प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले राजस्थानको बीकानेरमा 26,000 करोड रुपियाँ बराबरका विकास परियोजनाहरूको उद्घाटन, शिलान्यास र लोकार्पण गरे
पछिल्ला 11 वर्षमा आधुनिक पूर्वाधार निर्माणका लागि अभूतपूर्व गतिमा काम गरिएको छ: प्रधानमन्त्री
देशले आधुनिकीकरण भइरहेका रेलवे स्टेशनहरूलाई अमृत भारत स्टेशनको नाम दिएको छ, आज यी मध्ये 100 भन्दा अधिक अमृत भारत स्टेशनहरू बनेर तयार छन्: प्रधानमन्त्री
हामी एकै समयमा सिँचाइ परियोजनाहरू पूरा गरिरहेका छौँ र नदीहरूलाई जोड्दैछौं: प्रधानमन्त्री
हाम्रो सरकारले तीन सशस्त्र सेनाहरूलाई खुल्ला छुट दिएको छ, तीनै सेनाहरूले मिलेर यस्तो ‘चक्रव्यूह’ को रचना गरे जसले गर्दा पाकिस्तान घुँडा टेक्न बाध्य भयो: प्रधानमन्त्री
विश्व र देशका शत्रुहरूले देखेका छन् जब ‘सिन्दुर’ ‘बारुद’ मा परिणत हुन्छ, तब के हुन्छ: प्रधानमन्त्री
अपरेशन सिन्दूरले आतङ्कवादसँग जुध्न तीन सिद्धान्तहरू निर्धारण गरेको छ: प्रधानमन्त्री
अब भारतले स्पष्ट पारेको छ, पाकिस्तानले प्रत्येक आतङ्कवादी हमलाको लागि भारी मूल्य चुकाउनुपर्नेछ अनि यो मूल्य पाकिस्तानको सेना, पाकिस्तानको अर्थतन्त्रले चुकाउनुपर्नेछ: प्रधानमन्त्री
पाकिस्तानले अब भारतीयहरूको जीवनसँग खेलेकोमा भारी मूल्य चुकाउनुपर्नेछ: प्रधानमन्त्री
22 MAY 2025 1:48PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आज राजस्थानको बीकानेरमा 26,000 करोड रुपियाँ बराबरका धेरै विकास परियोजनाहरूको उद्घाटन, शिलान्यास र राष्ट्रलाई समर्पित गरेका छन्। यस अवसरलाई सम्बोधन गर्दै उनले कार्यक्रममा उपस्थित मानिसहरूलाई स्वागत जनाएअनि अनलाइनमा सामेल भएका 18 राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूका मानिसहरूको उल्लेखनीय सहभागितालाई स्वीकार गरे। उनले धेरै राज्यपालहरू, मुख्यमन्त्रीहरू, उपराज्यपालहरू र अन्य जनप्रतिनिधिहरूको उपस्थितिमाथि प्रकाश पारे। प्रधानमन्त्रीले देशभरिबाट जोडिएका सबै सम्मानित प्रतिष्ठित व्यक्ति र नागरिकहरूलाई शुभकामना व्यक्त गरे।
श्री मोदीले करणी माताको आशीर्वाद लिएर कार्यक्रममा आइपुगेको बताए, उनले यी आशीर्वादहरूले विकसित भारत निर्माण गर्ने राष्ट्रको सङ्कल्पलाई अझ बलियो बनाउने कुरामा जोड दिए। 26,000 करोड रुपियाँ बराबरका विकास परियोजनाहरूको उद्घाटन र शिलान्यासको उल्लेख गर्दै उनले देशको विकासका लागि अगाडि बढाउन तिनीहरूको महत्त्वलाई रेखाङ्कित गरे। यी परिवर्तनकारी पहलहरूको लागि उनले नागरिकहरूलाई बधाई दिए।
भारतको पूर्वाधारको निरन्तर रूपान्तरणलाई प्रकाश पार्दै आधुनिकीकरणप्रति राष्ट्रको प्रतिबद्धतालाई जोड दिँदै प्रधानमन्त्रीले पछिल्ला 11 वर्षमा सडक, विमानस्थल, रेलवे र रेलवे स्टेशनहरूमा भएको द्रुत प्रगतिप्रति इशारा गरे। प्रधानमन्त्रीले भने, ‘भारतले अहिले पूर्वाधार विकासमा पछिल्ला वर्षहरूको तुलनामा छः गुणा अधिक निवेश गरिरहेको छ, जुन प्रगतिले वैश्विक ध्यान खिचेको छ। उनले देशभरिका प्रतिष्ठित पूर्वाधार परियोजनाहरूलाई औंल्याउँदै उत्तरमा उल्लेखनीय चेनाब पुल, अरुणाचल प्रदेशमा सेला सुरुङ र पूर्वमा असममा बोगीबील पुललाई उद्धृत गर्दै टिप्पणी गरे। पश्चिमी भारतमा उनले मुम्बईमा अटल सेतुको उल्लेख गरे, जबकि दक्षिणमा उनले भारतको आफ्नो प्रकारको पहिलो पम्बन ब्रिजमाथि प्रकाश पारे।
आफ्नो रेलवे नेटवर्कलाई आधुनिकीकरण गर्ने भारतको निरन्तर प्रयासलाई जोड दिँदै श्री मोदीले देशको नयाँ गति र प्रगतिको प्रतीकको रूपमा वन्दे भारत, अमृत भारत र नमो भारत रेलहरूको परिचयलाई जोड दिए। उनले टिप्पणी गरे कि लगभग 70 मार्गहरूले अब वन्दे भारत रेल सञ्चालन गर्नेछन्, जसले दुर्गम क्षेत्रहरूमा आधुनिक रेल सम्पर्कलाई स्थापित गर्नेछ। उनले पछिल्ला 11 वर्षमा भएका महत्त्वपूर्ण पूर्वाधार प्रगतिहरू औंल्याए, जसमा सयौँ सडक ओभरब्रिज र अन्डरब्रिजहरूको निर्माण, साथै 34,000 किलोमिटरभन्दा अधिक नयाँ रेलवे ट्र्याकहरू बिछ्याउने काम सामेल छन्। उनले ब्रोडगेज लाइनहरूमा मानवरहित लेभल क्रसिङ हटाइएको उल्लेख गरे, जसले सुरक्षा बढाएको छ। श्री मोदीले माल परिवहनलाई सुव्यवस्थित गर्नका लागि समर्पित माल करिडोरहरूको द्रुत विकास र भारतको पहिलो बुलेट ट्रेन परियोजनाको निर्माण कार्यलाई पनि प्रकाश पारे। यी प्रयासहरूका साथ साथै यात्रु अनुभव सुधार गर्नका लागि 1,300 भन्दा बढी रेलवे स्टेशनहरूको आधुनिकीकरण भइरहेको छ।
प्रधानमन्त्रीले के कुरामा जोड दिए भने आधुनिकी रेलवे स्टेशनहरूलाई अमृत भारत स्टेशन नाम दिइएको छ र यस्ता 100 भन्दा बढी त्यस्ता स्टेशनहरू पूरा भइसकेका छन्। उनले सामाजिक सञ्जाल प्रयोगकर्ताहरूले यी स्टेशनहरूको उल्लेखनीय रूपान्तरण देखेको उल्लेख गरे, जुन स्थानीय कला र इतिहासको प्रदर्शनको रूपमा काम गर्दछ। उनले राजस्थानको मण्डलगढ स्टेशन सहित धेरै महत्त्वपूर्ण उदाहरणप्रति इशारा गरे, जसले राजपूत परम्पराको भव्यतालाई प्रतिबिम्बित गर्दछ अनि बिहारको थाले स्टेशन, जसले मधुबनी कलाकृतिसँगै माँ थवेवालीको पवित्र उपस्थितिलाई चित्रण गर्दछ। मध्य प्रदेशको ओरछा रेलवे स्टेशनले भगवान् रामको दिव्य सार प्रस्तुत गर्दछ, जबकि श्रीरङ्गम स्टेशनको डिजाइनले श्री रङ्गनाथ स्वामी मन्दिरबाट प्रेरणा लिन्छ। गुजरातको डाकोर स्टेशनले रणछोड़राय जीलाई श्रद्धाञ्जलि अर्पण गर्दछ, तिरुवन्नमलाई स्टेशनले द्रविड वास्तुकला सिद्धान्तहरूलाई पालन गर्दछ र बेगमपेट स्टेशनले काकातिया राजवंशको वास्तुकला विरासतलाई मूर्त रूप दिन्छ। प्रधानमन्त्रीले के कुरामा जोड दिए भने यी अमृत भारत स्टेशनहरूले भारतको हजारौँ वर्ष पुरानो सम्पदाको संरक्षण मात्र गर्दैनन् तर युवाहरूका लागि नयाँ रोजगारीका अवसरहरू सिर्जना गर्दै राज्यहरूमा पर्यटन वृद्धिको लागि उत्प्रेरकको रूपमा पनि काम गर्छन्। उनले जनतालाई स्टेशनहरूको स्वच्छता र सुरक्षा सुनिश्चित गर्न आग्रह गरे किनभने उनीहरू यी पूर्वाधारका वास्तविक मालिक हुन्।
पूर्वाधारमा सरकारी निवेशले विकासलाई मात्र नभई रोजगारीका अवसरहरू सिर्जना गर्ने र व्यावसायिक गतिविधिहरूलाई पनि बढावा दिने कुरालाई जोड दिँदै श्री मोदीले भने कि हजारौं करोड खर्च भइरहेको छ जसले कामदार, पसले, कारखानाका कर्मचारीहरू अनि ट्रक र टेम्पो अपरेटरहरू जस्ता परिवहन क्षेत्रहरूमा संलग्न सबैलाई प्रत्यक्ष रूपमा फाइदा पुर्याउँछ। उनले उल्लेख गरे अनुसार पूर्वाधार परियोजनाहरू पूरा भएपछि लाभ धेरै गुणा बढ़ेर जानेछ। किसानहरूले आफ्नो उत्पादलाई कम लागतमा बजारमा ढुवानी गर्न सक्छन्, जसले गर्दा बर्बादी कम हुन्छ। राम्रोसँग विकसित सडक र विस्तारित रेलवे नेटवर्कहरूले नयाँ उद्योगहरूलाई आकर्षित गर्छन् र पर्यटनलाई उल्लेखनीय रूपमा बढावा दिन्छन्। उनले जोड दिए अनुसार पूर्वाधारमा खर्चले अन्ततः प्रत्येक घरलाई फाइदा पुर्याउँछ, दसमा युवाहरूले उदीयमान आर्थिक अवसरहरूबाट सबैभन्दा बढी लाभ उठाउँछन्।
श्री मोदीले जारी पूर्वाधार विकासबाट राजस्थानले प्राप्त गरिरहेको पर्याप्त फाइदाहरू प्रकाश पारे। उनले उल्लेख गरे कि गाउँहरूमा र सीमावर्ती क्षेत्रहरूमा पनि उच्च गुणस्तरका सडकहरू निर्माण भइरहेका छन्। पछिल्ला 11 वर्षमा, राजस्थानको सडक पूर्वाधारमा मात्र लगभग 70,000 करोड रुपियाँ लगानी गरिएको छ। उनले भने कि केन्द्र सरकारले यस वर्ष राज्यमा रेलवे विकासमा लगभग 10,000 करोड रुपियाँ खर्च गर्ने तयारी गरेको छ, जुन 2014 भन्दा पहिलेको स्तरको तुलनामा 15 गुणा बढी हो। उनले बीकानेरलाई मुम्बई जोड्ने नयाँ रेलको झण्डा फ्याँक्ने कार्यक्रममा टिप्पणी गरे, जसले कनेक्टिभिटीलाई अझ बढायो। यस अतिरिक्त, उनले धेरै क्षेत्रहरूमा विभिन्न स्वास्थ्य, पानी र बिजुली परियोजनाहरूको शुरुआत अनि शिलान्यासमाथि जोड दिए। यी पहलहरूले राजस्थानको शहरी र ग्रामीण दुवै क्षेत्रको प्रगतिलाई तीव्र पार्ने लक्ष्य राखेका छन्, जसले युवाहरूले आफ्नै शहर र शहरहरूमा आशाजनक अवसर फेला पार्ने कुरा सुनिश्चित गर्दछ।
केन्द्र र राज्य सरकारहरू अन्तर्गत राजस्थानमा द्रुत औद्योगिक विकासलाई रेखाङ्कित गर्दै प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे कि मुख्यमन्त्री श्री भजनलाल शर्माको प्रशासनले विभिन्न क्षेत्रहरूमा नयाँ औद्योगिक नीति पेश गरेको छ, जसले बीकानेर जस्ता क्षेत्रहरूलाई फाइदा पुर्याउनेछ। उनले जोड दिए कि बीकानेरी भुजिया र बीकानेरी रसगुल्लाले आफ्नो वैश्विक मान्यता विस्तार गर्नेछ, दसले राज्यको खाद्य प्रशोधन उद्योगलाई अझ बलियो बनाउनेछ। प्रधानमन्त्रीले टिप्पणी गरे कि राजस्थानको रिफाइनरी परियोजना अन्तिम चरणमा छ, जसले राज्यलाई पेट्रोलियम-आधारित उद्योगहरूको लागि एक प्रमुख केन्द्रको रूपमा राख्छ। उनले श्री गङ्गानगर, हनुमानगढ, बीकानेर, जोधपुर, बाड़मेर र जालोर हुँदै जाने अमृतसरदेखि जामनगरसम्मको छः लेनको आर्थिक करिडोरको महत्त्वलाई पनि जोड दिए। यसका साथै, उनले राजस्थानमा दिल्ली-मुम्बई एक्सप्रेस वेको निर्माण सम्पन्न हुने नजिक रहेको कुरामा प्रकाश पारे, यी कनेक्टिभिटी परियोजनाहरूले राज्यको औद्योगिक विकासलाई नयाँ उचाइमा पुर्याउने बताए।
श्री मोदीले राजस्थानमा प्रधानमन्त्री सूर्य घर मुफ्त बिजली योजनाको द्रुत प्रगतिलाई प्रकाश पार्दै राज्यका 40,000 भन्दा बढी मानिसहरूले यस पहलबाट लाभान्वित भइसकेको उल्लेख गरे, जसले उनीहरूको बिजुलीको बिल हटाएको छ र उनीहरूलाई सौर्य ऊर्जाको माध्यमद्वारा आय आर्जन गर्ने अवसर प्रदान गरेको छ। उनले धेरै बिजुलीसँग सम्बन्धित परियोजनाहरूको उद्घाटन र शिलान्यासको अवसरमा टिप्पणी गर्दै यी विकासहरूले राजस्थानको बिजुली आपूर्तिलाई अझ बढाउने कुरामा जोड दिए। उनले राज्यमा बढ्दो बिजुली उत्पादनले औद्योगिक विकासलाई तीव्र बनाउन महत्त्वपूर्ण भूमिका खेलिरहेको कुरामा जोड दिए।
राजस्थानको भूमिको ऐतिहासिक महत्त्वलाई जोड दिँदै श्री मोदीले मरुभूमि भूभागलाई उर्वर परिदृश्यमा रूपान्तरण गर्न महाराजा गङ्गा सिंहका दूरदर्शी प्रयासहरूको सम्झना गरे। उनले यस क्षेत्रको लागि पानीको गहन महत्त्व र बीकानेर, श्री गङ्गानगर, हनुमानगढ र पश्चिमी राजस्थान जस्ता क्षेत्रहरूको विकासलाई अगाडि बढाउन यसको भूमिकामाथि प्रकाश पारे। उनले भने कि सरकारले नदी-जोड पहलहरू कार्यान्वयन गर्दै सिँचाइ परियोजनाहरू पूरा गर्न सक्रिय रूपमा काम गरिरहेको छ। उनले पार्वती-कालिसिन्ध-चम्बल लिङ्क परियोजनाको प्रभावलाई जोड दिए, जसले राजस्थानका धेरै जिल्लाहरूलाई फाइदा पुर्याउनेछ, किसानहरूको लागि राम्रो कृषि सम्भावनाहरू सुनिश्चित गर्नेछ र क्षेत्रको दिगोपन बढाउनेछ।
राजस्थानको अटल भावनालाई जोड दिँदै देश र यसका जनताभन्दा ठूलो केही नरहेको बताउँदै प्रधानमन्त्रीले 22 अप्रेलमा भएको आतङ्कवादी हमलाको निन्दा गरे, जहाँ आक्रमणकारीहरूले आफ्नो आस्थाको आधारमा निर्दोष जीवनलाई निशाना बनाए। उनले टिप्पणी गरे कि जब पहलगाममा गोली चलाइयो, तब तिनीहरूले 140 करोड भारतीयहरूको हृदयलाई घाइते बनाए, जसले आतङ्कवाद विरुद्धको सङ्कल्पमा राष्ट्रलाई एकजुट बनायो। उनले भारतको सशस्त्र सेनाको निर्णायक प्रतिक्रियालाई प्रकाश पारे, उनीहरूलाई पूर्ण सञ्चालन स्वतन्त्रता दिइएको बताए। उनले उल्लेख गरे अनुसार सावधानीपूर्वक गरिएको अपरेशनमा तीन सेनाले पाकिस्तानको प्रतिरक्षालाई ध्वस्त पार्न सहयोग गरे, तिनीहरूलाई आत्मसमर्पण गर्न बाध्य पारे। उनले खुलासा गरे कि 22 अप्रेलको आक्रमणको जवाबमा भारतले 22 मिनटभित्र जवाफी हमला गर्यो, जसमा नौ प्रमुख आतङ्कवादी ठेगाना ध्वस्त भएका छन्। यो कार्यले देशको शक्ति प्रदर्शन गर्यो, यसले के प्रमाणित गर्यो भने जब पवित्र सिन्दूर गोलीबारी शक्तिमा परिणत हुन्छ, तब परिणाम निश्चित हुन्छ”, प्रधानमन्त्रीले उद्घोष गरे। उनले एउटा महत्त्वपूर्ण संयोगतर्फ पनि इशारा गरे - पाँच वर्ष पहिले, बालाकोट हवाई हमलापछि उनको पहिलो सार्वजनिक र्याली राजस्थानमा भएको थियो। त्यसरी नै, हालैको अपरेशन सिन्दूरपछि उनको पहिलो र्याली फेरि राजस्थान, बीकानेरमा भएको छ, जसले यस भूमिको गहिरो जरा गाडेको वीरता र देशभक्तिलाई पुन: पुष्टि गर्दछ।
श्री मोदीले चुरुमा आफ्नो बयानलाई स्मरण गरे, जसमा उनले राष्ट्रप्रतिको आफ्नो प्रतिबद्धतालाई पुन: पुष्टि गरे, “यस माटोको कसम, म देशलाई ढल्न दिने छैन, म देशलाई झुक्न दिने छैन।उनले राजस्थानबाट घोषणा गरे अनुसार पवित्र सिन्दूर मेटाउने प्रयास गर्नेहरू धुलोमा परिणत भएका छन् र भारतको रगत बगाउनेहरूले अब पूर्ण मूल्य चुकाइसकेका छन्। प्रधानमन्त्रीले भने कि भारत मौन रहने अनुमान गर्नेहरू अहिले लुकेर बसेका छन्, जबकि आफ्ना हतियारहरूको बारेमा घमण्ड गर्नेहरू अहिले भग्नावशेषमुनि गाडिएका छन्। अपरेशन सिन्दूर बदलाको कार्य होइन, तर न्यायको नयाँ रूप हो भन्ने कुरामा जोड दिँदै उनले टिप्पणी गरे कि यो केवल आक्रोशको अभिव्यक्ति मात्र होइन तर भारतको अटल शक्ति र दृढ सङ्कल्पको प्रदर्शन हो। उनले जोड दिए कि राष्ट्रले साहसी दृष्टिकोण अपनाएको छ, शत्रुलाई प्रत्यक्ष र निर्णायक रूपमा प्रहार गर्दछ। आतङ्कवादलाई कुल्चनु केवल रणनीति मात्र होइन तर सिद्धान्त हो, यो भारत हो, यो नयाँ भारत हो”, श्री मोदीले जोड दिए।
आतङ्कवाद विरुद्धको भारतको लडाईँमा अपरेशन सिन्दूरको माध्यमद्वारा स्थापित तीन प्रमुख सिद्धान्तहरूको रूपरेखा प्रस्तुत गर्दै प्रधानमन्त्रीले भने, पहिलो सिद्धान्त - भारतमा कुनै पनि आतङ्कवादी आक्रमणको निर्णायक प्रतिक्रिया दिइनेछ, जसमा समय, तरिका र शर्तहरू केवल भारतको सशस्त्र सेनाले निर्धारण गर्नेछ। दोस्रो, उनले जोड दिए कि भारत परमाणु खतराहरूबाट डराउने छैन। तेस्रो, उनले जोड दिए कि भारतले अब आतङ्कवादी मास्टरमाइण्डहरू र उनीहरूलाई समर्थन गर्ने सरकारहरू बीच भेदभाव गर्दैन, पाकिस्तानको राज्य र गैर-राज्य अभिनेताहरू बीचको भिन्नतालाई अस्वीकार गरेको छ। आतङ्कवादलाई बढावा दिन पाकिस्तानको भूमिकालाई उजागर गर्न जारी वैश्विक प्रयासहरूलाई प्रकाश पार्दै उनले विभिन्न राजनीतिक दलका नेता र विदेश नीति विशेषज्ञहरू सम्मिलित सात विशिष्ट समूह पाकिस्तानको वास्तविक अनुहार विश्वसामु प्रस्तुत गर्न सक्रिय रूपमा काम गरिरहेका छन्, उनले थपे।
श्री मोदीले अतीतका द्वन्द्वहरूमा बारम्बार असफलताहरूलाई सम्झँदै पाकिस्तानले भारतसँग प्रत्यक्ष टकराव कहिल्यै जित्न नसक्ने कुरामा जोड दिए। उनले जोड दिए कि, खुला युद्धमा सफल हुन नसकेर पाकिस्तानले लामो समयदेखि भारत विरुद्ध आतङ्कवादलाई हतियारको रूपमा प्रयोग गर्दै आएको छ, हिंसाको सहारा लिइरहेको छ र डरको वातावरण सिर्जना गरिरहेको छ। उनले घोषणा गरे कि पाकिस्तानले भारतको दृढ सङ्कल्पलाई कम आँकलन गरेको छ, उनले भने कि उनको नेतृत्वमा, राष्ट्र बलियो र अटल छ। भारतमा कुनै पनि आतङ्कवादी आक्रमणको परिणाम गम्भीर परिणाम हुनेछ, पाकिस्तानले भारी मूल्य चुकाउनु पर्नेछ - यसको सेना र अर्थतन्त्रले वहन गर्नेछ”, श्री मोदीले भने।
प्रधानमन्त्रीले बीकानेर आइपुगेपछि उनी नल विमानस्थलमा अवतरण गरेको बताए, जसलाई पाकिस्तानले लक्षित गर्ने प्रयास गरेको थियो तर कुनै क्षति पुर्याउन असफल भयो। उनले सीमा पारि, पाकिस्तानको रहिम यार खान एयरबेस भारतको सटीक सैन्य हमलाका कारण धेरै दिनदेखि बन्द गर्न बाध्य भएको कुरा प्रकाश पारे, जसले यसको सञ्चालनमा गम्भीर असर पारेको थियो। प्रधानमन्त्रीले दृढतापूर्वक घोषणा गरे कि पाकिस्तानसँग न त व्यापार हुनेछ न त वार्ता नै हुनेछ। उनले जोड दिए कि कुनै पनि चर्चा केवल पाकिस्तान-कब्जा गरिएको कश्मीरको वरिपरि केन्द्रित हुनेछ। उनले चेताउनी दिए अनुसार यदि पाकिस्तानले आतङ्ककारीहरू निर्यात गर्न जारी राख्यो भने यसले आर्थिक विनाशको सामना गर्नेछ। उनले दोहोर्याए कि भारतले पाकिस्तानलाई पानीको आफ्नो हकदार हिस्सामा पहुँच गर्न दिने छैन र भारतीय रगतसँग खेल्नु ठूलो मूल्य चुकाउनु पर्नेछ। यो सङ्कल्प भारतको प्रतिबद्धता हो, जुन संसारको कुनै पनि शक्तिले हल्लाउन सक्दैन”, उनले जोड दिए।
विकसित भारत निर्माण गर्न सुरक्षा र समृद्धि दुवै आवश्यक छ”, श्री मोदीले जोड दिए, “यो दृष्टिकोण देशको हरेक कुनालाई बलियो बनाउँदा मात्र साकार हुन सक्छ।उनले भने अनुसार यो कार्यक्रम भारतको सन्तुलित र द्रुत विकासको उदाहरणीय प्रदर्शनको रूपमा काम गर्दछ। आफ्नो सम्बोधनको अन्त्य गर्दै उनले वीरताको भूमिबाट उपस्थित सबैलाई बधाई दिए।
राजस्थानका राज्यपाल श्री हरिभाउ किसनराव बगाडे, राजस्थानका मुख्यमन्त्री श्री भजनलाल शर्मा, केन्द्रीय मन्त्री श्री अश्विनी वैष्णव, श्री अर्जुन राम मेघवाल कार्यक्रममा अन्य विशिष्ट व्यक्तिहरू सहित उपस्थित थिए।
पृष्ठभूमि
देशमा रेल पूर्वाधारलाई निरन्तर सुधार र विकास गर्ने आफ्नो प्रतिबद्धता अनुरूप, प्रधानमन्त्रीले भारतका 18 राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशका 86 जिल्लाहरूमा 1,100 करोड रुपियाँभन्दा बढीको लागतमा विकसित 103 पुनर्विकसित अमृत स्टेशनहरूको उद्घाटन गरे। अमृत भारत स्टेशन योजना अन्तर्गत क्षेत्रीय वास्तुकला प्रतिबिम्बित गर्न र यात्रु सुविधाहरू बढाउन डिजाइन गरिएका 1,300 भन्दा बढी स्टेशनहरूलाई आधुनिक सुविधाहरूसहित पुनर्विकास गरिँदैछ। करणी माता मन्दिरमा आउने तीर्थयात्री र पर्यटकहरूलाई सेवा दिने देशनोके रेलवे स्टेशन, मन्दिर वास्तुकला र आर्च र स्तम्भ विषयवस्तुबाट प्रेरित छ। तेलङ्गानाको बेगमपेट रेलवे स्टेशन काकातिया साम्राज्यको वास्तुकलाबाट प्रेरित छ। बिहारको थावे स्टेशनमा 52 शक्तिपीठहरू मध्ये एक माँ थावेवालीको प्रतिनिधित्व गर्ने र मधुबनी चित्रहरू चित्रण गर्ने विभिन्न भित्ते चित्र र कलाकृतिहरू समावेश छन्। गुजरातको डाकोर स्टेशन रणछोड़राय जी महाराजबाट प्रेरित छ। भारतभरि पुनर्विकसित अमृत स्टेशनहरूले आधुनिक पूर्वाधारलाई सांस्कृतिक सम्पदा, दिव्यांगजनहरूका लागि सहित यात्रु-केन्द्रित सुविधाहरू र यात्रा अनुभव बढाउन दिगो अभ्यासहरू एकीकृत गर्दछन्।
भारतीय रेलवे आफ्नो नेटवर्कको 100% विद्युतीकरणतर्फ अगाडि बढिरहेको छ, जसले रेलवे सञ्चालनलाई अझ कुशल र पर्यावरण अनुकूल बनाउँछ। यसै अनुरूप, प्रधानमन्त्रीले चुरु-सदुलपुर रेल लाइन (58 किलोमिटर) को शिलान्यास गर्नुभयो र सुरतगढ-फलोदी (336 किलोमिटर); फुलेरा-डेगाना (109 किलोमिटर); उदयपुर-हिम्मतनगर (210 किलोमिटर); फलोदी-जैसलमेर (157 किलोमिटर) र समदरी-बारमेर (129 किलोमिटर) रेल लाइन विद्युतीकरण राष्ट्रलाई समर्पित गरे।
राज्यमा सडक पूर्वाधारलाई ठूलो प्रोत्साहन गर्दै प्रधानमन्त्रीले 3 वटा सवारी साधन अण्डरपास निर्माण, राष्ट्रिय राजमार्गहरूको चौडाइ र सुदृढीकरणको शिलान्यास गरे। उनले राजस्थानमा 7 वटा सडक परियोजनाहरू पनि समर्पित गर्नेछन्। 4850 करोड रुपियाँभन्दा बढी मूल्यका सडक परियोजनाहरूले सामान र मानिसहरूको सहज आवागमनलाई सहज बनाउनेछन्। राजमार्गहरू भारत-पाकिस्तान सीमासम्म फैलिएका छन्, जसले सुरक्षा बलहरूको पहुँच बढाउँछ र भारतको रक्षा पूर्वाधारलाई बलियो बनाउँछ।
सबैका लागि बिजुली र हरियो र स्वच्छ ऊर्जाको दृष्टिकोणलाई अगाडि बढाउँदै प्रधानमन्त्रीले दिदवाना कुचामनको बीकानेर र नावामा सौर्य परियोजनाहरू, र विद्युत निकासीको लागि प्रसारण प्रणाली भाग बी पावरग्रिड सिरोही ट्रान्समिशन लिमिटेड र भाग ई पावरग्रिड मेवार ट्रान्समिशन लिमिटेड सहितका विद्युत परियोजनाहरूको शिलान्यास गरे। उनले बीकानेरमा सौर्य परियोजना, पावरग्रिड नीमच र बीकानेर कम्प्लेक्सबाट निकासीको लागि प्रसारण प्रणाली, फतेहगढ-II पावर स्टेशनमा रूपान्तरण क्षमता वृद्धि लगायतका विद्युत परियोजनाहरूको पनि उद्घाटन गर्नुहुनेछ जसले स्वच्छ ऊर्जा प्रदान गर्नेछ र कार्बन उत्सर्जन कम गर्नेछ।
प्रधानमन्त्रीले राजस्थानभरि पूर्वाधार, कनेक्टिभिटी, बिजुली आपूर्ति, स्वास्थ्य सेवा र पानीको उपलब्धता बढाउन 25 वटा महत्वपूर्ण राज्य सरकारका परियोजनाहरूको शिलान्यास, उद्घाटन र समर्पण पनि गरे। यसमा 3,240 करोड रुपियाँभन्दा बढीको लागतमा 750 किलोमिटरभन्दा बढीको 12 राज्य राजमार्गहरूको स्तरोन्नति र रखरखाउका परियोजनाहरूको शिलान्यास र राष्ट्रलाई समर्पण समावेश छन्; कार्यक्रम अन्तर्गत थप विस्तारमा थप 900 किलोमिटर नयाँ राजमार्गहरू समावेश छन्। प्रधानमन्त्रीले बीकानेर र उदयपुरमा विद्युत परियोजनाहरूको उद्घाटन गरे। उनले राजसमन्द, प्रतापगढ, भिलवारा, धोलपुरमा नर्सिङ कलेजहरूको पनि उद्घाटन गरे, जसले राज्यमा स्वास्थ्य पूर्वाधार बृद्धि गर्न महत्वपूर्ण भूमिका खेल्नेछ। उनले झुनझुनु जिल्लामा ग्रामीण पानी आपूर्ति र फ्लोरोसिस न्यूनीकरण परियोजना, अमृत 2.0 अन्तर्गत पाली जिल्लाका 7 वटा शहरहरूमा शहरी पानी आपूर्ति योजनाहरूको पुनर्संरचना सहित यस क्षेत्रमा विभिन्न पानी पूर्वाधार परियोजनाहरूको पनि शिलान्यास र राष्ट्रलाई समर्पित गरे।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates, lays foundation stone & dedicates development projects worth Rs 26,000 crore in Bikaner, Rajasthan
In the last 11 years work has been done at an unprecedented pace for building modern infrastructure: PM
The country has named the railway stations being modernised as Amrit Bharat stations, Today, more than 100 of these Amrit Bharat stations are ready: PM
We are completing irrigation projects and linking rivers at the same time: PM
Our Government gave a free hand to the three Armed Forces, together the three Forces created such a ‘Chakravyuh’ that Pakistan was forced to kneel down: PM
The world and the enemies of the country have seen what happens when ‘Sindoor’ turns into ‘Barood’: PM
Operation Sindoor has determined three principles to deal with terrorism: PM
Now India has made it clear, Pakistan will have to pay a heavy price for every terrorist attack, And this price will be paid by Pakistan's army, Pakistan's economy : PM
Pakistan will now have to pay a heavy price for playing with the lives of Indians: PM
22 MAY 2025 1:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated, laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth Rs 26,000 crore in Bikaner, Rajasthan today. Addressing the occasion, he welcomed the large gathering at the event, acknowledging the significant participation of people from 18 states and union territories who joined online. He highlighted the presence of several governors, chief ministers, lieutenant governors, and other public representatives. The Prime Minister extended his greetings to all esteemed dignitaries and citizens connected from across the country.
Shri Modi stated that he arrived at the event after seeking the blessings of Karni Mata, emphasizing that these blessings further strengthen the nation's resolve to build a developed India. Mentioning the inauguration and foundation stone laying of development projects worth ₹26,000 crore, he underscored their significance in advancing the country's growth. He extended his congratulations to the citizens for these transformative initiatives.
Highlighting the ongoing transformation of India's infrastructure, emphasizing the nation's commitment to modernization, the Prime Minister pointed to the rapid advancements in roads, airports, railways, and railway stations over the past 11 years. “India is now investing six times more in infrastructure development compared to previous years, a progress that has captured global attention”, remarked the Prime Minister, pointing out iconic infrastructure projects across the country, citing the remarkable Chenab Bridge in the north, the Sela Tunnel in Arunachal Pradesh, and the Bogibeel Bridge in Assam in the east. In western India, he noted the Atal Setu in Mumbai, while in the south, he highlighted the Pamban Bridge, India's first of its kind.
Emphasising India's continuous efforts to modernize its railway network, Shri Modi underlined the introduction of Vande Bharat, Amrit Bharat, and Namo Bharat trains as symbols of the country's new speed and progress. He remarked that nearly 70 routes now operate Vande Bharat trains, bringing modern rail connectivity to remote regions. He further pointed out the significant infrastructure advancements over the past 11 years, including the construction of hundreds of road overbridges and underbridges, as well as the laying of over 34,000 kilometers of new railway tracks. He noted that unmanned level crossings on broad gauge lines have been eliminated, enhancing safety. Shri Modi also highlighted the swift development of dedicated freight corridors to streamline cargo transportation and the ongoing construction of India’s first bullet train project. Alongside these efforts, the modernization of more than 1,300 railway stations is being carried out to improve passenger experience.
Prime Minister stressed that the modernized railway stations have been named Amrit Bharat Stations and that over 100 such stations have been completed. He noted that social media users have witnessed the striking transformation of these stations, which serve as showcases of local art and history. He pointed out significant examples, including Rajasthan’s Mandalgarh station, reflecting the grandeur of Rajput traditions, and Bihar’s Thawe station, depicting the sacred presence of Maa Thawewali along with Madhubani artwork. The Orchha railway station in Madhya Pradesh exudes the divine essence of Lord Ram, while the design of Srirangam station draws inspiration from the Sri Ranganatha Swamy temple. Gujarat’s Dakor station pays homage to Ranchhodrai ji, Tiruvannamalai station follows Dravidian architectural principles, and Begumpet station embodies the architectural legacy of the Kakatiya dynasty. The Prime Minister underscored that these Amrit Bharat Stations not only preserve India’s thousands-of-years-old heritage but also serve as catalysts for tourism growth across states, creating new employment opportunities for youth. He urged the people to ensure the cleanliness and safety of the stations as they were the true owners of these infrastructure.
Underlining that government investments in infrastructure not only drive development but also create employment opportunities and boost business activities, Shri Modi emphasized that the thousands of crores being spent are directly benefiting workers, shopkeepers, factory employees, and those involved in transport sectors such as truck and tempo operators. He noted that once infrastructure projects are completed, the benefits multiply. Farmers can transport their produce to markets at lower costs, reducing wastage. Well-developed roads and expanded railway networks attract new industries and significantly boost tourism. He underscored that infrastructure spending ultimately benefits every household, with young people gaining the most from emerging economic opportunities.
Shri Modi highlighted the substantial benefits Rajasthan is gaining from ongoing infrastructure development. He noted that high-quality roads are being constructed across villages and even in border areas. Over the past 11 years, approximately ₹70,000 crore has been invested in Rajasthan’s road infrastructure alone. He stated that the central government is set to spend nearly ₹10,000 crore on railway development in the state this year, marking a 15-fold increase compared to pre-2014 levels. He remarked on the flagging-off of a new train connecting Bikaner to Mumbai, further enhancing connectivity. Additionally, he emphasized the launch and foundation stone laying of various health, water, and electricity projects in multiple regions. These initiatives aim to accelerate the progress of both urban and rural areas of Rajasthan, ensuring that young people find promising opportunities within their own cities and towns.
Underlining the accelerated industrial development in Rajasthan under the Union and State governments, the Prime Minister noted that Chief Minister Shri Bhajanlal Sharma’s administration has introduced new industrial policies across various sectors, which will benefit regions like Bikaner. He emphasized that Bikaneri Bhujia and Bikaneri Rasgullas will expand their global recognition, further strengthening the state’s food processing industry. The Prime Minister remarked that Rajasthan’s refinery project is in its final stages, positioning the state as a key hub for petroleum-based industries. He also underscored the significance of the six-lane economic corridor from Amritsar to Jamnagar, passing through Shri Ganganagar, Hanumangarh, Bikaner, Jodhpur, Barmer, and Jalore. Additionally, he highlighted the near-completion of the Delhi-Mumbai Expressway in Rajasthan, stating that these connectivity projects will elevate the state’s industrial growth to new heights.
Shri Modi highlighted the rapid progress of the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana in Rajasthan, noting that over 40,000 people in the state have already benefited from this initiative, which has eliminated their electricity bills and provided them an opportunity to generate income through solar power. He remarked on the inauguration and foundation stone laying of several power-related projects, emphasizing that these developments will further enhance Rajasthan’s electricity supply. He underscored that the increasing power generation in the state is playing a crucial role in accelerating industrial growth.
Underlining the historical significance of Rajasthan’s land, Shri Modi recalled the visionary efforts of Maharaja Ganga Singh in transforming desert terrain into fertile landscapes. He highlighted the critical importance of water for the region and its role in advancing the development of areas such as Bikaner, Shri Ganganagar, Hanumangarh, and western Rajasthan. He stated that the government is actively working on completing irrigation projects while simultaneously implementing river-linking initiatives. He underscored the impact of the Parvati-Kalisindh-Chambal Link Project, which will benefit multiple districts across Rajasthan, ensuring better agricultural prospects for farmers and enhancing the region’s sustainability.
Emphasising the unwavering spirit of Rajasthan, stating that nothing is greater than the country and its people, the Prime Minister condemned the terrorist attack on April 22, where assailants targeted innocent lives based on their faith. He remarked that while the bullets were fired in Pahalgam, they wounded the hearts of 140 crore Indians, uniting the nation in resolve against terrorism. He highlighted the decisive response by India's armed forces, stating that they were given full operational freedom. He noted that in a meticulously executed operation, the three forces collaborated to dismantle Pakistan’s defenses, forcing them into submission. He revealed that in response to the April 22 attack, India struck back within 22 minutes, destroying nine major terrorist hideouts. “This action demonstrated the nation's strength, proving that when the sacred sindoor turns into firepower, the outcome is definitive”, exclaimed the Prime Minister. He also pointed out a significant coincidence—five years ago, after the Balakot air strike, his first public rally was in Rajasthan. Similarly, following the recent Operation Sindoor, his first rally is again in Rajasthan, in Bikaner, reaffirming the land’s deep-rooted valor and patriotism.
Shri Modi recalled his statement in Churu, reaffirming his commitment to the nation: "Swear by this soil, I will not let the country fall, I will not let the country bow." He declared from Rajasthan that those who attempted to erase the sacred sindoor have been reduced to dust, and those who spilled India’s blood have now paid the price in full. The Prime Minister stated that those who assumed India would remain silent are now in hiding, while those who boasted about their weapons now lie buried beneath rubble. Emphasizing that Operation Sindoor was not an act of revenge, but a new form of justice, he remarked that it was not just an expression of outrage but a display of India's unwavering strength and determination. He asserted that the nation has adopted a bold approach, striking the enemy directly and decisively. “Crushing terrorism is not just a strategy but a principle, this is India, this is the new India”, stressed Shri Modi.
Outlining the three key principles established through Operation Sindoor in India’s fight against terrorism, the Prime Minister stated the first principle - any terrorist attack on India would be met with a decisive response, with the timing, method, and terms determined solely by India’s armed forces. Second, he asserted that India would not be intimidated by nuclear threats. Third, he emphasized that India would no longer differentiate between terrorist masterminds and the governments that support them, rejecting Pakistan’s distinction between state and non-state actors. Highlighting ongoing global efforts to expose Pakistan’s role in fostering terrorism, seven distinct groups, comprising leaders from various political parties and foreign policy experts, are actively working to present Pakistan’s true face to the world, he added.
Shri Modi asserted that Pakistan can never win a direct confrontation with India, recalling its repeated failures in past conflicts. He emphasized that, unable to succeed in open battles, Pakistan has long used terrorism as a weapon against India, resorting to violence and creating an atmosphere of fear. He declared that Pakistan had underestimated India’s resolve, stating that under his leadership, the nation stands strong and unwavering. “Any terrorist attack on India would result in severe consequences, with Pakistan paying a heavy price—borne by its military and its economy”, stated Shri Modi.
Prime Minister stated that upon arriving in Bikaner, he landed at Nal Airport, which Pakistan had attempted to target but failed to inflict any damage. He highlighted that across the border, Pakistan’s Rahim Yar Khan Airbase has been forced to shut down for several days due to India’s precise military strikes, which severely impacted its operations. The Prime Minister firmly declared that there would be neither trade nor talks with Pakistan. He asserted that any discussions would solely revolve around Pakistan-occupied Kashmir. He warned that if Pakistan continued exporting terrorists, it would face economic ruin. He reiterated that India would not allow Pakistan access to its rightful share of water and that playing with Indian blood would come at a steep cost. “This resolve is India's commitment, one that no force in the world can shake”, he stressed.
“Both security and prosperity are essential for building a developed India”, emphasised Shri Modi, asserting that this vision can only be realized when every corner of the country is strengthened. He stated that the event serves as an exemplary demonstration of India’s balanced and accelerated growth. Concluding his address, he extended his congratulations from the land of valor to all present.
The Governor of Rajasthan, Shri Haribhau Kisanrao Bagade, Chief Minister of Rajasthan, Shri Bhajanlal Sharma, Union Ministers Shri Ashwini Vaishnaw, Shri Arjun Ram Meghwal were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to constantly improve and enhance the rail infrastructure in the country, Prime Minister inaugurated 103 redeveloped Amrit Stations in 86 districts across 18 States and Union Territories of India developed at a cost of over Rs 1,100 crore. Over 1,300 stations are being redeveloped with modern facilities, designed to reflect regional architecture and enhance passenger amenities under the Amrit Bharat Station Scheme. Deshnoke railway station, serving pilgrims and tourists visiting the Karni Mata Temple among others, is inspired with temple architecture and arch and column theme. Begumpet railway station in Telangana is inspired by the architecture of the Kakatiya empire. Thawe station in Bihar incorporates various murals and art works representing Maa Thawewali, one of the 52 Shakti Peethas and depicting Madhubani paintings. Dakor station in Gujarat is inspired by Ranchhodrai Ji Maharaj. The redeveloped Amrit stations across India integrate modern infrastructure with cultural heritage, passenger-centric amenities including those for Divyangjan and sustainable practices to enhance the travel experience.
Indian Railway is marching towards 100% electrification of its network, making railway operations more efficient and environment friendly. In line with this, Prime Minister laid the foundation stone of Churu-Sadulpur rail line (58 km) and dedicated to the Nation Suratgarh-Phalodi (336 km); Phulera-Degana (109 km); Udaipur-Himmatnagar (210 km); Phalodi-Jaisalmer (157 km) and Samdari-Barmer (129 km) rail line electrification.
In a major boost to road infrastructure in the state, Prime Minister laid the foundation stone for construction of 3 Vehicle Underpasses, widening and strengthening of National highways. He will also dedicate 7 roadways projects in Rajasthan. The roadways projects, worth over Rs 4850 crore, will facilitate smoother movement of goods and people. The highways extend up to the Indo-Pak border, enhancing accessibility for security forces and strengthening India's defence infrastructure.
Furthering the vision of electricity for all and green and clean energy, Prime Minister laid the foundation stone of power projects including Solar projects at Bikaner and Nawa in Didwana Kuchaman, and Transmission Systems for Evacuation of Power Part B PowerGrid Sirohi Transmission Ltd and Part E PowerGrid Mewar Transmission Ltd. He will also inaugurate power projects including Solar project at Bikaner, Transmission system for Evacuation of PowerGrid Neemuch and from Bikaner Complex, Augmentation of transformation capacity at Fatehgarh-II Power Station which will provide clean energy and reduce carbon emission.
Prime Minister also laid the foundation stone, inaugurated and dedicated 25 important state government projects across Rajasthan to enhance infrastructure, connectivity, power supply, health services, and water availability in the state. These include laying of foundation stone and dedication to the nation of projects for upgrading and maintaining 12 State Highways covering a total length of over 750 km worth over Rs 3,240 crore; further expansion under the program includes an additional 900 km of new highways. Prime Minister inaugurated power projects at Bikaner and Udaipur. He also inaugurated Nursing Colleges in Rajsamand, Pratapgarh, Bhilwara, Dholpur which will play a key role in enhancing health infrastructure in the state. He also laid the foundation stone and dedicated to the nation various water infrastructure projects in the region including Rural Water Supply and Fluorosis Mitigation Project in Jhunjhunu District, Restructuring of Urban Water Supply Schemes in 7 Towns of Pali District under AMRUT 2.0, among others.