প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সপ্তম খেলো ইণ্ডিয়া যুৱ গেমছৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাষণ প্ৰদান কৰে
বিহাৰত অনুষ্ঠিত খেলো ইণ্ডিয়া যুৱ গেমছত অংশগ্ৰহণ কৰা খেলুৱৈসকললৈ শুভেচ্ছা, এই মঞ্চই আপোনালোকৰ শ্ৰেষ্ঠখিনি দাঙি ধৰিব আৰু প্ৰকৃত ক্ৰীড়াৰ উৎকৰ্ষতাক প্ৰসাৰিত কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি ভাৰতে ২০৩৬ চনৰ অলিম্পিক দেশত আয়োজনৰ প্ৰচেষ্টা চলাইছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
দেশৰ ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি আধুনিকীকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে চৰকাৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিগত দশকত ক্ৰীড়া বাজেট তিনিগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে, এইবাৰ ক্ৰীড়া বাজেট প্ৰায় ৪০০০ কোটি টকাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত ক্ৰীড়াক মূলসুঁতিৰ শিক্ষাৰ অংশ কৰি লৈছো। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে দেশৰ পৰা ভাল ক্ৰীড়াবিদৰ লগতে উৎকৃষ্ট ক্ৰীড়া পেছাদাৰী সৃষ্টি কৰাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
04 MAY 2025 8:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে সপ্তম খেলো ইণ্ডিয়া যুৱ গেমছৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত ভাষণ দিয়ে। অনুষ্ঠানত উপস্থিত খেলুৱৈ, প্ৰশিক্ষক, কৰ্মচাৰীসকলক সম্বোধন কৰি তেওঁ মন্তব্য কৰে যে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ খেলুৱৈসকলে একত্ৰিত হৈছে, ব্যতিক্ৰমী প্ৰতিভা আৰু দৃঢ়তা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁ তেওঁলোকৰ নিষ্ঠা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি জাতিটোৰ ক্ৰীড়া মনোভাৱলৈ তেওঁলোকৰ অৱদানক স্বীকাৰ কৰে। খেলুৱৈসকলৰ উল্লেখযোগ্য দক্ষতা আৰু দায়বদ্ধতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে তেওঁলোকৰ ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি থকা আকৰ্ষণ আৰু নিৰন্তৰ উৎকৃষ্টতাৰ সন্ধানে জাতিটোৰ বাবে গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনে। তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যতৰ কাম-কাজৰ বাবে তেখেতৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছৰ সময়ত বিহাৰৰ একাধিক চহৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া বিস্তৃত প্ৰতিযোগিতাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে অনাগত দিনত ছহাজাৰৰো অধিক যুৱ খেলুৱৈয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব, নিজৰ সপোন আৰু আকাংক্ষাক নিজৰ সৈতে কঢ়িয়াই লৈ যাব। ভাৰতৰ ক্ৰীড়া এতিয়া এক সুকীয়া সাংস্কৃতিক পৰিচয়লৈ বিকশিত হৈছে বুলি জোৰ দি তেওঁ সকলো খেলুৱৈলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। “ভাৰতৰ ক্ৰীড়া সংস্কৃতি যিমানেই বৃদ্ধি পাব সিমানেই বিশ্বৰ মঞ্চত দেশৰ কোমল শক্তিও বৃদ্ধি পাব”, দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
খেলুৱৈসকলৰ বাবে নিৰন্তৰ উন্নতিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি, তেওঁলোকৰ দক্ষতা পৰিশোধনৰ বাবে অধিক মেচ খেলাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু অধিক প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে নিজৰ নীতিত এই দিশটোক সদায় সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে খেলো ইণ্ডিয়াৰ অধীনত বিভিন্ন ক্ৰীড়া অনুষ্ঠান—ইউনিভাৰ্চিটি গেমছ, ইউথ গেমছ, শীতকালীন গেমছ, আৰু পেৰা গেমছ—গোটেই বছৰজুৰি দেশজুৰি একাধিক স্তৰত অনুষ্ঠিত হয়। এই ধাৰাবাহিক প্ৰতিযোগিতাসমূহে খেলুৱৈসকলৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰে আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰতিভাক আগস্থানলৈ আনে বুলি তেওঁ মন্তব্য কৰে। ক্ৰিকেটৰ এটা উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইমান কম বয়সতে আই পি এলত অসাধাৰণ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে বিহাৰৰ সন্তান বৈভৱ সূৰ্য্যবংশীক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে বৈভৱৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’লেও একাধিক প্ৰতিযোগিতাৰ সন্মুখীন হোৱাটোৱেও তেওঁৰ প্ৰতিভাক গঢ় দিয়াত মূল ভূমিকা পালন কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এজন খেলুৱৈয়ে যিমানেই খেলে সিমানেই তেওঁলোকে লাভৱান হয়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছে যুৱ খেলুৱৈসকলক ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ ক্ৰীড়াৰ সূক্ষ্মতাসমূহ বুজি পোৱাৰ লগতে মূল্যৱান অভিজ্ঞতা লাভ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। ভাৰতত অলিম্পিক আয়োজন কৰাটো প্ৰতিজন নাগৰিকৰ দীৰ্ঘদিনীয়া সপোন বুলি জোৰ দি শ্ৰী মোদীয়ে ২০৩৬ চনত অলিম্পিক দেশলৈ অনাৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাক আলোকপাত কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াত নিজৰ উপস্থিতি অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দেশৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰে। বিদ্যালয় পৰ্যায়ত ক্ৰীড়া প্ৰতিভা চিনাক্তকৰণ আৰু তেওঁলোকক গাঁথনিগত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ ওপৰত চৰকাৰে গুৰুত্ব দিয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে খেলো ইণ্ডিয়া আৰু টাৰ্গেট অলিম্পিক প’ডিয়াম (TOP) আঁচনিৰ দৰে পদক্ষেপে এক শক্তিশালী ক্ৰীড়া পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগাইছে, যাৰ ফলত সমগ্ৰ বিহাৰ আৰু দেশৰ বাকী অংশৰ হাজাৰ হাজাৰ খেলুৱৈ উপকৃত হৈছে। তেওঁ খেলুৱৈসকলক বৈচিত্ৰময় ক্ৰীড়া অন্বেষণ কৰাৰ সুযোগ দিয়াৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছত ভাৰতৰ চহকী ক্ৰীড়া ঐতিহ্যক প্ৰচাৰৰ বাবে গটকা, কলাৰিপায়াট্টু, খো-খো, মল্লখাম্ব, আনকি যোগাসনৰ দৰে পৰম্পৰাগত আৰু থলুৱা খেলসমূহো সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে নতুন আৰু উদীয়মান ক্ৰীড়াত ভাৰতীয় খেলুৱৈসকলৰ ক্ৰমবৰ্ধমান উপস্থিতিকো স্বীকাৰ কৰে। তেওঁ উশ্বু, ছেপাকটাক্ৰ’, পেনচাক চিলাট, লন বল, আৰু ৰোলাৰ স্কেটিঙৰ দৰে শাখাত শেহতীয়া প্ৰশংসনীয় প্ৰদৰ্শনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ২০২২ চনৰ কমনৱেলথ গেমছত ভাৰতৰ মহিলা দলে ল’ন বলত পদক লাভ কৰি ভাৰতত এই ক্ৰীড়াক বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি প্ৰদান কৰাৰ ঐতিহাসিক মুহূৰ্তৰ কথা স্মৰণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি আধুনিকীকৰণৰ ওপৰত চৰকাৰে গুৰুত্ব দিয়াৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি উল্লেখ কৰে যে বিগত দশকত ক্ৰীড়া বাজেট তিনিগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে, এই বছৰ প্ৰায় ৪,০০০ কোটি টকা হৈছেগৈ, ইয়াৰ এক উল্লেখযোগ্য অংশ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে আবণ্টন দিয়া হৈছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বিহাৰত তিনি ডজনৰো অধিককে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে ১০০০ৰো অধিক খেলো ইণ্ডিয়া চেণ্টাৰ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিহাৰ কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ পৰা লাভৱান হৈছে, ৰাজ্য চৰকাৰে নিজৰ পৰ্যায়ত কেইবাটাও পদক্ষেপ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজগীৰত খেলো ইণ্ডিয়া ষ্টেট চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স আৰু বিহাৰ স্প’ৰ্টছ ইউনিভাৰ্চিটি আৰু ষ্টেট স্প’ৰ্টছ একাডেমীৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ স্বীকৃতি দিয়ে। তেওঁ পাটনা-গয়া ঘাইপথৰ কাষত চলি থকা এখন ক্ৰীড়া চহৰ নিৰ্মাণ আৰু বিহাৰৰ গাঁওসমূহত ক্ৰীড়াৰ সুবিধাসমূহৰ উন্নয়নৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছে ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া মানচিত্ৰত বিহাৰৰ উপস্থিতি আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। “ক্ৰীড়াৰ জগতখন আৰু ইয়াৰ লগত জড়িত অৰ্থনীতি খেলপথাৰৰ বহু ওপৰলৈ বিস্তৃত হৈ আছে, ক্ৰীড়াই যুৱ ব্যক্তিসকলৰ বাবে নিয়োগ আৰু উদ্যোগীকৰণৰ নতুন পথ সৃষ্টি কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ বিভিন্ন উদীয়মান ক্ষেত্ৰ যেনে ফিজিঅ’থেৰাপি, ডাটা এনালাইটিক্স, ক্ৰীড়া প্ৰযুক্তি, সম্প্ৰচাৰ, ই-স্প’ৰ্টছ, আৰু পৰিচালনাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিয়ে বৈচিত্ৰময় কেৰিয়াৰৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যুৱ পেছাদাৰীসকলে প্ৰশিক্ষক, ফিটনেছ প্ৰশিক্ষক, নিযুক্তি এজেণ্ট, ইভেণ্ট মেনেজাৰ, ক্ৰীড়া উকীল, আৰু সংবাদ মাধ্যম বিশেষজ্ঞ হিচাপে ভূমিকা অন্বেষণ কৰিব পাৰে। “আজি এখন ষ্টেডিয়াম এতিয়া কেৱল মেচৰ স্থান নহয় বৰঞ্চ হাজাৰ হাজাৰ চাকৰিৰ উৎস হৈ পৰিছে”, ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন আৰু নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ জৰিয়তে ক্ৰীড়াক মূলসুঁতিৰ শিক্ষাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ দৰে পদক্ষেপেৰে ক্ৰীড়া উদ্যোগীকৰণৰ ক্ৰমবৰ্ধমান সম্ভাৱনাক আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে জীৱনৰ প্ৰতিটো দিশতে ক্ৰীড়াৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ক্ৰীড়াই কেনেকৈ দলীয় কাম-কাজ, সহযোগিতা, আৰু অধ্যৱসায়ৰ সৃষ্টি কৰে তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। খেলুৱৈসকলক উৎসাহিত কৰি তেওঁ তেওঁলোকক শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ আৰু ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ হিচাপে ‘এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ মনোভাৱক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে খেলুৱৈসকলে বিহাৰৰ পৰা মৰমলগা স্মৃতি কঢ়িয়াই নিব। ৰাজ্যৰ বাহিৰৰ পৰা অহা লোকসকলকো লিট্টি চোখা আৰু বিহাৰৰ বিখ্যাত মাখানাৰ সোৱাদ ল’বলৈ উৎসাহিত কৰে।
খেলো ইণ্ডিয়া যুৱ গেমছে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ মাজত ক্ৰীড়া আৰু দেশপ্ৰেম দুয়োটাকে উন্নীত কৰিব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনুষ্ঠানিকভাৱে খেলো ইণ্ডিয়া যুৱ গেমছৰ সপ্তম সংস্কৰণ আৰম্ভ হোৱাৰ কথা ঘোষণা কৰে। অনুষ্ঠানত বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী মানসুখ মাণ্ডৱিয়া, শ্ৰীমতী ৰক্ষা খাদছে, শ্ৰী ৰামনাথ ঠাকুৰৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the inaugural ceremony of 7th Khelo India Youth Games
Best wishes to the athletes participating in the Khelo India Youth Games being held in Bihar, May this platform bring out your best and promote true sporting excellence: PM
Today India is making efforts to bring Olympics in our country in the year 2036: PM
The government is focusing on modernizing the sports infrastructure in the country: PM
The sports budget has been increased more than three times in the last decade, this year the sports budget is about Rs 4,000 crores: PM
We have made sports a part of mainstream education in the new National Education Policy with the aim of producing good sportspersons as well as excellent sports professionals in the country: PM
04 MAY 2025 8:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the inaugural ceremony of 7th Khelo India Youth Games via videoconferencing today. Addressing the athletes, coaches, and staff members present at the event, he remarked that players from across the country had gathered, showcasing exceptional talent and determination. He highlighted their dedication and hard work, acknowledging their contribution to the sporting spirit of the nation. Emphasizing the remarkable skills and commitment of the athletes, the Prime Minister affirmed that their passion for sports and continuous pursuit of excellence bring pride to the nation. He extended his best wishes to them for their future endeavors.
Highlighting the extensive competitions to be held across multiple cities in Bihar during the Khelo India Youth Games, including Patna, Rajgir, Gaya, Bhagalpur, and Begusarai, Shri Modi noted that in the coming days, over six thousand young athletes would participate, carrying their dreams and aspirations with them. He extended his best wishes to all the players, emphasizing that sports in India is now evolving into a distinct cultural identity. “As India's sporting culture grows, so will the country's soft power on the global stage”, said Shri Modi, underscoring the significance of the Khelo India Youth Games in providing a major platform for the nation's youth.
Underscoring the importance of continuous improvement for athletes, emphasizing the necessity of playing more matches and participating in more competitions to refine their skills, the Prime Minister reiterated that their government has always given top priority to this aspect in its policies. He highlighted that various sporting events under Khelo India—University Games, Youth Games, Winter Games, and Para Games—are held throughout the year at multiple levels nationwide. These consistent competitions, he remarked, boost athletes’ confidence and bring their talent to the forefront. Citing an example from cricket, the Prime Minister lauded Bihar’s own Vaibhav Suryavanshi for his outstanding performance in the IPL at such a young age. He emphasized that while Vaibhav’s hard work was crucial, the exposure to multiple competitions also played a key role in shaping his talent. The Prime Minister asserted that the more an athlete plays, the more they thrive. He remarked that the Khelo India Youth Games provide young athletes with an opportunity to understand the nuances of national-level sports and gain valuable experience.
Stressing that hosting the Olympics in India has been a long-cherished dream of every citizen, Shri Modi underlined India's efforts to bring the Olympics to the country in 2036, reaffirming the nation's commitment to strengthening its presence in international sports. He underscored the government's focus on identifying sporting talent at the school level and providing them with structured training. He remarked that initiatives like Khelo India and the Target Olympic Podium (TOP) scheme have contributed to building a robust sports ecosystem, benefiting thousands of athletes across Bihar and the rest of the country. He stressed the importance of giving athletes opportunities to explore diverse sports. He noted that Khelo India Youth Games has incorporated traditional and indigenous games like Gatka, Kalaripayattu, Kho-Kho, Mallakhamb, and even Yogasana to promote India's rich sporting heritage. Shri Modi also acknowledged the growing presence of Indian athletes in new and emerging sports. He highlighted recent commendable performances in disciplines such as Wushu, Sepak Takraw, Pencak Silat, Lawn Bowls, and Roller Skating. He recalled the historic moment when India's women’s team secured a medal in Lawn Bowls at the 2022 Commonwealth Games, bringing global recognition to the sport in India.
The Prime Minister highlighted the government's focus on modernizing India's sports infrastructure, noting that in the past decade, the sports budget has increased more than threefold, reaching approximately ₹4,000 crore this year, with a significant portion allocated to infrastructure development. He remarked that over 1,000 Khelo India Centers are operational across the country, including more than three dozen in Bihar. He emphasized that Bihar is benefiting from the Union and State governments, with the state government expanding several initiatives at its level. The Prime Minister acknowledged the establishment of the Khelo India State Centre of Excellence in Rajgir and institutions like Bihar Sports University and the State Sports Academy. He highlighted the ongoing construction of a Sports City along the Patna-Gaya Highway and the development of sports facilities in Bihar’s villages. He affirmed that the Khelo India Youth Games will further strengthen Bihar’s presence on the national sports map.
“The world of sports and its associated economy extend far beyond the playing field, sports are creating new avenues for employment and entrepreneurship for young individuals”, said Shri Modi. He noted various emerging fields such as physiotherapy, data analytics, sports technology, broadcasting, e-sports, and management, which offer diverse career opportunities. He remarked that young professionals could explore roles as coaches, fitness trainers, recruitment agents, event managers, sports lawyers, and media experts. “Today, a stadium is no longer just a venue for matches but has become a source of thousands of jobs”, stated Shri Modi, underlining the growing possibilities in sports entrepreneurship, with initiatives like the establishment of National Sports Universities and the integration of sports into mainstream education through the new National Education Policy. Shri Modi stressed the importance of sportsmanship in every aspect of life, highlighting how sports instill teamwork, collaboration, and perseverance. Encouraging the athletes, he urged them to perform at their best and represent the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ as brand ambassadors. He expressed confidence that the athletes would carry fond memories from Bihar. He also encouraged those visiting from outside the state to savor the taste of Litti Chokha and Bihar’s famous Makhana.
Expressing hope that the Khelo India Youth Games would elevate both the spirit of sportsmanship and patriotism among the participants, the Prime Minister officially announced the commencement of the seventh edition of the Khelo India Youth Games.
The Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Mansukh Mandaviya, Smt Raksha Khadse, Shri Ram Nath Thakur were present among other dignitaries at the event.