Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone & dedicates development projects worth Rs 26,000 crore in Bikaner, Rajasthan
In the last 11 years work has been done at an unprecedented pace for building modern infrastructure: PM
The country has named the railway stations being modernised as Amrit Bharat stations, Today, more than 100 of these Amrit Bharat stations are ready: PM
We are completing irrigation projects and linking rivers at the same time: PM
Our Government gave a free hand to the three Armed Forces, together the three Forces created such a ‘Chakravyuh’ that Pakistan was forced to kneel down: PM
The world and the enemies of the country have seen what happens when ‘Sindoor’ turns into ‘Barood’: PM
Operation Sindoor has determined three principles to deal with terrorism: PM
Now India has made it clear, Pakistan will have to pay a heavy price for every terrorist attack, And this price will be paid by Pakistan's army, Pakistan's economy : PM
Pakistan will now have to pay a heavy price for playing with the lives of Indians: PM
22 MAY 2025 1:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated, laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth Rs 26,000 crore in Bikaner, Rajasthan today. Addressing the occasion, he welcomed the large gathering at the event, acknowledging the significant participation of people from 18 states and union territories who joined online. He highlighted the presence of several governors, chief ministers, lieutenant governors, and other public representatives. The Prime Minister extended his greetings to all esteemed dignitaries and citizens connected from across the country.
Shri Modi stated that he arrived at the event after seeking the blessings of Karni Mata, emphasizing that these blessings further strengthen the nation's resolve to build a developed India. Mentioning the inauguration and foundation stone laying of development projects worth ₹26,000 crore, he underscored their significance in advancing the country's growth. He extended his congratulations to the citizens for these transformative initiatives.
Highlighting the ongoing transformation of India's infrastructure, emphasizing the nation's commitment to modernization, the Prime Minister pointed to the rapid advancements in roads, airports, railways, and railway stations over the past 11 years. “India is now investing six times more in infrastructure development compared to previous years, a progress that has captured global attention”, remarked the Prime Minister, pointing out iconic infrastructure projects across the country, citing the remarkable Chenab Bridge in the north, the Sela Tunnel in Arunachal Pradesh, and the Bogibeel Bridge in Assam in the east. In western India, he noted the Atal Setu in Mumbai, while in the south, he highlighted the Pamban Bridge, India's first of its kind.
Emphasising India's continuous efforts to modernize its railway network, Shri Modi underlined the introduction of Vande Bharat, Amrit Bharat, and Namo Bharat trains as symbols of the country's new speed and progress. He remarked that nearly 70 routes now operate Vande Bharat trains, bringing modern rail connectivity to remote regions. He further pointed out the significant infrastructure advancements over the past 11 years, including the construction of hundreds of road overbridges and underbridges, as well as the laying of over 34,000 kilometers of new railway tracks. He noted that unmanned level crossings on broad gauge lines have been eliminated, enhancing safety. Shri Modi also highlighted the swift development of dedicated freight corridors to streamline cargo transportation and the ongoing construction of India’s first bullet train project. Alongside these efforts, the modernization of more than 1,300 railway stations is being carried out to improve passenger experience.
Prime Minister stressed that the modernized railway stations have been named Amrit Bharat Stations and that over 100 such stations have been completed. He noted that social media users have witnessed the striking transformation of these stations, which serve as showcases of local art and history. He pointed out significant examples, including Rajasthan’s Mandalgarh station, reflecting the grandeur of Rajput traditions, and Bihar’s Thawe station, depicting the sacred presence of Maa Thawewali along with Madhubani artwork. The Orchha railway station in Madhya Pradesh exudes the divine essence of Lord Ram, while the design of Srirangam station draws inspiration from the Sri Ranganatha Swamy temple. Gujarat’s Dakor station pays homage to Ranchhodrai ji, Tiruvannamalai station follows Dravidian architectural principles, and Begumpet station embodies the architectural legacy of the Kakatiya dynasty. The Prime Minister underscored that these Amrit Bharat Stations not only preserve India’s thousands-of-years-old heritage but also serve as catalysts for tourism growth across states, creating new employment opportunities for youth. He urged the people to ensure the cleanliness and safety of the stations as they were the true owners of these infrastructure.
Underlining that government investments in infrastructure not only drive development but also create employment opportunities and boost business activities, Shri Modi emphasized that the thousands of crores being spent are directly benefiting workers, shopkeepers, factory employees, and those involved in transport sectors such as truck and tempo operators. He noted that once infrastructure projects are completed, the benefits multiply. Farmers can transport their produce to markets at lower costs, reducing wastage. Well-developed roads and expanded railway networks attract new industries and significantly boost tourism. He underscored that infrastructure spending ultimately benefits every household, with young people gaining the most from emerging economic opportunities.
Shri Modi highlighted the substantial benefits Rajasthan is gaining from ongoing infrastructure development. He noted that high-quality roads are being constructed across villages and even in border areas. Over the past 11 years, approximately ₹70,000 crore has been invested in Rajasthan’s road infrastructure alone. He stated that the central government is set to spend nearly ₹10,000 crore on railway development in the state this year, marking a 15-fold increase compared to pre-2014 levels. He remarked on the flagging-off of a new train connecting Bikaner to Mumbai, further enhancing connectivity. Additionally, he emphasized the launch and foundation stone laying of various health, water, and electricity projects in multiple regions. These initiatives aim to accelerate the progress of both urban and rural areas of Rajasthan, ensuring that young people find promising opportunities within their own cities and towns.
Underlining the accelerated industrial development in Rajasthan under the Union and State governments, the Prime Minister noted that Chief Minister Shri Bhajanlal Sharma’s administration has introduced new industrial policies across various sectors, which will benefit regions like Bikaner. He emphasized that Bikaneri Bhujia and Bikaneri Rasgullas will expand their global recognition, further strengthening the state’s food processing industry. The Prime Minister remarked that Rajasthan’s refinery project is in its final stages, positioning the state as a key hub for petroleum-based industries. He also underscored the significance of the six-lane economic corridor from Amritsar to Jamnagar, passing through Shri Ganganagar, Hanumangarh, Bikaner, Jodhpur, Barmer, and Jalore. Additionally, he highlighted the near-completion of the Delhi-Mumbai Expressway in Rajasthan, stating that these connectivity projects will elevate the state’s industrial growth to new heights.
Shri Modi highlighted the rapid progress of the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana in Rajasthan, noting that over 40,000 people in the state have already benefited from this initiative, which has eliminated their electricity bills and provided them an opportunity to generate income through solar power. He remarked on the inauguration and foundation stone laying of several power-related projects, emphasizing that these developments will further enhance Rajasthan’s electricity supply. He underscored that the increasing power generation in the state is playing a crucial role in accelerating industrial growth.
Underlining the historical significance of Rajasthan’s land, Shri Modi recalled the visionary efforts of Maharaja Ganga Singh in transforming desert terrain into fertile landscapes. He highlighted the critical importance of water for the region and its role in advancing the development of areas such as Bikaner, Shri Ganganagar, Hanumangarh, and western Rajasthan. He stated that the government is actively working on completing irrigation projects while simultaneously implementing river-linking initiatives. He underscored the impact of the Parvati-Kalisindh-Chambal Link Project, which will benefit multiple districts across Rajasthan, ensuring better agricultural prospects for farmers and enhancing the region’s sustainability.
Emphasising the unwavering spirit of Rajasthan, stating that nothing is greater than the country and its people, the Prime Minister condemned the terrorist attack on April 22, where assailants targeted innocent lives based on their faith. He remarked that while the bullets were fired in Pahalgam, they wounded the hearts of 140 crore Indians, uniting the nation in resolve against terrorism. He highlighted the decisive response by India's armed forces, stating that they were given full operational freedom. He noted that in a meticulously executed operation, the three forces collaborated to dismantle Pakistan’s defenses, forcing them into submission. He revealed that in response to the April 22 attack, India struck back within 22 minutes, destroying nine major terrorist hideouts. “This action demonstrated the nation's strength, proving that when the sacred sindoor turns into firepower, the outcome is definitive”, exclaimed the Prime Minister. He also pointed out a significant coincidence—five years ago, after the Balakot air strike, his first public rally was in Rajasthan. Similarly, following the recent Operation Sindoor, his first rally is again in Rajasthan, in Bikaner, reaffirming the land’s deep-rooted valor and patriotism.
Shri Modi recalled his statement in Churu, reaffirming his commitment to the nation: "Swear by this soil, I will not let the country fall, I will not let the country bow." He declared from Rajasthan that those who attempted to erase the sacred sindoor have been reduced to dust, and those who spilled India’s blood have now paid the price in full. The Prime Minister stated that those who assumed India would remain silent are now in hiding, while those who boasted about their weapons now lie buried beneath rubble. Emphasizing that Operation Sindoor was not an act of revenge, but a new form of justice, he remarked that it was not just an expression of outrage but a display of India's unwavering strength and determination. He asserted that the nation has adopted a bold approach, striking the enemy directly and decisively. “Crushing terrorism is not just a strategy but a principle, this is India, this is the new India”, stressed Shri Modi.
Outlining the three key principles established through Operation Sindoor in India’s fight against terrorism, the Prime Minister stated the first principle - any terrorist attack on India would be met with a decisive response, with the timing, method, and terms determined solely by India’s armed forces. Second, he asserted that India would not be intimidated by nuclear threats. Third, he emphasized that India would no longer differentiate between terrorist masterminds and the governments that support them, rejecting Pakistan’s distinction between state and non-state actors. Highlighting ongoing global efforts to expose Pakistan’s role in fostering terrorism, seven distinct groups, comprising leaders from various political parties and foreign policy experts, are actively working to present Pakistan’s true face to the world, he added.
Shri Modi asserted that Pakistan can never win a direct confrontation with India, recalling its repeated failures in past conflicts. He emphasized that, unable to succeed in open battles, Pakistan has long used terrorism as a weapon against India, resorting to violence and creating an atmosphere of fear. He declared that Pakistan had underestimated India’s resolve, stating that under his leadership, the nation stands strong and unwavering. “Any terrorist attack on India would result in severe consequences, with Pakistan paying a heavy price—borne by its military and its economy”, stated Shri Modi.
Prime Minister stated that upon arriving in Bikaner, he landed at Nal Airport, which Pakistan had attempted to target but failed to inflict any damage. He highlighted that across the border, Pakistan’s Rahim Yar Khan Airbase has been forced to shut down for several days due to India’s precise military strikes, which severely impacted its operations. The Prime Minister firmly declared that there would be neither trade nor talks with Pakistan. He asserted that any discussions would solely revolve around Pakistan-occupied Kashmir. He warned that if Pakistan continued exporting terrorists, it would face economic ruin. He reiterated that India would not allow Pakistan access to its rightful share of water and that playing with Indian blood would come at a steep cost. “This resolve is India's commitment, one that no force in the world can shake”, he stressed.
“Both security and prosperity are essential for building a developed India”, emphasised Shri Modi, asserting that this vision can only be realized when every corner of the country is strengthened. He stated that the event serves as an exemplary demonstration of India’s balanced and accelerated growth. Concluding his address, he extended his congratulations from the land of valor to all present.
The Governor of Rajasthan, Shri Haribhau Kisanrao Bagade, Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajanlal Sharma, Union Ministers Shri Ashwini Vaishnaw, Shri Arjun Ram Meghwal were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to constantly improve and enhance the rail infrastructure in the country, Prime Minister inaugurated 103 redeveloped Amrit Stations in 86 districts across 18 States and Union Territories of India developed at a cost of over Rs 1,100 crore. Over 1,300 stations are being redeveloped with modern facilities, designed to reflect regional architecture and enhance passenger amenities under the Amrit Bharat Station Scheme. Deshnoke railway station, serving pilgrims and tourists visiting the Karni Mata Temple among others, is inspired with temple architecture and arch and column theme. Begumpet railway station in Telangana is inspired by the architecture of the Kakatiya empire. Thawe station in Bihar incorporates various murals and art works representing Maa Thawewali, one of the 52 Shakti Peethas and depicting Madhubani paintings. Dakor station in Gujarat is inspired by Ranchhodrai Ji Maharaj. The redeveloped Amrit stations across India integrate modern infrastructure with cultural heritage, passenger-centric amenities including those for Divyangjan and sustainable practices to enhance the travel experience.
Indian Railway is marching towards 100% electrification of its network, making railway operations more efficient and environment friendly. In line with this, Prime Minister laid the foundation stone of Churu-Sadulpur rail line (58 km) and dedicated to the Nation Suratgarh-Phalodi (336 km); Phulera-Degana (109 km); Udaipur-Himmatnagar (210 km); Phalodi-Jaisalmer (157 km) and Samdari-Barmer (129 km) rail line electrification.
In a major boost to road infrastructure in the state, Prime Minister laid the foundation stone for construction of 3 Vehicle Underpasses, widening and strengthening of National highways. He will also dedicate 7 roadways projects in Rajasthan. The roadways projects, worth over Rs 4850 crore, will facilitate smoother movement of goods and people. The highways extend up to the Indo-Pak border, enhancing accessibility for security forces and strengthening India's defence infrastructure.
Furthering the vision of electricity for all and green and clean energy, Prime Minister laid the foundation stone of power projects including Solar projects at Bikaner and Nawa in Didwana Kuchaman, and Transmission Systems for Evacuation of Power Part B PowerGrid Sirohi Transmission Ltd and Part E PowerGrid Mewar Transmission Ltd. He will also inaugurate power projects including Solar project at Bikaner, Transmission system for Evacuation of PowerGrid Neemuch and from Bikaner Complex, Augmentation of transformation capacity at Fatehgarh-II Power Station which will provide clean energy and reduce carbon emission.
Prime Minister also laid the foundation stone, inaugurated and dedicated 25 important state government projects across Rajasthan to enhance infrastructure, connectivity, power supply, health services, and water availability in the state. These include laying of foundation stone and dedication to the nation of projects for upgrading and maintaining 12 State Highways covering a total length of over 750 km worth over Rs 3,240 crore; further expansion under the program includes an additional 900 km of new highways. Prime Minister inaugurated power projects at Bikaner and Udaipur. He also inaugurated Nursing Colleges in Rajsamand, Pratapgarh, Bhilwara, Dholpur which will play a key role in enhancing health infrastructure in the state. He also laid the foundation stone and dedicated to the nation various water infrastructure projects in the region including Rural Water Supply and Fluorosis Mitigation Project in Jhunjhunu District, Restructuring of Urban Water Supply Schemes in 7 Towns of Pali District under AMRUT 2.0, among others.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাজস্থানৰ বিকানেৰত ২৬,০০০ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন, আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উৎসৰ্গা কৰে
যোৱা ১১বছৰত আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে অভূতপূৰ্ব গতিত কাম কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
দেশখনে আধুনিকীকৰণ কৰা ৰে’লৱে ষ্টেচনসমূহক অমৃত ভাৰত ষ্টেচন হিচাপে নাম দিছে, আজি এই অমৃত ভাৰত ষ্টেচনসমূহৰ ভিতৰত ১০০ৰো অধিক সাজু হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি একে সময়তে জলসিঞ্চন প্ৰকল্প আৰু নদী সংযোগ সম্পূৰ্ণ কৰি আছোঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে তিনিওটা সশস্ত্ৰ বাহিনীক সম্পূৰ্ণ স্বাধীনতা দিছিল, তিনিওটা বাহিনীয়ে একেলগে এনে এটা 'চক্ৰবেহু' সৃষ্টি কৰিছিল যে পাকিস্তান নতশিৰ হ' বলৈ বাধ্য হৈছিলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিশ্ব আৰু দেশৰ শত্ৰুসকলে দেখিছে যে যেতিয়া 'সেন্দুৰ' ' বাৰুদ' লৈ পৰিণত হয় তেতিয়া কি হয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
অপাৰেচন সিন্দূৰে সন্ত্ৰাসবাদৰ মোকাবিলাৰ বাবে তিনিটা নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এতিয়া ভাৰতে স্পষ্ট কৰি দিছে, পাকিস্তানে প্ৰতিটো সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ বাবে বৃহৎ মূল্য দিব লাগিব, আৰু এই মূল্য পাকিস্তানৰ সেনাবাহিনী, পাকিস্তানৰ অৰ্থনীতিয়ে দিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
22 MAY 2025 1:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ৰাজস্থানৰ বিকানেৰত ২৬,০০০ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন, আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। অনুষ্ঠানত ভাষণ দি তেওঁ ১৮ খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ উল্লেখযোগ্য অংশগ্ৰহণক স্বীকাৰ কৰি অনুষ্ঠানৰ বৃহৎ সমাৱেশক আদৰণি জনায়। কেইবাগৰাকীও ৰাজ্যপাল, মুখ্যমন্ত্ৰী, উপ-ৰাজ্যপাল আৰু অন্যান্য জন প্ৰতিনিধিৰ উপস্থিতিত আনন্দ প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ লগত জড়িত সমগ্ৰ দেশৰ সকলো সন্মানীয় গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু নাগৰিকক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁ কৰ্ণী মাতাৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰি এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত হৈছিল আৰু এই আশীৰ্বাদে উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰৰ সংকল্পক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। ২৬,০০০ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপনৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ দেশৰ বিকাশৰ দিশত ইয়াৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই পৰিৱৰ্তনমূলক পদক্ষেপৰ বাবে তেওঁ নাগৰিকসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনিৰ চলিত পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি, আধুনিকীকৰণৰ প্ৰতি ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যোৱা ১১বছৰত পথ, বিমানবন্দৰ, ৰে'লৱে আৰু ৰে'লৱে ষ্টেচনৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ কথা আঙুলিয়াই দিয়ে। "ভাৰতে এতিয়া পূৰ্বৰ বছৰবোৰৰ তুলনাত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নত ছয়গুণ অধিক বিনিয়োগ কৰি আছে, যি এনে এক প্ৰগতি যিয়ে বিশ্বৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ দিশৰ উল্লেখযোগ্য চেনাব দলং, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ চেলা সুৰঙ্গ আৰু পূব দিশত অসমৰ বগীবিল দলঙৰ উদ্ধৃতি দি সমগ্ৰ দেশতে প্ৰতিষ্ঠিত আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ কথা উল্লেখ কৰে। পশ্চিম ভাৰতত তেওঁ মুম্বাইৰ অটল সেতুৰ কথা উল্লেখ কৰাৰ বিপৰীতে দক্ষিণে তেওঁ ভাৰতৰ প্ৰথমখন এনে ধৰণৰ সেতু, পাম্বন সেতুৰ কথা উল্লেখ কৰে।
ৰে'লৱে নেটৱৰ্কৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে ভাৰতৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে দেশৰ নতুন গতি আৰু প্ৰগতিৰ প্ৰতীক হিচাপে বন্দে ভাৰত, অমৃত ভাৰত আৰু নমো ভাৰত ৰে'লৰ প্ৰৱৰ্তনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এতিয়া প্ৰায় ৭০টা পথেৰে বন্দে ভাৰত ৰে'ল চলাচল কৰে, যাৰ ফলত দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহলৈ আধুনিক ৰে'ল সংযোগ আহে। তদুপৰি যোৱা ১১বছৰত আন্তঃগাঁথনিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰগতিৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে শ শ পথৰ অভাৰব্ৰীজ আৰু আণ্ডাৰব্ৰীজ নিৰ্মাণৰ লগতে ৩৪,০০০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক নতুন ৰে'লপথ স্থাপন। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ব্ৰডগজ লাইনত মানৱ বিহীন লেভেল ক্ৰছিং আঁতৰ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সুৰক্ষা বৃদ্ধি পাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে কাৰ্গো পৰিবহণ সুচল কৰি তুলিবলৈ ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰৰ দ্ৰুত উন্নয়ন আৰু ভাৰতৰ প্ৰথমটো বুলেট ট্ৰেইন প্ৰকল্পৰ নিৰ্মাণৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। এই প্ৰচেষ্টাৰ সমান্তৰালভাৱে যাত্ৰীৰ অভিজ্ঞতা উন্নত কৰাৰ বাবে ১৩০০ ৰো অধিক ৰে'ল ষ্টেচনৰ আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আধুনিক ৰে’ল ষ্টেচনসমূহক অমৃত ভাৰত ষ্টেচন নাম দিয়া হৈছে আৰু এনে ১০০ৰো অধিক ষ্টেচন সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ছ’চিয়েল মিডিয়া ব্যৱহাৰকাৰীসকলে এই ষ্টেচনসমূহৰ লক্ষণীয় পৰিৱৰ্তন প্ৰত্যক্ষ কৰিছে, যি স্থানীয় কলা আৰু ইতিহাসৰ প্ৰদৰ্শন হিচাপে কাম কৰে।তেওঁ ৰাজপুত পৰম্পৰাৰ বিশালতা প্ৰতিফলিত কৰা ৰাজস্থানৰ মণ্ডলগড় ষ্টেচন আৰু মধুবনী শিল্পকলাৰ লগতে মা থাৱেৱালীৰ পবিত্ৰ উপস্থিতি প্ৰতিফলিত কৰা বিহাৰৰ থাৱে ষ্টেচনকে ধৰি বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। মধ্যপ্ৰদেশৰ অৰ্চা ৰে’লৱে ষ্টেচনত ভগৱান ৰামৰ ঐশ্বৰিক সাৰমৰ্ম নিহিত হৈ আছে, আনহাতে শ্ৰীৰঙ্গম ষ্টেচনৰ ডিজাইনে শ্ৰী ৰংগনাথ স্বামী মন্দিৰৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লাভ গুজৰাটৰ ডাকোৰ ষ্টেচনটোৱে ৰণছোদ্ৰাই জীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে, তিৰুৱান্নামালাই ষ্টেচনটোৱে দ্ৰাবিড় স্থাপত্য নীতি অনুসৰণ কৰে, আৰু বেগমপেট ষ্টেচনটোৱে কাকতীয় ৰাজবংশৰ স্থাপত্যৰ উত্তৰাধিকাৰক প্ৰতিফলিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই অমৃত ভাৰত ষ্টেচনসমূহে কেৱল ভাৰতৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি ঐতিহ্য সংৰক্ষণ কৰাই নহয়, ৰাজ্যসমূহত পৰ্যটনৰ বিকাশৰ বাবে অনুঘটক হিচাপেও কাম কৰাৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰে। তেওঁ জনসাধাৰণক ষ্টেচনসমূহৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায় কিয়নো তেওঁলোকহে এই আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰকৃত স্বত্বাধিকাৰী।
আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰী বিনিয়োগে কেৱল উন্নয়নৰ পথ প্ৰশস্ত কৰাই নহয়, নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰে আৰু ব্যৱসায়িক কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি কৰে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ব্যয় কৰা হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা শ্ৰমিক, দোকানী, কাৰখানাৰ কৰ্মচাৰী আৰু ট্ৰাক তথা টেম্পো অপাৰেটৰৰ দৰে পৰিবহণ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত লোকসকলক প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পাছত ইয়াৰ লাভ বহুগুণে বৃদ্ধি পায়। কৃষকসকলে অপচয় হ্ৰাস কৰি কম খৰচত তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বজাৰলৈ পৰিবহণ কৰিব পাৰে। সু-বিকশিত পথ আৰু সম্প্ৰসাৰিত ৰে'লৱে নেটৱৰ্কে নতুন উদ্যোগসমূহক আকৰ্ষণ কৰে আৰু পৰ্যটনক যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আন্তঃগাঁথনি ব্যয়ে প্ৰতিটো পৰিয়ালক লাভান্বিত কৰাৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলে উদীয়মান অৰ্থনৈতিক সুযোগৰ পৰা সৰ্বাধিক লাভ কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে চলিত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ পৰা ৰাজস্থানে লাভ কৰা লাভালাভৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে গাওঁবোৰত আনকি সীমান্ত অঞ্চলতো উচ্চ মানৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। যোৱা ১১বছৰত কেৱল ৰাজস্থানৰ পথ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰায় ৭০,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই বছৰ ৰাজ্যখনত ৰে'লৱে উন্নয়নৰ বাবে প্ৰায় ১০,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰিবলৈ সাজু হৈছে, যি ২০১৪ চনৰ পূৰ্বৰ স্তৰৰ তুলনাত ১৫গুণ অধিক। তেওঁ বিকানেৰক মুম্বাইৰ সৈতে সংযোগ কৰা এখন নতুন ৰে’লৰ শুভাৰম্ভৰ সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰে, যাৰ ফলত সংযোগ অধিক বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ উপৰি, তেওঁ একাধিক অঞ্চলত স্বাস্থ্য, পানী আৰু বিদ্যুতৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ আৰু আধাৰশিলা স্থাপনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই পদক্ষেপসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাজস্থানৰ নগৰ আৰু গ্ৰাম্য দুয়োটা অঞ্চলৰ প্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰা, যাতে যুৱক-যুৱতীসকলে তেওঁলোকৰ নিজৰ চহৰ আৰু নগৰত প্ৰতিশ্ৰুতিপূৰ্ণ সুযোগ বিচাৰি পায়।
কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ অধীনত ৰাজস্থানত দ্ৰুত ঔদ্যোগিক বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভজনলাল শৰ্মাৰ প্ৰশাসনে বিভিন্ন খণ্ডত নতুন ঔদ্যোগিক নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰিছে, যি বিকানেৰৰ দৰে অঞ্চলসমূহক উপকৃত কৰিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বিকানেৰী ভুজিয়া আৰু বিকানেৰী ৰসগুল্লাই ৰাজ্যখনৰ খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগক অধিক শক্তিশালী কৰি তেওঁলোকৰ বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি সম্প্ৰসাৰিত কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ৰাজস্থানৰ শোধনাগাৰ প্ৰকল্পটো অন্তিম পৰ্যায়ত আছে, যিয়ে ৰাজ্যখনক পেট্ৰ’লিয়াম ভিত্তিক উদ্যোগৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থান দিছে। তেওঁ অমৃতসৰৰ পৰা জামনগৰলৈ শ্ৰী গংগানগৰ, হনুমানগড়, বিকানেৰ, যোধপুৰ, বাৰ্মেৰ আৰু জালোৰৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যোৱা ছয় লেনৰ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ইয়াৰ উপৰি, তেওঁ ৰাজস্থানত দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে'ৰ প্ৰায় সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে এই সংযোগ প্ৰকল্পসমূহে ৰাজ্যখনৰ ঔদ্যোগিক বিকাশক নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত কৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে ৰাজস্থানত প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিজুলী যোজনাৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি উল্লেখ কৰে যে ৰাজ্যখনৰ ৪০,০০০ৰো অধিক লোক ইতিমধ্যে এই পদক্ষেপৰ পৰা উপকৃত হৈছে, যিয়ে তেওঁলোকৰ বিদ্যুৎ বিল আঁতৰাইছে আৰু সৌৰ শক্তিৰ জৰিয়তে উপাৰ্জনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কেইবাটাও বিদ্যুৎ সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপনৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি এই উন্নয়নসমূহে ৰাজস্থানৰ বিদ্যুৎ যোগান অধিক বৃদ্ধি কৰিব বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ৰাজ্যখনত বৰ্ধিত বিদ্যুৎ উৎপাদনে ঔদ্যোগিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে।
ৰাজস্থানৰ ভূমিৰ ঐতিহাসিক গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মৰুভূমিৰ ভূখণ্ডক উৰ্বৰ ভূ-দৃশ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মহাৰাজা গংগা সিঙৰ দূৰদৰ্শী প্ৰচেষ্টাৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ অঞ্চলটোৰ বাবে পানীৰ গুৰুত্ব আৰু বিকানেৰ, শ্ৰী গংগানগৰ, হনুমানগড় আৰু পশ্চিম ৰাজস্থানৰ দৰে অঞ্চলৰ উন্নয়নত ইয়াৰ ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।তেওঁ কয় যে চৰকাৰে একে সময়তে নদী সংযোগৰ পদক্ষেপসমূহ ৰূপায়ণ কৰাৰ লগতে জলসিঞ্চন প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰি আছে। তেওঁ পাৰ্বতী-কালীসিন্ধ-চম্বল সংযোগ প্ৰকল্পৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যি সমগ্ৰ ৰাজস্থানৰ একাধিক জিলাক উপকৃত কৰিব, কৃষকসকলৰ বাবে উন্নত কৃষি সম্ভাৱনা নিশ্চিত কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ বহনক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব।
ৰাজস্থানৰ অটল মনোভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি দেশ আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণতকৈ ডাঙৰ একো নাই বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২২এপ্ৰিলত হোৱা সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণক নিন্দা কৰে, য’ত আক্ৰমণকাৰীসকলে নিৰীহ জীৱনক লক্ষ্য কৰিছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে পেহেলগামত গুলী চলোৱাৰ সময়ত, তেওঁলোকে ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ হৃদয়ত আঘাত কৰিছিল, সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে সংকল্পত দেশক একত্ৰিত কৰিছিল। তেওঁ ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ নিৰ্ণায়ক সঁহাৰিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে তেওঁলোকক সম্পূৰ্ণ কাৰ্য্যকৰী স্বাধীনতা দিয়া হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই নিখুঁত অভিযানত তিনিওটা বাহিনীয়ে পাকিস্তানৰ প্ৰতিৰক্ষা ভংগ কৰিবলৈ সহযোগিতা কৰিছিল, যাৰ ফলত তেওঁলোকক আত্মসমৰ্পণ কৰিবলৈ বাধ্য কৰা হৈছিল। তেওঁ প্ৰকাশ কৰে যে ২২এপ্ৰিলৰ আক্ৰমণৰ প্ৰত্যুত্তৰত ভাৰতে ২২ মিনিটৰ ভিতৰত প্ৰত্যুত্তৰ দিছিল আৰু নটা ডাঙৰ সন্ত্ৰাসবাদীৰ শিবিৰ ধ্বংস এই কাৰ্য্যই ৰাষ্ট্ৰৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰি প্ৰমাণ কৰে যে যেতিয়া পবিত্ৰ সেন্দুৰ অগ্নিশক্তিলৈ পৰিৱৰ্তন হয়, তেতিয়া ফলাফল নিশ্চিত হয়", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উচ্ছাসিত হৈ কয়। তেওঁ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাকতালীয় ঘটনাৰ কথাও উল্লেখ কৰি কয় যে-পাঁচ বছৰ পূৰ্বে, বালাকোট বিমান আক্ৰমণৰ পাছত, তেওঁৰ প্ৰথম ৰাজহুৱা সমাৰোহ ৰাজস্থানত হৈছিল। একেদৰে, শেহতীয়া অপাৰেচন সিন্দূৰৰ পাছত, তেওঁৰ প্ৰথমখন সমাৰোহ পুনৰ ৰাজস্থানৰ বিকানেৰত হয়, যি দেশৰ গভীৰ শিপা থকা বীৰত্ব আৰু দেশপ্ৰেমক পুনৰ নিশ্চিত কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে চুৰুত তেওঁৰ বক্তব্যৰ কথা স্মৰণ কৰি ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি তেওঁৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰেঃ "এই মাটিৰ শপত লৈছো, মই দেশক পতিত হ’বলৈ নিদিওঁ, মই দেশক নত হ’বলৈ নিদিওঁ।" তেওঁ ৰাজস্থানৰ পৰা ঘোষণা কৰে যে যিসকলে পৱিত্ৰ সেন্দুৰ মচি পেলোৱাৰ চেষ্টা কৰিছিল তেওঁলোকক ধূলিসাৎ কৰা হৈছে আৰু যিসকলে ভাৰতত ৰক্তপাত কৰিছিল তেওঁলোকে এতিয়া সম্পূৰ্ণ মূল্য পৰিশোধ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিসকলে ভাৰত নীৰৱ হৈ থাকিব বুলি ভাবিছিল তেওঁলোক এতিয়া লুকাই আছে, আনহাতে যিসকলে নিজৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ বিষয়ে গৌৰৱ কৰিছিল তেওঁলোক এতিয়া ধ্বংসস্তূপৰ তলত পৰি আছে। অপাৰেচন সিন্দূৰক প্ৰতিশোধৰ কাৰ্য্য নহয়, বৰঞ্চ ন্যায়ৰ এক নতুন ৰূপ বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এয়া কেৱল ক্ষোভৰ অভিব্যক্তি নহয়, ই ভাৰতৰ অটল শক্তি আৰু সংকল্পৰ প্ৰদৰ্শন। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ৰাষ্ট্ৰই শত্ৰুক প্ৰত্যক্ষ আৰু নিৰ্ণায়কভাৱে আক্ৰমণ কৰি এক সাহসী দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছে। "সন্ত্ৰাসবাদ দমন কৰাটো কেৱল এক ৰণনীতি নহয় বৰঞ্চ এক নীতি, এয়া হৈছে ভাৰত, এয়া হৈছে নতুন ভাৰত", শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়।
সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ যুঁজত অপাৰেচন সিন্দূৰৰ জৰিয়তে স্থাপিত তিনিটা মূল নীতিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰথম নীতিটো হ’ল-ভাৰতৰ ওপৰত যিকোনো সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ নিৰ্ণায়ক প্ৰত্যুত্তৰ দিয়া হ’ব, যাৰ সময়, পদ্ধতি আৰু চৰ্তসমূহ কেৱল ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়েহে নিৰ্ধাৰণ কৰিব। দ্বিতীয়তে, তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰত পাৰমাণৱিক ভাবুকিৰ দ্বাৰা আতংকিত নহ'ব। তৃতীয়তে, তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতে এতিয়া আৰু সন্ত্ৰাসবাদী মাষ্টৰমাইণ্ড আৰু তেওঁলোকক সমৰ্থন কৰা চৰকাৰৰ মাজত পাৰ্থক্য নকৰে। সন্ত্ৰাসবাদক উৎসাহিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত পাকিস্তানৰ ভূমিকা প্ৰকাশ কৰাৰ বাবে চলি থকা বিশ্বব্যাপী প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি, বিভিন্ন ৰাজনৈতিক দলৰ নেতা আৰু বৈদেশিক নীতি বিশেষজ্ঞৰে গঠিত সাতটা পৃথক দলে পাকিস্তানৰ প্ৰকৃত স্বৰূপ বিশ্বৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰিবলৈ সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰি আছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে পাকিস্তানে কেতিয়াও ভাৰতৰ সৈতে পোনপটীয়া সংঘৰ্ষত জয়ী হ’ব নোৱাৰে, অতীতৰ সংঘৰ্ষত ইয়াৰ বাৰে বাৰে হোৱা বিফলতাসমূহৰ কথা তেওঁ স্মৰণ কৰে। শ্ৰীমোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে মুকলি যুদ্ধত সফল হ’ব নোৱাৰি পাকিস্তানে দীৰ্ঘদিন ধৰি সন্ত্ৰাসবাদক ভাৰতৰ বিৰুদ্ধে অস্ত্ৰ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি আহিছে, হিংসাৰ আশ্রয় লৈছে আৰু ভয়ৰ পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে পাকিস্তানে ভাৰতৰ সংকল্পক অৱমূল্যায়ন কৰিছে আৰু তেওঁৰ নেতৃত্বত ৰাষ্ট্ৰখন শক্তিশালী আৰু অটল হৈ আছে। "ভাৰতৰ ওপৰত যিকোনো সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ ফলত গুৰুতৰ পৰিণাম হ’ব, পাকিস্তানে ইয়াৰ সামৰিক বাহিনী আৰু ইয়াৰ অৰ্থনীতিৰ দ্বাৰা প্ৰচুৰ মূল্য বহন কৰিব লাগিব", শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিকানেৰত উপস্থিত হোৱাৰ পিছত তেওঁ নাল বিমানবন্দৰত অৱতৰণ কৰে, যিটো বিমান বন্দৰক পাকিস্তানে আক্ৰমণৰ লক্ষ্য কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল কিন্তু ক্ষতি কৰাত ব্যৰ্থ হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সীমান্তৰ সিপাৰে, ভাৰতৰ সঠিক সামৰিক আক্ৰমণৰ বাবে পাকিস্তানৰ ৰহিম য়াৰ খান এয়াৰবেছ কেইবাদিনো ধৰি বন্ধ ৰাখিবলৈ বাধ্য হৈছে, যাৰ ফলত ইয়াৰ অভিযানত গুৰুতৰ প্ৰভাৱ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে ঘোষণা কৰে যে পাকিস্তানৰ সৈতে কোনো বাণিজ্য বা আলোচনা কৰা নহ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে যিকোনো আলোচনা কেৱল পাকিস্তান অধিকৃত কাশ্মীৰৰ ওপৰত আধাৰিত হ'ব। তেওঁ সতৰ্ক কৰি দিয়ে যে যদি পাকিস্তানে সন্ত্ৰাসবাদীৰ ৰপ্তানি অব্যাহত ৰাখে তেন্তে ই অৰ্থনৈতিক ধ্বংসৰ সন্মুখীন হ'ব। তেওঁ পুনৰ কয় যে ভাৰতে পাকিস্তানক নিজৰ ন্যায্য অংশৰ পানী লাভ কৰিবলৈ অনুমতি নিদিয়ে আৰু ভাৰতৰ তেজৰ সৈতে খেলাৰ বাবে যথেষ্ট খৰচ হ'ব। "এই সংকল্প হৈছে ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতি, যিটো পৃথিৱীৰ কোনো শক্তিয়ে জোকাৰিব নোৱাৰে", তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়।
"উন্নত ভাৰত নিৰ্মাণৰ বাবে নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধি দুয়োটাই অত্যাৱশ্যকীয়", শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে দেশৰ প্ৰতিটো কোণ শক্তিশালী হ’লেহে এই দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত হ’ব। তেওঁ কয় যে এই অনুষ্ঠানটোৱে ভাৰতৰ সন্তুলিত আৰু ত্বৰান্বিত বিকাশৰ এক দৃষ্টান্তমূলক প্ৰদৰ্শন হিচাপে কাম কৰে। ভাষণৰ অন্তত তেওঁ উপস্থিত সকলোকে বীৰত্বৰ দেশৰ পৰা অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
এই অনুষ্ঠানত ৰাজস্থানৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী হৰিভাউ কিষাণৰাও বাগাড়ে, ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভজনলাল শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱালৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
দেশত ৰে’ল আন্তঃগাঁথনি নিৰন্তৰ উন্নত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ ১৮ খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৮৬খন জিলাত ১,১০০ কোটি টকাতকৈও অধিক ব্যয়েৰে বিকশিত ১০৩খন পুনৰ বিকশিত অমৃত ষ্টেচন উদ্বোধন কৰে। অমৃত ভাৰত ষ্টেচন আঁচনিৰ অধীনত আঞ্চলিক স্থাপত্যক প্ৰতিফলিত কৰা আৰু যাত্ৰীৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে ডিজাইন কৰা আধুনিক সুবিধাৰে ১,৩০০ৰো অধিক ষ্টেচনৰ পুনৰ বিকাশ কৰা হৈছে। দেশনোকে ৰে’ল ষ্টেচন, কৰ্ণী মাতা মন্দিৰ ভ্ৰমণ কৰা তীৰ্থযাত্ৰী আৰু পৰ্যটকসকলক সেৱা আগবঢ়োৱা, মন্দিৰ স্থাপত্য আৰু খিলান তথা স্তম্ভৰ বিষয়বস্তুৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত। তেলেংগানাৰ বেগমপেট ৰে’ল ষ্টেচন কাকতীয় সাম্ৰাজ্যৰ স্থাপত্যৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত। বিহাৰৰ থাৱে ষ্টেচনত ৫২টা শক্তি পীঠৰ ভিতৰত এটা মা থাৱেৱালীক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা তথা মধুবনী চিত্ৰকৰ্ম চিত্ৰিত কৰা বিভিন্ন ভিত্তিচিত্ৰ আৰু শিল্পকৰ্ম অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। গুজৰাটৰ ডাকোৰ ষ্টেচন ৰণছোদ্ৰাই জী মহাৰাজৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত। সমগ্ৰ ভাৰতৰ পুনৰ বিকাশিত অমৃত ষ্টেচনসমূহে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য, যাত্ৰী-কেন্দ্ৰিক সুবিধাসমূহকে ধৰি দিব্যাংগসকলৰ বাবে আৰু ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা বৃদ্ধিৰ বাবে বহনক্ষম অনুশীলনসমূহক একত্ৰিত কৰে।
ৰাজ্যখনত পথ আন্তঃগাঁথনিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিকাশত, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩খন বাহন আণ্ডাৰপাছ নিৰ্মাণ, ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ বহল আৰু শক্তিশালীকৰণৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেওঁ ৰাজস্থানত ৭টা পথ প্ৰকল্পও উৎসৰ্গা কৰিব। ৪৮৫০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ এই পথ প্ৰকল্পসমূহে সামগ্ৰী আৰু মানুহৰ সুগম চলাচলৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। এই ঘাইপথসমূহ ভাৰত- পাকিস্তান সীমান্তলৈকে সম্প্ৰসাৰিত হৈ আছে, যাৰ ফলত নিৰাপত্তা বাহিনীৰ বাবে সুগমতা বৃদ্ধি পাইছে আৰু ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী হৈছে।
সকলোৰে বাবে বিদ্যুৎ আৰু সেউজ আৰু পৰিষ্কাৰ শক্তিৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই লৈ গৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডিডৱানা কুচামানৰ বিকানেৰ আৰু নাৱাত সৌৰ প্ৰকল্প আৰু পাৱাৰ পাৰ্ট বি পাৱাৰগ্ৰিড চিৰোহী ট্ৰেন্সমিশ্যন লিমিটেড আৰু পাৰ্ট ই পাৱাৰগ্ৰিড মেৱাৰ ট্ৰেন্সমিশ্যন লিমিটেডৰ উচ্ছেদৰ বাবে ট্ৰেন্সমিশ্যন চিষ্টেমকে ধৰি শক্তি প্ৰকল্পসমূহৰ আধাৰশিলা স্থাপন তেওঁ বিকানেৰত সৌৰ প্ৰকল্প, পাৱাৰগ্ৰিড নীমুচ আৰু বিকানেৰ কমপ্লেক্সৰ পৰা স্থানান্তৰণৰ বাবে ট্ৰেন্সমিশ্যন প্ৰণালী, ফতেহগড়- ২ পাৱাৰ ষ্টেচনত ৰূপান্তৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাকে ধৰি বিদ্যুৎ প্ৰকল্পসমূহ উদ্বোধন কৰিব যিয়ে পৰিষ্কাৰ শক্তি প্ৰদান কৰিব আৰু কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে ৰাজ্যখনত আন্তঃগাঁথনি, সংযোগ, বিদ্যুৎ যোগান, স্বাস্থ্য সেৱা আৰু পানীৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধিৰ বাবে সমগ্ৰ ৰাজস্থানত ২৫টা গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাজ্য চৰকাৰী প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন আৰু উৎসৰ্গা কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ৩২৪০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ মুঠ ৭৫০কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্য সামৰি লোৱা ১২ খন ৰাজ্যিক ঘাইপথৰ উন্নয়ন আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উৎসৰ্গা। এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত অধিক সম্প্ৰসাৰণৰ ভিতৰত আছে অতিৰিক্ত ৯০০কিলোমিটাৰ নতুন ঘাইপথ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিকানেৰ আৰু উদয়পুৰত বিদ্যুৎ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। তেওঁ লগতে ৰাজসমন্দ, প্ৰতাপগড়, ভিলৱাৰা, ধোলপুৰত নাৰ্ছিং মহাবিদ্যালয় উদ্বোধন কৰে যিয়ে ৰাজ্যখনত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। ইয়াৰ উপৰি তেওঁ এই অঞ্চলৰ বিভিন্ন জল আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে ঝুনঝুনু জিলাত গ্ৰাম্য পানী যোগান আৰু ফ্ল’ৰছিছ প্রশমন প্ৰকল্প, অমৰুত ২.০ৰ অধীনত পালি জিলাৰ ৭খন চহৰত নগৰীয়া পানী যোগান আঁচনিৰ পুনৰ্গঠন আদি।