସନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ସମେତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ , ଯାହା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଯୋଗାଯୋଗ, ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଏବଂ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ 25ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ସମର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ 3,240 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର 750 କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଲମ୍ବ ବିଶିଷ୍ଟ 12ଟି ରାଜ୍ୟ ରାଜପଥର ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଆହୁରି ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ଅତିରିକ୍ତ 900 କିଲୋମିଟର ନୂତନ ରାଜପଥ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକାନେର ଏବଂ ଉଦୟପୁରରେ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ସେ ରାଜସମାନନ୍ଦ , ପ୍ରତାପଗଡ , ଭିଲୱାରା ଏବଂ ଢୋଲପୁରରେ ନର୍ସିଂ କଲେଜଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ସେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଭିନ୍ନ ଜଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଝୁନଝୁନୁ ଜିଲ୍ଲାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଫ୍ଲୋରୋସିସ୍ ପ୍ରଶମନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଅମୃତ 2.0 ଅଧୀନରେ ପାଲି ଜିଲ୍ଲାର 7ଟି ସହରରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜନାର ପୁନର୍ଗଠନ, ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone & dedicates development projects worth Rs 26,000 crore in Bikaner, Rajasthan
In the last 11 years work has been done at an unprecedented pace for building modern infrastructure: PM
The country has named the railway stations being modernised as Amrit Bharat stations, Today, more than 100 of these Amrit Bharat stations are ready: PM
We are completing irrigation projects and linking rivers at the same time: PM
Our Government gave a free hand to the three Armed Forces, together the three Forces created such a ‘Chakravyuh’ that Pakistan was forced to kneel down: PM
The world and the enemies of the country have seen what happens when ‘Sindoor’ turns into ‘Barood’: PM
Operation Sindoor has determined three principles to deal with terrorism: PM
Now India has made it clear, Pakistan will have to pay a heavy price for every terrorist attack, And this price will be paid by Pakistan's army, Pakistan's economy : PM
Pakistan will now have to pay a heavy price for playing with the lives of Indians: PM
22 MAY 2025 1:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated, laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth Rs 26,000 crore in Bikaner, Rajasthan today. Addressing the occasion, he welcomed the large gathering at the event, acknowledging the significant participation of people from 18 states and union territories who joined online. He highlighted the presence of several governors, chief ministers, lieutenant governors, and other public representatives. The Prime Minister extended his greetings to all esteemed dignitaries and citizens connected from across the country.
Shri Modi stated that he arrived at the event after seeking the blessings of Karni Mata, emphasizing that these blessings further strengthen the nation's resolve to build a developed India. Mentioning the inauguration and foundation stone laying of development projects worth ₹26,000 crore, he underscored their significance in advancing the country's growth. He extended his congratulations to the citizens for these transformative initiatives.
Highlighting the ongoing transformation of India's infrastructure, emphasizing the nation's commitment to modernization, the Prime Minister pointed to the rapid advancements in roads, airports, railways, and railway stations over the past 11 years. “India is now investing six times more in infrastructure development compared to previous years, a progress that has captured global attention”, remarked the Prime Minister, pointing out iconic infrastructure projects across the country, citing the remarkable Chenab Bridge in the north, the Sela Tunnel in Arunachal Pradesh, and the Bogibeel Bridge in Assam in the east. In western India, he noted the Atal Setu in Mumbai, while in the south, he highlighted the Pamban Bridge, India's first of its kind.
Emphasising India's continuous efforts to modernize its railway network, Shri Modi underlined the introduction of Vande Bharat, Amrit Bharat, and Namo Bharat trains as symbols of the country's new speed and progress. He remarked that nearly 70 routes now operate Vande Bharat trains, bringing modern rail connectivity to remote regions. He further pointed out the significant infrastructure advancements over the past 11 years, including the construction of hundreds of road overbridges and underbridges, as well as the laying of over 34,000 kilometers of new railway tracks. He noted that unmanned level crossings on broad gauge lines have been eliminated, enhancing safety. Shri Modi also highlighted the swift development of dedicated freight corridors to streamline cargo transportation and the ongoing construction of India’s first bullet train project. Alongside these efforts, the modernization of more than 1,300 railway stations is being carried out to improve passenger experience.
Prime Minister stressed that the modernized railway stations have been named Amrit Bharat Stations and that over 100 such stations have been completed. He noted that social media users have witnessed the striking transformation of these stations, which serve as showcases of local art and history. He pointed out significant examples, including Rajasthan’s Mandalgarh station, reflecting the grandeur of Rajput traditions, and Bihar’s Thawe station, depicting the sacred presence of Maa Thawewali along with Madhubani artwork. The Orchha railway station in Madhya Pradesh exudes the divine essence of Lord Ram, while the design of Srirangam station draws inspiration from the Sri Ranganatha Swamy temple. Gujarat’s Dakor station pays homage to Ranchhodrai ji, Tiruvannamalai station follows Dravidian architectural principles, and Begumpet station embodies the architectural legacy of the Kakatiya dynasty. The Prime Minister underscored that these Amrit Bharat Stations not only preserve India’s thousands-of-years-old heritage but also serve as catalysts for tourism growth across states, creating new employment opportunities for youth. He urged the people to ensure the cleanliness and safety of the stations as they were the true owners of these infrastructure.
Underlining that government investments in infrastructure not only drive development but also create employment opportunities and boost business activities, Shri Modi emphasized that the thousands of crores being spent are directly benefiting workers, shopkeepers, factory employees, and those involved in transport sectors such as truck and tempo operators. He noted that once infrastructure projects are completed, the benefits multiply. Farmers can transport their produce to markets at lower costs, reducing wastage. Well-developed roads and expanded railway networks attract new industries and significantly boost tourism. He underscored that infrastructure spending ultimately benefits every household, with young people gaining the most from emerging economic opportunities.
Shri Modi highlighted the substantial benefits Rajasthan is gaining from ongoing infrastructure development. He noted that high-quality roads are being constructed across villages and even in border areas. Over the past 11 years, approximately ₹70,000 crore has been invested in Rajasthan’s road infrastructure alone. He stated that the central government is set to spend nearly ₹10,000 crore on railway development in the state this year, marking a 15-fold increase compared to pre-2014 levels. He remarked on the flagging-off of a new train connecting Bikaner to Mumbai, further enhancing connectivity. Additionally, he emphasized the launch and foundation stone laying of various health, water, and electricity projects in multiple regions. These initiatives aim to accelerate the progress of both urban and rural areas of Rajasthan, ensuring that young people find promising opportunities within their own cities and towns.
Underlining the accelerated industrial development in Rajasthan under the Union and State governments, the Prime Minister noted that Chief Minister Shri Bhajanlal Sharma’s administration has introduced new industrial policies across various sectors, which will benefit regions like Bikaner. He emphasized that Bikaneri Bhujia and Bikaneri Rasgullas will expand their global recognition, further strengthening the state’s food processing industry. The Prime Minister remarked that Rajasthan’s refinery project is in its final stages, positioning the state as a key hub for petroleum-based industries. He also underscored the significance of the six-lane economic corridor from Amritsar to Jamnagar, passing through Shri Ganganagar, Hanumangarh, Bikaner, Jodhpur, Barmer, and Jalore. Additionally, he highlighted the near-completion of the Delhi-Mumbai Expressway in Rajasthan, stating that these connectivity projects will elevate the state’s industrial growth to new heights.
Shri Modi highlighted the rapid progress of the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana in Rajasthan, noting that over 40,000 people in the state have already benefited from this initiative, which has eliminated their electricity bills and provided them an opportunity to generate income through solar power. He remarked on the inauguration and foundation stone laying of several power-related projects, emphasizing that these developments will further enhance Rajasthan’s electricity supply. He underscored that the increasing power generation in the state is playing a crucial role in accelerating industrial growth.
Underlining the historical significance of Rajasthan’s land, Shri Modi recalled the visionary efforts of Maharaja Ganga Singh in transforming desert terrain into fertile landscapes. He highlighted the critical importance of water for the region and its role in advancing the development of areas such as Bikaner, Shri Ganganagar, Hanumangarh, and western Rajasthan. He stated that the government is actively working on completing irrigation projects while simultaneously implementing river-linking initiatives. He underscored the impact of the Parvati-Kalisindh-Chambal Link Project, which will benefit multiple districts across Rajasthan, ensuring better agricultural prospects for farmers and enhancing the region’s sustainability.
Emphasising the unwavering spirit of Rajasthan, stating that nothing is greater than the country and its people, the Prime Minister condemned the terrorist attack on April 22, where assailants targeted innocent lives based on their faith. He remarked that while the bullets were fired in Pahalgam, they wounded the hearts of 140 crore Indians, uniting the nation in resolve against terrorism. He highlighted the decisive response by India's armed forces, stating that they were given full operational freedom. He noted that in a meticulously executed operation, the three forces collaborated to dismantle Pakistan’s defenses, forcing them into submission. He revealed that in response to the April 22 attack, India struck back within 22 minutes, destroying nine major terrorist hideouts. “This action demonstrated the nation's strength, proving that when the sacred sindoor turns into firepower, the outcome is definitive”, exclaimed the Prime Minister. He also pointed out a significant coincidence—five years ago, after the Balakot air strike, his first public rally was in Rajasthan. Similarly, following the recent Operation Sindoor, his first rally is again in Rajasthan, in Bikaner, reaffirming the land’s deep-rooted valor and patriotism.
Shri Modi recalled his statement in Churu, reaffirming his commitment to the nation: "Swear by this soil, I will not let the country fall, I will not let the country bow." He declared from Rajasthan that those who attempted to erase the sacred sindoor have been reduced to dust, and those who spilled India’s blood have now paid the price in full. The Prime Minister stated that those who assumed India would remain silent are now in hiding, while those who boasted about their weapons now lie buried beneath rubble. Emphasizing that Operation Sindoor was not an act of revenge, but a new form of justice, he remarked that it was not just an expression of outrage but a display of India's unwavering strength and determination. He asserted that the nation has adopted a bold approach, striking the enemy directly and decisively. “Crushing terrorism is not just a strategy but a principle, this is India, this is the new India”, stressed Shri Modi.
Outlining the three key principles established through Operation Sindoor in India’s fight against terrorism, the Prime Minister stated the first principle - any terrorist attack on India would be met with a decisive response, with the timing, method, and terms determined solely by India’s armed forces. Second, he asserted that India would not be intimidated by nuclear threats. Third, he emphasized that India would no longer differentiate between terrorist masterminds and the governments that support them, rejecting Pakistan’s distinction between state and non-state actors. Highlighting ongoing global efforts to expose Pakistan’s role in fostering terrorism, seven distinct groups, comprising leaders from various political parties and foreign policy experts, are actively working to present Pakistan’s true face to the world, he added.
Shri Modi asserted that Pakistan can never win a direct confrontation with India, recalling its repeated failures in past conflicts. He emphasized that, unable to succeed in open battles, Pakistan has long used terrorism as a weapon against India, resorting to violence and creating an atmosphere of fear. He declared that Pakistan had underestimated India’s resolve, stating that under his leadership, the nation stands strong and unwavering. “Any terrorist attack on India would result in severe consequences, with Pakistan paying a heavy price—borne by its military and its economy”, stated Shri Modi.
Prime Minister stated that upon arriving in Bikaner, he landed at Nal Airport, which Pakistan had attempted to target but failed to inflict any damage. He highlighted that across the border, Pakistan’s Rahim Yar Khan Airbase has been forced to shut down for several days due to India’s precise military strikes, which severely impacted its operations. The Prime Minister firmly declared that there would be neither trade nor talks with Pakistan. He asserted that any discussions would solely revolve around Pakistan-occupied Kashmir. He warned that if Pakistan continued exporting terrorists, it would face economic ruin. He reiterated that India would not allow Pakistan access to its rightful share of water and that playing with Indian blood would come at a steep cost. “This resolve is India's commitment, one that no force in the world can shake”, he stressed.
“Both security and prosperity are essential for building a developed India”, emphasised Shri Modi, asserting that this vision can only be realized when every corner of the country is strengthened. He stated that the event serves as an exemplary demonstration of India’s balanced and accelerated growth. Concluding his address, he extended his congratulations from the land of valor to all present.
The Governor of Rajasthan, Shri Haribhau Kisanrao Bagade, Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajanlal Sharma, Union Ministers Shri Ashwini Vaishnaw, Shri Arjun Ram Meghwal were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to constantly improve and enhance the rail infrastructure in the country, Prime Minister inaugurated 103 redeveloped Amrit Stations in 86 districts across 18 States and Union Territories of India developed at a cost of over Rs 1,100 crore. Over 1,300 stations are being redeveloped with modern facilities, designed to reflect regional architecture and enhance passenger amenities under the Amrit Bharat Station Scheme. Deshnoke railway station, serving pilgrims and tourists visiting the Karni Mata Temple among others, is inspired with temple architecture and arch and column theme. Begumpet railway station in Telangana is inspired by the architecture of the Kakatiya empire. Thawe station in Bihar incorporates various murals and art works representing Maa Thawewali, one of the 52 Shakti Peethas and depicting Madhubani paintings. Dakor station in Gujarat is inspired by Ranchhodrai Ji Maharaj. The redeveloped Amrit stations across India integrate modern infrastructure with cultural heritage, passenger-centric amenities including those for Divyangjan and sustainable practices to enhance the travel experience.
Indian Railway is marching towards 100% electrification of its network, making railway operations more efficient and environment friendly. In line with this, Prime Minister laid the foundation stone of Churu-Sadulpur rail line (58 km) and dedicated to the Nation Suratgarh-Phalodi (336 km); Phulera-Degana (109 km); Udaipur-Himmatnagar (210 km); Phalodi-Jaisalmer (157 km) and Samdari-Barmer (129 km) rail line electrification.
In a major boost to road infrastructure in the state, Prime Minister laid the foundation stone for construction of 3 Vehicle Underpasses, widening and strengthening of National highways. He will also dedicate 7 roadways projects in Rajasthan. The roadways projects, worth over Rs 4850 crore, will facilitate smoother movement of goods and people. The highways extend up to the Indo-Pak border, enhancing accessibility for security forces and strengthening India's defence infrastructure.
Furthering the vision of electricity for all and green and clean energy, Prime Minister laid the foundation stone of power projects including Solar projects at Bikaner and Nawa in Didwana Kuchaman, and Transmission Systems for Evacuation of Power Part B PowerGrid Sirohi Transmission Ltd and Part E PowerGrid Mewar Transmission Ltd. He will also inaugurate power projects including Solar project at Bikaner, Transmission system for Evacuation of PowerGrid Neemuch and from Bikaner Complex, Augmentation of transformation capacity at Fatehgarh-II Power Station which will provide clean energy and reduce carbon emission.
Prime Minister also laid the foundation stone, inaugurated and dedicated 25 important state government projects across Rajasthan to enhance infrastructure, connectivity, power supply, health services, and water availability in the state. These include laying of foundation stone and dedication to the nation of projects for upgrading and maintaining 12 State Highways covering a total length of over 750 km worth over Rs 3,240 crore; further expansion under the program includes an additional 900 km of new highways. Prime Minister inaugurated power projects at Bikaner and Udaipur. He also inaugurated Nursing Colleges in Rajsamand, Pratapgarh, Bhilwara, Dholpur which will play a key role in enhancing health infrastructure in the state. He also laid the foundation stone and dedicated to the nation various water infrastructure projects in the region including Rural Water Supply and Fluorosis Mitigation Project in Jhunjhunu District, Restructuring of Urban Water Supply Schemes in 7 Towns of Pali District under AMRUT 2.0, among others.